Huvud
Skäl

Behandling av kronisk prostatit hos män i hemmet

Hus behandlar väggarna - det är svårt att inte hålla med den här tanken.

Vilken som helst som var avancerad sjukhus, Fortfarande behöver de flesta seriösa argument för att föredra det till sina inbyggda väggar.

I artikeln kommer vi att prata om hur man ska behandla kronisk prostatit hos män hemma.

Kan jag läka det hemma?

I de flesta fall botas prostatit hemma. Det finns ett antal undantag, i närvaro av vilken hembehandling blir farlig. Om dem kommer vi att berätta mer. I vilket fall som helst är det bättre att rådgöra med en läkare.

Om behandlingen av prostatit består av användning av läkemedel och läkande gymnastik, är det absolut inte nödvändigt att ligga på sjukhuset. För fysioterapi kurser är det inte svårt att anmäla sig till ett distriktspolykliniskt område öppenvården.

Behandling av prostatit tar vanligen av månaden upp till tre. Hemma det här är en normal period, sjukhuset för en sådan period utan det akuta behovet är tydligt irriterande.

För att inte ringa exacerbation av prostatit hemma behandling, är det nödvändigt:

 1. Ät rätt, på en diet.
 2. Glöm tid för behandling av prostatit om alkohol, rökning, spel, andra aktiviteter relaterade till stress.
 3. Regelbundet ha sex med en partner.
 4. Utsätt inte prostata för skada.
 5. Får inte bli kall.
 6. Flytta så mycket som möjligt.

I vilka fall är det nödvändigt att se en läkare?

obligatoriskt sjukhusvistelse patienter med prostatit utförs med syftet:

 • Förloppet av intravenösa antibiotika
 • kirurgisk operation (till exempel med en abscess).

Behovet av sådana behandlingsmetoder uppstår när sjukdomen förvärras eller extremt försummas, komplikationer.

Kronisk prostatit: behandling hemma

sjukgymnastik

De drivs med målet:

 • eliminering av stillastående fenomen i prostata, bättre muskelkontraktion i bäckenregionen;

 • förbättring av blodflödet i prostata;
 • minska smärta
 • avlägsnande av inflammation och svullnad i prostata;
 • återställa käftens naturliga funktion.
 • Dessa resultat uppnås genom att man tillämpar hårdvaruprocedurer genom patientens hud eller slemhinnor med prostatit.

  De hålls som regel öppenvården.

  bricka kan även köpas för enskilt bruk i detaljhandeln.

  elektrofores. Enheten använder likströmens egenskap för att öka hastigheten och djupet av penetration av droger i patientens kroppsvävnader med prostatit. Novokain, brom, magnesiumsulfat (2% rr), kalciumklorid (1-3% rr) används som läkemedel för detta.

  Ultraljudsändare. Högfrekventa ljud förbättrar processerna av ämnesomsättning, sexuell attraktion, lindrar inflammation i prostata, resorbärr, hjälper till att återställa skadade vävnader, behandla skador i ändtarmen.

  Magnetoterapi-enheter påverkar patientens kropp med prostatit magnetfält. De lindrar inflammation, förbättrar blodcirkulationen, främjar vävnadsregenerering utan biverkningar.

  Medicinska lasrar öka uthålligheten i kroppen, prostata aktivitet, förbättra det allmänna tillståndet. Terapi genomförs på morgonen, kursen - 15 gånger.

  Elektrostimulatorer Vibrationerna i strömmen eliminerar stasis av körteln, förnya utflödet av dess hemlighet.

  Mikroklyftare används för att injicera läkemedel från prostatit i rektum i enlighet med deras avsedda användning, enligt vad som anges i anvisningarna.

  terapeutisk, lerbad behandla prostatit genom att värma problemområdena, näringsämnena i vätskan.

  Fysioterapiprocedurer tillämpas inte när:

  • exacerbation av sjukdomen;
  • närvaro av neoplasmer
  • de-symptomatisk diabetes mellitus;
  • aktiv tuberkulos.

  massage

  Prostatisk massage Är en mycket effektiv del av den komplexa behandlingen av prostatit. Även om det är trevligt kan det inte kallas.

  Genom direkt åtgärd av fingret i handsken tar doktorn bort spänningen i körtelens muskler, tar gradvis bort ödemet.

  Därefter har patienten smärta, kroppsdelarna blir lika stora och hans funktioner återställs.

  Det finns ett utflöde av utsöndring och stillastående spermier med en skadlig mikroflora.

  En kompetent massage av prostata kommer bara att utföra specialistläkare i speciella handskar, som för detta behöver du ringa hem.

  Kroppen är väldigt mycket ömtålig, När du försöker utföra samma åtgärder själv (självmassage) eller med hjälp av en inkompetent person kan det bli allvarligt skadat med risk för att förorena blodet.

  Att följa alla regler sterilitet Manuell massage görs bäst på poliklinik eller på sjukhus.

  I detta fall VIKTIG Applicera inte:

  • fett med expired hållbarhetstid;
  • icke-sterila handskar.

  Kontraindikationer för massage:

  Om det inte går att besöka polikliniska behandlingar, måste man överväga: Ett alternativ till det (om än ofullständigt) är ett av ovanstående fysioterapiprocedurer som kan tas säkert hemma. Självmassage med prostatit är oacceptabelt!

  För förebyggande av prostatit är någon fysisk aktivitet användbar, med början på vanliga morgonövningar. Men det finns speciella övningar specifikt mot prostatit.

  Komplex av Kegel övningar

  Avsett för stärka perineumets muskler. Identifiera dem enkelt: mannen fördröjer urinstrålen medan du skriver. De musklerna (prostata musklerna), som i detta fall kommer att fungera, och vi måste träna.

  Ex. 1. Alternativt, vi påfrestning, slappna av musklerna i prostata. Ju snabbare desto bättre.

  Ex. 2. Vi spänner musklerna, håll det spänt i 4 sekunder, slappna av.

  Ex. 3. Smidigt spänner vi musklerna som vid en avföring. Vi slappna av.

  Den första lektionen av varje övning upprepas åtta gånger. Denna cykel upprepas fem gånger om dagen.

