Huvud
Analyser

Dator och magnetisk resonansbildning av prostata

För mycket noggrann diagnos av maligna sjukdomar i prostatan, val av behandling och förtydliga art och lokalisering av tumören, i moderna vårdcentraler och sjukhus nödvändigtvis använt dator och magnetisk resonansavbildning av prostatan i kombination med andra diagnostiska metoder (TRUS, cystoskopi, biopsi etc.).

Vad är en beräknad tomografi?

Beräknad tomografi Är en röntgenstudie som gör att du kan göra en serie bilder på orgeln i vilken projektion som helst, under vilka skiktbilder med en given skärtjocklek erhålls. Således får läkaren möjlighet att noggrant se orgeln på olika djup, i motsats till den vanliga radiografiska undersökningen, när man får en allmän bild med överlagringar. Även närliggande organs och lymfkörtlar undersöks. Ytterligare möjligheter tillhandahålls av användningen av dataprogram som förbinder bilder och ger 3D-rekonstruktion av orgeln.

Beräknad tomografi av prostatakörteln kan utföras med eller utan introduktion av kontrast. Användningen av kontrast gör det möjligt att bättre visualisera kärl och små formationer, men det är inte alltid tillrådligt, eftersom det i vissa fall är tillräckligt med tomografi. Dessutom är en studie med kontrast dyrare, och hos vissa patienter är det möjligt att utveckla allvarliga allergiska reaktioner eller andra typer av intolerans mot kontrastmedia.

Förberedelser för forskning

Testet utförs på en tom mage, minst 4 timmar efter att ha ätit, och du bör konsultera en läkare om att ta mediciner. En dag innan studien rekommenderas att utesluta livsmedel som bidrar till gasbildning (brun bröd, färska grönsaker, helmjölk) eller ta droger simetikon ( "Espumizan"). Smycken och klockor före undersökningen bör tas bort, eller ännu bättre - lämna dem hemma. Avtagbara proteser, hörapparater tas bort. För att undvika störningar i bilderna från patientens kläddetaljer (blixtlås, metallknappar, knappar etc.), ges vanligtvis en steril engångs-medicinsk klädsel.

Om beräknad tomografi av prostatakörteln genomförs med introduktion av kontrast, undersöker läkaren nödvändigtvis noggrant dig, bedömer hälsotillståndet och frågar om dina tidigare allergiska reaktioner. Omedelbart under introduktionen av kontrast kan hjärtklappningar och andningsdepression, känsla av värme eller en obehaglig eftersmak i munnen känna. Eventuella hälsobrott under proceduren ska rapporteras omedelbart.

Direkt forskning varar vanligtvis från 10-15 minuter till en timme, under den här tiden kommer det att vara nödvändigt att ligga så orörligt som möjligt. Eftersom enheten är en lång sluten cylinder, genom vilken rullstolen rör sig med patienten, kan undersökningen vara obehaglig för patienter som lider av klaustrofobi. Klara bilder och en beskrivning av resultatet ges vanligtvis i händerna inom 24 timmar.

Magnetic resonance imaging

Magnetisk resonansavbildning av prostata resulterar också i en skiktad bild av organet, men i motsats till CT (CT) utförs studien med användning av ett elektromagnetiskt fält. Jämfört med CT har magnetisk resonansbildning större noggrannhet och detalj i de inre strukturerna hos organet och angränsande vävnader. Dessutom är MRI säkrare för patienten, eftersom det inte är associerat med röntgenstrålar. Men det finns några nackdelar. Först och främst är detta en extremt kostsam metod. Dessutom kan separata patientgrupper inte kunna använda den på grund av magnetfältets höga effekt. MR kommer att kontraindiceras i närvaro av en pacemaker, implanterade pumpar för administrering av läkemedel, metallkonstruktioner i leder, ben och ryggrad. Förberedelsen för MR är inte annorlunda än för CT.

Typer av MR i prostata

Magnetisk resonansavbildning av prostatakörteln kan utföras med eller utan införande av ett kontrastmedel. Det finns också en typ av MR som använder en endorektalnoy spole - en speciell ballong, som introduceras i ändtarmen. Spolen gör det möjligt att fokusera det elektromagnetiska fältet på prostata och omgivande vävnader, vilket ger extremt hög noggrannhet i bilden. Dessutom utförs en spektralanalys av prostatakörtelvävnaderna, vilket är nödvändigt när graden av sjukdomen specificeras. Före en MR med en endorektal spole utförs vanligen en rensningsema.

Indikationer för dator och magnetisk resonansavbildning av prostata

Huvudindikationen är diagnosen prostatacancer - förtydligande av närvaron / frånvaron av en malign process, typen av tumör och dess förekomst, involvering av omgivande vävnader, närvaron av metastaser. Studier används både vid de inledande stadierna av cancerdiagnos för diagnos och val av metod och behandlingsvolym och för utvärdering av effektiviteten av den redan utförda behandlingen.

I vissa fall kan MR och CT användas för att diagnostisera inflammatoriska processer (prostatit), prostatabscess, godartad prostatahyperplasi, adenom.

CT i prostata

CT i prostatakörteln utförs för att diagnostisera sjukdomar i detta organ. Det bidrar till att bestämma effektiva behandlingsmetoder, för att förtydliga naturen och typen av neoplasmer. Bilden av körteln skapas med hjälp av röntgenstrålar som tränger in i kroppen och skickar information om dess egenskaper till speciella inbyggda sensorer. Baserat på resultaten bildas en tredimensionell bild, på vilken prostata i sig och omgivande mjukvävnader, lymfkörtlar, kärl är tydligt synliga.

Vid bedömning av tomogram, undersöker läkaren tätheten av körteln, dess kontur, vinkelns natur, förhållandet mellan storlekarna och andra organ. Villkoren för de halvledande kanalerna och vesiklarna, fettvävnaden visualiseras. Tekniken ger emellertid inte information om prostatens interna tillstånd och närvaron av små tumörer i den. Riktningen för testning ges av en urolog med symptom:

 • Störningar i urinfunktionen
 • Skarp försämring av sexuell aktivitet
 • Ökad ångest hos män

Som regel utförs tomografi av prostatakörteln i samband med undersökning av andra bäckenorgan. Läkaren undersöker samtidigt tillståndet av blåsan, ändtarmen. Detta hjälper till att upptäcka andra sjukdomar, för att ordinera effektiv behandling.

vittnesbörd

Utnämna ett sådant förfarande för att noggrant diagnostisera och upptäcka farliga sjukdomar:

 • Lymfadenopati hos personer med diagnosen cancer
 • Inflammatoriska organsjukdomar
 • Skador och perforeringar
 • Utländska kroppar
 • blödning

En sådan kontroll är också nödvändig vid planeringen av stråldiagnosen för att välja korrigerande behandling och val av nödvändig dos av droger. CT utförs också med en aspirationsbiopsi, när det är nödvändigt att ta ett biomaterial för vidare studier och noggrann diagnos.

