Huvud
Analyser

Orsaker till cystor i prostatakörteln hos män: en beskrivning av symptomen och sätt att behandla prostata

Prostatacysten finns i 20% av det starkare könet och förekommer oftast som en konsekvens av prostatit.

Hennes utbildning kräver noggrann uppmärksamhet och kompetent behandling.

Prostata cyst

Prostats cyste: vad är det? Det patologiska hålrummet förekommer i prostatakörtelns vävnad och fylls med vätska. Vanligtvis sker neovaskularisering hos män över 55 år. Men ibland kan det förekomma hos unga män som inte har några hälsoproblem. Orsakerna till sjukdomsutvecklingen är olika.

orsaker till

Cystisk bildning är medfödd. Det kan uppstå, närhelst du vill, under påverkan av olika faktorer.

 1. Ofta bidrar hålrummets utseende till den kroniska formen av prostatit. Med sin närvaro ökar mängden utsöndring som produceras av prostatakörteln hos män.

När hans utflöde försämras är utseendet på en prostatacyst oundviklig.

Accelerera processen med konstant psykologisk stress, låg eller omvänt, hög sexuell aktivitet, dessutom prostata adenom och tung fysisk ansträngning med fylld blåsan.

 • Hålrummet uppträder när prostatakörtelns utsöndringskanaler är krossade och täppt med stenar och olika maligna lesioner, såväl som fibrös vävnad.
 • Medfödda cyster är sällsynta. Vanligtvis är de resultatet av en felaktig utveckling av Mullerian-kanalerna och är flera.
 • När håligheten är fylld, är innehållet annorlunda. Det finns cyster fyllda med prostatens hemlighet, en inflammatorisk och icke-inflammatorisk vätska. Infektion av utbildning sker med riklig ackumulering av purulent vätska, i vilket patogena mikrober och leukocyter är närvarande.

  klassificering

  Prostatacystor hos män klassificeras på olika sätt:

  1. Smittsamma och icke-infektiösa cystiska formationer. I det första fallet förekommer neoplasmen i händelse av infektiös inflammation, utlöst av patogena mikroorganismer. I det andra - i närvaro av inflammation i kroppen av icke-infektiös natur, som oftast orsakas av fysiska fenomen.
  2. Icke-inflammatorisk och inflammatorisk. Cystret i prostatakörteln hos män uppträder ofta efter akut inflammation, och inuti är det pus, ibland - i ganska stora volymer.
  3. Multipel och singel. Namnet talar för sig själv. Utbildning kan visas i en enda kopia eller i flera.


  Om vi ​​pratar om orsakerna till utvecklingen, så finns det två typer:

  1. Falskt. Visas när man klämmer, knyter eller överlappar kanalen på hankörteln. Prostata lobuler expanderar, och vätskan börjar ackumuleras.
  2. True. Den patologiska kaviteten orsakas av prostatakörtelns sjukdomar. Dessa är först och främst tumörer och prostatit.

  Från vad som uppkommer i prostata:

  symptom

  Intensiteten av manifestation av symtom på prostatacysten hos män beror först och främst på parametrarna hos den formade håligheten, liksom på dess tryck på vävnaderna som ligger runt den. När neoplasmen är relativt liten, uppenbarar inte ansträngningen sig på något sätt.

  Men när det börjar växa uppstår följande symtom:

  1. Brinner i urinröret, smärtsamma symtom vid urinering och vid tidpunkten för utlösning;
  2. Önskar att urinera: snabb eller ens permanent.
  3. Smärta i ryggen och bäckenorganen.
  4. Ständigt uppstår känslan av ofullständig tömning.
  5. Urinströmmen försvagas.
  6. Svårigheter med förstörelsen av blåsan.

  diagnostik

  För prostata sjukdomar finns det liknande symtom. Hur bland dem att bestämma närvaron av en cyste i prostata?

  Diagnos fastställs enligt följande metoder:

  1. Fingerundersökning.
  2. USA.
  3. Uretrocystoskopi och uretrocystografi.
  4. Laboratorietester.
  5. Datortomografi.

  behandling

  Innan du börjar behandla, måste du se till att behandlingen av prostatacystor hos män är verkligen nödvändig. Om neoplasmer av en storlek inte överstiger 5 mm, är de inte farliga och män påverkar inte deras hälsa på något sätt. Vanligtvis i detta fall de är medfödda, detekteras med hjälp av ultraljud och i framtiden ökar inte i storlek.

  Om den cystiska neoplasmen har nått en viss storlek kan patienten ordineras:

  1. Tillträde av smärtstillande medel.
  2. Antibiotika (om kaviteten är av infektiös ursprung).
  3. Inträde av alfa-blockerare.


  Punktering av prostata under övervakning av ultraljud praktiseras i särskilt svåra fall. Neoplasmen är punkterad, speciella medicinska preparat sätts in i det, vilket förbinder väggarna med varandra. En purulent hålighet kräver ibland hjärtkirurgi.

  Folkmetoder

  Behandling av prostatacysten hos män genom folkmedicin:

  1. Före måltidet rekommenderas varje dag att ta 1 msk. sked av tinktur av burdock. För att införa 400 ml juice från plantans löv, häll 100 ml vanligt vodka och insistera.

 • På en tom mage kan ta och 1 matsked. tinkturer av valnötskal. Skalet med 15 nötter sätts i en burk med 500 ml vodka och insisterar i minst en vecka.
 • Bredt används för att behandla samlingen av medicinska örter: linfrön, björkblad, rötter av fältstammen. För att göra avkok måste du ta 3 matskedar. samla, häll 1 liter kokande vatten och lämna i 2 timmar i termos. Buljongen är berusad tre gånger om dagen för 100 g.
 • Cystisk neoplasma kan bota pumpa juice (1 kopp två gånger om dagen: på kvällen och på morgonen i en månad).
 • Barken av ung lark krossas, 5 matskedar. Häll 1 liter kokande vatten och lämna tätt stängt i 12 timmar. Infusion tas på ett glas i tom mage 4-5 gånger om dagen i sex månader. Varje 2 veckor i veckan rast arrangeras.

 • Behandling av prostatacysten med folkmedicin är perfekt kombinerad med mediciner. Men för att träna sin mottagning bör det endast vara under överinseende av en specialist.

  Vad händer om jag inte läker?

