Huvud
Massage

Prostataförstoring eller hypertrofi: orsaker, symtom och principer för behandling av patologi

Hypertrofi i prostatakörteln är en extremt vanlig patologi bland mogna män.

Medicinsk statistik visar att cirka 40% av de personer som har korsat baren på 60 år, ställer diagnosen.

Men lyckligtvis ger denna patologi relativt lätt till terapi.

Hypertrofi av prostata - vad är det?

Innan du börjar överväga orsakerna, symtomen och egenskaperna hos behandlingen, måste du förstå vad den här sjukdomen är - prostatahypertrofi. Och det första du behöver ta reda på är vad prostatan är.

Prostata är ett litet konformat organ som ligger mellan blåsan och tarmarna. Under en mans liv ökar hans prostatakörtel regelbundet i storlek: först i livmodern, och sedan under puberteten.

Vid en vuxen är storleken på detta organ i genomsnitt följande: 3 av 3 med 2 centimeter. Det anses emellertid vara normalt även när prostatan har vuxit till: 4,5 med 4 med 2,3 centimeter. Överskott betraktas som en patologi.

För att bättre förstå vad prostatahypertrofi är, måste du överväga vad den här kroppen är för. En hälsosam prostatakörtel har tre huvudfunktioner. Den första är att säkerställa ett normalt samlag och intensiv utlösning. Den andra är att förebygga infektioner som kan leda till infertilitet. Den tredje är sperma näring.

orsaker till

Det finns flera teorier som förklarar starten av prostatahypertrofi.

Den mest populära orsaken till sjukdomen, som accepteras av majoriteten av det medicinska samhället - är reaktionen hos prostata körteln till kvinnliga könshormoner.

Faktum är att när manfosteret befinner sig i moderns livmoder bildas det aktuella organet från vävnaderna hos de exfolierande mullerkanalerna. Flickorna av dem bildar i sin tur livmodern.

När en man går in i vuxenlivet (45-50 år), har han en signifikant lägre testosteronnivå och östrogen ökar. Detta orsakar oegentligheter i prostatakörteln.

Enligt en annan teori påverkar utvecklingen av denna patologi sexuell aktivitet hos en person i det förflutna. I synnerhet är denna åsikt mycket vanlig bland personer som inte har medicinsk utbildning. I den relevanta yrkesmiljön var dock denna hypotes inte bekräftad och avvisades på grund av dess insolvens.

Allmänna symtom

I det första skedet orsakar denna patologi inte allvarligt obehag. Därför diagnostiseras det oftast oavsiktligt när det undersöks för andra sjukdomar: prostatacancer, prostatit eller venerala sjukdomar.

Men i början är behandlingen av prostatahypertrofi mycket enklare, vilket betyder att det är billigare. Om det konstateras att även mycket svaga symptom finns, rekommenderas därför att du genomgår en screening.

Hypertrofi av prostata symtom har följande:

 • generell svaghet, mot vilken det finns irritation och apati
 • frekvent uppmaning att tömma blåsan;
 • omöjlighet att uppnå full tillfredsställelse från urinering
 • utveckling av infektionssjukdomar i genitourinary system;
 • Andra svårigheter med urinutsöndring.

Även signifikant minskad libido. Trots det faktum att det vid vuxenlivet är relativt svagt, är motsvarande förändringar fortfarande märkbara. Ja, dessa symptom är typiska för många andra sjukdomar i genitourinary systemet. Men var och en av dem är ett tillfälle att söka läkare.

Stage av utveckling av patologi

Prostatit är rädd för denna agent, som eld!

Du behöver bara ansöka.

För att bättre förstå frågan: Vad är prostatisk hypertrofi, är det nödvändigt att överväga stadierna av denna patologi.

När sjukdomen bara utvecklas är det lätt att bota det. Därför kallas initialfasen reversibel.

Symptomen på sjukdomen är mycket svaga, men med vederbörlig uppmärksamhet är de fortfarande möjliga att märka.

För det första har patienten en liten svårighet att tömma. Denna process blir längre, medan strålens huvud svagas något. Antalet besök på toaletten ökar. Vissa personer med en något förstorad prostata verkar ha obehagliga känslor i underdelen av bukhinnan och / eller perineum.

Vid andra etappen får godartad prostatahypertrofi känna sig tydligare. I processen kan det redan förekomma alla slags komplikationer, som till exempel innefattar en minskning av tjockleken på blåsans väggar, varför de är dåligt kontraherade. Mot denna bakgrund finns det ett problem med fullständig tömning.

På grund av stagnation av urin kan stenar bildas i dem. Tillsammans leder allt detta till förekomsten av svåra smärtssyndrom, som förvärras under urinering.

I avsaknad av korrekt behandling ökar symtomatologin ständigt. Med tiden förlorar patienten nästan möjligheten att gå på toaletten och bli av med den i blåsan lagrade vätskan, bokstavligen för droppe. Smärta syndrom ökar i den mån det blir svårt att tolerera.

I mycket försummade fall uppstår förgiftning, vilket orsakar funktionsfel i många kroppssystem. Hypertrofi av prostata är en patologi som kan leda till blåsans ruptur, även om detta spelas in relativt sällan.

behandling

En fullständig diagnos är nödvändig före behandlingen. Så till exempel, förutom att bestämma storleken på prostatan, används en mikropreparation också för att detektera prostatahypertrofi.

Det är nödvändigt att klargöra orsakerna till patologins ursprung och graden av dess nederlag.

Hypertrofi av prostatabehandling innebär som regel ett komplex. Den första av dessa är konservativ och används huvudsakligen i början av sjukdomsutvecklingen. Fett hypertrofi av prostatakörteln innebär behandling, såväl som fysiologiska förfaranden.

