Huvud
Strömförsörjning

Laparoskopisk avlägsnande av prostata adenom

Laparoskopisk avlägsnande av prostata adenom är ett mindre invasivt alternativ till öppen operation för stor prostata adenom.

Transuretral resektion av prostata adenom är den vanligaste tekniken för behandling av prostata adenom med en storlek upp till 100-120 cm. Cu. Men i genomsnitt 10% av patienterna minimalt invasiv behandling av benign prostatahyperplasi är inte möjligt på grund av den stora storleken av prostatakörteln (mer än 100-120 cc). Förutom närvaron av åtföljande sjukdomar såsom urolitiasis, urinblåsan diverticula, ljumskbråck eller ankylos i lederna i de nedre extremiteterna, kan begränsa användningen av transuretral resektion och andra minimalt invasiva procedurer för avlägsnande av benign prostatahyperplasi. I dessa fall är det bästa sättet att behandla prostata adenom laparoskopisk borttagning.

Det första laparoskopiska avlägsnandet av prostataadenom beskrivs av Mariano 2002. Mariano och hans kollegor publicerade resultaten av transperitoneal laparoskopisk borttagning av adenom hos sextio patienter. Den genomsnittliga storleken på körteln var 144+41 cm, varaktigheten av kirurgisk ingrepp var 138+24 minuter och blodförlust 331 ± 149 ml. Ingen patient utvecklade urininkontinens efter laparoskopisk borttagning av prostatakörteln. En annan läkare beskrev laparoskopisk avlägsnande av prostata adenom från den retarderade extraperitoneala metoden hos 18 män. Den genomsnittliga tiden för operationen var 145 minuter och den genomsnittliga blodförlusten var 195 ml. Alla patienter noterade den fortsatta fullständiga kontrollen av urinering efter operationen.

För närvarande utövar de flesta kirurger runt om i världen laparoskopisk avlägsnande av prostata adenom från den retropubiska extraperitoneala tillgången, det kallas också den retropubiska extraperitonealen. Kärnan extraperitoneal eller extraperitoneal tillgång är att under operation, inte kirurgen inte kränka integriteten hos bukväggen, vilket minskar risken för skador på bukorganen och utvecklingen av tarmobstruktion på grund av sammanväxningar.

Utrustning för laparoskopisk borttagning av prostata adenom

Laparoskopisk avlägsnande av prostata adenom utförs med särskild utrustning. Tillgång till inre organ utförs med hjälp av trokar, vilket är ett ihåligt rör. De introduceras i den inre kaviteten hos en person som använder stilettos genom små snitt på huden. I framtiden är stiletten avlägsnas och en lumen troakarer till kirurgiska verktyg levereras för att utföra kirurgiska ingrepp. Genom lumen i första troakaren införs videolaparoskop - ett specialverktyg, utrustad med mikrokamera och låter dig få en bild av operationsområdet, som visas på skärmen. Som regel är tre till fem trocars nödvändiga för kirurgens arbete.

Figur. Figuren visar introduktionen av trokar i kaviteten genom bukväggen.

Figur. Figuren visar trokaren som används för laparoskopisk borttagning av prostata adenom.

Laparoskopisk borttagning av prostata adenom kräver obligatorisk sjukhusvistelse, så du måste spendera några dagar på sjukhuset. Preoperativ beredning och postoperativ vård skiljer sig praktiskt taget inte från det vid transuretral resektion av prostata adenom, så du kan läsa om det i artikeln "Transuretral resektion av prostata adenom".

Laparoskopisk borttagning av prostata adenom utförs alltid under generell anestesi.

Vad händer under laparoskopisk borttagning av prostata adenom?

Figur. Figuren visar ett exempel på inställningen av trokare för laparoskopisk kirurgi.

Efter anestesi ges patienten placerad i Trendelenburg-positionen, d.v.s. på baksidan med huvudänden, belägen under bäckenet. En kateter sätts in i urinblåsan för att tömma urinen.

Den första trokaren sätts blint i navelbandets område genom en 1 cm hudinsats. Vidare, med hjälp av en uppblåst 700 ml cylinder expanderar kirurgen spårutrymmet för att skapa ett driftsfält. De återstående trocrarna installeras under kontroll av videolaparoskopet. Genom sina luckor till operationsfältet används arbetsredskap, med hjälp av vilka kirurgen utför manipulationer. Efter visualisering av prostatakörteln börjar kirurgen att avlägsna adenom, eller snarare, dess enukleation. De borttagna delarna av prostata är uppdelade i fragment och avlägsnas, dräneringen installeras i prostata bädden. I slutet av operationen tas alla verktyg bort, skärningar sutureras.

I genomsnitt varaktighet kirurgiskt ingripande är 150 minuter.

Fördelar med laparoskopisk avlägsnande av prostata adenom

Laparoskopisk borttagning av prostata adenom har följande fördelar jämfört med öppen adenomektomi:

 • Den lägre förekomsten av komplikationer under kirurgisk ingrepp, inklusive blödning, som kräver blodtransfusion;
 • Mer än kort kateteriseringstid blåsan;
 • Lite uttryckt smärt syndrom, och följaktligen ett mindre behov av anestesi;
 • På kvällen efter operationen får patienten gå upp och gå. Tidig återhämtning av fysisk aktivitet;
 • Mer än kort sjukhusvistelse och tidigt återvända till det vanliga sättet att leva
 • Utmärkt kosmetisk effekt: Efter kirurgisk ingrepp kvarstår knappt märkbara ärr 0,5-1 cm långa på huden.
 • Under operationen utförs enukleering av prostata adenom, d.v.s. det mesta av körtelvävnaden avlägsnas, vilket minskar risken för återbehandling till ett minimum. Dessutom, efter laparoskopisk avlägsnande av BPH uppträder lindring av symptom på mer än 90% på en skala av prostatasymptom I-PSS.

Om biverkningar och effekten av operation vid urinering och erektil funktion kan du läsa i artikeln "Komplikationer efter borttagning av prostata adenom."

Laparoskopi av prostata adenom - indikationer och fördelar

Adenom av prostata är en godartad tumör med minimal risk för degenerering till en malign, men det är mycket viktigt att behandla det med försiktighet. Gradisk proliferation av patologisk utbildning leder till en ständigt framskridande svårighet att urinera, liksom en minskning av sexuell funktion. Sådan terapeutisk taktik som prostata adenom laparoskopi är det mest optimala sättet att bli av med en tumör. Denna minimalt invasiva interventionsmetod tolereras väl av de flesta patienter, har ett litet antal kontraindikationer och anses med rätta vara guldstandard för behandling av denna patologi.

Indikationer och huvudbegränsningar för laparoskopi

Indikationer för sådan behandling är adenom - även vid tidig upptäckt ger konservativ terapi inte alltid ett positivt resultat, och sjukdomen fortskrider. Denna metod kan helt avlägsna tumören till och med stor storlek och inte skada den omgivande vävnaden, särskilt för att hålla patientens förmåga att kontrollera oberoende urinering. Progressionen av sjukdomen leder till en ökning av volymen av kvarvarande urin, utseende av hematuri och bildandet av stenar i urinblåsan orsakar en försening i urinering. Sällan är njurfel associerat.