  1. Cystiska neoplasmer provar utvecklingen av prostatit och väsentligt hindrar dess behandling.
  2. Smärta i ryggen och ljummen.
  3. Smärtsam snabb urinering.
  4. Utseendet av stenar i prostata.
  5. Impotens.
  6. Akut retention av urin.
  7. Abscess av prostata.
  8. Infertilitet.
  9. Kompression av friska vävnader och blodkärl i prostata.
  10. Spontan dissektion.

  förebyggande

  För förebyggande ändamål måste du följa några enkla tips:

  1. Behandla smittsamma manliga sjukdomar i rätt tid.
  2. Lyft inte vikten ensam om blåsan är full vid denna punkt.

 • Undvik hypotermi.
 • Tolerera inte för länge trängseln att urinera. Det rekommenderas att tömma blåsan i tid.
 • Drick inte ofta kaffe eller alkohol.
 • Att leda en hälsosam livsstil.
 • Öva en balanserad kost.
 • Män efter 35 år med sikte på förebyggande bör genomgå en regelbunden undersökning.
 • slutsats

  Mäns sjukdomar kräver ett allvarligt tillvägagångssätt. Självmedicinering i framväxt av neoplasmer kan inte, det är bäst att se en läkare så snart som möjligt.

  Prostata cyst

  Cystisk bildning kan förekomma i något organ i människokroppen. Prostatakörteln är inget undantag. Prostata cysten är falsk och sann. Den senare visas mellan lobulerna, i detta fall är håligheten fylld med vätska. Dess färg och konsistens kan variera. Formationens väggar består av fibervävnad, eventuellt närvaron av ett epitel av en cylindrisk eller kubisk typ. Den falska cystiska hålan är en övervuxen glandulär lobule.

  Våra läsare rekommenderar

  Vår regelbundna läsare blev av med PROSTATIT genom en effektiv metod. Han kontrollerade det på sig själv - resultatet av 100% - ett fullständigt bortskaffande av prostatit. Detta är en naturlig honungsbaserad lösning. Vi kollade metoden och bestämde oss för att rådgöra med dig. Resultatet är snabbt. DEN EFFEKTIVA METODEN.

  Från cyste i prostata lider omkring 20% ​​av det starkare könet. I riskgruppen ligger främst män över 40. Cystiska formationer klassificeras enligt:

  • Ursprungsorsaker (medfödda, förvärvade);
  • storlek;
  • plats;
  • former;
  • innehåll;
  • närvaro (frånvaro) av skiljeväggar (enkel, komplex);
  • kvantiteter (singel, multipel).

  Cystor, vars diameter är från 2 till 5 mm, är kända som små. De finns även i en frisk man. De har inte negativ inverkan på prostatakörtelns funktion tills de ändras på grund av påverkan av externa och interna faktorer.

  Bildningen kan ligga nära urinrörets inre öppning. Cystiska håligheter, som härrör från medfödda sjukdomar, är lokaliserade vid prostatens botten. De kännetecknas av spindelformad eller droppformad form, har en tunn stammen bildad av parenkymvävnad.

  Förvärvade prostatacystor upptäcks oftare hos äldre. Kaviteter av denna typ kan växa till stora storlekar. Som ett resultat är inte bara prostatakörteln skadad, utan även urinblåsan, urinröret och andra inre organ som ligger i bäckenregionen.

  Riskfaktorer

  Varje typ av prostatacyst har sina egna egenskaper. Kaviteten av den falska typen bildas på grund av obstruktionen av prostatakörtelns excretionskanaler. På grund av detta ackumuleras den hemlighet som genereras av denna kropp. Det finns stagnation, vilket resulterar i att gynnsamma förhållanden skapas för den väsentliga aktiviteten hos patogen mikroflora. Förstoring av prostats lobule åtföljs av att den fylls med en vätska innehållande pus. Tillväxten av den sanna typen karakteriseras av en sluten struktur.

  Sannolikheten för utseende av cyste i prostatakörteln ökar på grund av följande skäl:

  • Sjukdomar i prostatakörteln (prostatit, hyperplasi, onkologi).
  • Otillräcklig (överdriven) sexuell aktivitet.
  • Öka mängden utsöndring som produceras.
  • Kostnaden för yrkesverksamhet (lyftvikt, vibration).
  • Stor fysisk belastning.
  • Stress.
  • Problem med sömn.
  • Alkoholism, rökning och annan skadlig missbruk.

  Spridningen av fibrös vävnad blir ofta en följd av patologier i det genitourära systemet. Att ignorera rekommendationer från den behandlande läkaren, vägrar att genomgå en årlig läkarundersökning påverkar prostatakörtelns funktionalitet negativt. Medfödda cystor uppstår från Mueller-kanalernas otillräckliga bildning. Denna sjukdom är ofta förknippad med patologier av penis och skrotets struktur.

  Kliniska manifestationer

  Symtom på prostatacysten hos män liknar dem hos andra patologier i det genitourära systemet. Till dem rankas:

  • Smärtsamma känslor i ljummen, rektalområdet.
  • Akut retention av urin.
  • För tidig utlösning.
  • Obehag vid urinering och ejakulation.
  • Hyppig uppmaning att släppa urin, speciellt på natten.
  • Känsla av ofullständig tömning.
  • Subfebril kroppstemperatur under en längre period.
  • Försvagning av urinflödet.
  • Impotens.

  Prostatacystan utvecklas ofta utan märkbara kliniska manifestationer. Att diagnostisera det i detta fall är svårare än vid närvaro av ljus symptomatologi. Ofta beror detta på regelbundna förebyggande undersökningar.

  Situationen förvärras om infektionen kommer in i kroppen. Infektion blir drivkraften för bildandet av pus, proliferation av fibrös vävnad, en abscess, en ökning i prostatacysten. Resultatet är en minskning av rektum och urinrör. För att identifiera den exakta orsaken till sjukdomen behöver du hjälp av en kvalificerad urolog.

  Hur man diagnostiserar

  Vassen utsöndrar kanalen om vägen av vas deferens är trasig. Du kan hitta detta genom att undersöka spermierna. Denna metod är nödvändig för att bestämma sätt att återställa den reproduktiva funktionen. Avvikelser som upptäcks till följd av laboratorieundersökningar av sekretion, som produceras av prostatakörteln, kompletterar den kliniska bilden.

  I den första etappen av undersökningen bedriver läkaren en anamnesis. Därefter använder han de fysiska metoderna för diagnos. De innefattar palpation av prostata. Så du kan bestämma storleken på endokrina körteln, arten av sjukdomen, närvaron (frånvaro) av inflammatorisk process. Cysten manifesteras som en rundad neoplasma, kännetecknad av elasticitet. Därefter utser läkaren laboratorieundersökningar av biologiska material (urin, blod, seminalvätska, prostasjuice). I listan med obligatoriska metoder:

  • Allmän analys av urin och blod.
  • Biokemi.
  • Urethrocystoscopy.
  • Urethrocystography.
  • Datortomografi.
  • Ultraljud av det urogenitala systemet.
  • Sperma.