Patienten tilldelas specialbrickor med speciella örter, och även en prostata massage utförs. Detta normaliserar den hormonella bakgrunden och stimulerar blodcirkulationen, vilket stannar organets tillväxt.

Även används är punktterapi, som syftar till lättnad eller lindring av symtom. Till exempel är patienten ordinerad läkemedel som förbättrar urinets permeabilitet.

När konservativ behandling inte är möjlig på grund av organets starka hypertrofi är kirurgisk ingrepp det enda sättet att rätta till patologin.

Nu appliceras tekniken, med vilken överskott av prostatavävnad avlägsnas genom urinröret. Men dess användning är endast möjlig om det inte finns några allvarliga problem med njurarna. Samma metod används ibland i början av prostatahypertrofi, om den klassiska tekniken inte ger tillfredsställande resultat.

Relaterade videoklipp

En urolog om gemensamma prostata sjukdomar och sätt att behandla dem:

 • Eliminerar orsakerna till cirkulationsstörningar
 • Försvinner försiktigt inflammation inom 10 minuter efter att ha tagits

De viktigaste egenskaperna, symptomen och metoderna för behandling av prostatahypertrofi

Prostaten utför ett antal funktioner i den manliga kroppen. Det producerar prostatahemligheten, som ingår i spermierna. Det förhindrar infektion i blåsan och njurarna. Hypertrofi prjayostata - en ökning av prostatakörteln, vilket leder till störningar i genitourinary systemet.

Vad är prostatahypertrofi och varför sker det?

Organets utvidgning kan vara antingen en enskild sjukdom eller en följd av en annan sjukdom.

Orsaker till problemutvecklingen:

 1. kränkningar av den hormonella bakgrunden
 2. prostatit;
 3. inflammatorisk process i urinvägarna;
 4. stillasittande livsstil;
 5. sexuellt överförbara infektioner;
 6. neoplasmer;
 7. regelbunden superkylning;
 8. ojämnt samlag
 9. överträdelse av kost
 10. genetisk predisposition;
 11. ateroskleros;
 12. kränkning av metaboliska processer;
 13. blodförtjockning.

Vid tidpunkten för sjukdomsutvecklingen ackumuleras många provokationsfaktorer. Denna vanliga diagnos förekommer hos män i den äldre åldersgruppen. I 4 av 10 representanter för det starkare könet över 60 år finns det tecken på detta problem.

Hypertrofi av prostata är vanlig bland äldre män

Tecken på patologi

De första budbärarna är förknippade med körteln. Den ligger under blåsan, direkt vid urinröret. Med godartad hypertrofi uppstår överdriven tryck på dessa organ, deras aktivitet är störd.

 1. frekvent uppmaning att urinera
 2. utflöde av urin med en tunn ström;
 3. känsla av partiell tömning av blåsan;
 4. obehag i underlivet;
 5. smärta över pubis
 6. obehagliga känslor inom perineumområdet;
 7. problem med urinering
 8. spår av blod i urinen;
 9. ömhet i ljummen;
 10. generell försämring av tillståndet
 11. störningar av njurar;
 12. sand och stenar i blåsan.

Manifestationer utvecklas gradvis. I avancerade fall är en sekundär infektion kopplad, det blir omöjligt att urinera naturligt. Detta steg kräver sjukhusvistelse.

Vad ska man göra om det finns tecken på en ökning av prostatakörteln?

Efter att ha märkt några förändringar är det nödvändigt att adressera till urologen. Läkaren kommer att samla anamnese, palpate genom anusen och utse ytterligare undersökningar.

Observera tecken på en ökning av prostata, omedelbart rådfråga en urolog!

Forskning för att bekräfta diagnosen:

 • ett allmänt blodprov
 • urinanalys;
 • ultraljud;
 • Röntgen av bäckenorganen;
 • uroflowmetry;
 • TRUS;
 • definitionen av prostataspecifikt antigen i blodet;
 • vävnadsbiopsi.

Ibland är resultaten av de fyra första indikatorerna tillräckliga för en specialist. Läkaren försöker samla upp det maximala antalet data innan patienten behandlas. Det är önskvärt att göra uroflowmetri. Denna procedur bestämmer hastigheten på urinen. Förfarandet är smärtfritt och har inga kontraindikationer. För forskning är det tillräckligt att urinera i en speciell enhet. Därefter kontrollerar datorn patientens indikatorer med acceptabla värden och ger resultatet.

Typ av behandling

Applicera konservativa eller kirurgiska åtgärder. Den första innefattar behandling av prostatahypertrofi med tabletter och massage. Massage förbättrar mikrocirkulationen och utförs av en sjukvårdspersonal. Medicin används på ett komplicerat sätt. Det är nödvändigt att ordinera ett läkemedel för att förbättra utflödet av urin och medel som syftar till att minska prostatakörteln. Applicera och symptomatisk behandling, vars mål är att ta bort smärta och svullnad. Om det finns en infektion, utförs antibiotikabehandling. Samtidigt tas droger för att öka immuniteten och den allmänna förstärkningen av kroppen.

För behandling av prostatahypertrofi används både konservativa och kirurgiska åtgärder

För en gynnsam prognos för konservativ behandling rekommenderas patienten:

 • observera en speciell diet;
 • använd den önskade mängden vatten
 • överge dåliga vanor
 • att bekämpa kroniska sjukdomar;
 • urinera vid första ansträngningen;
 • undvik hypotermi
 • förhindra nya infektioner
 • hålla sig till en hälsosam livsstil
 • Undvik överhettning i solen.

