Huvud
Analyser

Komplex behandling av prostatit hos män

Prostatit är en inflammatorisk process i prostatakörteln, som kan vara både akut och kronisk. Sjukdomen kan uppstå av flera skäl. Men, oavsett orsaken till sjukdomen, kommer endast en komplex behandling av prostatit att bli permanent av med detta problem.

Vad innebär den komplexa behandlingen av prostatainflammation?

Komplex behandling av prostatit innefattar följande aktiviteter:

 • antibakteriell terapi;
 • tar antiinflammatoriska läkemedel;
 • användning av läkemedel som stimulerar immunsystemet
 • ytterligare terapi (antidepressiva medel, lugnande medel etc.);
 • sjukgymnastik;
 • prostata massage;
 • terapi med preparat baserade på naturliga ingredienser och fytoterapi baserat på folkrecept;
 • kirurgisk behandling av komplikationer av akut och kronisk prostatit.

Antibiotikabehandling

Användningen av antibiotika är den huvudsakliga metoden för behandling av prostatit. Framgången med denna metod beror på rätt urval av antibakteriella läkemedel och överensstämmelse med alla rekommendationer från läkaren.

Lättnad av symptom på akut prostatit uppträder efter 2 dagars behandling av läkemedel. Symtomatisk förbättring är emellertid inte en ursäkt för att stoppa behandlingen, vars minsta varaktighet är 4 veckor. Endast i detta fall kommer den patogena mikroorganismen att dö, dess fullständiga utrotning från kroppen och förebyggande av övergången av sjukdomen till en kronisk form.

Det finns flera grundläggande regler för rätt val av antibakteriella läkemedel:

 • det är nödvändigt att identifiera patogenen av inflammation (helst upp till arten);
 • Det är viktigt att bestämma känsligheten för olika grupper av antibiotika med hjälp av en disco-diffusionsmetod och för att välja de vars känslighet maximeras.
 • antibiotika i beta-laktam-serien och aminoglykosider kan inte diffunderas i prostata vävnaden, därför rekommenderas deras användning inte.
 • föredraget val är antibiotika, fluorokinoloner, makrolider, doxycyklin, vilka kännetecknas av en hög grad av diffusion i prostatavävnaden;
 • bör användas med bakteriedödande antibiotika som dödar patogena bakterier, men inte med bakteriostatisk aktivitet som syftar till att undertrycka tillväxt och utveckling av mikroorganismer utan att döda dem.

Antiinflammatorisk behandling

Antiinflammatoriska läkemedel används oftast i icke-infektiösa inflammatoriska processer. Läkemedel produceras huvudsakligen i form av ljus. Under inverkan av sådana droger tas inflammation bort, accelererad regenerering av de drabbade cellerna uppträder, smärtsymptom elimineras, blodcirkulationen aktiveras. De mest populära och effektiva drogerna i denna grupp är Tiatriazolin, Propolis, Ichthyol. Med ökad kroppstemperatur kan Diclofenac eller Ibuprofen ordineras.

Ökad immunitet

Aktiv multiplikation av patogener är endast möjlig i en försvagad organism vars immunförsvar inte kan fullgöra sina funktioner. Som en allmän regel, att förbättra immunitet, läkare förskriva läkemedel, som en del av vilken närvaron av zink, känd för sin destruktiva verkan på patogener.

För att stimulera kroppens skyddande funktioner används växtpreparat, bland vilka det mest effektiva är extraktet av Echinacea.

Vid kroniska former av prostatit kan användningen av immunostimulanter förhindra perioder med exacerbation. Förutom denna grupp av läkemedel, föreskrivs vid behov vitaminkomplex.

Kompletterande terapi

Ett integrerat tillvägagångssätt för behandling av prostatit är inte bara vid användning av antibakteriella, antiinflammatoriska och immunostimulerande läkemedel. Dessutom rekommenderas det:

 • avlägsnande av smärtsymptom på grund av användningen av smärtstillande läkemedel och läkemedel, avkopplande de släta musklerna. För snabbare lindring av smärta rekommenderas ljus, inte tabletter.
 • när patientens psykomotionella tillstånd störs, behandlingsbehandlingen av terapeuten för eliminering av ångest, psykologiska komplex och stressiga situationer. Vid kronisk depression kan terapeuten ordinera antidepressiv terapi;
 • Utnämning av diuretika och laxermedel för att påskynda utsöndringen av patogenen från inflammation från kroppen;
 • med förstoppning, utnämning av mjuka laxermedel för att förhindra spänningar i buksmusklerna, som åtföljs av svår smärta
 • en strikt diet med undantag av akuta och feta livsmedel, ökat innehåll av frukt och grönsaker. Det är nödvändigt att äta stora mängder pumpa frön, torkade frukter, kli, fisk, färska bär och frukter;
 • undvika skadliga vanor (rökning, alkohol, narkotika och psykofarmaka), samt på vilka typer av idrottsgrenar, traumatiska grenen (cykling och motorcykel, ridning).

Fysioterapeutiska förfaranden

Bland de främsta fördelarna med fysioterapi är följande:

 • tack vare aktivering av det inflammatoriska infiltratet rörelsen av lymfa absorberas snabbt;
 • observerade blodflöde i prostata, vilket förbättrar penetrering av läkemedel myndighet;
 • Metabola processer i körtelvävnaderna normaliseras;
 • graden av permeabilitet hos cellemembran ökar, vilket ökar effektiviteten av behandlingen.

Med olika former av prostatit, elektrostimulering, magnetoterapi, UHF-terapi och andra procedurer ordineras.

massage

Mycket bra resultat ger massor av prostatakörteln. Under manipuleringen sker en regelbunden utsöndring med de mikroorganismer som ackumuleras däri, blodcirkulationen förbättras, metaboliska processer aktiveras. Mer intensiv inverkan på kroppen kan uppnås med organets inre massage, men indirekt massage kan också påverka behandlingens gång.

Det finns dock kontraindikationer för massage, som måste vara uppmärksamma:

 • akut bakteriell prostatit;
 • rektumets patologi.

