Huvud
Skäl

MRI av prostata och CT i prostata

MR i prostatakörteln är den mest exakta, smärtfria och allmänt använda metoden för att detektera olika patologier i prostata.

MRI av prostata hos en man

MR-metoden förutsätter användning av ett magnetfält som alstras av en tomografi för att få tillförlitliga bilder av assistenterna, för att bilda den fullständiga bilden av prostata befintliga tillstånd - det manliga reproduktionssystemet.

Genom att genomföra en MRT kan läkare på ett tidigt stadium upptäcka prostatatumörer, för snabb och effektiv behandling av patologi.

Indikationer och kontraindikationer för förfarandet

MRI av prostata ordineras vanligtvis med en obekräftad prostatatumör, för att bedöma graden av utveckling av neoplasmen och för att avslöja dess storlek. Och även för sjukdomar - kronisk och akut prostatit, hyperplasi (benign prostata adenom).
MRI av prostata rekommenderas inte för:

 • På grund av de tidigare installerade implantaten i patientens kropp i form av elektroniska enheter;
 • Med proteser baserade på metallfri flyttbar design;
 • På grund av den artificiella hjärtventilen;
 • Med partiklar i kroppen av några partiklar som inte kan avlägsnas från metallen.

MRI i prostata rekommenderas inte för proteser som är baserade på metall av icke-flyttbar konstruktion

Dessa begränsningar är förknippade med effekten av enhetens magnetfält på metallen, vilket leder till överhettning eller misslyckande.

Även MR kan utföras för barn, men tillsammans med föräldrar och med fullständig kontroll, är anfall av alla artiklar från metall i kläder.

Förberedelseprocess

Någon speciell beredning från patienten till prostatastimulatets MR-behandling kommer inte att krävas. Även om du vill få rätt skott är det fortfarande nödvändigt att följa vissa regler:

Våra läsare rekommenderar

Vår regelbundna läsare blev av med PROSTATIT genom en effektiv metod. Han kontrollerade det på sig själv - resultatet av 100% - ett fullständigt bortskaffande av prostatit. Detta är en naturlig honungsbaserad lösning. Vi kollade metoden och bestämde oss för att rådgöra med dig. Resultatet är snabbt. DEN EFFEKTIVA METODEN.

 • 24 timmar före procedurens början bör patienten uteslutas från sin diet all mat med ett innehåll av grov fiber, liksom komponenter som ökar gasbildning i människokroppen. Ingredienser i form av grönsaker, frukter, svartbröd, läsk, samt alla sura mjölkprodukter;
 • Patienter med tendens till överdriven gasgenerering före provning rekommenderas att dricka aktivt kol;
 • På kvällen för undersökningen, rengör kroppen med enema eller använd laxermedel
 • Några timmar innan proceduren slutar äta någon mat;
 • Ta inte in mycket vätskor före undersökningen, men avstå från att urinera.

För att patienten ska kunna fullt ut veta hans tillstånd för prostata MR-proceduren är det nödvändigt att ta med all tillgänglig dokumentation av den insamlade anamnesen - analyser, utdrag ur medicinska historien, doktors slutsatser.
Innan du går in i provrummet måste patienten ta bort alla föremål som innehåller metall från sig själv.

MRI-kammaren av sluten typ liknar ett cylindriskt rör, i vilket ett magnetfält skapas för diagnosen

Genomföra en undersökning

MRI-kammaren av sluten typ liknar ett cylindriskt rör, där ett magnetfält skapas för diagnos av kroppens inre organ och vävnader. Före processprocessens början sätter de på soffan som rör sig in i apparatens rör.

Vid denna tidpunkt har man utvecklat moderna apparater, öppen typ, där magneterna ligger på toppen och botten, och sidoväggarna är öppna. På sådana enheter är det möjligt att undersöka personer med stor kroppsvikt och patienter som är rädda, slutna utrymme.
MRI-proceduren är cirka 30 minuter med ämnet fullt ut, för att skaffa högkvalitativa fotografier av själva studien.

Vid behov kompletteras prostatastimulens MR:

 • Introduktionen av ett kontrastmedel, med en ökning av procedurens gång 2 gånger;
 • Användningen av MR-spektroskopi, med en ökning av procedurens varaktighet under ytterligare 15 minuter. Det utförs för att få ytterligare information om den kemiska beståndsdelen av cellulära ämnen.

Moderna öppna MRI-enheter ger dig möjlighet att undersöka personer med stor kroppsvikt

Vid användning av kontrast kan patienten uppleva följande känslor:

 • Bränning inom ämnesinsprutningsområdet;
 • Metallisk smak i munnen;
 • Illamående
 • Ångestillstånd på grund av buller som emitteras av en tomografi.

Med hjälp av den magnetiska metoden för tomografi kan patienten dock vara säker på sin absoluta smärta och noggrannhet.

Det är nödvändigt att veta att när man undersöker organen i det lilla bäckenet, är MR-bildbehandling anatomi av prostatakörteln, liksom möjliga patologiska processer:

 • I kapslar;
 • I partiella vesiklar;
 • I de omgivande vävnaderna;
 • I urinblåsan;
 • I en del av penis
 • I ändtarmen
 • I benens bäck
 • I de regionala lymfkörtlarna.

Efter proceduren behöver patienten ingen anpassning, han kan säkert gå hem. Resultaten av undersökningen är klar nästa dag.

MRI av prostata med kontrast används ofta i diagnosen: prostatacancer, för att bestämma friska och drabbade vävnader

Kontrastkontroll

MRI av prostata med kontrast används ofta i den redan diagnostiserade prostatacancer för att identifiera friska och sjuka vävnader. Ackumuleras i vävnadsskador med prostata MR i kontrast. Med detta ämne kan du visualisera organs problemområden med förtydligande av lesionens storlek.

Resonansmetoden för tomografi med kontrast är olämplig för personer med allergier, särskilt jod. Även denna metod rekommenderas inte för patienter med nedsatt njurfunktion på grund av den svåra upptagningen av kontrast från kroppen.

Effektiviteten av beräknad tomografi

Innan en spiralberäknad tomografisk undersökning av undersökningen av patienter med misstankar om vissa patologier hos det beskrivna ordet har utförts på grund av den låga informationsinnehållet hos en sådan diagnos.
Så, varför behöver du CT i prostatakörteln, om du kan använda en säkrare metod för MRR-undersökning utan strålning?

De viktigaste fördelarna med beräknad tomografi är undersökningens hastighet och dess ganska låga kostnad.

Datortomografi gör att du kan skilja mellan omfattningen av prostatacancer. Det är emellertid inte möjligt att upptäcka skillnader i intrakapsulär tumörtillväxt från adenom eller kronisk prostatit vid användning av denna procedur.

CT i prostatakörteln utförs exklusivt med användning av kontrastmedium

De förändringar som visas på tomogrammet som inte uppträder i den kroniska inflammatoriska processen i prostatakörteln kan påvisas i bilden i den akuta sjukdomen.
I det här fallet visar bilderna små områden med nedsatt densitet, vilket indikerar akut prostatit. Eller en stor zon med reducerad densitet, i en förstorad och med tecken på deformation, är andelen prostatakörtel som indikerar en prostataabsess.

För det första fallet är det bästa alternativet att ta antibiotika, och den andra kommer att kräva akut operation.

Beräknad tomografi av prostata och MR-procedurer är lika informativa. Men i CT i prostatakörteln kan du bestämma de ovan beskrivna villkoren på en kortare tid.

Indikationer och kontraindikationer för CT

Tomografi av prostata, nämligen datorn utförs i onkologi som en kvalitativ och ytterligare studie för patienter med redan diagnostiserad prostatacancer, särskilt när det är omöjligt att använda en mer informativ MR.
Förfarandet är tilldelat:

 • Att identifiera graden av spiring och införandet av en tumör i närliggande vävnader hos patienter med ökad risk för cancerfördelning tillsammans med Gleason-skalan.
 • Att bestämma de regionala screeningsna i lymfkörtlarna i bäckenregionen;
 • I den förberedande processen för kirurgisk behandling och bestrålning.

I brådskande urologi utförs beräknade tomografi av det organs som beskrivs med syftet att avslöja skillnaden och diagnosen av akut parenkymatisk prostatit från själva organets abscess.

Innan CT utesluter alla produkter som orsakar, överdriven gasning och kontrastinjektion endast på tom mage

Det finns inga 100% kontraindikationer för CT-skanningen av prostata. Men när man använder ett kontrastmedium kan många villkor indikera oförmåga att genomföra en sådan undersökning:

 • Funktionella störningar i njurarna;
 • Diabetiska förhållanden;
 • Svåra reaktioner av allergisk natur med fonder som innehåller jod;
 • Bronkial astma

Och även andra kroniska tillstånd hos patienten förvärrade före förfarandet.

