Huvud
Massage

Laparoskopi av prostata i adenom hos män: operation, pris och patientrecensioner

Prostata adenom är en vanlig sjukdom som uppträder idag ganska ofta. Tyvärr blir denna sjukdom yngre under åren - det vill säga detta problem är allt vanligare hos män, vars ålder är långt ifrån senil.

Modern medicin, som anger ökningen av förekomsten av prostataadenom, har erbjudit och fortsätter att erbjuda nya metoder för att behandla denna sjukdom.

Idag är verksamhetsvägen för intervention mest effektiv. Detta inkluderar lågtraumatisk laparoskopi av adenomen.

Indikationer och kontraindikationer

Trots det faktum att laparoskopi är ett minimalt invasivt ingrepp, har det fortfarande både ett antal krav på förskrivning och en viss lista över kontraindikationer.

Indikationen för att utföra denna typ av operation är en stor volym neoplasma. Laparoskopi föreskrivs när konventionell resektion inte kan utföras.

Normal prostata och adenom

Ofta föreskrivna laparoskopi, om patienten hittades förutom adenom också:

 • urolitisk sjukdom;
 • inguinal bråck;
 • ankylos av lederna;
 • blåsans divertikulum.

Kontraindikerad laparoskopi, som syftar till att ta bort prostata hos proppen, när en man lider av:

 • njursvikt
 • akut cystit
 • smittsam njurskada
 • kardiovaskulära sjukdomar som uppstår i en komplex form;
 • patologi av den högra hjärtmuskeln;
 • ateroskleros;
 • malign neoplasma.

Principen för Da Vinci-apparaten

Idag, i världens ledande kliniker, har en konventionell kavitoperation och laparoskopi, där ett minimalt snitt är tänkt, ersatt av ett modernt kirurgiskt apparat som kallas Da Vinci Robot. Med sin hjälp kunde onkologer göra mycket svåra operationer.

Roboten utför funktionen hos en assisterande kirurg under operationen, som måste kunna styra apparaten perfekt. Att markera funktionerna hos en sådan operation bör noteras att den inte är programmerad, varför varje manipulation ställs in av kirurgen och utförs under hans kontroll. Det vill säga roboten styrs av en kirurg.

Under kirurgi på den mänskliga kroppen är 2 -. 4 punktering, är diametern hos varje hål inte är mer än 2 cm Da Vinci apparat består av 3 delar noder. Den första kallas konsolen, där kirurgen är belägen. Den andra noden är en manöverpanel med 4 tentacles, i slutet av vilka instrumenten är placerade.

Den tredje noden är utrustad med ett videosystem. Under operationen utför kirurgen, vid konsolen, handlingar med hjälp av manipulatorns styrspakar. Behandlingen av läkarens händer är skalad och förvandlad till tentaklar och instrument.
Två manipulatorer ersätter läkarens vänstra och högra hand, den tredje hjälper till att kontrollera endoskopet, den fjärde löser ytterligare problem.

Med hjälp av videosystemet bearbetas bilden från kameran, vilket resulterar i en klar bild.

På grund av instrumentens förmåga att rotera 90 grader, ökar åtkomstområdet till den plats som används, avsevärt.

I detta fall kvarstår hålets storlek i kroppen högst 2 cm.

Förbereder patienten för operation

Förberedelserna för operationen inträffar under den tid då undersökningen är klar och arbetsdagen utnämns. Huvuduppgiften för detta stadium är att utföra sådana åtgärder som kommer att kunna skydda kroppen mot komplikationer.

Standardförberedelserna för operationen omfattar följande steg:

 1. På operationens dag bör du tvätta kroppen med antibakteriell tvål så att smuts från kroppen inte kommer in i såret.
 2. från kroppen är det nödvändigt att ta bort ornament, annars är det nödvändigt att pakka dem så att de inte skadar huden;
 3. avtagbara föremål avlägsnas från munhålan, hörapparaten avlägsnas (om det var), ögonlinserna tas bort (om patienten bär dem);
 4. på kvällen före arbetsdagen kan du äta senast 19 timmar, efter denna tid kan inget annat att ta in och dricka inte kunna vara;
 5. På kvällen före operationen på kvällen innan du lägger dig, göres en rengörande emalj. Upprepa denna manipulation på morgonen;
 6. i det fall där kirurgi utförs på det håriga området, måste du raka av håret och desinficera platsen. Det är värt att göra på en arbetsdag. Rakning håret för tidigt är inte tillåtet, eftersom i skadade lökar kan pus utvecklas, vilket kan komma in i postoperativa suturer;
 7. före operationen sker ett samtal med en anestesiolog. Läkaren finner ut vilka mediciner patienten tar och hur patienten manifesterar avvikelser i hälsa.
 8. på operationsbordet bör ligga med en sträckt elastisk bandage fötter, för att undvika bildandet av tromboflebit
 9. rökare och alkoholdrycker ska ge upp en dålig vana två veckor före operationen.

Laparoskopisk borttagning av prostata adenom

Prostatit är rädd för denna agent, som eld!

Du behöver bara ansöka.

Medpraktika säger att i genomsnitt en laparoskopisk operation för att ta bort adenom från kroppen varar i två och en halv timme. Läkarna behöver så mycket tid att göra sex punkter i perimeterområdet, för att se med en speciell utrustning en ny formation och extrahera den.

Förloppet av operationen omfattar åtta steg:

 1. Preoperativ undersökning genomförs, vilket gör det möjligt för läkare att få en uppfattning om kroppens allmänna tillstånd
 2. patienten placeras i litic position, varefter han är bedövad;
 3. upprätta dränering, genom vilken urin kommer att avlägsnas;
 4. i det område där navelringen finns, utför kirurgen ett litet snitt för att introducera trokaren;
 5. Det retropubiska utrymmet uppblåses av luften som införs genom röret;
 6. Med samma trokar sätts ett laparoskop ihop med kameran. Då kirurgen, som observerar allt som händer, installerar de andra speciella rören;
 7. När visuell kontroll av läkarkirurg är etablerad finns det en dissektion av medinstrumentami kapseln. Nästa åtgärd är avlägsnande av tumören;
 8. När prostata har genomgått excision krossas vävnaderna och avlägsnas genom trokaren. Ett obligatoriskt ögonblick är studien av körtelfragmentet för histologisk postoperativ analys;
 9. En särskild dränering installeras i bakomliggande området. Därefter tvättas blåsan med saltlösning.

