Huvud
Analyser

Blåsor. Seminala vesiklar. Inflammation av seminala vesiklar. Behandling, symptom, diagnos

Prostatacystan diagnostiseras oftare hos män äldre än 50 år och representerar en avgränsad hålighet fylld med flytande innehåll.

I regel är cysta i prostata godartade och maligna sällan. Patologier är föremål för män av alla åldrar, men en korrelation är etablerad - ju äldre, desto större är risken för att utveckla cystisk neoplasma.

Symtom är ospecificerad, det går inte att upprätta en diagnos vid transrektal palpation av prostata.

För diagnos används ofta TRUS (transrectal ultraljud). Om det finns misstankar om en illamående process utförs magnetisk resonansbildning för att bedöma cyst (tumör) förhållandet till närliggande vävnader.

Vad är prostata cyster?

Isolera medfödda och förvärvade cystiska neoplasmer, sann och falsk, inflammatorisk och icke-inflammatorisk genesis, komplicerad och utan komplikationer.

Medfödda cyster, i sin tur uppdelad i cyster i livmodern i prostata, Mueller-kanalen, den seminal vesikeln, vas-deferensema.

K köpt godartad cystisk hyperplasi, parasitiska och retentionscystor, cyster i ejaculatorisk kanal, abscess och cystisk cancer.

Prostatacystor diagnostiseras på sonogram på grund av typisk lokalisering och karakteristiska konturer. Ibland utförs transrektala biopsier under ultraljud för att fastställa en definitiv diagnos.

Medfödda cyster

Ofta möter urologer cystor i prostata, som uppstår på grund av dess hyperextension. Formen är päronformad eller droppformad, konturerna är släta. För basen av det sällsynta tuberkletet sticker inte ut. Vid aspirering av innehållet erhålls en gulaktig vätska utan spermatozoa.

Frånvaron av minskning (försvinnande) av kanalen i sig vid embryogenesprocessen leder till bildandet av Mullerian-kanalcystret.

Cysten i den Mulleriska kanalen är ansluten till det sämsta tuberkletet, främjar stretchning av prostatakapseln, den kan innehålla konkretioner och ackumuleringar av salter.

Medfödda cyster i vas deferens och ejaculatorisk kanal diagnostiseras sällan och i de flesta fall kombineras med andra anomalier. Årsaken till utveckling - atresi - är den medfödda frånvaron av ett naturligt utloppshål.

I regel går patienten till mottagning med klagomål efter det att ett aktivt sexuellt liv har uppstått, ibland är det enda tecknet på en förkalkad cysta blodets utseende i spermierna. Neoplasmerna kan ha samband med blåsan, vilket kommer att manifesteras av hematuri. I innehållet av inaktiva spermatozoa.

Förvärvade cyster

Godartad cystisk hyperplasi prostatakörteln - bildandet av många små cyster i övergångszonen i prostata. Detta leder till komprimering av centrala och perifera områden.

PI cystor i ejaculatorisk kanal med ultraljudsundersökning är expansionen av den partiella vesikeln på sidan av lesionen synlig.

De flesta cyster i ejaculatorisk kanal framträder på grund av dess obstruktion. De ligger vanligtvis i stället för den förväntade passagen av ejakulatorisk kanal i

Prostata cyster i retinalen utvecklas på grund av dilatation av glandulära lobuler med förvärvad blockering av små kanaler. De kan förekomma på något av prostatakörteln, oftare i periferin.

Trots att maligna neoplasmer i prostata förekommer ofta - utvecklas sällsynt den cystiska formen av cancer. Ultraljud diagnos av maligna cystor oregelbundna former, blandade innehåll, visualiseras hypoechoic områden - ledande en undersökning om prostatacancer (prostataspecifikt antigen och transrektal biopsi av prostata).

Vad bidrar till bildandet av cystor

Fördjupande faktorer för bildandet av cystor:

 • ökad utsöndring av körtlar;
 • godartad prostatahyperplasi;
 • kronisk prostatit med frekventa återfall
 • cancer;
 • trauma till könsorganen;
 • prostata stenar;
 • fibros av prostata;
 • stagnation i bäckenorganen (brist på fysisk aktivitet som krävs, varicose bäckenvenerna, oregelbunden sexuallivet eller, omvänt, sexuella övergrepp (masturbation, avbrutet samlag, etc.).;
 • kirurgiska ingrepp och manipulationer på prostatakörteln.

Professionella aktiviteter relaterade till vibrationer anses också vara riskfaktorer.

Symtom och tecken på prostatacyst

Små cyster är mer benägna att vara ett resultat i ultraljudsundersökningar.

Kliniska symptom beror på platsen för bildningen, dess storlek, samtidig prostata sjukdomar.

Om cysten har en komprimerande effekt på urinröret uppträder klagomål som är karakteristiska för urinflödet på grund av obstruktion av nedre urinvägarna:

 • förändring i urinströmmens kvalitet;
 • behöver drabbas av urinering
 • obehag under urinering
 • känsla av ofullständig tömning av blåsan;
 • smärta under sex, intensifierar med ejakulation
 • retrograd ejakulation;
 • kränkningsförmåga
 • obehag i perineum;
 • lågkvalitativ feber.

Hur man diagnostiserar prostatacystan

När man samlar klagomål och palpation av prostata genom endotarmen, kan man inte alltid förutse en diagnos, för den här utbildningen borde gränsar mot ändtarmen.

För att klargöra diagnosen utförs ultraljud med en transrectal sensor.

Vid ultraljudsdiagnostik med transrektal åtkomst ses bäst cystor med en diameter större än 10 mm, i normala transabdominala studier kan små formuleringar inte diagnostiseras.

MR är en mer informativ metod, men med tanke på den höga kostnaden tillgodoses magnetisk resonansbildning endast för misstänkt prostatacancer.

Ibland kan du behöva uretrocystoskopi (periuretral prostatacyst) eller uretrografi.

När urinvägsutflödesbesvär utförs uroflowmetri.

Laboratoriediagnostik

Det finns inga specifika laboratoriediagnostiska tester som otvetydigt kan bekräfta närvaron av en cyste i prostatakörteln.

Hemligheten hos prostata kan innehålla röda blodkroppar, leukocyter, som kan uppstå med en rad urologiska patologier.

I den allmänna analysen av urin är det i regel ingen förändring, undantaget är en cyste som kommunicerar med urinhålan, där urin kan separeras från blodet.

Spermogram hjälper till att svara frågan om att bibehålla fertiliteten hos män.

Behandling av prostatacyst

För små tumörer (upp till 6-8 mm) observerade i dynamiken: De ger blod en gång om året på PSA och utförs TRUZI.

Om du har data för inflammatorisk behandling, föreskriv antibakteriell, antiinflammatorisk behandling.

Fysioterapiprocedurer för prostatacyst, särskilt i ålderspatienten, visas inte, eftersom de kan provocera aktiv tillväxt.

Av samma skäl rekommenderar läkare att man undviker droger för lokal behandling, vilket kan förbättra metaboliska processer och blodcirkulation i körteln.

Operationer med prostatacyst

Med betydande storlekar av cystor, uttalas komprimering av vävnader och klagomål som inte försämras mot bakgrund av läkemedelsbehandling, tillgripa kirurgiska ingrepp. Valet beror på neoplasmens placering, dess typ (enkel cyst eller komplex, med septa), storlek och potentiell skada.

Som regel kan prostatacysten i modern urologi avlägsnas med en minimalt invasiv metod som gör att du maximalt kan behålla prostatafunktionerna.

Cystor följer ofta godartad glandulär hyperplasi, det är utvalt vad som precis bidrar till utvecklingen av symptom på obstruktion av nedre urinvägarna.

