Huvud
Massage

Komplex behandling av prostatit - effektiva metoder

Prostatit är en vanlig prostatisk sjukdom, som kan vara både akut och kronisk. Sjukdomen kan uppstå av flera skäl.

I vilket fall som helst, oavsett orsaken till sjukdomen, kommer patienten att behöva genomgå en omfattande behandling av prostatit för att permanent bli av med detta problem. Denna artikel kommer att avslöja alla funktioner i sådan behandling, hur effektiv det är och vilka moderna metoder som används av läkare.

Behandling av akut prostatit

Diagnos av denna sjukdom orsakar inte speciella svårigheter, bland symptomen är värt att notera smärtan i perineum, smärta vid urinering.

Behandling av akut sjukdom inkluderar antibakteriell och antiinflammatorisk behandling. Med hjälp av ultraljud bestäms prostatakörtelns storlek och tillstånd. Om det finns tecken på allvarlig förgiftning, ska patienten akut inleds. I andra fall behandlas den akuta formen av sjukdomen på poliklinisk grund.

Under behandlingen kan det finnas vissa svårigheter, nämligen:

-övergång av den akuta formen till den kroniska;

-Prostataabs, vilket är en inflammation i prostata.

I de flesta fall Det finns en snabb återhämtning om behandlingen används i tid. Samtidigt kan prostatakörteln finnas separata områden av proliferation av bindväv och förkalkningar, vilket kan ytterligare skada prostata hos män. De kan detekteras med hjälp av TRUS.

Behandling av kronisk prostatit

Som regel, sjukdomen har varit asymptomatisk i flera år. Kanske kommer följande symtom att uppstå: frekvent urinering, värk i smärtan i underlivet, en minskning av erektilfunktionen.

Behandling av denna form av sjukdomen sker med hjälp av antibiotikabehandling, som kommer att diskuteras i denna artikel. Terapi kan vara i 5-8 veckor. Komplex behandling av prostatit ger också immunostimulerande och antiinflammatorisk behandling. Läkare ordinerar speciella alfa-blockerare, vilket minskar kloningens toning.

När det gäller fysioterapimetoder är mikrovågsterapi och elektromyostimulering mycket populära i detta fall.

Komplex behandling av kronisk icke-bakteriell prostatit

Följande metoder används för att behandla denna typ av sjukdom:

 1. Antibakteriell terapi.
 2. Sjukgymnastik.
 3. Speciella fytopreparationer.
 4. Antiinflammatorisk behandling.

Symptomen på sjukdomen är i många avseenden liknade symtom i den vanliga kroniska prostatit.

Behandling av asymptomatisk kronisk prostatit

Denna sjukdom är asymptomatisk. De flesta läkare håller med om det asymptomatisk form behöver inte akut behandling. Det är bara nödvändigt att genomföra vissa förebyggande åtgärder. Förebyggande åtgärder inkluderar rätt näring, en hälsosam livsstil och möjlig användning av vitaminer.

Vilka typer av omfattande behandling finns idag?

De vanligaste behandlingarna för prostatit är:

 • Antibakteriell terapi.
 • Antiinflammatorisk behandling.
 • Immunostimulerande terapi.
 • Sjukgymnastik.
 • Massage i prostatakörteln.
 • Kirurgisk ingrepp.

Nu om varje av dessa metoder mer detaljerat.

Antibiotikabehandling

Denna metod anses vara den huvudsakliga metoden vid behandling av akuta och kroniska former av prostatit. Vidare, vid akut prostatit, kommer antibiotikabehandling snabbt att leda till fullständig återhämtning av patienten, förhindrar ytterligare komplikationer.

Denna metod innefattar selektion av ett lämpligt antibakteriellt läkemedel. När du väljer det måste du ta hänsyn till bakteriens känslighet för antibiotikumet, läkemedlets förmåga att penetrera djupt i prostata.

Sist men inte minst är det värt att uppmärksamma det antibakteriella medlets säkerhet, särskilt vid långvarig behandling.

Ofta föreskrivs antibakteriell terapi vid uppenbara tecken på infektion. Personen höjer temperaturen, det finns smärtsamma känslor.

Speciell efterfrågan används för närvarande antibiotika från gruppen av makrolider, vilka kan penetrera genom vävnadsbarriärer, inklusive prostata vävnadsbarriären.

Denna behandling utförs vanligen inom 14 dagar. Om efter denna behandling inga tecken på förbättring stannar användningen av antibiotika. Vid effektiv behandling kan användningen av läkemedel fortsätta tills patientens slutliga heling.

Antiinflammatorisk behandling

Denna metod innefattar användning av en mängd olika läkemedel som skiljer sig åt i antiinflammatorisk verkan.

I grund och botten är det här användningen av speciella ljus, nämligen:

-Tiatriazolin (cellregenerering ökar, inflammation avlägsnas);

-Propolis (suppositorier har ett brett spektrum av åtgärder, lindrar inflammation och främjar en ökning av patientens immunitet);

-Ichthyol (används för kronisk prostatit, suppositorier förbättrar blodcirkulationen och utövar en analgetisk effekt);

Dessutom finns sådana läkemedel som "Ibuprofen" och "Diklofenak". De har en antiinflammatorisk effekt, hjälper till att sänka kroppstemperaturen, som kan stiga med akut prostatit.

Immunostimulatorisk terapi

Tillsammans med de ovan angivna metoderna ordineras ofta immunostimulerande behandling. Det är värt att notera att reducering av immunförsvarets skyddsfunktion snabbt kan leda till uppkomsten av akut eller kronisk bakteriell prostatit.

Med tanke på denna faktor är det svårt att överskatta användningen av immunomodulerande läkemedel. Och denna terapi är ordinerad för behandling av prostatit av olika geneser.

I de flesta fall ordinerar läkare speciella läkemedel som innehåller zink i deras komposition. Detta kemiska element kan i sin tur förstöra skadliga mikroorganismer. Också mycket används är växtimmunostimulanter, bland vilka är extraktet av Echinacea purpurea. Det finns också kombinerade örtberedningar som positivt påverkar förstärkning av mänsklig immunitet.

Om en patient har en kronisk form av prostatit används bakteriella preparat som pyrogenal. Immunostimulanter gör det möjligt att uppnå de bästa resultaten på relativt kort tid. Dessutom etableras en terapeutisk effekt som hjälper till att förebygga sjukdomens återfall.

