Huvud
Förebyggande

Orsaker till cystor i prostatakörteln hos män: en beskrivning av symptomen och sätt att behandla prostata

Prostatacysten finns i 20% av det starkare könet och förekommer oftast som en konsekvens av prostatit.

Hennes utbildning kräver noggrann uppmärksamhet och kompetent behandling.

Prostata cyst

Prostats cyste: vad är det? Det patologiska hålrummet förekommer i prostatakörtelns vävnad och fylls med vätska. Vanligtvis sker neovaskularisering hos män över 55 år. Men ibland kan det förekomma hos unga män som inte har några hälsoproblem. Orsakerna till sjukdomsutvecklingen är olika.

orsaker till

Cystisk bildning är medfödd. Det kan uppstå, närhelst du vill, under påverkan av olika faktorer.

 1. Ofta bidrar hålrummets utseende till den kroniska formen av prostatit. Med sin närvaro ökar mängden utsöndring som produceras av prostatakörteln hos män.

När hans utflöde försämras är utseendet på en prostatacyst oundviklig.

Accelerera processen med konstant psykologisk stress, låg eller omvänt, hög sexuell aktivitet, dessutom prostata adenom och tung fysisk ansträngning med fylld blåsan.

 • Hålrummet uppträder när prostatakörtelns utsöndringskanaler är krossade och täppt med stenar och olika maligna lesioner, såväl som fibrös vävnad.
 • Medfödda cyster är sällsynta. Vanligtvis är de resultatet av en felaktig utveckling av Mullerian-kanalerna och är flera.
 • När håligheten är fylld, är innehållet annorlunda. Det finns cyster fyllda med prostatens hemlighet, en inflammatorisk och icke-inflammatorisk vätska. Infektion av utbildning sker med riklig ackumulering av purulent vätska, i vilket patogena mikrober och leukocyter är närvarande.

  klassificering

  Prostatacystor hos män klassificeras på olika sätt:

  1. Smittsamma och icke-infektiösa cystiska formationer. I det första fallet förekommer neoplasmen i händelse av infektiös inflammation, utlöst av patogena mikroorganismer. I det andra - i närvaro av inflammation i kroppen av icke-infektiös natur, som oftast orsakas av fysiska fenomen.
  2. Icke-inflammatorisk och inflammatorisk. Cystret i prostatakörteln hos män uppträder ofta efter akut inflammation, och inuti är det pus, ibland - i ganska stora volymer.
  3. Multipel och singel. Namnet talar för sig själv. Utbildning kan visas i en enda kopia eller i flera.


  Om vi ​​pratar om orsakerna till utvecklingen, så finns det två typer:

  1. Falskt. Visas när man klämmer, knyter eller överlappar kanalen på hankörteln. Prostata lobuler expanderar, och vätskan börjar ackumuleras.
  2. True. Den patologiska kaviteten orsakas av prostatakörtelns sjukdomar. Dessa är först och främst tumörer och prostatit.

  Från vad som uppkommer i prostata:

  symptom

  Intensiteten av manifestation av symtom på prostatacysten hos män beror först och främst på parametrarna hos den formade håligheten, liksom på dess tryck på vävnaderna som ligger runt den. När neoplasmen är relativt liten, uppenbarar inte ansträngningen sig på något sätt.

  Men när det börjar växa uppstår följande symtom:

  1. Brinner i urinröret, smärtsamma symtom vid urinering och vid tidpunkten för utlösning;
  2. Önskar att urinera: snabb eller ens permanent.
  3. Smärta i ryggen och bäckenorganen.
  4. Ständigt uppstår känslan av ofullständig tömning.
  5. Urinströmmen försvagas.
  6. Svårigheter med förstörelsen av blåsan.

  diagnostik

  För prostata sjukdomar finns det liknande symtom. Hur bland dem att bestämma närvaron av en cyste i prostata?

  Diagnos fastställs enligt följande metoder:

  1. Fingerundersökning.
  2. USA.
  3. Uretrocystoskopi och uretrocystografi.
  4. Laboratorietester.
  5. Datortomografi.

  behandling

  Innan du börjar behandla, måste du se till att behandlingen av prostatacystor hos män är verkligen nödvändig. Om neoplasmer av en storlek inte överstiger 5 mm, är de inte farliga och män påverkar inte deras hälsa på något sätt. Vanligtvis i detta fall de är medfödda, detekteras med hjälp av ultraljud och i framtiden ökar inte i storlek.

  Om den cystiska neoplasmen har nått en viss storlek kan patienten ordineras:

  1. Tillträde av smärtstillande medel.
  2. Antibiotika (om kaviteten är av infektiös ursprung).
  3. Inträde av alfa-blockerare.


  Punktering av prostata under övervakning av ultraljud praktiseras i särskilt svåra fall. Neoplasmen är punkterad, speciella medicinska preparat sätts in i det, vilket förbinder väggarna med varandra. En purulent hålighet kräver ibland hjärtkirurgi.

  Folkmetoder

  Behandling av prostatacysten hos män genom folkmedicin:

  1. Före måltidet rekommenderas varje dag att ta 1 msk. sked av tinktur av burdock. För att införa 400 ml juice från plantans löv, häll 100 ml vanligt vodka och insistera.

 • På en tom mage kan ta och 1 matsked. tinkturer av valnötskal. Skalet med 15 nötter sätts i en burk med 500 ml vodka och insisterar i minst en vecka.
 • Bredt används för att behandla samlingen av medicinska örter: linfrön, björkblad, rötter av fältstammen. För att göra avkok måste du ta 3 matskedar. samla, häll 1 liter kokande vatten och lämna i 2 timmar i termos. Buljongen är berusad tre gånger om dagen för 100 g.
 • Cystisk neoplasma kan bota pumpa juice (1 kopp två gånger om dagen: på kvällen och på morgonen i en månad).
 • Barken av ung lark krossas, 5 matskedar. Häll 1 liter kokande vatten och lämna tätt stängt i 12 timmar. Infusion tas på ett glas i tom mage 4-5 gånger om dagen i sex månader. Varje 2 veckor i veckan rast arrangeras.

 • Behandling av prostatacysten med folkmedicin är perfekt kombinerad med mediciner. Men för att träna sin mottagning bör det endast vara under överinseende av en specialist.

  Vad händer om jag inte läker?

