Huvud
Behandling

Kronisk abakteriell prostatit: dess symtom och behandling

Kronisk abakteriell prostatit eller kronisk bäckensmärta syndrom är en vanlig, vanlig kategori av prostatit hos män. Enligt WHO diagnostiserar varje femte person i världen experter denna sjukdom. Det har ofta en urologisk karaktär eller är ett symptom på extragenitala sjukdomar, det förekommer mycket sällan som en psykologisk störning.

Trots det brett utbud av medicinska tekniker som specialister använder för att behandla kronisk abakteriell prostatit är det ganska svårt att helt bli av med konsekvenserna.

Vad är så farligt syndrom av kronisk bäckensmärta? Hur diagnostiseras det i de tidiga utvecklingsstadierna? Vilka metoder och medicinska metoder kommer att undvika dess konsekvenser? Låt oss försöka förstå.

Hur känner man igen sjukdomen i de tidiga stadierna?

Kronisk abakteriell prostatit - en sjukdom som kännetecknas av närvaron av långsiktiga (3-6 månader) bäckensmärta med negativa resultat av mikrobiologiska tester. Causal causative agent, som orsakar uppkomsten av kronisk bäckensmärksyndrom och befintliga klagomål hos patienten, är frånvarande.

Smärta med abakteriell prostatit har en annan grad av svårighetsgrad och lokalisering. Beroende på lokaliseringen finns bäckensmärtor, smärta i urinröret och urinblåsan, smärta i pungen och testiklarna, smärta i könsorganen. I vanliga fall förekommer det också vid utlösning.

Abakteriell prostatit åtföljs av en överträdelse av sexuell funktion och leder till olika sexuella störningar. Hans symptom, etiologi är ganska olika, liksom konsekvenserna. Låt oss ge en medicinsk definition av syndromet för kronisk bäckensmärta eller icke-skelett prostatit.

Medicinsk definition av en obehaglig öm

Abakteriell prostatit är en återkommande eller ihärdig smärta i bäckenet, åtföljd av symtom på dysfunktion från tarmarna, nedre urinvägarna och könsorganen hos en man. Explicit patologiska processer som indikerar en sjukdom - inflammation eller tumörer - identifieras inte hos patienten, så det är svårt att diagnostisera det.

Urologisk sjukdom är svår att behandla, orsakar otillfredsställande fysiskt tillstånd, orsakar sexuella svårigheter och andra problem med människans hälsa. Det finns flera typer och kategorier av kronisk bäckensmärksyndrom. De har sina utvecklingsstadier och motsvarande symtom.

Kronisk neuros eller non-iterial prostatit i dess manifestationer klassificeras i:

 • bäckensmärta - smärtsamma känslor i inguinalområdena, underlivet, nedre delen av ryggen, stör en man nästan ständigt och öka med hypotermi och långvarig fysisk ansträngning;
 • dysmenorré - smärta vid urinering
 • Djup dyspareuni - smärtsamma sexuella handlingar.

Det finns inflammatoriskt och icke-inflammatoriskt syndrom av kronisk bäckensmärta. För sjukdomen hos den första kategorin är karakteristiska inflammatoriska förändringar i prostata hemlighet, ejakulat eller urin, för urologisk sjukdom kategori 2 - ingen mikrobiella medlet och inflammatoriska processer i dessa prover.

Icke-bakteriell kronisk prostatit eller bäckenneuros, oavsett typ och kategori, har tre utvecklingsstadier.

Stages av kronisk bäckensmärksyndrom

I modern medicin finns tre stadier av utveckling av kronisk abakteriell prostatit:

 • Det första (ursprungliga) steget kännetecknas av uppkomsten av episodisk lokal smärta i bäckenregionen, som åtföljs av sömnstörningar, från sidan av angränsande organ. Graden av manifestation av smärtsamma känslor vid detta stadium beror till stor del på graden av venös trängsel,
 • 2:e (nadorgannaya) steg kännetecknas av förekomsten av avses smärta i övre buken, och paravertebral okoloaortalnyh involverar nervstrukturer i den patologiska processen. Karaktäristiska symtom på sjukdomen: svår smärta i bäckenet och brott mot sexuella funktioner
 • Det tredje (polysystemiska) steget karakteriseras av proliferationen av patologiska, metaboliska och atrofiska processer, som omfattar olika delar av bäckenorganen och vävnaderna, vilket involverar de nervösa överföringsavdelningarna i processen. Över tiden är sexuella dysfunktioner, störningar i tarmarna och andra bäckenorgan associerade med de listade sjukdomarna, och metabolism försämras. Diagnos av sjukdomen vid detta utvecklingsstadium kan endast baseras på patientens medicinska historia.

De främsta orsakerna till sjukdomen

De främsta orsakerna till kronisk abakteriell prostatit är:

 • inflammation i senorna och ligamenten i bäckenbotten - en reumatisk reaktion på inflammatoriska processer som sker i närheten av infektioner (cystit, prostatit, tarminflammation). Som ett resultat av signifikant spänning i bäckens muskler och ledband utvecklas svår smärta i buken, inguinalområdet och anusområdet.
 • överträdelse av bäckenets nerver - en reaktion på inflammation i ligamenten som ligger intill nerverna som lämnar bukhålan och sakrum i pungen och benen. Svullnad och ökning i storlek, de klämmer ner nerverna i närmaste närhet, vilket leder till smärta som ger sig till skrot, penis, ben, coccyx, midja.
 • ökad uppfattning om smärta - en reaktion i samband med utmattning av nervsystemet mot bakgrund av långvarig smärta. Hjärnan spenderar mycket tid på att blockera nya inkommande smärtimpulser, är utmattad och förlorar förmågan att blockera smärta, som ett resultat - nattvärk och en svag effekt av smärtstillande läkemedel.

Också leda till att sjukdomen kan permanent stress, depression, cirkulationssjukdomar i prostata, infektion, trötthet, ryggradsspår.

Symtom på kronisk pälsneuros

Symtom på abakteriell prostatit är systemisk och manifest i formen:

 • akut smärta i underlivet, perineum, bäckenområdet, i de yttre könsorganen - penis och skrotum;
 • långvarig permanent bäckensmärta monotont, ofta förknippad med nedsatt urinering och sexuell dysfunktion;
 • slackness, intresseförlust i livet, dåligt fysiskt välbefinnande, konstant nervstam och uppbrott.