Kontra

Det finns inga absoluta kontraindikationer för denna undersökning. Hindret kan tjäna som övervikt, eftersom de flesta enheter är konstruerade för en vikt upp till 140-150 kg. Det är inte heller möjligt att skanna patienter med hyperkinesi, eftersom det är nödvändigt att bibehålla fullständig oändlighet under driften av tomografen. I vissa fall rekommenderas lugnande läkemedel, eller mjuka säkerhetsbälten används.

Om användningen av kontrast är planerad (och det är oumbärligt för att diagnostisera tumörer), ökar listan över kontraindikationer. Kontrastförbättring är förbjuden för personer med njur- och hjärtsvikt, med myelom och allergi mot jod.

Framställning av

Förberedelser för förfarandet börjar 2 dagar före det. Patienten måste följa en diet: utesluta livsmedel som orsakar ökad gasproduktion. I samma syfte används Espumizan och liknande preparat. För en dag ta ett laxermedel eller göra en lavemang. I 5-6 timmar måste patienten helt ge upp mat och dryck. Mer viktigt är att välja kläder - det ska vara bekvämt, gratis. Viktigast - utan metallelement och insatser, som snedvrider resultat av bilderna. Det är bäst att byta till en steril engångsrock, som utfärdas i kliniker.

Hur gör de det?

Patienten placeras på tomografibordet. Läkaren aktiverar enheten, och han lämnar rummet - han kommer att observera vad som händer från nästa rum genom fönstret. Enheten rör sig långsamt kroppen av det undersökta området under tomografringen, som börjar rotera. Detta åtföljs av en krasch och ljud som inte bör skrämas. Vid användning av kontrast injiceras den mitt i undersökningen eller strax före början.

Proceduren varar inte längre än 10-15 minuter.

Använda kontrast

Kontrastförbättring bidrar till att mer noggrant överväga de anatomiska egenskaperna hos mjukvävnader och blodkärl. Läkemedlet injiceras intravenöst och inom några minuter fläckar alla kärl som syns i bilderna. Eftersom kärlen levererar näringsämnen till alla organ, inklusive prostata, blir deras konturer mer distinkt. Kontrasten visas på ett naturligt sätt inom 1,5-2 dagar.

fördelarna med förfarandet

 • Läkaren får tydliga informativa bilder som hjälper till att diagnostisera förändringar i organens anatomi.
 • Dosering jämfört med konventionell radiografi minskat avsevärt.
 • Låg kostnad och utbredning av enheter.
 • Liten lista över kontraindikationer och biverkningar

Eventuella risker

Den främsta faran är bestrålning, baserat på en tomografs arbete. Den dos som tas emot under skanningen är liten och inte farlig. Risken förekommer endast med flera skanningar, eftersom strålning kan ackumuleras i kroppen och därmed prova tillväxten av tumörer i kroppen. Om det därför rekommenderas frekventa kontroller, är det nödvändigt att pausa mellan dem om några veckor eller använda alternativa tekniker utan bestrålning. Till exempel ultraljud eller MR.

En annan risk är förknippad med användningen av kontrast. I sällsynta fall orsakar det allergiska reaktioner. Detta manifesterar sig som en intensifierande klåda, yrsel, illamående. Om en man känner sig värre och sämre, stoppas testet och patienten ges antihistaminer. I regel upptäcks allergi i förväg även vid beredningsskedet, när ämnet ger ett biokemiskt blodprov.

alternativ

Det mest tillgängliga sättet att diagnostisera prostata sjukdomar är ultraljud. Det hjälper till att upptäcka en ökning av orgelens storlek och en formförändring. Anatomiska egenskaper hos prostatan visualiseras perfekt med MSCT i bäckenorganen. Detta är ett av de effektiva sätten att snabbt och snabbt diagnostisera sjukdomar. Analogen är MR, som också är en icke-strålbehandlingsteknik, som gör den tillgänglig för ett brett spektrum av patienter.

Ett annat alternativ är endoskopi. Det är en inmatning genom rektum av en speciell apparat med en kamera - ett endoskop. Det hjälper i realtid att överväga alla funktioner i kroppens struktur. Denna teknik används om det är nödvändigt att göra en riktade biopsi.

kostnaden för

Priset på CT i prostatakörteln ingår vanligtvis i kostnaden för tomografi hos bäckenorganen. Undersökning detta område ligger i Moskva i intervallet 6-12 tusen rubel. Mycket billigare kostar ultraljud, för vilka de kommer att begära 1-2 tusen rubel. Men MSCT kommer att kosta lite mer - från 7 till 15 tusen. Ungefär i samma prisklass ligger MRI. Priset på endoskopi varierar mellan 12-15 tusen rubel. Om medicintekniska åtgärder samtidigt antas är detta belopp avsevärt ökat och kan nå 35 tusen.

Beräknad tomografi av prostata

CT i prostata är en av de moderna metoderna för att diagnostisera sjukdomar i detta organ. Under inverkan av röntgenstrålar som genomtränger människokroppen erhålls en tredimensionell bild av denna kropp, informationen omvandlas till en datorbild genom speciella sensorer kopplade till tomografen. Huvuddragen hos denna metod är att den inte kräver någon yttre ingrepp, d.v.s. är icke-invasiv och samtidigt en mycket pålitlig metod som gör det möjligt för dig att tydligt visualisera både organet själv och det vaskulära lymfatiska systemet i detta område och de omgivande mjukvävnaderna.

Vad gör datorns tomografi av prostata?

Datortomografi tillåter läkaren att utvärdera alla de strukturella särdragen hos kroppen: densitet körteln kropp kontur, karaktären vinkeln, förhållandet av prostata parametrar i förhållande till andra organ. I bilden under avbildning av prostata kan utvärdera tillståndet av sädesblåsorna och kanaler samt likformigheten av fördelningen av fettvävnad. Tillståndet i de inre strukturerna i prostatakörteln tillåter inte att utvärdera. Vanligtvis utförs CT i prostatakörteln i en komplex studie med andra bäckenorgan, till exempel CT i prostata och urinblåsor, urinledare, rektum.

Utnyttjandet av en datortomografi av en prostata beräknas endast av läkaren. De vanligaste indikationerna för att tilldela denna typ av skanning är:

 • Minskad kvalitet på sexuellt liv.
 • Brott mot urinfunktionen.
 • Förhöjd ångest och erfarenhet hos män i samband med sexuell dysfunktion.

Denna diagnostiska metod gör att du kan identifiera sådana farliga för mänskliga livssjukdomar och symtom som:

 1. Olika skador på grund av traumatisk organskada, främmande kroppar.
 2. Initiala tecken på prostatacancer.
 3. Adenom av prostata.
 4. Inflammatoriska processer i prostatakörteln.
 5. Komplikationer och lymfadenopati hos män med onkologisk process.
 6. Kroppsrörelser i kroppen och blödning.
 7. För uppföljning eller före strålbehandling.
 8. Under en aspirationsbiopsi.

Kontraindikationer till CT i prostata

CT i prostata skadar inte människors hälsa, därför finns inga strikta kontraindikationer tillgängliga. I samband med en viss konstruktion av själva apparaten kan en person med en massa upp till 140-150 kg passa in i tomografen. Om undersökningen är föreskriven för patienter med nedsatt koordinering av rörelser utförs sedativ premedicinering före proceduren.