Men trots den låga traumaticiteten är detta ett allvarligt ingripande som kräver kompetent förberedelse av patienten och användningen av starka narkotiska droger. Därför finns det vissa kontraindikationer för operationen:

 • Avancerad ålder (i regel, efter 80 år är sådana operationer inte föreskrivna).
 • inflammatoriska processer inom lilla bäckenet;
 • alla kroniska sjukdomar i dekompensationsstadiet
 • någon akut infektion (kräver sin tidigare behandling)
 • problem med koagulerbarhet av blod av något slag.

För att underlätta återhämtningsperioden, några dagar före operationen, är det lämpligt att följa en lätt diet med undantag för produkter som främjar gasproduktion. Det är tillrådligt att begränsa frukt och grönsaker, att överge konserverad och fet mat.

Förberedelser för en operation

Varje kirurgiskt ingripande, som är planerat, är noggrant förberedd. En vecka före operationen avbryts alla läkemedel som påverkar blodkoagulerbarheten. I närvaro av indikationer eller förutsättningar för infektionens utveckling, under återhämtningsperioden kan antibakteriell terapi förskrivas. En standardundersökning av patienten genomförs, vilken innefattar:

 • kliniska och biokemiska blodprov
 • Ultraljud av prostata;
 • urinanalys;
 • fluorografi av bröstet.

Beroende på patientens tillstånd och förekomsten av samtidiga sjukdomar kan en mer allvarlig undersökning krävas, med smala specialister i olika profiler.

Laparoskopi, dess fördelar

Tekniken för laparoskopisk ingrepp är enkel, men detta är fördelen med en sådan operation. Efter en noggrann preliminär diagnos bestämmer kirurgen punkteringspunkterna i den främre bukväggen - de krävs för insättning av instrument. Efter nedsänkning av patienten i djup medicinsk sömn utförs punkteringar eller snitt i bukväggen, som tjänar till att introducera trokar. Genom dem används ett speciellt instrument för att avlägsna och extrahera tumören. Innan man börjar arbeta pumpas koldioxid i bukhålan, vilket ökar utrymme för manipulation och minskar risken för skador på inre organ. Hela operationen varar inte mer än 2,5 timmar, och för dess genomförande krävs införandet av 3 till 5 trokar.

På grund av att laparoskopi av prostata är en minimalt traumatisk operation är det lätt att bestämma följande fördelar för patienten:

 • blodtransfusion krävs nästan aldrig, vilket ofta är nödvändigt för abdominala operationer;
 • kraftigt reducerad kateteriseringsperiod för blåsan;
 • smärtsyndrom i den postoperativa perioden uttrycks i minimal grad, vilket sällan kräver en långvarig användning av narkotiska analgetika;
 • Gå efter operationen är tillåten redan den första dagen;
 • snabb läkning av kirurgiska sår.

En mycket exakt excision av tumören och prostata vävnaden gör det möjligt att förhindra sjukdomsfallet med stor sannolikhet.

Rehabiliteringsperiod och möjliga komplikationer

Efter en lyckad operation förblir patienten på sjukhuset under ledning av läkare i 3-5 dagar. Under denna tid finns det förtroende för frånvaron av komplikationer från interventionen, smärtsyndromet minskar. Personen får flytta sig självständigt på operationens dag, och nästa dag är redan en nödvändig åtgärd för att påskynda avlägsnandet av koldioxidrester från kroppen som införs i bukhålan under operationen.

Trots behovet av viss fysisk aktivitet i den postoperativa perioden, bör den vara måttlig och konsekvent med läkaren. Som regel är det i de tidiga dagarna lugnt att gå. Högre fysiska belastningar löses inte tidigare än en månad efter urladdning från sjukhuset.

Det kan finnas diarrésjukdomar som förföljer en person i flera dagar. För deras tidiga eliminering är det nödvändigt att följa dricksregimen - att dricka minst 2 liter stillvatten om dagen. Det finns nästan inga restriktioner för näring. Rekommenderad smältbar mat på den första dagen med en gradvis övergång till patientens vanliga bord. Med målet om snabb avhämtning av avföringen rekommenderas vanligen att komprimera av svampar eller torkade frukter. Läkemedel för detta ändamål är mycket sällan föreskrivna.

För att förhindra infektion i några dagar föreskrivs antibakteriell behandling, med stark svullnad, enterosorbenter visas, kan Espumizan användas. Bland de möjliga komplikationerna av laparoskopi av adenom bör namnges flera:

 • infektion i operationssåret;
 • skador på inre organ
 • erektil dysfunktion
 • urininkontinens
 • impotens.

Med utvecklingen av teknik, ökad upplösning av kirurgisk videoutrustning och aktiv introduktion av robotkomplex, minskar riskerna för sådana komplikationer snabbt.

Laparoskopi av prostata i adenom hos män: operation, pris och patientrecensioner

Prostata adenom är en vanlig sjukdom som uppträder idag ganska ofta. Tyvärr blir denna sjukdom yngre under åren - det vill säga detta problem är allt vanligare hos män, vars ålder är långt ifrån senil.

Modern medicin, som anger ökningen av förekomsten av prostataadenom, har erbjudit och fortsätter att erbjuda nya metoder för att behandla denna sjukdom.

Idag är verksamhetsvägen för intervention mest effektiv. Detta inkluderar lågtraumatisk laparoskopi av adenomen.

Indikationer och kontraindikationer

Trots det faktum att laparoskopi är ett minimalt invasivt ingrepp, har det fortfarande både ett antal krav på förskrivning och en viss lista över kontraindikationer.

Indikationen för att utföra denna typ av operation är en stor volym neoplasma. Laparoskopi föreskrivs när konventionell resektion inte kan utföras.

Normal prostata och adenom

Ofta föreskrivna laparoskopi, om patienten hittades förutom adenom också:

 • urolitisk sjukdom;
 • inguinal bråck;
 • ankylos av lederna;
 • blåsans divertikulum.

Kontraindikerad laparoskopi, som syftar till att ta bort prostata hos proppen, när en man lider av:

 • njursvikt
 • akut cystit
 • smittsam njurskada
 • kardiovaskulära sjukdomar som uppstår i en komplex form;
 • patologi av den högra hjärtmuskeln;
 • ateroskleros;
 • malign neoplasma.

Principen för Da Vinci-apparaten

Idag, i världens ledande kliniker, har en konventionell kavitoperation och laparoskopi, där ett minimalt snitt är tänkt, ersatt av ett modernt kirurgiskt apparat som kallas Da Vinci Robot. Med sin hjälp kunde onkologer göra mycket svåra operationer.

Roboten utför funktionen hos en assisterande kirurg under operationen, som måste kunna styra apparaten perfekt. Att markera funktionerna hos en sådan operation bör noteras att den inte är programmerad, varför varje manipulation ställs in av kirurgen och utförs under hans kontroll. Det vill säga roboten styrs av en kirurg.

Under kirurgi på den mänskliga kroppen är 2 -. 4 punktering, är diametern hos varje hål inte är mer än 2 cm Da Vinci apparat består av 3 delar noder. Den första kallas konsolen, där kirurgen är belägen. Den andra noden är en manöverpanel med 4 tentacles, i slutet av vilka instrumenten är placerade.

