Huvud
Förebyggande

Hur man behandlar urolithiasis

Frågan om hur man behandlar urolithiasis är inte bara läkare av urologisk profil utan också kirurger som producerar operativ extraktion av beräkningar från olika delar av urinvägarna.

Tyvärr kan ingen läkare garantera en fullständig återhämtning till patienten, även om behandlingen som utförts uppfyllde alla moderna standarder. Om en metabolisk störning inträffade i patientens kropp, och processen att bilda stenar startades, är det ett konstant hot om deras nya bildning.

För att undvika detta måste behandling av urolithiasis vara multidirektionell och kombinerad, vilket kommer att påverka alla led i sjukdomspatogenesen, särskilt hos personer som riskerar att återkomma till processen.

Hälsokost

Enligt protokollet för att hantera en patient med urolithiasis börjar behandlingsaktiviteter med utnämningen av en lämplig variant av kostnäring. Tack vare terapeutisk näring är det möjligt att stoppa bildandet av nya stenar, samt påskynda processen att dela upp de redan bildade betongarna.

Kost med urat urolithiasis syftar till att "alkalinera" urinsedimentet. För att göra detta är det nödvändigt att i patientens diet ta med färska grönsaker och frukter, bär och alla mejeriprodukter.

Detta skarpt begränsade i användningen av fisk och kött, speciellt tillverkad av oljerika, alkohol, svamp, spenat, biprodukter, pulser, halvfabrikat, ägg (dvs. de produkter som innehåller överskott av purinbaser).

Volymen vätskor som druckit under dagen bör inte vara mindre än 2-2,5 liter. Det rekommenderas inte att dricka drycker från tranbär och tranbär, eftersom de kan öka surheten hos urinsedimentet.

Kost med oxalat urolithiasis innebär en fullständig uteslutning från kosten av sjuka produkter innehållande oxalsyra eller substanser som kan tjäna som en källa för dess syntes.

Helt uteslutas följande livsmedel: spenat, rabarber, ängssyra, köttprodukter, kött fett sorter, svamp, chokladprodukter, kaffe, kakao, rökt snacks, pickles och andra.

I detta fall bör en tillräcklig mängd magnesium och kalium vara närvarande i maten. Rationen innehåller spannmål (pärlbyg, havregryn och bovete), hårt bröd, rågklid, torkad frukt etc.

Tillåts följande produkter: kokt fisk och kött med låg fetthalt sorter som är ångad eller kokt, ägg, mejeriprodukter, frukt och grönsaker som innehåller oxalsyra (gurka, squash, bananer, aprikoser, etc.).

Diet för fosfor-kalcium urolithiasis riktad mot "surgöring" urin som accelererar avlägsnandet av stenar från kroppen, och förhindra förlust av saltkristaller i urinsediment.

Följande produkter är uteslutna eller begränsade i största möjliga utsträckning: mjölk och mejeriprodukter, potatis, grönsaksalat, kryddor, fruktkompotter och konserver etc.

Det rekommenderas att konsumera kött och fisk låg fetthalt sorter, vegetabiliska fetter, spannmål utan mjölk, spannmålsprodukter, grönsaker (pumpa, ärtor, svamp) och frukt (sura äpplen, tranbär, tranbär och fruktdrycker tillverkade av dem), svagt te, etc.. d.

Mängden vattenbelastning per dag får inte vara mindre än 3 liter. Det rekommenderas att konsumera dagliga fruktdrycker och kompott från tranbär och kobär för att påskynda processen att ändra urinets pH till den sura sidan.

Medicinsterapi

Symtomatisk behandling är nödvändig för att lindra smärtan som uppstår ur muskelspasmen, samtidigt som man flyttar kalkylen längs urinens lumen.

För dessa ändamål används följande droger som administreras intramuskulärt eller intravenöst:

 • Men-spawn 2% -2 ml;
 • Papaverin 2% -2 ml;
 • Analgin 50% -2 ml;
 • Tramadol 1% -1 ml och andra.

Efter att anfallet av njurkolik har stoppats, är deras vidare användning i tablettform tillåten.

Bland de vanligaste analgetika som används för att behandla en attack av njurkolik i urolithiasis är det värt att nämna Baralgin. Det ordineras antingen ensamt eller i kombination med ovan beskrivna medel, vilket påskyndar processen att arrestera smärtssyndromet.

Novokain-blockader (peri-tubulära, suprapubiska, paravertebrala, paraneurala och andra) har funnit deras tillämpning i Ryssland.

Patogenetisk behandling är avgörande i den omedelbara kampen mot stenbildningen.

Att hindra stenar från syntesen av urinsyra (urat) applicerad Allopurinol tablett 300 mg (100 mg 3 gånger dagligen) under 2-3 veckor hastighet (under kontroll av urinsyranivån i patienten).

Accelererar processen för utsöndring av uratnärer Butadion (0,1 g 4-6 gånger om dagen i 3-5 veckor).

För att starta processen att dela upp stenar av urat ursprung, använd citratblandningar, som innehåller flera komponenter: natriumcitrat, kalium, askorbinsyra. Den resulterande lösningen tas i flera månader med obligatorisk kontroll av pH-urin. Istället för en citrerad blandning kan du utse en patient Uralit (kombinerat läkemedel).

Oxalaturia elimineras genom att ta Allopurinol och preparat som innehåller magnesiumoxid, B-vitaminer (i synnerhet B6) och A (retinol).

Med urolithiasis förknippade med störningar i kalciummetabolism föreskrivs läkemedel som kan minska koncentrationen genom bindning och bildning av olösliga föreningar. För detta ändamål utse Almagel för 2 tsk. 3-4 gånger om dagen i 2-3 veckor.

Flurbiprofen accelererar processen för utsöndring av fria kalcium, vilket förhindrar dess utfällning i kristallina föreningar. Dosen är 0,05 g 3 gånger om dagen.

Nivån av fosfater i patientens blod minskar genom utnämningen av vitamin D2 (200-400 IE). Behandlas också med Xidophone (1 skedssked 3 gånger om dagen). Behandlingsförloppet väljs individuellt.