Förberedelse och undersökning

CT i prostatakörteln utförs exklusivt med användning av kontrastmedium och planeras i förväg. Patienten rekommenderas att utesluta från kosten alla produkter som orsakar, överdriven gasbildning och kontrastinjektion utförs endast på tom mage.
Det tar bara en timme att genomföra en fullständig CT-skanning. För att få högkvalitativa bilder rekommenderas patienten att ligga stilla under undersökningen.

Många patienter kan uppleva obehagliga känslor, tillsammans med befintlig klaustrofobi, eftersom tomografen representeras av en lång cylinder av sluten typ genom vilken soffan med patienten passerar.

Bilder av undersökningen ges till patienten snabbt under den första dagen efter proceduren.
MRI (prostataanatomi) och CT i prostata är informativa metoder för undersökning. Metoden för stråldiagnos tar en kort tid och är en relativt billig process. Samma undersökning på en magnetisk tomografi kan utföras upprepade gånger på grund av ofarligheten hos den beskrivna diagnosen, vilken är en MR.

Vem sa att det är omöjligt att bota prostatit?

Har du en PROSTATE? Redan mycket pengar försökt och ingenting hjälpte? Dessa symtom är bekant för dig inte av hearsay:

 • konstant smärta i underlivet, skrotum;
 • svårighet att urinera
 • sexuell dysfunktion.

Det enda sättet att använda? Vänta och inte agera med radikala metoder. Prostatit kan vara CURED! Gå till länken och ta reda på hur specialisten rekommenderar behandling av prostatit.

Vad kan säga resultatet av CT i prostata?

Tack vare modern diagnostisk utrustning för att etablera sjukdomen har även det tidigt utvecklats mycket lättare. Denna trend ses på många områden av medicin och urologi är inget undantag. Idag kan olika instrumentella diagnostiska metoder ges till undersökning av prostata tillståndet. En av dem är en datortomografi som tillåter att skanna körteln för att upptäcka patologiska förändringar i parenkym- och tumörprocesser som gick bortom kapseln.

Indikationer för CT

Om laboratoriemetoder för att undersöka prostatakörteln inte ger en fullständig klinisk bild av sjukdomen, eller deras resultat ger läkaren en ursäkt för att misstänka den onkologiska karaktären av den inflammatoriska processen utan beräknad tomografi helt enkelt inte kan undvikas.

När allt kommer igenom kan du:

 • att avslöja närvaron och lokalisering av onkopatologi, liksom spridningen av processen till regionala lymfkörtlar;
 • bestämma graden av malign tumörtillväxt och fastställa också vilka bäckenorgan som är involverade i den patologiska processen;
 • planera beteendet av strålterapi.

Det bör också noteras att beräknad tomografi är en av de få metoderna för att diagnostisera andra organ för att detektera metastaser av cancerframkallande.

Förberedelser för forskning

I brådskande fall kan CT-skanning av prostata utföras utan användning av speciella kontraster. Men resultatet kan endast tillgodose doktors begäran när diagnosen och behandlingen inte är försenad.

I andra situationer planeras en diagnostisk övning i förväg och innefattar följande krav:

 • en dag före den planerade studie bör uteslutas från kosten livsmedel som orsakar överdriven gasbildning (baljväxter, spannmål, mjölk och mjölkdrycker, rå vitkål och äpplen);
 • minst 6 timmar innan studiens start ska helt avbryta måltiden, eftersom kontrasten endast används på tom mage;
 • om läkaren varnade för kontrasten i ändtarmen, rekommenderas några timmar före tomografi att göra enema för rengöring av tarmarna.

Med algoritmen för att genomföra förberedande aktiviteter för studien av prostata, tillkännager den behandlande läkaren som regel.

Hur är prostatakörteln tomografi?

Processen med att skanna prostatakörteln skiljer sig inte från den hos andra bäckenorgan. Läkaren lägger patienten med händerna upp på ryggen och leder skannern till körtelns platsområde. Resultaten med rekonstruktion av tunna sektioner visas på bildskärmen i tre plan, såväl som i ben- och mjukvävnadsfönstret.

För att klargöra parametrarna i tumörprocessen, liksom förändringar i omgivande strukturer, används intravenös kontrastering. Den utförs med hjälp av en automatisk injektionsanordning, där en hög jodberedning (370 mg / ml) används som kontrastvätska. I det här fallet fastställs de första uppgifterna av en specialist efter 28-30 sekunder efter introduktionen av kontrast. De mest exakta resultaten av neoplasmforskningen är de som fixades med en fördröjning på 60-70 sekunder. De är en informativ källa för att bedöma gränserna för tumörprocessen i prostatakörteln.

Erfaren diagnostiker från de första sekunderna av studien kommer att kunna bestämma förekomsten av problemet och graden av utveckling av tumören. Men om neoplasmen befinner sig i kapseln i prostatakörteln är det praktiskt taget omöjligt att bestämma dess karaktär med hjälp av CT. Efter de inledande stadierna av cancer och godartad prostatahyperplasi har inte bara liknande externa symptom, men nästan identisk titt på bildskärmen för tomografen.

Vem är kontraindicerad i datortomografi?

Absoluta kontraindikationer för denna diagnosmetod är inte. Prata om studiens vägran kan endast vara i fall där patienten har en individuell intolerans av jodhaltiga läkemedel. Användningen av kontrastpreparat i detta fall är förbjudet, eftersom det kan orsaka komplexa allergiska reaktioner som hotar patientens hälsa och liv.

Det rekommenderas inte att utföra CT och om det finns följande kroniska sjukdomar:

 • thyrotoxicosis, kännetecknas av högt jodinnehåll i patientens kropp och en ytterligare ökning av detta index kan leda till ett antal komplikationer;
 • Diabetes mellitus, där kroppens metaboliska processer störs
 • bronkial astma i vilken form som helst;
 • Andra kroniska allvarliga sjukdomar, som befinner sig vid dekompensationssteget.

Dekodning av CT-resultat

Under forskningen fixar läkaren inte bara organets övergripande dimensioner utan även alla dess element. Visualisering av prostatakörteln vid CT-skanning låter dig kontrollera klarheten i gränserna för varje lobe och seminalblåsor, samt att analysera sambandet mellan prostata och omgivande strukturer.

När det gäller de strukturella förändringarna i parenkymen, nämligen vävnaderna i prostatakapseln, är det inte möjligt att identifiera dem med CT. Detta förklaras av det faktum att många delar av prostata, inklusive den yttre kapseln, har samma radiologiska densitet. Därför är det inte möjligt att särskilja försummad prostatit, godartad hyperplasi eller malign tumör vid första skedet med hjälp av en tomografi.

Studien används ofta för att få information om tumörprocessen, som gick bortom kapseln. I vissa fall är dock CT-resultat tillräckliga för att bestämma närvaron av patologiska förändringar i prostata parenkyma med hög grad av noggrannhet. Sålunda indikerar små multipla platser med reducerad densitet närvaron av en akut inflammatorisk process. Men ett betydande område med låg densitet i kombination med deformationen av hela orgel eller en del av den är karakteristisk för prostataabsess. CT är således en ganska informativ typ av instrumentell diagnos.

Beräknad tomografi (CT) av prostata är normal och i kontrast: indikationer, beredning och procedur

Sjukdomar i det manliga reproduktionssystemet medför många problem i framtiden. Det är av den anledningen att det är nödvändigt att göra en grundlig undersökning.

Ofta föreskriver urologer för sina patienter en datoriserad tomografi av prostata.

En av de största fördelarna med denna typ av forskning är ett relativt lågt användarberoende av metoden. Resultaten av den genomförda undersökningen, som utförs enligt ett standardförfarande, kommer att granskas av olika specialister mer än en gång utan att det behövs en upprepningsprocess.

I den här artikeln kan du lära dig mer om den här metoden och hitta svaret på frågan: När är en datoriserad tomografi av prostata?

Kärnan i CT i prostata

Fördelar med multispiral beräknad tomografi av prostatakörteln är följande:

 1. hög rumslig upplösning;
 2. tillräckligt hög forskningshastighet
 3. möjligheten till tredimensionell och multi-plan rekonstruktion av bilderna;
 4. praktiskt taget minimal operatörsberoende av denna forskningsmetod
 5. sannolikheten för standardisering av denna typ av undersökning
 6. tillgängligheten av denna utrustning.

Många är intresserade av denna metod för forskning. Som regel är det nödvändigt för att säkerställa att bäckenorganen fungerar normalt.

Med hjälp av denna metod är det möjligt att enkelt bestämma scenen för regional prevalens av tumör neoplasmer i prostatakörteln. Först och främst talar vi om upptäckten av den så kallade metastatiska lesionen av lymfkörtlarna.

Indikationer och kontraindikationer

Det är viktigt att notera att indikationerna för denna procedur är följande:

 1. upptäckt av regional lymfadenopati hos patienter med urologer med en så kallad verifierad neoplasma av prostata;
 2. diagnos av tumörspridning till andra inre organ i det lilla bäckenet hos patienter med ökad risk för lokal spridning av den onkologiska processen;
 3. CT är utsetts för planering av strålterapi.