I vissa fall är det lämpligt att använda vitaminmineralberedningar och kända medel för alternativ medicin. Fördelarna med vitaminer och mineraler är att de accelererar regenerering av drabbade vävnader och förbättrar kroppens motståndskraft mot skadliga mikrober.

sjukgymnastik

En av de viktiga metoderna vid komplex behandling av prostatit är fysioterapi. Fysioterapeutiska förfaranden kan göra positiva förändringar, vilket i framtiden effektivt kommer att påverka full återhämtning från en allvarlig sjukdom.

 1. Förfarandet främjar förbättring av lymfcirkulationen, vilket medger att man hoppas på snabb upplösning av inflammatoriska infiltrat.
 2. Ökat blodflöde, så att prostatakörteln säkert kan ta emot antibiotika och andra mediciner.
 3. Förbättrar ämnesomsättningen, vilket positivt påverkar återhämtningsprocesserna i prostatakörteln.
 4. Genom membranets permeabilitet ökar, vilket underlättar penetreringen av de nödvändiga beredningarna i cellen.

De vanligaste metoderna för fysioterapi är:

-galvanisering (verkan av en likström av liten kraft);

-elektrostimulering (elektrisk ström orsakar muskelkontraktion);

-UHF-terapi (inverkan av ett elektriskt fält);

-Mikrovågsbehandling (effekten av det elektromagnetiska fältet används);

-Magnetbehandling (tillämpning av lågfrekvent och konstant magnetfält);

Massage i prostata

Trots att massage hänvisar till den fysioterapeutiska metoden för behandling av prostatit, bör den diskuteras separat.

Vid behandling av denna sjukdom används olika typer av massage. Forskare har visat att vanlig prostatamassage kan förhindra stagnation av blod i körtelvävnaderna, och förbättrar också avsevärt utsöndringen av den prostatiska sekretionen.

Massage är endast kontraindicerad i vissa fall:

-när en akut bakteriell prostatit uppträder (risken att sprida infektionen ökar);

-när det finns problem förknippade med rektumssjukdomar.

Hur utförs denna massage?

Först och främst måste förfarandet endast överlåtas till en riktig expert - en högkvalificerad urolog eller andrologist. Detta beror på det faktum att för korrekt genomförande av massagen bör man vara klart medveten om prostata körningens placering, orsaken till överträdelsen i hennes arbete.

-ger penetration av antibakteriella medel i prostata vävnaden;

-har en fördelaktig effekt på prostata hos musklerna.

Kirurgisk ingrepp

Kirurgisk behandling kan vara nödvändig vid förekomst av olika typer av komplikationer av både akut och kronisk prostatit. Sådana komplikationer innefattar bildandet av abscesser (tumörer där pus ackumuleras), som endast kan avlägsnas genom kirurgisk ingrepp.

Operationen indikeras även om det är nödvändigt att återställa urinrörets kapacitet, vilket kan försämras genom att minska denna kanal.

Utan kirurgisk ingrepp kan inte och när det finns kränkningar orsakade av prostata adenom. I denna situation anses kirurgi vara den mest effektiva behandlingsmetoden, där symptomen på prostataadenom reduceras signifikant. Sådan behandling ger ibland biverkningar, även om de flesta män inte upplever allvarliga hälsoproblem.

För närvarande finns det flera typer av kirurgiska ingrepp, vars användning eller icke-användning beror på många faktorer som bestäms av den behandlande läkaren.

Separat är behandlingen av prostatit också baserad på folkmedicinska lösningar. Traditionell medicin känner inte alltid till sådana behandlingar, även om vissa är effektiva och säkra.

Till exempel behandling av sjukdomen med persilja, som häller 1 liter kokande vatten och kokas på låg värme i 20 minuter. Också i efterfrågan är frön av persilja, från vilken tinkturen är beredd.

För behandling av prostatacancer hemmabruk pumpafrön, päron, kastanj skal, juice, honung, blandat med propolis och pollen, liksom många andra livsmedel och olika växter.

Under alla omständigheter är det värt att förstå att prostatit är en allvarlig sjukdom som inte kommer att klara sig själv. Om även uppenbara symtom på sjukdomen försvinner kan den utvecklas diskret för en person, och en dag kommer det att manifestera sig från den värsta sidan.

Därför rekommenderas en kvalitetsomfattande behandling som föreskriver:

För det första, besöka en kvalificerad och erfaren doktor,

För det andra, Exakt anslutning till behandlingen som ska ordineras av denna läkare. Endast vid komplex behandling av prostatit finns det möjlighet att helt avstå från denna sjukdom och må bra i många år.

Medicin för prostatit: de mest effektiva drogerna och deras beskrivning

Läkemedlet för prostatit finns i nästan alla apotek. Valet av sådana droger imponerar verkligen med dess bredd och mångfald. Var och en av dem har en farmakologisk effekt på patientens kropp, av denna anledning, valet av medel måste utföras uteslutande specialiserade yrkesmän och ta emot den valda produkten ska vara strikt följa läkarens order.

Prostatit är en inflammatorisk process i prostatakörteln, Det här är en ganska vanlig sjukdom hos män som är över 40 år. Men de senaste åren är det alltmer diagnostiserat hos yngre patienter som inte följer sin egen hälsa och missbrukar alkohol, tobak och inte äter rätt.

Många representanter för det starkare könet försöker inte märka symptomen på prostatit. Rädsla för sjukdom och ovillighet att annonsera problem av en intim natur driver män för att helt ignorera inflammationen i prostata. Till följd av detta utvecklas sjukdomen bara, och behandlingen kräver stora ansträngningar och en lång period.

Experter upprepar enhälligt att prostatit bör behandlas vid de första utvecklingsstadierna, utan att skämma sig över situationen.

I dag mot prostatit finns det en stor mängd droger av modern typ. De är tillgängliga på försäljning i ett nätverk av apotek och är relativt låga kostnader.

Många patienter som har diagnostiserats med prostatit undrar vilken typ av medicin för prostatit ska användas för att permanent återhämta sig från denna farliga sjukdom hos den manliga sexuella sfären. Det finns många förberedelser, de har olika former och system för antagning. Medlet kan visa hög effekt för ett antal patienter, men vara helt värdelös för vissa patienter.