Om vi ​​talar om CT i prostata med kontrast, har denna typ av studie egna kontraindikationer: det är inte förskrivet till män som är allergiska, tk. kan noteras intolerans av kontrast, såväl som patienter med hjärt- och njurinsufficiens.

Framställning av CT i prostata

Det förberedande steget före den föreslagna datorskanningen kräver uppmärksamhet från patienten, eftersom förbereder sig för att ha 2 dagar före undersökningen. Ett par dagar före tomografi borde du bara äta dietmat, helt avlägsna från dina dietprodukter som kan orsaka ökad gasproduktion. För att helt eliminera problemet med uppblåsthet, dessutom föreskrivna läkemedel som utesluter detta problem, till exempel Espumizan. 24 timmar före början av den kommande undersökningen tar de laxerande preparat och sätter en rensningsema för fullständig rengöring av tarmarna. På diagnosdagen ska patienten avstå från mat och dryck, tk. undersökning kommer att utföras på tom mage.

Direkt beredning före början av CT pålägger förklädnad i bekväma, lösa kläder utan metallnitar och inneslutningar, där patienten kommer att känna sig bekväm eftersom CT diagnostik - en ganska lång process - från 10 till 30 minuter.

Hur utförs prostatektomi?

Hur gör CT av prostata? Denna fråga ställs av många patienter som ska genomgå denna undersökning. Det bör noteras att beräknad tomografi är en smärtfri och icke-invasiv metod, så du behöver inte oroa dig mycket.

Efter förberedande fas tar patienten en vilande position på ett speciellt bord, vilket doktorn sedan trycker in i tomografen och aktiverar arbetselementet. Under hela undersökningen är patienten i rummet ensam, radiologen går in i nästa rum, där han kontrollerar skannerns arbete och tittar patienten genom fönstret, kommunikationen genomförs via högtalaren. Operationselementet i tomografen i form av en ring roterar runt det undersökta området. Tomografen fungerar ganska bullrigt, vilket gör ljudet av sprickbildning, så läkaren ska varna patienten så att den inte skrämmer honom. Om CT planeras med ytterligare kontrast är åtgärden för en sådan avsökning något annorlunda.

CT i prostata med kontrast

Användningen av kontrastförstärkning möjliggör hög noggrannhet för att bestämma särdragen hos den anatomiska strukturen av kroppen, vaskulära nätverket och de regionala lymfkörtlar, för att identifiera möjliga patologier. Till exempel är CT-skanning av prostatacancer bättre gjort med kontrast, tk. sådan substans fläckar vaskulatur av organet, och konturerna är tydligt avgränsad, tydligt passerar alla funktioner i strukturen och eventuellt införande av olika cystor, tumörer, etc. Kontrastmedel är giftfri för människokroppen och inom 36-48 timmar utsöndras från människokroppen i sin helhet på en naturlig väg.

Vad är bättre för prostata CT eller MR?

Otvetydigt svara denna fråga kommer inte att fungera, för att utnämningen av denna patient endast kan bestämmas av den behandlande läkaren som utfärdar riktningen för denna undersökning, har studerat sjukdomshistorien i detalj, resultaten av ytterligare instrumentella laboratoriemetoder samt samtidiga patologier och individuella patientegenskaper. Det kan entydigt sägas att, med en kompetent inställning vid utnämningen av en sådan undersökning, ses ingen skada med prostatacancer.

Funktioner av denna procedur och möjliga risker för CT-diagnostik

Med tanke på egenheten hos arbetet med en datortomografi - effekterna av röntgenstrålar är den största faran i denna diagnos bestrålning. Men oroa dig inte förgäves, den dos som tas emot under skanningen är liten och inte farlig för människors hälsa. Risken uppträder endast vid multipla omskanningar, eftersom strålning kan ackumuleras i kroppen och därmed prova tillväxten av neoplasmer i kroppen. Därför, om en upprepad undersökning rekommenderas, till exempel när du observerar i dynamik eller före och efter operationen, bör du pausa i minst 3-4 veckor eller, om möjligt, använda andra alternativa diagnosmetoder utan röntgenexponering, det kan vara som laboratoriemetoder för undersökning, till exempel biopsi, smuts och instrument - ultraljud, magnetisk resonansdiagnostik.

Resultat av CT-scan av prostata

Efter prostata datortomografi, radiologen genomför dekryptering av alla resultat och ger patienten ett skriftligt yttrande, baserat på vilken läkaren utvärderar svårighetsgraden och omfattningen av sjukdomen och fastställa omfattningen och behandling politik kommande behandling.

Var ska man göra CT i prostata?

När den behandlande läkaren har givit dig en riktning för att utföra denna typ av diagnos kan du välja den plats där du kommer att utföra det enligt dina önskemål, önskemål och möjligheter. Datordiagnostik av prostatakörteln utförs både i offentliga medicinska institutioner, och i privata kontor och kliniker. I statliga medicinska institutioner kan du till och med gå igenom denna diagnos gratis. Detta ingår i den obligatoriska sjukförsäkringen. Väntetiden för din uppställning är dock helt oförutsedd och kan variera från några veckor till flera månader. Det här är som regel en chans. Därför, i det fall när en omedelbar CT-skanning är nödvändig, måste du använda tjänster av kommersiella medicinska institutioner. Vissa privata diagnostiska centra arbetar dygnet runt och gör rabatter för sina patienter under en sådan undersökning på natten, så du bör vara uppmärksam på detta. CT i prostata med kontrast i SPB och Moskva utförs på samma plats som CT på ett icke kontrast sätt.

Gör MR och CT i Moskva

De bästa erbjudandena på MR och CT diagnostik i Moskva, mer än 170 kliniker, information om priser och kampanjer, välj de närmaste centrumadresserna, distrikten, tunnelbanan. MR och CT med kontrast, en översikt över privata och offentliga kliniker där det är möjligt att genomgå undersökning på natten, om unga barn tas.

Allt om MR, CT och PET

Allt om MR- och CT-undersökningar, när de föreskrivs, grundläggande indikationer och kontraindikationer, råd om beredning. Vad är skillnaden mellan MR och CT, hur fungerar det? Du hittar svar på de vanliga frågorna i artiklarna i det här avsnittet.

Gör MR och CT i St. Petersburg

Fördelaktiga erbjudanden för MR- och CT-diagnostik i St. Petersburg, mer än 100 medicinska centra, information om priser och rabatter, välj närmaste klinik - adresser, distrikt, tunnelbana. MR och CT med kontrast, en undersökning av privata och offentliga centra, där du kan gå igenom dygnet runt, från vilken ålder som diagnostiseras för barnet.

CT och MR i prostata: beredning, indikationer

Prostatakörteln är organet för reproduktionssystemet hos en man som ansvarar för framställning av spermier. Organet består av parenkymvävnad, därför är det svårt att visualisera med hjälp av computertomografi (CT). Röntgendiagnostiska metoder visar fastvävnadsstrukturer, så prostatan bättre visualiserar MR.

