Huvud
Förebyggande

Laserförångning av prostata adenom: indikationer, essens och förberedande stadium

Godartad prostatahyperplasi är en ganska vanlig patologi bland den manliga befolkningen. Från utvecklingen av adenom är inte försäkrad av någon representant för en stark hälsa av samhället, men enligt statistiska data är män mer benägna att utveckla en tumör som är äldre än 50 år.

Patologi är obehaglig, kännetecknad av nedsatt urinering, försvagad styrka, obehag och smärtsamma känslor.

Sjukdomen kräver omedelbar behandling. Ignorering av symtomen, såväl som otillräcklig behandling, är fylld av utvecklingen av komplikationer.

Modern medicin har ett stort antal verktyg och metoder för behandling av godartad hyperplasi. Vissa människor använder läkemedel för att bekämpa sjukdomen, andra söker hjälp av en läkare. Det bör emellertid förstås att det är möjligt att avlägsna tumören endast vid komplex och korrekt utvald terapi - användningen av mediciner och kirurgisk behandling.

I dag blir läkare mer och mer tilldelade män med godartad prostatahyperplasi, med hjälp av en ny typ av radikal tumöravlägsnande - holmievo-laser-enukleation. Laserförångning av prostata adenom är ett av de mest effektiva sätten att ta bort neoplasmen. Många positiva svar hos män i forumet, som lyckades bli av med patologi med hjälp av förångning, är bevis på effektiviteten hos tekniken.

I vilka fall är tillämpningen av metoden

Operationen utförs strikt i närvaro av indikationer.

Laserförångning av prostata adenom föreskrivs i följande fall:

 • när körteln förstoras till 80 ml;
 • ineffektivitet eller låg effektivitet av läkemedelsbehandling;
 • i närvaro av svår smärta vid urinering
 • med svår erektil dysfunktion.

Laserförångning av prostata adenom tillsammans med indikationerna har också kontraindikationer. Inte utsett en operation för personer som lider av: akut inflammation, njursvikt, särskilt njursvikt, VAR sjukdomar, inklusive astma, bronkit, leversjukdomar och hjärt- och kärlsjukdomar. Tekniken tillämpas inte om patienten nyligen har haft stroke eller hjärtinfarkt.

Kärnan i förfarandet

En ny radikal teknik, kallad laserförångning, är avdunstningen av körtelvävnad genom laserstrålning.

Idag är lasern på listan över de mest använda teknikerna för operativ terapi av olika patologier. Bred tillämpning av metoden beror på ett litet antal postoperativa komplikationer och blodlöshet under det kirurgiska ingreppet.

Fördelar med andra terapier

Tekniken är mycket effektiv och effektiv.

Laserförångning av prostata adenom har många fördelar jämfört med andra typer av terapi. De inkluderar:

 • överkomligt pris på behandlingen;
 • Inget behov av generell anestesi, vilket hjälper till att undvika allvarliga konsekvenser.
 • blodlöshet (under proceduren liksom efter det finns ingen risk för blödning);
 • frånvaro av smärtsamma känslor, normalisering av urinering och erektion (resultatet är synligt omedelbart efter ingreppet);
 • minimal risk för återfall
 • låg belastning på CAS;
 • kort återhämtningsperiod
 • möjlighet till äldre patienter.

Förberedelser för förfarandet

Förberedelserna är i samtal med en läkare. En man berättas om alla nyanser av förfarandet, och varnar även om eventuella komplikationer och risker. Efter intervjun är ett antal studier tilldelade. Tilldela forskning: en allmän analys av urin och blod, biokemiskt blodprov, koagulogram, EKG, ultraljud i hjärtat.

De två sista provningarna genomförs 5 dagar före operationen. Om överträdelser upptäcks i CAS-funktionen krävs samråd med kardiologen. Om det finns allvarliga problem med blodkoagulabilitet, eller om patienten förbrukar läkemedel som innehåller acetylsalicylsyra, avbokas de två dagar före operationen.

anestesi

Laserförångning av godartad hyperplasi kräver anestesi. Typ av anestesi bestäms under en konversation med en läkare på grundval av information om förekomsten av samtidiga patologier. Det finns lokal och allmän anestesi. Med en lokalbedövning som injiceras i ländryggen. Patienten med lokalbedövning är medveten, men känner inte kroppen under midjan. Denna variation är många gånger bättre än allmänbedövning, eftersom den inte är förknippad med en omfattande lista över komplikationer.

Allmänna anestesi består i införandet av en bedövningsmedel i en ven eller en speciell mask. Patienten är medvetslös samtidigt.

Behandling av prostataadenom med laser: operationens gång, konsekvenser, rehabilitering

Metoden att behandla prostata adenom med en laser är icke-kontakt och involverar användningen av lokalbedövning. Under operationen avdunstas tumören delvis, vilket hjälper till att återställa urinrörets lumen.

Behandling av prostataadenom med en laser är effektiv och effektiv. Efter operationen är risken för återkommande sjukdom minimal. Varaktigheten av den laserassisterade proceduren är i genomsnitt en timme.

Behandling av prostata adenom med en laser är att använda ett lasersystem. Tack vare den senaste tekniken är det möjligt att producera en stråle av önskad längd genom ljusstyrspetsen. Det är han som fördämmer de övervuxna vävnaderna. Dessutom utför lasern moxibustion av blodkärl och skadade vävnader.

Strålen tränger in i två millimeter djup, så manipuleringen är tyst. Denna teknik hjälper till att säkerställa högfrekvent eliminering av det drabbade området. Som ett resultat noteras en partiell excision av tumören, restaurering av urinröret och normalisering av urinering och erektion. Manipulationen är helt blodlös, dessutom, när man behandlar prostataadenom med en laser är risken för komplikationer minimal.

Under operationen sätts ett resektoskop (ett rör med elektroslingor, en laser och ett optiskt system) genom urinröret. Berörda områden förångas. Under laserns verkan upphettas cytoplasman hos adenomcellen. Sedan bringas det till kokpunkten och ihålig förstöring.

För att minimera trauman av friska vävnader, är körteln konstant bevattad med vätska (det injiceras och härledas av ett speciellt system vid resektoskopi). Tillsammans med vätskan tas tumörens patologiska nekrotiska vävnader bort. Evaporera tumören i lager, på samma djup. (1 mm).

Eventuella komplikationer

Varje radikal behandlingsmetod är förknippad med en risk för komplikationer. Laserterapi är inget undantag.

