Huvud
Förebyggande

Hormonal terapi för prostatacancer

Hormonbehandling av prostatacancer hjälper inte helt av med sjukdomen. Men det kommer att stoppa sjukdomsprogressionen och förbättra patientens välbefinnande avsevärt. Testosteron är ett manligt könshormon som främjar utvecklingen och utvecklingen av en malign tumör i prostata.

Målet med hormonbehandling är att minska kroppens utsöndring av testosteron, liksom att blockera dess verkan. Individuellt är för varje patient en av de befintliga metoderna för hormonbehandling vald. Läkare uppmärksammar sådana faktorer:

 • Indikatorer för vikt och höjd;
 • Allmän hälsa;
 • ålder;
 • Steg av cancerutveckling, tumörprevalens;

I vilka fall administreras hormonbehandling i behandlingen av prostatacancer:

 1. När indikationerna inte kan vara en operation, strålbehandling.
 2. I en situation där cancern spred sig bortom hankörteln;
 3. Före operationen, för att minska storleken på prostata;
 4. Om det förekommit fall av cancer i körteln efter operationen, strålbehandling
 5. Innan strålterapi utförs, förbättra procedurens effektivitet.
 6. I kombination med strålbehandling för att utesluta sjukdomens återfall sprider den sig bortom körteln;

Typer av hormonbehandling för prostatacancer

Kirurgisk kastrering

Detta är en operation, men den är förknippad med hormonell omorganisation av den manliga kroppen. Under operationen avlägsnas testiklarna, där mer än 90% androgener produceras. Avlägsnande av testiklar minskar koncentrationen av manliga hormoner i blodet, vilket leder till ett stopp i tumörens tillväxt, dess rynkor.

Operationen utförs på poliklinisk basis och för att uppnå en tillfredsställande kosmetisk effekt placeras artificiella implantat på platsen för de borttagna testiklarna. Operationen är ett enklare och också billigare sätt hur man minskar androgenernas nivå i blodet.

Medicinsk hormonbehandling

I denna situation tas ingenting bort från människans kropp, men flera behandlingskurser med speciella hormonella droger krävs:

Luteiniserande hormonanaloger

Drogerna hjälper till att uppnå samma effekt som observeras efter operationen. Androgenhalten i blodet sjunker kraftigt. Mottagandet av sådana droger har effekt av läkemedelskastration. Till skillnad från kirurgisk kastrering är effekten av att ta dessa läkemedel reversibel. Läkemedel av denna kategori säljs i form av subkutana injektioner. Beroende på den specifika typen av frekvens kan det vara en gång i månaden eller till och med en gång per år. Den första mottagningen kommer att åtföljas av en kortvarig ökning av testosteronnivåerna, sedan en minskning till ett minimum.

antiandrogener

I testiklarna produceras upp till 90% testosteron, men 10% produceras i binjurarna. Därför kan inte endast testosteronhalten reduceras till ett minimum när det bara går att blockera produktionen av hormoner i testiklarna. Droger i denna grupp blockerar också produktionen av testosteron genom binjurarna. Används oftast i kombination med den först beskrivna gruppen droger.

LHRH-blockerare

Blockera produktionen av luteiniserande hormon av hypofysen, vilket leder till att testosterons syntes upphör. Leda till en snabb minskning av testosteron och orsaka inte en biverkning vid första antagandet. Tar en gång i månaden subkutant. Biverkningar inkluderar smärta och svullnad på injektionsstället, ökande nivåer av leverenzymer.

Detta är viktigt! Det första intaget av droger i denna grupp följs ofta i cancerpatienter genom tumörförstöring och generellt symtomförstöring. Det kan uttalas benbesvär, ett brott mot blodkoagulerbarhet. För att förhindra detta fenomen kan i två veckor utse antiandrogena droger.

östrogener

Östrogener är kvinnliga hormoner, deras närvaro i blodet hos en man i tillräcklig mängd gör det möjligt att sänka nivån av testosteron i blodet. Men möjliga allvarliga biverkningar-bildandet av blodproppar, problem med kardiovaskulärsystemet. Förberedelser av denna kategori ersätts gradvis av de första två grupperna som skrivs i denna del av artikeln.