Speciella regimer för spårning av prostatit, adenom, maligna och godartade tumörer har utvecklats. Magnetic resonance imaging övervakar noggrant tillståndet för de omgivande lymfkörtlarna. Kräftlig lymfadenit uppträder när metastaser påverkas. Tomogrammer visar förstorade noder större än 5 mm.

Prostatacancer: CT- och MR-diagnos

Nederlag av prostatakörteln hos en man provocerar tre vanliga sjukdomar:

 1. Akut och kronisk prostatit;
 2. adenom;
 3. Cancer.

Differentiell diagnostik av patologi utförs med användning av magnetisk resonansbildning. Undersökningen bidrar till att skilja kronisk inflammation från en akut variant. Ytterligare metod - MR-angiografi med intravenös administrering av preparat av gadoliniumsalter verifierar förändringar i blodkärl, medfödda och förvärvade avvikelser och tumörkapillärer. Studien av skiktade sektioner gör det möjligt att spåra de minsta detaljerna för att upptäcka små cancernoder, metastatiska foci. Sekundära foci verkar inte bara i prostata, men också i närliggande, avlägsna lymfkörtlar.

MR-tomografi med högfältsenheter har en hög upplösning, vilket möjliggör differentiering av tumörer med en storlek på flera millimeter.

Funktioner av MR-diagnos av prostatacancer

Kliniska symptom på onkologin i de inledande stadierna är inte uppenbara. Den utbredda screeningen av prostata sjukdomar genom blodprovmetoden för prostataspecifikt antigen (PSA) kan vara falskt positiv. Prostatit åtföljs av en ökning av oncomarker. Om du gör en magnetisk resonanssökning kan du skilja mellan prostatit och hyperplasi och cancer. Mer information lämnas av kontrast. Den informativa naturen hos kombinationen av nativ avsökning och efterföljande amplifiering överstiger 96%. Undersökningen är tillräcklig för att studera förändringar i prostata parenchyma, omgivande vävnader, artärer och vener.

Vad är bättre MR eller CT i prostata

Datortomografi kan skilja mellan godartad och malign neoplasma i prostata. Den bästa kvaliteten erbjuds av multispiralinstallationer (MSCT). Anordningarna är utrustade med flera grupper av strålningssensorer, vilket gör att man samtidigt kan undersöka stora områden genom 1 mm. På grund av den svaga reflektionen av strålarna från mjukvävnadsparenchymen kompletteras avsökningen med CT-angiografi.

Onkologi kräver den mest noggranna studien.

Det är nödvändigt att ta hänsyn till omöjligheten av initial upptäckt av små formationer med hjälp av CT. Datortomografi är föreskriven för studier av förutbestämda tumörer (med andra kliniska metoder). Röntgenmetoder används inte för screening av maligna tumörer. Dataskanning detekterar inte metastaser. Ökad visualisering med hjälp av Gleason-skalan, vilket möjliggör detektering av lymfadenit i lymfaden i det lilla bäckenet.

CT i prostatacancer utförs före operation för att bestämma det kirurgiska ingreppet. Den moderna metoden - PET / CT innebär införandet av ett radionuklidmedel som snabbt kan utsöndras, ackumuleras överdrivet inom prostata parenchymen. Cancer tumören insamlar intensivt substansen, vilket gör det möjligt att upptäcka (omkring 100%) en onkologi.

Förberedelser för CT i prostata

Det förberedande steget för CT och MR i prostata orsakar inte några speciella komplikationer hos patienten. Före utnämningen av röntgenstudier är det nödvändigt att beräkna skadan från proceduren, den diagnostiska nyttan. Om det inte finns någon misstanke om en cancerous tumör finns det ingen särskild rationalitet för CT. Detektion av prostatit med tomografi är ingen praktisk användning. Analysen på PSA, undersökning av urologen gör det möjligt att bekräfta diagnosen med hög tillförlitlighet. Överdriven bestrålning i denna situation är inte nödvändig.

Magnetisk resonansskanning utförs i frånvaro av metallobjekt i studieområdet. Ferromagnetik är sätt att flytta eller värma under verkan av ett magnetfält. Titanimplantat är inte farligt.

Förberedelser för MR:

 1. Uteslutning av rädsla för slutna utrymmen;
 2. Undersökning av patientens polikliniska kort
 3. Analys av allergisk anamnes, överkänslighet mot gadolinium;
 4. Samråd med specialister om det behövs (ta piller, ta bort pacemakern under undersökningen);
 5. Studier möjligheten att hålla en person stillastående medan man skannar på ett diagnostiskt bord.

Korrekt förberedd för studien av prostata äldre patienter hjälper listan över manipuleringar för att rengöra tarmarna från gas, avföring. De behandlande läkarna föreskriver mottagning av förmåner, espuizan, aktivt kol. Rening av emalj med rent kokt vatten används för att avlägsna avföring från ändtarmen. Orgeln ligger bredvid prostatakörteln. Stenade stenar, gas skapar snedvridning av signalen, provar ytterligare buller.

Nära prostata är blåsan, seminalblåsorna. Om du planerar att studera statusen för dessa kroppar måste du ta ca 2 liter vatten. Fyllningen av blåsan ger sträckning av väggarna, vilket förbättrar slemhinnans synlighet, tjockleken på organets väggar.

Vad som är bättre är dator eller magnetisk resonansavbildning av prostata

Magnetisk resonansundersökning präglas av hög informativitet. Diagnos är bättre efter preliminär ultraljud. Ultraljudsundersökningen verifierar patologiska förändringar. Detektion av en misstänkt nod möjliggör en riktnings magnetisk resonanssökning med projicering på området av oförståeliga patologiska foci.

Bestämmer vad som bäst görs - CT eller MR i prostata, en läkare av strålningsdiagnos. Specialisten kommer att analysera poliklinikkortet, sjukdomshistorien, bestämma indikationerna för den önskade diagnosmetoden.

Misstanke om onkologi kräver att man får ett antal viktiga uppgifter:

 • Studie av lokalisering av fokus
 • Bestämning av djupet på platsen
 • Bedömning av tillståndet för avlägsna och närliggande lymfkörtlar
 • Differentiell diagnos av förändringar i omgivande vävnader;
 • Verifiering av metastatiska noder.

Det är viktigt att diagnostisera förändringar i början av utvecklingen. Hög tillförlitlighet av radiella metoder förutsätter utnämning av båda studier med misstanke om onkologi.

Indikationer för radiodiagnos

Datortomografi tilldelas enligt indikationerna:

 1. Diagnos av akuta tillstånd (blödning från bäckenorganen);
 2. Inflammatoriska processer;
 3. Utseendet av lymfadenit hos patienter med cancer;
 4. Efter kraftiga slag i buken, grenar;
 5. Uteslutning av främmande kroppar
 6. Förekomst av perforeringar (genom defekter).

Kontrollen utförs före planering av strålbehandling för korrekt detektering av tumörfokus. Innan material tas från den patologiska platsen krävs positionering för att korrekt införa en punkteringsnål.