Terapi av adenom med en laser är fylld med:

 • urininkontinens, urininkontinens
 • brinner i urinröret och rektum
 • blodig utsläpp
 • erektil dysfunktion
 • skada på prostata och urinblåsan;
 • impotens;
 • kasta sperma i blåsan;
 • striktur av urinröret.

Nästan alla komplikationer av laserförångning är kortlivade. Brännande och smärtsamma förnimmelser i urinröret försvinner i regel i en månad urininkontinens - efter två till tre dagar, orenheter i blodet - om en vecka. Erektil funktion efter operation normaliseras ungefär efter utgången av en månad eller två.

Rehabiliteringsperiod

Efter operationen observeras patienten av medicinsk personal i flera dagar.

Då är han urladdad. Det bör förstås att full återhämtning sker efter slutet av rehabiliteringsperioden.

Det är från rehabilitering som ett ytterligare villkor och välbefinnande för en man beror, liksom restaureringen av det genitourinära och reproduktiva systemet.

Efter laserförångning, med målet om snabb normalisering av välbefinnande och slutgiltig återhämtning, rekommenderas experter att följa följande rekommendationer:

 1. De första två dagarna av proceduren är förbjudna att äta. Det är endast tillåtet att dricka vatten, minst två och en halv liter. Detta kommer att underlätta avlägsnandet av resterna av de drabbade vävnaderna från kroppen och en tidig förbättring av välbefinnandet.
 2. Under den första veckan efter proceduren föreskrivs användning av antibakteriella och antiinflammatoriska läkemedel.
 3. Det är nödvändigt att tvätta blåsan (om det finns en kateter). För att göra detta använd Furatsilin eller klorhexidin. Efter manipulation bör urinsamlingen ändras. I frånvaro av en kateter utförs sköljning med användning av ett speciellt munstycke.
 4. Under rehabilitering bör du anpassa kosten: att överge användningen av feta, salta, skarpa rökträtter, snabbmat, halvfabrikat, godis och kaffe. Dieten bör berikas med vitaminiserade naturprodukter, grönsaker och frukter.
 5. Det rekommenderas att överge dåliga vanor, inklusive att röka och dricka alkoholhaltiga drycker.
 6. Du kan inte ha sex under de första tre veckorna efter proceduren.
 7. Du kan återuppta överföringen av pengar bara två månader senare.

Överensstämmelse med alla dessa rekommendationer kommer att bidra till en snabb återhämtning, normalisering av tillståndet och välbefinnandet, förbättring av det genitourinära och reproduktiva systemet.

Laserförångning av prostata adenom

Vetenskap vet flera sätt att ta bort prostata adenom. En av de modernaste metoderna är laserförångning.

Prostataadenom är en sjukdom hos många män efter fyrtio år, det orsakar svårighet att urinera och minskar styrkan.

Dessa obehagliga symptom kan påverka livskvaliteten väsentligt, så att du inte kan skjuta upp behandlingen av en sådan sjukdom. Det finns flera sätt att eliminera patologi.

Vid de inledande skeden används en medicinsk behandlingsmetod när en man endast känner av onormaliteten hos det genitourära systemet. Men om situationen medför andra konsekvenser är det omöjligt att utan kirurgisk ingripande.

Indikationer för drift

I de flesta fall utförs behandlingen av godartad hyperplasi med hjälp av läkemedelsbehandling, som syftar till att undertrycka utvecklingen av tumören och de symptom som följer med den. När denna metod inte förbättrar patientens liv, ordinerar den behandlande läkaren kirurgiskt ingripande.

Kirurgisk ingrepp utförs i följande fall:

 • Om en infektion ingår i urinvägarna;
 • vid detektion av akut njursvikt;
 • vid diagnosering av hematuri och / eller stagnation av urin.

Även kirurgisk behandling används om prostata adenom har nått en sådan storlek som helt blockerar urinvägarna, vilket leder till att det är svårt för patienten att tömma blåsan.

För att kontrollera patientens tillstånd föreskrivs sådana test:

 • biokemiskt blodprov;
 • tanksåning urin.

Efter testen sänds den till ultraljud, där tillståndet i urinvägarna bestäms. Den behandlande läkaren bör också utvärdera den kvarvarande nivån av urin. När informationen är otillräcklig, vilken erhålles med andra diagnostiska åtgärder, utförs en biopsi av prostatakörteln.

Laserablation

Denna operation utförs med hjälp av en anordning, genom vilken prostata adenom brinner, på grund av detta frigörs urinröret från trycket och symptomatologin av sjukdomen lindras. Bildningen påverkas av plasma, matas till små områden av tumören. Med denna metod kan du utföra en operation utan att skada närliggande organ och vävnader.

Laserablation är indelad i två typer:

 • Fotosensitiv laserförångning. Detta är en av de senaste metoderna, där avlägsnandet av prostata adenom med en laser. Denna behandling av prostata adenom med en laser utförs genom indunstning av neoplasmen. Processflödet måste kontrolleras i alla steg genom endoskopisk utrustning. Denna operation är föreskriven om adenomets storlek inte överstiger 30 cc.

Vid proceduren direkt på tumören appliceras en laserstråle, vilken måste värma tumören. På grund av uppvärmning avdunstar tumören gradvis. Med ett sådant ingrepp är nivån av blodförlust minimal. Dessutom är det inte nödvändigt före operationen att tvätta patientens urinblåsan med hjälp av dessa skadliga kemiska ämnen. Den senare faktorn är särskilt viktig för de män som behöver behålla sexuella funktioner.

 • Holmium-laserablation. Tillvägagångssättet att utföra denna typ av ablation påminner om en transuretral resektion, eller TUR. För att utföra det, använder specialisten en enhet som heter Auriga. Denna enhet skapar en laserpuls, med vilken eliminering av adenom i prostata körs ut. Anordningen är mest effektiv vid relativt små tumörstorlekar.

Vid förfarandet, när vissa vävnader brinner, finns risk för att de tränger in i cirkulationssystemet genom de minsta kärlen. Som ett resultat uppvisar patienten symtom på förgiftning.

Med en riklig dryck passerar denna komplikation snabbt. Laserablation av prostataadenom har kontraindikationer för män med nedsatt njurfunktion.

Laser-enukleation

Laserukleation av prostataadenom är ett förfarande för att avlägsna adenom. Det liknar öppen operation, förutom att efter det kan en mycket mindre andel av olika komplikationer observeras.

Denna procedur används i fall där bildningen har nått en stor storlek.