Innan beslutet om operationen kan tilldelas alfa-blockerare.

Den enkla prostatacystfunktionen utförs med hjälp av en tunn nål under ultraljudskontroll. Den erhållna vätskan analyseras för atypiska (cancer) celler.

För att uppnå en kollaps av väggarna med efterföljande ärr införs en speciell lösning i formens hålighet - sklerosanten.

Om cysten leder till en återkommande kronisk inflammatorisk process noteras dess tillväxt eller suppuration - avlägsnandet är transrektalt eller transuretralt.

Laser-nukleering av cysten (HoLEP) utförs endast i frånvaro av prostatacancer och abscess.

I vissa kliniker utförs transuretral resektion (TUR).

Biverkningar av cyst i prostata

Om det inte behandlas, kan hancystret i prostata leda till följande:

 • akut retention av urinering
 • härdning;
 • en abscess;
 • prostata stenar;
 • akut inflammation
 • infertilitet;
 • retrograd ejakulation;
 • brott av cystor med infektion;
 • prostatacancer (i sällsynta fall med malignitet utvecklar cystisk prostatacancer).

Det är inte alltid möjligt att förebygga patologi, men med avvisande av dåliga vanor, årliga läkarundersökningar, snabb behandling av inflammation, undvikande av provokationsfaktorer och förebyggande av STD, minskar chansen att utveckla en cysta i prostata.

Mishina Victoria, urolog, medicinsk granskare

Hur man bestämmer och botar vesikulit?

Vesikulit är en sjukdom av sällsynta vesiklar av inflammatorisk natur. Seminala vesiklar - orgelparrerade, belägna nära prostata. När kroppen, inklusive det urogenitala systemet, fungerar normalt, fungerar de som en lagringsenhet för lagring av den prostatiska utsöndringen. Vesiklarnas komponenter är kroppen, basen och utsöndringskanalen.

Former och symtom på sjukdomen

Hos män kan sjukdomen uppstå i latent form under lång tid. Diagnos är komplicerad, och inflammation är farlig. Sjukdomen kan uppstå mot bakgrund av en kronisk form av prostatit och andra sjukdomar. Symptom i detta fall indikerar en primär sjukdom.

Symptom på sjukdom - feber, svårighet att urinera, smärta i perineum, spermier kan vara med bloddroppar, då blåsan blir mer smärtsam. Behandling av vesikulit i detta fall bör genomföras utan dröjsmål, eftersom det finns ett hot om allvarliga konsekvenser.

Akut form

Sjukdom i den akuta formen hos män är en inflammatorisk process i partiella vesiklar. Inflammation åtföljs av symtom på förgiftning av kroppen och uttalade smärtsamma förnimmelser. Som ett resultat av ett akut tillstånd uppträder en hög feber, en person rysar, svår huvudvärk är skrämmande. Det finns smärtor i ändtarmen och urladdning med blod under utlösning.

Specifika symptom på akut sjukdom:

 • smärta i ljummen och bäckenet, ger till sakrummet;
 • Ensidig karaktär av smärta observeras, även om lesionen av partiella vesiklar är bilateral;
 • obehagliga känslor uppkommer när tarmen är tom och överflödar med urinblåsan;
 • utlösning är smärtsam
 • män har klagomål om generell sjukdom, huvudvärk och temperatur.

Diagnos av akut inflammation innefattar leverans av urinanalys och analys av vätska från sällsynta vesiklar. Ultraljudsundersökning är obligatorisk, inflammerade blåsor är lätta att känna igen: de är förstorade. Behandling av vesikulit hos män utförs med antibiotika med ett brett spektrum av verkan. Ytterligare läkemedel används: laxermedel, antipyretika, fysioterapiprocedurer.

Självbehandling är strängt förbjuden, vilket resulterar i att spänningar och purulent fyllning av partiella vesiklar är möjliga. Detta tillstånd inbegriper kirurgisk ingrepp.

Kronisk form

Kronisk vesikulit är en form av skada på seminalblåsor av inflammatorisk natur, som har en långvarig kurs. Kanske utseendet av sjukdomen parallellt med prostatit, uretrit. När den kroniska formen verkar tråkig smärta i nedre delen, uppstår, oberoende av kroppens position. Patienten känner av svaghet och trötthet, smärta i det suprapubiska och inguinala området som ges i testiklarna och ändtarmen. Det finns frekvent uppmaning att urinera, försvagad urinström, urladdning ur urinröret och klåda.

 • långvarig smärta efter sexuell kontakt
 • ofrivillig utlösning;
 • smärta vid erektion och ejakulation
 • värk i smärtbenen
 • dysuri eller smärtsam, svår urinering.

Kronisk vesikulit är svår att diagnostisera hos män, symptomen är inte unika och liknar andra sjukdomar. Diagnos innebär att man utför palpation och laboratorieundersökning av hemligheten. Röntgen- och uretrografi är hjälpmetoder. Vid diagnos bör kronisk vesikulit differentieras från cystor, tumörer, tuberkulos av vesiklar i partiklarna.

Återhämtning kommer med en framgångsrik tömning av hemligheten hos den partiella vesikeln. Detta hjälpas av en massage, från början av prostata och passerar till toppen och baksidan. När en massage inte ska vara smärtsam. Den kombineras med diatermi, lera applikationer och stillasittande bad. Behandling av vesikulit är lång och bör vara systemisk.

Inflammation av prostata

Det finns provokationsfaktorer som orsakar patologins utveckling: sjukdomar i det genitourära systemet av akut eller kronisk natur, hypotermi, perinealskador, oregelbundet sexuellt liv, stillasittande livsstil. Infektion, fångad i prostata, orsakar utvecklingen av prostatevikulit, vilket är en inflammation i prostata. Det kan också uppstå med kronisk förstoppning på grund av nedsatt blodflöde och lymfcirkulation i bäckenorganen hos män.

Symtom på denna form av sjukdomen hos män är klassisk. Illamående kännetecknas också av en överträdelse av sexuell funktion och möjligheten till befruktning. Behandling kombinerar antibakteriell terapi med immunokorrigeringsmedel och fysioterapi.

Bilateral inflammation av seminala vesiklar

Inflammatorisk process, som äger rum i båda seminalblåsorna, kallas bilateral vesikulit. Inflammation uppstår ofta som en oberoende patologi. Också orsaken till utseendet kan vara patogena mikroorganismer som tränger in i blåsorna genom urinrörets väggar, från de övre delarna av prostatakörteln eller de halvledande kanalerna.

Huvudsymptomen på tillståndet hos män: smärtsam och / eller för tidig utlösning, smärta i iliacområdet eller ljummen. I kronisk form är det svår smärta i perineum, ger tillbaka och orsakar obehag när tömmer urinblåsan.

Denna form av sjukdomen kan enkelt fortsätta eller ha komplikationer i form av empyema och tillströmningen av purulenta innehåll från den retrovesiska reservoaren. Diagnos av patologi bör utföras så tidigt som möjligt. Återställande av urogenitala funktioner beror på behandlingens aktuella karaktär.

Hur behandlas sjukdomen?

Hur man behandlar vesikulit, doktorn bestämmer enbart, grunden för utnämning av behandling är den diagnos som utförs. Terapi är baserad på orsakerna som orsakade sjukdomen. Komplex behandling innefattar åtgärder för att stärka immunsystemets egenskaper. Kirurgisk ingrepp utförs i svåra fall: med suppuration av partiella vesiklar.

Grundläggande behandlingssätt:

 • utnämning av antibiotika med hänsyn till de identifierade mikroorganismerna och deras känslighet för droger;
 • tar smärtstillande medel och antipyretika
 • Övergången till fysioterapiprocedurer: ultraljud, värme och massage, reducerande stasis sekretioner;
 • utseende av suppuration kräver kirurgisk behandling: en tunn nål är punkterad och spolning och avlägsnande av pus utförs.