Inhibitorer av androgensyntes

Endast ett läkemedel är den här gruppen av droger - abirateron. Det godkändes endast 2011 och används för att behandla metastatisk prostatacancer. Aktiviteten av enzymet hämmar produktionen av testosteron och minskar dess koncentration i blodet. Syntesen av det manliga hormonet i testiklarna, binjurarna och cancercellerna är undertryckt.

Biverkningar av hormonell behandling av prostatacancer:

 • Minskad libido, impotens. Passar efter att läkemedlet avslutats.
 • Osteoporos.
 • Depression, känslor av depression och trötthet.
 • Varmtvätt till överkroppen och ansiktet. Pulshastigheten ökar, svettningen ökar kraftigt, det blir oträttligt varmt.
 • Minneskort
 • Ömhet i bröstkörtorns område, deras möjliga ökning;
 • Problem med metabolism leder ofta till en ökning av kroppsvikt;
  anemi;
 • Risk för utveckling av diabetes mellitus, hjärtinfarkt, högt blodtryck;

För att minska riskerna för komplikationer med hormonell behandling av prostatacancer kan du:

 1. Rätt att äta. Minska feta livsmedel och äta mycket grönsaker och frukter i färsk form, mejeriprodukter (helst hemma och inte inköpta). För att minimera användningen av salt, kryddig och kryddig. Även med förlust av aptit från mat, kan du inte vägra. Tillåt att äta små mängder, men ofta.
 2. Försök att inte falla och undvika blåmärken.
 3. Sluta röka, drick inte alkoholhaltiga drycker.
 4. Ät mat med hög kalcium, och få D-vitamin mer tid att spendera i solen.
 5. Drick inte kolsyrade drycker och kaffe. Drick minst två liter rent vatten under dagen.
 6. Gör ett strikt schema på dagen, sova minst åtta timmar, vila ofta.
 7. Undvik stress och lugnt reagera på stressiga situationer.
 8. Mycket tid att spendera utomhus, tillsammans med en läkare, kan du göra en plan för den tillåtna fysiska aktiviteten. Promenad är extremt användbar.

Vid behandling av prostatacancer med hormonbehandling är det viktigt att följa all läkares instruktioner. Om det finns några biverkningar ska de omedelbart rapporteras till läkaren. Glöm inte att äta ordentligt, gå i frisk luft. Hormonbehandling hjälper till att sakta sjukdomsförloppet och undvika återfall. Om tumören inte reagerar på hormoner, bli inte upprörd: detta är inte slutet och det finns andra behandlingar som du kan försöka.

Metoden för hormonell behandling av prostatacancer

I kliniska prövningar avslöjades att cancer av prostata av en malign natur är hormonberoende, i synnerhet från testosteron. Denna urologiska patologi har en specifik specificitet av utveckling och, i frånvaro av behandling, fortskrider tillräckligt snabbt, vilket ökar risken för dödsfall. Av denna anledning kan den onkologiska sjukdomen endast besegras med den kombinerade användningen av olika metoder. Hormonbehandling i prostatacancer pressar den aktiva utvecklingen och uppdelningen av cancerceller genom att sänka nivån av testosteron.

Innehållet i artikeln

Effekt av hormonbehandling för prostatakarcinom

Vid de första utvecklingsstadierna fortsätter prostatacancer (PCa), som verkar som en malign neoplasma, asymptomatiskt. Av denna anledning diagnostiseras 30% av de urologiska patienterna redan på stadium av aktiv metastasering.

Med uppkomsten av andropause hos män, som är förknippad med den naturliga processen med åldrande, finns det en obalans av hormoner i blodet. Brott mot jämviktsnivån av testosteron provocerar bildandet av tumörliknande bildning av en malign natur i prostata. Av denna anledning är hormonbehandling av prostatacancer främst inriktad på att minska androgenproduktionen och minska deras påverkan på männas bäckenorgan.

