Huvud
Behandling

Funktioner och metoder för operationen för att ta bort laserprostata adenom

Laserbehandling av prostata är en effektiv behandlingsmetod.

På grund av användningen av strålning utvecklas en uthållig bakteriedödande effekt och en kvalitativ förstöring av cancerceller.

Förfarandet hjälper till att bli av med adenom, normalisera ämnesomsättningen i prostata, förbättra vävnadsregenerering, ta bort smittsamma foci.

Drift för att ta bort laserprostata adenom

Behandling av prostata med en laser bör endast utföras under den subakutiva perioden.

Operationen av prostata adenom med laser är uppdelad i flera typer:

 1. Laser-enukleation av prostata eller endoskopisk metod

Behandling av prostataadenom med en laser består av avdunstning med hjälp av strålar av förstorad prostatavävnad.

Transuretral enukleation av prostata adenom kan förkorta patientens återhämtningsperiod och utesluta skador under kirurgisk ingrepp.

Kirurgi på prostata med en laser passerar utan brännskador på orgeln och möjliggör användningen av de minsta och subtila manipulationer på exakt plats för kroppskada.

 • Laserförångning av prostata
 • Under operationen indunstar strålning snabbt och kvalitativt patologiskt övervuxna vävnader på ett transuretralt sätt.

  Operationen är mild och visas även till de patienter som inte kan utföra en annan typ av operation av hälsoskäl. Denna kategori av patienter omfattar patienter med diabetes mellitus och med kardiovaskulära problem.

  Förfarandet möjliggör inte bara att förstöra patologiska processer, men garanterar också en fullständig återställning av genitourinärsystemet.

  Laser-enukleation

  Laser-enukleation av prostata adenom utförs om mannen har nått en signifikant tumörstorlek. En holmiumlaser används för operation på prostatakörteln, med vilken det är möjligt att kvalitativt avlägsna bildningen av en stor storlek med minimal risk för patientens hälsa och liv.

  På prostata utförs laserkirurgi av en kirurg genom urinröret och tar bort alla skadade klövar i körteln. Samtidigt är närliggande vävnader inte skadade och själva kapselns integritet bryts inte, eftersom kirurgen kan kontrollera och se alla nödvändiga manipuleringar med hjälp av skärmen.

  När man arbetar med lasern, värms vävnaderna, så under operationen utförs bevattning av sårpunkten för att kyla den till önskad temperatur.

  Avlägsnandet av denna metod för adenom utförs i två steg:

  1. I det första steget avlägsnas de sjuka vävnaderna och de sjuka delarna delas upp i fragment och extraheras på ett säkert sätt. Denna metod har ett minimalt antal biverkningar och möjliggör för att undvika komplikationer efter operation. Operationen varar i 1-2 timmar.
  2. Efter operationen sätts en kateter för urinutflöde in för en dag. De mycket fragment som avlägsnas efter laser-enukleation av prostataadenom skickas till laboratoriet för att detektera närvaron eller frånvaron av maligna tumörer.

  Komplikationer efter

  Operationen är ganska säker, så komplikationer uppstår i sällsynta fall.

  De vanligaste är:

  • en liten brinnande känsla eller blödning, som i tid går själv;
  • penetration av sperma i blåsan;
  • i 14% av fallen efter operationen kan utvecklas en svag erektion
  • mycket sällan finns det en infektion i genitourinary systemet;
  • urininkontinens, som efter operationen passerar oberoende efter 1-2 månader;
  • svaghet i blåsan, vilket kräver tillfällig införing av katetern;
  • mindre sjukdomar med urinering.

  fördelar

  1. Förfarandet kan utföras även vid mycket stora storlekar av det sjuka organet upp till 200 gram eller mer.
  2. Manipulation kan utföras hos patienter med diabetes mellitus och med koagulationssjukdomar.
  3. På grund av balansen vid inblandning av vattenhaltiga lösningar utvecklas inte TUR-syndromet.
  4. Prostata vävnader förstörs inte under fullständig fullständig kirurgi, vilket gör det möjligt att genomföra en studie om upptäckt av cancerceller.
  5. Katetern är inställd i högst 24 timmar.
  6. Kräver en minimal återhämtningstid efter operationen.
  7. Kortsiktig sjukhusvistelse hos patienten.

  förångning

  För laserförångning av prostata adenom används särskild utrustning med munstycke, där en laser finns i slutet av ett speciellt endoskop. Det börjar producera termiska vågor i operationen, som har möjlighet att tränga in i de nödvändiga vävnaderna till ett djup av 2 mm. På grund av detta utförs operationen utan trauma utan att påverka intilliggande vävnader och andra organ under manipulation.

  Laserens värmevåg påverkar de sjuka delarna av prostatakörteln och fördröjer prostatens skadade foci.

  Med denna typ av operation elimineras risken för blödning, eftersom samtidig försegling under processen av närliggande kapillärer och blodkärl uppstår.

  Med laserförångning av prostata är det inte nödvändigt att göra snitt, eftersom endoskopet med ett munstycke sätts in av kirurgen i det lilla bäckenet och endoskopet tränger in urogenitalkanalen till prostata.

  På grund av detta är patientens återhämtning snabb efter proceduren. Proceduren varar cirka 30 minuter.

  Värmeböljor börjar gradvis exfoliera den drabbade vävnaden hos orgeln, på grund av vilken det inte finns något sprick på skalet.

  Efter operationen är tillfällig kateterplacering möjlig, eftersom inte alla patienter kan omedelbart återställa diameteren av den urogenitala kanalen.

  Framställning av

  Det finns flera regler som patienten rekommenderas att följa före klyvning och förångning:

  1. Gör ett biokemiskt och allmänt blodprov, passera ett elektrokardiogram eller gör en ultraljud i hjärtat.
  2. 8-10 timmar före operationen, sluta äta mat och vätskor.
  3. 2 timmar före operationen, rengör emmen.
  4. Utesluta droger som späd blod.

  fördelar

  1. Kroppen återhämtar sig en dag efter operationen.
  2. I operationen är blodförlust utesluten.
  3. Återfall av sjukdomen elimineras i framtiden.
  4. Minimal kontraindikation för kirurgisk ingrepp.
  5. Återhämtning av sexuell funktion uppträder efter 3 månader.
  6. Förångning är indicerad för patienter med sjukdomar i hjärt-kärlsystemet.