Symtomatisk terapi som lindrar smärta är obligatorisk. För att göra detta, använd läkemedel som lindrar inflammation, smärta och också förskriva laxermedel. Sjukgymnastik är indicerat för kronisk sjukdom.

Antibakteriell behandling

Beroende på patogenen behandlas sjukdomen enligt följande:

 • Om orsaken till patologin är E. coli, föreskriv antibakteriella läkemedel: Erytromycin, Doxycyklin, nitrofuraner och andra;
 • med inflammation orsakad av sällsynta patogener: proteus, klebsiella - eller urogenitala infektioner: klamydia, ureaplasma, gardnerella - behandling är ordinerad för båda sexpartnerna. För detta används preparat av gruppen av tetracykliner, makrolider och fluorkinoloner. Det rekommenderas att slutföra två kompletta kurser på ett veckoslut.
 • Cefalosporiner, Rifampicin ordineras om sjukdomen orsakas av en specifik infektion (syfilis, tuberkulos);
 • framväxten av den inflammatoriska processen mot bakgrund av stagnation elimineras av droger Dartilin, Trental.

Hjälpterapi kan ha helande egenskaper. För detta ändamål föreskrivs läkemedel som lindrar inflammation: Diklofenak, Indomethacin och Immunmodulerande läkemedel: Tactivin, Viferon.

Hembehandling

Många män föredrar att göra egen behandling hemma. I de tidiga skeden av sjukdomen lyckas några även eliminera symtomen. Men det är viktigt att komma ihåg att behandlingen utan att få läkares råd är fylld med obehagliga konsekvenser, så det är nödvändigt att begära hjälp i en medicinsk institution.

Tänk på några recept som används för att behandla sjukdomen hos män i hemmet:

 • Ett varmt bad med kamille medicin minskar inflammation, aktiverar immunsystemets skyddande egenskaper och minskar hudens känslighet. För att göra det måste du ta 200 g kamomill och häll det i vattnet, vars temperatur inte överstiger 40 grader. Ta ett bad i en halvtimme före sänggåendet. Förfarandet bör ske under hela medicinsk behandling.
 • Ta 10 gram salvie, nässla, kalendula, Johannesört, fänkål, njur svart poppel och fältstjälk, 25 g burdock rot. Ingredienser att blanda, häll i en termos och häll ½ liter kokande vatten. Infunder 12 timmar. Ta medicinen tre gånger om dagen före måltiden, behandlingsperioden - 1 månad. Infusion har antibakteriell, analgetisk, antiinflammatorisk, immunostimulerande effekt.
 • För att behandla sjukdomen använd färskpressad juice: gurka, morot, selleri. De har en diuretisk effekt som positivt påverkar urinvägarna och ökar kroppens totala motståndskraft.

MR i ett litet bäcken i diagnosen sjukdomar i prostata

MR i ett litet bäcken i diagnosen sjukdomar i prostata

I diagnosen prostata sjukdomar är MR-rollen särskilt stor. I ekonomiskt utvecklade länder är prostatacancer i cancerstrukturen en av de första platserna, så intresset för metoderna för tidig upptäckt är särskilt stor.

MR-metoden används oftast för att detektera och differentierad diagnos av prostatacancer, samt att diagnostisera andra sjukdomar i prostata och seminala vesiklar.

Tänk på några av sjukdomar i prostatakörteln och seminala vesiklar, upptäckta genom MR-undersökning av lilla bäckenet:

1. Godartad prostatahyperplasi

Denna adenomatösa ökning i övergångszonen i prostatakörteln. Vanligtvis förekommer hos män över 50, oftast fortskrider över tiden. Kliniskt manifesterade dysuriska fenomen, försvagning av urinströmmen, kronisk urinretention.

Sällan är orsaken till prostatacancer.

a) T2-tra b) T2-sag
Zonprofilens zonalatomi är väl visualiserad, hyperplasin i övergångszonen för den inhomogena strukturen uttrycks, den perifera zonen komprimeras mot denna bakgrund. Övergångszonen sträcker sig in i blåsans lumen (b).


2. Prostatacancer.

Adenokarcinom är den vanligaste maligna prostatatumören som vanligen förekommer i periferzonen. Hos män är detta den vanligaste maligna tumören.
Kliniskt har den asymptomatiska kursen under lång tid karakteriserats; palpation, i regel definieras endast stora, perifert belägna tumörer. Urinretention, infarktisk obstruktion - sena komplikationer av adenokarcinom. Försämring av det allmänna tillståndet hos patienter uppträder med metastatisk PCa.

Förekomstfrekvensen ökar med åldern. Screening, inklusive bestämning av PSA-nivån och digital rektalundersökning av prostatakörteln, måste börja vid 50 års ålder.

a) T2-axiell bild b) T2-koronal bild.

Man, 62 år. Verifierad prostatacancer. I de bakre laterala delarna av den perifera zonen i vänster lob hos körteln (på gränsen till de centrala och apikala delarna av prostata) visualiseras platsen för den patologiskt sänkta MR-signalen. Hela kapseln i körteln behålls (stadium T2a).

T2-VI, axiellt plan. Са (санcer) - liten fokus på patologiskt sänkt MR-signal.

Platsen för den patologiskt sänkade MR-signalen i den perifera zonen i prostata vänstra lob (den centrala delen av körteln) bestäms. I detta fall visualiseras en kränkning av integriteten hos prostatakörteln (T3a-scenen).

a) T2-cor b) T2-tra c) T1FS din + C

En stor tumör detekteras av prostatakörtelns högra löv med invasionen av sin kapsel, som sprids till paraprostatisk fiber (pilar). Vid intravenös dynamisk kontrast (i) i arteriell fas definieras den uttryckta diffusivt icke-enhetliga förstärkningen av en vävnad av en tumör.

a) T2-axiell bild b) T2-koronal bild

Tumören i prostatakörtelns vänstra lob bestäms med tecken på att sprida sig till basen av vänstra sämre vesikelen (pilar, b).

Akut prostatit är en akut inflammation i prostatakörteln, som kännetecknas av tecken på förgiftning, smärta i grenen och ljumskarna, och smärtsamma förnimmelser under blåstömning och frekvent urinering (speciellt på natten). Smärta syndrom leder till svårigheter urinering, ibland till en akut urinretention.

I vissa fall är vitt eller färglöst, purulent urladdning ur urinröret möjligt.

Man, 45 år gammal. Akut prostatit. I de presenterade tomogrammen i T2-VI bestämmer axialplanet (a) och T2 med fettförträngningen i koronplanet ökningen i volymen av periferzonen, dess puffiness.


4. Absolut prostata.

Anledningen prostata abscessbildning är patogena bakterier, vilket orsakade utveckling av prostata, vid hematogen abscess - bakterier främja grundläggande platsen för infektion i kroppen.

Följande former av abscess i prostatakörteln är utmärkande:

 • Primär - om det finns en smittsam process utanför genitourinary systemet;
 • Sekundär - som en komplikation av prostatit.