Vad gäller kontraindikationer bör det noteras att det för närvarande inte finns några absoluta absoluta förbud för CT-skanning av prostata.

Patienter med allvarliga allergiska reaktioner mot vissa läkemedel med jod i kompositionen är kategoriskt kontraindicerade vid genomförandet av denna procedur. I det här fallet talar vi om CT med intravenös kontrast.

Framställning av patienten

Läkaren måste definitivt informera sin patient om att förberedelserna för datortomografi bör börja två dagar före henne. Patienten måste följa en strikt diet.

Patienten bör helt utesluta från kosten livsmedel som framkallar ökad bildning av gaser i tarmarna.

För detta ändamål kan du ta Espumizan och andra liknande läkemedel. Tjugofyra timmar före undersökningen bör en viss mängd laxermedel tas. Om så önskas kan du göra enema.

Sex timmar före studien måste patienten helt sluta äta mat och vätskor. Mycket uppmärksamhet bör ägnas åt valet av lämpliga kläder. Det måste nödvändigtvis vara bekvämt, fritt och naturligt.

Det är lämpligt att helt enkelt byta till en steril engångsrock, som utfärdas i alla kliniker för denna typ av undersökning.

CT i prostata

CT i prostatakörteln utförs för att diagnostisera sjukdomar i detta organ. Det bidrar till att bestämma effektiva behandlingsmetoder, för att förtydliga naturen och typen av neoplasmer. Bilden av körteln skapas med hjälp av röntgenstrålar som tränger in i kroppen och skickar information om dess egenskaper till speciella inbyggda sensorer. Baserat på resultaten bildas en tredimensionell bild, på vilken prostata i sig och omgivande mjukvävnader, lymfkörtlar, kärl är tydligt synliga.

Vid bedömning av tomogram, undersöker läkaren tätheten av körteln, dess kontur, vinkelns natur, förhållandet mellan storlekarna och andra organ. Villkoren för de halvledande kanalerna och vesiklarna, fettvävnaden visualiseras. Tekniken ger emellertid inte information om prostatens interna tillstånd och närvaron av små tumörer i den. Riktningen för testning ges av en urolog med symptom:

 • Störningar i urinfunktionen
 • Skarp försämring av sexuell aktivitet
 • Ökad ångest hos män

Som regel utförs tomografi av prostatakörteln i samband med undersökning av andra bäckenorgan. Läkaren undersöker samtidigt tillståndet av blåsan, ändtarmen. Detta hjälper till att upptäcka andra sjukdomar, för att ordinera effektiv behandling.

vittnesbörd

Utnämna ett sådant förfarande för att noggrant diagnostisera och upptäcka farliga sjukdomar:

 • Lymfadenopati hos personer med diagnosen cancer
 • Inflammatoriska organsjukdomar
 • Skador och perforeringar
 • Utländska kroppar
 • blödning

En sådan kontroll är också nödvändig vid planeringen av stråldiagnosen för att välja korrigerande behandling och val av nödvändig dos av droger. CT utförs också med en aspirationsbiopsi, när det är nödvändigt att ta ett biomaterial för vidare studier och noggrann diagnos.

Kontra

Det finns inga absoluta kontraindikationer för denna undersökning. Hindret kan tjäna som övervikt, eftersom de flesta enheter är konstruerade för en vikt upp till 140-150 kg. Det är inte heller möjligt att skanna patienter med hyperkinesi, eftersom det är nödvändigt att bibehålla fullständig oändlighet under driften av tomografen. I vissa fall rekommenderas lugnande läkemedel, eller mjuka säkerhetsbälten används.

Om användningen av kontrast är planerad (och det är oumbärligt för att diagnostisera tumörer), ökar listan över kontraindikationer. Kontrastförbättring är förbjuden för personer med njur- och hjärtsvikt, med myelom och allergi mot jod.

Framställning av

Förberedelser för förfarandet börjar 2 dagar före det. Patienten måste följa en diet: utesluta livsmedel som orsakar ökad gasproduktion. I samma syfte används Espumizan och liknande preparat. För en dag ta ett laxermedel eller göra en lavemang. I 5-6 timmar måste patienten helt ge upp mat och dryck. Mer viktigt är att välja kläder - det ska vara bekvämt, gratis. Viktigast - utan metallelement och insatser, som snedvrider resultat av bilderna. Det är bäst att byta till en steril engångsrock, som utfärdas i kliniker.

Hur gör de det?

Patienten placeras på tomografibordet. Läkaren aktiverar enheten, och han lämnar rummet - han kommer att observera vad som händer från nästa rum genom fönstret. Enheten rör sig långsamt kroppen av det undersökta området under tomografringen, som börjar rotera. Detta åtföljs av en krasch och ljud som inte bör skrämas. Vid användning av kontrast injiceras den mitt i undersökningen eller strax före början.

Proceduren varar inte längre än 10-15 minuter.

Använda kontrast

Kontrastförbättring bidrar till att mer noggrant överväga de anatomiska egenskaperna hos mjukvävnader och blodkärl. Läkemedlet injiceras intravenöst och inom några minuter fläckar alla kärl som syns i bilderna. Eftersom kärlen levererar näringsämnen till alla organ, inklusive prostata, blir deras konturer mer distinkt. Kontrasten visas på ett naturligt sätt inom 1,5-2 dagar.

fördelarna med förfarandet

 • Läkaren får tydliga informativa bilder som hjälper till att diagnostisera förändringar i organens anatomi.
 • Dosering jämfört med konventionell radiografi minskat avsevärt.
 • Låg kostnad och utbredning av enheter.
 • Liten lista över kontraindikationer och biverkningar

Eventuella risker

Den främsta faran är bestrålning, baserat på en tomografs arbete. Den dos som tas emot under skanningen är liten och inte farlig. Risken förekommer endast med flera skanningar, eftersom strålning kan ackumuleras i kroppen och därmed prova tillväxten av tumörer i kroppen. Om det därför rekommenderas frekventa kontroller, är det nödvändigt att pausa mellan dem om några veckor eller använda alternativa tekniker utan bestrålning. Till exempel ultraljud eller MR.

En annan risk är förknippad med användningen av kontrast. I sällsynta fall orsakar det allergiska reaktioner. Detta manifesterar sig som en intensifierande klåda, yrsel, illamående. Om en man känner sig värre och sämre, stoppas testet och patienten ges antihistaminer. I regel upptäcks allergi i förväg även vid beredningsskedet, när ämnet ger ett biokemiskt blodprov.

alternativ

Det mest tillgängliga sättet att diagnostisera prostata sjukdomar är ultraljud. Det hjälper till att upptäcka en ökning av orgelens storlek och en formförändring. Anatomiska egenskaper hos prostatan visualiseras perfekt med MSCT i bäckenorganen. Detta är ett av de effektiva sätten att snabbt och snabbt diagnostisera sjukdomar. Analogen är MR, som också är en icke-strålbehandlingsteknik, som gör den tillgänglig för ett brett spektrum av patienter.

Ett annat alternativ är endoskopi. Det är en inmatning genom rektum av en speciell apparat med en kamera - ett endoskop. Det hjälper i realtid att överväga alla funktioner i kroppens struktur. Denna teknik används om det är nödvändigt att göra en riktade biopsi.

kostnaden för

Priset på CT i prostatakörteln ingår vanligtvis i kostnaden för tomografi hos bäckenorganen. Undersökning detta område ligger i Moskva i intervallet 6-12 tusen rubel. Mycket billigare kostar ultraljud, för vilka de kommer att begära 1-2 tusen rubel. Men MSCT kommer att kosta lite mer - från 7 till 15 tusen. Ungefär i samma prisklass ligger MRI. Priset på endoskopi varierar mellan 12-15 tusen rubel. Om medicintekniska åtgärder samtidigt antas är detta belopp avsevärt ökat och kan nå 35 tusen.

CT och MR i prostata: beredning, indikationer

Prostatakörteln är organet för reproduktionssystemet hos en man som ansvarar för framställning av spermier. Organet består av parenkymvävnad, därför är det svårt att visualisera med hjälp av computertomografi (CT). Röntgendiagnostiska metoder visar fastvävnadsstrukturer, så prostatan bättre visualiserar MR.

Speciella regimer för spårning av prostatit, adenom, maligna och godartade tumörer har utvecklats. Magnetic resonance imaging övervakar noggrant tillståndet för de omgivande lymfkörtlarna. Kräftlig lymfadenit uppträder när metastaser påverkas. Tomogrammer visar förstorade noder större än 5 mm.

