Huvud
Symptom

Prostatit förebyggande åtgärder hos män

Prostatit är en akut eller kronisk inflammation i prostata hos män. Dess orsaker kan vara infektion, stagnation av blod i det lilla bäckes venösa system, kränkningar av innervation, immunförsvar etc.

Profylakse av prostatit hemma bör syfta till att eliminera påverkan av dessa faktorer. För att förhindra inflammation och andra sjukdomar i prostata bör särskild uppmärksamhet ägnas åt livsstil, näring och fysisk aktivitet.

Vad är drivkraften för sjukdomsutvecklingen?

De vanligaste orsakerna till sjukdomen:

 • stillasittande arbete, vila på TV: n;
 • långvarig abstinens från sexuell aktivitet
 • oordnad mat, vilket leder till olämplig metabolism
 • dåliga vanor: rökning, alkohol och öl
 • kroniska sjukdomar i genitourinary system;
 • frekventa förändringar i sexpartner ökar risken för prostatit;
 • venerala sjukdomar och genitourinära infektioner;
 • Fördröjning av utlösning och utlösning vid samlag.
 • överdriven konsumtion av kryddig, oljig, salt, kryddig mat;
 • frekvent förstoppning, hemorrojder;
 • sänkt immunitet.

Ju tidigare en man börjar ta möjliga åtgärder för att förhindra prostatit, desto större är sannolikheten för att bevara sin hälsa och reproduktiva funktioner.

Primär och sekundär prevention

Åtgärder för att förebygga prostatit är vanligtvis uppdelade i primär och sekundär:

 • Primärt förebyggande syfte syftar till att förebygga sjukdomens utveckling, och tänk på att det är värt varje man efter trettio.
 • Sekundär profylax bör tas om hand av dem som tyvärr redan är bekanta med prostatit. Dess mål bör vara åtgärder som hindrar återkommande sjukdom eller förebyggande av dess utveckling till kronisk form.

I allmänhet innefattar förebyggandet av denna sjukdom ett brett spektrum av terapeutiska och profylaktiska åtgärder som inte bara förhindrar prostatit men också förbättrar livskvaliteten hos en person, förlänger sitt liv.

Topiska sätt att förebygga prostatit hos män

Män som är i fara bör ägna särskild uppmärksamhet åt sin egen hälsa. Först av allt, de som leder en stillasittande livsstil, och de som har ett arbete, som är associerad med långvarig vistelse i en fuktig miljö, ihållande hypotermi eller stötar. Förebyggande av prostatit, som hölls i förväg kan hjälpa till att skydda dig från en obehaglig sjukdom. Dessutom sparar hon materialresurser som kunde ha spenderats på behandling av prostatit.

Hemma rekommenderas det att följa enkla regler som hjälper till att undvika denna obehagliga sjukdom:

 1. En man måste leda ett aktivt liv, delta i ett gym. Om ditt arbete är stillasittande måste du ta raster och promenera. På detta sätt kan stagnation av blodflödet i det lilla bäcken undvikas.
 2. En viktig roll för människors hälsa är kön. Det har länge visat sig att frekvensen och arten av sexuell aktivitet direkt påverkar tillståndet hos prostata. Emellertid är promiskuöst samlag en ytterligare källa till infektion. Olika sexuella perversioner, långvarig avhållsamhet eller avsiktlig förlängning av rättsakten, liksom avbrottet, påverkar prostatakörlens hälsa negativt. Därför är ideal för prostatahälsa en variant av sexuellt liv ett vanligt uppmuntrat kön med en vanlig partner.
 3. Grunden för näring bör tjäna livsmedel som är användbara för hela kroppen, och speciellt för den representativa körteln. Kosten bör innehålla mager fisk och kött, spannmål, mejeriprodukter, färsk frukt och grönsaker och torkad frukt, skaldjur, honung, juice och kompoty.Ogranichit eller helt ge upp alkohol, kolsyrade drycker, fet och rökt mat, bakverk, vitlök och lök, svamp, biprodukter.
 4. Undvikande av hypotermi. Av stor betydelse för förebyggande av prostatit är tillståndet i kroppens försvarssystem. Klä dig varmt, undvik hypotermi och utkast.
 5. Provoke inflammation i prostata kan minska kroppens immunitet, orsakad av trötthet, stress, hypotermi och överförda sjukdomar. Därför bör profylax mot prostatit riktas mot en god vila och sömn.
 6. Dusch. Att inte dricka bittera tabletter räcker det med att ta en kontrastdusch. Massage med vattenstrålar aktiverar inte bara blodcirkulationen i inguinalområdet, utan ökar också immuniteten.
 7. Kontrollera regelbundet hos en urolog. Gör detta, även om det inte finns några symtom på sjukdomen. Detta är särskilt viktigt om du redan har haft ett fall av prostatit. Under det första året efter sjukdomen, kom till urologen var tredje månad. De kommande tre åren - var sjätte månad. Om du är en man efter 40 års ålder, kommer läkaren definitivt att rekommendera en annan ultraljudsundersökning av prostata.

Profylax av prostatit är ett viktigt villkor för att upprätthålla manlig kraft i många år. Vid val av metoder bör orsakerna till sjukdomen beaktas. När allt kommer omkring kan faktorer som bidrar till inflammation i prostata vara olika. Vissa människor har en stillasittande livsstil, andra har dåliga vanor, medan andra har oregelbundna eller avbrutna sexuella handlingar.

Övningar för förebyggande av prostatit

En stillasittande stillasittande livsstil leder till stillastående fenomen i det lilla bäckenet, försämring av blodcirkulationen. Förebyggande av prostatit är ett aktivt sätt att leva på.

 • tennis, badminton;
 • "Produktion" gymnastik, som aktiverar blodcirkulationen i bäckenregionen;
 • gymnastik, morgon jogging, promenader.