  Vecka öka antalet repetitioner av varje övning i en cykel om fyra tills vi når 45 repetitioner. Gör denna gymnastik varje dag, medan problemet med prostatit är relevant.

  Medicinsterapi

  antibiotika

  Oavsett om det är möjligt att skicka eller genomföra en antibiotikabehandling för behandling av kronisk prostatit i huset - beror på ett konkret fall.

  Individuella egenskaper hos prostata strukturen spelar en roll, närvaron / frånvaron av allergier hos patienten, orsakerna till sjukdomen, graden av dess svårighetsgrad. Beslutet i detta fall tar urolog.

  Antibakteriella läkemedel

  antibiotika - Det viktigaste sättet att förstöra bakterier. För behandling av kronisk prostatit hos män i hemmet bör medicinen ordineras av en urolog, han måste se till att han har att göra med exakt bakteriell form av prostatit. Annars tar antibiotika bara skada.

  1. Vanligtvis utser en läkare för behandling av bakteriell prostatit fluorokinoloner: ciprofloxacin, gatiloxacin, lomefloxacin, moxifloxacin ofloxacin. De utmärks av deras aktivitet, permeabilitet, åtgärder mot många typer av bakterier; När de administreras oralt ackumuleras de i körteln.
  2. Kronisk prostatit behandlas väl med antibiotika under namnen metacyklin, doxycyklin, oleandomycin erytromycin, cefalexin.

  ljus

  fyllning rektala suppositorier vid behandling av prostatit, görs antibiotika, propolis, spasmolytika, glandulära komponenter, andra komponenter. Exempel på läkemedel administrerade med suppositorier: bioprost, prostatilen, viferon, prostopin, ostestin.

  ansökan ljus med prostatit eliminerat ödem, smärta, inflammation. Med hjälp av dem återställs sexuella och urinfunktioner, utvecklingen av blodproppens blodpropp stoppas, blodcirkulationen förbättras.

  plåster

  Kinesiska prostatiska navelplåster verkar på inflammation av prostata genom penetration av mikropartiklar av läkemedlet genom huden.

  Det var möjligt att uppnå detta nanoteknologi. För att använda dem enkelt: du måste tvätta platsen runt naveln med en bra tvål, raka av håret där, ta bort klistermärkena, klistra fast klisteret.

  Efter tre dagar att ta bort, igen för att tvätta platsen för limning. På en dag, håll ett bandhjälp. Förloppet av behandling av prostatit - sex fläckar, 24 dagar. Parallellt kan du dricka antibiotika för att förbättra effekten.

  Folkmetoder

  Bland de testade folkmekanismerna för behandling av prostatit är:

  Om behandling av kronisk prostatit folkmekanismer Det finns en separat artikel.

  Bastu, bastu

  Parry för kronisk prostatit noggrant. Överhettning leder till ödem i prostatakörteln. Uppehållstiden i ångrummet, värme, måste strikt regleras.

  Också, bör man ta hand om kylning efter ångrummet.

  Finska forskare har visat: en bastu förbättras libido, det vill säga sexkörning.

  I detta skiljer sig det från det vanliga badrummet med en temperatur på 37 grader, vilket rörligheten och antalet spermatozoer tvärtom minskar.

  Bastu har en avkopplande effekt på mjuk muskel i prostata, ökar blodflödet i underlivet, förbättrar immuniteten. Patientens tillstånd med prostatit förbättras, om en bastu, ett bad kombineras med diaphoretic te eller genom att använda äppelcidervinäger.

  diet

  I patientens diet med prostatit är huvuddelen upptagen av grönsaker och frukter.

  1. kryddor - persilja, senap, pepparrot - minska inflammation, påskynda återhämtning.
  2. lök, vitlök dödar de bakterier som orsakar sjukdomen; förbättra blodcirkulationen, styrkan.
  3. zink, som behövs för prostataarbetet, finns i marina produkter: räkor, alger, krabbor, fisk, musslor.

  Till patienten med prostatit är det nödvändigt undvika sådana produkter:

  1. Alkohol, kaffe, kolsyrade drycker, te.
  2. Oljig, rökt, stekt rätter.
  3. Halvfabrikat, snabbmat, bakverk.
  4. Baljväxter.
  5. Konserverad mat.

  en diet för återhämtning från prostatit räcker inte. Men dess överträdelse kommer att negera de andra kostnaderna för behandling, neutraliserar dess effekt.

  Om sjukdomen inte passerar

  Om kronisk prostatit passerar inte efter hembehandling, troligtvis är du inte tillräckligt disciplinerad för att följa läkarens rekommendationer utan tillsyn.

  Vi måste gå till frihetsrestriktionerna, som ska placeras på ett sjukhus. Men om du bryter regimen här, vänta på komplikationer som leder till långtidsinspektion, eventuellt med kirurgisk ingrepp.

  Bland dem:

  Nu vet du hur man ska behandla kronisk prostatit hemma. Det viktigaste som krävs av patienten är disciplin och överensstämmelse med alla rekommendationer. Det är viktigt att följa ordningen med terapi, diet, hoppa inte över proceduren.

  Kom ihåg det populära folkmekanismer - Endast ett tillägg till metoderna för officiell medicin, deras ansökan måste också samordnas med terapeuten.

  Kronisk prostatit - orsaker, symtom och behandling

  Symtom på kronisk prostatit är ofta dåligt uttryckt, och behandlingen är inte längre i början. Men du kan klara av problemet om du tar det på allvar.

  definition

  Om vad som är kronisk prostatit, upptäcker många patienter när man tar till sig en läkare av olika skäl. Och under tiden är denna sjukdom mycket farlig och representerar en lång inflammatorisk process som äger rum i prostatakörteln. Om den lämnas obehandlad kan leda till allvarliga komplikationer: impotens, infertilitet, vezikulita, utseende av cystor i prostata adenom och prostatacancer.