Alla fall är individuella, varför behandlingen ska baseras på ett komplex av studier av en viss patient.

Den här artikeln hjälper läsare att förstå det stora utbudet av läkemedel och specifika intag. Låt oss först tala om vilka former som finns, vilka används för prostatitläkemedel.

namn

I apotek kan du köpa följande typer av mediciner, som du effektivt kan bota prostatit:

 • Tabletter och kapslar. Den förra har en tät konsistens, medan den senare är ett gelatinöst skal och ett läkemedel i den. Båda alternativen administreras oralt före, i tid eller efter måltider. Vissa av dem kräver mycket vatten.
 • Injektionslösningar. Tack vare injektioner tränger läkemedlet snabbt in i kroppen.
 • Ljus. De har antibakteriell och analgetisk verkan, liksom antiinflammatoriska egenskaper. Suppositorier injiceras i ändtarmen i benägen position, varefter patienten inte ska gå upp ungefär en halvtimme, under denna tid kommer läkemedlet att absorberas av slemhinnan. Behandlingsregimen ger 5-10 dagars användning av läkemedlet.
 • Instillation. Dessa mediciner levereras i fokus av inflammation genom urinrörets yttre bländare, så att symptomen på prostatit passerar.
 • Microclysters. Sådana läkemedel visar hög effekt i prostatit. De skapas på grundval av avkok av växter, som har en antiinflammatorisk effekt. Men inte alla kvalificerade specialister känner igen dem som en komplett läkemedelsprodukt och hänvisar dem oftare till kategorin folkmedicinska lösningar för hemmabruk.

Före diagnosen utser läkaren patientdiagnostiska tester och utför en undersökning.

Beroende på vilka symtom på sjukdomen som är inneboende hos en man, i vilket stadium är prostatit och hur mycket det är igång, och bestämmer typ och behandlingsschema.

För varje form av prostatit kommer terapi och aktuella läkemedel att vara utmärkt. Det är viktigt att överväga följande faktorer:

 • kronisk eller akut prostatit är sjuk man;
 • Vilken typ av orsakande medel provocerade utseende av prostatit: infektion, en patogen mikroorganism;
 • individuell intolerans mot vissa komponenter eller läkemedel och liknande.

Farmakologisk grupp av läkemedel för behandling av inflammation i prostata ser så här ut:

 • Antibakteriella preparat. Deras åtgärder syftar till att eliminera mikroorganismer som har blivit agenter för sjukdomen. Alla används endast om orsaken till prostatit är känd som infektion. Antibakteriella medel delas in i 3 grupper: penicilliner, tetracykliner (denna grupp betecknas läkemedel, såsom den Oxytetracycline och andra), fluorokinoloner (norfloxacin och andra).
 • Alfa-blockerare. Främjar avslappning av mjuk muskelvävnad i prostata och underlättar utflödet av urin i patienten. Idag anser experter att Gentamicin, Prazorin, Fentolamin är effektiva varianter. De kan helt undertrycka det sympatiska nervsystemet, vilket framkallar okontrollerade sammandragningar av de inre organens glatta muskler. Medicin i denna grupp påverkar det sympatiska nervsystemet specifikt och stoppar bara dess effekt på prostata. Ett sådant läkemedel är Tamsulosin.
 • Nonsteroidala medel med antiinflammatorisk och antispasmodisk effekt. Sådana droger stoppar symptomen på inflammation i prostata, sänker tonen i muskulaturen hos orgel och perineum. Ofta utser experter patienters behandlingskurs Baclofen, Sirdalud, Midokalm.
 • Medicin baserade på hormoner. Är avsedda för behandling av inflammation, minskning av kroppens ödem, normalisering av urinutsöndring. De vanligaste är Flutamyl, Androkur och liknande.
 • Fytoterapeutiska preparat. Göras med applicering av naturliga komponenter av vegetativ karaktär. De är ett utmärkt sätt att minska inflammation, lindra ödem i prostata, minska smärta och obehag. Efterfrågan används sådana fytoterapeutiska komplex som Adenoprost, Prostamol Uno.

Tack vare den höga utbytbarheten och förmågan att kombinera sig med varandra, bidrar alla de beskrivna läkemedlen från prostatit till patientens snabba och fullständiga botemedel.

Analoger av droger

Baserat på orsakerna till prostatit förändras även behandlingsalternativen för sjukdomen.

För att behandla bakteriell inflammation i prostata orsakad av infektion används antibiotika. Ett specifikt läkemedel tilldelas efter ett laboratorietest, vilket antibiotikum orsakssambandet är känsligast. Den högsta effektiviteten av idag för behandling av bakteriell prostatit uppvisar antibiotisk tetracyklin (doxycyklin och dess analoger) och fluorokinoloner (ciprofloxacin, ofloxacin).

För viral prostatit behövs antivirala läkemedel: Acyklovir, Valaciclovir och andra. För att eliminera inflammation i kroppen, liksom för att lindra smärtan, används icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel. De lindrar patientens höga kroppstemperatur och svullnad i prostatavävnaden, allt detta bidrar vanligtvis till eliminering av inflammation i prostata. För att ta bort muskelspasmer i kroppen som används av muskelavslappnande medel. Till exempel, Baclofen och andra.

Specialister insisterar på att behandling för komplett borttagning av symtom och eliminering av orsakerna till prostatit samt att förhindra övergången till kronisk form bör vara av komplex art.

En bra medicin för prostatit: hur man gör rätt val

 • Stearinljus Vitaprost. Preparatets komponenter påverkar ämnesomsättningen i prostata på ett stimulerande sätt och korrigerar urodynamiken. Det föreskrivs rektalt för 1 ljus per dag för en kronisk form av sjukdomen, liksom för postoperativa tillstånd efter kirurgisk ingrepp på orgeln. Behandlingsförloppet varar från 5 till 10 dagar.
 • Injektionsvätska, lösning Prostatilen. Ämnen i dess sammansättning gör vaskulär stenochke starkare, förnyar mikrocirkulationen, orsakar en ökning i aktiviteten av blöta muskler i blåsan och prostatan, stimulerar immunsystemet. Det ordineras för kronisk form av prostatit, adenom, urinretention av reflex karaktär i 5-10 dagar.
 • Prostalamin. Det är en biologiskt aktiv tillsats till näring som korrigerar metabola processer i patientens prostata och urodynamik. Tabletter eller en lösning tas oralt inom 5-10 dagar i kvart om en timme före en måltid.
 • Prostamol Uno. Ansvarig för reglering av genitourinärsystemets funktioner, liksom männs reproduktiva förmåga, administreras kapslar oralt efter måltid. Detta är ett bra läkemedel för prostatit, vilket hjälper till att eliminera urineringstörningar som orsakas av godartad prostatahyperplasi. Det eliminerar inflammation i kroppen, återställer manlig styrka och libido.

