Huvud
Analyser

Njurar njure - symtom på utveckling och metoder för behandling

njure cysta symptom och behandling, som kommer att diskuteras i denna artikel, är en mull formation runt vilket är en kapsel av bindväv. Insidan är den fylld med vätska och har en cirkulär form. I regel utvecklas en enkel njursyst endast från den ena sidan, men ibland uppstår de och cyster av båda njurarna.

Hur njurecystret ser ut

Det är viktigt att veta! Kod på ICD 10 (internationell lista) - N28. 1, Q61. 0, Q61. 9.

Sjukdomen kan röra någon person. En njurecyst i ett barn, en kvinna eller en man - alla kan göra en sådan diagnos, men oftare än det här märks hos män över 40 år, med den överväldigande majoriteten av neoplasmer anses vara godartade. Det finns dock en risk att tumören kommer att degenerera till en malign tumör, det kommer inte att lösa sig själv, och därför är det nödvändigt att känna till orsakerna och behandlingen av njurcystret.

Varför utveckla en cyste?

Orsaker till njurcystret, som nästan alla andra cyster, är fortfarande diskussionsfrågan bland specialister. Trots förekomsten av sjukdomen är det inte möjligt att avslöja tydliga grunder för utbildningens utveckling. Det finns många teorier som behandlar riskfaktorer och patologier som potentiellt kan leda till en sådan sjukdom.

Orsaker till cystor:

 • Sjukdomar i njurtubulerna. På grund av dem kan urin börja stagnera inuti orgeln, vilket leder till bildandet av utsprång av dess väggar. Med tiden kommer de att avgränsas från hälsosam vävnad, skapa en kapsel och bli en cyst.
 • Ärftlighet. Ibland, som ett resultat av medfödd mutation sker fusions tubuli, på grund av vilken kapseln bildas senare. Ärftlig Hippel-Lindau sjukdom och leder till utseende av cyster i hela kroppen.
 • Exponering för riskfaktorer. Bland dem rökning, alkohol, kemikalier med klor, tungmetaller och andra giftiga komponenter, infektioner och strålning.
Skadliga vanor kan påverka uppkomsten av en njurecyst

Således visas cysten i den vänstra njurens vänstra njure eller cyste oftast på grund av problem med tubulerna. Det är nödvändigt att veta vilka sjukdomar som kan leda till sådana konsekvenser och veta hur man behandlar dem.

Bly till obstruktionen av rören kan:

 • tuberkulos,
 • Urolithiasis patologier,
 • parasiter
 • Prostata adenom,
 • Andra neoplasmer,
 • Glomerulonefrrit,
 • Venereala patologier, speciellt gonorré och syfilis,
 • Hematom av den fibrösa kapseln,
 • pyelonefrit,
 • Njurinfarkter,
 • Skada i ländryggsregionen,
 • Dysplasi i urinvägarna,
 • Brott mot blodcirkulationen, utseendet av foki av ischemi,
 • Hypertensiv sjukdom.

Enkelt uttryckt kan en njurcyst hos kvinnor eller män förekomma nästan från varje organets patologi. Det är vettigt att regelbundet kontrollera din hälsa om det finns någon av ovanstående sjukdomar eller till och med en misstanke om dem.

Pyelonefrit kan leda till överbelastning av njurens tubulär

klassificering

Även om cysten alltid är ett hålrum med seröst innehåll, är det uppdelat i många arter. Den klassiska varianten redan nämnts ovan - är en enkel cysta, som framträder i form av en enda njure tjockare. Multipla njurcyster kallas multikammmental eller komplex. I detta fall observeras flera kaviteter, mellan vilka det finns partitioner.

Typer av formationer:

 • Ensidig cyste av njuren. Det är en rund, godartad kavitet som inte är ansluten till kanalerna. Inuti kan det finnas inklusioner av pus och blod. Oftast är sådan utbildning en följd av skador.
 • Medfödd multicystosis. Det sker mycket sällan, men kroppen förlorar förmågan att fungera.
 • Ärftlig polycystos. Ofta observerad hos barn, med renal parenkyma återfödd. En speciell fara är att sjukdomen påverkar många organ.
 • Porösa. Ett annat namn är multicystosis av hjärnämnet. I detta fall erhålles bildningen på grund av tubulernas starka expansion.
 • Dermoid. I detta fall finns ingen vätska inne i hålrummet. Vanligtvis observeras i barnet omedelbart efter födseln.

Det finns också en klassificering av en enkel cyste. Först och främst är det uppdelat i subkapsel om det är under det fibrösa skiktet. Njurens parenkymala cyste ligger i parenchymen, njurens paraplyviska cyste ligger i sinus- och lymfkärlen. Sinuscystrar av njurarna representeras också av en kortikal art.

Tecken på utseendet på en cyste

Efter att ha läst forumet, försöker många snabbt att börja arbeta med njurcystkliniken, som förmodligen har en resorptiv effekt. Men i första hand är det nödvändigt att diagnostisera sjukdomen och bestämma dess orsaker. Misstänker fel kommer att hjälpa potentiella tecken på patologi.

Var uppmärksam. Cyststorleken överstiger sällan 10 centimeter, men ju mer utbildning desto starkare är de negativa effekterna.

Medan kaviteten fortfarande är liten är det osannolikt att en person känner några symtom. Oavsett hur folk hoppades att det gradvis kommer att släppas ut sig själv, kommer det inte att hända, och därför, när trycket växer, kommer organen att börja växa.

Beroende på cystens storlek kan en person känna:

 • Tunghet i nedre delen av ryggen,
 • Smärtan i denna zon, som blir starkare med lasten och i viloläget,
 • Infektioner i sjuka och friska vävnader,
 • Arteriell hypertoni.

Oavsett om det är cyster i njursensinen eller cysten i njursparenkymen, är lokaliseringen av smärta direkt relaterad till huruvida höger eller vänster organ påverkades. Du bör också vara uppmärksam på symptomen i samband med en infektion som har utvecklats mot bakgrunden av utseendet på utbildningen.

Detta inkluderar:

 • frossa,
 • Smärtan som flyter från buken till ljummen,
 • hetta
 • Nedgången av krafter,
 • Förändringar i urinen, utseendet av pus i det.

Det är värt att komma ihåg att även stora utbildningar fortfarande inte kan ge någon negativ känsla. Om högtrycket observeras exakt på grund av cysten, då kan det sägas om omöjligheten av dess reduktion med hjälp av droger. Vanligtvis sparas patienten endast av blockerare.

Var uppmärksam. Blod i urinen är en mycket farlig signal och säger inte bara om cysten. Om du byter färg, måste du omedelbart se en läkare.

De flesta börjar emellertid behandla njurcyster med folkmedicin så snart de uppmärksammar huvudsymptomen, nämligen smärta. Om du kommer för en undersökning till en läkare, kommer han att uppmärksamma inte bara lokalisering utan även närvaron av smärta sensioner under palpation och även kontrollera om det finns en ökning eller förskjutning av njurarna.

Oftast börjar människor behandla njurcystret först efter utseendet av regelbunden smärta

Komplikationer och diagnos

En av anledningarna till att det inte är värt att påverka njurcysten genom folkmedicin är den låga effektiviteten hos en sådan metod, som lätt kan leda till komplikationer. Det klassiska fallet är infektionens utveckling som ett resultat av luckor med pus. Patologiska partiklar tränger in i bukhålan och orsakar peritonit.

Det föregås vanligen av:

 • Spänningar i bukmusklerna,
 • Allvarlig smärta i buken och nedre delen av ryggen,
 • Temperaturökning.

En annan vanlig komplikation är hydronekros. På grund av cystets tryck på kroppen stör dess funktion, vilket leder till njursvikt, uremi och andra problem. Oftast observeras detta med bildandet av cystor på båda organen. Slutligen är det värt att komma ihåg att cysten inte kan lösa sig själv, det är mer sannolikt att det kommer att degenerera till en malign formation.

Var uppmärksam. I särskilt försummade fall är det inte bara avlägsnandet av njurcystret (laparoskopisk effekt) som utförs, men avlägsnandet av njuren själv tillsammans med bildandet.