Att uppfylla dessa regler minskar bördan på njurarna och hela kroppen. Dietens speciella roll är förståelig. Med problemen med denna kropp behöver du tillräckligt med vitaminer A, C och E. Därför måste du inkludera i de dagliga kostkällorna för dessa ämnen. Det kan vara tomater, citrusfrukter, vegetabiliska oljor, jordgubbar, kål, spenat.

För den normala funktionen av prostata bör komma den nödvändiga mängden zink. För detta måste du äta skaldjur, pumpa frön, rotfrukter, bönor, nötter, ärter. Glutaminsyra hjälper till att minska storleken på detta organ. Det finns i linser, majs och nötter. Sojaprodukter har en positiv effekt, tack vare isoflavonerna som går in i deras sammansättning. Rekommenderad användning av ägg, eftersom lecitin är användbart för prostata. Korrekt näring löser inte det underliggande problemet, men det hjälper kroppen att förhindra sjukdomsframsteg.

För framgångsrik konservativ behandling, hålla sig till rätt näring!

Kirurgisk behandling indikeras när det är omöjligt att bli av med problemet med konservativa metoder. Operationen utförs med flera metoder. Om njurarnas funktion inte bryts, utförs manipulationen genom urinröret. Med hjälp av ett endoskop är det möjligt att undvika ytlig dissektion av vävnader. En sådan transuretral resektion av prostata är mindre traumatisk. Efter denna manipulation återställs mannen snabbt och kommer snart tillbaka till det vanliga sättet att leva. Laserapplikation är den mest populära metoden för kirurgi.

Om kirurgisk ingrepp genom urinröret inte rekommenderas utförs en klassisk operation. Under ingreppet görs en skärning i underkroppen och prostatakörteln drivs.

 1. Trots överväldigande bland mogna män manifesterar sig sjukdomen sig vid vilken som helst ålder.
 2. Förekomsten av en sjukdom utesluter inte förekomsten av andra sjukdomar med en liknande klinisk bild.
 3. Konsekvensen av försummad sjukdom är ett brott mot styrkan.

Komplikationer av sjukdomen

Om behandlingen inte startas i tid, då är sjukdomsprogressionen oundviklig. Med tiden är interna organ som blåsan och njurarna involverade i processen. Patientens livskvalitet faller. En man förlorar sin förmåga att arbeta, ständigt distraheras från näringslivet på grund av att man går på toaletten, känner smärta i nederlagets område, känner sig generell svaghet, har problem i sexuellt liv. Över tiden blir samlag omöjligt. Sjukdomen leder till infertilitet. Situationen är komplicerad av apati och stress.

Prognosen för behandling av prostatisk hypertrofi är säker vid adressering av en urolog vid sjukdoms första skede.

Hypertrofi i prostatakörteln - vad är det?

Hypertrofi av prostata är en mycket vanlig diagnos de senaste decennierna. Enligt statistik förekommer godartad prostatahypertrofi (adenom) hos cirka 40-45% av den manliga befolkningen i åldern 49-55 år. Faktum är att denna ökning och okontrollerad tillväxt av prostataceller. Oftast är denna sjukdom förknippad med en överträdelse av reproduktiv funktion, som uppträder i ålderdom. Efter 55 år diagnostiseras nästan var tredje man med denna diagnos, och efter 70 år diagnostiseras adenom i 90% av fallen. Risken för att identifiera denna patologi är dock i den yngre generationen.

Hypertrofi av prostata - vad är det?

Denna diagnos kan vara både en oberoende sjukdom och ett tecken på olika patologier i urin- och reproduktionssystemet. Prostatakörteln är utsatt för utvidgning och spridning på grund av kroniska inflammatoriska processer i kroppen hos en man, onkologiska sjukdomar, venerala sjukdomar.

Prostatakörteln är körteln som producerar manliga könshormoner. Det ligger mellan blåsan och ändtarmen. Prostata börjar växa när barnet fortfarande är i moderns livmoder. Med tiden börjar prostatakörteln öka på grund av påverkan av manliga hormoner. Tillväxten fortsätter tills puberteten är över. I en mogen manlig prostata ser du ut som en kastanj eller en kotte, väger ca 18-20 gram.

Prostatan utför sådana funktioner:

 1. I normalt arbete tillåter mannen mannen att ha sex och kontrollerar utlösningsprocesserna.
 2. Det skyddar det manliga reproduktionssystemet från venerala infektioner som leder till infertilitet. Hennes sphincter ligger bredvid urinvägarna och förhindrar penetrering och spridning av bakterier och virus, det vill säga en skyddsfunktion.
 3. Den sekretoriska vätskan i prostaten skyddar och mättar spermatozoa, bevarar deras effektivitet och aktivitet.

I moderns livmoder bildas de rudiment av prostituerade framtida pojkar från Mullerian-kanalerna. I det kvinnliga embryot som ett resultat av stratifieringen av dessa kanaler bildar livmodern.

Vanligen utvecklar hypertrofi av prostatakörteln efter 55 år på grund av försvagningen av reproduktion av reproduktionssystemet. Med en minskning av koncentrationen av manliga hormoner i blodet börjar prostata vävnad att expandera. Detta orsakar utvidgningen av körteln i kroppens allmänna åldrande.

Svaret på frågan "Vad är prostatisk hypertrofi?" Är ganska enkelt. Det är spridningen av körtelns egna vävnader.

Hypertrofi av prostata utvecklas gradvis

Orsaker till patologi

De främsta orsakerna till sjukdomen:

 • instabil hormonell bakgrund;
 • inflammation i prostata och genitourinary system;
 • brist på fysisk aktivitet, stillasittande arbete;
 • venerala infektioner och sjukdomar;
 • maligna och godartade formationer;
 • icke-reguljära sexpartner;
 • dålig sömn och näring
 • ärftlighet;
 • dålig ämnesomsättning
 • dysfunktion i matsmältningsorganet;
 • för tjockt blod.