  1. Cystiska neoplasmer provar utvecklingen av prostatit och väsentligt hindrar dess behandling.
  2. Smärta i ryggen och ljummen.
  3. Smärtsam snabb urinering.
  4. Utseendet av stenar i prostata.
  5. Impotens.
  6. Akut retention av urin.
  7. Abscess av prostata.
  8. Infertilitet.
  9. Kompression av friska vävnader och blodkärl i prostata.
  10. Spontan dissektion.

  förebyggande

  För förebyggande ändamål måste du följa några enkla tips:

  1. Behandla smittsamma manliga sjukdomar i rätt tid.
  2. Lyft inte vikten ensam om blåsan är full vid denna punkt.

 • Undvik hypotermi.
 • Tolerera inte för länge trängseln att urinera. Det rekommenderas att tömma blåsan i tid.
 • Drick inte ofta kaffe eller alkohol.
 • Att leda en hälsosam livsstil.
 • Öva en balanserad kost.
 • Män efter 35 år med sikte på förebyggande bör genomgå en regelbunden undersökning.
 • slutsats

  Mäns sjukdomar kräver ett allvarligt tillvägagångssätt. Självmedicinering i framväxt av neoplasmer kan inte, det är bäst att se en läkare så snart som möjligt.

  Prostata cyst

  Cystisk bildning kan förekomma i något organ i människokroppen. Prostatakörteln är inget undantag. Prostata cysten är falsk och sann. Den senare visas mellan lobulerna, i detta fall är håligheten fylld med vätska. Dess färg och konsistens kan variera. Formationens väggar består av fibervävnad, eventuellt närvaron av ett epitel av en cylindrisk eller kubisk typ. Den falska cystiska hålan är en övervuxen glandulär lobule.

  Våra läsare rekommenderar

  Vår regelbundna läsare blev av med PROSTATIT genom en effektiv metod. Han kontrollerade det på sig själv - resultatet av 100% - ett fullständigt bortskaffande av prostatit. Detta är en naturlig honungsbaserad lösning. Vi kollade metoden och bestämde oss för att rådgöra med dig. Resultatet är snabbt. DEN EFFEKTIVA METODEN.

  Från cyste i prostata lider omkring 20% ​​av det starkare könet. I riskgruppen ligger främst män över 40. Cystiska formationer klassificeras enligt:

  • Ursprungsorsaker (medfödda, förvärvade);
  • storlek;
  • plats;
  • former;
  • innehåll;
  • närvaro (frånvaro) av skiljeväggar (enkel, komplex);
  • kvantiteter (singel, multipel).

  Cystor, vars diameter är från 2 till 5 mm, är kända som små. De finns även i en frisk man. De har inte negativ inverkan på prostatakörtelns funktion tills de ändras på grund av påverkan av externa och interna faktorer.

  Bildningen kan ligga nära urinrörets inre öppning. Cystiska håligheter, som härrör från medfödda sjukdomar, är lokaliserade vid prostatens botten. De kännetecknas av spindelformad eller droppformad form, har en tunn stammen bildad av parenkymvävnad.

  Förvärvade prostatacystor upptäcks oftare hos äldre. Kaviteter av denna typ kan växa till stora storlekar. Som ett resultat är inte bara prostatakörteln skadad, utan även urinblåsan, urinröret och andra inre organ som ligger i bäckenregionen.

  Riskfaktorer

  Varje typ av prostatacyst har sina egna egenskaper. Kaviteten av den falska typen bildas på grund av obstruktionen av prostatakörtelns excretionskanaler. På grund av detta ackumuleras den hemlighet som genereras av denna kropp. Det finns stagnation, vilket resulterar i att gynnsamma förhållanden skapas för den väsentliga aktiviteten hos patogen mikroflora. Förstoring av prostats lobule åtföljs av att den fylls med en vätska innehållande pus. Tillväxten av den sanna typen karakteriseras av en sluten struktur.

  Sannolikheten för utseende av cyste i prostatakörteln ökar på grund av följande skäl:

  • Sjukdomar i prostatakörteln (prostatit, hyperplasi, onkologi).
  • Otillräcklig (överdriven) sexuell aktivitet.
  • Öka mängden utsöndring som produceras.
  • Kostnaden för yrkesverksamhet (lyftvikt, vibration).
  • Stor fysisk belastning.
  • Stress.
  • Problem med sömn.
  • Alkoholism, rökning och annan skadlig missbruk.

  Spridningen av fibrös vävnad blir ofta en följd av patologier i det genitourära systemet. Att ignorera rekommendationer från den behandlande läkaren, vägrar att genomgå en årlig läkarundersökning påverkar prostatakörtelns funktionalitet negativt. Medfödda cystor uppstår från Mueller-kanalernas otillräckliga bildning. Denna sjukdom är ofta förknippad med patologier av penis och skrotets struktur.

  Kliniska manifestationer

  Symtom på prostatacysten hos män liknar dem hos andra patologier i det genitourära systemet. Till dem rankas:

  • Smärtsamma känslor i ljummen, rektalområdet.
  • Akut retention av urin.
  • För tidig utlösning.
  • Obehag vid urinering och ejakulation.
  • Hyppig uppmaning att släppa urin, speciellt på natten.
  • Känsla av ofullständig tömning.
  • Subfebril kroppstemperatur under en längre period.
  • Försvagning av urinflödet.
  • Impotens.

  Prostatacystan utvecklas ofta utan märkbara kliniska manifestationer. Att diagnostisera det i detta fall är svårare än vid närvaro av ljus symptomatologi. Ofta beror detta på regelbundna förebyggande undersökningar.

  Situationen förvärras om infektionen kommer in i kroppen. Infektion blir drivkraften för bildandet av pus, proliferation av fibrös vävnad, en abscess, en ökning i prostatacysten. Resultatet är en minskning av rektum och urinrör. För att identifiera den exakta orsaken till sjukdomen behöver du hjälp av en kvalificerad urolog.

  Hur man diagnostiserar

  Vassen utsöndrar kanalen om vägen av vas deferens är trasig. Du kan hitta detta genom att undersöka spermierna. Denna metod är nödvändig för att bestämma sätt att återställa den reproduktiva funktionen. Avvikelser som upptäcks till följd av laboratorieundersökningar av sekretion, som produceras av prostatakörteln, kompletterar den kliniska bilden.