Diagnos av cysten syftar till att studera utbildning och identifiera inflammatorisk process. Ultraljud och CT används, ett blodprov används för att bedöma njurfunktionens tillstånd. Ibland är det nödvändigt att utföra ett koagulogram och ett elektrokardiogram, men endast om man kommer in på ett sjukhus.

Fall av njurcystor slutar ofta med borttagning av hela organet

behandling

Men mycket skulle man vilja använda folkhärdning för njurcystor, oftast måste man tillgripa allvarligare metoder. Konservativ behandling av njurarna innefattar användning av antibiotika och ibland antiparasitiska läkemedel. Punktering av njurcystret gör att du kan ta bort hålrummets innehåll och ersätta det med ett läkemedel.

Var uppmärksam. Kirurgi på njuren cysta utförs när andra metoder har visat sig vara ineffektiva, eftersom sjukdomen börjar påverka driften av kroppen.

Det är värdelöst att försöka hitta på forumet vad man ska göra för att få cysten på njuren att lösa upp. Om den konservativa effekten inte hjälper, kan en operation föreskrivas enligt anvisningarna från den behandlande läkaren. Ett litet snitt utförs för att ta bort njurcysten (laparoskopi). Därefter ska patienten ordineras en kurs av antibiotika och läkemedel mot smärta.

Behandling av cystor på njurarna hos kvinnor eller män folkrättsmedel kommer inte att ge några resultat. Tvärtom är en sådan inverkan till och med kapabel att göra skada. Trots detta försöker många människor att lära sig hur man behandlar en cyste på njurarna, de överväger behandling med folkmedicin. Många människor vänder sig till:

 • Löv av Kalanchoe,
 • Bladet av burdock,
 • Askskorpen,
 • Te med mjölk och honung,
 • Viburnumens saft,
 • Den gyllene mustaschen.
The Golden Ues växt hjälper till vid behandling av njurcyster

Men under en sådan effekt kan njurcystret inte lösa sig. Förutom medicinering kommer endast en diet med en njurcyst att spela sin roll. Hennes hantering i samband med huvudbehandlingen ger ett bra resultat.

Sådan näring bör användas både före och efter borttagning av njurcystret. Dieten inkluderar att minska mängden salt och öka mängden vätska. Du behöver också äta mer protein, ge upp skaldjur och koffeinhaltiga livsmedel. Självklart måste du sluta dricka och röka.

Nefrotisk utbildning eller en cyste på njurarna: behandling och vad det kom ifrån, användbar rådgivning till patienter

En njurecyst är en godartad bildning som utvecklas av många anledningar. Tumören är medfödd (upp till 5% av fallen) och förvärvad (hos de flesta patienter). Kaviteten är rund eller oval formad fylld med vätska, väggarna är elastiska.

I de flesta fall visas njurcystret i ett organ på den nedre eller övre delen av njurpolen. Utbildningen är liten - 1 eller 2 cm, vissa tumörer växer till 10 cm. Efter att ha identifierat cysten är det viktigt att ta reda på vad som framkom för att utföra diagnostik för att förskriva en behandling.

Sannolika orsaker

Det är ofta svårt för läkare att förstå den faktor som gav upphov till utvecklingen av cystisk utbildning. Ibland uppträder tumörer med en ärftlig predisposition, men de förvärvade arterna uppstår oftast mot bakgrund av olika sjukdomar i njurarna och andra organ.

Möjliga orsaker till njurcyst:

 • medullär nekros;
 • tuberkulos av njurarna och andra organ;
 • glomerulonefrit;
 • en överförd hjärtinfarkt;
 • parasitiska sjukdomar;
 • pyelonefrit;
 • tumörer i andra organ
 • en metabolisk störning
 • foci av infektion i kroppen.

Njurar Njurkod enligt ICD - 10 - N 28.1 (förvärvad), Q 61.9 (ospecificerad utbildningsform), Q 61.0 (medfödd ensam).

Lär dig om orsakerna till utvecklingen av cystit med blod hos kvinnor och om metoder för behandling av patologi.

På avvikelserna och normen för urea i blodet hos män läste vid denna adress.

Karaktäristiska tecken och symtom

Negativa tecken beror direkt på storleken på bildningen och lokaliseringszonen. När pus framträder i hålrummet, utvecklar en aktiv inflammatorisk process ett smärtssyndrom.

De viktigaste symptomen på cyster i njurarna:

 • med en liten tumörstorlek, utbildningens godartade karaktär, känner patienten inte något obehag;
 • Ju större cysteformen är, desto mer märker personen negativa tecken i problemorganet.
 • dum, traumatisk smärta i ländryggen eller under revbenen. Obehagliga känslor ökar med fysisk aktivitet;
 • trycket stiger ofta;
 • utvecklar total hematuri
 • med en stor cysteform kan det detekteras genom palpation av njurarna;
 • när ackumulering i hålrummet av purulenta massor, intensifierar patientens inflammatoriska process, elimineras allvarlig smärta. Cystornas bristning åtföljs av ett skarpt obehag, det krävs omedelbart hjälp från kirurgen.

klassificering

Läkaren bör veta så mycket som möjligt om cystisk utbildning. Cystor utmärks av många indikatorer.

Per kategori:

 • den första. Godartade tumörer kan lätt upptäckas under ultraljud av njurarna. Cysteskalet är mjukt nog, det finns ingen infektion i hålrummet;
 • den andra. Inuti de godartade formationerna finns små förändringar och membran. I vissa formationer ackumuleras kalciumsalter, den inflammatoriska processen utvecklas;
 • den tredje. Tumörer utsatta för malignitet (degenerering i njurecancer). Cystor av denna kategori har membran, skalet är mer styvt. Vid detektering av sådana formationer utförs en operation för att avlägsna tumörerna.

På grund av njurskador:

På lokaliseringsområdet:

 • okololohanochnaya. Utbildning ligger nära bäcken av njuren, men kommer inte i kontakt med det;
 • subkapsulär. Tumören ligger under kapseln i njuren;
 • flerkammar;
 • njurens parenkymala cysta. Utbildning är i parenkymet eller sinus av det parade organet. Den andra typen är njurens sinuscyststopp;
 • Kortikal. Zonzon - kortikala skiktet.

Med antalet neoplasmer:

 • enda cyste;
 • flera cyster.

diagnostik

När obehag i ländryggen urolog finner kliniska bilden patologi, sade historia betecknar renal ultraljud. Om en misstänkt cyst är benägen för malignitet utförs en MR.

Dessutom ger patienten blod och urin för analys: det är viktigt att kontrollera indikatorerna, ta reda på om inflammationsprocessen äger rum, om det finns leukocyter, protein, bakterier i urinen. Med infektionens penetration ökar nivån på ESR, och antalet vita blodkroppar ökar ofta.

Allmänna regler och effektiva behandlingsmetoder

Hur man behandlar en cysta på njurarna och vad ska man göra? Läkaren utarbetar individuellt behandlingsschemat. Du kan inte ta piller, applicera växtbaserade avkok på råd från människor långt ifrån medicinen: Felaktig behandling accelererar ofta tillväxten av cystisk utbildning, påverkar de metaboliska processerna negativt.

När du väljer den optimala metoden tar urologen hänsyn till:

 • Typ av utbildning;
 • cystens storlek på njuren;
 • tumörtillväxthastighet;
 • tendens till malignitet mot malignitet.

Titta på urvalet av effektiva metoder för behandling av njurehydronephrosis hos vuxna och barn.

Listan och reglerna för användning av suppositorier för behandling av blåsor kan ses i denna artikel.

Gå till http://vseopochkah.com/lechenie/preparaty/furosemid.html och lär dig om effekterna och användningarna av det diuretiska läkemedlet Furosemide.