När det gäller övningar för prostata, så har nästan vilken fysisk aktivitet som helst en positiv effekt på kroppen. En ungefärlig uppsättning övningar är följande:

 1. Stammuskler i perineum, försöker, som om, att dra in i din kropp i ändtarmen. Upprepa denna övning minst fem gånger i rad, kvar i "clamped" -läget i ungefär tre sekunder;
 2. Stram musklerna i perineum, som om de försöker stoppa urinering. Under dagen försök att utföra denna övning minst fyra gånger för 200 tillvägagångssätt;
 3. Alternativt slappna av och pressa en intim muskelgrupp. Accelerera och sakta ner takten;
 4. Utför kompressions-avslappningsövningar som involverar anus;
 5. På morgonen stå uppmärksamhet, sträck alla muskelgrupper och slappna av sedan;
 6. Sätt fötterna på axelns bredd. Producera långsamma halva klackar med varvet från varandra. Upprepa minst tio gånger;
 7. Går på plats med knä höga uppkomst;
 8. Ligga ner på golvet. Gör träningen "cykel" tills kalven eller skinkorna visar trevligt trötthet

Du kan till och med börja med de vanliga sit-upsna. Först bör du begränsa dig till 5-10 veckor per dag, gradvis bör antalet övningar ökas. Du kan också försöka gå på skinkorna. Sitta på golvet, försök att "likna" skinkorna, den här metoden är tillräcklig för att utföra i 5 minuter per dag.

Prostatisk massage

Profylax för prostatit hos män innefattar massage. Procedurer utförs endast efter en akut period. En profylaktisk prostasmassage görs för att skapa det nödvändiga utflödet av patologiska innehåll från acini som ackumulerades under den kroniska processen.

Fingermassage förbättrar blodcirkulationen och minskar venös trängsel. Arteriellt blod flyter in i körtelvävnaden, förbättrar sin trofism, eliminerar stagnation av sekret. Kursen rekommenderas 8-10 sessioner. Kurser frekvensen beror på avvikelser från normen som kvarstod efter en kronisk inflammation.

Läkemedel för förebyggande av prostatit

Observera att för att förebygga användning av droger som innehåller örtkomponenter eller extrakt från tjurens prostatakörtel. Verkan av sådana droger syftar till att stimulera arbetet i den mänskliga prostatan, eliminera stagnation och öka produktionen av flytande sekret.

De flesta urologer rekommenderar följande läkemedel för förebyggande av prostatit:

 • indigaplyus;
 • Omnic;
 • metronidazol;
 • prostatilen;
 • prostomol uno.

Dessa läkemedel motverkar:

 • Stagnation av blod i det lilla bäckens organ
 • inflammatoriska processer av prostata;
 • lindra svullnad.

Dessutom, vid behandling och förebyggande av prostata sjukdomar är förskrivna vitaminer - kan förbättra hälsan och minska risken för cancer på lång sikt.

Förebyggande av prostatit hos män genom folkmedicin

Traditionell medicin är mer lämpad för förebyggande av sjukdomar och patologiska tillstånd.

 1. Två teskedar ivan-te hälls i halv liter varmt vatten, insistera i 5 minuter och filtrera. De tas två gånger om dagen: på morgonen (på tom mage) och på kvällen (en halvtimme före måltiderna).
 2. Om kastanjens skal (grön) insisterar i form av avkok och dryck på morgonen på tom mage, kommer människornas hälsa alltid att vara i ordning. Denna gröna skal ska krossas, ta hennes två fulla matskedar och häll kokande vatten - 0,5 liter. Infusionen är stängd och lämnas för att infunderas över natten. På morgonen ta det till 1 tesked. Förvara läkemedlet på en kall plats. Kurs: tills buljongen är över.
 3. Pumpa frön måste ätas rå varje dag. Det är nog 25-30 solrosfrön en dag i en halvtimme före måltiderna.
 4. Propolis och honung är utmärkta medel för att förhindra inflammation i prostata. Använd dem med mat.
 5. Passera 1 kg solrosfrön och samma antal valnötkärnor genom köttkvarn. Varje morgon behöver du äta riven lök och en matsked av båda.

Profylax av prostatit är garantin för din maskulin hälsa. Alla vet att detta är både självförtroende och ett gott humör, frånvaron av ett inferioritetskomplex. Detta är ett långt och lyckligt liv. Det är inte lätt att undvika prostatit, men det är möjligt. Hur du spenderar din ålder beror på dig.

Kronisk prostatit: symptom, behandling, orsaker och förebyggande

Varje man åtminstone en gång i livet står inför inflammation i prostatakörteln. I de flesta fall...

Varje man åtminstone en gång i livet står inför inflammation i prostatakörteln. I de flesta fall är denna sjukdom en följd av andra allvarligare sjukdomar, och orsakar också utvecklingen av adenom och cancer tumörer. Med nedsatt status i immunsystemet utvecklas inflammationen aktivt, förändras prostatavävnaden. I avsaknad av terapi blir den inflammatoriska processen irreversibel. Därför är varje människors ansvar för kontrollen av deras egna reproduktionssystems hälsa och snabb tillgång till vården. Och det borde inte glömmas bort.

Symtom på kronisk prostatit

Låt oss först titta på vad som är kronisk prostatit, vad skiljer det från prostatit, i allmänhet och den akuta formen av denna sjukdom.

Först, enligt de flesta läkare, blir någon prostatit slutligen kronisk - det vill säga någon form av denna sjukdom, som uppenbarades och försvann utan spår, nej. Prostata är körteln. Och när det har krossats, är det väldigt svårt att returnera den ursprungliga formuläret till den, det är nästan omöjligt.

Inflammation av prostata börjar ofta med en akut form av sjukdomen - den så kallade primär prostatit. Det är vid denna tidpunkt om sjukdomen kan diagnostiseras i tid, ta itu med sin orsak och genomgå en behandling, är sannolikheten för en fullständig botning hög. Om symtomen på sjukdomen varar mer än 3 månader eller har fallit tillbaka efter en viss tid gör läkaren en diagnos av kronisk prostatit.

