Huvud
Symptom

Orsakerna till blodets utseende i urinen och vad ska man göra?

I medicinska kretsar kallas blodet i urinen en hematuri som överstiger den fysiologiska normen. Det är inte en självständig sjukdom. Detta är ett tecken på en annan patologisk sjukdom. Termen är som ett latinskt ord hematuri. I översättning från det antika grekiska språket betyder blod och urin.

Typer av hematuri

Beroende på sjukdomsformen finns det två typer:

 • brutto~~POS=TRUNC hematuri (Makroskopisk). Blodet är synligt för det blotta ögat. Färgen på urinen kan sträcka sig från rosa till ljusrött. Möjlig utseende av blodproppar, föroreningar, pus.
 • mikrohematuri (Mikroskopisk). I urinen, en liten andel blodkroppar. Färgen förändras inte radikalt. Förändringen finns endast i laboratoriestudier eller med hjälp av speciella prov.

Av händelsefaktorer är hematuri uppdelad i:

 • postrenal - det är associerat med njursjukdomar och deras skador.
 • extrarenal - orsakad av andra sjukdomar.

Kom ihåg! Om du hittar även de minsta tecknen på urinladdning med blod, ska du omedelbart söka kvalificerad hjälp från en läkare för en noggrann analys och undersökning. En sådan patologi kan vara dödlig för människans liv!

Tecken och manifestationer

Smärta i urinblåsan, kanalen uppstår både efter processen och direkt under urinering. Kan brinna och undampas. Det ger en ursäkt och information för analysen och upprättandet av en differentierad diagnos. Det är nödvändigt, eftersom orsakerna till smärtan kan vara olika. Det finns en lista där det finns upp till 200 faktorer av sådan manifestation som blod i urinen. Oftast är det infektioner, stenar, maligna tumörer och skador. Vi ger några exempel.

 1. Om pyelonefrit (njurens inflammatoriska sjukdom), nefroptos (utebliven njurfunktion) och den traumatiska händelsen signalerar smärtsamma impulser i nedre delen av ryggen, i sidan eller under scapulaen.
 2. Med en signifikant blodförlust kommer en allmän, svag, illamående, yrsel, blek hud och konstant törst att berätta om intensiv frisättning av blod i urinen.
 3. Huvud tecknen på urolitisk förekomst kan erkännas genom ett stort urval av täta formationer (konkrement), klåda, sand och blodproppar i urinen.
 4. Om urladdningen i form av avlånga blodproppar av rosa, gulaktiga och gröna nyanser pekar de på den sjuka leveren, mindre ofta - gallblåsan. Bilirubin bestämmer hemolysen av röda blodkroppar.
 5. Pinsamt signalerar en signifikant blödning med processen för tilldelning av en stor blodpropp. Det är också möjligt att lämna urin av en stor sten som blockerar ingången till urinröret.
 6. Betydande blodproppar i urinen pratar om sannolikheten för cancer, vilket kommer att kräva operation.
 7. När urinblåsans inflammation (cystitis) är klåda, gnuggar, mindre ofta pus. Urinering åtföljs av bränning.

Symtom dessutom:

Om blodet i urinen inte åtföljs av andra fenomen och tecken, då är detta ett dåligt tecken. Värre än det kan bara vara en malign tumör. Ytterligare symptom:

 • minskad fysisk aktivitet
 • generell svaghet, illamående
 • hudens hud
 • temperatur;
 • klåda, brinnande, gnidning;
 • frekventa önskningar.

Tänk på de viktigaste sjukdomarna i vilka blod utsöndras i urinen.

Njursjukdom

Manifestation av hematuri förekommer hos både kvinnor och män. Möjlig urladdning av blod i urinen hos en nyfödd på grund av medfödd patologi. Med inflammation i njurarna är det nödvändigt att ta både ett blodprov och ett urintest. Symtom på denna sjukdom förefaller sent. En förändring i det värre för arbetet med en njure leder till den aktiva fasen av den andra. Hon arbetar med slitage, för två. Och det är svårt att diagnostisera patologi. Behandlingen är långsiktig. I den försummade formen är det enda sättet att bli av med problem.

symptom:

 • ett felfunktion i urinröret
 • Tilldelningen av urin är vanligare, eller urinflödet är helt stört.
 • smärtsam urinering, klåda, pus;
 • svår smärta i ryggen, midjan, med en osäker plats
 • svullnad i ansiktet;
 • minskad aptit
 • temperatur.

Biokemisk analys avgör omfattningen av njurskador vid pyelonefrit. Förekomsten av blod i urinen är det första tecknet. Det är nödvändigt att veta hur urinfärgen förändras med pyelonefrit. Mörkblod i urinen indikerar en ökad nivå av röda blodkroppar och närvaron av purulenta innehåll. Vid laboratorieanalyser studeras även leukocyter och cylindrar. Bilirubin indikerar en inflammatorisk process. Utseendet av aceton låter dig bestämma graden av sjuklighet. Närvaron av protein, nitrit är ett tydligt tecken på bakteriell njureinfektion.

Frekventa fall är njurkolik. Det finns smärtsyndrom i antingen vänster eller höger sida. Det uppstår plötsligt. Kolik i njurområdet indikerar förekomst av urolithiasis. Detta leder i sin tur till skelettet i bäckenet och sträcker njurarnas väggar. För att överlämna analysen av urin vid pyelonefrit är det nödvändigt. Bara på detta sätt kan du identifiera den sanna källan till sjukdomen och korrigera den i tid. Många patienter, som har gått igenom analysen, försöker dechifiera själva forskningen. Beräkna siffran och nivån på indikatorerna. Rätt att göra detta och utse rätt behandling kan bara en högkvalificerad specialist!

Kom ihåg! Njurens patologi måste behandlas i tid. Det kräver akut sjukhusvård, intensivvård och ibland operation.

Hos män

En vanlig orsak till hematuri hos män är prostatahyperplasi. Tidigare kallades sådana sjukdomar prostata adenom. Under processen av denna sjukdom bildas små knutar, komprimera urinröret med tillväxt. Förändringen leder till en kränkning av urinvägs frigöring. Blod i urinen med prostatit kommer ut i en modifierad form. Det är mjölk, vit, färglös eller gul i färg, som i en hälsosam organism. Men patienten är ofta en mörk färg. Adenom ger alkalinitet till urin, hos friska människor är det surt. Bilirubin indikerar en inflammatorisk process. Urgent behandling krävs.

Ofta i de tidiga stadierna är det inte möjligt att diagnostisera denna källa till hematuri. Och detta leder i sin tur till komplikationer, tumörer och cancer, vilket i 80% av fallen kräver operation.

symptom, som den avgörande faktorn för att ta analysen:

 • urinering sker snabbare, har intermittent karaktär, medan en person upplever svår smärta;
 • minskad sexuell lust, minskad styrka och följaktligen brist på kön;
 • smärta i urinröret och perineum, gnidning, klåda.
 • blod i urinen kan frisläppas ofrivilligt droppe för droppe;
 • smärta i ländryggsregionen;
 • torr mun och törst;
 • förstoppning.