  Adenom av prostata hos män - en allvarlig sjukdom som kräver behandling, och vid behov, och avlägsnande av tumören. Laserbehandling av prostata lindrar många problem i framtiden, vilket gör livet för en man komplett och full.

  Laser-enukleation av prostata adenom

  Olika metoder används för att behandla prostata adenom: användning av urinröret, transuretral resektion av prostata, adenektomi, läkemedelsbehandling. Laserukleation av prostataadenom anses vara den mest moderna behandlingsmetoden: prostatan avlägsnas med hjälp av ett endoskop och en laser. För att operationen ska ske med minsta skadan för kroppen används en holmiumlaser.

  Hur förbereder patienten för operation?

  En vecka före operationen ska patienten vägra att ta mediciner, speciellt blodförtunning. Du kan fortsätta ta regelbundna läkemedel 10 dagar efter att du har tömts.

  Före operationen genomgår patienten en poliklinisk undersökning

  På tröskeln till en poliklinisk undersökning: patienten mäts tryck, bedömer den totala hälsan hos hans. Han måste berätta för läkaren om de mediciner han tog tidigare; om han hade operationer på blodkärl och hjärtat, infektiösa eller kroniska sjukdomar, skakning; om det finns allergiska reaktioner mot vissa läkemedel. Kvaliteten på verksamheten och patientens tillstånd följande faktorer kan påverka: ledproteser och blodkärl, konstgjorda hjärtklaffar, implantat, kranskärls stent, cerebrospinalvätska shuntar, intolerans mot olika droger, Staphylococcus.

  Hur är operationen?

  Före operationen undersöks patienten av en bedövningsmedel och föreskriver lämplig premedicinering för honom. Sådana operationer utförs under generell anestesi: patienten är medveten, men känner inte något under midjan. Om du vill kan du begära en fullständig anestesi: i det här fallet är personen i djup sömn. Antiseptika används också.

  Den genomsnittliga operationen kan ta upp till 1,5 timmar. Lasern förutsätter minimal intervention i patientens kropp. Med det, skära av adenomen noggrant från andra vävnader, sedan överföras till blåsan och hackad. Resterna tas noga bort från kroppen.

  Laser-enukleation av prostata adenom

  Teknik av operationen

  1. Först en noggrann undersökning av området hos urinledarna, urinblåsan, prostatakörteln. Kirurgen definierar området för operationen.
  2. Prostatavävnad är dissekerad i riktning från blåsans hals till det tuberkulla från vänster och höger sida av mittloben. Om du representerar klockan på ett villkorligt sätt, utförs dissektionen klockan 5. Så bildar en fälla med tydliga konturer, vilket är särskilt viktigt med ett stort adenom. Samma storlek görs på "7 timmar".
  3. Enukleationen av mittloben görs genom att kombinera de formade foderen med hjälp av en laserfiber och rörelser från fröetubberet mot blåsan. Resektoskop lyfter vävnaden i den mellersta loben och rör den försiktigt in i blåsområdet.
  4. Därefter ankluderar de laterala lobesna, som rör sig från mittlinjen längs kirurgiska kapseln.
  5. Efter avslutad enukleation utförs en grundlig stopp av blödning med hjälp av vaskulär koagulering. För detta dras spetsen av laserfibern med 2-3 mm. från fartyget.
  6. Vävnaderna från blåsan avlägsnas med hjälp av en morcellulosa (strimlar vävnaderna).

  Postoperativ period

  Efter att patienten återvinner medvetandet, informeras han om resultaten och kontrollerar sin hälsotillstånd. Om en person känner sig obekväma i bäckenet eller smärtan ska han definitivt rapportera det.

  Inom en dag eller två personer bär fortfarande en kateter, då tar de av det. Patienten bör vara beredd på att han först kommer att besöka toaletten oftare och urinering blir smärtsam - speciella läkemedel är ordinerade för anestesi. Kanske ofrivillig urinering, men processen är etablerad efter återställandet av bäckens muskelvävnads arbetsförmåga. Några dagar senare återställs kroppen.

  Kroppen återhämtar sig några dagar efter operationen

  Patienten utfärdar en läkarundersökning, som anger information om den utförda operationen, hälsotillståndet och resultaten av testen.

  Biverkningar

  Efter en operation på prostatakörteln kan följande biverkningar inträffa:

  • Utseendet av blod i urinen;
  • Brännande känsla efter att ha gått på toaletten;
  • Frekventa resor till toaletten;
  • Smärta när man går på toaletten i en kort stund;
  • skador på urinröret
  • Spridningen av infektion i blåsan, testiklar och njurar, vilket leder till operationen;
  • Skador på urinröret och lång inkontinens.

  Allmänna rekommendationer för snabb återhämtning

  Efter operationen ges patienten råd om hur man äter bättre för att återhämta sig snabbare. I början visas en riklig dryck - detta kommer att hjälpa till att bli av med skräp och rengöra blåsan. Du kan börja äta på kvällen efter operationen.

  I början kan en person känna sig sjuk, känna ett behov av vila, observera rester av vävnader i urinen. Efter operationen utfärdas en sjukskrivning under en period av två veckor. Om arbetet är kopplat till fysiska belastningar kan termen fördubblas. Den behandlande läkaren skriver till patienten sjukskrivningen enligt hans livsstil.

  Efter operationen ger läkaren rekommendationer om återhämtning av kroppen och förklarar hur normal återhämtning bör ske. Obehagliga biverkningar vid denna tidpunkt är de vanliga operativa konsekvenserna. Men det finns ett antal fall där det är nödvändigt att omedelbart kontakta en specialist för ytterligare hjälp:

  • Förekomsten av stark och långvarig smärta. Om smärtorna är toleranta och så småningom avtar - det här är ett vanligt symptom, men om de är mycket starka och inte sänker sig över tid, är det nödvändigt att visas för urologen.
  • Blödningen som inträffar är en omedelbar anledning att gå till sjukhuset.
  • Saknar en erektion i mer än en månad. Vanligtvis en månad är patienten helt återställd; Om detta inte händer inom den angivna perioden behöver specialisten hjälp.

  Kostnad för laser-enukleation av prostata adenom

  Kostnaden för operationen beror på platsen för sitt beteende: det varierar beroende på Rysslands region, står olika i CIS-länderna. Den nedre gränsen är 30-40 tusen rubel. Utländsk behandling ligger inom kostnaden för 4,5-18 tusen dollar.

