Huvud
Skäl

Behandling av cystit med antibiotika hos kvinnor

Om en kvinna blir sjuk med blåsor, då för behandling, finns det alltid föreskrivna vissa antibiotika (en lista strax nedan) som är utformade för att förstöra patogena bakterier.

Många människor börjar köpa antibiotika på egen hand och sedan hävdar att det hjälpte dem.

Faktum är att massan av antimikrobiella medel som används i cystit, men en del har länge varit ineffektiva (dvs en kvinna kommer att känna en tillfällig lättnad, och det orsakande medlet av "försvinna in i skuggorna"), vilket är förenat med utvecklingen och konsekvenserna av återfall. Andra kan inte vara säkra i vissa kliniska situationer.

Det är viktigt att inte glömma att vid behandling av cystit vid ett långvarigt intag av antibiotika förstörs ett stort antal positiva mikroorganismer - mjölksyrastavar. Detta bidrar till den rikliga tillväxten av jästliknande svampar och leder till framväxt av tröst.

I denna artikel kommer vi att prata om droger för behandling av blåsor. Men det betyder inte att du behöver självmedicinera. Endast en läkare kan korrekt upprätta en diagnos och förskriva en terapi som tar hänsyn till alla karaktäristika hos kvinnans kropp.

Översikt över förberedelser

Antibiotika för blåsor är endast indikerade om inflammationen i blåsans slemhinnor är bakteriell i naturen. I något annat fall föreskrivs de för att förebygga en eventuell bakteriell infektion eller inte alls ordineras.

Villkorligen antibakteriella läkemedel kan delas in i 5 grupper.

 1. Nitrofurantoin är ett antiseptiskt medel för behandling av urinvägarna.
 2. Erytromycin - ett antibiotikum riktas mot förstörelsen av stafylokocker, streptokocker, gonokocker.
 3. Sulfonamidgrupp: sulfametisol, sulfisoxazol, sulfametoxazol.
 4. Penicillingrupp: cefaklor, cefalexin, dicloxacillin, amoxicillin, ampicillin.
 5. Tetracyklingrupp: doxycyklin, minocyklin, tetracyklin.

Ta upp drogen, varaktigheten av administrering och dosering, samt möjligheten att använda universella antibiotika som undertrycker de flesta patogener, borde vara en urolog.

Lista över antibiotika för blåsor

Nedan är en lista över deras mest effektiva och ofta använda antibiotika för behandling av cystit hos kvinnor:

Varaktigheten av antibakteriell behandling för akut cystit är vanligen 3 eller 7 dagar, beroende på förekomsten av riskfaktorer. Om de är närvarande ökar respektive behandlingstiden.

Komplex terapi

Att dricka antibiotika och inget annat är nog, för en fullständig botemedel kräver komplex terapi.

Det innefattar: intag av örtberedningar: kanefron eller cyston, probiotika (laktobakterin), immunomodulatorer, det är också nödvändigt att observera sängstöd och ta varma bad eller torrvärme. Det finns också en speciell diet för patienter med cystit, vilket är mycket viktigt för kronisk cystit.

Glöm inte vanligt vatten, du borde dricka minst 2 liter rent vatten om dagen.

Stödjande terapi

Efter antibakteriella läkemedel finns det stor sannolikhet för återfall och uppkomsten av akut cystitis. Oftast beror detta på felaktig utvald behandling eller misslyckad självbehandling.

Antibiotika för blåsor är provokatörer av blodtrycksexacerbation, därför kräver deras mottagning det obligatoriska underhållet av kroppens försvar. För att förbättra immuniteten i 1,5-2 månader är det nödvändigt dagligen:

 1. Att dricka på en dröm som kommer på ett glas yoghurt med laktobaciller. Ännu bättre, om du förbereder kefir själv från den förvärvade starteren eller kommer att ta probiotika med levande stammar av fermenterade bakterier.
 2. Ta vitaminer, till exempel, komplimat;
 3. Två gånger om dagen för att dricka tinktur av echinacea (en halv kopp vatten 25 droppar);
 4. På eftermiddagen ta en upplösning i vattenpasta fytolysin.

De beskrivna förebyggande åtgärderna kommer att bidra till att förebygga cystit efter antibiotika och stödja det normala tillståndet i tarmmikrofloran utan manifestationer av konsekvenser i form av dysbios.

Monural för cystitis

Nu har läkarna i arsenalen ett läkemedel som är utmärkt för akut behandling av urinvägarna, eftersom det är universellt. Detta är det bästa antibiotikumet för cystit - läkemedlet Monural (se recensioner och instruktioner).

Fördelen med detta läkemedel är att när det går in i blodet absorberas det snabbt och kommer in i njurarna i oförändrad form. Det är nog att ta ett antibiotikum till jobbet. Med svår form av blåsan är han utsedd två gånger.

På grund av den lilla giftiga effekten på kroppen anses "Monural" vara praktiskt taget ofarlig. Men det finns också kontraindikationer: det kan inte tas till barn under 5 år, ammande mödrar och personer med nedsatt njurfunktion.

Vilket antibiotikum är bäst för cystitis?

Bland de bästa drogerna kan identifieras "Monural". Även för intag av droger rekommenderas som innehåller fluorokinoloner, till exempel Levofloxacin. Detta medel har ett brett spektrum av effekter på mikrober, det har en lång period av utsöndring, en hög grad av penetration i andra organ.

Används för behandling av sjukdomen Amoxicillin, Nitrofurantoin, Fosfomycin. Dessa droger förstör fullständigt bakterier och tillåter inte bakterier att anpassa sig till läkemedlets komponenter. Gravid och barn är ordinerade läkemedel som Cefixime eller Cefuroxime. De är harmlösa mot kroppen, samtidigt som smittet snabbt förstörs.

Antibiotika för cystit: Aktiv hjälp med korrekt administrering

Cystitis är en vanlig patologi i urinvägarna, vilket uppenbaras av inflammation av blåsans väggar under aggressionen av bakterier, svampar, toxiner.

Behandling av cystit med antibiotika

Antibiotika för blåsan anses vara en obligatorisk terapeutisk bas, eftersom utan dessa farmakologiska medel för fullständig undertryckning av den patologiska processen är mycket svår att uppnå, särskilt i komplicerad och kronisk kurs.

En behörig läkare kommer nödvändigtvis att välja ett effektivt antibakteriellt medel för att undvika:

 • njurar (pyelonefrit)
 • degenerativa förändringar i urinvävnadens vävnader;
 • onormala förändringar i celler;
 • bildning av stenar;
 • urininkontinens
 • Spridning av infektion till reproduktionsorganen;
 • övergång av processen till kronisk.

Cystit eller inflammation i blåsan förekommer ofta som ett resultat av aggressionen av patogena mikroorganismer.

De huvudsakliga patogenerna leder till utvecklingen av patologi: Escherichia coli (77 - 95%), Klebsiella, Staphylococcus, Proteus, Enterococcus. Mycket mindre ofta provar sjukdomen aktiviteten hos herpesvirus, Candida-svampar, helminter.

Ibland diagnostiseras cystit hos patienter som får strålbehandling och kemoterapi, förgiftad av kemiska föreningar, gifter som har traumatiserats av urinorganen.

Men varför dricker antibiotika om de bara eliminerar bakterier, men kan inte förstöra virus och helminths, och bara specifika påverkar svamparna?

Helt bli av med infektionen med enbart särskild anti-svamp kommer antiparasitära medel inte fungerar, eftersom en minskning av immunskydd aktiveras omedelbart och skadliga bakteriefloran, tillsammans med andra patogener och förvärrar de onormala processer i urinblåsan.