I de tidiga stadierna kan sjukdomen också vara praktiskt taget asymptomatisk, och patienten anser inte att en liten fysisk sjukdom är en anledning att hänvisa till en specialist. Huvudskyltarna uppträder när sjukdomen går in i akut form. Bland de olika manifestationerna av sjukdomen är särskilt framstående:

 • överdriven irritation av någon anledning
 • aptitlöshet;
 • överdriven ångest
 • sömnstörning
 • falla i effektivitet;
 • snabb trötthet även i avsaknad av fysisk aktivitet
 • frekvent uppmaning och smärta vid urinering
 • smärtsamma förnimmelser i ljummen och underklotområdet, korsbenet, perineum, ändtarmen, skrot och penishuvud;
 • ökad svettning;
 • missfärgning av huden;
 • urladdning från penis
 • smärta under samlag, erektil dysfunktion, för tidig utlösning, brist på sexuell tillfredsställelse;
 • försvagning av attraktion mot det motsatta könet.

För det andra anses prostatit vara en mycket smittsam sjukdom, så det är väldigt enkelt att förvirra det med något annat. Och enligt de ovan beskrivna manifestationerna är detta uppenbart. Hur skiljer man prostatit från andra sjukdomar? Ett tydligt tecken på det är den uppenbara dragande smärtan i perineum. Ibland kan hon ge sig i testiklarna eller urinröret och förekomma, till exempel efter utlösning, blåsans tömning eller spontant.

Förstöring av kronisk prostatit

Det akuta skedet av sjukdomen kräver omedelbar medicinsk behandling. Under påverkan av negativa faktorer känner patienten starka angrepp av smärta. I de flesta fall är det tillräckligt att administrera ett starkt analgetiskt läkemedel och följa medicinska recept. I allvarliga fall är akut inhalation nödvändig.

Faktorer som provar en förvärring av kronisk prostatit är:

 • hypotermi i kroppen, vilket medför en minskning av immuniteten
 • missbruk av alkohol och kryddig mat
 • brist på motion;
 • promiskuösa sexliv;
 • smittsamma sjukdomar;
 • förvärring av kroniska sjukdomar.

Intoxicering av kroppen påverkar patientens nervsystem väsentligt. Han reducerade prestanda, försämrad koncentration av uppmärksamhet, kvaliteten på sömnen, lider av matsmältningssystemet minskar libido, en man plågas av smärta när tömma blåsan, i ljumsken och pung, är inte möjligt samlag i de flesta fall.

Är det möjligt att bota prostatit

Om tre faktorer observeras, botas sjukdomen ganska framgångsrikt:

 1. Noggrann laboratorieundersökning för att identifiera källa till sjukdomen.
 2. Komplex terapi, väljas individuellt.
 3. Kontroll och korrigering av processer som är utformade för att eliminera den kroniska förloppet av inflammation.

Problemet med kronisk prostatit - ett lokalt inflammationsfokus, som ligger i vävnaderna och kanalerna i körteln. Läkemedel vars åtgärder riktas mot förstöringen av mikrober tränger in i källan i otillräckliga kvantiteter. För dess resorption krävs därför ytterligare förfaranden: administrering av läkemedlet direkt i körteln, avledning av kanalerna, fysioterapi och pulsmagnetoterapi.

Vilken typ av läkare ska jag använda för kronisk prostatit?

Om det finns patologiska tecken på att en man borde besöka en urolog. Efter en grundlig undersökning (en allmän blodprov, urin, spermaanalys, prostatsekretion) bestämmer läkaren den korrekta diagnosen och föreskriver en individuell behandlingsregim för sjukdomen. I händelse av komplikationer krävs ibland läkare av andra specialiseringar eller kirurgisk ingrepp.

Om det inte finns någon urolog i den medicinska anläggningen, bör du konsultera en terapeut eller andrologist, en specialist som endast behandlar problemen med det manliga könsystemet.

Behandling av kronisk prostatit

Sjukdomen kan härdas på konservativa sätt. Men det bör noteras att behandlingssystemet inte bara består av användning av läkemedel. Detta innebär att patienten förutom att lindra smärtsyndromet, upprätta aktiviteten hos det genitourinära systemet, måste förändra sitt vanliga sätt att leva. En person måste förstå att hans nuvarande livsstil har blivit en drivkraft för sjukdomsutvecklingen.

Behandling av kronisk prostatit med läkemedel

Läkemedel som bota prostatit säljs vid varje apotek. Deras val är stor och varierad. Men varje medicin har sin egen specifika effekt på kroppen. Av denna anledning bör läkemedelsvalet utföras av en specialiserad specialist och när du tar läkemedlet är det nödvändigt att strikt följa de föreskrivna medicinska rekommendationerna.

Stearinljus för kronisk prostatit

Rektala suppositorier är avsedda för insättning i anus. De har en analgetisk, antibakteriell och antiinflammatorisk effekt. Läkemedlet ska användas 7-10 dagar.

 • diklofenak. Avlägsnar inre svullnad, lugnar smärta och brinner, har en lindrande effekt.
 • Vitaprost. Anti-edematös och antiinflammatorisk läkemedel. I exacerbationer önskvärda att använda Vitaprost Plus, innehåller den ett antibiotikum är närvarande, lindra smärta och minska kroppstemperatur.
 • prostatilen. Sammansättningen av ljus tillsatt bovint prostataextrakt, så det finns reglering av den manliga prostatakörteln, lägre antal vita blodkroppar, underlätta urinering processen, förbättra kvaliteten på spermier, ökad sexuell lust.
 • Ichthyol suppositorier. Har antiinflammatorisk, analgetisk effekt. Den aktiva beståndsdelen är ichthiol, det absorberas enkelt och snabbt, så att patienten känner av snabb lindring av svåra symptom.
 • Ljus med papaverin. Produkten lindrar snabbt spasmer i prostats muskulatur, tar bort smärta, kombineras perfekt med andra läkemedel.

