Huvud
Symptom

Prostata karcinom - symptomatologi och taktik för behandling

Hos män efter 40 år börjar patologiska processer i prostatakörteln ofta att utvecklas. Det finns många anledningar till detta. Det betraktas också som ett cancer i prostata. Det är en malign tumör som utvecklas under en lång tid. Det träffar patienterna 50-60 år. Neoplasma förvärrar fertiliteten och bryter också erektionen. Carcinom, där prostata påverkas, anses svårt att diagnostisera, eftersom det ofta är felaktigt för skador på genitourinärsystemet.

Hos män efter 40 år börjar patologiska processer i prostatakörteln ofta att utvecklas. Det finns många anledningar till detta. Det betraktas också som ett cancer i prostata. Det är en malign tumör som utvecklas under en lång tid. Det träffar patienterna 50-60 år. Neoplasma förvärrar fertiliteten och bryter också erektionen. Carcinom, där prostata påverkas, anses svårt att diagnostisera, eftersom det ofta är felaktigt för skador på genitourinärsystemet.

Allmän beskrivning och orsaker till sjukdomen

Neoplasm utvecklas från epitelvävnaden i prostata-kanalerna. Carcinomceller är atypiska, och dess särdrag är att den går utöver sin kapsel och sprider sig vidare. Tumören har en hormonell natur och är en uppsättning täta foci som har en gul färg.

Lokaliserad karcinom i periferin av prostata. Det påverkar nervändarna, blodkärlen, lymfkörtlarna. Sjukdomen är mycket farlig, eftersom den kan ge metastaser.

Vad gäller orsakerna till karcinom är de:

 • inflammation i prostata, där det finns en försämring av blodcirkulationen i detta organ (har en kronisk karaktär);
 • adenom (godartad proliferation av celler);
 • hormonella störningar, där det finns en ökning av androgenhalten;
 • bakteriell skada av prostata
 • konstant interaktion med legeringar som innehåller kadmium (det kan ackumulera i kroppen och skada hälsan signifikant);
 • genetiska mutationer;
 • ärftlig predisposition;
 • åldersrelaterade naturliga förändringar
 • Otillräcklig fysisk aktivitet, vilket leder till stagnation av blod i prostata.

Prostatacancer är en komplex och smittsam sjukdom, eftersom den långsamt utvecklas, och tumören ger metastaser redan i de första stadierna av utvecklingen.

Klassificering av sjukdomen

Med prostata carcinom bör behandlingen påbörjas så tidigt som möjligt. Detta kommer att förbättra prognosen för en mans framtida liv. Tumören kan växa långsamt eller vara aggressiv. Ju mindre processen med celldifferentiering störs, desto större är risken för ett gynnsamt resultat. Även prostatakarcinom kan klassificeras som:

Polymorf cell. I detta fall har cellerna olika former och storlekar och kännetecknas också av snabb tillväxt och uppdelning.

 • Anaplastisk karcinom. Det finns en förändring i strukturen hos patologiska celler.
 • Solid. Tumören består av trabeculae, separerad av en bindväv.
 • Fiberkarcinom.
 • Squamous cell.
 • Tubulärt karcinom.
 • Alveolär.

Trots det faktum att det leder till utveckling av prostatakarcinom kan det klassificeras enligt graden av aggression:

 • Differentierade. Det har en positiv prognos, eftersom aggressiviteten hos prostatakarcinom i detta fall är låg. Förändring av celler observeras praktiskt taget inte.
 • Liten differentierad. Här är de primära tecknen på cellerna något suddiga. De börjar oåterkalleliga förändringar. Men i detta fall är sannolikheten för metastasering låg.
 • Odifferentierad. Denna typ av tumör är den farligaste, eftersom den kännetecknas av hög aggressivitet. Tumören på en kort tid spirar in i närliggande organ.

Eftersom prostatakarcinom kännetecknas av hormonberoende, kan välvalda läkemedel väsentligt påverka tillväxten och vidareutvecklingen. Den bildas tillräckligt länge. Från ett precanceröst tillstånd till onkologi passerar tumören i 10-15 år, så du kan inte ignorera de minsta symptomen på prostatakarcinom.

Symtomatik och diagnos av patologi

Hos män diagnostiseras prostata karcinom oftare efter 40 år. Men det börjar utvecklas mycket tidigare. För att göra en noggrann diagnos är det nödvändigt att genomgå en grundlig undersökning av prostata, inklusive sådana procedurer:

 • Palpation av den rektala regionen. En erfaren läkare kan fälla prostata karcinom med fingrar, om storleken är flera centimeter (beroende på vilket stadium av sjukdomen).
 • Blodtest för oncomarkers. En sådan studie kommer att göra det möjligt att bestämma närvaron av en malign process i kroppen.
 • Ultraljud och CT. Dessa procedurer visualiserar prostata karcinom fullt ut. Det finns möjlighet att bestämma exakt storlek, lokalisering, typ.
 • Tumörbiopsi. Denna procedur låter dig bestämma typen av patologiska celler, graden av malignitet hos processen.

Endast en seriös undersökning gör att läkare kan ordinera rätt behandling. Naturligtvis bör patienten noggrant beskriva sina egna känslor. Huvudsymptomen för prostatakarcinom är närvaron av blod i urinen och sperma. I det första fallet framträder symtomet på grund av att neoplasmen skadar blodkärlen. Vid sena stadier av sjukdomen uppträder blod under avföring, eftersom tumören växer in i ändtarmen. Det finns andra tecken på sjukdomen:

 • slemhinnor från urinröret (prostata kapseln är bruten, obstruktion av organs utveckling);
 • smärta (som är lokaliserad i ljumsken, ryggen, grenen och det är omöjligt att eliminera den medicinering, eftersom den patologiska processen som påverkar nerverna och plexus);
 • carvings och bränning under urinering (kanalen är squashed av en förstorad prostata);
 • urininkontinens eller läckage;
 • erektil dysfunktion (med tiden går det bara).

De flesta symptomen är individuella. Om prostatakarcinom utvecklas ytterligare, kommer inflammationen i de regionala lymfkörtlarna att vara förenad med den maligna processen. Med tiden går männen att svälla starkt i benen, en svaghet uppträder. I de senare stadierna av prostatacancer leder till förlamning i de nedre extremiteterna, eftersom metastaser växer i benet och ryggraden, och ryggmärgen är starkt komprimerad.