För att bestämma exakt vilket antibiotikum som är bäst för en viss patient utförs en speciell bakteriologisk studie av urinsedimentet. Analysen tillåter att avslöja vilken typ av mikroorganism som orsakade blåsan och hur akut det reagerar på behandling med olika antibiotika.

Krav på preparat

Inte alla antimikrobiella medel kommer att lindra cystit - det ska ha optimala egenskaper, vars kombination kommer att göra läkemedlet mer effektivt, kommer att bota patologin på kort tid och förhindra återfall.

De grundläggande bland sådana egenskaper är:

 1. Förmågan att döda, förtrycka aktiviteter, stoppa tillväxten av den identifierade patogenen - en provokatör av blåsor.
 2. Förmågan att ackumulera och förbli permanent i blåsans vävnader för att uppnå den optimala terapeutiska koncentrationen som är nödvändig för en fullständig terapeutisk effekt på patogenernas koloni.
 3. Långvarig terapeutisk effekt för att bibehålla rätt mängd medicin i blodet hela dagen. De bästa är långverkande läkemedel som patienten tar en eller två gånger om dagen, eftersom aktiviteten i en hög koncentration hålls under lång tid.
 4. Minimalt inflytande på användbar mikroflora av matsmältningsorgan, slemhinnor i respiratoriska och könsorganen för att undvika dysbios och candidiasis (kroppsförlust av Candida-svamp).
 5. Det minsta antalet biverkningar och graden av svårighetsgrad.
 6. Optimal medicinsk form, vilket skyddar antibiotikumet från destruktion genom magsaft och samtidigt skydd av magslemhinnan från irritation med läkemedlet. Till exempel när det tas - det är kapslar.
 7. Minskade egenskaper hos läkemedlet orsakar allergier.
 8. Möjligheten att kombinera ett antibiotikumläkemedel med antiinflammatoriska läkemedel, antibiotika i andra grupper, samt med specifika mediciner som patienten tar för att behandla sammorbida patologier.

Funktioner av antibakteriell behandling av akut och kronisk form

Finns det en skillnad i intaget av antibiotika vid behandling av akut och kronisk process i blåsan?

Strategin för behandling av akut bakteriell cystit ger inte obligatorisk laboratoriedetektion av den exakta typen av patogen (med hjälp av att såg urinsediment) och dess reaktion på en viss medicinering. Det finns en ganska stor grupp moderna antibiotika med ett brett spektrum av åtgärder som gör det möjligt att kompetent beräkna den dos som är nödvändig för att undertrycka de flesta orsakerna till blåsan.

Akut bakteriell cystit kan behandlas i rätt tid och helt och hållet antibiotikumet ordinerat av läkaren, då antalet dagar som krävs (minst 7 dagar). Då är det möjligt att förhindra övergången av en akut infektion i blåsan till ett kroniskt stadium.

Vid diagnostisering av sjukdoms kroniska stadium är tvärtom en fullständig undersökning nödvändig för att exakt fastställa den ursprungliga orsaken till den onormala processen och bakteriens specifika form. Som regel, om patienten drabbades av flera exacerbationer av cystit, fick han redan antibiotikamedicin, och orsaksmedlet kunde utveckla motstånd mot deras verkan. Därför behöver läkaren i den kroniska trängseln av cystitis hitta sådana droger som verkligen kan undertrycka patogenens aktivitet.

Det väljs individuellt, med hänsyn till många faktorer, först efter analys av urin och avslöjar reaktionen hos den etablerade patogenen till ett antibiotikum.

Vilka läkemedel ordineras

Genom att välja ett specifikt antibiotikum kommer urologen att beräkna den individuella dosen, utvärdera effektiviteten av behandlingen och om nödvändigt ersätta läkemedlet med ett alternativt läkemedel. I en komplicerad process, om associerade patologier identifieras, ordinerar läkaren en kombination av 2 och till och med 3 mediciner från olika grupper. I det här fallet är en fullständig botemedel extremt viktig och dosen av antibiotikum och upptagningstiden.

Det bör förstås att det mest effektiva antibiotikumet, det betyder inte - det starkaste läkemedlet, särskilt med den primära inflammationen i blåsan, fortsätter utan komplikationer. I annat fall kommer bakterierna att bli resistenta mot ett sådant botemedel, och vid en upprepad eller komplicerad sjukdom blir det svårt att välja en ännu kraftfullare medicin.

Tänk på huvudgrupper av antibakteriella läkemedel som läkare förskriver att dricka, med en ungefärlig kostnad, beroende på antalet tabletter eller ampuller.

Betaktaktamgrupp.

Det inkluderar penicilliner och cephalosporiner. Fördelen med denna grupp är säkerhet, tack vare själva patogenen. Den största oönskade reaktionen hos 10% av patienterna är en allergi, men i sin frånvaro tillåts mediciner vid behandling av gravida kvinnor, barn och omvårdnad.

Amoxicillin med klavulansyra anses vara det första antibiotikum vid akut terapi. Liknande. Augmentin (244 - 359 rubel) Ekoklav, amoxiclav - 224 rubel, Panklav - 200 rubel, Flemoklav Soljutab... Jämförelse med Augmentin Flemoklav soljutab (Japan) avslöjade att mikrogranulerna grund av sidoreaktioner vid behandling Flemoklav soljutab inträffa 2 gånger mindre, men dess kostnad är också högre.

Till skillnad från penicilliner motstår gruppen av cefalosporiner bättre destruktiva enzymer som utsöndrar bakterier. Korta behandlingskurser är mest effektiva: Cefixim, Pansef, Supraks Solutab (740 gn.), Ceftriaxon. De undertrycker emellertid inte alla orsaker av blåsan.

I kronisk process oftare:

 • Cefotaxime, som förstör även Enterococcus och Pseudomonas aeruginosa (1 g 27 rubel.)
 • Cephoral (III generation). Det används vanligtvis som ett kraftfullt botemedel mot patogener som är resistenta mot andra antibiotika (528 - 629 rubel).
 • Cefuroxim (Zinnat) i form av tabletter (246 - 409 rubel.).

Applicering av Tsifora från cystit:

Förteckning över de viktigaste:

 • Norfloxacin (Nolicin, Normax, Norbaksin), kan nå en hög koncentration i vävnaderna i urinvägarna, så det rankas först i den akuta processen.
 • Nolitsin (193 - 354 rubel.) - Ett kombinerat antibiotikum, som snabbt kan nå höga koncentrationer och även snabbt avlägsnas från kroppen. Vid akut inflammation blir den terapeutiska effekten märkbar efter 24 timmar.
 • I en komplicerad och kronisk cystit effektiv: (. Tsiprobay, Ekotsifol, TSifran - 84 rubel Tsiprolet) ciprofloxacin och levofloxacin (Tavanik, Elefloks) - 515 rubel. Kanske utnämningen av Ofloxacin (Ofloksin, Tarivid, Zofloks, Zanotsin, Zanotsin OD).

Det antas att i akut form är det önskvärt att föreskriva fluorokinoloner med korta kurser, eftersom kursen under längre än 3 dagar inte ger den önskade effekten. Men nyligen har läkare noterat en minskning av den terapeutiska effekten av fluorokinoloner på grund av uppkomsten av skadliga organismer för dem.

Fosfomycintrometamol (Monural)

Idag Monural (306 - 900 rubel för ett paket 2 -. 3 gram) anses vara den mest effektiva läkemedel för akut bakteriell inflammation, på grund av dess aktivitet mot flertalet patogener och snabb penetration in i njurarna. I fallet med akut bakteriell cystit uppstår för första gången, är det tillräckligt för engångsbruk, men en mer seriös process kräver att upprätthålla fosfomycin i blodet upp till 3 - 7 dagar.