Antibiotika för kronisk prostatit

I de flesta fall råkar naturen för denna sjukdom fortfarande vara bakteriell. Även om alla andra faktorer bör beaktas. Därför visar antibiotika hög effektivitet. Bland dem för terapi används:

 • penicilliner. Amoxicillin, amoxiclav (tabletter, pulver och injektionslösningar).
 • tetracykliner. Doxycyklin, tetracyklin är droger som används främst för prostatit orsakad av mykoplasma eller klamydia.
 • cefalosporiner. Cefuroxim, ceftriaxon - eliminera bakterier och en allvarlig toxisk infektion orsakad av anaeroba mikroorganismer.
 • makrolider. Sumamed, josamycin - komponenter av läkemedel i behandlingen ackumuleras i prostatavävnaderna, är inte giftiga.
 • aminoglykosider. Ofloxacin, ciprofloxacin - preparat av ett brett användningsområde, tränger snabbt in i den inflammerade vävnaden.

Man måste komma ihåg att endast en läkare kan göra rätt val av läkemedel på grundval av kliniska studier och egenskaper vid sjukdomsförloppet hos en viss patient.

Tabletter med kronisk prostatit

Tabletter med kronisk prostatit kan användas under lång tid. Dessa inkluderar icke-steroida antiinflammatoriska medel och antispasmodika (diklofenak, ibuprofen, ketorolak) adrenolytics (Amikacin, Finasterid, Tamsulosin).

Deras verkan är baserad på tillbakadragandet av den inflammatoriska processen snart, analgesi, eliminering av svullnad, återställande av den naturliga funktionen att tömma blåsan, förbättra urinproduktion, avkoppling av muskelvävnad.

Folk behandling av kronisk prostatit

Beredningar, gjorda enligt recepten av traditionell medicin, kan inte helt lindra patienten av sjukdomen, men kompletterar den grundläggande behandlingen.

 • Ljus gjorda av propolis. 40 g propolis att mala och häll 200 mg alkohol, lämna i en sluten behållare. Infusera i 10 dagar, varefter laga låg värme tills alkoholen avdunstar helt. Tillsätt 2 g kakaosmör till den resulterande massan, blanda, smälta i ett vattenbad, svalna, bilda sedan 10 ljus, linda dem i folie och förvara i kylskåp. Under månaden injicera 1 ljus i anus före sängen.
 • Mikroclysters av malurt avkok. 2 tsk. malurt häll ett glas kokande vatten, täck, insistera, kyla, spänna och tillsätt 200 ml varmt vatten. Skriv in en liten spruta 50 ml infusion och kläm i urinröret. Förfarandet bör användas 7 dagar före sänggåendet.
 • Buljong från hassel. 15 gram blad eller bark häll 250 ml kokande vatten, låt det brygga i en halvtimme, spänna och ta 1/4 kopp före varje måltid i en vecka.

Massage i prostatakörteln med kronisk prostatit

Proceduren för massage i prostatakörteln är inte trevlig, eftersom den görs genom anusen. Men effektiviteten i metoden är hög: blodflödet och lymfflödet intensifieras, stagnation försvinner, dräneringskanaler tillhandahålls.

Orsaker till kronisk prostatit

En hälsosam prostatakörtel är steril, som ett resultat av penetrationen av att snabbt multiplicera utländska mikrober som förstör vävnader, utvecklas inflammation. Kronisk prostatit bestäms inte bara av närvaron av infektion utan också av riskfaktorer som predisponerar för sjukdomen. Dessa inkluderar:

 • brist på rörlighet, stillasittande arbete;
 • oregelbundet sexliv;
 • smala åtdragningskläder (jeans, badbyxor, shorts);
 • trauma till prostata;
 • infektion i genitourinary systemet;
 • alkohol och rökning missbruk
 • frekvent stress;
 • felaktig kost.

Kronisk prostatit - är det för alltid?

I sällsynta fall är det möjligt att uppnå full återhämtning. Ofta passerar den kroniska prostatit in i scenen av en lång och ihärdig remission, symtomen försvinner, och indikatorerna för blod och urin återkommer normalt. För att undvika aktivering av sjukdomen och komplikationer, du måste följa alla läkare, genomgår regelbunden undersökning av en urolog och ändra sin livsstil till en aktiv, så är det osannolikt att sjukdomen hade stört dig. Annars finns det stor sannolikhet att "starta" sjukdomen, vilket kommer att kräva stora insatser för behandling och stora ekonomiska kostnader. Dessutom är den behandling som startas i tid hotar med ganska obehagliga konsekvenser, upp till prostatacancer eller impotens.

Profylax av kronisk prostatit

Sjukdomen kännetecknas av frekventa återfall, så förebyggande kräver särskilda ansträngningar:

 • att konsolidera den positiva effekten av behandlingen, en förändring i vanor av livsstil och näring;
 • regelbunden motion eller daglig träning, promenader, cykling;
 • tabu på oskyddad sex;
 • systematiskt sexuellt liv med en konstant partner
 • "Nej" till rökning och alkoholism;
 • superkylning är förbjuden
 • mottagning av vitaminkomplex, kosttillskott och förebyggande av läkemedel rekommenderas av en läkare;
 • bekväma och fria underkläder;
 • urologisk undersökning minst 2 gånger om året.

Genomförandet av sådana enkla rekommendationer kommer att rädda mannen från utseendet av symptom på ett manligt problem. Terapi av prostatit är en lång process, men den här svåra vägen bör göras till slutet för att rädda människors hälsa och rädda chansen för en hälsosam avkommas födelse.

Profylax och behandling av kronisk prostatit

Prostata är en körtel så stor som en valnöt, som ligger under blåsan hos män. Denna körtel ger en vätska som blandar med spermier för att skapa spermier.