  Cancer av den cystiska typen är mycket mindre vanligt än prostatacancer. Diagnosera denna sjukdom genom TRUS. Med denna teknik kan du identifiera det drabbade området av prostata. Cystenen har ojämna väggar än den nya tillväxten, desto mer märkbar. Vid behov punktera.

  Intensiteten av kliniska manifestationer beror på typen av cystisk bildning, lokalisering och storlek. Små cystor med en enkel struktur skadar inte kroppen hos en man. Det viktigaste är att börja stödja terapi i tid och för att undvika effekterna av negativa faktorer.

  behandling

  Terapeutisk behandling ordineras beroende på utvecklingsstadiet av patologi. Om prostata cyst inte stör patienten och inflammationen är frånvarande, föreskriver läkaren läkemedel och minimalt invasiva förfaranden. Om den cystiska bildningen är stor och komplicerad genom suppuration blir kirurgisk ingrepp den enda vägen ut.

  Självmedicinering i detta fall kommer inte att medföra lättnad. Utan en noggrann diagnos kan effektiv terapi inte väljas och i avsaknad av en noggrann diagnos kommer patientens tillstånd gradvis att försämras. Behandlingsregimen kan innefatta punktering eller sklerosering. Av yttersta vikt är de ytterligare åtgärder som vidtas för att eliminera komplikationer.

  De innefattar fysioterapi (zoneterapi, magnetoterapi). En fördelaktig effekt på prostatakörteln tillhandahålls av ultraljud, vakuum och värmebehandling. Med hjälp kan du stoppa omvandlingen av prostata. Komplex behandling är ett alternativ till kirurgisk ingrepp. Dessa metoder används framgångsrikt under den postoperativa perioden. De återställer erektil funktion, eliminerar stagnation, ökar libido. På grund av dem minskar intensiteten av kliniska manifestationer: smärta försvinner, obehag som uppstår vid urinering försvinner.

  Den terapeutiska behandlingen innefattar ofta metoder för alternativ medicin. Läkaren hjälper dig att välja recept som förbättrar prostatakörteln. Använd folkmedicinska åtgärder med försiktighet. Trots den naturliga sammansättningen har de biverkningar och kontraindikationer. Örter används för symptomatisk behandling, cysten med hjälp kan inte elimineras. Fytoterapi mot prostatacyst används i kombination med mediciner och fysioterapi.

  De mest effektiva drogerna är:

  • Tinktur av burdock. Juice av medicinalväxter (300 ml) kombineras med ett glas alkoholhaltig dryck (vodka). Blandningen infunderas i 2 dagar. En enstaka dos är lika med en teskedsmedel, drick medicinen innan du äter.
  • Essensiell olja från kargenfrön svart. Han gnidas dagligen i ljummen. Den positiva effekten av kompositionen kompletteras med en massage. Som ett resultat ökar sexuell attraktion, och styrkan återställs.
  • Infusion av Stalnik, björkblad och linfrö. Ingredienserna tas i samma proportion och blandas. Lägg sedan 3 matskedar vegetabilisk samling i en termos, häll torrblandning med kokande vatten. Kompositionen är klar om 2 timmar, ta den tre gånger om dagen. Den dagliga normen är 300 ml, denna medicin behandlar prostatit och prostata adenom.

  Att bota en cyste i prostata tar lång tid. Läkemedelsblandningar har en kumulativ effekt, så det är inte rekommenderat att hoppa över receptionen.

  titta

  Denna metod är i alla fall nödvändig. Kontroll över storleken på prostata och cystisk hålighet hjälper till att utvärdera effektiviteten av de åtgärder som vidtagits och i tid för att stoppa inflammatorisk process. Denna metod är grundläggande, om bilddiametern inte överstiger 2 mm, har vätskans färg och konsistens också ett värde.

  Vid val av övervakningsteknik utser doktorn patienten ett regelbundet schema med besök. Medicinsk undersökning av det urogenitala systemet bör ske minst två gånger om året. Om det finns smärtsamma känslor, obehag vid urinering och ejakulation, ska du omedelbart kontakta din läkare. Utseendet hos sådana tecken indikerar övergången av cystisk utbildning till nästa steg.

  Mottagning av läkemedel

  Drogterapi ingår i den terapeutiska regimen som föreskrivs för prostatacyst. Läkaren väljer läkemedel, med fokus på resultaten av den diagnostiska undersökningen. Han tar nödvändigtvis hänsyn till orsaken till patologiska förändringar och storleken på det cystiska hålrummet.

  Om cysten är komplicerad av inflammation, ordinera läkemedel som saktar tillväxten och förhindrar ytterligare förändringar i organets klonvävnad. Detta underlättas av ett terapeutiskt komplex av antibiotika, hormoner, analgetika, animaliska enzymer och antispasmodika.

  Dessa läkemedel har en fördelaktig effekt på blodcirkulationen i bäckenområdet och prostatafunktionen. I behandlingsschemat ingår rektala suppositorier, med långvarig inflammationsbehandling kommer inte att ge den förväntade effekten. Om bildandet av det cystiska hålrummet utlöses av den accelererade tillväxten av en cancerous tumör innefattar det härdande systemet kemi, androgen-blockad och kirurgisk ingrepp.

  punktering

  Behovet av sådan behandling av prostatacystosen uppträder om det finns problem med urinering. Mini-operation utförs med hjälp av ultraljud. Vätskan pumpas ut ur appendagen på prostatakörteln. Punktering kombineras ofta med skleroterapi. Minimalt invasivt förfarande för avlägsnande av cysten anses effektiv, enkel och säker.

  scleroterapi

  Denna operation är en punktering, kompletterad med limning av väggarna i cystisk utbildning. I det första steget avlägsnas vätska från hålrummet, och en speciell preparat införs i den andra.

  Denna metod får ordineras för de flesta patienter, det har inga begränsningar. Skleroterapi är nödvändig om prostatacystosen är stor i storlek, och i klinisk bild utöver tecken på urinlidssyndrom är det en försämring av erektilfunktionen.

  Operationsavlägsnande

  Kirurgisk kirurgi för att eliminera cystisk utbildning föreskrivs när effekterna av traditionell medicin och sjukgymnastik är otillräckliga. Det finns flera sätt att kirurgiskt ingripa, bland dem:

  • Dränering av prostatacysten är en form av skleroterapi. Metoden är föreskriven i närvaro av volymetrisk utbildning. Operationen utförs enligt följande: det cystiska hålrummet behandlas med etylalkohol, vilket orsakar skleros och upptorkning av bildningen.
  • Laser-nukleering av prostatacystosen är ett nödvändigt ingrepp om prostatacystosen orsakas av hyperplasi. Det ordineras om prostatakörteln har ökat till 80 kubikmeter. se Laserterapi är kontraindicerad hos personer som lider av onkologi. Anledningen till att vägran att utföra detta förfarande är förekomsten av purulent exudat.
  • Laparoskopi är en metod som innefattar excision av prostatacysten med ett endoskop. Operationen görs i närvaro av abscesser, risken för smittsam infektion är minimal. Efter operationen krävs rehabilitering. Prostatakörtelns funktionalitet återställs helt.