  Kostnaden för operationen varierar från 30 tusen rubel till 18 tusen dollar

  Priset beror på vilken teknik som används, utrustning, klinik. Den modernaste för tillfället är en holmiumlaser. Det tar effektivt bort en liten tumör och samtidigt undviker många komplikationer och konsekvenser efter operationen. Denna typ av laser har framgångsrikt använts i mer än ett decennium. Kirurgisk utrustning har också blivit väsentligt uppdaterad, vilket har gjort det möjligt att expandera laserens omfattning och öka antalet patienter som framgångsrikt botas med det.

  Fördelarna med laser enucleation

  • Med denna teknik kan du snabbt och effektivt ta bort prostata adenom av vilken storlek som helst, det är populärt i alla kliniker runt om i världen.
  • Lämplig för patienter med dålig blodkoagulerbarhet, eftersom ett litet blod förloras under operationen.
  • Möjligheten att utveckla en infektion reduceras till en minimal risk.
  • Det finns praktiskt taget inga kontraindikationer för laseravlägsnande av adenom.
  • Tack vare metoden (skärning med adenom, rörelse av delar till blåsan och vidare borttagning av dem) kan denna operation utföras vid vilken ålder som helst, och det kommer inte att ha komplikationer.
  • Du kan ta bort ett adenom av vilken storlek som helst. Laserkämning gör att du kan ta bort körtlar i en mängd upp till 200 g.
  • Efter en framgångsrik operation återställs den initiala maskulin hälsa och sexuella funktionen snabbt.
  • Efter det utvecklas inte TUR-syndromet, eftersom vattenlösningar för kylning används under operationen.
  • Denna operation involverar inte fullständig förstöring av prostata vävnaden. Detta låter dig göra en mikrostudie av enskilda platser för att utesluta prostatacancer.
  • Katetern är inte så lång: den maximala tiden är upp till två dagar.
  • Kort sjukhusvistelse och snabb återhämtning.

  Minus av laser-enukleation

  • Detta är ett ganska dyrt förfarande, eftersom den senaste utrustningen och tekniken används.
  • Svårigheten att utföra operationen från en teknisk synvinkel. Det tar bra skicklighetskirurger.
  • Arbetet är omtänksamt: avlägsnandet av sjukt vävnad sker med en hastighet av ett gram per minut.

  Annars är laser-enukleation av prostata adenom ett modernt, effektivt och tillförlitligt förfarande som ger ett utmärkt resultat och tolereras väl av patienten. Biverkningar är minimala, sjukhusvistelse och återhämtning håller inte länge kvar. Patienten måste alltid följa alla rekommendationer under återhämtningsperioden, om det uppstår allvarliga obehagliga biverkningar, omedelbart söka hjälp och hålla kontakt med den behandlande läkaren tills fullständig återhämtning.

  Laserukleation av prostata adenom: indikationer och hur utförs

  Laserukleation av prostataadenom är den modernaste metoden för behandling av prostata. För denna operation används en holmiumlaser, vilken används för att avlägsna det förstorade adenomen. Dessutom möjliggör denna behandlingsmetod en operation med minimal skada på kroppens vävnader.

  Indikationer och kontraindikationer

  Kontraindicerat för att utföra laser-enukleation av prostataadenom i följande fall:

  1. Om det finns inflammatoriska sjukdomar (förvärrad form)
  2. Endoskopet kan inte föras genom urinröret på grund av fysiska egenskaper.
  3. Patienter tar antikoagulantia under lång tid;
  4. Svårt tillstånd hos patienten.

  Mindre blödning kan inträffa under operationen.

  Indikationer för laseroperation:

  • Om det finns ett urinflöde, som åtföljs av urinrörets kompression med en förstorad prostatakörtel.
  • Läkemedlet var inte tillräckligt effektivt.
  • Prostatavikt är mer än åttio gram.
  • Dålig blodkoagulering.
  • Förekomsten av en patient: en pacemaker, olika metallbenhållare och andra anordningar.
  • Godartad tumör

  Förberedelser för laseroperation

  Före operationen får patienten inte ta läkemedel, såväl som antipyretika. Före operationen är det också nödvändigt att genomföra en fullständig undersökning.

  Vanligtvis innefattar undersökningen följande manipuleringar:

  • Mätning av tryck.
  • Allmän undersökning av kroppen.
  • Allmänt blodprov och överlämnande av urin.
  • Tilldelning av blodgruppsanalys.

  Efter avslutad genomgång av undersökningen intervjuas patienten av en specialist. Här lär patienten vilka mediciner han tar för tillfället, om någon annan operation har utförts, om det finns smittsamma och kroniska sjukdomar, liksom allergier mot formuleringar av läkemedel.

  Alla beskrivna åtgärder är nödvändiga för att säkerställa att verksamheten är framgångsrik och inte medför några konsekvenser.

  Hur utförs laser enukleation?

  Hur utför de lasergenucleering? Patienten ligger på soffan. Sedan injiceras han med anestesi.

  Därefter utför läkaren följande åtgärder:

  1. Gör en endoskopinstallation.
  2. Ta med en videokamera och laser till prostata.
  3. Vid transrektal kirurgi sker ett snitt i rektumvävnaderna.
  4. Klipp ut prostata.
  5. En del av vävnaden tas till patientens urinblåsa. Morcellaren avlägsnas (krossas) den återstående vävnaden och tas sedan bort från patientens kropp.
  6. Efter att vävnaden är skuren utförs koagulering. Försegla med laser alla skadade blodkärl (om något).

  Efter två eller tre timmar returneras patienten till avdelningen.

  Återhämtning efter laserkirurgi

  Efter laserkirurgi behöver patienten full återhämtning. Omedelbart när han lämnade anestesi, kontrollerar specialister patientens tryck och tittar på hans tillstånd. Om patienten har smärta i bäckenregionen, en brännande känsla, då ska sådana alarmerande symptom meddelas läkare.

  Patienten är också tilldelad rikligt vätskeintag. Detta är nödvändigt för att avlägsna rester av krossad vävnad från urinblåsan och urinröret. För att förhindra sepsis i kroppen är det nödvändigt att avlägsna rester naturligt. Därför är det nödvändigt att dricka cirka två eller tre liter vätska per dag.