Denna teknik för behandling av prostatacancer kan inte vara en panacea, trots den höga effektiviteten i den primära exponeringsperioden för lesioner. Hormonbehandling är inte kapabel att förstöra en malign tumör, men hjälper bara till att sakta sin progression. Onkologer fann också att vissa muterade cancerceller utvecklas oberoende av mängden testosteron i hankönets blod. Således kan hormonbehandling för prostatacancer inte vara fullständigt effektiv på grund av tumörsäkerhet mot droger. Samtidigt kan denna teknik öka effektiviteten hos andra medel för att bekämpa urologisk patologi i en komplex applikation: riktade strålningsexponering, kemoterapi. Som ett resultat minskar patienten smärtsamma symptom, och han återvänder till sitt vanliga liv.

Hormonbehandling för prostatacancer kan utföras på olika sätt, som var och en bygger på analysen av följande faktorer:

 • patientens ålder
 • Förekomsten av fetma
 • Associerade sjukdomar i organsystem;
 • stadium av den avslöjade patologin;
 • graden av tumörtillväxt
 • individuella symtom på urologisk sjukdom.

Indikationer och kontraindikationer för användningen av tekniken

Som medicinsk praxis visar, används hormonbehandling för prostatacancer i de sena stadierna av en tumör, när kirurgi eller strålning inte visade ett positivt resultat i form av uthållig remission. Denna form av bekämpning av malign neoplasma i prostata utförs både i kurser och utan avbrott. I detta fall används kirurgiska metoder för att påverka cancerceller eller mer moderna medicinska sådana.

Onkologer identifierar följande faktorer i närvaro av vilka utövandet av hormonbehandling för prostatacancer är kontraindicerad eller vice versa rekommenderas starkt:

Operativ ingripande

Med tanke på det faktum att testosteron och prostatacancer är oupplösligt länkade, är hormonterapi inriktad på att hämma sin produktion och minska den negativa påverkan på prostatens naturliga funktion. Denna metod för behandling av prostatacancer kan utföras med hjälp av partiell eller fullständig kirurgisk kastrering eller med alternativ medicinering.

På grund av det faktum att upp till 90% testosteron produceras i testiklarna, hänför sig kirurgi för att ta bort dem (orchiektomi) till mycket effektiva terapier. Denna procedur utförs på poliklinisk basis med lokalbedövning eller intravenös anestesi. Testiklarna skärs genom små snitt längs sidorna av pungen och en månad efter operationen är det visuellt omöjligt att avgöra att operationen utfördes.

Orchiectomy har använts framgångsrikt i onkologi sedan 1940, men nu är läkare mindre benägna att tillgripa denna metod för behandling av prostatacancer. Detta beror på det faktum att avlägsnandet av en eller två testiklar minskar bara 60% av det producerade hormonet. Dessutom identifierar läkare 20-30% av de fall av urologisk patologi cancerceller som är helt immun mot hormonbehandling och utvecklas oberoende av testosteronnivåer.

I sådana situationer anses utförandet av en sådan radikal operation oskälig på grund av den höga risken för komplikationer i rehabiliteringsperioden och graden av psykiatriska störningar hos män. Hittills har ett alternativ till kirurgisk excision av testiklarna utvecklats - läkemedelskastration med hjälp av läkemedel som hämmar produktionen av hormonet. Trots det mer sparsamma tillvägagångssättet i denna teknik, återställs syntesen av testosteron i blodet efter avbrytande av att ta specialdroger.

Medicinsterapi

Vid diagnoser av hormonell behandling av prostatacancer kan följande medicinska substanser användas: LHRH-agonister och blockeringsmedel, antiandrogener och hämmare av syntesen.

I rollen som ett alternativ till kirurgisk kastrering används luteiniserande hormon (LH) analoger, vilka används vid injektion eller implantatplacering. Principen för denna teknik är att LHRH-agonister liknar anatomin mot de ursprungliga hormonerna, och när de interagerar med hypotalamusreceptorerna (avdelningen för mellanliggande hjärnan) minskar testosteronmängden hos patienten. Sådana konsekvenser är reversibla efter återtagande av droger, vilket inkluderar goserelin, leuprolid, triptorelin.