Postoperativ period efter prostatektomi

 1. Vid slutet av det kirurgiska ingripandet går patienten in i intensivvårdsavdelningen, där han är under konstant övervakning av läkaren.
 2. Om patienten mår bra, överförs han till ett vanligt rum på en dag;
 3. Medan patienten är på sjukhuset, föreskrivs han antibiotika, smärtstillande medel. Under de första 3 dagarna observeras en strikt diet;
 4. dränering avlägsnas efter 2-4 dagar;
 5. sömmar avlägsnas, om inga komplikationer uppträder på den 8: e dagen;
 6. På den 9: e dagen avlägsnas en urin-kateter, och urinröret kan testas. Därefter går patienten hem.

Att vara hemma efter prostatektomi, kommer en man att behöva:

Konsekvenser för män

Postoperativ period efter slutet av laparoskopi av adenom är en vecka.

Efter en minimalt invasiv intervention, en man:

 • förlorade obehag i ljumsken, alltså inte försvinner sexuell funktion (det är bevisat att 95% av sexuell makt hos män kvarstår, kan i sällsynta fall uppstå "torr" orgasm när fröet inte går ut och kastas in i urinblåsan);
 • Under de första postoperativa veckorna kan det finnas biverkningar: frekvent urinering, urininkontinens och detektering av rosa föroreningar i den.

När tas avloppet bort efter laparoskopi av prostatacancer?

I regel etablerar läkaren i bäckenområdet (i den opererade platsen) ett dräneringsrör. Genom det kommer kaviteten ut överflödig vätska och blod, släppt från de opererade organen.

Vanligtvis stoppar dräneringen på 3: e eller 4: e dagen. Men allt kommer att bero på utsläppets natur och intensitet.

Kostnaden för en operation beror vanligtvis på komplexiteten. Sålunda kan vid borttagning av prostata, borttagning av lymfkörtlar och intilliggande vävnader krävas. Dessutom kan prostaten avlägsnas helt eller delvis.

Kostnaden för operationen att ta bort prostatacancer genom laparoskopi i Ryssland är $ 2.700 - $ 3.400 och över.

I det här fallet kommer en kirurgs samråd och beräknad tomografi av bäckenorganen att kosta 180 kronor. Onkologin som beskrivs ovan behandlas aktivt i Israel. Där utförs sådant ingrepp nästan alltid med hjälp av Da Vinci progressiva roboten.

Kostnaden för operation är i Israel i genomsnitt 25 000 dollar, i Tjeckien är genomsnittspriset 12 000 dollar, i Turkiet är den genomsnittliga kostnaden för operationen 18 000 dollar.

recensioner

Baserat på recensioner från män som hade genomgått avlägsnande av prostatacancer och delade personliga erfarenheter, kan det hävdas att om BPH inte varit i ett tillstånd av vanvård, är prognosen alltid bra:

 • Oleg, 60 år gammal. Jag tänkte i många år att jag lider av prostatit. Det visade sig mycket värre. Jag var tvungen att ta bort prostata adenom. Efter operationen rådde läkaren mig att gå. Jag följde strikt rekommendationerna. Tack vare detta gick återhämtningsprocessen snabbt, smärtan i benen, i samband med utseendet av trombi, gick också snabbt bort. Tack vare doktorens professionella arbete lyckades jag fullt ut återhämta sig på ett år efter att tumören tagits bort och återgå till ett fullvärdigt livsätt.
 • Boris, 45 år gammal. Han genomgick operation väl, följde alla råd från behandlingsläkaren. Men i ett tidigt återhämtningsstadium observerade jag en uppdelning i sexuellt liv. Över tiden kom erektion. Nu är allt bra. Jag råder alla att övervaka sin hälsa, och om det behövs operation, skjut inte upp det för senare.
 • Ignat, 40 år gammal. Drift till mig spenderades av lasern. Han återhämtade sig snabbt. Jag ångrar inte att jag kom överens om en laser. När allt är känt är toleransen för laserkirurgi hos många män bra och oönskade avvikelser, som doktorn förklarade för mig, är sällsynta. För att inte ha inkontinens i urinen rådde läkaren mig att utöva Kegel, träna muskelblåsan. Nu har jag helt återställt, och allt är bra med mig. Jag rekommenderar alla exakt laserns sätt att bekämpa adenomen.

Relaterade videoklipp

Hur tar bort laparoskopisk prostata

 • Eliminerar orsakerna till cirkulationsstörningar
 • Försvinner försiktigt inflammation inom 10 minuter efter att ha tagits

Prostatektomi: indikationer, typer, uppförande, rehabilitering

Prostatektomi avser det antal hög urologisk kirurgi, som är fullständigt avlägsnande av prostatakörteln, tillsammans med kapseln, sädesblåsor, fiber och bäcken lymfkörtlar.

Behovet av radikal prostatektomi uppträder med kraftig patologi i körteln - cancer, svår hyperplasi, abscesserad prostatit. Operationen är komplex och kräver involvering av en erfaren kirurg, vars teknik och färdigheter i stor utsträckning bestämmer patientens utfall och livskvalitet.

Prostata är en liten körtel av det manliga reproduktionssystemet som ligger längst ned i urinblåsan och utsöndrar en hemlighet som ingår i spermierna. Det täcker utsidan av urinrörets första del, därför är organets patologi åtföljd av dysursjukdomar.

Typ av kirurgisk teknik prostatektomi beror på sjukdomen och patienten, om möjligt, ges företräde laparoskopi, men är ett allvarligt tillstånd som cancer lämnar ofta inget annat val och tvingar kirurgen att tillgripa öppen kirurgi.

Indikationer och kontraindikationer för prostatektomi

Liksom någon annan operation har prostatektomi vissa indikationer och kontraindikationer i uppförandet. indikationer beaktas:

 • Prostatacancer (den vanligaste orsaken till borttagning av organ);
 • Akut prostatit med bildandet av phlegmon eller abscesser i lilla bäckenet;
 • Kronisk prostatit med misstänkt karcinom;
 • Prostatit med bildandet av stenar i körteln;
 • Svår hyperplasi av prostata.