Den mest effektiva behandlingen av sjukdomen

Behandling för icke-bakteriell prostatit kräver en övergripande strategi och bygger på de principer enligt vilka experter bör hjälpa patienten att förstå den bakomliggande orsaken till smärtan, om möjligt, ange de faktorer som bidrar till dess försämring, för att minimera antalet farmakologiska medel som används, vilket eliminerar ineffektiv och onödig.

I detta fall är det nödvändigt att förenkla behandlingsmetoderna, gradvis minska dosen av läkemedel till ett värde som kommer att uppnå fördelaktiga effekter med begränsade biverkningar.

I modern medicin används flera metoder för behandling av kronisk bäckensmärksyndrom allmänt: medicinering, fysioterapi, prostata massage, transuretral resektion av prostata, laserterapi. Låt oss ta reda på fördelarna och nackdelarna med varje metod.

Medicinseffekt

Kronisk icke-bakteriell prostatit behandlas med farmakologiska medel följande grupper: antibiotika, alfablockerare, icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel, cytomedines, spasmolytika, analgetika, växtbaserade beredningar, muskelavslappnande medel, antidepressiva medel och anxiolytika.

Specifika medicinska produkter tilldelas i varje enskilt fall, med hänsyn till sjukdomens egenskaper och patientens medicinska indikatorer. Den maximala effekten av läkemedelsbehandling är endast möjlig i kombination med andra metoder.

Prostatisk massage

Prostatamassage är en terapeutisk åtgärd som utförs vid behandling av kronisk abakteriell prostatit. Det hjälper till att minska smärtsymptom, förbättrar patientens hälsa och fysiska tillstånd, återställer normal blodcirkulation i prostata och eliminerar utflödet av hemligt utflöde i det.

Med denna metod kan urologerna mer exakt diagnostisera sjukdomsfasen. Prostatamassage förbättrar effektiviteten av behandlingen av kronisk bäckensmärtsyndrom genom andra förfaranden.

Sjukgymnastik

Sjukgymnastik är en lovande och effektiv metod för behandling av kronisk bäckensmärksyndrom, vars främsta fördelar är god tolerans, frånvaro av allergiska reaktioner och biverkningar.

Den har antiinflammatorisk och analgetisk aktivitet, hämmar tillväxten av mikroorganismer och ökar motståndskraft mot skador, minskar inflammation och ödem stagnerande, förbättrar blodcirkulationen och mikrocirkulationen på grund av venös och lymfdränage, förbättra blodflödet för att stimulera metabolismen, påskynda läkning.

Sjukgymnastik innefattar elektrogalvanisk, perkutan epidural stimulering, segmental elektroanalgesi, transuretral termoterapi och ozonbehandling.

Användning av laserterapi

Laserterapi - effekten på prostatakörteln genom en infraröd laserstråle med hög penetrerande effekt. Det bidrar till att förbättra de metaboliska processer som ökar energiproduktionen i mitokondrier av celler som ett resultat - acceleration av regenereringsprocesser, snabb fasförändring utflöde proliferationsfasen, potentieringen verkan av läkemedel som avsevärt kan minska sin dos.

För att bota kronisk abakteriell prostatit måste man inte förlora sin tro på sig själv, aktivt kämpa mot depressiv tillstånd, följa uppgift från den behandlande läkaren och genomgå medicinska förfaranden i rätt tid.

del henne med vänner och de kommer säkert att dela med dig något intressant och användbart! Det är väldigt enkelt och snabbt, enkelt tryck knappen för den tjänst som du använder oftast:

Utveckling och behandling av icke-bakteriell prostatit

Smärtan i prostata och dess inflammation har inte alltid en smittsam etiologi, symptomen på prostatit kommer att vara störande och det är inte möjligt att upptäcka en källa till inflammation. I det här fallet talar vi om den icke-bakteriella formen av prostatit, som har andra orsaker till utveckling.

skäl

Inflammation uppträder när antigener förekommer på prostata slemhinnor, vilket kan bero på förändringar i membranets struktur eller bindning av en patologisk process.

 1. Autoimmun inflammation uppträder när immunsystemet störs, uppfattar dess celler för främmande. Antikroppar börjar attackera prostataceller, inflammatoriska mediatorer frigörs, vilket åtföljs av smärta och feber.
 2. Ett inaktivt sätt att leva leder till en saktring av blodflödet i nedre extremiteterna och bäckenområdet, blod ackumuleras med skadliga ämnen, små syre och näringsämnen anländer. Celler i organen genomgår hypoxi, deras celler dör. På grund av blodstagnation kan inflammatoriska processer börja i prostata.
 3. Prostata är det organ som utsöndrar hemligheten för bildandet av manliga sexuella celler, vilket ger rörlighet för spermatozoa. Med en minskning i muskelton kan hemligheten och urinen stagnera och ackumulera, irritera kroppens väggar och leda till inflammation.
 4. Förutom bakterier kan prostatit orsaka intracellulära parasiter, till exempel: klamydia, mykoplasma. De kan inte detekteras genom urinkultur och utsöndring av prostata, men med intracellulär undersökning av kroppscellerna kan detekteras.
 5. Stress och nervös överansträngning kan orsaka prostatit på grund av felaktiga inkommande impulser till orgeln.

behandling

Kronisk icke-bakteriell prostatit behandlas först efter en fullständig undersökning, när alla möjliga orsaker till sjukdomen kommer att uteslutas.

Icke-läkemedelsbehandling

 1. Dietterapi, med undantag av aggressionsfaktorer i mat i form av stekt, salt, pepparrätter. Det är nödvändigt att öka vätskeintaget per dag till två liter, så att skadliga ämnen tvättas ut ur blåsan och prostata. Det är nödvändigt att utesluta alkohol- och kaffedrycker från kosten, bli av med dåliga vanor.
 2. Med svår smärta i bäckenområdet hjälper varmt vatten i form av fotbad eller kroppsbad att lindra muskelspasmer.
 3. Behandling med massage orsakar kontrovers bland läkare. Det finns en åsikt att massage främjar absorptionen av medicinska substanser i organet eller främjar smittspridningen i hela kroppen. Med icke-bakteriell prostatit kan infektionsspridningen rädas om inflammationen orsakas av intracellulära parasiter.
 4. Terapeutiska övningar för att stärka och slappna av i bäckens golv hjälper till att lindra smärta i bäckenet.

Massage kan inte göras i det akuta skedet av sjukdomen, personer med misstanke om cancer och i precancerösa scenen.