Efter den första antagandet av luteiniserande hormonanaloger i patientens blod uppvisar resultaten av testen en kortvarig ökning av testosteronnivåerna, varefter den sjunker till minimikoncentrationen. Användningen av injektioner i prostatacancer är förenad med risken för ett så kallat utbrott hos patienter. Detta tillstånd består i förvärring av urologiska patologins gång och aktivering av symtom, manifesterad i form av smärta i extremiteterna, nedre delen av ryggen, autoimmuna reaktioner (störning av blodkoagulering). För att motverka dessa negativa konsekvenser, föreskriver onkologer antihormonala droger i 14 dagar.

10% av den totala mängden hormoner produceras i binjurarna hos en man. Av denna anledning är inhiberingen av testosterontillväxten i testiklarna inte fullständigt effektiv. Behandling av prostatacancer med antiandrogener ordineras i kombination med kirurgisk eller läkemedelskastration för att öka effektiviteten, men kan ibland användas som monoterapi. Hormonala läkemedel som används i denna teknik för att bekämpa utvecklingen av en malign tumör är: bikalutamid, cyproteronacetat, flutamid.

Handlingsprincipen för LHRH-blockerare liknar antiandrogener - produktionen av luteiniserande hormoner hämmas, och därmed minskar testosteronnivån. Den väsentliga skillnaden är att antagonister inte provocerar fenomenet utbrott, därför är dessa terapi-urologiska patienter lättare att tolerera. För närvarande har ett läkemedel från denna grupp, deharelix, utvecklats, vilket används parenteralt en gång i 30 dagar.

I den manliga kroppen finns också kvinnliga androgener - östrogener. Metoden för applicering av dessa hormoner har ett stort antal biverkningar från det kardiovaskulära systemet. Onkologer lämnar emellertid inte det i situationer där androgenterapi inte har givit resultat för att minska testosteronnivåerna.

Läkemedlet abirateron avser hämmare av syntesen av könshormoner. Det unika med drogen är att det hämmar utvecklingen av testosteron både i testiklarna och i binjurarna och i cellerna av en malign tumör.

Eventuella biverkningar

Manlig hormon testosteron är inte bara ansvarig för erektil förmåga, men också många andra processer. Följaktligen, när det saknas i blodet, diagnostiseras följande reaktioner hos hanen:

 • minskad sexuell lust (libido);
 • ökad trötthet
 • ökad benbräcklighet på grund av kalciumutlakning (osteoporos är typiskt för PCa med metastaser);
 • uppkomsten av erektil dysfunktion;
 • bröstförstoring, ömhet i bröstvårtan;
 • tidvatten i kroppens övre del, åtföljd av ökad svettning, känsla av värme;
 • som en följd av en metabolisk störning, minskar muskelmassan och fetma hos en urologisk patient (fett innehåller ämnen med cancerframkallande effekt);
 • anemi utvecklas (lågt hemoglobininnehåll);
 • risken för diabetes mellitus, kränkning av hjärtrytmen, blodtryck ökar.

Av dessa skäl, innan man börjar behandla en cancerous tumör i könkörteln med hjälp av hormonella preparat är det extremt viktigt att diskutera med läkaren alla möjliga sidreaktioner.

Onkologi har utvecklat en teknik med intermittent terapi som bidrar till att minska de oönskade konsekvenserna av en droppe i testosteron. Kärnan i denna behandlingsmetod är att under de första sex månaderna tar den urologiska patienten hormoner för att upprätthålla en låg nivå av prostataspecifikt antigen. Därefter görs en paus tills PSA-nivån når den önskade nivån. Under viloperioden från hormonell behandling i kroppen har män testosteron tid att återhämta sig till normala värden, och sedan återupptas behandlingen.

På en dag bör man dricka upp till 2 liter destillerat vatten för att undvika stillastående processer i bäckenorganen och normal drift av urinvägarna, vilket i första hand påverkar PCa.

För att minska de negativa reaktions onkologer rekommenderar också att en särskild mat regim, vilket är behovet av att undvika rött kött, läsk, stekt mat med mycket kryddor. I den dagliga kosten bör dominera färska grönsaker och frukter, en stor mängd fibrer, med tonvikten på fraktionerade måltider i små portioner.

