Huvud
Behandling

Kronisk bakteriell prostatit

Hittills fortsätter kronisk bakteriell prostatit, trots prestationerna från modern medicin, att vara en otillräckligt studerad och ohämmad sjukdom. Kronisk infektiös inflammation i prostata kan utvecklas hos unga män, och därmed - minskas effektivitet, sexuell aktivitet och levnadsstandard i allmänhet. Nyligen har incidensen också ökat hos äldre patienter, när prostatit, i kombination med andra prostata sjukdomar (cancer, adenom), komplicerar diagnosen och behandlingen i stor utsträckning.
Enligt kronisk bakteriell prostatit (som den är klassificerad som prostatit kategori II) skall förstås att existera mer än 3 månader, symptom på inflammation i prostatan som åtföljs av en detektering av prostatasekret, sädesvätska, urin och prostatiska delarna efter massage företrädesvis samma mikroorganismer. Enligt detta diagnostiska kriterium kan inte mer än 10% av fallen av prostatit klassificeras som kategori II, dvs det är relativt sällsynt. Ändå gör särdrag av sin kurs och svårigheter i behandlingen kronisk bakteriell prostatit ett mycket svårt och viktigt problem för urologer.

etiologi

Immediata patogener av sjukdomen är en mängd olika mikroorganismer. Det högsta värdet ges patogena och villkor patogena bakterier i mag-tarmkanalen (intestinal och Pseudomonas aeruginosa, Enterobacter, Proteus, seratsiya, Klebsiella). Även i prostata sekre ofta hitta stafylokocker, enterokocker och streptokocker. I sällsynta fall av kronisk prostatit patogener kan vara intracellulära bakterier (mykoplasma, klamydia), svampar, gonokocker och Trichomonas.

Faktorer som bidrar till utvecklingen av sjukdomen

Förekomsten av ett orsakande medel enbart är inte tillräckligt för början av kronisk prostatit. För många män är vissa möjliga patogener av prostatit en del av normal mikroflora och orsakar aldrig inflammation i körtelvävnaderna. För att en mikroorganism ska kunna komma in i prostata och utlösa en patologisk process behövs ett antal predisponeringsfaktorer.

 1. Minskade skyddsfunktioner i prostata. Under studien patienter med kronisk prostatit detekterad förändring i sammansättningen av prostatiska utsöndringar, åtföljs av en minskning av sådana viktiga termer i skyddande substanser, såsom citronsyra, fruktos, syrafosfatas och mikronäringsämnen (zink, kalcium, magnesium). Syrabasreaktionen av sekretionen, förhållandet mellan enzymerna, etc. förändras. Allt detta har en negativ effekt på den prostatiska hemlighetens normala förmåga att skydda körteln från mikroorganismer.
 2. Inträngningen av infektion från urinröret i prostata underlättas mycket av uroprostatisk återflöde - kasta urin i prostatacancer med en urineringsåtgärd, vilket normalt inte borde vara. I fallet med Cystit och uretrit, återflöde leder snabbt till involvering i prostatakörtelns inflammatoriska process. Penetration av infektionsmedel i prostata är också möjligt med phimosis, förhindrar det normala flödet av urin, efter diagnostiska eller terapeutiska procedurer som involverar urinröret (urinrörskatetrar Fitting, särskilt frekventa, ureteroscopy, cystoskopi, transuretral kirurgi med otillräcklig förbehandling av den antimikrobiella urinröret).
 3. Total minskning av immunitet - inflammation i prostata underlättas av någon försämring av organismens immunresistens, som har uppstått på grund av akut sjukdom eller medföljande kroniska sjukdomar, hypotermi.
 4. Överträdelser av neuromuskulär reglering och cirkulation i organen i det lilla bäckenet, vilket leder till stagnation av blod i körteln, underlättar infektionens inflytande och den snabba spridningen av den. Här kan du särskilt framhäva kronisk förstoppning, stillasittande och stillasittande livsstil, en långvarig frånvaro av sexuella handlingar.
 5. Förekomst av foci för kronisk infektion i närheten av prostatakörteln, penetrerar patogener lätt de hematogena (genom blodkärlen) eller lymfogena (längs lymfsystemet) vägar. Det kan vara kronisk pyelonefrit, cystit, kolit och enterokolit, infekterade analfissurer, etc.

Klinisk bild

Kronisk bakteriell prostatit fortsätter vågig, med närvaro av exacerbationer och remissioner, ibland ganska långa. I vissa fall är det föregås av uppkomsten av föregående myocardial akut prostatit inte läkt vid tidpunkten helt och då kan vi identifiera de specifika tidigare klagomål (svår smärta, hög feber, allvarlig förgiftning). I andra patienter förekommer sjukdomen för nästan inga symtom, och endast med exacerbationer åtföljs av en mer eller mindre uttalad klinik.

De viktigaste klagomål som patienter med kronisk bakteriell prostatit har gjort är smärta, urineringstörningar och störningar i sexuell funktion. I mindre utsträckning finns symptom på allmän förgiftning. Separat kan man skilja ut förändringar i den psyko-emotionella sfären.

smärta

Smärtssyndrom åtföljs av en förvärmning av prostatit. Typiskt är smärtan inte för intensiv, dra eller värk, lokaliserad i perineum med bestrålning i ljummen, ändtarmen, penis, skrotum, överlår. Möjlig smärta i ländryggen, sakrum, buken. Smärta ökar ofta när patienten sitter i sittande läge under avföring. Hos vissa patienter uppmärksammas nästan konstant tråkig utmattande smärta, vilket stör det övergripande välbefinnandet signifikant.

Urineringstörningar - irriterande och obstruktiva symtom

Irriterande störningar är förknippade med irriterande effekten av inflammatoriska produkter på urinrörets och blåsens nervreceptorer. De kännetecknas av bränning, skärningar och andra obehagliga känslor under urinering, förekomsten av frekventa, inklusive nattliga önskningar.

Obstruktiva sjukdomar orsakas av en ökning av en inflammerad prostata, som pressar urinröret och blåshalsen, vilket skapar ett hinder för det normala flödet av urin. Eftersom även vid lugnande akuta inflammatoriska förändringar i körteln fortfarande kvar, obstruktiv symptom, finns det nästan hela tiden, och ofta fungerar som det enda klagomålet hos patienter i remission. De viktigaste symptomen på urinvägsobstruktion är trög, intermittenta strömmen tills urinutgångs droppar, en del av hjälp musklerna vid urinering (spännings magmusklerna och bäckenmembran), ofullständig blåstömning kvarhållande däri rest urin, tillsammans med patientens känsla av ofullständig urinering.

Sexuella funktionsstörningar

Hos patienter med kronisk bakteriell prostatit noteras som en minskning av sexuell lust i bakgrunden av de förlängda inflammation och eyakulyativnye rubbningar - smärta under eller omedelbart efter utlösning, utseende av blod i sädesvätskan. Möjlig erektil dysfunktion - svag erektion, för tidig försvagning av erektion.

