Huvud
Skäl

Prostata karcinom - symptomatologi och taktik för behandling

Hos män efter 40 år börjar patologiska processer i prostatakörteln ofta att utvecklas. Det finns många anledningar till detta. Det betraktas också som ett cancer i prostata. Det är en malign tumör som utvecklas under en lång tid. Det träffar patienterna 50-60 år. Neoplasma förvärrar fertiliteten och bryter också erektionen. Carcinom, där prostata påverkas, anses svårt att diagnostisera, eftersom det ofta är felaktigt för skador på genitourinärsystemet.

Hos män efter 40 år börjar patologiska processer i prostatakörteln ofta att utvecklas. Det finns många anledningar till detta. Det betraktas också som ett cancer i prostata. Det är en malign tumör som utvecklas under en lång tid. Det träffar patienterna 50-60 år. Neoplasma förvärrar fertiliteten och bryter också erektionen. Carcinom, där prostata påverkas, anses svårt att diagnostisera, eftersom det ofta är felaktigt för skador på genitourinärsystemet.

Allmän beskrivning och orsaker till sjukdomen

Neoplasm utvecklas från epitelvävnaden i prostata-kanalerna. Carcinomceller är atypiska, och dess särdrag är att den går utöver sin kapsel och sprider sig vidare. Tumören har en hormonell natur och är en uppsättning täta foci som har en gul färg.

Lokaliserad karcinom i periferin av prostata. Det påverkar nervändarna, blodkärlen, lymfkörtlarna. Sjukdomen är mycket farlig, eftersom den kan ge metastaser.

Vad gäller orsakerna till karcinom är de:

 • inflammation i prostata, där det finns en försämring av blodcirkulationen i detta organ (har en kronisk karaktär);
 • adenom (godartad proliferation av celler);
 • hormonella störningar, där det finns en ökning av androgenhalten;
 • bakteriell skada av prostata
 • konstant interaktion med legeringar som innehåller kadmium (det kan ackumulera i kroppen och skada hälsan signifikant);
 • genetiska mutationer;
 • ärftlig predisposition;
 • åldersrelaterade naturliga förändringar
 • Otillräcklig fysisk aktivitet, vilket leder till stagnation av blod i prostata.

Prostatacancer är en komplex och smittsam sjukdom, eftersom den långsamt utvecklas, och tumören ger metastaser redan i de första stadierna av utvecklingen.

Klassificering av sjukdomen

Med prostata carcinom bör behandlingen påbörjas så tidigt som möjligt. Detta kommer att förbättra prognosen för en mans framtida liv. Tumören kan växa långsamt eller vara aggressiv. Ju mindre processen med celldifferentiering störs, desto större är risken för ett gynnsamt resultat. Även prostatakarcinom kan klassificeras som:

Polymorf cell. I detta fall har cellerna olika former och storlekar och kännetecknas också av snabb tillväxt och uppdelning.

 • Anaplastisk karcinom. Det finns en förändring i strukturen hos patologiska celler.
 • Solid. Tumören består av trabeculae, separerad av en bindväv.
 • Fiberkarcinom.
 • Squamous cell.
 • Tubulärt karcinom.
 • Alveolär.

Trots det faktum att det leder till utveckling av prostatakarcinom kan det klassificeras enligt graden av aggression:

 • Differentierade. Det har en positiv prognos, eftersom aggressiviteten hos prostatakarcinom i detta fall är låg. Förändring av celler observeras praktiskt taget inte.
 • Liten differentierad. Här är de primära tecknen på cellerna något suddiga. De börjar oåterkalleliga förändringar. Men i detta fall är sannolikheten för metastasering låg.
 • Odifferentierad. Denna typ av tumör är den farligaste, eftersom den kännetecknas av hög aggressivitet. Tumören på en kort tid spirar in i närliggande organ.

Eftersom prostatakarcinom kännetecknas av hormonberoende, kan välvalda läkemedel väsentligt påverka tillväxten och vidareutvecklingen. Den bildas tillräckligt länge. Från ett precanceröst tillstånd till onkologi passerar tumören i 10-15 år, så du kan inte ignorera de minsta symptomen på prostatakarcinom.

Symtomatik och diagnos av patologi

Hos män diagnostiseras prostata karcinom oftare efter 40 år. Men det börjar utvecklas mycket tidigare. För att göra en noggrann diagnos är det nödvändigt att genomgå en grundlig undersökning av prostata, inklusive sådana procedurer:

 • Palpation av den rektala regionen. En erfaren läkare kan fälla prostata karcinom med fingrar, om storleken är flera centimeter (beroende på vilket stadium av sjukdomen).
 • Blodtest för oncomarkers. En sådan studie kommer att göra det möjligt att bestämma närvaron av en malign process i kroppen.
 • Ultraljud och CT. Dessa procedurer visualiserar prostata karcinom fullt ut. Det finns möjlighet att bestämma exakt storlek, lokalisering, typ.
 • Tumörbiopsi. Denna procedur låter dig bestämma typen av patologiska celler, graden av malignitet hos processen.

Endast en seriös undersökning gör att läkare kan ordinera rätt behandling. Naturligtvis bör patienten noggrant beskriva sina egna känslor. Huvudsymptomen för prostatakarcinom är närvaron av blod i urinen och sperma. I det första fallet framträder symtomet på grund av att neoplasmen skadar blodkärlen. Vid sena stadier av sjukdomen uppträder blod under avföring, eftersom tumören växer in i ändtarmen. Det finns andra tecken på sjukdomen:

 • slemhinnor från urinröret (prostata kapseln är bruten, obstruktion av organs utveckling);
 • smärta (som är lokaliserad i ljumsken, ryggen, grenen och det är omöjligt att eliminera den medicinering, eftersom den patologiska processen som påverkar nerverna och plexus);
 • carvings och bränning under urinering (kanalen är squashed av en förstorad prostata);
 • urininkontinens eller läckage;
 • erektil dysfunktion (med tiden går det bara).

De flesta symptomen är individuella. Om prostatakarcinom utvecklas ytterligare, kommer inflammationen i de regionala lymfkörtlarna att vara förenad med den maligna processen. Med tiden går männen att svälla starkt i benen, en svaghet uppträder. I de senare stadierna av prostatacancer leder till förlamning i de nedre extremiteterna, eftersom metastaser växer i benet och ryggraden, och ryggmärgen är starkt komprimerad.