För att eliminera smärta och andra manifestationer av urolitiasis i hemmet med hjälp av en kombination av läkemedel såsom Cystenalum, Spazmotsistenal, Kanefron, Cystone och andra.

När det infektiösa medlet är fastsatt och starten av den inflammatoriska processen behandlas antibakteriella läkemedel med ett brett spektrum av verkan och antimikrobiella medel.

fytoterapi

Förutom konservativa behandlingsmetoder ges en betydande roll vid behandling av patienter med olika former av urolithiasis vid användning av växtbaserade läkemedel. När de är ordentligt kombinerade med varandra har de effekter som inte är sämre än syntetiska droger.

Fytogener hjälper i kampen mot inflammation, den spastiska komponenten av sjukdomen, förändrar urinets pH och har också en bakteriedödande effekt.

För att lösa upp oxalatstenar, använd näsjuice (2 matskedar 3 gånger om dagen i en månad).

Urin urolithiasis kan behandlas med infusion av björkblad. För att göra detta, ta 3 msk. l. torrt substrat, häll 300 ml kokt vatten och insistera 3-4 timmar, varefter ta 100 ml 3 gånger om dagen (behandlingsförlopp 30-40 dagar).

Stenar av fosfat natur hjälper till att lösa upp avkoket, vilket inkluderar följande komponenter: böna pods, corn stigmas, bärbär blad, blåbär blad. Det är nödvändigt att häll 1 matsked 300 ml kokande vatten, insistera i 2-3 timmar, spänning och ta 1 sked 3 gånger om dagen.

För att påskynda den självständiga avgången av stenar föreskrivs en samling, som inkluderar örthästslag, en björnbärslöv, löv av cowberry och björk, enbärfrukter och lakritsrot.

Operativ behandling

Om stenen inte visar sig kliniskt, gör patienten inga klagomål, och detekteringen är en oavsiktlig upptäckt, sedan fortsätter behandlingen av urolithiasis med konservativa metoder. Oftast är det en enda bildning av små storlekar, belägen i en av njurkopparna, medan det inte finns några störningar i organets funktioner.

Inte alla konkretioner kan gå ut på egen hand, även om deras storlek inte överstiger 5-6 mm. Orsaken till detta kan fungera som obstruktiva störningar i urinvägarna, förekomsten av inflammatoriska förändringar som hindrar stens framsteg, etc. I något av dessa fall är kirurgisk ingrepp nödvändig, tack vare vilken den formade betongen kommer att helt extraheras eller fragmenteras i mindre delar.

Fjärrchockvåg litotripsy

Med introduktionen av moderna metoder för minimalt invasiv kirurgisk ingrepp har behandling av urolithiasis blivit så säker och effektiv som möjligt.

Närvarande funnit bred tillämpning metod för fjärr stötvåg litotripsi (ESVL), varav är kärnan för att åstadkomma en puls våg av en särskild anordning som kan krossad sten i mindre bitar. I framtiden tvättas de ur urinvägarna själva.

Om kalkylens storlek är mer än 2 cm, införs en specialkateter inför patienten innan hjälpen utförs, med hjälp av vilken alla dess fragment avlägsnas. Detta är nödvändigt för att undvika deras ackumulering i urinledaren, vilket kommer att leda till en annan attack av njurkolik och kan också orsaka komplikationer.

För att det utförda förfarandet ska få maximal effekt och ha den minst traumatiska effekten på omgivande vävnader, är det nödvändigt att genomföra det under obligatorisk kontroll av ultraljud eller röntgen. Chockvågen bör endast påverka zonen där berget ligger.

Kontraindikationer för behandling av urolithiasis med hjälp av DLT:

 • fetma hos en patient av varierande grad av svårighetsgrad eller allvarlig deformation av benstrukturer (det är omöjligt att exakt fastställa fokus för chockvågan);
 • sjukdomar i blodkoagulationssystemet, svåra sjukdomar i hjärtat eller lungorna;
 • inflammatoriska processer i urinvägarna (akut pyelonefrit, cystit och andra);
 • deformation av urinledaren under lokaliseringen av stenen (ärr, strängningar);
 • Brott mot glomerulär filtrering av njurar (mer än 50% från initialvärden).
 • akuta processer i matsmältningssystemet (pankreatit, cholecystit och andra).

Transuretral endoskopisk litotripsy och litoextraktion

Tack vare den här typen av operation kan du inte bara bryta ner stenen i mindre delar, utan också ta bort dess rester och återställa urinobstruktion, om det behövs.

På grund av att endoskopet införs i lumen i urinröret kan visualiseras och avlägsna bildade tandsten, samt rensa lumen av urinledaren från "sten banor", som lämnar efter sig en stötvågen litotripsi.

Denna teknik på dess effektivitet är inte sämre än EBRT, men på grund av risken för komplikationer, är dess tillämpning i hög grad begränsad, särskilt när det gäller behandling av urolitiasis hos barn (eftersom urinrörs lumen har en ganska smal, vilket gör det svårt att införa ett endoskop).

De viktigaste komplikationerna efter proceduren är följande:

 • framsteg av stenen i njurens kalyxala och bäckenapparat;
 • traumatiska effekter på urinväggens väggar eller dess perforering, vilket orsakar blödning;
 • inflammation i njurarna (akut pyelonefrit) eller prostatakörteln (akut prostatit), som en följd av en okänd infektion hos dessa strukturer eller en överträdelse av aseptis under proceduren.
 • fullständig separation av urinläkaren (detta sker mycket sällan).

Perkutan nefrolitotripsy

Behandling av urolithiasis med denna metod är oumbärlig för stora stenar eller komplicerar sjukdomen.

Avloppet utförs genom en nefrotom rörelse under obligatorisk ultraljudskontroll. Stenen förstörs med hjälp av olika litotriptrar (elektrisk puls, ultraljud, pneumatisk och andra).