  Eventuella komplikationer och biverkningar efter laserkirurgi

  Man bör komma ihåg att först och främst påverkar effektiviteten av behandlingen läkarnas professionalism. Det finns fall då specialister berör sunt vävnad under operationen. Som ett resultat visas alla sådana konsekvenser på välbefinnandet och korta villkor för patientens återhämtning.

  Det finns en hög sannolikhet för sådana komplikationer efter laserkirurgi:

  1. Burning under urinering. Oftast uppstår detta symptom inom sju dagar efter laseroperationen.
  2. Urininkontinens eller frekvent uppmaning att urinera. Obehag stannar efter att ha återställt kapaciteten hos bäckens organens muskelsystem.
  3. Upprepad kirurgisk ingrepp (i sällsynta fall). Oftast föreskrivs medicinering under återhämtning.
  4. Erektil dysfunktion - Om patienten inte hade några problem med styrkan, då efter lasernukleation borde det inte vara några problem under samlag.
  5. "Torr" orgasm - Det vanligaste problemet efter operationen. Patienten upplever en orgasm, men utan utsöndring av spermier. I det här fallet kan hans partner bli gravid genom artificiell insemination.

  rekommendationer

  Tillämpningen av följande regler hjälper patienter att återhämta sig på kort tid:

  1. Det är nödvändigt att följa rekommendationerna från specialister.
  2. Neka att träna i två veckor. Det är kontraindicerat att köra bil, sitta länge, lyft tunga saker över två eller tre kilo. Efter två veckor kan du gradvis börja öka belastningen. Vid behov rekommenderar specialisten vissa övningar och uppvärmning.
  3. Sexuella kontakter kan utföras inte tidigare än i en och en halv månad.
  4. Användningen av medicinska och antibakteriella medel.
  5. Kontraindicerat ta alkoholhaltiga drycker, fett, salt och kryddig mat.

  Att upprätthålla en hälsosam livsstil och inte försumma sin hälsa är det bästa förebyggandet av sjukdomar och behovet av återbehandling.

  Laser-enukleation av prostatahyperplasi

  Laser-enukleation av prostatahyperplasi är känd som den mest moderna behandlingsmetoden. För närvarande används en holmiumlaser för att utföra operationer för att avlägsna det förstorade adenomen. Denna teknik ger möjlighet att utföra en operation med minst skada på kroppens vävnader.

  Förberedelse och genomförande av medicinskt förfarande av prostata

  För att genomföra laser-enukleation av prostata adenom måste kroppen förberedas.

  I detta finns ingenting komplicerat, men detsamma är det inte nödvändigt att försumma dem:

  1. Från att ta mediciner, speciellt blodförtunning, är det nödvändigt att vägra en vecka före den angivna perioden för operationen. Vid andra läkemedel, var noga med att informera läkaren.
  2. Undersökningen kan göras på poliklinisk basis.
  3. Bo på sjukhuset kommer att inträffa före operationen.
  4. Det är obligatoriskt att mäta trycket och bedöma patientens övergripande hälsa före operationen.
  5. Du måste informera läkaren om du har hjärtkirurgi, blodkärl, skakning, allergier mot mediciner, eventuella kroniska eller smittsamma sjukdomar.

  Genomförande av kirurgisk ingrepp

  På tröskeln till operationen väljer narkosläkemedlet det läkemedel som ska användas under operationen. Det utförs under generell anestesi. Du kommer att vara medveten och känna inte något under bältet. Före operationen kan du uttrycka dina önskemål, och du kommer att erbjudas fullständig anestesi, där du kommer att vara i ett tillstånd av djup sömn. Projektets varaktighet är upp till en och en halv timme. Före operationens början administreras en antibakteriell medicin.

  Vid användning av en laser skärs adenomvävnader från andra. Därefter överförs den borttagna vävnaden till blåsan och males med en laser. För att avlägsna rester från blåsan används en kateter med dränering.

  Postoperativ period

  Efter att ha återvänt till patientens medvetande måste läkaren rapportera resultatet av operationen. Om patienten upplever smärta eller obehag i bäckenet, informera alltid vårdgivaren.

  Det är nödvändigt att fråga, hur man beter sig efter operationen, vad är bättre att äta. Ställ frågor av intresse och ta reda på vad som är prognoserna för återhämtningsperioden. I början kan patienten visa en viss blödning, men inte mer än en dag. Om detta varar längre, berätta för läkaren.

  Första gången efter operationen rekommenderas en riklig dryck. Det är nödvändigt att rester av vävnaden tvättas fullständigt från blåsan. Efter operationen kommer patienten att kunna äta i slutet av dagen. Vanligtvis avlägsnas katetern nästa dag, ibland om 2 dagar. Först kommer det att gå på toaletten lite smärtsamt och frekvent. Läkaren kan ordinera smärtstillande läkemedel. Om några dagar ska allt normaliseras. Långsiktiga tecken på operationen kan vara flera månader, men detta beror på blåsans stora aktivitet.

  Oavsiktlig urinering kan inträffa under en tid, upprättandet av denna funktion kommer att inträffa efter återställandet av arbetet i bäckens muskelvävnader.

  Biverkningar efter operationen

  Det kan finnas biverkningar, men de är tillfälliga och inte ovanliga efter urologiska operationer.

  De vanligaste biverkningarna är:

  1. Brännande känsla när du besöker toaletten.
  2. Förekomsten av blod i urinen.
  3. Hyppig uppmaning att besöka toaletten.
  4. Vid sexuellt intyg eller handling kan det inte tilldelas en sperma.
  5. Infektionen i blåsan, njurarna, testiklarna.
  6. Upprepad operation.
  7. Skador på urinröret.
  8. Förlängd inkontinens.
  9. Drift på blåsan.

  Allmänna postoperativa instruktioner

  Efter proceduren kommer läkaren att föreskriva ett antal indikationer för prostatakörtelns återhämtningsperiod.

  Men samtidigt finns det allmänna krav på patientens beteende efter laser-enukleation av prostata adenom:

  1. Följ råd och råd från en läkare.
  2. En viss period som indikeras av läkaren tillåter inte fysisk ansträngning på kroppen.
  3. Förebyggande undersökningar och samråd med den behandlande läkaren;
  4. Sexuellt liv kan börja efter att doktorn bekräftar säkerheten för dessa åtgärder mot prostatakörteln.