Regler för behandling av patologi

Efter det att prostatakörtelns karcinom har bestämts är det nödvändigt att omedelbart påbörja behandling av patologi. Det ska vara omfattande och inkludera sådana behandlingsmetoder:

 • medicinsk. De viktigaste drogerna som används i terapi är hormonella, eftersom patienten måste reglera produktionen av testosteron och andra androgener. Vid de första stadierna av prostatakarcinom används endast medicinsk behandling. Dessutom behövs droger för att minska tumörens storlek före den planerade operationen. Varaktigheten och effektiviteten av behandlingen bestäms av den behandlande läkaren. Efter avskaffandet av droger återupptas dock överproduktionen av androgener. När prostatakarcinom startas tas testiklarna bort. Detta kommer att förhindra överdriven produktion av testosteron.
 • Om 2-3 steg av prostatakarcinom diagnostiseras ges patienten ett kirurgiskt ingrepp. Det är dock möjligt om det inte finns metastaser. Används ofta radikal operation eller laparoskopisk prostatektomi. Det vill säga prostatan kan tas bort helt eller delvis. Vidare utförs rehabilitering, under vilken återhämtning av urin och sexuell funktion sker.
 • Strålbehandling. Detta sätt att behandla prostatakarcinom utgör en fara för andra inre organ, eftersom det antar strålningsexponering. Idag kan du använda en annan typ av terapi - brachyterapi. Denna behandlingsmetod är snävt inriktad, därför mindre farlig.
 • Fullständigt avlägsnande av prostata tillsammans med karcinom indikeras i närvaro av en stor tumör och i frånvaro av metastaser. Alla tre av dessa terapier används ofta samtidigt. Folkmedel för att använda ensam rekommenderas inte, eftersom de inte är en panacea, och kan inte förstöra cancerceller.

Förebyggande åtgärder

Antalet patienter med denna typ av cancer växer varje år, så om det första tecknet på prostatakarcinom (urin med blod) uppträder, ska du omedelbart kontakta en urolog och en onkolog. Efter behandling kan du uppnå en stabil remission, men risken för återfall kvarstår. Därför är det nödvändigt att förhindra återkommande cancer.

För förebyggande av prostatakarcinom bör man följa rekommendationerna från specialister:

 • hålla sig i kosten (mat bör vara full, utan skadliga produkter, feta och röka rätter, med innehållet i skaldjur);
 • överge alkohol;
 • Att engagera sig i fysiska övningar omedelbart efter avlägsnande av prostata (belastningen ska vara liten, men åtgärderna är bundna för att återställa normal blodcirkulation, eliminering av stagnation).
 • Periodiskt är det nödvändigt att genomgå undersökning hos urologen.

Carcinom är en farlig sjukdom, bristen på behandling som leder till döden. Korrekt diagnos och behandling av cancer i ett tidigt skede kan dock avsevärt förbättra prognosen och livskvaliteten hos en man.

Hittade ett fel Markera den och tryck Ctrl + Enter

Prostatacancer: behandling, samt en beskrivning av metoder för behandling av patologi

Prostatacancer är en malign neoplasma som bildar sig från körtelvävnaden. Denna onkologiska patologi är väldigt farlig och förförisk.

Det bör förstås att behandlingen av prostatacancer beror på graden av patologisk process. Ju tidigare sjukdomen upptäcks, desto effektivare blir behandlingen och desto mer gynnsam prognosen.

Från början av denna sjukdom är inte en representant för den starka hälften av samhället försäkrad. Enligt statistiska data är män som är äldre än 50 år mer benägna att utveckla sjukdomen.

Behandling av patologi är lång och tidskrävande. Det avslutas både vid användning av medicinska preparat och vid kirurgisk ingrepp.

Endast läkaren kan föreskriva tillämpningen av denna eller den här metoden och först efter att ha utfört de nödvändiga studierna. Terapi med folkmedicin är också möjligt, men endast som hjälpmedel och endast när användningen av medicinska örter är godkänd av den behandlande läkaren.

Prostatacancer - vad är det

Prostatacancer är en tumör av en malign natur. Prostatakörteln är ett viktigt organ i reproduktionssystemet, som är involverat i produktion av sperma, spermautsläpp och retention av urin. Patologin är smutsig, dess utveckling är mycket långsam.

Identifiera det på ett tidigt stadium är nästan omöjligt, eftersom det kanske inte känns under en mycket lång period. Det är därför som behandling av prostatacancer nästan alltid innebär en operation.

Förekomsten av malign neoplasma kan bero på:

 • Förekomsten av kroniska och inflammatoriska processer (i synnerhet prostatit) i orgeln;
 • hormonell obalans
 • adenom;
 • precancerösa tillstånd: hyperplasi med malignitet, atypisk adenos;
 • bakteriell skada på celler i körtelvävnad och autoimmuna processer som skadar den genetiska apparaten.

I alla fall förvandlas förändringar i körteln till cancer. Detta händer ofta på grund av påverkan av vissa faktorer.

Transformationen av patologiska förändringar i prostatacancer, vars behandling i de flesta fall är kirurgisk kan provoceras:

 • obalanserad näring, missbruk av fett och rött kött
 • förekomsten av missbruk
 • exponering för kadmium
 • infektioner som är sexuellt överförda
 • stagnerande fenomen;
 • en minskning av organismens skyddsegenskaper;
 • täta stressiga situationer
 • ärftlighet;
 • infektion med retrovirus och cytomegalovirus.

Tecken och manifestationer

I tidiga stadier fortsätter patologin nästan asymptomatiskt. Ofta upptäcks sjukdomen av en slump, när den undersöks för en annan sjukdom.

Symptomatisk av sjukdomen börjar manifestera med en signifikant ökning av tumören. En av de första tecknen på sjukdomen - snabb uppmaning att urinera - upp till tjugo gånger om dagen och mer än tre gånger på natten. Jeten är mycket långsam, intermittent. Efter tömning av blåsan finns det en känsla av överflöde.

Varje urinering åtföljs av uttalade smärtsamma förnimmelser, brännande känsla. Ofta klagar patienter på utseende av ömhet i gren och skönhetsområdet, såväl som inkontinens.

De senare stadierna åtföljs av följande manifestationer:

 • svullnad i nedre extremiteterna, könsorganen;
 • konkretioner i njurarna och smärtsamma känslor i nedre delen av ryggen;
 • föroreningar i urin och blodsperma;
 • försvagning av styrka;
 • smärtsam torrhosta (metastaser i VDP);
 • gulfärgning av dermis och en känsla av tyngd i sidan till höger (symptomatisk, signalerar närvaron av metastaser i levern);
 • smärtsamma känslor under avföring
 • smärta i benen (metastaser i benvävnad).

Tillväxten av manifestationer kan vara i flera år. Symptomatisk manifestation gradvis.

Det finns flera stadier av cancer. På ett tidigt stadium tumören är liten i storlek, den är inte palpabel, den är inte synlig när man utför ultraljud.

Den andra etappen åtföljs av tillväxt av utbildning. Vid detta stadium är tumören fortfarande kvar i körteln. Utbildning är begränsad till kärnan i körteln och den kan palperas under fingerundersökning.

Den tredje etappen kännetecknas av en stark utbyggnad av utbildning och spridning i närliggande organ. Det fjärde steget åtföljs av en signifikant ökning av tumörstorleken. Vid detta stadium uppträder metastaser i lungorna, lymfkörtlar, benvävnad, lever. Det finns klagomål om en signifikant försämring av det allmänna tillståndet och välmående, sjukdom, förlust av styrka och kronisk trötthet.

Sjukdomen kräver omedelbar behandling. Behandling av prostatacancer beror på utvecklingsstadiet. Det är inte nödvändigt att försena med hänvisning till läkaren, den är fylld av kritiska konsekvenser.

Behandlas cancer?

