Huvud
Symptom

Komplex behandling av prostatit

Prostatit är en inflammatorisk sjukdom i prostata. Av natur kan det vara infektiöst och icke-infektiöst. Oavsett form av sjukdomen är komplex behandling av prostatit, inklusive medicinering och icke-läkemedelsterapi, nödvändig.

Typer av prostatit och behandling

På grund av utvecklingen är smittsam och icke-infektiös prostatit utsedd.

Smittsamma sjukdomar beror på aktiviteten hos patogena medel som orsakar inflammation i prostata. Genom typ av patogen skiljer bakteriell eller svampinflammation. Sjukdomen kan utlösas som en aktivitet av villkorligt patogena mikroorganismer, som alltid finns närvarande i människans kropp och sexuellt överförbara infektioner, till exempel klamydia eller trichomonas.

Sjukdomen utvecklas mot bakgrund av minskad immunitet. I de flesta fall orsakas denna typ av prostatit av villkorligt patogena mikroorganismer, till exempel Pseudomonas aeruginosa, stafylokocker. En hälsosam organism kan undertrycka infektionen, men mot bakgrund av en minskning av immunitet utvecklas inflammation.

Noninfectious prostatitis är en följd av en stillesittande livsstil. Dess utveckling beror på överbelastning i bäckenorganen - ett brott mot blodcirkulationen, lymfflödet eller stagnation av prostats utsöndring. Faktorer som framkallar utvecklingen av denna form av inflammation:

 • hypotermi;
 • minskad immunitet
 • brist på motion;
 • fetma;
 • oregelbundet sexliv.

Man tror att stillastående prostatit är en sjuksköterska hos kontorsarbetare. Sjukdomen utvecklas mot bakgrund av hypodynamin, vilket medför att metabolism reduceras och trofisk prostata störs.

Sedentärt arbete leder till stillastående fenomen, inkl. till en stillastående prostatit

En viktig roll i utvecklingen av kongestiv prostatit är ett sexuellt liv hos en man. Bristen på sexuell aktivitet leder till en minskning av prostatens ton och utsöndringens stasis. Detta framkallar svullnad i kroppen och utvecklingen av inflammation. Samtidigt leder överdriven sexuell aktivitet (mer än 2-3 sexuella handlingar per dag) till organs uttömning och kan också leda till utvecklingen av sjukdomen.

Genom flödet är prostatit uppdelat i akut och kronisk. Den akuta formen karakteriseras av förvärring av specifika symptom, inklusive:

 • frekvent uppmaning att urinera
 • smärta och brännande i urinröret
 • blåsans spasmer
 • smärtssyndrom i perineum;
 • brott mot erektion.

Urineringsprocessen åtföljs av svår smärta i urinröret, vilket orsakas av urinrörets kompression genom en förstorad prostata.

Kronisk prostatit kan vara både smittsam och icke-infektiös. I båda fallen kännetecknas det av periodiska exacerbationer, under vilka symtomen är akuta. Förstörningar av sjukdomen är förknippade, först av allt med en minskning av immuniteten.

Komplex tillvägagångssätt för behandling

Innan behandlingen påbörjas måste patienten genomgå alla undersökningar för att identifiera typ av inflammation och typ av patogen. För detta ändamål utförs en analys av sekretionen av prostatakörteln, ultraljud och MRI av organet utförs.

Komplex behandling av prostatit innefattar:

 • drogterapi;
 • ökad immunitet
 • fysioterapi metoder;
 • dietterapi;
 • livsstilsförändring.

Drogterapi beror på sjukdomsformen. Med infektiös inflammation är huvudlinjen av behandling antibakteriella läkemedel. Deras val baseras på prostataanalysens resultat.

Med icke-infektiös prostatit i akut stadium används antiinflammatoriska läkemedel för symptomatisk behandling. Huvuddelen av behandlingen utförs med läkemedel som normaliserar organets funktionalitet.

Komplex behandling av prostatit innefattar nödvändigtvis droger för att förbättra immuniteten. Det kan vara som ett medel för lokal åtgärd (rektal suppository) och immunmodulatorer i tabletter. Valet av droger utförs endast av en läkare.

Med bakteriell prostatit är grunden för behandling kampen mot infektioner, med stillastående - förbättrar funktionen hos körteln

Antibiotikabehandling

Komplex behandling av prostatit börjar med läkemedel för lindring av symptom som normaliserar prostata och förbättrar välbefinnandet. Med infektiös prostatit är grunden för terapi antibiotika.

Följande grupper av läkemedel används för behandling:

 • penicilliner;
 • tetracykliner;
 • makrolider;
 • fluorokinoloner.

Penicilliner och tetracykliner i urologiska metoder används ganska sällan på grund av låg behandlingseffektivitet och ett stort antal biverkningar. Patogena mikroorganismer som provocerar den inflammatoriska processen utvecklar snabbt resistens mot drogerna i denna grupp, vilket negativt påverkar läkemedlets terapeutiska effekt.

Ändå uppnås ett ganska bra resultat genom att ta kombinationsdroger, till exempel antibiotikumet Amoxiclav.

I de flesta fall tilldelas droger till gruppen av makrolider. Deras fördelar är ett brett spektrum av åtgärder, god tolerans för organismer och hög biotillgänglighet, på grund av vilka komponenterna i läkemedlet tränger in i prostatavävnaden. Representanten för denna grupp är erytromycin.

Nyligen föredrar läkare i allt högre grad droger från gruppen av fluorokinoloner. Dessa är bredspektrum antimikrobiella medel som har ett antal fördelar jämfört med konventionella antibiotika.

Eftersom fluorokinoloner, till skillnad från antibiotika, är helt syntetiska droger som inte har naturliga analoger, är behandlingen med dessa läkemedel effektivare på grund av bristen på utveckling av resistenser hos patogener.

Fluoroquinoloner tränger snabbt in i prostatavävnaden, tolereras väl av kroppen och ger sällan biverkningar. Läkare ordinerar oftast läkemedel med levofloxacin i kompositionen. Terapi tar minst 28 dagar, medicinen tas 1-2 tabletter. Den exakta dosen och mottagningsplanen väljs av läkaren i en individuell ordning. I vissa fall kan intramuskulär injektion av läkemedlet ordineras, då behandlingsförloppet reduceras.

Det är viktigt att välja läkemedel som bakterierna inte har motståndskraft mot

Antiinflammatoriska läkemedel

För komplex behandling av kronisk prostatit icke-infektiös natur används antiinflammatoriska läkemedel. För detta ändamål utse:

Sådana läkemedel har en symptomatisk effekt, vilket eliminerar smärtssyndromet och stoppar inflammatorisk process. Det är tillrådligt att förskriva antiinflammatoriska läkemedel i ljus - tack vare denna frisättningsform, kommer den aktiva substansen direkt in i prostatakörteln.

För att behandla stillastående prostatit används ofta bioaktiva läkemedel för att normalisera prostatafunktionen. Bland dem:

 • prostatilen;
 • Vitaprost;
 • ljus med naturliga extrakt.