Ryska motsvarighet i sammansättningen av Uronormin-F (från 220 rubel.).

nitrofuraner

Nitrofuraner är vanliga antimikrobiella medel som är kända vid behandling av blåsor sedan mitten av förra seklet. Fördelen med gruppen är en stark bakteriedödande verkan, en extremt låg sannolikhet för utvecklingen av bakterieresistens mot den. Nackdelarna innefattar ett signifikant antal kontraindikationer och oönskade fenomen.

Key:

 • Nitrofurantoin (Furadonin) - 33-80 rubel;
 • mindre giftig furazidin (furagin) 274 gnid.
 • Furamag (470 rubel.). På grund av tvåkomponentkompositionen absorberas Furamag mer aktivt än Furagin, så effekten observeras vid låga doser mot bakgrund av minskat antal biverkningar.

Furazolidon koncentreras svagt i blåsan, därför är det ineffektivt i blåsan.

De flesta av de läkare ordinera nitrofuraner endast som en profylaktisk åtgärd, men på senare år experter har dragit slutsatsen att nitrofurantoin och Furazidin vid behandling av cystit "upplever en pånyttfödelse", eftersom de har en mer målinriktad aktivitet mot patogena bakterier, för att undvika mag-tarm dysbios.

Dessutom, läkare tror att en relativt sett mindre svår akut cystit irrationellt förskriva cefalosporiner gång kraftfull och ftorhonilony. Detta kommer att förhindra utvecklingen av resistens hos mikroorganismer till starka antibiotika.

Läkemedel som hör till gruppen nitrofurany

Låga toxiska produkter av denna grupp - Rulid (1350 rubel) Rosksitromitsin (147 rubel.), Azitromycin (105 rubel) Sumamed (474 ​​rubel.) -.. Bör användas i penicillin överkänslig patient. Makrolider hjälp i bakterier, klamydia, svamp cystit, i kombination med prostatit, fetma, andra urogenitala infektioner. Framställd i blanketter för intern administrering (tabletter, suspension).

Förbjudna ammande mödrar, under graviditetens första trimester, barn upp till 6 månader.

Den billigaste av serien är Erytromycin (60 -. 90 rubel), men det är inte effektivt mot de vanligaste patogener cystit - Escherichia coli (E. coli).

Sulfonamider och tetracykliner

Aktiv mot bakterier av olika slag, men ibland inte kan undertrycka patogener cystit, som har utvecklat resistens mot dem. Escherichia coli är väl undertryckt, men är inaktiv mot protea och enterokocker.

Oftast från denna grupp utse: Tetracyklin, Doxycyklin (Unidox Solutab), som tolereras lättare.

Icke-fluorerade kinoloner

Detta antimikrobiella medel på grundval av oxolinic, nalidixin, pipemidievoy syror, tillsammans med en ganska uttalad terapeutisk effektivitet, har ett litet antal sidoreaktioner har emellertid ingen effekt på E. coli, så deras läkare ordinera inte ofta.

Key:

 • Nevigramon. Det ordineras för inflammatoriska processer i urinorganen. (3000-5100 rubel).
 • Nitroxolin (analog 5NOK) 86-150 gn. Fungerar bra med trichomoniasis och candida cystitis;
 • Palin (294 gnid.)

Används inte hos ammande mödrar, gravid (särskilt under första trimestern) och barn under 12 år.

Översikt över antibiotika för behandling av blåsor:

barn

Orsaken till cystit i barndomen är oftast aggression av E. coli. Sjukdom hos 4 till 5 barn av 100 fortsätter utan uppenbara symptom. Vid pojkar upptäcks inflammatoriska tillstånd i urinblåsan oftare före 12 månaders ålder, vilket förklaras av vissa avvikelser i urinorganen, i patologiska sjukdomar diagnostiseras från 2 till 15 år.

funktioner:

 • Många antibiotika är förbjudna i pediatrisk praktiken helt eller till en viss barnets ålder, så innan du använder medicinen är det absolut nödvändigt att utforska de fullständiga instruktioner till det, i stället för den korta versionen.
 • Doseringen beräknas av barnläkaren, och mycket ofta - med hänsyn till barnets vikt. Om du upplever några obehagliga reaktioner (klåda, andnöd, utslag, agitation, väsande, väsande) drog omedelbart välte, och i fallet med respiratoriska sjukdomar hos barn upp till 4 - 5 år - det krävs omedelbara samtal "akut" för att undvika svullnad i struphuvudet.
 • Eftersom antibiotika hos barn ofta framkallar dysbios och dyspepsi, måste barnet få särskilda medel som stöder den fina floran i tarmarna och magen hos barn (prebiotika och probiotika).
 • Barn är lämpliga att ge droger i form av droppar, suspensioner, men i allvarliga fall kan det inte vara utan injektion av terapeutiska lösningar.

Oftast föreskrivs barn med akut sjukdom:

 • Monural (strikt från 5 år);
 • cefalosporiner II - IV generationer, inklusive cefuroxim (försiktigt hos nyfödda och prematuritet), Cefixime (från 6 månader);
 • Amoxicillinklavulanat och dess synonymer;
 • Om tidigare barnet inte blir starkare antibiotika och blev sjuk för första gången, kan barnläkare förskriva trimsulfa, 5-NOK, nitrofurantoin.

Vid behandling av barn från blåsor är det lämpligt att öva behandlingskurser inte kortare än 7 dagar. Anledningen är att snabb behandling är omöjlig, men det är nödvändigt att helt förstöra patogenerna.

män

Vid pojkar på 3 år och vuxna män diagnostiseras blåsor mindre ofta än hos kvinnor. Om patologi upptäcks är det emellertid ofta följt av urinrit och prostatit (hos sexuellt mogna patienter) på grund av stagnation av urin i blåsan.

Vid behandling av cystit orsakad av bakterier är antibiotika som eliminerar mikrober i urinorganen och vilka påverkar orsakssambanden till sexuella infektioner optimala. Beroende på svårighetsgraden av processen och orsaksmedlet identifierade Nolitsin, Amoxiclav, Augmentin, Ciprobai, Claforan, Eleflox, Ciprolet, Doxycyklin.

Om orsaken till inflammation är mykotiska organismer, föreskrivs i komplex terapi att ta azitromycin (zitrolid), flukonazol, sexidazol.

kvinnor

På grund av de anatomiska särdrag i det urogenitala organ (kort urinrör, urinröret nära anus och vagina) är cystit hos kvinnor diagnosen mycket ofta. Och som regel cystit hos kvinnor yttrar sig som en komplett med urogenital sjukdom konjugat med uretrit, inflammation bihang, njure, genitala infektioner (IPV, fetma, trichomoniasis, klamydia, ibland - gonorré).

Detta beror på den enkla penetreringen i blåsan av patogena mikrober från tarmen och könsorganen.

Därför behandlas patologi först efter ultraljud, bakterieanalys för att identifiera infektionskällan och typen av patogen, urin och blodprov, urogenitalt undersökning för dolda infektioner.