Den tredje noden är utrustad med ett videosystem. Under operationen utför kirurgen, vid konsolen, handlingar med hjälp av manipulatorns styrspakar. Behandlingen av läkarens händer är skalad och förvandlad till tentaklar och instrument.
Två manipulatorer ersätter läkarens vänstra och högra hand, den tredje hjälper till att kontrollera endoskopet, den fjärde löser ytterligare problem.

Med hjälp av videosystemet bearbetas bilden från kameran, vilket resulterar i en klar bild.

På grund av instrumentens förmåga att rotera 90 grader, ökar åtkomstområdet till den plats som används, avsevärt.

I detta fall kvarstår hålets storlek i kroppen högst 2 cm.

Förbereder patienten för operation

Förberedelserna för operationen inträffar under den tid då undersökningen är klar och arbetsdagen utnämns. Huvuduppgiften för detta stadium är att utföra sådana åtgärder som kommer att kunna skydda kroppen mot komplikationer.

Standardförberedelserna för operationen omfattar följande steg:

 1. På operationens dag bör du tvätta kroppen med antibakteriell tvål så att smuts från kroppen inte kommer in i såret.
 2. från kroppen är det nödvändigt att ta bort ornament, annars är det nödvändigt att pakka dem så att de inte skadar huden;
 3. avtagbara föremål avlägsnas från munhålan, hörapparaten avlägsnas (om det var), ögonlinserna tas bort (om patienten bär dem);
 4. på kvällen före arbetsdagen kan du äta senast 19 timmar, efter denna tid kan inget annat att ta in och dricka inte kunna vara;
 5. På kvällen före operationen på kvällen innan du lägger dig, göres en rengörande emalj. Upprepa denna manipulation på morgonen;
 6. i det fall där kirurgi utförs på det håriga området, måste du raka av håret och desinficera platsen. Det är värt att göra på en arbetsdag. Rakning håret för tidigt är inte tillåtet, eftersom i skadade lökar kan pus utvecklas, vilket kan komma in i postoperativa suturer;
 7. före operationen sker ett samtal med en anestesiolog. Läkaren finner ut vilka mediciner patienten tar och hur patienten manifesterar avvikelser i hälsa.
 8. på operationsbordet bör ligga med en sträckt elastisk bandage fötter, för att undvika bildandet av tromboflebit
 9. rökare och alkoholdrycker ska ge upp en dålig vana två veckor före operationen.

Laparoskopisk borttagning av prostata adenom

Prostatit är rädd för denna agent, som eld!

Du behöver bara ansöka.

Medpraktika säger att i genomsnitt en laparoskopisk operation för att ta bort adenom från kroppen varar i två och en halv timme. Läkarna behöver så mycket tid att göra sex punkter i perimeterområdet, för att se med en speciell utrustning en ny formation och extrahera den.

Förloppet av operationen omfattar åtta steg:

 1. Preoperativ undersökning genomförs, vilket gör det möjligt för läkare att få en uppfattning om kroppens allmänna tillstånd
 2. patienten placeras i litic position, varefter han är bedövad;
 3. upprätta dränering, genom vilken urin kommer att avlägsnas;
 4. i det område där navelringen finns, utför kirurgen ett litet snitt för att introducera trokaren;
 5. Det retropubiska utrymmet uppblåses av luften som införs genom röret;
 6. Med samma trokar sätts ett laparoskop ihop med kameran. Då kirurgen, som observerar allt som händer, installerar de andra speciella rören;
 7. När visuell kontroll av läkarkirurg är etablerad finns det en dissektion av medinstrumentami kapseln. Nästa åtgärd är avlägsnande av tumören;
 8. När prostata har genomgått excision krossas vävnaderna och avlägsnas genom trokaren. Ett obligatoriskt ögonblick är studien av körtelfragmentet för histologisk postoperativ analys;
 9. En särskild dränering installeras i bakomliggande området. Därefter tvättas blåsan med saltlösning.

Postoperativ period efter prostatektomi

 1. Vid slutet av det kirurgiska ingripandet går patienten in i intensivvårdsavdelningen, där han är under konstant övervakning av läkaren.
 2. Om patienten mår bra, överförs han till ett vanligt rum på en dag;
 3. Medan patienten är på sjukhuset, föreskrivs han antibiotika, smärtstillande medel. Under de första 3 dagarna observeras en strikt diet;
 4. dränering avlägsnas efter 2-4 dagar;
 5. sömmar avlägsnas, om inga komplikationer uppträder på den 8: e dagen;
 6. På den 9: e dagen avlägsnas en urin-kateter, och urinröret kan testas. Därefter går patienten hem.

Att vara hemma efter prostatektomi, kommer en man att behöva:

Konsekvenser för män

Postoperativ period efter slutet av laparoskopi av adenom är en vecka.

Efter en minimalt invasiv intervention, en man:

 • förlorade obehag i ljumsken, alltså inte försvinner sexuell funktion (det är bevisat att 95% av sexuell makt hos män kvarstår, kan i sällsynta fall uppstå "torr" orgasm när fröet inte går ut och kastas in i urinblåsan);
 • Under de första postoperativa veckorna kan det finnas biverkningar: frekvent urinering, urininkontinens och detektering av rosa föroreningar i den.

När tas avloppet bort efter laparoskopi av prostatacancer?

I regel etablerar läkaren i bäckenområdet (i den opererade platsen) ett dräneringsrör. Genom det kommer kaviteten ut överflödig vätska och blod, släppt från de opererade organen.

Vanligtvis stoppar dräneringen på 3: e eller 4: e dagen. Men allt kommer att bero på utsläppets natur och intensitet.

Kostnaden för en operation beror vanligtvis på komplexiteten. Sålunda kan vid borttagning av prostata, borttagning av lymfkörtlar och intilliggande vävnader krävas. Dessutom kan prostaten avlägsnas helt eller delvis.

Kostnaden för operationen att ta bort prostatacancer genom laparoskopi i Ryssland är $ 2.700 - $ 3.400 och över.

I det här fallet kommer en kirurgs samråd och beräknad tomografi av bäckenorganen att kosta 180 kronor. Onkologin som beskrivs ovan behandlas aktivt i Israel. Där utförs sådant ingrepp nästan alltid med hjälp av Da Vinci progressiva roboten.