  Ett utdrag från den medicinska institutionen måste bekräftas av tillgången på ett medicinskt uttalande. I vilket kommer att anges den utförs operationen, hälsotillståndet, resultaten av testen. Alla detaljer om operationen.

  Under den första månaden, kommer kroppen att känna lätt obehag, behöver ytterligare vila, kommer att vara uppkomsten av vävnadsrester i urinen. Om patienten inte har svår smärta och klagomål kan vi anta att operationen var framgångsrik. Alla biverkningar kommer gradvis att passera.

  Vad du behöver vara uppmärksam på efter operationen av prostata

  1. Om vid varje vandring till toaletten upplever en person smärta, och med tiden minskar de inte, behöver du se en läkare för urologen.
  2. Om blodet i urinen observeras efter 30 dagar.
  3. Försök att dricka mycket vätskor om urinering inte ger dig mycket obehag.
  4. Om det finns blödning, måste du akta dig till sjukhuset.
  5. Om du inte har återupptaget erektion inom en månad efter operationen.
  6. För att återställa sexuell funktion kan det krävas specialisthjälp.
  7. Återgå till vandringar för arbete inte tidigare än 14 dagar, om det är kopplat till fysisk aktivitet kan den här terminen öka två gånger.

  Fördelar med laser-enukleation av prostata adenom

  Med denna teknik kan du ta bort prostata adenom i alla storlekar. Den används i alla kliniker runt om i världen. Under operationen är det en liten blodförlust och risken för infektion minimeras. Denna metod möjliggör att patienter med dålig blodkoagulerbarhet och i praktiken inte orsakar komplikationer. En annan fördel är att det finns praktiskt taget ingen kontraindikation för användningen av en laser för prostataavlägsnande.

  För att använda denna metod är det nödvändigt att ha särskild utrustning och en specialist som kan utföra en sådan operation. Avkortning av adenom förekommer i flera delar enligt ett visst mönster och flyttar det till blåsan.

  Med uppfinningen av sådana

  blev möjlig i alla åldrar och utan speciella komplikationer. Du behöver inte utstå smärta när du bildar prostata adenom. Om du inte utför operationen i tid, kan andra sjukdomar utvecklas. Möjligheten att degenerera prostata adenom i en cancer tumör har inte vetenskapligt bevisats, men man bör inte försumma det.

  Eventuella inflammatoriska processer i kroppen kan provocera komplexa sjukdomar. Hur man bete sig din kropp i prostata adenom kan inte förutsäga någon läkare. Därför rekommenderas att radera det. Valet av metod och medicinska institutionen beror på dina ekonomiska möjligheter. Det är bättre att konsultera en läkare och använda det bästa alternativet. Tänk i så fall din ålder, hälsostatus och adenomstorlek. Den främsta fördelen med laser-enukleering av prostata adenom är möjligheten att avlägsna bildningen av vilken storlek som helst. Andra metoder kan endast användas för stora eller små adenomstorlekar.

  Efter borttagning av prostata adenom är det möjligt att återställa full sexuell funktion och återgå till ditt vanliga liv. Dess kostnad är ganska imponerande, men det beror på modern teknik, användningen av högkvalitativ utrustning. Om du har möjlighet att använda den här tjänsten är det bättre att göra det här. Men valet måste i alla fall samordnas med läkaren. Men det sista ordet är bara för patienten.

  Laser-enukleation av prostatahyperplasi är den avancerade metoden för behandling av glandularorganets vanliga patologier hos män. Genom att använda holmiumlasern elimineras fragment av den förstorade adenomvävnaden snabbt och korrekt.

  Transuretral ingrepp med en laser och ett speciellt endoskop gör att du kan ta bort en del av orgeln utan att påverka intilliggande vävnader utan att traumatisera kärl och neurala duk. Alternativa tekniker, som ibland tillvägagas av specialister av urologisk profil: installationen av urinröret, TUR, den öppna kirurgin för avlägsnande av adenom, laparoskopisk adenektomi.

  Sådana metoder är ganska traumatiska, även om de är mycket effektiva. Endast under samrådet kan läkare bestämma vilken väg att behandla adenom i varje enskilt fall. Det sista ordet förblir alltid hos patienten, som har rätt att bestämma vilken väg att bli av med sjukdomen.

  Förberedelse för kirurgisk ingrepp

  Patienten ger alla nödvändiga test, passerar en serie undersökningar med specialister. När allt forskningsdata samlas in från den behandlande läkaren planerar övervakande urolog eller onkolog ytterligare behandlingsteknik. Läkaren kommer att prata om alla nyanser av det kommande förfarandet.

  Patienten är skyldig att följa alla recept från urologen och följande rekommendationer:

  1. En vecka före den planerade operationen slutar patienten använda några ämnen, mediciner och örtmedicin som påverkar blodproppshastigheten. För att återuppta mottagning med antikoagulant är det möjligt endast 10-14 dagar efter operativ ingrepp och endast efter förhandsgodkännande med experten.
  2. 1 - 2 dagar före operationen är patienten på sjukhus. Innan själva förfarandet måste du skicka ett antal grundläggande test för att säkerställa att patienten känner sig normal (ett allmänt blodprov, ett urintest).
  3. På tröskeln till operationen bedriver anestesisten en konversation med patienter, föreskriver premedicinering. I detta skede kan patienten uttrycka sina önskemål angående detaljerna för introduktionen av anestesi.
  4. Förväg utförs alla tester och allergitester, som förhindrar utveckling av biverkningar och anafylaktisk chock direkt under drift.

  Det finns ett antal kontraindikationer som gör proceduren för enukleering omöjlig:

  • hjärtventiler av artificiellt ursprung
  • kranspulsårens stenos;
  • gemensam protes
  • cerebrospinalvätske shunts;
  • Alla implantat av olika lokaliseringar.
  • närvaro av foci av Staphylococcus aureus.

  Algoritm för utförande av kirurgisk operation

  Intervention utförs endast under generell anestesi, mindre ofta med hjälp av epidural analgesi. Under alla omständigheter känner patienten inte någon smärta eller obehag. Epidural anestesi är förknippad med mindre risk för en person. Att tillgripa sjukdomar i hjärt-kärlsystemet. Generell anestesi, även om den utövar en stor belastning på organ och system, är emellertid bekvämare ur psykologisk synvinkel. Att stanna i viloläge är det mycket lättare för en patient att uthärda ett sådant ömtåligt förfarande.