  Det finns flera former av sjukdomen:

  akut bakteriell prostatit, som orsakas av infiltrering av infektionsmedel i prostatakörteln. Karaktäriserad av typisk smärta i underlivet och med urinering;

  kronisk bakteriell prostatit, som tillsammans med den kliniska bilden av akuta former av sjukdomar åtföljda av närvaron av bakterier och en ökad nivå av leukocyter i urin och prostatiska utsöndringar;

  kronisk prostatit, vilken är en följd av en tidigare överförd bakteriell form av sjukdomen med ineffektiv behandling eller dess frånvaro;

  asymptomatisk inflammatorisk prostatit, kännetecknad av frånvaron av någon symptomatologi, men manifesterad under laboratoriediagnostiska metoder.

  Mer än 90% av fallen beror på icke-bakteriell kronisk prostatit, som fortskrider asymptomatiskt, vilket leder till fördröjd behandling.

  Kan jag bota kronisk prostatit?

  Själva uttalandet av diagnosen tyder på att sjukdomen har utvecklats i kroppen under lång tid. Det är ofta svårt för män att konsultera en läkare på ett sådant brinnande problem tills situationen blir kritisk. Och medan ju tidigare en man ansöker om medicinsk hjälp (vid de första tecken på sjukdom), desto effektivare blir behandlingen och ju högre sannolikheten är att helt bli av med sjukdomen. I försummad form kan kronisk prostatit inte botas, Men med korrekt och regelbunden behandling blir symtomen mindre uttalade. Det är därför det är så viktigt att få en läkare i tid.

  Orsaker till kronisk prostatit

  Sjukdom förekommer hos män i mellan 20 och 50 år och beror på ett antal förutsättningar:

  Infektiösa patogener. De faller i prostatakörteln på flera sätt:

  stigande (på urinröret);

  fallande (via infekterad urin);

  lymfogena (genom lymfatiska kanaler);

  hematogena (genom blodet).

  Exempel på patogena organismer, provocera bakteriella former av prostatit är Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Enterococcus, Proteus, patogener av virus-, svamp-, parasit- natur, och chlamydia, gonococcus, Gardnerella och andra.

  Överträdelse av blodets normala blodcirkulation i det lilla bäckens organ. Detta kan bero på en stillasittande livsstil, stillasittande arbete (förare, kontorspersonal), undernäring. Som ett resultat, stagnerande fenomen, ödem uppträder i prostatakörtelns vävnader observeras en ofullständig utstötning av hemligheten från organs kavitet. Allt detta leder till partiell eller fullständig dysfunktion av körteln.

  Långsiktigt sexuellt avstående eller praxis av avbrutet samlag. Dessa åtgärder leder också till inflammatoriska processer i prostatakörteln.

  Samtidiga sjukdomar. Först och främst handlar det om urologiska patologier: cystit, uretrit, pyelonefrit, obehandlad akut prostatit. Orsaket till kronisk prostatit kan emellertid vara andra sjukdomar: kronisk bronkit, lunginflammation, bihåleinflammation etc.

  Hyppig och långvarig vistelse i kylan, i förhållanden med hög omgivande temperatur eller hög luftfuktighet, konstanta psyko-emotionella belastningar.

  Symtom på kronisk prostatit

  Den kliniska bilden med kronisk prostatit uttrycks dåligt i början. En man som regel upplever inte något obehag eller inte uppmärksammar utseendet på tecken på sjukdomen, om de inte stör det vanliga sättet att leva. Över tiden försvårar det allmänna tillståndet och åtföljs av följande symtom:

  Utseendet av smärta i perineum, könsorganen och ljummen. Smärtan kan vara svag, värkande eller intensiv vid urinering, avföring, efter samlag och vid utlösning. Smärtsyndromet sprids ofta till sakrum, anus, skrot, testiklar.

  Brott vid urinering och avföring. I det första fallet kännetecknas processen av frekventa och smärtsamma uppmaningar, som brinner i urinröret. Filamentformationer i urinen observeras. Med avföring finns det möjliga urladdningar från urinröret, som talar om en otillräcklig ton i prostatakörteln.

  Störningar av sexuell funktion. Hos män som lider av kronisk prostatit är det en minskning av sexuell lust, instabil erektion eller brist på det, ömhet under och efter samlag, hemospermi, infertilitet.

  Dålig sömn, irritabilitet, ökad nervositet, trötthet, depression.

  Ökad kroppstemperatur. Det kan observeras med förvärring av sjukdomen och har små avvikelser från normen.

  Symtom kan inte uppenbara allt på en gång, men samtidigt vara av permanent karaktär.

  diagnostik

  Diagnostiska studier gör att du kan avvisa eller bekräfta en presumptiv diagnos, bestämma vilken typ av sjukdom det är och hur det kan botas så mycket som möjligt.

  De viktigaste diagnostiska förfarandena är:

  allmän analys av urin;

  Analys av prostata sekret på närvaron / frånvaron av patogena organismer, såväl som bestämning av fysiologiska parametrar för avvikelser från normala värden (ökat antal leukocyter etc);

  bakteriologisk urinkultur och smet ur urinröret;

  ett tre-glas urinprov som tillåter att bestämma området för lokalisering av inflammation

  Analys för att identifiera patogener av infektioner i könsorganet.

  Ultraljud av prostata;

  undersökning av spermogramdata, MAR-test (med reproduktiva abnormiteter);

  urodynamiska, endoskopiska undersökningar;

  definition av prostataspecifikt antigen (PSA).

  Behandling av kronisk prostatit

  Svaret på frågan om hur man behandlar kronisk prostatit beror på svårighetsgraden av patologin och dess variation. Sjukdomen kräver ett integrerat tillvägagångssätt för eliminering eller en stabil lindring av symtom.

  medicinering

  Det handlar om att ta droger från följande grupper:

  Antibiotika, som nödvändigtvis föreskrivs för diagnos av bakteriell patologi. En sådan terapi kan emellertid visas för icke-bakteriell kronisk prostatit, om en ihållande positiv effekt observeras. Preparat från grupper av penicilliner, cefalosporiner, tetracykliner, aminoglykosider, fluorokinoloner tas i strikt överensstämmelse med läkarens anvisningar under minst två veckor.

  Spasmolytika som hjälper till att eliminera smärtsamma spasmer i perineum (No-shpa, Papaverin).