Kostnaden för operation är i Israel i genomsnitt 25 000 dollar, i Tjeckien är genomsnittspriset 12 000 dollar, i Turkiet är den genomsnittliga kostnaden för operationen 18 000 dollar.

recensioner

Baserat på recensioner från män som hade genomgått avlägsnande av prostatacancer och delade personliga erfarenheter, kan det hävdas att om BPH inte varit i ett tillstånd av vanvård, är prognosen alltid bra:

 • Oleg, 60 år gammal. Jag tänkte i många år att jag lider av prostatit. Det visade sig mycket värre. Jag var tvungen att ta bort prostata adenom. Efter operationen rådde läkaren mig att gå. Jag följde strikt rekommendationerna. Tack vare detta gick återhämtningsprocessen snabbt, smärtan i benen, i samband med utseendet av trombi, gick också snabbt bort. Tack vare doktorens professionella arbete lyckades jag fullt ut återhämta sig på ett år efter att tumören tagits bort och återgå till ett fullvärdigt livsätt.
 • Boris, 45 år gammal. Han genomgick operation väl, följde alla råd från behandlingsläkaren. Men i ett tidigt återhämtningsstadium observerade jag en uppdelning i sexuellt liv. Över tiden kom erektion. Nu är allt bra. Jag råder alla att övervaka sin hälsa, och om det behövs operation, skjut inte upp det för senare.
 • Ignat, 40 år gammal. Drift till mig spenderades av lasern. Han återhämtade sig snabbt. Jag ångrar inte att jag kom överens om en laser. När allt är känt är toleransen för laserkirurgi hos många män bra och oönskade avvikelser, som doktorn förklarade för mig, är sällsynta. För att inte ha inkontinens i urinen rådde läkaren mig att utöva Kegel, träna muskelblåsan. Nu har jag helt återställt, och allt är bra med mig. Jag rekommenderar alla exakt laserns sätt att bekämpa adenomen.

Relaterade videoklipp

Hur tar bort laparoskopisk prostata

 • Eliminerar orsakerna till cirkulationsstörningar
 • Försvinner försiktigt inflammation inom 10 minuter efter att ha tagits

Laparoskopisk avlägsnande av prostata adenom

Laparoskopisk avlägsnande av prostata adenom kan kallas "guldstandard" för behandling av stort prostataadenom (mer än 100 cc).

Laparoskopisk avlägsnande av prostata adenom har flera fördelar jämfört med traditionell öppen adenomektomi:

 • litet ärr efter operationen,
 • kort sjukhusvistelse (i vissa centra 1-2 dagar),
 • kort återhämtningsperiod,
 • mindre blodförlust under operationen,
 • mindre behov av narkotisk analgesi i den postoperativa perioden.

Laparoskopisk borttagande av BPH kan genomföras och retropubic suprapubisk tillgång. Tillgång till prostatan kan delas in Extraperitoneal - inte bryta integriteten hos den peritoneala kaviteten - tillgång till prostatan adenom är inte via den peritoneala håligheten och till blåsan och transperitoneal - genom bukväggen med dissektion av blåsan.

Extraperitoneoskopisk retropubisk adenomektomi används nu allmänt. Laparoscopic retropubic prostatektomi är den mest bekväma, effektiv, lätt genomförbar och acceptabel teknik för laparoskopisk avlägsnande av prostata adenom större än 100 kubikmeter. cm.

Laparoskopisk borttagning av prostata adenom utförs i sjukhusinställningar.

Preoperativ förberedelse för laparoskopisk retropubisk adenomektomi

Liksom varje kirurgiskt ingrepp kräver laparoskopisk avlägsnande av prostataadenom preoperativ beredning. Innan operationen utförs ett antal standard laboratorium och instrumentala studier (blodstatus och urinanalys, koagulation och andra.). Om du tar blodförtunnande läkemedel (antikoagulantia), 7 dagar före operation ska sluta ta dessa läkemedel för att förhindra utvecklingen av intra- eller postoperativ blödning. Före operationen kommer läkaren att förskriva en profylaktisk kurs av antibiotika - det kommer att minska risken för infektionskomplikationer. Normalt är laparoskopisk borttagande av prostata adenom utförs under narkos - du kommer att vara medvetslös för hela perioden drift. På kvällen före operationen kommer en anestesiolog att prata med dig. Du kommer att underteckna ett informerat samtycke för operation och bedövning.

På dagen för operationen är mat förbjudet, bara på kvällen före behandlingen får en lätt middag senast sju på kvällen.

30-40 minuter före operationen kommer du att vara premedicated, detta kommer att bidra till att förhindra utvecklingen av somatovegetative reaktioner som uppstår på grund av ökad ångest och känslomässig stress.

Vad händer under laparoskopisk borttagning av prostata adenom?

Verksamheten utförs i litotomi-läget - du kommer ligga på ryggen, benen är installerade i specialstöd, huvudänden nedanför foten. En kateter kommer att införas i urinblåsan för att tömma urinen, varefter kirurgen kommer att börja utföra laparoskopisk avlägsnande av prostata adenom. Först kommer operativ urolog att göra ett litet snitt på 1,5-2 cm i navelbandets område. Utan att skära bukhinnan blint med hjälp av pekfingret skapar utrymme för introduktionen av den första trokaren.

Nästa, med användning samorazduvayuschegosya cylindervolym av 700 ml, som infördes genom trokaren förlängning genom retropubic utrymme (utrymme Retzius) för att skapa det kirurgiska området. Nästa redan är under kontroll av laparoskop insatt genom den första trokaren, är de andra trokarer inställd såsom visas i figuren. En laparoskop - ett metallrör med en miniatyr endoskopiska kameror, gör det möjligt att visa alla manipulationer som utförs av kirurgen på skärmen. Dessutom installerade trokarer tillåta matning till det kirurgiska avlägsnandet nödvändig för prostata adenom Instruments. Diatermi, dissektorer, etc. Efter avbildning av prostata kirurgen skär genom kapseln och producerar enukleation av prostata adenom. Vid slutet av behandlingen av BPH fragmenten avlägsnas och utrymmet är inställt i Retzius dränering. Genom urinkatetern tvättas blåsan med saltlösning. Operationen tar i genomsnitt 150 minuter.

Efter laparoskopisk avlägsnande av prostata adenom

Efter operationen lämnas katetern i blåsan i 2-4 dagar. Alldeles nästa dag efter operationen får du gå ut ur sängen, och om några dagar kommer du att släppas hem. Efter operationen kommer det att bli nödvändigt att ta antimikrobiella läkemedel för att förhindra smittsamma komplikationer, dricka mer vätska för god urinledning och begränsa fysisk aktivitet. Laparoskopisk borttagning av prostata adenom resulterar i symptomavlastning på 98% på omfattningen av prostatiska symptom. Samtidigt tas alla prostata vävnader bort, så att det i efterföljande fall inte finns behov av återbehandling.

Urininkontinens och sexuell funktion efter laparoskopisk borttagning av prostata adenom

Urininkontinens efter laparoskopisk avlägsnande av prostata adenom uppenbarar sig vanligen som stressinkontinens sekundär slemhinnans insufficiens. Det kommer att ta lite tid att återfå kontrollen över urinering, ibland kan det ta 6 månader eller mer. Om före operationen du inte hade problem med erektion, sedan efter operationen, finns inga problem med sexuell aktivitet.

Det sista ordet med medicinsk teknik är robotassisterad verksamhet. För närvarande är det möjligt att utföra robotassisterad radikal prostatektomi för behandling av prostatacancer. Men vid behandling av adenom är denna typ av operation så mycket dyr, och därför olämplig.

Laparoskopi av prostata

Laparoskopi av prostata adenom

Prostataadenom (eller prostatahyperplasi) är en godartad sjukdom som observeras hos nästan alla äldre män, som består av en långsam ökning av prostata-volymen, bildandet av adenomatösa noder. Med tiden börjar denna hyperplastiska vävnaden att pressa urinröret och göra det svårt att urinera. Om prostatavolymen är liten är det möjligt att utföra endourologiska operationer - transuretral resektion eller laserukleation av prostata hyperplasi.