Prostatilen är ett preparat på grundval av teckning från prostata av unga tjurkalver. Läkemedlet förbättrar prostatens trofism, lindrar inflammation och minskar svullnad. Med icke-infektiös prostatit används det länge för att behandla inflammation. Med bakteriell inflammation i prostata, indikeras detta läkemedel för restaurering av orglet efter antibakteriell behandling.

Med stagnerande prostatit, ljus med propolis och biodlingsprodukter, föreskrivs ofta dikthyol eller pumpaolja. Sådana droger syftar till att normalisera prostatens trofism, har en antiinflammatorisk effekt och ökar lokal immunitet.

För att ta bort inflammation, rektala suppositorier

Läkemedel för att förbättra immuniteten

Prostatakörteln vid komplex behandling av prostatit utsätts för olika läkemedel. För att undvika återutveckling av sjukdomen efter behandlingsperioden visas en uppsättning åtgärder för att förbättra immuniteten.

För detta ändamål utse:

 • preparat med zink;
 • tabletter med echinacea extrakt;
 • komplex av vitaminer;
 • vitamin E.

För normal funktion av prostata, zink, selen och vitamin E behövs. Urologer ordinerar ofta bioaktiva näringstillskott i ett högt innehåll av dessa ämnen.

Det rekommenderas också att dricka en kurs av vitaminer, särskilt för män. Sådana droger innehåller ett komplex av ämnen som syftar till att normalisera det genitourära systemet.

För att minska risken för exacerbationer och återhämtning efter antibakteriell behandling föreskrivs injektioner av Echinacea-extrakt, men denna beredning är lika effektiv i tablettform.

Med ett kroniskt prostatitkomplex av vitaminer bör druckas två gånger om året för att minska risken för exacerbation.

Sjukgymnastik och massage

Om prostatets trofism bryts, indikeras rektalmassage. Sådana förfaranden utförs av en kvalificerad specialist - urolog eller prokolog. Massagebanan är från 10 till 15 procedurer.

Sjukgymnastik stimulerar blodcirkulationen i bäckenorganen, eliminerar stagnation av lymf och normaliserar utflödet av sekretionen av prostatakörteln. Förloppsförloppet tillåter att återställa det normala arbetet i kroppen och påverkar potensen positivt.

Kirurgisk behandling

Operativ behandling av prostatit utförs endast vid komplikationer.

Med en infektiös prostatit är bildandet av en abscess av prostata möjlig. Detta kräver omedelbar sjukhusvistelse av patienten och manipulering, under vilken abscessen öppnas och dess innehåll avlägsnas.

Med kronisk prostatit kan urinröret minska, vilket leder till akut urinretention. I detta fall utförs ett kirurgiskt ingrepp och en kateter installeras för att avlägsna urinen. Dessutom kan sjukdomen i svår utsträckning utveckla fibros, vilket resulterar i ärr på vävnaderna i prostata. I detta fall utförs en operation, under vilken komprimeringsområdena avlägsnas med hjälp av lasern.

Kirurgisk behandling av prostatit - en extrem åtgärd

Livsstil och näring

Komplex behandling av prostatit innefattar förändring av livsstil, normalisering av näring och avslag på dåliga vanor. Dieten för inflammation i prostata är inte strikt, men exkluderar snabbmat, halvfabrikat, röka produkter. Från alkohol och rökning måste överges.

I kosten bör man introducera produkter som är användbara för människors hälsa:

 • avokado;
 • olja av pumpa frön och oliver;
 • nötter och honung;
 • citrusfrukter;
 • pumpa frön;
 • jästa mjölkprodukter.

Med stillastående prostatit bör du träna regelbundet. Fysisk aktivitet bör inriktas på att normalisera blodcirkulationen i kroppens nedre del.

En viktig roll ges till patientens sexuella liv. Med prostatit behöver du regelbundet sex, minst 3 gånger i veckan. Samtidigt är överdriven sexuell aktivitet oacceptabel, eftersom den utarmar prostata.

I övrigt kommer adekvat medicinering, korrekt näring och avvisning av dåliga vanor att göra det möjligt att bli av med prostatit. Men efter inflammation rekommenderas en man att besöka urologen årligen och genomgå en omfattande undersökning av prostatakörteln.

Varje läkare kommer att erbjuda dig ett antal sätt att behandla prostatit, från trivial och ineffektiv, till radikal

 • du kan regelbundet ta en behandling med tabletter och rektalmassage, gå tillbaka var sjätte månad;
 • du kan lita på människornas medel och tro på ett mirakel;
 • gå till operation och glöm sexlivet...

Hur utförs komplex behandling av prostatit?

Prostatit är en sjukdom i en mans prostatakörtel. Det förekommer i två former: akut inflammation och kronisk sjukdom. För att bli av med denna sjukdom behandlas patienten med komplex behandling av prostatit. För korrekt diagnos och administrering av den drabbade prostata är det viktigt att känna till ursprung och kurs för prostatit. Tänk på vad detta sjuka organ är, var det ligger i hanen.

Prostata (prostatakörteln) ligger i det lilla bäckenet, från den nedre delen av urinblåsan och omsluter med sin vävnad det första segmentet i urinröret (urinröret). På båda sidor av prostatan är testiklar som producerar spermatozoa. Från dem går upp den spermatiska sladden, som passerar genom prostatakörtelns väggar, och deras ändar dras tillbaka i urinröret. Strukturen i prostatan innehåller ett stort antal körtlar. De tjänar till att producera en viskös vätska som tjänar som basen för spermier.

Prostata spelar en ledande roll under processen med erektion och urinering. Kroppen i sig mottar kommandon från den autonoma delen av nervsystemet, som är ansvarig för inre organens funktion. Av särskild betydelse i detta fall är den så kallade parasympatiska korsningen av nervändar som börjar i ryggmärgen nära sakrummet.

Med kronisk prostatit finns det smärtor som irriterar dessa nervändar, och det finns felfunktioner i det vegetativa systemet, vilket leder till en kränkning av stabiliteten i urinering och påverkar erektionen negativt. Efter ett tag utvecklas andra sjukdomar, till exempel pyelonefrit, orchitis och andra. Den sista etappen av prostata är adenom och cancer.

Vid den första misstanken på en prostatit är det nödvändigt att ta itu med urologläkaren omedelbart.

Faktorer som leder till utveckling av kronisk prostatit

De främsta orsakerna till utvecklingen av denna smittsamma sjukdom är:

 • stillasittande livsstil hos män;
 • hyppig hypotermi hos kroppen;
 • sexuell avhållsamhet under lång tid;
 • oregelbundna avföring och förstoppning
 • stress, dålig kvalitet och oregelbunden näring
 • inflammatoriska, urologiska och venerala sjukdomar.

Akut prostatit kännetecknas av instabilitet i patientens kroppstemperatur, svårighet att urinera. Prostataödem utvecklas.