Prostatektomi refererar till traumatiska ingrepp som kräver allmänbedövning, och därför har den kontraindikationer, bland annat - patientens allmänna allvarliga tillstånd, dekompenserad patologi hos interna organ, ålder över 70 år, störningar i blodkoagulerbarhet. Hinder för avlägsnande av prostata kan vara inflammation i bäckenet i den akuta fasen, när en hög risk för infektion och postoperativa infektionskomplikationer.

Vid användning av blodförtunnande läkemedel till patienter kan kirurgisk behandling endast utföras 1-2 veckor efter avbokningen. Om det är nödvändigt att utföra en planerad prostatektomi, kommer alla sjukdomar, om möjligt, till en sådan kurs, när operationen inte medför allvarliga komplikationer.

Typer av prostatektomi

Operationen för att avlägsna prostatan är fullständig extraktion kropp med sädesblåsorna, del av urinröret, blåshalsen som omger fibern och, i fall av misstänkt cancer, bäcken lymfa apparat.

Skillnader i metoder består endast i åtkomst, genom vilken kirurgen når det drabbade organet.

 • Posterbular prostatectomy;
 • gren;
 • Laparoskopisk.

Över-posterior prostatektomi nås genom bukets främre vägg. Kirurgen gör ett snitt från naveln till blygd föreningen kommer in i peritonealhålan når prostatan skär bandage kärl och nerver och avlägsna järn i ett enda block med kapsel, fiber, sädesblåsorna. Vid slutet av operationen förbinder doktorns blåsans hals och urinröret, sedan lagret av lager i sikt. En urinkateter placeras i urinblåsan, som kvarstår i upp till 10-14 dagar. Under denna period sker läkning på platsen för den borttagna körteln och urinen utsöndras genom katetern. I det lilla bäckenet placeras avlopp för utflödet av såret som kan separeras.

Operationen varar upp till 3-4 timmar. Det är viktigt att bevara nervfibrerna som ger kontroll över urinering och erektion. Sådan tillgång tillåter dig att göra detta hos de flesta patienter. Om dessa nervbuntar inte kan bibehållas appliceras olika typer av plast, varvid nervrotsarna från de närliggande områdena appliceras.

perineal prostataavlägsnande

Perineal avlägsnande av prostata utförs genom att skära perinealvävnaden, mellan skrot och anus. Genom tillträdet extraherar kirurgen prostata körteln med sädesblåsor, men denna version av interventionen tillåter inte att rädda nerverna som är ansvariga för erektion och urinretention. På den positiva sidan av denna metod för prostatektomi betrakta en god kosmetisk effekt, eftersom sömmen i perineum inte är synlig för andra.

Om skrotprostatektomi utförs i samband med cancer, är det ett behov av ytterligare ett snitt av bukväggen för att avlägsna lymfkörtlarna i det lilla bäckenet. Crotch-åtkomst används mindre och mindre, vilket ger plats för andra metoder som möjliggör upprätthållande av bevarande av bäckenorganen med den minsta kosmetiska defekten.

Laparoskopisk prostatektomi framgångsrikt tillämpad i urologisk praxis. Operationen är lågtraumatisk, men låter dig ta bort all nödvändig vävnadsvolym. Med laparoskopi gör kirurgen flera snitt i den främre bukväggen, genom vilken instrument, en videokamera och en ljuskälla sätts in. Kontrollerar med hjälp av en videokamera-manipulation, extraherar kirurgen prostata körteln, seminal vesiklar, lymfkörtlar.

Alla metoder för prostatektomi kräver allmän anestesi och tar från 2 till 4 timmar. Operationen är avslutad genom att suturera mjuka vävnader och lämna dränering i bäckenhålan. Omedelbart före operationen för förebyggande av infektiösa komplikationer, föreskrivs antibiotikabehandling.

Förberedelser för en operation för att ta bort prostata

När operationen redan är oundviklig är det viktigt att förbereda patienten korrekt för intervention för att minska sannolikheten för komplikationer och operativa risker. Majoriteten av patienterna i behov av radikal prostatektomi - äldre män som lider av olika somatiska sjukdomar -. Hypertoni, diabetes, åderförkalkning, kroniska sjukdomar i andningsorganen, etc., är det därför nödvändigt att genomföra en grundlig preoperativ undersökning och justera vid behov behandling av dessa tillstånd.

Undersökningar som är nödvändiga för prostatektomi utförs på poliklinisk basis, vanligtvis på patientens bostadsort. Läkaren bestämmer listan över nödvändiga förfaranden, vars passage kan ta en till två veckor.

Före operationen:

 • Allmänna och biokemiska blodprov, urinanalys
 • koagulering;
 • Analyser för syfilis, HIV-infektion, hepatit B och C;
 • EKG (alltid för äldre och äldre patienter);
 • Fluorografi eller röntgen i bröstet.

Om en cancer misstänks är det nödvändigt att studera nivån av prostataspecifikt antigen, med en möjlig metastas - benscintigrafi. Vanligtvis har patienten vid tidpunkten för preparatet startat prostatabiopsi, om inte, utför de också prostatabiopsi.

För att klargöra arten av den patologiska processen utförs fingerprovning av prostata, ultraljud av bäckenorganen (transanalisk sensor), CT och / eller MR i det drabbade området.

När de nödvändiga procedurerna är slutförda går patienten till terapeuten som ger sitt tillstånd för operationen med hänsyn till den samtidiga patologin. Anestesiolog, baserad på dessa analyser, bestäms med typ av anestesi och möjliga risker.

Med alla resultat av undersökningarna och tillträde till kirurgisk behandling av terapeuten är patienten på sjukhus. Före operationen kan vissa studier utföras igen: ultraljud, koagulogram (speciellt vid tidigare antikoagulantintag). Kirurgen pratar med patienten, förklarar kärnan i den kommande operationen, möjliga konsekvenser, och den redan informerade patienten undertecknar sitt samtycke till behandling.