  I genomsnitt varar operationen från 35 till 90 minuter. Allt beror på vilken storlek adenom har uppnått, och hur lokaliseringen är i förhållande till andra vävnader, organ och bildandet av människokroppen.

  Vävnaden som är mottaglig för hyperplasi skärs snyggt ut under kapselsäcken med hjälp av en laser. Fragments överförs till blåsans hålrum. I remsan kroppen, med hjälp av en speciell enhet - en morcellator, krossas konglomerat av de borttagna vävnaderna. I slutet av operationen sätter läkaren upp en särskild dränering. Det hjälper till att snabbt frigöra urinblåsan från rester av hypertrofierade konglomerat.

  Ett nytt sätt att behandla prostatit i 2017, som du ännu inte vet! Klicka för att läsa mer...

  Tidig postoperativ period

  Omedelbart efter operation och uttag från anestesi är patienten försedd med nyckelinformation om resultaten av laser-enukleation. En man är varnad om möjliga biverkningar, lär sig om hans hälsotillstånd just nu. Under de första dagarna är mindre blödning möjlig. De kan också störa blodspår i urin eller seminalvätska.

  Detta är ett normalt fenomen efter en så radikal intervention i människokroppen. Men om blodförlusten börjar orsaka ångest, det finns en stark känsla av smärta och obehag, bör du omedelbart informera läkaren. Den första dagen är önskvärt att konsumera en stor mängd vätska (vatten, juice, avkok). Du kan ta mat så tidigt som dagen för operationen, mot kvällen (förutsatt att operationen genomfördes på morgonen).

  Parallellt med detta är den installerade katetern utsatt för regelbunden sköljning. Enheten kan avlägsnas efter 2 dagar. Vanligtvis uppmärksammas patienten att efter operationen kommer dysuri och frekvent urinering att skapa vissa svårigheter. Senast en vecka kommer processerna att återgå till normala, det totala antalet uppmaningar och faktiska besök på toaletten kommer att minska till normen.

  Kämpande biverkningar

  Efter laserinukleation av hypertrofierad prostatavävnad hos patienter kan följande tillfälliga tillstånd uppstå:

  • brinnande känsla vid urinering
  • spår av blod i urinen;
  • nokturi;
  • dysuri;
  • frånvaro av utbrott av seminalvätska med ett fullständigt samlag
  • blåsinfektioner;
  • upprepad obstruktion
  • stricture av urinröret, vars utseende orsakas av kränkningar av tekniken för laseravlägsnande av vävnader;
  • urininkontinens, läckage av vätska.

  Fördelarna med metoden

  Tekniken värderas framförallt på grund av sin beprövade effektivitet och säkerhet. Laser effekt på adenom tillåter att eliminera tömning normalisera sexuell funktion, bli av med den ständiga obehag och smärta. Holmium-enukleation kan eliminera konglomerat av hypertrofierade vävnader av vilken storlek som helst. På samma gång, med hjälp av transuretral resektion möjlig endast avlägsna abnorma utväxter, vars dimensioner inte överstiger 90 cm3.

  Bäckens organ (särskilt prostatakörteln själv) är rika på blodkärl, kapillärnät. Eventuellt radikalt ingripande i sådana strukturer hotar massiv blodförlust. Metoden för laser kirurgisk behandling möjliggör nästan blodlös dissektion av glandulära strukturer i prostatakörteln.

  Du kan ta bort adenom i alla åldrar, patienter även med historia. Faktum är att endast förekomsten av utländska strukturer i patientens kropp (proteser, ventiler, stimulanser, implantat) kan leda till avslag på sådan medicinsk teknik.

  nyanser

  Det antas att enukleationen är en dyr elitprocedur. Det höga priset av verksamheten dikteras av det faktum att tekniken fungerar med hypertrophied körtelvävnad fortfarande ganska ny, och för dess genomförande krävs en imponerande tekniska resurser.

  Att genomföra en oblodig och smärtfri korrekt operation är mycket billigare än radikala åtgärder avlägsnande av organ, åtföljs av svår traumatisering av vävnad kräver en lång period av rehabilitering, vilket är nästan alltid belastas med olika typer av komplikationer.

  Ett nytt sätt att behandla prostatit i 2017, som du ännu inte vet! Klicka för att läsa mer...

  Kostnad för laser-enukleation av prostatahyperplasi

  Laser-enukleation av prostatahyperplasi i vår klinik kostar omkring 150 tusen rubel.

  I detta belopp ingår alla kostnader i samband med drift, anestesi engångsmaterial, medicinsk behandling i intensivvård, bo i Superior avdelningen, droger, kost, postoperativ undersökning och behandling.

  Information till patienten

  Vad innebär denna operation?

  Operationen involverar en transuretral avlägsnande av prostata vävnaden med användning av en laser och ett endoskop.

  Finns det ett alternativ till denna operation?

  Alternativt möjligt: ​​läkemedelsterapi, installerar en urinrörsstent, en traditionell transuretral resektion av prostatan (TURP) eller retropubic prostatektomi chrecpuzyrnaya (öppen kirurgi), laparoskopisk prostatektomi.

  Hur är förberedelserna för operationen?

  Om du regelbundet tar blodförtunnande läkemedel, ska du sluta ta dem 5-7 dagar före sjukhusvistelse, eftersom dessa läkemedel kan orsaka blödning under den postoperativa perioden. Behandlingen kan återupptas utan hot för din hälsa 10 dagar efter urladdning. Om du tar warfarin regelbundet, informera klinikens personal innan du går in på sjukhus.

  I de flesta fall är du på sjukhus i en avdelning före en operation efter en preliminär undersökning, inklusive en bedömning av den allmänna hälsotillstånden och genomförandet av grundläggande test.
  På tröskeln till operationen kommer en anestesiolog att undersöka dig och förskriva (före operationen) en premedicinering.

  Se till att du har informerat din vårdgivare om du har något av följande:

  • konstgjorda hjärtklaffar;
  • stent av kransartären;
  • gemensam protes
  • protes av ett blodkärl;
  • neurokirurgiska (liquor) shunts;
  • andra implantat
  • förekomsten av intolerans mot droger
  • regelbundet intag av aspirin, warfarin, klopidogrel (plavix);
  • infektion med en stam av meticillinresistent Staphylococcus aureus vid den aktuella tiden eller i en anamnese.

  Hur är operationen?