Med en kronisk form av sjukdomen, som fortsätter lugnare, kan vesikulit utvecklas - en inflammation i spermatkabeln. Då kan inflammationerna i testiklarna och deras bilagor inträffa. De viktigaste symptomen på inflammation i prostatakörteln:

 • smärta i perineum, suprapubisk region, nedre delen av ryggen och testiklarna; uppstår med urinering, och ibland med samlag
 • ömhet med utlösning, fördröjning och försvagning
 • Infertilitet utvecklas på grund av nedsatt spermiekvalitet;
 • försämring av urinering, smärta uppstår och urinströmmen minskar markant i diameter.

De viktigaste typerna av prostata sjukdom

Prostatit är uppdelad i följande typer:

 • akut sjukdom, bakteriell av natur - de lider av 4-9% av alla patienter;
 • en kronisk variant av samma natur - påverkar upp till 9% av männen;
 • han, men utan penetration av mikrober - upp till 85% av patienterna;
 • syndrom av smärta i bäckenet (olika) - upp till 23% av patienterna
 • asymptomatisk kronisk prostatit - 12% av männen.

Den senare formen av sjukdomen löper nästan omärkligt för de infekterade. I sådana fall får patienten inte några klagomål.

Bakterieformer av prostatit uppkommer vid infektion med olika typer av mikrober i prostatakörteln. I detta organ tränger de in i blodet (hematogen infektion), genom urinröret (med urin) eller med lymfströmmen. En viktig roll i denna process spelas av en minskning av männs immunitet på grund av undernäring, stillasittande livsstil, alkoholmissbruk och många andra faktorer.

Själva processen med utveckling av kronisk prostatit (patogenes) och bäckensmärksyndrom består av två faser - störning av kroppens vegetativa system och olika fenomen av stillastående natur. Sådan stagnation av blod och utsöndrad utsöndring i prostatas vävnader förstör den etablerade metabolismen i detta organ, vilket tillåter bakterier att fritt tränga in i olika delar av prostata och infektera det. Med olika typer av kronisk prostatit blir den manliga organismen beroende av olika antigener som stör den normala funktionen av prostata.

Typer av terapi vid komplex behandling av kronisk prostatit och akut sjukdom

För att bota denna smittsamma sjukdom används följande metoder:

 • massage i prostatakörteln som läkare med hjälp av fingrarna och med en speciell vibrator;
 • olika metoder för fysioterapi (i de flesta fall användningen av mikrovågsugnar);
 • behandlingssätt med medicinska växter;
 • användningen av terapi för att höja patientens immunitet
 • förstörelsen av mikrober penetrerade i prostata med antibakteriella läkemedel och olika antibiotika;
 • Kirurgisk operation för olika komplikationer med akut och kronisk prostatit.

Prostatamassage och användning av fysioterapi

För att eliminera stillastående fenomen i prostatakörteln och förbättra dess dränering i den komplexa behandlingen av prostatit, använd sådana metoder:

 • mikrovågsbestrålning av patienten;
 • akupunktur;
 • olika former av massage i prostata.

Av alla metoder för fysioterapeutisk behandling är mikrovåg hypertermi särskilt lämplig. Detta är en speciell anordning som administreras till patienten i ändtarmen. Den avger elektromagnetiska svängningar i mikrovågsintervallet för radiofrekvenser och värmer upp vävnaderna hos den sjuka organismen. Det finns en stimulering av blodcirkulationen, och kroppens vävnader som påverkas av sjukdomen återställs genom sådan behandling.

Det finns en annan typ av denna metod - enheten injiceras i patientens urinrör.

I dagens arsenal av läkare används en lågenergilaser i stället för en mikrovågsradio. Dess agerande är baserad på förstörelse av bakterier med en ljusstråle. När läkning absorberas av vävnaderna värmer de upp och läker patienten.

Vid behandling av kronisk prostatit används också lera badkar, och även enemas med användning av mineralvatten som är rik på vätesulfid används.

För att utföra behandling av syndromet för kronisk smärta i bäckenområdet använder män i allt högre grad metoder för akupunktur. Denna alternativa behandlingsmetod har en positiv effekt på en persons vegetativa system och återställer den.

Massage används för att behandla prostatit, sedan antiken. Dess regelbundna beteende tillåter inte blod att stagnera i vävnader, reglerar flödet av lymf. Massagen tillåter inte proteinproppar att täppa till prostatens inre kanaler och hjälper till att ta bort hemligheten. En av de mest effektiva metoderna för behandling av olika typer av prostatit är en kombination av behandling med antibakteriella läkemedel med samtidig massage, som utförs genom att införa en läkare finger i patientens ändtarm (användning av olika vibratorer).

Massage är förbjuden för användning med akut bakteriell prostatit (på grund av möjligheten att sprida infektionen). Det är också kontraindicerat för olika sjukdomar i ändtarmen (hemorrojder, paraproctit etc.).

Skydd av patientens immunitet

Sådan behandling av prostatit utförs tillsammans med användning av antivirala läkemedel (antibiotika). För att göra detta, använd immunmodulerande läkemedel och ämnen. För att höja lokalt och öka nivån av allmän immunitet används droger innehållande zink. Det förstör bakterier och hjälper kroppens enzymer att bekämpa infektion.

Det är möjligt att använda läkemedel av vegetabiliskt ursprung, till exempel echinacea purpurea (i form av ett extrakt), pumpa frön, pougeum africanum och andra. I den moderna läkarens arsenal finns också kombinerade droger - prostonorm och cordyceps. Vid kronisk prostatit används bakterier som stimulerar immunsystemet. Detta gör att du kan konsolidera resultatet av kampen mot sjukdomen och eliminera återkommande sjukdom. Ibland finns det behov av användning av mineraler och vitaminer tillsammans med icke-traditionella metoder för att bekämpa sjukdomen. Detta ökar patientens immunitet och accelererar den övergripande regenereringen av prostata-drabbade vävnader.

Behandling för bakteriell infektion i prostata

Den huvudsakliga typen av behandling för kroniska och akuta typer av prostatit är den antibakteriella behandlingen av patienten. Med korrekt planering av användningen av dessa läkemedel sker patientens fullständiga återvinning vanligen och oönskade komplikationer såsom abscesser elimineras.

Att välja rätt läkemedel ska doktorn genomföra en studie om patientens känslighet för detta läkemedel. För att effektivt behandla patienter är det nödvändigt att känna till antibiotikares förmåga att absorberas i prostatavävnaden i rätt mängd för att behandla en viss patient.

Med en lång process av läkning spelas en viktig roll genom att eliminera en överdos av läkemedlet. Antibiotikabehandling är motiverad endast i närvaro av uppenbara kliniska tecken på prostatit av bakteriell ursprung:

 • förändring i blodkompositionen
 • klagomål från patienten till allestädes närvarande smärta
 • hög kroppstemperatur
 • laboratoriedetektion av olika mikrober i patientens kropp.

Det rekommenderas att använda sådana väl beprövade läkemedel som:

 • antibiotika från gruppen av makrolider - de tränger väl in i de drabbade vävnaderna, har stor biotillgänglighet och ett brett spektrum av antibakteriella egenskaper, gör det möjligt att kämpa med kronisk skada på patientens organ. denna grupp innefattar oleadomycin och erytromycin;
 • För att bekämpa infektion kan du applicera och typer av antibiotika, såsom tetracyklin, ampicillin, rundtycin och gentamicin;
 • positiva resultat erhölls med användning av kombinerade beredningar erhållna genom konstgjorda medel; Dessa inkluderar nitrofuran, nitroxolin, biseptol och andra.