För behandling av adenom prostata Det är viktigt att minska vätskeintaget före sänggåendet, måttlig konsumtion av alkoholhaltiga och koffeinprodukter och följa.

prostatit - det är inflammation eller svullnad i prostata. När symtom börjar gradvis och kvarstår i mer än två veckor kallas tillståndet kronisk prostatit. Tidigare trodde alla läkare att kronisk prostatit orsakas av prostatakörtelns infektion. Det är emellertid nu klart att symptomen på kronisk prostatit kan orsakas av olika faktorer och att infektionen endast spelar en roll i vissa fall av kronisk prostatit. Det finns tre huvudtyper av kronisk prostatit:

 • Kronisk bakteriell prostatit. I detta tillstånd orsakar bakteriell infektion ödem och inflammation i prostatakörteln. Läkare sätter denna diagnos endast när bakterier och leukocyter finns i urinen som bekämpar infektion. Kroniska bakterieinfektioner står för endast en liten procentandel av fall av kronisk prostatit.
 • Kronisk icke-infektiös bakteriell prostatit, kallas också syndrom av inflammatorisk kronisk bäckensmärta. Läkare ställer denna diagnos när patienter har typiska symptom på kronisk prostatit, men det finns inga bakterier i urinanalys. Orsakerna till de flesta fall av icke-infektiös bakteriell prostatit är inte väl förstådda. Urinen innehåller ofta vita blodkroppar som visar om det finns inflammation eller infektion. Vissa patienter kan ha ett konstant lågt infektionsinnehåll som inte kan detekteras i ett normalt urinprov. De flesta människor med icke-infektiös prostatit visar emellertid inte tecken på infektion, även när komplexa tester utförs.
 • prostadyni, kallas också icke-inflammatoriskt syndrom av kronisk bäckensmärta. Denna term används när symptom på prostatit är närvarande, men det finns inga tecken på infektion eller inflammation i prostata. Läkare förstår inte riktigt varför vissa människor, ofta unga, friska män, har ett sådant problem. Teorier som förklarar prostadyni, talar om en onormal ökning av trycket i urinvägarna, irritation som ett resultat av en autoimmun eller kemisk process eller smärta genereras i nerver och muskler i bäckenområdet.

Kronisk prostatit är en mycket vanlig sjukdom och påverkar vuxna män i alla åldrar och alla samhällsskikt. Omkring 5% av männen upplevde symtomen på kronisk prostatit någonsin i livet. Kronisk prostatit orsakar upp till 25% av besök hos en urolog, en läkare som specialiserat sig på urinvägssjukdom.

Vissa män utvecklar kroniska infektioner i prostata, men de ger inga symptom. Detta tillstånd, som kallas asymptomatisk inflammatorisk prostatit, kan diagnostiseras när människor misstänker andra urologiska sjukdomar, såsom prostatacancer eller infertilitet. Läkare behandlar ofta infektionen med samma antibiotika som används för kronisk bakteriell prostatit.

Bakteriella infektioner i prostatakörteln kan också orsaka akut prostatit, som plötsligt börjar och orsakar vanligtvis feber och svårare symtom. Akut prostatit är mindre vanligt än kronisk prostatit.

Symtom på kronisk prostatit

Eftersom prostatakörteln omger urinröret (ett rör som överför urin från kroppen till blåsan) finns det faktorer som orsakar svullnad i prostatakörteln. Det kan trycka på urinröret och orsaka smärta eller problem att urinera. Typiska symptom på kronisk prostatit inkluderar:

 • Burning under eller efter urinering
 • Svårigheter med uppkomsten av urinering
 • Dribbling efter avslutad urinering
 • Behovet av att urinera oftare eller brådskande
 • Känsla att blåsan inte kan tömma helt
 • Smärta som uppstår över penis, under pungen, i ryggen eller ändtarmen
 • Smärta som uppstår under eller efter en orgasm

I vissa män kan symtomen vara subtila eller bara lite irriterande. Andra är mycket bekymrade över kronisk prostatit, och symtomen påverkar arbete, fritid och sexuellt njutning.

Diagnos av kronisk prostatit

Om läkaren misstänker prostatit, kommer han att be patienten att beskriva symptomen i detalj. Läkaren kan också fråga om den allmänna medicinska historien, de mediciner som patienten tar, konsumtionen av koffein och alkohol, om det har förekommit sexuella kontakter som kan öka risken för sexuellt överförbara sjukdomar. Vidare kommer läkaren att kontrollera en prostatakörtel, som har satt i handskar och det utsmyckade fingret i en rektum. Vid kronisk prostatit kan körteln vara svullen, svår och känslig, eller det kan vara normalt. Patienten kan uppleva smärta eller ett akut behov av att urinera när tryck appliceras på prostata. Läkaren kommer också att kontrollera patienten för andra problem som kan vara orsaken till symtomen.

Nästa steg kommer att vara att studera urin för en infektion, såsom vita blodkroppar eller bakterier. Ofta frågar doktorn patienten att ta enskilda urinprover före och efter prostata kontrollen. Typiska resultat beror på den specifika typen kronisk prostatit:

 • Med bakteriell prostatit innehåller urinen vita blodkroppar och bakterier, särskilt efter att läkaren pressar på prostata. Urinen innehåller vanligen typen av bakterier som är typiska för de flesta urinvägsinfektioner.
 • Med icke-infektiös prostatit kan urin som samlas in efter en prostata-massage innehålla vita blodkroppar. Det kommer emellertid inte finnas några bakterier, och urinkulturen blir normal.
 • Med prostagination kommer urinen att vara helt normal, även efter att läkaren trycker på prostata.

I de flesta fall är kronisk prostatit tillräcklig för att diagnostisera och börja behandling. Ibland kan en person ha vaga eller ovanliga symtom och det är viktigt att kontrollera andra sjukdomar som blåsning, uretrit, godartad prostatahyperplasi och till och med prostatacancer. I denna situation kan läkaren rekommendera ytterligare blod eller urinprover, ultraljudsundersökning av prostata, undersökning av blåsan med ett tänd teleskop (cystoskopi) eller biopsi av prostata.

Förväntade varaktighet

Kronisk prostatit kan vara i flera veckor eller månader innan den diagnostiseras. I vissa fall reagerar kronisk prostatit snabbt på behandlingen, och symptomen försvinna inom några dagar. I andra fall kan symtomen fortsätta i flera veckor eller månader, eller kan komma och gå inom ett år.

Profylax av kronisk prostatit

Kronisk prostatit kan inte förebyggas.

Behandling av kronisk prostatit

Under åren har antibiotika varit den huvudsakliga behandlingen för kronisk prostatit. Antibiotika såsom trimetoprim-sulfa (Bactrim, Septra) och fluorokinoloner ( "flokaksins", säljs under varumärket FLOXIN, Cipro, levakvin et al.) Används ofta för att behandla kronisk bakteriell prostatit. Eftersom det är svårt för antibiotika att komma in i prostatakörteln, måste de konsumeras i höga doser under en lång period, ofta sex eller flera veckor.