Medicinsterapi

Det är nödvändigt att bota alla befintliga kroniska och akuta sjukdomar, förhindra smittspridning genom kroppen.

Alpha-blockerare är grunden för kursen:

 • "Tamsulosin" - när du tar medicinen kan förbättring observeras om några veckor efter det första intaget;
 • "Doxazosin" förhindrar proliferation av prostata, förbättrar urinflödet, läkemedlet ordineras, gradvis ökar dosen;
 • "Terazozin" leder inte till en ökning av hjärtfrekvensen;
 • "Alfuzozin" kan inte kombineras med andra droger i denna grupp, annars kommer en man att sänka blodtrycket signifikant.

Läkemedel i denna grupp kan endast ordineras av läkare, vilket beror på förekomsten av biverkningar i drogerna.

I rätt dosering kan alfa-adrenoblocker förbättra urinflödet från prostata och har ingen effekt på blodtryck och hjärtfrekvens, med ökad dosering, stark hypotension och allvarlig försämring. Bestäm inte din egen behandling utan att konsultera en läkare.

Antiinflammatoriska läkemedel ordineras som samtidig medicinering mot andra droger. De används i form av ljus och injektioner, men ljusen är en mer framgångsrik form, eftersom de har en lokal effekt.

"Diclofenac", "Voltaren" - den aktiva substansen i diclofenac, har smärtstillande och antiinflammatoriska egenskaper, är det läkemedel som valts för prostatit.

smärtstillande medel

Behandling med anestetika:

 • "Ketonal" avser gruppen av NSAID, så det har också antiinflammatoriska egenskaper;
 • "Baralgin" har en antispasmodisk effekt;
 • "Paracetamol" avser NSAID, så förutom att lindra smärta, sänker den temperaturen och har en antiinflammatorisk effekt;
 • "Analgin";
 • "Diklofenak" som ett anestetikum i form av injektioner;
 • "Aspirin".

antibiotika

Behandling med antibiotika är föreskriven, eftersom det inte alltid är möjligt att bestämma floran vid sådd, vissa patienter får hjälp av antibakteriella läkemedel. Om effekten av behandling inom de första tre till fyra dagarna av behandlingen ska stoppas.

 • andra generationens cefalosporiner:
 1. "Cefuroxim axetil";
 2. "Cefaclor."
 • cephalosporiner från den tredje generationen:
 1. "Ceftriaxon";
 2. "Cefotaxim".
 • skyddade penicilliner:
 1. "Amoxiclav".
 • aminoglykosider:
 1. "Gentamicin";
 2. "Amikacin."
 • karbopinemy:
 1. "Imipenem";
 2. "Meropenem".

Patienten är inte ordinerad för alla antibiotika, men väljer en eller två beroende på svårighetsgraden av tillståndet.

sedativa

Behandling med lugnande medel hjälper till att bli av med irritation, nervositet och förbättra sömn hos en man:

 • tinktur av valerian;
 • Hjärt;
 • glycin;
 • beredningar baserade på St. John's wort;
 • "Phytosed" är en blandning av lugnande örter;
 • "Persien";
 • «Ny Passit».

När en autoimmun reaktion av kroppen detekteras, föreskrivs läkemedel som föreskrivs att undertrycka immunsystemet.

Andra medel

För att förbättra avrättningen och mjukningen av ordinarie utnämning:

 • ricinolja;
 • vaselinolja;
 • ljus med glycerin;
 • fänkål;
 • vatten med dill;
 • "Bifiform";
 • "Diosmectite".

Antibiotikabehandling med penicillindroger och cefalosporiner med intracellulär infektion kommer att vara ineffektiva, för dem:

 • antibiotika i reservgruppen, till exempel makrolider;
 • gepatoprotektory;
 • enzympreparat;
 • immunomodulatorer.

sjukgymnastik

Sjukgymnastik tar bort ödemet från kroppen, förbättrar blodcirkulationen, har nästan ingen bieffekt på kroppen, undertrycker tillväxten av infektion, främjar läkning av skadade vävnader. Det hålls:

 • stimulering genom huden i prostata;
 • elektro-galvanisk stimulering;
 • ozon;
 1. Laserbehandling hjälper till att förbättra metaboliska processer och påskyndar blodcirkulationen, det används tillsammans med läkemedelsbehandling.
 2. Med svårighet urinering får män en uretralkateter, du kan inte gå med en kateter länge så att det inte finns någon cystit och infektion.
 3. Operativa ingrepp för denna sjukdom förekommer inte.

Kronisk icke-bakteriell prostatit kräver långvarig behandling på grund av avsaknaden av en viss patogen, så var patienten. Behandlingen utförs av kurser som stannar upp till åtta till tio dagar, symtomen på sjukdomen minskar. Den manliga befolkningen efter femtio måste samråda med urologen för att identifiera kroniska former av prostatit.

Orsakerna och följderna av prostatit - detta och mycket mer du kan lära av videon:

Behandling av icke-bakteriell prostatit

Icke-bakteriell prostatit, som utvecklas inte på grund av en infektion som tränger igenom prostatakörteln, behandlas annorlunda än bakteriell. Den har sina egna egenskaper och kräver ett annat sätt att utarbeta en kurativ plan.

Vilka läkemedel ordinerar läkaren? Vilken behandling för icke-bakteriell prostatit blir mest effektiv, och hur lång tid tar det att ta sig av sjukdomen i denna form? Svaren på alla dessa frågor finns nedan.

Funktioner av icke-bakteriell prostatit

Så utvecklas inflammation i prostatakörteln av icke-infektiös natur av många anledningar och kan hittas hos en man, ung och gammal. Oftast leder det till en felaktig livsstil, dålig kost och till och med fysiska skador.

Egenheten hos icke-bakteriell prostatit ligger i det faktum att det är svårt att diagnostisera, och det är svårt att behandlas. Således kan terapi varar lång tid och ger inte ett positivt resultat - botemedel uppstår endast efter flera månaders långvarig behandling.

Så mannen kommer att behöva fylla upp mycket tålamod och anpassa sig till långvarig terapi.

Behandling av icke-bakteriell prostatit

Behandling av icke-bakteriell kronisk prostatit ordineras av läkaren individuellt, för varje patient separat, eftersom de läkemedel som hjälper en man inte har någon effekt på andra.