Det finns två typer av laser-kärnbildning:

 • Golmievo-laserresektion. I detta fall introduceras en speciell apparat, genom vilken laserstrålning tillhandahålls, genom det manliga könsorganet. Efter att ha nått neoplasmen avlägsnar den den expanderade vävnaden i stycken. I vår tid används denna metod mycket mindre, eftersom det finns de mest effektiva sätten att behandla hyperplasi.
 • Holmium-laser-kärnbildning. Vid utförandet av en sådan operation används en apparat som är avsedd att slita tumören. Holmievo-laser-enukleation är ordinerad för neoplasmer av vilken storlek som helst. Förfarandet är ganska effektivt, men det kräver att det genomförs av en högkvalificerad specialist. Därför kan endast de patienter som har sökt hjälp till stora medicinska institutioner använda den.

Interstitiell laserkoagulation

Under detta ganska komplicerade namn ligger ett enkelt kirurgiskt ingrepp. Innan tumören avlägsnas, gör doktorn punkteringar i slemhinnorna hos urinväv och övervuxna vävnader. Därefter faller lasern ner i de förberedda hålen, vilket har en direkt effekt på tumören.

Tack vare honom atrofi av vävnaden, på grund av vilken storleken av adenomen i prostata gradvis minskar. Som ett resultat minskar trycket som utövas av neoplasmen på urinröret, varför en man kan tömma blåsan utan smärta.

Den största nackdelen med detta förfarande är en lång återhämtningsperiod, under vilken punkteringsplatserna läker. Även med denna metod kan patienten känna sig försämrad i det allmänna tillståndet. Den tid som krävs för fullständig återhämtning beror endast på den individuella karaktären hos hankroppen. Interstitiell koagulation används ganska sällan, eftersom den har liten effektivitet. Ibland efter proceduren är upprepad kirurgisk behandling nödvändig.

Laserförångning

Laserförångning av prostataadenom är en relativt ny teknik som används för att avlägsna prostatacancer. Denna procedur använder en enhet som kallas Green Light Laserscope, dess verkan är baserad på egenskaperna hos en viss grön laser. Detta tillvägagångssätt kallas också kontaktlös fotografisk förångning av adenomen.

Dess effektivitet i den fotografiska utsikterna till strålning till hemoglobin. Strålning avdunstar en del glandulär vävnad, behåller stroma och kapslar. Lasern själv kan inte penetrera mer än en millimeter inåt, på grund av detta utförs processen för att avlägsna ett skikt. Förfarandet övervakas kontinuerligt med ultraljud. Operationen utförs under lokalbedövning.

Vid laserförångning finns ett antal fördelar jämfört med andra typer av ingrepp. Till exempel, efter det finns inga ärr på kroppen. Med det är det endast i undantagsfall internt blödning, vilket är anledningen till att det kan ordineras även till patienter med låg blodkoagulerbarhet. Katetern administreras endast en dag efter det att bildandet tagits bort, eftersom det kan förkorta sjukhusvistelsen avsevärt.

Patienten återhämtade sig ganska snart, några dagar efter laserförångningen, observerades en allmän förbättring av tillståndet. Dessutom, efter det finns ingen utveckling av impotens. Den enda nackdelen med detta tillvägagångssätt är den mycket höga kostnaden för intervention.

effekter

Laseravlägsnande av prostata adenom kan leda till utveckling av vissa komplikationer. I synnerhet efter en sådan intervention kan blodproppar i urinen uppträda. Det är också troligt att urinprocessen kommer att åtföljas av inkontinens eller fördröjning.

Sådana komplikationer sker som regel på egen hand under en kort tidsperiod. Också på grund av medicinska fel efter avlägsnande av utbildning finns risk för infektion i genitourinary systemet.

Hur utförs laserförångning av prostata adenom?

Många män som har godartade neoplasmer genomgår laserförångning av prostata adenom. Operationen utförs utan intrakavitär ingrepp med användning av endoskopisk utrustning. Malotravmatic metod gör det möjligt för dig att spara den manliga potensen. På grund av operationens hastighet och avsaknaden av signifikanta biverkningar är rehabilitering mycket snabbare.

Till vem utför operationen?

Den kirurgiska lasern påverkas inte i alla fall. Läkaren bestämmer sig för att utföra ett sådant ingrepp med en körtelvolym på minst 30 och inte mer än 80 ml. Om det finns en större godartad tumör kan metoden kombineras i en transuretral resektion.

Förfarandet utförs för alla patienter oavsett ålder. På grund av koagulering av kärl med laserstråle förekommer inte postoperativ blödning. Detta minskar sannolikheten för komplikationer och utvecklingen av anemi. Därför, förutom att ta järn till män är inte nödvändigt. Dessutom kan du inte sluta behandlingen med läkemedel som behövs för att späda blodet.

Således krävs flera villkor för laserbehandling:

 • adenom har en volym av högst 80 ml;
 • behandling med medicinering fungerar inte;
 • mannen känner en akut kränkning av urinfunktionen;
 • Vid tömning av urinblåsan observeras smärta.

Kärnan och priset för förfarandet

Under senare år har det skett en förbättring i apparaten för laserbehandling. Detta gör att du kan utföra operationer med en laser utan blödning och blödning efter operation.

Det finns flera metoder för att ingripa med en laser.

 1. Med neoplasmer, vars volym inte överstiger 30 ml kan kontaktförångning utföras.
 2. I närvaro av större adenomer indikeras kontaktreserektion.
 3. Vissa män tilldelas interstitiell laserkoagulation.

Förfarandet präglas av ett relativt högt pris. Det varierar från 10 000 till 50 000 rubel, beroende på männens bostadsområde. I Moskva kostar den dyraste laserförångningen 150 000 rubel.

Förberedande verksamhet

Före operationen måste patienten genomgå en omfattande undersökning. Han måste donera blod, urin och en hemlighet för att identifiera den inflammatoriska processen och utvärdera deras prestanda.

Före operationen genomgår patienten en omfattande undersökning och test

Eftersom laserförångning är, om än en minimalt invasiv, men operation, bestäms en blodgrupp och en Rh-faktor nödvändigtvis. Detta är nödvändigt för att plocka upp blod vid plötslig blödning.

Andra metoder innefattar transrektal ultraljud. Patienten ges också ett EKG.

Baserat på resultaten från alla analyser måste terapeuten dra fram en slutsats. Dokumentet föreskriver det allmänna villkoret för mannen, hans beredskap för operationen. Slutsatsen bör ges till kirurgen.

Innan manipulation utförs, borde en man inte äta eller dricka. Patienten måste rengöra ändtarmen med en lavemang.

Framsteg av operationen

Indunstning av en godartad neoplasma med hjälp av en laser utförs utan direktkontakt med den drabbade håligheten. Patienten genomgår lokalbedövning.