Det finns också en positiv effekt av fysisk ansträngning i samband med urologiska patologier. Motoraktivitet är extremt viktig på grund av den höga risken för fetma med hormonbehandling. Samtidigt är det inte nödvändigt att ordna tunga försvagande sportaktiviteter. Det kommer att vara tillräckligt att göra övningar på morgonen, gå på friluft.

Prognos överlevnad

På grund av det faktum att hormonbehandling är föreskriven för att diagnostisera svåra stadier av PCa är det svårt att förutse livslängden hos en urologisk patient till onkologer. Om den första graden av prostatakarcinom lätt behandlas utan radikala tekniker kräver efterföljande faser av sjukdomsprogression komplexa kombinationer av olika sätt att bekämpa sjukdomen. Den övergripande överlevnadsprognosen beror på många faktorer: ålder, graden av malignitet, lokalisering av metastas och samtidiga sjukdomar.

Enligt medicinska data efter hormonell behandling lever urologiska patienter med andra etappen av prostatacancer i cirka 15 år och i tredje etappen - upp till 10 år. Många experter anser att ett positivt resultat är mindre troligt vid diagnosen prostatakarcinom i klass 4. Det är självklart inte möjligt att uppnå full återhämtning med aktiv metastasering i benvävnad och avlägsna organ. Men med snabb hormonbehandling kan patientens liv förlängas i 3 år.

På grund av detaljerna i utvecklingen av prostatacancer hos män sjukdomar är det viktigt att föra de årliga förebyggande hälsokontroller för tidig upptäckt av sjukdomen.

slutsats

Trots läkemedlets framsteg på den farmakologiska marknaden skyndar onkologerna inte att vägra hormoner vid behandling av prostatacancer. Denna teknik används som ett tillägg till den grundläggande behandlingen. Efter hormonell behandling krävs en konstant kontroll av halten av manliga hormon testosteron och PSA i blodet. Det är minskningen av mängden specifikt antigen som kommer att vara ett tecken på effektiviteten av behandlingen.

Trots det stora antalet möjliga negativa reaktioner hos organsystemen, bör man inte ge upp denna metod att kämpa med PCa. Noggrann överensstämmelse med medicinska rekommendationer bidrar till att minska sannolikheten för biverkningar. Glöm inte att vid de första tecknen på urologisk patologi bör man vända sig till specialister i tid eftersom de tidiga stadierna av sjukdomen är lättare att behandla och utesluter möjligheten till ett dödligt utfall.

Hormonal terapi för prostatacancer

Producerad av körtlar i det endokrina systemet, ämnen - hormoner - reglera vitaliteten hos människokroppen. Deras överskott eller brist är kapabel att provocera både lättkorrigerbara störningar och utseendet av tumörer - till exempel prostatakarcinom.

Anledningen till dess utseende är en ökning i koncentrationen av androstenedion, dihydrotestosteron och testosteron, vilket provocerar den patologiska tillväxten av körteln och utseendet av cancerceller.

På grund av den direkta korrelationen mellan överskottet av dessa biologiskt aktiva substanser och tumörens tillväxt anses hormonbehandling för prostatacancer vara en av de mest effektiva behandlingarna, även i de sista skeden av sjukdomen.

Vid vilka indikationer tillämpas hormonbehandling?

Användningen av hormonbehandling för prostatacancer är angiven i sådana fall:

patologiskt förändrade celler har inte helt eliminerats vid kirurgi eller strålbehandling, det finns en signifikant risk för återkommande sjukdom;

 1. Den maligna tumören sprider sig till andra vävnader;
 2. Den tidigare behandlingen av strålterapi gav inte en stabil remission;
 3. Det finns en hög risk för förvärring av den onkologiska processen (i detta fall kombineras hormonbehandling med strålningsexponering för prostata);
 4. i ooperativa tumörfall (vanligtvis för äldre patienter);
 5. vid den sista etappen av den onkologiska processen för att fördröja tumörtillväxten och metastaserna.

I fallet när tumören har passerat till närliggande lymfkörtlar eller benvävnad anses hormonbehandling vara den mest lämpliga och effektiva. Förloppet av att ta hormonella droger ordineras ofta innan operationen tar bort prostata för att stoppa den patologiska processen och minska volymen av den drabbade körteln.