Symtom på allmän förgiftning

Temperaturen i kronisk prostatit bibehålls normalt under remission, och när den förvärras, stiger den vanligen något, endast för låga siffror. Med en lång tid av sjukdomen lider alla patienter av slöhet, trötthet, anorexi, ökad trötthet och en minskning av kroppens motståndskraft mot olika faktorer.

Psyko-emotionella störningar

På grund av det faktum att sjukdomen förlängs, är det svårt att diagnostisera och behandla, förekomsten av ett antal faktorer pressa patienten (smärta, minskad sexuell aktivitet, brist på förtroende för full härdning) i nästan alla patienter med tiden finns det psyko-emotionella narusheniya.Otmechaetsya depression, depressioner, irritabilitet, emotionalitet, isolering, brist på intresse för externa händelser. Alla dessa faktorer allvarligt störa effektiviteten i behandlingen, eftersom patienter minskade motivation, de borrade konstant undersökning, spabehandlingar och administrering av läkemedel, med resultatet att ännu mer beroendeframkallande sjukdom.

Diagnos av kronisk bakteriell prostatit

Börjar med förtydligande av klagomål, anamnese av liv och anamnese av sjukdomen. Redan i detta skede kan en erfaren urolog anta naturen hos sjukdomen.

Nästa steg - objektiv granskning. En bedömning görs av tillståndet, förändringar i utseende (hudens hud, svullnad på benen, pungen, etc.). Obligatorisk palpation av buken. Med försummade former med svår obstruktion är det möjligt att bestämma blåsan förstorad i storlek och utskjutande ovanför livmodern. Då undersöks prostata själv - läkarens finger genom ändtarmen. Med kronisk prostatit finns det en ökning i storlek, svullnad, flätning av medialspåret, foci av komprimering eller pastos, ömhet.

Laboratoriediagnostiska metoder

Såsom framgår av definitionen av kronisk bakteriell prostatit, huvudsakligen diagnostiskt kriterium för detektering upprepas i patogenen specifika material prostata - prostatiska utsöndringar och urinprov efter prostata massage. Diagnosen upprättas sålunda efter det obligatoriska återupptagandet av ett 4-htakanova-test och en mikroskopisk och bakteriologisk studie av prostats utsöndring.

De 4-hstakannoy prov karakteristiska förändringar ökar antalet leukocyter (mer än 10 i synfältet) i 3 minuter (prostata hemliga) och 4:e (urin efter prostatiska massage) portioner. Patogena bakterier finns också där - mer än 10 3 cfu / ml. Vid utsöndring av prostata finns en ökning av innehållet av leukocyter och bakterier, samtidigt som antalet eller totala frånvaron av lecitinkorn reduceras.

Identifierade förändringar i frånvaro av data för akut prostatit eller infektion från urinvägarna kommer att vara en tillförlitlig indikation på kronisk bakteriell prostatit.

I frånvaro av förändringar i provet 4-hstakannoy och prostatacancer hemlighet, men förtroendet för läkaren bakteriell prostatit i vissa fall kan det rekommenderas av provokativa tester (med införandet av prednisolon eller pirogenalovy) som hjälper upptäcka latent smittsam inflammation.

Dessutom genomfört urinanalys (noterade leukocyturi, spår av protein, blod), sperma (ofta funna erytrocyter), fullständig blodstatus (anemi tecken, med exacerbation möjligt mild leukocytos, vissa acceleration av SR). Blod tas för PSA för att utesluta prostatacancer. En TRUS utförs.

I sjukhusförhållanden för differentialdiagnos och klargöra omfattningen av skador körteln med användning instrumentella metoder för diagnostik: CT urografi, tsistouretorografiya, MRI, etc.

behandling

Basen för behandling av bakteriell inflammation i prostata är antibiotika, vars val i kronisk form är mycket svårt. Är det nödvändigt att ta hänsyn till förmågan hos läkemedlet att penetrera barriären och prostatiska ackumuleras vid terapeutiska koncentrationer i bröstvävnaden, det spektrum av verkan av läkemedel och förekomsten av resistens mot dessa valda patogener, toxicitet, kompatibilitet, och många andra faktorer. De mest effektiva är läkemedel från gruppen av fluorokinoloner, makrolider, tetracykliner, rifampicin. Kombinationer av antibiotika används ofta. För bästa resultat, genomfört flera kurser av antibiotika med den obligatoriska bakteriologisk undersökning av urin och prostata sekret för att övervaka effektiviteten av behandlingen.

Att eliminera obstruktion symptom i urinvägarna är tilldelade status av alfa-1-blockerare och hämmare av 5-alfa-reduktas, och kombinationer därav. För att minska svullnaden i körteln och lindra smärta används icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel. Dessutom används olika grupper av droger, vars syfte är att förbättra mikrocirkulationen, förbättra lokala och allmänna skyddsegenskaper. I fasen av eftergift används fytopreparationer aktivt.

Fysioterapeutiska förfaranden rekommenderas väl, vilka utförs både under exacerbation och under remission.

För att förbättra livskvaliteten, återvinning, eller åtminstone ihållande remission är oerhört viktigt att vara en aktiv del av patienten. En konstant bantning anrikning ranson vitaminer, spårämnen, växtfibrer och fleromättade fettsyror, samtidigt begränsa extraktivämnen, fast fett och kolhydrat.

Dagligen är det nödvändigt att genomföra en uppsättning fysiska övningar som syftar till att aktivera blodcirkulationen och stärka bekkenbottens muskler. Det är mycket önskvärt att avstå från att dricka alkohol, röka, öka fysisk aktivitet. Det rekommenderas fullt sexliv med en vanlig partner.

Under remission årligen är det önskvärt att ta kurser i sanatorium och spa-behandling. Oavsett hälsotillståndet bör patienter med diagnos av kronisk bakteriell prostatit undersökas regelbundet av urologen och övervaka huvudanalyserna.

Hur identifierar och bota kronisk bakteriell prostatit

Mer än 90% av orsakerna till inflammation i prostata är bakteriologiska i naturen. Den vanligaste är den akuta studien av bakteriell prostatit. Men kronisk bakteriell prostatit, även om det diagnostiseras mindre ofta, ger en massa problem för en man. Vad är det, vilka typer är, hur man behandlar och bestämmer - svaren på frågorna i artikeln.

Orsaker och utvecklingsmekanism

I människokroppen finns det olika bakterier. Vissa av dem lever i tarmarna, andra - på huden. I de flesta fall skadar de inte hälsan. Men att komma igenom urinröret i prostata, börja multiplicera aktivt.

Prostats hemlighet i frånvaro av patologi är steril. Men dess sammansättning skapar gynnsamma förutsättningar för multiplikation av bakterier. Följande patogener för kronisk bakteriell prostatit har fastställts:

 • tarm och pseudomonas aeruginosa;
 • staphylococcus aureus;
 • streptococcus;
 • enterokock;
 • chlamydia;
 • trichomonader och andra bakterier.