Det finns bevis på att många patienter som fick behandling med sådana läkemedel som fluokinoloner, erytromyciner och doxycykliner, bidrog till att besegra sjukdomen inom en snar framtid.

Men även vid behandling av inflammation i prostata i kronisk form och den bakteriella naturen används ytterligare medel alltid. Dessa är antiinflammatoriska icke-steroida läkemedel, immunostimulerande medel, naturläkemedel, förbättringar av blodcirkulationen, antibakteriell effekt och smärtstillande medel. Bland de ytterligare terapeutiska metoderna visades ett bra resultat av prostata-massage och laserterapi.

En fråga kan uppstå - om prostatit är icke-bakteriell, varför föreskriva antibiotika? I vissa fall ger sådana droger ett positivt resultat, så läkare slutar inte skriva dessa mediciner, och de gör det i stora kurser.

Antibiotika ordineras i upp till 10 dagar. Därefter skickar läkaren patienten till en andra undersökning. Om positiv dynamik ses, nämligen, om inflammationen minskar och smärtan gradvis passerar, fortsätter behandlingen med antibiotika inte längre än 5 veckor.

Vad är mer viktigt vid behandling av icke-bakteriell prostatit?

Behandling av icke-bakteriell prostatit, liksom inflammation i prostatakörteln av smittsam natur, är meningslös utan metoder som syftar till att eliminera orsaken till en sådan sjukdom. Läkaren hjälper till att hitta den, och till exempel om prostata har utvecklats mot bakgrund av stillasittande livsstil, kommer läkaren att regelbundet rekommendera att göra övningar och gå promenader, inte bara på morgonen eller på kvällen utan hela dagen.

En särskild roll i behandlingen av inflammation i prostata är näring. Det måste vara balanserat, fullt och användbart. Det är nödvändigt att inkludera i kosten färska grönsaker och frukter, spannmål, honung och andra biprodukter samt mat mättad med zink.

Patienten ska ge upp dåliga vanor, kryddig, stekt och alltför salt mat. Det rekommenderas att utföra speciella fysiska övningar, och även fytoterapi och fysioterapi - men detta är enligt doktorens eget gottfinnande.

Prognos vid behandling av icke-bakteriell prostatit och behandlingstiden

Behandling av manlig icke-bakteriell prostatit är en allvarlig fråga. Denna process kan ta ganska lång tid, men om behandlingen är korrekt och omfattande kommer tiden att minska avsevärt.

Det har redan skrivits ovanför att inflammation i prostatakörteln av icke-infektiös natur är svår att behandla. Därför ska patienten inte vänta på ett snabbt resultat. I vissa fall väljs terapi genom försök och fel, och detta bör förberedas.

Behandlingens längd är i genomsnitt 6 veckor, ibland mer eller mindre. Någon gång efter behandlingens början kan läkaren redan bestämma vilka metoder som är effektiva och vilka som inte är och dra de lämpliga slutsatserna.

Om patienten till exempel är väl assisterad av en antibiotikabehandling fortsätter läkaren att förskriva dessa läkemedel. om en man är lämplig växtbaserad medicin, nämligen örtte, så slutar deras mottagning inte.

Behandling och förebyggande av abakteriell prostatit

Abakteriell prostatit är en sjukdom hos män i urinvägarna, där deformiteten hos muskelvävnaden förekommer i könsorganen. Varje år växer antalet ungdomar som lider av denna sjukdom. Experter anser att orsaken till utveckling av abakteriell prostatit är en stillasittande livsstil och den negativa inverkan av känslomässig överbelastning.

Risken för sjukdomen ligger i det faktum att en man under lång tid inte har absolut inga symptom. Vid en tidpunkt har han en skarp smärta i ländryggen. Om du känner att obehaget i bäckenområdet inte låter dig gå länge, försök att läsa en läkare.

arter

För att bestämma scenen för abakteriell prostatit, följer behandlande läkare den klassificering som antagits av American Institute of Health 1995. Det är baserat på manifestationer av denna sjukdom, antalet mikroorganismer och leukocyter i sperma och urin.

Den bakteriella prostatiten är uppdelad i följande separata kategorier:

 • 1 - akut bakteriell prostatit. Detta är en infektionssjukdom i urinvägarna, åtföljd av en inflammatorisk process i prostata.
 • 2 - kronisk bakteriell prostatit. Denna typ av lesion innebär utseendet av de första tecknen på lesion, och förändrar också de kliniska parametrarna av sperma och urin.
 • 3 - kronisk abakteriell prostatit. Det stadium där sjukdomen börjar ge akut obehag. På den känner mannen redan den starkaste smärtan i en länd. Sjukdomen är inflammatorisk och icke-inflammatorisk.
 • 4 - asymptomatisk inflammatorisk prostatit. En sådan lesion bestäms av studien av prostatakörtelns vävnader. Det är asymptomatiskt, vilket förklarar komplexiteten hos diagnosen.

Dessutom är den bakteriella prostatit vanligtvis uppdelad i en inflammatorisk och icke-inflammatorisk form.

Vid den första typen ökar koncentrationen av leukocyter avsevärt. Hastigheten för erytrocytsedimentering ökar också. I sällsynta fall finns döda fraktioner av mikroorganismer i blodet.

Det är ganska svårt att diagnostisera den icke-inflammatoriska formen av abakteriell prostatit. Identifiera sjukdomen med hjälp av blodprov är extremt svår. Vanligtvis börjar män att larma efter utseendet av smärtsamma känslor i bäckenet, vilket ökar betydligt under samlag.

skäl

För att kvalitativt behandla abakteriell prostatit behöver läkaren ta reda på vad som exakt utlöst hans utveckling. Endast med ett integrerat tillvägagångssätt kommer effektiviteten hos den valda terapin att vara så hög som möjligt. För närvarande omfattar behandlingsspecialisterna att predisponera utvecklingsfaktorer:

 • Felaktig och obalanserad näring;
 • Lågaktivitets stillasittande livsstil;
 • Brist på regelbundet sexliv;
 • Genetisk predisposition;
 • Effekt av autoimmun sjukdom;
 • Stressar, känslomässigt överskridande;
 • Skador på reproduktionsorganet;
 • Smalning av urinröret, prostata adenom;
 • Diffusa förändringar i prostatakörteln;
 • Effekt av patogena mikroorganismer;
 • Ökat tryck i urinröret.

Mekanismen för utveckling av abakteriell prostatit är följande: i prostatakörtelns muskelvävnad uppträder många diffusa förändringar.