Strukturella förändringar i prostata parenchyma CT visar inte vad som är en indikation på MR.

Adenom av prostata på tomogrammen

Godartad tumör (adenom) åtföljs av en ökning av parenkymens storlek. En stor nod leder till komprimering av urinröret. Situationen leder till vissa kliniska symptom:

 • Svårighetsproblem
 • Smärtsamma känslor efter uppmaning
 • Utseendet av blod i urinen;
 • Sexuella problem;
 • Minskar antalet spermier i analysen av spermogram.

På magnetiska resonanstomogramer med användning av en högfältsapparat diagnostiseras prostataadenomen genom detektion av ett område med ökad intensitet mot bakgrunden av normal prostatavävnad.

Hur man gör en magnetisk resonansavbildning av prostata

Kärnan i MR-undersökningen är registrering av den förändrade radiofrekvensen hos väteatomer i flytande vävnader som påverkas av ett magnetfält. Mottagande av tomogram uppnås genom att placera en person inuti tunneln med en källa och en signalmottagare. Procedurens varaktighet är 20-30 minuter.

Om du lär dig hur du utför dig i St. Petersburg, erbjuds magnetiska resonanskanaler, kunder av diagnostiska centra tomografi med öppna och stängda tomografer.

Enheten genererar ljud, klick. Buller effekter undertryckas genom att sätta på hörlurar, öronproppar. Vissa kliniker erbjuder videoutsändningar av filmer och tecknade film, så att patienterna kan stanna stilla under proceduren.

Funktioner av computertomografi av prostata med kontrasterande

Diagnosticering av onkologiska processer är bättre med intravenös kontrast. Förbättrar visualisering av bäckens organers artärer under CT av det jodhaltiga läkemedlet. Förstärkning för MR är genom gadoliniuminjektion. Paramagneten visar tillståndet hos kärlväggen, hjälper till att upptäcka aterosklerotisk förträngning, trombi.

Innan förfarandena görs ett provokerande test. En liten dos av kontrast introduceras, människors hälsa övervakas. Om inga allergiska reaktioner uppträder efter injektionen görs MRI med kontrast. Den grundläggande bolusmetoden för amplifiering är vanlig. Ämnet administreras sekventiellt genom injektion med sprutor. Med konstant skanning kan du observera fördelningen av ämnet genom blodförsörjningssystemet.

OBS! Bestäm cancer i bukspottkörteln erfaren läkare strålningsdiagnos burk utan kontrast. Lokalisering av tumören i kapseln kan inte verifieras med användning av beräknad tomografi. Att lösa problemet hjälper MR-tomografi.

Att välja vad som är bäst för prostata, kommer en kvalificerad specialist att kunna. Om det behövs efter en naturlig undersökning, tilldelas en tomografi med kontrast. I ett förfarande erhålls mer än 500-700 bilder.

Funktioner av mikrocirkulationen i bäckenorganen kräver kunskap om organens anatomi. Efter förstärkning spåras de distinkta konturerna av prostata inte. Förfarandet syftar till att öka synligheten hos de nybildade kapillärerna i den patologiska noden. Tumörer har sitt eget nätverk av fartyg, som lätt kan spåras i bilderna även med liten storlek neoplasma.

De främsta fördelarna med MR-forskningen:

 • En liten lista med indikationer;
 • Lågt pris;
 • Frånvaro av strålningsexponering (jämfört med CT);
 • Erhålla tydliga informativa bilder av prostatakörteln.

Kontraindikationer för CT och MR finns. Om studien utförs med kontrast krävs eliminering av överkänslighetsreaktioner på förstärkaren.

Röntgenmetoder för undersökning utförs efter att ha utfört alternativa undersökningar, där det inte finns någon skada. Beräknad tomografi leder till en hög exponeringsdos av strålning, därför utförs det strikt enligt indikationer.

Metoder för alternativ prostata diagnos:

 • Ultraljudsundersökning (ultraljud);
 • Multispiral tomografi (MSCT);
 • Laboratorieanalys av urin;
 • sperma;
 • Endoskopi.

Priset på beräknad tomografi av prostatakörteln i St Petersburg och Moskva - från sex till tolv tusen ryska rubel. Kostnaden inkluderar grundläggande service, utbetalning av medicinsk personal, kostnaden för optiska diskar, andra lagringsmedier. Analysera recensioner av regelbundna kunder från vår klinikpartner, läsarna kommer att kunna välja det optimala diagnostikcentret med hänsyn till funktionerna i tomografen, doktorandens kvalifikationer.

Beräknad tomografi av prostata

En av de viktigaste fördelarna med prostatacancer är metodens relativt låga operatörsberoende: Resultaten av en undersökning som utförs enligt ett standardförfarande kan granskas och tolkas av olika specialister utan att det behövs en omprövning.

Fördelar med multispiral beräknad tomografi av prostata:

 • hög rumslig upplösning;
 • hög hastighet av forskning;
 • möjligheten till tredimensionell och multi-plan rekonstruktion av bilder;
 • låg operatörsberoende av metoden;
 • möjligheten att standardisera forskningen
 • relativt hög tillgänglighet av utrustning (med antal enheter och kostnaderna för undersökningen).

Syftet med beräknad tomografi av prostata

Huvudmålet med CT-skanningen är att bestämma scenen för den regionala förekomsten av prostatacancer (främst vid detektering av metastatiska lesioner av lymfkörtlarna).

Indikationer för computertomografi av prostata

De viktigaste indikationerna för implementering av MSCT i bäckenorganen:

 • Detektion av regional lymfadenopati hos patienter med verifierad prostatacancer.
 • identifiera tumörspridning på bäckenorganen hos patienter med hög risk för lokal distribution onkoprotsessa (PSA-nivåer> 20 ng / ml, Gleason score hm - 8-10);
 • planering av strålterapi.

För att upptäcka avlägsna metastaser utförs CT i lungorna, hjärnan, leveren, binjurarna.

Förberedelser för beräknad tomografi av prostata

Beredning av patienter för MSCT pelvic och buken innefattar oral kontrasterande tunntarmen och kolon positiv eller negativ substans nödvändig för noggrann differentiering av lymfkörtlar och tarmslingor som en positiv kontrastmedel används amidotrizoat 3-4% natriumklorid (Urografin) eller Hypaque ( 40 ml kontrastmedium per 1000 ml vatten), är det separeras i 2 portioner 500 ml, och med kvällen före studien och på morgonen av studien. Som en negativ kontrastmedlet kan användas vatten (1500 ml under 1 h före testet), vilket är särskilt viktigt under MSCT med intravenöst kontrast och tredimensionella rekreation av bilden.

MSCT i det lilla bäckenet utförs med en fylld urinblåsa. Vissa forskare föreslår fyllning av ändtarmen med en kontrastmedicin eller en blåst ballong. MSCT i bukhålan och retroperitonealutrymmet kan utföras minst 3-4 dagar efter den radiografiska undersökningen av matsmältningsorganet med bariumsulfat på grund av möjliga artefakter i CT.