För prostatisk abscess är alla symptom på prostatit karaktäristiska men mer uttalade. Det allmänna tillståndet är svårt, temperaturen är hög med frossa, takykardi, kraftig svettning. Karaktäriserad av en skarp, pulserande, ensidig (eftersom abscessen oftare påverkar en av kroppens sidor) och utstrålar i ändtarmen. Smärta syndrom leder till svårigheter i tarmrörelser och urinering, inklusive akut urinretention. I fallet med en genombrottsabscess, suddig urin eller närvaron av pus i avföringen.

a) T2-tra b) T1-tra + C c) DW

På den T2-axiella bilden (a) är mitten av den ökade intensiteten hos MR-signalen i den centrala zonen i den vänstra loben av prostatakörteln oregelbundet avrundad. Med intravenös kontrast (b) finns det en perifert förbättring av fokuset (kapsel), med icke-kontrastande centrala divisioner. På den diffusionsvägda bilden bestäms tecknen på diffusionsrestriktion från en given kavitetsbildning (abscess).

5. Åldring av den partiella vesikeln.

Fig. 35. En man, 31 år med infertilitet. På den T2-axiella bilden bestäms frånvaron av den vänstra seminalvesikeln i närvaro av de vänstra vasdeferenserna (pilarna).

6. Autosomal dominant polycystisk njure och seminal vesiklar.

Förekomsten av cyster i partiella vesiklar i autosomal dominant polycystisk njursjukdom har stor klinisk betydelse. Med ultraljud kan denna patologi felaktigt tolkas som prostatacystor.

Den kliniska bilden av polycystos kan inkludera hemospermi.

I den presenterade T2-VI med fettförträngning bestäms bilaterala cyster av partiella vesiklar (a, axialplan) och njurar på grund av flera cyster (b, frontplan).

Fig. 37. a) T1-tra FS b) T2-tra c) T1-tra + kontrast

Man, 31 år gammal. Hematuri. Bestämda cavitary omkopplare felaktigt ovalt projicerade vänster seminal vesikel med utmärkta signal vätskans egenskaper (hyperintensive MR-signal T1-VI, en - logga blödning). Med intravenös kontrast (c) finns ingen perifer vinst, vilket indikerar frånvaron av infektion i cysten.

7. Festering av cysten i vänster sämre vesikel.

Fig. 38 a) Tl-tra + Cb) Tl-cor + C

Man, 78 år gammal. Vid projiceringen av den vänstra seminalvesikeln bestäms cystisk involvering inte av humpiga konturer och tecken på perifer kontrastering av kapseln (festering cystabcess).

8. Cypern i Mullerian-kanalen.

Cysten i Mullerian kanalen är vanligare hos pojkar med hypospadier och hos intersexuella. Storleken varierar kraftigt. Kliniskt har ofta visa sig inte, men i vissa fall kan ibland uppleva obehag i mellangården, dysuri, hematuri, urinretention, urinvägsinfektion, epididymit, oligospermi.

Fig. 38. En man, 72 år gammal med prostatacancer. Den stora storleken på cysten i Mullerian-kanalen. Det finns ett fluidumintag mellan rektum och prostata längs mittlinjen. För en sådan cyste är lokalisering längs mittlinjen typisk, vilket gör det möjligt för en att differentiera den från cyste i de partiella vesiklarna.

9. Vesikulit.

Vesikulit är en inflammation av sämsta vesiklar. Kliniskt utseende av smärta över pubis och i perineum, som ges i nedre delen av ryggen, ljumsken eller sacrum. Smärta är värre med avföring och uppmaning att urinera. Vid avföring är det också en urladdning av slemhinnor, ibland med blodårer - det här är blåsans hemlighet. Dessutom, när vesiculit blir smärtsam utlösning och i sperma finns spår av blod. Det finns en erektionstörning. Det allmänna tillståndet lider: svaghet, huvudvärk, trötthet och temperatur är karakteristiska. Ofta akuta och åtföljande symptom på prostatit.

Fig. 40 a) T2-tra b) T1-tra + kontrast

Man, 34 år gammal med hematospermi. Pre-kontrast T2-VI (a) och T1-VI-bilder efter kontrast (b) i axialplanet visar en diffus förtjockning av de partiella vesikelväggarna, heterogeniteten hos deras inre struktur.

Fröcyst

Fröcyst är en utbildning som innehåller ett hålrum i kanalen eller epididymis. Hålrummet innehåller spermatocyter och spermatozoa, och utsidan är täckt med ett fibröst membran. Spermatocelernas storlek är vanligtvis liten, den växer långsamt och ger därför nästan inga symptom. Mycket sällan kan en patient känna ömhet i pungen eller en känsla av sammandragning och tryck. För att diagnostisera denna patologi används en grundlig undersökning och palpation av pungen av urologen, ultraljud och diaphanoskopi. Behandling involverar att aspirera innehållet i cysta genom en tunn nål, använd scleroterapi, men oftast i reproduktiv ålder och stora storleken av hålrummet med användning av ett kirurgiskt ingrepp med hjälp av optiska anordningar för att öka.

Bildandet av fröcystern beror på en kränkning av den fysiologiska passagen av den seminalvätska från epididymis och dess efterföljande ackumulering i utflödeskanalen nära appendagen, skapas en onormal kavitet inuti kanalen. Spermatocelernas känsla definieras som en tät, jämn, rundad och smärtfri bildning som ligger ovanför testikeln i pungen. Vätskan som finns inne i cysten kan vara både transparent och färgen på mjölken. Hemligheten innehåller semenceller, spermatozoer, seminalvätska, det finns individuella leukocyter, utarmad epitel och fettkroppar. I urologi uppträder spermatoceller i mindre än 10% av fallen av scrotal sjukdom, den kan vara både medfödd och förvärvad. Oftast utvecklas denna patologi under perioder av hormonell aktivitet i människans liv, omkring 10 och efter 40 år och är en godartad enhet.

Få en gratis läkares samråd

skäl

De medfödda spermatocelema är bildade från rudiment av mulleriska kanaler (hydatider). Håligheten är bildad på grund av ofullständig operforerad processus vaginalis av peritoneum, vari utelämnandet av testiklarna inträffar inom en given slaglängd (sädesledare och bitestiklar) visas kavitet kommunicerar inte med varandra. Den medfödda fröcystern har en liten storlek (ca 2 cm) och innehåller en vätska utan tillsats av spermatozoa, så den karakteristiska färgen är ljusgul.

Förvärvade spermatoceller förekommer på grund av skador på spermkanalen på grund av trauma eller närvaron av en inflammatorisk process i skrotan (detta kan vara vesikulit, orchitis, epididymit). Protokoll som har traumatiserats och inflammerats blir oförmåga och därför slutar fungera normalt. Fröhemligheten kan inte längre avlägsnas normalt, den förblir i kanalen, vilket leder till förlängningen av den senare med formningen av kaviteten. Den förvärvade cysten kan innehålla ett hålrum, och kanske flera, spermatozoa och partikelceller är närvarande, vätskans färg varierar från transparent till mejeri.

symptom

Oftast känner en man inte någon smärta med en spermatocel, bara en mycket långsam tillväxt av kaviteten ses ibland, vilket inte orsakar några störningar i sexuella eller reproduktiva funktioner. Patienten kan självständigt sondra en rund, smärtfri nodulär nära testikelns övre kant.

Med en ökning i cystens storlek börjar patienterna klaga över den stora storleken på pungen, utseendet av tyngd och smärta i rörelse, obehag i sexuell handling. Tydlig symptomatologi kommer att ge en sådan komplikation som suppuration och ruptur av fröcystret.

diagnostik

Först och främst bör den diagnostiska sökningen innehålla en visuell inspektion med uppmärksamhet på den stora storleken av pungen. När palpation kommer att vara märkbart rundad elastisk formation belägen strax ovanför testikeln och avgränsas från den.

Instrumentella diagnosmetoder inkluderar: diaphanoskopi och ultraljud, det är med hjälp att det är möjligt att snabbt och enkelt diagnostisera spermatoceller.

I urologi används diaphanoskopi för att känna igen olika formationer genom att utstråla skrotet med ljus. Om pungen passerar rött ljus fylls cystens hålighet med vätska, till skillnad från cancer, som inte överför ljus.