Klinisk bild

Symtom på prostatahypertrofi är som följer:

 • för ofta urinering
I det inledande skedet åtföljs sjukdomen av mindre förändringar i urinprocessen
 • känsla av förbränning eller tryck i blåsan;
 • urinering sker genom en tunn ström;
 • Efter att ha besökt toaletten har patienten en känsla av blåsans fullhet;
 • obehagliga känslor i skönhetsområdet
 • ömhet i perineum;
 • smärta efter urinering
 • oförmåga att tömma blåsan
 • blod i urinen;
 • njurdysfunktion
 • allmän hälsa försämras.

Om något av ovanstående symptom uppstår, måste du omedelbart se en läkare, vem som ska genomföra undersökningen, ge vägledning till testen och ordinera lämplig behandling.

Det finns tre huvudstadier av adenom:

 • I det första skedet finns det små förändringar i prostata och urinblåsans arbete. Det finns symtom som liknar blåsan - trängseln att avge ökningar, det finns en brännande känsla eller klåda i underlivet.
 • I andra skedet uppstår komplikationer. Blåsans väggar blir mycket tunna, organets arbete är stört. Som ett resultat är det en känsla av brist på förödelse. I detta fall fungerar njurarna sämre, sand och stenar dyker upp. Ytterligare urinering blir smärtsam, det finns rezi.
Brist på snabb behandling av BPH leder till allvarliga konsekvenser
 • Vidare förvärras tillståndet, smärtan smärtar. Utvecklingen av njursvikt börjar, patologin kan omvandlas till kronisk form. Det finns en ofrivillig förödelse av blåsan. Urin lingrar i kroppen, det är förgiftat. I försummade fall, om en person inte konsulterar en läkare, är det omöjligt att gå på toaletten ensam. I detta fall är patienten akut inlagd och katetrar används. I mycket allvarliga fall kan blåsan tom spränga.

På ett tidigt stadium kan patologin fortsätta utan signifikanta symtom. Hon börjar irritera patienten när prostatakörteln redan expanderar och urinröret pressas. Vanligtvis är processen långsam. För det första känns mannen mycket trött, dåsighet, minskad effektivitet, irritabilitet och aggressivitetsökning. Då uppmanar man att ge upphov till ökningar, irritera inte bara under dagen, utan också på natten. Att gå på toaletten känner en person inte lättnad, för det finns en känsla av blåsans fullhet.

Brott mot urinering och urinretention leder till ökad syra och dysfunktion hos njurarna. Tillsammans med urinen lämnar de bearbetade produkterna av mänskligt liv (salt, hormoner) kroppen. Om den stagnerar, fortsätter allt detta inomhus och den allmänna förgiften av organismen börjar.

Vid den här tiden upphör den skyddande funktionen i prostatakörteln att fungera och infektionsspridningen till blåsan och njurarna börjar. Allt detta kan leda till njursvikt. Vid detta skede utsöndras urinen i droppar eller inte alls. Om detta händer, ska du omedelbart kontakta en läkare för att undvika rubbning av urinblåsan.

Komplexa behandlingsåtgärder vidtas i de tidiga stadierna av prostatahypertrofi

diagnostik

En snabb diagnos säkerställer en lyckad behandling. Vid primär behandling utförs den rektala palpationen av prostatakörteln. Detta hjälper läkaren att bestämma storleken på körteln. Laboratorietester av blod och urinvätska används också. Bland de instrumentella metoderna för undersökning används transrektal ultraljud. Denna teknik låter dig bestämma strukturen, storleken på prostata och organ i urinvägarna, utvärdera konditionens tillstånd.

behandling

Det finns tre sätt att behandla prostatahypertrofi:

 • övervakning;
 • drogterapi;
 • kirurgisk ingrepp.

I ett tidigt skede för att ta itu med BPH kan vara genom att observera dynamiken i sjukdom och medicinsk behandling, prostata massage, bad med växtbaserade dekokter.

Drogterapi ger mottagande av sådana medel:

 1. Naturläkemedel. Sådana läkemedel används tillsammans med andra läkemedel på kemisk basis och ordineras vanligtvis i de tidiga skeden av sjukdomen.
 2. Medicin som slappnar av prostatacancer och underlättar urinering. Sådana droger minskar de obehagliga känslor som är förknippade med urinering, men eliminerar inte adenom.
 3. Hormonal, som förhindrar testosterons inflytande på prostatakörteln, bidrar till en minskning av dess storlek.
Hypertrofi av prostata behandlas på flera sätt

Kirurgiskt ingripande garanterar fullständig eliminering av problemet och återhämtningen. För detta utförs en operation, under vilken den påverkade vävnaden avlägsnas.

Kirurgi är nödvändig när:

 • problem med förstöringen av urinblåsan, retention av urin i kroppen;
 • upprepning av den patologiska processen
 • kroniska infektioner i urinvägarna;
 • Närvaron av sand och stenar i blåsan.

Det finns också olika kontraindikationer för operationen. Det händer att även efter operationen går symptomen inte bort. I detta fall föreskrivs läkemedel för att återställa det normala funktionen hos det genitourära systemet. Det finns risk för komplikationer. Därför är det mycket viktigt att förstå att kirurgi inte är en universell och garanterad behandlingsmetod. Endast en kvalificerad läkare kan individuellt välja den lämpligaste behandlingen.

förebyggande

För att undvika sjukdomar i urin- och reproduktionssystemet, förhindra provokationsfaktorer och följ förebyggande åtgärder:

 • drick inte mycket alkoholhaltiga drycker;
 • att kämpa med rökning
 • lösa problemet med förstoppning (om någon);
 • do not overcool;
 • att leda en hälsosam livsstil
 • gör fysiska övningar
 • inte för lång att vara i solen.