Antibiotika tas ofta av män med kronisk icke-infektiös prostatit, även om symptom kan orsakas av infektion. För vissa män kan sådan behandling hjälpa, men i de flesta fall löser inte antibiotika ensam problemet.

Det finns olika alternativa terapier tillgängliga för män som inte har fått hjälp av antibiotika:

 • Läkemedel med en alfa-blockerare, såsom tamsulosin (flomax) eller terazosin (githrin), som kan ordineras för att slappna av musklerna som styr blåsan. De kan lindra akuta symptom, med urinretention eller dribbling. Liknande effekter är upptagna av droger som minskar prostatakörteln, inklusive finasterid (proscar).
 • Narkos, antiinflammatoriska läkemedel och muskelavslappnande medel kan hjälpa till att hantera smärta och muskelspasmer. Vissa män hittar lättnad i ett varmt bad eller i program med biofeedback som syftar till att minska spänningar i bäckenmusklerna.
 • Eliminerar koffein och alkohol kan minska irritationen av blåsan och prostata.
 • Olika växtbaserade läkemedel kan användas, inklusive palmett-, quercetin- och pollen-extrakt.
 • Vissa läkare rekommenderar att man sänker trängseln i prostatakörteln genom mer frekvent utlösning eller vanlig prostatamassage.

Det är viktigt att komma ihåg att effektiviteten av dessa förfaranden har varit lite bevisad. Kronisk prostatit orsakas förmodligen av mer än en faktor, och människor svarar annorlunda på samma behandling. Några män botas på egen hand eller genom den första behandlingen de har försökt. Andra fortsätter att uppleva symtom trots olika förfaranden.

När man ska ringa till en läkare

Kontakta läkare om patienten utvecklas:

 • Svårighet med urinering
 • Smärta i ljummen, testiklarna eller bakom
 • Smärta under samlag
 • Biverkningar på antibiotika eller andra läkemedel som tas för att behandla prostata

Prognos för prostatit

Kronisk prostatit är mycket svår att bota. Många män svarar inte på en eller flera långa kurser av antibiotika. Lite är känt om prostatit, vilket inte orsakas av infektion, så det är svårt att hitta rätt behandling. Ändå finns det flera potentiellt effektiva förfaranden.

Var noga med att konsultera en läkare om det finns kvarstående symtom på kronisk prostatit som inte svarar på behandlingen. Om ovanliga eller särskilt oroväckande symptom uppstår kan läkaren hänvisa till en urolog eller annan specialist.

Det finns inga tecken på att kronisk prostatit ökar risken för att utveckla prostatacancer.

Kronisk prostatit: symptom, behandling och förebyggande

En av de vanligaste sjukdomarna i könsorganen hos män är kronisk prostatit. Enligt statistiken diagnostiseras patologi i varje tolfte medlem av det starkare könet, med 40% av fallen uppstår mellan 20 och 40 år. Medför fysiskt lidande orsakar denna sjukdom ofta förlust av styrka, vilket förhindrar full sexuell och social aktivitet. Denna artikel ger information om ämnet "Kronisk prostatit: symtom och behandling av patologi."

Beskrivning av sjukdomen

Kronisk prostatit är en sjukdom i prostatakörteln i den inflammatoriska naturen, kännetecknad av smärta i bäckenregionen och sexuell dysfunktion. Dessutom har patienter med denna diagnos vanligen problem med urinering, som åtföljs av nedskärningar och obehag.

Prostata är en tubulär-alveolär körtel med en droppformad form som endast finns hos män. Det ramar den första delen av urinröret. Prostatan består av flera delar som är fristående i bäckenregionen. Endast en av dem har en körtelvävnad, som består av en mängd folliklar och så kallade utloppskanaler. De ackumulerar ständigt en hemlighet, det vill säga en prostatajuice. Det spelar rollen som ett näringsmedium, inte bara för spermatogenes, men också för olika bakterier och virus. På grund av bristen på eget blodflöde i inflammatoriska processer börjar stasis direkt i körtelns vävnad.

Prostatit, som regel, utvecklas hos ungdomar. I många städer med hög luftfuktighet och ganska skarpa temperaturförändringar är incidensen 70%. Mycket ofta diagnostiseras patologi hos män som tidigare bodde i en region med ett varmt klimat, men av olika skäl flyttades till ett område med lägre lufttemperaturer.

Former av prostatit

 • Pelvic pain syndrom. Detta är en speciell form av sjukdomen, där det finns smärta i könsorganet och perineum. Inflammation i prostatakörteln kan vara frånvarande.
 • Asymptomatisk inflammatorisk form. Tecken på prostatit är frånvarande, trots förekomsten av inflammation i kirtlens vävnader.
 • Kronisk bakteriell prostatit. Denna form av sjukdomen utvecklas på grund av bakteriens eller virusens vitala aktivitet. Diagnosen görs när en infektion detekteras i ett utsöndringsprov.
 • Kronisk icke-infektiös prostatit. Med denna patologi i sekretionen av prostata infektion detekteras inte.

De främsta anledningarna

Kronisk prostatit, vars symptom beskrivs senare i denna artikel hör till kategorin polytheologiska sjukdomar. Den vanligaste orsaken till dess utveckling är en infektion som överförs med oskyddad sex, genom blod eller lymf. I de två senaste fallen uppträder infektion på grund av bakteriens penetration genom urinröret. Ibland är kronisk prostatit en följd av tidigare urinrör.

Noninfectious form av sjukdomen diagnostiseras 8 gånger oftare bakteriell. Förutsättningar för förekomst är stillastående processer och cirkulationssjukdomar i själva prostata, liksom närliggande organ.

Bland de främsta orsakerna till stagnation av sekretionen i prostata innefattar läkare följande:

 • Oregelbunden kön, långvarig avhållsamhet.
 • Orealiserad sexuell upphetsning.
 • Underlägsen ejakulation.