Trots förfarandets höga effektivitet har det brister, varav den första är invasivitet och traumatism. Möjliga komplikationer inkluderar:

 • punktering av stora kärl med felaktig punktering
 • skada på organ som ligger i buk- eller pleuralhålan;
 • bildandet av ett stort hematom under kapseln i njuren eller runt den;
 • komma in i bäckenet av en blodpropp som hotar henne med en full tamponad.

Operationen öppnades

När de ovan beskrivna metoderna för kirurgisk behandling är ineffektiva eller deras användning är begränsad, utnyttjas öppen åtkomstkirurgi.

För att extrahera en sten används en av följande åtgärder:

 • ureterolithotomy;
 • pyelolithotomy;
 • pielonefrolitotomiya;
 • Nephrectomy (för att slutföra avlägsnandet av det organ som tillgripas i nödsituationer, till exempel med en vanlig abscess av njuren eller när den är skrynklig).

Sanatoriumbehandling

Behandling i sanatorier för patienter som lider av denna eller den här typen av urolithiasis är balneologisk (terapi med hjälp av mineralvatten).

Varje vatten har sin egen gas- och mineralkomposition. Med sin korrekta tillämpning är det möjligt att påverka processen att dela upp stenar och deras naturliga utsöndring från kroppen.

De viktigaste effekterna av balneoterapi är:

 • Accelerera försiktigt processen med diurese;
 • antiinflammatorisk effekt
 • eliminera den spastiska komponenten från urinernas smidiga muskulatur
 • Korrekt urin pH till önskad sida.

I varje fall bestämmer endast läkaren behovet av sanatoriumbehandling, eftersom det finns vissa kontraindikationer för honom (till exempel närvaron av stora konkrement eller allvarliga samtidiga sjukdomar).

slutsats

Tyvärr är det omöjligt att fullständigt bota urolithiasis och att lätta patienten i detta tillstånd. Men om du följer alla medicinska rekommendationer som gäller korrigering av näring och livsstilsförändringar, kan du permanent stoppa den patologiska processen.

Urolithiasis: Särdrag hos sjukdomen hos kvinnor och sätt att behandla det

Urolithiasis (IBD) har en ledande ställning bland alla organ av excretionssystem både hos kvinnor och män.

Den försummade formen av sjukdomen kan orsaka mycket lidande, men i de inledande skeden tar terapi inte mycket tid.

Därför är det väldigt viktigt att kunna känna igen symptomen på urolithiasis: det gör det möjligt för oss att vända sig till specialister i tid. Om manifestationer, förebyggande och behandling av urolithiasis hos kvinnor kommer du att lära av denna artikel.

Urolitias hos kvinnor

Diagnosen "urolithiasis" för både män och kvinnor görs om en eller flera stenar finns i någon avdelning i urinvägarna. En enda anledning till bildandet av konkrement existerar inte: ett antal faktorer kan leda till deras utseende.

Representanterna för ICD: s starkare kön observeras mycket oftare än hos kvinnor, vilket beror på deras anatomiska strukturs särdrag. Men i de kvinnliga urin systemkrav organ i ett stort antal fall bildas de så kallade "korall" stenar med en komplex form och i stånd att täcka hela njurbäcken systemet. Som ett resultat av utseendet av sådana konkrement kan även avlägsnande av en del av njuren krävas, eftersom de inte kan lämna sig själva av fysiologiska skäl.

Stenar kan vara singel eller flera, deras vikt varierar från några gram till ett kilo. En märklig medicinsk "rekord" var borttagningen från patientens urinblåsa med 5 tusen konkrement.

skäl

De exakta orsakerna till urolithiasis hos kvinnor är fortfarande oklara. De riskfaktorer som kan leda till utseendet av konkrement i organens urinvägar identifieras dock.

Formationen av konkrement i organen i urinvägarna underlättas av:

 • närvaron av medfödda avvikelser hos organens urinvägar, till exempel polycystos;
 • överviktig och stillasittande livsstil
 • ärftlig predisposition;
 • ogynnsam ekologisk situation
 • frekvent stress;
 • inflammatoriska sjukdomar i urinvägarna. Inflammation provocerar utseendet av protein i urinen; Proteinet börjar kristallisera på proteinmolekylerna, vilket kommer att prova utseendet på stenar;
 • kränkning av utbytet av mikroelement, i synnerhet kalcium
 • äter för mycket kött.
Urolithiasis är en farlig patologi som är full av allvarliga komplikationer. Att känna till de första tecknen på denna sjukdom kan du i tid vända dig till doktorn och snabbt bli av med stenarna.

symptom

På förekomsten av en sådan patologi som urolithiasis hos kvinnor, indikerar symptomen följande:

 • smärta, som periodiskt förstärks. I detta fall är smärtan kändes i området för ländryggen, i samband med vilken många kvinnor misstag de symtom som tyder på förekomsten av stenar, efter tecken på artros och ischias. Om stenen fullständigt blockerar lumen i urinledaren, kan smärtan ta outhärdliga karaktär, som är förbunden med påverkan på nervändarna, och med spasmer i glatta muskler som linjer väggen i urinledaren;
 • På grund av intensiv smärta kan patienten inte stanna kvar i en position under lång tid. Hon byter ofta hennes ställning och försöker lätta sitt tillstånd. Smärta är ofta åtföljd av en uppmaning att kräkas;
 • urinering blir antingen mer frekvent eller helt försvinner;
 • spår av blod uppträder i patientens urin. Tänk inte att urinen blir röd. Ibland finns blodet endast i laboratorieurintester. Utseendet av blod beror på att stenarna skador på urinmassans ömma väggar och skadar de blodkärl som finns där.
 • under urinering avbröts urinströmmen plötsligt, medan uppmaningen att urinera kvarstår;
 • Behovet av urinering ökar. Om detta symptom observeras kan det hävdas att beräkningarna är lokaliserade i blåsan;
 • Patienterna känner sig värre. Subfebril feber kan inträffa, frossa är ofta observerade. Förklarar symptomen av den allmänna berusning av organismen och de inflammatoriska processer som utvecklas i olika delar av urinvägarna, såsom pyelonefrit, ofta gå med i ICD.
Urolithiasis kan ha allvarliga komplikationer, till exempel mot bakgrunden utvecklar kroniskt njursvikt. Därför är den rätta saken att göra omedelbart att se en läkare när de första symptomen uppträder.

bevis

Tecken på urolithiasis hos kvinnor beror inte bara på stenarnas storlek, men också på deras lokalisering.