Metoden att använda antibakteriella medel är som följer:

 • Under de första två veckorna av behandlingen utförs en provkurs.
 • med ett negativt resultat, sluta använda dessa droger och om tecken på att förbättra patientens hälsa fortsätter att gälla tills patienten helt återhämtar sig.

Förutom ovanstående läkemedel kan användas och utformas för att bekämpa olika former av prostatit specialiserade droger:

 • Omnick - den så kallade alfa blockeraren, som har en selektiv effekt på prostata och lindrar spasmer av släta muskler; detta bidrar till att förbättra dräneringen av prostata;
 • ibuprofen, diklofenak och indometacin är av icke-steroidt ursprung, används vid uttalad inflammation i prostata.

Kirurgiska metoder för behandling av prostatit och förebyggande åtgärder

Sådan intervention utförs i fall av olika komplikationer av kroniska och akuta former av prostatit. Denna behandling är nödvändig för bildandet av en abscess (en liten ackumulering av pus). De tas bort kirurgiskt.

När kronisk prostatit startas minskar urinrörets öppning och processen med normal urinutgång störs. För att återställa dessa funktioner i patientens kropp utförs kirurgi. Vid ett adenom hos en prostata är också kirurgins intervention nödvändig.

Det är omöjligt att överkyla en mans kropp. Han borde ha ett ordinarie sexliv. Vi måste övervaka kvaliteten på maten. Alkoholhaltiga drycker och konserver bör inte uteslutas från kosten. Detsamma gäller kryddig och konserverad mat. Efter överföringen av sjukdomen (prostatit) bör kontrolleras två gånger om året och att utföra öppenvårdshandling om sjukdomen återkommer.

Var inte rädd att ta kontakt med urologen, trots att sjukdomen är tydlig avslöja hanterar behandlingen mycket billigare än i startat tillstånd.

del henne med vänner och de kommer säkert att dela med dig något intressant och användbart! Det är väldigt enkelt och snabbt, enkelt tryck knappen för den tjänst som du använder oftast:

Än att behandla en prostatit hos män - läkemedel och tecken på en sjukdom

I modern medicin anses prostatit vara den vanligaste urologiska sjukdomen. Det finns olika orsaker som leder till sjukdomen, de är täckta både i bakteriella infektioner och i människans sätt att leva.

För att uppnå kompensation av kronisk form och bli av med akut smärta är en komplex process som består av en hel uppsättning förfaranden och åtgärder.

För detta är det viktigt att ta vissa mediciner för att behandla prostatit hos män, de är ordinerade vid utseendet av de första tecken på sjukdom. Vilka av de moderna drogerna på marknaden är den mest effektiva och snabba agerande vi kommer att överväga i den här artikeln.

Det är värt att notera att denna sjukdom ibland är felaktigt identifierad med en annan patologi, prostata adenom. Och även om orsakerna och mekanismen för utveckling av dessa sjukdomar är olika, har behandlingen i vissa fall liknande egenskaper.

Tecken på prostatit hos män

Hos män börjar de första tecknen på prostatit med en obehaglig och smärtsam urinering. Det finns ett behov av att stå upp 1-2 gånger om natten på toaletten. Efter ett tag kommer det att skjuta eller dra smärta i perineum och ovanför puben, det finns möjlighet att smärta i penis och anus.

Urinering blir snabb och smärtsam, urinmoln. Smärta kan manifestera med avföring. Det händer att patienten märker fördelningen av droppar av vit hemlighet på morgonen. Kroppstemperaturen stiger till 38 grader.

Prostatit är en smutsig sjukdom i modern urologi. Män föredrar att vara tysta under en lång tid och gömma symptom, hänvisar till läkaren endast om smärtan blir helt enkelt outhärdlig. Detta är en frivolous hälsoinriktning. Konsekvenserna efter ett sådant beteende kan vara mycket komplexa, inklusive infertilitet och inflammatoriska processer hos organen.

Det är också värt att notera att symptomen på prostatit har tecken på andra farliga sjukdomar som cystit, godartade prostatatumörer, blåscancer.

Vilka läkemedel används för att behandla prostatit?

En specialist, baserat på könens tillstånd, kan ordinera en (eller flera) av följande former av medicinering:

 1. Ljus för rektal ingång. Sådana droger förbättrar metabolismen.
 2. Injektioner. De främjar snabb penetration av läkemedlet i kroppen, stimulerar immun- och vaskulära system. Det mest populära sättet för injektioner är Prostatilen.
 3. Nonsteroidala antiinflammatoriska läkemedel (NSAID) - förhindra utveckling av inflammatoriska reaktioner.
 4. Instillation. Med denna typ av behandling administreras läkemedlet av läkaren direkt till destinationen.
 5. Microclysters. De anses vara en folkmetod. Eftersom läkemedel använder infusioner och decoctions av örter, är det baserat på temperatur och medicinska effekter. Det utförs före sänggåendet, prostata körteln efter proceduren bör inte överföras och superkylas.
 6. Tabletter. Oftast innebär behandling av prostatit med tabletter användningen av antibakteriella läkemedel som har ett brett spektrum av effekter. Särskilt i fall där specifika patogener inte är etablerade.
 7. Alfa-adrenoblocker - har en liknande effekt genom att blockera alfa-adrenoreceptorerna i det sympatiska nervsystemet.

Varje läkemedel har sina egna särdrag och kan passa en patient, men en annan gör det inte. Den mest effektiva botemedel mot prostatit är en apparat som speciellt väljs av läkaren för patienten, med hänsyn till hans individuella egenskaper och särdrag hos sjukdomsbanan.

antibiotika

Om det är bestämt att prostatit orsakas av bakterier, ska antibiotika ordineras. Välj främst droger med ett brett spektrum av åtgärder, det vill säga de som kan förstöra flera typer av mikrober.

I allmänhet är antibiotika representerade av tre grupper av läkemedel:

 • Fluoroquinolaminer - Ciprofloxacin, Norfoxacin, Levofloxacin, etc.
 • Tetracykliner - Oxytetracyklin, Minocyklin, Doxycyklin, etc.
 • Penicilliner - Oxacillin, Carbenicillin, Ampicillin och andra.

Ofta använder behandlingen ljus som används rektalt (de sätts in i anus). Sådana läkemedel stoppar effektivt smärta och har en antibakteriell effekt. Injiceringslösningar penetrerar mest i kroppens vävnader. De har en systemisk effekt som utövar en stimulerande effekt på immunitet och kärlsystemet.

smärtstillande medel

Denna grupp droger gör livet enklare för många patienter. I regel används följande läkemedel som narkosmedel för behandling: Aspirin, Ibuprofen, Diklofenak. Dosen ska dock kontrolleras med din läkare.

Alfablockerare

En grupp droger som slappnar av urinrörets smidiga muskler (urinrör) och blåsans hals, vilket bidrar till ett bättre urinflöde.