Tumör diagnostiseras på grundval av följande symtom: smärta vid urinering och svårigheter i processen, och i närvaro av sexuell dysfunktion och erektil dysfunktion. Sådan symtomatologi kan vittna om både cancer och om ett adenom. En särskiljande egenskap av cancer är ett brott mot erektion med påverkan på nerverna och en minskning av ejakulationsvolymen på grund av blockering av ejakulatorisk kanal.

Patologi kräver lång och seriös behandling.

Men även med korrekt behandling, speciellt om det är tredje eller fjärde etappen, garanterar läkare inte en tröstande prognos. Bota i de tidiga stadierna är möjligt, men endast i händelse av snabb och lämplig behandling.

terapi

Behandlingen är föreskriven och utförs exklusivt efter noggrann undersökning och noggrann diagnos.

För detta ändamål skall följande utses:

 • digital rektal undersökning
 • transrektal ultraljud;
 • blodprov för PSA;
 • biopsi;
 • histologisk undersökning;
 • CT och MR;
 • skelettscintigrafi.

Metoder för behandling

Terapi väljs med hänsyn till scenen i den patologiska processen. Ofta utförd: strålbehandling, hormonbehandling, kemoterapi.

I de tidiga stadierna är läkemedlet förskrivet. Intag av tabletter bidrar till normalisering av metaboliska processer, förbättring av organismens skyddande egenskaper och återställande av störda funktioner.

Ofta utses en mottagning:

 • Aspirin - främjar produktionen av prostaglandiner (hormonlika ämnen);
 • Veroshpirona - hjälper till att undertrycka produktionen av vissa hormoner;
 • extrakt av ginseng, Befungin, Dorogovs stimulansmedel;
 • Thalidomid - främjar immunitetsmodulering;
 • Cycloferon, Viferon, Reaferon - har en effekt på interferonsystemet;
 • Omnica - hjälper till att lindra urinering
 • antibiotika (Unidox Solutaba, Vibramycin);
 • analgetika (Tramadol, Diklofenak, Paracetamol);
 • Leucomax, Epithalamin (ett sätt att behålla levern).

Äldre och äldre är förskrivna användningen av droger som minskar produktionen av könshormoner: Lupron, Eligard, Zoladex, Alfaradin, Novantron.

Användningen av orkidektomi

Denna kirurgiska metod består i att ta bort testiklarna. Förfarandet utförs med en stark tillväxt av neoplasmen. Manipulationen är effektiv och hjälper till att omedelbart minska hormonproduktionen.

ledande ingrepp som består i att fullständigt avlägsnande av prostata, är ett lokalt avlägsnande (prostatektomi) ofta ordineras, samt avlägsnande av tunica albuginea och bitestikel (subkapsulär epididimorhiektomii).

Användningen av strålbehandling

Radioterapi består i effekten av röntgenstrålning på tumörceller. Som ett resultat är det en skada på deras DNA och förmågan att dela upp. Efter bestrålning är patienten ordinerad medicinering, i synnerhet hormoner. En särskild diet ordineras också.

Tillämpning av kryoterapi

Under påverkan av extremt låga temperaturer sker frysning och förstöring av cancerceller. Denna teknik används ofta för återfallsterapi. Kryoterapi utförs utan anestesi.

Användningen av brachyterapi

Brachyterapi - en innovativ metod, en typ av strålbehandling av låg energityp. Kärnan i manipulation är implantering i prostata "fröer" (radioaktiva enheter). De injiceras i dermis av perineum med speciella nålar. Arbetar i flera månader, avger enheterna en tumör.

De viktigaste fördelarna med denna teknik är:

 • minimal invasivitet;
 • möjlighet till bestrålningsdosering
 • liten risk för impotens
 • snabb återhämtning.

Användningen av kemoterapi

I det fjärde steget, i händelse av detektering av metastaser i ben, lunga, lymfkörtlar, kemoterapi delad - en teknik som skiljer sig från bestrålningen (som syftar till att förstöra cancerceller i ett visst område), påverkan till hela kroppen genom cirkulationssystemet. Ofta är användningen av Mitoxantron och Prednisolon, Doxorubicin, Paclitaxel, Extramustin ordinerat.

Medelvärdet för medicinen är i genomsnitt sex månader. Efter kemoterapi finns biverkningar: snabb utmattning, dyspeptiska störningar, håravfall och minskning av blodkroppar, vilket kan leda till infektion i kroppen.

Prostatacancer: prognos, användning av icke-traditionella metoder och förebyggande

Bota av malign patologi är möjlig. Prognos för prostatacancer kommer att vara tröstande endast vid tidig behandling.

Spara organet är inte möjligt i alla fall, eftersom patologi, i avsaknad av symptom diagnostiseras sent.

Därför föreskriver de ofta användningen av radikala tekniker som består av partiell eller fullständig avlägsnande av körteln, i synnerhet prostatektomi.

Prognos för första och andra graden av prostatacancer är gynnsam. Lämplig behandling möjliggör inte bara att rädda och återställa det normala arbetet hos genitourinära och reproduktiva system för män, men också för att helt bli av med utbildning.

Ofta i de tidiga stadierna, tillsammans med läkemedel, rekommenderas läkare att använda folkmedicin. Förberedelserna är naturliga och effektiva. De kommer att bidra till att förbättra det allmänna tillståndet och välbefinnandet, samt normalisera körtelns funktion.

Sådana medel är effektiva:

 • dekokter sådana växter (enstaka eller i samlingar): nässla, salvia, björk löv, Immortelle, Stilla, ek bark, rölleka;
 • tinktur av hemlock;
 • infusioner av deras örter: calendula, cocklebur, celandine.

Effektiv i kampen mot prostatacancer i första och andra etappen, enligt många positiva recensioner av män, läsk. Detta medel hjälper till att öka pH och tillåter inte mediet att bli surt. Det rekommenderas inte att använda läsk för personer som lider av diabetes och låg syrahalt i magsaften.

Soda kan användas som dropplösning. Varaktigheten av behandlingen är en och en halv vecka. Efter veckan bör kursen upprepas. Totalt antal kurser ska vara fyra.

Du kan också ta en sådan drink. Det är nödvändigt att späda 10 g soda i en kvart kopp kokt vatten och därefter i 250 rent vatten. Använd medicinen två gånger om dagen före måltiderna.

utsikterna

Sjukdomen är farlig och svår. Prognos för prostatacancer är tröstande för tidig diagnos. Tidig terapi bidrar till fullständig eliminering av neoplasma och bevarande av manlig kraft. Prognosen för prostatacancer i tredje och fjärde stadiet för återhämtning är en besvikelse.

Även vid lämplig behandling av ett kompetent tillvägagångssätt för terapi är risken för återfall fortfarande hög. I genomsnitt lever människor med andra cancerfasen tjugo år, med tredje och fjärde - upp till tio.