Massage utförs endast av en specialist urolog eller andrologist. För att inte skada prostatan, är det nödvändigt att veta den exakta platsen för prostatakörteln. Tack vare massagen:

 • accelererad penetration av droger i prostatakörtelns vävnader;
 • förmågan att dränera blod ökar;
 • Det finns en positiv effekt på körtelns muskelvävnad.

Fytoterapi och recept av folkmedicin

Örter har länge använts för framgångsrik behandling av många sjukdomar, inklusive prostata. En stor fördel med denna typ av terapi är den nästan fullständiga avsaknaden av kontraindikationer och biverkningar med undantag av allergier mot växter. Med prostatit rekommenderas att man använder kamille, moderkärl, kalendula. Torkade blommor och blad av växter brygger som te, förbereder tinkturer eller används för att förbereda lösningar för terapeutiska enemas.

Ofta ordinerar läkare själva fytopreparationer. Om någon av de traditionella medicinerna inte ingår i behandlingsplanen, ska du inte använda den utan att först ha råd med en specialist.

Effektiva beredningar baserade på naturliga ingredienser

För närvarande har följande medel med naturlig sammansättning störst spridning:

 1. Prostamol Uno. Medelens sammansättning är en palm sabal. Det botar kronisk prostatit och hyperplasi. Biverkningar kan vara tecken på gastralgi, men de är sällsynta.
 2. Prostatilen. Läkemedlet är tillgängligt i form av ljus eller injektioner. Dess handling baseras på det faktum att det normaliserar tonen i musklerna i blåsan, förbättrar spermatogenesen. Biverkningar inkluderar en allergisk reaktion. Läkemedlet tar bort tecken på sjukdomen och är ganska effektivt.
 3. Prostanderivat. Läkemedlet frisätts i tabletter. Det är en profylaktisk mot prostatit.
 4. Vitaprost. Normaliserar funktionen hos prostata. Producerad i tabletter och ljus.
 5. Olja från pumpa frön. Kompositionen innehåller zink, vilket är mycket viktigt för människors hälsa. Olja ökar potensen och lindrar smärta.
 6. Licola. Huvuddelen av detta läkemedel är alger. De anestetiserar och tar bort den inflammatoriska processen i kroppen.

När är en kirurgisk operation nödvändig?

Det finns fall då kirurgisk hjälp behövs vid behandling av sjukdomen. Det är nödvändigt i det fall då komplex behandling av prostata skada och drogerna som används i detta fall inte hjälper. Denna manipulation är nödvändig vid akut abscess eller vid förträngning av urinröret.

Kirurgisk ingrepp är nödvändig i följande fall:

 • bildandet av abscesser, som endast avlägsnas kirurgiskt;
 • skarp förminskning av urinröret, som inte passerar urin
 • när prostata hyperplasi utvecklas.

Förändring i livsstil

Många män tar piller mycket lättare än att radikalt ändra sina liv. Men det är rätt kost och daglig rutin att inte bara den snabba återhämtningen beror, utan även förebyggandet av upprepade problem med prostatakörteln.

Vad ska jag ägna särskild uppmärksamhet åt?

De som rör sig lite, bör du tänka på vanliga joggar eller åtminstone promenader. Förhindra stagnation i bäckenet kommer att hjälpa speciella övningar som kan utföras flera gånger om dagen.

Det är mycket viktigt att fastställa rätt kost, inklusive mer grönsaker och frukter i den och om möjligt ge upp fett och kryddor. Detta ökar den dagliga dosen av vitaminer och undviker oönskade problem med matsmältningen.

Negativt påverkar prostata och dåliga vanor, vars vägran kommer att öka chanserna för återhämtning.

Profylaktiska åtgärder för prostatit

För att inte bli sjuk är det nödvändigt:

 • att stärka immuniteten genom härdning, sport, promenader i frisk luft, högkvalitativ mat;
 • undvik hypotermi
 • att inte tillåta förstoppning
 • har regelbundet sex
 • frekvent byte av partners kräver regelbunden leverans av test för att övervaka hälsotillståndet;
 • Ill med prostatit, är det nödvändigt att observera en specialist två gånger per år.

Ett integrerat tillvägagångssätt för behandling och genomförandet av alla rekommendationer från läkaren - en plikt för snabb återhämtning.

Endast med ett omfattande tillvägagångssätt för behandling av prostatit kan du helt bli av med symtomen på sjukdomen och återställa utmärkt hälsa.

Komplex behandling av prostatit - effektiva metoder

Prostatit är en vanlig prostatisk sjukdom, som kan vara både akut och kronisk. Sjukdomen kan uppstå av flera skäl.

I vilket fall som helst, oavsett orsaken till sjukdomen, kommer patienten att behöva genomgå en omfattande behandling av prostatit för att permanent bli av med detta problem. Denna artikel kommer att avslöja alla funktioner i sådan behandling, hur effektiv det är och vilka moderna metoder som används av läkare.

Behandling av akut prostatit

Diagnos av denna sjukdom orsakar inte speciella svårigheter, bland symptomen är värt att notera smärtan i perineum, smärta vid urinering.

Behandling av akut sjukdom inkluderar antibakteriell och antiinflammatorisk behandling. Med hjälp av ultraljud bestäms prostatakörtelns storlek och tillstånd. Om det finns tecken på allvarlig förgiftning, ska patienten akut inleds. I andra fall behandlas den akuta formen av sjukdomen på poliklinisk grund.

Under behandlingen kan det finnas vissa svårigheter, nämligen:

-övergång av den akuta formen till den kroniska;

-Prostataabs, vilket är en inflammation i prostata.

I de flesta fall Det finns en snabb återhämtning om behandlingen används i tid. Samtidigt kan prostatakörteln finnas separata områden av proliferation av bindväv och förkalkningar, vilket kan ytterligare skada prostata hos män. De kan detekteras med hjälp av TRUS.

Behandling av kronisk prostatit

Som regel, sjukdomen har varit asymptomatisk i flera år. Kanske kommer följande symtom att uppstå: frekvent urinering, värk i smärtan i underlivet, en minskning av erektilfunktionen.