  Förebyggande åtgärder

  För att undvika utveckling av prostatacystor och komplikationer är det nödvändigt att minimera effekterna av negativa faktorer. Därför överdriver inte om blåsan är full. Också du måste följa temperaturregimen, superkylning är strängt förbjudet. Vilken katarralsjukdom som helst kan prova en minskning av prostatakörtelnens funktionalitet.

  Det bästa förebyggandet kommer att vara en hälsosam livsstil. Glöm inte om måttlig träning och rätt näring. Från kosten måste man utesluta kaffe, alkoholhaltiga drycker, kryddiga och feta livsmedel. Det är nödvändigt att följa intim hygien, det är önskvärt att undvika oavsiktliga anslutningar.

  Det är nödvändigt att genomgå en urologisk undersökning varje år. Inte ignorera även mindre förändringar i prostataarbetet. När symptom uppstår måste prostatacystrar utan dröjsmål gå till sjukhuset. Detta gäller särskilt män, vars ålder är över 35 år.

  Eventuella komplikationer

  I avsaknad av snabb behandling av prostata kan cysten öka kraftigt. I detta fall kommer det att utöva påtryckningar på prostata, urinblåsa, tarm, urinrör. Resultatet av sådant inflytande är ofta bildandet av konkrement, inflammation i prostata, abscess, proliferation av fibrös vävnad. I nästa steg finns det skleros och atrofi av skadade prostataceller.

  Utvecklingen av ett cystisk hålrum i prostatan åtföljs av en deformation av körtelvävnaden och kärlen, en försening i urinen. Som en följd av patologins progression uppstår en störning av utbildningen, som är full av skador på närliggande organ och sepsis. Prostatacystosen är farlig, så ignorera inte dess symtom och konsekvenser.

  Vem sa att det är omöjligt att bota prostatit?

  Har du en PROSTATE? Redan mycket pengar försökt och ingenting hjälpte? Dessa symtom är bekant för dig inte av hearsay:

  • konstant smärta i underlivet, skrotum;
  • svårighet att urinera
  • sexuell dysfunktion.

  Det enda sättet att använda? Vänta och inte agera med radikala metoder. Prostatit kan vara CURED! Gå till länken och ta reda på hur specialisten rekommenderar behandling av prostatit.

  Varför visas prostatacystret och hur man behandlar det?

  Prostatacysten är inte ovanlig i medicinsk praxis, den står inför upp till 30 procent av männen mitten och åldern.

  Denna obehagliga sjukdom kan avsevärt förstöra patientens livslängd.

  Vad är prostata cysten?

  Prostata cysten är en säck fylld med vätska. I regel är detta en godartad bildning som uppträder hos män över 40 år gammal. Men det sker i en ung ålder.

  Sjukdomen kan vara medfödd eller förekomma under hela livet. Oftast har män förvärvad cyst. Hon beter sig vanligtvis fridfullt och sällan överstiger 3 cm.

  klassificering cystiska neoplasmer av prostata:

  1. Enligt storlek. Singel och flera;
  2. På etiologi. Infektiös eller fysiologisk;
  3. Av naturen. Sant eller falskt.

  Prostatacysten är i grunden en "bieffekt" redan befintlig kronisk sjukdom prostata, till exempel prostatit.

  I den internationella klassificeringen av sjukdomar finns i avsnittet "Sjukdomar hos manliga könsorgan" enligt kod N41.

  Orsaker till sjukdomen

  En kedja av prostatacystrar är som följer: yttre eller inre effekter på det genitourära systemet - ökad utsöndring i prostata - en ökning av prostata - ett fel i prostatakörteln.

  Vad är prostatens hemlighet? Läs i vår artikel.

  Faktorer som bidrar till utvecklingen av sjukdomen kan vara:

  • Oregelbundet sexuellt liv, eller vice versa, frekvent promiskuitet;
  • Biverkningar på arbetet: alltför hårt arbete med lyftvikt och så vidare;
  • Redan existerande sjukdomar: prostatit, malign tumör.

  Den medfödda formen av prostatacystosen är resultatet av abnormiteter i utvecklingen av skrotet eller könsorganet i ett skede i fostrets liv.

  Hur manifesterar prostata cysten sig?

  Illamående under lång tid kan inte ge någon oönskade besvär och finns oavsiktligt förebyggande. När cysten ökar kan personen känna följande symptom:

 • Svårighet med urinering
 • Falsk uppmaning till toaletten, på grund av en känsla av blåsans fullhet;
 • Hyppig användning av toaletten på natten;
 • Kroppstemperaturen överstiger inte 37,2 grader;
 • Ritning smärta i ljummen;
 • Smärta med utlösning;
 • Problem med erektion.
 • Sällan kan prostatacystosen leda till impotens. Detta beror oftast på den redan existerande inflammationen.

  Urgent behöver se en urolog om man tillsammans med huvudsymptomerna känner smärta i ljummen, ger till rektum, omöjligheten att tömma blåsan.

  Om en infektion kommer in i cysten kan den börja process av suppuration, vilket leder till svåra konsekvenser och långvarig behandling.

  Diagnos av sjukdomen

  Urologen frågar patienten om de symptom som stör honom och fortsätter sedan till en extern undersökning. Redan under palpation kan en erfaren specialist bestämma förekomsten av någon form av utbildning.

  För att klargöra diagnosen och skilja den från andra, ytterligare diagnostiska metoder:

  • Allmänt blodprov. Det avslöjar en ökning av ESR, olika typer av leukocyter, ett skifte i leukocytformeln;
  • Allmän analys av urin. Visa också en ökning av vita blodkroppar;
  • USA. Den mest exakta metoden för forskning i prostatacyst.

  Det är sällan ett behov av urethrocystography, vilket kommer att ge en mer detaljerad bild av sjukdomen. Och om du misstänker en malign tumör, gör en punktering och undersök vätskan av cystisk utbildning.

  Hur man behandlar

  Om en liten cyste finns, överstiger inte 2 cm och stör inte patienten, läkarna tar en vänta och se attityd och bara titta på den.

  I detta fall rekommenderas patienten att genomgå en ultraljudsundersökning en gång var sjätte månad.

