Huvud
Analyser

Laser Enucleation av prostata: Fördelar och nackdelar

I många år har transuretral resektion av prostata (TURP) godkänts som guldstandard för kirurgisk behandling av obstruktiv urindysfunktion hos män med godartad prostatahyperplasi (BPH). Denna historiska standard har emellertid upprepade gånger ifrågasatts under det senaste decenniet genom konsekventa data som demonstrerar överlägsenheten av holmiumlaser-enukleation av prostata (HoLEP).

Detta är ett nytt och högspecialiserat kirurgiskt förfarande för behandling av BPH. Det är särskilt användbart för personer med en mycket stor prostata storlek, som inte är lämplig för en konventionell laseroperation på prostata.

Både laser-enukleation av prostata och "grön laser" är emellertid likvärdiga vad gäller säkra metoder för att minska prostata hos män med obstruktiva symtom som inte har hjälpt av konservativ medicinsk behandling.

HoLEP undviker de metaboliska komplikationerna i det gamla TURP-förfarandet och orsakar minimal blödning.

Vilka patienter är lämpliga för laserinukleation av prostata:

 • Människor med en mycket stor prostata (mer än 80 gram).
 • Folk som tar medicin, blodförtunning.
 • Män av alla åldrar med obstruktion av urinflödet som orsakas av en förstorad prostatakörtel.

Kontraindikationer:

 • Den enda absoluta kontraindikationen för proceduren är patientens oförmåga att ligga i "liggande på baksidan".
 • Det rekommenderas inte att utföra laser-enukleation av prostata med hemorragisk diatese.

Förberedelse för laser-enukleation av prostata:

 • Precis som vid något annat kirurgiskt ingrepp består preoperativ beredning av fysisk undersökning av patienten av en läkare, anamnes och laboratorietester.
 • Det senare inkluderar: allmänna och biokemiska blodprov, bestämning av PSA-nivån, samt allmän urinanalys och ackumulering av urin. En eventuell ökning av PSA bör åtföljas av en motsvarande biopsi av prostata före laserukleation.
 • En urolog kan föreskriva en transrectal ultraljud (TRUS) för att bestämma prostatavolymen.
 • Dessutom ordineras cystoskopi för att utesluta andra former av obstruktion, såsom striktur (kikatrisk inskränkning) i urinröret.
 • Innan patientens operation behöver en anestesiolog om nödvändig typ av anestesi och en eventuell allergi mot läkemedel.
 • Om patienten tar antikoagulantia (t.ex. warfarin), ska de avbrytas 3-5 dagar före operationen.

Förfarande för förfarandet

Målet med laserinukleation av prostatan är att lindra trycket på överskott av prostatavävnad på urinröret.

Operationen utförs under rygg- eller generell anestesi med en teleskopkammare införd genom penis i prostatakörteln.

Holmiumlaser med hög effekt, doktorn separerar hyperplastisk prostatavävnad längs kapselns lopp från den omgivande vävnaden.

Därefter överförs det skurna adenomen med två eller tre fragment till blåsan. Ett speciellt verktyg som heter morcellar används för att mala prostata vävnaden i blåsan i mycket små bitar och sedan ta bort dem. Slutligen placeras katetern i penis för att tömma blåsan under natten.

Hur lång tid måste patienten stanna på sjukhuset?

Vanligtvis förekommer urladdningen i 1-2 dagar, de flesta män tas bort från katetern på morgonen efter operationen och får återvända hem. Patienter som tar blodförtunnande mediciner brukar stanna på sjukhuset i två dagar för noggrannare observation.

Fördelarna med laser-enukleation av prostata jämfört med traditionell TURP eller öppen prostatektomi:

 • Risken för blödning minskar.
 • Kortare vistelse på sjukhuset.
 • Snabb återhämtning.
 • Låg frekvens av komplikationer.
 • Det finns inga metaboliska eller elektrolytkomplikationer.
 • Under operationen kan du förstöra de stenar som finns i blåsan.
 • Operationen kan utföras på patienter som tar mediciner som spädar blodet.
 • Vissa studier har visat att patienter som genomgått laser-enukleation av prostata faktiskt förbättrade erektilfunktionen, men nästan alla hade retrograd ejakulation (det vill säga en orgasm utan utlösning).
 • Alla patienter upplever hematuri inom en till två veckor efter proceduren, men behovet av blodtransfusion är mycket låg, inom 1%.
 • Det finns ingen risk för hyponatremi (en minskning av serumnatriumnivåer på mindre än 135 mmol / l), oavsett prostataformen.

Dessa fördelar gör laser-enukleation det föredragna valet för män som söker kirurgisk lindring av problem på grund av prostata adenom.

Nackdelen med laserinukleation av prostata är att proceduren tar lite längre tid än TURP och kräver särskild träning.

Möjliga komplikationer och biverkningar av laser-enukleation av prostata:

 • Brännande, stickande och frekvent urinering förekommer hos de flesta patienter, men de fortsätter under en viss tid efter proceduren.
 • Efter operationen kan blod i urinen observeras, så det rekommenderas att dricka mycket vatten i flera dagar efter lasernukleation. Blodproppar försvinner ibland efter 10-14 dagar efter operationen, men de ingår i läkningsprocessen.
 • Retrograd ejakulation ("torr orgasm"). Detta tillstånd är ofarligt och uppstår i de flesta fall.
 • Infektioner av blåsan förekommer i

Laserukleation: En av metoderna för att påverka prostata hyperplasi

Laser-enukleation av prostatahyperplasi är den avancerade metoden för behandling av glandularorganets vanliga patologier hos män. Genom att använda holmiumlasern elimineras fragment av den förstorade adenomvävnaden snabbt och korrekt.

Transuretral ingrepp med en laser och ett speciellt endoskop gör att du kan ta bort en del av orgeln utan att påverka intilliggande vävnader utan att traumatisera kärl och neurala duk. Alternativa tekniker, som ibland tillvägagas av specialister av urologisk profil: installationen av urinröret, TUR, den öppna kirurgin för avlägsnande av adenom, laparoskopisk adenektomi.