Läkare har termen "fem års överlevnad". Han talar om hur stor andel av patienterna som lever efter terapi lever fem år eller mer. Denna indikator låter dig bedöma vilka chanser att återhämta sig med patienter med olika stadier av patologi. Överlevnad av män med första etappen - mer än 90%, den andra - 80%, den tredje - 40%, den fjärde - 15%.

förebyggande

För att förhindra utvecklingen av sjukdomen, rekommenderar läkare:

 • ät rätt
 • att leda en aktiv och hälsosam livsstil
 • överge missbrukarna;
 • för att få tillräckligt med sömn
 • undvik stressiga situationer
 • snabb behandling av samtidiga sjukdomar;
 • regelbundet övervakas
 • leda ett vanligt sexliv.

Carcinom i prostata

Carcinom (cancer) i prostatakörteln är en malign tumör som utvecklas i prostatakörteln. Körteln ligger i bäckenområdet hos män, strax under blåsan till änden av ändtarmen och omger urinröret.

Prostata onkologi enligt statistiken är bland de vanligaste sjukdomar som påverkar den manliga befolkningen i olika åldrar. Prostatacancer eller prostatakarcinom med globala indikatorer är den tredje i listan och andra endast för tarmcancer och lungcancer.

Bland 100 patienter som utvecklar prostatacancer, är behandlingen dömd till 3 personer. För att minska andelen dödlighet onkoobrazovanie viktigt att diagnostisera prostatacancer på ett tidigt stadium av prostatacancer och tillämpa i tid kirurgisk behandling av prostatacancer.

Malignt cancer i prostata

Skillnad av karcinom från adenokarcinom

Malignt adenokarcinom i prostata eller körtelcancer är en konsekvens av prostata adenom - en godartad tumör.

Adenocarcinom i prostatan växer i riktning mot grannmyndigheterna i enlighet med riktningen av blodflödet och lymfa flöde och stör deras arbete. När man växer i ett begränsat utrymme rör sig tumören uppåt mot blåsan, vilket framträder som symtom på blåsor.

Carcinom i prostatakörteln - vad är det? En tumör som utvecklas från epitel av kanalen (vävnaden) i prostata kallas karcinom.

Liksom cancer, cancer i prostata, diagnostiseras det som ett resultat av en ökning av PSA i blodplasma. Histologisk undersökning visar att cellerna i huvuddelen av tumören är atypiska och inte är utrustade med normala tecken. Carcinom anses vara en onkologisk tumör som påverkar eventuella inre organ och hudceller i hudens epitel. Varje vävnadsstruktur innehållande epitelceller kan bli en plats för karcinomlokalisering.

Därför kan de inre organen utveckla olika typer av karcinom. Platsen där den förefaller bestämmer cellens art, vilken karcinom består. Det kan till exempel utvecklas från platta celler i livmoderhalsområdet, bröstkörteln hos kvinnor, i lungorna och prostata - hos män, i tarmarnas alla tarmar.

Carcinom kan förekomma på huden och ser ut som en separat nodulat med en slät yta: röd eller rosa. Det kännetecknas av ett genomskinligt pärlband. I mitten senare dyker skorpor och sår upp.

I plättcellscell består celler av många lager av platt epitel. Det växer snabbt och metastasizes. Tumörcellerna är förbundna med desmosomer, de har keratinisering. De utvecklas under påverkan av den yttre miljön med cancerframkallande faktorer, solstrålning. Karcinomens struktur är också annorlunda beroende på strukturen hos epitelvävnaden från vilken den utvecklas. Om epitelet inte förändras och det inte finns någon precancerös sjukdom, uppträder karcinom plötsligt inte. En del av en förkalkare ger inga symptom alls, då diagnostiserar de en onco-tumör som omger precancerösa föregångare.

Igen, avses en sjukdom till adenokarcinom som diagnostisera finhet kontroversiell vid onkologer som cancerbehandling i infångningsprocessen cancerösa epiteliala körtelvävnader (prostata, sköldkörtel, luftrör).

orsaker till

Naturliga förändringar i hormonnivå i blodet börjar från 40 år och äldre påverkar manifestationen av godartade och onkologiska formationer i prostatakörteln. Det är bevisat att den progressiva tillväxten av neoplasmer är direkt relaterad till den höga nivån av testosteron i blodet. Det vill säga på bekostnad av manliga könshormoner fokuserar en tumör med en minskning av immunitetsnivån.

I ett antal fall förekommer prostatakarcinom i närvaro av en ar av arv. När mutationen inom genen HOXB13 ökar risken för cancer i dussintals gånger.

Carcinom i prostata karaktäriseras av en stabil men långsam malign kurs. Även i avsaknad av symtom vid de första stadierna av utveckling växer prostatakarcinom och metastasizes aktivt med smuts. Metastaser med prostatacancer på kort tid från en liten eld kan sprida sig utanför prostata, vilket gör livsförutsättningen ogynnsam.

Prostatans naturliga aktiva blodtillförsel stöder metastasering och bildandet av sekundära foci med hjälp av blodflödet och lymfflödet. Oncocells bärs av stora iliacartärer till ryggraden och bäckenbenen, till binjurarna, levern och lungan, till LU.

Manifestationer av karcinom

Kliniskt prostatakarcinom visas beroende på naturliga förändringar i kroppen och immunrelaterad hormonell och provocerande faktorer, ospecifika tecken. Med några kliniska manifestationer kan man misstänka ett allvarligt stadium av sjukdomen.

Symptom på onkologi är indelad i tre grupper:

 1. upprörd urinledningsfunktion. Acceleration av mekanisk komprimering av urinröret sker tillsammans med tumörets utveckling och tillväxt. I det här fallet är det problematiskt att börja urinera, töm blåsan helt. Urininkontinens och smärta vid uppmaning och under urinering förekommer;
 2. invasiv tumörspiring. En stor tumörspirar en kapsel i prostatakörteln och växer aktivt i alla vävnader som omger kapseln. Det stör vävnaderna för att fungera normalt. I det här fallet upplever patienter smärta i perineum och under pubis, i området ovanför skönhetsbenet. Senare symptom manifesteras av hematuri (blod i urinen) och av blodföroreningar i ejakulatet. Utesluter inte erektil dysfunktion
 3. metastasering i andra organ och vävnader.

Vidare invasiv utveckling av den maligna tumören manifesteras:

 • smärta i benen, särskilt i bäckenregionen och lumbosakralområdet
 • betydande viktminskning, inklusive kakexi
 • en minskning av nivået av hemoglobin i blodet (anemi);
 • begränsning av benrörelse, svullnad;
 • förlamning av benen på grund av kompression (klämning) i ryggmärgen.

Det är viktigt att veta! Vid bestämning av odifferentierad prostatacancer, kommer prognosen att misslyckas. När några symptom på den tredje gruppen visas, indikerar det ett sent stadium av onkologi och en ogynnsam diagnos. Dödlighet är vanligare hos representanter för svart hud, liksom risken för utveckling i jämförelse med den vita befolkningen på planeten.

Karcinom är 70% placerat i prostata perifera zoner, 20% i övergångszonerna och 10% i centrala regionen. Fibro-muskulär stroma påverkas i samband med spiring av cancer tumörer från andra regioner, till exempel övergångsbestämmelser.

När prostatahyperplasi och adenom med samma symtom som vid cancer, så i tveksamma fall om prostata hälsa bör omedelbart söka medicinsk rådgivning och att genomföra en undersökning.