De huvudsakliga metoderna för behandling av njurcyster är:

 • observation. Om tumördiametern är mindre än 5 cm, berör läkare inte ofta cysten, en ultraljud är föreskriven (var 6: e eller 12 månader) för att kontrollera bildningen. Det är viktigt att veta om det finns förändringar i hålrummet, om det finns pus eller blödning, växer tumören, är det septa, hur fungerar njurarna? Vid allvarliga abnormiteter föreskrivs sprains, cystor avlägsnande av bildningen;
 • vägran att röka, måttlig motion (gymnastik utan användning av vikter), förebyggande av hypotermi
 • diet med en njursyst. Ett obligatoriskt element för att bevara njurfunktionens funktion, minska belastningen på nefron och andra vävnader. Det är viktigt att minska volymen av proteinmat, inte att använda starka buljonger, att vägra choklad, kaffe, alkohol, stekt, fet, baljväxter. Vätskevolymen för en dag väljs av en läkare för en specifik patient, med hänsyn till svårighetsgraden av sjukdomarna, mot vilken en cystisk bildning uppträdde;
 • läkemedel för att ta bort negativa tecken. Läkemedel för reduktion och stabilisering av blodtryck: Kapoten, Enap, Enalapril. Vegetabiliska namn för upplösning och borttagning av stenar: Urolesan, Kanefron. Antibiotika vid upptäckt av bakteriell infektion, beroende på typ av patogen. Spasmolytika och smärtstillande medel för smärtlindring: No-shpa, Drotaverin. Med ett uttalat smärtssyndrom rekommenderas bäddstöd.

Kirurgisk ingrepp

Även i frånvaro av klagomål läkare ordinera operation för att avlägsna vätska från håligheten, om bildandet av större än 5 cm Andra indikationer :. Problem med utflödet av urin, tumördiameter av 8-10 cm, varbildning, svår smärta, risken för bristning av tumören, benägenhet att malignitet. Beroende på symtomatologin används utbildningens karaktär, en minimalt invasiv metod, eller en vanlig operation utförs med öppen åtkomst.

Kirurgiska metoder för borttagning av njurecystor:

 • punktering. Malotravmatic procedur minskar trycket på njurarna och organen i närheten. Cystens innehåll pumpas ut ur kaviteten med en speciell nål. Genom dräneringsvätskan kommer ut, så småningom formningens väggar krymper, är vävnaderna ärrbildning. Materialet från håligheten skickas till cytologin. Nackdelar: hög risk för återkommande - upp till 80%, infektion är möjlig;
 • laparoskopi. En liten invasiv operation utförs med stor tumörstorlek, hög sannolikhet för parasitiska infektioner, risk för ruptur, blödning i njurehålan. I bukhålan gör doktorn tre punkter, genom vilka kirurgen sätter in ett laparoskop, andra instrument. Processen styrs av en videokamera och en miniatyrlampa, doktorn tar bort cysten helt, återfall är sällsynta. Laparoskopi är ett lämpligt alternativ till klassisk operation, om det inte finns några komplikationer i vilka intrakavitär avlägsnande av tumören är omöjlig;
 • öppen kirurgi på njurarna. Med en aktiv inflammatorisk process förskriver läkare omedelbart en kavitetsoperation med maligna neoplasmer, perforeringar, cyster, läkare. Beroende på omfattningen av lesionen, ta bort tumörväggen, ett visst område av njuren eller helt organet. En öppen operation orsakar ofta komplikationer, rehabiliteringsperioden är lång, speciellt i åldern 60 år och äldre. Metoden används vid låg effekt av laparoskopi och punktering.

Folkmedel och recept

Med en liten mängd cyste rekommenderas urologer att följa rekommendationer om rätt näring, förändringar i livsstilen och förstärkning av immuniteten. Det är viktigt att göra en årlig eller 6-månaders ultraljudsperiod, övervaka dynamiken i utvecklingen av utbildningen.

Behandling av njurcyster hemma är ineffektiv. Örtteer förstärka immunförsvaret, reducera risken för återfall av inflammatoriska patologier i urinvägarna, tvättades njurtubuli bort sand och små stenar i njuren.

Under inflytande och hemsalvor misslyckas cystor inte, användningen av irriterande ämnen orsakar ofta skada, provar tillväxten av godartad utbildning. Av denna anledning alla handlingar hos patienten ska samordnas med urologen, ta endast örtdekok med doktors tillåtelse.

När en cyste visas i njurens vävnader, måste patienten ta reda på vad det är, varför utbildning har uppstått. Det är viktigt att samarbeta med en urolog, ta mediciner, följ en diet, regelbundet komma till undersökningen, gör ultraljud för att övervaka tumörens tillstånd.

Mer användbar information om behandling av njurcyster kan hittas efter att du har tittat på följande klipp:

Njurknoppar

Njurknoppar - en godartad neoplasma, som är en vätskefylld kavitet med en tunn bindvävsmembran. Subjektiva symptom på patologi är ofta frånvarande, med utveckling av komplikationer eller en ökning av utbildningens storlek, klagomål om ryggsmärta, förekomst av blod i urinen, trötthet, feber. Diagnos utförs med hjälp av ultraljudstekniker (ultraljud av njurarna), dator och magnetisk resonansbilder, radioisotopstudier av excretionssystemfunktioner. Behandling inkluderar punkteringsaspiration av innehållet, skleroterapicyster, i vissa fall - excision av neoplasmen.

Njurknoppar

Njurcysten är en av de vanligaste tillstånden i nefrologi. Det antas att cystiska förändringar av varierande svårighetsgrad förekommer hos nästan en fjärdedel av personer över 45 år. Särskilt predisponerade för utveckling av patologi, män som lider av fetma, högt blodtryck, infektionssjukdomar i urinvägarna, urolithiasis. Njurar är endast upptäckta hos en tredjedel av patienterna, i andra fall finns det en asymptomatisk kurs. Till en separat typ är medfödda sorter av cyster som finns hos barn.

Orsaker till en njurcyst

Cystisk njurebildning är en ganska heterogen grupp av patologiska tillstånd. Den direkta orsaken till sjukdomen anses vara störning av tillväxten av epitelial och bindande (interstitiell) vävnader orsakad av skador eller inflammatoriska processer. Utvecklingen av vissa cystiska förstoringar förklaras av medfödda anomalier i urinsystemet eller genetiska särdrag hos organismen. De viktigaste predisponeringsfaktorerna är:

 • Njurvävnadens nederlag. Inflammatoriska processer (glomerulo- eller pyelonefrit), tuberkulos, ischemiska skador (infarkt), tumörer kan framkalla störningar vid utvecklingen av epitelvävnaden hos nefrontubulerna. Som ett resultat bildas en tunnväggig hålighet övervägande i njurens medulla.
 • Ålder ändras. Utseendet på cystor hos personer äldre än 45 år förklaras av en ökning av belastningen på excretionssystemet och mekanismen för "ackumulering av störningar". Den senare uppstår från obetydlig i svårighetsgrad, men flera patologiska processer som förbättrar varandra.
 • Medfödda faktorer. Ibland är cyster en följd av kränkningar av den intrauterinutveckling av njurknoppar. Sådana neoplasmer finns vanligtvis även i barndomen, ofta har en multipel karaktär. Mutationer av några gener ökar predispositionen till bildandet av cystiska håligheter i njurarna.

Systemiska tillstånd (arteriell hypertoni, fetma, diabetes) bidrar till sjukdomsprogressionen. De leder till en kränkning av blodets tillförsel och näring i urinvägarna och som en följd till spridningen av mindre krävande tillgång till syrebindvävnad. Vissa typer av patologi orsakas inte av framväxten och tillväxten av cystisk bildning, utan genom en lokal process av förstörelse av renvävnaden (med abscess, karbunkel).

patogenes

Utvecklingen av den "sanna", den vanligaste njurcysten uppstår som en följd av skador på nephron tubuli. Inflammatorisk eller sklerotisk process leder organtrauma till isoleringen av tubulefragmentet från resten av de inledande sektionerna av urinvägarna. Under vissa förhållanden finns det ingen härdning av ö-delen, och snabb expansion av det rörformiga epitelet, vilket resulterar i en liten (omkring 1-3 millimeter) vial. Den är fylld med en vätska som liknar kompositionen till primär urin eller filtrerad blodplasma. Vid ytterligare uppdelning av cellerna i binde- och epitelvävnaderna växer cysten, ibland når 10-15 centimeter.