Under förfarandet används ett speciellt lasersystem. Det ger strålar av en viss längd. Avdunstningen utförs med hjälp av en flexibel ljusstyrning, i slutet av vilken det finns en liten anordning.

Under förångning observeras selektiv avlägsnande av vävnader, cauterization av blodkärl för att förhindra blödning. Laserens penetrationsdjup är upp till 1 mm. Därför utförs en skiktad effekt.

En speciell egenskap hos proceduren är förmågan att noggrant ta bort skadade vävnader. Därför påverkas inte friska celler.

Den skadade prostatakörteln avdunstar delvis. Detta gör att du kan återställa kanalens lumen och normalisera urinflödet.

Laserförångning av prostata adenom

Förfarandet sker inom en timme. Efter detta måste patienten under en tid av läkare vara under överinseende av läkare.

Fördelarna med förångning

På grund av den höga noggrannheten hos alla operationer under operationen är perforering (punktering) av prostata-kapseln, bukväggen, blåsan ej tillåten. Resultatet är att adenomet delas ut delvis, vilket gör att du kan återställa urinrörets smalare lumen.

På grund av möjligheten att ta bort vävnader utan blod är komplikationer efter operation mycket sällsynt. Därför är översynerna efter sitt beteende i de flesta fall positiva.

Det finns några fördelar med laserindunstning i jämförelse med andra driftsmetoder. De inkluderar:

 • blodlöshet av intervention
 • snabb rehabilitering av män
 • installation av en kateter i urinväggen och blåsan för en dag;
 • bevarande av erektion hos män
 • polikliniska kirurgiska tillstånd
 • snabb återhämtning av olika system i kroppen, inklusive prostatakörteln.

Eventuella komplikationer

Läkare anser laserförångning den mest försiktiga metoden att eliminera prostata adenom. Därför uppstår följaktligen inte komplikationer efter genomförandet.

Det är emellertid omöjligt att helt utesluta möjligheten att utveckla negativa konsekvenser.

 1. Efter operation kan en godartad neoplasma återkomma. I det här fallet behöver du en andra behandling efter 5-10 år.
 2. Vissa män utvecklar erektil dysfunktion. Denna komplikation är mycket mindre vanligt än andra negativa konsekvenser.
 3. Läkare noterar risken för retrograd ejakulation. Under tiden går sperma inte ut, utan släpps ut i urinblåsan.
 4. Vissa patienter lider av kikatricial inskränkning av urinväggen på grund av kvarvarande ärr på operationsplatsen.

För att undvika risken för negativa följder måste patienten noggrant följa rekommendationerna från den behandlande läkaren.

För att undvika negativa konsekvenser, följ alla läkares rekommendationer!

Rehabiliteringsperiod

Efter operationen behöver patienten besöka polikliniken för en tid för att utföra rehabiliteringsbehandling. Den första dagen av rehabilitering, en man borde ge upp att äta. Endast vätskeintag är tillåtet.

Vatten under denna period ska vara full minst 2,5 liter per dag. Detta kommer att eliminera risken för diurese. På grund av urinflödet återställs den normala storleken på urinröret.

Patienten måste genomgå medicinsk behandling. Bland drogerna tilldelas antiinflammatoriska läkemedel och antibiotika. Detta kommer att göra det möjligt för prostatakörteln att återhämta sig snabbare efter att tumören tagits bort.

Under de första tre dagarna tvättas blåsan. Antiseptiska lösningar används för detta. De härledar sönderfallsprodukter och fibrer som har ackumulerats i kroppen under utveckling av patologi.

För tvättning gäller Fracilin eller klorhexidin. Med en kateter kan du göra det utan svårighet. Efter det kommer det bara vara nödvändigt att byta urinalerna.

Om det inte finns någon kateter utförs sköljning med ett speciellt munstycke. Katetern behövs för att avlägsna kvarvarande vätska.

Operationen kräver inte sjukhusvistelse av en man. Det utförs på ett sjukhus utan vidare behandling i avdelningen. En man kan återvända hem i kväll. Men det är viktigt att stanna under ledning av läkare i flera timmar efter laserterapi.

Det är värt att beakta att körning efter förångning är förbjuden. Detta beror på användning av sedativa.

Hemma måste du övervaka kostens sammansättning. För att utesluta är det nödvändigt att använda:

 • stekt mat;
 • feta livsmedel;
 • salta produkter;
 • kryddig mat.

Under de första två till tre veckorna är fysiska aktiviteter, tyngdlyftning och sexliv kontraindicerat.

Laserförångning är en effektiv och säker metod. Hon utses av läkaren efter en omfattande undersökning.

Förångning av prostata adenom

Prostataadenom eller godartad prostatahyperplasi är en godartad neoplasma som uppträder mot bakgrund av åldersrelaterade hormonella förändringar, liksom andra negativa faktorer som påverkar människans kropp. Sjukdomen är ganska vanlig och kan väsentligt bryta patientens livskvalitet, i vilket fall borttagning av prostata adenom krävs.

En av de nya och lågtraumatiska kirurgiska metoderna är förångningen av prostata adenom. Sådan behandling tillåter dig att bli av med tumören genom avdunstning under kontroll av endoskopisk utrustning. Fördelen med laser- och plasmaförångning är snabb rehabilitering, liksom minimal risk för blödning.

Indikationer för förångning av adenom

Förångning av prostata adenom indikeras hos män som har en tumör som är tillräckligt stor för att orsaka störning i livskvaliteten. Om patienten lider av följande symptom, behöver han konsultera en urolog om avlägsnande av prostata adenom:

 • frekvent urinering på natten
 • retention av urin;
 • kränkningsförmåga
 • smärta vid urinering och erektion
 • föroreningar i urinen;
 • smärta i ljummen
 • generell försämring av tillståndet på grund av adenom, minskad effektivitet;
 • förstoppning på grund av förstorad prostata.

Alla dessa symptom är inte normala, de är indikationer på att besöka en läkare och börja behandlingen. Om det behövs kommer en specialist att föreskriva laserförångning av prostata.

Förberedelser för en operation

Förångning av prostata är en kirurgisk ingrepp, men inte särskilt traumatisk. Därför krävs det förberedelse. Till en början genomgår en man en androlog och urolog, och passerar också ett antal prov:

 • allmän analys av urin;
 • allmän analys av blod och biokemi
 • test för infektion;
 • EKG;
 • Ultraljud av prostata;
 • Inspektion av smala specialister, om det behövs.

Tyvärr utförs förångningen av prostata inte i alla fall. Om en man har en inflammatorisk och smittsam process i kroppen, måste han först botas helt, för att undvika komplikationer efter operationen.