De vanligaste drogerna är:

 1. Tamsulosin (omnix, flomax) 0,4 mg en gång om dagen. Behandlingsförloppet är långt.
 2. Silodosin (urorek) 4 mg en gång om dagen. Behandlingsförloppet är långt.

Effekten av alfa-blockerare är inte riktad mot behandling av prostatit, men på eliminering av obehagliga symptom orsakade av sjukdomen. I detta fall är symtomen utveckling av akut eller kronisk urinretention.

Muskelavslappnande medel

De har en effekt liknande alfa-adrenerge blockerare, men riktas mot perinealområdet, som ständigt är i ökad ton med prostatit. Minska trycket på bäckenet, minska smärta.

Läkemedel som förbättrar blodcirkulationen

Med någon form av sjukdomen är det alltid ett brott mot blodcirkulationen, vilket leder till stillastående fenomen och tillåter inte organens vävnader att återhämta sig. Därför är det i komplex behandling nödvändigt att använda läkemedel som förbättrar blodcirkulationen.

För att normalisera fyllningen av blodkärl med blod används läkemedel som Escuzan, Pentoxifylline.

Fytoterapeutiska läkemedel

De är baserade på naturliga örter. Minska ödem i prostatakörteln, dess inflammation, förhindra stagnation, återställa utflödet av fysiologiska vätskor. Populära är droger baserade på pumpa frön, krypande palmfrukter och sabal.

vitaminer

Intag av vitaminer är nödvändigt för att stärka kroppens immunförsvar, vilket påverkas allvarligt under prostatit. Den kroniska kuren av sjukdomen påverkar starkt människans skyddsfunktioner, så vitaminer tas i samband med den huvudsakliga läkemedelsbehandlingen.

Effektiva botemedel mot prostatit: en lista och priser

Att välja något bästa läkemedel för prostatit, som skulle behandla alla män, oavsett orsaken till inflammation i prostata adenom, är inte möjligt. Eftersom ett antibakteriellt läkemedel, även om det är tre gånger effektivt läkemedel, inte kan hjälpa en patient med en parasitisk infektionsform och vice versa.

Men om vi överväger olika läkemedel som föreskrivs i dessa eller dessa fall kan de bästa drogen för prostatit vara:

 1. Prostatilen - i huvudsak är detta läkemedel för prostataadenom ett extrakt från prostata av tjurar. Det har en selektiv effekt på prostata och enskilda organ. Effekten av läkemedlet är att eliminera och minska ödemets ödem, bakteriostatisk effekt på utsöndringens mikroflora, en minskning av leukocyternas innehåll i kutens utsöndringar. Priset är 450 rubel.
 2. Vitaprost - tillgängliga i form av tabletter och suppositorier, som omfattar pulver "Samprost", reducerar ödem, trombos venoler, leukocytinfiltration och stagnation av sekret i bihålorna prostata. Priset är 900 rubel.
 3. Prostamol OOO är en växtbaserad beredning, vars huvudsakliga aktiva beståndsdel är ett extrakt från sabalpalms frukter. Priset är 850 rubel.
 4. Prostan är en syntetisk beredning baserad på finasterid, som, liksom Prostatilen, är extremt effektiv, men i motsats till det senare påverkar Prostan den totala mängden PSA. Det är denna speciella egenskap som ledde till långa studier för att bestämma om drogen ökar risken för att utveckla cancer i patienten. Priset är 300 rubel.
 5. Pepon är en örtberedning, skapad på basis av pumpa frön. Finns i form av kapslar. Formulering utvecklades väl som en medicin för behandling av prostata adenom i de tidiga stadierna av sjukdomsutveckling, eftersom dess ingående organiska ämnen, eliminera urinering störning uppstår från adenom, beskärs smärta och ökad potens. Priset är 950 rubel.

Effektiva medel för behandling av inflammation i prostatakörteln producerade en hel del, men du kan inte tilldela dem till dig själv efter att ha läst recensioner, även om någon kontra existerande.

Prostatilen för injektioner

Läkemedlet förbättrar aktiviteten i musklerna i blåsan och prostata, förbättrar blodcirkulationen i prostataorganen, påverkar positivt hela kroppens immunsystem.

Angivanden för antagning:

 • Kronisk prostatit, prostata adenom, fördröjning och kränkningar av urinering.
 • Kontraindikationer: Individuell intolerans mot läkemedlet.
 • Biverkningar: Ej identifierad.
 • Instruktioner för användning: intramuskulärt, 5-10 mg per dag, behandlingskurs - 50 till 10 dagar. Före användning ska pulvret spädas i 2 ml saltlösning eller i 2 ml novokain.

Vitaprost

Vitaprost-suppositorier refererar till snabbtverkande läkemedel och ordineras i kronisk form eller efter operation på prostatakörteln.

Detta läkemedel i form av rektala suppositorier har antibakteriell och antiinflammatorisk effekt. Ansökan uretrala suppositorier normaliserar processen och minskar risken för trombos i kärl av prostata och återställer funktionen av blåsmuskeln, och förbättrar kvaliteten av sperma.

Prostamol Uno

Läkemedlet reglerar funktionen hos organen i genitourinärsystemet, har antiinflammatoriska egenskaper och utövar en antiexudativ och antiandrogen effekt.

Det är indicerat för godartad prostatahyperplasi i steg 1 och 2, som en komplex terapi för prostatit. Kapsel tas oralt efter en måltid, helt med en stor mängd vatten, 320 mg / dag samtidigt. En detaljerad kurs ordineras av en läkare. Kostnaden är från 600 till 1100 rubel.

Peponen

Läkemedlet tillverkas på basis av pumpafröolja, i kapslar om 0,3 № 90. Det avlägsnar dysursymptom hos män, lindrar smärtsyndrom och främjar ökad potens.

Med långvarig användning minskar innehållet av lipider i blodet. Med prostata adenom utse 1 till 2 kapslar 3 gånger om dagen. Liksom varje växtberedning krävs det endast en långsiktig användning för att uppnå den önskade effekten.

Komplex behandling av prostatit och nödvändiga läkemedel

För att behandlingen ska vara produktiv och framgångsrik är det nödvändigt att närma sig denna uppgift på ett omfattande sätt. Komplex behandling av prostatit innefattar:

 • eliminering av orsakerna till sjukdomen
 • eliminering av skadliga bakterier
 • förstärkning av immunitet
 • mättnad av kroppen med ett vitaminkomplex.

Vilka åtgärder ingår i den komplicerade behandlingen av kampen mot sjukdomen?