Risken att utveckla sjukdomen ökar flera gånger hos män med hypodynami, i ett tillstånd av stress eller som lider av alkoholism. Förstöring av kronisk prostatit observeras ofta mot bakgrund av nedsatt immunitet.

Vilka är symtomen på sjukdomen?

Kronisk prostatit uppträder vanligtvis som ett resultat av bristen på snabb behandling eller ineffektiv behandling av den akuta formen av sjukdomen. Detta är en långsammande inflammatorisk process som påverkar prostatakörteln.

Sjukdomen är i regel asymptomatisk. Patologi avslöjas under nästa förebyggande undersökning. Därför rekommenderas alla män utan undantag regelbundet att besöka läkare för sjukdomar av urologisk natur. Det så kallade latenta skedet av patologi kan ersättas med akut efter överförd stress, inflammatoriska sjukdomar eller på grund av hypotermi. I det här fallet bör följande tecken på prostatit fungera som ett slags samtal om behovet av omedelbart besök hos en specialist:

 • Förhöjd svettning, mer uttalad i perineum.
 • Ofta, men falsk uppmaning att urinera.
 • Obehag och klåda i ljummen.
 • Mindre ökning av kroppstemperatur, försämrad prestanda, svaghet.
 • Isolering av prostats utsöndring efter urinering.
 • Sexuell dysfunktion (minskad libido, svag erektion, snabb utlösning).
 • Smärta i zonen på de yttre könsorganen.

Alla ovanstående symtom kan leda till CNS-störningar, som kännetecknas av ett fokus på problemet och neurotiska tillstånd.

Steg för utveckling av inflammatorisk process

Specialister delas upp i flera stadier av utveckling av kronisk prostatit, vars symptom har sina egna särdrag.

 1. Den exudativa scenen kännetecknas av accelererad ejakulation och svår smärta obehag i skrot, ljumskan.
 2. Det alternativa skedet kännetecknas av obehagliga känslor i skönhetsområdet, frekvent urinering.
 3. Vid spridningsskedet är det vanligen en pollakiuri som saktar ut ejakulationen.
 4. Steget för cicatricial förändringar kännetecknas av sklerotiska transformationer av prostata vävnaden. Patienter klagar på obehag i sårbenet, erektionssvaghet, "radering" av orgasm.

Inte alla patienter har samma manifestation av kronisk prostatit. Symtom och behandling av sjukdomen kan variera i varje enskilt fall. I regel finns det flera ljusa symptom som gör att patienten kan söka hjälp från en läkare.

Deklaration av diagnos

Om du misstänker en kronisk prostatit, bör du söka hjälp av en läkare. Primär mottagning innefattar vanligtvis insamling av patientklagomål, anamnese och fysisk undersökning. Dessutom kan en mer detaljerad undersökning krävas, som vanligtvis innefattar:

 • Analyser för identifiering av olika infektioner.
 • Ultraljudsundersökning av bäckenorganen.
 • Rektalt undersökning av prostata.
 • CT.

Under diagnosen gör doktorn ett staket av prostatajuice för forskning i laboratoriet för bakterier eller patologier. Lämna inte de föreslagna undersökningsmetoderna. Specialisten bör presentera en fullständig klinisk bild av sjukdomen för att därefter erbjuda den mest effektiva botningen för kronisk prostatit.

Medicinsterapi

Behandlingen av sjukdomen börjar med en förändring i patientens vanliga sätt att leva, vilket senare kommer att bidra till att sakta utveckla sjukdomen. Det är viktigt att fullständigt övervinna alla dåliga vanor (alkohol, rökning, kronisk hypotermi). Läkarna rekommenderar att man normaliserar sexuell aktivitet.

Drogbehandling av kronisk prostatit hos män innefattar utnämning av droger av olika grupper som direkt påverkar alla stadier av den patologiska processen. Patienter rekommenderas att ta antibakteriella läkemedel ("Ciprofloxacin", "Norfloxacin"), immunomodulatorer och icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel. Antibiotika är också föreskrivna för att förhindra förvärring av sjukdomen.

Vid komplex behandling av prostatit används ofta fyto-läkemedel. "LIKOPROFIT®" är ett komplex av naturliga komponenter. Komponenter "LIKOPROFIT®" selektivt ansamlas i prostatavävnaden, minskar manifestationerna av inflammation, öka den skyddande funktionen, skydda celler från skada genom fria radikaler och processkontroll kraftig tillväxt av prostatavävnader. På grund av den komplexa och balanserade kompositionen elimineras svårigheterna i samband med urinering, försvagning av smärtssyndromet. (1) Komponenterna i "LIKOPROFIT®" på en bakgrund av standardterapi för att effektivt påverka de viktigaste symptomen på kronisk prostatit, bidra till en förbättring av urinering: minska frekvensen av urinering och öka urinflödet, må bättre och har en reparativ effekt hos patienter med kronisk prostatit.

När en bakteriell form av prostatit vanligen föreskrivs läkemedel från gruppen av a-adrenoblockerare ("Terazonin", "Tamsulosin"). Under sitt inflytande minskar trycket i blåsans nacke och mjuk muskler i prostata.

Drogbehandling av kronisk prostatit i hemmet är en lång och mycket tidskrävande process, vilket kräver mycket styrka och tålamod. Från rätt val av läkemedel påverkar effekten av hela behandlingen direkt. Om, under behandlingen, inte alla patogena bakterier förstörs, kommer sjukdomen förr eller senare att föda igen. Särskild uppmärksamhet ägnas åt immunkorrigering. Mottagning av antibiotika bidrar till att försvaga kroppens försvar. Huvudmålet med immunkorrigering är den maximala restaureringen av patientens hälsa. Detta underlättas av normaliseringen av livsstilen och samråd med immunologen.

Näring är nyckeln till framgångsrik behandling

Korrigering av näring är en omedelbar komponent i litteraturbehandling. Alla patienter rekommenderar utan undantag läkare att analysera den dagliga kosten. Raffinerad mat kombinerad med hypodynamia leder till allvarliga metaboliska störningar.