Med sådana symtom behöver du omedelbart kontakta en urolog. Han kommer att ordinera ett botemedel. Om resan till läkaren skjuts upp, så kommer mannen inom en vecka att rekommenderas att göra det av andra. Orsaken är lukten av spontant utsöndrat blod i urinen. Kanske kommer konan att råda det att göra det på grund av bristen på sex.

I laboratoriestudier i sådana fall är huvudfaktorerna densiteten av blod i urinen, färg och urinreaktion, liksom mängden protein, leukocyter, bilirubin, acetonivå, leukocyt-lokalitet. Sammantaget ger en klar bild av sjukdomen i sig. En vecka före provet kan du inte dricka alkohol, ta uroseptika och antibiotika. Det är nödvändigt att hålla sig till en hälsosam diet.

Även hematuri kan utvecklas av följande skäl:

 • Under stark fysisk ansträngning. I sådana fall har metaboliter - kolhydrater, lipider, proteiner, nukleinsyror, inte tid att bearbeta i njurarna. Orsaken är ett ökat och långvarigt tryck på organen.
 • Anemi. Blodsjukdomar leder till förändringar i urinrörets funktion. I urinen finns blod, proteinkroppar, bilirubin i en hög procentandel.
 • Prostata tumör. Hematuri observeras efter operationen för att avlägsna cancer.
 • Geppel-Landau syndrom. Dessa är ärftliga sjukdomar, där formationerna växer på organ som ryggraden, testiklarna och njurarna.
 • Sten i njurarna, urinblåsa, trauma.
 • Brist på vissa enzymer i kroppen och frekvent användning av djurfoder.
 • Vid användning av vissa medicinska produkter.

Viktigt! Behandling kan inte alltid ordineras korrekt. Därför är upprepad analys av sjukdommens ursprung och ytterligare studier helt enkelt nödvändiga! Adenom kan bli en falsk diagnos, och huvudorsaken är en tumör hos njurarna, urinröret eller urinblåsan.

kvinnor

Kvinnlig hematuri uppträder ofta under menstruation. Anemi - anemi är orsaken till detta. I fall av blodförlust överstigande 80 gram sägs det att det finns signifikant anemi, vilket kan vara extremt farligt för hälsan. Järnbristanemi kan också utvecklas. Det provocerar tilldelningen av varje månad med stora blodproppar. De försvinner efter behandling av sjukdomen. Endast en kvalificerad läkare kan diagnostisera och ordinera behandling. Därför är anemi inte en ursäkt för att börja svälja tabletter med hög koncentration av järn.

Ibland kommer blodproppar ut en vecka från bara en kvinna som födde. Varför visas, och vad kan det vara? Sådana tecken kan uppstå efter en kejsarsnitt. Kanske orsaken till en dålig livmoderkontraktion. Det är inte ovanligt för postpartumanemi, vilket leder till förändringar i genitourinary systemets funktioner.

Ett mer farligt symptom är blod i urinen under graviditeten. Det ger en signal om loppet av inflammatoriska processer, den utvecklande infektionen. Mindre vanliga orsaker är anemi och utseendet av tumörer. Men färgen på urin hos gravida kvinnor är ännu inte ett faktum av sjukdom. Färgen på urinen kan förändras efter att ha ätit matfärgsmedel - apelsiner, betor, morötter och andra. Ofta utvecklar framtida mödrar inflammation i urinröret, eftersom kroppen under denna period är utsatt för olika typer av infektioner och är mycket mottaglig. Ibland brinner det, klåda. Med sådana faktorer är det nödvändigt att ta prov, för att inte skada det utvecklande fostret. Resultaten av laboratorietester kommer att fastställa nivån av närvaron av leukocyter, erytrocyter, mikrober och andra infektionspatogener. Bilirubin - ett gallpigment, kommer att indikera hur lever och gallblåsa fungerar. Ibland släpps blod med urin av mindre allvarlig orsak - trycket i livmodern på urean.

Endast en kvalificerad läkare kan diagnostisera och ordinera behandling.

Därför är anemi inte en ursäkt för att börja svälja tabletter med hög koncentration av järn.

Även hos kvinnor kan hematuri utvecklas av följande skäl:

 • Sjukdomar i genitourinary systemet.
 • Cystitis, som en speciell form av infektionsförändringar i njurarna.
 • Pyelonefrit i akuta och kroniska former.
 • Mottagning av orala preventivmedel, vilket minskar tonen i det lilla bäckens kärl.
 • Neoplasmer är både godartade och maligna.
 • Skada. Tårar av vävnad, deras skada leder till utseendet av blod i urinen.
 • Anemi, hemofili och andra sjukdomar som är förknippade med blodkoagulerbarhet i kroppen.
 • Bilirubin som indikator på leversvikt.
 • Kirurgisk ingrepp är en operation.

OBS! I alla fall, med den minsta förändringen i urinfärgen, är varje kvinna skyldig att söka läkarvård från en medicinsk institution.

barn

Analys av urin ger en allmän uppfattning om barnets kropps hälsa. Barn bör testas regelbundet. Detta minskar risken för att utveckla kroniska sjukdomar i urinröret, förhindrar pyelonefrit och andra sjukdomar. Om du inte utför laboratorietester i tid, kan det vara nödvändigt att utföra kirurgi vid en sådan tidig ålder. Blodiga spår och pus på barnets underkläder är skyldiga att varna varje förälder. Klagomål om klåda bör inte heller ignoreras. Blod i barnets urin är det första tecknet på patologi i kroppen. Vad ska jag leta efter?

 • Lukten av ammoniak i barnens urin signalerar en blåsning. Särskilt förekommer ofta hos tjejer. Under påverkan av bakterier sönderdelas urin och luktar av ruttna äpplen.
 • Med uttorkning av kroppen minskar sockertillväxten densiteten i urinen.
 • Urinrörets infektion indikeras av proteinet. Detektion av leukocyter talar också om en sådan sjukdom.
 • Bilirubin indikerar en leversjukdom.
 • Anemi är också en av de viktigaste faktorerna vid utseende av hematuri.

Den normala färgen på urin hos en nyfödd är färglöst eller lätt halm. Om det ändras är det en alarmerande signal om sjukdomsförloppet, vilken typ av kvalificerad behandling som behövs. Svårigheten för föräldrar är att barnet inte kan säga att det gör ont. Därför bör mammor och pappor vara uppmärksamma på fakta om förändringar i färgen på urin hos nyfödda, för att inte starta processen som kräver operationen.

Symtom på hematuri hos barn:

 • smärta i sidan, buken;
 • temperatur och feber;
 • smärtsamma processer i urinprocessen
 • svullnad;
 • rosa, röd, brunaktig urinfärg.

I sådana fall måste du också samla in en släktforskning. Detta kommer att göra det möjligt att bestämma den möjliga genetiska predispositionen för nefrit, njursjukdom och andra typer av sjukdomar som överförs genom arv.

Viktigt! Om det finns minst en faktor i symptomlistan, är det nödvändigt att snarast gå till en medicinsk institution för barnläkaren. Genomförande av laboratorietester ger möjlighet att utse rätt behandling och förhindra utveckling av kroniska sjukdomar från en tidig ålder!