Som ett resultat uppstår många smärtsamma förnimmelser.

diagnostik

Trots att läkemedlet har gått långt framåt finns det fortfarande inga snabba och korrekta metoder för att diagnostisera abakteriell prostatit. Denna sjukdom är svår att känna igen, det brukar komma ihåg det när versioner med andra liknande sjukdomar är uteslutna. Oftast är den bakteriella prostatiten etablerad under diagnosen av en annan sjukdom. Vid förekomsten av de första morbida känslorna inom ländens område är det nödvändigt att omedelbart kontakta den behandlande läkaren. Han skickar dig till följande studier:

 • En djupgående analys av urin;
 • Allmänt blodprov;
 • Urinkultur för bestämning av mikroorganismer;
 • Bakteriell smärta;
 • Ultraljud av prostata;
 • CT och MR.

Vanligtvis föreskrivs MR och ultraljudsdiagnos endast efter resultaten av ett allmänt urintest. Om leukocyterna ökar i den, och skadliga mikroorganismer saknas, går patienten omedelbart till dessa studier.

Tack vare ultraljudet kommer läkaren att kunna studera prostatakörteln och utvärdera egenskaperna hos detta organ. På MR får du en tredimensionell bild av nervändamål. Det gör att du snabbt kan bestämma placeringen av den nypa nerven.

Läkemedel

För att bli av med bakteriell prostatit kommer det att vara möjligt endast på det komplicerade och ansvarsfulla sättet att behandla. Först och främst måste du göra allt för att förhindra inflammation. Komplexa antibakteriella läkemedel ordineras för detta ändamål.

För att välja ett speciellt botemedel måste du kontakta en kvalificerad läkare. Det är strängt förbjudet att engagera sig i självbehandling för att inte förvärra situationen. Tänk på att om du har allvarlig smärta, ska du omedelbart kontakta en läkare.

För behandling av abakteriell prostatit är det mycket viktigt att välja ett effektivt och komplext effektprogram. Detta är det enda sättet att få de mest positiva resultaten. När det finns en akut inflammatorisk process ordineras kraftfulla antibakteriella läkemedel. Antibiotika ordineras beroende på den patogen som orsakade detta fenomen. Med en allvarlig form av lesion föreskrivs ett starkt smärtsyndrom intravenös administrering av läkemedlet.

Observera att du måste ta medicinen före slutet av den föreskrivna kursen. Det är under inga omständigheter nödvändigt att slutföra behandlingen när de första tecknen på förbättring uppträder. Om du inte fyller i högkvalitativ terapi är risken för allvarliga komplikationer stor. Detta ökar sannolikheten för återfall, varför personens välbefinnande försämras avsevärt. Oftast förskrivs antibakteriella läkemedel Levofloxacin, Furazidin, Amoxicillin och andra. Följande grupper av läkemedel utses också:

 • Alpha-adrenoblockers - hjälp slappna av blåsans hals, vilket positivt påverkar kroppens tillstånd. Muskelfibrer återställs också, vilket orsakar smärtsamma känslor. Alfa-adrenoblockers normalisera processen med urinering, de eliminerar symptomen på abakteriell prostatit. De mest populära drogerna i denna grupp är Alfuzosin, Terazozin, Doxazosin och Tamsulosin.
 • Antiinflammatoriska icke-steroida läkemedel - hjälper till att snabbt avlägsna inflammatoriska processer, liksom att bli av med smärtsamma förnimmelser. De mest populära läkemedlen i denna form är dikloberl, diklofenak, Ibufen och andra.
 • Homeopatiska läkemedel är en tvetydig metod för behandling av abakteriell prostatit. Dess dregs är intaget av minimala doser av komponenter, som i en stor koncentration kan leda till bildandet av denna sjukdom. För närvarande har officiell medicin bekräftat effektiviteten av denna behandlingsmetod. Bäst av allt från abakteriell prostatit hjälp Belladonna, Bryonia, Pulsatilla.

sjukgymnastik

För att minimera manifestationerna av abakteriell prostatit skickar många läkare sina patienter till olika fysioterapiprocedurer. Med deras hjälp är det också möjligt att stoppa patogena processer i prostata och prostatakörteln. De mest populära metoderna för exponering är:

 • Galvanisering - effekten på prostata av strömmen av en liten kraft, vilket gör att muskelskiktet kan komma i kontakt.
 • Elektrofores - samtidig administrering av läkemedel och effekten av lågfrekvent ström.
 • Elektrostimulering - effekten på sexuellt organ med en pulserad elektrisk ström.
 • Darsonvalisering är effekten av impulsiv snabbt dämpad ström. Den har liten kraft, men hög spänning och frekvens.
 • UHF-terapi - påverkar prostata av ett elektriskt fält. Detta hjälper till att öka permeabiliteten hos skadade muskelfibrer.
 • Mikrovågsterapi - effekten av det elektromagnetiska fältet.
 • Magnetoterapi - effekten av magnetfältet med lågfrekvent, men konstant spänning.
 • Ultraljud - effekten av speciella lågfrekventa frekvenser.
 • Ultrafonophores är en kombination av ultraljud och administrering av mediciner.
 • Badar - exponering för vatten med olika kompositioner. De lugnar inte bara, utan också impregnerar kroppen med användbara element.
 • Microclysters - rengör kroppen med droger och medicinska infusioner.
 • Mudbehandling är appliceringen på huden av speciella föreningar som impregnerar kroppen med användbara ämnen.

Dessutom, för att bli av med bakteriell prostatit kommer att hjälpa till att massera prostata. Det återställer normal blodcirkulation, förbättrar ämnesomsättningen. Med ett integrerat tillvägagångssätt är fysioterapiprocedurer extremt positiva, de orsakar inte biverkningar. Men man måste ta hänsyn till att vid behandling av abakteriell prostatit är det väldigt viktigt att agera på ett komplicerat sätt. Det är nödvändigt att minimera alla negativa processer och återställa de funktioner som skadats på grund av en sjukdom.