  Kan utses drogterapi, som inkluderar:

 • Mottagande av antispasmodik och antiinflammatoriska läkemedel: "No-shpa", "Diclofenac";
 • Antibiotika med ett brett spektrum av åtgärder. Om en infektiös eller bakteriell art av sjukdomen detekteras. Till exempel "Amoxicillin".
 • Operativ ingrepp utförs i svåra fall, när en cyste är suppurated eller det växer ständigt. spendera punktering cystisk utbildning. Detta är en mini-operation, när en punktering görs genom urinröret, bildas väggarna i formationen tillsammans av en viss apparat.

  Om storleken är för stor tar cyster bort det.

  Traditionella behandlingsmetoder

  Healers har alltid ett magiskt piller mot alla sjukdomar. Behandlar folkmedicin och cystprostata.

  En man bör förstå att det bara är nödvändigt att tillgripa det som en extra hjälp, att kombinera läkemedel som ordinerats av en läkare och "farmors" dekoder.

  Några populära recept:

  1. Infusion av burdock. Krama omkring 400 ml juice från kruset, tillsätt 100 ml vodka. Insistera dagen. Ta 1 matsked en halvtimme före måltiderna.
  2. Samling av örter. I lika delar tar linfrön, björkblad, klyft och plantain. All mala, det blir 3 matskedar örter. Tillsätt en liter kokande vatten och insistera i en sluten burk eller termos i 3-4 timmar. Ta 50-100 gram tre gånger om dagen tills symtomen försvinner
  3. Kommer att hjälpa till vid behandling av prostatacystrar vanlig pumpajuice. Den är full för måltider två gånger om dagen: morgon och kväll. För smak kan du lägga till lite honung;
  4. Du kan prova recept från valnötter. Ta sina skal i en mängd av ca 10 stycken, häll vodka (500 ml) och insistera i en vecka. Sedan dricker de 1 matsked två gånger om dagen i 10 dagar.
  till innehållet ↑

  Konsekvenser av sjukdomen

  Prostatacysten, som når en stor storlek, kan leda till suppuration och spontan dissektion. Detta är ett farligt tillstånd som kräver omedelbar operation.

  Dessutom leder den konstanta retentionen av urinering till problem med njurarna. Och om problemen med sexlivet kan inte nämnas. Därför, trots den oskyldiga kursen i allmänhet, med prostatacysten är det nödvändigt att vara uppmärksam och följ noga all doktors instruktioner.

  För att förhindra problem med prostatakörteln borde en man leda en aktiv och hälsosam livsstil, det vill säga motionera, äta rätt och genomföra förebyggande undersökningar i tid.

  Hur man tar bort cysten med en laser, se i videon:

  Prostatacysten är en patologi som snabbt behandlas med tidig behandling för urologen

  Sjukdomar i prostatakörteln är ett fenomen, tyvärr inte så sällsynt. Och sådan utbildning som en cyste förekommer i en femtedel av planetens män. Att tillskriva denna sjukdom till dödligt farlig är det omöjligt, men obehag och smärtsamma förnimmelser orsakar det rättvist.

  Prostatcystret - vad är det

  Cystret är fysiologiskt synligt en viss begränsad kavitet fylld med en vätska, den kan bildas i tjockleken på vilken vävnad som helst och prostatan är inget undantag. I de flesta fall diagnostiseras sjukdomen hos äldre män över 55 år, men detta beror inte så mycket på att åldras som sådan, men till kränkningen av prostatafunktionerna - överdriven sekretion eller ett svårt utflöde av vätska.

  Följaktligen finns sjukdomar hos unga friska män och äldre. Dessutom är prostatacystosen i 10% av fallen en medfödd sjukdom.

  Dimensionerna av bildningen är som regel små - från 1 till 4 cm, även om undantag har observerats - kaviteter som innehåller nästan en liter vätska. Cysten i sig skapar inte smärtsamma förnimmelser.

  Om du misstänker en prostatacyst, måste du se en läkare så snart som möjligt. Faktum är att om det finns en infektion, som inte är ovanlig för genitourinvägarna, finns det en stor sannolikhet att cyst och abscess uppträder. Och dessa processer är ett stort hot.

  Strukturen och storleken på cystor hos män beror på olika orsaker. Följaktligen finns det flera klassificeringar som gör det möjligt att specificera vilken typ av cystisk bildning som är involverad.

  Cystenen kan vara medfödd och förvärvad:

  • medfödd patologi - vanligtvis belägen vid basen av körteln, har en droppformad eller fusiform form. Cyststorleken överstiger inte 4 cm, tunnväggig, vanligtvis har 1 kammare, men kan vara flera. Tyvärr är det sällan singel. Sällan utvecklas den medfödda cysten tillsammans med kryptorchidism och hypospadier.
  • förvärvade - inträffa mycket mer frekvent (90%), som regel, singel, mäter cirka 2,5 cm i de flesta fall, är orsaken till dess förekomst kompressionsflöde eller en blockering av ärret, sten, tumör.. I sådana fall, icke-utgångsvätske - ackumulerar prostata vätska i kanalen, expanderar den och bildar en cysta med en viskös färglös eller grå-brun innehåll.

  En annan klassificering är relaterad till antalet formationer:

  • singel - det finns bara en cyste, även om storleken kan vara stor eller vanlig;
  • flera - bildas på flera ställen.

  Beroende på orsaken till bildandet av utbildning är uppdelad i falskt och sant:

  • falskt - bildas när kanalkanalen är blockerad, pressad eller klämd. Hemligheten ackumuleras i prostata körteln, den expanderar och bildar en cyste;
  • sant - med överlappningen av kanalen är inte ansluten på något sätt och är vanligtvis en följd av en sjukdom - till exempel prostatit.

  Orsaken till bildandet av formationer kan vara en infektion. På denna grund särskilja:

  • infektiös - en drivkraft för bildandet av cystor är inflammation orsakad av patogener;
  • icke infektiös - bildas på bakgrund av icke-infektiösa inflammatoriska sjukdomar eller orsakas av fysiologiska fenomen.

  Inflammatoriska och icke-inflammatoriska cystor behandlas också på samma sätt:

  • inflammatorisk - uppstår som ett resultat av akut inflammatorisk process, innehåller ofta pus och är mycket farliga;
  • Icke-inflammatorisk - bildas som ett resultat av andra fysiologiska processer.

  Cystenen kan transformeras. Så, som visade sig mot bakgrunden av prostata, kan bildandet som ett resultat av att bli med en sekundär infektion festeras och omvandlas till en smittsam.

  Skäl till utbildning

  Den mekaniska orsaken till cystens utseende är i alla fall densamma: svårighet med utflödet av prostats utsöndring och ackumuleringen av den senare.