  I den första etappen av undersökningen bedriver läkaren en anamnesis. Därefter använder han de fysiska metoderna för diagnos. De innefattar palpation av prostata. Så du kan bestämma storleken på endokrina körteln, arten av sjukdomen, närvaron (frånvaro) av inflammatorisk process. Cysten manifesteras som en rundad neoplasma, kännetecknad av elasticitet. Därefter utser läkaren laboratorieundersökningar av biologiska material (urin, blod, seminalvätska, prostasjuice). I listan med obligatoriska metoder:

  • Allmän analys av urin och blod.
  • Biokemi.
  • Urethrocystoscopy.
  • Urethrocystography.
  • Datortomografi.
  • Ultraljud av det urogenitala systemet.
  • Sperma.

  Cancer av den cystiska typen är mycket mindre vanligt än prostatacancer. Diagnosera denna sjukdom genom TRUS. Med denna teknik kan du identifiera det drabbade området av prostata. Cystenen har ojämna väggar än den nya tillväxten, desto mer märkbar. Vid behov punktera.

  Intensiteten av kliniska manifestationer beror på typen av cystisk bildning, lokalisering och storlek. Små cystor med en enkel struktur skadar inte kroppen hos en man. Det viktigaste är att börja stödja terapi i tid och för att undvika effekterna av negativa faktorer.

  behandling

  Terapeutisk behandling ordineras beroende på utvecklingsstadiet av patologi. Om prostata cyst inte stör patienten och inflammationen är frånvarande, föreskriver läkaren läkemedel och minimalt invasiva förfaranden. Om den cystiska bildningen är stor och komplicerad genom suppuration blir kirurgisk ingrepp den enda vägen ut.

  Självmedicinering i detta fall kommer inte att medföra lättnad. Utan en noggrann diagnos kan effektiv terapi inte väljas och i avsaknad av en noggrann diagnos kommer patientens tillstånd gradvis att försämras. Behandlingsregimen kan innefatta punktering eller sklerosering. Av yttersta vikt är de ytterligare åtgärder som vidtas för att eliminera komplikationer.

  De innefattar fysioterapi (zoneterapi, magnetoterapi). En fördelaktig effekt på prostatakörteln tillhandahålls av ultraljud, vakuum och värmebehandling. Med hjälp kan du stoppa omvandlingen av prostata. Komplex behandling är ett alternativ till kirurgisk ingrepp. Dessa metoder används framgångsrikt under den postoperativa perioden. De återställer erektil funktion, eliminerar stagnation, ökar libido. På grund av dem minskar intensiteten av kliniska manifestationer: smärta försvinner, obehag som uppstår vid urinering försvinner.

  Den terapeutiska behandlingen innefattar ofta metoder för alternativ medicin. Läkaren hjälper dig att välja recept som förbättrar prostatakörteln. Använd folkmedicinska åtgärder med försiktighet. Trots den naturliga sammansättningen har de biverkningar och kontraindikationer. Örter används för symptomatisk behandling, cysten med hjälp kan inte elimineras. Fytoterapi mot prostatacyst används i kombination med mediciner och fysioterapi.

  De mest effektiva drogerna är:

  • Tinktur av burdock. Juice av medicinalväxter (300 ml) kombineras med ett glas alkoholhaltig dryck (vodka). Blandningen infunderas i 2 dagar. En enstaka dos är lika med en teskedsmedel, drick medicinen innan du äter.
  • Essensiell olja från kargenfrön svart. Han gnidas dagligen i ljummen. Den positiva effekten av kompositionen kompletteras med en massage. Som ett resultat ökar sexuell attraktion, och styrkan återställs.
  • Infusion av Stalnik, björkblad och linfrö. Ingredienserna tas i samma proportion och blandas. Lägg sedan 3 matskedar vegetabilisk samling i en termos, häll torrblandning med kokande vatten. Kompositionen är klar om 2 timmar, ta den tre gånger om dagen. Den dagliga normen är 300 ml, denna medicin behandlar prostatit och prostata adenom.

  Att bota en cyste i prostata tar lång tid. Läkemedelsblandningar har en kumulativ effekt, så det är inte rekommenderat att hoppa över receptionen.

  titta

  Denna metod är i alla fall nödvändig. Kontroll över storleken på prostata och cystisk hålighet hjälper till att utvärdera effektiviteten av de åtgärder som vidtagits och i tid för att stoppa inflammatorisk process. Denna metod är grundläggande, om bilddiametern inte överstiger 2 mm, har vätskans färg och konsistens också ett värde.

  Vid val av övervakningsteknik utser doktorn patienten ett regelbundet schema med besök. Medicinsk undersökning av det urogenitala systemet bör ske minst två gånger om året. Om det finns smärtsamma känslor, obehag vid urinering och ejakulation, ska du omedelbart kontakta din läkare. Utseendet hos sådana tecken indikerar övergången av cystisk utbildning till nästa steg.

  Mottagning av läkemedel

  Drogterapi ingår i den terapeutiska regimen som föreskrivs för prostatacyst. Läkaren väljer läkemedel, med fokus på resultaten av den diagnostiska undersökningen. Han tar nödvändigtvis hänsyn till orsaken till patologiska förändringar och storleken på det cystiska hålrummet.

  Om cysten är komplicerad av inflammation, ordinera läkemedel som saktar tillväxten och förhindrar ytterligare förändringar i organets klonvävnad. Detta underlättas av ett terapeutiskt komplex av antibiotika, hormoner, analgetika, animaliska enzymer och antispasmodika.

  Dessa läkemedel har en fördelaktig effekt på blodcirkulationen i bäckenområdet och prostatafunktionen. I behandlingsschemat ingår rektala suppositorier, med långvarig inflammationsbehandling kommer inte att ge den förväntade effekten. Om bildandet av det cystiska hålrummet utlöses av den accelererade tillväxten av en cancerous tumör innefattar det härdande systemet kemi, androgen-blockad och kirurgisk ingrepp.

  punktering

  Behovet av sådan behandling av prostatacystosen uppträder om det finns problem med urinering. Mini-operation utförs med hjälp av ultraljud. Vätskan pumpas ut ur appendagen på prostatakörteln. Punktering kombineras ofta med skleroterapi. Minimalt invasivt förfarande för avlägsnande av cysten anses effektiv, enkel och säker.

  scleroterapi

  Denna operation är en punktering, kompletterad med limning av väggarna i cystisk utbildning. I det första steget avlägsnas vätska från hålrummet, och en speciell preparat införs i den andra.

  Denna metod får ordineras för de flesta patienter, det har inga begränsningar. Skleroterapi är nödvändig om prostatacystosen är stor i storlek, och i klinisk bild utöver tecken på urinlidssyndrom är det en försämring av erektilfunktionen.