Tillväxten av neoplasm åtföljs av komprimering av omgivande strukturer, ibland stimulerar den utvecklingen av sekundär cystisk utvidgning. Med en signifikant cyststorlek hindrar urinutflödet, blodkärl som matar njurarna är pressade, nervknippen blir irriterad. Detta orsakar ett antal lokala och allmänna symptom - smärta, fluktuationer i blodtryck, förgiftning av kroppen. Ibland är maligna celler i epitelet av tumörens väggar maligna.

klassificering

Det finns flera alternativ för att klassificera cystiska blåsor i njurarna, baserat på deras struktur, läge, ursprung, innehållets innehåll. Traditionellt inkluderar detta tillstånd tillstånd som inte är en cyste, till exempel dermoidtumörer, njureabsorber, vilka har liknande strukturella egenskaper men olika etiologi. Speciellt hög klinisk betydelse är klassificeringen skapad med avseende på utbildningens struktur och inkluderar följande alternativ:

 • En fast cyste. Det är den vanligaste typen av sjukdom, som finns i 70-80% av fallen. Det är en enkammar tunnväggig hålighet fylld med serös vätska. Måtten kan variera från några millimeter till 10-12 centimeter.
 • Multilateral cyste. Kammaren i neoplasmen är uppdelad i skiljeväggar genom skiljeväggar. Har huvudsakligen ärftlig karaktär. Ozlokachestvaetsya oftare än andra cyster.
 • Polycystiskt. Diagnostiseras med bildandet av ett antal cyster av olika former och storlekar, som ofta påverkar båda njurarna. Det är oftast resultatet av medfödda anomalier i urinvägarna, diagnostiserade hos barn.

Lokalisering av de cystiska hålrummen kan variera - en kapselkropp (subkapsulär) i dess tjockare vävnader (intraparenkymal), i området för grinden eller njurbäckenet. Cysternas placering, natur och storlek är de viktigaste egenskaperna som påverkar valet av behandlingsmetod och prognosen för sjukdomen.

Symtom på njurcystret

Patologi uppträder ofta asymptomatiskt på grund av den långsamma tillväxten av neoplasm - njurvävnad har tid att anpassa sig till sin närvaro utan märkbar förlust av funktionalitet. Med tillväxten av cysten börjar den att utöva påtryckningar på blodkärlen och stimulera juxtaglomeruläranordningen. Detta uppenbaras av en ökning och instabilitet i blodtrycksnivån, vilket leder till huvudvärk, hjärtklappning, hjärtkörtel. Lokala symtom - smärta i ländryggsregionen - utvecklas med dekompensering av njurfunktion eller med kompression av närliggande nervvästar.

Den stora storleken på njur cystor urodynamik främjar störningar på grund av att minska volym bäckenet eller urinledaren partiell kompression. Dessutom är symtomen förknippade med en minskning av mängden urin som släpptes, frekvent uppmaning att urinera, hematuri. Smärtan börjar stråla in i ljumsk och könsorgan. Fördröjning och nedsatt urinbildning orsakar förgiftning av kroppen, vilket uppenbaras av svaghet, ökad utmattning och ibland - svullnad. Fenomen av njursvikt (vätskeretention, lukt av ammoniak från munnen) uppstår vid bilateral njurskada eller närvaron av endast ett organ.

En kraftig ökning av temperaturen, frossa, feber, ökad smärta i cysten i njuren indikerar ofta bindningen av en sekundär bakterieinfektion och fästande neoplasma. Stark ömhet i ländryggsregionen, som särskilt uppträder plötsligt, mot bakgrund av fysisk aktivitet, indikerar risken för bristning av den cystiska väggen. Brottet kan åtföljas av skador på blodkärlen med utveckling av blödning i njurarna och ischemi hos dess vävnader. Ett tecken på blödning är en plötslig framväxande makrogematuri, i sällsynta fall ackumuleras blod i retroperitonealutrymmet.

komplikationer

En av de vanligaste komplikationerna i njurcystan är dess infektion med utveckling av suppuration, som uppträder som en abscess eller svår pyelonefrit. Betydande roll i penetrering av patogena mikroorganismer är störningar i urodynamik - återflöde och urinstagnation. Det är också möjligt för cysten att brista med utflödet av innehållet i calyx-pelvissystemet eller in i retroperitonealutrymmet. Det kan åtföljas av njurblödning, urinvägsinfektion eller utseende av chock. På lång sikt finns risk för malign degenerering av cystiska formationer.

diagnostik

Detektion av njurcystret är komplicerat på grund av den långa perioden av asymptomatisk patologi. Som en följd detekteras sjukdomen ofta av misstag. De första tecknen är ospecifika förändringar i den allmänna analysen av urin, en oförklarlig ökning av blodtrycket. Med hjälp av en rad olika diagnostiska metoder kan en urolog inte bara bekräfta närvaron av en neoplasma utan också bestämma dess typ, storlek och plats och utvärdera funktionen hos urinvägarna. För detta ändamål tilldelas följande studier:

 • Njur ultraljud.Ultraljudsdiagnostik är en vanlig diagnostisk teknik som används för att upptäcka cystor. De definieras som aechoiska strukturer med ett "ljudspår" av förstärkning bakom formationerna. Ibland finns det septa och förkalkningar. Ultraljudsdopplerografi (ultraljud av njurkärl) gör det möjligt att bedöma cystens effekt på blodtillförseln till njurarna.
 • CT av njurar. Metoden används för att förtydliga diagnosen och differentieringen av cystor med maligna tumörer. Solitära formationer ser ut som rundade föremål med tydliga konturer fyllda med flytande multiloculära sorter - som en mängd olika kamrar av olika storlekar. Införandet av intravenös kontrast gör det möjligt att skilja cysta från tumörer, eftersom de senare har förmåga att ackumulera radiopaque substanser.
 • Funktionsforskning. Studiens excretionssystemaktivitet utförs genom excretory urografi, dynamisk scintigrafi, ibland med hjälp av MR-urografi och andra metoder. Dessa tekniker gör det möjligt att bedöma graden av glomerulär filtrering, dessutom avslöja förändringar i calyx- och bäckensystemet och de första delarna av urinvägarna.
 • Laboratorietester. Med små cystiska formationer är ett allmänt urintest oförändrat. En ökning i cystens storlek kan prova en minskning av volymen av daglig diurese, förekomsten av nocturi, utseendet av blodföroreningar (hematuri) och protein (proteinuri) i urinen.

Behandling av njurcyst

I närvaro av ensamma intraparenkymala eller subkapsulära cystor upp till 5 centimeter i storlek krävs ingen behandling - det är tillräckligt att observera en specialist för att kontrollera sjukdomen. Behovet av medicinska åtgärder uppkommer när det finns en karakteristisk symtomatologi (ryggont, urinrörelser etc.), en ökning av cystiskblåsans storlek. Behandling anges också i cystens flerdimensionella natur (på grund av risken för malignitet), dess placering vid grindarna och i njurbäcken. Vanligtvis elimineras cystisk utbildning genom punktering och endoskopisk teknik, som inkluderar:

 • Perkutan punktering aspiration av njurcysten. Det består i införandet av en nål i det cystiska hålrummet med ytterligare aspiration (aspiration) av innehållet. Som ett resultat minskar cystvolymen kraftigt, tumören är skleroserad. Tekniken används när en cyste i en kammare inte är större än 6 centimeter. Det finns ett ganska stort antal återfall.
 • Skleroterapi av njurcystret. Det är en modifiering av punkteringsaspiration. Efter avlägsnande av det flytande innehållet införes en lösning av etylalkohol eller jodidföreningar i bubbelhålan. Medicin irriterar den inre ytan av det cystiska membranet och aktiverar skleroserande processer, vilket medger minskning av antalet återfall.
 • Cystens excision. Avser radikala ingrepp, består i att ta bort neoplasmen och suturera den återstående normala vävnaden hos njurarna. Används för stora eller flera kammarcystor, bristade membran, blödning, kraftig suppuration. Vanligtvis utförs med hjälp av endoskopiska instrument, i svåra fall kan en öppen operation tilldelas.

I närvaro av stora cyster och signifikant skada på njurarna tillgriper resektion eller nephrectomy (förutsatt att det andra organets normala funktionalitet). Hjälpbehandling omfattar symptomatiska åtgärder - tagande smärtstillande medel, antihypertensiva läkemedel (ACE-hämmare), antibiotika för infektiösa komplikationer.