Återigen noterar vi att behandlingen av prostatit av varierande grad av försumlighet endast måste utföras efter ett besök hos en specialiserad specialist. Behandlingsregimen bör baseras på testresultaten och den inledande läkarundersökningen.

Endast fytoterapeutiska preparat baserade på medicinalväxter får användas ensamma. De har inga konsekvenser, förutom allergier mot en viss anläggning.

Vid otillåten användning av antibiotika eller hormonpreparat effekter kan vara skadliga, och sjukdomen inte botas.

Medicin för prostata och andra sjukdomar i genitourinary systemet

Till exempel, för injektion Prostatilen lösning som används i prostatit, är det ett effektivt läkemedel med prostatasjukdom såsom adenom.

Komponenterna av läkemedlet kännetecknas av en organotropisk effekt. De minskar svullnad av prostata och leukocytinfiltrering av orgeln. De bidrar till normalisering av epithelcellernas sekretoriska funktion, förhindrar trombos i prostata.

Dessutom bör nämnas bota prostata Omnic, som effektivt bekämpar med många problem i det urogenitala systemet för starkare könet.

Instruktioner för användning

De ovanstående produkter används ofta för att eliminera och förhindra ytterligare återkommande prostatit och andra sjukdomar i det urogenitala systemet av den starkare könet.

Också en utmärkt förebyggande medicin för att förhindra utvecklingen av prostatit och andra sjukdomar i det genitourära systemet för män är prostata Forte Men's Formula. Det är en biologiskt aktiv tillsats till basmat, som kompletterar bristen på E-vitamin i patientens kropp, stärker dess immunitet och har en antioxidant effekt.

Lika effektivt är det innovativa läkemedlet Afal, som inte har några analoger i sin sammansättning. Det kan användas som en del av en omfattande behandling, och som ett självständigt läkemedel.

Låt oss ge den genomsnittliga kostnaden i olika läkemedelsföretag i landet för droger som används för att bekämpa prostatit och andra manliga sjukdomar:

 • Prostatilen: 315 - 450 rubel.
 • Prostamol Uno: 850 - 1300 rubel.
 • Vitaprost: 710-2500 rubel.
 • Prostoraminum: 360 - 470 rubel.
 • Prostan: 320 - 470 rubel.
 • Omnik: cirka 400 rubel.
 • Pepon: cirka 1500 rubel.
 • Cernilton: 2000 - 3000 rubel.
 • Afafla: från rubel.
 • Olja av pumpa frön: cirka 200 rubel.

Inför ett sådant problem som prostatit, bli inte upprörd före tid. Vi behöver akut se en läkare, ta alla nödvändiga prov och genomgå en omfattande undersökning. Baserat på dessa data kommer urologen att kunna ordinera adekvat och effektiv behandling.

Komplex behandling av prostatit hos män. Effektiva metoder

prostatit - en sjukdom i prostatakörteln, som fortsätter akut eller i kronisk form Sjukdomen uppträder ganska ofta, ibland hos mycket unga människor. Läkare-urologer har lärt sig att framgångsrikt behandla det, men övning har visat att en stabil effekt bara ger komplex behandling av prostatit hos män.

Funktioner vid behandling av akut inflammation i prostata

Denna form av prostatit, läkare diagnostiseras utan svårighet - symptomatologin uttalas. Vanligtvis klagar patienten på smärta i perineum, följd av urinering, obehag med utlösning.

Först hänvisas patienten för ultraljud för att bestämma graden av inflammation, storlek och tillstånd hos prostata. Därefter väljer doktorn individuellt en antibiotikakurs för honom. Behandlingen innehåller antiinflammatoriska läkemedel och kompletteras med fysioterapi. Och om patienten vände sig till urologen i tid, återhämtar han sig snabbt.

Nyanser av behandling av kronisk prostatit hos män

Denna typ av sjukdom är svårare att diagnostisera. Ofta är sjukdomen asymptomatisk.

Och först efter en tid visas karakteristiska tecken på prostatit:

 • frekvent urinering
 • minskad erektion
 • tråkig smärta i underlivet.

Kronisk inflammation i prostata behandlas längre och svårare än akut. Framgången beror till stor del på ett integrerat förhållningssätt till problemet.

Komplex behandling för inflammation i prostata

Behandlingsschema prostatit hos män föreslår:

 1. antibakteriell effekt;
 2. antiinflammatorisk terapi;
 3. användning av immunostimulanter
 4. sjukgymnastik;
 5. massage i prostatakörteln;
 6. övningsterapi;
 7. vitaminterapi;
 8. behandling med folkmekanismer.

Varje metod har sina egna egenskaper. Till exempel är prostasmassage lätt att utföra hemma - det finns många bilder med detaljerade rekommendationer, de kan också ges av en läkare.

Mottagande av antibiotika vid behandling av prostatit

Antibiotika - det huvudsakliga läkemedlet vid behandling av akut och kronisk prostatit. Framgången av behandlingen beror på hur exakt den behandlande läkaren plockade upp läkemedlet och föreskrev varaktigheten av administrationen. För att undvika misstag leder urologen hemligheten i prostata till laboratoriet för analys av känsligheten för olika antibakteriella läkemedel.

En erfaren läkare kommer säkert att uppmärksamma säkerheten hos ett antibiotikum för en viss patient. Detta är särskilt viktigt när läkemedlet tas på en lång kurs. vanligtvis akut prostatit behandlad med antibiotika 10-14 dagar, kronisk - 4-8 veckor.

Antiinflammatorisk terapi: effektiva läkemedel

Inflammation i prostatavävnaderna avlägsnas med ljus, vilket inkluderar:

De förbättrar blodcirkulationen, minskar smärta, påskyndar återhämtningen av drabbade celler. Om patienten har feber kommer läkaren att utse "Ibuprofen" eller "Diklofenak".