Ultraljud i pungen ger mer detaljerad och korrekt information på grundval av vilken det är möjligt att diagnostisera. Diagnos ger en beskrivning av cystens storlek och dess placering, och även håligheten verkar echoskopiskt som en tunnväggig formation med tydliga konturer.

För att differentiera spermatoceln från den maligna processen (testikelcancer eller epididymis) kan CT eller MR också användas.

behandling

Om fröcystret är av liten storlek och inte medför betydande obehag, då selektiv väntetaktik utan särskild behandling.

Om skrotan ökar i storlek, ger rörelserna smärta och en känsla av tyngd på grund av en överträdelse av utflödet av vätska, så är kirurgisk behandling redan använd - utblåsning av cysten från epididymis. För att stoppa smärtssyndromet kan antiinflammatoriska läkemedel och smärtstillande medel användas.

Spermatotselektomiya

Excision av fröcystan är en mikrokirurgisk operation som inte kräver sjukhusvistelse på ett sjukhus och utförs med lokalbedövning. Själva operationen utförs med hjälp av optisk utrustning, under ingreppet görs ett litet snitt längs den främre ytan av pungen i epididymisområdet. Efter det skärs cysten ut utan att röra testikelns och epididymisens vävnader. Efter ingreppet utsätts cystens innehåll för obligatorisk histologisk undersökning.

Efter någon operation på pungen krävs vila, därför läggs en suspensioner i 2 eller flera dagar, vilken utför bärande funktionen. På den första dagen måste du använda is för att lindra svullnad och förhindra bildandet av hematom.

Palliativa metoder

Palliativa behandlingsmetoder inkluderar scleroterapi och nål aspiration. Aspirationsprocessen utförs med hjälp av en nål för punktering, den mest utskjutande delen av pungen är vald för ingrepp eller aspiration är möjlig under ultraljudskontroll.

Skleroterapi bör utföras först efter fullständig avlägsnande av vätska från cystehålan. Kärnan i metoden är att fylla cysten med en speciell lösning genom injektion, varefter en scrotalmassage utförs för att jämnt fördela sklerosanten. Detta ämne hjälper till att limma cystens väggar och därmed inte mer ackumulering av vätska. Efter någon av åtgärderna bör urologen övervakas.

Profylax och prognos

Efter operationen måste du övervaka urologen, och med eventuella misstanke om återfall måste du utföra en ultraljudsundersökning av pungen. Om det finns ett bilateralt nederlag i den spermatiska vägen kommer en ganska snabbt växande kavitet att pressa in andra kanaler, vilket kan leda till infertilitet.

Den postoperativa prognosen är mycket fördelaktig - defekten på huden är kosmetisk och försvinner snabbt, samtliga fysiologiska funktioner hos kanalerna återställs snabbt. Sällan efter operationen kan det finnas - dropp, kronisk ärrbildning, fullständig obstruktion av vas deferens, utveckling av blödning. Efter palliativa ingrepp, skleroterapi och aspiration kan återfall utvecklas, så dessa metoder används inte hos män i fertil ålder.

För att undvika utseende av spermatoceller eller återfall, är det nödvändigt att undvika skador, för att inte starta de inflammatoriska processerna i skrotorganen. Du bör också utföra självkontroll och palpation, och med den minsta förändringen söka hjälp av specialister.

Vesikulit hos män - symptom och behandling

Vesikulit (spermatocystitis) är en inflammatorisk process i partiella vesiklar hos en man, en mycket förförisk sjukdom, som ofta uppträder utan synliga symtom. En försenad adress till en läkare leder till allvarliga komplikationer.

Vad är vesikulit

Vesiklar eller seminella vesiklar är ett parat körtelorgan som ligger ovanför prostatakörteln och under urinblåsan. Deras placering kan variera beroende på fyllning och tömning av blåsan. Vesiklarna har en spindelformad form och en tuberös yta. Deras längd är ca 5-6 cm, bredden är 2-4 cm och tjockleken är 1-2 cm. I själva flaskan utsöndras kropps-, bas- och utsöndringskanalen som förbinder till vas deferenskanalen.

Funktionerna hos seminala vesiklar innefattar:

 • skydd av spermatozoa
 • tillhandahållande av sina energiresurser
 • produktion och utnyttjande av resthalter av sädesvätskor.

Cirka 50-60% av spermiernas volym är deras hemlighet. Och med orealiserat samlag absorberas spermatozoa av spermiofager som finns i blåsorna.

Med inflammation i vesiklarna bryts alla dessa funktioner, vilket påverkar människans välbefinnande och fertilitet negativt.

Seminala vesiklar är mellan blåsan och ändtarmen

Orsaker till inflammation

Det bör noteras att primärvesikuliten är extremt sällsynt. Vanligtvis följer han andra sjukdomar i det genitourära systemet: till exempel orchitis, prostatit, epididymit eller uretrit. Ibland kan det vara en komplikation av andra sjukdomar: till exempel ARVI, bihåleinflammation eller tonsillit.

I det första fallet är orsaken till vesikulit orsakssambandet till sexuellt överförbara sjukdomar: till exempel klamydia, mykoplasma, ureaplasma, gonokocker eller Trichomonas. Infektion av vas deferens i blåsorna. I det andra fallet kan patogenet komma in i blåsorna med ett blodflöde från det drabbade organet.

Faktorer som provar utvecklingen av sjukdomen är:

 • en stillesittande livsstil och de resulterande stillastående fenomenen i det lilla bäckenet;
 • hypotermi;
 • oregelbundet, disharmoniskt sexliv;
 • för sällsynt eller överdriven sexuell aktivitet, regelbunden övning av avbrutet samlag
 • frekvent förstoppning på grund av undernäring och brist på aktivitet
 • Förekomst av kroniska infektioner i kroppen, inklusive karies;
 • alkohol och nikotinmissbruk.

Stages av sjukdomen och möjliga komplikationer

Modern medicin särskiljer två typer eller stadier av vesikulit - akut och kronisk. Akut vesikulit börjar plötsligt och kännetecknas av en snabb ökning av symtomen. Ofta utvecklas det som en komplikation av kronisk prostatit, så patienten uppfattar det som en exacerbation.

Kronisk vesikulit diagnostiseras mycket oftare och är vanligtvis en komplikation av de akuta. Symtom med det är inte så allvarligt, så patienterna är ofta försenade med behandling på sjukhuset. Detta leder till erektil dysfunktion, problem med utlösning, förändringar i sædkomposition.

Mycket farlig komplikation av vesikulit - suppuration av seminala vesiklar. Om den akuta processen inte kan botas i tid kan fistlar med rektum bildas. Detta leder till en försämring av patientens tillstånd, vilket höjer temperaturen till 40 ° C. Denna process kräver kirurgisk behandling.

Tecken och symtom

De vanligaste symptomen på akut vesikulit:

 • Smärta i ljummen och i bäckens baksida, ger till sakrummet. Vanligtvis är det ensidig, även om båda blåsorna påverkas, eftersom graden av deras skada inte är densamma.
 • Smärta vid fyllning av urinblåsa och med avföring, med utlösning;
 • Utseende av blod i sperma;
 • Illamående, feber och huvudvärk.

Med kronisk vesikulit observerad:

 • Smärta vid erektion och ejakulation, inom 2-3 timmar efter samlag
 • Förekomst av föroreningar (ofrivillig utlösning);
 • Förändring av känslor under orgasm;
 • Smärtsamma förnimmelser i sakrummet;
 • Störningar av urinering registreras ibland.