Behandling av denna form av sjukdomen sker med hjälp av antibiotikabehandling, som kommer att diskuteras i denna artikel. Terapi kan vara i 5-8 veckor. Komplex behandling av prostatit ger också immunostimulerande och antiinflammatorisk behandling. Läkare ordinerar speciella alfa-blockerare, vilket minskar kloningens toning.

När det gäller fysioterapimetoder är mikrovågsterapi och elektromyostimulering mycket populära i detta fall.

Komplex behandling av kronisk icke-bakteriell prostatit

Följande metoder används för att behandla denna typ av sjukdom:

 1. Antibakteriell terapi.
 2. Sjukgymnastik.
 3. Speciella fytopreparationer.
 4. Antiinflammatorisk behandling.

Symptomen på sjukdomen är i många avseenden liknade symtom i den vanliga kroniska prostatit.

Behandling av asymptomatisk kronisk prostatit

Denna sjukdom är asymptomatisk. De flesta läkare håller med om det asymptomatisk form behöver inte akut behandling. Det är bara nödvändigt att genomföra vissa förebyggande åtgärder. Förebyggande åtgärder inkluderar rätt näring, en hälsosam livsstil och möjlig användning av vitaminer.

Vilka typer av omfattande behandling finns idag?

De vanligaste behandlingarna för prostatit är:

 • Antibakteriell terapi.
 • Antiinflammatorisk behandling.
 • Immunostimulerande terapi.
 • Sjukgymnastik.
 • Massage i prostatakörteln.
 • Kirurgisk ingrepp.

Nu om varje av dessa metoder mer detaljerat.

Antibiotikabehandling

Denna metod anses vara den huvudsakliga metoden vid behandling av akuta och kroniska former av prostatit. Vidare, vid akut prostatit, kommer antibiotikabehandling snabbt att leda till fullständig återhämtning av patienten, förhindrar ytterligare komplikationer.

Denna metod innefattar selektion av ett lämpligt antibakteriellt läkemedel. När du väljer det måste du ta hänsyn till bakteriens känslighet för antibiotikumet, läkemedlets förmåga att penetrera djupt i prostata.

Sist men inte minst är det värt att uppmärksamma det antibakteriella medlets säkerhet, särskilt vid långvarig behandling.

Ofta föreskrivs antibakteriell terapi vid uppenbara tecken på infektion. Personen höjer temperaturen, det finns smärtsamma känslor.

Speciell efterfrågan används för närvarande antibiotika från gruppen av makrolider, vilka kan penetrera genom vävnadsbarriärer, inklusive prostata vävnadsbarriären.

Denna behandling utförs vanligen inom 14 dagar. Om efter denna behandling inga tecken på förbättring stannar användningen av antibiotika. Vid effektiv behandling kan användningen av läkemedel fortsätta tills patientens slutliga heling.

Antiinflammatorisk behandling

Denna metod innefattar användning av en mängd olika läkemedel som skiljer sig åt i antiinflammatorisk verkan.

I grund och botten är det här användningen av speciella ljus, nämligen:

-Tiatriazolin (cellregenerering ökar, inflammation avlägsnas);

-Propolis (suppositorier har ett brett spektrum av åtgärder, lindrar inflammation och främjar en ökning av patientens immunitet);

-Ichthyol (används för kronisk prostatit, suppositorier förbättrar blodcirkulationen och utövar en analgetisk effekt);

Dessutom finns sådana läkemedel som "Ibuprofen" och "Diklofenak". De har en antiinflammatorisk effekt, hjälper till att sänka kroppstemperaturen, som kan stiga med akut prostatit.

Immunostimulatorisk terapi

Tillsammans med de ovan angivna metoderna ordineras ofta immunostimulerande behandling. Det är värt att notera att reducering av immunförsvarets skyddsfunktion snabbt kan leda till uppkomsten av akut eller kronisk bakteriell prostatit.

Med tanke på denna faktor är det svårt att överskatta användningen av immunomodulerande läkemedel. Och denna terapi är ordinerad för behandling av prostatit av olika geneser.

I de flesta fall ordinerar läkare speciella läkemedel som innehåller zink i deras komposition. Detta kemiska element kan i sin tur förstöra skadliga mikroorganismer. Också mycket används är växtimmunostimulanter, bland vilka är extraktet av Echinacea purpurea. Det finns också kombinerade örtberedningar som positivt påverkar förstärkning av mänsklig immunitet.

Om en patient har en kronisk form av prostatit används bakteriella preparat som pyrogenal. Immunostimulanter gör det möjligt att uppnå de bästa resultaten på relativt kort tid. Dessutom etableras en terapeutisk effekt som hjälper till att förebygga sjukdomens återfall.

I vissa fall är det lämpligt att använda vitaminmineralberedningar och kända medel för alternativ medicin. Fördelarna med vitaminer och mineraler är att de accelererar regenerering av drabbade vävnader och förbättrar kroppens motståndskraft mot skadliga mikrober.

sjukgymnastik

En av de viktiga metoderna vid komplex behandling av prostatit är fysioterapi. Fysioterapeutiska förfaranden kan göra positiva förändringar, vilket i framtiden effektivt kommer att påverka full återhämtning från en allvarlig sjukdom.

 1. Förfarandet främjar förbättring av lymfcirkulationen, vilket medger att man hoppas på snabb upplösning av inflammatoriska infiltrat.
 2. Ökat blodflöde, så att prostatakörteln säkert kan ta emot antibiotika och andra mediciner.
 3. Förbättrar ämnesomsättningen, vilket positivt påverkar återhämtningsprocesserna i prostatakörteln.
 4. Genom membranets permeabilitet ökar, vilket underlättar penetreringen av de nödvändiga beredningarna i cellen.