Sådana metoder är ganska traumatiska, även om de är mycket effektiva. Endast under samrådet kan läkare bestämma vilken väg att behandla adenom i varje enskilt fall. Det sista ordet förblir alltid hos patienten, som har rätt att bestämma vilken väg att bli av med sjukdomen.

Förberedelse för kirurgisk ingrepp

Patienten ger alla nödvändiga test, passerar en serie undersökningar med specialister. När allt forskningsdata samlas in från den behandlande läkaren planerar övervakande urolog eller onkolog ytterligare behandlingsteknik. Läkaren kommer att prata om alla nyanser av det kommande förfarandet.

Patienten är skyldig att följa alla recept från urologen och följande rekommendationer:

 1. En vecka före den planerade operationen slutar patienten använda några ämnen, mediciner och örtmedicin som påverkar blodproppshastigheten. För att återuppta mottagning med antikoagulant är det möjligt endast 10-14 dagar efter operativ ingrepp och endast efter förhandsgodkännande med experten.
 2. 1 - 2 dagar före operationen är patienten på sjukhus. Innan själva förfarandet måste du skicka ett antal grundläggande test för att säkerställa att patienten känner sig normal (ett allmänt blodprov, ett urintest).
 3. På tröskeln till operationen bedriver anestesisten en konversation med patienter, föreskriver premedicinering. I detta skede kan patienten uttrycka sina önskemål angående detaljerna för introduktionen av anestesi.
 4. Förväg utförs alla tester och allergitester, som förhindrar utveckling av biverkningar och anafylaktisk chock direkt under drift.

Det finns ett antal kontraindikationer som gör proceduren för enukleering omöjlig:

 • hjärtventiler av artificiellt ursprung
 • kranspulsårens stenos;
 • gemensam protes
 • cerebrospinalvätske shunts;
 • Alla implantat av olika lokaliseringar.
 • närvaro av foci av Staphylococcus aureus.

Algoritm för utförande av kirurgisk operation

Intervention utförs endast under generell anestesi, mindre ofta med hjälp av epidural analgesi. Under alla omständigheter känner patienten inte någon smärta eller obehag. Epidural anestesi är förknippad med mindre risk för en person. Att tillgripa sjukdomar i hjärt-kärlsystemet. Generell anestesi, även om den utövar en stor belastning på organ och system, är emellertid bekvämare ur psykologisk synvinkel. Att stanna i viloläge är det mycket lättare för en patient att uthärda ett sådant ömtåligt förfarande.

I genomsnitt varar operationen från 35 till 90 minuter. Allt beror på vilken storlek adenom har uppnått, och hur lokaliseringen är i förhållande till andra vävnader, organ och bildandet av människokroppen.

Vävnaden som är mottaglig för hyperplasi skärs snyggt ut under kapselsäcken med hjälp av en laser. Fragments överförs till blåsans hålrum. I remsan kroppen, med hjälp av en speciell enhet - en morcellator, krossas konglomerat av de borttagna vävnaderna. I slutet av operationen sätter läkaren upp en särskild dränering. Det hjälper till att snabbt frigöra urinblåsan från rester av hypertrofierade konglomerat.

Tidig postoperativ period

Omedelbart efter operation och uttag från anestesi är patienten försedd med nyckelinformation om resultaten av laser-enukleation. En man är varnad om möjliga biverkningar, lär sig om hans hälsotillstånd just nu. Under de första dagarna är mindre blödning möjlig. De kan också störa blodspår i urin eller seminalvätska.

Detta är ett normalt fenomen efter en så radikal intervention i människokroppen. Men om blodförlusten börjar orsaka ångest, det finns en stark känsla av smärta och obehag, bör du omedelbart informera läkaren. Den första dagen är önskvärt att konsumera en stor mängd vätska (vatten, juice, avkok). Du kan ta mat så tidigt som dagen för operationen, mot kvällen (förutsatt att operationen genomfördes på morgonen).

Parallellt med detta är den installerade katetern utsatt för regelbunden sköljning. Enheten kan avlägsnas efter 2 dagar. Vanligtvis uppmärksammas patienten att efter operationen kommer dysuri och frekvent urinering att skapa vissa svårigheter. Senast en vecka kommer processerna att återgå till normala, det totala antalet uppmaningar och faktiska besök på toaletten kommer att minska till normen.

Kämpande biverkningar

Efter laserinukleation av hypertrofierad prostatavävnad hos patienter kan följande tillfälliga tillstånd uppstå:

 • brinnande känsla vid urinering
 • spår av blod i urinen;
 • nokturi;
 • dysuri;
 • frånvaro av utbrott av seminalvätska med ett fullständigt samlag
 • blåsinfektioner;
 • upprepad obstruktion
 • stricture av urinröret, vars utseende orsakas av kränkningar av tekniken för laseravlägsnande av vävnader;
 • urininkontinens, läckage av vätska.

Fördelarna med metoden

Tekniken värderas framförallt på grund av sin beprövade effektivitet och säkerhet. Laser effekt på adenom tillåter att eliminera tömning normalisera sexuell funktion, bli av med den ständiga obehag och smärta. Holmium-enukleation kan eliminera konglomerat av hypertrofierade vävnader av vilken storlek som helst. På samma gång, med hjälp av transuretral resektion möjlig endast avlägsna abnorma utväxter, vars dimensioner inte överstiger 90 cm3.

Bäckens organ (särskilt prostatakörteln själv) är rika på blodkärl, kapillärnät. Eventuellt radikalt ingripande i sådana strukturer hotar massiv blodförlust. Metoden för laser kirurgisk behandling möjliggör nästan blodlös dissektion av glandulära strukturer i prostatakörteln.

Du kan ta bort adenom i alla åldrar, patienter även med historia. Faktum är att endast förekomsten av utländska strukturer i patientens kropp (proteser, ventiler, stimulanser, implantat) kan leda till avslag på sådan medicinsk teknik.

nyanser

Det antas att enukleationen är en dyr elitprocedur. Det höga priset av verksamheten dikteras av det faktum att tekniken fungerar med hypertrophied körtelvävnad fortfarande ganska ny, och för dess genomförande krävs en imponerande tekniska resurser.

Att genomföra en oblodig och smärtfri korrekt operation är mycket billigare än radikala åtgärder avlägsnande av organ, åtföljs av svår traumatisering av vävnad kräver en lång period av rehabilitering, vilket är nästan alltid belastas med olika typer av komplikationer.