På dagen före operationen är perineum och bukväggen noggrant och noggrant rakad efter sex på kvällens mat och flytande intag är förbjudet. Före prostatektomi på kvällen är det lämpligt att göra en rengörande emalj. På morgonen på interventionsdagen föreskrivs antibiotikabehandling.

Postoperativ period

Vid slutet av operationen levereras patienten till den postoperativa avdelningen eller intensivvården, där de noggrant ser vägen ut ur anestesen, sårets tillstånd och dränering. Med en gynnsam kombination av omständigheter överförs patienten till den urologiska avdelningen den andra dagen, där återhämtningsperioden börjar.

Före avlägsnandet av stygn behandlas det postoperativa såret två gånger dagligen med antiseptika, uretralkatetern tvättas med en furacilinlösning för att desinficera och förhindra dess blockering. Suturerna tas bort den 5: e dagen, avlopp tas bort den 4: e dagen efter operationen. Urinkatetern lämnas i blåsan i upp till 2-3 veckor. Detta är nödvändigt för att återställa urinrörets patency och läkning av suturer.

Återhämtning efter laparoskopisk kirurgi tar minimal tid - upp till flera dagar, och med kavitär radikal prostatektomi kan nå 2-3 veckor, under vilken patienten måste vara på sjukhuset.

Drogbehandling innefattar utnämning av smärtstillande medel, antibiotika, antiinflammatoriska läkemedel. Nästa dag efter ingreppet är mat och vätskeintag redan möjligt, tidig aktivering av patienten välkommen - man borde gå upp och gå runt församlingen och korridoren. Förflyttningar bidrar till den snabbaste återhämtningen och förebyggandet av många komplikationer, inklusive sådana farliga som tromboser och tromboembolism.

Prostatektomi kan åtföljas av komplikationer, varav mest sannolika:

 • Blödning i ett litet bäcken, en förebyggande åtgärd som är en noggrann hemostas och en Foley-kateter placerad i blåsan.
 • Infektiösa och inflammatoriska processer, åtföljd av feber, smärta, allmän förgiftning. Förebyggande av dem - antibiotikabehandling, behandling av leder och kateterantiseptika;
 • Urinrörets strukturer med kränkningar av urinering, för förebyggande av vilket ett bra dricksprogram rekommenderas.
 • Tromboemboliska komplikationer, vars risk är närvarande vid någon operation, och för att undvika dem, tidig aktivering, noggrann kontroll av blodkoagulering och till och med medicinsk korrigering är nödvändiga.

Incidensen av urininkontinens, impotens och erektil dysfunktion anses vara en frekvent konsekvens av prostatektomi. Urininkontinens kan kvarstå länge och kräver i vissa fall ytterligare plastikkirurgi.

Allvarligt psykiskt obehag hos män som har genomgått prostatektomi, orsakar brott mot styrka. Skador på motsvarande nerver under operation kan orsaka uthållig impotens, som inte kan korrigeras medicinskt, så kirurger försöker hålla nervändarna i det kirurgiska ingreppsområdet.

Erektila störningar åtföljer prostatektomi och kan bestå i upp till två år, och vid fullständig korsning av nerver störs erektionen för gott. Om bekkenets innervation fortsätter, återställs erektion inom denna period, kön är möjlig efter en och en halv till två månader, och för att förbättra dess kvalitet kan lämpliga mediciner ordineras, till exempel Viagra, Cialis.

Rehabilitering tar ungefär ett och en halv månad, under vilken patienten måste följa vissa regler om livsstil och näring, som informerad av den behandlande läkaren.

Redan på andra dagen måste du gå upp och gå, börja äta rekommenderas efter den första oberoende stolen. Om avföring inte har återhämtat sig vid den tredje dagen - behövs en rengörande emalj.

Dieten har några speciella egenskaper efter prostatektomi. I tre veckor bör du undvika att äta rökt mat, saltade och stekt mat, kolsyrade drycker och, naturligtvis, alkohol. Vätskevolymen (juice, fruktjuice, komposit, vatten eller te) bör vara ca 2-3 liter, men om det finns kontraindikationer från hjärtat eller njurarna, bestäms dricksregimen individuellt.

För att återställa urinering och erektilfunktion rekommenderas det att utföra särskilda övningar för att stärka bäckens golv. Dessa övningar kan erhållas från din läkare eller rehabilitolog. Möjliga och fysioprocedurer som syftar till att förebygga inflammation, öka muskeltonen.

De första tre månaderna efter ingreppet bör tyngdlyftning och tungt fysiskt arbete undvikas, men begränsa dig inte till att gå. Det rekommenderas att bära en speciell bandage eller tät smältning för att förhindra postoperativt ödem och lymfatisk stasis, särskilt uttalad efter excision av bäckens lymfkörtlar.

Recensioner av patienter som har genomgått prostatektomi, beror direkt på typen av operation. En betydande roll spelas av doktorandens kvalifikationer och sjukhusets nivå. Efter laparoskopi är intryck de mest positiva, vilket underlättas av tidig återhämtning, och med kavitoperationer kan möjliga komplikationer avsevärt sakta återhämtningen.

Video: operation - prostatektomi 1,5 månader sedan - patientåterkallelse

Kirurgi för att ta bort prostatakörteln kan utföras gratis eller mot en avgift. I fall av cancer och andra allvarliga skador är kirurger och onkologer engagerade i behandling, sjukhusvistelse på ett sjukhus kräver inte kostnader för patientens sida och är helt täckt av försäkringar. Om patienten vill genomgå en betald behandling, ska han vara redo för kostnaderna. Så, operationen i staten kliniken kostar 50-70 tusen, och i privat kostar det 100-150 tusen rubel. Förutom att betala för själva verksamheten, som är högteknologisk och därför inte kan vara billigt, kräver behandling på kommersiell basis kostnaderna för undersökningar och samråd, och även de dagar som spenderas på sjukhuset betalas.

Laparoskopisk avlägsnande av prostata adenom

Laparoskopisk avlägsnande av prostata adenom kan kallas "guldstandard" för behandling av stort prostataadenom (mer än 100 cc).

Laparoskopisk avlägsnande av prostata adenom har flera fördelar jämfört med traditionell öppen adenomektomi:

 • litet ärr efter operationen,
 • kort sjukhusvistelse (i vissa centra 1-2 dagar),
 • kort återhämtningsperiod,
 • mindre blodförlust under operationen,
 • mindre behov av narkotisk analgesi i den postoperativa perioden.