Prostatacancer: CT- och MR-diagnos

Nederlag av prostatakörteln hos en man provocerar tre vanliga sjukdomar:

 1. Akut och kronisk prostatit;
 2. adenom;
 3. Cancer.

Differentiell diagnostik av patologi utförs med användning av magnetisk resonansbildning. Undersökningen bidrar till att skilja kronisk inflammation från en akut variant. Ytterligare metod - MR-angiografi med intravenös administrering av preparat av gadoliniumsalter verifierar förändringar i blodkärl, medfödda och förvärvade avvikelser och tumörkapillärer. Studien av skiktade sektioner gör det möjligt att spåra de minsta detaljerna för att upptäcka små cancernoder, metastatiska foci. Sekundära foci verkar inte bara i prostata, men också i närliggande, avlägsna lymfkörtlar.

MR-tomografi med högfältsenheter har en hög upplösning, vilket möjliggör differentiering av tumörer med en storlek på flera millimeter.

Funktioner av MR-diagnos av prostatacancer

Kliniska symptom på onkologin i de inledande stadierna är inte uppenbara. Den utbredda screeningen av prostata sjukdomar genom blodprovmetoden för prostataspecifikt antigen (PSA) kan vara falskt positiv. Prostatit åtföljs av en ökning av oncomarker. Om du gör en magnetisk resonanssökning kan du skilja mellan prostatit och hyperplasi och cancer. Mer information lämnas av kontrast. Den informativa naturen hos kombinationen av nativ avsökning och efterföljande amplifiering överstiger 96%. Undersökningen är tillräcklig för att studera förändringar i prostata parenchyma, omgivande vävnader, artärer och vener.

Vad är bättre MR eller CT i prostata

Datortomografi kan skilja mellan godartad och malign neoplasma i prostata. Den bästa kvaliteten erbjuds av multispiralinstallationer (MSCT). Anordningarna är utrustade med flera grupper av strålningssensorer, vilket gör att man samtidigt kan undersöka stora områden genom 1 mm. På grund av den svaga reflektionen av strålarna från mjukvävnadsparenchymen kompletteras avsökningen med CT-angiografi.

Onkologi kräver den mest noggranna studien.

Det är nödvändigt att ta hänsyn till omöjligheten av initial upptäckt av små formationer med hjälp av CT. Datortomografi är föreskriven för studier av förutbestämda tumörer (med andra kliniska metoder). Röntgenmetoder används inte för screening av maligna tumörer. Dataskanning detekterar inte metastaser. Ökad visualisering med hjälp av Gleason-skalan, vilket möjliggör detektering av lymfadenit i lymfaden i det lilla bäckenet.

CT i prostatacancer utförs före operation för att bestämma det kirurgiska ingreppet. Den moderna metoden - PET / CT innebär införandet av ett radionuklidmedel som snabbt kan utsöndras, ackumuleras överdrivet inom prostata parenchymen. Cancer tumören insamlar intensivt substansen, vilket gör det möjligt att upptäcka (omkring 100%) en onkologi.

Förberedelser för CT i prostata

Det förberedande steget för CT och MR i prostata orsakar inte några speciella komplikationer hos patienten. Före utnämningen av röntgenstudier är det nödvändigt att beräkna skadan från proceduren, den diagnostiska nyttan. Om det inte finns någon misstanke om en cancerous tumör finns det ingen särskild rationalitet för CT. Detektion av prostatit med tomografi är ingen praktisk användning. Analysen på PSA, undersökning av urologen gör det möjligt att bekräfta diagnosen med hög tillförlitlighet. Överdriven bestrålning i denna situation är inte nödvändig.

Magnetisk resonansskanning utförs i frånvaro av metallobjekt i studieområdet. Ferromagnetik är sätt att flytta eller värma under verkan av ett magnetfält. Titanimplantat är inte farligt.

Förberedelser för MR:

 1. Uteslutning av rädsla för slutna utrymmen;
 2. Undersökning av patientens polikliniska kort
 3. Analys av allergisk anamnes, överkänslighet mot gadolinium;
 4. Samråd med specialister om det behövs (ta piller, ta bort pacemakern under undersökningen);
 5. Studier möjligheten att hålla en person stillastående medan man skannar på ett diagnostiskt bord.

Korrekt förberedd för studien av prostata äldre patienter hjälper listan över manipuleringar för att rengöra tarmarna från gas, avföring. De behandlande läkarna föreskriver mottagning av förmåner, espuizan, aktivt kol. Rening av emalj med rent kokt vatten används för att avlägsna avföring från ändtarmen. Orgeln ligger bredvid prostatakörteln. Stenade stenar, gas skapar snedvridning av signalen, provar ytterligare buller.

Nära prostata är blåsan, seminalblåsorna. Om du planerar att studera statusen för dessa kroppar måste du ta ca 2 liter vatten. Fyllningen av blåsan ger sträckning av väggarna, vilket förbättrar slemhinnans synlighet, tjockleken på organets väggar.

Vad som är bättre är dator eller magnetisk resonansavbildning av prostata

Magnetisk resonansundersökning präglas av hög informativitet. Diagnos är bättre efter preliminär ultraljud. Ultraljudsundersökningen verifierar patologiska förändringar. Detektion av en misstänkt nod möjliggör en riktnings magnetisk resonanssökning med projicering på området av oförståeliga patologiska foci.

Bestämmer vad som bäst görs - CT eller MR i prostata, en läkare av strålningsdiagnos. Specialisten kommer att analysera poliklinikkortet, sjukdomshistorien, bestämma indikationerna för den önskade diagnosmetoden.

Misstanke om onkologi kräver att man får ett antal viktiga uppgifter:

 • Studie av lokalisering av fokus
 • Bestämning av djupet på platsen
 • Bedömning av tillståndet för avlägsna och närliggande lymfkörtlar
 • Differentiell diagnos av förändringar i omgivande vävnader;
 • Verifiering av metastatiska noder.

Det är viktigt att diagnostisera förändringar i början av utvecklingen. Hög tillförlitlighet av radiella metoder förutsätter utnämning av båda studier med misstanke om onkologi.

Indikationer för radiodiagnos

Datortomografi tilldelas enligt indikationerna:

 1. Diagnos av akuta tillstånd (blödning från bäckenorganen);
 2. Inflammatoriska processer;
 3. Utseendet av lymfadenit hos patienter med cancer;
 4. Efter kraftiga slag i buken, grenar;
 5. Uteslutning av främmande kroppar
 6. Förekomst av perforeringar (genom defekter).

Kontrollen utförs före planering av strålbehandling för korrekt detektering av tumörfokus. Innan material tas från den patologiska platsen krävs positionering för att korrekt införa en punkteringsnål.

Strukturella förändringar i prostata parenchyma CT visar inte vad som är en indikation på MR.

Adenom av prostata på tomogrammen

Godartad tumör (adenom) åtföljs av en ökning av parenkymens storlek. En stor nod leder till komprimering av urinröret. Situationen leder till vissa kliniska symptom:

 • Svårighetsproblem
 • Smärtsamma känslor efter uppmaning
 • Utseendet av blod i urinen;
 • Sexuella problem;
 • Minskar antalet spermier i analysen av spermogram.

På magnetiska resonanstomogramer med användning av en högfältsapparat diagnostiseras prostataadenomen genom detektion av ett område med ökad intensitet mot bakgrunden av normal prostatavävnad.

Hur man gör en magnetisk resonansavbildning av prostata

Kärnan i MR-undersökningen är registrering av den förändrade radiofrekvensen hos väteatomer i flytande vävnader som påverkas av ett magnetfält. Mottagande av tomogram uppnås genom att placera en person inuti tunneln med en källa och en signalmottagare. Procedurens varaktighet är 20-30 minuter.

Om du lär dig hur du utför dig i St. Petersburg, erbjuds magnetiska resonanskanaler, kunder av diagnostiska centra tomografi med öppna och stängda tomografer.

Enheten genererar ljud, klick. Buller effekter undertryckas genom att sätta på hörlurar, öronproppar. Vissa kliniker erbjuder videoutsändningar av filmer och tecknade film, så att patienterna kan stanna stilla under proceduren.

Funktioner av computertomografi av prostata med kontrasterande

Diagnosticering av onkologiska processer är bättre med intravenös kontrast. Förbättrar visualisering av bäckens organers artärer under CT av det jodhaltiga läkemedlet. Förstärkning för MR är genom gadoliniuminjektion. Paramagneten visar tillståndet hos kärlväggen, hjälper till att upptäcka aterosklerotisk förträngning, trombi.

Innan förfarandena görs ett provokerande test. En liten dos av kontrast introduceras, människors hälsa övervakas. Om inga allergiska reaktioner uppträder efter injektionen görs MRI med kontrast. Den grundläggande bolusmetoden för amplifiering är vanlig. Ämnet administreras sekventiellt genom injektion med sprutor. Med konstant skanning kan du observera fördelningen av ämnet genom blodförsörjningssystemet.