  Operationsavlägsnande

  Kirurgisk kirurgi för att eliminera cystisk utbildning föreskrivs när effekterna av traditionell medicin och sjukgymnastik är otillräckliga. Det finns flera sätt att kirurgiskt ingripa, bland dem:

  • Dränering av prostatacysten är en form av skleroterapi. Metoden är föreskriven i närvaro av volymetrisk utbildning. Operationen utförs enligt följande: det cystiska hålrummet behandlas med etylalkohol, vilket orsakar skleros och upptorkning av bildningen.
  • Laser-nukleering av prostatacystosen är ett nödvändigt ingrepp om prostatacystosen orsakas av hyperplasi. Det ordineras om prostatakörteln har ökat till 80 kubikmeter. se Laserterapi är kontraindicerad hos personer som lider av onkologi. Anledningen till att vägran att utföra detta förfarande är förekomsten av purulent exudat.
  • Laparoskopi är en metod som innefattar excision av prostatacysten med ett endoskop. Operationen görs i närvaro av abscesser, risken för smittsam infektion är minimal. Efter operationen krävs rehabilitering. Prostatakörtelns funktionalitet återställs helt.

  Förebyggande åtgärder

  För att undvika utveckling av prostatacystor och komplikationer är det nödvändigt att minimera effekterna av negativa faktorer. Därför överdriver inte om blåsan är full. Också du måste följa temperaturregimen, superkylning är strängt förbjudet. Vilken katarralsjukdom som helst kan prova en minskning av prostatakörtelnens funktionalitet.

  Det bästa förebyggandet kommer att vara en hälsosam livsstil. Glöm inte om måttlig träning och rätt näring. Från kosten måste man utesluta kaffe, alkoholhaltiga drycker, kryddiga och feta livsmedel. Det är nödvändigt att följa intim hygien, det är önskvärt att undvika oavsiktliga anslutningar.

  Det är nödvändigt att genomgå en urologisk undersökning varje år. Inte ignorera även mindre förändringar i prostataarbetet. När symptom uppstår måste prostatacystrar utan dröjsmål gå till sjukhuset. Detta gäller särskilt män, vars ålder är över 35 år.

  Eventuella komplikationer

  I avsaknad av snabb behandling av prostata kan cysten öka kraftigt. I detta fall kommer det att utöva påtryckningar på prostata, urinblåsa, tarm, urinrör. Resultatet av sådant inflytande är ofta bildandet av konkrement, inflammation i prostata, abscess, proliferation av fibrös vävnad. I nästa steg finns det skleros och atrofi av skadade prostataceller.

  Utvecklingen av ett cystisk hålrum i prostatan åtföljs av en deformation av körtelvävnaden och kärlen, en försening i urinen. Som en följd av patologins progression uppstår en störning av utbildningen, som är full av skador på närliggande organ och sepsis. Prostatacystosen är farlig, så ignorera inte dess symtom och konsekvenser.

  Vem sa att det är omöjligt att bota prostatit?

  Har du en PROSTATE? Redan mycket pengar försökt och ingenting hjälpte? Dessa symtom är bekant för dig inte av hearsay:

  • konstant smärta i underlivet, skrotum;
  • svårighet att urinera
  • sexuell dysfunktion.

  Det enda sättet att använda? Vänta och inte agera med radikala metoder. Prostatit kan vara CURED! Gå till länken och ta reda på hur specialisten rekommenderar behandling av prostatit.

  Varför visas prostatacystret och hur man behandlar det?

  Prostatacysten är inte ovanlig i medicinsk praxis, den står inför upp till 30 procent av männen mitten och åldern.

  Denna obehagliga sjukdom kan avsevärt förstöra patientens livslängd.

  Vad är prostata cysten?

  Prostata cysten är en säck fylld med vätska. I regel är detta en godartad bildning som uppträder hos män över 40 år gammal. Men det sker i en ung ålder.

  Sjukdomen kan vara medfödd eller förekomma under hela livet. Oftast har män förvärvad cyst. Hon beter sig vanligtvis fridfullt och sällan överstiger 3 cm.

  klassificering cystiska neoplasmer av prostata:

  1. Enligt storlek. Singel och flera;
  2. På etiologi. Infektiös eller fysiologisk;
  3. Av naturen. Sant eller falskt.

  Prostatacysten är i grunden en "bieffekt" redan befintlig kronisk sjukdom prostata, till exempel prostatit.

  I den internationella klassificeringen av sjukdomar finns i avsnittet "Sjukdomar hos manliga könsorgan" enligt kod N41.

  Orsaker till sjukdomen

  En kedja av prostatacystrar är som följer: yttre eller inre effekter på det genitourära systemet - ökad utsöndring i prostata - en ökning av prostata - ett fel i prostatakörteln.

  Vad är prostatens hemlighet? Läs i vår artikel.

  Faktorer som bidrar till utvecklingen av sjukdomen kan vara:

  • Oregelbundet sexuellt liv, eller vice versa, frekvent promiskuitet;
  • Biverkningar på arbetet: alltför hårt arbete med lyftvikt och så vidare;
  • Redan existerande sjukdomar: prostatit, malign tumör.

  Den medfödda formen av prostatacystosen är resultatet av abnormiteter i utvecklingen av skrotet eller könsorganet i ett skede i fostrets liv.

  Hur manifesterar prostata cysten sig?

  Illamående under lång tid kan inte ge någon oönskade besvär och finns oavsiktligt förebyggande. När cysten ökar kan personen känna följande symptom:

 • Svårighet med urinering
 • Falsk uppmaning till toaletten, på grund av en känsla av blåsans fullhet;
 • Hyppig användning av toaletten på natten;
 • Kroppstemperaturen överstiger inte 37,2 grader;
 • Ritning smärta i ljummen;
 • Smärta med utlösning;
 • Problem med erektion.
 • Sällan kan prostatacystosen leda till impotens. Detta beror oftast på den redan existerande inflammationen.

  Urgent behöver se en urolog om man tillsammans med huvudsymptomerna känner smärta i ljummen, ger till rektum, omöjligheten att tömma blåsan.

  Om en infektion kommer in i cysten kan den börja process av suppuration, vilket leder till svåra konsekvenser och långvarig behandling.