Diagnos av prostatakarcinom

I närvaro av en stor tumör i form av en tät nod, kommer den att bestämmas genom digital rektal undersökning. Om tumören är 0,5-1,0 cm i diameter, kommer en tumörmarkör och biopsi av prostatakörteln att indikera det.

Med en ökad nivå av PSA eller stora tumörer utförs ultraljud och biopsi under ultraljudskontroll.

Det är viktigt att veta! PSA - ett prostatiskt specifikt antigen producerar celler av friska epitel i prostata, liksom maligna celler. PSA avser serinproteasfamiljen av kallikrein associerad med frövätskan.

Om bildningen bestäms tas en biopsi från dem. Om det finns misstänkta områden tas biopsi systematiskt i 6 riktningar. För att erhålla kolonner av vävnadsbiopsi utförs transektalt.

Skanning av ben utförs med ökad PSA-diagnos (mer än 200 ng / ml) eller med svår smärta i benen. Gleason poängen beräknas på två delar av bukspottkörteln, utvärdera varje enligt en 5-punkts skala. Summan av Gleason poäng kan vara 2-10. I starkt differentierade tumörer finns det poäng - 2,3,4. I måttligt differentierad - 5,6,7. I lågdifferentierade "onda" tumörer - de högsta poängen - 8,9,10.

Behandling av prostatakarcinom

Vid utförande av komplex terapi utnämnas:

 • Radikal prostatektomi - en operation för att avlägsna prostatakörteln, seminal vesikelåtkomst: pertonal eller retropubisk. I detta fall bildas en anastomos av blåsan och urinröret.
 • Räddningsprostatektomi, som sista behandlingsstadiet, patienter med en liten strålningseffekt.
 • Strålterapi med hjälp av en yttre strålkälla: protoner och neutroner, linjära acceleratorer, kobolt. Eller direkt introduktion av interstitiella mikrokapslar med guldinnehåll - 198, jod - 125 och iridium - 192.
 • Endokrin terapi för att sänka nivån på testosteron som cirkulerar, påverkar prostatakörteln och / eller stör metabolism av testosteron med epitelceller. Samtidigt atrofier och dör prostata celler, vilket minskar progressionen av tumören.
 • Analoger frisättande hormon luteiniserande hormon (WP / LH) för att minska nivån av cirkulerande LH och därmed, störningar av testosteron utsöndring av Leydig-celler i testiklarna.
 • Komplett blockering av androgener för att förhindra att testosteron produceras av testiklarna: kastration eller användning av analoger RG LH. Eller stoppa verkan av andra cirkulerande androgener, till exempel bildade i binjurarna. Denna androgen, som Flutamid, förhindrar bindning av dihydrotestosteron och en specifik cytoplasmisk receptor.
 • näring med prostatacancer för påfyllning av kroppen med spårämnen, vitaminer, cancer mot cancer, återupptagande av normal metabolism och peristaltik i kroppen;
 • folkbehandling av prostatacancer för att upprätthålla immunitet och förnya kroppens skyddande funktioner.

Endast komplex behandling av prostatakarcinom kan ge en positiv prognos för patienternas överlevnad bland den manliga befolkningen.

Prostatacancer

Om du tittar på den aktuella statistiken om diagnos av prostatacancer, blir det omedelbart klart att denna manliga onkologiska sjukdomen är bland de vanligaste diagnosen. I det här fallet kan det påverka människor i olika åldrar. Enligt världsdödligheten ligger prostatakarcinom på tredje plats, bakom den här ledsen listan är det bara tarmcancer och malign lungskada.

Alla medelålders män är i fara. Till exempel påverkar adenokarcinom i prostatakörteln (den vanligaste epitelcancer) i de utvecklade i alla planer i Tyskland varje år omkring 50 tusen personer. Samtidigt, enligt statistik, är av varje 100 personer som genomgår behandling för prostatacancer tre dömda. Detta är en ganska hög nivå av dödlighet. Därför är tidig diagnos av denna sjukdom och kirurgisk behandling extremt viktig.

Dåligt differentierade adenocarcinom kallas den mest "onda", eftersom denna typ av tumör är de farligaste och i de flesta fall har en ogynnsam prognos. Under den histologiska undersökningen av neoplasmen konstateras att huvuddelen av tumörcellerna är atypiska och inte har normala tecken.

Orsaker till prostatakarcinom

Som regel är utvecklingen av prostatakarcinom (neoplasmer av malign natur) associerad med naturliga förändringar i den hormonella bakgrunden män som tillhör medel- och äldre åldersgrupp (från 45 år och äldre). Uppkomsten och utvecklingen av cancer lokaliserad i prostata, är beroende av hormoner, som mellan den progressiva tillväxten av tumörer och höga nivåer av testosteron i blodet hos en patient hittade en direktlänk. Med andra ord bidrar manliga könshormoner till tillväxten av tumörfokus.

Ändå ligger orsaken till prostatacancer i ett antal fall i ärftlighet. Under 2012 har forskare från Amerika experimentellt bestämt en gen vars arv direkt ökar risken för att utveckla en malign tumör i prostatakörteln. Under arbetet fann forskare en mutation inuti genen som heter NOXB13, vilket ökar sannolikheten för diagnos med flera dussin gånger. Experter tror att tack vare resultaten av denna viktiga studie kommer tester att skapas i framtiden som kommer att identifiera män som går in i högriskzonen.

För karcinom i prostatakörteln präglas av en långsam och stabil malign kurs. Det är svårt att upptäcka sjukdomen i tidiga skeden, eftersom de första tecknen på prostatacancer inte uppträder omedelbart och tillväxten fortsätter att växa. Denna tumör kännetecknas av en speciell listning - symptomen har inte ens manifesterats, och neoplasmen metastaserar aktivt. Som ett resultat kan även ett litet primärt fokus inom en kort tidsperiod spridas bortom den drabbade körteln, vilket gör prognosen ogynnsam.

Denna egenskap hos den maligna tumören som utvecklats i prostatakörteln förklaras av prostatas naturliga aktiva blodtillförsel. Spridningen av sekundärfoci utförs huvudsakligen genom blodomloppet. Genom stora iliacartärer sprider cellerna snabbt till ryggraden och bäckenbenen, de kan komma in i binjurarna, leveren och lungorna. Sådana avlägsna metastaser behandlas inte genom kirurgi, så i en sådan situation är det helt omöjligt att fullständigt utrota sjukdomen och undvika upprepad manifestation.