OBS! Bestäm cancer i bukspottkörteln erfaren läkare strålningsdiagnos burk utan kontrast. Lokalisering av tumören i kapseln kan inte verifieras med användning av beräknad tomografi. Att lösa problemet hjälper MR-tomografi.

Att välja vad som är bäst för prostata, kommer en kvalificerad specialist att kunna. Om det behövs efter en naturlig undersökning, tilldelas en tomografi med kontrast. I ett förfarande erhålls mer än 500-700 bilder.

Funktioner av mikrocirkulationen i bäckenorganen kräver kunskap om organens anatomi. Efter förstärkning spåras de distinkta konturerna av prostata inte. Förfarandet syftar till att öka synligheten hos de nybildade kapillärerna i den patologiska noden. Tumörer har sitt eget nätverk av fartyg, som lätt kan spåras i bilderna även med liten storlek neoplasma.

De främsta fördelarna med MR-forskningen:

 • En liten lista med indikationer;
 • Lågt pris;
 • Frånvaro av strålningsexponering (jämfört med CT);
 • Erhålla tydliga informativa bilder av prostatakörteln.

Kontraindikationer för CT och MR finns. Om studien utförs med kontrast krävs eliminering av överkänslighetsreaktioner på förstärkaren.

Röntgenmetoder för undersökning utförs efter att ha utfört alternativa undersökningar, där det inte finns någon skada. Beräknad tomografi leder till en hög exponeringsdos av strålning, därför utförs det strikt enligt indikationer.

Metoder för alternativ prostata diagnos:

 • Ultraljudsundersökning (ultraljud);
 • Multispiral tomografi (MSCT);
 • Laboratorieanalys av urin;
 • sperma;
 • Endoskopi.

Priset på beräknad tomografi av prostatakörteln i St Petersburg och Moskva - från sex till tolv tusen ryska rubel. Kostnaden inkluderar grundläggande service, utbetalning av medicinsk personal, kostnaden för optiska diskar, andra lagringsmedier. Analysera recensioner av regelbundna kunder från vår klinikpartner, läsarna kommer att kunna välja det optimala diagnostikcentret med hänsyn till funktionerna i tomografen, doktorandens kvalifikationer.

Beräknad tomografi av prostata

CT i prostata är en av de moderna metoderna för att diagnostisera sjukdomar i detta organ. Under inverkan av röntgenstrålar som genomtränger människokroppen erhålls en tredimensionell bild av denna kropp, informationen omvandlas till en datorbild genom speciella sensorer kopplade till tomografen. Huvuddragen hos denna metod är att den inte kräver någon yttre ingrepp, d.v.s. är icke-invasiv och samtidigt en mycket pålitlig metod som gör det möjligt för dig att tydligt visualisera både organet själv och det vaskulära lymfatiska systemet i detta område och de omgivande mjukvävnaderna.

Vad gör datorns tomografi av prostata?

Datortomografi tillåter läkaren att utvärdera alla de strukturella särdragen hos kroppen: densitet körteln kropp kontur, karaktären vinkeln, förhållandet av prostata parametrar i förhållande till andra organ. I bilden under avbildning av prostata kan utvärdera tillståndet av sädesblåsorna och kanaler samt likformigheten av fördelningen av fettvävnad. Tillståndet i de inre strukturerna i prostatakörteln tillåter inte att utvärdera. Vanligtvis utförs CT i prostatakörteln i en komplex studie med andra bäckenorgan, till exempel CT i prostata och urinblåsor, urinledare, rektum.

Utnyttjandet av en datortomografi av en prostata beräknas endast av läkaren. De vanligaste indikationerna för att tilldela denna typ av skanning är:

 • Minskad kvalitet på sexuellt liv.
 • Brott mot urinfunktionen.
 • Förhöjd ångest och erfarenhet hos män i samband med sexuell dysfunktion.

Denna diagnostiska metod gör att du kan identifiera sådana farliga för mänskliga livssjukdomar och symtom som:

 1. Olika skador på grund av traumatisk organskada, främmande kroppar.
 2. Initiala tecken på prostatacancer.
 3. Adenom av prostata.
 4. Inflammatoriska processer i prostatakörteln.
 5. Komplikationer och lymfadenopati hos män med onkologisk process.
 6. Kroppsrörelser i kroppen och blödning.
 7. För uppföljning eller före strålbehandling.
 8. Under en aspirationsbiopsi.

Kontraindikationer till CT i prostata

CT i prostata skadar inte människors hälsa, därför finns inga strikta kontraindikationer tillgängliga. I samband med en viss konstruktion av själva apparaten kan en person med en massa upp till 140-150 kg passa in i tomografen. Om undersökningen är föreskriven för patienter med nedsatt koordinering av rörelser utförs sedativ premedicinering före proceduren.

Om vi ​​talar om CT i prostata med kontrast, har denna typ av studie egna kontraindikationer: det är inte förskrivet till män som är allergiska, tk. kan noteras intolerans av kontrast, såväl som patienter med hjärt- och njurinsufficiens.

Framställning av CT i prostata

Det förberedande steget före den föreslagna datorskanningen kräver uppmärksamhet från patienten, eftersom förbereder sig för att ha 2 dagar före undersökningen. Ett par dagar före tomografi borde du bara äta dietmat, helt avlägsna från dina dietprodukter som kan orsaka ökad gasproduktion. För att helt eliminera problemet med uppblåsthet, dessutom föreskrivna läkemedel som utesluter detta problem, till exempel Espumizan. 24 timmar före början av den kommande undersökningen tar de laxerande preparat och sätter en rensningsema för fullständig rengöring av tarmarna. På diagnosdagen ska patienten avstå från mat och dryck, tk. undersökning kommer att utföras på tom mage.

Direkt beredning före början av CT pålägger förklädnad i bekväma, lösa kläder utan metallnitar och inneslutningar, där patienten kommer att känna sig bekväm eftersom CT diagnostik - en ganska lång process - från 10 till 30 minuter.

Hur utförs prostatektomi?

Hur gör CT av prostata? Denna fråga ställs av många patienter som ska genomgå denna undersökning. Det bör noteras att beräknad tomografi är en smärtfri och icke-invasiv metod, så du behöver inte oroa dig mycket.

Efter förberedande fas tar patienten en vilande position på ett speciellt bord, vilket doktorn sedan trycker in i tomografen och aktiverar arbetselementet. Under hela undersökningen är patienten i rummet ensam, radiologen går in i nästa rum, där han kontrollerar skannerns arbete och tittar patienten genom fönstret, kommunikationen genomförs via högtalaren. Operationselementet i tomografen i form av en ring roterar runt det undersökta området. Tomografen fungerar ganska bullrigt, vilket gör ljudet av sprickbildning, så läkaren ska varna patienten så att den inte skrämmer honom. Om CT planeras med ytterligare kontrast är åtgärden för en sådan avsökning något annorlunda.

CT i prostata med kontrast

Användningen av kontrastförstärkning möjliggör hög noggrannhet för att bestämma särdragen hos den anatomiska strukturen av kroppen, vaskulära nätverket och de regionala lymfkörtlar, för att identifiera möjliga patologier. Till exempel är CT-skanning av prostatacancer bättre gjort med kontrast, tk. sådan substans fläckar vaskulatur av organet, och konturerna är tydligt avgränsad, tydligt passerar alla funktioner i strukturen och eventuellt införande av olika cystor, tumörer, etc. Kontrastmedel är giftfri för människokroppen och inom 36-48 timmar utsöndras från människokroppen i sin helhet på en naturlig väg.

Vad är bättre för prostata CT eller MR?

Otvetydigt svara denna fråga kommer inte att fungera, för att utnämningen av denna patient endast kan bestämmas av den behandlande läkaren som utfärdar riktningen för denna undersökning, har studerat sjukdomshistorien i detalj, resultaten av ytterligare instrumentella laboratoriemetoder samt samtidiga patologier och individuella patientegenskaper. Det kan entydigt sägas att, med en kompetent inställning vid utnämningen av en sådan undersökning, ses ingen skada med prostatacancer.

Funktioner av denna procedur och möjliga risker för CT-diagnostik

Med tanke på egenheten hos arbetet med en datortomografi - effekterna av röntgenstrålar är den största faran i denna diagnos bestrålning. Men oroa dig inte förgäves, den dos som tas emot under skanningen är liten och inte farlig för människors hälsa. Risken uppträder endast vid multipla omskanningar, eftersom strålning kan ackumuleras i kroppen och därmed prova tillväxten av neoplasmer i kroppen. Därför, om en upprepad undersökning rekommenderas, till exempel när du observerar i dynamik eller före och efter operationen, bör du pausa i minst 3-4 veckor eller, om möjligt, använda andra alternativa diagnosmetoder utan röntgenexponering, det kan vara som laboratoriemetoder för undersökning, till exempel biopsi, smuts och instrument - ultraljud, magnetisk resonansdiagnostik.