  Diagnos av sjukdomen

  Urologen frågar patienten om de symptom som stör honom och fortsätter sedan till en extern undersökning. Redan under palpation kan en erfaren specialist bestämma förekomsten av någon form av utbildning.

  För att klargöra diagnosen och skilja den från andra, ytterligare diagnostiska metoder:

  • Allmänt blodprov. Det avslöjar en ökning av ESR, olika typer av leukocyter, ett skifte i leukocytformeln;
  • Allmän analys av urin. Visa också en ökning av vita blodkroppar;
  • USA. Den mest exakta metoden för forskning i prostatacyst.

  Det är sällan ett behov av urethrocystography, vilket kommer att ge en mer detaljerad bild av sjukdomen. Och om du misstänker en malign tumör, gör en punktering och undersök vätskan av cystisk utbildning.

  Hur man behandlar

  Om en liten cyste finns, överstiger inte 2 cm och stör inte patienten, läkarna tar en vänta och se attityd och bara titta på den.

  I detta fall rekommenderas patienten att genomgå en ultraljudsundersökning en gång var sjätte månad.

  Kan utses drogterapi, som inkluderar:

 • Mottagande av antispasmodik och antiinflammatoriska läkemedel: "No-shpa", "Diclofenac";
 • Antibiotika med ett brett spektrum av åtgärder. Om en infektiös eller bakteriell art av sjukdomen detekteras. Till exempel "Amoxicillin".
 • Operativ ingrepp utförs i svåra fall, när en cyste är suppurated eller det växer ständigt. spendera punktering cystisk utbildning. Detta är en mini-operation, när en punktering görs genom urinröret, bildas väggarna i formationen tillsammans av en viss apparat.

  Om storleken är för stor tar cyster bort det.

  Traditionella behandlingsmetoder

  Healers har alltid ett magiskt piller mot alla sjukdomar. Behandlar folkmedicin och cystprostata.

  En man bör förstå att det bara är nödvändigt att tillgripa det som en extra hjälp, att kombinera läkemedel som ordinerats av en läkare och "farmors" dekoder.

  Några populära recept:

  1. Infusion av burdock. Krama omkring 400 ml juice från kruset, tillsätt 100 ml vodka. Insistera dagen. Ta 1 matsked en halvtimme före måltiderna.
  2. Samling av örter. I lika delar tar linfrön, björkblad, klyft och plantain. All mala, det blir 3 matskedar örter. Tillsätt en liter kokande vatten och insistera i en sluten burk eller termos i 3-4 timmar. Ta 50-100 gram tre gånger om dagen tills symtomen försvinner
  3. Kommer att hjälpa till vid behandling av prostatacystrar vanlig pumpajuice. Den är full för måltider två gånger om dagen: morgon och kväll. För smak kan du lägga till lite honung;
  4. Du kan prova recept från valnötter. Ta sina skal i en mängd av ca 10 stycken, häll vodka (500 ml) och insistera i en vecka. Sedan dricker de 1 matsked två gånger om dagen i 10 dagar.
  till innehållet ↑

  Konsekvenser av sjukdomen

  Prostatacysten, som når en stor storlek, kan leda till suppuration och spontan dissektion. Detta är ett farligt tillstånd som kräver omedelbar operation.

  Dessutom leder den konstanta retentionen av urinering till problem med njurarna. Och om problemen med sexlivet kan inte nämnas. Därför, trots den oskyldiga kursen i allmänhet, med prostatacysten är det nödvändigt att vara uppmärksam och följ noga all doktors instruktioner.

  För att förhindra problem med prostatakörteln borde en man leda en aktiv och hälsosam livsstil, det vill säga motionera, äta rätt och genomföra förebyggande undersökningar i tid.

  Hur man tar bort cysten med en laser, se i videon:

  Hur man behandlar en cyste i prostata

  Cystiska formationer kan bli ett allvarligt problem. De uppstår absolut i något organ. Det är inte så sällsynt att läkare diagnostiserar prostatacystosen. Denna avvikelse observeras i nästan en femtedel av hela manliga befolkningen. Mycket sällan är denna patologi medfödd. Oftast förvärvas det och orsakas av olika patologiska processer i prostatakörteln.

  Var kommer cysten i prostata från?

  Cystisk neoplasma i prostata strukturerna kan knappast kallas ett trevligt fenomen. Och i själva verket med det är det nödvändigt att möta nästan 20% av männen i hela världen.

  Endast två huvudorsaker leder till att cysten uppträder:

  1. Avbruten process av utflöde av vätska från prostatakörteln;
  2. Hög utsöndring av prostata.

  Med sådana avvikelser, som vid första anblicken kan tyckas obetydlig för män, ökar risken för en cystisk blåsa flera gånger.

  Cystisk neoplasm förekommer oftare hos äldre män

  Riskfaktorer

  Mer sannolikt förr eller senare att möta en cystisk tumör i prostata är personer som kännetecknas av följande villkor och beteende:

  • Förekomsten av prostatahyperplasi, som fortskrider i godartad form;
  • Alltför aktivt sexliv eller brist på det;
  • Påverkan på kroppen av skadliga faktorer i samband med yrket. Till exempel, regelbundna lyftvikter.

  Om en man har 2 eller fler riskfaktorer, kommer han inom en snar framtid att ha en cyste i genitourinary systemet. För att förhindra detta kommer det att bidra till den fortsatta diagnosen av de relevanta organen för patologiska förändringar.

  symtomatologi

  Prostatacysten hos män har inga specifika tecken som indikerar exakt denna överträdelse. Alla hennes symptom är mycket generaliserade. På grund av detta förstår människor inte alltid att de är oroliga och till vilken specialist som ska ansöka för att bli av med obehag.

  Symtom är inte specifik. Det kan till exempel vara en minskning av libido

  Utseendet på prostatacystrar kan ge sådana symptom:

  • Ökad urinering;
  • Smärta vid utlösning;
  • Smärta vid tömningen av urinblåsan;
  • Ökad kroppstemperatur;
  • Tillfällig impotens;
  • Minskad sexuell lust och sexuell aktivitet.

  diagnostik

  För att bekräfta förekomsten av en prostatacyst måste patienten genomgå en diagnos. Precis bestämma doktorns diagnos kommer att hjälpa resultaten av följande studier:

  1. ultraljud;
  2. Analys av blod och urin;
  3. MRI;
  4. urethrocystography;
  5. Sperma.