Helt kontraindicerad förångning kan vara med allvarliga sjukdomar i njurarna, hjärtat, med astma i bronkier. Det rekommenderas inte att förånga en man som har genomgått stroke och hjärtinfarkt. I vilket fall som helst bör möjligheten till förfarandet konsulteras med kirurgen och anestesiologen.

Laserförångning av prostata adenom

Laserförångning av prostata adenom utförs på ett sjukhus under allmänbedövning, men inom en dag är patienten ordinerad hemma om det inte finns några postoperativa komplikationer.

Förfarandet består i att indunsta en del av tumören med en laserstråle utan kontakt. Under kontroll av ett endoskop, som injiceras genom urinröret utan snitt, övervakar läkaren verksamhetsförloppet, hela processen ses av kirurgen på datorskärmen.

Efter att ha tagit bort en del av prostata som störde urinprocessen, installeras en kateter för att säkerställa ett normalt urinflöde. Därefter avlägsnas katetern och patienten släpps hem. Ytterligare uppföljning utförs på poliklinik på bosättningsorten.

Priset på laserförångning av prostata adenom är ganska högt, i olika kliniker varierar det från 50 till 150 tusen rubel, vilket för många patienter är en oacceptabel lyx. Dessutom kan en laser avlägsna en tumör som inte överskrider en volym på 80 ml, vilket också kan vara en nackdel i vissa fall.

Plasmaförgasning av prostata adenom

Plasmaförångning är en annan typ av transuretral resektion i saltlösning, vilket utförs av elektricitet. Förfarandet utförs genom urinröret med hjälp av ett endoskop, som vid laserförångning. Tack vare introduktionen av fysiologisk lösning är skador på närliggande vävnader av elektrisk ström utesluten.

När plasmaförångning runt elektroden bildas bildas ett tunt lager av het gas, med hjälp av vilken tumören förångas. Läkaren leder en elektrod över tumören utan att röra den.

Med den här metoden kan du ta bort prostatens adenom mycket noggrant, utan att utsätta friska vävnader för överdriven värmebelastning. Plasmaförångning är visad för män som är benägen för kraftig blodförlust, metoden är den säkraste.

Om vi ​​jämför plasma- och laserförångning är den första metoden mindre traumatisk, men mer sparsam, så bara ett litet lager av vävnad avlägsnas. Priset för plasmavariation kan vara något högre än för en laser. I allmänhet varierar kostnaden från 60 till 200 tusen rubel.

rehabilitering

Förångning av prostata adenom kräver inte långsiktig rehabilitering, som är den vanliga operationen. Inom en dag kan patienten släppas hem. Hemma bör följande rekommendationer följas:

 • ta antibiotika och andra mediciner som föreskrivs av en läkare
 • drick minst 3 liter vatten om dagen för att återställa urinprocessen.
 • regelbundet observerad hos andrologisten eller urologen på bosättningsorten.

Efter förångning av prostata adenom observeras snabb återvinning av urineringsprocessen. Mäns kommentarer om förfarandet är mest positiva, eftersom återhämtningen är snabb, mår man inte av blödning och smärta. I sällsynta fall är det ett brott mot erektilfunktionen.

Där förångningen av prostataadenom görs

Förångning av prostata adenom är en ganska ny metod för behandling av en tumör. Förfarandet kräver användning av specialutrustning av hög kvalitet. För närvarande kan adenomen förångas på kliniker i Moskva:

 • Medical Center Yuzhny, vid Varshavskoye Shosse, 126.
 • Klinik för funktionella störningar vid ul. Hybrichevskogo, 5, byggnad. 3.
 • Medical Center K + 31 Petrovskiye Vorota, vid 1: e Kolobovsky per., 4.
 • Metropolitan Medical Clinic, vid ul. Sretenka, d. 9.
 • Han Clinic, vid ul. B. Molchanovka, 32, byggnad 1.

Avlägsnande av prostata adenom i St. Petersburg utförs i följande medicinska institutioner:

 • American Medical Clinic. Adress: Nab. Moika floden, hus 78.
 • Klinik för Peter Petrus namn. Adress: 47 Piskarevsky Ave.
 • IntraMed på Savushkin. Adress: Savushkina 143, byggnad. 1.
 • Andros på Lenin. Adress: Lenina 34.
 • Admiralty Shipyards. Adress: st. Sadovaya etc. 126.

I Vitryssland, i Minsk, behandlades också prostata adenom. För att klargöra möjligheten att förånga adenom rekommenderas att kontakta följande kliniker:

 • MedAvenu, på adressen. Griboyedov Str., 11.
 • Vita, på adressen st. Maxim Bogdanovich, 6.
 • Kravira, på adressen: st. Skripnikova, d. 11b.

Framgångsrikt genomföra förångning av prostataadenom och i kliniker i Israel och Tyskland. Kostnaden för förfarandet utomlands ökar avsevärt, men patienten får den mest bekväma och effektiva behandlingen.

slutsats

Prostata adenom är en mycket vanlig sjukdom som kräver snabb behandling. Om en patient är oroad över symptomen på prostatit och godartad hyperplasi, rekommenderas att han omedelbart undersöks och behandlas.

Laserförångning är inte den enda behandlingsmetoden. Med snabb tillgång till läkare kan kirurgisk ingripande och stora ekonomiska kostnader undvikas

Förångning av prostata adenom

Godartad prostatahyperplasi (BPH). Denna diagnos hördes av mer än hälften av de manliga företrädarna äldre än 55 år. Risken för sjukdomen växer i direkt proportion till ökningen i åldern, och över tiden blir över 80% av männen offer för sjukdomen.

Bland de allmänt använda metoderna för behandling av prostata adenom bör tilldelas endoskopisk kirurgi, inte sämre än effektiviteten av öppen kirurgisk ingrepp och överlägsen medicinering. Transuretral förångning av prostata adenom är en av de ledande resultaten vid behandling av BPH.

Anatomiska egenskaper och orsaker till utveckling

Prostatakörteln är en av de delar av genitalapparaten hos mannen som är direkt knuten till blåsan. Eftersom de former av ökande prostata frisk vävnad snarare elastisk kapsel, är dess ökning övervägande i riktning av blåsan som orsakar fångade av urinröret och efterföljande problem med urinering.

Tillväxten av prostata adenom karakteriseras av bildningen av en eller flera noduler och förekommer i 3 steg:

 1. Mikroskopisk. Karakteriserad av avsaknad av svåra symptom med en uppenbar ökning i körteln.
 2. Makroskopisk. Det finns ömhet, svårighet med urinering, utseendet av resterande urin.
 3. Clinical. I det tredje skedet uppträder atony av muskelskiktet i blåsan, komplikationer utvecklas (njurssten sjukdom, pyelonephoit, njursvikt).