Följande metoder behövs för att bekämpa inflammatorisk process i kroppen:

 • antibakteriella;
 • antiinflammatoriska;
 • stimulera immunsystemet
 • genomgå fysioterapi
 • att genomgå behandling på grundval av traditionell medicin;
 • Terapi, baserat på antidepressiva medel och lugnande medel.
Prostatit - inflammation i prostatakörteln hos män

Effektiva beredningar baserade på naturliga ingredienser

De bästa medicinerna är:

 • Prostamol Uno. Medelens sammansättning är en palm sabal. Det botar kronisk prostatit och hyperplasi. Du ska ta 1 kapsel efter att ha ätit och samtidigt dricka ett glas vatten. Biverkningar kan vara tecken på gastralgi, men de är sällsynta.
 • Prostatilen. Enligt frisättningsformen utfärdas preparatet i form av ljus eller injektioner. Dess agerande bygger på det faktum att det normaliserar blåsans muskler, förbättrar spermatogenesen. Biverkningar inkluderar en allergisk reaktion. Läkemedlet tar bort symptomen på sjukdomen och är ganska effektiv.
 • Prostanderivat. Läkemedlet frisätts i tabletter. Det är en profylaktisk mot prostatit.
 • Vitaprost. Normaliserar funktionen hos prostata. Producerad i tabletter och ljus.
 • Olja från pumpa frön. Kompositionen innehåller zink, som är unik för hälsan hos en stark hälsa av mänskligheten. Oljan ökar potensen, kolesterol i blodet och lindrar smärta.
 • Licola. Huvuddelen av detta läkemedel är alger. De anestetiserar och tar bort den inflammatoriska processen i kroppen. Denna lösning är dock endast effektiv för komplex behandling.
Behandling av prostatit med örtberedningar

Det finns fall då kirurgisk hjälp behövs vid behandling av sjukdomen. Det är nödvändigt i det fall då komplex behandling av prostatit och läkemedel som används vid behandling inte längre hjälper. Denna manipulation är nödvändig vid akut abscess eller vid förträngning av urinröret.

Vilken typ av behandling ska jag gå igenom med kronisk prostatit?

Med kronisk prostatit uttalas symtomen inte, så patienten förstår inte alltid att han är sjuk. Patologi kännetecknas av sådana symptom:

 • för ofta urinering
 • dra smärta i underlivet;
 • problem med utlösning.

Därför utförs den komplexa behandlingen av kronisk prostatit med läkemedel som:

 • minska excitering av prostata;
 • återställa vävnader;
 • minska inflammation i problemområdet.

Hur behandlas kronisk icke-bakteriell prostatit?

Behandlingspaketet innehåller sådana verktyg och metoder:

 • preparat baserade på antibakteriella komponenter;
 • sjukgymnastik;
 • naturläkemedel;
 • terapi som syftar till att eliminera inflammation.
Kronisk inflammation i prostata

Naturen av den kroniska formen av prostatit är liknande den vanliga prostatit, endast i långsam form. Utmärkt injektioner hjälper, vilket positivt påverkar kärlsystemet och immunsystemet.

Tack vare ett sådant förfarande införs medicinen genom urinrörets hål. I detta fall måste blåsan vara tom.

Vad är kärnan i antibiotikabehandling?

Terapi innehåller användningen av antibiotika. Tilldela dem huvudsakligen med akut prostatit.

Kärnan i terapin är att det är nödvändigt att välja rätt behandlingsschema. Det är nödvändigt att ta hänsyn till det faktum att mikroorganismer ska vara känsliga för läkemedlet, och patientens organism ska också uppleva läkemedlet positivt.

För antibakteriella läkemedel bör patienten ha symtom på ökad kroppstemperatur och visa smärta i det drabbade området.

Särskilt populära är droger som kan passera genom vävnadsbarriärer och komma direkt in i det inflammatoriska fokuset. Behandling, till exempel av kronisk prostatit, varar i två veckor. Om drogerna inte hjälpte, använd läkemedelsstoppet. Om behandling med läkemedel ger ett positivt resultat fortsätter behandlingsförloppet tills symptomen är helt borttagna.

Behandling av bakteriell prostatit med antibiotika

Metoder för antibiotikabehandling

 • 2 veckor genomförs en provkurs
 • om drogen verkar positivt - fortsätter kursen.

Du kan använda specialiserade droger:

 • Omnic. Minskar spasmer i mjuk muskler i prostata;
 • Diklofenak, ibuprofen. Användas vid uppenbara inflammatoriska sjukdomar.

Vad är kärnan i antiinflammatorisk behandling?

Den komplexa behandlingen av denna terapi inkluderar speciella antiinflammatoriska läkemedel:

 • Thiatriazolin ljus. Deras uppgift är att öka den cellulära strukturens regenerativa funktion och att stoppa de inflammerade områdena.
 • ljus med propolis. Huvuduppgiften är. För att öka kroppens skyddsfunktion och stoppa inflammationsprocessen.
 • ljus baserade på ichthyol. De används när patologin är trög. De ökar blodcirkulationen i problemområdet och därigenom lindrar inflammation.
 • droger Diklofenak och Ibuprofen minskar temperatur och inflammation.

Vad är kärnan i immunostimulerande terapi?

Terapi som syftar till att stimulera immunsystemet bidrar till att förbättra skyddsegenskaperna hos patientens kropp, vilket bidrar till en snabb återhämtning. Läkemedlen är ordinerad för komplex terapi för olika former av patologi.

Preparat baserade på zink och echinacea kan stärka immuniteten och förstöra skadliga mikroorganismer.

Vid kronisk prostatit har ett bra antibakteriellt läkemedel Pyrogenal, som kan eliminera sjukdomen på kort tid och förhindra återfall.

Ökad skyddande egenskaper hos kroppen

Vad är kärnan i fysioterapi?

Fysiologiska förfaranden bidrar också till att effektivt bekämpa tecken på prostatit. Terapi kommer att påskynda processen av påverkan av droger på kroppen, vilket är gynnsamt för en framgångsrik behandling av prostatit.

Fördelen med denna behandlingsmetod är:

 • fysioterapi, förbättra cirkulationen av lymf och blod. Tack vare proceduren når medicinska ämnen fritt platsen för inflammationsfokuset.
 • förbättrar ämnesomsättningen, vilket positivt påverkar eliminering av sjukdomen;
 • På grund av cellmembranens permeabla kapacitet kommer läkemedlen fritt in i mitten av inflammation.
Fysioterapeutiska förfaranden för prostatit

De mest kända metoderna är:

 • procedurer baserade på elektrisk stimulering av muskelkontraktioner;
 • UHF-förfaranden;
 • procedurer med verkan av ultrashortvågsstrålning;
 • procedurer med en lågfrekvent ström av ett konstant magnetfält;
 • massage prostata förfaranden.

Massageprocedurer av prostata är av flera slag, och endast läkaren efter undersökningen kan bestämma sitt utseende. Massage förbättrar processen för utsöndring av prostata. Det finns dock kontraindikationer som du behöver uppmärksamma:

 • vid en akut bakteriell prostatit är det förbjudet att utföra massage, eftersom sjukdomen är utbredd;
 • observerad patologi i anusen.

Massage utförs endast av en specialist urolog eller andrologist. För att inte skada prostatan, är det nödvändigt att veta den exakta platsen för prostatakörteln. Tack vare massagen:

 • accelererad penetration av droger i prostatakörtelns vävnader;
 • förmågan att dränera blod ökar;
 • Det finns en positiv effekt på körtelns muskelvävnad.

Vad är kärnan i fytoterapi?