Med en körtelvolym på mer än 100 cm 3 var den enda utvägen tidigare öppen kirurgi - transhepatisk eller retropubisk adenomektomi. För närvarande finns det en minimalt invasiv analog - laparoskopisk prostata adenomektomi. Med sådan störning utförs alla åtgärder inuti kroppen med specialverktyg. De är installerade genom snitt i bukväggen med en diameter av 5 eller 10 mm. När operationen är klar krävs 1-2 suturer för att sy upp delar av denna storlek. Vanligtvis finns det portar för 5 instrument: belysning och en videokamera via porten under naveln och 4 arbetsverktyg fläktformade till sidorna och under naveln, 2 på varje sida.

Tekniskt finns det olika åtkomst modifieringar: extraperitoneal (utanför bukhålan) och transperitoneal (genom bukhålan), är deras val bestäms av vyerna kirurg och påverkar inte resultatet av operationen. Under prostata laparoskopi avlägsnande av adenomatösa noder utförs medan kapseln i prostatakörteln och en viss mängd vävnad intill den inte påverkas. I vår klinik, under laparoskopiska operationer, används ultraljudskalpel Harmonic i stor utsträckning, vilket möjliggör snabb och säker drift även i närheten av stora fartyg utan risk för skador. Den borttagna vävnaden placeras i en speciell behållare och avlägsnas från kroppen genom en något utökad del av en av portarna.

Laparoskopisk prostatektomi

Radikal prostatektomi är en universellt erkänd "guldstandard" för behandling av prostatacancer. Under många år användes en ryggradsoperation av prostatacancer, vilket krävde en sänkning från pubicartikulationen till naveln. Denna metod är relevant, men nu är mycket mindre invasiva metoder aktivt utvecklade - perforering och laparoskopisk prostatektomi. Och om indikationer för perineal prostatektomi ganska begränsad (en liten mängd av prostata, lägre risk cancer) har prostata laparoskopi varje chans i framtiden nästan ersätta retropubic operation.

Med ett sådant verktyg utförs åtgärderna inuti kroppen med specialverktyg, installerade genom snitt i bukväggen med en diameter av 5 eller 10 mm. Vid slutet av operationen för suturing krävs 1-2 stygn för varje snitt. Vanligtvis är portarna satt till 5 instrument: en videokamera och belysning genom porten nedanför naveln och arbetsverktyget 4 fläkt ut åt sidorna och nedanför naveln, två på varje sida.

Om patientens erektionsförmåga är viktigt, i avsaknad av kontraindikationer cancer kan prostata kirurg under laparoskopi behålla neurovaskulära bunt på en eller båda sidor av prostata. Vid behov kan även borttagning av cellulosa med lymfkörtlar utföras.

Optiken som används i laparoskopi ger god förstoring och belysning, vilket är särskilt viktigt vid slutförandet av handboken när järnet tas bort. Anastomos mellan urinblåsan och urinröret i slutet av laparoskopisk kirurgi på grund av den goda sikten positivt påverkar kvaliteten på senare urinering, i synnerhet, för att återställa kontinens.

Efter prostata laparoskopi

Under laparoskopisk prostataavlägsnande är en uretralkateter obligatorisk. Det ger ett urinflöde i den postoperativa perioden och fungerar som ett slags "skelett" för den normala sammansättningen av anastomosen och förhindrar att urinen kommer in i detta område. På den 7: e dagen efter prostata laparoskopi utförs en röntgenundersökning när ett kontrastmedel injiceras i urinblåsan vilket gör det möjligt att se till att anastomosvävnaden har vuxit ihop. Därefter kan du ta bort uretralkatetern. Stygnen tas också bort på 7: e dagen.

Efter urinkateterns borttagning observeras urininkontinens hos nästan alla patienter. Vanligtvis är detta läckage med spänningar i buken, stigande, skrattar, hosta. På grund av träningen av perineala muskler involverade i urinretention minskar detta fenomen i framtiden och kan helt sluta.

Erektilfunktion efter laparoskopisk adenomektomi lider inte, eftersom de neurovaskulära buntarna, direkt involverade i erektionen, passerar från utsidan, på vardera sidan av prostata-kapselens kapsel. Under denna intervention påverkas inte ens kapseln själv. Men i första hand observeras retrograd ejakulation - återkomst av sperma till blåsan.

Efter radikal prostatektomi är chansen att återställa en erektion starkt beroende av bevarande av de vaskulära neurala buntarna. Redan i den tidiga postoperativa perioden för rehabilitering och förebyggande av irreversibla förändringar i mullrande vävnaden, administrerade fosfodiesteras-5-inhibitorer (sildenafil, tadalafil, vardenafil) vid låga doser.

Även om operationen utfördes radikalt, efter det är obligatorisk PSA-kontroll var tredje månad.

Laparoskopisk avlägsnande av prostata adenom

Bland de befintliga metoderna för kirurgisk behandling är laparoskopisk avlägsnande av prostata adenom bland de mindre invasiva alternativen för operationer på prostatakörteln. Denna teknik indikeras när prostataadenom har en tillräckligt stor storlek.

Om storleken på prostatakörteln hos en person som lider av ett adenom inte överstiger 120 cc, rekommenderas han en transuretral resektion av prostata adenom. Men för varje 100 patienter finns alltid 10, vilket alternativ är inte lämpligt, eftersom järnet når en storlek på mer än 120 cm3.

Laparoskopisk borttagning av prostata adenorma används inte när:

 • urolitiasis;
 • blåsans divertikula;
 • inguinal bråck;
 • ankylos av lederna i nedre extremiteterna.

Alla av dem komplicerar betydligt genomförandet av de flesta minimalt invasiva tekniker. Därför är det nödvändigt att konsultera en urolog och andrologist, andra specialister som kommer att ge en åsikt om möjligheten till en operation av prostata adenom.

För första gången i historien laparoskopisk prostata adenomavlägsnande metod applicerades och beskrivs av Mariano. Detta hände 2002. Läkaren tillhandahöll det vetenskapliga samfundet med ganska övertygande resultat. De visade effektiviteten av användningen av transperitoneal laparoskopisk avlägsnande av adenom genom exemplet på 60 opererade patienter. Prostatvolymen i studien var 144 + 41 cm, varaktigheten av operationen i genomsnitt 138 + 24 minuter. Under det kirurgiska ingreppet översteg blodförlusten hos patienterna inte 331 + 149 ml. Det noteras också att urininkontinens efter applicering av laparoskopisk adenomektomi inte hittades i något av fallen.

I en annan studie presenteras data från 18 operationer för laparoskopisk borttagning av prostata adenom. Operationerna varade i genomsnitt 145 minuter, blodförlusten var i genomsnitt 195 ml. Patienter klagade inte heller om urininkontinens.

Utrustning som används vid laparoskopisk borttagning av prostata adenom

Laparoskopi av prostata adenom utförs med hjälp av specialutrustning. Kirurgen använder trokar, genom vilka laparoskopiska instrument utförs till organen.