Ofta är kronisk vesikulit helt asymptomatisk, och patienten kommer till läkaren med ett enda klagomål om tillsats av blod i sperma. Även pusutsöndring med urin (pyuria) eller med spermier (pyospermi) registreras periodiskt, en minskning av antalet spermatozoer (azoospermi).

Metoder för diagnos

Diagnosen vesikulit baseras på studien av symtom och urologisk undersökning. Obligatorisk fingerprovning av prostata genom ändtarmen utförs, den utförs med fylld blåsan. Patienten ska ligga på ljungspositionen på höger sida med knä som pressas till buken. I ett normalt tillstånd är vesikeln inte palpabel, men i närvaro av patologi kan läkaren märka:

 • Med katarralspermatocystit - liten svullnad och ömhet i närheten av blåsorna;
 • Med djup spermatocystit, smälter vesiklarna lätt och känns som täta elastiska formationer med rundad form;
 • Med empyema (komplicerad purulent vesikel) palestas seminalblåsor som smärtsamma, fjädrande päronformade formationer eller i form av korv.
 • Med paravezikulit (inflammation i cellulosan kring de sjuka vesiklarna), känns en smärtsam diffus infiltrat, pressande och sprida sig till sidorna. Det är omöjligt att bestämma konturerna av blåsorna.
Fingerskanning av prostata gör att du kan diagnostisera vesikulit

Vid diagnos av inflammation av partiella vesiklar utförs också en bakteriologisk studie av utsöndringen av vesiklar. Det kan innehålla erytrocyter, leukocyter, epitelceller, hematoidinkristaller, spermatozoa.

För att bekräfta diagnosen och i syfte att differentiera diagnosen kan läkaren utse:

 • Ultraljud av det lilla bäckenet, vilket gör det möjligt att identifiera tumörer, cyster och några andra patologier i det urogenitala systemet;
 • Vesikulografi eller röntgenundersökning i kontrast;
 • Ett blodprov för Wassermanns reaktion, eftersom syfilis kan också leda till en ökning av volymen av vesiklar.

Dessutom är OAK, OAM, hormonell profilforskning vanligtvis föreskriven.

behandling

Med akut vesikel är sjukhusvård av patienten och behandling i en sjukhusmiljö nödvändig. I de svåraste situationerna krävs kirurgisk ingrepp. Med en enkel form kan du begränsa dig till att använda folkmetoder.

Traditionell medicin mot spermatocystit

I samband med den urologiska avdelningen av en sjukhuspatient med en akut vesiculitis utse polupostelny ett enkelt läge och en speciell diet, inte överbelasta kroppen och bli av med förstoppning. Dessutom föreskrivs termiska fysioterapiprocedurer:

 • heta sessila bad 2-3 gånger om dagen i 15 till 20 minuter;
 • värmare på perinealområdet;
 • mikroclyster med varmt vatten (40 ° C) med 0,5-1 g antipyrin 2-3 gånger om dagen.

Symtomatisk terapi utförs också:

 • preparat av brom under sexuell upphetsning
 • anestesi, även i form av ljus;
 • antipyretikum;
 • laxermedel med förstoppning.

Ett bredspektrum antibiotikum är också ordinerat, exempelvis från gruppen av penicilliner, makrolider, fluorokinoloner och cefalosporiner. Efter den akuta inflammationen har stoppats utförs en speciell massage för att få sekretionen av de partiella vesiklarna. Hans bakteriologiska och mikroskopiska undersökning utförs. Då kan den föreskrivna behandlingen korrigeras något, ett lämpligare antibiotikum väljs.

I akuta blåsor är en sådan massage kontraindicerad, så behandlingen ordineras utifrån patientens anamnese och välbefinnande. Med kronisk vesikulit, regelbunden urologisk massage, rekommenderas olika fysioterapiprocedurer, såsom lera behandling och paraffinbehandling. Även instillationer av silvernitrat 0,25-0,5% i bakre delen av urinröret utförs. Direkt i de partiella vesiklarna administreras antibakteriella läkemedel. I de mest försummade situationer rekommenderas kirurgisk behandling, till exempel vesikelektomi. Men i de flesta fall är behandlingen framgångsrik och leder till fullständig återhämtning av patienten.

Modern medicin kan enkelt klara av vesikulit

Folkmekanismer

Förutom läkemedelsbehandling i enkla situationer kan försöka traditionella metoder, t.ex., rektala suppositorier med propolis, och rektal kompresser lera och heta microclysters med kamomillextrakt och calendula eller mineralvatten.

Under behandlingen är det nödvändigt att stärka immunförsvaret för att förhindra återfall. För detta kan du ta tinkturer av echinacea och eleutherococcus. Dessutom finns recept för örter avsedda specifikt för behandling av vesikulit:

 • Blanda 25 gram kockrot, 15 g. Knoppar av svart poppel, 10 g. Salvia och 5 g. St John's wort. Häll ihop en halv liter kokande vatten och insistera i ca 10 timmar i en sluten behållare. Vi tar detta läkemedel för 50 ml. tre gånger om dagen i 20 minuter. innan du äter, helst i varm form. Behandlingsförloppet varar ungefär 1-2 månader, det beror på svårighetsgraden av patientens tillstånd.
 • Du kan ta ett avkok av persilja frön. För dess förberedelse behöver du 2 msk. l. Häll råvaror, häll kokande vatten och koka i 15 minuter. Ett sådant läkemedel kommer att hjälpa till att rensa urinvägarna och minska symtomen på vesikulit.

Det kommer också att vara användbart att dricka färska juicer dagligen. De stärker kroppen, lindrar förstoppning och ger värdefulla vitaminer.

Livsstil Egenskaper

Vesikulit är en av de sjukdomar som aldrig kan betraktas som helt botade. Av någon anledning kan återfall förekomma, så män som har lidit spermatocystit måste noggrant övervaka sin hälsa hela sina liv. Det är mycket viktigt att ständigt övervaka tillståndet i prostatakörteln, eftersom det är prostatit i de flesta fall som orsakar vesikulit.

Män med kronisk inflammation av sämsta vesiklar måste övervaka deras kost. Det ska vara högkvalitativt och innehåller alla nödvändiga vitaminer och mineraler, liksom mycket fiber, vilket förhindrar förstoppning. Också, inte överkol, särskilt bäckenområdet. Regelbundet stabilt sexliv är väldigt viktigt.

Tillräcklig fysisk aktivitet förhindrar vesikulit

förebyggande

Eftersom huvudorsaken till vesikulit inte existerar, är det inte lätt att prata om dess förebyggande. Ändå har moderna urologer utvecklat metoder för förebyggande av akut spermatocystit:

 • Eliminering av orsakerna till inflammation. Det förekommer vanligtvis av kroniska processer som uretrit och prostatit. Tidig behandling av dessa sjukdomar kommer att bidra till att förebygga vesikulit. Dessutom är det nödvändigt att övervaka hälsan hos alla organ. Till och med unbaked karies kan orsaka inflammation i de partiella vesiklarna.
 • Hälsosam livsstil och brist på hypotermi. Det är nödvändigt att äta rätt, tillräckligt för att flytta och utesluta dåliga vanor.
 • Noggrann personlig hygien. Regelbunden toalett av genitala organ är ett oumbärligt element för att förebygga sjukdomar i det genitourära systemet.

Blåsor eller inflammation i sädesblåsorna - en farlig sjukdom som kan leda till förstörelse av den reproduktiva funktionen hos män och även hans död på grund av sepsis (spridning i hela kroppen varig infektion). Denna sjukdom uppträder sällan på egen hand och är vanligtvis en komplikation av andra inflammatoriska processer. För att undvika det måste du försöka hålla kroppen i form och i tid för att behandla alla infektioner. Om vesikulit inte undviks, bör behandlingen utföras med hjälp av antibiotika och symtomatisk behandling och fysioterapi.