Fytoterapi i dess väsen har en effektiv och effektiv effekt och ger sällan komplikationer.

För att hjälpa till kommer persilja, som hälls 1 liter kokande vatten, sätt sedan på elden och koka i 20 minuter. Frön kan användas som tinkturer. Det måste dock komma ihåg att folkmedicin inte är huvudmedicinen, men är ett tillägg till de viktigaste drogerna.

Vid behandling av prostatit rekommenderas att du dricker te, som är gjorda av kamomill, salvia, moderkål, kalendula. Injicera också infusioner av örter i form av enema genom ändtarmen.

Behandling av prostatit med avkok och te från medicinska örter

När är en kirurgisk operation nödvändig?

Kirurgisk ingrepp är nödvändig i följande fall:

 • bildandet av abscesser, som endast avlägsnas kirurgiskt;
 • skarp förminskning av urinröret, som inte passerar urin
 • när prostata hyperplasi utvecklas.

Profylaktiska åtgärder för prostatit

För att inte bli sjuk är det nödvändigt:

 • att stärka immuniteten genom härdning, sport, promenader i frisk luft, högkvalitativ mat;
 • undvik hypotermi
 • att inte tillåta förstoppning
 • har regelbundet sex
 • behandla sexuellt överförbara sjukdomar;
 • Täta förändringar av partner innebär regelbunden leverans av tester för att kontrollera hälsotillståndet.
 • att ha blivit sjuk minst en gång med prostatit, är det nödvändigt att iakttas av en specialist cirka två gånger om året och att besöka sanatorium - och - spa kliniker.

Komplex tillvägagångssätt vid behandling av prostatit

En uppsättning åtgärder som försvagar åtgärden eller eliminerar orsakerna till sjukdomen inkluderar sådana droger:

 • antibiotika;
 • alfa-blockerare. Läkemedel reducerar blåsans ton;
 • hormonella preparat. Behandla prostatit, när orsaken ligger i den trasiga hormonella bakgrunden.
Komplex terapi bör utföras under överinseende av den behandlande läkaren

För förebyggande av prostatit, liksom för dess behandling, utmärks följande typer av läkemedel:

När det gäller läkemedel från Israel är det droger som förtjänar särskild uppmärksamhet och fungerar ganska effektivt. Bland dem kan Sulfa-P. Utpekas. Positiva recensioner på detta läkemedel bevisar dess effektivitet i kampen mot patologi. Behandlingsförloppet är ca 9 veckor.

Vad behöver du veta för att kunna genomgå omfattande behandling?

Kvalitativ behandling och diagnostik inkluderar:

 • Inspektion och behandling bör utföras av en kvalificerad specialist;
 • Det är nödvändigt att strikt följa den behandlingsplan som doktorn föreskriver.

Läkemedel rekommenderas inte för användning utan att rådfråga läkare:

 • med en otydlig etiologi av sjukdomen kan allvarliga sjukdomar utvecklas;
 • mottagning av ett enda läkemedel kommer inte att ge det rätta resultatet i behandlingen av sjukdomen;
 • behandling kan vara kostsam och otillräcklig.

Komplex behandling av prostatit

Prostatit >> komplex behandling

Prostatit kallas akut eller kronisk inflammatorisk lesion av prostatakörteln. Prostatakörteln (prostata) ligger i det lilla bäcken ner från blåsan, medan prostatan omger den första delen av urinröret (urinröret). På båda sidor av prostatakörteln finns seminalblåsor i vilka en hemlighet av testiklar innehållande spermatozoa ackumuleras. Kanalerna i de partiella blåsorna penetrerar prostata och öppnas i urinröret. Genom sin struktur är prostatan ett glandulärt organ som består av ett antal körtlar som producerar en specifik hemlighet (en viskös vätska) som ingår i spermierna. Utöver detta reglerar prostata processerna för erektion och urinering. Funktionen hos prostatakörteln regleras av det autonoma nervsystemet (del av nervsystemet som är ansvarigt för inre organens arbete). Den viktigaste rollen i reglering av detta organs funktion spelas av den parasympatiska nervpllexen, som härstammar i sina sakrala delar av ryggmärgen. Det är genom parasympatisk innervation att funktionen av utsöndring och erektion realiseras. Smärtan som uppstår med olika former av prostatit uppstår genom irritationen hos den parasympatiska nervpllexen, vars nervvägar kan utföra smärtsamma impulser. Som svar på långvarig smärtsam irritation (till exempel vid kronisk prostatit) bryts vegetativ innervation och därmed funktionen av prostatakörteln.

Prostatit är den vanligaste urologiska sjukdomen hos män. Aktuella data frekvensen av förekomsten av olika kliniska former av prostatit är 5-10% för akut bakteriell prostatit, 7-10% för kronisk bakteriell prostatit, 80-85% av kronisk icke-bakteriell prostatit och 20-25% för syndromet kronisk inflammatoriska och icke-inflammatoriska bäckensmärta ( prostatodyni). En annan typ av prostatit är kronisk asymptomatisk prostatit, som sker utan några klagomål från patienten.

I fallet med bakteriell prostatit är orsaken till sjukdomen olika typer av mikrober som parasiterar det manliga genitourinära systemet. Mikrober går in i prostata med blodflöde (hematogen vägen), lymf (lymfogenväg) eller urin (urinogen vägen). Det bör noteras att vid utvecklingen av bakteriell prostatit spelas en viktig roll av överträdelsen av allmän och lokal immunitet vilket underlättar implantationen och reproduktionen av patogen flora.

Patogenesen (mekanismen för sjukdomsutvecklingen) av kronisk bakteriell prostatit och kronisk bäckensmärtssyndrom innefattar först och främst en kränkning av prostataens vegetativa innervation och vidhäftning av stagnerande fenomen. Stagnation av blod och utsöndring i prostata vävnaden stör metabolism och skapar en gynnsam miljö för infektion. Vid kronisk prostatit spelar en autoimmun lesion av prostatavävnader en viktig roll som utvecklas som en följd av sensibiliseringen av organismen till olika antigener i detta organ.

Komplex behandling av akut och kronisk prostatit innefattar följande metoder:

 1. Antibakteriell terapi med användning av antibiotika och antibakteriella läkemedel av syntetiskt ursprung
 2. Immunostimulerande terapi;
 3. Manuell och vibromassage av prostata;
 4. Sjukgymnastik (termisk mikrovågsbehandling);
 5. Behandling med medicinska växter;
 6. Kirurgisk behandling av komplikationer av akut och kronisk prostatit.

Antibiotikabehandling
Antibakteriell terapi är den huvudsakliga metoden för behandling av akut och kronisk bakteriell prostatit. I fallet med akut bakteriell prostatit leder korrekt planerad behandling med antibakteriella läkemedel i de flesta fall till fullständig återhämtning och förhindrar utveckling av komplikationer som bildande av abscesser.