  Operationen utförs både under generell anestesi (du blir nedsänkt i sömn under hela operationen) och med användning av epiduralanestesi (du kommer att vara medveten, men all slags känslighet under bältet kommer att vara "avstängd"). Båda metoderna för anestesi utesluter smärta. En anestesiolog kommer att berätta om fördelarna och nackdelarna med varje metod. Operationen tar 45 till 90 minuter, beroende på prostata storlek. Före operationen kommer du att injiceras med ett antibakteriellt läkemedel.

  Med hjälp av lasern separeras hyperplastisk prostatavävnad (adenom) längs kapselns lopp från den omgivande prostata vävnaden, och sedan överförs 2 eller 3 fragment till blåsan. Vidare markeras prostatavävnaden och tas bort från urinblåsan med ett specialverktyg - morcellator. I slutet av operationen är en kateter installerad för att tömma blåsan.

  Vad händer efter operationen?

  Omedelbart efter operationens slut informeras du om hur operationen utfördes. Du borde:

  • Informera medicinsk personal om eventuellt obehag eller smärta;
  • Att ta reda på vad som är förbjudet för dig och vad du får göra
  • fråga alla frågor som du har till avdelningen eller kirurgen personal
  • se till att du förstår vad som gjordes och vad du ska göra nästa.

  Omedelbart efter ingreppet är liten blödning möjlig. I de flesta fall stannar hematuri (en blandning av blod i urinen) inom 12-24 timmar, men hos vissa patienter kan det vara något längre. Behovet av blodtransfusion efter laserkirurgi är extremt sällsynt.

  Inom 12 timmar efter operationen rekommenderas en generös dryck, den främjar en tidigare upplösning av hematuri. Under de första 24 timmarna efter operationen tvättas katetern med en vätska för att säkerställa dess funktion. Du kan dricka och äta mat på kvällen på dagen för operationen.

  I de flesta fall tas katetern bort en dag efter operationen, och sällan - efter 2. Första gången kan urinering vara smärtsam och snabb. Eventuellt obehag kan stoppas genom att ta tabletter eller injektioner.

  En liten minskning av urineringstiden kommer att inträffa några dagar efter operationen. Några av symtomen vid bland annat urinfrekvens, trängningar, nokturi och kan kvarstå i flera månader efter operationen, eftersom de är associerade med prostatan helst inte öka, och blåsa hyperaktivitet.

  I början kan ofrivillig urinering förekomma, vars orsak är avlägsnandet av en stor del av prostatavävnaden. Detta fenomen är tillfälligt och kommer att upphöra helt, så snart bäckensgolvens muskler återställs.

  Inom 24-48 timmar efter avlägsnande av katetern kan blod hittas i urinen. Ibland är blod urskiljbart i urinen i flera veckor, i de flesta fall utgör det inte någon hälsorisk för patienten.

  Om urinering är svår efter kateterets borttagning, rapportera detta till institutionens personal. Vissa patienter (speciellt de vars prostata har liten volym) kan inte urinera på egen hand på grund av tillfälligt ödem i prostata. I sådana situationer installeras en kateter för att lindra svullnad och återställa blåsans funktion. Patienter som behöver återkateteteras tömmas hemma med en kateter, vilken avlägsnas efter en vecka.

  Vilka biverkningar kan utvecklas?

  De flesta manipuleringar har risk att utveckla vissa biverkningar. Trots det faktum att möjligheten att dessa biverkningar uppträder är allmänt kända, möter väldigt få patienter faktiskt dem efter urologiska ingrepp.

  Ofta (1 till 10 fall) i den tidiga postoperativa perioden noteras:

  • tillfällig lätt förbränning med urinering
  • en blandning av blod i urinen;
  • ökad urinfrekvens;
  • cirka 85-90% av patienterna som hade enukerat prostata, ingen utlösning under orgasm;
  • behandling kan inte återställa nedsatt urinering
  • infektion i blåsan, testiklarna eller njurarna, som kräver antibakteriell behandling;
  • risk för återanvändning på grund av upprepad obstruktion (upp till ca 10%);
  • skador på urinröret som leder till stricture
  • Urininkontinens, speciellt uttalad inom 6 veckor efter operationen, kan minimeras genom träning av bäckenbottenmuskler.

  Ibland (från 1 till 10 till 1 till 50) kan kateterisering behövas för att helt tömma urinblåsan om blåsans ton reduceras

  • svårighet att urinera efter operation, vilket kräver installation av en kateter
  • blödning som kräver kirurgisk hemostas och / eller blodtransfusion (mindre än 2%);
  • sällan (mindre än 1 av 50) vid detektering av cancerceller i prostata avlägsnande vävnader behövs ytterligare specialbehandling;
  • en del av prostatfragmenten kan förbli i blåsan och en upprepad endoskopisk procedur utförs för att avlägsna dem;
  • I extremt sällsynta fall är perforering av blåsan möjlig, vilket kräver tillfällig placering av urinkatetern eller suturing av blåsans vägg.
  • uthållig urininkontinens, vilket kan kräva efterföljande kirurgiskt ingripande (extremt sällsynt).

  Vad ska hända när jag kommer hem?

  Vid tidpunkten för urladdning från kliniken måste du:

  • få rekommendationer under din vistelse i hemmet;
  • ta reda på när du kan återgå till dagliga aktiviteter: gå på jobbet, kör en bil, träna och leda ett sexliv;
  • be om en telefon för kommunikation, om något stör dig när du kommer hem
  • se till att du informeras om resultaten av studier av vävnader eller organ som tagits bort under operationen är klara.

  Vid urladdning från kliniken får du en urladdningspicris. Den innehåller viktig information om din vistelse i kliniken och din verksamhet. Om du behöver kontakta din lokala urolog av någon anledning, eller om det finns behov av sjukhusvistelse, var noga med att presentera detta uttalande så att läkaren kan känna till detaljerna i din behandling. Detta är särskilt viktigt om du behöver se en läkare under de första dagarna efter urladdning.

  De flesta patienter känner sig trötta under de första två veckorna efter operationen. Under den första månaden efter operationen kan du ibland märka små fragment av vävnad i urinen. De stör inte urinflödet och ger som regel inte något obehag.

  Vad ska varna mig?