Applikationsordningen och dosen av läkemedel utsetts av onkolog-urologen, utgående från följande faktorer:

 • patientens ålder
 • Förekomsten av systemiska kroniska sjukdomar som påverkar toleransen för droger, utsikterna till operation och graden av tumörtillväxt.
 • etapper av malign process.

Dosering och dosering av läkemedlen kan ökas eller minskas om resultatet inte är signifikant eller om biverkningarna av behandlingen har för stor effekt på patientens livskvalitet.

Hormonbehandling kan öka livslängden för patienter med stadium 4 prostatacancer i genomsnitt med 3 år och i vissa fall upp till 5-7 år.

Typer av hormonbehandling

Hormonbehandling klassificeras enligt kursens varaktighet och behandlingsmetod. Under kursens längd är det uppdelat i:

 • kontinuerlig (detta inkluderar kirurgiska och vissa medicinska behandlingsmetoder);
 • diskontinuerlig (intermittent).

För att övervaka effekten av hormonbehandling används PSA-nivån (prostataspecifik antigen), vilken är associerad med tumörens tillväxt och scenen för den onkologiska processen. Det optimala värdet är 0,5 μg / l, och med långvarig hormonbehandling sjunker den till 0,1 μg / l.

Med intermittent terapi stoppas medicinen efter att ha nått den optimala antigennivån. Detta minskar kostnaden för behandling och undviker utseendet av biverkningar.
Det finns flera sätt att hormonbehandling för prostatacancer:

 1. Kirurgisk kastration (orchidektomi);
 2. Drogkastration med kemiska analoger av hypofyshormonet;
 3. Intag av hypofyshormonantagonister, vilket bidrar till en minskning av mängden testosteron;
 4. Monoterapi med antiandrogener;
 5. Maximal androgenblockering (kombination av läkemedelskastration med användning av antiandrogena läkemedel).

Var och en av metoderna bör övervägas separat.

Kirurgisk kastrering

Orchidektomi - borttagande av testiklarna - utförs för att snabbt och naturligt minska koncentrationen av androgener för att utesluta deras effekter på prostatakarcinom. Operationen utförs under lokal eller allmän anestesi genom en liten (upp till flera centimeter) snitt i pungen.

Fördelen med metoden är den irreversibla inhiberingen av hormonproduktion, vilket ger tumörtillväxt. Nackdelarna innefattar möjliga konsekvenser av ingreppet - infektion av sår eller hematom i pungen.

Många patienter vägrar kirurgisk kastrering av psykologiska skäl, trots den högre livskvalitet än efter medicinsk kastrering, snabb effekt och en betydande ökning av överlevnad i ett tidigt skede av cancer processen.

Medicinsk kastrering

Medicinsk kastration kallas gonadotropinfrisättande hormonanalog terapi (GnRH). Med långtidsinträde minskar de effektivt produktionen av könshormoner. Samtidigt uppnås ett resultat som liknar konsekvenserna av att ta bort testiklarna.

Fördelen med denna behandlingsmetod är dess reversibilitet (testosteronnivån stiger till nära normal efter stoppande injektioner).

Nackdelarna med denna metod är avstånden effekt (nivån av manligt hormon reduceras till ett optimum i cancerprocessen inte mindre än 3 veckor) såväl som tillfällig ökning androgenkoncentration i blodströmmen vid början av behandlingen, som inledningsvis kan stimulera tillväxten av malignitet, och först därefter agera återflöde sätt.

För medicinsk kastrering används substanser som tryptorelin, leuprorelin, goserelin (Zoladex), buserelin. De injiceras under huden en gång var 1-3 månader beroende på ämnets natur och dess dosering.

Användningen av hypofyshormonantagonister

Denna typ av läkemedel binder hypofysreceptorerna, vilka är ansvariga för frisättningen av gonadotropiner, follikelstimulerande och luteiniserande hormon. På grund av en minskning av antalet stimulerande hormoner sjunker testosteronnivån i patientens blod kraftigt.

Fördelen med att använda antagonister till gonadotropinfrisättande hormon jämfört med medicinsk kastrering är ingen initial explosion av testosteron i blodet, vilket orsakar försämring av sjukdomen, att den karakteristiska starta GnRH-agonist terapi.