Fram till nu har orsakerna som framkallar den ökade uppdelningen av prostatakörtelceller inte studerats fullt ut, men följande faktorer tycks spela en roll i adenomtillväxten:

 • obalans i förhållandet mellan manliga och kvinnliga könshormoner (androgener och östrogener) i människans kropp;
 • en ökning i koncentrationen av dihydrotestosteron, som aktiverar syntesen av ämnen som stimulerar celltillväxt (adenombildning);
 • rökning;
 • övervikt;
 • låg sexuell aktivitet.

Egenskaper och fördelar

Transuretral förångning av prostata adenom är ett blodlöst kirurgiskt ingrepp som utförs, liksom alla minimalt invasiva metoder, genom urinröret. Hittills har denna metod rättvist konkurrerande positioner med avseende på sådana allmänt använda tekniker som:

 • transuretral resektion (TUR);
 • holmiumlaserukle-ring av adenom;
 • öppen adenomektomi.

Denna typ av operation kan betraktas som den säkraste, eftersom det tillåter dig att utföra proceduren även i närvaro av svåra åtföljande patologier:

 • akut njurinsufficiens
 • ischemisk hjärtsjukdom;
 • hjärtsvikt;
 • diabetes mellitus.

Kärnan i förångningsmetoden är den så kallade "evaporationen" av vävnader genom el eller laser. Beroende på den teknik som används för förångning utmärks följande typer:

 • electrovaporization;
 • laserförångning med koagulering (fotoselektiv);
 • laserförångning med hjälp av EVOLVE180-tekniken.

Transuretral elektroförångning (TUV)

Denna metod är baserad på effekterna av kirurgisk teknik som används för transuretral resektion (TUR), men till skillnad från den senare inte gäller en stålslinga, matas med högfrekvent ström, och en minirullelektrod kallas vapotrod.

Vapotrod är en unik design, utrustad med spår som främjar expansion av urinröret. När vapotroda kommer i kontakt med prostatakörteln ökar temperaturen i den intracellulära vätskan omedelbart vilket leder till ångbildning. "Kokning" av vätska i vävnader leder till förstörelsen av cellmembranen och deras efterföljande limning, vilket förhindrar risken för blödning (koagulationseffekt).

TUV-metoden, i nivå med TUR, ger en fullständig och omedelbar eliminering av alla symtom vid borttagning av prostata adenom. Den positiva sidan av metoden för elektrisk polarisering är:

 • relativ tillgänglighet
 • förmågan att fullständigt upprätthålla sexuell funktion
 • minimal mängd biverkningar;
 • snabb återhämtning.

Foto-selektiv laserförångning

Behandling av prostata adenom med hjälp av högteknologiskt system Grene Light, är den minst traumatiska metoden för alla som används idag. Grön Light-systemet består av optisk fiberutrustning som levererar strålkastare i form av en laserstråle med en effekt på 80 W genom ett cystoskop till prostata. Strålens riktning säkerställer förångningen av prostata i tre riktningar samtidigt, vilket påverkar kärnans mitt- och laterala lobar.

Våglängden 532 nm och absorptionsdjupet 800 μm ger hög effekt inuti vävnaderna, vilket bidrar till den höga intensiteten av "evaporation". Ett extremt effektivt tillägg till lasern är tunna sömmar som bildas i vävnader som i kombination med hemostas gör det möjligt att genomföra en nästan blodlös procedur.

Kirurgisk ingrepp utförs med prostatakörteln, högst 60 ml, på poliklinisk grund. Efter avslutad procedur känner patienterna stor lättnad och positiv dynamik vid bedömningen av tillgängliga symtom. Alla negativa känslor efter operationen bedöms som minimal och kortlivad.

Möjliga komplikationer inkluderar:

 • diuretiska fenomen;
 • retrograd ejakulation (kasta sperma i blåsans hålrum);
 • återkommande tillväxt av adenomatös vävnad.

Den negativa sidan av adenomavlägsnande med hjälp av fotoselektiv laserförångning är prostataens begränsade storlek, detta beror på laserstrålens lilla penetrationsdjup.

Laserförångning med EVOLVE180-teknik

Tekniken för att utföra endoskopisk ingrepp är nästan identisk med liknande operationer. Användningen av den senaste lasertekniken, som har en effekt på 180 W och en våglängd på 980 nm, kan dock avsevärt förbättra processens effektivitet.

Laserenheten har en krökt spets på en flexibel fiber, med vilken förångningen utförs under kirurgens ögon. Hela processen läkaren ser på bildskärmen. På grund av den höga effekten hos den använda lasern utförs indunstningen av vävnaderna med en hastighet av ca 4 g per minut, med samtidig bildning av en koagulationszon.

Ökad våglängd, jämfört med grönt ljus systemet tillåter inte bara att öka graden av avdunstning, men också för att minimera risken för omgivande vävnad. Denna effekt är förknippad med en hög absorption av strålning med vatten och hemoglobin.

Till skillnad från system Grönt ljus, som har en våglängd av 532 nm absorberas väl in i hemoglobin och signifikant sämre i vattnet, vilket leder till förångningsytan och god koagulering våg av 980 nm absorberas betydligt bättre i vattnet, gör det möjligt att öka djupet av förångning, undvika blödning.

Teknik för laserförångning

Avdunstning av adenomatösa vävnader görs skikt för skikt. Tyger som har genomgått förstörelse tvättas ut ur blåsans hålighet med tvättvätska. Beroende på det faktum att absorptionen djupet för lasern konstant vid 1 mm eller mer, finns det ingen risk för skärning av överflödig vävnad, vilket ofta inträffar när den varma slingan när TUR.

Laserförångning av förstorade prostatfraktioner utförs samtidigt (med hjälp av Grene Light Technology) eller alternativt (med användning av EVOLVE180). I det senare fallet börjar de med den mest uttalade fraktionen, djupt in i blåsan (det är vanligtvis den genomsnittliga andelen). Efter avlägsnande av mittloben, fortsätt till avdunstning av lateral.

En krökt ljusstyrning undviker skada på den tuberkel- och sfinkterapparaten under proceduren. Som ett resultat av detta arbete, förvärvar den normala urinröret en bredd av ca 3 mm och avsaknad av biverkningar, såsom erektil dysfunktion, urininkontinens och retrograd ejakulation.