Resultat av CT-scan av prostata

Efter prostata datortomografi, radiologen genomför dekryptering av alla resultat och ger patienten ett skriftligt yttrande, baserat på vilken läkaren utvärderar svårighetsgraden och omfattningen av sjukdomen och fastställa omfattningen och behandling politik kommande behandling.

Var ska man göra CT i prostata?

När den behandlande läkaren har givit dig en riktning för att utföra denna typ av diagnos kan du välja den plats där du kommer att utföra det enligt dina önskemål, önskemål och möjligheter. Datordiagnostik av prostatakörteln utförs både i offentliga medicinska institutioner, och i privata kontor och kliniker. I statliga medicinska institutioner kan du till och med gå igenom denna diagnos gratis. Detta ingår i den obligatoriska sjukförsäkringen. Väntetiden för din uppställning är dock helt oförutsedd och kan variera från några veckor till flera månader. Det här är som regel en chans. Därför, i det fall när en omedelbar CT-skanning är nödvändig, måste du använda tjänster av kommersiella medicinska institutioner. Vissa privata diagnostiska centra arbetar dygnet runt och gör rabatter för sina patienter under en sådan undersökning på natten, så du bör vara uppmärksam på detta. CT i prostata med kontrast i SPB och Moskva utförs på samma plats som CT på ett icke kontrast sätt.

Gör MR och CT i Moskva

De bästa erbjudandena på MR och CT diagnostik i Moskva, mer än 170 kliniker, information om priser och kampanjer, välj de närmaste centrumadresserna, distrikten, tunnelbanan. MR och CT med kontrast, en översikt över privata och offentliga kliniker där det är möjligt att genomgå undersökning på natten, om unga barn tas.

Allt om MR, CT och PET

Allt om MR- och CT-undersökningar, när de föreskrivs, grundläggande indikationer och kontraindikationer, råd om beredning. Vad är skillnaden mellan MR och CT, hur fungerar det? Du hittar svar på de vanliga frågorna i artiklarna i det här avsnittet.

Gör MR och CT i St. Petersburg

Fördelaktiga erbjudanden för MR- och CT-diagnostik i St. Petersburg, mer än 100 medicinska centra, information om priser och rabatter, välj närmaste klinik - adresser, distrikt, tunnelbana. MR och CT med kontrast, en undersökning av privata och offentliga centra, där du kan gå igenom dygnet runt, från vilken ålder som diagnostiseras för barnet.

CT i prostata

Artikel om ämnet: "prostatacancer." Läs mer om behandling av sjukdomen.

Hem> CT i bäckenorganen> CT i prostata

CT i prostatakörteln utförs för att diagnostisera sjukdomar i detta organ. Det bidrar till att bestämma effektiva behandlingsmetoder, för att förtydliga naturen och typen av neoplasmer. Bilden av körteln skapas med hjälp av röntgenstrålar som tränger in i kroppen och skickar information om dess egenskaper till speciella inbyggda sensorer. Baserat på resultaten bildas en tredimensionell bild, på vilken prostata i sig och omgivande mjukvävnader, lymfkörtlar, kärl är tydligt synliga.

Vid bedömning av tomogram, undersöker läkaren tätheten av körteln, dess kontur, vinkelns natur, förhållandet mellan storlekarna och andra organ. Villkoren för de halvledande kanalerna och vesiklarna, fettvävnaden visualiseras. Tekniken ger emellertid inte information om prostatens interna tillstånd och närvaron av små tumörer i den. Riktningen för testning ges av en urolog med symptom:

 • Störningar i urinfunktionen
 • Skarp försämring av sexuell aktivitet
 • Ökad ångest hos män

Som regel utförs tomografi av prostatakörteln i samband med undersökning av andra bäckenorgan. Läkaren undersöker samtidigt tillståndet av blåsan, ändtarmen. Detta hjälper till att upptäcka andra sjukdomar, för att ordinera effektiv behandling.

vittnesbörd

Utnämna ett sådant förfarande för att noggrant diagnostisera och upptäcka farliga sjukdomar:

 • Lymfadenopati hos personer med diagnosen cancer
 • Inflammatoriska organsjukdomar
 • Skador och perforeringar
 • Utländska kroppar
 • blödning

En sådan kontroll är också nödvändig vid planeringen av stråldiagnosen för att välja korrigerande behandling och val av nödvändig dos av droger. CT utförs också med en aspirationsbiopsi, när det är nödvändigt att ta ett biomaterial för vidare studier och noggrann diagnos.

Kontra

Det finns inga absoluta kontraindikationer för denna undersökning. Hindret kan tjäna som övervikt, eftersom de flesta enheter är konstruerade för en vikt upp till 140-150 kg. Det är inte heller möjligt att skanna patienter med hyperkinesi, eftersom det är nödvändigt att bibehålla fullständig oändlighet under driften av tomografen. I vissa fall rekommenderas lugnande läkemedel, eller mjuka säkerhetsbälten används.

Om användningen av kontrast är planerad (och det är oumbärligt för att diagnostisera tumörer), ökar listan över kontraindikationer. Kontrastförbättring är förbjuden för personer med njur- och hjärtsvikt, med myelom och allergi mot jod.

Framställning av

Förberedelser för förfarandet börjar 2 dagar före det. Patienten måste följa en diet: utesluta livsmedel som orsakar ökad gasproduktion. I samma syfte används Espumizan och liknande preparat. För en dag ta ett laxermedel eller göra en lavemang. I 5-6 timmar måste patienten helt ge upp mat och dryck. Mer viktigt är att välja kläder - det ska vara bekvämt, gratis. Viktigast - utan metallelement och insatser, som snedvrider resultat av bilderna. Det är bäst att byta till en steril engångsrock, som utfärdas i kliniker.

Hur gör de det?

Patienten placeras på tomografibordet. Läkaren aktiverar enheten, och han lämnar rummet - han kommer att observera vad som händer från nästa rum genom fönstret. Enheten rör sig långsamt kroppen av det undersökta området under tomografringen, som börjar rotera. Detta åtföljs av en krasch och ljud som inte bör skrämas. Vid användning av kontrast injiceras den mitt i undersökningen eller strax före början.

Proceduren varar inte längre än 10-15 minuter.

Använda kontrast

Kontrastförbättring bidrar till att mer noggrant överväga de anatomiska egenskaperna hos mjukvävnader och blodkärl. Läkemedlet injiceras intravenöst och inom några minuter fläckar alla kärl som syns i bilderna. Eftersom kärlen levererar näringsämnen till alla organ, inklusive prostata, blir deras konturer mer distinkt. Kontrasten visas på ett naturligt sätt inom 1,5-2 dagar.

fördelarna med förfarandet

 • Läkaren får tydliga informativa bilder som hjälper till att diagnostisera förändringar i organens anatomi.
 • Dosering jämfört med konventionell radiografi minskat avsevärt.
 • Låg kostnad och utbredning av enheter.
 • Liten lista över kontraindikationer och biverkningar

Eventuella risker

Den främsta faran är bestrålning, baserat på en tomografs arbete. Den dos som tas emot under skanningen är liten och inte farlig. Risken förekommer endast med flera skanningar, eftersom strålning kan ackumuleras i kroppen och därmed prova tillväxten av tumörer i kroppen. Om det därför rekommenderas frekventa kontroller, är det nödvändigt att pausa mellan dem om några veckor eller använda alternativa tekniker utan bestrålning. Till exempel ultraljud eller MR.

En annan risk är förknippad med användningen av kontrast. I sällsynta fall orsakar det allergiska reaktioner. Detta manifesterar sig som en intensifierande klåda, yrsel, illamående. Om en man känner sig värre och sämre, stoppas testet och patienten ges antihistaminer. I regel upptäcks allergi i förväg även vid beredningsskedet, när ämnet ger ett biokemiskt blodprov.

alternativ

Det mest tillgängliga sättet att diagnostisera prostata sjukdomar är ultraljud. Det hjälper till att upptäcka en ökning av orgelens storlek och en formförändring. Anatomiska egenskaper hos prostatan visualiseras perfekt med MSCT i bäckenorganen. Detta är ett av de effektiva sätten att snabbt och snabbt diagnostisera sjukdomar. Analogen är MR, som också är en icke-strålbehandlingsteknik, som gör den tillgänglig för ett brett spektrum av patienter.

Ett annat alternativ är endoskopi. Det är en inmatning genom rektum av en speciell apparat med en kamera - ett endoskop. Det hjälper i realtid att överväga alla funktioner i kroppens struktur. Denna teknik används om det är nödvändigt att göra en riktade biopsi.

kostnaden för

Priset på CT i prostatakörteln ingår vanligtvis i kostnaden för tomografi hos bäckenorganen. Undersökning detta område ligger i Moskva i intervallet 6-12 tusen rubel. Mycket billigare kostar ultraljud, för vilka de kommer att begära 1-2 tusen rubel. Men MSCT kommer att kosta lite mer - från 7 till 15 tusen. Ungefär i samma prisklass ligger MRI. Priset på endoskopi varierar mellan 12-15 tusen rubel. Om medicintekniska åtgärder samtidigt antas är detta belopp avsevärt ökat och kan nå 35 tusen.