Användningen av immunostimulantia för behandling av prostatit

En erfaren urolog kommer nödvändigtvis att inkludera immunostimulerande läkemedel i behandlingsregimen. Det är bevisat att sådan terapi är lika bra för behandling av prostatit av olika ursprung. Fel i immunsystemet orsakar återfall och översätter sjukdomen till ett kroniskt stadium.

I regel föreskriver läkaren moderna immunostimulerande läkemedel - "Polyoxidonium" eller "Immunofan". Den senare har en positiv effekt inte bara på immunförsvaret, utan skyddar även celler från de toxiner som har uppstått nära det inflammatoriska fokuset. Medicinen tas i takt med 10 dagar. För förebyggande, rekommenderar läkare att ta det 2 gånger om året i 5 dagar.

Användning av fysioterapi med prostatit

Fysioterapeutiska förfaranden hjälper kroppen att klara sig snabbare med sjukdomen. De accelererar cirkulationen av lymf. Det minskar svullnad och inflammation. Med tillströmningen av blod i prostata kommer antibiotika och andra läkemedel. Förbättrar den övergripande metabolismen sker snabbare återhämtningsprocesser i prostatakörteln.

De mest effektiva urologerna anser att

 • galvanisering (en svag ström appliceras på prostata);
 • Ultrahög frekvens terapi (det drabbade organet ageras av ett elektriskt fält);
 • magnetterapi (på järnet påverkar magneten).

Prostatisk massage för kronisk prostatit

Det är han som tar en speciell plats i den komplexa behandlingen av kronisk prostatit. Studier har visat att regelbunden massage i prostatakörteln ger en påtaglig effekt:

 • blod upphör att stagnera
 • hemligheten visas snabbare;
 • förbättrar muskeltonen i prostata.

Massage är kontraindicerad endast i akut form av sjukdomen, eftersom det finns risk för infektion.

Sjukgymnastik för att förbättra tillståndet med prostatit

Det finns en speciell uppsättning övningar som läkaren rekommenderar att utföra med denna sjukdom. Övningar är enkla - backarna, benen, klackarna (det finns bilder på korrekt utförande på många platser), men de ger en påtaglig effekt:

 • påskynda blodflödet i ljumskområdet;
 • ta bort stillastående fenomen;
 • förbättra den övergripande hälsan.

Vitaminoterapi för förebyggande av prostatit

Intag av vitaminer ökar patientens totala tonen. Särskilt användbara under återhämtningsperioden vitaminer A och E. De stimulerar immunitet, påskyndar syntesen av könshormoner, avlägsnar oxidationsprodukterna som bildas under inflammation.

Behandling av prostatit med folkmekanismer

Vissa läkare är skeptiska till sådana metoder, men i kombination med andra förfaranden ger de ofta god effekt.

För behandling av prostata använder män honung, propolis, malurt, pumpafrön, juice och persilja. Recept av folkmedicin för denna sjukdom är lätt att hitta på Internet eller från herbalists.

Kirurgisk ingrepp: i vilka fall kirurgi behövs

Ibland blir operationen den enda vägen ut i komplikationerna som gav akut eller kronisk prostatit. Endast kirurgen kommer att kunna öppna abscessen, återställa kapaciteten i urinväggen, ta bort tumören. Han bestämmer också huruvida kirurgisk ingrepp eller tillräcklig konservativ behandling är nödvändig.

Vad tycker urologer om prostatit?

Prostatit är härdbar. Men kampen med sjukdomen är komplex. Detta säkerställer att det inte kommer något återfall. Självbehandling bör elimineras omedelbart. Löftet om en snabb och full återhämtning är den tidiga tillgången till urologen och den exakta uppfyllandet av alla hans recept.

Komplex behandling av prostatit

Prostatit >> komplex behandling

Prostatit kallas akut eller kronisk inflammatorisk lesion av prostatakörteln. Prostatakörteln (prostata) ligger i det lilla bäcken ner från blåsan, medan prostatan omger den första delen av urinröret (urinröret). På båda sidor av prostatakörteln finns seminalblåsor i vilka en hemlighet av testiklar innehållande spermatozoa ackumuleras. Kanalerna i de partiella blåsorna penetrerar prostata och öppnas i urinröret. Genom sin struktur är prostatan ett glandulärt organ som består av ett antal körtlar som producerar en specifik hemlighet (en viskös vätska) som ingår i spermierna. Utöver detta reglerar prostata processerna för erektion och urinering. Funktionen hos prostatakörteln regleras av det autonoma nervsystemet (del av nervsystemet som är ansvarigt för inre organens arbete). Den viktigaste rollen i reglering av detta organs funktion spelas av den parasympatiska nervpllexen, som härstammar i sina sakrala delar av ryggmärgen. Det är genom parasympatisk innervation att funktionen av utsöndring och erektion realiseras. Smärtan som uppstår med olika former av prostatit uppstår genom irritationen hos den parasympatiska nervpllexen, vars nervvägar kan utföra smärtsamma impulser. Som svar på långvarig smärtsam irritation (till exempel vid kronisk prostatit) bryts vegetativ innervation och därmed funktionen av prostatakörteln.

Prostatit är den vanligaste urologiska sjukdomen hos män. Aktuella data frekvensen av förekomsten av olika kliniska former av prostatit är 5-10% för akut bakteriell prostatit, 7-10% för kronisk bakteriell prostatit, 80-85% av kronisk icke-bakteriell prostatit och 20-25% för syndromet kronisk inflammatoriska och icke-inflammatoriska bäckensmärta ( prostatodyni). En annan typ av prostatit är kronisk asymptomatisk prostatit, som sker utan några klagomål från patienten.

I fallet med bakteriell prostatit är orsaken till sjukdomen olika typer av mikrober som parasiterar det manliga genitourinära systemet. Mikrober går in i prostata med blodflöde (hematogen vägen), lymf (lymfogenväg) eller urin (urinogen vägen). Det bör noteras att vid utvecklingen av bakteriell prostatit spelas en viktig roll av överträdelsen av allmän och lokal immunitet vilket underlättar implantationen och reproduktionen av patogen flora.