Traditionella behandlingsmetoder

För att påskynda processen att behandla den bakteriella formen av prostatit kan du använda många recept av traditionell medicin. Men innan du börjar en sådan behandling är det bäst att konsultera din läkare. Tänk på att sådan behandling kan ge både nytta och skada. Men med rätt tillvägagångssätt kommer du att kunna bli av med inflammation, obehag och stoppa de patogena processerna. De mest populära recepten är:

 • Ta 50 gram askbark, köps på apotek och häll 0,5 liter vodka. Därefter sätta tinkturen i 2 veckor på en mörk och kall plats. Ta medicinen för 20 droppar före varje måltid i 2 månader.
 • 30 gram persilja frön häll en liter kokande vatten och sätt på en liten eld. Simma dem i 3 timmar, sedan kyla, spänna och häll i en lämplig behållare. Ta 50 ml 4-5 gånger om dagen i 3 månader.
 • Ta 100 gram valnötpartitioner, fyll dem med en flaska vanligt vodka. Därefter blandar du blandningen på ett mörkt, kallt ställe i 30 dagar, blandas med jämna mellanrum. Efter denna tid, dra in infusionen och sätt den i kylskåpet. Ta en matsked före varje måltid. Behandlingstiden är 3 månader.
 • Ta 100 gram röd rot, tillsätt 2 matskedar naturlig honung och 1 liter mjölk. Den resulterande blandningen hålles på låg värme i 20-30 minuter, sedan lämnas tills den är fullständigt kyld. Ta medicinen 4 gånger om dagen på en matsked i 3 månader. Därefter görs en kort paus och proceduren fortsätter.
 • I lika stora delar, ta betorjuice, gurka och sparris, blanda dem sedan noggrant. Ta 50 ml före varje måltid i 3 månader. Denna terapi hjälper till att ta bort överskott av urinsyra från kroppen.
 • I lika stora proportioner blanda frön av kargenfrö, morötter, höfter och höfthöft. Mala dem noggrant, ta sedan 1 matsked av detta läkemedel och fyll det med 0,5 liter brant kokande vatten. Låt det stå i 3 timmar, drick sedan hälften av glaset före varje måltid. Den genomsnittliga behandlingen är 3 månader.

Skillnad från andra sjukdomar

Abakteriell prostatit är en sjukdom som kan vara återkommande och ihållande. Förstöring av patologins manifestationer uppträder vanligtvis vågigt, det växlar ständigt med lättnad. Faserna i nederlag och normalt tillstånd har vanligtvis samma längd. Mot bakgrund av en sådan patologi utvecklar en man allvarliga avvikelser i det genitourära systemet, mag-tarmkanalen. I andra sjukdomar, såsom adenom, adenokarcinom eller cancer, påverkar lesionen bara ett område. Också, trots sjukdomsbristningen är det mycket svårt att upptäcka en tumör med abakteriell prostatit.

förebyggande

Abakteriell prostatit - en allvarlig skada av ett människors reproduktionssystem, med många orsaker. För att förhindra utvecklingen av denna sjukdom är det nödvändigt att följa följande åtgärder:

 • Att leda en aktiv livsstil och gå in för sport;
 • Gör speciella övningar för att aktivera blodcirkulationen.
 • Låt inte penis skada sig;
 • Korrekt och balanserad ätning;
 • Regelbundet ha sex så att prostatakörteln kan uppfriskas.
 • Överensstämma med reglerna för personlig hygien
 • Avvisa från promiskuitet;
 • Överge användningen av alkohol och rökning;
 • Regelbundet genomgå medicinska undersökningar.

Med snabb diagnos kommer du att kunna upprätta den bakteriella prostatit i början. Detta kommer att bidra till att förhindra utvecklingen av komplikationer, samt påskynda processen för återvinning av kroppen.

Kronisk icke-bakteriell prostatit

Prostatit är en inflammatorisk sjukdom i prostata. Det kan förekomma av olika orsaker, vara akut eller kronisk (den patologiska processens längd anses vara kriterium i mer än tre månader) och åtföljs alltid av minskad styrka och kränkning av urinering. Orsaken till den inflammatoriska processen kan vara bakterier, till exempel med sexuellt överförbara infektioner, men utvecklar oftast abakteriell prostatit.

Orsaker och patogenes

Den främsta orsaken till abakteriell prostatit är trängsel i prostatakörteln. Det kan vara som stagnation av en hemlig prostata vid lång sexuell avhållsamhet och stagnation av ett blod och en lymf på ett inaktivt sätt att leva. Stagnation leder till frisättning av vätska genom kärlens väggar i prostata vävnaden, ödem och åtföljande inflammation i körteln bildas. Prostata ökar i storlek, vilket minskar lumen i urinröret.

Kronisk icke-bakteriell prostatit utvecklas ofta hos män efter fyrtio eller femtio år, men nyligen har det varit en tendens att "föryngra" det, liksom många andra kroniska sjukdomar, särskilt hos män. Bidra till dess utvecklingsfaktorer som undernäring - överflöd av feta livsmedel och alkohol med brist på vitaminer, fiber och vatten; ohälsosam livsstil - instabil dagbehandling, stillasittande arbete, brist på fysisk ansträngning, känslomässigt överarbete; störningar i ett sexuellt liv - oordnad kommunikation, långa perioder av avhållsamhet, avbrutna och alltför kraftigt sexuella handlingar. Överkylning eller överhettning av inguinalområdet, icke-iakttagande av intim hygien ensam kan inte orsaka abakteriell prostatit, utan kan i hög grad bidra till utvecklingen.

symptom

Symtom på abakteriell prostatit kan delas in i tre stora grupper - associerad med sexuell funktion i samband med urinering och smärtssyndrom.

 • Symtom i samband med sexuell funktion:
  • minskad styrka,
  • omöjlighet av orgasm eller smärtsam orgasm.
 • Symptom i samband med urinering:
  • svårighet att urinera, frekvent uppmaning att gå på toaletten,
  • smärta, smärta, brinnande med urinering.
 • Smärta syndrom kan ha olika manifestationer:
  • genitalgia - smärta i penis och testiklar,
  • höftsmärta - smärta i perineum, från insidan av låret, ger ibland tillbaka. Smärta ökar med hypotermi och fysisk ansträngning.
  • smärta i buken, lokaliseras huvudsakligen i underlivet.