Det mänskliga immunsystemet reagerar på bakteriens utseende "på ett onödigt ställe", skickar där leukocyter. Bakteriell inflammation i prostata börjar.

Orsaker som oftast orsakar kronisk bakteriell prostatit:

 1. Urinvägsinfektion;
 2. Oskyddad sex, särskilt anal;
 3. Försvagad immunitet;
 4. Brott mot reglerna för kateterisering av blåsan;
 5. Hyperdynamik och hypotermi.

De främsta patogenerna som orsakar kronisk bakteriell prostatit är stafylokocker och streptokocker.

Sjukdomen överförs inte sexuellt. Undantaget är klamydia och trichomonads. När dessa patogener detekteras blir prostatit smittsam.

Huvudsymptom och tecken

I latent inflammationsstadiet sker kronisk bakteriell prostatit utan signifikanta symtom. Detta är särskilt sant om sjukdomen har uppstått mot en obehandlad akut kurs. Endast i förhöjningsskedet kan en man känna sig obehagliga tecken:

 • smärta i perineum
 • kränkningar av urinering
 • ökning av temperaturen till 38;
 • förtryck av kroppen, svaghet - på grund av förgiftning.

Intensiteten av smärta beror på graden av skada på prostatakörteln och sjukdomsvaraktigheten. Lokaliserad i perineum, men de kan upplevas i ljummen, i coccyx, midja, glanspenis. Sårets art är värk eller teckning. I försummade fall uppträder smärta i anusområdet och ökar med avföring.

Prostatakörteln ökar i storlek, pressar och deformerar urinröret, i samband med vilka det finns svårigheter med urinering. Urinflödet kan vara intermittent, det finns en känsla av en oblodad urinblåsa. På grund av de aktivt utvecklande bakterierna och koncentrationen av produkter av deras vitala aktivitet börjar en brännande känsla i urinröret, intensifieras med urinering. Denna grupp av symtom är märkbar även i det stadium av sjukdomen som är latent och orsakar bekymmer hos män.

På grund av kroppens utvecklande förgiftning stiger kroppstemperaturen till 37,1-38. Den sjuke mannen börjar svaghet, allmän utmattning. I särskilt allvarliga fall är attacker av illamående och kräkningar.

Kronisk bakteriell prostatit orsakar också sexuella problem. Det finns erektil dysfunktion, smärta vid utlösning, i sperma kan du ofta märka blandning av blod. Som ett resultat minskar sexdriften.

Tillsammans orsakar symptomen en människas nervsystemet. Irritabilitet ersätts av apati, intresse för miljön försvinner, motivation inte bara för att arbeta, men också för behandling av sjukdomen försvinner.

Metoder för att diagnostisera sjukdomen

För att svara på frågan om det är möjligt att bota kronisk bakteriell prostatit, behöver du se en läkare. Vid undersökningen ska urologen genomföra en patientintervju och en extern undersökning. Var noga med att undersöka prostata med fingret genom ändtarmen (se bild). Med bakteriell prostatit i kronisk form ökar prostata i storlek, smärta framträder. Urologen kan också hitta inflammation vid lokalisering av bakterier.

Efter den första undersökningen kommer läkaren att skriva ut instruktionerna för testen. Mer detaljer i tabellen.

Förutom laboratorieundersökningar, för kronisk bakteriell prostatit, görs en undersökning av utrustningen:

 1. TRUS - transrectal ultraljudsundersökning av prostata. Genom anus introduceras anordningen, genom vilken monitorn får en bild av prostata.
 2. CT - beräknad tomografi - låter dig skikt för lager, från olika vinklar för att se hela prostatakörteln och utesluta adenom, cysta och prostatacancer.
 3. Urografi, MR och andra instrumentella undersökningar, om det behövs.

Baserat på resultaten av undersökningen diagnostiserar den manliga läkaren och förskriver behandlingen.

Behandling av kronisk bakteriell prostatit

Prostatit i den beskrivna formen är svår att behandla. Antibiotika kan minska intensiteten i den inflammatoriska processen, men för den slutliga återhämtningen kommer en rad åtgärder att krävas.

Antibiotika föreskriver endast efter identifiering av typ av patogen. Dosering, behandlingsvaraktighet och typ av läkemedel utvalt av läkaren, baserat på studiernas resultat, egenskaper hos människans fysiologi och andra data. Okontrollerad behandling med antibiotika av kronisk bakteriell prostatit är oacceptabel av flera anledningar:

 1. Eventuella sidreaktioner i form av dysbios, dermatit, förgiftning.
 2. Allergiska reaktioner.
 3. Omöjlighet att förstöra mikroorganismer på grund av felaktigt valda preparat.

I modern medicinsk praxis föreskrivs antibiotika av fluorokinoloner gruppen för behandling - de har ett brett spektrum av åtgärder, de förstör de flesta bakterier, vilket medför minimal hälsorisk.

För att eliminera symtom i urinvägarna, föreskrivs alfa-1 adrenoblocker och 5-alfa reduktashämmare. Dessutom utvalda läkemedel som förbättrar mikrocirkulationen i prostatakörteln för att avlägsna svullnad och minska inflammation.

Förutom förstörelsen av bakterier och virus är det nödvändigt att stärka kroppen. För att göra detta kommer urologen att plocka upp vitaminer och läkemedel som förbättrar immuniteten.

Vissa urologer förskriver Cialis för kronisk bakteriell prostatit. Förutom att öka samlagets varaktighet, förbättrar Cialis blodcirkulationen, inklusive i prostatakörteln.

En märkbar terapeutisk effekt tillhandahålls genom fysioterapi:

Att döma av svaren hos män, med en kronisk bakteriell prostatit, hjälper sbiten människor att tända. Drycken innehåller biodlingprodukter (propolis, podmor, honung) och ett komplex av örter. Du kan använda som ett självständigt verktyg, och i kombination med läkemedelsbehandling. Läkare rekommenderar att man använder fytoterapi under uppsägningsperioden, och en sådan produkt är lämplig, eftersom det är omöjligt förresten.

För att förbättra människors övergripande välbefinnande och minska belastningen på prostata, väljs en diet. Företrädesvis livsmedel innehållande höga mängder fiber och makronäringsämnen. Lämpliga spannmål från olika spannmål, magert kött och fisk, nötter, frukt och grönsaker. Undantag - baljväxter och kål. Det är förbjudet att använda alkohol för kronisk bakteriell prostatit, det är tillrådligt att sluta röka.

Kom ihåg att det utan oförmedling är konsekvenserna av bakteriell prostatit oförutsägbar. Risken för prostatacancer ökar. Det kan finnas en minskning av styrkan, utseendet på infertilitet. Därför är oftast bakteriell prostatit i försummade former och graviditet oförenliga.