Terapeutisk bas:

 1. De grundläggande antibiotika är: Amoxiclav, Augmentin, Doxacyclin, Cefixime, Azitromycin, Ceforal, Normax.
 2. När komplicerad formulär cystit eller identifierande bakterier resistenta mot penicillin (enterobakterier, tsitrobakter, Escherichia coli, Klebsiella), används ofta aminoglykosidantibiotika (amikacin, Gentomitsin, Klindomitsin), kombinera dem med andra antimikrobiella medel.
 3. Om cystitisen åtföljs av inflammation i bilagorna uppstår misstankar om septiska komplikationer eller aktiviteten hos flera mikrober eller svampar omedelbart uppenbarar, föreskriver läkaren 2 till 3 mediciner, inklusive sulfonamider och nitrofuraner.
 4. Cystit anslutnings trichomoniasis urogenitala infektioner är ofta skrivs metronidazol (89 -. 134 RUB) eller dess analoger Clione, Trykhopol, flagga trycka anaeroba flora. Behandling av cystit hos kvinnor Metronidozolom acceptabla för olika former av patologi, men effekten på aeroba bakterier (inklusive Staphylococcus och Streptococcus), har han inte. Därför, om cystit orsakas av infektiösa medel blandas, Metronidazol kombination med sulfonamider och antibiotika trycka aeroba mikroorganismer.

gravid

Behandling av cystit, som ofta plågar en kvinna i väntan på ett barn, måste vara försiktig, samordnad med en gynekolog, eftersom de flesta antibiotika påverkar fostret negativt. Vid behandling av cystit i framtida mödrar är egenskapen hos ett antibiotikummedel särskilt viktigt för att ackumuleras direkt i blåsans vävnader - infektionens fokus.

Framtida mammor är förbjudna:

 • Fluoroquinoloner (Nolycin, Ciprofloxacin, Abaktal, Floxal, Tziprolet) - förstör fostrets leder,
 • Clazid, Vanilid, Klabaks, Makropen, Rulid: Förgiftar fostret hos däggdjur;
 • Tetracyklin, Doxycyklin - störa mineraliseringen av embryonens tänder och ben.
 • Kanamycin, Amikacin, Streptomycin (aminoglykosider): Njurpatologier, Dövhet;
 • Levomycetin, Sintomycin: förstör fostrets benmärg, orsakar störningar i hematopoiesen;
 • Co-trimoxazol (Biseptol): orsakar defekter, deformiteter;
 • Dioxydin: verkar på embryot och fostret som ett mutagent och toxin;
 • Enterofuril, Furamag, Ersefuril, Furagin: Det finns inga säkerhetsuppgifter för fostret.

Tillåtet endast med vital nödvändighet:

 • Azitromycin (Sumamed, Zitrolide) - används hos gravida kvinnor med chlamydialcystit, med stor försiktighet, även om inga synliga negativa effekter på fostret har fastställts.
 • Furadonin: endast i andra trimestern i I och III är det förbjudet;
 • Metronidazol: förbjudet under första trimestern leder till abnormiteter i hjärnan, könsorganen, lemmar. I II och III trimestern, låt oss säga om ett alternativt läkemedel inte finns.

Vara relativt säker uppdrag Amoksiklava, josamycin, Cefazolin, Cefepime, Ceftriaxon, Supraksa, cefotaxim Erytromycin, Rovamycinum, cefuroxim.

De orsakar inte fosterskador och brister, men ändå är de emot med försiktighet om den sannolika nyttan för modern överväger de eventuella framtida risker för barnet, inklusive gemensam Monural.

Cystit hos förväntad mamma behandlad i minst 5 - 7 dagar. Utnämningen av engångsdoser av droger (inklusive monural) eller korta kurser ger inte det nödvändiga terapeutiska resultatet och leder ofta till återfall.
Monural användning vid graviditet

Risk för antibiotikabehandling

Skadan av antibiotika eftersom de förstör inte bara de skadliga bakterier, men också användbar mikroflora, så att patienter utvecklar negativa biverkningar, särskilt om antibiotikumet väljs felaktigt, inte dosen inte motsvarar svårighetsgraden av processen och behandlingen avbryts.

Bland de viktigaste obehagliga konsekvenserna:

 • allvarlig diarré (antibiotikumassocierad), åtföljd av uttorkning, illamående, intestinal spasm;
 • vaginal svampinfektion;
 • Candidiasis av slemhinnorna (könsorgan, mun, andningsorgan, matstrupe);
 • allvarlig dysbios i matsmältningsorganen
 • märkta allergiska reaktioner som når utvecklingen av toxisk hudnekros med allvarlig epidermisk skada;
 • rodnad, klåda, svullnad på injektionsstället, flebit (inflammation i venös vägg) med injektion.

För att förhindra oönskade komplikationer av antibiotikabehandling:

 1. Avbryt inte behandlingen. Annars växer kolonierna av mikrober som inte är känsliga mot antibiotika, vilket leder till framväxten av stabila former av patogener.
 2. För att skydda mot bildandet av resistens hos mikroorganismer mot antibiotika är det lämpligt att använda samtidig enzymer (enzymer) samtidigt. Till exempel förbättrar Wobenzym ackumuleringen och den höga koncentrationen av den aktiva substansen i blåsan, vilket förbättrar den terapeutiska effekten.
 3. Att bevara den naturliga floran i matsmältningssystemet och slemhinnor, hos patienter som får antibiotika som krävs för att ta prebiotiska och probiotiska medel. Den mest effektiva: Probifor, Atsipol, Bifiliz, atsilakt, Bififor, Bifidumbacterin Forte, Forte Florin, Biobakton, Flonivin BS Baktistatin, Linex, Normoflorin, RioFlora-Immuno.

Antibiotikum för cystit hos kvinnor: Bruksanvisning

Sjukdomen kan överraskas av någon person. Ofta verkar det oväntat, och omedelbart får man känna sig obehagliga symptom. Läkare föreskriver antibiotika för behandling av blåsor. Detta är den enda metoden för effektiv kontroll av sjukdomen. De bör tas i samband med korrekt näring och andra mediciner.

Mottagning av antibiotika

Antibiotika för cystit - det här är ett mycket starkt läkemedel, utse det, kanske bara en läkare. Det finns ett stort urval droger som väljs individuellt. Först efter att undersökningen är nödvändig kan läkaren ordinera antibiotika för blåsans inflammation.

Det är viktigt att överväga hur infektionen reagerar på ett specifikt läkemedel. De viktigaste symtomen försvinner inom en dag. Detta kanske med det rätta valet av ett läkemedel. Men glöm inte att antibiotika är det bästa botemedlet för blåsor, men du måste dricka dem med försiktighet

Att förmedla läkemedlet till sig själv är ett farligt sätt. Om valet inte är korrekt kan det bli kroniskt, vilket blir mycket svårare att bota. Det är viktigt att komma ihåg att med inflammation i urinblåsan är antibiotikumet endast förskrivet av den behandlande läkaren.

I kronisk form av sjukdomen

För att bestämma vilka antibiotika som ska förskrivas till patienten, genomför läkaren en undersökning som visar vilken typ av infektion som provocerade sjukdomen. Därefter bestäms reaktionen av mikroorganismen på läkemedel. Oftast utsedda:

Dessa är kraftfulla antimikrobiella medel, som kan behandlas med cystitis. De kan klara de många infektioner som kan orsaka denna sjukdom.

Sådana droger kan inte användas för minderåriga, för att kanske den felaktiga bildningen av skelettet hos barn. Och även de är kontraindicerade för lakterande och gravida kvinnor. Med rätt tillvägagångssätt och observera doseringen är det möjligt att en framgångsrik botemedel mot sjukdomen är möjlig.

I akut form

Vid akut cystit används antimikrobiella medel för allmän åtgärd för behandling. Det är viktigt att kontakta läkaren i tid, eftersom det finns risk för att sjukdomen blir kronisk.

Det är mycket vanligt att använda en monural. Det förhindrar infektion i blåsan och dess reproduktion. Effekt bekräftas av det faktum att inflammation avlägsnas vid första upptagandet. Urologiska antibiotika för cystit, som också kan användas:

Vid behandling av cystit kan varaktigheten av medicinen vara olika. Baserat på testen kommer läkaren att föreskriva den nödvändiga kursen.