ICSD med intravenös kontrast i patienter med riskfaktorer för kontrastframkallad nefropati (diabetisk nefropati, uttorkning, hjärtsvikt, ålder över 70 år) kan endast utföras efter lämplig preparering såsom oral eller intravenös hydrering (2,5 liter vätska för 24 h före studien). Upptagande av nefrotoxiska läkemedel (NSAID, dipyridamol, metformin) som möjligt bör avbrytas 48 timmar före utförande MDCT med intravenös kontrast.

Tolkning av resultaten av beräknad tomografi av prostata

Den normala prostatakörteln

Vid MSCT har den en jämn densitet (ibland med fina kalciner) utan zondifferentiering.

Körvolymen beräknas med ellipsformeln:

V (mm 3 eller ml) = x • y • z • π / 6, där x är den tvärgående dimensionen; y - anteroposterior storlek; z är den vertikala dimensionen; π / 6 - 0,5.

Normalt har de partiella vesiklarna en rörformig struktur, symmetrisk, upp till 5 cm i storlek, skild från blåsan av ett lager av fettvävnad, vars frånvaro tjänar som ett kriterium för tumörinvasion.

Godartad prostatahyperplasi

Identifiera ökning prostatavolymen (20 cm 3) på grund av spridningen av noder lakunära zoner som hos vissa patienter som åtföljs vputripuzyrnym tillväxt. Vidare, under MSCT med intravenös kontrast i sekretorisk fas (efter 5-7 min efter läkemedelsadministrering) kan avslöja elevation distala urinledare (beroende på en ökning prostatavolymen), trabekulära vägg och diverticula grund av hypertrofi hos blåsan detrusor, som svar på partiell urethral obstruktion. När tömning multisnitts cystourethrography efter fyllning av urinblåsan kontrastmedel kan visualiseras urinrör striktur identifiera den.

Adenokarcinom i prostata

Foci av adenokarcinom i prostatakörteln kan detekteras genom aktiv ackumulering av ett kontrastmedel i artärfasen (25-30 sekunder från ögonblicket av intravenös administrering). Den extraprostroska spridningen av prostatacancer kan detekteras med lokal svullnad, ofta med en asymmetrisk ökning i den partiella vesikeln och försvinnandet av vätskeinnehållet. CT-tecken på invasionen av intilliggande organ och strukturer (blås-, rektum-, muskel- och bäckvägg) - frånvaron av differentiering av skikten av fettvävnad.

Bedömning av bäcken och retroperitoneal lymfkörtlar med hjälp av MSCT baseras på definitionen av deras kvantitativa och kvalitativa förändringar. Metol tillåter att visualisera de mest typiska zoner av deras lesion i prostatacancer (obstruktiva, interna och externa iliacgrupper). Obstruktiva lymfkörtlar hänvisas till medialkedjan hos den yttre iliacgruppen; De har en homosexuella på bäckens sidovägg vid acetabulumns nivå. Det viktigaste CT-tecknet på lymfadenopati är storleken på lymfkörtlarna. Den övre gränsen för CT-normen är lymfkörtets tvärgående (minsta) diameter, lika med 15 mm. Känsligheten och specificiteten hos CT vid detektion av lymfadenopati varierar emellertid från 20 till 90%, eftersom metoden inte tillåter att detektera metastaser i oväsentliga lymfkörtlar och ger ofta falskt negativa resultat.

Analys tomogram bäcken och retroperitoneal utrymme måste innehålla visning av bilder i fönstret ben som gör det möjligt att identifiera fickor av osteoskleros giperdensnye motsvarande typiska osteoblastiska metastaser av prostatacancer i bäckenet, ländryggen och bröstryggen, höftben, revben.

Operativa egenskaper

MSCT tillåter inte att differentiera zonalanatomi och visualisera kapseln i prostatakörteln, vilket begränsar möjligheterna med denna metod för att detektera PCa och bestämma lokal förekomst av oncoprocessen. Högfrekvensen av falska negativa resultat av MSCT i staging PCa beror på det faktum att stadium T3 endast etableras i närvaro av en stor tumör med extra prostatisk tillväxt och involvering av den partiella vesikeln. Detektionen av stadium T3a, speciellt med begränsad extrakapslad tumörtillväxt, eller den initiala involveringen av partiella vesiklar med MSCT är nästan omöjlig. MSCT är inte tillräckligt informativ för att utvärdera effektiviteten av prostatacancerbehandling och detektera lokalt återfall.

Metod för studier av beräknad tomografi av prostata

När MSCT utförs, placeras patienten på ryggen med armarna upptagna. Pelvic tenta och zabryushiinogo utrymme (avsökningsområde - från membranet till skinkorna) utförs röntgenstråle kollimering av 0,5-1,5 mm, rekonstruktion av tunna sektioner av 1,5-3 mm i tre plan, med tanke på tomogram av mjukvävnad och benfönster.

Intravenös kontrastering är nödvändig för att klargöra tumörens gränser och för att identifiera invasionen av omgivande strukturer. Kontrastmedlet (jod koncentration av 300-370 mg per 1 ml) injicerades via automatisk injektor i en volym av 100-120 ml med en hastighet av 3-4 ml / s, och följt av administrering av ca 50 ml saltlösning. bäcken studie börjar med en fördröjning på 25-30 sekunder från början av intravenösa kontrastmedel för att tillhandahålla bilder i den tidiga arteriella fasen av kontrast, kan användas dessutom interstitiell faskontrast (60-70 att fördröja), mer informativ för att bedöma tumörgränser.

Kontraindikationer till prostata beräknad tomografi

Absoluta kontraindikationer för CT-scanningen av prostatan existerar inte. Patienter med allvarliga allergiska reaktioner mot jodhaltiga kontrastmedel i anamnese är kontraindicerade vid utförande av CT med intravenös kontrast.

Komplikationer av computertomografi av prostata

Den moderna MSCT prostatan är en nästan säker diagnosmetod som är acceptabel för de flesta patienter. Utvecklingen av jodhaltiga kontrastpreparat, utseendet av icke-joniska läkemedel (iopromid, yogexol) åtföljdes av en 5-7-faldig minskning av frekvensen av allvarliga biverkningar. På grund av detta blev MSCT med intravenös kontrastering tillgänglig som en poliklinisk undersökningsmetod. Trots den lägre kostnaden för jonkontrastmedel jämfört med icke-jonläkemedel blev den senare de valfria läkemedlen för MSCT i slutet av 1990-talet. XX-talet. Vid användning av icke-joniska kontrastpreparat i händelse av måttliga allergiska reaktioner i historien kan premedisolon (30 mg per os i 12 och 2 timmar före studien) förberedas.

eftervård

Intravenös eller oral hydrering bör fortsättas 12-24 timmar efter studien.

Vad kan säga resultatet av CT i prostata?