Profylax av bakteriell prostatit

Först och främst uppmärksamma livsstilen. Om karaktären på ditt arbete får dig att sitta länge - det finns gynnsamma förutsättningar för stagnation i prostata och bakterieutveckling. Därför gå in för sport. Undvik sjukdomen hjälper dagligen jogging eller cykling.

Andra åtgärder för att förebygga sjukdomen:

 • undvik hypotermi
 • Använd kondomer under samlag
 • leda ett måttligt sexliv;
 • med förstoppning, använd ett laxermedel.

Det mest effektiva sättet att förebygga är ett tidigt besök hos urologen. Kom ihåg att sjukdomar är lättare att behandla i början.

Titta på en video om problemet med prostatit, du kommer att lära dig mycket mer och aktuell information.

Medicinering för bakteriell prostatit

Den effektiva behandlingen av bakteriell prostatit beror i stor utsträckning på hur sjukdomen är klassificerad (akut eller kronisk form) och vilken typ av orsakssamband som orsakas av infektion.

Detta bestäms av sjukdomsdiagnosen: sjukdomens symtom är bestämda, möjliga orsaker till förekomsten, etc.

Behandling av bakteriell prostatit kan vara medicinskt och icke-medicinskt.

Läkemedelsbehandling av bakteriell prostatit kan representeras enligt följande:

 • tar antibiotika
 • mottagning av alfa-blockerare, om det finns problem med urinering. Dessa läkemedel hjälper till att slappna av glattmuskelceller i blåsans och urinrörets väggar, vilket normaliserar urineringsprocessen.
 • mottagning av icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID) för att lindra smärta orsakad av inflammatoriska processer i prostatakörteln. Du kan vara förskrivna läkemedel från gruppen Diklofenak eller Ibuprofen;
 • om en man under humör har humörsvängningar eller depression, är sedativa ordinerade.

Icke-medicinska medel för behandling av bakteriell prostatit innefattar:

 • folkmedicin (vanligtvis örtmedicin);
 • Organisation av rätt näring (specialdieter);
 • fysioterapi.

En viktig roll spelas av förebyggandet av sjukdomen.

Folkmedel för behandling av bakterier med prostatit: vi väljer rätt diet, gör fysioterapi, föreskriv förebyggande

Behandling hemma:

 • Extremt effektiva pumpa frön. En dag räcker för att ta 30 frön. Den gynnsamma effekten förklaras av det faktum att i pumpafrön innehåller en stor mängd zink, vilket bidrar till behandlingen av prostatit.
 • Grönsaksjuice görs hemma. Det är mycket användbart att använda sparris. Röda, morötter och gurkor kommer också att vara användbara. På en dag måste du dricka cirka 50 gram av denna färskpressad juice.
 • Ett avkok av kastanjens skal är användbart. Detta avkok bör ersätta intag av te och dricka det hela dagen.

sjukgymnastik

Sjukgymnastik är endast föreskriven i två fall: 1 - mannen återhämtade sig, 2 - den kroniska processen försvagades.

Med prostatit är självmedicinering oacceptabel.

Efter undersökning av patienten kan läkaren ordinera följande typer av fysioterapi:

 • massage i prostatakörteln;
 • magnetisk terapi;
 • UHF-terapi;
 • laserterapi;
 • hirudotherapy.

diet

När du organiserar rätt näring är det strängt förbjudet att inkludera följande produkter i din kost:

 • Kaffe och kolsyrade drycker.
 • Juicer i paketer av tetra-pak.
 • Alkoholhaltiga drycker.
 • Snabbmat.
 • Konserverad mat.
 • Halvfabrikat.
 • Oljig, kryddig, rökt och sylt mat.

Med fel behandling av bakteriell prostatit (eller brist på behandling) är följande komplikationer möjliga:

 • Utvecklingen av trombi i de kärl som levererar prostata med blod.
 • Bildandet av stenar i prostata.
 • Manifestation av purulenta abscesser i prostata.
 • Utveckling av prostata adenom.
 • Bildandet av godartad prostatisk hyperplasi.
 • Utveckling av erektil dysfunktion.
 • Bildandet av tumörer i prostatakörteln (prostatacancer).

Att minska risken att utveckla sjukdomen hjälper till att korrigera profylax av bakteriell prostatit, nämligen:

 • Korrekt näring, som består i att organisera en lämplig diet: användbar mat och överensstämmelse med timmar av matintag.
 • Regelbundet kön.
 • Aktivt sätt att leva på.
 • Korrekta kläder, för att inte överhettas och inte överkolla kroppen.
 • Övergivande av alla dåliga vanor: upphörande av alkohol och rökning.

Behandling av bakteriell prostatit i kronisk form är en lång och komplicerad process, eftersom infektionen kvarstår länge i prostata. Även i fall där symtomen på sjukdomen har försvunnit är det nödvändigt att dricka en fullständig kurs av antibiotika, eftersom infektionen kan bevaras utan symptom. För behandling av kronisk bakteriell prostatit är det nödvändigt att identifiera typen av infektion för att välja ett lämpligt läkemedel, till vilket patogenen har ökat känslighet.

Akut bakteriell prostatit manifesteras genom uttalad feber. Chills och smärta i buken verkar plötsligt, urinering är svårt. Behandlingen består i snabb administrering av antibiotika.

Om akut bakteriell prostatit inte behandlas, kommer det att ta en kronisk form.

Antibakteriella läkemedel för prostatit: vilket är bättre att välja

Antibakteriella läkemedel med prostatit är den främsta medicinen för bakteriell prostatit.

Behandling av bakteriell prostatit med antibiotika och antimikrobiella medel kan utföras genom att ta droger från grupper:

 • skyddade penicilliner;
 • makrolider;
 • tetracykliner;
 • cefalosporiner;
 • fluorkinol.

Du kan själv göra ljus för att behandla bakteriell prostatit. Propolis är lämplig för detta ändamål. Det är nödvändigt att förånga 40 gram propolis i ett glas alkohol. Blanda sedan 0,1 g extraktet med 2 g kakaosmör. Små ljus formas från den resulterande blandningen. På natten bör ett sådant ljus införas i ändtarmen. Förfarandet bör utföras inom en månad.

Behandling av bakteriell prostatit med antibiotika: en lista över läkemedel och en behandlingsregim

För närvarande är behandlingen av bakteriell prostatit med antibiotika följande:

 • aminoglykosidgrupp: Gentamicin, Kanamycin, 5-NOC;
 • grupp cefalosporiner: utnämning av ceftriaxon;
 • grupp av penicilliner: mottagning av Amoxiclav;
 • grupp av tetracykliner: doxycyklin eller tetracyklin;
 • grupp av makrolider: administrering av azitromycin, sumamed, klaritromycin, oleandomycin;
 • grupp av fluorokinoloner: Norfloxacin, Ciprofloxacin, Ofloxacin. Fluoroquinoloner har en lägre förmåga att tränga in i prostatavävnaden, men dessa läkemedel ordineras om andra antibiotika är kontraindicerade mot den manliga kroppen.