Laparoskopisk borttagande av BPH kan genomföras och retropubic suprapubisk tillgång. Tillgång till prostatan kan delas in Extraperitoneal - inte bryta integriteten hos den peritoneala kaviteten - tillgång till prostatan adenom är inte via den peritoneala håligheten och till blåsan och transperitoneal - genom bukväggen med dissektion av blåsan.

Extraperitoneoskopisk retropubisk adenomektomi används nu allmänt. Laparoscopic retropubic prostatektomi är den mest bekväma, effektiv, lätt genomförbar och acceptabel teknik för laparoskopisk avlägsnande av prostata adenom större än 100 kubikmeter. cm.

Laparoskopisk borttagning av prostata adenom utförs i sjukhusinställningar.

Preoperativ förberedelse för laparoskopisk retropubisk adenomektomi

Liksom varje kirurgiskt ingrepp kräver laparoskopisk avlägsnande av prostataadenom preoperativ beredning. Innan operationen utförs ett antal standard laboratorium och instrumentala studier (blodstatus och urinanalys, koagulation och andra.). Om du tar blodförtunnande läkemedel (antikoagulantia), 7 dagar före operation ska sluta ta dessa läkemedel för att förhindra utvecklingen av intra- eller postoperativ blödning. Före operationen kommer läkaren att förskriva en profylaktisk kurs av antibiotika - det kommer att minska risken för infektionskomplikationer. Normalt är laparoskopisk borttagande av prostata adenom utförs under narkos - du kommer att vara medvetslös för hela perioden drift. På kvällen före operationen kommer en anestesiolog att prata med dig. Du kommer att underteckna ett informerat samtycke för operation och bedövning.

På dagen för operationen är mat förbjudet, bara på kvällen före behandlingen får en lätt middag senast sju på kvällen.

30-40 minuter före operationen kommer du att vara premedicated, detta kommer att bidra till att förhindra utvecklingen av somatovegetative reaktioner som uppstår på grund av ökad ångest och känslomässig stress.

Vad händer under laparoskopisk borttagning av prostata adenom?

Verksamheten utförs i litotomi-läget - du kommer ligga på ryggen, benen är installerade i specialstöd, huvudänden nedanför foten. En kateter kommer att införas i urinblåsan för att tömma urinen, varefter kirurgen kommer att börja utföra laparoskopisk avlägsnande av prostata adenom. Först kommer operativ urolog att göra ett litet snitt på 1,5-2 cm i navelbandets område. Utan att skära bukhinnan blint med hjälp av pekfingret skapar utrymme för introduktionen av den första trokaren.

Nästa, med användning samorazduvayuschegosya cylindervolym av 700 ml, som infördes genom trokaren förlängning genom retropubic utrymme (utrymme Retzius) för att skapa det kirurgiska området. Nästa redan är under kontroll av laparoskop insatt genom den första trokaren, är de andra trokarer inställd såsom visas i figuren. En laparoskop - ett metallrör med en miniatyr endoskopiska kameror, gör det möjligt att visa alla manipulationer som utförs av kirurgen på skärmen. Dessutom installerade trokarer tillåta matning till det kirurgiska avlägsnandet nödvändig för prostata adenom Instruments. Diatermi, dissektorer, etc. Efter avbildning av prostata kirurgen skär genom kapseln och producerar enukleation av prostata adenom. Vid slutet av behandlingen av BPH fragmenten avlägsnas och utrymmet är inställt i Retzius dränering. Genom urinkatetern tvättas blåsan med saltlösning. Operationen tar i genomsnitt 150 minuter.

Efter laparoskopisk avlägsnande av prostata adenom

Efter operationen lämnas katetern i blåsan i 2-4 dagar. Alldeles nästa dag efter operationen får du gå ut ur sängen, och om några dagar kommer du att släppas hem. Efter operationen kommer det att bli nödvändigt att ta antimikrobiella läkemedel för att förhindra smittsamma komplikationer, dricka mer vätska för god urinledning och begränsa fysisk aktivitet. Laparoskopisk borttagning av prostata adenom resulterar i symptomavlastning på 98% på omfattningen av prostatiska symptom. Samtidigt tas alla prostata vävnader bort, så att det i efterföljande fall inte finns behov av återbehandling.

Urininkontinens och sexuell funktion efter laparoskopisk borttagning av prostata adenom

Urininkontinens efter laparoskopisk avlägsnande av prostata adenom uppenbarar sig vanligen som stressinkontinens sekundär slemhinnans insufficiens. Det kommer att ta lite tid att återfå kontrollen över urinering, ibland kan det ta 6 månader eller mer. Om före operationen du inte hade problem med erektion, sedan efter operationen, finns inga problem med sexuell aktivitet.

Det sista ordet med medicinsk teknik är robotassisterad verksamhet. För närvarande är det möjligt att utföra robotassisterad radikal prostatektomi för behandling av prostatacancer. Men vid behandling av adenom är denna typ av operation så mycket dyr, och därför olämplig.

Laparoskopi av prostatacancer

En av anvisningarna för modern operation är en önskan att bevara livskvaliteten och minska rehabiliteringsperioden efter operationen. Detta hjälpas av ett förfarande som laparoskopi. Vid behandling av prostatacancer anses denna typ av operation också som den mest föredragna.

Många kavitoperationer, som utförs i modern urologi, kan göras med hjälp av laparoskopi. Detta är en sådan enkel operation som en varicocele dissektion eller njurcystor, såväl som mer komplexa störningar - prostatacancer kirurgi eller avlägsnande av urinblåsan och skapa en behållare för urin.

Det är intressant! Den första operationen av detta slag i prostatacancer utfördes 1992 och 1997. Men på den tiden, på grund av tekniska svårigheter och brist på erfarenhet, fick inte operationen genast popularitet.

Vad är tekniken

Laparoskopi och prostatacancer

Laparoskopi används ganska nyligen inom hemma urologi. De första operationerna utfördes på detta sätt bokstavligen 20-25 år sedan. Tekniken består i att utföra en speciell enhet som kallas ett laparoskop inuti kroppen. Enheten hjälper till att visualisera insidan. Laparoskopet är ett rör med optik och ljusguide (för att belysa kaviteterna och sända bilder till skärmen).