Stenar i njurkopparna manifesterar sig enligt följande:

 • periodiskt uppstår smärtor på njurarna. Smärtan är trubbig och ges till ländryggen;
 • obehag intensifieras efter mycket dricks.

Om stenarna är lokaliserade i njurbäcken, uppstår följande symtom:

 • smärta under revbenen. Smärta kan ges till underlivet;
 • Under en smärta kan patienten känna sig illamående.
 • Om patienten har en koralsten i njurskyddet, kan smärtan vara dåligt uttryckt. I det här fallet leder bristen på behandling till mycket allvarliga konsekvenser. Därför, i händelse av en långvarig känsla av obehag i subkostområdet bör du rådfråga en läkare och göra en njur ultraljud.
Närvaron av stenar i mitten och övre delen av urinläkaren sägs:

 • svår smärta i ländryggen
 • Om stenen är rörlig, minskar smärtan. När han går framåt ökar obehag;
 • Om stenen är i urinledarens övre del, ges smärta åt bukets laterala områden. Närvaron av en sten i mellansektionen indikeras av smärtsamma känslor som utstrålar in i inguinområdet.

Om stenen faller ner i urinledarens nedre del, uppträder symtom som liknar akut cystitis. Speciellt har patienter smärta över skönhet och frekvent urinering, åtföljd av smärta och nedskärningar.

Stenar i blåsan manifesterar smärtsamma förnimmelser i underlivet, som ges till könsorganen. Vid urinering kan urinströmmen plötsligt sluta, och patienten känner inte att trängseln har försvunnit. Om stenen når en stor storlek, är urinering endast möjlig i en bakre position.

behandling

Behandling av urolithiasis hos kvinnor beror på patologins stadium. Läkaren kan erbjuda både konservativa och kirurgiska terapistrategier. Konservativ teknik innebär att man tar speciella mediciner.

Förberedelser väljs beroende på sammansättningen av de upptäckta stenarna:

 • diuretika i kombination med antiinflammatoriska och difosfonater. Sådana droger rekommenderas om stenar är av fosfat natur. Med en liknande sjukdomsförlopp uppnås ett utmärkt resultat genom behandling med växtbaserade läkemedel.
 • citrerade suppositorier och vitaminkomplex förskrivs för behandling av ICD, i vilka stenar är oxalat i naturen;
 • läkemedel som hämmar processen för karbamidbildning rekommenderas när du hittar stenar av urat etiologi.

För att lindra smärtan som ofta följer med ICD, rekommenderas patienter att ta smärtstillande medel och mediciner som tar bort spasmer av släta muskler. Om en infektion är fäst vid urolithiasen kan en antibiotikabehandling vara nödvändig.

Om stenarna är stora och helt överlappar urinröret kan det krävas kirurgisk ingrepp.

Om sjukdomen är allvarligt försummad eller patienten har varit engagerad i felaktig behandling under lång tid, kan kirurgen ta bort en del av njurarna.

Endoskopi och laparoskopi anses vara de mest sparsamma metoderna för kirurgisk behandling av ICD.

I detta fall avlägsnas stenarna genom en liten punktering, vilket görs i patientens bukvägg. Om operationen är omöjlig av en eller annan anledning, krossas stenarna med ultraljud.

För att konservativ behandling ska vara effektiv och undvika kirurgisk ingrepp är det viktigt att noggrant följa rekommendationerna från den behandlande läkaren och dricka så mycket vatten som möjligt när du tar drogerna. Det är viktigt att dricka vatten, inte te och andra drycker.

diet

Överensstämmelse med kost är en viktig faktor vid framgångsrik behandling. Tack vare en speciell diet är det möjligt att förhindra ytterligare tillväxt av stenarna och undvika utveckling av farliga komplikationer av ICD, till exempel pyelonefrit eller njurkolik.

Vid behandling av urolithiasis är det viktigt att följa följande regler:

 • kosten bör inte vara för hög i kalorier; Kaloriinnehållet i produkterna bör motsvara patientens aktivitetsnivå.
 • Det finns ofta ett behov, men i små portioner. Overeat är kategoriskt förbjudet;
 • Det är viktigt att dricka mycket vatten. Starkt te och kaffe bör uteslutas från kosten.
 • Det är viktigt att äta mat som innehåller vitaminer som är nödvändiga för normalisering av ämnesomsättningen. Fyll i bristen på vitaminer kan multivitaminkomplex, som bör väljas av den behandlande läkaren;
 • drick minst två liter rent vatten om dagen.

Ovanstående var allmänna rekommendationer för behandling av urolithiasis hos kvinnor: diet väljs av den behandlande läkaren beroende på stenens etiologi och egenskaperna hos sjukdomsförloppet hos en viss patient. Därför är det strängt förbjudet att ordinera en diet självständigt eller att följa råd från släktingar som redan har behandlats av ICD.

I alla former av ICD rekommenderas en stor mängd spannmål, liksom soppor. Dieten bör nödvändigtvis vara kött, men missbruka inte det: för mycket protein accelererar tillväxten av stenar.

förebyggande

Förebyggande av urolithiasis hos kvinnor är att genomföra ett antal rekommendationer:

 • Försumma inte fysisk aktivitet. Bör ofta gå, gör fitness;
 • överge alkoholhaltiga drycker;
 • försök att undvika allvarlig stress;
 • Om stenar är oxalat i naturen ska kalciumhaltiga läkemedel tas.
 • Det är viktigt att vänja sig att dricka mycket vatten. Ju lägre urinets densitet desto mindre risk för utseendet av stenar. Du borde dricka minst två liter rent vatten om dagen.
 • bli av med övervikt. Stenar är oftast bildade hos kvinnor som är överviktiga. Att reducera kaloriinnehållet i maten minskar avsevärt chanserna att utveckla ICD;
 • Stenar bildas ofta om patienten förbrukar för mycket animaliskt protein. Därför bör du minska mängden kött som konsumeras.