Hur man behandlar vesikulit med folkläkemedel

Vesikulit är en sjukdom i det manliga reproduktionssystemet, vilket är en inflammation i de partiella vesiklarna (körtlar som är ansvariga för framställning av seminalvätska). Symptom på sjukdomen: Brott mot manlig sexuell funktion och smärta. Det är viktigt att i god tid diagnostisera och behandla sjukdomen, för utan rätt behandling kan en person utveckla en kronisk form av sjukdomen, vilket i sin tur kan orsaka irreversibel infertilitet. Vesikulit kan vara infektiös och icke-infektiös. Infektiös vesikulit orsakas av bakteriell, viral, svampinfektion. Noninfectious form av sjukdomen utvecklas i närvaro av stillastående processer i en köns körtlar eller i den venösa bädden hos bäckenorganen.

När vesikulit inträffar kan behandling göras med folkmedicinska lösningar. Sådan terapi har antimikrobiell effekt, minskar inflammation, stimulerar regenerering av skadad vävnad och stärker kroppens försvar.

Seminala vesiklar och deras funktion

Seminala vesiklar är de två könkörtlarna. Anatomiskt är de över prostatakörteln. Deras främre del berör blåsan och den bakre delen - med ändtarmen. Glandsformen är långsträckt, längden är 5-6 cm, bredden är 2-4 cm, tjockleken är 1-2 cm. De har en reliefyta. Körtlarna öppnar sig i vasutskjutningarna.

Seminala vesiklar utför följande funktioner:

 • Utvecklingen av ämnen som ger energiresurser till spermier.
 • utveckling av skyddande ämnen;
 • bearbetning av resthalter av främmande vätskor.

Seminala vesiklar producerar 50-60% av den totala spermierkompositionen. En viktig substans som syntetiseras i dem är fruktos, vilket är den huvudsakliga energiresursen för att flytta spermier. Det är koncentrationen av fruktos i sperma som är en indikator på människornas reproduktionssystems hälsa.

De kemiska och fysiska parametrarna för utsöndrad utsöndring är också mycket viktiga för spermatozoas aktivitet. Spermierna hos en frisk man bör ha ett pH-värde av 7,3. Det är hemligheten med sädesblåsor spermier ger normal syra och deltar i bildandet av en skyddande kolloid substans som förhindrar död av sperma i den sura miljön i de kvinnliga slidsekret. Detta garanterar fertiliteten hos spermier.

Även i partiella vesiklar avlägsnas seminal vätska och sperma under ouppfyllt samlag. Absorption av celler från spermatozoa utförs av speciella fagocytiska celler av spermatofager.

Orsaker till vesikulit

Blåsor förekommer ofta hos medelålders män (35-45 år), men det kan strejka och ungdomar och ungdomar, samt personer över 50. Sjukdomen är ofta förknippas med promiskuitet moderna människor och den höga förekomsten av sexuellt överförbara infektioner. Vesikulit hos män är en inflammation av sämsta vesiklar.

Sjukdomen kan vara smittsam eller orsakas av stillastående processer. Det finns följande orsaker till kronisk vesikulit:

 • stasis i en mans könkörtlar;
 • stillastående processer i bäckens organ eller skrotas venösa bädd
 • den kombinerade effekten av dessa två faktorer.

Infektiös inflammation av partiella vesiklar är uppdelad i specifika och icke-specifika.

Nonspecifik vesikulit kan orsakas av:

 • bakterier;
 • virus;
 • mikoplamami;
 • patogena svampar;
 • chlamydia.

Bakteriell icke-specifik infektiös vesikulit orsakas oftast:

 • stafylokock- eller streptokockinfektion;
 • Escherichia coli och bakterier från Escherichia coli gruppen;
 • Pseudomonas aeruginosa.

Specifik smittsam vesikulit är associerad med utvecklingen av gonorré, trichomonas, tuberkulos eller blandad infektion.

Staphylokock- och streptokockinfektioner dominerar hos unga människor och är en komplikation av uretrit. Hos äldre människor är smittsam vesikulit oftare orsakad av E. coli och andra bakterier i tarmgruppen. Detta beror på de frekventa fallen av utveckling av blåsor hos sådana människor och sekundär infektion av seminala vesiklar.

Viral vesikulit utvecklas som en komplikation efter en tidigare influensa eller ARVI. I vissa fall orsakas viral vesikulit av herpesvirusinfektion. Om vesikuliten är viral, kommer analysen av seminalvätska för bakteriell kontaminering att vara negativ.

Svampvesikulit utvecklas ofta mot bakgrund av långvarig antibiotikabehandling eller administrering av kortikosteroider. I vilket fall som helst indikerar en svampinfektion i de inre organen en signifikant minskning av patientens immunitet och kräver en ytterligare undersökning av det allmänna tillståndet för människors hälsa.

Kronisk vesikulit orsakas i de flesta fall av smittsamma medel som orsakar STD: klamydia, ureaplasma, genital herpes och andra.

Infektion av partiella vesiklar kan uppträda på flera sätt:

 1. Med en ström av blod. Detta leder till förekomsten av infektionssjukdomar i bäckenorganen eller kroniska infektiösa processer hos andra organsystem: tonsillit, bihåleinflammation, karies, lunginflammation, gastrit och andra sjukdomar.
 2. Genom kontakt. Infektion kan komma uppåt (längs urinröret eller vas-deferenserna) med uretrit, funicularit, deferentit eller nedåtgående vägen i urinledarna med pyelonefrit och glomerulonefrit.
 3. På lymfsystemet. Sådan infektion uppstår om infektionen utvecklas i närliggande organ: prostatit, proktit och andra.

Stagnerande vesikulit utvecklas mot bakgrund av ett antal faktorer:

 • avbrutet samlag
 • ofullständig ejakulation
 • brist på regelbundet sexliv, avhållsamhet;
 • systematisk superkylning;
 • stillasittande stillasittande livsstil;
 • infektionssjukdomar i bäckenorganen;
 • venösa sjukdomar;
 • dåliga vanor: alkoholmissbruk, rökning.

I extremt sällsynta fall utvecklas vesikulit mot bakgrund av följande faktorer:

 • en allergisk reaktion;
 • autoimmuna sjukdomar;
 • metaboliska sjukdomar;
 • mekaniskt trauma hos reproduktionssystemet;
 • berusning.

Symptom på vesikulit

Patienten har följande tecken på sjukdomen:

 • smärta i ljummen och bäckenregionen, som kan utstrålas i sakrummet
 • smärta är oftare ensidig, eftersom även i fallet med båda kirtlarnas nederlag är graden av vesikulitutveckling inte densamma;
 • smärta kan öka under tarmrörelser och med full blåsan;
 • smärta vid erektion och ejakulation, efter samlag kommer smärtan att kvarstå i flera timmar;
 • hos vissa patienter finns blodintag i spermierna;
 • ofrivillig utlösning, nattliga föroreningar;
 • Det kan finnas en överträdelse av urinering.
 • Med infektiösa vesiklar kan det finnas utsläpp av pus med urin och sperma.

När det förekommer en akut inflammation hos de partiella vesiklarna, uppträder symtomen plötsligt. Ofta framträder denna sjukdomsform som en komplikation efter en infektionssjukdom, oavsett akut bakterieinfektion eller virussjukdomar (influensa, ARVI, herpes). En person har symptom som är typiska för akut vesikulit, och behandlingen ska börja omedelbart. Sjukdomen börjar med feber och en skarp smärta i ljumsken och sakrummet. Det är möjligt att skilja slem eller pus från urinröret med blodåren.