Tecken på prostatacancer

Som sagt är prostatacancer orsakad av naturliga förändringar i människokroppen och ett antal provokationsfaktorer som inte har specifika tecken. Eventuella kliniska manifestationer, som praktiken visar, indikerar ett allvarligt stadium av sjukdomen. Alla symptom på prostatacancer, som är typiska för scenen av aktiv tillväxt, är indelade i tre grupper beroende på förekomstprincipen:

 1. Funktionella störningar av urinflödet - En av de grupper av tecken på prostatacancer. Dessa symtom uppstår på grund av mekanisk komprimering av urinröret, vilket ökar tillsammans med tumörens tillväxt. Patienter med tumör kan ha problem vid början av urinering, uppleva en känsla av ofullständig tömning och smärtsamma uppmaningar. Urininkontinens är också ett av symptomen.
 2. Symtom på prostatacancer orsakad av invasiv tumörspiring bortom gränserna för kapseln i prostatakörteln. Det beror på det faktum att en stor tumör växer in i intilliggande vävnader, vilket förhindrar deras normala funktion och trofiska. I det här fallet finns det smärtor i skötsel- och skötselområdet, och patienter kan uppleva obehag över benet. Senare finns det hematuri (blod i urinen) och en blandning av blod i ejakulatet. Erektil dysfunktion är inte utesluten.
 3. Tecken på prostatacancer som indikerar metastasering i andra vävnader och organ : I ytterligare invasiva tumörutveckling finns det skelettsmärta (oftast i nedre delen av ryggen), signifikant viktförlust (upp till kakexi), minskade blodnivåer av hemoglobin (anemi), begränsning av rörelsen hos de nedre extremiteterna, svullnad och ibland paralys orsakas av kompression (klämma ) i ryggmärgen. Tyvärr har olikifferentierad prostatacancer alltid en ogynnsam diagnos. Uttrycket av något symptom från denna grupp indikerar ett dåligt tillstånd hos patienten och ett allvarligt stadium av sjukdomen.

Vi påminner dig om att en tumör i prostatakörteln kan förekomma hos någon man. Det är oerhört viktigt, för livet inklusive att inte missa ögonblicket och diagnostisera sjukdomen så tidigt som möjligt. Den huvudsakliga metoden för tidig diagnos och förebyggande av cancer, lokaliserad i prostata, är en årlig urologisk screening för män över 45 år. Alla misstänkta tecken på prostatacancer efter denna ålder ska bli en alarmklocka! Kontakta omedelbart specialisterna och skicka testet.

Prostatisk karcinom och dess huvudsakliga egenskaper

Carcinom i prostata är en av de vanligaste sjukdomarna hos män över 50 år. I regel utvecklas denna tumör över en lång tidsperiod, och behandlingen påverkar signifikant erektil funktion och fertilitet (förmågan att ha avkomma).

Dessa fakta orsakar ökande popularitet av frågor om prostatakarcinom. Vad är detta, vad är orsakerna till tumören, metoderna för behandling och förebyggande, kommer den här artikeln att berätta.

Vad är en tumör?

Carcinom i prostata är en malign neoplasma som utvecklas i prostatakörtelns vävnader. Prostatakörteln är ett viktigt organ i det manliga reproduktionssystemet, som direkt deltar i utlösningen och kontrollerar urinering.

Funktionerna för detta organ styrs av steroidhormoner och hypofyshormoner. Inverkan av könshormoner på prostataoperation medför den hormonella karaktären av maligna tumörer och deras känslighet för läkemedelsterapi, som reducerar de normala nivåerna av dessa ämnen i blodet.

Carcinom är den bildning som uppstår på epitelcellerna i körteln.

Om en cancer uppstår som en följd av malignitet BPH (godartad tumör av glandulär epitelvävnad som kännetecknas av överdriven tillväxt av kroppen utan bevis av atypiska celler celler) så att tumören kallas adenokarcinom.

Det vanligaste karcinom ligger på periferin av prostata och har en multifokal karaktär. Var och en av tumörens foci är en tät knut gulaktig nyans. Histologisk analys av tumören visar att de flesta av dess celler är atypiska.

Normalt inkapslas prostatakörteln. Denna struktur av orgelet ger viss inhibering av tumörtillväxt, men efter ett tag växer atypiska celler i sämre vesiklar och omgivande vävnader.

Orsakerna till prostatakarcinom

De exakta orsakerna och listan över riskfaktorer för prostatacancer har ännu inte fastställts. Emellertid har observationer visat att utseendet av karcinom föregås av sådana tillstånd som:

 • Prostatit (inflammation i körteln, som stör blodflödet i organets kärl och har kronisk karaktär).
 • Adenom av prostata (godartad proliferation - hyperplasi - celler på vilka under vissa förhållanden en malign tumör bildas).
 • Hormonala störningar, åtföljd av ökad koncentration av dihydrotestosteron, testosteron och vissa typer av androgener.
 • Penetration av bakterier i prostatavävnaden.
 • Arbeta med gummi eller legeringar som innehåller kadmium.
 • Genetiska mutationer, ärftlighet.

Vissa forskare identifierar rollen av mutationer i generna HOXB13, BRCA1 och BRCA2 som en av anledningarna till utvecklingen av prostatacancer. Hos kvinnor framkallar BRCA-mutationer en ökad risk för bröst- och äggstockscancer. Om en nära släkting (far, broder) har diagnostiserats med prostatakarcinom ökar detta också dramatiskt risken för sjukdomen.

Enligt statistiken är de allra flesta patienter med diagnosen prostatacancer äldre än 50-60 år. Detta beror på kombinationen av hormonella och immunförsvar, kroniska inflammatoriska sjukdomar, påverkan av dåliga vanor och dåliga miljöförhållanden.

Minska risken för maligna tumörer i prostata kan använda förebyggande åtgärder.

Dessa inkluderar rätt mat med ett lågt innehåll av animaliskt fett med en hög andel av vegetabiliska livsmedel (grönsaker, sojaböna, spannmål), mottagning av de vitamin-mineral med tokoferol (vitamin E), kalciferol (vitamin D), selen och lutein, förkastande av dåliga vanor och lägligt behandling av inflammatoriska sjukdomar i bäckenorganen.

Klassificering genom karcinom

Carcinom i prostatakörteln kan vara en långsamt växande tumör, inte benägen att sprida och bilda sekundär foci (metastas), eller det kan vara en aggressiv cancer.

Graden av benägenhet för metastasering och snabb utveckling bedöms enligt Gleason-poängen. Ju mindre processen av celldifferentiering påverkas, desto mer mycket differentierad neoplasma är desto mer gynnsam är prognosen för behandlingen.

Histologisk utvärdering sker vid analys av vävnader som tas från en biopsi. Två sektioner av biomaterialet utvärderas på en skala från 1 (hög grad av differentiering) till 5 (låg differentiering), och resultaten av utvärderingen läggs till. En tumör med en Gleason-summa av 2 enheter har den lägsta graden av malignitet, i 10 enheter - den största.

Mer än 90% av fallen av prostatacancer uppträder på glandulära celler, som bildar ett adenokarcinom med lacacin.

Med denna typ av cancer påverkas små tubuloalveolära celler, som ligger mycket nära varandra. Flera foci av sjukdomen med tillväxt av neoplasm slår samman i en tät tumör. Den återstående delen av kliniska fallen faller på sådana typer av cancer som:

 1. polymorf cell (kännetecknad av olika i form och storlek som snabbt delar upp celler);
 2. anaplastic (denna typ av karcinom skiljer sig i den specifika formen och storleken på oncocellerna och förändringen i deras strukturer);
 3. fast (cellerna är belägna i form av trabeculae, separerade av bindväv, i vissa fall finns tumörer av denna typ som finns i områden av adenokarcinom);
 4. fibröst (scirrhous, där bindväven dominerar över oncocellerna);
 5. skivformig cell;
 6. rörformig;
 7. alveolära.