Patogenesen (mekanismen för sjukdomsutvecklingen) av kronisk bakteriell prostatit och kronisk bäckensmärtssyndrom innefattar först och främst en kränkning av prostataens vegetativa innervation och vidhäftning av stagnerande fenomen. Stagnation av blod och utsöndring i prostata vävnaden stör metabolism och skapar en gynnsam miljö för infektion. Vid kronisk prostatit spelar en autoimmun lesion av prostatavävnader en viktig roll som utvecklas som en följd av sensibiliseringen av organismen till olika antigener i detta organ.

Komplex behandling av akut och kronisk prostatit innefattar följande metoder:

 1. Antibakteriell terapi med användning av antibiotika och antibakteriella läkemedel av syntetiskt ursprung
 2. Immunostimulerande terapi;
 3. Manuell och vibromassage av prostata;
 4. Sjukgymnastik (termisk mikrovågsbehandling);
 5. Behandling med medicinska växter;
 6. Kirurgisk behandling av komplikationer av akut och kronisk prostatit.

Antibiotikabehandling
Antibakteriell terapi är den huvudsakliga metoden för behandling av akut och kronisk bakteriell prostatit. I fallet med akut bakteriell prostatit leder korrekt planerad behandling med antibakteriella läkemedel i de flesta fall till fullständig återhämtning och förhindrar utveckling av komplikationer som bildande av abscesser.

Vid valet av antibiotika bör ta hänsyn till känsligheten hos mikroben med avseende på antibiotika, läkemedlets förmåga att penetrera prostatavävnaden och ansamlas där i tillräckliga mängder, läkemedlets säkerhet i synnerhet inom ramen för långtidsbehandling och, sist men inte minst, kostnaden för läkemedlet. Det bör noteras att tillsättningen av antibiotikaterapi är motiverad endast om det finns tydliga kliniska eller laboratorie tecken på infektion (feber, värk i kroppen, en förändring i sammansättningen av blod, bestämning i blod av olika infektionsmarkörer).

Vid behandling av bakteriell prostatitis väletablerad makrolidantibiotika som besitter ett brett spektrum av antibakteriell verkan, en hög biotillgänglighet och förmågan att penetrera vävnadsbarriärer, bland annat genom prostatavävnadsbarriär. Sist men inte minst bör vi notera aktiviteten av makrolider i förhållande till intracellulära parasiter. Denna egenskap antibiotika är användbara vid behandling av blandade infektioner och kroniska, i vilken en del av mikroberna penetrera prostatavävnadsceller och replikerar inom dem. Representanter för makrolidgruppen är erytromycin, oleandomycin. För att undertrycka infektionen kan användas och typer av antibiotika såsom tetracyklin, Gentamicin, Rondomycin, Ampicillin. Nyligen för bästa resultat av antibiotikabehandling, det finns olika kombinationer av antimikrobiella antibiotika syntetiskt ursprung: Biseptolum, nitrofuran, Nitroxoline, NOC-5 och andra.

Trial antibiotikabehandling utförs i två veckor. Om efter denna period inte tecken på förbättring i patientens tillstånd observeras upphör behandlingen med antibiotika. Om du får positiva resultat från antibiotikabehandling kan användningen av dessa läkemedel fortsättas tills patienten helt återvinns.

Immunostimulatorisk terapi
Parallellt med antibakteriell behandling föreskrivs immunostimulerande behandling. Som nämnts ovan spelar en minskning av immunsystemets skyddande funktion en viktig roll vid förekomsten av akut och kronisk bakteriell prostatit. I patogenesen av icke-bakteriell art av prostatit spelas en viss roll av förändringen i immunförsvarets reaktivitet med avseende på prostatavävnad och utvecklingen av autoimmun aggression. Med hänsyn till dessa faktorer är det svårt att överskatta användningen av immunmodulerande läkemedel vid behandling av prostatit av olika geneser.

För att stimulera lokal och allmän immunitet tillämpar preparat som innehåller zink (zink är en kofaktor för enzymer som förstör mikroorganismer), växtimmunstimulerande medel: extrakt av Echinacea purpurea, näringspreparat tillverkade på basis av Pygeum africanum och pumpafrön (Peponen), de kombinerade naturmedel (Prostanorm), Cordyceps. I fallet med kronisk prostatit för att icke-specifika immunstimulerings används bakteriella läkemedel såsom Pyrogenalum. Användningen av immunstimulerande medel bidrar till att uppnå bästa möjliga resultat från konventionell behandling, samt att konsolidera den terapeutiska effekten under en längre tid och för att förhindra återfall av sjukdomen.

I vissa fall är det användbart att använda vitaminmineralberedningar, liksom olika alternativ för alternativ medicin. Vitaminer och mineraler bidrar till accelerationen av regenerering av de drabbade vävnaderna och ökar organismens totala resistens.

Ytterligare metoder för läkemedelsbehandling av prostatit
Nyligen har många nya droger visat sig behandla olika former av prostatit. En av dessa droger är Omnik, som refererar till alfa-blockerare av selektiv verkan. Detta läkemedel har en selektiv inhibitorisk verkan på alfa-2 prostata adrenoretsepotory som normalt leder till en minskning av kropps glatt muskulatur. Mot bakgrund av kronisk inflammation, är glatta muskulaturen i prostatan vanligtvis spasm, vilket leder till störning av dränering av prostata sekretion, så tillsättningen av läkemedel avkopplande den glatta muskulaturen är användbar vid behandling av kronisk prostatit. När närvaron av uttalad inflammation lämplig användning av icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (ibuprofen, indometacin, diklofenak).

Sjukgymnastik och prostata massage
I den komplexa behandlingen av prostatit föreskrivs fysioterapi, akupunktur och massage för att eliminera stillastående fenomen och förbättra dränering av prostatakörteln. Även dessa behandlingsmetoder återställer gynnsamt normala vegetativa innervation av körteln.

Det finns olika fysioterapeutiska behandlingsmetoder. Transrectal mikrovågshyperteri är en effekt på körtelvävnaden av mikrovågsstrålning, erhållen med hjälp av en speciell anordning införd i rektumets hålighet. Mikrovågsstrålning höjer temperaturen på vävnader och stimulerar blodcirkulationen och stimulerar också de molekylära mekanismerna för att återställa skadade vävnader. Transuretral hypertermi liknar i stor utsträckning den ovan beskrivna metoden, men i detta fall injiceras radiatorn av mikrovågor i urinröret. Goda terapeutiska resultat erhålls med laser med låg energi. Principen för denna metod är den gynnsamma effekten av laserstrålning på vävnadsmetabolismen, liksom inhiberingen av bakteriell tillväxt under inverkan av en laser.