  Men det finns många förutsättningar för att skapa en sådan situation:

  • Det mest uppenbara är organets motsvarande sjukdomar, som prostatit eller prostata adenom;
  • alla andra sjukdomar som leder till att kanalerna kläms - tumör, fibrös vävnad, stor kalkyl, stenar i körteln;
  • negativa arbetsförhållanden - dra tunga föremål och vibrationer. Den senare blir en orsak mycket oftare än tungt fysiskt arbete. Så cysten är bokstavligen en professionell sjukdom hos förare;
  • I riskgruppen är unga människor som är för aktiva sexliv, liksom de som har sex för sällan eller inte alls.

  Klinisk bild

  Ofta händer det att en cyst av liten storlek inte påverkar körtelns funktionalitet eller urinering. I sådana fall upptäcks utbildning av misstag vid undersökning av andra organ - ultraljud oftast.

  Men med stor storlek och "framgångsrikt" arrangemang, känner cysten sig snabbt nog.

  Typiska symptom är:

  • svårighet att urinera vid aktens första ögonblick - cysten blockerar delvis urinrörets lumen. Symtom kan vara frånvarande, eftersom detta beror på cystens placering
  • ökad uppmaning att urinera, speciellt på natten - i det horisontella läget av cysten utövar mer tryck, vilket leder till ökad urinfrekvens;
  • för tidig utlösning, försvagning av erektion. Det kan finnas obehagliga känslor under utlösningen - om cysten sätter på trycket på halvledarna.
  • smärta - i perineum, i rektum, i nedre dorsaldelen. Lokalisering av smärtssyndrom beror på cystens placering och storlek. Utbildning kan helt blockera urinrörets eller rektumets lumen, vilket leder till akut dysfunktion. När nervändarna pressas, ökar smärtan markant;
  • Det är möjligt att utveckla impotens med stora utbildningsstorlekar.
  • i vissa fall - en inflammatorisk eller infektiös cyst, det finns en ökning i temperaturen. Detta beror på kroppens allmänna förgiftning.

  diagnostik

  För att diagnostisera en cyste eller skilja den från en liknande sjukdom är det nödvändigt att göra en ytterligare undersökning:

  • Palpation - om det inte finns kontraindikationer för rektal undersökning, utför urologen primärt palpation av körteln. Om det finns komprimerade elastiska knölar, kan en preliminär diagnos anses vara etablerad. En sådan enkel metod är emellertid endast tillgänglig om cysterna bildas på ytan av körteln mot ändtarmen.
  • Uroflowmetry - screening gör det möjligt att bestämma graden av urinering och karaktär, svårigheter i början eller slutet av jet trycket, typ av urinering - intermittent, slät, och så vidare.
  • Analyser - blod, urin, sperma och utsöndring av prostata. Dessa data gör att du kan differentiera cysten från andra sjukdomar, eftersom utbildning i sig, till skillnad från prostatit, till exempel inte påverkar den kemiska sammansättningen av sekretion eller urin.
  • TRUS - transabdominal eller transrektal ultraljud. För upptäckt och undersökning av cyster av något slag är ultraljud den mest tillgängliga och mest informativa metoden. Utför ultraljud på en bakgrund av en fullblåsning genom bukets hud. Metoden möjliggör att med absolut noggrannhet lokalisera cysten, storleken, formen, strukturen. Tyvärr är det med hemorrojder, tarmobstruktion eller sprickor i de bakre ankomsterna ultraljud förbjudet.
  • CT och MR är den mest informativa, om än dyr metod. Tilldela det som regel med tvetydiga ultraljudsdata, såväl som i fall där det finns misstankar om förekomsten av tumörer och nedsatt cirkulation i bäckenorganen.
  • Biopsi - punktering föreskrivs i fall där en tumör i prostata misstänks eller detekteras och det är nödvändigt att bestämma dess natur. Samma förfarande kan utföras för att undersöka innehållet i cysten, om det misstänks för dess infektiösa ursprung, till exempel.
  • Uretrocystography - Röntgenundersökning av blåsan och urinröret på bakgrunden av kontrastmedium. Är tagen när det finns misstankar om stenar.

  Prostatacyst på ultraljud

  behandling

  Metoden för behandling bestäms av svårighetsgraden av sjukdomen: cystens storlek, dess natur, plats i prostata:

  • Observation - Om en cystisk formation hittades av en slump, inte orsakar obehag, inte påverkar funktionalitet och fodrad i undersökningen att dess storlek inte överstiger 5 mm, all behandling reduceras till övervakning. Varje halvår eller ett år patientens om det inte finns symptom på smärta eller svår urinering, genomgår tester för att klargöra storleken på cysta.
  • Medicinsk - det utses vid förekomsten av symtom på en sjukdom.
  • Punktering - med stor storlek på en enda cyste och i fall där det stör funktionen kan en punktering ordineras. Det här är den säkraste metoden att ta bort utbildning.
  • Skleroterapi - vanligtvis kombinerad med en punktering.
  • Kirurgisk ingrepp - utsedd i särskilt allvarliga och försummade fall - med till exempel suppuration.

  preparat

  Terapeutisk behandling bestäms i stor utsträckning inte så mycket av själva sjukdomen som av dess orsak.

  I allmänhet innefattar den konservativa behandlingsregimen:

  • anestesi - mestadels icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel;
  • antibiotika - förskrivs för infektiösa karaktär av cystor. Antibiotikumets art och upptagningstiden bestäms av den typ av patogen mikroflora som har blivit orsaken. Det kan inte finnas allmänna rekommendationer här.
  • alfa-adrenoblockers - dilatera blodkärl, minska blodtrycket, minska blodsockernivån. Med prostatacyst, är läkemedel förskrivna för att förbättra tonen i muskelväggarna i blåsan och musklerna i prostata. Detta förbättrar urinflödet och avlägsnandet av eventuella sönderdelningsprodukter. Adrenoblocker är obligatoriska i utbildningens inflammatoriska eller infektiösa karaktär. Utses och i andra fall om det finns svårigheter med urinering.

  Folkmetoder

  Folkmetoder syftar, mer sannolikt, för att lindra symtom och lindra inflammation. På storleken på en cyst av buljong påverkas svagt.

  Behandling med folkläkemedel rekommenderas att kombineras med mediciner, men endast efter att ha råd med en läkare:

  • Tinktur av en mugg - 400 ml juice av en växt fyll i med 100 ml vodka och insistera inom en vecka. Medlen tar före måltid 1 gång per dag.
  • Tinktur på en valnötskal - ett skal med 15 nötter (unga), häll 500 ml vodka och insistera på en vecka. Infusion tas på en tom mage för 1 matsked.
  • Pumpasjuice - drick ett glas 2 gånger om dagen i en månad.
  • Barken av ung lark används både som ett botemedel och som ett förebyggande. 10 msk hackad torr bark häll 1 liter kokande vatten och insistera 12 timmar. Buljong dricker 1 glas på tom mage till 4-5 gånger om dagen. Drick infusion i 2 veckor, gör sedan en veckolång paus och upprepa kursen i sex månader.