Relaterade videoklipp

Beskrivning av huvudorsaken, kliniska symptom, möjliga komplikationer och metoder för behandling av urolithiasis i telecast "Live healthy!":

Urolithiasis: orsaker, egenskaper av kursen, diagnos och behandling av sjukdomen

Urolithiasis är en sjukdom som kännetecknas av utseende i urinorganen (njurar, urinblåsare, urinblåsa) av solida stenliknande formationer. Ursprungligen är urinstenar kristaller som bildas av salter upplöst i urinen.

Utseendet av främmande kroppar i urinvägarna leder till skador på slemhinnan och inflammation, vilket medför en typisk klinisk bild av sjukdomen.

Orsaker till urolithiasis

Denna sjukdom är polyetiologisk, det vill säga flera faktorer leder till dess utveckling. Oftast utvecklas urolithiasis hos personer i åldern 20-45 år, och män lider av det 2,5-3 gånger oftare än kvinnor.

Faktorer som främjar stenbildning i njurarna innefattar:

 • genetisk predisposition;
 • dricksvatten som är rikt på vissa mineralsalter;
 • otillräcklig vattenreglering - förbrukning av en liten mängd vätska;
 • stillasittande livsstil;
 • äta mat rik på purinföreningar (kött, grönsaker - spenat, bönor).

En speciell plats bland orsakerna till urolithiasis är upptagen av sjukdomar i olika organ:

 1. Infektiösa och inflammatoriska sjukdomar i urinvägarna: pyelonefrit, cystit, uretrit.
 2. Magsjukdomar och andra organ i matsmältningskanalen: hepatit, gastrit, pankreatit och andra.
 3. Medfödda och förvärvade abnormiteter hos njurarna och urinledarna.
 4. Metaboliska sjukdomar: gikt, hyperparathyroidism.

Alla ovanstående förhållanden leder till en förändring i syrabasjämvikten i kroppen, vilket leder till bildandet av njurstenar.

Urolithiasis: symtom på sjukdomen

Symtom på urolithiasis skiljer sig i deras variation - från fullständig frånvaro av kliniska symtom på sådana allvarliga fenomen som njurkolik och njurblod.

Ledande symtom på urolithiasis, eller vad patienterna klagar på:

 • brännande och stickande känsla vid pubis och i urinröret vid urinering - förklarar de spontana steg småsten, den så kallade "sand";
 • ryggsmärta i samband med en skarp förändring i kroppsläget, en skarp skaka, en riklig dryck (speciellt efter att ha konsumerat vätskor som öl och pickles). Smärta uppstår på grund av en liten förskjutning av stenar;
 • hypertermi (hög temperatur) - indikerar en uttalad inflammatorisk reaktion på stenen i stället för sin kontakt med slemhinnorna, såväl som vidhäftning av infektiösa komplikationer;
 • njurkolik - mest irriterande komplikation av urolitiasis, manifesteras av kraftiga smärtor i ländryggraden utstrålande (distribution) av kursen i urinledaren, kan observeras bestrålning av smärta i benet, i magen;
 • patienter noterar ofta turbiditet i urinen, liksom utseendet av blod i det (karakteristiskt för renal kolik).

Smärtan och deras placering kan ge doktorn information om platsen för stenarna: i själva njurarna, urinledaren eller blåsan. Röntgen och ultraljud kan hjälpa till att bekräfta detta antagande.

I de tidigaste skeden kan sjukdomen inte uppenbaras på något sätt - Njurstenen upptäckes ofta av en slump under en fysisk undersökning. Ibland uppenbarar inte stora stenar sig förrän patienten upplever en attack av njurkolik.

Behandling av urolithiasis

Vid behandling av urolithiasis används båda konservativa metoderna - med hjälp av tabletter och injektioner och kirurgiska metoder - genomföra åtgärder för att ta bort stenar.

Konservativ behandling av urolithiasis

Analgetika används för att eliminera smärtssyndromet, även narkotiska droger kan användas i ambulansen och på sjukhuset. Smärta lindrar också spasmolytiska läkemedel - på grund av god antispasmodisk behandling kan stenen gå ut på egen hand.

För upplösning av stenar används droger som förändrar blodets syra-basbalans och förändrar surhetssyra i urinen. Läkemedlet är valt med hänsyn till typen av betong, som är av flera typer: cystin, oxalat, fosfat.

För att lösa upp cystinstenar, Tiapramin, Uralit; oxalat - Prolith, njurinsamlingsnummer 7 och 8; fosfat - Marilin.

Det är viktigt att: Läkemedlet väljs av urologen eller nephrologisten på grundval av patientens urinprov och blodprov!

Från konservativa behandlingsmetoder används även fysioterapi: patienter är ordinerad magneto-terapi, amplipulsterapi, inductotermi och andra metoder.

Urolithiasis: behandling hemma

Hemma, i avsaknad av smärtsyndrom, liksom för förebyggande av återkommande, kan du använda folkmetoder. Med fosfatstenar noteras effekten med regelbunden dricks av rosa höfter eller barber. Kombinerade växtberedningar bestående av flera örter med måttlig diuretikum, spasmolytisk och uroseptisk verkan används också.

Det är viktigt att: exakt råd kan endast ges av läkaren!

Med uratstenar kan du använda havrebuljong. Med cystin- och struvitstenar är folkmetoder vid behandling av urolithiasis ineffektiva, liksom konservativ behandling, eftersom dessa stenar är nästan olösliga.