  Antiinflammatoriska, analgetika (diklofenak, ketoprofen, Ibuprofen, Piroxicam).

  Alfa1-adrenoblocker används för att minska prostatahypertension och normal motorfunktion (Alfuzozin, Tamsulosin).

  Schemat för att ta läkemedel väljs individuellt i enlighet med egenskaperna hos diagnosen och intoleransen hos enskilda läkemedel (om detta är närvarande).

  Icke-läkemedelsbehandling

  I detta fall uppnås den positiva effekten av terapi genom fysisk aktivitet av olika natur på det drabbade området. Patienter kan tilldelas:

  Prostatisk massage. Det aktiverar en fullständig utvisande av sekret från prostatakörteln, förbättrar blodcirkulationen, normaliserar organets ton. Massage med antibiotika är särskilt effektiv för behandling av bakteriell kronisk prostatit. Det finns dock kontraindikationer för användningen om patienten diagnostiseras med:

  akut bakteriell prostatit;

  samtidiga sjukdomar i sexuella körtlar (vesikulit, kuperit);

  förekomsten av koncentreringar i prostatakörteln;

  kroppens cancer eller misstanke om det;

  prostats abscess;

  hemorrojder, rektala missfall och andra störningar.

  Elektrofores. Fysioterapiproceduren innebär en kurativ effekt på den patologiska zonen med en elektrisk ström av liten storlek (högst 50 μA). Sålunda uppstår stimulering av återställande reaktioner, smärtlindring, optimering av blodflödet i käftens vävnader. Elektrofores främjar antibiotikornas djupa penetration i prostataformen, vilket ökar effektiviteten av deras verkan.

  ultraljud. Metoden används ofta vid behandling av kronisk prostatit, eftersom den har en uttalad antiinflammatorisk effekt, återställer sexuell funktion, undertrycker smärtsyndrom. Med hjälp av ultraljud behandlas en tumör i prostatakörteln framgångsrikt.

  Ultraphonophoresis - Användning av ultraljudsbehandling tillsammans med droger. Denna metod tillåter droger att tränga in i de djupare lagren av det drabbade organet och fungera effektivt där.

  magnetterapi. Fysioproceduren har en komplex återställande effekt på genitourinärsystemet, förbättrar metabolism och neurogenes.

  Lasermagnetisk terapi. Laser exponering behandlar också effektivt manifestationer av sjukdomen, vilket eliminerar risken för eventuella komplikationer.

  Induktometriya - exponering för ett växlande magnetfält med hög frekvens.

  Inställningar i urinröret, lera botemedel, curative enemas, heta bad.

  Sjukgymnastik tillsammans med läkemedelsbehandling möjliggör en stabil terapeutisk effekt och i de flesta fall fullständigt besegra sjukdomen i början.

  Kirurgisk ingrepp

  Det visas i fallet då det inte går att hjälpa patienten med andra metoder.

  Prostatektomi - partiell eller fullständig avlägsnande av prostatakörteln med bevarande av erektilfunktionen.

  Transuretral resektion (TUR) - en operation för att plocka bort eller avlägsna den överväxta vävnaden hos körteln. Det ordineras för adenom eller prostatacancer.

  Laseroperation. Operationen involverar avlägsnandet av de drabbade vävnaderna hos organet med en laserstråle. Samtidigt är blodkärlen "förseglade", vilket utesluter blödning.

  Dränering av prostens abscess. Denna operation låter dig extrahera pus från kaviteten i körteln genom gummidränering, introducerad genom perineum eller rektum genom metoden för dissektion av hudvävnader.

  Transuretral snitt av prostata. Kirurgi innebär att man applicerar flera nedskärningar i prostatan för att minska trycket på det drabbade organet på urinröret och återställa urinering.

  Efter operationen behöver patienten rehabilitering, vars tidsintervall, beroende på vilken typ av operation som används, varierar från 2-3 dagar till flera månader.

  Folkmekanismer

  Läkemedel på växtbasis är också effektiva läkemedel vid komplex behandling av kronisk prostatit. För dessa ändamål används tinkturer, avkok, matblandningar eller salvor, vilka inkluderar:

  löv och skäll hassel;

  Regelbunden användning av fytoterapi hjälper till att eliminera obehagliga symtom, återställa nedsatta funktioner och långvarig förebyggande effekt.

  Kronisk prostatit är en sjukdom som du bör uppmärksamma vid dess första tecken, för att utesluta farliga komplikationer och bota det i tid.

  Kronisk prostatit

  Kronisk prostatit (ICD-kod 10 - N 41.1) är den vanligaste sjukdomen hos den manliga sexuella sfären. Patologi är en inflammatorisk process i prostatakörteln, som uppstår mot bakgrund av stagnerande processer eller infektion i organ med olika mikroorganismer.

  Kronisk prostatit kan vara den primära och den sekundära, är det ofta en komplikation av akut prostatit, som härdades ordentligt eller tid. Sjukdomen finns oftast hos män i äldre ålder, äldre än 50-60 år. Men i allvarliga fall diagnostiseras patologi hos patienter av fertil ålder: från 30 till 50 år.

  Orsaker till kronisk prostatit

  Det finns en stor lista över orsaker och faktorer som kan prova kronisk prostatit. Först och främst är det smittsamma sjukdomar i prostatakörteln och åldersrelaterade förändringar, stagnerande processer i prostata.

  Akut prostatit orsakar ofta utvecklingen av en kronisk form av sjukdomen. Det faktum att män i de flesta fall inte vågar vända sig till andrologu med smärta i ett litet bäcken. Som en konsekvens kan den inflammatoriska processen gå på sig självständigt, om immuniteten kan klara eller provocera suppuration. I alla fall finns det en komplikation i form av en kronisk process.

  Hos äldre patienter är kronisk prostatit associerad med nedsatt blodcirkulation i lilla bäckenet, brist på sexuellt liv. Prostata utsöndrar en speciell hemlighet som går in i utlösningen under utlösning. Om en man inte engagerar sig i sex och inte onanerar, stannar vätskan, förtärkar, prostatakörtlarna bryts ned. Detsamma händer med otillräcklig blodcirkulation, prostaten saknar näringsämnen.