Diagnos och behandling av hematuri

Som redan nämnts är blodet i urinen inte en sjukdom. Detta är en faktor som indikerar patologiska förändringar i människokroppen. Svåra sjukdomar utgör i bästa fall ett stort hot mot hälsan, i värsta fall för livet. Därför måste behandlingen börja med att orsaka och behandla den underliggande sjukdomen. Samtidigt kom ihåg att isolerad (asymptomatisk) hematuri inte kräver medicinsk intervention.

Allmänna behandlingsregler.

 1. Utför röntgen av urinledaren och njurarna.
 2. Ultraljudsundersökning - införandet av ett särskilt ämne för att erhålla röntgen.
 3. Datortomografi.
 4. Cystoskopi för att bedöma infektionsgraden i urinröret och urinblåsan.
 5. Gynekologisk undersökning för kvinnor.
 6. Genomförande av urin och blodprov, vid behov - ytterligare laboratorietester.
 7. Vid infektionssjukdomar, utnämning av antibakteriella läkemedel, såsom cifazolin, antispasmodik, för att lindra smärta.
 8. Införandet av hemostatiska och blodkoagulerbara läkemedel, om orsaken till morbiditet är anemi.
 9. Upprätta dränering, kateter för att tömma urin från njurarna.
 10. I särskilt svåra fall, kirurgisk ingrepp.

Det finns många terapimetoder. Vi granskade huvudlistan. Hematuri, om den lämnas obehandlad, kommer att leda till kroniska stadier av urolithiasis, polycystos, nefroptos, hydronephrosis, pyelonefrit, maligna tumörer i njurarna och urinvägarna.

Var medveten om! Utvecklingsgraden av kroniska patologier de senaste åren växer snabbt på följande sätt:

 • dålig miljöbakgrund,
 • naturliga faktorer,
 • ohälsosam kost,
 • fel sätt att leva,
 • dåliga vanor.

Kom ihåg! Untimely att gå till doktorn kommer att starta kraftfulla patologiska processer. De kommer att leda till spridning av större sjukdomar, samtidig komplikationer som inte kan behandlas utan operation. Ta hand om dig själv och din hälsae!

Vad är blod i urinen: orsaker och behandling av hematuri

I några kroniska och akuta patologiska processer är huvudsymptomen blod i urinen - hematuri, hos män och kvinnor är det ibland följt av smärta, brinnande hål i urinröret. Urinering kan vara smärtsamt, det är en försämring i det allmänna tillståndet, en ökning av kroppstemperaturen. Diagnos av hematuri utförs genom visuell undersökning av färgskärmen av urin (se exempel på bilden), laboratorietester.

Vad är blod i urinen?

Hematuri är närvaron av röda blodkroppar - erytrocyter. De är närvarande på grund av inflammatoriska processer av vävnader, organ, mekanisk skada, inre blödning. Villkoren är en markör för kroniska infektioner i genitourinary systemet. Hematuri är uppdelad i makrohematuri och mikrohematuri (latent blod) med antalet erytrocyter. Mikroskopisk hematuri kan inte detekteras utan hjälp av ett mikroskop. Stora blodproppar finns i urinrörets skador.

skäl

Erytrocyter kan tränga igenom urinen från de organ som producerar det, filtrera det och ta bort det. Vanliga orsaker till hematuri:

 • infektion i genitourinary systemet;
 • maligna neoplasmer;
 • trauma i urinröret
 • konglomerat (bestämd av ultraljud);
 • Vaskulära sjukdomar, till exempel tromboflebit
 • godartade tumörer
 • hög belastning på njurarna.

kvinnor

Hematuri hos flickor av ung ålder är som regel ett tecken på blåsning av blåsor. För äldre kvinnor är erytrocyter i urinen åtföljda av smärta:

 • med sjukdomar i det genitourära systemet;
 • tumörprocesser i urinröret
 • akut glomerulonephritis;
 • ektopisk graviditet
 • blåsans skador.

Hematuri utan smärta betyder:

 • nedsatt njurfiltrering
 • skleroserande vävnader;
 • Förekomsten av kronisk pyelonefrit.

Vid graviditet

Förekomsten av hematuri under graviditeten i början och sena perioder kan prata om tre saker: njureproblem, urinvägsinfektion, urinskador. I närvaro av blod kontrolleras dess ursprung. Om blodet är skarlet, är det kvar på underkläderna, det är förmodligen ett tecken på hotet om att graviditeten avslutas. Blodig urladdning av en liten mängd i form av flingor är en följd av njursjukdom eller cystit. Med tecken på blodutsläpp, utseende av blodproppar, ska flickan omedelbart söka hjälp på sjukhuset, ring till en läkare.

Hos män

Blod med urinering hos män utan smärta är närvarande vid njurinfektioner. I andra fall är utseendet på en orenhet av erytrocyter i urinen åtföljd av spastisk smärta. vilket indikerar:

 • prostatacancer;
 • stenar i urinröret
 • trauma, blåsbrott.

Barnet

I början av barndomen kan en liten blödning vara en fysiologisk norm, den så kallade godartade hematuri. Detta är typiskt när man tar vissa läkemedel, till exempel antibiotika. Om du har blod i din barns urin på lakan, blöjorna eller en blöja, finns det fläckar som sand. Närvaron av skarlet är noterat för allvarliga sjukdomar, blödning på grund av trauma eller rubbning av blåsans väggar. Samtidigt visar barnet ångest, ropar.

Hos barn äldre än 7-8 år kan blod i urinen, som inte svarar på behandlingen, indikera ärftliga patologier av njurarna. Andra orsaker till urinering med blod:

 • urinvägsinfektion;
 • inflammation i njurarna med njursinfektion;
 • barns ureteral reflux (spasm);
 • urolitiasis;
 • njurskador
 • högt innehåll av kalciumsalter;
 • trauma i urinröret
 • abnormaliteter hos njurkärlens vägg, som ser ut som ultraljud på gallringen;
 • maligna neoplasmer (njurcancer);
 • inflammation i blåsan i infektionssjukdomar;
 • njurtrauma;
 • brott mot utflödet av urin i svåra vaskulära patologier.

Hos äldre

Miktur med blod hos äldre är ett vanligt symptom på kroniskt nefrotiskt syndrom, pyelonefrit eller glomerulonefrit. Om urin detekteras med blod hos äldre män, indikerar detta mikrobiell skada på urinvägarna, hyperplasi och inflammation i prostata. Blod under urinering hos kvinnor kan indikera närvaron av stenar, förkalkning i urinvägarna, infektion. För diagnos behövs instrumentstudier. Makrohematuri hos män är det vanligaste symptomet i prostatacancer.

Blod i urinen efter operationen

Efter kirurgisk ingrepp anses hematuri vara normen om den stannar inom tolv timmar och inte har uppenbara tecken på massiv, akut blodförlust. Varför i urinen händer blodet efter operationen:

 • på grund av skador på urinröret under kateterplacering (åtföljd av frigöring av cylindrar);
 • som en bieffekt av vissa läkemedel som används för anestesi eller anestesi;
 • som ett resultat av felaktig installation av dräneringssystemet.