  Hittills är ultraljud en av de mest effektiva och informativa. Det låter dig visuellt bedöma tillståndet hos prostata, där den cystiska bildningen växer. Före ultraljud utförs palpation av problemplatsen nödvändigtvis. Om cysten är stor nog, kommer läkaren att kunna sondra, bedöma storlek och densitet.

  Cysten är tydligt synlig på ultraljud, även om den är liten

  Läkare särskiljer flera sorter av cyster som kan detekteras i strukturerna i prostatakörteln. Var och en av dem har sina egna manifestationer och konsekvenser.

  Det finns cystiska formationer av dessa typer:

  1. Sant och falskt. Den första bildas i prostatakörtelns vävnader. Falska är svåra att känna igen, eftersom de kan likna en av prostataens lobula. Inuti sådana cyster är en vätska;
  2. Inflammat och icke inflammerat. Den första verkar mot bakgrund av inflammatorisk process, som fortskrider i en akut form. I den cystiska tumören kan innehålla pus. De senare är mer benägna att orsakas av kroniska sjukdomar;
  3. Infektiös och icke-infektiös. Cystor av den första typen orsakas av inflammation, som uppstod på grund av infektion i det genitourinära systemet med en patogen mikroflora. Icke-infektiösa formationer uppstår vanligtvis på grund av påverkan på organet av ett antal fysiologiska processer;
  4. Multipel och singel. Distributionsprincipen för dessa arter är förståelig.

  Beroende på vilka ogynnsamma faktorer som påverkar prostatakörteln bestäms platsen för den cystiska tumören och egenskaperna hos dess manifestation.

  behandling

  Modern medicin erbjuder flera effektiva sätt som hjälper till att utföra effektiv behandling av cyster i körteln. Valet av denna eller den här tekniken beror direkt på de faktorer som provocerade sitt utseende. Omfattningen av neoplasmen och dess variation beaktas också.

  Om cysten är liten, begränsar man vanligtvis sig till observation

  Du kan behandla cysten på följande sätt:

  1. Observation. Om den cystiska tumören inte påverkar människans övergripande välbefinnande och inte ger ont, är behandlingen inte nödvändig. Det är också värt att lämna neoplasmen ensam om den inte överskrider 2 mm. Det är bäst att begränsa dig till en enkel observation av patologins utveckling så länge som möjligt.
  2. Mottagning av läkemedel. Cystenen kan härdas med medicin endast i början av utvecklingen. Valet av apoteksprodukter kommer att bero på orsaken till neoplasmen. Läkemedlet ska ordineras av en läkare;
  3. Punktering. Om cysten är mycket stor börjar den påverka urinprocessen. För att eliminera överträdelsen föreslår läkare att patienter utför sådan behandling.
  4. Sclerotherapy. Ett modernt förfarande som innebär införande av en speciell botemedel mot cysten. Det leder till limning av dess hålighet, varigenom tumörens tillväxt förhindras.
  5. Operationsavlägsnande. När cysten når en stor storlek är det enda alternativet att ta bort det kirurgiskt.

  Punktera cyst under övervakning av ultraljud

  Huvudterapin kompletteras ofta med behandling med folkmedicin.

  komplikationer

  Konsekvenserna av en obehandlad cysta, som påverkades av prostatakörteln, kan vara mycket allvarliga. Läkare varnar för sådana komplikationer:

  • Purulent fusion av den drabbade vävnaden;
  • Urinretention i akut form;
  • Deformation och kompression av körtelvävnaden;
  • En sönderbruten cysta.

  Självklart upplever inte alla patienter de listade komplikationerna. Däremot utsätter du inte din hälsa för fara igen. Det är bättre att börja behandlingen av en cystisk tumör i tid för att undvika mer livshotande förhållanden.

  Du kan inte bara ignorera närvaron av en cyste - det hotar med mycket allvarliga komplikationer

  Populära Frågor

  För första gången efter att ha hört om sin diagnos börjar män att fråga olika frågor som rör deras hälsa och utvecklingen av cystor i prostatakörteln.

  Är det möjligt att massera med en cyste?

  Endast en läkare kan bestämma om man ska göra en massage till en patient eller inte. I de flesta fall är sådana manipuleringar oönskade, eftersom de kan provocera tumörsbrott.

  Är laster tillåtna?

  Med prostatacyst är det mycket farligt att göra övningar som är baserade på abrupta rörelser. Det är bättre att föredra lätt att ladda, sakta springa och gå till det ögonblick som full återhämtning sker.

  Kan leda till infertilitet

  Experter säger med säkerhet att cystiska tumörer inte har en skadlig effekt på en mans förmåga att bli barn. Emellertid kan ett sådant problem att dyka upp i en patient på grund av alltför aktiva proliferations tumörer och klämma dess väggar urogenitala systemet.

  Kräftar cancer

  I medicinen dokumenterades fallen när cysten utvecklades till en malign tumör upprepade gånger. Så sådan rädsla för män är ganska motiverade. Lyckligtvis är cystisk cancer extremt sällsynt.

  Om patienter med prostatacyst diagnostiseras med några frågor om denna sjukdom, kan de alltid fråga sin läkare för nästa besök.

  Varje läkare kommer att erbjuda dig ett antal sätt att behandla prostatit, från trivial och ineffektiv, till radikal

  • du kan regelbundet ta en behandling med tabletter och rektalmassage, gå tillbaka var sjätte månad;
  • du kan lita på människornas medel och tro på ett mirakel;
  • gå till operation och glöm sexlivet...

  Prostata cyst: allt en man borde veta

  Medicinsk statistik visar att cystiska formationer kan förekomma på nästan vilket organ som helst. Undantaget är inte heller organen i det genitourära systemet hos män. Prostatacysten finns i cirka 20% av den manliga befolkningen på planeten.
  Faktorer som ökar risken för att utveckla cystor är tillgängliga vid alla åldrar. Detta kan vara en viss typ av arbete, för mycket sexliv och många andra faktorer. Men det leder inte till patologin, den är föremål för omedelbar diagnos och behandling.

  Vad är prostata cysten?

  Precis som någon cystisk bildning är cysten på prostata en kavitet som är fylld med vätska. I de flesta fall förvärvas sjukdomen. Men i medicinsk praxis finns det fall då prostatacysten var medfödd.
  Majoriteten av patienterna som klagar på patologi är medelålders och äldre män. Medelåldern är ungefär 55-60 år. Dock kan sjukdomen detekteras hos unga pojkar i åldern 23-25 ​​år. Så hos pojkarna i denna ålder, är det oftast cyste av ejakulatorisk kanal.
  I de fall då cysten är medfödd, kan du bestämma den vid vilken ålder som helst. Den har en märklig form som kan likna en droppe. På grund av det faktum att den huvudsakliga platsen för sin plats i regionen av den sällsynta tuberkeln, är dess andra namn cyste av den sällsynta tuberkeln.