Tolkning av resultaten av beräknad tomografi av prostata

Den normala prostatakörteln

Vid MSCT har den en jämn densitet (ibland med fina kalciner) utan zondifferentiering.

Körvolymen beräknas med ellipsformeln:

V (mm3 eller ml) = x • y • z • π / 6, där x är den tvärgående dimensionen; y - anteroposterior storlek; z är den vertikala dimensionen; π / 6 - 0,5.

Normalt har de partiella vesiklarna en rörformig struktur, symmetrisk, upp till 5 cm i storlek, skild från blåsan av ett lager av fettvävnad, vars frånvaro tjänar som ett kriterium för tumörinvasion.

Godartad prostatahyperplasi

Ökningen i prostatakörtelns volym (mer än 20 cm3) detekteras på grund av proliferationen av noderna i den parauretrala zonen, som i vissa patienter åtföljs av vestipubulär tillväxt. Vidare, under MSCT med intravenös kontrast i sekretorisk fas (efter 5-7 min efter läkemedelsadministrering) kan avslöja elevation distala urinledare (beroende på en ökning prostatavolymen), trabekulära vägg och diverticula grund av hypertrofi hos blåsan detrusor, som svar på partiell urethral obstruktion. När tömning multisnitts cystourethrography efter fyllning av urinblåsan kontrastmedel kan visualiseras urinrör striktur identifiera den.

Adenokarcinom i prostata

Foci av adenokarcinom i prostatakörteln kan detekteras genom aktiv ackumulering av ett kontrastmedel i artärfasen (25-30 sekunder från ögonblicket av intravenös administrering). Den extraprostroska spridningen av prostatacancer kan detekteras med lokal svullnad, ofta med en asymmetrisk ökning i den partiella vesikeln och försvinnandet av vätskeinnehållet. CT-tecken på invasionen av intilliggande organ och strukturer (blås-, rektum-, muskel- och bäckvägg) - frånvaron av differentiering av skikten av fettvävnad.

Bedömning av bäcken och retroperitoneal lymfkörtlar med hjälp av MSCT baseras på definitionen av deras kvantitativa och kvalitativa förändringar. Metol tillåter att visualisera de mest typiska zoner av deras lesion i prostatacancer (obstruktiva, interna och externa iliacgrupper). Obstruktiva lymfkörtlar hänvisas till medialkedjan hos den yttre iliacgruppen; De har en homosexuella på bäckens sidovägg vid acetabulumns nivå. Det viktigaste CT-tecknet på lymfadenopati är storleken på lymfkörtlarna. Den övre gränsen för CT-normen är lymfkörtets tvärgående (minsta) diameter, lika med 15 mm. Känsligheten och specificiteten hos CT vid detektion av lymfadenopati varierar emellertid från 20 till 90%, eftersom metoden inte tillåter att detektera metastaser i oväsentliga lymfkörtlar och ger ofta falskt negativa resultat.

Analys tomogram bäcken och retroperitoneal utrymme måste innehålla visning av bilder i fönstret ben som gör det möjligt att identifiera fickor av osteoskleros giperdensnye motsvarande typiska osteoblastiska metastaser av prostatacancer i bäckenet, ländryggen och bröstryggen, höftben, revben.

Operativa egenskaper

MSCT tillåter inte att differentiera zonalanatomi och visualisera kapseln i prostatakörteln, vilket begränsar möjligheterna med denna metod för att detektera PCa och bestämma lokal förekomst av oncoprocessen. Högfrekvensen av falska negativa resultat av MSCT i staging PCa beror på det faktum att stadium T3 endast etableras i närvaro av en stor tumör med extra prostatisk tillväxt och involvering av den partiella vesikeln. Detektionen av stadium T3a, speciellt med begränsad extrakapslad tumörtillväxt, eller den initiala involveringen av partiella vesiklar med MSCT är nästan omöjlig. MSCT är inte tillräckligt informativ för att utvärdera effektiviteten av prostatacancerbehandling och detektera lokalt återfall.

Tack vare modern diagnostisk utrustning för att etablera sjukdomen har även det tidigt utvecklats mycket lättare. Denna trend ses på många områden av medicin och urologi är inget undantag. Idag kan olika instrumentella diagnostiska metoder ges till undersökning av prostata tillståndet. En av dem är en datortomografi som tillåter att skanna körteln för att upptäcka patologiska förändringar i parenkym- och tumörprocesser som gick bortom kapseln.

Indikationer för CT

Om laboratoriemetoder för att undersöka prostatakörteln inte ger en fullständig klinisk bild av sjukdomen, eller deras resultat ger läkaren en ursäkt för att misstänka den onkologiska karaktären av den inflammatoriska processen utan beräknad tomografi helt enkelt inte kan undvikas.

När allt kommer igenom kan du:

 • att avslöja närvaron och lokalisering av onkopatologi, liksom spridningen av processen till regionala lymfkörtlar;
 • bestämma graden av malign tumörtillväxt och fastställa också vilka bäckenorgan som är involverade i den patologiska processen;
 • planera beteendet av strålterapi.

Det bör också noteras att beräknad tomografi är en av de få metoderna för att diagnostisera andra organ för att detektera metastaser av cancerframkallande.

Förberedelser för forskning

I brådskande fall kan CT-skanning av prostata utföras utan användning av speciella kontraster. Men resultatet kan endast tillgodose doktors begäran när diagnosen och behandlingen inte är försenad.

I andra situationer planeras en diagnostisk övning i förväg och innefattar följande krav:

 • en dag före den planerade studie bör uteslutas från kosten livsmedel som orsakar överdriven gasbildning (baljväxter, spannmål, mjölk och mjölkdrycker, rå vitkål och äpplen);
 • minst 6 timmar innan studiens start ska helt avbryta måltiden, eftersom kontrasten endast används på tom mage;
 • om läkaren varnade för kontrasten i ändtarmen, rekommenderas några timmar före tomografi att göra enema för rengöring av tarmarna.

Med algoritmen för att genomföra förberedande aktiviteter för studien av prostata, tillkännager den behandlande läkaren som regel.

Hur är prostatakörteln tomografi?

Processen med att skanna prostatakörteln skiljer sig inte från den hos andra bäckenorgan. Läkaren lägger patienten med händerna upp på ryggen och leder skannern till körtelns platsområde. Resultaten med rekonstruktion av tunna sektioner visas på bildskärmen i tre plan, såväl som i ben- och mjukvävnadsfönstret.

För att klargöra parametrarna i tumörprocessen, liksom förändringar i omgivande strukturer, används intravenös kontrastering. Den utförs med hjälp av en automatisk injektionsanordning, där en hög jodberedning (370 mg / ml) används som kontrastvätska. I det här fallet fastställs de första uppgifterna av en specialist efter 28-30 sekunder efter introduktionen av kontrast. De mest exakta resultaten av neoplasmforskningen är de som fixades med en fördröjning på 60-70 sekunder. De är en informativ källa för att bedöma gränserna för tumörprocessen i prostatakörteln.

Erfaren diagnostiker från de första sekunderna av studien kommer att kunna bestämma förekomsten av problemet och graden av utveckling av tumören. Men om neoplasmen befinner sig i kapseln i prostatakörteln är det praktiskt taget omöjligt att bestämma dess karaktär med hjälp av CT. Efter de inledande stadierna av cancer och godartad prostatahyperplasi har inte bara liknande externa symptom, men nästan identisk titt på bildskärmen för tomografen.

Vem är kontraindicerad i datortomografi?

Absoluta kontraindikationer för denna diagnosmetod är inte. Prata om studiens vägran kan endast vara i fall där patienten har en individuell intolerans av jodhaltiga läkemedel. Användningen av kontrastpreparat i detta fall är förbjudet, eftersom det kan orsaka komplexa allergiska reaktioner som hotar patientens hälsa och liv.

Det rekommenderas inte att utföra CT och om det finns följande kroniska sjukdomar:

 • thyrotoxicosis, kännetecknas av högt jodinnehåll i patientens kropp och en ytterligare ökning av detta index kan leda till ett antal komplikationer;
 • Diabetes mellitus, där kroppens metaboliska processer störs
 • bronkial astma i vilken form som helst;
 • Andra kroniska allvarliga sjukdomar, som befinner sig vid dekompensationssteget.

Dekodning av CT-resultat

Under forskningen fixar läkaren inte bara organets övergripande dimensioner utan även alla dess element. Visualisering av prostatakörteln vid CT-skanning låter dig kontrollera klarheten i gränserna för varje lobe och seminalblåsor, samt att analysera sambandet mellan prostata och omgivande strukturer.