Blod i urin och temperatur

En kraftig ökning av kroppstemperaturen indikerar en akut infektionsväg (pyelonefrit, cystit), bildandet av abscesser, andra purulenta lesioner. Hematuri i kombination med hög feber uppstår med tuberkulos eller HIV-infektion. Hos män visar uppgången i temperatur och blod under urinering en förvärring av kronisk prostatit eller hemorrojder. Efter operationen är denna kombination av symtom ett tecken på allvarlig infektion av vävnader, intolerans av läkemedlet.

diagnostik

Makrogematuri i portionerna bestäms visuellt med blotta ögat. Färgen på urinen varierar från smutsigt brunt (färgen på "köttslingor") till ljusblå. Makrogematuria kombineras alltid med mikrohematuri, vilket bestäms genom undersökning med ett optiskt mikroskop. Färgen på friskt frisatt urin kan förbli normal, men några timmar senare kommer det att mörkas.

Under studien studeras erytrocyterna, deras form, graden av skada noggrant. Till exempel, om cellväggen av röda blodkroppar är skadad, lakas, källan till blödning - njurarna, och detekteringen av integrerade, intakta membraner föreslår ligger nära blödning öppningen av urinröret. Urinsamling för analys ska behandlas efter tvättning. Indikatorerna för de viktigaste laboratoriedata i analysen av urinprovet, ange i tabellen:

Allmän analys av urin

Biokemiskt blodprov

Immunologiskt blodprov

Proteinuri (protein i urinen)

Cylindrar (påverkar inte urinfärgen)

Hyperkalemi (karakteristisk för njurtumörer)

Hyperkalcemi (förkalkning frigörs)

Antikroppar mot glomerulärt basalmembran

Bakteriuri (hjälper till att identifiera inflammation)

Antikroppar mot kardiolipin

behandling

När blod uppträder i urinen, ska en blodpropp genomföras genom en noggrann diagnos, undersökning av patienten och orsaken till att blodåren tränger in. Vi måste börja behandla den patologi som orsakade hematuri. Behandlingen inkluderar:

 • sluta blöda
 • administrering av läkemedel
 • Begränsningar i rörelse, sängstöd;
 • mottagning av vitaminer, järnhaltiga läkemedel om det behövs
 • Vid massiv blodförlust indikeras en transfusion till patienten.

preparat

För läkemedelsterapi används flera kategorier av droger samtidigt: antibiotika, analgetika (främst motpaspasmodika), hemostatiska "bakgrunds" mediciner som förbättrar övergripande hälsa, som järnberedningar, vitaminer, tillägg. Flera viktiga läkemedel:

 1. Monural. Ett bredspektrum antibiotikum, tillgängligt i tablettform. Lämplig för både barn och vuxna, enligt standardschema, kurser. Det främsta pluset av läkemedlet är en skadlig effekt på majoriteten av patogena mikroorganismer som orsakar inflammation i urinvägarna, minus den negativa effekten på tarmmikrofloran.
 2. No-spa. Spasmolytisk analgetikum, som används för exacerbation av cystit. Avlägsnar snabbt och effektivt spasmen av urinrörets glattmuskelvävnad. Den positiva sidan av läkemedlet är verkningshastigheten minus - toxiska effekter på levern.
 3. Ibuprofen och dess analoger (Ibupen, Novigan). Anestetisk icke-steroid läkemedel, främjar "dämpning" av den inflammatoriska processen. Det används ofta för medicinsk behandling av glomerulonefrit hos barn och vuxna. Dessutom är läkemedlet ett brett utbud av applikationer, lågt pris, ett stort antal analoger.
 4. Vikasol. Hemostatisk beredning innehållande vitamin K, natriumbisulfat. Det vanligaste läkemedlet för att stoppa hematuri. Lämplig för små barn. Den främsta positiva kvaliteten är låg toxicitet, lågt pris.

Förebyggande av hematuri

Den vanligaste orsaken till hematuri är en enkel bakterieinfektion i urinvägarna på grund av ett brott mot personlig hygien. De viktigaste rekommendationerna för att förhindra slemhinnans nederlag med mikrobiella medel:

 • Du bör bära gratis underkläder av naturliga tyger, med kvalitetsfärger;
 • försiktigt använd offentliga toaletter, bad för att förhindra inträde av sexuella infektioner på slemhinnor;
 • Det är nödvändigt att undvika hypotermi under den kalla årstiden.
 • För kvinnor är det viktigt att en tidig förändring av personlig hygien är under menstruationen.
 • Det är nödvändigt att övervaka barnets personliga hygien på morgonen och på kvällen, för att omedelbart byta linne, blöjor.
 • överensstämmelse med övningsordningen
 • regelbundet göra en fullständig undersökning av kroppen.

video

Informationen som presenteras i denna artikel är endast avsett för informationsändamål. Materialet i artikeln kräver inte självständig behandling. Endast en kvalificerad läkare kan diagnostisera och ge råd om behandling baserat på individuella patienters individuella egenskaper.

Blödning efter njuroperation: orsaker, behandling

Blödning, efter operation på njurarna.

Orsaker till blödning, efter en njurs operation

Blödningens etiologi som inträffade under den postoperativa perioden är vanligtvis tydlig, eftersom det är en följd av operationen. Den vanligaste orsaken till iatrogen perirenal blödning är en njurebiopsi. Baserat på data om strålningsmetoder för undersökning når blödningsfrekvensen M%. I de flesta fall leder dessa blödningar inte till allvarliga konsekvenser, kräver inte kirurgisk ingrepp och slutar på egen hand. skada förskjutningsmekanismen innefattar klämmor eller ligaturer, överlagrade på farkosten, direkt parenkymal skada av kärlet eller dagens slut, intimadissektion av kärlet, bildning av arteriovenös fistel eller pseudoaneurysm. Beroende på källan kan blödning vara arteriell, venös eller blandad - arteriovenös. Förutom njuren kan blödningskällan vara mjälten, levern eller angränsande kärl.

Njuroperation som orsakar blödning

Öppna eller laparoskopiska njurinterventioner

Excision av njurcystskal

 • Perkutana ingrepp.
 • Nephrolithotomy.
 • Resektion av uroteliala tumörer i övre urinvägarna.
 • Endopyelotomy.
 • Kryokirurgi.
 • Radiofrekvensablation.

Operationer på njurfartyg

 • Angioplastik och stentinstallation.
 • Njurbiopsi

Spontana blödningar från njuren är ofta multifaktoriell, till skillnad från postoperativa odiagnostiserade riskfaktorer inkluderar njurtumör (malign eller AML) terapi och antikoagulanter och blodsjukdom (t ex leukemi, hemofili, trombocytopeni och antifosfolipidsyndrom). Någon av dessa faktorer kan komplicera undersökningen och behandlingen av njurblödning som inträffade under den postoperativa perioden.

Diagnos av blödning, efter en njurs operation

Öppna eller laparoskopiska ingrepp

Blödning ska misstänks hos någon patient som genomgått en öppen eller laparoskopisk ingrepp på njurarna. Fördröjd blödning kan börja 2-3 veckor efter operationen.