Rörformig och alveolära prostatacancer uppkommer, respektive i kanalerna kantade av kubiskt epitel eller prismatisk, och i gränsregionerna av körtlar.

Genom graden av differentiering fördelas prostatakörtelns subtyp för nedkörning nedåt från listan (den mest maligna är den polymorfa cellcancer).

prostata prostatacancer är mycket differentierad och kännetecknas av gradvis tillväxt, känslighet mot hormonbehandling och en liten benägenhet att metastasera.

Egenskaper av prostatakarcinom

Carcinom i prostatakörteln har ett antal egenskaper som skiljer det från andra tumörer.
Vanliga typer av hormonberoende prostatacancer gör det en möjlig terapi agonister och antagonister gonadropinovogo hypofyshormon som reglerar produktionen av testosteron, såväl som östrogen.

Eftersom utvecklingen av cancer har också en hormonell motiverade, är män i riskzonen rekommenderas för att minska användningen av produkter som stimulerar produktionen av könshormoner (fett kött, mejeriprodukter).

Framväxten av prostatacancer är direkt associerad inte bara med hormonella störningar utan också med en minskning av immuniteten, vilket kan observeras mot bakgrund av systemiska sjukdomar.

Huvud tecken på tumören - smärta i den rörliga apparaten, enuresis - manifesteras oftast bara i 3-4 stadier av sjukdomen, så detektion i tidiga skeden är endast möjligt med regelbundna undersökningar.

Långtidsutveckling är typisk för de flesta kliniska fall av prostatakarcinom. Övergången från ett precanceröst tillstånd - prostata adenom - kan ta upp till 10-15 år, och malignitet är sannolikt endast under vissa förhållanden. En tumörs manifestation utan ett uppenbart precanceröst tillstånd är sällsynt.

Men även i frånvaro av symptom och långsam tillväxt är bildandet av sekundära foci (metastaser) troligt.

Diagnos av patologi är lättare än studien av andra typer av tumörer. Redan med inflammation och godartad hyperplasi (proliferation av körtlarna) ökar körteln nivån på PSA (prostataspecifikt antigen) som övervakar den möjliga starten av cancer. Överskridande normalvärdet är ett alarmerande symptom på behovet av mer detaljerad diagnos.

Metoder för diagnos och behandling av prostatacancer

Diagnos av prostatacancer består av flera steg:

 • inspektion;
 • test för oncomarkers;
 • ultraljud;
 • avbildning;
 • neoplasmets biopsi.

Undersökningen omfattar en digital rektalundersökning, enligt vilken doktorn kan misstänka att en tumör är närvarande mer än några centimeter. För att bekräfta diagnosen är ultraljud och tomografi av prostata tilldelade, och en utvärdering av graden av malignitet (odifferentiering) av tumören utförs efter en biopsi-sampling av lesionsfragmentet.

I detta skede uppvisar patienten vanligen skärsmerter i perineum och svårigheter med urinering.

Diagnos med cancermarkörer kan upptäcka sjukdomen i ett tidigare skede: överskott av normal PSA-koncentration (2,5-3,5 ng / ml) indikerar utvecklingen av patologi.

Magnetisk resonans, dator och positron emission tomografi används för att klargöra tumörens placering och spridning. Vid kraftbrott, svår smärta och hematuri, föreskrivs ytterligare studier av rektum och urinblåsa.

Vid sjukdoms fjärde stadium utförs diagnos av bukhinnorna, lungens strålning och osteosintigrafi. Dessa metoder gör det möjligt att fastställa närvaron av sekundära cancerställen i lever, ben, lungor och andra organ.

Behandlingens taktik varierar beroende på scenen i cancerprocessen. För små tumörer (upp till stadium 2) utförs en operation för att avlägsna den patologiska bildningen, hela prostata eller körtel tillsammans med omgivande vävnader och lymfkörtlar. Även i de tidiga stadierna kan bestrålning och brachyterapi (administrering av en radioaktiv beredning till det drabbade organet) förskrivas.

Läkemedelskursen kan innefatta hormonbehandling och kemoterapi. Om nödvändigt, för att minska produktionen av hormoner som utlöser tumörens tillväxt, tas testiklarna bort. De nyaste metoderna för cancerbehandling innefattar immunterapi med monoklonala antikroppar och införandet av ett virus som provocerar apoptos av atypiska celler.

Carcinom i prostatakörteln är en neoplasma, vars upptäckt är möjlig i tidiga skeden med noggrann uppmärksamhet åt sin hälsa. I avsaknad av adekvat behandling kan det snabbt utvecklas och leda till döden.

Prostatacancer

Prostatacancer - malign tumörskada av prostatavävnad. Prostatacancer manifesteras av symptom på infarktisk obstruktion (trög intermittent urinström, nikturi, konstant urinering urinering); hematuri, hemospermi, smärta i bäckenregionen, erektil dysfunktion. I diagnosen prostatacancer applicera fingerrektal undersökning av körteln, definitionen av PSA, ultraljud, biopsi. Behandling för prostatacancer kan innefatta radikal prostatektomi, fjärr strålterapi, brachyterapi, kemoterapi.

Prostatacancer

I ett antal länder är cancer i prostatacancer nästkommande för lungcancer och magkreft vad gäller frekvens av förekomst hos män. I urologi är prostatacancer ett allvarligt medicinskt problem, eftersom det ofta diagnostiseras endast i steg III-IV. Detta beror både på den långa asymptomatiska utvecklingen av tumören och på den otillräckliga implementeringen av tidiga detektionsåtgärder. Prostatacancer påverkar ofta män över 60 år, men de senaste åren har det varit en tendens att "föryngra" sjukdomen.

Orsaker till prostatacancer

Prostatacancer är en polyetylensjukdom med oförklarliga orsaker. Den viktigaste faktorn i risken att utveckla prostatacancer är åldern hos mannen. Mer än 2/3 av fallen av prostatacancer uppträder vid en ålder av över 65 år; i 7% av fallen diagnostiseras sjukdomen hos män yngre än 60 år. En annan predisponeringsfaktor är rasanslutning: sålunda är prostatacancer vanligast bland afroamerikaner och är minst sannolikt att det uppträder hos asiatiska invandrare.

En viss betydelse i etiologin för prostatacancer ges till en familjehistoria. Förekomsten av sjukdomen hos fadern, bror eller andra män i familjen ökar risken för prostatacancer i 2-10 gånger. Det antas att sannolikheten för prostatacancer hos en man ökar, om familjen har släktingar, patienter med bröstcancer.

Bland andra möjliga riskfaktorer för isolerade särdrag hos kraften i samband med användningen av stora mängder av animaliskt fett, testosteronbehandling, en brist på vitamin D. Vissa studier tyder på en ökad sannolikhet för prostatacancer hos män som genomgått vasektomi (sterilisering). Minskar de möjliga riskerna med att utveckla prostatacancer med hjälp av sojaprodukter rik på fytoöstrogener och isoflavonoider. E-vitamin, selen, karotenoider, en diet med låg fetthalt.