Vid graviditet

För gravida kvinnor väljs sparsamma läkemedel. Sjukdomen utvecklas särskilt under de första månaderna av graviditeten. Vid denna tidpunkt är kvinnans immunitet försvagad. Det finns risk för negativa effekter på fostret, så du måste väga de möjliga komplikationerna och behovet av behandling av blåsans inflammation. Läkare väljer läkemedel som bara påverkar blåsan. Antibiotika för blåsor hos kvinnor i positionen:

 1. Kanefron. Den är gjord av naturliga ingredienser, effektiva i kronisk form av sjukdomen, har en antimikrobiell effekt.
 2. Monural. Det är ett pulver som rekommenderas för svår inflammation. I grunden är ett recept föreskrivet, i allvarligt allvarliga fall, flera (maximalt 7) krävs.
 3. Tsiston. Ett effektivt botemedel mot blåsor. Atibitik består av växtdelar, har en diuretik effekt, eliminerar inflammation.
 4. Kanefron. Läkemedlet är ordinerat för spasmer, har en antimikrobiell effekt. Den är gjord av naturliga råvaror.
 5. Amoxiclav. Det ordineras i extrema fall kan det påverka fostret negativt.

Alla dessa läkemedel kan endast tas under överinseende av en läkare. Vid eventuella allergiska reaktioner eller biverkningar, sluta ta och informera läkaren.

För behandling av barn

Barn är också benägen för sjukdom. Den vanligaste orsaken till sjukdomen är en E. coli. Behandling av cystit med antibiotika föreskrivs efter en fullständig undersökning och bestämning av orsakets reaktion på läkemedlets komponenter.

Sjukdom hos barn kan vara medfödd eller förvärvad. Ofta är det asymptomatiskt. Därför är det viktigt att regelbundet kontrollera att hälsoproblem identifieras i tid.

Alla dessa läkemedel rekommenderas efter 12 års ålder. Dessa antibiotika är effektiva vid inflammation i blåsan. För mycket unga och nyfödda barn använder cefuroxim. Kursens varaktighet är en vecka.

De bästa antibakteriella läkemedlen

Den perfekta lösningen är lösta. Det frigörs i granuler, löses lätt i vätska. Den största fördelen är användarvänlighet.

Ett av de mest effektiva sätten är cefalol. Det frigörs i tabletter, som måste lösas i vatten, har en trevlig smak av jordgubbar.

Det mest effektiva antibiotikumet för cystit är en monural. Det släpps som ett pulver. Det är ett brett spektrum medicin utan biverkningar. Läkemedlet absorberas i urinen om några sekunder, och lindrar omedelbart personen av infektioner i urinblåsan. Monoral utsetts i de flesta fall.

När du tar Monural, kan du också använda antimikrobiellt medel Furagin. De kompletterar varandra och blandar väl.

Smärta sensationer försvinner efter första dosen. Det rekommenderas att ta innan sängen går, när blåsan är tom, inte oftare än en gång om tre dagar. Vanligtvis behöver du inte ta emot. Alla symptom försvinner efter 3-4 timmar. Det ordineras även för behandling av gravida kvinnor.

Hur fungerar behandlingen?

Med cystit, föreskrivs ett antibiotikum först efter en fullständig diagnos av kroppen. Det är viktigt att identifiera orsaken som utlöste utvecklingen av en farlig infektion. Baserat på denna kunskap föreskrivs ett recept.

Antiinflammatoriska piller kan ordineras:

De ska tas inom 2-3 veckor. Och kan också ordineras motpaspasmodik:

Dessa är extra medel som ofta föreskrivs. Under behandlingen är det nödvändigt att informera läkaren om alla reaktioner i kroppen under antagningens gång. Det är viktigt att ständigt övervakas.

Levofloxacin tas oralt en gång om dagen för 250 ml och norfloxacin två gånger dagligen för 400 ml. Dessa är kraftfulla antibakteriella medel.

Ett alternativ kan vara:

 • fosfomycin - att dricka en gång om dagen för 3 g;
 • amoxicillin och clavulanat - tre gånger om dagen för 375 mg;
 • nitrofurantoin - tre gånger om dagen för 100 mg.

Här anges de rekommenderade doserna, de kan ändras av läkaren. Inträdesförloppet kan vara från en dag till en vecka.

En lång introduktionskurs kan tilldelas med några problem:

 • användning av vissa slags konon (spermicid, membran);
 • återfall;
 • graviditet;
 • ålderdom.

Varje fall undersöks individuellt av en läkare.

Antibakteriella läkemedel för en enstaka dos

Det finns medel som kan hantera sjukdomen på en gång. Sådana droger började produceras nyligen. Vid deras tillverkning används den nyaste medicinska utvecklingen. Narkotika med bred åtgärd:

 • monural och dess analoga fosfomycintromometol;
 • tsifran.

De aktiva substanserna i dessa läkemedel är koncentrerade på de platser där infektionen inträffar. Tack vare detta uppnås maximal effektivitet. Dessa läkemedel rekommenderas att dricka i akut form av sjukdomen:

 • amoxicillin;
 • cefixim;
 • co-trimoxazol;
 • cefuroxim;
 • ceftibuten.

Behandling med antibiotika, kanske en teknik, när det inte finns några allvarliga komplikationer. Fördelar med sådan behandling:

 • snabb återhämtning;
 • ett minimum av biverkningar
 • kostnadsminskning.

Doseringen bestäms individuellt, med hänsyn tagen till särdrag hos sjukdomsförloppet.

Antibakteriella preparat från naturliga komponenter

Dessa medel kan på ett adekvat sätt konkurrera med antibakteriella läkemedel. Nu är denna produktgrupp aktivt utvecklad. fördelar:

 • har inga biverkningar
 • lämplig för behandling av gravida kvinnor och barn
 • Förstör inte användbara mikroorganismer.

En av dessa medel för blåsning hos kvinnor är cetzin. Det eliminerar inflammation, har en antimikrobiell effekt, stärker immuniteten. Efter ingången är det ingen dysbakterios. Den är gjord av isländsk mossa.

Mot cystitisen förskrivar att dricka också cetrazin, som är baserat på St John's wort och propolis. Det är helt smält, har antiinflammatorisk och antimikrobiell effekt. Ta dem en gång om dagen för en tablett.

Livet efter att ha tagit mediciner

Efter framgångsrik behandling är huvudfaren ett återfall. Kanske är detta när patienter inte följer läkarens rekommendationer, ökar eller minskar doserna. Ofta händer detta när människor tillgriper självmedicinering.

Cystitis efter antibiotika kan gå till candidiasen i vagina eller vaginos. Detta beror på att strukturen hos den vaginala mikrofloran störs efter behandlingens gång. Hon behöver tid att återhämta sig. Mot denna bakgrund kan nya sjukdomar uppträda.

När en candidiasis detekteras rekommenderas det att man inte använder ett antibiotikum mot cystit. Den vanligaste är flukostat. Och även förskrivna salvor, som behöver behandla kvinnliga könsorganen, är Candida ganska effektiv. Det låter dig övervinna sjukdomen på kort tid.

Förutom användning av läkemedel bör immuniteten ökas.

För detta behöver du:

 • att dricka yoghurt
 • ta vitaminer
 • Drick en tinktur av Echinacea.

Det är bäst att förbereda yoghurt själv. För att göra detta bör du köpa speciella laktobaciller i apoteket. Om det var möjligt att bota sjukdomen, bör förebyggande åtgärder följas.

 1. Användningen av bomullsunderkläder, hans dagliga skift;
 2. Använd 1,5 liter vatten dagligen;
 3. Tidig förödelse av blåsan;
 4. Korrekt näring;
 5. Undvikande av hypotermi.