 • Symtom inkluderar plötslig och progressiv smärta i sidan eller buken, som kan åtföljas av illamående och kräkningar.
 • Den kliniska bilden innehåller hypovolemi, takykardi, hudfärg.
 • Hematuri och utseendet av blod vid platsen för ett postoperativt sår eller genom dränering är vanliga tecken på blödning.
 • Underlivet kan vara lokalt förstorat och spänt. Med palpation är det möjligt att upptäcka symtom på muskelspänning. Auscultation kan avslöjas en minskning av tarmmotiliteten.
 • Laboratoriedata inkluderar minskning av hemoglobin- och hematokritnivåer samt leukocytos.

Beräknad tomografi med intravenös kontrast är den huvudsakliga primära metoden för att diagnostisera källa och intensitet av blödning. Bilder som tas i dynamiken, 1 minut efter intravenös injektion av kontrastmedium, ger en optimal bild av njurens kärlsystems tillstånd. Ytterligare genomförande av denna studie möjliggör bedömning av njursparenkymen och perirenalanatomin, såväl som excretionsfunktionen hos njuren.

Perkutan operation på njurarna

Blödning kan förekomma vid varje stadium av perkutan operation, inklusive åtkomst, dilatation, nefroskopi eller intrarenal manipulation. I de flesta fall är kölden till blödning den oavsiktligt skadade segmentartären. Transparenkymal posterolateral åtkomst är det säkraste vid utförande av transdermala operationer. Vid endopyelotomi kan blödning bero på trauma på det onormalt rörliga kärlet (korsning av urinledaren) eller andra blodkärlarrangemang.

Vanligtvis diagnos av blödning under perkutan kirurgiska ingrepp som bygger på den kliniska bilden - en plötslig urladdning av blod från punktionsstället eller nefrostomi stroke. Uppskjuten blödning uppträder hos omkring 1% av patienterna och är vanligtvis förknippas med bildandet av arteriovenös fistel eller pseudoaneurysm artär. Vid fortsatt okontrollerad blödning mer predpochitelno angiografi än datortomografi, eftersom det tillåter inte bara för att diagnostisera källan till blödning, men att stoppa det. Angiografi är möjligt att detektera en arteriovenös fistel, arteriell pseudoaneurysm och extravasation av kontrast orsakad av kärlskada. Ibland kan flera kärlsjukdomar detekteras

Primär behandling av blödning, efter en njurs operation

behandling

Det inledande skedet av terapi är riktad inte bara för att stabilisera patientens tillstånd, men också för att bedöma omfattningen och hastigheten för blödning genom att använda lämpliga kliniska, laboratoriestudier och strålning. Återupplivning upptagande inkluderar återställande av intravaskulär volym genom intravenösa lösningar och transfusioner av blodprodukter, inklusive färska-fryst plasma, blodkoagulationsfaktorer, och blodplättar (om indikerat). Eventuella brott mot blodkoagulabilitet bör identifieras och korrigeras. Genom att utföra denna konservativa terapi kan man som regel stoppa venös blödning.

Om det förekommer blödning under perkutan operation, ska du omedelbart placera en stor ledare eller lämplig nefrostomiavvattning för att komprimera parenkymen. Dessutom kan nephrostomy drainage klämmas, vilket bidrar till hemotemposonaden av njurens boll och bäckesystem. Om, trots de ovannämnda åtgärderna, blödningen inte slutar, är det möjligt att utföra andra invasiva metoder för att stoppa blödning.

Invasiva metoder för att stoppa blödning

Behovet av andra invasiva metoder för att stoppa blödning beror på patientens tillstånd och respons på konservativ behandling.

Angioembolizatsiya

Angioembolisering är valmetoden för fortsatt blödning. Målen med detta ingripande är fullständig ocklusion av något kärl som blivit blödningskälla och en minskning av graden av säkerhetsskada på njursparenkymen, vilket kan leda till segmentell nekros. Detta uppnås genom en noggrann definition av orsaken till blödning (inklusive kärltrauma, arteriovenös fistel och artärpseudoaneurysm) och superselektiv embolisering av kärlet.

laparotomi

Om kärlets embolisering är ineffektiv och de hemodynamiska parametrarna är instabila utförs diagnosoperationen genom laparotomåtkomst. Det första steget är evakuering av blod och definitionen av en blödningskälla. Direkt manuell kompression och tamponad av blödningskällan förbättrar visualisering. Vanligtvis blödning från njurarna kan stoppas genom att applicera resorberbara suturer med lokala hemostatiska matriser (t.ex. Floseal eller Surgiflo). Blind suturing eller häftning rekommenderas inte, eftersom det kan förvärra situationen. Vid trauma till stora kärl kan hjälp från en vaskulär kirurg behövas. Vid miltskada indikeras en nödsplenektomi. I de flesta fall är det tillräckligt med leverskador, suturering och användning av lokala hemostatiska medel. Med fortsatt njurblodning hos patienter med försämrat tillstånd är det lämpligt att utföra nefrektomi som den säkraste metoden för behandling.

komplikationer

Den vanligaste komplikationen som utvecklats efter njurblödning som inträffade under den postoperativa perioden är en minskning av njurfunktionen. Andra komplikationer innefattar inte bara bildandet av pseudoaneurysmer, arteriovenös fistel, utan också smittsamma komplikationer.

slutsats

I den postoperativa perioden bör njurblödning misstänks hos alla patienter som genomgått operation på njurarna. Om bakgrunden till konservativ terapi misslyckades med att uppnå adekvat hemostas, för att stoppa blödning och bevara njurfunktionen visas super selektiv angiografi med embolisering av blödningskällan. I de sällsynta fallen när embolisering av kärlet var ineffektivt indikeras nöddiagnostisk laparotomi. I denna situation kan nefrektomi vara en livräddande åtgärd.

Vilka komplikationer kan det finnas efter operationen för att ta bort adenom i prostatazonen

Transuretral kirurgi anses vara minimalt invasiv (sparsam) och organ-bevarande. Vid avlägsnande av bildningen genom urinröret påverkas det endast delvis. I jämförelse med kavitoperationen är risken för komplikationer efter TUR mycket lägre, men fortfarande närvarande - i 7% av fallen.

Trots det faktum att TUR är en endoskopisk operation, innebär det också ett mindre vävnadstrauma. Vid fullbordandet kvarstår ett sår i kroppshålan, vilket kan orsaka obehag tills fullständig läkning. Efter det att prostataadenomen har avlägsnats genom urinröret uppstår vissa standardfenomen att patienterna felaktigt kan misstänka för komplikationer. Vanligtvis är de av kortsiktighet och sker inom några dagar från operationens datum.

Postoperativ period efter TUR

Från den operativa patienten skickas de till avdelningen för ytterligare återhämtning. Genom att förbättra proceduren för transuretral avlägsnande av prostata adenom tar sjukhusvård normalt inte mer än 2-3 dagar.

Omedelbart efter operationen installeras en kateter, dess huvudfunktioner övervakar blåsans fullhet och tvättar kanalerna. Kateterinstallationens varaktighet är från 12 timmar till 3 dagar, beroende på fallets komplexitet.