Prognos och förebyggande

Prognosen för njurscysten beror på neoplasmens natur, dess storlek och lokalisering. I de flesta fall detekteras relativt små enkammar cystiska vesiklar med långsam tillväxt. Deras närvaro är praktiskt taget asymptomatisk, kännetecknad av gynnsamma utsikter. Behandling av sådana former av patologi är inte nödvändig. Endast periodisk undersökning av nefrologen är nödvändig för att upptäcka möjliga komplikationer i tid. Med multikamerala och polycystiska former förvärras prognosen då risken för malignitet och CRF ökar. Men med den radikala behandlingen av dessa typer av patologi registreras sällan och komplikationer sällan. Särskilt förebyggande av njurcystor existerar inte, rekommendationerna reduceras till snabb behandling av inflammatoriska sjukdomar i urinvägarna, blodtryckskontroll och periodisk medicinsk undersökning hos en urolog efter att ha nått 40 år.

Cystern i njure orsaker

Njurcysten är en störning i urinvävets struktur, vilket kännetecknas av bildandet av en kapillär inriktning på njurens yta fylld med vätska. Cystenen kan vara singel eller flera och förekommer oftast hos män över 45 år.

Bildandet av cystiska formationer läggs under perioden med intrauterin utveckling eller börjar under påverkan av olika predisponeringsfaktorer. Beroende på dessa faktorer kan njurcystret vara medfött eller förvärvat. Vad orsakade cysten på njurarna, vilka är dess symtom och behandlingsmetoder? Vi förstår!

Orsaker till att utveckla en njursyst

Det är omöjligt att nämna namnet på bildandet och bokmärket av njurcysten i prenatalperioden, men specialister identifierar ett antal faktorer som kan bidra till denna patologi. Dessa inkluderar:

 • Användningen av alkoholhaltiga drycker av moderen i stort antal;
 • rökning under graviditeten
 • Konstant kontakt med den gravida kvinnan med kemikalier (tungmetallsalter, klor, bly);
 • Röntgenexponering under graviditeten;
 • skador som uppstått i ländryggen under graviditeten
 • överfört infektionssjukdomar i urinsystemet av en kvinna under graviditeten.

Förvärvade njurcyster orsakas av följande faktorer:

 • hormonell obalans
 • skador som uppstått i ländryggsregionen
 • överförde infektionsinflammatoriska sjukdomar i njurarna, vilka inte botades till slutet eller behandlades felaktigt;
 • hydronefros;
 • stagnation i njurarna;
 • bindvävsdysplasi i njurområdet;
 • njureischemi (otillräcklig antagning till blodorganet).

Kliniska manifestationer av njurcyster

När njurcysten bildas har patienten smärta i ländryggsregionen. Det är så starkt och smärtsamt att det tvingar patienten att söka medicinsk hjälp. De karakteristiska kliniska manifestationerna av njurcysten är:

 • ökat blodtryck;
 • urladdning av blod under urinering
 • färgar urinen i en rödaktig färg;
 • smärta och obehag vid urinering
 • utveckling och progression av järnbristanemi, som uppstår som ett resultat av makrohematuri;
 • smärta i ländryggen när du trycker på kanten av din handflata.

Palpatorisk undersökning av ländryggszonen av läkaren avslöjar förflyttningen av den drabbade njuren från sängen, liksom en ökning i kroppens storlek.

Typer av njurcystret

Beroende på platsen för den patologiska neoplasmen och njurarnas natur, utmärks följande sorter av cyster:

 • enkla cyster;
 • flera cyster - vanligtvis en liten storlek, kan ibland sammanfoga med varandra.

Beroende på cysternas placering särskiljer:

 • en cyst av båda njurarna;
 • cyst av rätt njure;
 • cyste i vänster njure.

Beroende på den morfologiska strukturen är cyster:

 • enkel;
 • parapelvic - lokaliserad nära njurens sinus;
 • multilocular - karakteriserad av bildandet av flera håligheter i cysten;
 • dermoid - bildas cystor under embryogenes, inom vilken man fann rudimenten av hår, naglar, ben, fettvävnad.

Det finns också en term som multi-cystisk njure och svampig njure. Med den multicystiska njuren drabbas organet internt med små cyster, vilket medför att njurfunktionen är allvarligt nedsatt. Med en sådan patologi utvecklar patienten njursvikt under en kort tidsperiod.

Svampig njure kännetecknas av bildandet av flera små cyster i uppsamlingsrören. Detta tillstånd är medfödd och läggs ner under embryogenesperioden. De som är födda med denna diagnos behöver barn att genomgå hemodialys, utan vilket njursvikt fortskrider snabbt.

Metoder för diagnos av njurcyst

Vid diagnosering av njurcystret framför specialister finns det flera uppgifter:

 • att direkt avslöja närvaron av patologisk bildning i njurens vävnad;
 • Studie av njursjukdom
 • detektionen av inflammatorisk process i njurarna.

För att identifiera patologiska processer i njurarna, inklusive cyster, används följande diagnostiska metoder:

 • Ultraljud av retroperitonealt utrymme;
 • CT - låter dig upptäcka även de minsta cysterna;
 • MR - ger dig möjlighet att tydligt avgränsa cystens gränser och studera neoplasmen från alla håll.

För att bedöma njurarnas funktion, föreskrivs allmänna och biokemiska blodprov, där särskild uppmärksamhet ägnas åt närvaron och koncentrationen av följande ämnen:

I vissa fall är patienten dessutom tilldelad att genomgå ett kardiogram och passera ett koagulogram - denna studie gör det möjligt att utvärdera blodets koagulerade funktion. Dessa ytterligare studier är nödvändiga när patienten kommer in på sjukhuset, särskilt när det är fråga om kirurgisk ingrepp.

Vad ska jag göra om jag har en njurcyst? Metoder för behandling och diet

Varje patient med en diagnostiserad njurcystst har en rimlig fråga - vad ska man göra i detta fall och hur man behandlar patologin?

I avsaknad av kränkningar av kroppens funktion och normal övergripande hälsa hos patienten, observerar läkare helt enkelt patologins gång. Ultraljud utförs regelbundet och blod och urintester förs in. Om det finns tecken på progression av cysten eller utveckling av njursvikt, föreskrivs perkutan punktering av cyst och vätskepumpning. Om ett sådant förfarande av någon anledning inte kan utföras visas patienten ett kirurgiskt förfarande, under vilket cysten avlägsnas tillsammans med kapseln som omger den.

I händelse av att njurcysten orsakades av inflammatoriska infektionssjukdomar i kroppen, börjar behandlingen med eliminering av inflammationsfokus och korrigering av organets funktion. För detta är patienten tilldelad:

 • antiinflammatorisk behandling med antibiotika eller sulfanilamidpreparat;
 • Syftet med en speciell diet
 • eliminering av komplikationer.

I sällsynta fall kan njurcystret lösas oberoende, speciellt om dess utveckling orsakades av en inflammatorisk process i njurarna.

Kostnäring är en integrerad del av den framgångsrika behandlingen av renalvalen. Patienten tilldelas ett tabellnummer 7, vars principer är:

 • Att utesluta från matbidrag av stekta rätter, fett, kryddor, rökt produkter.
 • begränsning eller fullständig uteslutning av salt
 • vägran från alkoholhaltiga drycker och rökning
 • skarp begränsning av svart te och uteslutande av kaffe;
 • laga maträtt för ett par;
 • anslutning till dricksregimen
 • begränsning i kosten av animaliska proteiner, vilket skapar en extra börda på njurarna och berikar bordet med mjölk och spannmål.

Komplikationer av njurcysten

Njurcysten är farlig för eventuell utveckling av komplikationer i avsaknad av snabb medicinsk vård. De vanligaste komplikationerna av njurcystan är:

 • utveckling av kroniskt njursvikt
 • hydronephrosis (njureödem);
 • purulent pyelonefrit;
 • ackumulering av pus i cystehålan;
 • cystbrott och utveckling av peritonit;
 • järnbristanemi;
 • ökning av blodtrycket.

Metoder för förebyggande av njurcyster

För att minska risken för cystbildning i njurarna bör du noga överväga din hälsa från en ung ålder. Undvik utvecklingen av denna patologi kan, om du följer enkla rekommendationer:

 • snabb tillgång till läkare med obehag och smärta i nedre delen av ryggen;
 • undvikande av skador och skador på nedre delen av ryggen
 • snabb och specialiserad behandling av pyelonefrit;
 • sanering av foci av kronisk infektion i kroppen, av vilken en patologisk flora kan överföras med blodomloppet;
 • planerar graviditet före kvinnans start av uppfattningen.