Vid kronisk prostatit visas användningen av terapeutiska mudder (Berdyansk och Saki-ler) samt mikrocykler med mineralvatten rika på vätesulfid.

Vid kronisk bäckensmärksyndrom visas användningen av akupunktur som en alternativ metod för att återställa den autonoma innervationen av prostatakörteln.

Olika typer av massage används ofta vid behandling av prostatit. Det är bevisat att en regelbunden prostata massage förhindrar stagnation av blod och lymfa i bröstvävnaden, förbättrar utsöndringen av prostatiska sekretion och förhindrar bildningen av proteinpluggar vnutrikanaltsevoy. Särskilt effektiv är kombinationen av massage och antibakteriell terapi. Prostas massage utförs manuellt (med hjälp av ett finger infört i ändtarmen) eller med hjälp av olika apparater. Prostata massage är kontraindicerat i fall av akut bakteriell prostatit (det finns en risk för infektion), såväl som i olika sjukdomar i rektum (proktit, abscess, hemorrojder, fissurer i ändtarmen och så vidare.).

Kirurgisk behandling av prostatit
Kirurgisk behandling av prostatit indikeras vid olika komplikationer av akut och kronisk prostatit. Så, till exempel, vid akut prostatit, kan abscesser bildas (begränsad pusackumulering), som kirurgiskt avlägsnas. Med kronisk prostatit kan det finnas en smalning av urinröret och en urininkontinensstörning. I detta fall är målet med kirurgiskt ingripande att återställa urinrörets kapacitet. Kirurgisk ingrepp indikeras i fallet med prostatit på grund av nedsättning orsakad av prostata adenom.

 • Kamalov AA, Dorofeev SD Moderna synpunkter på problemet med kronisk prostatit // RMJ. 2003. № 11. Med. 4
 • Arnoldi EK Kronisk prostatit: problem, erfarenhet, utsikter. Rostov n / a: Phoenix, 1999.
 • Golubchikov VA En kronisk prostatit: Moderna metoder för diagnos och behandling, Moskva, 2005

Komplex behandling av prostatit hos män

Prostatit är en inflammatorisk process i prostatakörteln, som kan vara både akut och kronisk. Sjukdomen kan uppstå av flera skäl. Men, oavsett orsaken till sjukdomen, kommer endast en komplex behandling av prostatit att bli permanent av med detta problem.

Vad innebär den komplexa behandlingen av prostatainflammation?

Komplex behandling av prostatit innefattar följande aktiviteter:

 • antibakteriell terapi;
 • tar antiinflammatoriska läkemedel;
 • användning av läkemedel som stimulerar immunsystemet
 • ytterligare terapi (antidepressiva medel, lugnande medel etc.);
 • sjukgymnastik;
 • prostata massage;
 • terapi med preparat baserade på naturliga ingredienser och fytoterapi baserat på folkrecept;
 • kirurgisk behandling av komplikationer av akut och kronisk prostatit.

Antibiotikabehandling

Användningen av antibiotika är den huvudsakliga metoden för behandling av prostatit. Framgången med denna metod beror på rätt urval av antibakteriella läkemedel och överensstämmelse med alla rekommendationer från läkaren.

Lättnad av symptom på akut prostatit uppträder efter 2 dagars behandling av läkemedel. Symtomatisk förbättring är emellertid inte en ursäkt för att stoppa behandlingen, vars minsta varaktighet är 4 veckor. Endast i detta fall kommer den patogena mikroorganismen att dö, dess fullständiga utrotning från kroppen och förebyggande av övergången av sjukdomen till en kronisk form.

Det finns flera grundläggande regler för rätt val av antibakteriella läkemedel:

 • det är nödvändigt att identifiera patogenen av inflammation (helst upp till arten);
 • Det är viktigt att bestämma känsligheten för olika grupper av antibiotika med hjälp av en disco-diffusionsmetod och för att välja de vars känslighet maximeras.
 • antibiotika i beta-laktam-serien och aminoglykosider kan inte diffunderas i prostata vävnaden, därför rekommenderas deras användning inte.
 • föredraget val är antibiotika, fluorokinoloner, makrolider, doxycyklin, vilka kännetecknas av en hög grad av diffusion i prostatavävnaden;
 • bör användas med bakteriedödande antibiotika som dödar patogena bakterier, men inte med bakteriostatisk aktivitet som syftar till att undertrycka tillväxt och utveckling av mikroorganismer utan att döda dem.

Antiinflammatorisk behandling

Antiinflammatoriska läkemedel används oftast i icke-infektiösa inflammatoriska processer. Läkemedel produceras huvudsakligen i form av ljus. Under inverkan av sådana droger tas inflammation bort, accelererad regenerering av de drabbade cellerna uppträder, smärtsymptom elimineras, blodcirkulationen aktiveras. De mest populära och effektiva drogerna i denna grupp är Tiatriazolin, Propolis, Ichthyol. Med ökad kroppstemperatur kan Diclofenac eller Ibuprofen ordineras.

Ökad immunitet

Aktiv multiplikation av patogener är endast möjlig i en försvagad organism vars immunförsvar inte kan fullgöra sina funktioner. Som en allmän regel, att förbättra immunitet, läkare förskriva läkemedel, som en del av vilken närvaron av zink, känd för sin destruktiva verkan på patogener.

För att stimulera kroppens skyddande funktioner används växtpreparat, bland vilka det mest effektiva är extraktet av Echinacea.

Vid kroniska former av prostatit kan användningen av immunostimulanter förhindra perioder med exacerbation. Förutom denna grupp av läkemedel, föreskrivs vid behov vitaminkomplex.