Efter att ha visualiserat utrymmet introducerar doktorn ytterligare trokare och styr dem genom instrumentet. De främsta fördelarna med laparoskopi för prostatacancer är att det inte finns några stora snitt i vävnaderna under operationen. Vid normal operation kan trauma på kroppen appliceras även i det stadium av tillträde till det organ som är planerat att fungera. Frånvaron av ytterligare insnitt och skador gör det möjligt för patienter att enkelt överföra verksamheten, och processen med rehabilitering accelereras också.

Laparoskopi och prostatacancer

Huvudoperationerna, som nu utförs av den beskrivna metoden i urologi, ligger på njurarna, urinblåsorna, blåsan och prostata i sig. Funktionella och onkologiska resultat av laparoskopi är helt identiska med öppna operationer i prostatacancer.

Detta är viktigt! Vissa patienter tvivlar på att laparoskopi i onkologi ger sämre resultat än öppna operationer. Dessa tvivel är helt förgäves och när det finns ett val mellan två alternativ för interventioner, kommer det bästa valet alltid vara laparoskopi.

Vid avlägsnande av prostatacancer med laparoskopi utförs interventionen genom flera små hål. De är gjorda på bukväggen och möjliggör en traumatisk effekt på kroppen minimal.

När de första vetenskapliga data erhölls på fördelarna med endoskopisk teknik, började den förbättra sig och utvecklas. Det var i början av 21-talet.

Fördelar med laparoskopi vid avlägsnande av prostatacancer:

 • Kort sjukhusvistelse
 • En bra kosmetisk effekt, för i ingången är det bara fem knappt märkbara ärr;
 • Mindre blodförlust under interventionen;
 • Möjligheten att öka bukhålighetens och bäckenets struktur upp till 15 gånger, vilket hjälper till att maximera räddningsprodukterna maximalt.
 • Snabb avlägsnande av urinskatetern;
 • Lågt smärtssyndrom och behov av att ta smärtstillande medicin;

Åtkomstalternativ

Laparoskopi för avlägsnande av prostatacancer kan utföras med två metoder. Den första är genom bukhålan, och den andra åtkomsten innebär att omgå bukhålan. Varje åtkomst har sina fördelar och vissa nackdelar.

Ablation genom bukhålan

Ablation genom bukhålan

När den tas bort genom bukhålan placeras patienten på ryggen under operationen, han sätts i en pose med utspädda ben. Kirurgen behandlar operationsfältet och patientens kropp är täckt med sterila underkläder. Arbetsytan skapas genom att injicera koldioxid i bukhålan. Nålen sätts in genom navelringen. Därefter installeras ett laparoskop: först, tunna rör genom vilka verktyg för avlägsnande kommer att införas i hålrummet. De återstående portarna installeras på speciellt angivna platser.

Fördelarna med metoden innefattar:

 • Skapande av tillräckligt med verksamhetsutrymme för ledigt arbete av läkare
 • Bekvämlighet för applicering av leder mellan blåsan och urinröret;

Nackdelarna med sådant ingrepp genom bukhålan är behovet att störa peritoneumets integritet. Detta kan leda till att adhesioner utvecklas efter operationen och andra kirurgiska ingrepp på detta område kommer att vara svåra att utföra.

Avlägsnande av prostatacancer som omger bukhålan

Avlägsnande av prostatacancer som omger bukhålan

Den första sådana metoden för laparoskopi för prostatacancer användes av en amerikansk läkare. Patienternas förberedande stadier och position på operationsbordet med ett sådant ingrepp skiljer sig inte från preparatet för en öppen operation. Den första porten sätts in genom snittet i navelområdet. Därefter installeras portarna för verktygen. Alla hamnar är i utrymmet framför bukhinnan och den totala integriteten hos bukhinnan är inte störd.

Fördelarna med metoden innefattar:

 • Möjligheten att ta bort prostatacancer hos patienter som har svåra vidhäftningar i bukregionen.
 • Möjligheten till en passande prestanda av plast, om det finns en sammandragande bråck;

När det gäller de allmänna nackdelarna med denna metod är det nödvändigt att fördela ett mindre arbetsutrymme, liksom den möjliga fördelningen av lymfatisk vätska genom försäkringstrening under återhämtningen från operationen. Om vätskan ackumuleras i scrotumområdet kommer detta att manifesteras av en tillfällig ökning av organet.

När det gäller förberedelserna för operation genom laparoskopi, skiljer sig den inte från preparatet för öppen ingrepp. Excisionen själv utförs under generell anestesi. Om patienten tidigare har haft operationer av denna typ, är detta inte ett hinder för re-laparoskopi. På den 6-7: e dagen är patienten som regel redan urladdad hemma.

Laparoskopi av prostata

Laparoskopi av prostata adenom

Prostataadenom (eller prostatahyperplasi) är en godartad sjukdom som observeras hos nästan alla äldre män, som består av en långsam ökning av prostata-volymen, bildandet av adenomatösa noder. Med tiden börjar denna hyperplastiska vävnaden att pressa urinröret och göra det svårt att urinera. Om prostatavolymen är liten är det möjligt att utföra endourologiska operationer - transuretral resektion eller laserukleation av prostata hyperplasi.

Med en körtelvolym på mer än 100 cm 3 var den enda utvägen tidigare öppen kirurgi - transhepatisk eller retropubisk adenomektomi. För närvarande finns det en minimalt invasiv analog - laparoskopisk prostata adenomektomi. Med sådan störning utförs alla åtgärder inuti kroppen med specialverktyg. De är installerade genom snitt i bukväggen med en diameter av 5 eller 10 mm. När operationen är klar krävs 1-2 suturer för att sy upp delar av denna storlek. Vanligtvis finns det portar för 5 instrument: belysning och en videokamera via porten under naveln och 4 arbetsverktyg fläktformade till sidorna och under naveln, 2 på varje sida.