Laserukleation av prostata adenom: Fördelarna och nackdelarna med förfarandet

Laser-enukleation av prostata adenom tillåter att kämpa med patologi, som har nått ganska stora storlekar. Denna metod minimerar möjligheten till komplikationer på grund av användningen av en holmiumlaser. Vilka är fördelarna med andra metoder?

Vad är laserukleation av adenom?

Lasergenuktering av adenom är ett modernt tillvägagångssätt vid behandling av prostatahyperplasi, som har nått stora storlekar. Med hjälp är det möjligt att effektivt bekämpa neoplasmer, vars volym överstiger 100 kubikmeter. cm vilket innebär att det är ganska realistiskt att återvända patientens normala tillstånd, även med försummade fall.

Kirurgi utförs transuretral, med hjälp av en endoskopisk kamera, till vilken lasern är ansluten. Det låter dig helt eller delvis ta bort den skadade vävnaden i körteln. Detta tillvägagångssätt vid behandling av adenom refererar till minimalt invasiva, eftersom det tillåter att bevara integriteten hos prostata kammaren.

Under operationen separerar kirurgen prostata-lobarna och efter proceduren avlägsnas de med en kateter, vilken avlägsnas nästa dag. Den genomsnittliga varaktigheten av proceduren kan variera från 60 till 120 minuter, beroende på prostatakörteln.

Fragment av körteln som separerades under operationen skickas till en studie som bestämmer benägenheten att omvandla tumören till en malign. Om testen visar närvaron av tecken på malign neoplasm, måste ett antal åtgärder vidtas för att upptäcka en möjlig tumör, diagnos och direktbehandling.

När det gäller cancer behöver du den mest snabba och omfattande interventionen av läkare. Ju längre tumören är i kroppen, desto större är risken för misslyckande under eliminering.

Fördelar och nackdelar med enukleering av hyperplasi

Behandling av prostataadenom med en laser har ett antal fördelar som möjliggör effektiv användning av denna metod för avlägsnande av adenom:

 • höga effektivitetsnivåer och säkerhet för operationen
 • Det finns inga strikta begränsningar i prostatakörteln.
 • kirurgisk ingrepp åtföljs av en minimal mängd blodförlust;
 • Det finns ingen öppen inblandning i människokroppen, och efter operationen finns inga ärr kvar.
 • Kateterisering vid slutet av proceduren varar inte längre än 24 timmar;
 • Den genomsnittliga varaktigheten av sjukhusvistelsen är inte längre än 2 dagar.
 • Effekten av behandlingen är märkbar redan vid urladdningstiden.

Nackdelarna innefattar den höga kostnaden för denna typ av operation, liksom behovet av en tillräckligt hög kompetens hos medicinsk personal som kommer att vara involverad i borttagningen.

Komplikationer efter laserinukleation

Eftersom laserukleation avser minimalt invasiva metoder för operativ behandling av adenom är sannolikheten för komplikation ganska liten, men patienten kan tillfälligt uppleva:

 • urininkontinens
 • frekvent urinering tillsammans med bränning;
 • blod i urinen under de första dagarna efter operationen
 • förekomsten av genito-urininfektioner;
 • tillfällig erektil dysfunktion
 • några år efter det att proceduren kan kräva en ny operation - observeras en trend hos 1 av 10 patienter.

Den sista punkten är mycket viktig eftersom patienten bör förstå att sådana operationer inte går utan spår och det finns risk för återkommande sjukdom efter en viss tid. Denna sannolikhet beror på mängden adenom, kvaliteten på utrustningen samt de kirurgiska färdigheter som kommer att utföra operationen. När det gäller hyperplasi kan ingen av de befintliga metoderna garantera 100% av resultatet av en fullständig botemedel, eftersom tillräckligt en drabbad cell förblir i kroppen för att starta processen med tumörbildning igen. Den enda åtgärden som kan göras är förebyggande undersökningar var 6: e månad, med vilken det blir möjligt att i förväg upptäcka det växande adenomet och eliminera det med en konservativ metod.

Ytterligare komplikationer kan även innefatta förträngning av urinröret på grund av fysisk skada som kan ske omedelbart under operationen, samt förlust av elasticitet i vävnaderna i blåsan, varigenom behovet att ANVÄNDA KATETER patienten.

Kontraindikationer mot laserukleation

Laserukleation kan inte utföras i följande fall:

 • förekomst av inflammatoriska sjukdomar i akut form;
 • ett resektoskop kan inte ledas genom urinröret på grund av dess fysiska egenskaper;
 • patienten tar antikoagulantia.

I processen med laser-enukleation kommer små blödningar att inträffa vid laserställen, vilket är en slags "inbjudan" för mikroorganismer som orsakar infektionssjukdomar. Innan du utför en sådan operation är det nödvändigt att fullständigt bota dessa sjukdomar.

Det är också nödvändigt att förbereda i förväg för enukleation, när patienten tar antikoagulantia. En vecka före operationen slutar patienten att dricka mediciner och återställer efter en rehabiliteringsåtgärd och doktors tillstånd under nästa besök.

Om du har diagnostiserats med prostataadenom, ska du inte tveka med behandling, även om det är omöjligt att producera det konservativt. Avlägsnande av hyperplasi är för närvarande det mest effektiva sättet, och metoder som laser-enukleation eller dess analoger gör förfarandet snabbt och smärtfritt även vid lokalbedövning.

Kom ihåg att adenom - en godartad tumör, som inte bara hindrar dig att leva och fira naturliga behov, men det kan när som helst börja visa tecken på en elakartad tumör, och det redan faller under kompetens onkologer. Behandling av prostatacancer är mycket mer komplicerad och mindre säker än adenom, och effektiviteten är mindre storleksordning.

Funktioner och metoder för operationen för att ta bort laserprostata adenom

Laserbehandling av prostata är en effektiv behandlingsmetod.

På grund av användningen av strålning utvecklas en uthållig bakteriedödande effekt och en kvalitativ förstöring av cancerceller.

Förfarandet hjälper till att bli av med adenom, normalisera ämnesomsättningen i prostata, förbättra vävnadsregenerering, ta bort smittsamma foci.