De vanligaste metoderna för fysioterapi är:

-galvanisering (verkan av en likström av liten kraft);

-elektrostimulering (elektrisk ström orsakar muskelkontraktion);

-UHF-terapi (inverkan av ett elektriskt fält);

-Mikrovågsbehandling (effekten av det elektromagnetiska fältet används);

-Magnetbehandling (tillämpning av lågfrekvent och konstant magnetfält);

Massage i prostata

Trots att massage hänvisar till den fysioterapeutiska metoden för behandling av prostatit, bör den diskuteras separat.

Vid behandling av denna sjukdom används olika typer av massage. Forskare har visat att vanlig prostatamassage kan förhindra stagnation av blod i körtelvävnaderna, och förbättrar också avsevärt utsöndringen av den prostatiska sekretionen.

Massage är endast kontraindicerad i vissa fall:

-när en akut bakteriell prostatit uppträder (risken att sprida infektionen ökar);

-när det finns problem förknippade med rektumssjukdomar.

Hur utförs denna massage?

Först och främst måste förfarandet endast överlåtas till en riktig expert - en högkvalificerad urolog eller andrologist. Detta beror på det faktum att för korrekt genomförande av massagen bör man vara klart medveten om prostata körningens placering, orsaken till överträdelsen i hennes arbete.

-ger penetration av antibakteriella medel i prostata vävnaden;

-har en fördelaktig effekt på prostata hos musklerna.

Kirurgisk ingrepp

Kirurgisk behandling kan vara nödvändig vid förekomst av olika typer av komplikationer av både akut och kronisk prostatit. Sådana komplikationer innefattar bildandet av abscesser (tumörer där pus ackumuleras), som endast kan avlägsnas genom kirurgisk ingrepp.

Operationen indikeras även om det är nödvändigt att återställa urinrörets kapacitet, vilket kan försämras genom att minska denna kanal.

Utan kirurgisk ingrepp kan inte och när det finns kränkningar orsakade av prostata adenom. I denna situation anses kirurgi vara den mest effektiva behandlingsmetoden, där symptomen på prostataadenom reduceras signifikant. Sådan behandling ger ibland biverkningar, även om de flesta män inte upplever allvarliga hälsoproblem.

För närvarande finns det flera typer av kirurgiska ingrepp, vars användning eller icke-användning beror på många faktorer som bestäms av den behandlande läkaren.

Separat är behandlingen av prostatit också baserad på folkmedicinska lösningar. Traditionell medicin känner inte alltid till sådana behandlingar, även om vissa är effektiva och säkra.

Till exempel behandling av sjukdomen med persilja, som häller 1 liter kokande vatten och kokas på låg värme i 20 minuter. Också i efterfrågan är frön av persilja, från vilken tinkturen är beredd.

För behandling av prostatacancer hemmabruk pumpafrön, päron, kastanj skal, juice, honung, blandat med propolis och pollen, liksom många andra livsmedel och olika växter.

Under alla omständigheter är det värt att förstå att prostatit är en allvarlig sjukdom som inte kommer att klara sig själv. Om även uppenbara symtom på sjukdomen försvinner kan den utvecklas diskret för en person, och en dag kommer det att manifestera sig från den värsta sidan.

Därför rekommenderas en kvalitetsomfattande behandling som föreskriver:

För det första, besöka en kvalificerad och erfaren doktor,

För det andra, Exakt anslutning till behandlingen som ska ordineras av denna läkare. Endast vid komplex behandling av prostatit finns det möjlighet att helt avstå från denna sjukdom och må bra i många år.

Komplex behandling av prostatit

Det har länge varit känt - ju mer värdefull behandling, desto snabbare kommer sjukdomen att minska. Så med prostatit blir det mycket lättare att ta itu med om du tar flera steg på en gång, det vill säga göra en kompetent behandlingsplan, vilket är ganska lätt för en erfaren läkare. För detta finns en omfattande behandling av prostatit.

Varför komplex behandling?

Inflammation i prostatakörteln kan uppstå av flera skäl, till exempel om en man "fick" de patogena bakterier från sina sexuella partners, eller leva ett stillasittande livsstil, vilket ledde till stagnation av spermier eller blod i bäckenområdet.

Men för att bota sjukdomen, är det nödvändigt att avlägsna orsaken till dess utveckling, för att eliminera skadliga bakterier och stagnation, stärka immunförsvaret efter dämpning av antibiotika, och mätta kroppen med vitaminer, så att han själv kunde bekämpa virus.

Och det är för genomförandet av alla de ovan beskrivna i verkligheten att ett integrerat behandlingsprogram behövs.

Komplex av åtgärder för behandling av prostatit?

Ofta innebär komplex behandling av prostatit i sig användandet av följande metoder för kamp mot inflammation i ett organ:

I vissa fall kan behandlingsplanen även omfatta kirurgi. De tillgriper det för olika komplikationer av prostatit av akut och kronisk form. Det kan till exempel vara en abscess eller behovet av att återställa patensen i urinrörets kanal på grund av sin kraftiga inskränkning.

Drogterapi

Komplex behandling av prostatit kan inte kallas som sådan utan medicinering. Patienten är ordinerad antibakteriella medel som är nödvändiga för att avlägsna skadliga bakterier från kroppen. Och utan dessa läkemedel är botemedel omöjligt. Vanligtvis är dessa bredspektrum antibiotika.

Inte mindre viktigt är antiinflammatorisk behandling. Läkaren ordinerar oftast förberedelser i form av rektala suppositorier, eftersom de är mycket snabbare och mer exakt når det sjuka organet. Det kan vara Ichthyol, Propolis eller Tiatriazolin.

Prostatit i en akut form präglas av svår smärta och en ökning av kroppstemperaturen. För att eliminera dessa symtom ordinerar läkaren andra suppositorier. Bland dem kan du notera sådana droger för komplex behandling av prostatit, som diklofenak och Ibuprofen.

Immunostimulerande behandling är att ta tabletter rik på vitaminer och spårämnen. Men det viktigaste är att detta läkemedel innehåller en stor mängd zink - detta element är mycket viktigt för människors hälsa.