  Stagnerande processer i prostata kan provoceras av avbrutet samlag, orealiserad spänning. Om en man har erektion ökar syntesen av prostatajuice, men med denna utlösning förekommer inte - överskott av vätska stagnerar.

  Läkare identifierar ett antal faktorer som bidrar till utvecklingen av kronisk prostatit hos män:

  • Passivt sätt att leva är ett direkt sätt att bilda stagnerande processer i det lilla bäckenet, kränkningar av blodcirkulationen, utseende av vidhäftningar.
  • Dålig näring, ett överflöd av fet och skadlig mat, fetma.
  • Felaktigt sexuellt beteende.
  • Underkylning av könsorganen.
  • Kroniska inflammatoriska processer i kroppen, inklusive de övre luftvägarna, karies, urogenital infektion i anamnesen et al.
  • Kronisk förstoppning.
  • Endokrina störningar, hormonella misslyckanden.
  • Skador på könsorganen.
  • Försvagad immunitet, beriberi.
  • Kronisk övermattning, depression.

  Ökar risken för kronisk prostatit och vanlig användning av alkohol och rökning. Faktum är att dessa substanser orsakar spasmer i kärlsystemet och stör blodcirkulationen. Om detta händer hela tiden, slutar fartygen fungera normalt och de inre organen matas inte.

  Symtom på kronisk prostatit hos män

  Symtom på kronisk prostatit uppträder i varierande grad. Under eftergivningsperioden kan tecken uttryckas mycket dåligt, så att patienter inte bråttom till läkaren. Förstöring av kronisk prostatit åtföljs av följande symtom:

  • Smärta i perineum och i underlivet, som ges till penis och ändtarmen.
  • Smärta vid utlösning.
  • Olika former av urineringstörningar: frekvent uppmaning, urinretention, rez och brännande, en långvarig urinström.
  • Infektionens anslutning åtföljs av en ökning av temperaturen, en generell försämring av välbefinnandet.
  • Infertilitet inom ett år kan vara ett tecken på kronisk prostatit, eftersom sjukdomen stör processen för spermaproduktion.
  • Den lanserade formen av sjukdomen åtföljs av olika former av erektil dysfunktion: snabb utlösning, försvagning av erektion under samlag, impotens.

  Under eftergivelsen klagar patienterna av tråkig smärta, särskilt efter aktiv fysisk ansträngning, en hård dags arbete. När patologin fortskrider blir tecknen mer uttalad.

  Om det i det första skedet av störningen av excretionssystemet är nästan osynligt, finns det bara en snabb urinering, mannen börjar stå upp på toaletten på natten. Därefter börjar patienterna vid de 2-3 stadierna av sjukdomen aktivt trycka för att släppa urin. Den sista etappen av sjukdomen åtföljs av akut urinretention.

  Samma sak händer med erektilfunktionen. Vid det första skedet av sjukdomen är endast små avvikelser synliga: sexuell handlingstid förkortas, erektion är ibland otillräcklig, om mannen är trött. I det sista skedet av kronisk prostatit klagar patienterna av fullständig impotens, det finns inga jämna föroreningar.

  Behandling av kronisk prostatit med droger

  Många män är säkra på att kronisk prostatit är för evigt, så du behöver inte behandla det, det är bara ett slöseri med pengar och tid. Detta är en fullständig felaktighet. För att behandla kronisk prostatit är det nödvändigt, och det är bättre att börja göra det så snart som möjligt.

  Naturligtvis kan ingen garantera att prostatit kommer att gå och aldrig störa efter kollagen. Varje kronisk process kräver konstant observation, adekvat behandling. Men det kan med säkerhet sägas att rätt tillvägagångssätt till terapi hjälper till att återställa normal urinering, återställa en hälsosam erektilfunktion till en man.

  Behandling av kronisk prostatit är en lång och ganska mödosam process. Patienten föreskriver medicinering, besök på fysioterapeutisk behandling, kost, spa-behandling, regelbundet sexliv. Det är nödvändigt att ändra din livsstil, börja äta ordentligt, göra övningar, var uppmärksam på din psykiska hälsa.

  Först och främst är patienten ordinerad läkemedel. Om en bakteriell infektion upptäcks, föreskrivs antibiotika vid kronisk prostatit:

  Från smärta och spasmer är antispasmodik föreskrivna:

  För normal eliminering av den prostatiska vätskan visas alfa-blockerare:

  Det är starkt avskräckt att använda dessa grupper av läkemedel för självmedicinering. Det är väldigt viktigt att välja rätt medicin och välja dosering, annars kan behandlingen inte bara vara ineffektiv, utan också skada kroppen väsentligt. Man måste komma ihåg att alla läkemedel har biverkningar, och även okontrollerat intag av askorbinsyra kan orsaka allvarliga komplikationer.

  I den komplexa behandlingen av kronisk prostatit måste förskriva vitaminer, immunmodulatorer. Detta är nödvändigt för att kompensera för bristen på näringsämnen. Om det finns problem med blodcirkulationen, venotoniserande läkemedel, visas blodförtunnande medel. Beslutet att förskriva sådana läkemedel tas av läkaren baserat på testresultaten.

  Massage med kronisk prostatit

  Det viktigaste steget i behandlingen av kronisk prostatit är prostata massage och fysioterapi. Det bör omedelbart noteras att sådana metoder används exklusivt under uppsägningsperioden. Under en förvärring av kronisk prostatit, vid infektiös inflammation, i närvaro av cyster, tumörer, stenar är det omöjligt att göra massage. Stimulering av prostata i sådana fall kan leda till ökad smärta, svullnad i körteln, till dess skada.

  Du kan också göra prostata massage hemma, men försök inte göra det själv, det är bättre att fråga din fru eller att gå till en medicinsk institution. För många män är detta förfarande ganska obehagligt, eftersom massagen görs genom anusen.

  Mannen klär sig i midjan, ligger på hans sida, drar knäna i magen eller tar knä-armbågsställning. Massören sätter på en handske, applicerar medicinsk gelé på pekfingret.