Behandlingsschema för bakteriell prostatit

En man bör undersökas för att identifiera typen av patogen (mikroorganismernas känslighet för drogerna i en viss grupp) och förskriva det nödvändiga antibiotikumet. Denna analys utförs med hjälp av en studie av prostatajuice.

Antibiotika för behandling av bakteriell prostatit bör druckas i genomsnitt i två veckor. Prostasjuice analyseras sedan igen. Om patogenen igen detekteras kan antibiotika förlängas i en vecka eller ersättas med en annan typ av medicinering. Om behandlingen utförs i rätt tid och korrekt utvalda antibiotika, kommer prostatit att läka till slutet. Annars kan sjukdomen ta en kronisk form.

Bakteriell prostatit, tecken, symtombehandling

"Vår fiende är inom oss." Ett mycket rättvist uttalande, vilket innebär att flera miljarder mikroorganismer bor i vår kropp.

De är så små att de inte kan ses utan en multipel ökning.

Dessa små varelser är orsaken till många infektionssjukdomar, i vilka bakteriell prostatit ingår.

Typer av infektiös inflammation av prostata

Prostatit är en mycket obehaglig sjukdom som tar över män över 50 år och alla som på något sätt provocerade sjukdomen (vi talar lite om detta lite senare).

Och för vissa män observeras sjukdoms manifestationen redan 35-40 år, vilket gör att man tänker på en tidigare manifestation av sjukdomen.

Prostatit är uppdelad i olika kategorier, och i denna artikel kommer vi att diskutera allt relaterat till bakteriell prostatit.

Precis som i nästan vilken sjukdom som helst, är även akuta och kroniska processer utsedda här.

Som regel sker en kronisk bakteriell prostatit efter akut eller på egen hand, tills dess att den inte längre utpekar sig själv.

Varför orsakar bakterier prostatit och hur händer det?

Mikroorganismer är extremt produktiva varelser. Deras celler kan delas omkring en gång var 20-30 minuter.

För att göra detta behöver du väldigt lite - substratet. Det vill säga de nödvändiga näringsämnena, såsom glukos, sackaros, proteiner och andra organiska och oorganiska föreningar.

Normalt är prostatan steril, det vill säga det finns inga mikroorganismer. Bakteriet kommer på något sätt in, sätter sig på ett smart underlag och börjar splittras.

Låt oss anta att en bur (fantasi) kom in, om en halvtimme kommer det att finnas 2 bakterier, på en timme 4, då 8... Nu kan du föreställa dig hur många kommer att vara på en dag?

Bakterier är levande organismer, de absorberar näringsämnen och släpper ut avfallsprodukter, inklusive aggressiva ämnen som syftar till att förstöra andra bakterier - konkurrenter.

Lokal immunitet, vilket är ännu inte helt förstått vad som pågick, börjar slå larm och skickar på en plats tusentals bakterie lokalisering av leukocyter, som måste förstöra inkräktaren.

Men bakterier är inte så enkla, de kan "gömma", "lura" och förstöra leukocyter.

Så, på enkelt språk kan du beskriva kärnan i vad som händer med mikrobiell invasion av prostata. Det är på grund av detta att den mikrobiella prostatit börjar.

Akut process

Ovanstående process är grunden för akut bakteriell prostatit.

Inkomst av en mikroorganism, en immunreaktionsinflammation, en överväxt i en kronisk process eller en återhämtning är en sådan sekvens i det givna sjukdomen.

Etiologi och infektionsvägar

Så vi vet redan att orsaken till den akuta processen är bakterier. Överväg sätt att få mikrober i prostatakörteln.

 • STD (sexuellt överförbara sjukdomar) är den vanligaste orsaken till prostatit hos män under 50 år;
 • infektionssjukdomar i bäckenorganen: cystit, uretrit, etc.;
 • kateterisering av urinvägarna, operationer på könsorganen, lokalt trauma;
 • hypotermi och lokal immunitet.

LÄS TEMA: Vilka antibiotika ordineras för blåsor.

När oskyddade sexuella kontakter (tyvärr i sällsynta fall räcker och användning av "vanliga" handdukar) i män faller patogena (klamydia, Treponema, gonokocker, ureoplazma et al.) Eller opportunistiska patogener och avveckling, framförallt i urinröret.

Ibland finns ingen inflammatorisk process i urinvägarna, och bakterien går direkt in i prostata och aktiverar lokal immunitet.

I andra fall börjar inflammationsprocessen i testiklarna, urinblåsan, urinvägarna, deferenserna och passagen.

Efter en stund märker en man symptomen på prostatit, vilket innebär att bakterierna kom in i utsöndringskanalerna i prostata hematogent eller tillsammans med lymfkörteln.

I fallet med dåligt steriliserade katetrar eller kränkningar av asepsisreglerna är det också möjligt att mikroben kommer in i prostata.

Felaktig livsstil och alla faktorer som bidrar till minskningen av lokal immunitet kan provocera bakteriell prostatit.

I det här fallet är våra fiender mikroorganismer som lever i vår kropp och på en god nivå av immunitet är inte farliga.

Sådana mikroorganismer innefattar en omfattande klass av bakterier och vissa mikroskopiska svampar (candida, stafylokocker, streptokocker).

Vid tidig upptäckt av prostatit och korrekt behandling finns inga återfall och den akuta processen går inte i kronisk form.

Om sjukdomen som behandlas inte är full (t ex felaktig antibiotikaselektion eller bristande överensstämmelse med behandlingsregimer tid), resultatet kan erhållas med ett utbyte av prostata förstörelse av pus i en hålighet i bäckenet, prostatacancer eller kronisk process.

bevis

Under den akuta processen upplever en man typiska tecken på inflammation och bakteriell prostatit:

 • temperaturökning
 • smärta i ljummen, coccyx, testiklar;
 • smärtsam utlösning, urinering
 • önskningar på toaletten är vanliga, mängden urin är liten;
 • det är mycket svårt att tömma blåsan;
 • det är ofta en känsla av ofullständig tömning.

LÄS PÅ ÄMNET: Vad är andra tecken på prostatit hos män.

Diagnos och behandling

För att upptäcka sjukdomen, föreskriver urologen ultraljud, erbjudanden för att överlämna UAC och OAM, utan att misslyckas en tank. sådd av prostatsekretion och digital undersökning av prostata.

Efter att ha fått resultaten, ordinerar läkaren behandling, som bedriver mål som:

 1. Ta bort inflammation och svullnad (utmärkt växtprodukter - prostorom och permixon)
 2. att föra en smal muskler i prostatakörteln med hjälp av alfa-adrenoblocker (terazosin, tamsulosin);
 3. Välj rätt antibiotikum (cefalosporiner, fluokinoloner eller klavulanater);
 4. Se till att det inte finns något återfall och prostatens hemlighet har blivit steril.