Preparat av denna klass reducerar reversibelt produktionen av testosteron, hämmar utvecklingen av den onkologiska processen och stimulerar cellens differentiering (dvs den omvända patologiska processen). I medicinsk praxis är det mest kända läkemedlet Firmagon (aktiv ingrediens - Degarelix).

Metoder för behandling med antiandrogener

Monoterapi med antiandrogener kan användas i fall där en cancerous tumör har spridit sig endast till prostatavävnad och inte kompliceras av metastaser. Som ett alternativ båda typerna av kastrering, har det fördelen av en bättre livskvalitet (patienter bevara erektil funktion), men har den biverkningen - stimulerar tillväxt och ömhet thorax körtel (gynekomasti).

Antiandrogener används också i den så kallade. maximal androgen blockad Minskningen av mängden testosteron under kastration är inte 100%, men upp till 60% på grund av det faktum att några hormoner associerade med prostatatumör produceras av binjurarna.

Förberedelser av denna farmakologiska grupp utses för att blockera interaktionen mellan cancerceller med binjur och androgener och sålunda att hämma utvecklingen av den onkologiska processen så mycket som möjligt.

Oftast bland antiandrogen använda läkemedel som anandron, flucin, androkur och bicalutamid (Casodex).

Östrogenbehandling (behandling med kvinnliga könshormoner) kan ibland användas i vanliga former av prostatacancer, även om det anses något mindre effektivt än nuvarande anti-androgena läkemedelsregimer.

Nackdelen med denna metod är ett stort antal och risk för komplikationer (trombos, myokardinfarkt, avvikelser i mag-tarmkanalen och leverfunktionen, etc.). Denna farmakologiska grupp innehåller beredningar:

Biverkningar av cancer mot cancer

Hormonal terapi påverkar kroppen väsentligt. Brottet mot balansen mellan biologiskt aktiva substanser i kroppen, som hämmar tumörutvecklingen, har också ett antal biverkningar:

 • minnesbrist
 • minskning av hemoglobin (anemi)
 • hypertoni, dysfunktion i hjärt-kärlsystemet;
 • förändring i metabolism (tillväxt av fettmassa, ökad risk för manifestation av diabetes mellitus);
 • ökad bräcklighet av benvävnad (osteoporos);
 • permanent utmattning, ökad risk för depression
 • ökad svettning;
 • diarré;
 • gynekomasti;
 • erektil dysfunktion.

Det är välkänt att biverkningar efter avskaffandet av läkemedelsbehandling gradvis passerar och kroppens normala funktion återställs. Den kirurgiska metoden för hormonbehandling är irreversibel.

Ytterligare åtgärder för hormonbehandling

Biverkningar kan minskas med ytterligare åtgärder. Till exempel för att stärka benvävnadssubstanser baserade på zolendronsyra, densumab, samt kosttillskott av kalcium och cholecalciferol (D3).

Patienter som får hormonbehandling i samband med prostatacancer bör följa ett antal rekommendationer:

 • Håll dig till en speciell diet med högt innehåll av vitaminer, kostfiber och kalcium, minska intaget av animaliska fetter.
 • Undvik användning av koffeinhaltiga och kolsyrade drycker;
 • Sluta röka
 • Ät små portioner och observera vattennormen (minst 2,5-3 liter vätska per dag).
 • Vila minst 8 på natten och regelbundet ta pauser under dagen;
 • Att ge tid till sport: sysselsättningen kommer att tillåta att minska en vinstvikt, för att stärka en muskulär korsett och för att påskynda blodcirkulationen. Nivån på lasten måste avtalas med den behandlande läkaren i förväg. skador och överbelastningar kan utlösa framkallandet av den onkologiska processen.
 • Undvik stress.

Prostatacancer är en sjukdom som inte är försäkrad av någon medlem av det starkare könet. Tidig diagnos, kirurgiska ingrepp, strålterapi och medicinsk terapi, inklusive, inklusive intag av hormonella droger, gör det möjligt att upprätthålla livskvaliteten på högsta möjliga nivå och ger möjlighet till långvarig eftergift.