  Fingeret sätts försiktigt in i ändtarmen, medan patienten är bättre att slappna av så mycket som möjligt. Om anusen är ansträngd, kommer massagen att tyckas mycket smärtsam. Inom några minuter slår massören försiktigt fram prostata.

  Om en man är kategoriskt mot en sådan behandlingsmetod kan man utföra prostata-massage genom perineum, men denna metod är mindre effektiv. Du kan också förbättra vätskeflödet och cirkulationen i det lilla bäckenet med övningar på pubic-coccyx-muskeln genom aktiv cykling och långa promenader.

  Fysioterapeutisk behandling hjälper till att förbättra blodcirkulationen, aktivera lokal immunitet, det bidrar till att förstöra adhesioner. Med kronisk prostatit tillämpas följande terapimetoder:

  • magnet;
  • laser;
  • Ultraljudsterapi;
  • Elektrostimulering etc.

  Väljer en behandlingsmetod, den behandlande läkaren, medan han uppmärksammar sjukdomsfasen, orsaken till förekomsten.

  Folk behandling av kronisk prostatit

  Den komplexa behandlingen av kronisk prostatit använder aktivt recept av traditionell medicin. Men de kan inte användas för förvärring av prostatit, tumörer, infektionssjukdomar, och kontraindikation är den personliga intoleransen hos komponenterna i läkemedlet.

  Recept från kronisk prostatit:

  • Pumpa frön sedan antiken brukar användas för att behandla prostatit och impotens. För att påskynda återhämtningen måste du äta 30 gram renade frön om dagen. De kan läggas till en sallad, och används också som ett användbart mellanmål.
  • När kronisk prostatit är mycket användbar kompot av päron. Men innan du använder den här komposten måste du se till att den är kokad utan socker.
  • Det rekommenderas att ha medicinska bad 3 gånger i veckan med buljonger av örter och havsalt. För att förbereda buljongen kan du använda salvia, kamomill, kalendula, tallålar. Gräset bryggs i kokande vatten, filtreras och hälls sedan i ett bad med varmt vatten. Procedurens varaktighet är 15 minuter. Det är väldigt viktigt att komma ihåg att vatten inte ska vara varmt, du bör inte låta könsorganen överhettas.
  • Frön och saft av persilja är mycket användbara, och gräset kan också tillsättas färskt i olika rätter. Persilja innehåller många användbara vitaminer, och påverkar också positivt reproduktionssystemet.
  • Ett känt medel är rektala suppositorier med propolis. Det är nödvändigt att blanda propolis med kakaosmör, bilda ljus och förvara dem i kylskåp. Månaden måste injiceras i anus 1 ljus före sänggåendet.

  Folk recept för prostatit - det här är inte ett paradis för alla sjukdomar. Med kronisk prostatit kan de endast användas i komplex terapi efter samråd med andrologen.

  Profylax av kronisk prostatit

  Förekomsten av kronisk prostatit får dig att tänka på behovet av att förebygga sjukdom. För att förhindra denna patologi bör följande rekommendationer följas:

  • Vid de första tecknen på prostatit bör du omedelbart kontakta en läkare. Ju tidigare behandlingen börjar, ju mindre sannolikt kommer processen att bli.
  • Att leda en hälsosam och aktiv livsstil.
  • Avvisa alkohol, droger och tobak.
  • Regelbundet delta i kön, och när du är upphetsad, försök att tillgodose dina behov.
  • Undvik tvivelaktigt samlag, förhindras av kondomer.
  • Behandla alla infektionssjukdomar i tid.
  • Stärka immuniteten.
  • Klä på väder.

  Dessa rekommendationer måste följas av alla män, särskilt de som redan har diagnostiserats.

  slutsats

  Kronisk prostatit är inte en dom. Många män lever med denna patologi i många år, och jag känner inte till problemen, allt tack vare snabb behandling, en ansvarsfull inställning till deras hälsa. För att hålla potten så lång som möjligt måste du screenas regelbundet för androlog och även ansvarsfullt närma sig behandlingen av de upptäckta sjukdomarna.

  Tecken och symptom på kronisk prostatit hos män. Huruvida det finns risk för behandling?

  Prostatit - en inflammation i prostatakörteln - kan manifestera sig i akut och kronisk form.

  Akut inflammation är svår att ignorera: dess tecken uttalas, vilket inte kan sägas om den kroniska manifestationen av sjukdomen. det malosimptomno, men hans arbete gör på "utmärkt", slår på organets vävnader och minskar dess funktion.

  Om kronisk prostatit: typer och funktioner

  Inflammation av prostata anses vara kronisk, om dess svaga symptom kvarstår i mer än 3 månader.

  Enligt statistiken förekommer endast 5% av fallen i den akuta kursen, resterande 95% är kronisk prostatit. Det påverkar män av reproduktiv ålder, och även unga män i åldrarna 18-20 år är mottagliga för denna sjukdom.

  infektion i prostata får på flera sätt:

  • med blodflöde från infektiösa foci i kroppen - carious teeth, lunginflammation, inflammerad maxillary bihålor, pustulära formationer;
  • med en ström av lymf från närmaste organ, t ex från tarm på hemorrojder, en dysbakteriöshet;
  • samlag
  • nedåtgående eller stigande sätt från det infekterade urinvägarna - blåsan eller urinröret.

  Minskad immunitet och hormonella misslyckanden i synnerhet stimulera infektionens utveckling och spridning.

  Icke-infektiös eller kongestiv prostatit framträder som ett resultat av ett brott mot utflödet av blod och lymf från bäckenet, liksom med stagnation av prostatajuice i rörets kanaler.

  Bevisa sådana fenomen följande faktorer:

  • överträdelser i sexuellt liv - långvarig avhållsamhet, avbrutna handlingar, orealiserad lust;
  • rökning - nikotin spasmerar blodkärlen och förhindrar normal blodcirkulation;
  • stillasittande sätt att leva;
  • nära kläder
  • alkoholmissbruk. Alkoholhaltiga drycker irriterar väggarna i körtelarna, vilket orsakar inflammation.
  • förstoppning.