I det inledande skedet av prostataförstoring tillräckligt rätt energisparläge: förträngning skarp, kryddig, rostade och fet mat, kaffe, konserver och pickles. Detta kommer att minska trycket på kanalerna, sakta ner spridningen av vävnader. Kom ihåg att du inte kan tolerera det sista. Om du har frekvent uppmaning att urinera, särskilt på natten, kontakta en urolog.

Vad är prostatisk hypertrofi och hur man botar en sjukdom för en man

Hypertrofi i prostatakörteln (adenom) är en godartad proliferation av prostata vävnader, vilket leder till en märkbar ökning av organet. Diagnosiseras oftare hos män i ålderdom och associerad med hormonella förändringar i den manliga kroppen.

Hypertrofi av prostata är inte nödvändigtvis öde hos äldre män. Liknande förändringar i prostata, det händer, observeras hos unga män som tar anabola eller hormonella läkemedel. Vi kommer att analysera huvudorsakerna som väcker tillväxten av prostata vävnader och symtom som indikerar hypertrofi hos detta viktiga organ. Och också markera vilken behandling som används i det här fallet.

18 värdefulla gram

Prostatakörteln är ett viktigt muskel-glandulärt genitalorgan, från hälsotillståndet som en människas sexuella liv helt beror på. Det yttre utseendet och storleken påminner om mittenkastningen och väger i genomsnitt ca 18 gram eller 3/3/2 cm. Mindre avvikelser från normala parametrar är tillåtna.

Som järn, ger det en hemlighet, som är en del av sperma, men som en muskulös organ - är ofrivillig urinrörsringmuskeln och förhindra flödet av urin under utlösning. Därför blandar inte urin och ejakulat.

Den bakre delen av prostatakörteln är fäst vid ändtarmen, därför är rektummen välproverserad med ett finger. Funktionerna i den anatomiska strukturen hos den manliga kroppen förklarar orsaken till urologiska problem med sin hypertrofi.

Genom prostatakörteln passerar urinröret leder en ökning i storlek till överföring av urinröret och orsakar en kränkning av urinflödet.

Prostatakörteln hos män utför följande funktioner:

 1. Delta i samlag, prostatic sphincters ger full utlösning.
 2. Prostatisk hemlighet är en del av spermier och ger ett "värdigt liv" till spermier.
 3. Smidiga muskelspaltar i prostatakörteln som ligger på gränsen mot blåsan skyddar mot infektion på stigande stigar.

Hypertrofi av prostata, i ordets ordalydelse, är en smärtsam tillväxt av detta organ. Det påverkar mestadels män från 50 års ålder, och ju äldre mannen är, desto större är risken för patologi.

Kliniska manifestationer av adenom är olika. Men bland dem kan vi identifiera de vanligaste symptomen, vars utseende hos män föreslår uppkomsten av en hypertrofisk process i prostatakörtelns vävnader.

Eloquent manifestationer

Symtom på förstorad prostatavävnad beror på graden av hypertrofi och förekomst eller frånvaro av inflammation. Ofta åtföljs spridningen av vävnader av en infektiös inflammation, som introducerar ytterligare klagomål i den kliniska bilden.

Symtom på hypertrofi vid sjukdomsuppkomsten är inte särskilt uppenbart. För att skydda en man borde:

 • Utseendet av smärtsamma känslor i perineum, området av pubis, sakrum och anus.
 • Smärtsam, snabb och svår urinering.
 • Utseendet på problem i den sexuella funktionen: minskningen av erektion och snabb utlösning.

Mannen noterar den periodiska förekomsten av obehag i blåsan och perineum. Huvud tecken på hypertrofi av prostata är de uppträdande störningarna av urinering. De förstorade vävnaderna täcker urinröret och leder till urinproblem. Ju mer uttalad hypertrofi, desto störare störde normalt urinret.

I svåra fall kan tumören helt blockera urinröret, och sedan kommer urinen att sluta helt. Detta tillstånd utgör ett visst hot mot en människas liv och kräver brådskande kirurgisk behandling.

Hypertrofi i prostata vävnaden utvecklas gradvis, så när de första symptomen uppträder måste du planera en resa till urologen. Uppskjutande av undersökningen kan därefter bli allvarliga problem.

Hypertrofi av prostata indikeras vältaligt:

 • Problem med urinering:
 1. Hyppig uppmaning att urinera på toaletten, särskilt på natten.
 2. Känslor av otillräcklig tömning.
 3. En långvarig stråle urin, med stark hypertrofi, urin utsöndras med droppe eller inte alls (dysuri).
 • Vanliga symptom:
 1. Svaghet och funktionshinder
 2. Irritabilitet och depression.

Adenom i prostata kan vara en separat sjukdom, orsaken till vilken ofta är dold i de åldersrelaterade förändringarna som förekommer i den manliga kroppen. Eller vara en följd av en helt annan patologi. Orsakerna till proliferation av prostata vävnader i detta fall kommer också att vara olika. Hypertrofi i prostatakörteln följs ofta av:

 • Kronisk prostatit och genito-urininfektioner.
 • Hormonal obalans hos män, ökade nivåer av östrogen.
 • Maligna neoplasmer.
 • Ateroskleros av könsorganens kärl.

Om inte botas, då hur man avlastar

Behandling av prostatisk hypertrofi utförs efter diagnos av en specialist. Terapeutiska åtgärder utnämns efter undersökning och förtydligande av patologins bild. Diagnos börjar med digital undersökning av prostata, som utförs vid läkares tid.

Denna metod är inte ett mycket trevligt förfarande för män, men en obligatorisk åtgärd, som är nödvändig för doktorn för den första diagnosen.