Drift för att ta bort laserprostata adenom

Behandling av prostata med en laser bör endast utföras under den subakutiva perioden.

Operationen av prostata adenom med laser är uppdelad i flera typer:

 1. Laser-enukleation av prostata eller endoskopisk metod

Behandling av prostataadenom med en laser består av avdunstning med hjälp av strålar av förstorad prostatavävnad.

Transuretral enukleation av prostata adenom kan förkorta patientens återhämtningsperiod och utesluta skador under kirurgisk ingrepp.

Kirurgi på prostata med en laser passerar utan brännskador på orgeln och möjliggör användningen av de minsta och subtila manipulationer på exakt plats för kroppskada.

 • Laserförångning av prostata
 • Under operationen indunstar strålning snabbt och kvalitativt patologiskt övervuxna vävnader på ett transuretralt sätt.

  Operationen är mild och visas även till de patienter som inte kan utföra en annan typ av operation av hälsoskäl. Denna kategori av patienter omfattar patienter med diabetes mellitus och med kardiovaskulära problem.

  Förfarandet möjliggör inte bara att förstöra patologiska processer, men garanterar också en fullständig återställning av genitourinärsystemet.

  Laser-enukleation

  Laser-enukleation av prostata adenom utförs om mannen har nått en signifikant tumörstorlek. En holmiumlaser används för operation på prostatakörteln, med vilken det är möjligt att kvalitativt avlägsna bildningen av en stor storlek med minimal risk för patientens hälsa och liv.

  På prostata utförs laserkirurgi av en kirurg genom urinröret och tar bort alla skadade klövar i körteln. Samtidigt är närliggande vävnader inte skadade och själva kapselns integritet bryts inte, eftersom kirurgen kan kontrollera och se alla nödvändiga manipuleringar med hjälp av skärmen.

  När man arbetar med lasern, värms vävnaderna, så under operationen utförs bevattning av sårpunkten för att kyla den till önskad temperatur.

  Avlägsnandet av denna metod för adenom utförs i två steg:

  1. I det första steget avlägsnas de sjuka vävnaderna och de sjuka delarna delas upp i fragment och extraheras på ett säkert sätt. Denna metod har ett minimalt antal biverkningar och möjliggör för att undvika komplikationer efter operation. Operationen varar i 1-2 timmar.
  2. Efter operationen sätts en kateter för urinutflöde in för en dag. De mycket fragment som avlägsnas efter laser-enukleation av prostataadenom skickas till laboratoriet för att detektera närvaron eller frånvaron av maligna tumörer.

  Komplikationer efter

  Operationen är ganska säker, så komplikationer uppstår i sällsynta fall.

  De vanligaste är:

  • en liten brinnande känsla eller blödning, som i tid går själv;
  • penetration av sperma i blåsan;
  • i 14% av fallen efter operationen kan utvecklas en svag erektion
  • mycket sällan finns det en infektion i genitourinary systemet;
  • urininkontinens, som efter operationen passerar oberoende efter 1-2 månader;
  • svaghet i blåsan, vilket kräver tillfällig införing av katetern;
  • mindre sjukdomar med urinering.

  fördelar

  1. Förfarandet kan utföras även vid mycket stora storlekar av det sjuka organet upp till 200 gram eller mer.
  2. Manipulation kan utföras hos patienter med diabetes mellitus och med koagulationssjukdomar.
  3. På grund av balansen vid inblandning av vattenhaltiga lösningar utvecklas inte TUR-syndromet.
  4. Prostata vävnader förstörs inte under fullständig fullständig kirurgi, vilket gör det möjligt att genomföra en studie om upptäckt av cancerceller.
  5. Katetern är inställd i högst 24 timmar.
  6. Kräver en minimal återhämtningstid efter operationen.
  7. Kortsiktig sjukhusvistelse hos patienten.

  förångning

  För laserförångning av prostata adenom används särskild utrustning med munstycke, där en laser finns i slutet av ett speciellt endoskop. Det börjar producera termiska vågor i operationen, som har möjlighet att tränga in i de nödvändiga vävnaderna till ett djup av 2 mm. På grund av detta utförs operationen utan trauma utan att påverka intilliggande vävnader och andra organ under manipulation.

  Laserens värmevåg påverkar de sjuka delarna av prostatakörteln och fördröjer prostatens skadade foci.

  Med denna typ av operation elimineras risken för blödning, eftersom samtidig försegling under processen av närliggande kapillärer och blodkärl uppstår.

  Med laserförångning av prostata är det inte nödvändigt att göra snitt, eftersom endoskopet med ett munstycke sätts in av kirurgen i det lilla bäckenet och endoskopet tränger in urogenitalkanalen till prostata.

  På grund av detta är patientens återhämtning snabb efter proceduren. Proceduren varar cirka 30 minuter.

  Värmeböljor börjar gradvis exfoliera den drabbade vävnaden hos orgeln, på grund av vilken det inte finns något sprick på skalet.

  Efter operationen är tillfällig kateterplacering möjlig, eftersom inte alla patienter kan omedelbart återställa diameteren av den urogenitala kanalen.

  Framställning av

  Det finns flera regler som patienten rekommenderas att följa före klyvning och förångning:

  1. Gör ett biokemiskt och allmänt blodprov, passera ett elektrokardiogram eller gör en ultraljud i hjärtat.
  2. 8-10 timmar före operationen, sluta äta mat och vätskor.
  3. 2 timmar före operationen, rengör emmen.
  4. Utesluta droger som späd blod.

  fördelar

  1. Kroppen återhämtar sig en dag efter operationen.
  2. I operationen är blodförlust utesluten.
  3. Återfall av sjukdomen elimineras i framtiden.
  4. Minimal kontraindikation för kirurgisk ingrepp.
  5. Återhämtning av sexuell funktion uppträder efter 3 månader.
  6. Förångning är indicerad för patienter med sjukdomar i hjärt-kärlsystemet.

  Adenom av prostata hos män - en allvarlig sjukdom som kräver behandling, och vid behov, och avlägsnande av tumören. Laserbehandling av prostata lindrar många problem i framtiden, vilket gör livet för en man komplett och full.