Klassificering av prostatacancer

Prostatacancer kan representeras av följande histologiska former: adenokarcinom (krupnoatsinarnoy, melkoatsinarnoy, kribroznoy, fast), övergångscell, skvamös och odifferentierat karcinom. Den vanligaste körtelcancer är adenokarcinom, som står för 90% av alla upptäckta prostatatumörer. Förutom morfologisk kontroll är graden av differentiering av prostatacancer viktig (hög, måttlig, låg).

Enligt TNM-systemet isoleras flera steg av adenokarcinom i prostatakörteln. Övergångscellprostatacancer klassificeras på samma sätt som uretalkreft.

 • T1 - adenokarcinom verkar inte kliniskt, visualiseras inte med hjälp av instrumentella metoder och är inte palpabel. kan detekteras endast genom prostatabiopsi och histologisk undersökning som utförs för en ökad nivå av prostataspecifikt antigen (PSA)
 • T2 - infestationen av adenokarcinom är begränsad till körtelvävnaden (en eller två lober) eller dess kapsel. Prostatacancer är palperade och visualiseras med hjälp av instrumentella metoder.
 • T3 - adenokarcinomspiror bortom kapseln i körteln eller i partiella vesiklar.
 • T4 - adenokarcinom sträcker sig till livmoderhalsen eller sfinkteren i blåsan, rektum, muskelälskare av anusen, bäckens vägg.
 • N1 - metastaser detekteras i lymfkörtlarna i det lilla bäckenet
 • M1 - avlägsna metastaser av prostatacancer i lymfkörtlar, ben och andra organ bestäms.

Symtom på prostatacancer

Prostatacancer kännetecknas av en lång latent utvecklingsperiod. De första tecknen på prostatacancer liknar manifestationer av prostatit eller prostata adenom. Symptom på lokaliserad prostatacancer är ökad frekvens av urinering med svårighet att initiera studien; känsla av ofullständig tömning av blåsan; intermittent och svag urinström; frekvent uppmaning att urinera, problem med urinretention.

Med lokalt avancerad prostatacancer, brinner eller smärta uppstår med urinering eller ejakulation. hematuri och hemospermi smärta i perineum, ovanför pubis eller bäcken ryggsmärta orsakad av hydronephrosis; erektil dysfunktion anuri och tecken på njursvikt. Kontinuerliga dumma smärtor i ryggraden och revbenen visar som regel metastasen av prostatacancer i benet. I de avancerade stadierna av prostatacancer kan svullnad i de nedre extremiteterna som orsakas av lymhostasis, viktminskning, anemi och kakexi utvecklas.

Diagnos av prostatacancer

Omfattningen av den undersökning som krävs för att upptäcka prostatacancer innefattar fingerundersökning av körteln, bestämning av PSA i blodet, ultraljud och ultraljud av prostata, prostata biopsi. När fingerprovning av prostata genom rektumets vägg bestämmer tätheten och storleken på körteln, närvaron av palpabla noder och infiltrerar, lokaliseringen av förändringar (i en och båda lobarna). Men med hjälp av palpation kan man inte skilja prostatacancer från kronisk prostatit, tuberkulos, hyperplasi, prostata stenar, så krävs ytterligare verifieringsstudier.

Ett vanligt screeningtest för misstänkt prostatacancer bestämmer nivån av PSA i blodet. I andrologi är det vanligt att fokusera på följande indikatorer: vid en PSA-nivå på 4-10 ng / ml är sannolikheten för prostatacancer cirka 5%; 10-20 ng / ml - 20-30%; 20-30 ng / ml - 50-70%, över 30 ng / ml - 100%. Man bör komma ihåg att ökningen av prostata-specifika antigenvärden också noteras vid prostatit och godartad prostatahyperplasi.

Ultraljud av prostata kan utföras från transabdominal eller transrektal åtkomst: den senare tillåter att detektera även små tumörnoder i prostata. Under den ekokopiska kontrollen utförs en biopsi av prostatakörteln, vilket gör att materialet kan erhållas för morfologisk undersökning och histologisk typning av prostatacancer. En biopsi kan utföras genom perineum, urinrörets vägg eller rektum. Ibland används en transuretral resektion av prostata för att erhålla ett biopsimaterial.

Behandling av prostatacancer

Med tanke på scenen av prostatacancer, kirurgisk behandling, strålbehandling (fjärr eller interstitial) kan kemoterapi genomföras. Den vanligaste typen av kirurgiskt ingrepp i prostata T1-T2 stadier av cancer - en radikal prostatektomi, i vilken järnet är fullständigt avlägsnad, sädesblåsorna, prostatiska uretra separerades och blåshalsen; lymfadenektomi utförs. Genomförande av radikal prostatektomi kan åtföljas av efterföljande inkontinens och impotens.

För att inducera androgenblockad i prostatacancer kan enukleering av testiklarna (bilateral orchiektomi) utföras. Denna operation leder till ett slut på produktionen av endogen testosteron och en minskning av tillväxthastigheten och spridningen av tumören. Under de senaste åren, i stället för det mer vanligt förekommande kirurgisk kastrering drog undertryckande av testosteron LHRH-agonister hormoner (goserelin, buserelin, triptorelin). I ett antal fall av prostatacancer har tillgripit maximal androgen blockad kombinera en kirurgisk eller medicinsk kastrering med antiandrogener mottagning i enskilt steg. Hormonbehandling kan åtföljas av heta blinkningar, utveckling av osteoporos, minskad libido, impotens, gynekomasti.

I prostata-cancer-T3-T4-scenen appliceras strålbehandling genom fjärr- eller interstitial metod. Med interstitiell bestrålning (brachyterapi) sätts ett speciellt radioaktivt implantat in i prostata, vilket selektivt förstör tumörcellerna. Kemoterapi utförs med avancerade stadier av prostatacancer och ineffektivitet av hormonbehandling, vilket möjliggör förlängning av patientens livslängd. På studietrinnet och experimentella studier är sådana metoder för behandling av prostatacancer, som kryoterapi, hypertermi, laserterapi, fokuserad ultraljudsterapi.

Prognos och Prophylax av Prostatacancer

Utsikterna att överleva i prostatacancer beror på scenen av oncoprocess och differentieringen av tumören. En låg grad av differentiering åtföljs av en försämring av prognosen och en minskning av överlevnadsfrekvensen. I steg T1-T2, N0M0 bidrar radikal prostatektomi till 5-års överlevnad hos 74-84% av patienterna och 10-års överlevnad i 55-56%. Efter strålbehandling har 72-80% av männen en gynnsam 5-årig prognos, 48% har en 10-årig prognos. Hos patienter efter orkektomi och som är på hormonbehandling överstiger 5 års överlevnad inte 55%.

Det är inte möjligt att helt utesluta utvecklingen av prostatacancer. Män över 45 år borde genomgå en årlig undersökning med en urolog och androlog för tidig upptäckt av prostatacancer. Den rekommenderade screeningen för män inkluderar en rektal finger undersökning av körteln, en prostata TRUS, en prostatacancermarkör (PSA) i blodet.