  Var kommer cysten i prostata från?

  Den främsta orsaken till cystisk utbildning på prostata är läkare som kallas överskottshemlighet som produceras av denna kropp. I samband med sin stora mängd stör utflödet av prostatajuice i körteln.
  Det noteras också att män riskerar att utveckla patologi:

  • vilket leder till alltför aktivt sexuellt liv eller dem som det inte är regelbundet eller frånvarande alls;
  • aktiviteter som är förknippade med svåra arbetsförhållanden. Till exempel överföringen av tunga föremål eller närvaron i rum med stark vibration;
  • med samtidiga sjukdomar i reproduktionssystemet, till exempel prostata adenom eller prostatit;
  • klagar på obstruktionen av prostata-kanalerna, orsakade av att de kläms på grund av tumörernas och andra tumörers utseende.

  När det gäller medfödd patologi kan orsaken vara den felaktiga bildningen av Muller-kanaler, liksom avvikelser i utvecklingen av könsorganen.

  Typer av patologi

  Enligt doktorerna är de cystiska formationerna på prostata uppdelade i flera typer. Beroende på vilken typ av sjukdom som diagnostiseras är dess manifestationer olika.
  Hittills finns det cystiska formationer av följande arter.

  1. Den sanna och falska cysten i prostata. Sanna cyster ligger i vävnaderna i prostatakörteln. Falsk erkännande är mycket svårare. Även med diagnos uppträder utbildning som en av klövarna i körteln. Inuti en sådan cyste finns det alltid en vätska.
  2. Cystor, åtföljd av inflammation och utan det. Inflammatoriska cystor förekommer på grund av inflammatorisk process i kroppen. Som till exempel en cyste av en seminal vesikel eller inflammation i det sällsynta tuberkletet, en höjd. Inuti håligheten hos en sådan cyste innehåller pus. Denna process är redan i den akuta fasen. Den andra formen av utbildning förekommer på grund av vissa kroniska störningar.
  3. Utbildning av smittsam och icke-infektiös natur. Infektionscystor verkar som ett resultat av en inflammatorisk process som uppstår när bakterier som orsakar inflammation förekommer i genitourinärsystemet. Utvecklingen av icke-infektiös typ av cyste påverkar ett antal fysiologiska faktorer.
  4. Bildande av medfödd och förvärvad form. Den första formen är sällsynt. Det kan innefatta problem med vas deferens, oftast de ligger vid basen av körteln. Den andra formen uppträder under en mans liv och diagnostiseras oftare vid vuxen ålder.
  5. Multipla och enkla cystiska formationer.

  När man utför en diagnos är det viktigt att överväga vad som ledde till uppkomsten av patologi och redan från detta, bestämma läget för patologin och manifestationen av sjukdomen.

  Hur prostatacystosen manifesterar sig

  Prostatacysten refererar till sjukdomar som är viktiga för att diagnostisera i tid för att förhindra utveckling av komplikationer. Men ofta upptäcks en patologi hos män av en slump eller senare. Saken är att i de flesta fall i prostatacystorna flyter utan symptom, eller de är så obetydliga att de inte uppmärksammar.
  Om sjukdomen uppträder utan inflammation har det vissa symtom som är viktiga att känna igen. Men om infektionen tränger in i utbildningens hålighet börjar pus att bilda sig i det, vilket provar utseendet av uppenbara symptom. Tecken som svår smärta vid urinering eller utseende av blod i urinen och spermierna går snabbt till sjukhuset.
  Cystenen kan bildas på vilken del av prostata som helst. Med en ökning i dess storlek kan den blockera urinröret och till och med passagen i ändtarmen. Störningar av utflödet av prostatajuice kan också orsakas av utseende av ett cystiskt hålrum i prostata.

  Symptom på sjukdomen

  Trots det faktum att sjukdomen inte har tydligt uttalade symptom finns det fortfarande ett antal tecken på vilka det är möjligt att bestämma prostatacysten. Sådana symtom inkluderar:

  • svårighet att urinera, smärta i början av tömningen av urinblåsan;
  • frekvent uppmaning att urinera, vilket är speciellt karakteristiskt för natttimmar;
  • liten ökning av kroppstemperaturen;
  • försvagad erektion och snabb utlösning;
  • svag bäckensmärta
  • minskning av trycket i urinströmmen;
  • smärta och obehag vid utlösning
  • erektil dysfunktion.

  Sådana tecken är karakteristiska för många sjukdomar hos det manliga reproduktiva och urinvägarna. Om detta är det första fallet av sådana symptom, bör behandlingen startas först efter en noggrann diagnos, vars mängd föreskrivs av urologen

  diagnostik

  Innan du utser en behandling måste läkaren se till att sjukdomen är en prostatacyst. För att göra en noggrann diagnos är det nödvändigt att göra en grundlig diagnos. Diagnos av prostatakörteln innefattar:

  • palpation av prostata genom tjocktarmen;
  • ultraljudsundersökning av prostata, vilken är den mest informativa diagnosmetoden;
  • analys av urin, blod och spermier, och även juice av en prostata;
  • i det fall cysten når en stor storlek rekommenderas det att utföra punkteringen och undersöka innehållet för att bestämma orsakerna som orsakade bildandet;
  • magnetisk resonansbehandling ger fullständig information om utbildningsstrukturen och dess storlek.

  Också tillräcklig information kan erhållas genom att genomföra en transrektal ultraljud. Ett sådant förfarande utförs emellertid ganska sällan på grund av smärta och vissa kontraindikationer, såsom hemorrojder, rektala fissurer eller tarmobstruktion.

  Är det alltid nödvändigt att behandla en cyste?