Välja ett antibiotikum

Nyckelfaktorn vid behandling av denna typ av prostatit är valet av antibiotika.

För att kunna välja ett effektivt läkemedel måste man göra en bakteriologisk kultur av prostata utsöndring och ta reda på vilken förberedelse den känsliga mikroorganismen är känslig för.

Andra antibiotika för att behandla patienten ger ingen mening, förutom att skadan i slutändan inte fungerar.

Behandlingen är inte lång - 1-2 veckor. En månad senare, en upprepad bakteriologisk analys av prostats utsöndring för att övervaka situationen. I de flesta fall återställs mannen.

Man måste komma ihåg att att ta ett antibiotikum är en obehaglig process för kroppen. Därför bör du parallellt använda droger som återställer mikrofloran (främst mjölksyra).

Kronisk prostatit av infektiös natur

Om kronisk bakteriell prostatit fortfarande är igång, ska en annan behandlingstaktik användas.

Symtomatiker är inte lika uttalade som vid akut behandling. Patienten klagar över sällsynta smärta, problem med urinering och problem av sexuell natur.

Kronisk bakteriell prostatit är farligt, för de flesta män, passerar han nästan obemärkt, tillsammans med episodisk smärta, men leder till infertilitet, problem med erektil dysfunktion, prostata abstruktsii och prostatacancer.

Allt detta upptäcks plötsligt, när uppenbara tecken på dessa problem börjar störa mannen.

Etiologi och orsaker

Ofta orsaken till kronisk bakteriell prostatit är den felaktiga livsätten hos patienten:

 • hypotermi;
 • långvarig sittande och låg fysisk aktivitet
 • fel sömn
 • felaktiga måltider
 • alkohol och cigaretter, immunbrist och oregelbundet kön.

Den främsta orsaken till denna prostatit är en mikrobe som har anpassat sig till ett hemligt liv.

Lokal immunitet kan inte särskilja mellan en infektion, det finns ingen infektion för det, eller det fanns ingen infektion alls.

Att uppträda på liknande sätt är opportunistiska mikroorganismer. När de kommer till en obekant plats anpassar de sig perfekt till vår immunitet och lever för egen njutning, vilket gradvis orsakar skada.

Sådana bakterier är mycket svåra att behandla. Deras antibiotikaresistens är avskalad.

Behandling kräver en variation av antibiotika och långsiktiga temporära regimer med regelbunden övervakning.

Oftast är bakteriell prostatit av kronisk art orsakad av Staphylococcus aureus och hemolytisk streptokocker. För att bli av med dem måste du ägna mycket tid och ansträngning.

Diagnos och behandling av kronisk process

En man som är förtryckt av obehagliga känslor och episodiska smärtor, som till sist blir vanligare, appellerar till urologen.

Läkaren, såväl som med akut prostatit, utför de nödvändiga studierna (blodprov, urin, palpation och tanksåkning) och utvecklar sedan en behandlingsregim.

I genomsnitt tar behandlingstiden 4-8 veckor. För kroppen är detta en allvarlig stress, förutom våra målmikroflora, lider våra vänner också. Därför är användningen av antibiotika associerad med användningen av läkemedel som förstärker den gastrointestinala mikrofloran i första hand.

Förutom antibiotika ordineras patienten fysioterapi och läkemedel som lindrar svullnad och slappna av i mjukvarorna i prostatakörteln, glöm inte folkmekanismer som i komplex terapi accelererar den terapeutiska effekten.

En sådan bakteriell prostatit är fullständigt härdbar, och sjukdomsresultatet beror på effektiviteten av behandlingen.

Efter återställning i prostatakörteln är det möjligt att hitta punkttätningar - förkalkningar och fibros som bildas som en följd av sjukdomen.

förebyggande

Enkla regler hjälper varje man att hålla sin hälsa i säkerhet:

 1. Aktivt sätt att leva;
 2. Korrekt näring;
 3. "Nej" till dåliga vanor
 4. Regelbundet sex med en beprövad partner, "nej" till promiskuösa sex;
 5. Regelbundet besök hos urologen och följ hans instruktioner.

Observera dessa fem regler för hanehälsa - och bakteriell prostatit kommer aldrig att komma till ditt hus!

Kronisk bakteriell prostatit och dess behandling

Prostatakörteln - är ett viktigt organ av det reproduktiva systemet, som reglerar aktiviteten och viabiliteten hos sperma, syra-alkaliska, elektrolyt status för sädesvätska, tillhandahåller reproduktiv hälsa av män.

När en infektion kommer in i prostatakörteln, utvecklas en inflammatorisk process. Beroende på orsakets etiologi (orsak), allokera: aseptisk (icke-infektiös) och infektiös (bakteriell prostatit); längs kurs och längd: akut och kronisk.

Orsaker till sjukdomen

Om det är en aseptisk prostatit kan orsaken till inflammation vara sådana faktorer:

 • hypotermi;
 • hypodynami, passiv livsstil;
 • övervikt;
 • dåliga vanor (alkoholism, rökning);
 • obalanserad diet;
 • hormonella störningar;
 • blåsans och rektumssjukdomar (hemorrojder, proktit)
 • oregelbundet sexliv.

Bakteriell prostatit uppstår på grund av ingreppet av sådana patogener i prostatakörteln:

 • streptokocker;
 • stafylokocker;
 • E. coli;
 • gonokocker;
 • chlamydia;
 • trichomonas;
 • Mycobacterium tuberculosis;
 • blek treponema.

Varför kan inflammation bli permanent?

Orsaker och konsekvenser

Som redan konstaterat skiljer sig sjukdomsperioden mellan akut och kronisk bakteriell prostatit. Konstant inflammation (kronisk) är en konsekvens av en obotlig akut prostatit. Det har en bestående kurs och komplicerar organen i genitourinary systemet.

Långtidsläckage orsakas av sådana faktorer:

 • överdriven sexliv eller avhållsamhet
 • förstoppning;
 • sjukdomar i det genitourära systemet.

Om patienten inte har en bakterieflora uppträder i sådana fall en kronisk process på grund av stillastående patologier, strukturella och funktionella förändringar i prostata.

Akta dig för infektionen!

Bland bakteriefloran, som detekteras hos patienter med kronisk prostatit, finns det i hela prostata-kutans hemlighet och vävnad praktiskt taget hela spektrat av tillståndsbetingade patogena mikroorganismer.

Mest sålda stafylokocker, streptokocker, liksom E. coli.

Viktigt är infektionssjukdomarna i luftvägarna: tonsillit, influensa, akuta respiratoriska virussjukdomar (ARVI) och även centra för kroniska inflammationer:

 • halsfluss;
 • sinusit;
 • otitis media;
 • suppurativa hudsjukdomar;
 • kronisk lunginflammation
 • kolecystit.