Det är mycket viktigt att övervaka vätskans balans i kroppen och dricka tillräckligt med vatten under och efter behandlingen. Observera dessa enkla regler, du kan minska möjligheten till återfall till ett minimum. Det viktigaste är att följa alla läkares rekommendationer, då kommer återhämtningen att bli snabb och utan obehagliga konsekvenser.

6 grupper av effektiva antibiotika för behandling av cystit hos kvinnor och män

Blåsans eller blåsans inflammation är en sjukdom som kräver en grundlig diagnos för att bestämma orsaken till dess utseende. Mer än 90% av blåsorna orsakas av infektion med patogena mikroorganismer, därför är deras behandling förenad med användningen av antibakteriella medel.

Självmedicinering med droger i denna grupp ledde till det faktum att de antibiotika som var effektiva för flera år sedan hos cystit hos kvinnor, nu inte ger samma effekt i mer än hälften av fallen.

Valet av antibakteriella medel bör göras av läkaren med hänsyn till sjukdomsformen och patientens individuella egenskaper. Det finns vissa regler där det är möjligt att genomföra antimikrobiell behandling av cystit utan konsekvenser för kroppen.

Varför är antibiotika så viktiga för behandling av blåsor?

Upp till 95% fall av bakteriell cystit orsakas av Escherichia coli E. coli. Andra sjukdomar uppträder under påverkan av streptokocker, stafylokocker, shigella, Klebsiella, Pseudomonas aeruginosa.

Traditionell cystitterapi utförs nödvändigtvis med användning av antibiotika i kombination med antiseptika, antispasmodika och analgetika. Behandling uteslutande med antiseptika och folkmekanismer garanterar inte en fullständig botemedel. Patogen flora kan orsaka återfall och komplikationer, om tiden inte stoppar dess effekt.

När cystitisformen är akut används bredspektrum antibiotika. Det är viktigt att bli av med symptomen på akut inflammation, vilket minskar patientens livskvalitet.

Om cystiten har gått in i kronisk form är valet av läkemedlet selektivt. Med hjälp av bakteriekulturen utsöndras urinen av orsaksmedlet för infektion och förloppet av specifika antibiotika ordineras.

Som det är känt är de flesta antibiotika kontraindicerade under graviditeten, så vi rekommenderar att du tittar på mer försiktiga behandlingsmetoder för kvinnor i situationen.

Lista över mest populära antibiotika

Producerad i form av tabletter är den huvudsakliga aktiva beståndsdelen nitroxolin, en kemikalie från kinolin-gruppen. Åtgärden är baserad på undertryckandet av DNA-biosyntesen av bakterien. Tabletter är effektiva mot de flesta bakterier, indikeras för behandling av akut och kronisk cystit.

Bland kontraindikationerna - Graviditet, amning, barn under 3 år, svår njur- och leverinsufficiens.

5-NOC tas i följande dos: vuxna - 2 tabletter 4 gånger dagligen, barn - 200-400 mg per dag, uppdelat i 4 doser. Behandlingsförloppet tar 2 till 4 veckor, tabletter kan fläcka urin i en intens orange färg.

Antibiotikum med ett brett spektrum av bakteriedödande medel frisätts i form av granuler innehållande fosfomycintromometol.

Den huvudsakliga aktiva substansen undertrycker syntesen av bakteriecellens vägg, säkerställer avsaknaden av motstånd, aktivt mot de flesta typerna av gram-positiva och gramnegativa bakterier.

Monoral tolereras väl. Dessa antibiotika ska tas med cystit hos kvinnor som är i väntan på ett barn, inte bara tillåtet utan också helt säkert. En kort behandlingskurs tillåter inte bakterier att utveckla resistens mot Monural.

Det tas en gång, i tom mage, innan du lägger dig, efter tömning av urinblåsan. Terapeutisk dos för vuxna - 3 g, för barn - 2 g. Med en återkommande cystitisk form är upprepad upptagning tillåten.

Kontra - Barn under 5 år, svårt njursvikt.

Framställd i form av tabletter innehållande norfloxacin från gruppen fluorokinoloner. Den aktiva substansen Nolycin interagerar med bakteriens DNA, destabiliserar det och leder till döden.

Antibiotikum är effektivt mot de flesta patogener av infektionssjukdomar. Terapeutisk dos för behandling av cystit hos vuxna - 1 tablett 2 gånger om dagen. Nolycin används inte för att behandla barn.

Kontra - Graviditet, barns ålder, enzymatisk insufficiens. Behandling av cystit tar 3-7 dagar, behandling av kronisk form med återfall och komplikationer kan ta upp till 3 månader.

Den framställs i form av tabletter, suspensioner och pulver för framställning av en lösning innehållande nitrofurantoin från gruppen av nitrofuraner. Furadonin stör protein syntesen i bakteriella celler, vilket ökar cellmembranets permeabilitet, är effektiv mot Escherichia coli, streptokocker och stafylokocker. Antibiotikum används för att behandla infektioner i urinvägarna.

Kontra att använda - graviditet, amning, barn under 1 månad, hjärtsjukdom och njursvikt, cirros.

Den terapeutiska dosen för vuxna är 0,1-0,15 g furadonin 3-4 gånger dagligen, för barn - 5-7 mg per kg av barnets vikt uppdelad i 4 doser. Den bittera smaken av Furadonin tillåter dig inte att spricka tabletter, barn föredrar att dricka suspensionen. Behandlingsförloppet är 7-10 dagar, längre än furadonin att använda är olämpligt.

Nitrofurangruppens antibiotikum verkar mot protozoerna, liksom mot salmonella och shigella. Det blockerar biosyntesen av bakterier, undertrycker cellulär andning och förstör cellmembranet. Furazolidon är inte giftigt, orsakar inte resistens hos mikroorganismer.

Kontra - Barnens ålder från 1 månad till 3 år (för olika former av läkemedlet), graviditet, laktation, svårt lever- och njursvikt.

Terapeutisk dos för behandling av cystit hos vuxna - 0,1 g 4 gånger om dagen i 5-10 dagar, hos barn - 0,025 mg per kg barnvikt, uppdelad i 3-4 doser. Behandlingsförloppet är utformat i 5-7 dagar.

Det är omöjligt att välja specifika antibiotika för cystit hos män eller kvinnor. Valet av antibiotika är baserat på data från bakteriologisk odling av urin. Det utförs för att bestämma typen av orsakssymptom av cystit i varje fall för att studera den individuella känsligheten för verkan av ett eller annat antibiotikum.

Grupper av antibakteriella läkemedel för behandling av blåsor

Det finns flera vanliga grupper av antibiotika för behandling av blåsans inflammation:

Lågtoxiska, mycket effektiva antibiotika med ett brett spektrum av bakteriedödande åtgärder. Kan användas för gravida och ammande kvinnor med sjukdomar hos den manliga sexuella sfären. Ha en kort åtgärdstid, som ofta orsakar allergier, resistens hos patogena bakterier.

De utfärdas ofta i form av en lösning för injektioner och i tabletter. Representanter för penicillingruppen - Augmentin, Amoxiclav, Flemoclav. Det tidigare distribuerade antibiotikumet i denna grupp Ampicillin används nu inte för cystit på grund av dess ineffektivitet.

Malotoxiska och relativt säkra antibiotika används till patienter med intolerans mot penicillin, med inflammation i blåsan orsakad av klamydia. Representanter för gruppen av makrolider - Sumamed, Roscytromycin, Erytromycin, Wilprafen. Applicera inte under graviditet och amning.

De har hög baktericid resistens, hög resistans mot enzymer, som skyddar bakterier från antibiotikas verkan, ett brett spektrum av åtgärder. Appliceras i svåra fall, med försummade former av cystit med frekventa återfall. Företrädare för gruppen - Cefotaxim, ceftriaxon, ceftraxim, ceforal solutab.