Troakar, denna rörkanal, som ger en lumen, där verktygen introduceras. Och video laparoskop, genom vilket operationen övervakas. Den har en liten videokamera som skickar bilden till skärmen. Kirurger kan således utföra alla handlingar så exakt som möjligt. För att genomföra operationen, i genomsnitt upp till fem av dessa kanaler. I vissa fall finns det tre.

Troakar används för laparoskopisk åtkomst

Installation av trokar med laparoskopisk åtkomst

Laparoskopisk borttagning av prostata adenom innebär Behovet av att patienten kommer fram på sjukhuset, eftersom operationen kräver förberedelse, som utförs i flera dagar. Efter operationen av prostata adenom det är också nödvändigt att spendera flera dagar på sjukhuset.

Om man ska jämföra med transuretral resektion, så är det ingen skillnad i preparatets åtgärder och vård av patienten efter operationen. Med laparoskopisk åtkomst används allmän anestesi.

Hur tas laparoskopisk prostata adenom bort?

Efter införandet av anestesi placeras patienten på operationsbordet i Trendelenburg-positionen. Därefter installeras en uretralkateter i blåsan, vilket ger urinflöde från blåsan. Den första trokaren sätts genom snittet, vilket görs i zirkelringen. Inskärningslängden är vanligtvis mindre än 1 cm. Med hjälp av en speciell ballong ökar kirurgen driftsfältet. Därefter installeras flera videokanaler genom video laparoskopet (en speciell enhet, utrustad med en kamera). De tar med kirurgiska instrument till orgeln. De används för att ta bort vävnaden från prostata adenom.

Placering av trokarer vid laparoskopisk avlägsnande av prostata adenom.

Efter det att de borttagna fragmenten extraherats, avlägsnas alla instrument från kanalerna, och kirurgen skjuter in snitten. Den genomsnittliga varaktigheten av sådana operationer är ungefär en och en halv timme. Efter laparoskopisk avlägsnande av prostata adenom sällan finns det några komplikationer.

Fördelarna med den laparoskopiska metoden för avlägsnande av prostata adenom

Denna teknik har flera fördelar gentemot metoden för öppen adenomektomi, i synnerhet:

 • Under operationen uppstår komplikationer och blödningar mycket mindre ofta;
 • Kateterisering av blåsan krävs i mycket kortare perioder;
 • Smärtsyndrom är mycket mindre uttalat. Patienten får mindre narkosmedel.
 • Fysisk aktivitet återställs mycket snabbare. Nästa dag kan patienten gå utan svårigheter efter operationen.
 • Sjukhusisering tar mycket mindre tid. Patienten återkommer snabbt till det normala livet;
 • Inga kosmetiska problem. Ärr efter operation har en längd av högst en centimeter.
 • Under laparoskopisk avlägsnande av prostata adenom minimerar kirurgen sannolikheten för att patienten kommer att behöva upprepa proceduren, eftersom en signifikant del av körtelvävnaden avlägsnas.
 • Symtom som är oroliga för patienten före operationen reduceras till ett minimumsvärde (10 poäng på skalaen av I-PSS).
 • Detta tillvägagångssätt är överlägset alla folkmekanismer för behandling av prostata adenom. Dessutom är det mycket säkrare.

Om du är intresserad av biverkningar och påverkan på styrkan, kan du studera frågan konsekvenser av avlägsnande av prostata adenom.

Hur utförs prostatisk adenom laparoskopi?

Utseendet av en tumörartad benägen neoplasma av prostata hos en man åtföljs av ett antal obehagliga symptom. När användningen av terapeutiska metoder inte är fördelaktig och det finns indikationer för avlägsnande av tumörer kan prostatisk adenom laparoskopi användas. Vad är det speciella av det kirurgiska ingreppet, och vilka andra typer av operationer finns det, låt oss överväga mer detaljerat.

Vilka är indikationerna för operationen?

Som nämnts tillämpas i den urologiska praxisen för behandling av prostata läkemedelsbehandling, syftad till att förbättra urinering och eliminera smärta. Det finns dock vissa indikationer när operationen är helt enkelt nödvändig:

 • återkommande infektioner i urinblåsan och urinvägarna;
 • Utseendet av hematuri (blod i urinen);
 • nedsatt funktionella funktioner hos njurarna;
 • ökad volym urin i urinblåsan;
 • uppstår blödning från prostatakörteln, förknippad med kroppens expansion och inte medicinsk medicinsk behandling;
 • Stor divertikula observerad på blåsvävnad
 • den periodiskt uppkomna omöjligheten av urinering;
 • andra komplikationer i samband med blåsdysfunktion,

Laparoskopisk borttagning av prostata adenom kommer att undvika försämring av patientens välbefinnande och ytterligare ogynnsam utveckling av sjukdomen.

Vilka är de typer av kirurgiska ingrepp?

Den kirurgiska metoden att störa patientens prostatovävnad är den mest radikala metoden att behandla patienten, som syftar till att bekämpa manifestationer av sjukdomen och förhindra dess degenerering i en malign tumör (cancer). För närvarande kan olika typer av operationer särskiljas, där varje kirurgiskt ingrepp skiljer sig åt enligt flera principer (tid, metod, konsekvenser etc.). Dessa inkluderar:

 • laparoskopi av prostata adenom;
 • transuretral resektion;
 • laser applikation;
 • användning av en kavitoperation.

Var och en av de presenterade metoderna för operativ intervention har sina fördelar och nackdelar.

Laparoskopi av prostata adenom

Den laparoskopiska metoden för avlägsnande av prostata adenom är ett förfarande för kirurgisk operation, som huvudsakligen användes för en stor tumör eller för avlägsnande av prostatakörteln, om patientens organ påverkar cancer (cancerceller).

Laseravlägsnande

Användningen av lasern gör det möjligt att inte skada de icke-påverkade vävnaderna, minska risken för komplikationer och främjar snabb efteroperativ återhämtning. Förfarandet utförs på sjukhuset, där patienten bedövas och en speciell medicinsk anordning sätts in genom urinröret. Därefter sker förångningen av de drabbade vävnaderna. Denna typ av operation låter dig ta bort endast sjuka celler i patientens organ och att inte röra sig hälsosamt samtidigt.

Transuretral resektion eller förkortad TUR är en endoskopisk metod för att ta hand om patienten. Driftstiden är 1, 5 timmar. I detta fall görs en ryggrads- eller allmänbedövning för en man. Introducera resektoskopet genom urinröret direkt in i det patologiska fokuset. Denna medicinska enhet utför koagulering (stoppar blödning) och tar bort skadade vävnader med hjälp av en högfrekvent ström. De vävnader som just har skurits under operationen skickas till en morfologisk studie.

adenomectomy

Detta är en öppen kirurgisk metod för kirurgi, som syftar till att avlägsna adenom i prostatakörteln mycket stor (mer än 80 gram). Inskärningen görs mellan naveln och pubis i bukhinnan. För patienten används en ryggrads- eller allmänbedövning. Vävnaderna dissekeras med en skalpell, varefter kirurgen finner en tumör och tar bort den genom speciella medicinska instrument. Efter operationen införs en kateter i urinröret för att avlägsna urin. Med samma syfte, liksom för avlägsnande av blodproppar, kan dränering av en läkare installeras och genom det kirurgiska snittet.