Kompletterande terapi

Ett integrerat tillvägagångssätt för behandling av prostatit är inte bara vid användning av antibakteriella, antiinflammatoriska och immunostimulerande läkemedel. Dessutom rekommenderas det:

 • avlägsnande av smärtsymptom på grund av användningen av smärtstillande läkemedel och läkemedel, avkopplande de släta musklerna. För snabbare lindring av smärta rekommenderas ljus, inte tabletter.
 • när patientens psykomotionella tillstånd störs, behandlingsbehandlingen av terapeuten för eliminering av ångest, psykologiska komplex och stressiga situationer. Vid kronisk depression kan terapeuten ordinera antidepressiv terapi;
 • Utnämning av diuretika och laxermedel för att påskynda utsöndringen av patogenen från inflammation från kroppen;
 • med förstoppning, utnämning av mjuka laxermedel för att förhindra spänningar i buksmusklerna, som åtföljs av svår smärta
 • en strikt diet med undantag av akuta och feta livsmedel, ökat innehåll av frukt och grönsaker. Det är nödvändigt att äta stora mängder pumpa frön, torkade frukter, kli, fisk, färska bär och frukter;
 • undvika skadliga vanor (rökning, alkohol, narkotika och psykofarmaka), samt på vilka typer av idrottsgrenar, traumatiska grenen (cykling och motorcykel, ridning).

Fysioterapeutiska förfaranden

Bland de främsta fördelarna med fysioterapi är följande:

 • tack vare aktivering av det inflammatoriska infiltratet rörelsen av lymfa absorberas snabbt;
 • observerade blodflöde i prostata, vilket förbättrar penetrering av läkemedel myndighet;
 • Metabola processer i körtelvävnaderna normaliseras;
 • graden av permeabilitet hos cellemembran ökar, vilket ökar effektiviteten av behandlingen.

Med olika former av prostatit, elektrostimulering, magnetoterapi, UHF-terapi och andra procedurer ordineras.

massage

Mycket bra resultat ger massor av prostatakörteln. Under manipuleringen sker en regelbunden utsöndring med de mikroorganismer som ackumuleras däri, blodcirkulationen förbättras, metaboliska processer aktiveras. Mer intensiv inverkan på kroppen kan uppnås med organets inre massage, men indirekt massage kan också påverka behandlingens gång.

Det finns dock kontraindikationer för massage, som måste vara uppmärksamma:

 • akut bakteriell prostatit;
 • rektumets patologi.

Massage utförs endast av en specialist urolog eller andrologist. För att inte skada prostatan, är det nödvändigt att veta den exakta platsen för prostatakörteln. Tack vare massagen:

 • accelererad penetration av droger i prostatakörtelns vävnader;
 • förmågan att dränera blod ökar;
 • Det finns en positiv effekt på körtelns muskelvävnad.

Fytoterapi och recept av folkmedicin

Örter har länge använts för framgångsrik behandling av många sjukdomar, inklusive prostata. En stor fördel med denna typ av terapi är den nästan fullständiga avsaknaden av kontraindikationer och biverkningar med undantag av allergier mot växter. Med prostatit rekommenderas att man använder kamille, moderkärl, kalendula. Torkade blommor och blad av växter brygger som te, förbereder tinkturer eller används för att förbereda lösningar för terapeutiska enemas.

Ofta ordinerar läkare själva fytopreparationer. Om någon av de traditionella medicinerna inte ingår i behandlingsplanen, ska du inte använda den utan att först ha råd med en specialist.

Effektiva beredningar baserade på naturliga ingredienser

För närvarande har följande medel med naturlig sammansättning störst spridning:

 1. Prostamol Uno. Medelens sammansättning är en palm sabal. Det botar kronisk prostatit och hyperplasi. Biverkningar kan vara tecken på gastralgi, men de är sällsynta.
 2. Prostatilen. Läkemedlet är tillgängligt i form av ljus eller injektioner. Dess handling baseras på det faktum att det normaliserar tonen i musklerna i blåsan, förbättrar spermatogenesen. Biverkningar inkluderar en allergisk reaktion. Läkemedlet tar bort tecken på sjukdomen och är ganska effektivt.
 3. Prostanderivat. Läkemedlet frisätts i tabletter. Det är en profylaktisk mot prostatit.
 4. Vitaprost. Normaliserar funktionen hos prostata. Producerad i tabletter och ljus.
 5. Olja från pumpa frön. Kompositionen innehåller zink, vilket är mycket viktigt för människors hälsa. Olja ökar potensen och lindrar smärta.
 6. Licola. Huvuddelen av detta läkemedel är alger. De anestetiserar och tar bort den inflammatoriska processen i kroppen.

När är en kirurgisk operation nödvändig?

Det finns fall då kirurgisk hjälp behövs vid behandling av sjukdomen. Det är nödvändigt i det fall då komplex behandling av prostata skada och drogerna som används i detta fall inte hjälper. Denna manipulation är nödvändig vid akut abscess eller vid förträngning av urinröret.

Kirurgisk ingrepp är nödvändig i följande fall:

 • bildandet av abscesser, som endast avlägsnas kirurgiskt;
 • skarp förminskning av urinröret, som inte passerar urin
 • när prostata hyperplasi utvecklas.

Förändring i livsstil

Många män tar piller mycket lättare än att radikalt ändra sina liv. Men det är rätt kost och daglig rutin att inte bara den snabba återhämtningen beror, utan även förebyggandet av upprepade problem med prostatakörteln.

Vad ska jag ägna särskild uppmärksamhet åt?

De som rör sig lite, bör du tänka på vanliga joggar eller åtminstone promenader. Förhindra stagnation i bäckenet kommer att hjälpa speciella övningar som kan utföras flera gånger om dagen.

Det är mycket viktigt att fastställa rätt kost, inklusive mer grönsaker och frukter i den och om möjligt ge upp fett och kryddor. Detta ökar den dagliga dosen av vitaminer och undviker oönskade problem med matsmältningen.

Negativt påverkar prostata och dåliga vanor, vars vägran kommer att öka chanserna för återhämtning.

Profylaktiska åtgärder för prostatit

För att inte bli sjuk är det nödvändigt:

 • att stärka immuniteten genom härdning, sport, promenader i frisk luft, högkvalitativ mat;
 • undvik hypotermi
 • att inte tillåta förstoppning
 • har regelbundet sex
 • frekvent byte av partners kräver regelbunden leverans av test för att övervaka hälsotillståndet;
 • Ill med prostatit, är det nödvändigt att observera en specialist två gånger per år.

Ett integrerat tillvägagångssätt för behandling och genomförandet av alla rekommendationer från läkaren - en plikt för snabb återhämtning.

Endast med ett omfattande tillvägagångssätt för behandling av prostatit kan du helt bli av med symtomen på sjukdomen och återställa utmärkt hälsa.