Förekomsten av prostata adenom hos hanen kommer att indikera ett antal typiska symptom:

 1. Symmetrisk ökning i storleken på båda klänningarna på körteln.
 2. Enhetlighet av kroppsöverensstämmelse.
 3. Palpationens palpation orsakar inte smärtsamma förnimmelser hos en man.
 4. Uttryckt hypertrofi och en ökning i prostataformen åtföljs av en viss utjämning av det longitudinella spåret.

En ytterligare undersökning av en man föreskrivs i enskilda fall. Ofta är det: ultraljud, TRUS (transrectal scanning), uroflowmetry och radiografi. Uroflowmetry: en metod som bestämmer graden av utsöndring och volymen urin.

Behandling av hypertrofa förändringar i prostata kan vara konservativ eller kirurgisk. Valet av behandlingsmetod beror på graden av hypertrofi, förekomsten av komplikationer och åldern hos mannen.

Det består i att förskriva patientdroger som reducerar symtomen på sjukdomen och minskar manifestationerna av hypertrofi. Som regel uppnås den terapeutiska effekten genom verkan av preparat av flera farmakologiska grupper. I prostata adenom utses:

 1. Inhibitorer av 5a reduktas (fenasterid, dutasterid). Minska koncentrationen av dihydrotestosteron, den främsta orsaken till prostatahypertrofi.
 2. Antagonister av a1-adrenerge receptorer (Tamsulosin, Terazozin, Doxazosin). Koppla av prostatiska musklerna, lindra svullnad och förbättra urinets utsöndring.
 3. Spasmolytika och smärtstillande medel: lindra smärta och muskelspasmer.
 4. Antibakteriella medel (systemiska antibiotika, uroseptika): Ta bort inflammation.

Utnämningen av sådana läkemedel ska endast utföras av en läkare.

Glöm inte: Självbehandling är hälsofarlig!

Som ett effektivt komplement till grundbehandlingen appliceras en prostata massage, vilket är en effektiv fysioterapiprocedur. Vanligtvis utförs denna procedur av en specialist, men du kan lära dig hur du gör det själv. För att göra detta måste du köpa en prostata massager och behärska tekniken för prostata massage.

Det ordineras i försummade fall, när det inte längre är möjligt att stoppa prostata progressiv hypertrofi med droger. Absoluta indikationer för operationen är:

 1. Upprepad akut retention, som inte kunde lösas genom kateterisering.
 2. Svår urinvägsinfektion, orsakad av hypertrofi av prostata.
 3. Hematuri orsakad av prostata adenom.
 4. Förekomsten av konkrement i blåsan, som härrör från en överträdelse av urinering.

Adenom av prostata hos män, vi kan säga, ett överhängande fenomen. Sällan lyckades någon av dem leva i en mycket gammal ålder med en hälsosam och "ung" prostatakörtel. Och även om hypertrofi inte kan undvikas är det helt möjligt att skjuta upp sin start och underlätta kursen. För att göra detta måste du vara uppmärksam på dig själv och när du har de första symtomen söker du alltid hjälp.

Hypertrofi av prostata: symtom och behandling

Hypertrofi av prostata kallas en ökning av det huvudsakliga sexuella manliga organet. Enligt statistiken förekommer godartad hypertrofi hos 40% av männen, vars ålder har gått efter 60 år. Prostatakörteln kan öka av flera skäl. Dessutom följer denna patologi ofta sjukdomar i den genitourära systemet hos den manliga kroppen. Prostataförstoring hos män efter 50 år är ofta associerad med åldringsprocessen och förändringar i hormonell bakgrund.

Prostatkörtelns roll

Huvudkönskörteln hos män ligger mellan blåsan och ändtarmen. Orgeln har små dimensioner (3cmX3cmX2cm) och vikt (ca 18g). Mindre utvidgning av körteln är inte en avvikelse från normen.

Den första tillväxten av det kastanjformade organet noteras i moderns livmoder. Vävnadstillväxten uppstår på grund av exfoliering av Mullerian-kanalerna, och därmed uppmärksammas den höga känsligheten hos körteln till kvinnliga hormoner. Med utvecklingen av den kvinnliga organismen i moderns livmoder från Mullerian-kanalerna bildas livmodern.

Den andra etappen av prostatastillväxt inom normen är markerad under puberteten (vid 16-18 år). Den faktor som orsakar tillväxt av vävnader, i detta fall är manliga hormoner.

Prostatakörteln i den manliga kroppen utför följande funktioner:

 1. Ger ett gott samlag. Sphincter i prostata är ansvariga för sammandragning av muskler och full utlösning.
 2. Sphincterna utför också en skyddsfunktion, eftersom de förhindrar infektion i prostata, urinblåsa och njurar.
 3. Hemligheten som utsöndras av prostata ingår inte bara i spermien utan skyddar och sparar också spermierna.

Orsaker till patologi

Numera studeras inte grundligt varför prostatahypertrofi utvecklas. Det noteras att med ålder ökas risken för patologins utseende. Associera detta med förändringen i koncentrationen av manliga och kvinnliga hormoner i kroppen. Efter 55-60 år minskas produktionen av testosteron signifikant och antalet kvinnliga hormoner ökar. Eftersom prostatas vävnader är känsliga för dem finns det en ökning av den manliga könsbestämningen.

Hypertrofi kan vara en separat sjukdom eller symptom på en annan sjukdom. Bly till en ökning i kroppen kan:

 • inflammatoriska processer i genitourinary system;
 • Sexuella infektioner;
 • ateroskleros;
 • onkologiska sjukdomar;
 • prostatit;
 • hormonell obalans.