Användning av laparoskopi för att avlägsna prostata adenom

De flesta kirurger använder ett minimalt invasivt kirurgiskt ingrepp - laparoskopi av prostata adenom, där endast ett litet hål i buken är gjord på patientens vävnad.

Under proceduren visas hela processen på monitorn, och läkaren använder speciella ultraljudsknivar för att skära ut de prostata vävnader som har påverkats av tumören. Efter det att laparoskopisk borttagning av prostata adenom har gjorts går patienten med en kateter i urinröret i ca 6 dagar.

Vad är fördelen med laparoskopi?

Laparoskopi av prostata adenom har många fördelar i förhållande till öppen operation:

 • blödning är frånvarande
 • För patientpatienten i den postoperativa perioden finns det färre komplikationer;
 • en kateter som kommer från blåsan placeras under en kort tidsperiod (2-4 dagar);
 • patientens fysiska aktivitet återställs snabbt;
 • sömmen visar sig kosmetisk och det är praktiskt taget inte synlig;
 • smärt syndrom är obetydligt.

Även när förfarandet utförs, påverkas inte peritonealhudets integritet, och samtidigt reduceras risken för postoperativa komplikationer och bildandet av vidhäftningar efter laparoskopisk metod för att avlägsna prostata adenom.

Vilken utrustning används?

Laparoskopi av prostata adenom utförs endast med användning av medicinsk utrustning i form av:

 1. Troakarer. Speciella rör som ger tillgång till inre organ.
 2. Stilettos. Anordningen genom vilken trokare införs i den inre håligheten genom ett litet snitt på vävnaden.
 3. Video laparoskop. Detta är ett medicinskt verktyg som är utrustat med en videokamera. Med hjälp får doktorn en bild på monitorn och spårar operationsfältet.
 4. Andra medicinska instrument som behövs för att utföra operationen.

Teknik av operationen

Laparoskopisk avlägsnande av prostata adenom utförs med hjälp av speciella tekniker:

 1. Patienten placeras på en steril soffa och har anestesi.
 2. Vidare behandlas det kirurgiska fältet och en hudskärning görs ca 1 cm lång i navelområdet.
 3. Installation av den första troken sker.
 4. Med hjälp av en speciell ballong blåses doktorns trakealutrymme för att skapa ett fält för operationen.
 5. Vidare installeras andra trocars under kontroll av videosensorn.
 6. Genom de bildade lumen introducerar läkaren arbetsredskap och börjar utföra manipuleringar.
 7. När prostatakörteln visualiseras på monitorn avlägsnas adenomen.
 8. Alla borttagna vävnader är uppdelade i flera delar och elimineras gradvis från hålrummet.
 9. Avlopp är etablerad.
 10. Vid slutet av operationen avlägsnas alla instrument från patientens kropp och snitten sutureras.

Tiden för att utföra det kirurgiska ingreppet för att eliminera sjukdomen tar cirka 2,5 timmar.

Kontraindikationer för prostata adenom laparoskopi

Begränsningar för en operation för att avlägsna adenom i prostatakörteln uttrycks i sådana kontraindikationer:

 • ateroskleros av hjärnans blodkärl;
 • kardiovaskulär insufficiens och hjärtpatologi (huvudsakligen högra avdelningar);
 • pyelonefrit eller cystit i det akuta skedet;
 • njursvikt
 • aorta aneurysm.

I sådana fall undersöker läkaren patienten särskilt noggrant och väljer de mest effektiva metoderna för behandling av prostata adenom.

Vilka konsekvenser kan det finnas?

Laparoskopi av prostata adenom har också vissa konsekvenser efter operationen:

 • införande av infektiösa mikroorganismer
 • minskad styrka;
 • fördröjning eller urininkontinens.

Men du behöver inte panik före tid. För närvarande har medicinen nått en sådan utveckling att sådana risker för komplikationer är helt minimerade.

Laparoskopi av prostataadenom är en effektiv metod för behandling av en sådan sjukdom. Under proceduren tar doktorn bort ett stort antal delar av prostata vävnaden (enukleation). Detta minskar risken för återfall avsevärt och minskar behovet av re-terapi.

Laparoskopisk radikal prostatektomi

Radikal prostatektomi är kirurgi, varigenom prostatakörteln är fullständigt borttagen från kroppskapseln och de seminala vesiklarna. Ökad noggrannhet krävs vid operationen. För att avlägsna orgelet används vanligtvis laparoskopisk prostatektomi, vilket karakteriseras av minimalt invasiv och med hjälp av ett "Da Vinci" -system.

När kavitetsprostatektomi gör ett snitt från navelsträngen till skönhetsbenet. För laparoskopi krävs dock flera små snitt på 5-10 mm. Ett laparoskop sätts in i dessa sektioner. Tänk på effekten av prostata laparoskopi, sannolikheten för komplikationer, jämförbar med andra metoder för avlägsnande av prostata.

Funktioner av laparoskopisk prostataavlägsnande

Följande metoder används för att ta bort prostatakörteln:

 • utomhus;
 • Laparoskopisk radikal prostatektomi;
 • Da Vinci Prostatectomy.

Laparoskopi av prostatakörteln är en metod för att avlägsna orgelet med hjälp av laparoskopisk utrustning. Det är föredraget, eftersom laparoskopisk utrustning ger minimal trauma, till skillnad från öppen åtkomst. Intervention utförs under generell anestesi.

Före operationen måste patienten genomgå en rad obligatoriska undersökningar, så att läkarna bestämmer organismens tillstånd och huruvida patienten kommer att kunna tål framgångsrikt ingripandet. Patienten rekommenderas att konsumera mat med lågt fiberinnehåll.

Ta bort prostata som liknar ett cavitär prostatektomi sätt, endast åtkomstvägen skiljer sig åt. När laparoskopisk kirurgi tar bort prostatacancer, görs flera små punkteringar för att införa ett laparoskop genom dem. Operationen låter dig hålla nerverna som styr urinering, erektilfunktion.

I manuellt läge kompliceras operationen med att bilden inte är tillräckligt fulländad från kameran. Men robot laparoskopisk prostatektomi förhindrar liknande komplikationer.

Operationen av prostatacancer med en laparoskopisk metod är mindre invasiv, sannolikheten för traumatisering av omgivande vävnader och förekomsten av komplikationer är mindre än vid en kavitoperation. Risken att bilda en bråck i bukväggen är också minimal.

Efter urinkatetern är installerad.

Da Vinci Prostatectomy

Det är också en laparoskopisk operation, men robot. Ger kirurgen på den operativa displayen en tredimensionell bild, liksom möjligheten att öka den. Verktygen fixas i robotmanipulatorer, och kirurgen kontrollerar den med hjälp av ett gränssnitt. Verktyg rör sig, rotera runt axeln, böj.

Arbetet är snabbare och graden av trauma minimeras.

Kirurger som utför operationen manuellt, börjar efter några timmar bli trött. Rörelserna förlorar noggrannhet, det är en skakning. Robotsystemet kräver mindre kirurgiska utgifter och små överflödiga rörelser elimineras automatiskt, med hjälp av programmet.

Det tar mycket längre tid att förbereda än med konventionell laparoskopi. Du måste konfigurera robotmanipulatorer, installera verktyg, kameror. Men sådana manipuleringar kan minska tiden för ingrepp och minska risken för komplikationer.

Fördelar med robotsystemet:

 1. Intervention utförs på en juvelerare sätt, snyggt, blodförlusten är minimal;
 2. Spontana rörelser på grund av programfel är uteslutna: manipuleringar utförs när kirurgen rör sig, medan operationen också övervakas av assistenten med hjälp av en extra skärm;
 3. Rehabiliteringsperioden har förkortats;
 4. Vid syning av urinröret och urinblåsan appliceras suturerna neater;
 5. Patienten släpps ut från sjukhuset på en vecka.

Återhämtning efter laparoskopisk borttagning

Rehabilitering efter en robotoperation och laparoskopisk prostatektomi är liknande.

För det första avviker patienten från intervention i intensivvården. På den andra dagen överförs han till urologi, ombedd att sitta ner, gå försiktigt, äta.

På den tredje dagen känns den framgångsrika patienten mycket bättre, men han måste begränsa den fysiska belastningen.

Uretralkatetern avlägsnas efter en vecka, sedan avlägsnas sömmarna. Att bo på sjukhuset, om allt gick bra, är vanligtvis ca åtta dagar.

De viktigaste komplikationerna

Den vanligaste negativa effekten är inkontinens. Vid rehabilitering övertas retentionens funktion av bekkenbottens muskler. Kegels övningar med läkaren återställer processen successivt. Men tekniken att ingripa är av stor betydelse för förebyggandet av denna komplikation. Det är nödvändigt att tydligt skilja prostata från blåsans och urinrörets hals. Med sin maximala bevarande kommer återställandet av retentionsförmågan att komma snabbare.

Det är också viktigt att hålla nerverna. Om cancern sprider sig utanför kapseln tas buntarna bort, men i de tidiga stadierna av sjukdomen måste de bevaras. Använd inte en elektrisk koagulator nära dem eller tillåta en kraftig klämning. Den icke-sparande tekniken är tillämplig för alla kirurgiska tillträden, men Da Vinci-roboten bidrar till att utföra operationen mest exakt (på grund av instrumentens ökade bild och flexibilitet).

Funktioner av kavitär prostatektomi

Radikal prostatektomi är ett annat sätt att behandla prostatacancer, vilket signifikant minskar sannolikheten för ett dödligt utfall, kan förlänga patientens livslängd. Om en onkologi upptäcks vid operationen kommer operationen att ge höga möjligheter till återhämtning.

Kirurgisk ingrepp är angiven för:

 • Jag, II-stadier av onkologi, om det inte finns några metastaser;
 • Steg III för att eliminera obstruktion av urinvägarna;
 • Den etablerade formen av prostata adenom, som är resistent mot andra terapier (sällan), om den inte kan avlägsnas genom adenomektomi.

Öppet kirurgiskt ingripande är förbjudet om patienten lider av hjärtsjukdomar, blodkärl, andningsorgan, infektionssjukdomar under exacerbationsperioden.

Om det finns inflammationer i urinvägarna, är blodproppsprocessen kränkt, kommer radikal prostatektomi inte att utföras.

Tekniken för öppen prostatektomi

Kirurgen gör ett snitt från naveln till skönbenet, tar bort lymfkörtlarna. Huvudfasen består i fördelning av prostata, en kapsel, vas deferens. Kirurgen försöker hålla en intakt neuralbunt som är ansvarig för erektilfunktionen, blåsans aktivitet. Vidare utförs återhämtningen av blåsans hals, dess anslutning till urinröret, suturering, sårets dränering. En kateter sätts in i urinblåsan.

Om gråtillgång används används en skårning mellan skrot och anus. Återhämtningsperioden vid operation med denna åtkomst reduceras, men bäckens lymfkörtlar avlägsnas inte och risken för skador på neuralbunten ökar avsevärt. För att ta bort lymfkörtlar är det nödvändigt att göra ytterligare ett snitt.

komplikationer

Radikal prostatektomi präglas av en allvarlig rehabiliteringsperiod (upp till en månad för vissa som drivs på). Patienter tar smärtstillande medel och antibiotika. Avlopp extraheras från såret på den tredje dagen, om mängden sår separerbar minskar. Suturer avlägsnas efter två veckor, kateteret avlägsnas lite senare. Gymnastik Kegel hjälper till att återställa kontrollen av blåsan. Full återhämtning kommer inom sex månader. Patienten kan återgå till jobbet om en månad.

 • Purulenta processer;
 • Blödning om patienten är för aktiv de första dagarna efter ingreppet;
 • Erektil dysfunktion;
 • Inkontinens.

Laparoskopisk borttagning av adenom

Laparoskopi av prostata adenom indikeras om patologin är tillräckligt stor. Utförs under generell anestesi. Flera små punkteringar utförs, trocar introduceras genom dem. Genom sina luckor introduceras arbetsverktyg. Och genom lumen av en av dem - ett laparoskop med en mikrokamera, vilket ger en bild som överförs till bildskärmen.

Förfarandet tar vanligtvis upp till två timmar.

Laparoskopisk borttagning av prostata adenom kräver sjukhusvistelse, men endast för några dagar.

 • Risken för komplikationer är minimal;
 • Katetern placeras i blåsan under en kortare period;
 • Samma dag efter ingripandet kan patienten gå upp, gå i församlingen;
 • Sjukhusets period är flera dagar;
 • Ärr från punkteringar är knappt märkbara;
 • Minimal blodförlust.

Under operationen avlägsnas huvuddelen av prostatavävnaden. En sådan åtgärd förhindrar utvecklingen av återfall.

Terapi av prostata onkologi bör vara komplex. Kirurgisk behandling kompletteras med kemoterapi, strålbehandling eller hormonbehandling. Onkologiska celler förlorar möjligheten att dela, bli gammal, dö.

 1. Kirurgiskt fel En malign tumör kan inte uteslutas helt.
 2. Patienten lider av sjukdomar i det genitourära systemet.
 3. Kirurgi för grad III-IV cancer kan metastaser kvarstå. Det finns möjlighet till återkommande och nederlag av andra organ.

Därför insisterar läkare på att patienter tar PSA-testet var tredje månad efter ingripandet. Detta är den viktigaste indikatorn på patientens tillstånd som genomgick prostatektomi.

Laparoskopisk och robot laparoskopi har ett antal obestridliga fördelar vid avlägsnandet av prostata, men ingreppet som utförs med en robot kan utföras utan det. Till och med trots bristerna i kavitprostatektomi: en lång rehabiliteringsperiod, en större risk för komplikationer, större blodförlust, ett stort ärr och andra. Men en öppen operation är nödvändig, eftersom laparoskopi kontraindiceras om prostata tyngden är mer än 100 g.

Inte alla kirurger litar på robotutrustning eller känner igen fördelen i den, men minimalt invasiv och lågt traumatisk - dess obestridliga fördelar.

Kostnaden för laparoskopisk kirurgi i Moskva varierar från 80 000 rubel till 1 000 000 rubel.