När det gäller de strukturella förändringarna i parenkymen, nämligen vävnaderna i prostatakapseln, är det inte möjligt att identifiera dem med CT. Detta förklaras av det faktum att många delar av prostata, inklusive den yttre kapseln, har samma radiologiska densitet. Därför är det inte möjligt att särskilja försummad prostatit, godartad hyperplasi eller malign tumör vid första skedet med hjälp av en tomografi.

Studien används ofta för att få information om tumörprocessen, som gick bortom kapseln. I vissa fall är dock CT-resultat tillräckliga för att bestämma närvaron av patologiska förändringar i prostata parenkyma med hög grad av noggrannhet. Sålunda indikerar små multipla platser med reducerad densitet närvaron av en akut inflammatorisk process. Men ett betydande område med låg densitet i kombination med deformationen av hela orgel eller en del av den är karakteristisk för prostataabsess. CT är således en ganska informativ typ av instrumentell diagnos.

Före tillkomsten av spiralberäknad tomografi användes prostatakörteln inte med denna metod, eftersom den gav för lite information. Skanning av detta organ på en multispiral tomografi med dynamisk kontrast för informativitet är inte sämre än MR och kan konkurrera med TRUS - de viktigaste instrumentala metoderna för att diagnostisera akut och kronisk inflammation, adenom och prostatacancer. De viktigaste fördelarna med röntgenbaserad tomografi är forskningens hastighet och relativt låga kostnader.

Multispiral beräknad tomografi av prostata

Vad kan man se på ett datoriserat tomogram av prostata?

På ett datoriserat tomogram av prostata kan du se dess storlek och dess förhållande till omgivande strukturer: urinblåsan, rektum, sällsynta blåsor. Samtidigt är det inte möjligt att skilja organets inre struktur, eftersom den yttre kapseln, glandulära segment och fibromuskulära element har ungefär samma radiografiska densitet. Således kan CT bestämma omfattningen av prostatacancer, men det är nästan omöjligt att skilja mellan intrakapsulär tumörtillväxt från adenom eller kronisk prostatit.

Förändringar på tomogrammet, som saknas vid kronisk inflammation i körteln, kan observeras i en akut process. I det här fallet är små områden med reducerad densitet (akut prostatit) eller en volymzon med reducerad densitet i den förstorade och deformerade lobbenet (prostats abscess) fixerade där. I det första fallet är det tillräckligt att ta ett antibiotikum, i det andra - ett nödoperation krävs. CT i prostatakörteln gör det möjligt att skilja dessa tillstånd med en hög grad av noggrannhet på kort tid. MR i detta fall är inte sämre i informativitet, men det tar betydligt mer tid.

En man pratar med en radiolog innan MSCT-proceduren i prostata

MSCT och MR i prostatakörteln är jämförbara i informativitet. MSCT tar mindre tid och kostar mindre, MR är helt ofarlig, så det är att föredra om det planerar att genomföra studien flera gånger.

Införandet av kontrast ökar det informativa värdet av studien, i det här fallet är det möjligt att tydligare visualisera tumörvävnaden i körteln och att skilja cancer från diffusa förändringar i den med kronisk prostatit. Ytterligare muntlig kontrasterande av tarmarna gör att du mer exakt kan bestämma det rumsliga förhållandet mellan organen. Den mest informativa metoden för röntgendiagnos är en dynamisk MSCT med kontrast. Denna forskning utförs på tomografer med en upplösning på minst 64 skivor per cykel. Tekniken är inte sämre än MR, men det tar mycket mindre tid och är billigare.

I vilka fall är det förskrivet och hur utförs forskningen?

CT i prostatakörteln används i onkologi som en ytterligare undersökning hos patienter med prostatacancer som redan diagnostiserats om det är omöjligt att genomföra en mer informativ MR:

 • för utvärdering av tumörspiring av närliggande vävnader hos patienter med hög risk att sprida cancer på Gleason-skalan.
 • att identifiera regionala screenings i lymfkörtlarna i bäckenregionen
 • vid planering av kirurgisk behandling och strålbehandling.

CT är föreskrivet för att klargöra diagnosen bekräftad cancer i körteln, för screening och primär diagnos är denna metod inte lämplig.

Vid akut urologi utförs CT i prostatakörteln för differentialdiagnos av akut parenkymatisk prostatit från prostata hos prostata.

Innan undersökningen påbörjas undersöks patienten av en läkare: bedömer det allmänna tillståndet, begär information om förekomst av en etablerad allergi och samtidiga kroniska sjukdomar, och anger också hur mycket träning som utförs. Sedan läggs den på soffan på en tomografi, en intravenös kateter är installerad för att injicera ett kontrastmedel, som är anslutet till en automatisk injektor. Skanning kan göras flera gånger: före införandet av kontrast och i flera faser av dess absorption.

Kontraindikationer och begränsningar av metoden

Absoluta kontraindikationer för CT-skanning av prostata är frånvarande. För patienter som får strålbehandling ska förberedelser för det innehålla en individuell registrering av den totala dosen av strålning. Eftersom studien utan kontrast är liten informativ bör kontraindikationer för prostata CT betraktas som sjukdomar där dess administrering är farlig:

 • nedsatt njurfunktion
 • diabetes mellitus, tyrotoxikos;
 • allvarliga allergiska reaktioner mot jodhaltiga läkemedel i historien;
 • bronkial astma
 • det allvarliga allvarliga tillståndet hos patienten, kroniska sjukdomar i dekompensationsstadiet.

Alternativa metoder för undersökning i prostata patologi

Transrectal ultraljud och MR i prostata

Strukturella förändringar i prostatakörteln kan detekteras med hjälp av TRUS (transrectal ultraljud), CT och MR. Var och en av dessa metoder har sina fördelar och nackdelar som bestämmer omfattningen av dess användning.

 • TRUS är ett icke-invasivt, ofarligt förfarande som utförs med minimal obehag för patienten. Samtidigt sätts ultraljudssonden i ändtarmen, så att du kan komma så nära prostata som möjligt och studera förändringarna i den. Fördelarna med denna metod innefattar: snabbhet i beteende, förmåga att bestämma käftens inre struktur, harmlöshet, låg kostnad och hög tillgänglighet. Nackdelar - undersökte endast prostatan, är det omöjligt att upptäcka förstorade lymfkörtlar och utvärdera omfattningen av cancer på kursen, är kvaliteten på diagnos i hög grad beroende på den erfarenhet och professionalism att bedriva forskning. Denna metod är mer lämpad för diagnos av kronisk prostatit, snarare än för att detektera tumörprocessen.
 • MR och MSCT är jämförbara med avseende på informativt värde och används lika i onkologi. Båda metoderna ger fullständig information om bäckens organers relativa plats, förändringar i körtelns storlek och form, närvaron av tumörnoder och förkalkningar, spiring av cancer i närliggande organ. I båda fallen är resultaten av studien reproducerbara och beror inte fatalistiskt på den diagnostiska läkarens skicklighet. Nackdelen med MR är studiens höga kostnad och varaktighet - 30-40 minuter och flera timmar för behandling. CT är billigare, skanningen varar i flera minuter och resultatet ges på händer i en timme. Jodhaltig kontrast som används i CT är emellertid sannolikt att orsaka komplikationer än gadoliniumbaserade läkemedel som används i MR, och själva studien är associerad med effekten av joniserande strålning.

Förberedelser för forskning

Urolog förklarar att man behöver ytterligare prostataundersökning

CT i prostata utan användning av kontrast i nödfall kan utföras utan förberedelse. I närvaro av kronisk inflammation eller en tumörprocess (adenom eller cancer) är studien planerad i förväg. I detta fall är det rekommenderat per dag för att eliminera produkter som bidrar till ökad gasbildning (alla baljväxter, mejeriprodukter, kål, äpplen, persiska, alla typer av spannmål, annat än ris).

Införandet av kontrast utförs på tom mage, så den sista måltiden ska ske senast 6 timmar före studiens start, du kan dricka vatten. Om ytterligare kontrastering av rektum är planerad, på kvällen på kvällen för studien är det nödvändigt att göra en rengörande emalj.

Det är viktigt att veta: CT i prostata körs nästan alltid med kontrast, så planen för att förbereda studien är bättre samordnad med behandlingsläkaren.

Datortomografi och injektor för att införa kontrast

När utarmad och uttorkad, som ofta finns i svåra kroniska sjukdomar eller prostatacancer, visas intravenös droppinjektion av salt- och plasmasubstitutlösningar för att minska negativ påverkan av kontrast och påskynda uttagningen. Denna procedur fortsätter i 24 timmar efter studien.

I de flesta fall anses en allergisk reaktion på jod en kontraindikation för införande av kontrast, i vissa fall är studien möjlig efter förberedande behandling. I flera dagar föreskrivs antihistaminer, och på dagen för studien administreras kortikosteroider.