Återhämtningsperiod

Återhämtningsperioden efter endoskopisk behandling kan ta så mycket tid som efter en öppen operation för att ta bort prostatan, det vill säga ca 2 månader. På grund av frånvaron av snitt, minimalt blodförlust samt spinalanestesi är återhämtningsperioden dock mycket lättare för patienten.

Under rehabiliteringsperioden bör följande regler följas:

 • helt utesluta tyngdlyftning och plötsliga kroppsrörelser;
 • konsumera stora mängder vätska;
 • hålla sig till en diet som utesluter saltad, stekt och rökt mat
 • att genomföra en kurs av antibiotikabehandling
 • avstå från sexuell aktivitet i 1 månad
 • helt överge alkohol och cigaretter;
 • Att i den dagliga rutinen inkludera obligatoriska promenader i frisk luft eller fysisk utbildning.

Trots sådana stora prestationer av medicin, i sällsynta fall tillåter kirurgiskt ingripande inte att uppnå de önskade resultaten. Detta sker vanligtvis vid snabb återkommande tillväxt av adenomatös vävnad. Vid upprepad upprepad behandling av patienten används en prostatisk stent för att expandera urinröret, vilket inte tillåter att blockera urinrörets lumen.

Laserförångning av prostata adenom

Godartad prostatahyperplasi är en av de vanligaste urologiska sjukdomarna. Nästan varje tredje man som lider av kronisk prostatit är utsatt för sådan sjukdom.

I hjärtat av den patologiska processen är spridningen av organvävnad, men utan dess maligna degenerering. För närvarande finns det flera grundläggande metoder för behandling av sjukdomen, men det mest lovande är laserförångningen av prostata adenom.

Verkningsmekanism

Under proceduren avlägsnas manöverkroppens överskott av parenchyma genom indunstning. Denna möjlighet är en verklighet på grund av laserbestrålning av patologiska platser med deras förstörelse.

Huvudideen med den innovativa metoden är att värma upp cytoplasman i tumörcellen till koka och eliminera den. I jämförelse med andra klassiska metoder för att underlätta sjukdomsförloppet hos patienter har detta tillvägagångssätt mycket fler fördelar och färre nackdelar.

Själva ingripandet utförs endoskopiskt. Genom urinröret sätts en flexibel ljusguide med en energikälla vid toppen in. Under urologens visuella kontroll utförs förångning av de förändrade strukturerna. Bakom allt som händer, tittar doktorn noga på bildskärmens skärm.

När som helst kan han stoppa sessionen om situationen kräver det. Ett sådant tillvägagångssätt för behandling möjliggör att minimera risken för oönskade konsekvenser.

Funktioner av händelsen

Laserförångning av manuell prostata-adenom hittills kan utföras med två olika instrument:

 • Installation EVOLVE ™ 180, som skapades i Tyskland av Biolitec hantverkare, med en effekt på 180 W och en ljus våglängd på 980 Nm.
 • En anordning som alstrar en fotonstråle med en längd av 532 nm (grön laserstråle).

Om vi ​​talar om kvaliteten på den terapeutiska effekten av proceduren är längden viktig. Historiskt används den andra typen av apparater oftare. Detta beror på billig och tidig tillträde till marknaden. Men varje år försöker fler och fler kliniker byta till mer avancerade modeller av lasrar för behandling av adenomer och inte bara.

Fördelar med 980 nm våg:

Jämförelse med klassisk kirurgisk ingrepp

Laserförångning av prostataadenom är utan tvekan framtiden för modern terapi för sjukdomen. Det har ett antal fördelar jämfört med transuretral resektion av körteln, som oftast används för kirurgisk behandling av prostata adenom.

Dessa inkluderar:

 1. Frånvaron av snitt. Hela proceduren utförs med användning av en flexibel fiber. Förstöring av förändrade celler utförs utan kontakt.
 2. Speed. Hela händelsen tar ca 30-40 minuter, då som en klassisk operation 1,5-2 timmar.
 3. Tillförlitlig koagulering. Genom att värma prostata parenchyma förhindrar lasern blödning, bakkärl.
 4. Kort rehabiliteringsperiod. Med en laser reduceras den från de vanliga 72 till 24 timmarna.
 5. Hållbar effekt. Efter att ha utfört förångning av patologiska vävnader kan patienten njuta av livet utan obehagliga symptom i 20 år eller mer.
 6. Sällsynta biverkningar och komplikationer. På grund av det oönskade påverkan på manliga organet var det möjligt att minimera risken för oönskade konsekvenser.
 7. Ökad kontroll över behandlingen. När kirurgen arbetar med en skalpell, kan han av en slump "smash" på 3-4 cm djupt in i prostata. Laser-installationen mellan lager och lager gör det möjligt för ljusstrålen att penetrera till ett djup av högst 1 cm, vilket förhindrar överdrivet avlägsnande av parenkymet.

Nackdelar med metoden

Men som alla andra behandlingsmetoder har förångning ett antal nackdelar:

 • Priset. Den genomsnittliga kostnaden för en sådan händelse är 50 000 rubel. För många patienter - mycket tunga pengar.
 • Otillgänglighet. Relativt få kliniker runt om i landet är redo att erbjuda patienter en liknande procedur.
 • Omöjlighet av biopsi efter ingrepp för verifikation av malign tumördegenerering.

Mycket sällan kan utveckla biverkningar:

 • Bränna i urinvägens slemhinnor.
 • Brännande känsla vid urinering.
 • Erektil dysfunktion.
 • Urininkontinens.
 • Retrograd ejakulation.

Laserförångning av prostatacancer är en av kontraindikationerna på grund av den höga risken för proliferation av onormala celler i hela kroppen.

Andra situationer där denna behandlingsmetod inte kan användas är:

 1. Akut infektiösa processer i människans kropp;
 2. Eventuella sjukdomar i de inre organen i dekompensationsstadiet (hjärt-, njur-, leverinsufficiens).
 3. Svår form av bronkial astma.
 4. Hemorragisk stroke eller hjärtinfarkt hos anamnese.

Behandling av prostata adenom genom förångning är ett utmärkt modernt sätt att bli av med sjukdomen. Många positiva recensioner av läkare och patienter är en levande bekräftelse på detta.

Innan du använder ett sådant förfarande är det nödvändigt att diskutera dess nödvändighet med den behandlande läkaren.

I vilka situationer är laserförångning av prostata adenom effektiv?

Laserförångning av prostata adenom är ett alternativ, utförs med hjälp av en laserstråle, genom att behandla en prostatatumör hos män. Operationen utförs endoskopiskt, utan en skärning. Den teknik som används vid operation på prostatakörteln med en laser är lågtraumatisk och har en mild natur i förhållande till manlig styrka. Förfarandet är tillgängligt för kirurgens visuella kontroll på bildskärmen.