Kronisk vesikulit startar inte dramatiskt. Symtom på sjukdomen kan vara frånvarande eller mild. I allmänhet klagar patienten på smärre smärta, ett funktionsstörning i urinering och en försämring av kvaliteten på sexuellt liv. Ofta orsakas den här typen av vesikulit av stagnerande processer i bäckens organ och skrotets venösa bädd.

Vesikulit, speciellt i kronisk form, kan leda till en minskning av den vitala aktiviteten hos spermier och manlig infertilitet.

Diagnos av patologi

Följande studier används för diagnosen:

 1. Rektal undersökning. Över prostatakörteln bestämmer läkaren långsträckta neoplasmer, vars palpation orsakar smärta.
 2. Laboratorieundersökningen av utsöndring av partiella vesiklar. Med mikroskopi av hemligheten, detekterar bakterieceller erytrocyter, purulenta inklusioner.
 3. Kontrast vesikologi. Definiera en ökning av körtelns storlek, brott mot lindring av deras väggar.
 4. Ultraljudsundersökning av skrot- och bäckenorganen. En förändring i storleken och formen av partiella vesiklar, en överträdelse av strukturen hos andra organ bestäms.
 5. Dator- och magnetisk resonansavbildning. Det gör det möjligt att mer exakt bestämma dysfunktionen hos körtlarna. Denna dyra studie är i de flesta fall inte nödvändig.
 6. Laboratorieundersökning av blod, urin, sperma. I en laboratoriestudie spermier bestämmas form, storlek och rörlighet hos spermier koncentrationen av fruktos, närvaron av bakterieceller och erytrocyter.

Behandling av vesikulit

Behandling av sjukdomen beror på orsakerna till patologin. Tillvägagångssätt för behandling av infektiös och icke-infektiös vesikulit är olika. Den smittsamma formen av sjukdomen behandlas med användning av antimikrobiella medel, medan för behandling av stillastående processer innebär användning att normalisera blodflödet i bäckens organens venösa bädd. Symtomatisk behandling används också för att förbättra patientens tillstånd.

I terapi är det användbart att applicera prostata massage och varma kompresser till perineum, vilket gör det möjligt att förbättra blodflödet till det drabbade området och påskynda återhämtningen. Behandling bör också innehålla en fullverdig vitaminrik kost och administrering av immunmodulerande läkemedel. Detta innebär att immunsystemet stärks och hjälper till att bekämpa infektion.

Det är lämpligt att använda folkläkemedel för behandling av vesikulit. Sådan behandling har en komplex positiv effekt på människokroppen: det bidrar till att bekämpa orsakssystemet för infektion, stärker immunsystemet och stimulerar blodflödet. Man bör komma ihåg att behandling med folkmedicin ska vara lång och systematisk. För en bättre effekt är det bättre att kombinera olika sätt.

 1. Winter. I 1 kopp kokande vatten, 1 st. l. gräs vintergrön, insistera 3 timmar, sedan filtreras. Ta ¼ kopp infusion 4 gånger om dagen före måltiderna.
 2. Persilja. I terapi använda roten till denna växt. Färsk rot gnid och häll kokande vatten med en hastighet av 1 msk. l. grönsaksråvaror för 1 kopp kokande vatten. Insistera på en termosnatt, filtrera sedan. Ta 1 msk. l. denna infusion fyra gånger om dagen i en halvtimme före måltiderna.
 3. Vid behandlingen används också ett avkok av persilja frön. Förbereda ett avkok av 2 msk. l. frö pund, häll en halv liter kokande vatten, stå på låg värme i 10 minuter, insistera sedan på natten och filtrera. Ta 50 ml avkok 3-4 gånger om dagen.
 4. Herbal Collection Number 1. Mala och blanda 5 g blommor och löv av johannesört, 10 g salviabladen, 15 g poppelknoppar och 25 g kullrot. I 500 ml kokande vatten ångad 2 msk. l. sådan insamling, insistera på en termos natt, nästa morgon filter. Ta ¼ kopp av denna infusion tre gånger om dagen i en halvtimme före måltiderna. Behandlingen varar 1-2 månader. Samling hjälper till att bekämpa mikroorganismer-patogener vesikulit och har också en immunmodulerande effekt.
 5. Herbal Collection Number 2. Mala och blanda noggrant 10 gram örthorsetail och näsblad, 15 gram fänkål och fältbeslag, 25 gram kalendula och yarrow örter. I en halv liter kokt vatten ångad 2 msk. l. sådan insamling, insistera på en termos i 2 timmar, filtrera sedan. Ta 1/3 kopp tre gånger om dagen. Denna buljong stärker immunsystemet, främjar snabb regenerering av vävnad och har en antiinflammatorisk effekt.
 6. Herbal Collection Number 3. Mala och blanda i lika stor volym färgen på svart älskling, kamille och linden och gräset i Johannesört. I 400 kokande vatten stjäl 2 msk. l. samla in, insistera på termos i 2 timmar och filtrera sedan. Ta 200 ml av läkemedlet två gånger om dagen.
 7. Juice terapi. Mycket användbart för att behandla sjukdomen är färskpressade grönsaks- och fruktjuicer. Juicer kan blandas, honung läggs till smak. Drick tre glas olika juice per dag.
 8. Bath. Det är användbart att ta varma bad med örtteckningar. Dessa bad värmer upp, ökar blodflödet till det drabbade området, har en antiinflammatorisk och lugnande effekt. Applicera bad med avkok av kamomill, ringblomma, salvia ört, horsetail, yarrow, nässla, ek och pilbark och andra medicinska växter. 200 g örter ångas i 1 liter kokande vatten, insisterar en timme och hälls i ett bad. Ta ett bad på kvällen före sängen. Procedurens varaktighet är 15 minuter.
 9. Lavemang. Det är användbart att placera enemas med ett varmt avkok av medicinska örter. Örter tar samma som för bad. Enema görs varje natt före sänggåendet i 10 dagar.

komplikationer

Om du inte startar behandling i tid, kan patienten få komplikationer av vesikulit:

 1. Suppuration av seminal vesiklar.
  Utan ordentlig terapi kan en purulent inflammatorisk process börja. Patienten kommer att uppleva akut smärta i ljumsken och sacrum. Det finns också en ökning i temperatur och symtom på förgiftning: frossa, svaghet, huvudvärk. En purulent infektionsprocess kan spridas till närliggande organ. Bakteriepatogener kan komma in i blodomloppet, patienten utvecklar sepsis, vilket kan leda till ett dödligt utfall.
 2. Infertilitet.
  Infertilitet kan orsakas av en långvarig kronisk kurs av sjukdomen.
 3. Sexuell dysfunktion.
  Utan korrekt terapi kan kvaliteten på patientens sexuella liv minska, han kan uppleva erektil dysfunktion, den sexuella handlingen kommer att följa smärtsamma känslor.

förebyggande

För att förebygga vesikulit bör en sexuell mogen man utföra ett antal åtgärder:

 1. Identifiera och behandla smittsamma processer i tid
 2. Undvik hypotermi;
 3. Öva skyddad kön och undvik oreglerade kön.
 4. Att leda en aktiv livsstil, att vara engagerad i fysisk kultur för att undvika långvarigt stillasittande arbete;
 5. Sexuellt liv borde vara regelbundet;
 6. Undvik dåliga vanor: dricka alkohol, röka
 7. Undvik skada på ljummen;
 8. Normalisera kosten och ät tillräckligt med färsk frukt och grönsaker;
 9. Stärka immunförsvaret.

Skriv i kommentarerna om din erfarenhet av behandling av sjukdomar, hjälp andra läsare på webbplatsen!
Dela materialet i sociala nätverk och hjälp vänner och familj!