  Laser-enukleation av prostata adenom

  Laser-enukleation av prostataadenom är en av sorterna av kirurgisk behandling av godartad prostatahyperplasi. Med denna teknik kan du ta bort prostata adenom, även stora storlekar med minimala biverkningar och komplikationer.

  Med laser-enukleation av prostata adenom används en holmiumlaser, som har funnit en stor tillämpning i urologin, inte bara för avlägsnande av prostata.

  Holmium laser Det har använts för behandling av godartad prostatahyperplasi i mer än ett decennium. Men under de senaste fem åren genom att förbättra tekniken och utrustning var det en signifikant expansion av utbudet av möjligheter att behandla godartad prostatahyperplasi från enkel förångning för fullständig avlägsnande eller snarare enukleering av prostataadenom.

  Figur. En laseranordning som används för att utföra laser-enukleering av prostata adenom och andra laseroperationer.

  För närvarande laser-enukleation i kombination med morcellation (morcellation - separation i fragment) gör det möjligt att avlägsna adenomer med stora storlekar (mer än 100 cm3), vilket i sin tur tillåter att undvika öppen adenomektomi.

  Vad händer under laser-enukleation av prostata adenom?

  Laser-enukleation av prostata adenom utförd av transuretral (via urinröret) åtkomst. Endoskopets optiska utrustning gör det möjligt för kirurgen att se allt som händer under operationen. Genom en ytterligare port i endoskopet appliceras en laser på adenomen med hjälp av vilken den är enukleerad.

  enucleation innebär avlägsnande av prostatakörtelns lobar utan att störa kapselns integritet. Laseroperation baseras på effekten av värmevävnader, så under förfarandet bevattas driftfältet kontinuerligt för att kyla det. Efter att prostataens lobar är åtskilda, med hjälp av ett specialverktyg delar kirurgen dem i fragment för bekvämare extraktion. Efter operationen, kateterinsättning i urinblåsan. Nästa dag efter operationen är han borttagen.

  I genomsnitt varaktighet laser-enukleation av prostata adenom tar 60-120 minuter.

  Efter laserinukleation skickas de resulterande fragmenten till studien under ett mikroskop för uteslutning av prostatacancer.

  Den postoperativa perioden skiljer sig inte från de för andra kirurgiska ingrepp, du kan läsa om det i artikeln "Efter borttagning av adenom är enkelt."

  Figur. Laser-enukleation och transuretral resektion av prostata adenom.

  Komplikationer av laser-enukleation av prostataadenom

  frekvent (mer än ett fall för tio ingrepp):

  • Tillfällig måttlig brännande, blödning (utseendet av blod i urinen) eller frekvent urinering;
  • I 75% efter fullständig enukleation av prostata kan utvecklas ett fenomen som "torr orgasm"- under ejakulationen kommer seminalvätska in i urinblåsan.
  • Svag erektion (impotens kan utvecklas i 14% av fallen);
  • infektion urogenitalt system;
  • Med ofullständig avlägsnande av prostata adenom i 10% av de erforderliga fallen Återvinning några år efter den första operationen
  • tillfällig urininkontinens förekommer i 10-15% av fallen och går som regel genom 3-6 veckor efter laser-enukleering av prostata adenom;

  sällan (utvecklas i 1 till 50 fall):

  • Skador på urinröret med dess efterföljande minskning;
  • behöva införande av en kateter i urinblåsan för utflöde av urin (i händelse av blåsans svaghet);

  några (mindre än 1 fall per 100 transaktioner):

  • Detektion av prostatacancer i avlägsna fragment, vilket kräver mer allvarlig behandling;
  • Resterande fragment adenom i prostata i blåsan avlägsnas inte under operationen, vilket kräver ett förfarande för deras extraktion.
  • långvarig dysuri (i 1-2% av fallen);
  • Mycket sällan utvecklar sådana komplikationer som skador på blåsan.

  Fördelar med laser-enukleation av prostata adenom

  • För denna behandlingsmetod finns ingen begränsning i prostatakörteln. Genom lasernukleation kan avlägsnas stryk upp till 200 gram och mer.
  • Operationen är lämplig för patienter med blodkoagulationsstörning, eftersom laserexponering orsakar parallell "tätning" av blodkärl, vilket förhindrar överdriven blödning;
  • Laserukleation av prostata adenom åtföljs inte av utveckling TUR-syndrom, eftersom under balanserade vattenhaltiga lösningar under operationen för kylning av operationsfältet används i motsats till monopolär transuretral resektion av prostata adenom;
  • Under operationen det finns ingen fullständig förstöring av vävnader prostatakörteln, vilket möjliggör mikroskopisk undersökning av fragment för att utesluta prostatacancer;
  • Efter operationen, kort kateterperiod i blåsan (mindre än 24 timmar)
  • Mer än kort sjukhusvistelse och återhämtning efter operationen.

  Nackdelar med laser-enukleation av prostata adenom:

  • om hög transaktionskostnad, vilket huvudsakligen bestäms av dyr utrustning.
  • Teknisk komplexitet utföra en operation som kräver bra kirurgiska färdigheter
  • om långvarig kirurgisk ingrepp: i genomsnitt är avlägsnandet av vävnaderna i prostatakörteln 1 gram per minut.

  Laser-enukleation av prostata adenom är pålitlig, effektiv och väl tolererad kirurgisk teknik behandling av godartad prostatisk hyperplasi. Det är förknippat med minimala biverkningar och en kort period av sjukhusvistelse och återhämtning.

  Laser-enukleation av prostata adenom

  Olika metoder används för att behandla prostata adenom: användning av urinröret, transuretral resektion av prostata, adenektomi, läkemedelsbehandling. Laserukleation av prostataadenom anses vara den mest moderna behandlingsmetoden: prostatan avlägsnas med hjälp av ett endoskop och en laser. För att operationen ska ske med minsta skadan för kroppen används en holmiumlaser.

  Hur förbereder patienten för operation?

  En vecka före operationen ska patienten vägra att ta mediciner, speciellt blodförtunning. Du kan fortsätta ta regelbundna läkemedel 10 dagar efter att du har tömts.