  Om du känner feber, har problem med att urinera, eller en växande urineringstid, eller är orolig för hematuri - var noga med att kontakta din urolog. Hos 1 av 5 män kan hematuri kvarstå under de första 4 veckorna efter urladdning, vilket beror på separation av små fragment av vävnad från prostata. Att öka mängden vätskekonsumtion hjälper till att klara det här snabbare, men om blodseparationen inte slutar behöver du se en läkare och han kommer att ordinera den nödvändiga behandlingen för dig. Vid signifikant blödning, separation av blodproppar eller plötslig urineringstest bör du omedelbart kontakta din urolog, eftersom det i detta fall är en akut upprepad sjukhusvård.

  Vad ska jag mer uppmärksamma på?

  Om du inte upplevde problem med erektion före operationen, bör borttagning av prostata inte påverka ditt sexliv väsentligt. Du kan återuppta sexuell aktivitet 4-5 veckor efter operationen. Det kommer att vara bra att börja träna bäckenets golvmuskler så tidigt som möjligt, eftersom de kan förbättra kontrollen av urinering avsevärt. Upplösningen av symtomen på en hyperaktiv blåsan kan ta ungefär 3 månader.

  Resultaten av studien av vävnaderna som tas bort under operationen är klara under 10-14 dagar. Vissa studier, såsom uroflowometry, ultraljud och frågeformulär, kommer att upprepas för att utvärdera resultatet av operationen. De flesta patienter behöver en återhämtningsperiod på upp till två veckor innan de kan börja arbeta. Vi rekommenderar att du börjar arbeta inte tidigare än 3-4 veckor, speciellt om ditt arbete kräver fysisk aktivitet och innebär att man lyfter vikter.

  Mer information om denna typ av kirurgisk behandling av godartad prostatahyperplasi kan erhållas från våra läkare.

  Tack för att du läste informationen!

  De främsta fördelarna och fördelarna med holmiumlaserukleation av prostata hyperplasi.

  Hög effektivitet och säkerhet

  Hög effektivitet Holmium Laser Enucleation att eliminera miktionsstörningar orsakade av BPH, visat flertal utländska och inhemska forskning och enligt kliniska riktlinjer från European Association of Urology (EAU) är Val av operation för prostatavolym på mer än 80 cm3. Holmium-enukleation av prostatisk hyperplasi är den enda "Laser" -teknik för kirurgisk behandling av patienter som lider av prostataadenom, som har 1 grad av bevis på effekt och säkerhet enligt uppgifterna från både amerikanska och europeiska urologiska föreningar (AUA och EAU).

  Förmåga att ta bort adenom (hyperplasi) i prostata av någon storlek

  Till skillnad från standard electroresection transuretral prostatahyperplasi (BPH TUR), som används främst i prostatavolymen till 90 cm3, och laser förångning användes vid ännu lägre prostatavolymen (30-70 cm3) holmium-enukleation av prostataadenom kan utföras med adenom i prostata alla storlekar! Alternativa metoder för avlägsnande av prostata adenom (öppen och laparoskopisk adenomektomi) används däremot endast för stora dimensioner (90 cm3 eller mer).

  Många studier har visat att holmium-enukleationen av prostatisk adenomhyperplasi åtföljs av minimal blodförlust, mindre än med transuretral elektroresektion och öppen adenomektomi. Detta beror på särdragen i tekniken för att utföra operationen och egenskaperna hos laserstrålning, vilket tillåter nästan blodlös skära vävnad och vid behov utföra hemostas (stoppa blödning). På grund av egenskaperna hos laserstrålningen, är närvaron av ett antal patienter med samtidig sjukdom som förknippas med försämrad koagulering eller systemisk administrering av antikoagulanter och en ökad risk för blödningskomplikationer, vilket begränsar möjligheten att tillämpa standard TURP hyperplasi inte en kontraindikation för laser enucleation.

  Tekniken för att utföra holmiumlaser-enukleation av prostatisk hyperplasi (adenom) (HoLEP)

  Operationen utförs med hjälp av speciell endoskopisk utrustning med en holmiumlaserenhet med en effekt på 100 W. Operationen börjar med en noggrann undersökning av urinblåsan, uretalanusområdet, prostatakörteln och bestämma referenspunkterna i operationszonen. Vidare skärs den prostatiska hyperplasivävnaden till den kirurgiska kapseln i riktning från blåsans nacke till det huvudsakliga tuberklet till höger och vänster om mittloben. För det första skärs vävnaden vid 5 timmar av den konventionella dialen. Detta bildar en slags fur (cut) och det är viktigt att det har en tydlig disposition, speciellt med stort adenom. Ett liknande spår bildas vid 7 timmar av den konventionella ratten (Figur 1). Därefter görs enucleation mitten lob, genom "föreningar" fåra som bildas av en laserfiber och riktade rörelser av fröet tuberkel till blåsan. I det här fallet lyfter instrumentets spets (resektoskop) den enukleerade vävnaden i mellersta loben och gradvis växlar till blåsan (Figur 2). Därefter vidare till seriell enucleation (skalning) av sidolober, fortsätter att förflytta verktyget i en riktning lateralt mot mittlinjen i samband med det kirurgiska kapseln (fig. 3). Efter fullbordan enucleation fraktion prostatahyperplasi genom slutliga noggrann hemostas (hemostas) genom koagulering av blödande kärl, vilket uppnås genom att avleda lasersfiberspetsen vid 2 - 3 mm från kärlet. Enukleär vävnad avlägsnas från blåsans hålrum med ett speciellt verktyg - en morcellator som tillåter att mala vävnaden (Figur 4).

  Fig.1. Formning av "furrows" till höger och vänster om den genomsnittliga andelen av hyperplasi i bukspottkörteln

  Schema 1 1-laterala lobes av prostata; 2 - blåsan; 3 - den sällsynta tuberkeln; 4 - den genomsnittliga andelen av prostata hos hyperplasi

  Fig.2. Anslutning av "furrows" med efterföljande förskjutning av enukleär RV-vävnad i blåsan

  Schema 1 1 - den förskjutna genomsnittliga andelen 2 - kirurgisk kapsel

  Figur 3. Enukleation av lateralloben

  Schema 3 1 - sängen på prostatens avlägsna mittprofil 2 - rörelseriktning för laserfibrer under enukleering av laterala lobes

  Figur 4. Morcellation av hyperplastisk vävnad

  Schema 4 1 - blåsan; 2 - prob av morcellatorn; 3-enukleär vävnad av BPH