Tack vare modern diagnostisk utrustning för att etablera sjukdomen har även det tidigt utvecklats mycket lättare. Denna trend ses på många områden av medicin och urologi är inget undantag. Idag kan olika instrumentella diagnostiska metoder ges till undersökning av prostata tillståndet. En av dem är en datortomografi som tillåter att skanna körteln för att upptäcka patologiska förändringar i parenkym- och tumörprocesser som gick bortom kapseln.

Indikationer för CT

Om laboratoriemetoder för att undersöka prostatakörteln inte ger en fullständig klinisk bild av sjukdomen, eller deras resultat ger läkaren en ursäkt för att misstänka den onkologiska karaktären av den inflammatoriska processen utan beräknad tomografi helt enkelt inte kan undvikas.

När allt kommer igenom kan du:

 • att avslöja närvaron och lokalisering av onkopatologi, liksom spridningen av processen till regionala lymfkörtlar;
 • bestämma graden av malign tumörtillväxt och fastställa också vilka bäckenorgan som är involverade i den patologiska processen;
 • planera beteendet av strålterapi.

Det bör också noteras att beräknad tomografi är en av de få metoderna för att diagnostisera andra organ för att detektera metastaser av cancerframkallande.

Förberedelser för forskning

I brådskande fall kan CT-skanning av prostata utföras utan användning av speciella kontraster. Men resultatet kan endast tillgodose doktors begäran när diagnosen och behandlingen inte är försenad.

I andra situationer planeras en diagnostisk övning i förväg och innefattar följande krav:

 • en dag före den planerade studie bör uteslutas från kosten livsmedel som orsakar överdriven gasbildning (baljväxter, spannmål, mjölk och mjölkdrycker, rå vitkål och äpplen);
 • minst 6 timmar innan studiens start ska helt avbryta måltiden, eftersom kontrasten endast används på tom mage;
 • om läkaren varnade för kontrasten i ändtarmen, rekommenderas några timmar före tomografi att göra enema för rengöring av tarmarna.

Med algoritmen för att genomföra förberedande aktiviteter för studien av prostata, tillkännager den behandlande läkaren som regel.

Hur är prostatakörteln tomografi?

Processen med att skanna prostatakörteln skiljer sig inte från den hos andra bäckenorgan. Läkaren lägger patienten med händerna upp på ryggen och leder skannern till körtelns platsområde. Resultaten med rekonstruktion av tunna sektioner visas på bildskärmen i tre plan, såväl som i ben- och mjukvävnadsfönstret.

För att klargöra parametrarna i tumörprocessen, liksom förändringar i omgivande strukturer, används intravenös kontrastering. Den utförs med hjälp av en automatisk injektionsanordning, där en hög jodberedning (370 mg / ml) används som kontrastvätska. I det här fallet fastställs de första uppgifterna av en specialist efter 28-30 sekunder efter introduktionen av kontrast. De mest exakta resultaten av neoplasmforskningen är de som fixades med en fördröjning på 60-70 sekunder. De är en informativ källa för att bedöma gränserna för tumörprocessen i prostatakörteln.

Erfaren diagnostiker från de första sekunderna av studien kommer att kunna bestämma förekomsten av problemet och graden av utveckling av tumören. Men om neoplasmen befinner sig i kapseln i prostatakörteln är det praktiskt taget omöjligt att bestämma dess karaktär med hjälp av CT. Efter de inledande stadierna av cancer och godartad prostatahyperplasi har inte bara liknande externa symptom, men nästan identisk titt på bildskärmen för tomografen.

Vem är kontraindicerad i datortomografi?

Absoluta kontraindikationer för denna diagnosmetod är inte. Prata om studiens vägran kan endast vara i fall där patienten har en individuell intolerans av jodhaltiga läkemedel. Användningen av kontrastpreparat i detta fall är förbjudet, eftersom det kan orsaka komplexa allergiska reaktioner som hotar patientens hälsa och liv.

Det rekommenderas inte att utföra CT och om det finns följande kroniska sjukdomar:

 • thyrotoxicosis, kännetecknas av högt jodinnehåll i patientens kropp och en ytterligare ökning av detta index kan leda till ett antal komplikationer;
 • Diabetes mellitus, där kroppens metaboliska processer störs
 • bronkial astma i vilken form som helst;
 • Andra kroniska allvarliga sjukdomar, som befinner sig vid dekompensationssteget.

Dekodning av CT-resultat

Under forskningen fixar läkaren inte bara organets övergripande dimensioner utan även alla dess element. Visualisering av prostatakörteln vid CT-skanning låter dig kontrollera klarheten i gränserna för varje lobe och seminalblåsor, samt att analysera sambandet mellan prostata och omgivande strukturer.

När det gäller de strukturella förändringarna i parenkymen, nämligen vävnaderna i prostatakapseln, är det inte möjligt att identifiera dem med CT. Detta förklaras av det faktum att många delar av prostata, inklusive den yttre kapseln, har samma radiologiska densitet. Därför är det inte möjligt att särskilja försummad prostatit, godartad hyperplasi eller malign tumör vid första skedet med hjälp av en tomografi.

Studien används ofta för att få information om tumörprocessen, som gick bortom kapseln. I vissa fall är dock CT-resultat tillräckliga för att bestämma närvaron av patologiska förändringar i prostata parenkyma med hög grad av noggrannhet. Sålunda indikerar små multipla platser med reducerad densitet närvaron av en akut inflammatorisk process. Men ett betydande område med låg densitet i kombination med deformationen av hela orgel eller en del av den är karakteristisk för prostataabsess. CT är således en ganska informativ typ av instrumentell diagnos.

Beräknad tomografi

Datortomografi kan detektera förändringar i densitet av prostatakörteln och omgivande vävnader och organ (periprostatic vävnad, sädesblåsor, botten av blåsan, rektum), vilket gör det möjligt att erhålla information om sjukliga förändringar i dem och använda de data som erhölls för diagnos och val av optimal behandling. Normal prostatakörtel på dator tomogram har en densitet av mjukvävnad, enhetlig i alla avdelningar, släta, släta konturer. I avsaknad av patologiska förändringar i körteln bevaras dess normala topografiska och anatomiska relationer med omgivande organ och vävnader. Vid utvärdering dator tomogram med användning av följande parametrar: prostatakonturen (jämn, symmetrisk, asymmetrisk, ojämn med nodosum), prostata densitet (homogen eller heterogen), natur vinkel som bildas seminal vesikel med den bakre väggen av urinblåsan (akut eller utplånade).