  Före operationen genomgår patienten en poliklinisk undersökning

  På tröskeln till en poliklinisk undersökning: patienten mäts tryck, bedömer den totala hälsan hos hans. Han måste berätta för läkaren om de mediciner han tog tidigare; om han hade operationer på blodkärl och hjärtat, infektiösa eller kroniska sjukdomar, skakning; om det finns allergiska reaktioner mot vissa läkemedel. Kvaliteten på verksamheten och patientens tillstånd följande faktorer kan påverka: ledproteser och blodkärl, konstgjorda hjärtklaffar, implantat, kranskärls stent, cerebrospinalvätska shuntar, intolerans mot olika droger, Staphylococcus.

  Hur är operationen?

  Före operationen undersöks patienten av en bedövningsmedel och föreskriver lämplig premedicinering för honom. Sådana operationer utförs under generell anestesi: patienten är medveten, men känner inte något under midjan. Om du vill kan du begära en fullständig anestesi: i det här fallet är personen i djup sömn. Antiseptika används också.

  Den genomsnittliga operationen kan ta upp till 1,5 timmar. Lasern förutsätter minimal intervention i patientens kropp. Med det, skära av adenomen noggrant från andra vävnader, sedan överföras till blåsan och hackad. Resterna tas noga bort från kroppen.

  Laser-enukleation av prostata adenom

  Teknik av operationen

  1. Först en noggrann undersökning av området hos urinledarna, urinblåsan, prostatakörteln. Kirurgen definierar området för operationen.
  2. Prostatavävnad är dissekerad i riktning från blåsans hals till det tuberkulla från vänster och höger sida av mittloben. Om du representerar klockan på ett villkorligt sätt, utförs dissektionen klockan 5. Så bildar en fälla med tydliga konturer, vilket är särskilt viktigt med ett stort adenom. Samma storlek görs på "7 timmar".
  3. Enukleationen av mittloben görs genom att kombinera de formade foderen med hjälp av en laserfiber och rörelser från fröetubberet mot blåsan. Resektoskop lyfter vävnaden i den mellersta loben och rör den försiktigt in i blåsområdet.
  4. Därefter ankluderar de laterala lobesna, som rör sig från mittlinjen längs kirurgiska kapseln.
  5. Efter avslutad enukleation utförs en grundlig stopp av blödning med hjälp av vaskulär koagulering. För detta dras spetsen av laserfibern med 2-3 mm. från fartyget.
  6. Vävnaderna från blåsan avlägsnas med hjälp av en morcellulosa (strimlar vävnaderna).

  Postoperativ period

  Efter att patienten återvinner medvetandet, informeras han om resultaten och kontrollerar sin hälsotillstånd. Om en person känner sig obekväma i bäckenet eller smärtan ska han definitivt rapportera det.

  Inom en dag eller två personer bär fortfarande en kateter, då tar de av det. Patienten bör vara beredd på att han först kommer att besöka toaletten oftare och urinering blir smärtsam - speciella läkemedel är ordinerade för anestesi. Kanske ofrivillig urinering, men processen är etablerad efter återställandet av bäckens muskelvävnads arbetsförmåga. Några dagar senare återställs kroppen.

  Kroppen återhämtar sig några dagar efter operationen

  Patienten utfärdar en läkarundersökning, som anger information om den utförda operationen, hälsotillståndet och resultaten av testen.

  Biverkningar

  Efter en operation på prostatakörteln kan följande biverkningar inträffa:

  • Utseendet av blod i urinen;
  • Brännande känsla efter att ha gått på toaletten;
  • Frekventa resor till toaletten;
  • Smärta när man går på toaletten i en kort stund;
  • skador på urinröret
  • Spridningen av infektion i blåsan, testiklar och njurar, vilket leder till operationen;
  • Skador på urinröret och lång inkontinens.

  Allmänna rekommendationer för snabb återhämtning

  Efter operationen ges patienten råd om hur man äter bättre för att återhämta sig snabbare. I början visas en riklig dryck - detta kommer att hjälpa till att bli av med skräp och rengöra blåsan. Du kan börja äta på kvällen efter operationen.

  I början kan en person känna sig sjuk, känna ett behov av vila, observera rester av vävnader i urinen. Efter operationen utfärdas en sjukskrivning under en period av två veckor. Om arbetet är kopplat till fysiska belastningar kan termen fördubblas. Den behandlande läkaren skriver till patienten sjukskrivningen enligt hans livsstil.

  Efter operationen ger läkaren rekommendationer om återhämtning av kroppen och förklarar hur normal återhämtning bör ske. Obehagliga biverkningar vid denna tidpunkt är de vanliga operativa konsekvenserna. Men det finns ett antal fall där det är nödvändigt att omedelbart kontakta en specialist för ytterligare hjälp:

  • Förekomsten av stark och långvarig smärta. Om smärtorna är toleranta och så småningom avtar - det här är ett vanligt symptom, men om de är mycket starka och inte sänker sig över tid, är det nödvändigt att visas för urologen.
  • Blödningen som inträffar är en omedelbar anledning att gå till sjukhuset.
  • Saknar en erektion i mer än en månad. Vanligtvis en månad är patienten helt återställd; Om detta inte händer inom den angivna perioden behöver specialisten hjälp.

  Kostnad för laser-enukleation av prostata adenom

  Kostnaden för operationen beror på platsen för sitt beteende: det varierar beroende på Rysslands region, står olika i CIS-länderna. Den nedre gränsen är 30-40 tusen rubel. Utländsk behandling ligger inom kostnaden för 4,5-18 tusen dollar.

  Kostnaden för operationen varierar från 30 tusen rubel till 18 tusen dollar

  Priset beror på vilken teknik som används, utrustning, klinik. Den modernaste för tillfället är en holmiumlaser. Det tar effektivt bort en liten tumör och samtidigt undviker många komplikationer och konsekvenser efter operationen. Denna typ av laser har framgångsrikt använts i mer än ett decennium. Kirurgisk utrustning har också blivit väsentligt uppdaterad, vilket har gjort det möjligt att expandera laserens omfattning och öka antalet patienter som framgångsrikt botas med det.