Kirurgiska metoder

Stora urinstenar, som inte är mottagliga för upplösning, förstörs i små fragment som antingen lämnar sig själva eller avlägsnas kirurgiskt. Förstör stenarna genom litotripsy, agera på dem med en chockvåg. Det finns flera typer av litotripsy:

 1. ESVL - Fjärrstötvågen litotripsi - en icke-invasiv metod, i vilken effekten på stenen i njuren utförs utan hud snitt och andra invasiva procedurer.
 2. Kontakta Lithotripsy - genom urinröret och urinblåsan appliceras en endoskopisk anordning på stenen, vars aktiva del kommer i kontakt med kalkylen (därför kallas metoden kontaktmetoden). En chockvåg bildas vid kontaktpunkten.
 3. Perkutan litotripsy - med denna teknik injiceras litotriptor i njuren genom ett snitt på ländryggsregionen. Den används för att krossa jätte och korallstenar.

I händelse av att stenen inte kan strimlas utförs en kirurgisk operation. Beroende på driftsvolymen är följande typer av operationer urskiljt för urolithiasis:

 1. pelviolithotomy - En beräkning från njuren avlägsnas genom en liten snitt i njurbäckenet.
 2. nephrolithotomy - Inskärningen görs direkt genom njurarna. Denna operation är angiven för stenar som inte kan avlägsnas med andra metoder och när litotripsy är ineffektivt. Det är den svåraste operationen för en patient.
 3. ureterolithotripsy - kirurgi för att ta bort stenen från urinledaren

Förebyggande av urolithiasis

Det är lättare att förhindra stenbildning i njurarna än att behandla dem senare. Det finns ett helhet komplex av preventiva åtgärder som syftar till att minska graden av stenbildning och bli av med dem. Att följa enkla råd om förebyggande rekommenderas för alla patienter som åtminstone en gång haft en attack av njurkolik.

Råd om förebyggande:

 • Den rätta dricksregimen. Vattenförbrukningen per dag bör ligga i nivå med två liter. På sommaren kan du öka denna volym till tre liter. Men du måste först konsultera en läkare, eftersom det med vissa hjärtsjukdomar är en stor mängd vätska kontraindicerat.
 • Förebyggande av uttorkning (Dehydrering). Under extrema förhållanden (värme, i idrott, vid sjukdomar med hög temperatur) bör dricka mer vätska i små portioner 100-150 gram varje halv-timme.
 • Diet med urolithiasis. En balanserad kost, där förhållandet mellan olika typer av kött, mjölk och växtprodukter väljs individuellt, minskar risken för stenbildning. Helst bör en läkare välja en diet. Maten behöver ett tillräckligt innehåll av mikrodelar och vitaminer från olika grupper. Om det behövs kan du ta multivitaminkomplex och kosttillskott.

Alternativ diet för urolithiasis:

 • Begränsning av saltintag. Det är bättre att nedosalivat mat än att transplantera det. Överskott av bordsalt ger en belastning på njurarna och provocerar urolithiasis.
 • Fysisk aktivitet. Belastningen på buk- och ryggmuskulaturen förbättrar njurblodflödet, vilket stimulerar metaboliska processer i njurarna och förbättrar deras avgiftningsfunktion.
 • Tidig behandling av sjukdomar. Var uppmärksam på mag-tarmkanalen och det endokrina systemet - dessa organsystem bör regelbundet undersökas, eftersom kränkningar i deras arbete är en av de ledande faktorerna som predisponerar för urolithiasis.
 • Förebyggande av sjukdomar i det genitourära systemet. Pyelonefrit och uretrit kan orsaka en förvärring av urolithiasis, så det är bättre att inte bli sjuk och när symtom på sjukdomen börjar läka.
 • Sanatoriumbehandling. Patienter med njursten sjukdom under remission 1-2 gånger om året rekommenderas att besöka orter där mineralvatten behandlas. Detta är en av de mest effektiva förebyggande metoderna. I Ryssland finns dispensar, specialiserade på behandling av denna sjukdom, i Kislovodsk, Pyatigorsk, Zheleznovodsk. Ett särskilt sanatorium kommer att hjälpa till att välja en läkare, liksom för varje typ av sten som är lämplig för viss mineralvatten.

Komplikationer av urolithiasis

Otillbörlig behandling av en läkare och missbruk av folkmetoder för behandling av urolithiasis utan samråd med en läkare kan leda till allvarliga komplikationer från urinröret.

Som komplikationer verkar ofta:

 1. Infektioner i urinröret inte bara kan provocera urolithiasis, de kan vara dess komplikation. Ofta mot bakgrund av sjukdomen uppstår: pyelonefrit, cystit, uretrit.
 2. Njurblod och hydronephrosis - Obstruktion med urinhåltagning gör urinutflödet omöjligt. Som ett resultat ackumuleras det i njurarna, vilket orsakar att den ökar. Detta villkor kan leda till njursvikt och förlust av njur http://okeydoc.ru/ostraya-pochechnaya-nedostatochnost-simptomy-prichiny-neotlozhnaya-pomoshh/.
 3. Nefrogen hypertension. Mot bakgrund av renal patologi är det ofta en okontrollerad ökning av blodtryck - symtomatisk hypertension.
 4. nefroskleros - degenerering av njursjukdomen på grund av en permanent nedsättning av urinmetabolism Detta är den vanligaste orsaken till kroniskt njursvikt.
 5. Purulenta komplikationer, som uppkommer vid intag av patogena mikroorganismer (abscess och pionephros) i njurarna. Njurstenar försvårar dessa sjukdomar, och de kan leda till septisk chock och död.

Mer detaljerad information om orsakerna till urolithiasis, dess symtom och behandlingsmetoder du får genom att titta på denna videorecension:

Gudkov romerska, återupplivande läkare

21.961 visningar totalt, 3 visningar idag

Läkemedel för behandling av urolithiasis

Med urolithiasis bildar stenar (concrements) i urinvägarna.

Denna sjukdom detekteras hos nästan hälften av patienterna som ansökt om medicinsk hjälp till en nefrolog eller en urolog.

Stenbildning i organen i genitourinary systemet

De flesta konkrementen bildas i njurarna, men de kan också förekomma i urinröret, urinblåsan och urinröret.

Sjukdomsförloppet beror i stor utsträckning på patientens allmänna tillstånd, hans livs väg, närvaro av åtföljande patologier.

För att korrekt välja ett läkemedel för behandling av urolithiasis är det nödvändigt att veta exakt storleken, lokaliseringen och orsaken till bildandet av konkrement.

Orsaker till stenbildning

Urolithiasis är en sjukdom i hela kroppen, och bildandet av stenar är bara dess konsekvens. Denna process påverkas av både endogena och exogena faktorer.

De endogena orsakerna till urolithiasis inkluderar:

 • hypercalciuri, hypovitaminos av vitamin A och D, överdosering med kalciumpreparat;
 • bakteriell infektion i pyelonefrit eller glomerulonefrit;
 • förlängd immobilitet efter skada
 • stora doser av vissa läkemedel, såsom sulfonamider, tetracyklinantibiotika, antacida, aspirin, askorbinsyra, glukokortikoider;
 • olika sjukdomar i urinvägarna som leder till störning av urodynamiken (till exempel nefroptos, infektioner, neurogena störningar av urinutflöde, vesikoureteral reflux);
 • systemiska metaboliska störningar.

Exogena orsaker är ett sätt att leva hos en person (oftare bildas stenar under hypodynamin), komposition och volym konsumerat dricksvatten, diet.

Med urolithiasis bildas konkrement från en mängd olika salter och mineraler. Den allmänt accepterade klassificeringen baseras på övervägande av ett eller annat element.

Oftast förekommer bildningen av kalciumoxalat och kalciumfosfatstenar, sällan - urat, cystin, xantin och kolesterolstenar.

Oksolatnye-konkrement bildas i strid med utsöndring av oxalater med urin. Detta kan orsakas av inflammatoriska processer i tarmarna, förlängd diarré.

Dessa stenar är mörka i färg, med skarpa kanter.

Vid bakteriella inflammatoriska processer bildas fosfatstenar. De förvärvar en vit eller grå snett, lätt sönderfaller.

Risken för uratkalkning är hög med gikt, cancerbehandling som en bieffekt av kemoterapeutiska medel. Den främsta orsaken till bildandet är ett konstant lågt pH i urinen.

De står för cirka 7% av fallen av urolithiasis. Vanligtvis är de en tegelskugga med en slät yta.

Som en följd av nedsatt absorption av basiska aminosyror (cystin, ornitin, lysin och arginin) stiger deras nivå i urinen.

I jämförelse med andra aminosyror löses inte cystin i vatten och utfälles. Sedan bildade den cystinstenar.

Xantinstenar bildas extremt sällan med medfödd enzymbrist. Kolesterol - i systemiska störningar av kolesterol metabolism.

Om urolithiasis diagnostiseras, kan naturen hos stenen bestämmas genom rutinmässig klinisk urinanalys.

För varje typ av betong är ett visst pH-värde karaktäristiskt.

Ibland kan konkretioner bildas i blåsan. Detta sker vanligen hos barn och äldre.

symptom

Urolithiasis manifestation påverkas av stenarnas storlek, form, mängd och plats.

Om de har en slät yta, skada inte slemhinnan och inte störa urinflödet, kan de bara upptäckas av misstag genom ultraljudsundersökning av njurarna och andra organ i urinvägarna.

Smärta efter träning

Vanligtvis är den första manifestationen av urolithiasis njurkolik. Dess orsak är ett brott mot utflödet av urin från njurarna.

Obstruktion av urinläkaren uppstår på grund av att den blockeras med en sten. Dessutom orsakar det höga innehållet av salter i urinen kramp i muskulaturen hos dess väggar.

Anfallet av njurkolik börjar vanligen efter en rytmkörning, springning, hoppning, lyftning, fysisk aktivitet.

Plötsligt finns det en skarp outhärdlig smärta i njureområdet. Hon kan ge urinledaren längs perineum, lårets eller benets inre yta.

Smärtsyndromet är så starkt att en person inte kan tolerera det. Han förändrar ständigt kroppens position, försöker lindra smärtan.

När stenen lämnar urinläkaren, traumatiserar den den inre slemhinnan i dess väggar. Därför kan blodet uppträda i urinen.

Mycket ofta är njurkolik åtföljd av illamående, kräkningar, feber.

Under en tid sänks smärtan när stentens läge förändras och urinflödet återställs. Helt njurkolik försvinna helt när stenen lämnar kroppen.

Urolithiasis med lokalisering av konkrement i blåsan åtföljs av smärta i underlivet, speciellt vid promenader, motion.

Därför uppträder vanligtvis symptomen på dagtid. En karakteristisk egenskap är ett kraftigt avbrott i urinering. Manifestationer av sjukdomen försvagas när patienten tar en vågrät position.

diagnostik

Att välja rätt behandling, nödvändiga mediciner, för att avgöra om antibiotika behöver tidig diagnos av urolithiasis.

De börjar vanligtvis med ett allmänt blodprov. När man går med i en bakteriell infektion ökar ESR och nivån av leukocyter. Mer informativt är analysen av urin.

Bestäm pH-värdet, närvaron av bakterier, leukocyter, salter. När urinblåsarens väggar och blåsan är skadade, återfinns röda celler och celler i övergångsepitelet.

Ultraljud används för att bestämma lokalisering, form och storlek på stenen. Värdet av denna metod för forskning ligger i enkelheten i uppförandet, frånvaron av kontraindikationer.

Dessutom kan ultraljudsundersökning bedöma det övergripande tillståndet hos njurarna och hela urinvägarna.

För att bekräfta diagnosen görs röntgenundersökningar. Den vanliga röntgen är inte särskilt informativ, så radiokontrastmedel används för att få en tydligare bild.

Denna metod kallades excretory urography. De mottagna bilderna kan beräkna storleken på en sten, dess rörelse på urinvägar, funktionell förmåga hos njurar och en urinblåsa.

Innan kirurgisk behandling utförs, brukar man göra en dator eller magnetisk resonansavbildning.

behandling

Eftersom ofta det första tecknet på urolithiasis är en attack av njurkolik, så är alla ansträngningar riktade mot dess gripande. Efter att patientens tillstånd har förbättrats utförs ytterligare behandling.

För att underlätta passage av stenen genom urinvägarna, förskriva läkemedel som lindrar spasmen av släta muskler. Först och främst är det baralgin.

Användningen av detta läkemedel är mest effektiv, eftersom den dessutom har en analgetisk effekt. En utmärkt spasmolytisk effekt på urinernas muskulatur tillhandahålls av no-shpa och glukagon.

Minska tonen i urinvägarna och preparat av progesteron.

Vissa hormoner (till exempel adrenalin och noradrenalin) ökar krampen i släta muskler. För att blockera deras åtgärd används speciella läkemedel av adrenoblockergruppen.

Dessa är droger som doxazosin, terazosin, alfuzosin.

Neurotransmittorn acetylkolin verkar selektivt. Det medför en minskning av muskulaturen i alla organ utom för urinvägarna. Här är dess effekt direkt motsatt.

Den kolinomimetiska gruppens läkemedel stärker sin verksamhet. Detta är hyoscin metylbromid, atropin, spasmocystenal.

För att stoppa inflammatorisk behandling används icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel. Denna ketorolak, diklofenak, mindre ofta - acetylsalicylsyra.

Det är nödvändigt att ordinera smärtstillande läkemedel. De är indelade i två stora grupper, som skiljer sig i smärtstillande styrka.

Dessa är icke-narkotiska analgetika (analgin, paracetamol, ibuprofen, nimesil) och narkotiska (tramadol, omnopon, morfin, kodin). I svår smärt syndrom användes droger från den andra gruppen.

Ibland utförs en lokal novokain eller lidokainblockad.

Om attack av njurkolik åtföljs av kräkningar, använd dessutom läkemedlet metoklopramid.

För att minska urinbildning, ta medicin desmopressin, minirin, preseyneks eller emosint.

När akut får en kombination av droger administreras. Vanligtvis är detta ett antispasmodiskt och antiinflammatoriskt läkemedel. Sedan, baserat på patientens tillstånd, lägg till analgetika, antiemetika.

I allvarliga fall utförs urinledning genom att använda en kateter.

Vanligtvis, utanför attacken, istället för att injicera droger, kan du ta piller.

Efter lindring av njurkolik utförs en omfattande undersökning av patienten. Genom dess resultat bestäms vidare behandling av urolithiasis.

Om storleken på stenarna är liten, och de kan sluta smärtfritt från njurarna, då föreskrivs en kombination av droger.

De förbättrar njurscirkulationen, ökar diuresen, lindrar spasmen i urinvägarna och ökar deras peristaltik, förhindrar utveckling av bakteriekomplikationer.

 • Enatin eller olimetin är örtberedningar som har en antispasmodisk, diuretisk och antiinflammatorisk effekt;
 • Rovatinex, läkemedlet stärker njurblodflödet, har antispasmodisk, antiinflammatorisk och antimikrobiell effekt;
 • cyston, dessa tabletter har antiinflammatorisk och antimikrobiell effekt;
 • fytolysin har inte bara antimikrobiella, bakteriostatiska och antiinflammatoriska effekter, men löser också stenarna, underlättar deras frisättning från njurarna.
 • palin - antibakteriell medicin.

Uransten löses väl vid långvarig användning av sådana läkemedel som uralit-U, blemaren, margulit. Dessa läkemedel främjar inte bara upplösningen av stenar utan hindrar också deras ytterligare bildning.

Ta dessa droger ska vara ca 2 - 3 månader. Detta kräver regelbunden övervakning av urin pH. Den får inte överstiga 7,0.

En mycket allvarlig komplikation av urolithiasis är bakteriell inflammation i njurarna - pyelonefrit. Det kännetecknas av en kraftig temperaturökning, värk i smula i ländryggen.

Antibiotika används för att behandla denna sjukdom. Vanligtvis är patogenerna av pyelonefriter tarm- och pseudomonas aeruginosa, streptokocker, stafylokocker.

Därför väljs antibakteriella läkemedel med hänsyn till deras effekt på dessa grupper av mikroorganismer.

Med smittsamma komplikationer av urolithiasis är antibiotika effektiva:

 • cefalosporiner av den tredje och fjärde generationen (ceftriaxon, sulfaktam, cefotaxim, ceftazidim);
 • fluokinoloner (levofloxacin, sparfloxacin, moxifloxacin);
 • sulfonamider (biseptol);
 • penicilliner (amoxiklav, ampicillin, piperacilin).

Användningen av antibiotika varar vanligen upp till två veckor. I kombination med dessa läkemedel, användningen av läkemedel för att återställa tarmmikrofloran. Detta är linex, bio-gay, bifidumbacterin eller bactisubtil.

Efter behandlingens gång med antibakteriella medel förskrivs uroseptiska läkemedel. Dessa är sådana droger som urolesan, kanefron, furagin.

De måste tas under lång tid, kanske flera månader. Varaktigheten av behandlingen bestäms av den behandlande läkaren.

Också mycket användbar är fytoterapi: Dekoktioner av löv av cowberry, björnbär, björk, gräs halva fallen, njure te, horsetail, kamomillblommor, calendula.

Förutom droger finns det också instrumentala metoder för behandling av urolithiasis.

Om stenarna är väl lämpade för upplösning, administreras speciella läkemedel direkt till njuren genom katetern.

Sådan behandling utförs om stenstorleken inte överstiger 5 mm, och de stör inte njurens normala funktion.

Olösliga beräkningar avlägsnas med hjälp av instrument som sätts in i urinröret, urinblåsan eller urinledaren genom katetern. Dessa manipuleringar utförs under övervakning av ultraljud.

Metoden för avlägsen chockvåg lipotripsy består i förstörelsen av stenen med en chockvåg. Denna behandlingsmetod är mottaglig för stenar upp till 2 cm i storlek.

Det finns kontraindikationer för denna procedur.

Detta är övervikt, muskuloskeletala sjukdomar och kardiovaskulära system, graviditet, akut infektionsprocess i könsorganet, kränkningar av urinflödet.

I svår form av urolithiasis indikeras laparoskopisk kirurgisk behandling.