Prognosen för sjukdomsförloppet är generellt gynnsam i det fall då patienten inte ignorerar symptomen och omedelbart söker medicinsk hjälp.

Njurar njure: Ju mer farliga tumören

Njursjukdom är ett problem som nyligen har tenderat att spridas mer och mer. Lyckligtvis gör utvecklingen av teknik det möjligt att genomföra tidig diagnos av många sjukdomar. Denna omständighet spelar en särskilt viktig roll i urologin, eftersom många patologier i de urogenitala systemorganen är asymptomatiska i början. Bland sådana sjukdomar är inte den sista platsen den "tysta hangman" - njurecystan. Ju tidigare en utbildning upptäcks, desto lättare är det att bota det, hålla det drabbade organets operativa förmåga och undvika komplikationer, ibland ganska allvarliga.

Vad är patologi?

Cystenen är en formgivning i form av en vätskefylld kavitet, som har ett tunt skal av bindväv. Cystiska njursjukdomar uppträder oftare efter 45-50 år. Det uppskattas att cirka 20-25% av befolkningen i denna ålder har patologi. Njurcystor finns mer hos män och kvinnor som lider av urolithiasis, fetma, kroniska patologier i urinvägarna, hypertoni. Endast en tredjedel av patienterna med en cyste har funktionella störningar från njurarna, de återstående fallen är asymptomatiska. Enligt olika källor är äldre kvinnor mer benägna att drabbas av.

Njurcysten är en vätskefylld bubbla

Cystisk bubbla fylld med vätska är utsatt för långsam men stadig tillväxt. Cystor kan växa från några millimeter till njurens storlek och ännu mer (10-15 cm). Genom att nå stora storlekar komprimerar bildningen kärlens och vävnaderna i njurarna, stör dess normala funktion och leder så småningom till njursvikt. Stor utbildning börjar orsaka smärta, överbelägger njurens kapsel och klämmer runt omgivande vävnader, inklusive ländmuskeln. Bryta den renala blodflödet, vilket tvingar njure cysta kompensations secrete renin - en substans som ökar blodtrycket för att återuppta normal volym av blodflödet till organet. Sådan nefrogen hypertension ger inte praktiskt taget terapi.

Faren för cystor är också möjligheten till infektion av deras interna innehåll. Tillförsel av cystor är ett hot mot smittspridning i hela kroppen. Trastatisk rubbning av cysten, även med seröst innehåll, är ett tillstånd som kräver akut vård för patienten. Vissa typer av cyster kan ha malignitet, det är malign degeneration. Njurcancer är den mest formidabla komplikationen av patologi.

Video: Vad är en cyste

Hur cysten bildas

Bildandet av en enkel cyste börjar med skador på nephronens tubuli (strukturella och funktionella enheter i njurarna). Inflammation, organtrauma eller sklerotisk (ärr) process leder till avgränsning av en liten del av tubulen från de återstående njurstrukturerna. Vanligtvis finns det skleros hos en isolerad plats. Men under vissa förhållanden börjar i stället en snabb tillväxt av det rörformiga epitelet och en liten flaska fylld med en vätska, liknande i sammansättning till den filtrerade blodplasman, bildas. Ytterligare tillväxt av vesikeln beror på uppdelningen av cellerna i epitel och bindväv. En ökning i cysten orsakar kompression (kompression) av angränsande strukturer, vilket kan stimulera bildandet av sekundära cystiska element.

Njurcystret kan nå ett mycket stort värde, i vissa fall överstiger njurens storlek

Typer av cystiska formationer

Det finns flera varianter av klassificering av njurcyster, som var och en bygger på olika egenskaper: strukturella egenskaper, ursprung, plats, internt innehåll.

Hög klinisk betydelse är klassificeringen baserat på strukturen av cystiska blåsor:

 • En enkel eller ensam cyste är den vanligaste typen av patologi. Det ser ut som en enda kammarehålighet fylld med seröst innehåll.
 • Multilocular cysta - har en flerkammare struktur, det vill säga blåsans hålighet delas av partitioner. Huvudskälet till bildandet av sådana cyster är ärftlighet. Är benägen för malignitet.
 • Polycystic är en mångfald cystiska formationer av varierande storlek och form. Båda njurarna påverkas ofta. Som regel har den ett infött tecken, det diagnostiseras hos barn.
 • Dermoidcyst är en typ av medfödda cystor, håligheten bildas av rester av embryonala vävnader eller deras derivat.
 • Parasitisk cysta - bildad när den infekteras med parasitära maskar, till exempel alveokock eller echinokocker. Sådana cystor kan förekomma i lungorna, leveren och njurarna.

Njur kan ha en annan struktur, plats och internt innehåll

På plats är cyster:

 • subkapsulär - under njurens fibrösa kapsel
 • intraparenkymal - i tjockleken på renalvävnaden (parenkym);
 • paraplevikalnymi (sinus) - i närheten av njurarnas grindar (sinus), nära bäckenet och det neuromuskulära buntet.

Cystiskt innehåll kan vara:

 • serös - innehåller en genomskinlig gulaktig vätska;
 • festering - fylld med pus, vilket observeras på grund av infästningen av bakteriell infektion;
 • hemorragisk - blod eller blodiga innehåll bildade på grund av hjärtinfarkt av njure eller trauma.

Video: sorter av cystiska formationer

Enkel cyster har ofta förvärvat karaktär och diagnostiseras som regel hos vuxna, barn är sällsynta. Hos barn är medfödd polycystisk njursjukdom oftare förknippad med ärftlig predisposition. Polycystisk är vanligtvis en kontraindikation för graviditet. Om den framtida mamman har en liten enkel cyste, genomförs en dynamisk observation av bildningen. Sedan graviditeten ökar bördan på njurarna avsevärt, det är nödvändigt med regelbunden övervakning och detektering av funktionsstörningar hos njurarna.

Orsakerna till utseende av njurcyster

Den direkta orsaken till cystiska formationer i njurarna är en försämring i tillväxten av epitel och bindväv som orsakas av inflammation eller mekanisk skada. Framväxten av polycystos beror på medfödda anomalier i urinvägarna och genetiska förändringar.

Faktorer som predisponerar för utseendet av cystisk utvidgning:

 • Njurvävnadsslagen som ett resultat av inflammatoriska processer - pyelonefrit, glomerulonephritis, tuberkulos, ischemiska störningar. Inflammation åstadkommer en störning i utvecklingen av epitelvävnaden hos nefronerna, vilket resulterar i bildandet av ett cystiskt hålrum.
 • Åldersstörningar. Under åren har belastningen på urinvägarna ökat, det finns en ackumulering av mindre men flera patologiska förändringar i njursjukdomen. Detta förklarar bildandet av enkla cyster huvudsakligen efter 45-50 år.
 • Medfödda förändringar. Ibland uppstår brott även vid intraderin utveckling av njurarna. Förutsättning för sådana störningar uppträder när mutationer av några gener.

För att provocera utvecklingen av cystor kan överförda inflammationer i njurarna

Vanliga sjukdomar som leder till försämrad blodtillförsel till njurarna bidrar till utvecklingen av cystisk blåstillväxt. Sådana sjukdomar innefattar diabetes, fetma, hypertoni. Dessa patologier orsakar undernäring av njurarna. Som en konsekvens växer bindväv, som är mindre krävande syreåtkomst, växer.

Manifestationer av patologi

Njurcystosen visar ofta inga symptom, eftersom det ökar i storlek mycket långsamt och njurvävnaden har tid att anpassa sig till nya förhållanden utan att förlora funktionaliteten.

Vaskulär kompression med ökad cyst manifesteras av ökat blodtryck, vilket orsakar utseende av hjärtklappning, huvudvärk, yrsel, smärta i hjärtat. Kompression av närliggande vävnader och nervstammar, progression av nedsatt njurfunktion leder till ömhet i ländryggen.