CT, i motsats till ekografi, speglar inte förändringar i körens inre struktur som uppträder tidigt i utvecklingen av prostatacancer. Denna metod ger inte information om graden av intragastrisk spridning av prostatacancer. Variabiliteten i prostata bilddensitet på datorn tomogram vid olika patologiska processer (adenom i prostata, prostatacancer, kronisk prostatit) inte kan bestämmas tillräckligt tillförlitligt. De tillgängliga observationerna på asymmetrin hos körtelns konturer med intra-kapell lokalisering av prostatacancer är inte heller tillförlitliga. CT diagnos av prostatacancer är till stor del baserad på att identifiera sekundära tecken på malignitet: bottenväggen av infiltration av blåsan, utplånandet av vinkeln mellan seminal vesikel och den bakre väggen i urinblåsan, lymfkörtelmetastaser och ben gas. På senare år, förbättring av metoden med användning av en höghastighets CT scanners och tunna (5 mm) "skivor" av ökad upplösning av metoden i detalj bäcken strukturer och gjorde det möjligt att snabbt få enskilda bilder, vilket minskar artefakter associerade med patientens rörelser och tarm motilitet. Dessutom, rekonstruktion av de ursprungliga datortvärgående tomogram i de sagittala och frontala plan gör det möjligt att erhålla en bild av körteln i craniocaudal riktning, och upptäcka spridningen av prostatacancer i området för kupolen och basen av blåsan. Allt detta gör det möjligt att öka det informativa värdet av CT vid bestämning av stadium av prostatacancer.

Det är omöjligt att diagnostisera små foci av prostatacancer i stadium T1 enligt CT. eftersom denna metod inte ändrar de fasta körtel densiteter som gör det möjligt att skilja tumören från normal vävnad. Prostatacancer skede T2N0M0 tillräckligt stor asymmetri orsakar cancer, kan upptäckas CT. I vissa fall av kliniskt diagnostiserade prostatacancer T1N0M0 och T2N0M0 stegen vid RT vnekapsulnoe möjligt att avslöja spridningen av tumören, vilket gör justeringar till noggrannheten för bestämning av kliniskt stadium av prostatacancer. Detta är viktigt vid planering av radikal prostatektomi eller strålterapi.

I vissa fall är det svårt att skilja prostatacancer från det primära fokuset hos T2 och T3, eftersom klyftans klyftighet inte alltid motsvarar tumörens extra prostatiska spridning. Inblandning av partiella vesiklar i tumörprocessen diagnostiseras på grundval av asymmetri i storlek eller utplåning av vinkeln mellan den partiella vesikeln och blåsans vägg. Detta CT-tecken är av praktisk betydelse för att bestämma omfattningen av prostatacancer, eftersom det är svårt att detektera patologiska förändringar i partiella vesiklar vid digital rektal undersökning. I steg T3 visar CT-skanningar en tumörinfiltrering av periprostatisk fiber i form av en massa strängar som sträcker sig utanför körtelen. Spridningen av prostatacancer till muskelstrukturerna i bäckens laterala vägg (inre obturatormuskel) och rektum med deformation av konturerna karakteriserar CT-bilden av prostatacancer i stadium T4.

Enligt CT är det svårt att skilja ut och intravesikal spridning av prostatacancer. Med en betydande ökning av prostata på grund av tillväxt av prostatacancer deformeras bottenkontur av blåsan som datortomografi utförs i den tvärgående utsprånget, simulerar intravesikal lokalisering av tumörmassor. Förlusten av den normala konturen prostatan och förskjutningen av botten av blåsan ökar sannolikheten för tumör infiltration av blåsväggen med spridningen av processen i dess hålighet. I sådana fall bekräftas diagnosen efter cystoskopi och biopsi av blåsans slemhinnor.

Jämför limfangioadenografii och CT-data ger anledning att tro att de har samma resultat för att upptäcka lymfkörtelmetastaser vid prostatacancer. Noggrannheten hos CT vid detektion av lymfogena metastaser varierar mellan 70 och 86% och lymfografi - 69-83%. På datortomogrammer bestäms metastaser i de allmänna, yttre och inre iliac lymfkörtlarna som mäter 1,5 cm i diameter. Advantage RT innan lymfografi är möjligheten att detektera metastaser och obturator interna iliaca lymfkörtlar som befinner sig närmast de prostata lymfan samlare, vilket sker i en initial metastas av prostatacancer. CT kan användas som en primär metod för att diagnostisera metastaser av prostatacancer i lymfkörtlar. Vid detektering av flera förstorade lymfkörtlar är lymfangiografi inte längre nödvändig. Under kontroll av CT utförs aspirationsbiopsi hos bäckens lymfkörtlar för att bekräfta metastatiseringsprocessen.

Falska negativa resultat beror på närvaron av mikrometastaser samtidigt som lymfkörtornas normala storlek upprätthålls. Falska positiva resultat är orsakssamband med svårigheten att differentiera lymfkörtlarna ökat i samband med reaktiv hyperplasi från metastatiska lymfkörtlar. Detta beror på att CT inte speglar förändringar i sin interna struktur.

CT har obestridliga fördelar jämfört med konventionella radiografiska studier i diagnosen av lokal och avlägsen spridning av prostatacancer och en minskning i samband med strålningsbelastningen på patienten. Med användning av CT detekterade vnekapsulnoe spridningen av prostatacancer i 14% av patienter med negativa resultat av standardtester (röntgen av bäckenet, utsöndrings urografi, bestämning av blodfraktioner prostatiskt surt fosfatas [Emory T. et al., 1983]. Dessutom, den kombinerade CT med standarddiagnostiska metoder ökar detektering av tumörspridning från 41 till 59%.

I ett antal fall med negativa CT-resultat är det möjligt att detektera extrakapsulär spridning av prostatacancer. CT kan därför inte helt ersätta metoderna för en standardundersökning av patienten, särskilt skelettscintigrafi, för att diagnostisera metastaser av prostatacancer i benet. Förbättring av CT-skanning kommer att öka detekterbarheten av omfattningen av extrakapsulär spridning av prostatacancer med negativa resultat av standardradiografiska studier. Värdet av CT är inte bara för att bekräfta extrarenal spridning av prostatacancer, som redan är etablerad av roentgenologi, men också vid bestämning av graden av spridning av tumören.

Således reducerar CT tillsammans med standardstudier incidensen av felaktig diagnos av det kliniska stadium av prostatacancer. Dess användning vid diagnos av prostatacancer blir viktigt att bestämma graden av tumörspridning i den omgivande bröstvävnad och organ och bäcken lymfkörtlar, som tillåter differentiering skede T3N0M0 och T4N1M0 och behandlingsplan. CT kompletterar resultaten av ekologin, ger en bra visualisering av prostata och ger data om dess relation till bäckenorganen. Däremot ger ekologin information om körtelens morfologi och mer noggrant än CT, återspeglar dess storlek. Måttet på körteln på CT-skanningar överstiger dess faktiska dimensioner. Noggrannheten att bestämma storleken på CT ökar med ökningen i körteln. I motsats därtill, med en minskning av körningens verkliga storlek, ökas ett fel i deras definition med CT. Vid planering av strålbehandling är definitionen av lokalisering av prostatacancer av CT mer exakt än med echografi. CT indikerar faktiskt omfattningen av den extraprostatiska spridningen av prostatacancer, som bestämmer omfattningen av strålningsexponeringen. Specificiteten hos CT diagnos av lymfkörtel metastas i tillräckligt hög, eftersom det är osannolikt att ökningen av bäcken lymfkörtlar hos patienter med prostatacancer kan vara associerad med andra än metastaser orsaker. CT-resultat fungerar som en riktlinje för aspirationsbiopsi av förstorade lymfkörtlar, vilket bekräftar närvaron av metastaser i dem.