Tekniskt finns det olika åtkomst modifieringar: extraperitoneal (utanför bukhålan) och transperitoneal (genom bukhålan), är deras val bestäms av vyerna kirurg och påverkar inte resultatet av operationen. Under prostata laparoskopi avlägsnande av adenomatösa noder utförs medan kapseln i prostatakörteln och en viss mängd vävnad intill den inte påverkas. I vår klinik, under laparoskopiska operationer, används ultraljudskalpel Harmonic i stor utsträckning, vilket möjliggör snabb och säker drift även i närheten av stora fartyg utan risk för skador. Den borttagna vävnaden placeras i en speciell behållare och avlägsnas från kroppen genom en något utökad del av en av portarna.

Laparoskopisk prostatektomi

Radikal prostatektomi är en universellt erkänd "guldstandard" för behandling av prostatacancer. Under många år användes en ryggradsoperation av prostatacancer, vilket krävde en sänkning från pubicartikulationen till naveln. Denna metod är relevant, men nu är mycket mindre invasiva metoder aktivt utvecklade - perforering och laparoskopisk prostatektomi. Och om indikationer för perineal prostatektomi ganska begränsad (en liten mängd av prostata, lägre risk cancer) har prostata laparoskopi varje chans i framtiden nästan ersätta retropubic operation.

Med ett sådant verktyg utförs åtgärderna inuti kroppen med specialverktyg, installerade genom snitt i bukväggen med en diameter av 5 eller 10 mm. Vid slutet av operationen för suturing krävs 1-2 stygn för varje snitt. Vanligtvis är portarna satt till 5 instrument: en videokamera och belysning genom porten nedanför naveln och arbetsverktyget 4 fläkt ut åt sidorna och nedanför naveln, två på varje sida.

Om patientens erektionsförmåga är viktigt, i avsaknad av kontraindikationer cancer kan prostata kirurg under laparoskopi behålla neurovaskulära bunt på en eller båda sidor av prostata. Vid behov kan även borttagning av cellulosa med lymfkörtlar utföras.

Optiken som används i laparoskopi ger god förstoring och belysning, vilket är särskilt viktigt vid slutförandet av handboken när järnet tas bort. Anastomos mellan urinblåsan och urinröret i slutet av laparoskopisk kirurgi på grund av den goda sikten positivt påverkar kvaliteten på senare urinering, i synnerhet, för att återställa kontinens.

Efter prostata laparoskopi

Under laparoskopisk prostataavlägsnande är en uretralkateter obligatorisk. Det ger ett urinflöde i den postoperativa perioden och fungerar som ett slags "skelett" för den normala sammansättningen av anastomosen och förhindrar att urinen kommer in i detta område. På den 7: e dagen efter prostata laparoskopi utförs en röntgenundersökning när ett kontrastmedel injiceras i urinblåsan vilket gör det möjligt att se till att anastomosvävnaden har vuxit ihop. Därefter kan du ta bort uretralkatetern. Stygnen tas också bort på 7: e dagen.

Efter urinkateterns borttagning observeras urininkontinens hos nästan alla patienter. Vanligtvis är detta läckage med spänningar i buken, stigande, skrattar, hosta. På grund av träningen av perineala muskler involverade i urinretention minskar detta fenomen i framtiden och kan helt sluta.

Erektilfunktion efter laparoskopisk adenomektomi lider inte, eftersom de neurovaskulära buntarna, direkt involverade i erektionen, passerar från utsidan, på vardera sidan av prostata-kapselens kapsel. Under denna intervention påverkas inte ens kapseln själv. Men i första hand observeras retrograd ejakulation - återkomst av sperma till blåsan.

Efter radikal prostatektomi är chansen att återställa en erektion starkt beroende av bevarande av de vaskulära neurala buntarna. Redan i den tidiga postoperativa perioden för rehabilitering och förebyggande av irreversibla förändringar i mullrande vävnaden, administrerade fosfodiesteras-5-inhibitorer (sildenafil, tadalafil, vardenafil) vid låga doser.

Även om operationen utfördes radikalt, efter det är obligatorisk PSA-kontroll var tredje månad.

Laparoskopisk prostatacanceravlägsnande

Laparoskopisk kirurgi för att ta bort prostatacancer

Med termen laparoskopi är underförstådd i detta fall, radikal prostatektomi. Men, till skillnad från öppen tillgång, utförs laparoskopisk prostatacanceravlägsnande genom att införa instrument via trokarkanalerna. I detta fall är trauman mycket mindre. Som en följd förblir patienten endast små spår av punkteringar på den främre bukväggen.

För första gången applicerades laparoskopi av prostata 1992. 1997 upprepades den framgångsrika erfarenheten. Men denna tillvägagångssätt fick inte popularitet i medicinska kretsar. Detta berodde på närvaron av betydande tekniska svårigheter, utrustningens ofullkomlighet. Erfarenheten av kirurger vid den tiden tillät inte laparoskopisk prostatacanceravlägsnande med tillräcklig säkerhetsnivå för patienten.

Men med utvecklingen av endoskopisk teknik har intresse för laparoskopi återkommit. Det medicinska och vetenskapliga samfundet började aktivt diskutera denna metod och 1999-2000 var den listad i praktiken.

Fördelarna med laparoskopi i den effektiva kampen mot prostatacancer

I en metod som laparoskopisk borttagning av prostatacancer finns det ett antal fördelar jämfört med öppna operationer. I synnerhet

 • Patienten behöver inte en lång sjukhusvistelse;
 • Förlust av blod under operationen är mycket mindre;
 • Katetern från blåsan avlägsnas mycket tidigare;
 • Smärtsyndromet är mindre uttalat. Följaktligen krävs inte långvarig smärtstillande medicinering.
 • När LRP bukhålan fylld med gas, vilket tillåter mer detalj för att visualisera alla bukhålan struktur och förhindra skador sosudistonervnogo balkarna (utföra prostatektomi med nerv konservering).
 • Den kosmetiska effekten av en sådan operation är mycket bättre. Istället för stora ärr finns det bara fem mindre spår från trocars.

Avlägsnande av laparoskopisk prostatacancer utförs ett av 2 åtkomstalternativ. Den första innebär införandet av trokar genom bukhålan. Detta alternativ kallas transperitoneal. Det andra alternativet utförs ombi peritoneumet. Båda alternativen har sina fördelar och nackdelar. Därför beslutar läkaren om valet, väl vägt alla möjliga konsekvenser.