  Fördelarna med laser enucleation

  • Med denna teknik kan du snabbt och effektivt ta bort prostata adenom av vilken storlek som helst, det är populärt i alla kliniker runt om i världen.
  • Lämplig för patienter med dålig blodkoagulerbarhet, eftersom ett litet blod förloras under operationen.
  • Möjligheten att utveckla en infektion reduceras till en minimal risk.
  • Det finns praktiskt taget inga kontraindikationer för laseravlägsnande av adenom.
  • Tack vare metoden (skärning med adenom, rörelse av delar till blåsan och vidare borttagning av dem) kan denna operation utföras vid vilken ålder som helst, och det kommer inte att ha komplikationer.
  • Du kan ta bort ett adenom av vilken storlek som helst. Laserkämning gör att du kan ta bort körtlar i en mängd upp till 200 g.
  • Efter en framgångsrik operation återställs den initiala maskulin hälsa och sexuella funktionen snabbt.
  • Efter det utvecklas inte TUR-syndromet, eftersom vattenlösningar för kylning används under operationen.
  • Denna operation involverar inte fullständig förstöring av prostata vävnaden. Detta låter dig göra en mikrostudie av enskilda platser för att utesluta prostatacancer.
  • Katetern är inte så lång: den maximala tiden är upp till två dagar.
  • Kort sjukhusvistelse och snabb återhämtning.

  Minus av laser-enukleation

  • Detta är ett ganska dyrt förfarande, eftersom den senaste utrustningen och tekniken används.
  • Svårigheten att utföra operationen från en teknisk synvinkel. Det tar bra skicklighetskirurger.
  • Arbetet är omtänksamt: avlägsnandet av sjukt vävnad sker med en hastighet av ett gram per minut.

  Annars är laser-enukleation av prostata adenom ett modernt, effektivt och tillförlitligt förfarande som ger ett utmärkt resultat och tolereras väl av patienten. Biverkningar är minimala, sjukhusvistelse och återhämtning håller inte länge kvar. Patienten måste alltid följa alla rekommendationer under återhämtningsperioden, om det uppstår allvarliga obehagliga biverkningar, omedelbart söka hjälp och hålla kontakt med den behandlande läkaren tills fullständig återhämtning.

  Laser-enukleation av prostatahyperplasi

  Laser-enukleation av prostatahyperplasi är känd som den mest moderna behandlingsmetoden. För närvarande används en holmiumlaser för att utföra operationer för att avlägsna det förstorade adenomen. Denna teknik ger möjlighet att utföra en operation med minst skada på kroppens vävnader.

  Förberedelse och genomförande av medicinskt förfarande av prostata

  För att genomföra laser-enukleation av prostata adenom måste kroppen förberedas.


  I detta finns ingenting komplicerat, men detsamma är det inte nödvändigt att försumma dem:

  1. Från att ta mediciner, speciellt blodförtunning, är det nödvändigt att vägra en vecka före den angivna perioden för operationen. Vid andra läkemedel, var noga med att informera läkaren.
  2. Undersökningen kan göras på poliklinisk basis.
  3. Bo på sjukhuset kommer att inträffa före operationen.
  4. Det är obligatoriskt att mäta trycket och bedöma patientens övergripande hälsa före operationen.
  5. Du måste informera läkaren om du har hjärtkirurgi, blodkärl, skakning, allergier mot mediciner, eventuella kroniska eller smittsamma sjukdomar.

  Genomförande av kirurgisk ingrepp

  På tröskeln till operationen väljer narkosläkemedlet det läkemedel som ska användas under operationen. Det utförs under generell anestesi. Du kommer att vara medveten och känna inte något under bältet. Före operationen kan du uttrycka dina önskemål, och du kommer att erbjudas fullständig anestesi, där du kommer att vara i ett tillstånd av djup sömn. Projektets varaktighet är upp till en och en halv timme. Före operationens början administreras en antibakteriell medicin.

  Vid användning av en laser skärs adenomvävnader från andra. Därefter överförs den borttagna vävnaden till blåsan och males med en laser. För att avlägsna rester från blåsan används en kateter med dränering.

  0 av 13 jobb avslutade

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. 6
  7. 7
  8. 8
  9. 9
  10. 10
  11. 11
  12. 12
  13. 13

  I inflammation i prostata finns specifika symptom. Under den inflammatoriska processen sväller järn och växer i storlek, vilket bidrar till ökad urinering. Om en man har sådana tecken, bör du omedelbart ta ett test för prostatit. Då kommer du att kunna bedöma din kropps tillstånd och i tid för att besöka specialister.

  Ett prostata-test kan göras hemma av dig själv. Med inflammation i körteln verkar inte bara problem med urinutflödet, men erektilfunktionen förvärras, vilket leder till infertilitet. Tidig diagnos av prostatit kommer att undvika utveckling av allvarliga komplikationer.

  Du har redan passerat testet tidigare. Du kan inte starta det igen.

  Du måste logga in eller registrera dig för att starta testet.

  Du måste slutföra följande tester för att börja detta:

  1. Ingen rubrik 0%
  2. Prostatitest 0%

  Det är allt bra.

  Du har inte prostatit. Vi önskar att du fortsätter att behålla din maskulin hälsa!

  Vi rekommenderar att du kontaktar en specialist.

  Resultaten av det godkända testet visar att du har måttligt uttryckt tecken på prostatit. Adress till experten och skicka inspektion. Glöm inte att de flesta hälsoproblem kan elimineras redan i de tidiga stadierna!

  Det är bråttom att se en läkare!

  Du har en tydlig symptomatologi av prostatit. Så snart som möjligt kontakta en läkare!

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. 6
  7. 7
  8. 8
  9. 9
  10. 10
  11. 11
  12. 12
  13. 13
  1. Med svaret
  2. Med ett märke om visning

  Har du haft några obehagliga känslor eller smärta i perineum under den senaste veckan?

  • Ja
  • ingen

  Har du haft några obehagliga känslor eller smärta i pungen under den senaste veckan?

  • Ja
  • ingen

  Har du några obehagliga känslor eller smärta i penis under den senaste veckan?

  • Ja
  • ingen

  Har du haft obehagliga känslor eller smärtor i underlivet under den senaste veckan?

  • Ja
  • ingen

  Har du haft några tecken på prostatit under den senaste veckan, som smärta, brännande känsla under urinering?