Mycket effektiva, väl tolererade antibiotika, med minimala kontraindikationer. De kännetecknas av en sällsynt mottagning (1-2 gånger om dagen), en kort behandlingstid (från 3 till 7 dagar). Företrädare för gruppen - Ciprofloxacin, Nolycin.

De används inte ofta, eftersom de flesta bakterier har utvecklat hög resistans mot antibiotika i denna grupp. Lista över antibiotika - Tetracyklin, Doxycyklin, Minocyklin, Unidoxlösning.

Att snabbt nå infektionsfältet, effektivt mot de flesta agenter av patogen flora, som inte används hos barn, gravida och ammande kvinnor, har starka biverkningar. Representanter - Macmirror, Furadonin, Furamag, Furazidin.

Sulfanilamider används också för att behandla inflammation i blåsan. Till exempel stannar en streptocid med cystitis reproduktionen av infektionen, som förstör de biokemiska processerna i bakterierna.

En kvalificerad urolog som föreskriver antibiotika måste ta hänsyn till kontraindikationer, resultat av bakteriosi, individuella patientegenskaper, risk för biverkningar.

Övningen att använda antibiotika

Detta kraftfulla verktyg kräver att vissa regler följs. Om läkaren inte har introducerat funktionerna vid användning av ett antibakteriellt läkemedel kan de läsas i bruksanvisningen.

Ansökningsregler:

 • Använd antibiotika i enlighet med indikationerna;
 • I den akuta formen av att använda ett brett spektrum av åtgärder, då - de till vilka den patogena mikrofloran är känslig;
 • Effektiviteten av den föreskrivna medicinen bestäms 2-3 timmar efter behandlingens början. Om det inte finns någon lättnad på tredje dagen, ersätts läkemedlet.
 • Medicinen appliceras på klockan med samma periodicitet för att upprätthålla den önskade dosen av läkemedlet i kroppen;
 • Samtidig användning av symptomatiska medel
 • Efter en behandling med antibiotikabehandling krävs återställande av tarmfloran med probiotika.
 • För poliklinisk behandling används ett läkemedel i 10 dagar, då sker ett skifte;
 • Det är förbjudet att ta alkohol på grund av behandlingen.
 • Besökning av solarium, hårfärgning eller kemisk perm utförs inte tidigare än 2 veckor efter avslutad behandling.
Förekomst av uttalade biverkningar är ett tillfälle att ringa till en läkare för att korrigera behandlingen. Om symtomen på biverkningar är obetydliga är det meningsfullt att inte skynda med förändringen av läkemedlet.

Antibiotika för behandling av barn

I pediatrisk urologi föreskrivs cystitis ett antibiotikum, iakttagande av begränsningar och grundläggande regler för användning av bakteriedödande läkemedel:

 • Självmedicinering av inflammation i urinblåsan hos barn är oacceptabel;
 • Vid förskrivning av ett antibiotikum, överväga de tidigare fallen av dess användning, deras varaktighet och multiplicitet för att förebygga resistens;
 • Var noga med att ta hänsyn till barnets ålder, kroppsvikt
 • Minska eller öka inte den terapeutiska dosen, det är bara möjligt i samråd med den behandlande läkaren.
 • Läkemedel i denna grupp är att föredra att ge till barn oralt, det vill säga genom munnen;
 • Det är förbjudet att avbryta behandlingsförloppet omedelbart efter försvinnandet av symtomen på cystit, kan infektionen återvända.

Samtidig användning av antibiotika med antihistaminer är inte alltid motiverad. En allergisk reaktion kanske inte är, det är bättre att noggrant övervaka utseendet av läkemedlets biverkningar.

Kan jag bota cystit utan antibiotika?

Biverkningar av antibiotika, ökat resistens hos patogena mikroorganismer ställer problemet för läkare och patienter - är det möjligt att bota cystit utan antibiotika?

Eftersom mer än 95% av blåsorna är av infektiös natur eller komplicerad av en associerad inflammatorisk process är det nästan omöjligt att bota denna sjukdom med hjälpmedicin. Men om ditt fall är från de fem procenten är det värt ett försök.

Folkmedicin och antiseptiska läkemedel kommer att medföra tillfällig lättnad, men de kommer inte att klara av orsaken till inflammation i slutet. Komplikationer, infektionens återfall, sprida den längs den stigande vägen är huvudargumenten för att följa det klassiska behandlingsprogrammet.

Det enda undantaget - en instistiell blåsning, som uppkommer vid kränkningen av blåsans reglerande funktion av oförklarlig etiologi. Till stöd för denna diagnos sägs ineffektiviteten av antibiotikabehandling av symtom på cystit, en negativ analys av bakteriekulturen av urin.

Exklusiv om antibiotika för cystit hos kvinnor och män med listor och jämförelse

I strukturen av infektiösa och inflammatoriska processer i nedre urinvägarna tar blåsans lesion den ledande platsen. Förutom den viktiga kliniska betydelsen är denna sjukdom också ett socialt problem på grund av det faktum att det tydligaste tecknet på patologi, ger patienter svåra besvär i det dagliga livet, begränsar deras rörelsefrihet, vilket gör det svårt att besöka arbetet eller skolan, vilket minskar den totala effektiviteten och orsakar uttalad fysisk obehag.

Denna patologi "i folket" anses vara enbart kvinnlig, men det är inte så. Sjukdomen är vanlig i båda könen och i olika åldersgrupper. Hos män är en sådan diagnos mycket mindre ofta på grund av urinrörets anatomiska egenskaper (längre och smalare, vilket förhindrar en uppåtgående infektion i blåsans hålrum).

Hos barn uppträder cystit, huvudsakligen i intervallet från fyra till tolv år, och pojkarna är sex gånger sämre än tjejer. Hos äldre är incidensen av blåsans inflammation fullständigt utjämnad.

De viktigaste patogenerna:

 • Escherichia coli;
 • proteus;
 • staphylo- och streptokocker;
 • mykoplasmal och chlamydial infektion;
 • trichomonas;
 • svampar av släktet Candida.

Vilka antibiotika är lämpliga för behandling av cystit hos kvinnor med utseendet av de första symptomen på sjukdomen?

Valet av ett antimikrobiellt medel utförs empiriskt, detta beror på det förutsägbara spektret av patogener som orsakar inflammation.

Drogen presenteras emellertid med ett antal krav:

 • antibiotika för cystit och uritrit hos kvinnor bör ha största möjliga handlingssätt och täcka hela spektret av patogener;
 • skapa höga koncentrationer i urinen;
 • har en låg indikator på resistens i patogena floror
 • Det bör inte finnas nefrotoxicitet.

För närvarande rekommenderas antibiotika för cystit för kvinnor att ordineras med korta kurser. Denna behandling har visat sig och har en hög effektivitet.

Långa kurser ordineras för allvarliga kroniska former med frekventa återfall.

Varaktighet av tre och sju dagars kurser.
Engångsadministration av läkemedlet är vanligtvis inte effektivt och har stor risk för återinflammation eller fullständig frånvaro av klinisk effekt efter intag.
Sådan behandling är endast möjlig vid en mild akut cystit, som uppstått för första gången.

Den maximala effekten för sådan behandling är Fosfomycin Trometamol (Monural).

monural

Det är ett antibiotikum med ett brett spektrum av verkan och refererar till derivat av fosfonsyra. Har en uttalad bakteriedödande effekt på det mesta av den gram-positiva och gramnegativa floran.

Fosfomycin är kontraindicerat till patienter med individuell intolerans och njursvikt, patienter under fem år och över 75 år. Ej föreskriven vid amning.