Förbereda för laparoskopisk kirurgi för att avlägsna prostatacancer sker på samma sätt som i fallet när läkare elektiv radikal prostataBorttagningsMetod för cancer. I alla fall används allmän anestesi.

Transperitoneal metod för borttagning av laparoskopisk prostatacancer

Laparoskopisk avlägsnande prostatacancer utförs genom att införa trokarer i bukhålan hos patienten hålls i den opererade vid placering av Trendelenburgläge. Benen ska vara skilda.

Operationsfältet behandlas, varefter en speciell nål sätts in i bukhinnan. Genom det injiceras koldioxid för att öka arbetsutrymmet. Nu går du in i videolaparoskopet.

Hamnen i vilken denna enhet introduceras kallas teleskopisk. Den är installerad i ett speciellt snitt i navelringen. När kameran är inne och bilden går till skärmen kan kirurgen utföra olika manipuleringar med större noggrannhet.

Då krävs en noggrann undersökning av bäckens och bäckens hålighet. Skärning av området som skiljer bukhålan från andra inre organ utförs.

Nästa steg - visualisering av organ: prostata, urinblåsan, sällsynta vesiklar. Förutom själva körteln kan lymfkörtlar i närheten av prostatakörteln avlägsnas. De påverkas ofta av cancer.

Därefter avlägsnas prostata och delar av urinröret som passerar genom den. Den återstående delen av urinröret sys till blåsans hals. Doktorn installerar sedan en kateter för att tömma urinblåsan.

När blåsan är ansluten till urinröret utför doktorn en andra revision av bukhålan. Om blödning observeras stoppas de.

Efter radikal prostatektomi placeras den borttagna körteln i en påse, som också sätts in genom en av kanalerna. Sedan extraheras det. Hamnar och verktyg raderas också. Efter detta installerar kirurgen ett speciellt rör för dränering av syfilis från prostata bädden. Därefter sys hål där trocars installerades.

De viktigaste fördelarna med transperitoneal tillgång

 • Kirurgen får mer handlingsfrihet tack vare möjligheten att öka driftsutrymmet genom att injicera koldioxid.
 • Under en sådan operation är anastomosen mellan urinrörets urklippta kant och blåsan mycket lättare att etablera.

Denna åtkomst har ett antal brister. I grund och botten är de relaterade till det faktum att peritoneumets integritet störs. Detta leder i sin tur till möjligheten till ett problem som postoperativa fläckar, vilket kan leda till bildandet av tarmobstruktion.

Extraperitoneal tillgång för laparoskopisk prostatacancer avlägsnande

Extraperitoneal tillgång (Metod för laparoskopisk prostatacanceravlägsnande utan att skada bukhinnan) beskrivs först av New York-kirurgen Raboy.

När det gäller frågor som förberedelse för operation eller position på operationsbordet skiljer sig de inte från liknande förfaranden i öppna operationer.

Driftprocedur:

 • Patienten placeras på operationsbordet;
 • Underlivets bakre vägg behandlas med antiseptiska medel, varefter det är täckt med sterila underkläder;
 • Installation av den första porten i peribubic-regionen;
 • Införande av en ballongförlängare. Genom att blåsa upp det ökar kirurgen arbetsytan.
 • Införande av andra trocars.

Det är värt att klargöra att alla portar är installerade exklusivt i preperitonealutrymmet.

Därefter avlägsnas regionala lymfkörtlar i prostatakörteln, prostata och seminalblåsor. Dessa åtgärder utförs på samma sätt som för transperitoneal åtkomst.

De viktigaste fördelarna med extraperitoneal tillgång

 • Tillåter borttagning av prostata i fall där en patient har en spik i bukhålan, eller har han tidigare haft kirurgi.
 • Endotalen är inte skadad under operationen.
 • Om en patient har bråck är plastikkirurgi möjlig under operationen.

Huvudsakliga nackdelar

 • Laparoskopi som utförs med sådan åtkomst tillåter inte att man får ett tillräckligt stort arbetsutrymme.
 • Lymfvätska kan frisättas efter operation och ackumuleras i pungen. Detta kan leda till en ökning av dess storlek.

Beroende på olika egenskaper hos kroppen hos varje enskild patient, storleken på prostata och andra nyanser kan operationen ta 2,5 till 3,5 timmar.

Efter prostatektomi patienter är på sjukhuset i 5-6 dagar, varefter de släpps ut. I vissa fall kan till exempel i närvaro av komplikationer ökas längden i kliniken. Men de allra flesta patienter är redo för ansvarsfrihet den tredje fjärde dagen efter operationen.

Många patienter är intresserade av hur många dagar efter operationen kateteret avlägsnas. Om det är en fråga om laparoskopisk avlägsnande av prostatacancer, då i 8-10 dagar. I det fall då operationen utfördes med öppen åtkomst, då två dagar senare.

Utan tvekan plus tekniker är att blodförlust under operationen inte överstiger 150 ml. Patienten behöver inte transfusion.

En annan viktig fråga är sannolikheten för erektil dysfunktion efter laparoskopisk borttagning av prostatacancer. Det bör noteras att förhindrande av bristande styrka och kontroll av urinering ingår i listan över kirurgens grundläggande uppgifter vid utförandet av operationen. Eftersom vid användning av denna teknik, alla strukturer bukhålan lyckas öka flera gånger sannolikheten för skador på nerverna nära körteln blir mycket mindre.

I de flesta fall stör läkaren inte nerverna. Den genomsnittliga återhämtningsperioden för styrkan efter laparoskopisk prostatacancerfjerning är sex månader. I vissa patienter återställs full funktionalitet tidigare. Detta är ett rent individuellt ögonblick.

Återställande av normal kontroll av urinering tar i genomsnitt en vecka efter att doktorn avlägsnat katetern från urinblåsan. Alla uppenbarelser av obehag försvinner i 95% av de opererade männen. Det enda alternativet där det kan finnas problem med svår spänning och stress är bortse från råd från en läkare. Män behöver utföra ett komplex av Kegel övningar, vilket gör det möjligt att stärka intima muskler och kontrollera urinering.