De tidiga postoperativa konsekvenserna efter TUR är:

 • Smärta sensioner, temperatur är naturfenomen orsakade av kirurgiska ingrepp. För att eliminera dem och underlätta återhämtningen är patienten vanligtvis ordinerad antibiotika i 3-5 dagar. Även läkemedel förhindrar utvecklingen av smittsam inflammation;
 • Puffy urin efter operation är också en vanlig situation. Blod i urinen eller en färgförändring efter TUR av prostataadenom uppstår på grund av avstötningen av död vävnad som har skrapats av under operationen (skabb).
 • Blödning under de första dagarna efter operationen är också associerad med frigöringen av skabbet;
 • Sårhet vid urinering och frekventa, falska uppmaningar förekommer också ofta i de tidiga dagarna, men försvinner vanligtvis inom en vecka.

Komplikationer efter borttagning av prostata adenom

Vissa patienter står inför problemet med urinretention efter TUR. Fenomenet gäller emellertid inte för postoperativa komplikationer. Vanligtvis orsakas det av strukturella förändringar i blåsans muskler, som inträffade före operationen. Denna patologi kräver separat behandling.

Avlägsnande av adenom genom urinröret utförs med hjälp av en speciell enhet - ett resektoskop. Tilldela monopolära och bipolära enheter. Sannolikheten för komplikationer är mycket högre under operationen av ett monopolärt resektoskop. Därför utesluter läkare oftast kirurgiskt ingrepp med hjälp av en avancerad och säker bipolär apparat.

De vanligaste komplikationerna efter resektion av prostata adenom inkluderar:

 1. TUR-syndrom - Vattenförgiftning av kroppen, framträder på grund av inloppet av reningsvätska i det systemiska blodet. Under tvättkanaler med en speciell isotonisk lösning kan vätskekomponenterna absorberas av väggarna, förstöra de röda blodkropparna och störa blodets normala elektrolytkomposition. Detta leder till den så kallade "vattenförgiftningen". Syndromet inträffar sällan (i endast 0,3% av fallen), men det är den farligaste bland alla möjliga komplikationer. För att förebygga TUR-syndrom rekommenderas det att använda saltlösningar och injicera sköljvätska under lågt tryck.
 2. Fördröjd postoperativ blödning. Förekommer under den första månaden efter urladdning på grund av bristande överensstämmelse med läkares rekommenderade läget: för mycket belastning, för tidigt återvändande till sexuellt liv.
 3. Smittsamma komplikationer. Inflammationer av detta slag är inte nödvändigtvis förknippade med infektion under operationen - ibland är de en naturlig reaktion på kirurgisk ingrepp. Inflammatoriska processer inträffar inom 2 veckor efter operationen, i form av akut prostatit, pyelonefrit, inflammation i testiklarna och bilagor.
 4. Urininkontinens. Det uppstår på grund av brott mot integriteten hos musklerna eller när blåsans sfinkter är skadad. I det första fallet kan patienten själv lösa problemet - med hjälp av speciella övningar. I andra hand behövs ett andra ingripande.
 5. Uretralstring eller förminskning av urinröret. Komplikationen uppstår antingen efter en otillräcklig operation, på grund av trauma till kanalen, eller om patienten inte följer en riklig dricksbehandling. Eliminera problemet endast genom att genomföra en andra operation.
 6. Retrograd utlösning är ett vanligt fenomen efter TUR. Det anses vara en mer naturlig följd än en negativ. Efter operationen, hos många patienter, förstörs den seminala vätskan inte utåt, utan in i urinblåsan och utsöndras från kroppen tillsammans med urinen. I urinblåsan kan antingen en del av spermierna eller hela vätskan i kroppen komma in. I själva verket hotar denna process inte den manliga kroppen. Men kan senare leda till infertilitet.

Om komplikationer uppträder efter avlägsnande av prostataadenom kan ytterligare kirurgisk behandling ordineras. Dessa fall är emellertid extremt sällsynta: i en upprepningsoperation behöver inte mer än 10% av alla patienter med komplikationer. I andra fall elimineras de problem som uppstått med hjälp av medicinering, fysioterapier eller självständigt efter tidens gång.

Kontraindikationer till TUR av prostata adenom

Risken för komplikationer efter transuretral avlägsnande av prostata adenom ökar signifikant om patienten har kontraindikationer. Därför är det nödvändigt att samordna denna fråga innan den utför operationen med den behandlande läkaren.

Kontraindikationer till operationen på prostata:

 • Sjukdomar i det genitourära systemet i akut form. Inflammatoriska processer i urinröret gör det svårt att införa ett resektoskop, vilket ökar risken för skador på vävnader och blodkärl under operationen.
 • Patologiska fenomen i blodkoagulationssystemet. Under transuretral resektion föreligger risk för vaskulär skada. För att undvika farlig blödning utförs kirurgi inte för patienter med låg koagulabilitet;
 • Sjukdomar i dekompenseringsstadiet. I sådana fall ökar risken för komplikationer efter resektion av prostata adenom mot bakgrund av en generell försämring av immuniteten och dysfunktionen hos vissa system kraftigt.

Rekommendationer för den postoperativa perioden

Eftersom sjukhusvård efter operationen i vanliga fall inte längre än 3 dagar är ytterligare rehabilitering helt under patientens ansvar. För att minimera risken för postoperativa komplikationer bör följande utsläpp följa sådana allmänna rekommendationer:

 • Under 2 månader efter avlägsnande av prostata adenom bör aktiv fysisk aktivitet undvikas. Detta kommer att påskynda läkning
 • Vid restaurering är det viktigt att ge utbildning för bäckensmusklerna. En effektiv övning för detta är att sänka och klättra upp stegen. Det är viktigt att ge musklerna en bra belastning, men överdriv inte det;
 • Inom 2 veckor efter transuretral avlägsnande av prostata adenom rekommenderas inte att vara i samma sittställning i längre än 45 minuter. Vanligtvis återkommer patienterna till det vanliga arbetsschemat 10-14 dagar efter urladdning.
 • Det är tillrådligt att inte duscha i 2 dagar efter operationen - detta minimerar risken för infektion.
 • Full nedsänkning i vatten (badning, simning i poolen) tillåts endast 1 månad efter operationen.
 • För tidig återhämtning rekommenderas att man dricker minst 2,5 liter rent vatten dagligen. Kolsyrat drycker och kaffe bör undvikas;
 • Efter urladdning från sjukhuset är det viktigt att följa en mild kost. Ge företräde åt produkter som förhindrar förstoppning. I prioriteringen - disken med innehållet av C-vitamin, fiber, zink och selen. Rekommenderade grönsakssaft, tång, gröna ärtor och brysselkål, tomater, mager fisk, torkad frukt (särskilt plommon);
 • Kön efter avlägsnande av prostata adenom löses inte tidigare än 2-3 veckor från utsläppsdagen. I de flesta fall leder operationen till normalisering av sexuell funktion. Ibland står patienter inför en erektion, men detta fenomen är tillfälligt. Arbetet i reproduktionssystemet återupptas inom sex månader efter operationen.

Avlägsnande av prostata adenom via urinröret är förknippat med en risk för komplikationer, som alla andra kirurgiska åtgärder. Deras sannolikhet beror direkt på operatörens erfarenhet, teknisk utrustning, överensstämmelse med alla septiska och aseptiska normer. Före resektion är det viktigt att diskutera med läkaren alla störande frågor, att genomföra en omfattande diagnos och eliminera kontraindikationer.