  Kongestiv prostatit uppträder 8 gånger oftare än infektiös och utvecklas sällan som en komplikation av akut inflammation i prostata.

  Abakteriell prostatit

  Denna typ av sjukdom kallas också kronisk bäckensmärksyndrom (CPPS). Det vanligaste symtomet är smärtsyndrom, bäckenregionen, men frånvaron av patogena mikroorganismer mikrobiologisk undersökning av urin och prostatiska utsöndringar.

  Smärta sensioner förvärvar olika svårighetsgrad och lokalisering. De sträcker sig till perineum eller blåsan, könsorganen. Processen för utlösning är också smärtsam. Problem med utsöndring av urin i den sexuella sfären är också närvarande, men de är sekundära.

  Diagnosen fastställs om smärtan kvarstår i 3 månader eller mer.

  Det finns 2 typer CPPS:

  1. Inflammatorisk CPPS- i urinen och utsöndringen av prostata avslöjar ett ökat antal vita blodkroppar, som talar om inflammation. Mikroorganismer detekteras inte. Det finns flera orsaker till denna typ av inflammation. Å andra sidan är detta möjligt med återflöde (gjutning) av ren urin från urinröret i körteln. Bidra till dessa anatomiska defekter eller brott mot muskelkontraktioner i blåsan, prostataorganet, perineum. Urin, eller snarare urat i det, och orsakar inflammatoriska fenomen i prostata. Å andra sidan antas det att felet i denna process fortfarande är bakterierna, vilka inte bestäms av den klassiska metoden. För deras detektion bör molekylär diagnostik användas. Den tredje orsaken är autoimmuna processer i kroppen.
  1. Icke-inflammatorisk CPPS - I analyserna finns det ingen leukocytos och mikroorganismer. För att fastställa diagnosen använd instrumental diagnostik. Det låter dig fastställa problemen med innervation eller muskelförändringar i prostata och andra organ:
   • Cervikal del av blåsan - stenos eller proliferation;
   • bäckenregionen - myalgi, muskelspänning, nedsatt passage av nervimpulser;
   • urinrör - förträngning, ökat tryck;
   • prostata - gjutning av urin, ökat tryck.

  Mycket ofta hos patienter med CPPS observeras nervsjukdomar: ångest, irritabilitet, depression.

  Bakteriell prostatit

  Kronisk inflammation i prostata av bakteriell etiologi börjar visa sig med mindre obehag vid urinering. Detta inkluderar liten smärta, klåda eller brinnande, vilket minskar flödet av strålen. Färgen på urinen förändras, det får en obehaglig lukt. Obehagliga känslor kan också störa vid tömning av tarmarna. Visas svag, tråkig smärta i perineum.

  inträffa problem i sexuellt liv. I början av sjukdomen de är situationsanpassat: försvagningen av erektion eller allt snabbare det händer på natten, snabb utlösning, orgasmstörningar förnimmelser.

  Ett karakteristiskt symptom för detta stadium - Utseendet från urinröret under avföring.

  Urinering blir allvarligt smärtsam, Intresset att gå på toaletten blir allt vanligare. Vid något tillfälle, dessa symtom avtar på grund av kompensatorisk spridning av urinblåsan muskler, och sedan återupptas igen, mer kraftfullt.

  Smärta i perineum intensifieras också. Hon ger i nedre delen av ryggen, pubis, ben, skrotum. Karaktären av smärtsamma känslor förändras också: de blir starkare och skarpare, störs på natten.

  Det finns en växande sexuell dysfunktion, som blir permanent. Ejakulation åtföljd av smärta, minskad erektion och sexuell lust.

  Också åtföljd av patienter är ökad svettning, inklusive i perineum. Kroppstemperaturen ökar något - 37-37.5 °.

  Mot bakgrund av sexuella störningar hos män Utvecklingen av brott i mentala sfären. De blir irriterande, nervösa, kan bli deprimerade.

  Andra typer av kronisk prostatit

  Det finns ett koncept beräknad prostatit. Denna sjukdom är extremt sällsynt och påverkar män av mer mogen ålder. Det kännetecknas av bildandet av stenar som består av prostatajuice, inflammatorisk effusion, liksom fosfater och kalcium.

  Symtom på denna typ av sjukdom är smärtor som har en typisk lokalisering för prostatit. De intensifieras under rörelse, efter samlag. Blod uppträder i ejakulatet. Det finns andra tecken på inflammation i körteln.

  Stenar är resultatet av långvarig prostatit eller adenom.

  Stagnerande prostatit är bakteriell och icke-bakteriell. Dess särdrag är mild symptomatologi:

  • ett subfebrilt tillstånd
  • obehagliga känslor i ljummen;
  • problem med urinering
  • irritabilitet;
  • sexuella störningar.

  Det finns också typer av kronisk prostatit:

  • autoimmun - utvecklas med immunförsvar, till exempel reumatoid artrit, systemisk lupus erythematosus;
  • hormon-dystrofisk - uppträder på grund av hormonella misslyckanden, med hormonella sjukdomar (diabetes mellitus), som ett resultat av organismernas fysiologiska åldrande
  • vegetovaskulyarny - bildas mot bakgrund av vegetativ-vaskulär dystoni. Orsakar blodcirkulation problem.

  Hur sjukdomen diagnostiseras

  Kronisk prostatit diagnostiseras med samma metoder som akuta.

  Det första läkaren förhör och undersöker patienten. Undersökningen utförs genom metoden för digital rektal undersökning av prostata. Det kan förstoras, smärtsamt, asymmetriskt och förseglat. I sällsynta fall (icke-inflammatorisk CPPS) har den inte ändrats.

  Vidare doktorn kommer att tilldela test. Från laboratoriemetoder tillämpas den allmänna analysen av blod och urin, analysen av en hemlig prostata. De kommer att visa ett förhöjt antal vita blodkroppar. När en bakteriologisk studie av urin och juice av prostata avslöjar ett medel. Ibland kan dessa indikatorer vara normala, men processen är fortfarande närvarande.

  För att bekräfta sjukdomen, undersöks blodet för PSA. Hjälp och instrumentmetoder: ultraljud, TRUS, urofluometriya.