Fytoterapi och fysioterapi

Örter - det finns ingen mer användbar och effektiv medicin på jorden. Dessutom har de ett minimum av kontraindikationer och ger nästan aldrig biverkningar. Vid behandling av prostatit rekommenderas att du dricker te, bryggd från kamille, salvia, moderkål, kalendula. Du kan också komma in i infusionerna av dessa örter i form av mikroclysters genom ändtarmen. Ofta ordinerar läkare för sina patienter liknande recept, eftersom de idealiskt ingår i behandlingsplanen.

Förfarandena i sjukgymnastikrummet är lika viktiga som antibakteriell behandling. Med hjälp av olika apparater kan uppnå en förbättring av blodflödet och lymfa resorption härdar av inflammation, förbättra ämnesomsättningen i bäckenet och återställa funktionaliteten hos prostatan.

Detta inkluderar prostata massage. Det finns även flera av dess typer, men det viktigaste är att denna metod kan eliminera stillastående processer. Komplex behandling av kronisk prostatit kan inte ske utan massage.

Korrigering av ett sätt att leva

När det gäller livsstilen bör man tänka på scenen för prostatitprofylax, men om sjukdomen redan har diagnostiserats är det aldrig för sent att ändra dina vanor. Det viktigaste är att det verkligen hjälper till att bota prostatit tidigare.

Rätt kost, regelbunden utomhus motion, avhållsamhet från nikotin och alkohol, full sexliv med en beprövad partner - det är det lilla som krävs för behandling av inflammation i prostatan.

Förutom morgonövningarna och regelbundna promenader eller jogging ner på gatan, uppmanar urologer ofta patienter att utföra åtminstone några fysiska övningar under dagen. När allt kommer omkring, om en person ständigt rör sig och inte sitter på ett ställe, sänks sannolikheten för bildandet av stillastående fenomen i honom till noll.

Även en så enkel övning som att lyfta bäckenet i liggande läge på golvet accelererar återhämtningsprocessen. Självklart, om du gör det flera gånger om dagen och regelbundet.

Komplex behandling av prostatit och nödvändiga läkemedel

För att behandlingen ska vara produktiv och framgångsrik är det nödvändigt att närma sig denna uppgift på ett omfattande sätt. Komplex behandling av prostatit innefattar:

 • eliminering av orsakerna till sjukdomen
 • eliminering av skadliga bakterier
 • förstärkning av immunitet
 • mättnad av kroppen med ett vitaminkomplex.

Vilka åtgärder ingår i den komplicerade behandlingen av kampen mot sjukdomen?

Följande metoder behövs för att bekämpa inflammatorisk process i kroppen:

 • antibakteriella;
 • antiinflammatoriska;
 • stimulera immunsystemet
 • genomgå fysioterapi
 • att genomgå behandling på grundval av traditionell medicin;
 • Terapi, baserat på antidepressiva medel och lugnande medel.
Prostatit - inflammation i prostatakörteln hos män

Effektiva beredningar baserade på naturliga ingredienser

De bästa medicinerna är:

 • Prostamol Uno. Medelens sammansättning är en palm sabal. Det botar kronisk prostatit och hyperplasi. Du ska ta 1 kapsel efter att ha ätit och samtidigt dricka ett glas vatten. Biverkningar kan vara tecken på gastralgi, men de är sällsynta.
 • Prostatilen. Enligt frisättningsformen utfärdas preparatet i form av ljus eller injektioner. Dess agerande bygger på det faktum att det normaliserar blåsans muskler, förbättrar spermatogenesen. Biverkningar inkluderar en allergisk reaktion. Läkemedlet tar bort symptomen på sjukdomen och är ganska effektiv.
 • Prostanderivat. Läkemedlet frisätts i tabletter. Det är en profylaktisk mot prostatit.
 • Vitaprost. Normaliserar funktionen hos prostata. Producerad i tabletter och ljus.
 • Olja från pumpa frön. Kompositionen innehåller zink, som är unik för hälsan hos en stark hälsa av mänskligheten. Oljan ökar potensen, kolesterol i blodet och lindrar smärta.
 • Licola. Huvuddelen av detta läkemedel är alger. De anestetiserar och tar bort den inflammatoriska processen i kroppen. Denna lösning är dock endast effektiv för komplex behandling.
Behandling av prostatit med örtberedningar

Det finns fall då kirurgisk hjälp behövs vid behandling av sjukdomen. Det är nödvändigt i det fall då komplex behandling av prostatit och läkemedel som används vid behandling inte längre hjälper. Denna manipulation är nödvändig vid akut abscess eller vid förträngning av urinröret.

Vilken typ av behandling ska jag gå igenom med kronisk prostatit?

Med kronisk prostatit uttalas symtomen inte, så patienten förstår inte alltid att han är sjuk. Patologi kännetecknas av sådana symptom:

 • för ofta urinering
 • dra smärta i underlivet;
 • problem med utlösning.

Därför utförs den komplexa behandlingen av kronisk prostatit med läkemedel som:

 • minska excitering av prostata;
 • återställa vävnader;
 • minska inflammation i problemområdet.

Hur behandlas kronisk icke-bakteriell prostatit?

Behandlingspaketet innehåller sådana verktyg och metoder:

 • preparat baserade på antibakteriella komponenter;
 • sjukgymnastik;
 • naturläkemedel;
 • terapi som syftar till att eliminera inflammation.
Kronisk inflammation i prostata

Naturen av den kroniska formen av prostatit är liknande den vanliga prostatit, endast i långsam form. Utmärkt injektioner hjälper, vilket positivt påverkar kärlsystemet och immunsystemet.

Tack vare ett sådant förfarande införs medicinen genom urinrörets hål. I detta fall måste blåsan vara tom.

Vad är kärnan i antibiotikabehandling?

Terapi innehåller användningen av antibiotika. Tilldela dem huvudsakligen med akut prostatit.

Kärnan i terapin är att det är nödvändigt att välja rätt behandlingsschema. Det är nödvändigt att ta hänsyn till det faktum att mikroorganismer ska vara känsliga för läkemedlet, och patientens organism ska också uppleva läkemedlet positivt.

För antibakteriella läkemedel bör patienten ha symtom på ökad kroppstemperatur och visa smärta i det drabbade området.