Hematuri: Vad är det och vad som händer

Blod i urinen (hematuri) är ett tecken på att något orsakar blödning i genitourinärsystemet. Detta kan vara njurar och rör som transporterar urin från njurarna till urinblåsan (urinledare), prostatakörteln hos män, urinblåsa eller röret som transporterar urin från urinblåsan ut ur kroppen (uretra). Urin själv normalt inte innehåller röda blodkroppar, i njurarna som filter för att förhindra inträngning av blod i urinen.

I den internationella klassificeringen av sjukdomar har ICD-10 hematuri följande koder:

 • Återkommande och resistent hematuri - N02.
 • Nonspecifik hematuri - R31.

Det finns två typer av hematuri: mikroskopisk och makroskopisk:

 • vid mikroskopisk hematuri Mängden blod i urinen är så liten att människans syn inte kan överväga det. Blödning kan ses endast under ett mikroskop.
 • vid brutto hematuri Urin är rosa, röd, brun eller mörk i färg och kan innehålla små eller stora blodproppar. De är synliga för det blotta ögat.

Det finns följande typer av makroskopisk hematuri:

 • primär (en annan medicinsk term är den första). Visas i samband med blödning från urinröret.
 • Det ultimata (det är också terminal). Källan ligger i den bakre urinröret eller urinblåsan.
 • totalt (Total). Förekommer på grund av blödning i njurarna. Ibland förvärvar urin en mörkröd färg med blodproppar. Den totala hematuri händer och med urolithiasis, så verkar det efter en smärta attack.

Typer av hematuri beroende på utvecklingsmekanismen:

 • Extralal typ - är inte associerad med trauma eller organs patologi
 • Njurtyp - inträffar med njurpatiologi.
 • Nödtyp - uppstår med sjukdomar i urinblåsan och urinvägarna.

I vissa fall är det inte möjligt att placera en noggrann diagnos av en patient med en blandning av blod i urinen. I detta fall kallas hematuri viktigt (övriga termer är primär eller idiopatisk).

Mängden blod i urinen indikerar inte nödvändigtvis problemets allvar. Även fördelningen av en liten mängd blod (1 milliliter) kommer att färga urinen rött.

Rödaktig urin, utan tecken på blod, kallas "pseudo-hematuri" eller falsk hematuri. Det kan orsakas av överdriven konsumtion av betor, bär, rabarber, matfärgningar eller vissa läkemedel (t.ex. aspirin). Den röda eller rödbruna färgen på urinen kan också bero på myoglobin i urin och flesta porfyriarter.

Tecken och symtom på hematuri

Hematuri är oftast asymptomatisk. Om blodet i urinen åtföljs av några känslor är det i stor utsträckning en "förtjänst" av den underliggande sjukdomen som orsakade hematuri.

 • Feber, buksmärta, upprörd urinering hos vuxna eller enuresis hos ungdomar i samband med hematuri kan indikera urinvägsinfektioner.
 • Njurstenar kan orsaka sådana symtom som svår smärta i buken och sidan och förmörkningen av urinfärgen.
 • Morgonpuffiness, viktökning, oliguri, mörk urin och högt blodtryck föreslå en kränkning av glomerulär (glomerulär) filtrering av njurarna. Graden av svårighetsgrad av smärta i hematuri hos glomerulär genesis är minimal.
 • Smärta i lederna, hudutslag och långvarig feber hos ungdomar, tillsammans med hematuri, involverar kollagenvaskulära störningar.
 • anemi en patient med hematuri kan inte förklaras av blod ensam i urinen. Läkaren ska leta efter andra ämnen som indikerar en större sjukdom.
 • Hematuri, hudutslag och artrit kan uppstå med systemisk lupus erythematosus.

Hematuri hos män, kvinnor och barn förekommer även med en liten ökning av antalet erytrocyter (mer än 3) inom synfältet vid urinstudier. Normalt bör en frisk person inte ha hematuri.

 • Uttryckt hematuri är närvaron av mer än 50 erytrocyter inom synfältet när man beaktar antalet blodelement i urinsedimentet.
 • Måttlig hematuri är närvaron av 30 till 50 röda blodkroppar i synfältet.
 • Mindre hematuri - upp till 10-15 erytrocyter i synfältet.

Hos barn har hematuri mer än 100 olika orsaker, bland annat:

 • onormala strukturer i urinvägarna;
 • ärftliga sjukdomar;
 • en mineral obalans i urinen;
 • levernefropati;
 • mekaniskt trauma (onani);
 • glomerulonefrit hos barn.

Barn som har mikroskopisk hematuri med normalt arteriellt blodtryck och njurfunktion bör genomgå urinanalys i flera månader. Om blodet i urinen fortsätter att dyka upp, behöver du:

 • att göra ultraljud av njurarna;
 • kontrollera urin för protein, kalcium och kreatinin;
 • gör ett blodprov för att bestämma njurarnas funktion.

Om alla tester är negativa, och etiologin (orsaken till sjukdomsuppkomsten) inte är tydlig, ges barnet årliga undersökningar.

Barn med mikroskopisk hematuri, tillsammans med högt blodtryck, onormal blodtestet, kan en familjehistoria av njursjukdom eller höga nivåer av protein i urinen behöver njurbiopsi.

Manifestation av blod i urinen hos män - troligen ett tecken på njursten och urinblåsa, njurskada, urinblåsa eller andra delar av urinvägarna.

 • Ofta förekommer blodföroreningar i urinen om kroppen utsätts för ökad fysisk ansträngning. Då är njurarna högt blodtryck och de har inte tid att utsöndra metaboliter. Denna hematuri kallas "marschera", för att den först beskrivits i rekryter i armén efter ett marsch-kasta eller annan fiznigruzka.
 • Mindre vanligt manifesteras hematuri på grund av prostata adenom eller som ett symptom på prostatacancer hos män. Det kan inträffa efter operation för att avlägsna prostata adenom (TUR, laserresektion etc.).
 • Mycket sällan hematuri hos män är ett kliniskt tecken på von Hippel-Landau syndrom, en ärftlig sjukdom som godartade tumörer (tumörer) växer på njurar, testiklar och ryggrad.
 • Det är nödvändigt att skilja hematuri från blandningen av blod i sperma (hemospermi).

Den vanligaste orsaken till att kvinnor är närvarande i urinen är urologiska (uretrit, akut cystit och andra urinvägsinfektioner).

 • Blod i urinen kan dyka upp efter att diclofenac pricks vid behandling av osteokondros eller antikoagulant warfarin.
 • Vid gravida och ammande kvinnor med makroskopisk hematuri förvärvar urin en rosa, röd, brun färg, eventuellt med små blodproppar.
 • Dessutom kan det finnas smärta i nedre delen av ryggen, buken eller i könsorganen, tillsammans med bränning under urinering.
 • I vissa fall kan det finnas feber eller illamående med viktminskning och minskad aptit.
 • Med mikroskopisk hematuri är dessa symtom inte närvarande.
 • Det bästa sättet att upptäcka blod i urinen under graviditet eller amning är omedelbart att söka hjälp från en klinik hos en gynekolog.