Det finns ingen relation mellan sexuell aktivitet (frekvensen av samlag) och utvecklingen av prostatahypertrofi. Dessutom finns det inga medicinska indikationer på att dåliga vanor eller undernäring kan leda till patologins utseende. Men det är känt att rökning och dricks kan påskynda sjukdomsutvecklingen.

symptom

Prostatakörteln ligger i närheten av blåsan. Dessutom omger prostata urinröret, så att öka det leder nödvändigtvis till problem med urinering.

Med en ökning av prostata stör man människan av följande symtom:

 • frekvent uppmaning att gå på toaletten, särskilt på natten;
 • känsla av ofullständig tömning av blåsan;
 • smärta i den suprapubiska zonen eller nedre delen av ryggen
 • generell svaghet och sjukdom
 • en svag stråle urin.

komplikationer

När körteln förstoras smalnar lumen i urinröret. Dessutom ökar längden på kanalen som passerar genom prostata, dess krökning förändras. Allt detta komplicerar urinproduktionen från blåsan. Som ett resultat kan akut urinretention förekomma. Nödläkarvård är oundvikligt i det här fallet.

Ökande, hjälper prostatan att sträcka blåsans väggar. Detta orsakar i sin tur smärtsamma förnimmelser. Med stark utsträckning förlorar musklerna i blåsan förmågan att komma i kontakt, vilket leder till stagnation av urin.

Om mycket urin kvarstår i blåsan, stiger den till urinrör och njurar. Dessutom är hypertrofi i prostatakörteln åtföljd av en minskning av dess skyddande funktion, det vill säga bakterier och infektion kan fritt komma in i urinröret, blåsan och bäcken på njurarna. Som ett resultat utvecklas cystit eller pyelonefrit ofta.

När urinretentionen observeras under en lång period, stiger urinen till njurbäckenet. Under påverkan av tryck blir muskelvävnaden bindande, vilket leder till att njurarna slutar att utföra sin funktion. Ett sådant fenomen medför en fara för livet.

Stages av sjukdomen

Det finns tre utvecklingsstadier av prostatahypertrofi:

 1. Med en liten ökning i prostatakörteln lider inte sammandragningarna av blåsans muskler, så urin kan övervinna det hinder som har uppstått i sin väg. Förutom frekvent uppmaning att gå på toaletten på natten, stör mannen inte längre. Urinblåsan frigörs helt ur urinen 2-3 gånger.
 2. I den andra etappen av prostata hypertrofi försämras funktionen av att kontrahera musklerna i blåsan. I det förblir den så kallade återstående urinen, som inte matas ut. Antalet växer gradvis. Patientens allmänna tillstånd förvärras. Ständigt finns det en känsla av ofullständig tömning av blåsan.
 3. På grund av den kraftigt förstorade prostaten finns det en atrofi av blåsans muskler och senare av njurarna. Blåsan förlorar helt sin kontraktil funktion, så det finns skarpa förseningar i urinen. Detta organ upphör att utföra sina funktioner och blir en väska för urin. Andra komplikationer utvecklas.

Diagnos av sjukdomen

Den tidiga diagnosen patologi hjälper till att undvika svåra och farliga komplikationer. Vid den första referensen utför doktorn en digital rektalundersökning. Det hjälper till att bestämma prostata körtorns storlek och form och för att upptäcka hypertrofi, om någon.

Beroende på resultaten, föreskriver läkaren ytterligare undersökning, under vilken en klinisk analys av blod och urin är obligatorisk. Diagnos stöds även av ultraljud eller transrektal ultraljud (TRUS). Denna studie låter dig bedöma tillståndet för prostata, urinblåsan och andra organ.

Behandling av hypertrofi

En konservativ eller kirurgisk metod används för att behandla hypertrofi. Effektiviteten av behandlingen beror på graden av progression av sjukdomen, liksom förekomsten av komplikationer. Om patienten har akut urinretention får han en kateter. Men dess frekventa användning ökar risken för infektioner i urinblåsan och andra inre organ i genitourinary systemet.

Konservativ behandling

Med konservativ behandling utser doktorn:

 • droger som hjälper till att minska prostatakörteln
 • mediciner för blåsans sammandragning
 • smärtstillande medel;
 • antibiotika (vid infektion och utveckling av cystit eller pyelonefrit).

Korrekt utvalda läkemedel lindrar inte bara symtomen på sjukdomen utan också förbättrar urinering, bidrar till minskningen av prostata.

När konservativ behandling används, spelar rätt näring en viktig roll. Du måste följa en diet för att lätta lasten från njurarna. Dessutom bör en dag dricka minst 1,8 liter vatten eller annan vätska. Från dåliga vanor måste ge upp, för att påskynda återhämtningsprocessen.

Kirurgisk behandling

I fall då hypertrofi startas eller konservativ behandling inte ger resultat, utförs en operation för att avlägsna prostatakörteln. Beroende på käftens storlek och risken för komplikationer kan kirurgisk ingrepp genomföras genom urinröret med modern teknik (t.ex. laser) eller klassiskt.

Det är viktigt att komma ihåg att prostatahypertrofi är livshotande, därför är det nödvändigt att konsultera en läkare när de första symptomen uppträder.

Orsaker, förebyggande och behandling av sjukdomen "Hypertrofi i prostatakörteln"

Eventuella sjukdomar i samband med prostatakörteln leder till många negativa konsekvenser.

Sådana sjukdomar går igenom flera steg, och deras resultat är impotens.

Hypertrofi av prostata har egna orsaker och symtom, men konsekvenserna av en sådan diagnos medför också en kränkning av kvaliteten på en mans sexuella liv.

Hypertrofi av prostata: vad är det?

I bred mening är prostatahypertrofi en proliferation av prostatavävnad, på grund av vilken dess storlek ökar väsentligt. Denna process kan åtföljas av uttalade symtom eller inträffa nästan omärkligt för patienten.