Särskilt populära är droger som kan passera genom vävnadsbarriärer och komma direkt in i det inflammatoriska fokuset. Behandling, till exempel av kronisk prostatit, varar i två veckor. Om drogerna inte hjälpte, använd läkemedelsstoppet. Om behandling med läkemedel ger ett positivt resultat fortsätter behandlingsförloppet tills symptomen är helt borttagna.

Behandling av bakteriell prostatit med antibiotika

Metoder för antibiotikabehandling

 • 2 veckor genomförs en provkurs
 • om drogen verkar positivt - fortsätter kursen.

Du kan använda specialiserade droger:

 • Omnic. Minskar spasmer i mjuk muskler i prostata;
 • Diklofenak, ibuprofen. Användas vid uppenbara inflammatoriska sjukdomar.

Vad är kärnan i antiinflammatorisk behandling?

Den komplexa behandlingen av denna terapi inkluderar speciella antiinflammatoriska läkemedel:

 • Thiatriazolin ljus. Deras uppgift är att öka den cellulära strukturens regenerativa funktion och att stoppa de inflammerade områdena.
 • ljus med propolis. Huvuduppgiften är. För att öka kroppens skyddsfunktion och stoppa inflammationsprocessen.
 • ljus baserade på ichthyol. De används när patologin är trög. De ökar blodcirkulationen i problemområdet och därigenom lindrar inflammation.
 • droger Diklofenak och Ibuprofen minskar temperatur och inflammation.

Vad är kärnan i immunostimulerande terapi?

Terapi som syftar till att stimulera immunsystemet bidrar till att förbättra skyddsegenskaperna hos patientens kropp, vilket bidrar till en snabb återhämtning. Läkemedlen är ordinerad för komplex terapi för olika former av patologi.

Preparat baserade på zink och echinacea kan stärka immuniteten och förstöra skadliga mikroorganismer.

Vid kronisk prostatit har ett bra antibakteriellt läkemedel Pyrogenal, som kan eliminera sjukdomen på kort tid och förhindra återfall.

Ökad skyddande egenskaper hos kroppen

Vad är kärnan i fysioterapi?

Fysiologiska förfaranden bidrar också till att effektivt bekämpa tecken på prostatit. Terapi kommer att påskynda processen av påverkan av droger på kroppen, vilket är gynnsamt för en framgångsrik behandling av prostatit.

Fördelen med denna behandlingsmetod är:

 • fysioterapi, förbättra cirkulationen av lymf och blod. Tack vare proceduren når medicinska ämnen fritt platsen för inflammationsfokuset.
 • förbättrar ämnesomsättningen, vilket positivt påverkar eliminering av sjukdomen;
 • På grund av cellmembranens permeabla kapacitet kommer läkemedlen fritt in i mitten av inflammation.
Fysioterapeutiska förfaranden för prostatit

De mest kända metoderna är:

 • procedurer baserade på elektrisk stimulering av muskelkontraktioner;
 • UHF-förfaranden;
 • procedurer med verkan av ultrashortvågsstrålning;
 • procedurer med en lågfrekvent ström av ett konstant magnetfält;
 • massage prostata förfaranden.

Massageprocedurer av prostata är av flera slag, och endast läkaren efter undersökningen kan bestämma sitt utseende. Massage förbättrar processen för utsöndring av prostata. Det finns dock kontraindikationer som du behöver uppmärksamma:

 • vid en akut bakteriell prostatit är det förbjudet att utföra massage, eftersom sjukdomen är utbredd;
 • observerad patologi i anusen.

Massage utförs endast av en specialist urolog eller andrologist. För att inte skada prostatan, är det nödvändigt att veta den exakta platsen för prostatakörteln. Tack vare massagen:

 • accelererad penetration av droger i prostatakörtelns vävnader;
 • förmågan att dränera blod ökar;
 • Det finns en positiv effekt på körtelns muskelvävnad.

Vad är kärnan i fytoterapi?

Fytoterapi i dess väsen har en effektiv och effektiv effekt och ger sällan komplikationer.

För att hjälpa till kommer persilja, som hälls 1 liter kokande vatten, sätt sedan på elden och koka i 20 minuter. Frön kan användas som tinkturer. Det måste dock komma ihåg att folkmedicin inte är huvudmedicinen, men är ett tillägg till de viktigaste drogerna.

Vid behandling av prostatit rekommenderas att du dricker te, som är gjorda av kamomill, salvia, moderkål, kalendula. Injicera också infusioner av örter i form av enema genom ändtarmen.

Behandling av prostatit med avkok och te från medicinska örter

När är en kirurgisk operation nödvändig?

Kirurgisk ingrepp är nödvändig i följande fall:

 • bildandet av abscesser, som endast avlägsnas kirurgiskt;
 • skarp förminskning av urinröret, som inte passerar urin
 • när prostata hyperplasi utvecklas.

Profylaktiska åtgärder för prostatit

För att inte bli sjuk är det nödvändigt:

 • att stärka immuniteten genom härdning, sport, promenader i frisk luft, högkvalitativ mat;
 • undvik hypotermi
 • att inte tillåta förstoppning
 • har regelbundet sex
 • behandla sexuellt överförbara sjukdomar;
 • Täta förändringar av partner innebär regelbunden leverans av tester för att kontrollera hälsotillståndet.
 • att ha blivit sjuk minst en gång med prostatit, är det nödvändigt att iakttas av en specialist cirka två gånger om året och att besöka sanatorium - och - spa kliniker.

Komplex tillvägagångssätt vid behandling av prostatit

En uppsättning åtgärder som försvagar åtgärden eller eliminerar orsakerna till sjukdomen inkluderar sådana droger:

 • antibiotika;
 • alfa-blockerare. Läkemedel reducerar blåsans ton;
 • hormonella preparat. Behandla prostatit, när orsaken ligger i den trasiga hormonella bakgrunden.
Komplex terapi bör utföras under överinseende av den behandlande läkaren

För förebyggande av prostatit, liksom för dess behandling, utmärks följande typer av läkemedel:

När det gäller läkemedel från Israel är det droger som förtjänar särskild uppmärksamhet och fungerar ganska effektivt. Bland dem kan Sulfa-P. Utpekas. Positiva recensioner på detta läkemedel bevisar dess effektivitet i kampen mot patologi. Behandlingsförloppet är ca 9 veckor.