Oönskade reaktioner från ansökan kan uppenbaras: huvudvärk, svaghet, sömnighet, vaginit, menstruationsbrist, dyspeptiska störningar.

Läkemedlet konsumeras på en tom mage, minst 2 timmar innan du äter. I detta avseende rekommenderas hans mottagning före sänggåendet. Innehållet i en dospåse löses i en tredjedel av ett glas varmt vatten. Förpackningen innehåller 3 g läkemedel (dagsdos för vuxna). Barn utses till 2 år.

Behandlingstiden är en dag. Innan du tar monoal rekommenderas en urladdning av urinblåsan.

Antibiotika för kvinnor med blåsor: en lista

Nitrofurantoyl (furadonin)

Det används mycket sällan, bara för svåra former med resistens mot andra droger.

Detta beror på ett antal biverkningar:

 • fibrotiska förändringar i lungorna;
 • hög hepatotoxicitet, kan orsaka läkemedels hepatit;
 • frekventa allergiska reaktioner;
 • antibiotikarassocierad diarré och pseudomembranös kolit;
 • bronkial obstruktion och andningsfel;
 • stagnation av galla;
 • reaktiv pankreatit.

Orala cefalosporiner

Andra generationen:

Tredje generationen:

 • Cefixime (Suprax, Sorcef);
 • Ceftibuten (Tzedek).

Alternativa linjer eller inhibitorskyddade penicilliner

 • Ampicillin / klavulanat (Augmentin, Amoxiclav).
 • Ampicillin / sulbactam (Unazin).

Billiga antibiotika för cystit hos kvinnor: en lista

Fluoroquinoloner anses vara det mest effektiva och billiga:

Nonfluorinated quinols (Negrum, Palin, Nevigramon) är mindre vanliga hos vuxna, på grund av floraens ökade resistens.

Antibiotika för cystit hos män och kvinnor: dosering

Antibiotikum för cystit hos barn

För barn rekommenderas inhibitorskyddade beta-laktamer och orala cefalosporiner från andra och tredje generationen.

Fosfomycintrometamol (Monural) är också effektiv.

Oftast används:

nitrofuraner:

Preparat av nalidixsyra:

Pipamidinsyra:

Cystitis går inte bort efter antibiotika?

Ett vanligt misstag vid behandling av blåsans inflammation är användningen av läkemedel med låg effektivitet av verkan på patogenen eller användningen av läkemedel med en hög frekvens av bakteriens resistens mot deras verkan. Cystit efter antibiotika är ofta bevarad med utnämningen av penicilliner (Ampicillin, Amoxicillin), sulfonamider (Co-trimoxazol, Biseptol) och Nitroxolin.

Detta beror på floraens antibiotiska resistans mot dessa medel.

Är det möjligt att bota cystit utan antibiotika?

Antibiotika för behandling av blåsor används inte endast i fallet med en parasitisk etiologi av sjukdomen.

Sådan cystit, orsakad av schistosomiasis, behandlas med antiparasitiska medel.

 1. Praziquantel (Biltricide) används både hos barn och vuxna. Den rekommenderade dosen är 20 mg / kg tre gånger om dagen, under dagen.
 2. Metformat används vid 7,5-10 mg / kg (inte överskrider den dagliga dosen på 600 mg) tre gånger om dagen, med en andra kurs om två veckor.
 3. Niridazol föreskrivs från beräkningen av 25 mg / kg (maximalt per dag 1500 mg), som delas upp i 3 receptioner, upp till en vecka.
 4. Hycanton administreras en gång intramuskulärt 3 mg / kg.

Med onkologiska komplikationer av sexuell schistosomiasis visas radikal cystektomi (urinblåsning).

Stora biverkningar vid utnämning av antiparasitisk behandling: dyspeptiska störningar, huvudvärk, neuropsykiatriska störningar, svaghet, nedsatt prestanda, märkbar yrsel.

När en sjukdom med annan etiologisk behandling av cystit utan antibiotika inte utförs. Akuta former kan självläka, men det tar månader, och de viktigaste symptomen på sjukdomen ger patienten ett stort obehag i sin dagliga livstid. Dessutom garanterar otillräckligt ordinerad primärbehandling frekvent ytterligare återfall och ökar risken för kronisk behandling av processen.

Läkemedel som används för att förebygga frekventa urinvägsinfektioner hos kvinnor

För att förhindra återkommande och kronisk sjukdom rekommenderas att långvarig användning av låga doser av antimikrobiella medel rekommenderas.

Patienter med återkommande inflammation i samband med samlag visas med ett antibiotikum efter varje coitus.

Under klimakteriet rekommenderas kvinnor att använda hormonell kräm som innehåller östrogen före varje antibiotikabehandling.

Ytterligare terapier

Rekommenderat rikligt drickssystem med undantag för sprit, soda, starkt och sött te, kaffe. Iakttagandet av de grundläggande principerna för den 5: e dieten för Pevzner visas.

Nonsteroidala antiinflammatoriska läkemedel används för att begränsa skadans område och blockera inflammatoriska mediatorer. Vid akut cystitis föreskrivs systemisk antiinflammatorisk behandling (Nimesulid, Diklofenak, Nimesil). Dessa läkemedel har också en uttalad analgetisk och antipyretisk effekt.

 • När uttryckt smärtsyndrom (eller urinretention hos män) visar också tilldelningen av smärtstillande medel (Solpadein, Gentos) och kramplösande (No-spa, Platifillin, papaverin).
 • För att eliminera ödem visar användningen av antihistaminer (Diazolin, Loratidin, Dimedrol).
 • Effektiv immunmodulerande terapi (Uro-Vax, Viferon).
 • Från den traditionella medicinen visar användningen av infusioner och te från yarrow, kamomill, melissa, motherwort, timjan, johannesurt, mint.

Det är viktigt att komma ihåg att många örter är kontraindicerade under graviditet och amning, och fytoterapi appliceras inte i närvaro av allergiska reaktioner på denna växt.

För långvarig användning och förebyggande av återkommande, föreskrivs vegetabiliska uroseptika: Neorenal två tabletter två gånger om dagen eller Urostin två kapslar tre gånger om dagen.

Vid användning av furagina rekommenderas ett extra intag av vitamin B6, vilket är en väsentlig komponent för en fullständig metabolism av läkemedlet.

I kronisk cystit är fysioterapi ett obligatoriskt tillägg till behandlingen. De använder laserterapi, elektrofores med droger, pellioterapi.

Med långvarig antimikrobiell terapi måste antifungala läkemedel och medel för normalisering och upprätthållande av tarm- och vaginalt mikroflora ordineras.

Förberedande faktorer

För kvinnor spelar funktionerna i geniturinvägarna en viktig roll vid inflammationens början (anatomiskt en bredare och kort urinrör, dess närhet till vagina och anus). Detta bidrar till uppkomsten av en gynnsam miljö för kontinuerlig införande av patogen flora i blåsans kavitet.

För män är riskfaktorerna:

 • uretrit, prostatit, en långvarig inflammatorisk process i de partiella vesiklarna eller epididymis;
 • pyelonefrit;
 • obstruktion, stör urinflödet och leda till konstant stagnation i urinblåsan;
 • frekvent hypotermi, stress, minskning av kroppens totala motståndskraft.

Långvarig kateterisering av blåsan och frekventa endoskopiska undersökningar ökar risken för att utveckla cystit oberoende av patientens kön.

Oftast är infektionsvägen med blåsans inflammation stigande, det vill säga infektionen kommer in i urinhålan i urinröret. Den nedåtgående vägen är karakteristisk för njursjukdomar. Hematogen skidning framträder sällan nog och är typisk i närvaro av ett avlägset purulent septiskt fokus.