Regler för behandling av patologi

Efter det att prostatakörtelns karcinom har bestämts är det nödvändigt att omedelbart påbörja behandling av patologi. Det ska vara omfattande och inkludera sådana behandlingsmetoder:

 • medicinsk. De viktigaste drogerna som används i terapi är hormonella, eftersom patienten måste reglera produktionen av testosteron och andra androgener. Vid de första stadierna av prostatakarcinom används endast medicinsk behandling. Dessutom behövs droger för att minska tumörens storlek före den planerade operationen. Varaktigheten och effektiviteten av behandlingen bestäms av den behandlande läkaren. Efter avskaffandet av droger återupptas dock överproduktionen av androgener. När prostatakarcinom startas tas testiklarna bort. Detta kommer att förhindra överdriven produktion av testosteron.
 • Om 2-3 steg av prostatakarcinom diagnostiseras ges patienten ett kirurgiskt ingrepp. Det är dock möjligt om det inte finns metastaser. Används ofta radikal operation eller laparoskopisk prostatektomi. Det vill säga prostatan kan tas bort helt eller delvis. Vidare utförs rehabilitering, under vilken återhämtning av urin och sexuell funktion sker.
 • Strålbehandling. Detta sätt att behandla prostatakarcinom utgör en fara för andra inre organ, eftersom det antar strålningsexponering. Idag kan du använda en annan typ av terapi - brachyterapi. Denna behandlingsmetod är snävt inriktad, därför mindre farlig.
 • Fullständigt avlägsnande av prostata tillsammans med karcinom indikeras i närvaro av en stor tumör och i frånvaro av metastaser. Alla tre av dessa terapier används ofta samtidigt. Folkmedel för att använda ensam rekommenderas inte, eftersom de inte är en panacea, och kan inte förstöra cancerceller.

Förebyggande åtgärder

Antalet patienter med denna typ av cancer växer varje år, så om det första tecknet på prostatakarcinom (urin med blod) uppträder, ska du omedelbart kontakta en urolog och en onkolog. Efter behandling kan du uppnå en stabil remission, men risken för återfall kvarstår. Därför är det nödvändigt att förhindra återkommande cancer.

För förebyggande av prostatakarcinom bör man följa rekommendationerna från specialister:

 • hålla sig i kosten (mat bör vara full, utan skadliga produkter, feta och röka rätter, med innehållet i skaldjur);
 • överge alkohol;
 • Att engagera sig i fysiska övningar omedelbart efter avlägsnande av prostata (belastningen ska vara liten, men åtgärderna är bundna för att återställa normal blodcirkulation, eliminering av stagnation).
 • Periodiskt är det nödvändigt att genomgå undersökning hos urologen.

Carcinom är en farlig sjukdom, bristen på behandling som leder till döden. Korrekt diagnos och behandling av cancer i ett tidigt skede kan dock avsevärt förbättra prognosen och livskvaliteten hos en man.

Hittade ett fel Markera den och tryck Ctrl + Enter

Prostatacancer: behandling, samt en beskrivning av metoder för behandling av patologi

Prostatacancer är en malign neoplasma som bildar sig från körtelvävnaden. Denna onkologiska patologi är väldigt farlig och förförisk.

Det bör förstås att behandlingen av prostatacancer beror på graden av patologisk process. Ju tidigare sjukdomen upptäcks, desto effektivare blir behandlingen och desto mer gynnsam prognosen.

Från början av denna sjukdom är inte en representant för den starka hälften av samhället försäkrad. Enligt statistiska data är män som är äldre än 50 år mer benägna att utveckla sjukdomen.

Behandling av patologi är lång och tidskrävande. Det avslutas både vid användning av medicinska preparat och vid kirurgisk ingrepp.

Endast läkaren kan föreskriva tillämpningen av denna eller den här metoden och först efter att ha utfört de nödvändiga studierna. Terapi med folkmedicin är också möjligt, men endast som hjälpmedel och endast när användningen av medicinska örter är godkänd av den behandlande läkaren.

Prostatacancer - vad är det

Prostatacancer är en tumör av en malign natur. Prostatakörteln är ett viktigt organ i reproduktionssystemet, som är involverat i produktion av sperma, spermautsläpp och retention av urin. Patologin är smutsig, dess utveckling är mycket långsam.

Identifiera det på ett tidigt stadium är nästan omöjligt, eftersom det kanske inte känns under en mycket lång period. Det är därför som behandling av prostatacancer nästan alltid innebär en operation.

Förekomsten av malign neoplasma kan bero på:

 • Förekomsten av kroniska och inflammatoriska processer (i synnerhet prostatit) i orgeln;
 • hormonell obalans
 • adenom;
 • precancerösa tillstånd: hyperplasi med malignitet, atypisk adenos;
 • bakteriell skada på celler i körtelvävnad och autoimmuna processer som skadar den genetiska apparaten.

I alla fall förvandlas förändringar i körteln till cancer. Detta händer ofta på grund av påverkan av vissa faktorer.

Transformationen av patologiska förändringar i prostatacancer, vars behandling i de flesta fall är kirurgisk kan provoceras:

 • obalanserad näring, missbruk av fett och rött kött
 • förekomsten av missbruk
 • exponering för kadmium
 • infektioner som är sexuellt överförda
 • stagnerande fenomen;
 • en minskning av organismens skyddsegenskaper;
 • täta stressiga situationer
 • ärftlighet;
 • infektion med retrovirus och cytomegalovirus.

Tecken och manifestationer

I tidiga stadier fortsätter patologin nästan asymptomatiskt. Ofta upptäcks sjukdomen av en slump, när den undersöks för en annan sjukdom.

Symptomatisk av sjukdomen börjar manifestera med en signifikant ökning av tumören. En av de första tecknen på sjukdomen - snabb uppmaning att urinera - upp till tjugo gånger om dagen och mer än tre gånger på natten. Jeten är mycket långsam, intermittent. Efter tömning av blåsan finns det en känsla av överflöde.

Varje urinering åtföljs av uttalade smärtsamma förnimmelser, brännande känsla. Ofta klagar patienter på utseende av ömhet i gren och skönhetsområdet, såväl som inkontinens.

De senare stadierna åtföljs av följande manifestationer:

 • svullnad i nedre extremiteterna, könsorganen;
 • konkretioner i njurarna och smärtsamma känslor i nedre delen av ryggen;
 • föroreningar i urin och blodsperma;
 • försvagning av styrka;
 • smärtsam torrhosta (metastaser i VDP);
 • gulfärgning av dermis och en känsla av tyngd i sidan till höger (symptomatisk, signalerar närvaron av metastaser i levern);
 • smärtsamma känslor under avföring
 • smärta i benen (metastaser i benvävnad).

Tillväxten av manifestationer kan vara i flera år. Symptomatisk manifestation gradvis.

Det finns flera stadier av cancer. På ett tidigt stadium tumören är liten i storlek, den är inte palpabel, den är inte synlig när man utför ultraljud.

Den andra etappen åtföljs av tillväxt av utbildning. Vid detta stadium är tumören fortfarande kvar i körteln. Utbildning är begränsad till kärnan i körteln och den kan palperas under fingerundersökning.

Den tredje etappen kännetecknas av en stark utbyggnad av utbildning och spridning i närliggande organ. Det fjärde steget åtföljs av en signifikant ökning av tumörstorleken. Vid detta stadium uppträder metastaser i lungorna, lymfkörtlar, benvävnad, lever. Det finns klagomål om en signifikant försämring av det allmänna tillståndet och välmående, sjukdom, förlust av styrka och kronisk trötthet.

Sjukdomen kräver omedelbar behandling. Behandling av prostatacancer beror på utvecklingsstadiet. Det är inte nödvändigt att försena med hänvisning till läkaren, den är fylld av kritiska konsekvenser.

Behandlas cancer?