Andra namn på prostatahypertrofi:

 1. prostata adenom;
 2. godartad prostatahyperplasi (BPH).

Symtom och stadier av sjukdomen

Hypertrofi av prostata utvecklas gradvis. Det finns tre huvudfaser av denna sjukdom.

 • I det inledande skedet åtföljs sjukdomen av mindre förändringar i urinprocessen. Varaktigheten av detta stadium kan vara från ett år till flera år.
 • I andra etappen, på grund av ofullständig tömning av blåsan, bildar urinstagnation, vilket leder till inflammation i slemhinnan. Vid detta stadium av BPH känns patienten konstant smärtanfall.
 • Den tredje etappen Utvecklingen av sjukdomen åtföljs av inkontinens och stort obehag.
 • ökad uppmaning att urinera
 • känsla av blåsans fullhet även efter det att den tömmes
 • intermittent urinering;
 • Behovet av frekvent urinering på natten
 • urininkontinens
 • smärta i processen att tömma urinblåsan
 • svårighet att urinera

orsaker till

Orsakerna till hypertrofi av prostata orsakar kontrovers bland läkare. Vissa experter är benägna att tro att den viktigaste faktorn som leder till en ökning av prostatakörteln är intrång i ett intimt liv (en nackdel eller sexuella överskott).

En annan grupp läkare identifierar sådana skäl som missbruk av dåliga vanor, brist på full och balanserad näring samt oövervakning av deras hälsa.

Var och en av synpunkterna har sin egen bevisbas, så listan över faktorer som leder till prostata adenom innehåller en bred lista.

Orsakerna till BPH inkluderar:

 • hormonella förändringar i kroppen (kan associeras med åldersrelaterade förändringar eller exponering för vissa faktorer);
 • minskat testosteron, åtföljd av ökning av östrogener;
 • permanent hypotermi hos urinogenitalorganen;
 • oregelbundet sexliv (inklusive bristen på intima relationer).

Metoder för behandling

Hypertrofi av prostata behandlas på flera sätt.

Valet av en specifik teknik beror direkt på podiet av proliferation av prostata vävnader.

Kirurgisk ingrepp är en extrem åtgärd, som endast används i närvaro av exacerbationer eller försummade former av BPH.

Behandlingsalternativ:

 • medicinering (Specialist utser speciella läkemedel som avlägsnar befintliga symptom, okontrollerade tar sådana medel är inte nödvändigt, effektiv denna teknik är bara i de tidiga stadierna av prostata hypertrofi);
 • prostatisk massage (indikation för denna teknik anses vara endast ett tidigt stadium av sjukdomen eller dess användning som en ytterligare åtgärd vid behandling av BPH, bör förfarandet utföras eller specialist i enlighet med en viss algoritm);

 • laser prostatektomi (prostatacancer avdunstar under inverkan av laserljus, blödning helt elimineras, vilket indikerar användning av denna metod är den andra och tredje etappen av BPH, kontraindikationsmetod har inte);
 • kirurgisk metod (prostata avlägsnas genom uringången metod kan endast tillämpas när en skadliga effekter på njurar, lever, eller genital manlig sexuell liv förändras dramatiskt efter kirurgi);
 • folkrecept: behandling av pumpa, valnötter, biet soppa och andra metoder, experter rekommenderar att man använder dessa tekniker endast i kombination med medicinska eller icke-operativa alternativ, traditionell medicin visar bra resultat som förebyggande åtgärd.
 • förebyggande

  Förebyggande åtgärder för att förhindra prostataadenom är inte svårt. Det räcker att förstå vad som leder till utvecklingen av denna sjukdom och att utesluta dessa faktorer från ditt liv.

  Om du tar hand om din hälsa och utför regelbundna undersökningar, kommer risken för prostatahypertrofi att minska kraftigt.

  Profylax av prostatahypertrofi innefattar:

  • rätt näring (äta kvalitet och hälsosam mat);
  • viktkontroll (till avvikelserna i prostatakörteln kan leda inte bara övervikt eller övervikt, men också plötsliga förändringar i kroppsvikt);
  • Minska användningen av alkohol och rökning till ett minimum (det är önskvärt att överge dåliga vanor).
  • regelbunden undersökning (för män över 40 år är det rekommenderat att ha en undersökning med en urolog minst en gång per år);
  • snabb behandling av sjukdomar som är förknippade med genitourinary systemet.

  Möjliga konsekvenser

  Bristen på snabb behandling av BPH leder till allvarliga konsekvenser. Eliminera obehagliga symptom mycket lättare när de första manifestationerna.

  Till exempel, om du inte behandlar ett adenom i prostata, måste du ständigt använda urinalerna och utstå smärta.

  Könslivet på samma gång är stört, och som ett resultat kommer det att finnas ett problem med uppfattningen.

  Konsekvenserna av brist på behandling för BPH är också:

  • inflammation i urinvägarna;
  • förekomst av sådana urologiska sjukdomar som pyelonefrit, urinrör eller blåsan;
  • hydronephrosis eller njurinsufficiens;
  • urolitiasis;
  • prostatacancer;
  • utveckling av impotens och infertilitet.

  Komplexa behandlingsåtgärder vidtas i de tidiga stadierna av prostatahypertrofi. Att stoppa proliferation av prostata vävnader vid detta stadium är mycket lättare än när komplikationer uppstår. Dessutom, återlämna ett helt liv till en man efter det tredje steget i BPH kan endast i sällsynta fall. Sök professionell hjälp från specialister så snart som möjligt.

  Användbar video

  Att lära känna och lära sig eller ta reda på en hypertrofi av prostata som det är möjligt på följande video: