Huvud
Behandling

Indikationer och typer av åtgärder för att ta bort adenom

Av alla sjukdomar hos män är prostata adenom ofta tillräckligt. Patologi är farlig eftersom det inte stör en man länge tills den förstorade vävnaden i körteln inte bryter mot fri utsöndring av urin. Det är för detta symptom att övergrepp upptäcks. Att hantera problemet med droger är ganska svårt. Av denna anledning tilldelas nästan alla patienter med allvarliga störningar i prostata adenom en operation för att avlägsna eller ta bort dem. I detta avseende är det viktigt att ta reda på vilka typer av åtgärder som finns att ta bort adenom och vad som är lämpligare i ditt fall.

Indikationer för intervention

Först och främst är det nödvändigt att förstå när operationen utförs och huruvida det är visat för alla patienter. Observera att ett brett utbud av tekniker gör att du kan välja precis den som passar dig. Detta gäller i synnerhet fall där det är särskilt viktigt för en man att upprätthålla erektil och reproduktiv funktion. Det slutliga beslutet fattas efter en fullständig undersökning tillsammans med den behandlande läkaren. Du kan identifiera indikationerna för operation för prostata adenom:

 • frånvaro av effekt från annan terapi
 • kränkningar av urinering
 • närvaro av stenar
 • Stagnation av urin efter tömning;
 • Bevarande av tillståndets allvar efter kateterisering;
 • infektioner orsakade av vävnadsöverväxt
 • föroreningar av blod i urinen;
 • njurens patologi, komplicerar tillståndet.

Förberedelsernas egenskaper

Innan behandlingen fortsätter, ordinerar läkaren en grundlig undersökning. Efter att ha diskuterat problemet skickas patienten till blod- och urintester. Tack vare detta är det möjligt att inte bara detektera förekomsten av inflammatorisk process utan också att bedöma organismens allmänna tillstånd, vilket är särskilt viktigt för att utföra kavitoperationer.

Först efter detta föreskrivs uroflowmetry. Tekniken tillåter att uppskatta graden av störning av urinflödet. Obligatorisk palpation av prostata är föreskriven, under vilken de försöker få en prostatajuice, som sedan skickas för analys.

Om en infektion upptäcks hos män, kan det i vissa fall krävas preliminär behandling av inflammation och endast efter det att bakteriefloran avlägsnats är en operation.

Speciellt vägledande är ultraljudsundersökning av körteln med användning av en sensor. Förutom tillståndet hos prostata gör metoden det möjligt att utvärdera grannorgan. PSA-analys föreskrivs också, vilket gör det möjligt att bestämma sannolikheten för malign degenerering av vävnader. Efter undersökningen och resultaten erhålls, är frågan om huruvida det ska ingripa alls och vilken metod som är mest lämplig bestämd.

Transuretral resektion

TUR kan kallas den vanligaste tekniken för avlägsnande av prostata adenom. Absoluta indikationer på denna manipulation är de tillstånd där körteln förstoras till en volym av 80 ml. Samtidigt är ett viktigt villkor att kirurgen måste uppfylla högst en timmes drift. Manipulation utförs med hjälp av endoskopisk utrustning. Genom urinröret sätts sensorn in och styrs till körteln. Med hjälp av diatermokoagulering behandlas det borttagna stället.

En liknande teknik besitters av ett transuretralt snitt. Den enda skillnaden är att under operationen behandlas ureteral regionen som passerar genom körteln, vilket ger ett fritt urinflöde. Denna metod kommer att vara lämplig om körteln är liten i storlek och malignitet utesluts.

adenomectomy

Inte så länge sedan var den här tekniken den enda. Idag utförs det endast i fall då andra metoder för män inte kan användas. Huvudindikationerna är:

 • körtelstorleken överstiger volymen 80 ml;
 • patologi går mot bakgrund av stora stenar i blåsan;
 • närvaro av stor divertikula.

Kirurgiskt, under generell anestesi, skapas en skärning. I vissa fall krävs en dissektion av blåsan.

Metoden är ganska komplex och farlig, så den utförs endast av en erfaren specialist. Detta är det enda sättet att uppnå höga resultat.

Laparoskopisk borttagning

Moderna metoder tillåter snabbt och utan konsekvenser att lösa alla problem med manlig sjukdom. Laparoskopi av prostata adenom är speciellt ofta föreskriven. I detta fall tillhandahålls åtkomst genom flera små hål. En viktig fördel är att alla manipuleringar övervakas på skärmen. Detta garanterar en hög noggrannhet av operationen och ett minimum av risker. Under hela ingreppet i urinledaren finns en kateter. Den avlägsnas i 5-6 dagar.

Med laparoskopisk ingrepp, en minimal risk för blödning på grund av lågt trauma. Dessutom är metoden lämplig även för stora körtelstorlekar, när en kavitoperation kan orsaka allvarliga komplikationer.

Förångning av körteln

Många metoder för vävnadsavlägsnande idag är förknippade med användningen av en laser. Modern utrustning ökar nivået på komfortprocedurer och minskar riskerna för komplikationer. Så speciellt ofta idag utförs laserförångning. Förfarandet har praktiskt taget inga kontraindikationer och kan användas även när patienten har blodpatologier.

Berörda vävnader avlägsnas genom urinledaren. Under laserns inflytande utförs indunstning av vävnaderna med tunna skikt. Fartygen koagulerar under påverkan av strålen. Detta eliminerar helt risken för blödning. Varaktigheten av en sådan operation är inte mer än en timme och samma dag kan en man gå hem. Den enda begränsningen kan vara aktiviteter i samband med ökad uppmärksamhet, eftersom läkemedel som används för analgesi, har en lugnande verkan.

Man kan också här hänvisa till en teknik där adenom av prostata avlägsnas med hjälp av en stråle som bärs av ett kalium-titanfosfatinnehållande material. Som ett resultat blir det grönt. Denna metod är lämplig i fall där körteln inte överskrider volymen 80 ml.

Förutom ovanstående kan idag i klinikerna också erbjuda en unik kombination av transuretral resektion och förångning. Det har fördelarna med båda operationerna och kan användas även om körtelstorleken är mer än 100 ml. I ett nötskal kan det kallas att inte alla kliniker har sådan utrustning i deras arsenal.

Det är särskilt viktigt att ta reda på hur länge operationen för att avlägsna adenom i prostata varar. Så, en kombination av TUR och förångning kan kräva en två timmars vistelse i operationssalen.

enucleation

Enukleation avser även moderna metoder. Operationen utförs med hjälp av laserutrustning. Under manipuleringen är kapseln kapad. Metoden kan användas istället för en kavitoperation eller TUR. Avlägsnande av prostata adenom har följande fördelar:

 • Under operationen erhålls vävnader som senare kan skickas för histologi;
 • Metoden kan användas även om körvolymen överskrider 200 ml;
 • tekniken utesluter förekomsten av blödning;
 • återhämtningsperioden efter ingrepp är minimal.

Denna metod kan användas även i de fall då en man har en pacemaker, det finns metallimplantat och andra kontraindikationer för kavitoperationer. Samtidigt finns det begränsningar. Det är förbjudet att använda tekniken i händelse av att patienten har tecken på krympning av blåsan, konstateras allvarliga kroniska patologier, liksom en inflammatorisk process.

Embolisering av prostata artärer

Separat bör vi överväga den teknik där tillväxten av körteln stannar på grund av förändringar i blodcirkulationen. Detta beror på spänningen av artärerna som är ansvariga för att mata prostata. Denna metod är särskilt fördelaktig i de fall då patienten har blodpatologier, uttryckt njurdysfunktion eller diabetes mellitus.

Förfarandet har egna kontraindikationer. Först och främst är detta förekomsten av blodproppar och en ökad risk för att utveckla åderbråck. Dessutom är vilken patologi som är associerad med kärlen en begränsning för manipulation. Förfarandet tillämpas inte så länge sedan i medicin, men tack vare det i framtiden kommer det inte vara nödvändigt att stanna länge på sjukhuset, vilket inte kan sägas om kavitoperationen.

Eventuella komplikationer efter operation

Avlägsnande av prostata adenom kan ha dess nackdelar. Så under TUR kan blödning ske från skadade vävnader. I detta fall kan den patologiska vätskan komma in i blåsans hålighet.

Ju längre varaktigheten av operationen desto större är risken för komplikationer. Därför, med stora volymer av körteln, utförs denna manipulation inte.

I framtiden finns det möjlighet att utveckla sådana negativa konsekvenser som bildning av ärr i kanalen samt inkontinens. Ibland rapporterar män en minskning av erektilfunktionen. Samma komplikationer kan vara och vid utförande av kavitoperation.

Förutom ovanstående kan det finnas konsekvenser som urinläckage vid defekter som bildas under operationen, infektion av sår och en ökning av återhämtningsperioden.

Förebyggande av komplikationer

För att minimera antalet komplikationer är det viktigt att ta reda på alla frågor från läkaren innan operationen börjar. Först och främst diskuteras hur exakt manipulationen ska utföras, hur farliga följderna är och vilka risker det finns när det gäller styrka och urinering. Värdet av hur lång tid urinkatetern kommer att förbli är också att denna period varierar från en dag till en vecka. Naturligtvis är det viktigt med kostnaden för förfarandet. TUR och cicatricial surgery har ett liknande pris. Den dyraste blir laparoskopi. Enukleation har en genomsnittlig kostnad.

Efter ingreppet måste patienten följa vissa regler. Skarpa och feta livsmedel är uteslutna från kosten. Maten bör balanseras. Inom 45-60 dagar är sexuell intimitet utesluten. I vissa fall är antibiotikabehandling ordinerad.

Ett obligatoriskt tillstånd är ökat vätskeintag i 3-5 dagar efter operationen.

Efter normalisering av staten rekommenderas att du väljer en uppsättning övningar. Iakttagande av alla regler kan du avsevärt förkorta återhämtningsperioden och förbättra den övergripande hälsan.

Laseravlägsnandet av adenomen kommer att höras i videon:

Hur utförs prostatisk adenom laparoskopi?

Utseendet av en tumörartad benägen neoplasma av prostata hos en man åtföljs av ett antal obehagliga symptom. När användningen av terapeutiska metoder inte är fördelaktig och det finns indikationer för avlägsnande av tumörer kan prostatisk adenom laparoskopi användas. Vad är det speciella av det kirurgiska ingreppet, och vilka andra typer av operationer finns det, låt oss överväga mer detaljerat.

Vilka är indikationerna för operationen?

Som nämnts tillämpas i den urologiska praxisen för behandling av prostata läkemedelsbehandling, syftad till att förbättra urinering och eliminera smärta. Det finns dock vissa indikationer när operationen är helt enkelt nödvändig:

 • återkommande infektioner i urinblåsan och urinvägarna;
 • Utseendet av hematuri (blod i urinen);
 • nedsatt funktionella funktioner hos njurarna;
 • ökad volym urin i urinblåsan;
 • uppstår blödning från prostatakörteln, förknippad med kroppens expansion och inte medicinsk medicinsk behandling;
 • Stor divertikula observerad på blåsvävnad
 • den periodiskt uppkomna omöjligheten av urinering;
 • andra komplikationer i samband med blåsdysfunktion,

Laparoskopisk borttagning av prostata adenom kommer att undvika försämring av patientens välbefinnande och ytterligare ogynnsam utveckling av sjukdomen.

Vilka är de typer av kirurgiska ingrepp?

Den kirurgiska metoden att störa patientens prostatovävnad är den mest radikala metoden att behandla patienten, som syftar till att bekämpa manifestationer av sjukdomen och förhindra dess degenerering i en malign tumör (cancer). För närvarande kan olika typer av operationer särskiljas, där varje kirurgiskt ingrepp skiljer sig åt enligt flera principer (tid, metod, konsekvenser etc.). Dessa inkluderar:

 • laparoskopi av prostata adenom;
 • transuretral resektion;
 • laser applikation;
 • användning av en kavitoperation.

Var och en av de presenterade metoderna för operativ intervention har sina fördelar och nackdelar.

Laparoskopi av prostata adenom

Den laparoskopiska metoden för avlägsnande av prostata adenom är ett förfarande för kirurgisk operation, som huvudsakligen användes för en stor tumör eller för avlägsnande av prostatakörteln, om patientens organ påverkar cancer (cancerceller).

Laseravlägsnande

Användningen av lasern gör det möjligt att inte skada de icke-påverkade vävnaderna, minska risken för komplikationer och främjar snabb efteroperativ återhämtning. Förfarandet utförs på sjukhuset, där patienten bedövas och en speciell medicinsk anordning sätts in genom urinröret. Därefter sker förångningen av de drabbade vävnaderna. Denna typ av operation låter dig ta bort endast sjuka celler i patientens organ och att inte röra sig hälsosamt samtidigt.

Transuretral resektion eller förkortad TUR är en endoskopisk metod för att ta hand om patienten. Driftstiden är 1, 5 timmar. I detta fall görs en ryggrads- eller allmänbedövning för en man. Introducera resektoskopet genom urinröret direkt in i det patologiska fokuset. Denna medicinska enhet utför koagulering (stoppar blödning) och tar bort skadade vävnader med hjälp av en högfrekvent ström. De vävnader som just har skurits under operationen skickas till en morfologisk studie.

adenomectomy

Detta är en öppen kirurgisk metod för kirurgi, som syftar till att avlägsna adenom i prostatakörteln mycket stor (mer än 80 gram). Inskärningen görs mellan naveln och pubis i bukhinnan. För patienten används en ryggrads- eller allmänbedövning. Vävnaderna dissekeras med en skalpell, varefter kirurgen finner en tumör och tar bort den genom speciella medicinska instrument. Efter operationen införs en kateter i urinröret för att avlägsna urin. Med samma syfte, liksom för avlägsnande av blodproppar, kan dränering av en läkare installeras och genom det kirurgiska snittet.

Användning av laparoskopi för att avlägsna prostata adenom

De flesta kirurger använder ett minimalt invasivt kirurgiskt ingrepp - laparoskopi av prostata adenom, där endast ett litet hål i buken är gjord på patientens vävnad.

Under proceduren visas hela processen på monitorn, och läkaren använder speciella ultraljudsknivar för att skära ut de prostata vävnader som har påverkats av tumören. Efter det att laparoskopisk borttagning av prostata adenom har gjorts går patienten med en kateter i urinröret i ca 6 dagar.

Vad är fördelen med laparoskopi?

Laparoskopi av prostata adenom har många fördelar i förhållande till öppen operation:

 • blödning är frånvarande
 • För patientpatienten i den postoperativa perioden finns det färre komplikationer;
 • en kateter som kommer från blåsan placeras under en kort tidsperiod (2-4 dagar);
 • patientens fysiska aktivitet återställs snabbt;
 • sömmen visar sig kosmetisk och det är praktiskt taget inte synlig;
 • smärt syndrom är obetydligt.

Även när förfarandet utförs, påverkas inte peritonealhudets integritet, och samtidigt reduceras risken för postoperativa komplikationer och bildandet av vidhäftningar efter laparoskopisk metod för att avlägsna prostata adenom.

Vilken utrustning används?

Laparoskopi av prostata adenom utförs endast med användning av medicinsk utrustning i form av:

 1. Troakarer. Speciella rör som ger tillgång till inre organ.
 2. Stilettos. Anordningen genom vilken trokare införs i den inre håligheten genom ett litet snitt på vävnaden.
 3. Video laparoskop. Detta är ett medicinskt verktyg som är utrustat med en videokamera. Med hjälp får doktorn en bild på monitorn och spårar operationsfältet.
 4. Andra medicinska instrument som behövs för att utföra operationen.

Teknik av operationen

Laparoskopisk avlägsnande av prostata adenom utförs med hjälp av speciella tekniker:

 1. Patienten placeras på en steril soffa och har anestesi.
 2. Vidare behandlas det kirurgiska fältet och en hudskärning görs ca 1 cm lång i navelområdet.
 3. Installation av den första troken sker.
 4. Med hjälp av en speciell ballong blåses doktorns trakealutrymme för att skapa ett fält för operationen.
 5. Vidare installeras andra trocars under kontroll av videosensorn.
 6. Genom de bildade lumen introducerar läkaren arbetsredskap och börjar utföra manipuleringar.
 7. När prostatakörteln visualiseras på monitorn avlägsnas adenomen.
 8. Alla borttagna vävnader är uppdelade i flera delar och elimineras gradvis från hålrummet.
 9. Avlopp är etablerad.
 10. Vid slutet av operationen avlägsnas alla instrument från patientens kropp och snitten sutureras.

Tiden för att utföra det kirurgiska ingreppet för att eliminera sjukdomen tar cirka 2,5 timmar.

Kontraindikationer för prostata adenom laparoskopi

Begränsningar för en operation för att avlägsna adenom i prostatakörteln uttrycks i sådana kontraindikationer:

 • ateroskleros av hjärnans blodkärl;
 • kardiovaskulär insufficiens och hjärtpatologi (huvudsakligen högra avdelningar);
 • pyelonefrit eller cystit i det akuta skedet;
 • njursvikt
 • aorta aneurysm.

I sådana fall undersöker läkaren patienten särskilt noggrant och väljer de mest effektiva metoderna för behandling av prostata adenom.

Vilka konsekvenser kan det finnas?

Laparoskopi av prostata adenom har också vissa konsekvenser efter operationen:

 • införande av infektiösa mikroorganismer
 • minskad styrka;
 • fördröjning eller urininkontinens.

Men du behöver inte panik före tid. För närvarande har medicinen nått en sådan utveckling att sådana risker för komplikationer är helt minimerade.

Laparoskopi av prostataadenom är en effektiv metod för behandling av en sådan sjukdom. Under proceduren tar doktorn bort ett stort antal delar av prostata vävnaden (enukleation). Detta minskar risken för återfall avsevärt och minskar behovet av re-terapi.

Laparoskopisk radikal prostatektomi

Radikal prostatektomi är kirurgi, varigenom prostatakörteln är fullständigt borttagen från kroppskapseln och de seminala vesiklarna. Ökad noggrannhet krävs vid operationen. För att avlägsna orgelet används vanligtvis laparoskopisk prostatektomi, vilket karakteriseras av minimalt invasiv och med hjälp av ett "Da Vinci" -system.

När kavitetsprostatektomi gör ett snitt från navelsträngen till skönhetsbenet. För laparoskopi krävs dock flera små snitt på 5-10 mm. Ett laparoskop sätts in i dessa sektioner. Tänk på effekten av prostata laparoskopi, sannolikheten för komplikationer, jämförbar med andra metoder för avlägsnande av prostata.

Funktioner av laparoskopisk prostataavlägsnande

Följande metoder används för att ta bort prostatakörteln:

 • utomhus;
 • Laparoskopisk radikal prostatektomi;
 • Da Vinci Prostatectomy.

Laparoskopi av prostatakörteln är en metod för att avlägsna orgelet med hjälp av laparoskopisk utrustning. Det är föredraget, eftersom laparoskopisk utrustning ger minimal trauma, till skillnad från öppen åtkomst. Intervention utförs under generell anestesi.

Före operationen måste patienten genomgå en rad obligatoriska undersökningar, så att läkarna bestämmer organismens tillstånd och huruvida patienten kommer att kunna tål framgångsrikt ingripandet. Patienten rekommenderas att konsumera mat med lågt fiberinnehåll.

Ta bort prostata som liknar ett cavitär prostatektomi sätt, endast åtkomstvägen skiljer sig åt. När laparoskopisk kirurgi tar bort prostatacancer, görs flera små punkteringar för att införa ett laparoskop genom dem. Operationen låter dig hålla nerverna som styr urinering, erektilfunktion.

I manuellt läge kompliceras operationen med att bilden inte är tillräckligt fulländad från kameran. Men robot laparoskopisk prostatektomi förhindrar liknande komplikationer.

Operationen av prostatacancer med en laparoskopisk metod är mindre invasiv, sannolikheten för traumatisering av omgivande vävnader och förekomsten av komplikationer är mindre än vid en kavitoperation. Risken att bilda en bråck i bukväggen är också minimal.

Efter urinkatetern är installerad.

Da Vinci Prostatectomy

Det är också en laparoskopisk operation, men robot. Ger kirurgen på den operativa displayen en tredimensionell bild, liksom möjligheten att öka den. Verktygen fixas i robotmanipulatorer, och kirurgen kontrollerar den med hjälp av ett gränssnitt. Verktyg rör sig, rotera runt axeln, böj.

Arbetet är snabbare och graden av trauma minimeras.

Kirurger som utför operationen manuellt, börjar efter några timmar bli trött. Rörelserna förlorar noggrannhet, det är en skakning. Robotsystemet kräver mindre kirurgiska utgifter och små överflödiga rörelser elimineras automatiskt, med hjälp av programmet.

Det tar mycket längre tid att förbereda än med konventionell laparoskopi. Du måste konfigurera robotmanipulatorer, installera verktyg, kameror. Men sådana manipuleringar kan minska tiden för ingrepp och minska risken för komplikationer.

Fördelar med robotsystemet:

 1. Intervention utförs på en juvelerare sätt, snyggt, blodförlusten är minimal;
 2. Spontana rörelser på grund av programfel är uteslutna: manipuleringar utförs när kirurgen rör sig, medan operationen också övervakas av assistenten med hjälp av en extra skärm;
 3. Rehabiliteringsperioden har förkortats;
 4. Vid syning av urinröret och urinblåsan appliceras suturerna neater;
 5. Patienten släpps ut från sjukhuset på en vecka.

Återhämtning efter laparoskopisk borttagning

Rehabilitering efter en robotoperation och laparoskopisk prostatektomi är liknande.

För det första avviker patienten från intervention i intensivvården. På den andra dagen överförs han till urologi, ombedd att sitta ner, gå försiktigt, äta.

På den tredje dagen känns den framgångsrika patienten mycket bättre, men han måste begränsa den fysiska belastningen.

Uretralkatetern avlägsnas efter en vecka, sedan avlägsnas sömmarna. Att bo på sjukhuset, om allt gick bra, är vanligtvis ca åtta dagar.

De viktigaste komplikationerna

Den vanligaste negativa effekten är inkontinens. Vid rehabilitering övertas retentionens funktion av bekkenbottens muskler. Kegels övningar med läkaren återställer processen successivt. Men tekniken att ingripa är av stor betydelse för förebyggandet av denna komplikation. Det är nödvändigt att tydligt skilja prostata från blåsans och urinrörets hals. Med sin maximala bevarande kommer återställandet av retentionsförmågan att komma snabbare.

Det är också viktigt att hålla nerverna. Om cancern sprider sig utanför kapseln tas buntarna bort, men i de tidiga stadierna av sjukdomen måste de bevaras. Använd inte en elektrisk koagulator nära dem eller tillåta en kraftig klämning. Den icke-sparande tekniken är tillämplig för alla kirurgiska tillträden, men Da Vinci-roboten bidrar till att utföra operationen mest exakt (på grund av instrumentens ökade bild och flexibilitet).

Funktioner av kavitär prostatektomi

Radikal prostatektomi är ett annat sätt att behandla prostatacancer, vilket signifikant minskar sannolikheten för ett dödligt utfall, kan förlänga patientens livslängd. Om en onkologi upptäcks vid operationen kommer operationen att ge höga möjligheter till återhämtning.

Kirurgisk ingrepp är angiven för:

 • Jag, II-stadier av onkologi, om det inte finns några metastaser;
 • Steg III för att eliminera obstruktion av urinvägarna;
 • Den etablerade formen av prostata adenom, som är resistent mot andra terapier (sällan), om den inte kan avlägsnas genom adenomektomi.

Öppet kirurgiskt ingripande är förbjudet om patienten lider av hjärtsjukdomar, blodkärl, andningsorgan, infektionssjukdomar under exacerbationsperioden.

Om det finns inflammationer i urinvägarna, är blodproppsprocessen kränkt, kommer radikal prostatektomi inte att utföras.

Tekniken för öppen prostatektomi

Kirurgen gör ett snitt från naveln till skönbenet, tar bort lymfkörtlarna. Huvudfasen består i fördelning av prostata, en kapsel, vas deferens. Kirurgen försöker hålla en intakt neuralbunt som är ansvarig för erektilfunktionen, blåsans aktivitet. Vidare utförs återhämtningen av blåsans hals, dess anslutning till urinröret, suturering, sårets dränering. En kateter sätts in i urinblåsan.

Om gråtillgång används används en skårning mellan skrot och anus. Återhämtningsperioden vid operation med denna åtkomst reduceras, men bäckens lymfkörtlar avlägsnas inte och risken för skador på neuralbunten ökar avsevärt. För att ta bort lymfkörtlar är det nödvändigt att göra ytterligare ett snitt.

komplikationer

Radikal prostatektomi präglas av en allvarlig rehabiliteringsperiod (upp till en månad för vissa som drivs på). Patienter tar smärtstillande medel och antibiotika. Avlopp extraheras från såret på den tredje dagen, om mängden sår separerbar minskar. Suturer avlägsnas efter två veckor, kateteret avlägsnas lite senare. Gymnastik Kegel hjälper till att återställa kontrollen av blåsan. Full återhämtning kommer inom sex månader. Patienten kan återgå till jobbet om en månad.

 • Purulenta processer;
 • Blödning om patienten är för aktiv de första dagarna efter ingreppet;
 • Erektil dysfunktion;
 • Inkontinens.

Laparoskopisk borttagning av adenom

Laparoskopi av prostata adenom indikeras om patologin är tillräckligt stor. Utförs under generell anestesi. Flera små punkteringar utförs, trocar introduceras genom dem. Genom sina luckor introduceras arbetsverktyg. Och genom lumen av en av dem - ett laparoskop med en mikrokamera, vilket ger en bild som överförs till bildskärmen.

Förfarandet tar vanligtvis upp till två timmar.

Laparoskopisk borttagning av prostata adenom kräver sjukhusvistelse, men endast för några dagar.

 • Risken för komplikationer är minimal;
 • Katetern placeras i blåsan under en kortare period;
 • Samma dag efter ingripandet kan patienten gå upp, gå i församlingen;
 • Sjukhusets period är flera dagar;
 • Ärr från punkteringar är knappt märkbara;
 • Minimal blodförlust.

Under operationen avlägsnas huvuddelen av prostatavävnaden. En sådan åtgärd förhindrar utvecklingen av återfall.

Terapi av prostata onkologi bör vara komplex. Kirurgisk behandling kompletteras med kemoterapi, strålbehandling eller hormonbehandling. Onkologiska celler förlorar möjligheten att dela, bli gammal, dö.

 1. Kirurgiskt fel En malign tumör kan inte uteslutas helt.
 2. Patienten lider av sjukdomar i det genitourära systemet.
 3. Kirurgi för grad III-IV cancer kan metastaser kvarstå. Det finns möjlighet till återkommande och nederlag av andra organ.

Därför insisterar läkare på att patienter tar PSA-testet var tredje månad efter ingripandet. Detta är den viktigaste indikatorn på patientens tillstånd som genomgick prostatektomi.

Laparoskopisk och robot laparoskopi har ett antal obestridliga fördelar vid avlägsnandet av prostata, men ingreppet som utförs med en robot kan utföras utan det. Till och med trots bristerna i kavitprostatektomi: en lång rehabiliteringsperiod, en större risk för komplikationer, större blodförlust, ett stort ärr och andra. Men en öppen operation är nödvändig, eftersom laparoskopi kontraindiceras om prostata tyngden är mer än 100 g.

Inte alla kirurger litar på robotutrustning eller känner igen fördelen i den, men minimalt invasiv och lågt traumatisk - dess obestridliga fördelar.

Kostnaden för laparoskopisk kirurgi i Moskva varierar från 80 000 rubel till 1 000 000 rubel.

Laparoskopisk avlägsnande av prostata adenom

Laparoskopisk avlägsnande av prostata adenom kan kallas "guldstandard" för behandling av stort prostataadenom (mer än 100 cc).

Laparoskopisk avlägsnande av prostata adenom har flera fördelar jämfört med traditionell öppen adenomektomi:

 • litet ärr efter operationen,
 • kort sjukhusvistelse (i vissa centra 1-2 dagar),
 • kort återhämtningsperiod,
 • mindre blodförlust under operationen,
 • mindre behov av narkotisk analgesi i den postoperativa perioden.

Laparoskopisk borttagande av BPH kan genomföras och retropubic suprapubisk tillgång. Tillgång till prostatan kan delas in Extraperitoneal - inte bryta integriteten hos den peritoneala kaviteten - tillgång till prostatan adenom är inte via den peritoneala håligheten och till blåsan och transperitoneal - genom bukväggen med dissektion av blåsan.

Extraperitoneoskopisk retropubisk adenomektomi används nu allmänt. Laparoscopic retropubic prostatektomi är den mest bekväma, effektiv, lätt genomförbar och acceptabel teknik för laparoskopisk avlägsnande av prostata adenom större än 100 kubikmeter. cm.

Laparoskopisk borttagning av prostata adenom utförs i sjukhusinställningar.

Preoperativ förberedelse för laparoskopisk retropubisk adenomektomi

Liksom varje kirurgiskt ingrepp kräver laparoskopisk avlägsnande av prostataadenom preoperativ beredning. Innan operationen utförs ett antal standard laboratorium och instrumentala studier (blodstatus och urinanalys, koagulation och andra.). Om du tar blodförtunnande läkemedel (antikoagulantia), 7 dagar före operation ska sluta ta dessa läkemedel för att förhindra utvecklingen av intra- eller postoperativ blödning. Före operationen kommer läkaren att förskriva en profylaktisk kurs av antibiotika - det kommer att minska risken för infektionskomplikationer. Normalt är laparoskopisk borttagande av prostata adenom utförs under narkos - du kommer att vara medvetslös för hela perioden drift. På kvällen före operationen kommer en anestesiolog att prata med dig. Du kommer att underteckna ett informerat samtycke för operation och bedövning.

På dagen för operationen är mat förbjudet, bara på kvällen före behandlingen får en lätt middag senast sju på kvällen.

30-40 minuter före operationen kommer du att vara premedicated, detta kommer att bidra till att förhindra utvecklingen av somatovegetative reaktioner som uppstår på grund av ökad ångest och känslomässig stress.

Vad händer under laparoskopisk borttagning av prostata adenom?

Verksamheten utförs i litotomi-läget - du kommer ligga på ryggen, benen är installerade i specialstöd, huvudänden nedanför foten. En kateter kommer att införas i urinblåsan för att tömma urinen, varefter kirurgen kommer att börja utföra laparoskopisk avlägsnande av prostata adenom. Först kommer operativ urolog att göra ett litet snitt på 1,5-2 cm i navelbandets område. Utan att skära bukhinnan blint med hjälp av pekfingret skapar utrymme för introduktionen av den första trokaren.

Nästa, med användning samorazduvayuschegosya cylindervolym av 700 ml, som infördes genom trokaren förlängning genom retropubic utrymme (utrymme Retzius) för att skapa det kirurgiska området. Nästa redan är under kontroll av laparoskop insatt genom den första trokaren, är de andra trokarer inställd såsom visas i figuren. En laparoskop - ett metallrör med en miniatyr endoskopiska kameror, gör det möjligt att visa alla manipulationer som utförs av kirurgen på skärmen. Dessutom installerade trokarer tillåta matning till det kirurgiska avlägsnandet nödvändig för prostata adenom Instruments. Diatermi, dissektorer, etc. Efter avbildning av prostata kirurgen skär genom kapseln och producerar enukleation av prostata adenom. Vid slutet av behandlingen av BPH fragmenten avlägsnas och utrymmet är inställt i Retzius dränering. Genom urinkatetern tvättas blåsan med saltlösning. Operationen tar i genomsnitt 150 minuter.

Efter laparoskopisk avlägsnande av prostata adenom

Efter operationen lämnas katetern i blåsan i 2-4 dagar. Alldeles nästa dag efter operationen får du gå ut ur sängen, och om några dagar kommer du att släppas hem. Efter operationen kommer det att bli nödvändigt att ta antimikrobiella läkemedel för att förhindra smittsamma komplikationer, dricka mer vätska för god urinledning och begränsa fysisk aktivitet. Laparoskopisk borttagning av prostata adenom resulterar i symptomavlastning på 98% på omfattningen av prostatiska symptom. Samtidigt tas alla prostata vävnader bort, så att det i efterföljande fall inte finns behov av återbehandling.

Urininkontinens och sexuell funktion efter laparoskopisk borttagning av prostata adenom

Urininkontinens efter laparoskopisk avlägsnande av prostata adenom uppenbarar sig vanligen som stressinkontinens sekundär slemhinnans insufficiens. Det kommer att ta lite tid att återfå kontrollen över urinering, ibland kan det ta 6 månader eller mer. Om före operationen du inte hade problem med erektion, sedan efter operationen, finns inga problem med sexuell aktivitet.

Det sista ordet med medicinsk teknik är robotassisterad verksamhet. För närvarande är det möjligt att utföra robotassisterad radikal prostatektomi för behandling av prostatacancer. Men vid behandling av adenom är denna typ av operation så mycket dyr, och därför olämplig.

Laparoskopisk avlägsnande av prostata adenom

Laparoskopisk avlägsnande av prostata adenom är ett mindre invasivt alternativ till öppen operation för stor prostata adenom.

Transuretral resektion av prostata adenom är den vanligaste tekniken för behandling av prostata adenom med en storlek upp till 100-120 cm. Cu. Men i genomsnitt 10% av patienterna minimalt invasiv behandling av benign prostatahyperplasi är inte möjligt på grund av den stora storleken av prostatakörteln (mer än 100-120 cc). Förutom närvaron av åtföljande sjukdomar såsom urolitiasis, urinblåsan diverticula, ljumskbråck eller ankylos i lederna i de nedre extremiteterna, kan begränsa användningen av transuretral resektion och andra minimalt invasiva procedurer för avlägsnande av benign prostatahyperplasi. I dessa fall är det bästa sättet att behandla prostata adenom laparoskopisk borttagning.

Det första laparoskopiska avlägsnandet av prostataadenom beskrivs av Mariano 2002. Mariano och hans kollegor publicerade resultaten av transperitoneal laparoskopisk borttagning av adenom hos sextio patienter. Den genomsnittliga storleken på körteln var 144+41 cm, varaktigheten av kirurgisk ingrepp var 138+24 minuter och blodförlust 331 ± 149 ml. Ingen patient utvecklade urininkontinens efter laparoskopisk borttagning av prostatakörteln. En annan läkare beskrev laparoskopisk avlägsnande av prostata adenom från den retarderade extraperitoneala metoden hos 18 män. Den genomsnittliga tiden för operationen var 145 minuter och den genomsnittliga blodförlusten var 195 ml. Alla patienter noterade den fortsatta fullständiga kontrollen av urinering efter operationen.

För närvarande utövar de flesta kirurger runt om i världen laparoskopisk avlägsnande av prostata adenom från den retropubiska extraperitoneala tillgången, det kallas också den retropubiska extraperitonealen. Kärnan extraperitoneal eller extraperitoneal tillgång är att under operation, inte kirurgen inte kränka integriteten hos bukväggen, vilket minskar risken för skador på bukorganen och utvecklingen av tarmobstruktion på grund av sammanväxningar.

Utrustning för laparoskopisk borttagning av prostata adenom

Laparoskopisk avlägsnande av prostata adenom utförs med särskild utrustning. Tillgång till inre organ utförs med hjälp av trokar, vilket är ett ihåligt rör. De introduceras i den inre kaviteten hos en person som använder stilettos genom små snitt på huden. I framtiden är stiletten avlägsnas och en lumen troakarer till kirurgiska verktyg levereras för att utföra kirurgiska ingrepp. Genom lumen i första troakaren införs videolaparoskop - ett specialverktyg, utrustad med mikrokamera och låter dig få en bild av operationsområdet, som visas på skärmen. Som regel är tre till fem trocars nödvändiga för kirurgens arbete.

Figur. Figuren visar introduktionen av trokar i kaviteten genom bukväggen.

Figur. Figuren visar trokaren som används för laparoskopisk borttagning av prostata adenom.

Laparoskopisk borttagning av prostata adenom kräver obligatorisk sjukhusvistelse, så du måste spendera några dagar på sjukhuset. Preoperativ beredning och postoperativ vård skiljer sig praktiskt taget inte från det vid transuretral resektion av prostata adenom, så du kan läsa om det i artikeln "Transuretral resektion av prostata adenom".

Laparoskopisk borttagning av prostata adenom utförs alltid under generell anestesi.

Vad händer under laparoskopisk borttagning av prostata adenom?

Figur. Figuren visar ett exempel på inställningen av trokare för laparoskopisk kirurgi.

Efter anestesi ges patienten placerad i Trendelenburg-positionen, d.v.s. på baksidan med huvudänden, belägen under bäckenet. En kateter sätts in i urinblåsan för att tömma urinen.

Den första trokaren sätts blint i navelbandets område genom en 1 cm hudinsats. Vidare, med hjälp av en uppblåst 700 ml cylinder expanderar kirurgen spårutrymmet för att skapa ett driftsfält. De återstående trocrarna installeras under kontroll av videolaparoskopet. Genom sina luckor till operationsfältet används arbetsredskap, med hjälp av vilka kirurgen utför manipulationer. Efter visualisering av prostatakörteln börjar kirurgen att avlägsna adenom, eller snarare, dess enukleation. De borttagna delarna av prostata är uppdelade i fragment och avlägsnas, dräneringen installeras i prostata bädden. I slutet av operationen tas alla verktyg bort, skärningar sutureras.

I genomsnitt varaktighet kirurgiskt ingripande är 150 minuter.

Fördelar med laparoskopisk avlägsnande av prostata adenom

Laparoskopisk borttagning av prostata adenom har följande fördelar jämfört med öppen adenomektomi:

 • Den lägre förekomsten av komplikationer under kirurgisk ingrepp, inklusive blödning, som kräver blodtransfusion;
 • Mer än kort kateteriseringstid blåsan;
 • Lite uttryckt smärt syndrom, och följaktligen ett mindre behov av anestesi;
 • På kvällen efter operationen får patienten gå upp och gå. Tidig återhämtning av fysisk aktivitet;
 • Mer än kort sjukhusvistelse och tidigt återvända till det vanliga sättet att leva
 • Utmärkt kosmetisk effekt: Efter kirurgisk ingrepp kvarstår knappt märkbara ärr 0,5-1 cm långa på huden.
 • Under operationen utförs enukleering av prostata adenom, d.v.s. det mesta av körtelvävnaden avlägsnas, vilket minskar risken för återbehandling till ett minimum. Dessutom, efter laparoskopisk avlägsnande av BPH uppträder lindring av symptom på mer än 90% på en skala av prostatasymptom I-PSS.

Om biverkningar och effekten av operation vid urinering och erektil funktion kan du läsa i artikeln "Komplikationer efter borttagning av prostata adenom."

Vad är prostata adenektomi?

Radikala metoder för kirurgiska ingrepp för att avlägsna av benign prostatahyperplasi blekna i bakgrunden, och ersätta dem komma nya typer av verksamheter med olika sätt att deras genomförande.

Typer av operation

Det finns tre modifikationer av kirurgiska ingrepp för prostata adenom, som skiljer sig i den inledande åtkomst, och tekniker för drift:

 1. Störande adenomektomi Under vesikala adenomectomy åtkomst till hårdvaran genom nizhnesredinnoy snitt från naveln till blygdbenssammanfogningen med gradvisa spädmuskelskikten avleda vaskulär infiltration in i blåsan, är prostatakörteln isoleras sedan som skärs ut.
 2. Sen adenomektomi. Åtkomst görs också genom att skära huden under naveln, i det här fallet dissoneras inte blåsans vägg.
 3. Avlägsnande av prostata genom urinröret (Transuretral prostatektomi) utförs under visuell kontroll med hjälp av diatermkoagulyatora och endoskop. Endoskopet förs in i urinröret är tillverkat excision hyperplastisk prostata. Denna typ av operation anses vara den minst traumatiska.

Indikationer för adenomektomi

Den ständiga utvecklingen i tillväxt och utveckling av prostatakörlens atypiska celler kan leda till ogynnsamma och livshotande konsekvenser.

Det finns ett antal tillstånd och symptom som indikerar att adenomektomi är nödvändig:

 1. Graden av utvidgning av prostatakörteln;
 2. Störningar i funktionen av ackumulering och urin urinblåsning ur urinblåsan (parametrar för urodynamik);
 3. Frekventa svårigheter vid urineringsprocessen;
 4. Utseendet av resterande urin (ett stort antal) på grund av dysfunktion i muskel-derzor (skjuter urinen ur blåsan);
 5. Patologisk expansion av kaviteterna i de övre delarna av urinvägarna;
 6. Otillbörlig urin in i urblåsan tillbaka i urinledarna (återflöde);
 7. Urinretention (akut eller ofta återkommande);
 8. Vanliga inflammatoriska sjukdomar i urinvägarna (uretrit, cystit, pyelonefrit);
 9. Utveckling av brist på njurfunktioner (oftare finns det en kronisk form av njursvikt).

Kontra

Operationen för fullständig resektion av prostatakörteln är kontraindicerad i sådana fall:

 1. Om någon inflammatorisk process fortskrider i kroppen (det kan verifieras genom laboratorietester och insamling av anamnese);
 2. Du kan inte utföra en operation vid dekompensering av diabetes mellitus;
 3. Hjärtpatologi (dekompenserad) är också en direkt kontraindikation för kirurgi;
 4. Akut hjärtinfarkt, tromboembolism och andra akuta tillstånd
 5. Adenomektomi i anamnesen;
 6. Respiratoriska systemets patologi (dekompenserade tillstånd);
 7. Detektion av malignitet hos processen i prostatakörteln (cancer).

Framställning av

Förberedelse för operationen utförs beroende på närvaron av samtidig patologi hos andra organsystem.

Vid funktionsstörningar i andningsorganets arbete, såväl som hjärt- och kärlsystemet, ordineras lämpliga läkemedel för att rätta till tillståndet.

Framsteg av operationen

 1. vesikal prostatektomi. Patienten bör ligga på operationsbordet med ett något upphöjt bäcken. Tillträde görs genom ett median snitt (längsgående eller tvärgående). Blåsan fylls först med en varm saltlösning genom urinkatetern. Bubbelväggen är fastsatt mellan de två hållarna och gör ett snitt genom alla lager. Undersök sedan blåsans hålighet, hitta urinhinnan, urinväggen. För att avlägsna adenomen är det nödvändigt att skära urblåsans vägg på den plats som passerar den i urinröret, detta görs med en elektrisk kniv. Ibland är det nödvändigt att sätta in ett finger i ändtarmen för att bättre visualisera prostata. Efter avlägsnande av prostatakörteln undersöks hennes säng noggrant, hemostas utförs, såret sutureras skikt för skikt.
 2. Den bakre delen Adenomektomi utförs genom snittet nedanför navelområdet utan disseminering av blåsan, prostylkärlens kapsel genomborras ovanför och under den avsedda platsen för dissektion. Därefter avlägsnas körtelens vävnad med hjälp av en sax eller manuellt. Punkta prostatan snyggt utan att skada urinröret och urinblåsan, utför sedan hemostas och skikt för skikt sår såret.
 3. transuretral Resektion av prostatan är att genomföra en resektion av hyperplastisk körtelvävnad med användning av diatermisk koagulering under kontroll av endoskopet. Tidigare är patienten i litotomipositionen (benen böjda vid knäna och upphöjt bäckenet). Under resektion sprutas prostata vävnader ständigt med fysiologisk saltlösning för att kyla dem. Det finns flera typer av transuretral resektioner i prostatakörteln: totalt, partiell, radikal. Valet av typen av operation beror på utvecklingsstadiet av processen och typen av tumörens cellulära komposition.

recensioner

Mikhail, 55 år gammal:

Efter att ha utfört transuretralt avlägsnande av adenomfilt förbättring, försvann komplikationer och smärta efter urinering. Efter operationen var smärtan som sådan inte mycket nöjd med resultatet.

Denis, 59 år gammal:

Efter diagnos av prostata adenom behandlades jag länge hemma med hjälp av folkmedicin, jag ville verkligen inte gå till operationen. Behandlingen varade tills det ögonblick som urinflödet upphörde helt och kraftiga våldsamma smärtor uppstod i buken och könsorganet. I ett nödsituation har jag genomgått operation och för närvarande känner jag mig bra!

Postoperativ period

Efter adenomektomi kan patienten uppleva smärta i det operativa såret, injicerande smärtstillande medel används för att lindra tillståndet.

I urinen kommer de första tre dagarna att bli blod. En man måste vara på sjukhuset i 6-7 dagar för att övervaka kroppens tillstånd, njurarnas och blåsornas funktion, ledernas konsistens.

Nästa dag efter operationen rekommenderas att få upp fötterna åtminstone flera gånger om dagen, detta är nödvändigt för att förhindra bildandet av vidhäftningar i bäckenhålan.

Tung fysisk aktivitet är endast tillåten efter 4-5 veckor.

Videon ägnas åt den retarderade nya adenomektomi:

Laparoskopisk retropubisk adenomektomi

Laparoskopisk adenomektomi är en avancerad metod för behandling av patienter med stort prostataadenom (mer än 90-100 cc).

Fördelar med traditionell öppen adenomektomi:

 • kort sjukhusvistelse,
 • kort återhämtningsperiod,
 • mindre blodförlust under operationen,
 • Det är inte nödvändigt att använda narkotiska analgetika i den postoperativa perioden.
 • Den största fördelen med denna operation är att när patienten komorbiditet som: blåsa stenar, bråck och urinblåsan diverticula kan utföra samtidiga operationer för att ta itu med dessa avvikelser var inte signifikant förlänga tiden för driftsfördelar.

  Laparoskopisk borttagande av prostata adenom genomför vi retropubic tillgång utan att äventyra integriteten i bukhålan - tillgång till prostata adenom utförs inte genom buken och framför blåsan.

  Extraperitoneoskopisk retropubisk adenomektomi används nu allmänt. Laparoscopic retropubic prostatektomi är den mest bekväma, effektiv, lätt genomförbar och acceptabel teknik för laparoskopisk avlägsnande av prostata adenom större.

  Liksom varje kirurgiskt ingrepp kräver laparoskopisk avlägsnande av prostataadenom preoperativ beredning. Innan operationen utförs ett antal standard laboratorium och instrumentala studier (blodstatus och urinanalys, koagulation och andra.). Om du tar blodförtunnande läkemedel (antikoagulantia), 7 dagar före operation ska sluta ta dessa läkemedel för att förhindra utvecklingen av intra- eller postoperativ blödning. Normalt är laparoskopisk borttagande av prostata adenom utförs under narkos - du kommer att vara medvetslös för hela perioden drift. På kvällen före operationen kommer en anestesiolog att prata med dig. Du kommer att underteckna ett informerat samtycke för operation och bedövning.

  På dagen för operationen är mat förbjudet, bara på kvällen före behandlingen får en lätt middag senast sju på kvällen.

  30-40 minuter före operationen kommer du att vara premedicated, detta kommer att bidra till att förhindra utvecklingen av somatovegetative reaktioner som uppstår på grund av ökad ångest och känslomässig stress.

  Vad händer under laparoskopisk borttagning av prostata adenom?

  Endomedokirurgisk avlägsnande av prostata adenom

  Verksamheten utförs i litotomi-läget - du kommer ligga på ryggen, benen är installerade i specialstöd, huvudänden nedanför foten. En kateter kommer att införas i urinblåsan för att tömma urinen, varefter kirurgen kommer att börja utföra laparoskopisk avlägsnande av prostata adenom. Först kommer operativ urolog att göra ett litet snitt på 1,5-2 cm i navelbandets område. Utan att skära bukhinnan blint med hjälp av pekfingret skapar utrymme för introduktionen av den första trokaren.

  Vidare, med hjälp av trokardysektorn introducerad genom denna trokar, utvidgas det retropubiska utrymmet (Retcius-rymden) för att skapa ett operativt fält. Vidare, under kontroll av laparoskopet, infört genom den första troken, är den återstående trokaren installerad. I vår praktiken använder vi 3D HD videolaparoskop - ett metallrör med två miniatyr endoskopiska kameror, gör det möjligt att visa alla manipulationer som utförs av kirurgen på skärmen 3D-HD-skärm. Den här utrustningen gör att du kan fördela anatomiska strukturer mer exakt, vilket i sin tur förbättrar användarhandbokens kvalitet. Dessutom installerade trokarer tillåter tillförsel till den kirurgiska platsen nödvändig för avlägsnande av prostata-adenom Instruments. Ultraljuds DISSEKTOR, grepp, sug-, etc. Efter visualisering av prostatakapseln kirurgen dissekerar och producerar prostata adenom enucleation. Vid slutet av proceduren avlägsnas fragment av prostata adenom. Prostas kapsel är hermetiskt förseglad. Dräneringen installeras i Retzius-utrymmet. Genom urinkatetern tvättas blåsan med saltlösning. Operationen tar i genomsnitt 60-90 minuter.

  Efter operationen placeras en särskild uretralkateter, som lämnas i blåsan i 4-5 dagar. Alldeles nästa dag efter operationen får du gå ut ur sängen, och om några dagar kommer du att släppas hem. Efter operationen kommer det att bli nödvändigt att ta antimikrobiella läkemedel för att förhindra smittsamma komplikationer, dricka mer vätska för god urinledning och begränsa fysisk aktivitet.

  Urininkontinens efter laparoskopisk avlägsnande av prostata adenom uppenbarar sig vanligen som stressinkontinens sekundär slemhinnans insufficiens. Det kommer att ta lite tid att återfå kontrollen över urinering, ibland kan det ta 6 månader eller mer. Om före operationen du inte hade problem med erektion, sedan efter operationen, finns inga problem med sexuell aktivitet.