Tumör diagnostiseras på grundval av följande symtom: smärta vid urinering och svårigheter i processen, och i närvaro av sexuell dysfunktion och erektil dysfunktion. Sådan symtomatologi kan vittna om både cancer och om ett adenom. En särskiljande egenskap av cancer är ett brott mot erektion med påverkan på nerverna och en minskning av ejakulationsvolymen på grund av blockering av ejakulatorisk kanal.

Patologi kräver lång och seriös behandling.

Men även med korrekt behandling, speciellt om det är tredje eller fjärde etappen, garanterar läkare inte en tröstande prognos. Bota i de tidiga stadierna är möjligt, men endast i händelse av snabb och lämplig behandling.

terapi

Behandlingen är föreskriven och utförs exklusivt efter noggrann undersökning och noggrann diagnos.

För detta ändamål skall följande utses:

 • digital rektal undersökning
 • transrektal ultraljud;
 • blodprov för PSA;
 • biopsi;
 • histologisk undersökning;
 • CT och MR;
 • skelettscintigrafi.

Metoder för behandling

Terapi väljs med hänsyn till scenen i den patologiska processen. Ofta utförd: strålbehandling, hormonbehandling, kemoterapi.

I de tidiga stadierna är läkemedlet förskrivet. Intag av tabletter bidrar till normalisering av metaboliska processer, förbättring av organismens skyddande egenskaper och återställande av störda funktioner.

Ofta utses en mottagning:

 • Aspirin - främjar produktionen av prostaglandiner (hormonlika ämnen);
 • Veroshpirona - hjälper till att undertrycka produktionen av vissa hormoner;
 • extrakt av ginseng, Befungin, Dorogovs stimulansmedel;
 • Thalidomid - främjar immunitetsmodulering;
 • Cycloferon, Viferon, Reaferon - har en effekt på interferonsystemet;
 • Omnica - hjälper till att lindra urinering
 • antibiotika (Unidox Solutaba, Vibramycin);
 • analgetika (Tramadol, Diklofenak, Paracetamol);
 • Leucomax, Epithalamin (ett sätt att behålla levern).

Äldre och äldre är förskrivna användningen av droger som minskar produktionen av könshormoner: Lupron, Eligard, Zoladex, Alfaradin, Novantron.

Användningen av orkidektomi

Denna kirurgiska metod består i att ta bort testiklarna. Förfarandet utförs med en stark tillväxt av neoplasmen. Manipulationen är effektiv och hjälper till att omedelbart minska hormonproduktionen.

ledande ingrepp som består i att fullständigt avlägsnande av prostata, är ett lokalt avlägsnande (prostatektomi) ofta ordineras, samt avlägsnande av tunica albuginea och bitestikel (subkapsulär epididimorhiektomii).

Användningen av strålbehandling

Radioterapi består i effekten av röntgenstrålning på tumörceller. Som ett resultat är det en skada på deras DNA och förmågan att dela upp. Efter bestrålning är patienten ordinerad medicinering, i synnerhet hormoner. En särskild diet ordineras också.

Tillämpning av kryoterapi

Under påverkan av extremt låga temperaturer sker frysning och förstöring av cancerceller. Denna teknik används ofta för återfallsterapi. Kryoterapi utförs utan anestesi.

Användningen av brachyterapi

Brachyterapi - en innovativ metod, en typ av strålbehandling av låg energityp. Kärnan i manipulation är implantering i prostata "fröer" (radioaktiva enheter). De injiceras i dermis av perineum med speciella nålar. Arbetar i flera månader, avger enheterna en tumör.

De viktigaste fördelarna med denna teknik är:

 • minimal invasivitet;
 • möjlighet till bestrålningsdosering
 • liten risk för impotens
 • snabb återhämtning.

Användningen av kemoterapi

I det fjärde steget, i händelse av detektering av metastaser i ben, lunga, lymfkörtlar, kemoterapi delad - en teknik som skiljer sig från bestrålningen (som syftar till att förstöra cancerceller i ett visst område), påverkan till hela kroppen genom cirkulationssystemet. Ofta är användningen av Mitoxantron och Prednisolon, Doxorubicin, Paclitaxel, Extramustin ordinerat.

Medelvärdet för medicinen är i genomsnitt sex månader. Efter kemoterapi finns biverkningar: snabb utmattning, dyspeptiska störningar, håravfall och minskning av blodkroppar, vilket kan leda till infektion i kroppen.

Prostatacancer: prognos, användning av icke-traditionella metoder och förebyggande

Bota av malign patologi är möjlig. Prognos för prostatacancer kommer att vara tröstande endast vid tidig behandling.

Spara organet är inte möjligt i alla fall, eftersom patologi, i avsaknad av symptom diagnostiseras sent.

Därför föreskriver de ofta användningen av radikala tekniker som består av partiell eller fullständig avlägsnande av körteln, i synnerhet prostatektomi.

Prognos för första och andra graden av prostatacancer är gynnsam. Lämplig behandling möjliggör inte bara att rädda och återställa det normala arbetet hos genitourinära och reproduktiva system för män, men också för att helt bli av med utbildning.

Ofta i de tidiga stadierna, tillsammans med läkemedel, rekommenderas läkare att använda folkmedicin. Förberedelserna är naturliga och effektiva. De kommer att bidra till att förbättra det allmänna tillståndet och välbefinnandet, samt normalisera körtelns funktion.

Sådana medel är effektiva:

 • dekokter sådana växter (enstaka eller i samlingar): nässla, salvia, björk löv, Immortelle, Stilla, ek bark, rölleka;
 • tinktur av hemlock;
 • infusioner av deras örter: calendula, cocklebur, celandine.

Effektiv i kampen mot prostatacancer i första och andra etappen, enligt många positiva recensioner av män, läsk. Detta medel hjälper till att öka pH och tillåter inte mediet att bli surt. Det rekommenderas inte att använda läsk för personer som lider av diabetes och låg syrahalt i magsaften.

Soda kan användas som dropplösning. Varaktigheten av behandlingen är en och en halv vecka. Efter veckan bör kursen upprepas. Totalt antal kurser ska vara fyra.

Du kan också ta en sådan drink. Det är nödvändigt att späda 10 g soda i en kvart kopp kokt vatten och därefter i 250 rent vatten. Använd medicinen två gånger om dagen före måltiderna.

utsikterna

Sjukdomen är farlig och svår. Prognos för prostatacancer är tröstande för tidig diagnos. Tidig terapi bidrar till fullständig eliminering av neoplasma och bevarande av manlig kraft. Prognosen för prostatacancer i tredje och fjärde stadiet för återhämtning är en besvikelse.

Även vid lämplig behandling av ett kompetent tillvägagångssätt för terapi är risken för återfall fortfarande hög. I genomsnitt lever människor med andra cancerfasen tjugo år, med tredje och fjärde - upp till tio.

Läkare har termen "fem års överlevnad". Han talar om hur stor andel av patienterna som lever efter terapi lever fem år eller mer. Denna indikator låter dig bedöma vilka chanser att återhämta sig med patienter med olika stadier av patologi. Överlevnad av män med första etappen - mer än 90%, den andra - 80%, den tredje - 40%, den fjärde - 15%.

förebyggande

För att förhindra utvecklingen av sjukdomen, rekommenderar läkare:

 • ät rätt
 • att leda en aktiv och hälsosam livsstil
 • överge missbrukarna;
 • för att få tillräckligt med sömn
 • undvik stressiga situationer
 • snabb behandling av samtidiga sjukdomar;
 • regelbundet övervakas
 • leda ett vanligt sexliv.

Behandling av prostatacancer

Metoder för behandling av prostatacancer

För närvarande är det också används en mängd olika metoder för prostatacancer behandling: aktiv övervakning, traditionell kirurgi (radikal prostatektomi), Hi-fu och kryoterapi, strålbehandling (externa och brachyterapi), hormonterapi och kemoterapi. Faktum är att alla metoder som finns i onkologi, liksom deras kombinationer, används för hans behandling av prostatacancer! Å ena sidan, gör det möjligt för en enskild patient, med hänsyn till egenskaperna hos prostatacancer (dess malignitet, processteg), åtföljande sjukdomar, ålder, patientens önskan, dess anatomiska uppgifter. Å andra sidan har varje metod sina egna indikationer och kontraindikationer, och ingen av dem är idealiska. Därför är det mycket viktigt att en erfaren skicklig läkare ska behandla prostatacancer.

I många situationer är kirurgisk ingrepp den mest effektiva metoden. Enligt inhemska och utländska studier har kombinationen av strålning och hormonterapi samma effekt, men glöm inte bort biverkningarna av varje metod. Fokal terapi (Hi-fu och cryoterapi) kan användas både i mycket tidiga stadier av prostatacancer och i försummade, oanvändbara fall. Det finns flera strategier för användning av hormonbehandling. Denna neoadjuvantterapi (genomförd före operation) för att minska prostatavolymen och den tekniska komplexiteten i operationen, blodförlust. Adjuvansbehandling utförs efter en prostatacanceroperation med en konstant eller intermittent behandling för att förhindra återfall eller sakta sjukdomsprogressionen. Kemoterapi är den sista gränsen i tumörcellernas okänslighet för hormoner.

Prognos för prostatacancerbehandling

Adenokarcinom i prostata är en mycket heterogen tumör. Det innebär att prognosen för hälsa och liv i stor utsträckning beror på tumörens histologiska egenskaper, främst på Gleason-poängen. Det är också viktigt att veta nivån på PSA och övervaka dess förändringar. Prostata-specifikt antigen är inte strikt specifikt för prostatacancer, dess fluktuationer är möjliga på grund av inflammatoriska fenomen i prostatakörteln och andra orsaker. Men det är PSA är en universellt erkänd markör i världen som tillåter att misstänka sjukdomen och ytterligare övervaka effekten av prostatacancerbehandling. Oumbärlig hjälp vid uppläggningen tillhandahålls av MRT i det lilla bäckenet, tillförlitligheten av data ökar dramatiskt med användning av intravenös kontrast och endorektal spole.

På detta sätt bedömning av prostatacancerbehandlingsprognos består av många data. Det finns nomogram och risklagringsskala som tar hänsyn till dessa faktorer. Med den mest gynnsamma prognosen hos äldre patienter kan man begränsa sig till taktik för aktiv observation. Vid mindre gynnsamma patienter behöver patienter aktiv behandling av prostatacancer. Moderna metoder i ett tidigt skede kan inte bara kraftigt bromsa framväxten av cancer, men även helt bota det! Vad som inte kan göras med prostatacancer är att förlora tid eller göra självdiagnos och självmedicinering. Eventuell cancer är lättare att behandla på ett tidigt stadium, och proffs måste hantera det.

En egenskap hos prostatacancer är långsam jämfört med andra onkologiska sjukdomar. Moderna möjligheter tillåter inte alltid att helt eliminera denna sjukdom, men kan avsevärt sakta ner processen, vilket ger patienter år av fullvärdigt liv utan smärta och signifikanta begränsningar. Det ökända tröskelvärdet på 5 år har länge övervinnats för cancer med låg risk, för närvarande är det mer vägledande för 10 års överlevnad.

Folkprostatacancerbehandling

Metoder för traditionell medicin har rätt att använda vid behandling av prostatacancer, men tyvärr påverkar inte tumörets utveckling sig själv. Således, om du tar antioxidanter, vitaminer, kosttillskott, måste du förstå att de kompletterar den huvudsakliga behandlingen, och ersätter inte den. Deras användning kan öka kroppens övergripande motstånd, minska svårighetsgraden av biverkningarna av behandlingen, påskynda läkning av såret efter operationen. Men det är viktigt att veta att någon malign neoplasm är en kontraindikation för användning av fysioterapi och liknande folkmetoder: massage, uppvärmning, elektroterapi. Dessa metoder kan påskynda uppdelningen av tumörceller, eller främja deras spridning och utseende av metastaser! Således gör självmedicinering eller hänvisar till icke-specialister för hjälp, du kan inte bara förlora värdefull tid utan även objektivt förvärra den onkologiska processen.

Prostatakarcinom: symptom, behandling, förutsägelser

Carcinom i prostata är en extremt allvarlig sjukdom hos män. Vilket som regel utvecklas från en prostata av körtlar av körtlar.

Det är den här sjukdomen som är huvudprognosen hos män över 50 år.

Orsakerna till denna patologi hos män har ännu inte blivit upplysta. Det är bara känt att prostatakarcinom är direkt associerat med testosteron. Ju högre nivån av detta ämne i en mans blod är, desto större är risken att utveckla denna sjukdom och den maligna som är patologi.

Prognosen för sjukdomens utfall beror på det stadium då sjukdomen upptäcktes och på individens individuella egenskaper.

I fallet med prostata upptäcktes karcinom i de tidiga stadierna - då med adekvat behandling är prognosen ganska optimistisk, arbetsförmågan är i regel helt återställd. Om sjukdomen upptäcktes endast i tredje eller fjärde etappen - då kommer prognosen, i det här fallet, att vara ogynnsam. Trots allt leder denna sjukdom ofta till döden.

Vid utseende av metastaser kommer patienten inte att kunna återhämta sig fullständigt. Du kan bara sakta ner eller i bästa fall stoppa utvecklingen av sjukdomen.

Utseendet av prostatacancer

Symtomen börjar som regel visa sig för sent och det finns liten chans att patienten får full återhämtning. Sjukdomen kan manifesteras mer frekvent urinering, blod i spermier och urin, smärta i perineum.

Det är dock inte ett faktum att patienten kommer att märka dessa symptom. Ofta händer det att patienten vänder sig till läkare vid senare skeden av hans sjukdom. I det här fallet kan de första tecknen på sjukdoms manifestationen betraktas som smärta i bröstet, i benen, nämligen bäcken, höften eller ryggraden.

Det har förekommit fall när män vände i slutskedet av sjukdomen, i detta fall, kan symptomen anses skarp urinretention, helt eller delvis impotens, en person kan gå ner i vikt snabbt, blek, hans hud kan förvärva mark nyans.

En person under hela livet minskar eller ökar risken för att utveckla prostatacancer.

Prognos för prostatacancer kan övervägas:

 • progressiv prostata adenom;
 • arbeta med kadmium (tryckning och svetsning, gummiproduktion);
 • fattig ärftlighet (släktingar som överförts eller har fortfarande prostatacancer)
 • olämplig diet (liten fiber, många djur etc.);
 • dålig ekologi;
 • ålderdom.

funktioner

Denna patologi skiljer sig från andra cancerframkallande och långsamma flöden. Jämfört med andra växer denna typ av tumör långsamt. Från utseendet i mikroskopisk storlek passerar det sista steget i genomsnitt från tio till femton år.

Prostatacancer är komplicerad av det faktum att genom utveckling av sjukdomen kan det ge metastaser, det vill säga även i de tidiga stadierna, är det möjligt att sprida sig till andra organ. Som regel sprider de oftare mot ben och lymfkörtlar, lungor, lever, binjurar.

Detta är en av de farligaste onkologiska sjukdomarna. Fram till det ögonblick då metastaser har uppstått kan sjukdomsutvecklingen stoppas. Senare är det omöjligt att göra detta.

Om du har några symptom på vissa symptom rekommenderar vi starkt att du konsulterar en sjukvårdspersonal, försena inte besöket till läkaren. Detta ökar bara chanserna för en ogynnsam utveckling av sjukdomen.

Carcinom i prostata

Om du har problem med att urinera - kontakta omedelbart en urolog. Var inte alltför orolig över dig själv och gör diagnoser. Kanske är detta bara ett adenom i prostata.

Diagnos av en patient med misstänkt cancer inträffar i flera steg.

Inledningsvis kommer läkaren att kontrollera tillståndet av prostata genom att utföra en rektal undersökning. Detta är en av de enklaste metoderna för forskning, för att ta reda på om du är sjuk med prostatacancer eller inte. Tyvärr testas tumören endast i de sena stadierna.

Så om läkaren inte har hittat något ännu, glöm inte genast. Det kommer att bli nödvändigt att genomföra ett blodprov för prostataspecifikt antigen eller på annat sätt PSA.

PSA är ett ämne som gör att du kan avgöra om du är sjuk med prostatakarcinom eller inte. För att klargöra diagnosen kan en patient tilldelas en CT- eller ultraljudsskanning av prostata samt en radioisotop och röntgenstudie.

Den slutliga diagnosen kommer att ges till dig efter en prostatabiopsi. Med en speciell nål genom ändtarmen eller perineum kommer du att ta en liten del av körteln för undersökning och diagnos.

förebyggande

Prognosen kommer inte att vara tröstande om du inte har utfört profylax av prostatakarcinom.

 1. fysisk aktivitet kan avsevärt minska risken för prostatacancer, förutom att det är nödvändigt att minska tobaksrökning, alkoholmissbruk och det rekommenderas att öka den fysiska aktivitet som hjälper dig, om du har extra vikt, att återställa den. Och övervikt kan vara en faktor vid sjukdomsuppkomsten.
 2. särskild uppmärksamhet bör ägnas åt diet. Det rekommenderas att konsumera dagliga grönsaker och frukter, nämligen kål, broccoli, tomater, druvor, soja. Och det är också nödvändigt att begränsa användningen av produkter som innehåller kalcium- och animaliska fetter. Forskare har märkt det faktum att sjukdomar i prostatacancer i världen fördelas ojämnt. I ett land som Japan, en ganska låg förekomst. Det är allmänt accepterat att detta beror på att invånarna i detta land konsumerar mycket vegetabiliska fetter, till exempel soja. Den innehåller en stor mängd fytoöstrogener, som i sin sammansättning är mycket liknar kvinnliga könshormoner. Dessa substanser minskar signifikant innehållet av testosteron i blodet och som en följd minskar risken för prostatacancer. Alfa-tokoferol och karotenoider spelar en viktig roll vid förebyggande av prostatacancer, de finns huvudsakligen i produkter av vegetabiliskt ursprung.
 3. väderprognosen för ditt liv efter femtio är mycket mer optimistisk, om du konsumerar vitamin och dessutom forskare märkte att Finasterid använder varje dag minskar risken för prostatacancer med trettio procent.

Forskare av denna sjukdom över hela världen säger att fysisk aktivitet och aktivitet kan minska risken för prostata karcinom.

Också prognos för sjukdomen av prostatacancer inkluderar hormonella störningar och miljömässiga faktorer såsom, till exempel, bestrålning med ultraviolett luchami.K samma utsikterna kommer att vara en avdrag av vissa virusinfektioner, är forskare diskuterar teorin om XMRV infektion.

Metoder för behandling

Det finns flera metoder för behandling av prostatacancer, i de flesta fall beror det på det stadium då sjukdomen upptäcktes och patientens individuella egenskaper.

I de tidiga stadierna, nämligen, när det inte finns någon metastas, kan prostaten gå i pension tillsammans med de partiella vesiklarna. Strålterapi eller ultraljudsablation kan också användas, under vilken patienten utsätts för fokuserad ultraljud med hög intensitet.

I de tidiga skeden kan prostatacancer som regel regelbundet behandlas, med avlägsnandet av tumören endast möjligt om metastaserna ännu inte har dykt upp. I detta fall är prognosen väldigt optimistisk.

Det finns också behandling med hjälp av tabletter, genom vilka de reducerar eller helt blockerar testosteron. Denna metod för att bekämpa sjukdomar används vid senare skeden. Denna metod kan inte garantera dig en fullständig botemedel, men ger patienten god hälsa och minskar symtomen på sjukdomen.

Vid 3 och 4 steg, när metastaser redan har uppstått, används radioterapi, vanligtvis tillsammans med hormonbehandling. Genom att bestråla prostata och lymfkörtlar som finns i närheten.

Används också och monoterapi, vilket innebär att läkemedel ska förskrivas för livet. Avbeställning är endast möjlig i 2 fall, eller om patienten är helt återhämtad eller intolerans mot denna läkemedel.

Kom ihåg att prostatakarcinom inte är en sjukdom som du kan dra, beror resultatet av behandlingen på dig och bara på dig om du kommer att kunna märka eller misstänka visningen av vissa symtom i tid. Glöm inte att förebygga prostatacancer.

Leda en hälsosam livsstil, försök att inte missbruka alkohol och tobak och dina chanser att förvärva denna "mening" kommer att vara lägre än tiotus procent av alla män.

Om du får reda på att du har prostatacancer - bli inte upprörd eller panik. Många män lever i år och till och med årtionden. I det tjugoförsta århundradet har cancer länge upphört att vara något allvarligt hotande. Om du inte börjar behandla lunginflammation i tid, är döden också möjlig. Vår medicin bekämpar effektivt cancer. Särskilt med dem som utvecklas långsamt.

Om du har prostatacancer som finns i de första etapperna, skyndar vi oss att behaga dig, att chanserna för din fullständiga återhämtning är nära hundra procent. Vid senare skeden av sjukdomsutvecklingen kan man också motstå sjukdomar, strålbehandling, kemoterapi, bara "isbjällens topp" av metoderna för behandling av onkologiska sjukdomar.

Ge inte omedelbart upp och ge upp, det fanns fall där människor botades bara på bekostnad av deras vilja. Och du hjälper också medicin! Även om det inte helt kan återställa dig, kan det minska smärtan och stoppa utvecklingen av sjukdomen.

Det är viktigt att veta! Lyssna alltid på din läkare! Hans mål - din tidiga återhämtning, han kommer inte utse dig procedurer som inte kan hjälpa dig!

Glöm inte att genomgå en årlig läkarundersökning, det är bättre att spendera tid på en årlig undersökning av din kropp i stället för att behandla sådana sjukdomar senare i senare skeden.

Carcinom i prostata

Carcinom (cancer) i prostatakörteln är en malign tumör som utvecklas i prostatakörteln. Körteln ligger i bäckenområdet hos män, strax under blåsan till änden av ändtarmen och omger urinröret.

Prostata onkologi enligt statistiken är bland de vanligaste sjukdomar som påverkar den manliga befolkningen i olika åldrar. Prostatacancer eller prostatakarcinom med globala indikatorer är den tredje i listan och andra endast för tarmcancer och lungcancer.

Bland 100 patienter som utvecklar prostatacancer, är behandlingen dömd till 3 personer. För att minska andelen dödlighet onkoobrazovanie viktigt att diagnostisera prostatacancer på ett tidigt stadium av prostatacancer och tillämpa i tid kirurgisk behandling av prostatacancer.

Malignt cancer i prostata

Skillnad av karcinom från adenokarcinom

Malignt adenokarcinom i prostata eller körtelcancer är en konsekvens av prostata adenom - en godartad tumör.

Adenocarcinom i prostatan växer i riktning mot grannmyndigheterna i enlighet med riktningen av blodflödet och lymfa flöde och stör deras arbete. När man växer i ett begränsat utrymme rör sig tumören uppåt mot blåsan, vilket framträder som symtom på blåsor.

Carcinom i prostatakörteln - vad är det? En tumör som utvecklas från epitel av kanalen (vävnaden) i prostata kallas karcinom.

Liksom cancer, cancer i prostata, diagnostiseras det som ett resultat av en ökning av PSA i blodplasma. Histologisk undersökning visar att cellerna i huvuddelen av tumören är atypiska och inte är utrustade med normala tecken. Carcinom anses vara en onkologisk tumör som påverkar eventuella inre organ och hudceller i hudens epitel. Varje vävnadsstruktur innehållande epitelceller kan bli en plats för karcinomlokalisering.

Därför kan de inre organen utveckla olika typer av karcinom. Platsen där den förefaller bestämmer cellens art, vilken karcinom består. Det kan till exempel utvecklas från platta celler i livmoderhalsområdet, bröstkörteln hos kvinnor, i lungorna och prostata - hos män, i tarmarnas alla tarmar.

Carcinom kan förekomma på huden och ser ut som en separat nodulat med en slät yta: röd eller rosa. Det kännetecknas av ett genomskinligt pärlband. I mitten senare dyker skorpor och sår upp.

I plättcellscell består celler av många lager av platt epitel. Det växer snabbt och metastasizes. Tumörcellerna är förbundna med desmosomer, de har keratinisering. De utvecklas under påverkan av den yttre miljön med cancerframkallande faktorer, solstrålning. Karcinomens struktur är också annorlunda beroende på strukturen hos epitelvävnaden från vilken den utvecklas. Om epitelet inte förändras och det inte finns någon precancerös sjukdom, uppträder karcinom plötsligt inte. En del av en förkalkare ger inga symptom alls, då diagnostiserar de en onco-tumör som omger precancerösa föregångare.

Igen, avses en sjukdom till adenokarcinom som diagnostisera finhet kontroversiell vid onkologer som cancerbehandling i infångningsprocessen cancerösa epiteliala körtelvävnader (prostata, sköldkörtel, luftrör).

orsaker till

Naturliga förändringar i hormonnivå i blodet börjar från 40 år och äldre påverkar manifestationen av godartade och onkologiska formationer i prostatakörteln. Det är bevisat att den progressiva tillväxten av neoplasmer är direkt relaterad till den höga nivån av testosteron i blodet. Det vill säga på bekostnad av manliga könshormoner fokuserar en tumör med en minskning av immunitetsnivån.

I ett antal fall förekommer prostatakarcinom i närvaro av en ar av arv. När mutationen inom genen HOXB13 ökar risken för cancer i dussintals gånger.

Carcinom i prostata karaktäriseras av en stabil men långsam malign kurs. Även i avsaknad av symtom vid de första stadierna av utveckling växer prostatakarcinom och metastasizes aktivt med smuts. Metastaser med prostatacancer på kort tid från en liten eld kan sprida sig utanför prostata, vilket gör livsförutsättningen ogynnsam.

Prostatans naturliga aktiva blodtillförsel stöder metastasering och bildandet av sekundära foci med hjälp av blodflödet och lymfflödet. Oncocells bärs av stora iliacartärer till ryggraden och bäckenbenen, till binjurarna, levern och lungan, till LU.

Manifestationer av karcinom

Kliniskt prostatakarcinom visas beroende på naturliga förändringar i kroppen och immunrelaterad hormonell och provocerande faktorer, ospecifika tecken. Med några kliniska manifestationer kan man misstänka ett allvarligt stadium av sjukdomen.

Symptom på onkologi är indelad i tre grupper:

 1. upprörd urinledningsfunktion. Acceleration av mekanisk komprimering av urinröret sker tillsammans med tumörets utveckling och tillväxt. I det här fallet är det problematiskt att börja urinera, töm blåsan helt. Urininkontinens och smärta vid uppmaning och under urinering förekommer;
 2. invasiv tumörspiring. En stor tumörspirar en kapsel i prostatakörteln och växer aktivt i alla vävnader som omger kapseln. Det stör vävnaderna för att fungera normalt. I det här fallet upplever patienter smärta i perineum och under pubis, i området ovanför skönhetsbenet. Senare symptom manifesteras av hematuri (blod i urinen) och av blodföroreningar i ejakulatet. Utesluter inte erektil dysfunktion
 3. metastasering i andra organ och vävnader.

Vidare invasiv utveckling av den maligna tumören manifesteras:

 • smärta i benen, särskilt i bäckenregionen och lumbosakralområdet
 • betydande viktminskning, inklusive kakexi
 • en minskning av nivået av hemoglobin i blodet (anemi);
 • begränsning av benrörelse, svullnad;
 • förlamning av benen på grund av kompression (klämning) i ryggmärgen.

Det är viktigt att veta! Vid bestämning av odifferentierad prostatacancer, kommer prognosen att misslyckas. När några symptom på den tredje gruppen visas, indikerar det ett sent stadium av onkologi och en ogynnsam diagnos. Dödlighet är vanligare hos representanter för svart hud, liksom risken för utveckling i jämförelse med den vita befolkningen på planeten.

Karcinom är 70% placerat i prostata perifera zoner, 20% i övergångszonerna och 10% i centrala regionen. Fibro-muskulär stroma påverkas i samband med spiring av cancer tumörer från andra regioner, till exempel övergångsbestämmelser.

När prostatahyperplasi och adenom med samma symtom som vid cancer, så i tveksamma fall om prostata hälsa bör omedelbart söka medicinsk rådgivning och att genomföra en undersökning.

Diagnos av prostatakarcinom

I närvaro av en stor tumör i form av en tät nod, kommer den att bestämmas genom digital rektal undersökning. Om tumören är 0,5-1,0 cm i diameter, kommer en tumörmarkör och biopsi av prostatakörteln att indikera det.

Med en ökad nivå av PSA eller stora tumörer utförs ultraljud och biopsi under ultraljudskontroll.

Det är viktigt att veta! PSA - ett prostatiskt specifikt antigen producerar celler av friska epitel i prostata, liksom maligna celler. PSA avser serinproteasfamiljen av kallikrein associerad med frövätskan.

Om bildningen bestäms tas en biopsi från dem. Om det finns misstänkta områden tas biopsi systematiskt i 6 riktningar. För att erhålla kolonner av vävnadsbiopsi utförs transektalt.

Skanning av ben utförs med ökad PSA-diagnos (mer än 200 ng / ml) eller med svår smärta i benen. Gleason poängen beräknas på två delar av bukspottkörteln, utvärdera varje enligt en 5-punkts skala. Summan av Gleason poäng kan vara 2-10. I starkt differentierade tumörer finns det poäng - 2,3,4. I måttligt differentierad - 5,6,7. I lågdifferentierade "onda" tumörer - de högsta poängen - 8,9,10.

Behandling av prostatakarcinom

Vid utförande av komplex terapi utnämnas:

 • Radikal prostatektomi - en operation för att avlägsna prostatakörteln, seminal vesikelåtkomst: pertonal eller retropubisk. I detta fall bildas en anastomos av blåsan och urinröret.
 • Räddningsprostatektomi, som sista behandlingsstadiet, patienter med en liten strålningseffekt.
 • Strålterapi med hjälp av en yttre strålkälla: protoner och neutroner, linjära acceleratorer, kobolt. Eller direkt introduktion av interstitiella mikrokapslar med guldinnehåll - 198, jod - 125 och iridium - 192.
 • Endokrin terapi för att sänka nivån på testosteron som cirkulerar, påverkar prostatakörteln och / eller stör metabolism av testosteron med epitelceller. Samtidigt atrofier och dör prostata celler, vilket minskar progressionen av tumören.
 • Analoger frisättande hormon luteiniserande hormon (WP / LH) för att minska nivån av cirkulerande LH och därmed, störningar av testosteron utsöndring av Leydig-celler i testiklarna.
 • Komplett blockering av androgener för att förhindra att testosteron produceras av testiklarna: kastration eller användning av analoger RG LH. Eller stoppa verkan av andra cirkulerande androgener, till exempel bildade i binjurarna. Denna androgen, som Flutamid, förhindrar bindning av dihydrotestosteron och en specifik cytoplasmisk receptor.
 • näring med prostatacancer för påfyllning av kroppen med spårämnen, vitaminer, cancer mot cancer, återupptagande av normal metabolism och peristaltik i kroppen;
 • folkbehandling av prostatacancer för att upprätthålla immunitet och förnya kroppens skyddande funktioner.

Endast komplex behandling av prostatakarcinom kan ge en positiv prognos för patienternas överlevnad bland den manliga befolkningen.

Prostatacancer: alla symptom, diagnos, behandling, överlevnad

I själva verket är prostatakörteln en av de mest grundläggande organen i en stark hälft av vår befolkning. Det omger urinröret och är under blåsan. Men vad är det för? Körteln själv utsöndrar en viss vätska i vilken spermatozoa utanför testiklarna kan leva och fungera ett tag. Tänk på en obehaglig sjukdom - prostatacancer.

Statistik om de sjukdomar

Prostatacancer hos män är en malign prostata hos prostata som utvecklas och växer snabbt och metastaseras sedan till andra organ. Trots att processerna i prostata vävnaderna utvecklas tillräckligt länge (om de ska jämföras med andra onkologiska tumörer), har cancer fortfarande en stark fara för patientens liv.

I Ryssland är denna sjukdom inte så vanlig som i Europa. I allmänhet är enligt statistiken de flesta patienter med denna sjukdom svarta. Det här är ganska konstigt, eftersom de drabbas av cancersjukdomar, inte så ofta som vita.

I regel har prostata adenomcancer en karakteristisk svårighetsgrad hos patienter med mer avancerad ålder. Och vanligtvis efter 50 år är risken för att man drabbas av denna sjukdom högre än för ungdomar. Naturligtvis påverkar genetiken också - så om fadern hade en sådan sjukdom är sonens chans att bli sjuk 2-3 gånger högre än den andra. Det finns en nackdel med det faktum att de första tecknen på prostatacancer som alla cancer inte uppträder.

orsaker till

Det finns flera ungefärliga faktorer som påverkar förekomsten av "manlig cancer". Liksom någon annan cancer, tyvärr har forskare och läkare inte exakta data, vilket exakt orsakar en mutation i prostatakörteln. Tänk på alla orsaker till prostatacancer:

 • Människans ålder. Liksom hos kvinnor och hos män med ålder uppträder hormonella förändringar i kroppen. På grund av det manliga hormonet blir mindre fungerar organen lite annorlunda än de unga. Som ett resultat kan körteln själv mutera och producera tumörceller. Statistiken visar att unga cancerformer är extremt sällsynta. Vanligtvis blir chansen att bli sjuk växa efter 40-50 år.
 • Ärftlighet och gener. Om en man har en familj med denna sjukdom, så har han ökad risk att bli sjuk. Det är uppenbart att ju längre sjuka i förhållande till generation, desto lägre risk, men det är fortfarande. I det här fallet, som övningar visar, förekommer arvelig cancer oftare. Det finns två BRCA 1 och BRCA2-gener som påverkar arv av predisposition till prostatacancer.
 • Dåliga vanor. Alkohol, tobak och rökning, liksom droger, har ett stort antal kemikalier och mutagener, vilket påverkar förekomst av alla cancerformer, inklusive prostatacancer (PCa). Till detta kan läggas en minskad aktivitet, stillasittande arbete etc. Män som bedriver sport är mindre benägna att bli sjuk av denna sjukdom.
 • Ström. Läkare rekommenderar patienter i riskzonen för denna sjukdom att inte äta rött kött och djurfett.
 • Ekologi. Denna riskfaktor påverkar många sjukdomar. Och i händelse av en dålig ekologisk situation i din stad, såväl som vid kemisk förorening, blir chansen att bli sjuk ökad kraftigt.
 • Hormonal misslyckande. I detta fall kan det finnas en kraftig ökning av halten av manliga hormoner testosteron, dihydrotestosteron och androstenedion. Därefter ökas körteln väsentligt och celler förekommer inuti den, som börjar växa mycket snabbt, de kan senare utvecklas och mutera till cancer.
 • Är adenom av prostatacancer eller inte? Nej, det här är en godartad neoplasm av snabbt växande celler, som också kan bli cancer. Mutationen uppträder från glandularepitelet.
 • Prostatit. Vanlig inflammation, vilket leder till att blodcirkulationen bryts inuti körteln och brist på syre i vissa vävnader och celler.
 • Sexinfektioner. Vanligtvis är sjukdomen mycket obehaglig och påverkar hela sexuella organet hos en man. Som ett resultat av infektionens aktivitet kan substandardceller visas.

Nollsteg eller precanceröst tillstånd

Liksom alla andra tumörer har prostatacancer flera precancerösa tillstånd som inte kan leda till cancer, men chansen att bli sjuk blir kraftigt ökad.

 1. Hyperplasi med malignitet (prostatisk intraepitelial neoplasi). Framväxten av ett obligatoriskt precanceröst tillstånd främjas av vissa celler, vilka på grund av mutationen börjar förändra sin struktur och reproducera ganska snabbt.
 2. Atypisk adenos (atypisk hyperplasi i prostatakörteln). I hjärtat av järn verkar mer täta formationer eller som de kallas "knutor" där cellerna börjar på grund av yttre faktorer eller sjukdom snabbare växa och föröka sig. Denna valfria precancerösa tillstånd inte säga 100% att utveckla cancer, men tumörerna och cellerna har varit lite annorlunda struktur och förstorade kärnor i cellerna.

OBS! Dessa två faktorer leder inte alltid till att cancer uppträder. Vanligtvis påverkar detta ett stort antal faktorer: från rökning och alkohol, till näring och ekologi.

symptom

Liksom andra cancerformer beter sig denna typ av tumör dolt och tyst i de första stadierna. I blodet börjar emellertid ett specifikt prostatiskt antigen eller förkortat PSA att frisläppas. Men för att identifiera det är det nödvändigt att donera blod till denna oncomarker. Oftast inser en man att han är sjuk endast när tumören själv börjar sprida sig till närliggande organ: tarmarna, blåsan. Tänk på alla symptom på prostatacancer:

 1. Vanligtvis, efter ett precanceröst tillstånd, går maligna celler till cancerfasen och börjar multiplicera snabbt. I detta fall ökar körteln sig kraftigt i storlek och börjar trycka på blåsan. Således är det omedelbart tecken på en cystit när det hela tiden är önskvärt att gå på toaletten. Känslor att blåsan är full, även efter riklig urinering.
 2. Det kan vara brännande och smärta vid urinering, såväl som periodisk smärta i perineum. Frekvent urinering. Sexuell lust minskas.
 3. Eftersom körteln själv ökar i storlek börjar den trycka på urinröret och minskar dess diameter. Senare är det svårt för en man att gå på toaletten, du måste stressa svårt att gå "på ett litet sätt".
 4. Om tumören är för stor blir det ännu svårare att gå på toaletten på grund av vilken urin som börjar på grund av överskott att gå upp till njurarna och stenar uppträder. Förstorade urinrör och njurbäcken. Vid senare skeden överlappar urinröret helt och läkarna sätter katetern.
 5. Vid urinering kan det finnas blod i urinen. Då skadade tumören ett kärl i urinröret, urinröret eller urinblåsan.
 6. De första tecknen på metastaser är ett svullet skrot, svullnad penis och ben.
 7. Vi är helt pierced av nerver, som också matar på blodkärl. En tumör kan orsaka svår svullnad i nerven, som är ansvarig för styrkan.
 8. Om själva cancer uppnådde ändtarmen, kan det i detta fall vara allvarlig smärta vid avföring.
 9. Det finns metastaser i lungorna, när en torr hosta eller i levern - då gulsot kan utvecklas.

Alla ovanstående tecken på prostatacancer kan föreslå andra sjukdomar. Så, om du har några symptom alls, måste du se en läkare för att ta allmänna blodprov, biokemisk analys och blod för oncomarkers.

diagnostik

Först måste du identifiera sjukdomen i sig, vilket är ganska svårt att göra vid de första stadierna av tumörutveckling. Senare är det nödvändigt att ta reda på omfattningen av lesionen, scenen och storleken på tumören själv. Tja och viktigast - att bestämma metastasera maligna celler eller inte, och hur mycket tid det finns för behandling. Hur man bestämmer prostatacancer?

Metoder för undersökning

 • Blodprov. Vanligtvis börjar läkaren misstänka att något är fel, efter den vanliga kliniska och biokemiska analysen. Därefter instruerar han patienten att ta blodprov för PSA. Analyser för antigener ger inte exakta resultat och det finns ökning av index. Dessa proteiner kan också visa andra sjukdomar.
 • Fingerforskning. Inte ett mycket trevligt förfarande, men klargör på vilket stadium av cancer. Läkaren med hjälp av palpation kontrollerar körteln för utvidgning och förtätning inuti.
 • ultraljud. I anusen sätts en sensor in som ser på tumörens storlek, dess natur och även några tätningar.
 • Prostata biopsi. Om det prostatiska antigenet är förhöjt och det är redan klart att det finns en neoplasma. Det är nödvändigt att känna till en malign tumör eller godartad. En speciell nål introduceras och en liten bit vävnad tas. Vanligtvis tas omedelbart från flera platser. Därefter undersöks cellerna själva under ett mikroskop och tittar på arten av utvecklingen av själva sjukdomen.
 • Magnetisk resonansbilder (MR), Beräknad tomografi (CT). Efter en tidigare studie som bekräftar cancervävnadens malignitet är det nödvändigt att identifiera tumörens storlek och hur det påverkar de närliggande vävnaderna eventuellt organen.

Stages av cancer

Efter all den forskning som doktorn gör, ställer han diagnosen själv, liksom själva cancerfasen, där karaktären av den ytterligare behandlingen kommer att bero på. Tänk på stegen i Juit-Whitemore-systemet.

0 steg

Vi kan säga att detta är ett precancerous tillstånd, som vi pratade lite om tidigare. Vissa läkare tar hänsyn till det, och vissa gör det inte.

1: e scenen

Steg, där det inte finns några specifika yttre tecken och till och med en ökning i själva körteln. Även vid ultraljud är det omöjligt att se källan till inflammation. Det enda som kan hjälpa är analysen av oncomarkers PSA.

2 steg

Tumören expanderar, men går inte bortom själva körteln. Redan är det möjligt att avslöja på USA och vid palpation. I det här fallet upplever vissa män svårigheter att urinera på grund av att klämma i urinrörets väggar.

3 steg

Maligna celler tränger in i de närmaste organen: sällsynta blåsor, urinblåsor och rektum. Även på grund av snabb tillväxt kan tumören skada blodkärlen och blod uppträder i urinen. Plus, all smärta vid urinering, brinnande i ljummen.

4: e scenen

Metastaser överförs till andra avlägsna organ. På grund av en svår tumör kan hela urinkanalen överlappa varandra. Det finns en stark förgiftning av hela kroppen, huvudvärk, en person snabbt trött och trött. Mer omfattande utveckling av denna sjukdom kan leda till adenokarcinom i blåsan eller leverkreft. Om maligna celler kommer på testiklarna, måste de utföra en operation för att ta bort testiklarna.