När cysten växer, orsakar det utseende av traumatisk smärta i ländryggen

En cyst av avsevärd storlek kan delvis pressa uretern och minska njurbäckens volym, vilket leder till frustration av urodynamik. Patienten börjar uppleva frekvent uppmaning att tömma blåsan, blod uppträder i urinen (hematuri), mängden urin som släpps minskar. Smärta börjar spridas till könsorganen och ljummen. Överträdelse av den normala processen med produktion av urin och dess isolering leder till utveckling av kroppsförgiftning - patienten uppträder:

 • svaghet;
 • trötthet;
 • illamående;
 • aptitlöshet;
 • dåsighet;
 • ibland svullnad.

Vid bilaterala cystiska skador finns tecken på njurinsufficiens - uttalad ödem, ammoniak lukt från munnen.

Överlagringen av en sekundär bakteriell infektion och suppuration av bildningen manifesteras av en kraftig försämring av hälsotillståndet, en ökning av temperaturen, en chill och en ökning av smärta i ländryggsregionen.

Den uttryckta smärtan efter typ av en renal kolik, speciellt mot bakgrund av en skarp fysisk belastning kan berätta om brist på blåsans blåsa. Skador på bildningsväggen kan åtföljas av plötslig makrogematuri (blod i urinen) på grund av brist på blodkärl och blödning i njurvävnaden.

Hur är diagnosen gjord?

I ett tidigt utvecklingsstadium är det ganska svårt att upptäcka en neoplasma på grund av att symtom saknas. Cystenen upptäcks ofta av en slump. Vanligtvis konsulterar patienter en läkare med dysursänkande fenomen (urineringstörningar) eller med oförklarlig ökning av blodtrycket. Sådana tecken är närvarande om cysten redan har uppnått stora dimensioner. Urolog genomför en undersökning och undersökning av patienten och vara säker på att utse laboratorium och instrumentella undersökningar som klagomål patient- och undersökningsdata inte bära hela diagnosinformation - är ospecifik.

Inspektion från en nephrologist - den första etappen av en njurcyststimulator

 • Allmän analys av urin. I de flesta fall, med en liten okomplicerad cyste, är resultatet oförändrat. En ökning av urinets densitet, förekomsten av röda blodkroppar och protein indikerar en kränkning av njurfunktionen på grund av stor cystisk bildning.
 • Biokemi av blod Undersök nivån av kreatinin och urea för att bestämma hur mycket det skadade organets funktionella aktivitet har minskat.

Från laboratoriemetoder för diagnos, en klinisk analys av urin

 • Ultraljud är en obligatorisk komponent i diagnostiska åtgärder. Genom ultraljud kan du inte bara bekräfta närvaro av utbildning, dess storlek och plats, men också för att bestämma dess egenskaper - intern fyllning, skiljeväggar eller förkalkningar. Ultraljud utförs ofta i kombination med dopplerografi, det vill säga studien av njurkärl.
 • Datortomografi. Det används för att förtydliga diagnosen och differentieringen av cystor med andra formationer. I bilderna är en enkel cyste ett runt objekt med tydliga konturer och flytande innehåll.

Njur ultraljud är den viktigaste metoden för instrumentell diagnos av njurcyster

I vissa fall används ytterligare funktionella studier:

 • Excretory urografi, som tillåter att bestämma excretionskapaciteten hos njurarna. Metoden är införandet av ett kontrastmedium intravenöst följt av en serie röntgenbilder.
 • Dynamisk scintigrafi är studien av njurfunktioner genom att fixera njurackumuleringsprocessen med ett speciellt radiologiskt preparat som tidigare införts i venen.

Differentiell diagnos av njurcyster utförs med sådana patologier:

 • malign neoplasma;
 • hydronephrosis - onormal utvidgning av njurbäckenet;
 • tuberkulös njursjukdom;
 • renal abscess - bildandet av ett purulent hålrum, omgivet av ett kapselmembran, är en av de möjliga komplikationerna av pyelonefrit - inflammation av njurarna;
 • medfödda missbildningar.

Behandling av sjukdomen

En enkel cysta under njurens kapsel eller i parenchymens tjocklek, som når en storlek på 4-5 cm, kräver ingen särskild behandling - tillräckligt med regelbunden övervakning med ultraljud i specialisten. Behovet av terapi uppstår när patienten har vissa symtom (smärta, ökat blodtryck, ödem, urineringstörning) och med stor cyststorlek. Patienter med polycystiska och multikamerala cyster behöver också behandling.

läkemedel

Användningen av läkemedel är av hjälpmedel och är avsedd att eliminera symptomen som orsakas av cystisk utvidgning. Det är omöjligt att eliminera cysten med hjälp av läkemedel - utbildning kan inte lösa.

I allmänhet syftar konservativ behandling till att eliminera:

 • bakteriell infektion, om någon;
 • högt blodtryck;
 • smärt syndrom.

Tabell: Biverkningar för behandling av symtom med njursyst

 • ACE-blockerare (angiotensinkonverterande enzym):
  • enalapril;
  • Capoten;
 • hämmare av angiotensinreceptorer:
  • lindad;
  • Atacand.
 • Lasix (furosemid);
 • hydroklortiazid;
 • Veroshpiron, Aldakton (Spironolactone).
 • Baralgin, Tempalgin, Spazmolgon;
 • Papaverin, No-shpa;
 • Nimesulid, Ibuprofen.
 • Antibiotika från gruppen av cefalosporiner:
  • cefixim;
  • ceftazidim;
  • cefalexin;
  • ceftriaxon;
 • skyddade penicilliner:
  • amoxiclav;
  • augmentin;
 • aminoglykosid antibiotics-:
  • gentamicin;
  • Amikacin.
 • nitroksolin;
 • furadonin;
 • Biseptol.
 • kanefron;
 • Urolesan;
 • tsiston;
 • Phytolysinum.

Fotogalleri: preparat med cystiska formationer

Kirurgiska metoder

Operation är den huvudsakliga metoden för behandling av cystiska formationer. Kirurgisk behandling anges i sådana fall:

 • cyst av liten storlek (upp till 4 cm), men pressar bäckenet;
 • cystisk bildning mer än 5 cm;
 • i cysten finns partitioner - denna bildning är utsatt för malign degeneration;
 • Det finns en fästande cyste eller det blöder.

Flera typer av kirurgisk ingrepp kan användas:

 • Punktering aspiration av cysten följt av skleroterapi. Det består i införandet av en nål i cystisk hålighet och pumpning av dess innehåll. Processen styrs av en ultraljudsmaskin. Därefter injiceras ett ämne i formningen som irriterar cystens inre membran och stimulerar scleroseprocessen. Vanligtvis är det jodföreningar, fenol eller etanollösning. Det används för att behandla encellscyster inte mer än 6 cm. Metoden leder till en signifikant minskning av antalet återfall. Förfarandet utförs under lokalbedövning.
 • Cystborttagning genom endoskopisk metod - genom laparoskopi. Den utförs med stora enkla formationer (från 6-7 cm), flerkammiga cyster. Patienten är gjord med 3 punkteringar ca 5 mm långa, genom vilka endoskopiska instrument sätts in. Cystenen utskuras, friska njurvävnader sutureras. Denna operation är att föredra för kavitetkirurgi, läkning är mycket snabbare. Vanligen släpps patienten hem 2-3 dagar efter ingripandet.
 • Cystens excision med funktionen av kavitoperationen. Ett sådant ingrepp utförs med väldigt stora formationer, kraftig suppuration, blödning, bristningar av stora cystiska blåsor.

Excisionen av stora cyster utförs oftast med laparoskopi

I särskilt svåra fall är läkare tvungna att tillgripa nefrektomi - avlägsnande av det drabbade organet. Operationen utförs under villkor av en normalt fungerande andra njure.

Video: Kirurgisk behandling av njurcystret

Hembehandling

Om kirurgisk behandling inte är nödvändig bör cysten observeras regelbundet. Hemma kan du ta infusioner och örtmedicinska örter, anpassa din kost för att hjälpa njurar att arbeta. Det rekommenderas att ta lite alkaliskt mineralvatten - Essentuki, Polyana Kvasova, Slavyanovskaya, Smirnovskaya, Svalyava.
Kommer att dra nytta av varma bad och torr värme i ländryggsregionen - för att förbättra blodflödet och njurarnas näring. Njurmassage med cyst är kontraindicerad.