Fördelar med laserindunstning av adenom

Jag använder laserindunstning av komplikationer för prostata adenom, praktiskt taget händer inte, och förfarandet i sig har många fördelar:

 • En liten belastning på kardiovaskulärsystemet;
 • Förebyggande förfarande för att förebygga retakrad ejakulation;
 • Påverkar inte sexuell funktion och funktion av blåsan;
 • Lämplig för patienter som tar antikoagulantia
 • Ingen blodtransfusion;
 • Kontroll av oförutsedd blödning;
 • Låg bieffekter;
 • Inget obehag efter behandlingen
 • Användning av lokalbedövning
 • Snabb återhämtning från operation
 • Begränsat behov av postoperativ kateterisering
 • Behöver inte postoperativ sjukhusvistelse.

Vad händer under laserbehandling?

Med laserförångning avlägsnas vävnaderna i den förstorade prostatan genom indunstning. För operationen används speciella lasersystem som avger en kraftfull ljusstråle av en viss längd och är utrustade med en flexibel ljusguide med ett tips för avdunstning. Godartad adenomvävnad avlägsnas selektivt, koagulering (brinnande) av kärl och skikt utförs samtidigt. Detta minskar risken för blödning avsevärt under den postoperativa perioden.

Laserstrålningen kan tränga prostata adenom vävnad till ett djup av inte mer än 1 mm, så förångning sker i skikt, medan den önskade delen avlägsnas med hög noggrannhet. Detta utesluter perforeringen av kapseln i prostata, buken och urinblåsan.

Adenom som ett resultat av operationen är delvis utskuret, den smala lumen i urinröret återställs i storlek. Laserförångning gör det möjligt att ta bort signifikanta volymer av adenomvävnad som är nästan blodlösa, vilket signifikant minskar risken för postoperativa komplikationer.

Förberedande skede

Förberedande aktiviteter består i en detaljerad konversation med din läkare. Han bör informera patienten i detalj om alla subtiliteter i denna operation, om möjliga risker och konsekvenser, efter det att patienten tecknar samtycke. Därefter ger läkaren en lista med nödvändiga test.

Eventuella biverkningar

Det finns ett antal komplikationer som i sällsynta fall kan leda till förångning. Dessa inkluderar:

 • Erektil dysfunktion;
 • Utseende av allvarlig brännande känsla vid tömning av urinblåsan;
 • Bränna av yttre vävnader hos urinledare;
 • Retrograd ejakulation (en vanlig bieffekt i någon form av operation av prostata adenom, som äger rum på egen hand i flera dagar).

Kontraindikationer för laserförångning

Laserförångning är kontraindicerad hos patienter som lider av:

 • Infektionssjukdomar vid akut stadium av inflammation;
 • Leversjukdomar (i synnerhet leverfel);
 • Njursjukdom (särskilt njurfel)
 • Sjukdomar i bronkierna (i synnerhet bronkialastma);
 • Patienter som har drabbats av stroke eller hjärtinfarkt.

komplikationer

De negativa följderna av transuretral resektion inkluderar:

 • Blödning från skadade vävnader under operationen;
 • Vätskan som används för att skölja blåsan under manipulation i patientens kärlbädd.

Risken för komplikationer ökar med procedurens varaktighet. Driftstiden beror direkt på prostatavolymen. I framtiden kan patienten få konsekvenser av operation:

 • Cikatricial smalning i urinröret;
 • Utveckling av symtomen på urininkontinens
 • Störning av sexuell funktion.

Två procent av patienterna söker återbehandling i samband med komplikationer. Fem procent av patienterna som har tagit bort adenomavlägsnande med denna metod kommer för resektion.

Med öppen kirurgi liknar komplikationer den hos transuretral resektion. Efter adenomektomi tillsätts problem som associeras med metodens egenskaper:

 • Komplikationer på grund av att hudens integritet och blåsans väggar har stört:
  • Urinfistelbildning
  • Infektion av sårytor;
  • Urinläckage;
 • Långsiktig postoperativ period - upp till tio dagar.

Rehabilitering efter operation för att avlägsna prostata adenom

För att återställa patienten efter operationen markerar specialisten de beteenderegler som måste följas:

 • Riklig dryck;
 • Observation av en specialist;
 • Skarpa rörelser bör raderas.
 • Antibakteriell terapi kan ordineras;
 • Maten borde vara balanserad;
 • Undanta rätter från rationen:
  • salt;
  • stekt;
  • rökta;
 • I en och en halv månad bör du avstå från sexuell intimitet.
 • Det visas att upprätthålla en hälsosam livsstil;
 • Dagliga vandringsturer;
 • Utför en särskild uppsättning övningar.

Förångningstekniken

Patienten drivs antingen i en poliklinisk miljö eller placeras på ett sjukhus för en dag. Adenomen avlägsnas delvis och återställer urinrörets lumen. Vanligtvis är procedurens längd för partiell borttagning av prostata adenom ungefär en timme, då patienten förblir under doktors övervakning i flera timmar. Uppföljning utförs av en läkare från en poliklinik.

Förångning av prostata med en laserstråle är följande:

 1. Operationen utförs endoskopiskt, medan alla manipuleringar utförs genom urinrörets lumen;
 2. Hyperplasi avlägsnas av en riktad ljusstråle när strålen är fokuserad vid en viss punkt;
 3. Efter avslutad operation för att förånga prostata-adenom kan patienten förses med en uretralkateter;
 4. Om blåsans arbete är tillfredsställande och prostatakörteln är medelstor, kan läkaren avbryta kateterets placering.

Vad händer efter operationen?

Med normalt hälsotillstånd, efter 2 timmar efter förångningsförfarandet, får man dricka stillvatten, vilket fram till kvällen måste dricka upp till en och en halv liter. För att snabbt återställa funktionen av urinering under nästa dag efter operationen för att avlägsna körteln, måste du konsumera upp till 3 liter vätska. Äta är endast möjligt nästa dag. Terapi med antibiotika (ordinerad av läkaren) utförs vanligen i minst 10 dagar.

Efter rörelse BPH och återvinning av urinröret och urinblåsan lavage beteckna en desinfektionslösning (t ex Furacilinum) för att avlägsna kvarvarande blodproppar. En andra kateter används för att avlägsna vätska. Detta system ställs vanligen av doktorn i flera dagar efter förångningen av prostatakörteln. Efter avlägsnande av katetern återställer patienten omedelbart naturlig urinering.