  Det bör omedelbart noteras att behandlingen med örter är tillämplig i fall då sjukdomen innebär konservativ behandling. Om något kirurgiskt ingrepp rekommenderas, hjälper inte örterna till.

  Kirurgisk avlägsnande

  Den här kategorin omfattar alla typer av cystborttagning som minimalt invasiv och kirurgisk:

  • Punktering är det enklaste och säkraste sättet att ta bort. Det utförs i de fall då utbildning på grund av dess storlek gör det svårt att urinera och påverka erektionen. Förfarandet är mycket enkelt: under övervakning av ultraljud utförs en punktering och hålrummets innehåll avlägsnas.
  • Skleros - faktiskt punktera, men kompletterat med följande steg: efter avlägsnande av vätskan som sprutas in i kaviteten beredning - alkohol eller annat liknande ämne som orsakar bindning av hålighetens väggar - härdning. Förfarandet är mycket effektivt och har nästan inga gränser.
  • Faktum är att kirurgisk ingripande tillgripas i de mest extrema fallen - med början av en abscess, med mycket stora cyster och liknande. I detta fall exciseras excisionen under operationen.

  På videon avlägsnas prostatacystret genom kirurgiska medel:

  Kompletterande terapi

  Fysiologiska förfaranden för cystor är sällan föreskrivna. Hålrummet har ganska tunna väggar, så många manipuleringar i sådana fall är förbjudna.

  • Massage - inte gjort av de angivna orsakerna. Att besvara frågan om det är möjligt att göra prostata massage med en cyste är det värt att påminna om att det finns stor sannolikhet att membranets bristning och vätska kommer in i omgivande vävnader, och i sådana fall är inflammation oundviklig.
  • Hirudoterapi - de flesta bäckensjukdomar orsakas av blodstagnation. Leeches till viss del löser detta problem, men på cysttillståndet påverkar det inte på något sätt. Att tillgripa denna metod är meningsfull endast för att lindra smärtsamma symtom eller när flera sjukdomar kombineras.
  • Uppvärmning - i fall där cystor är av inflammatoriskt eller infektiöst ursprung är uppvärmning strängt förbjudet. Föreskriva sådana förfaranden för kronisk prostatit, som kan åtföljas av bildandet av cyster. I allmänhet är detta inte den bästa lösningen, eftersom cysten under påverkan av temperaturen kan omvandlas till något mycket farligare.
  • Fysisk aktivitet är att föredra för mobilsport, vilket leder till bättre cirkulation i bäckenet: snabb gång, körning, gemensamma övningar. Lyftande vikter, skarpa knäböjningar, extrema sporter är oönskade.

  Komplikationer och konsekvenser

  Cystern är som regel ganska framgångsrik botad. I milda fall kräver detta en terapeutisk kurs. Även med stora storlekar slutar saken med punktering eller sklerosering. Men om du ignorerar problemet kan cysten leda till allvarliga komplikationer:

  • akut urinretention - kaviteten täcker urinrörets lumen;
  • kompression och deformation av prostatakörtens kärl - olika störningar i cirkulationen leder till ischemi hos orgelet och sedan till atrofi;
  • öppning av hålrummet - innehållet kommer in i omgivande vävnader och orsakar inflammation;
  • sekundär infektion - leder ofta till suppuration och abscesser;
  • Cysternas degenerering till malign formation är sällsynt nog.

  förebyggande

  Sannolikheten för denna sjukdom kan minskas avsevärt om du följer de vanligaste rekommendationerna:

  • med full blåsning, avstå från att lyfta vikten;
  • Undvik superkylning, både generellt och lokalt;
  • Töm blåsan efter behov, och förvänta dig inte ett överflöde;
  • Lämna överdriven konsumtion av kaffe och alkohol;
  • i tid för att behandla infektionssjukdomar i bäckenorganen - detta är en av huvudorsakerna till cystor;
  • genomgå en undersökning en gång per år. Detta gäller särskilt för män över 40 år.

  Prostatacysten är en relativt icke-farlig sjukdom, som är väl behandlingsbar. Men detta utesluter inte behovet av att omedelbart kontakta en läkare om symptom uppträder. Annars är behandlingen inte så enkel och enkel.

  Cyst av prostata: orsaker, behandling

  Prostatacystan diagnostiseras oftare hos män äldre än 50 år och representerar en avgränsad hålighet fylld med flytande innehåll.

  I regel är cysta i prostata godartade och maligna sällan. Patologier är föremål för män av alla åldrar, men en korrelation är etablerad - ju äldre, desto större är risken för att utveckla cystisk neoplasma.

  Symtom är ospecificerad, det går inte att upprätta en diagnos vid transrektal palpation av prostata.

  För diagnos används ofta TRUS (transrectal ultraljud). Om det finns misstankar om en illamående process utförs magnetisk resonansbildning för att bedöma cyst (tumör) förhållandet till närliggande vävnader.

  Vad är prostata cyster?

  Isolera medfödda och förvärvade cystiska neoplasmer, sann och falsk, inflammatorisk och icke-inflammatorisk genesis, komplicerad och utan komplikationer.

  Medfödda cyster, i sin tur uppdelad i cyster i livmodern i prostata, Mueller-kanalen, den seminal vesikeln, vas-deferensema.

  K köpt godartad cystisk hyperplasi, parasitiska och retentionscystor, cyster i ejaculatorisk kanal, abscess och cystisk cancer.

  Prostatacystor diagnostiseras på sonogram på grund av typisk lokalisering och karakteristiska konturer. Ibland utförs transrektala biopsier under ultraljud för att fastställa en definitiv diagnos.

  Medfödda cyster

  Ofta möter urologer cystor i prostata, som uppstår på grund av dess hyperextension. Formen är päronformad eller droppformad, konturerna är släta. För basen av det sällsynta tuberkletet sticker inte ut. Vid aspirering av innehållet erhålls en gulaktig vätska utan spermatozoa.

  Frånvaron av minskning (försvinnande) av kanalen i sig vid embryogenesprocessen leder till bildandet av Mullerian-kanalcystret.

  Cysten i den Mulleriska kanalen är ansluten till det sämsta tuberkletet, främjar stretchning av prostatakapseln, den kan innehålla konkretioner och ackumuleringar av salter.

  Medfödda cyster i vas deferens och ejaculatorisk kanal diagnostiseras sällan och i de flesta fall kombineras med andra anomalier. Årsaken till utveckling - atresi - är den medfödda frånvaron av ett naturligt utloppshål.