Tillräcklig exponering till frisk luft, daglig motion, simlektioner, måttlig cardio - allt kommer att gynnas om cysta har en enkel struktur, små och det finns ingen akuta sjukdomar i det urogenitala systemet.

Dagliga promenader i frisk luft och genomförbar träning, inklusive morgonövningar, förbättrar kroppens allmänna tillstånd

Tung fysisk aktivitet och ockupation av traumatiska sporter bör minimeras så mycket som möjligt. Annars kan det finnas en traumatisk cystbrott - en allvarlig komplikation som kräver omedelbar kirurgisk ingrepp.

Folkmetoder

Att bli av med icke-traditionella cyster kan inte, men örterna kan användas som underhållsbehandling. Tidigare bör alla metoder för fytoterapi diskuteras med den behandlande läkaren. I vilka kvantiteter för att använda infusioner och avkok - beror på ålder och tillstånd av kroppen.

 1. Lövbjörnbär, björkknoppar, gräshästsvansfält tar lika stora mängder.
 2. Välj en stor skedblandning och häll 250 ml kokande vatten.
 3. Insistera 40 minuter, sedan belastning.
 4. Drick under veckan 3 gånger om dagen en timme före måltiderna.

Antiinflammatorisk och regenererande buljong:

 1. Hacka jästgräset med vatten (2 matskedar per 500 ml).
 2. Lägg i ett vattenbad och koka över låg värme i 5 minuter.
 3. Insistera på att svalna, dränera och lägg till den ursprungliga volymen med kokt vatten.
 4. Ta drogen i 2 veckor tre gånger om dagen från 50 till 150 ml, beroende på ålder.

Havrebuljong är en utmärkt återställande, renande och mild diuretikum. Det klassiska sättet att förbereda en drink:

 1. Ett fullt glas orörda, förtvättade havre ska fyllas med en liter vatten.
 2. Insistera på natt (12 timmar).
 3. Sätt på elden, koka i en halvtimme under locket.
 4. Vik upp och insistera 6 timmar.
 5. Stam och ta tre gånger om dagen före måltider: barn 2 matskedar, vuxna - 100 ml.
 6. Behandlingsförloppet är 1 månad.

Antiseptisk, diuretikum - Infusion av persilja:

 1. Krossad grönska av växten - 3-4 stora kvistar - häll ett glas kokande vatten.
 2. Insistera 15-20 minuter, dränera.
 3. Drick innan du äter 100 ml (barn - 2 matskedar).

Dryck från rosa höfter (regenerativ, antiinflammatorisk, återställande):

 1. Femtio matskedar koka 500 ml kokande vatten.
 2. Insistera på termos i 2 timmar.
 3. Drick mellan måltider på 150 ml (barn 50 ml per mottagning).
 4. Antagningstiden är 3 veckor.

Diuretisk, regenererande, läkande medel - avkok av kullarrot:

 1. En matsked av markråvara häll 300 ml kokande vatten.
 2. Koka på låg värme i 10 minuter.
 3. Insistera före kylning. Stam genom gasväv.
 4. Ta 30-50 ml i en halvtimme före måltid.

Tinktur av propolis är ett starkt antioxidant, antiinflammatoriskt medel. Du kan använda färdiga apotekets tinktur, eller du kan laga det själv. För detta behöver du:

 1. Strimlad propolis i en glasbehållare och häll vodka eller utspätt till 50% vol. i förhållandet 1:10.
 2. Insistera, från tid till annan skakning, på en mörk sval plats i 2 veckor.
 3. Läkemedlet kan endast tas av vuxna och i den dos som indikeras av läkaren.

Fotogalleri: Folkmekanismer rekommenderas för njurcyster

diet

En liten cystisk bildning som inte stör njurarnas arbete kräver ingen speciell diet. Men ändå principer för en hälsosam mat för att observera kostnad eller ställning. Om det finns funktionella abnormiteter hos den drabbade organets sida, är det nödvändigt att hålla fast vid en diet som maximalt avlastar njurapparaten.

I kosten bör man begränsa salt, proteinmat, djurfett och kontrollvätskaintag. Mättad menyn rekommenderas vegetabilisk mat - grönsaker, bär, frukter, en mängd olika spannmål, liksom mjölksyraprodukter, dietkött och fisk. Ät små måltider 4-5 gånger om dagen, helst kokt, ångad, stuvad, bakad eller kokad.

Produkter som rekommenderas för inkludering i livsmedel:

 • grönsaker i rå, stuvad och kokad form;
 • färsk frukt och bär - äpplen, päron, meloner, björnbär, jordgubbar, vinbär, tranbär, tranbär,
 • Lågfett kalvkött, kanin och kalkon kött;
 • helvete bröd, pasta från hårt mjöl;
 • grönsaker och smör
 • fermenterade mjölkprodukter - kefir, mager gräddfil, yoghurt, stallost;
 • spannmål - havre, bovete, ris, majs, bulgur;
 • grönt och inte starkt svart te.

Diet med en njurcyststopp ska bestå av grönsaker, dietkött, spannmål och mjölksyrafoder

Produkter som ska tas bort från kosten:

 • konserverad mat;
 • syltade och saltade grönsaker;
 • Rökta delikatesser, fett, korv;
 • halvfabrikat;
 • feta söta efterrätter;
 • kryddiga kryddor och såser;
 • fett kött och fisk
 • starkt kaffe, läsk, alkoholhaltiga drycker.

Med cystisk njurebildning är det bäst att begränsa de skadliga livsmedel i kosten för att underlätta njurapparatets arbete

Att följa reglerna för kostnäring kan du i stor utsträckning underlätta njurarnas arbete.

Prognos och förebyggande

Prognosen är direkt relaterad till arten av cysten, dess storlek och plats i njurarna. Gynnsamma utsikter för enkelkammareformationer med långsam tillväxt, som huvudsakligen ligger under njurens kapsel eller i parenchymens tjocklek. Sådana cystor kräver ingen behandling, med dem behöver du bara undersökas regelbundet från en nefrolog - en gång om året för att göra en ultraljudsnyre.

Polycystisk och multiloculär utbildning har en sämre prognos. Flera ärftliga cyster leder så småningom till utveckling av njursvikt och kronisk uremi (förgiftning av kroppen med skadliga ämnen, som normalt utsöndras av njurarna). Patologi i terminalstadiet kräver regelbunden hemodialys - blodrening med hjälp av en speciell apparat. Polycystiska formationer hos nyfödda är mycket ogynnsamma - barn dör tidigt från uremi.

Regelbunden hemodialys krävs för patienter med terminal polycystos

Multilaterala cyster är benägen för malignitet. Vid användning av radikala metoder för behandling av sådana cystor är komplikationer och återfall sällsynta.

Multilaterala cyster är benägen för malignitet, det vill säga degenerering i cancercancer

Andra farliga komplikationer av njurcystret:

 • Infektion av utbildning med efterföljande suppuration. I utvecklingen av purulent process spelar en betydande roll störning av det normala flödet av urin - återflöde (bakåt kasta) eller urin stasis.
 • Bristning av cystisk blåsa med innehåll komma in i retroperitonealrummet eller pyelocaliceal njursystem. Komplikation kan åtföljas av blödning, infektion i utgående områden eller utveckling av chock.

Förebyggande åtgärder är följande:

 • aktuell upptäckt av infektiösa och inflammatoriska sjukdomar hos urogenitala organ
 • sanitet av foci av kronisk inflammation i kroppen - behandling av bihåleinflammation, tonsillit;
 • förebyggande av njurtrauma, allmän och lokal hypotermi
 • efter 40 års ålder, övervakning av blodtryck och periodiska besök hos urologen för förebyggande undersökningar;
 • njur ultraljud i tidig graviditet för detektering av cystiska skador;
 • genomförandet av noggrann medicinsk kontroll, inklusive hos barn, med en genetisk predisposition till njurcystret.

I de flesta fall orsakar en enkel cysta inte komplikationer och stör inte njurarnas fulla funktion. Men i alla fall är tidig upptäckt av patologi väldigt viktigt. Detta kommer att tillåta att kontrollera neoplasmen och vidta åtgärder i tid för att radikalt bli av med det om det finns behov.