Vid valet av antibiotika bör ta hänsyn till känsligheten hos mikroben med avseende på antibiotika, läkemedlets förmåga att penetrera prostatavävnaden och ansamlas där i tillräckliga mängder, läkemedlets säkerhet i synnerhet inom ramen för långtidsbehandling och, sist men inte minst, kostnaden för läkemedlet. Det bör noteras att tillsättningen av antibiotikaterapi är motiverad endast om det finns tydliga kliniska eller laboratorie tecken på infektion (feber, värk i kroppen, en förändring i sammansättningen av blod, bestämning i blod av olika infektionsmarkörer).

Vid behandling av bakteriell prostatitis väletablerad makrolidantibiotika som besitter ett brett spektrum av antibakteriell verkan, en hög biotillgänglighet och förmågan att penetrera vävnadsbarriärer, bland annat genom prostatavävnadsbarriär. Sist men inte minst bör vi notera aktiviteten av makrolider i förhållande till intracellulära parasiter. Denna egenskap antibiotika är användbara vid behandling av blandade infektioner och kroniska, i vilken en del av mikroberna penetrera prostatavävnadsceller och replikerar inom dem. Representanter för makrolidgruppen är erytromycin, oleandomycin. För att undertrycka infektionen kan användas och typer av antibiotika såsom tetracyklin, Gentamicin, Rondomycin, Ampicillin. Nyligen för bästa resultat av antibiotikabehandling, det finns olika kombinationer av antimikrobiella antibiotika syntetiskt ursprung: Biseptolum, nitrofuran, Nitroxoline, NOC-5 och andra.

Trial antibiotikabehandling utförs i två veckor. Om efter denna period inte tecken på förbättring i patientens tillstånd observeras upphör behandlingen med antibiotika. Om du får positiva resultat från antibiotikabehandling kan användningen av dessa läkemedel fortsättas tills patienten helt återvinns.

Immunostimulatorisk terapi
Parallellt med antibakteriell behandling föreskrivs immunostimulerande behandling. Som nämnts ovan spelar en minskning av immunsystemets skyddande funktion en viktig roll vid förekomsten av akut och kronisk bakteriell prostatit. I patogenesen av icke-bakteriell art av prostatit spelas en viss roll av förändringen i immunförsvarets reaktivitet med avseende på prostatavävnad och utvecklingen av autoimmun aggression. Med hänsyn till dessa faktorer är det svårt att överskatta användningen av immunmodulerande läkemedel vid behandling av prostatit av olika geneser.

För att stimulera lokal och allmän immunitet tillämpar preparat som innehåller zink (zink är en kofaktor för enzymer som förstör mikroorganismer), växtimmunstimulerande medel: extrakt av Echinacea purpurea, näringspreparat tillverkade på basis av Pygeum africanum och pumpafrön (Peponen), de kombinerade naturmedel (Prostanorm), Cordyceps. I fallet med kronisk prostatit för att icke-specifika immunstimulerings används bakteriella läkemedel såsom Pyrogenalum. Användningen av immunstimulerande medel bidrar till att uppnå bästa möjliga resultat från konventionell behandling, samt att konsolidera den terapeutiska effekten under en längre tid och för att förhindra återfall av sjukdomen.

I vissa fall är det användbart att använda vitaminmineralberedningar, liksom olika alternativ för alternativ medicin. Vitaminer och mineraler bidrar till accelerationen av regenerering av de drabbade vävnaderna och ökar organismens totala resistens.

Ytterligare metoder för läkemedelsbehandling av prostatit
Nyligen har många nya droger visat sig behandla olika former av prostatit. En av dessa droger är Omnik, som refererar till alfa-blockerare av selektiv verkan. Detta läkemedel har en selektiv inhibitorisk verkan på alfa-2 prostata adrenoretsepotory som normalt leder till en minskning av kropps glatt muskulatur. Mot bakgrund av kronisk inflammation, är glatta muskulaturen i prostatan vanligtvis spasm, vilket leder till störning av dränering av prostata sekretion, så tillsättningen av läkemedel avkopplande den glatta muskulaturen är användbar vid behandling av kronisk prostatit. När närvaron av uttalad inflammation lämplig användning av icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (ibuprofen, indometacin, diklofenak).

Sjukgymnastik och prostata massage
I den komplexa behandlingen av prostatit föreskrivs fysioterapi, akupunktur och massage för att eliminera stillastående fenomen och förbättra dränering av prostatakörteln. Även dessa behandlingsmetoder återställer gynnsamt normala vegetativa innervation av körteln.

Det finns olika fysioterapeutiska behandlingsmetoder. Transrectal mikrovågshyperteri är en effekt på körtelvävnaden av mikrovågsstrålning, erhållen med hjälp av en speciell anordning införd i rektumets hålighet. Mikrovågsstrålning höjer temperaturen på vävnader och stimulerar blodcirkulationen och stimulerar också de molekylära mekanismerna för att återställa skadade vävnader. Transuretral hypertermi liknar i stor utsträckning den ovan beskrivna metoden, men i detta fall injiceras radiatorn av mikrovågor i urinröret. Goda terapeutiska resultat erhålls med laser med låg energi. Principen för denna metod är den gynnsamma effekten av laserstrålning på vävnadsmetabolismen, liksom inhiberingen av bakteriell tillväxt under inverkan av en laser.

Vid kronisk prostatit visas användningen av terapeutiska mudder (Berdyansk och Saki-ler) samt mikrocykler med mineralvatten rika på vätesulfid.

Vid kronisk bäckensmärksyndrom visas användningen av akupunktur som en alternativ metod för att återställa den autonoma innervationen av prostatakörteln.

Olika typer av massage används ofta vid behandling av prostatit. Det är bevisat att en regelbunden prostata massage förhindrar stagnation av blod och lymfa i bröstvävnaden, förbättrar utsöndringen av prostatiska sekretion och förhindrar bildningen av proteinpluggar vnutrikanaltsevoy. Särskilt effektiv är kombinationen av massage och antibakteriell terapi. Prostas massage utförs manuellt (med hjälp av ett finger infört i ändtarmen) eller med hjälp av olika apparater. Prostata massage är kontraindicerat i fall av akut bakteriell prostatit (det finns en risk för infektion), såväl som i olika sjukdomar i rektum (proktit, abscess, hemorrojder, fissurer i ändtarmen och så vidare.).

Kirurgisk behandling av prostatit
Kirurgisk behandling av prostatit indikeras vid olika komplikationer av akut och kronisk prostatit. Så, till exempel, vid akut prostatit, kan abscesser bildas (begränsad pusackumulering), som kirurgiskt avlägsnas. Med kronisk prostatit kan det finnas en smalning av urinröret och en urininkontinensstörning. I detta fall är målet med kirurgiskt ingripande att återställa urinrörets kapacitet. Kirurgisk ingrepp indikeras i fallet med prostatit på grund av nedsättning orsakad av prostata adenom.

 • Kamalov AA, Dorofeev SD Moderna synpunkter på problemet med kronisk prostatit // RMJ. 2003. № 11. Med. 4
 • Arnoldi EK Kronisk prostatit: problem, erfarenhet, utsikter. Rostov n / a: Phoenix, 1999.
 • Golubchikov VA En kronisk prostatit: Moderna metoder för diagnos och behandling, Moskva, 2005