Viktigt är formen av blodproppar. Wormlike clots indikerar en tumör i njuren och formlös - på blåsans tumör.

Eftersom folkmedicin och antibiotika tabletter kan "smörja" symptomen som åtföljer hematuri, ska man inte ta dem innan de går till doktorn.

Orsaker till hematuri, diagnostiska metoder och metoder för behandling

Hematuri kan orsakas av öppnandet av en fistel i perianalområdet, inflammation, infektion, trauma eller cancer i någon del av urinvägarna. Vid hematuri kan orsakerna som orsakar det uppträda i följande organ:

 • Urinsystem. Dess roll är att ta bort avfallsprodukterna från kroppen och kontrollera vätske- och mineralbalansen. Den består av två njurar, två urinledare, en urinblåsa och en urinrör. Hematuri är vanligtvis ett tecken på ett problem med en eller flera delar av urinvägarna.
 • njurar. Orsaken till hematuri kan vara:
  • Infektion av njurarna (pyelonefrit), där bakterier tränger in i njuren antingen med blodflöde eller ur urinledarna. I detta fall kan blodet i urinen åtföljas av renal kolik.
  • Njurstenar.
  • Patologisk process av renal glomeruli och blodkärl (njurparenkym). I motsats till den icke-glomerulära formen av hematuri åtföljs den glomerulära lesionen av njuren av uttalad proteinuri - närvaron av protein i urinanalys.
  • Njurcancer. Den vanligaste typen är njurcellscancer.
  • Skador, till exempel, sparkar på njurarna under en olycka eller sparring.
 • urinblåsa. Utseendet på hematuri kan bero på:
  • Infektion av blåsan. De flesta av dessa infektioner börjar när bakterier får tillgång till blåsan, "snaking" till honom genom urinröret.
  • Blåsans cancer.
  • Stenar i blåsan - mineraler kan kristallisera i urinen i blåsan och bilda små stenar.
 • urinröret. Orsak uretrit kan vara samma bakterier som orsakar urinvägsinfektioner och är ofta förknippade med sjukdomar, sexuellt överförbara infektioner, inklusive klamydia, gonorré, och herpesvirus.
 • Prostatakörteln. Prostatan är en liten körtel som ligger strax under blåsan och omger den övre delen av urinröret. Det finns bara män. Med ålder tenderar prostata att växa, ett tillstånd som kallas godartad hypertrofi. Ordet "godartat" skiljer detta tillstånd från prostatacancer. Blod i urinen framträder också på grund av prostatacancer.

Metoder för diagnos av hematuri

Ibland har en person ingen anledning att oroa sig för att ha upptäckt en hematuri. Det kan också orsakas av vardagliga aktiviteter, som intensiv träning. Och pseudogematuri är helt ofarlig. Ändå kan ibland hematuri indikera en allvarlig sjukdom, så du bör se en läkare efter att ha sett blodet i din urin.

Följande symptom är särskilt berörda för läkare:

 • Gross hematuri.
 • Motståndskraftig mikroskopisk hematuri, särskilt hos äldre patienter.
 • Ålder över 50 år.
 • Hypertoni och svullnad.
 • Systemiska symtom (t ex feber, nattsvett, viktminskning).

Läkaren börjar med att diskutera patientens medicinska historia och eventuella symtom, då kommer en fysisk undersökning att utföras. Under medicinsk undersökning kommer läkaren att kontrollera om uppenbara tecken på skador på kroppen, såsom blåmärken.

 • Om patienten är en man, kan läkaren utföra en digital rektalundersökning för att fastställa orsakerna till hematuri.
 • Patienten ska informera läkaren om eventuella mediciner som han tar, inklusive antibiotika, vitaminer och livsmedelstillsatser.
 • Den behöver för att urinera, vilket inkluderar studier av urin under ett mikroskop med avseende på närvaron av röda blodkroppar, mineraler, vilket gör att stenar i urinblåsan och njurarna, och bakterierna som framkallar urinvägsinfektioner.
 • Kanske den läkare kommer att förskriva ett blodtest för serumkreatinin (en indikator på njurfunktion) och detektion av antinukleära antikroppar (som används för detektionen av autoimmuna sjukdomar).

Hematuri kan bedömas med en eller flera av följande test:

 • Abdominal röntgenbild: kan användas för att söka orsaker till hematuri, såsom stenar i njure eller urinblåsa, speciellt om illamående och kräkningar är närvarande. De flesta orsakerna till hematuri kommer inte att detekteras med röntgenstrålar, och mer forskning kommer sannolikt att krävas.
 • MR / CT urografi: båda metoderna hjälper läkaren att bedöma tillståndet hos patientens urinväg, inklusive blåsan, urinledarna och njurarna.
 • Ultraljud i bukhålan: Med hjälp av denna diagnosmetod kan du "se" njurarna och blåsan och bestämma deras anomalier.
 • Intravenöst pyelogram: Röntgenundersökning, som hjälper läkaren att visualisera njurarna, urinblåsan och urinledarna. Det kommer att bidra till att hitta en patologi i genitourinary systemet och visa hur effektivt urinsystemet tar bort avfall av vital aktivitet.

Allmänna principer för hematuri behandling:

 • Hematuri är ett tecken på sjukdomen, inte själva sjukdomen. Således bör terapi riktas mot processen som ledde till hematuri. Orsakerna som orsakade asymptomatisk (isolerad) hematuri, kräver som regel inte behandling.
 • Urinvägsinfektion kan kräva att man tar droger från en grupp antibiotika, såsom cefazolin.
 • Kirurgi och montering nefrostomi (eller dräneringskatetern för att dränera urin från njuren) kan krävas under vissa anatomiska abnormiteter, såsom tumörer i bukhålan.
 • Patienter med persistent mikroskopisk hematuri bör screenas var 6-12 månader för att övervaka tecken eller symtom som indikerar progressiv njursjukdom.

Komplikationer av hematuri beror på orsaken till den underliggande sjukdomen. De allvarligaste komplikationerna är:

 • Pyelonefrit.
 • Akut myeloid leukemi.
 • Aneurysm av njurartären.
 • Transitional cell carcinoma.

Det är omöjligt att förhindra hematuri. Men det finns steg som hjälper till att minska risken för vissa sjukdomar som orsakar detta tillstånd.

För att undvika infektion i urinvägarna behöver du:

 • Drick mycket vätska.
 • Urinera när det finns en önskan (undvik urinstagnation i blåsan under långa perioder).
 • Tvätta före samlag.
 • Efter urinering, torka med toalettpapper framifrån och bakåt (för kvinnor).
 • Undvik kvinnliga hygienprodukter som irriterar könsorganet.

För att undvika stenar i njure eller urinblåsa rekommenderas det:

 • Drick mycket vätska.
 • Begränsa salt i kosten.
 • Begränsa proteinintag.
 • Begränsa konsumtionen av produkter som innehåller oxalater, såsom spenat och rabarber.

För att undvika cancer (njure eller urinblåsa) ska du:

 • Rök inte.
 • Behåll en hälsosam vikt.
 • Håll dig till en balanserad diet.
 • Träna regelbundet.
 • Undvik giftiga kemikalier.