Kronisk abakteriell prostatit är vanligtvis skiljer sig från akut lägre svårighetsgrad, men en längre varaktighet av symptom - buksmärta vid urinering och utlösning blivit vanliga, och patienten inte har bråttom med dem till läkaren, att låta processen ha sin gång, om den tiden börjat behandlingen förbättrar tillstånd.

komplikationer

Kronisk inflammatorisk process i prostata leder till bestående förändringar i dess struktur - bildandet av skleros, cyster och stenar. Skleros av prostata är ersättning av körtelvävnaden med en bindväv som inte kan producera en hemlighet. Denna process börjar samtidigt med inflammation, och det är omöjligt att spåra ögonblicket av sklerosbildningen endast genom symptom - de förblir desamma. Endast, till skillnad från inflammation, är skleros irreversibel. Med de första stagnanta fenomenen i rörets kanaler börjar mikroliter att bildas, vilket så småningom ökar och blir stenar. Stenar kan inte komma ut ur prostata, som händer med njur- och leverstenar, men de blockerar kanalens lumen, leder till bildandet av cyster, orsakar allvarlig smärta. Allt detta tillsammans kan leda till infertilitet, vilket är svårt att behandla, och är inte alltid helt botad. Dessutom är brott mot styrkan orsaken till neuroser, och ibland framkallar mer allvarlig psykisk sjukdom.

Trots allt ovan är prognosen för livs- och arbetsförmåga gynnsam. Prostatit hänvisar inte till invalidiserande sjukdomar, och dess negativa inverkan på sexuell funktion kan minimeras.

diagnostik

Diagnosen av bakteriell prostatit görs i händelse av att det finns tecken på prostatit, men det finns inget infektionsfokus. Tecken på prostatit inkluderar:

 • karakteristiska klagomål - smärta, kränkningar av urinering, kränkning av sexuell funktion,
 • förekomsten av leukocytos i ett allmänt blodprov, med övervägande av mogna neutrofiler och makrofager (tecken på kronisk inflammation),
 • avlidna epitel och leukocyter i den allmänna analysen av urin - ett tecken på den inflammatoriska processen i det genitourära systemet,
 • proteinmarkörer av kronisk inflammation och lesioner av prostata vid biokemisk blodanalys,
 • ökning och ömhet i prostata i digital rektal undersökning,
 • en ökning i storlek och en förändring i strukturen i prostata vävnaden med ultraljud.

Ultraljud av prostata utförs med en fylld urinblåsa, och det gör det möjligt att avslöja tecken på prostatit, adenom och prostatacancer. Fingerrektalundersökningen utförs alltid efter ultraljud, eftersom den riskerar mikrotraktion av prostata, vilket kan snedvrida bilden av ultraljud och leda till felaktig diagnos och behandling.

behandling

Icke-bakteriell prostatit behandlas utomordentligt - läkaren föreskriver en behandling och kost, vilket bidrar till att eliminera stillastående fenomen. För behandling av prostatit används olika grupper av läkemedel:

 • icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel för att minska inflammation och lindra smärta,
 • antiinflammatoriska steroider med ineffektiva NSAIDs,
 • antikolinerga läkemedel för att förbättra utflödet av sekret från prostata,
 • angioprotektorer för förebyggande av mikrovaskulär ruptur,
 • vasodilatorer för att förbättra blodflödet,
 • immunmodulatorer för att förhindra autoimmun inflammation,
 • i vissa fall - antibiotika för förebyggande av bakteriekomplikationer.

Nyligen ofta förskriva blockerare, läkemedel som påverkar utbytet av cytokiner och urat, immunsuppressiva, - alla dessa läkemedel har inte använts för behandling av prostatit, men de är men den senaste forskningen kan väsentligt lindra symptomen och som ett resultat, påskynda återhämtningen.

I vissa fall är det nödvändigt att tillgripa kirurgi - om kronisk icke-bakteriell prostatit ledde till skleros av prostata, blåshalsen, urinröret eller frö knöl. En annan indikation på operationen är stora stenar som stör nutritionen hos närliggande vävnader, vilket förhindrar utflödet av prostata utsöndring. Sådana stenar kan inte gå i pension självständigt, och man måste tillgripa deras fragmentering. Under operationen brukar du använda endoskopisk metod - transuretral elektrokirurgi, detta är den minst traumatiska av möjliga metoder. Endoskopet förs in i urinröret, och sedan under ultraljud görs nödvändiga manipulationer (resektion sklerotiska parti, krossning stenar etc.), och avlägsnades sedan och efter en eller två timmar patienten kan gå hem. Operationen utförs under lokalbedövning, återhämtningsperioden efter att den tar ungefär en dag och kräver inte flera dagars vistelse på sjukhuset.

Hur man behandlar icke-bakteriell prostatit

Kronisk icke-bakteriell prostatit, annars kallad bäckensmärksyndrom, är en särskilt vanlig och vanlig sjukdom bland män. Enligt statistiska data möter ungefär 1 av 5 män minst en gång i livet med ett fenomen som icke-infektiös prostatit. Sjukdomen är urologisk, och sjukdomen kan också vara ett symptom på en viss grupp av könsorganssjukdomar.

symptom

Icke-bakteriell prostatit kännetecknas av förekomsten av ett uttalat och långvarigt (upp till sex månader) smärtssyndrom, som huvudsakligen försvagades i bäckenet. Karakteristisk smärta i icke-bakteriell prostatit, som noteras av de flesta patienter, kan klassificeras i enlighet med graden av svårighetsgraden och placeringen av dislokationen.

Så det är möjligt att allokera:

 • Pelvic smärta;
 • Smärta av urinogenitala organ
 • Smärta i urinblåsan.
 • I vissa fall upplevde patienter smärta vid utlösning.

Icke-bakteriell prostatit kan åtföljas av sexuell dysfunktion och orsakar en mängd olika sexuella störningar. I allmänhet kan det symptomatiska mönstret, beroende på varje fall, skilja sig väsentligt.

För att bättre förstå vad den icke-infektiösa prostatit är, överväga medicinsk behandling av syndromet i kronisk bäckensmärta. Abakteriell prostatit - manifesterad med en viss periodicitet av sjukdomen kan vara bevis på närvaron av kronisk prostatit eller kännetecknas av uthållig smärta i bäckenregionen.

Icke-infektiös prostatit åtföljs ofta av:

 • Dysfunktion i tarmarna och matsmältningssystemet;
 • Dysfunktion i genitourinvägarna och organen.

De flesta patienter under sjukdomsaktivfasen har följande symtom:

 • Minskade aktivitet och vitala tecken på kroppen;
 • Minskning av libido och andra svårigheter med reproduktionssystemets funktion.