  • Ja
  • ingen

  Har du haft några tecken på prostatit under den senaste veckan, som smärta eller obehag med utlösning?

  • Ja
  • ingen

  Hur många gånger under den senaste veckan har det varit ont eller obehag på ovanstående ställen:

  • Detta var inte
  • sällan
  • ibland
  • Mycket ofta
  • vanligtvis
  • Förlorat mitt konto

  Hur skulle du bestämma intensiteten av smärta vid en tidpunkt då de stördes på en skala av 1 (inga smärtor) till 10 (smärtan är outhärdlig).

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

  Har du haft några obehagliga känslor eller smärta i perineum under den senaste veckan?

  • Var inte
  • sällan
  • ibland
  • Mycket ofta
  • alltid

  Hur ofta har du i den senaste veckan haft en önskan att tömma blåsan före två timmar efter det tidigare besöket på toaletten?

  • aldrig
  • sällan
  • ibland
  • Mycket ofta
  • alltid

  Hur påverkar de ovanstående tecknen på prostatit din livsstil?

  • Påverka inte
  • Nästan stör inte
  • Till viss del påverkar de
  • Betydligt bryta mot det vanliga sättet att leva

  Hur ofta har du tänkt på dina tecken på prostatit under den senaste veckan?

  • Jag tänkte inte alls
  • Jag tänkte nästan inte
  • ibland
  • Mycket ofta

  Hur skulle du leva om ovanstående symtom på prostatit oroade dig hela livet:

  • Jag skulle inte uppmärksamma
  • Normalt skulle leva
  • tillfredsställande
  • Blandade känslor
  • Jag skulle känna mig otillfredsställande
  • Mycket dåligt
  • fruktansvärt

  Postoperativ period

  Efter att ha återvänt till patientens medvetande måste läkaren rapportera resultatet av operationen. Om patienten upplever smärta eller obehag i bäckenet, informera alltid vårdgivaren.

  Det är nödvändigt att fråga, hur man beter sig efter operationen, vad är bättre att äta. Ställ frågor av intresse och ta reda på vad som är prognoserna för återhämtningsperioden. I början kan patienten visa en viss blödning, men inte mer än en dag. Om detta varar längre, berätta för läkaren.

  Oavsiktlig urinering kan inträffa under en tid, upprättandet av denna funktion kommer att inträffa efter återställandet av arbetet i bäckens muskelvävnader.

  Biverkningar efter operationen

  Det kan finnas biverkningar, men de är tillfälliga och inte ovanliga efter urologiska operationer.

  De vanligaste biverkningarna är:

  1. Brännande känsla när du besöker toaletten.
  2. Förekomsten av blod i urinen.
  3. Hyppig uppmaning att besöka toaletten.
  4. Vid sexuellt intyg eller handling kan det inte tilldelas en sperma.
  5. Infektionen i blåsan, njurarna, testiklarna.
  6. Upprepad operation.
  7. Skador på urinröret.
  8. Förlängd inkontinens.
  9. Drift på blåsan.

  Allmänna postoperativa instruktioner

  Efter proceduren kommer läkaren att föreskriva ett antal indikationer för prostatakörtelns återhämtningsperiod.

  Men samtidigt finns det allmänna krav på patientens beteende efter laser-enukleation av prostata adenom:

  1. Följ råd och råd från en läkare.
  2. En viss period som indikeras av läkaren tillåter inte fysisk ansträngning på kroppen.
  3. Förebyggande undersökningar och samråd med den behandlande läkaren;
  4. Sexuellt liv kan börja efter att doktorn bekräftar säkerheten för dessa åtgärder mot prostatakörteln.

  Ett utdrag från den medicinska institutionen måste bekräftas av tillgången på ett medicinskt uttalande. I vilket kommer att anges den utförs operationen, hälsotillståndet, resultaten av testen. Alla detaljer om operationen.

  Vad du behöver vara uppmärksam på efter operationen av prostata

  1. Om vid varje vandring till toaletten upplever en person smärta, och med tiden minskar de inte, behöver du se en läkare för urologen.
  2. Om blodet i urinen observeras efter 30 dagar.
  3. Försök att dricka mycket vätskor om urinering inte ger dig mycket obehag.
  4. Om det finns blödning, måste du akta dig till sjukhuset.
  5. Om du inte har återupptaget erektion inom en månad efter operationen.
  6. För att återställa sexuell funktion kan det krävas specialisthjälp.
  7. Återgå till vandringar för arbete inte tidigare än 14 dagar, om det är kopplat till fysisk aktivitet kan den här terminen öka två gånger.

  Fördelar med laser-enukleation av prostata adenom

  Med denna teknik kan du ta bort prostata adenom i alla storlekar. Den används i alla kliniker runt om i världen. Under operationen är det en liten blodförlust och risken för infektion minimeras. Denna metod möjliggör att patienter med dålig blodkoagulerbarhet och i praktiken inte orsakar komplikationer. En annan fördel är att det finns praktiskt taget ingen kontraindikation för användningen av en laser för prostataavlägsnande.

  För att använda denna metod är det nödvändigt att ha särskild utrustning och en specialist som kan utföra en sådan operation. Avkortning av adenom förekommer i flera delar enligt ett visst mönster och flyttar det till blåsan.

  Eventuella inflammatoriska processer i kroppen kan provocera komplexa sjukdomar. Hur man bete sig din kropp i prostata adenom kan inte förutsäga någon läkare. Därför rekommenderas att radera det. Valet av metod och medicinska institutionen beror på dina ekonomiska möjligheter. Det är bättre att konsultera en läkare och använda det bästa alternativet. Tänk i så fall din ålder, hälsostatus och adenomstorlek. Den främsta fördelen med laser-enukleering av prostata adenom är möjligheten att avlägsna bildningen av vilken storlek som helst. Andra metoder kan endast användas för stora eller små adenomstorlekar.

  Efter borttagning av prostata adenom är det möjligt att återställa full sexuell funktion och återgå till ditt vanliga liv. Dess kostnad är ganska imponerande, men det beror på modern teknik, användningen av högkvalitativ utrustning. Om du har möjlighet att använda den här tjänsten är det bättre att göra det här. Men valet måste i alla fall samordnas med läkaren. Men det sista ordet är bara för patienten.