Vad behöver du veta för att kunna genomgå omfattande behandling?

Kvalitativ behandling och diagnostik inkluderar:

 • Inspektion och behandling bör utföras av en kvalificerad specialist;
 • Det är nödvändigt att strikt följa den behandlingsplan som doktorn föreskriver.

Läkemedel rekommenderas inte för användning utan att rådfråga läkare:

 • med en otydlig etiologi av sjukdomen kan allvarliga sjukdomar utvecklas;
 • mottagning av ett enda läkemedel kommer inte att ge det rätta resultatet i behandlingen av sjukdomen;
 • behandling kan vara kostsam och otillräcklig.

Komplex behandling av prostatit

Prostatit >> komplex behandling

Prostatit kallas akut eller kronisk inflammatorisk lesion av prostatakörteln. Prostatakörteln (prostata) ligger i det lilla bäcken ner från blåsan, medan prostatan omger den första delen av urinröret (urinröret). På båda sidor av prostatakörteln finns seminalblåsor i vilka en hemlighet av testiklar innehållande spermatozoa ackumuleras. Kanalerna i de partiella blåsorna penetrerar prostata och öppnas i urinröret. Genom sin struktur är prostatan ett glandulärt organ som består av ett antal körtlar som producerar en specifik hemlighet (en viskös vätska) som ingår i spermierna. Utöver detta reglerar prostata processerna för erektion och urinering. Funktionen hos prostatakörteln regleras av det autonoma nervsystemet (del av nervsystemet som är ansvarigt för inre organens arbete). Den viktigaste rollen i reglering av detta organs funktion spelas av den parasympatiska nervpllexen, som härstammar i sina sakrala delar av ryggmärgen. Det är genom parasympatisk innervation att funktionen av utsöndring och erektion realiseras. Smärtan som uppstår med olika former av prostatit uppstår genom irritationen hos den parasympatiska nervpllexen, vars nervvägar kan utföra smärtsamma impulser. Som svar på långvarig smärtsam irritation (till exempel vid kronisk prostatit) bryts vegetativ innervation och därmed funktionen av prostatakörteln.

Prostatit är den vanligaste urologiska sjukdomen hos män. Aktuella data frekvensen av förekomsten av olika kliniska former av prostatit är 5-10% för akut bakteriell prostatit, 7-10% för kronisk bakteriell prostatit, 80-85% av kronisk icke-bakteriell prostatit och 20-25% för syndromet kronisk inflammatoriska och icke-inflammatoriska bäckensmärta ( prostatodyni). En annan typ av prostatit är kronisk asymptomatisk prostatit, som sker utan några klagomål från patienten.

I fallet med bakteriell prostatit är orsaken till sjukdomen olika typer av mikrober som parasiterar det manliga genitourinära systemet. Mikrober går in i prostata med blodflöde (hematogen vägen), lymf (lymfogenväg) eller urin (urinogen vägen). Det bör noteras att vid utvecklingen av bakteriell prostatit spelas en viktig roll av överträdelsen av allmän och lokal immunitet vilket underlättar implantationen och reproduktionen av patogen flora.

Patogenesen (mekanismen för sjukdomsutvecklingen) av kronisk bakteriell prostatit och kronisk bäckensmärtssyndrom innefattar först och främst en kränkning av prostataens vegetativa innervation och vidhäftning av stagnerande fenomen. Stagnation av blod och utsöndring i prostata vävnaden stör metabolism och skapar en gynnsam miljö för infektion. Vid kronisk prostatit spelar en autoimmun lesion av prostatavävnader en viktig roll som utvecklas som en följd av sensibiliseringen av organismen till olika antigener i detta organ.

Komplex behandling av akut och kronisk prostatit innefattar följande metoder:

 1. Antibakteriell terapi med användning av antibiotika och antibakteriella läkemedel av syntetiskt ursprung
 2. Immunostimulerande terapi;
 3. Manuell och vibromassage av prostata;
 4. Sjukgymnastik (termisk mikrovågsbehandling);
 5. Behandling med medicinska växter;
 6. Kirurgisk behandling av komplikationer av akut och kronisk prostatit.

Antibiotikabehandling
Antibakteriell terapi är den huvudsakliga metoden för behandling av akut och kronisk bakteriell prostatit. I fallet med akut bakteriell prostatit leder korrekt planerad behandling med antibakteriella läkemedel i de flesta fall till fullständig återhämtning och förhindrar utveckling av komplikationer som bildande av abscesser.

Vid valet av antibiotika bör ta hänsyn till känsligheten hos mikroben med avseende på antibiotika, läkemedlets förmåga att penetrera prostatavävnaden och ansamlas där i tillräckliga mängder, läkemedlets säkerhet i synnerhet inom ramen för långtidsbehandling och, sist men inte minst, kostnaden för läkemedlet. Det bör noteras att tillsättningen av antibiotikaterapi är motiverad endast om det finns tydliga kliniska eller laboratorie tecken på infektion (feber, värk i kroppen, en förändring i sammansättningen av blod, bestämning i blod av olika infektionsmarkörer).

Vid behandling av bakteriell prostatitis väletablerad makrolidantibiotika som besitter ett brett spektrum av antibakteriell verkan, en hög biotillgänglighet och förmågan att penetrera vävnadsbarriärer, bland annat genom prostatavävnadsbarriär. Sist men inte minst bör vi notera aktiviteten av makrolider i förhållande till intracellulära parasiter. Denna egenskap antibiotika är användbara vid behandling av blandade infektioner och kroniska, i vilken en del av mikroberna penetrera prostatavävnadsceller och replikerar inom dem. Representanter för makrolidgruppen är erytromycin, oleandomycin. För att undertrycka infektionen kan användas och typer av antibiotika såsom tetracyklin, Gentamicin, Rondomycin, Ampicillin. Nyligen för bästa resultat av antibiotikabehandling, det finns olika kombinationer av antimikrobiella antibiotika syntetiskt ursprung: Biseptolum, nitrofuran, Nitroxoline, NOC-5 och andra.