Stage av sjukdomsförloppet

Modern medicin och kvalificerade specialister särskiljer traditionellt flera grundläggande utvecklingsstadier av det aktuella sjukdomen:

 • Den första etappen, kännetecknad av bildandet av lokaliserad smärta i vissa av de områden som tidigare ansågs. Patienter under scenens gång finns våldsbrott och en gradvis "krypande" av smärta till angränsande organ. När det gäller svårighetsgraden och periodiciteten av smärta, är klassificeringen för det första utvecklingsstadiet inte givet på grund av förhållandet till graden av störning av blodcirkulationen i kärlen;
 • Den andra etappen kännetecknas oftast av smärta i bukregionen. Dessutom är nervändarna belägna i närheten av vertebra involverade i patologin. På detta stadium har män uttalat smärta i bäckenet och sexuell dysfunktion (helt eller delvis);
 • I tredje etappen sprids patologiska processer aktivt och börjar täcka alla nya områden i en mans kropp. Ju längre sjukdomen dominerar i kroppen, desto mer sannolikt kommer sexuell dysfunktion och matsmältningssjukdomar inte att vänta dig.

skäl

Bland de främsta orsakerna till sjukdomsbildningen utpekade specialisterna:

 • Inflammatoriska processer som förekommer i senorna och ligamenten i bäckenet. Detta fenomen kan vara en konsekvens av en speciell typ av reaktion på de inflammatoriska regionerna som är dislocerade nära området orsakade av smittsamma bakterier (t.ex. cystit, tarmsjukdomar). Resultatet av överdriven och ovanlig spänning av muskelfibrerna och ligamenten i bäckenområdet blir en uttalad smärta hos buken, ljummen och nedre delen av ryggen. Ofta finns det obehagliga förnimmelser i anuset;
 • Också orsaken till sjukdomsbildning och utveckling kan vara knäböj av bäckens nerver. I det här fallet kan den betraktade sorten av prostatit vara en reaktion på de inflammatoriska processer som förekommer i ligamenten dislokerade strax nära nerverna som går ut från bukregionen till regionen hos genito-urinorganen. Detta beror på utvecklingen av svullnad och en ökning i storlek, och som ett resultat kompression av närliggande nervändar, vilket leder till framväxt av smärta överfört till pungen, penis, ben och andra intilliggande områden;
 • Om det finns en utarmning av nervsystemet, kan det finnas ett fenomen som en ökad uppfattning om smärta. Uppkomsten av förhöjd uppfattning kan vara resultatet av en lång kamp av hjärnceller med impulser av smärta, vilket resulterar i att de slutar reagera och blockerar nya önskningar. Vid en sådan sammanflöde av omständigheterna noterade patienterna en minskning av effekten av smärtstillande medel och förekomsten av nattvärk.

diagnostik

För att läkaren ska få en korrekt och noggrann diagnos, som har ett viktigt inflytande på framgången för efterföljande aktiviteter som syftar till att bekämpa sjukdomen, behöver han:

 • Samla anamnese och fråga en rad frågor till patienten;
 • Undersök rektalt utan att använda instrumentet (fingrar) i prostata för föremålet och arten av inflammationen;
 • Samla in en gemensam analys av urin och blod, om nödvändigt genomföra mikrobiologiska studier.
 • Diagnostisera förekomsten av inflammation eller motbevisa det;
 • Gör en grundligare undersökning med hjälp av ultraljudsutrustning (ultraljud).

I händelse av att de utövade aktiviteterna inte räcker till eller om en läkare inte har fått en korrekt diagnos, kan de behöva upprepas. På grund av att sjukdomen i vissa former är svår att diagnostisera. Om diagnosen bekräftas är det dags att vidta åtgärder.

behandling

Behandling av icke-bakteriell prostatit efter den behandlande läkaren gör en noggrann diagnos måste utföras genom en uppsättning åtgärder. De vanligaste metoderna för att påverka sjukdomen är:

 • Läkemedelsintervention;
 • massage;
 • Sjukgymnastik.

Modern medicinsk praxis används ofta för behandling av olika droger - det är alla slags droger från antibiotika till smärtstillande medel etc. Läkemedel syftar till att undertrycka symtomen på sjukdomen, liksom eliminera orsakerna som orsakade inflammation. Huvudgrupperna av läkemedel mot syndromet för kronisk bäckensmärta är som följer:

 • nonsteroidal;
 • Antiinflammatoriska läkemedel;
 • cytomedines;
 • antispasmodika;
 • Växtbaserade preparat;
 • Relaxants och liknande.

Du kan ordinera ett läkemedel eller ett komplex som din läkare kan behandla dig genom att studera scenen och omfattningen av sjukdomsutvecklingen i detalj. Det hjälper dig att välja bästa möjliga medicineringskomplex.

Behandling av icke-infektiös prostatit kan utföras och med hjälp av en speciell form av massage - massage i prostata. Denna terapeutiska natur kommer att bidra till att minska huvudvärk symptomen, kommer också att förbättra patientens övergripande tillstånd och hjälpa till att återställa normal blodcirkulation i prostata och närliggande organ, vilket eliminerar utflödet av sekretionsutflöde.

Med hjälp av massage är det möjligt att avsevärt förbättra effekten av att vidta åtgärder för att bekämpa sjukdomen.

När det gäller fysioterapiteknik - de representerar ett av de mest lovande och effektiva sätten att bekämpa smärta som åtföljer sjukdomen. De obestridliga fördelarna med fysioterapi är:

 • Utmärkt tolerans
 • Absolut frånvaro av allergiska reaktioner;
 • Inga biverkningar.

Sjukgymnastik kännetecknas av antiinflammatorisk verkan och bedövas, minimerar utvecklingen av mikroorganismer och ökar motståndet mot inflammation. Även fysioterapimetoder ökar kroppens motståndskraft mot inflammatoriska processer, lindrar patienten svullnad, förbättrar blodcirkulationen.

De fysioterapeutiska åtgärder som utförs av specialisten kommer också att ha en gynnsam effekt på lymfatisk och venöst utflöde, aktivera de metaboliska processerna och öka graden av läkning av skadade vävnader och patientens återhämtning.

Nyligen har vissa läkare använt en speciell teknik - laserterapi. Processen involverar en speciell slags påverkan på prostatan av en laserstråle i infraröda området.

En sådan anordnings penetrerande kraft är tillräckligt stor för att, om den är korrekt applicerad, främjar aktiveringen av växlingsprocesser och ökar energiproduktionen av mitokondrier. Som en följd av laserstrålens påverkan på de drabbade områdena kommer organismens helande och helande processer att påskyndas kraftigt.