  Farmakologisk behandling

  Först och främst för behandling av kronisk prostatit föreskriva antibiotika. Kursen är lång - 1-1,5 månader. Före tillsättningen av antibakteriella medel bestämmer typ av patogen och deras känslighet för drogerna.

  nödvändigtvis Använd immunokorrektiva läkemedel, eftersom nedsatt immunitet är en vanlig orsak till inflammation. Immunologens hjälp är möjlig.

  Terapi av kronisk inflammation i prostata gör inte utan antiinflammatoriska läkemedel. För att börja med, förskriva icke-steroidläkemedel: Diklofenak, Ibuprofen, Meloxicam. De används i form av tabletter eller injektioner. Om de inte kan uppnå önskat resultat används hormoner: Prednisolon, Dexametason.

  Alfablockerare hjälper till att lindra muskelspänning från blåsan, perineum. De verkar symptomatiskt, minskar smärta och gör urinering.

  Om det finns outhärdlig smärta, aktuella smärtstillande medel.

  Separat är det nödvändigt att säga på användningen av en dosform, såsom ljus. De är bra för att behandla den kroniska prostata processen. Oftast uttrycks dess symtom dåligt, och suppositoriernas mjuka funktion är tillräcklig för att stoppa dem.

  De injiceras i ändtarmen. Dess närhet till prostata körteln ger snabba och effektiva resultat. Dessutom är den skadliga effekten av tabletter i mag-tarmkanalen och svårigheterna med injektioner uteslutna. Stearinljus har en antiinflammatorisk och smärtstillande effekt på kroppen.

  Sjukgymnastik och andra metoder

  Förutom läkemedel används andra metoder för behandling av kronisk prostatit:

  • rektal prostata massage - utförs genom ändtarmen. Förfarandet eliminerar stagnation av prostatajuice, och förbättrar också effekten av läkemedel. Kontraindicerat med förvärring av sjukdomen och närvaron av stenar i prostata;
  • Sjukgymnastik förbättrar blodcirkulationen i det drabbade organet och förbättrar näring. Av de använda metoderna UHF, elektrofores, darsonvalisering och andra. De visas bara i efterlämningsstadiet;
  • prostatit involverar i processen inte bara organen utan också en mans psyke. Kanske behöver han det hjälp av en psykolog eller psykoterapeut;
  • akupunktur är ett vanligt sätt att behandla kronisk prostatit. Förfarandet handlar indirekt på kroppen genom akupunkturpunkter.
  • övningar, som squats, walking, hoppning ökar blodcirkulationen i det lilla bäckenet och eliminerar stagnation;
  • aktivt tillämpad balneoterapi - Behandling med mineralvatten.

  Läkemedelsbehandlingar är en integrerad del av terapi för kronisk form av prostatit. Men de kan orsaka ett antal komplikationer. Och eftersom behandlingen av denna typ av sjukdom är lång har människor funnit sätt att delvis ersätta sådana droger. Hjälp kom traditionell medicin.

  Ledaren bland folkläkemedel för behandling av prostatit är pumpa frön. De innehåller mycket zink, vilket är nödvändigt för människors hälsa. Fröer kan konsumeras separat: 30g kommer att fylla på dagskursen för det nödvändiga spårelementet. Du kan också slipa dem i köttkvarn och blanda med honung, gör bollar från den resulterande blandningen. Håll dem i kylskåpet och ät 1 innan du äter.

  Mycket användbart vid inflammation i prostata-drinken nypressad betesaft, morötter, gurkor och sparris. Volymen för en dag bör vara minst 0,5 liter.

  blåbär perfekt för att återställa prostata. Den innehåller mycket näringsämnen, mikroelement och vitaminer.

  I sällsynta fall vid behandling av prostatit måste tillgripa operationen. Indikationer därtill är ingen förbättring av medicinsk behandling, akut såväl som processer: abscess och andra suppurativ inflammation i prostatan, urinretention, proliferation av prostatavävnader samt benigna och maligna tumörer.

  Kirurgisk behandling utförs med flera metoder: det kan vara partiell resektion av orgelet, dissektion av abscesser, excision av förhuden eller avlägsnande av hela körteln.

  Hur man förhindrar utvecklingen av kronisk prostatit

  Förebyggande av denna sjukdom är primär och sekundär.

  Primär prevention är att förhindra uppkomsten av en sjukdom och reduceras till sådana aktiviteter:

  • upprätthållande av immunitet
  • Sexualitetens regelbundenhet
  • fysiska övningar och massor av måttlig svårighetsgrad. Detta är särskilt viktigt för dem som leder en stillasittande livsstil;
  • undvik superkylning;
  • cupping infectious foci i kroppen;
  • snabb behandling av urogenitala infektioner;
  • måste genomgå planerade fysiska undersökningar
  • missbrukar inte alkohol och rökning.

  Sekundär förebyggande innehåller åtgärder för att förhindra återkommande sjukdom. Under det första året efter överföringen av prostatit måste en man besöka urologen en gång om 3 månader. Då - 1 gång på 6 månader. Om exacerbationen av sjukdomen inte uppstår tas patienten bort från dispensarobservationen.

  För att förebygga prostatit är vacker sanatoriumbehandling kommer att passa. Moderna sanatorier erbjuder komplexa förfaranden från fysio- och balneoterapi, andra naturresurser.

  viktigt följ och mat. Inkludera i menyn fler grönsaker och frukter, en mängd olika spannmål. Sura mjölkprodukter är också värda att berika din kost. Konsumtion av fisk och skaldjur kommer att fylla bristen på zink.

  Kronisk prostatit är en långsam, långsam process. Cowarized han komplikationer:

  • cystit, pyelonefrit - urolithiasis;
  • vesikulit - inflammatorisk process i seminal vesiklar;
  • epididymoorchitis - inflammationsprocessen i testiklarna;
  • glandulär hypotrofi;
  • infertilitet och impotens.

  Behandling av sjukdomen - en ganska lång process. Men det är värt att gå denna väg till slutet för att spara din hälsa och spara chansen för en hälsosam avkomma.