Infektion i sådana fall faller i prostata genom hematogena sätt (genom blodet).

Viktiga faktorer av sjukdomen

När inaktivitet, förkylningar, kronisk förstoppning, inträffar blås trauma blodstagnation i venerna i prostatakörteln, vilket ytterligare leder till bildningen av blodproppar i små kärl, biokemiska störningar process, en obalans i koagulationssystemet.

Hur bli av med sjukdomen?

De huvudsakliga behandlingsmetoderna

Återställande av prostatakörteln beror på funktionsfaktorn. Behandling av bakteriell prostatit måste nödvändigtvis innefatta antibiotikabehandling. Verkan av dessa läkemedel syftar till att förstöra patogenen, vilket orsakar inflammation och leder till denna komplikation.

Läkemedlet är strikt förskrivet av den behandlande läkaren och beror på svårighetsgraden, sjukdomen och följdpatologierna. Självbehandling kan leda till en försämring av processen, för antibiotika har en specifik specificitet och är avsedda för vissa typer av mikroorganismer.

I vilken sjukdom som helst finns det en viss taktik, en viss algoritm för handling, optimal för en tidig botemedel. Samma system har utvecklats för patologiska tillstånd i prostatakörteln. Därför börjar behandlingen av kronisk bakteriell prostatit i första hand med utnämningen av en sparsam kost. När androgenbrist i kosten bör inkludera:

 1. Vegetabiliska fetter, där ett stort antal fettlösliga vitaminer: majsolja, torsklever, fiskolja;
 2. Livsmedel med hög karotenhalt (A-vitamin): morötter, pumpor, betor, tomater, persimmoner.
 3. Produkter mättade med proteiner, mineraler, elektrolyter: ost, ägg, kalvkött.
 4. Undvik att röka, pickles, kryddig kryddor och såser, alkoholhaltiga drycker.

Patienter rekommenderas att undvika hypodynami och stillasittande livsstil. Öka fysisk aktivitet, använd komponenterna i terapeutisk gymnastik.

Resultatet av antimikrobiell behandling beror på huruvida orsakssjukdomen orsakas av sjukdomen och vad dess känslighet för antibakteriella läkemedel är. Vid allvarlig exacerbation av prostatit, med stor sannolikhet för komplikationer, föreskrivs antibiotika med ett brett spektrum av åtgärder.

Vid behandling av kronisk prostatit används antimikrobiella preparat av makrolidgruppen, tetracykliner, aminoglykosider, cefalosporiner.

Varje år ökar antalet kroniska prostatit, som orsakas av stafylokocker, som har en svår kurs och är svår att behandla. Därför är det valfria läkemedlet i sådana fall antistapylokock antibiotikumet (fusidin) samt moderna beta-laktamantibiotika.

Nyligen används i den komplexa behandlingen av kronisk prostatit, interferonpreparat, sulfonamider och nitrofuraner.

För att förbättra blodcirkulationen, metaboliska och biokemiska processer, för att förbättra tonen av prostatan, genom att använda övningar terapeutiska övningar, termiska förfaranden (bad och microclysters), elektrofores, hydroterapi och massagefinger.

Ytterligare terapier

Massage är en av de mest effektiva metoderna för behandling av kronisk prostatit i eftergift. Det är bäst att genomföra det varannan dag, gradvis öka intervallet mellan rutinerna upp till 3 dagar. Behandlingens gång i summan varar inte mer än 2 månader.

Med de minst tecken på förvärring av kronisk prostatit eller när komplikationer uppstår måste behandlingen avbrytas.

Kontraindikationer till denna procedur:

 • akut prostatit;
 • maligna tumörer;
 • exacerbation av hemorrojder;
 • proktit;

Effektiv metod anses vara mudterapi, ultraljudseffekter, elektrofores, laserterapi, sanatoriumbehandling i remission.

Operativa ingrepp används inte ofta, huvudsakligen med skleros av prostatakörteln. Kan också applicera mikrosurgical plasty av vas deferens.

För att förhindra förekomsten av prostatit och för att undvika övergången av den akuta formen till en kronisk, måste man komma ihåg om förebyggandet av sjukdomen och det korrekta valet av behandling! Det är också viktigt att upprätthålla kroppens hälsa och styrka med hjälp av rationell näring, fysisk aktivitet och överensstämmelse med dagens regim!

del henne med vänner och de kommer säkert att dela med dig något intressant och användbart! Det är väldigt enkelt och snabbt, enkelt tryck knappen för den tjänst som du använder oftast:

Symtom och metoder för behandling av bakteriell prostatit hos män

prostatit - inflammation i prostatakörteln, om den inte försökt behandlas, leder till allvarliga konsekvenser - prostata adenom (onkologi), impotens, infertilitet.

Som en konsekvens - låg självkänsla, insolvens, deprimerat tillstånd av en man. Det är värt att skilja typer av prostatit.

Vad är det här?

Bakteriell prostatit - inflammation i prostata vävnaden orsakad av mikroorganismer (oftast E. coli, ibland inflammation orsakar olika svampar).

vanligtvis bakterier, komponenter i kroppens inre mikroflora, med någon sjukdom eller en allmän minskning i immunsystemet, börjar aktivt dela, vilket leder till en attack på inre organ, i detta fall - prostata. Penetreras in prostata bakterier genom ändtarmen, cirkulations-, urinvägarna.

Klassificering och symptomatologi

sjukdom bakteriedödande prostatit särskiljad av typen av patogen:

 • virala (patogener av herpes, influensa, HPV);
 • gonorré (gonokocker);
 • Klamydia (klamydia);
 • tuberkulos (Kochs pinne);
 • svamp (olika typer av svampar);
 • blandad (flera infektioner).
 • Det orsakande medlet kan endast detekteras i laboratoriet, symptom sjukdomarna är desamma.

  Enligt graden av läckage är bakteriell prostatit av två slag: skarp och kronisk.

  Akut bakteriell prostatit - snabb utveckling av sjukdomen Betecknas med följande:

  • kraftig minskning av arbetsförmåga, feber, frossa;
  • frekvent uppmaning och kränkningar av urinering, avföring, smärta;
  • olika föroreningar i blodet, urin;
  • blod i urinen, avföring, sperma;
  • förändring i lukten av urin;
  • känsla av ständig uppmaning att urinera
  • stark smärta i nedre delen av ryggen, perineum, underlivet;
  • problem med styrka, för tidig utlösning.

  Akut bakteriell prostatit är indelade i flera typer: komplicerat, okomplicerat, diffus, brännvidd.

  Kronisk bakteriell prostatit - inte en uttalad kurs av sjukdomen, kan vara en följd av en ofullständig akut underart.