Det är viktigt att förstå att en hälsosam kost ska fylla kroppens behov i ett komplex av mineraler och vitaminer, mikro- och makroelement. Behandling av kronisk prostatit hemma innebär total avhållsamhet från alkohol, fet och stekt mat, rökt kött, halvfabrikat och bakning. Dieten bör diversifieras med skaldjur, grönsaker och frukt, porridger, jästa mjölkprodukter. Efter en så enkel nog kan receptet förbättra patientens tillstånd och sakta sjukdomsprogressionen.

Traditionella behandlingsmetoder

Många underskattar möjligheterna till naturläkemedel och tvivlar på att fytopreparationer kan bota kronisk prostatit. Symtom på den här smutsiga sjukdomen förvärrar livskvaliteten, att fler och fler patienter på senare år vänder sig till alternativ icke-traditionell terapi. Preliminärt är det bättre att konsultera en läkare i denna fråga.

Växtbaserade läkemedel påverkar inte bara prostatakörteln, de förstärker hela kroppen som helhet, vilket ofta krävs efter en antibiotikakurs. Som regel använder man tinkturer och avkolning av följande växter för behandling: kamomill, aloe, ginseng, nässla, burdockrot. Deras huvuduppgift syftar till att minska den befintliga inflammationen och återställa blodcirkulationen.

Behandling av kronisk prostatit med folkmedicin innebär att man använder pumpa frön. De kan konsumeras i orörda tillstånd före måltiden eller göra infusion av honung. Det rekommenderas också att dricka juice från sparris varje dag före måltid med tillsättning av morötter och betor.

Fytoterapi kräver inte mycket ansträngning eller materialkostnader. Man bör komma ihåg att behandlings enbart folkmusik rättsmedel inte tillåter att glömma att ha en sjukdom, är det bättre att ta till hans hjälp, i kombination med läkemedel plan.

Sjukgymnastik och kronisk prostatit

Symtom på denna smittsamma sjukdom kan minskas med hjälp av den vanligaste massagen av prostatakörteln. Det började användas aktivt under det tjugonde århundradet. Idag uppger experter enhälligt effektiviteten av detta förfarande, tack vare vilket det är möjligt att ge utflöde av utsöndring och öka blodtillförseln i det drabbade området.

Prostatmassage rekommenderas vanligtvis mot bakgrund av antibiotikabehandling. Det ska utföras av en kvalificerad specialist. Det är ganska svårt att hantera denna procedur självständigt. Dessutom är det möjligt att minimera hela terapeutisk effekt.

Förutom massage kan en laser eller ultraljudsvågbehandling ordineras till en patient.

Konsekvenser av kronisk prostatit

Hur man behandlar kronisk prostatit, har vi redan sagt. Nu är det nödvändigt att prata om möjliga komplikationer om patienten försummar läkarens råd.

En av de vanligaste konsekvenserna av sjukdomen är ett brott mot kraften. Nästan alla patienter måste möta detta problem. Det manifesterar inte bara en överträdelse av utlösning, utan en fullständig brist på erektion.

Om du inte behandlar kronisk prostatit ökar sannolikheten för att utveckla cancer. Detta faktum har bevisats av många studier på detta område. I sjukdomsprocessen kan friska celler omvandlas till cancerceller. Oftast observeras en sådan bild med en ökning av fria radikaler, vilka är ansvariga för skador på DNA-molekyler.

På grund av kronisk prostatit kan det finnas en överträdelse av den urogenitala funktionen. I det här fallet är urinprocessen åtföljd av brännande och svår smärta, önskningar blir frekventa och oproduktiva. Sådana symtom ska varna varje man och bli en ursäkt för omedelbar uppmaning till en läkare. I receptionen kommer experten att berätta för dig hur man behandlar kronisk prostatit, vad man ska göra för att undvika utveckling av komplikationer. Senare, som ett resultat av denna sjukdom, kan patologier som uretrit, pyelonefrit och cystit utvecklas.

I 40% av männen med denna diagnos utvecklas infertilitet. En sådan bild är som regel orsakad av brist på snabb behandling. Saken är att i processen med inflammation produceras hemligheten i prostatakörteln i mindre mängder. Detta påverkar direkt spermatozoas aktivitet. Om sjukdomen inte behandlas under lång tid minskar prostata först i storlek och upphör sedan att utföra sina primära funktioner.

Hur man undviker en smutsig diagnos?

Profylax av prostatit innebär att man ändrar det vanliga sättet att leva till en mer aktiv. Om det inte finns någon möjlighet att gå in för sport, är det möjligt att göra gymnastik eller elementära gymnastikövningar.

Det är nödvändigt att undvika hypotermi och minst en gång per år för att besöka en urolog för profylax. Ju tidigare sjukdomen upptäcks, desto lättare är det att bota det.

För förstoppning bör laxermedel användas. Om problemet löper i kronisk form bör du söka kvalificerad hjälp. Läkare rekommenderar att man försöker normalisera sexuellt liv, men samtidigt undvika oavsiktligt samlag. Överdriven sexuell aktivitet och långvarig abstinens påverkar negativt tillståndet samt prostata körningens funktion.

Profylax av prostatit innefattar ett fullständigt avslag på dåliga vanor, inklusive användning av alkoholhaltiga drycker. Vid första misstanke om STD: er är det viktigt att konsultera en läkare, ta alla nödvändiga tester och genomgå en behandling. Du borde inte försöka hantera sådana problem av sig själv.

slutsats

Tyvärr diagnostiserar idag läkare i allt högre grad kronisk prostatit. Recensioner av många patienter som var tvungna att möta denna sjukdom, bevisade behovet av snabb behandling av patologi. Modern medicin erbjuder flera alternativ för hur man besegrar denna sjukdom. Drogterapi, massage sessioner, fytoterapi - alla dessa metoder för behandling möjliggör en stabil remission. Var frisk!

* Instruktioner för användning av kosttillskott till mat LYKOPROFIT® 1. Spivak L.G. Effekt och säkerhet för Lycoprofit ® hos patienter med kronisk prostatit och prostatisk adenom. Urology. 2013, nr 2, sid. 118-122.