  I regel går patienten till mottagning med klagomål efter det att ett aktivt sexuellt liv har uppstått, ibland är det enda tecknet på en förkalkad cysta blodets utseende i spermierna. Neoplasmerna kan ha samband med blåsan, vilket kommer att manifesteras av hematuri. I innehållet av inaktiva spermatozoa.

  Förvärvade cyster

  Godartad cystisk hyperplasi prostatakörteln - bildandet av många små cyster i övergångszonen i prostata. Detta leder till komprimering av centrala och perifera områden.

  PI cystor i ejaculatorisk kanal med ultraljudsundersökning är expansionen av den partiella vesikeln på sidan av lesionen synlig.

  De flesta cyster i ejaculatorisk kanal framträder på grund av dess obstruktion. De ligger vanligtvis i stället för den förväntade passagen av ejakulatorisk kanal i

  Prostata cyster i retinalen utvecklas på grund av dilatation av glandulära lobuler med förvärvad blockering av små kanaler. De kan förekomma på något av prostatakörteln, oftare i periferin.

  Trots att maligna neoplasmer i prostata förekommer ofta - utvecklas sällsynt den cystiska formen av cancer. Ultraljud diagnos av maligna cystor oregelbundna former, blandade innehåll, visualiseras hypoechoic områden - ledande en undersökning om prostatacancer (prostataspecifikt antigen och transrektal biopsi av prostata).

  Vad bidrar till bildandet av cystor

  Fördjupande faktorer för bildandet av cystor:

  • ökad utsöndring av körtlar;
  • godartad prostatahyperplasi;
  • kronisk prostatit med frekventa återfall
  • cancer;
  • trauma till könsorganen;
  • prostata stenar;
  • fibros av prostata;
  • stagnation i bäckenorganen (brist på fysisk aktivitet som krävs, varicose bäckenvenerna, oregelbunden sexuallivet eller, omvänt, sexuella övergrepp (masturbation, avbrutet samlag, etc.).;
  • kirurgiska ingrepp och manipulationer på prostatakörteln.

  Professionella aktiviteter relaterade till vibrationer anses också vara riskfaktorer.

  Symtom och tecken på prostatacyst

  Små cyster är mer benägna att vara ett resultat i ultraljudsundersökningar.

  Kliniska symptom beror på platsen för bildningen, dess storlek, samtidig prostata sjukdomar.

  Om cysten har en komprimerande effekt på urinröret uppträder klagomål som är karakteristiska för urinflödet på grund av obstruktion av nedre urinvägarna:

  • förändring i urinströmmens kvalitet;
  • behöver drabbas av urinering
  • obehag under urinering
  • känsla av ofullständig tömning av blåsan;
  • smärta under sex, intensifierar med ejakulation
  • retrograd ejakulation;
  • kränkningsförmåga
  • obehag i perineum;
  • lågkvalitativ feber.

  Hur man diagnostiserar prostatacystan

  När man samlar klagomål och palpation av prostata genom endotarmen, kan man inte alltid förutse en diagnos, för den här utbildningen borde gränsar mot ändtarmen.

  För att klargöra diagnosen utförs ultraljud med en transrectal sensor.

  Vid ultraljudsdiagnostik med transrektal åtkomst ses bäst cystor med en diameter större än 10 mm, i normala transabdominala studier kan små formuleringar inte diagnostiseras.

  MR är en mer informativ metod, men med tanke på den höga kostnaden tillgodoses magnetisk resonansbildning endast för misstänkt prostatacancer.

  Ibland kan du behöva uretrocystoskopi (periuretral prostatacyst) eller uretrografi.

  När urinvägsutflödesbesvär utförs uroflowmetri.

  Laboratoriediagnostik

  Det finns inga specifika laboratoriediagnostiska tester som otvetydigt kan bekräfta närvaron av en cyste i prostatakörteln.

  Hemligheten hos prostata kan innehålla röda blodkroppar, leukocyter, som kan uppstå med en rad urologiska patologier.

  I den allmänna analysen av urin är det i regel ingen förändring, undantaget är en cyste som kommunicerar med urinhålan, där urin kan separeras från blodet.

  Spermogram hjälper till att svara frågan om att bibehålla fertiliteten hos män.

  Behandling av prostatacyst

  För små tumörer (upp till 6-8 mm) observerade i dynamiken: De ger blod en gång om året på PSA och utförs TRUZI.

  Om du har data för inflammatorisk behandling, föreskriv antibakteriell, antiinflammatorisk behandling.

  Fysioterapiprocedurer för prostatacyst, särskilt i ålderspatienten, visas inte, eftersom de kan provocera aktiv tillväxt.

  Av samma skäl rekommenderar läkare att man undviker droger för lokal behandling, vilket kan förbättra metaboliska processer och blodcirkulation i körteln.

  Operationer med prostatacyst

  Med betydande storlekar av cystor, uttalas komprimering av vävnader och klagomål som inte försämras mot bakgrund av läkemedelsbehandling, tillgripa kirurgiska ingrepp. Valet beror på neoplasmens placering, dess typ (enkel cyst eller komplex, med septa), storlek och potentiell skada.

  Som regel kan prostatacysten i modern urologi avlägsnas med en minimalt invasiv metod som gör att du maximalt kan behålla prostatafunktionerna.

  Cystor följer ofta godartad glandulär hyperplasi, det är utvalt vad som precis bidrar till utvecklingen av symptom på obstruktion av nedre urinvägarna.

  Innan beslutet om operationen kan tilldelas alfa-blockerare.

  Den enkla prostatacystfunktionen utförs med hjälp av en tunn nål under ultraljudskontroll. Den erhållna vätskan analyseras för atypiska (cancer) celler.

  För att uppnå en kollaps av väggarna med efterföljande ärr införs en speciell lösning i formens hålighet - sklerosanten.

  Om cysten leder till en återkommande kronisk inflammatorisk process noteras dess tillväxt eller suppuration - avlägsnandet är transrektalt eller transuretralt.

  Laser-nukleering av cysten (HoLEP) utförs endast i frånvaro av prostatacancer och abscess.

  I vissa kliniker utförs transuretral resektion (TUR).

  Biverkningar av cyst i prostata

  Om det inte behandlas, kan hancystret i prostata leda till följande:

  • akut retention av urinering
  • härdning;
  • en abscess;
  • prostata stenar;
  • akut inflammation
  • infertilitet;
  • retrograd ejakulation;
  • brott av cystor med infektion;
  • prostatacancer (i sällsynta fall med malignitet utvecklar cystisk prostatacancer).

  Det är inte alltid möjligt att förebygga patologi, men med avvisande av dåliga vanor, årliga läkarundersökningar, snabb behandling av inflammation, undvikande av provokationsfaktorer och förebyggande av STD, minskar chansen att utveckla en cysta i prostata.

  Mishina Victoria, urolog, medicinsk granskare