Trial antibiotikabehandling utförs i två veckor. Om efter denna period inte tecken på förbättring i patientens tillstånd observeras upphör behandlingen med antibiotika. Om du får positiva resultat från antibiotikabehandling kan användningen av dessa läkemedel fortsättas tills patienten helt återvinns.

Immunostimulatorisk terapi
Parallellt med antibakteriell behandling föreskrivs immunostimulerande behandling. Som nämnts ovan spelar en minskning av immunsystemets skyddande funktion en viktig roll vid förekomsten av akut och kronisk bakteriell prostatit. I patogenesen av icke-bakteriell art av prostatit spelas en viss roll av förändringen i immunförsvarets reaktivitet med avseende på prostatavävnad och utvecklingen av autoimmun aggression. Med hänsyn till dessa faktorer är det svårt att överskatta användningen av immunmodulerande läkemedel vid behandling av prostatit av olika geneser.

För att stimulera lokal och allmän immunitet tillämpar preparat som innehåller zink (zink är en kofaktor för enzymer som förstör mikroorganismer), växtimmunstimulerande medel: extrakt av Echinacea purpurea, näringspreparat tillverkade på basis av Pygeum africanum och pumpafrön (Peponen), de kombinerade naturmedel (Prostanorm), Cordyceps. I fallet med kronisk prostatit för att icke-specifika immunstimulerings används bakteriella läkemedel såsom Pyrogenalum. Användningen av immunstimulerande medel bidrar till att uppnå bästa möjliga resultat från konventionell behandling, samt att konsolidera den terapeutiska effekten under en längre tid och för att förhindra återfall av sjukdomen.

I vissa fall är det användbart att använda vitaminmineralberedningar, liksom olika alternativ för alternativ medicin. Vitaminer och mineraler bidrar till accelerationen av regenerering av de drabbade vävnaderna och ökar organismens totala resistens.

Ytterligare metoder för läkemedelsbehandling av prostatit
Nyligen har många nya droger visat sig behandla olika former av prostatit. En av dessa droger är Omnik, som refererar till alfa-blockerare av selektiv verkan. Detta läkemedel har en selektiv inhibitorisk verkan på alfa-2 prostata adrenoretsepotory som normalt leder till en minskning av kropps glatt muskulatur. Mot bakgrund av kronisk inflammation, är glatta muskulaturen i prostatan vanligtvis spasm, vilket leder till störning av dränering av prostata sekretion, så tillsättningen av läkemedel avkopplande den glatta muskulaturen är användbar vid behandling av kronisk prostatit. När närvaron av uttalad inflammation lämplig användning av icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (ibuprofen, indometacin, diklofenak).

Sjukgymnastik och prostata massage
I den komplexa behandlingen av prostatit föreskrivs fysioterapi, akupunktur och massage för att eliminera stillastående fenomen och förbättra dränering av prostatakörteln. Även dessa behandlingsmetoder återställer gynnsamt normala vegetativa innervation av körteln.

Det finns olika fysioterapeutiska behandlingsmetoder. Transrectal mikrovågshyperteri är en effekt på körtelvävnaden av mikrovågsstrålning, erhållen med hjälp av en speciell anordning införd i rektumets hålighet. Mikrovågsstrålning höjer temperaturen på vävnader och stimulerar blodcirkulationen och stimulerar också de molekylära mekanismerna för att återställa skadade vävnader. Transuretral hypertermi liknar i stor utsträckning den ovan beskrivna metoden, men i detta fall injiceras radiatorn av mikrovågor i urinröret. Goda terapeutiska resultat erhålls med laser med låg energi. Principen för denna metod är den gynnsamma effekten av laserstrålning på vävnadsmetabolismen, liksom inhiberingen av bakteriell tillväxt under inverkan av en laser.

Vid kronisk prostatit visas användningen av terapeutiska mudder (Berdyansk och Saki-ler) samt mikrocykler med mineralvatten rika på vätesulfid.

Vid kronisk bäckensmärksyndrom visas användningen av akupunktur som en alternativ metod för att återställa den autonoma innervationen av prostatakörteln.

Olika typer av massage används ofta vid behandling av prostatit. Det är bevisat att en regelbunden prostata massage förhindrar stagnation av blod och lymfa i bröstvävnaden, förbättrar utsöndringen av prostatiska sekretion och förhindrar bildningen av proteinpluggar vnutrikanaltsevoy. Särskilt effektiv är kombinationen av massage och antibakteriell terapi. Prostas massage utförs manuellt (med hjälp av ett finger infört i ändtarmen) eller med hjälp av olika apparater. Prostata massage är kontraindicerat i fall av akut bakteriell prostatit (det finns en risk för infektion), såväl som i olika sjukdomar i rektum (proktit, abscess, hemorrojder, fissurer i ändtarmen och så vidare.).

Kirurgisk behandling av prostatit
Kirurgisk behandling av prostatit indikeras vid olika komplikationer av akut och kronisk prostatit. Så, till exempel, vid akut prostatit, kan abscesser bildas (begränsad pusackumulering), som kirurgiskt avlägsnas. Med kronisk prostatit kan det finnas en smalning av urinröret och en urininkontinensstörning. I detta fall är målet med kirurgiskt ingripande att återställa urinrörets kapacitet. Kirurgisk ingrepp indikeras i fallet med prostatit på grund av nedsättning orsakad av prostata adenom.

 • Kamalov AA, Dorofeev SD Moderna synpunkter på problemet med kronisk prostatit // RMJ. 2003. № 11. Med. 4
 • Arnoldi EK Kronisk prostatit: problem, erfarenhet, utsikter. Rostov n / a: Phoenix, 1999.
 • Golubchikov VA En kronisk prostatit: Moderna metoder för diagnos och behandling, Moskva, 2005