  Innan behandlingen startas är det viktigt att se till att det är nödvändigt. Om en man har en infödd cystisk bildning, och det orsakar inte obehag och påverkar inte reproduktiva funktioner, kan behandling inte behövas. Också av storleken på cysten bör inte överstiga 2-3 millimeter.
  Prostata, på vilken de förvärvade cysterna finns, är föremål för tvångsbehandling. Detta beror på att de förekommer under påverkan av vissa negativa faktorer och har egenskapen att öka i storlek. Deras tillväxt, i nästan alla fall, orsakar ett antal komplikationer hos män och obehag. Omedelbar behandling bör inledas om det finns samtidiga sjukdomar i det genitourinära systemet eller biverkningar observeras.

  medicinering

  Valet av hur man behandlar en cyste beror på en mängd olika nyanser, till exempel från vilka symtom på sjukdomen, vilken typ av sjukdom det finns en inflammatorisk process eller en cyste som flyter utan den. De huvudsakliga metoderna för behandling av patologi är observation, punktering eller kirurgisk ingrepp.
  Om utbildning inte orsakar obehag och inte orsakar komplikationer, föredrar läkare att följa utvecklingen. Men om cysten börjar öka dramatiskt, ordinerar läkaren läkemedel som hjälper till att hantera sjukdomen. Vilken typ av läkemedel som ska ordineras bestäms av diagnosens resultat, graden av utveckling och storlek på utbildningen och orsakerna till det.
  De viktigaste metoderna för att bekämpa prostatit är:

  • antibiotika;
  • medel som lindrar smärt syndrom;
  • droger som hjälper till att återställa normal prostatafunktion;
  • i vissa fall utnämningen av hormonella droger.

  Kirurgisk behandling

  I det fall då läkemedelsbehandlingen inte ger den önskade effekten, tillgriper de en operativ behandlingsmetod. Valet av en kirurgisk metod för att eliminera cyst beror på patientens allmänna tillstånd. Före operationen utförs en punktering för att bestämma orsaken och typen av patologi. Läkaren bygger upp behandlingsplanen så att den passerar med minimal förlust av prostatafunktionen.
  Hittills är de huvudsakliga metoderna för kirurgisk behandling avloppet av innehållet i cystisk utbildning, laparoskopi, enukleation av cysten med laser.
  Dränering av innehållet från cysten görs på följande sätt. Den cystiska håligheten är genomborrad med en tunn lång nål, med hjälp av vilken dess innehåll pumpas ut. Efter att kaviteten är genomborrad införs etanol i inredningen. Detta ämne främjar skleros av vävnader och limning av hålrummets väggar med varandra. Denna metod för att avlägsna utbildning är endast tillämplig i sin godartade karaktär.
  Laparoskopi är en operation för att avlägsna cystisk bildning genom små hål. Fördelen med denna typ av kirurgisk behandling är att det inte är traumatiskt och det krävs en kort tidsperiod för att återställa patienten.
  Enuktering av cysten utförs vid komplex behandling av prostata adenom. Denna metod är tillämplig när cysten förstoras till stora storlekar. Kategoriskt är det inte lämpligt att använda laserbehandling för ackumulering av pus i kaviteten eller i malign formation.

  Traditionella behandlingsmetoder

  Traditionell medicin ska inte helt ersätta den traditionella vid behandling av prostatacystor. Det kan dock fungera som en extraterapi och något påskynda återhämtningen.
  Den omfattande behandlingen som kommer att kompletteras med folkmedicin, kan snabbt återvända till ett hälsosamt tillstånd. För att göra detta, använd följande produkter:

  • persilja;
  • valnötter och hasselnötter;
  • pumpa;
  • honung och biprodukter.

  Använd traditionell medicin endast efter samråd med läkaren.

  Profylax av cysten i prostata

  Det finns inga 100% förebyggande åtgärder som hjälper till att undvika sjukdomar i prostatakörteln. Vissa förebyggande åtgärder kan emellertid minska risken för att utveckla patologi.
  En av de främsta förebyggande åtgärderna är regelbunden undersökning hos urologen, speciellt det gäller män över 50 år. Också missa inte alkoholhaltiga drycker och överkolla inte din kropp.
  Även när ett problem uppstår är det absolut inte rekommenderat att engagera sig i självmedicinering. En sådan regel kommer att bidra till att undvika allvarligare hälsoproblem.

  diet

  Användningen av något av sätten att behandla prostatit ger ingen effekt, om inte följa några restriktioner i mat. Överensstämmelse med kosten för att minska manifestationen av inflammatoriska fenomen. För att göra detta är det nödvändigt att utesluta från en diet ett antal produkter som orsakar irriterande effekter.
  Sådana produkter innefattar:

  • alkohol;
  • söta kolsyrade drycker;
  • skarpa, stekta och feta livsmedel;
  • halvfabrikat;
  • konserverad mat;
  • mjölprodukter.

  Dessutom rekommenderar läkare att utesluta från kosten frukter och grönsaker som innehåller mycket syror eller främja aktiv gasproduktion.

  komplikationer

  Komplikationer av effekterna av "akut" prostatit uppstår alltid oväntat för patienten. Och om mannen fortfarande har kronisk prostatit, leder den infektiösa prostatit, med otimlig behandling, till ett antal komplikationer.
  De vanligaste komplikationerna är abscess i prostata, dess skleros. Bildandet av cystor på prostatakörteln är inte ett sällsynt fenomen vid långvarigt återtagande från behandlingen. Även i körteln kan stenar bildas som påverkar männs genitourära funktion. Med svår form av sjukdomen är infertilitet möjlig.

  Riskfaktorer

  Prostatacysten hos män är inte ett sällsynt fenomen. För det mesta ger de jobb, och tar hand om sin egen hälsa, det finns ofta inte tillräckligt med tid. Konstanta påfrestningar och överbelastning minskar kroppens försvar, vilket bidrar till utvecklingen av cystiska formationer.
  Även neoplasmen förekommer ofta hos personer som har promiskuitet, föredrar att ha analsex, benägna att frekventa förkylningar. Riskfaktorerna som framkallar denna patologi kan listas under lång tid, så läkare råder dig att söka hjälp vid sjukdoms minsta manifestation.

  Kan prostatacystosen leda till infertilitet?

  Denna fråga bekymrar nästan alla män, även de som inte har denna patologi. Är cysten på prostata en farlig effekt på mänens reproduktiva funktion. Läkare bekräftar att patologi kan orsaka infertilitet. Detta beror på det faktum att sjukdomen leder till:

  • minskning av antalet spermatozoer i ejakulatet;
  • minska deras rörlighet
  • framväxten av morfologiska defekter av spermatozoa.

  Man kan dra slutsatsen att prostatit och infertilitet ofta följer med varandra, och därför bör varje man som bryr sig om sin egen hälsa och framtida avkomma ta detta problem med största allvar.