  Symtom på bakteriell prostatit hos män:

  • obekväm urinering;
  • nervositet, mild grad av depression;
  • periodisk mild smärta i penis, obehag
  • minskad libido.

  orsaker till

  Det finns många anledningar, men grundorsaken - bakterier med prostatit:

  • virussjukdomar, infektioner i reproduktionssystemet;
  • hormonellt misslyckande;
  • hypotermi;
  • minskad immunitet
  • överförda verksamheter
  • ständigt stressiga situationer
  • felaktig kost;
  • avföring
  • stillasittande livsstil;
  • perineal skador;
  • dåliga vanor.

  Funktioner av sjukdomsförloppet

  En speciell egenskap är vanliga symtom på förkylning - feber, smärta i musklerna.

  kronisk Typen av sjukdomen varar mer än 8 veckor, praktiskt taget utan några speciella tecken.

  Symptomen är oftare lik symtomen på blåsinfektioner - ofta uppmanad att urinera.

  Hur tar man bort en attack hemma?

  Behandling bör utse läkare. Med anfall av smärta kan du kämpa med aspen bark (200 g per 0,5 liter vodka, insistera ca 2 veckor), drick en kvart kopp + vatten.

  Ljus med propolis väl lindra smärta (de kan göras på egen hand. honung och havtornsolja används också som ett antiinflammatoriskt medel.

  diagnostik

  diagnos Du kan lägga till hela testet, leveransen av alla tester, eftersom individuella symptom och klagomål kan diagnostiseras felaktigt (en mängd olika sjukdomar).

  För korrekt upptäckt behöver du:

  • blodprov för hormoner och infektioner;
  • analyser av urin, avföring
  • spermagramma;
  • Ultraljud av bäcken, prostata, urinblåsa, njure;
  • undersökning direkt prostata (rektal massage);
  • analys av utsöndringen av prostata.

  Det är viktigt att tydligt och tydligt förklara allt som händer med en specialist (urolog). urolog kommer att skicka för samråd och en fysioterapeut, en endokrinolog, en immunolog för en fullständig bild av sjukdomsförloppet. Det är också nödvändigt att konsultera en psykolog (psykoterapeut). Ibland behöver du en kirurg (i svåra fall av upphetsning).

  Efter provtagning är det vanligtvis föreskrivet:

  Bakteriell prostatit: behandling

  medicinering

  Utan antibiotika bakteriell prostatit inte bota. Vanligtvis för en bakteriell typ av sjukdom,

 • antiinflammatoriska läkemedel (nurofen, ibuprofen);
 • antibakteriella läkemedel (tetracyklin);
 • alfa blockerare (block spasmer);
 • droger som minskar nivån av urinsyra (allopurinol);
 • bioflavonoider (antioxidanter);
 • hämmare av cytokiner (stoppa verkan av bakterier av prostatit);
 • droger som återställer immunsystemet (cyklosporin A);
 • antidepressiva medel;
 • vitaminer (zink).
 • Kombinerade medel för örter ("Prostanol", "Galavit"). Rektala suppositorier är effektiva för smärta.

  Det är möjligt att ta mediciner som slappnar av urinets muskler. Du behöver mycket vatten, noggrann hygien.

  Folkmekanismer

  enkel persilja det hjälper mycket - hacka roten, häll en matsked kokande vatten (100 ml), insistera om 12 timmar, ta en sked i en halvtimme innan du äter.

  Färsk pumpa frön, slipa, blanda med honung, kyla, skära i skivor, lösa upp på morgonen innan du äter.

  lövverk vintergröna Häll kokande vatten, tillsätt i 3 timmar. Ta 3 till 4 gånger om dagen för 50 ml. strimlad skal av kastanj Nuvarande dag används ofta i kokande vatten. ansöka Sittande bad med örter eller eteriska oljor.

  Mer information om folkläkemedel och metoder för behandling av prostatit du kommer att lära dig här.

  sjukgymnastik

  sjukgymnastik med denna typ av sjukdom är mycket produktiv:

  • elektrostimulering (ström reducerar inflammation, stimulerar prostatakörteln);

 • laserterapi (laser eliminerar inflammation);
 • ultraljudsbehandling (radiovågor har en fördelaktig effekt på prostata)
 • magnetoterapi (magnetfält med låg frekvens påverkar blodcirkulationen, vilket stimulerar arbetet med inre organ.
 • Används oftast laserterapi och elektro.

  Det mest effektiva sättet

  Behandling av bakteriell prostatit antibiotika - Det mest effektiva sättet. Måste slutföra hela kursen. Dessutom bör en kvalificerad specialist tilldela en kurs som består av olika metoder.

  Effektiv rektalmassage i prostatakörteln, med förebyggande av prostatit appliceras också.

  diet

  Korrekt utvald diet är inte heller obetydlig vid behandling av prostatit.

  Trycket bör göras på produkter av vegetabiliskt ursprung.

  Det är nödvändigt att utesluta alla skarpa, feta, salta rätter, att inte dricka koffeinhaltiga drycker, alkohol, mjölk, bönor, kål.

  Kategoriskt förbjudna lök, vitlök, citrus.

  Dricker mycket av vatten eller växtbaserade dekoktioner med en diuretisk effekt.

  Terapeutisk fysisk träning

  Den vanliga morgonövningen hjälper till att stimulera hela kroppen.

  Behandlar framgångsrikt inflammation i prostatakörteln Kegel övningar - sammandragning av musklerna i anusen. Vid urinering måste du stoppa urinflödet i några sekunder och släpp sedan.

  Experter har utvecklat mycket övningskomplex för behandling av prostatit:

  • Ligga på ryggen och inhalera och utandas under tryck av händer (händerna är placerad på bröstet och magen);
  • den ursprungliga positionen - ligger på ryggen, lyfter händerna. Det är nödvändigt att sätta ner skarpt och nå för strumporna;
  • ligga på ryggen böja knäna, efter inandning, höja bäckenet, sänka det med en utandning;
  • står med en inspiration att stå på tårna, med utandning att sitta ner.

  Övningar att utföra cirka 6 gånger.

  Konsekvenser och förebyggande

  Konsekvenserna är komplikationer i form av BPH, prostatisk abscess (fokal prostatit med ansamling av pus), ödem lappande urinröret, testikelinflammation, njurinflammation, impotens, infertilitet.

  Förebyggande åtgärder:

  • fullständigt övergå i behandlingen av infektionssjukdomar;
  • tillåter inte hypotermi
  • Se bort från förstoppning;
  • tillämpa fysiska övningar
  • Neka inte massage;
  • leda ett regelbundet sexliv med en vanlig partner
  • använd försiktighetsåtgärder för samlag
  • genomgå obligatorisk undersökning av urologen var sjätte månad.

  slutsats

  Bakteriell prostatit - En komplex sjukdom, du måste börja läka snabbt och korrekt. Kör inte sjukdomen för att undvika komplikationer. Försumma inte läkares råd, använd alla möjligheter till behandling - läkemedel, fysioterapi, fytoterapi, folkrådgivning, motionsterapi, sessioner med en psykoterapeut.