Huvud
Symptom

Prostataavlägsnande - indikationer, förberedelse och operation, konsekvenser och återställande av styrka

Konsekvenserna av sådana patologier i det genitourära systemet för män, som adenom, kan leda till behovet av att avlägsna prostata. Kirurgi för att ta bort prostatakörteln bär inte risken för dödsfall, men har sannolikheten för postoperativa komplikationer som påverkar livskvaliteten. Den operativa vägen är ofta den enda alternativa vägen för att undvika den allvarliga utvecklingen av sjukdomen. Ta reda på den information som hjälper dig att fatta rätt beslut, förbered dig själv moraliskt för operationen på prostata och få en uppfattning om utsikterna till postoperativ återhämtning.

Vad är prostataavlägsnande?

Prostatektomi är en kirurgisk operation för att ta bort prostata eller en del av det. Körteln utsöndrar en speciell hemlighet som stimulerar spermatozoas motoriska aktivitet och förlänger deras livskraft utanför hankroppen. Prostata ökar risken för naturlig befruktning väsentligt. Avlägsnande av kroppen betyder inte automatisk infertilitet. Modern operation innefattar flera operativa tekniker. Valet av den mest effektiva metoden är individuell och förblir efter eget gottfinnande hos läkaren och patienten.

Indikationer för borttagning

Kirurgisk ingrepp är alltid en extrem åtgärd, vilken medicin sanktioner bara om mot en bakgrund av progressiv sjukdom alla metoder för konservativ terapi har uttömt sig och inte fått ett tillfredsställande resultat. Patienterna kommer in i operationsbordet på grund av följande skäl:

 1. Onkologiska processer av prostatakörteln.
 2. Bildandet av steniga formationer i prostata-kanalerna (kalkylformig prostatit). Den tyngsta läckande formen av prostatit, där urinering blir svårt, och blod finns i urinen.
 3. Det avancerade stadium av prostata hyperplasi (orgelförstoring), som har en godartad natur - adenom.
 4. Cancer maligna neoplasmer - cancer har egenskapen att öka och sprida metastaser, vilket hotar hela livsorganets vitala aktivitet. Avlägsnande i onkologi bör utföras medan sjukdomen är i första eller andra etappen, och tumörstorleken översteg inte normen.

Metoder för adenomavlägsnande

Kirurgi har utarbetat flera sätt att prostatektomi. Hittills tillämpas alla. Valet tar hänsyn till patientens ålder, samtidiga sjukdomar, sjukdomsstadiet och PSA i blodet (prostatiskt specifikt antigen). Kirurgens kvalifikation är mycket viktigt. Det finns följande val av metoden för kirurgisk ingrepp:

 1. Transuretral resektion av prostata. Det utförs med godartad prostataförstoring. Operationen för partiell borttagning utförs genom laparoskopisk väg genom urinröret.
 2. Induktion av prostata. Metoden för intervention för prostataadenom, där det normala utflödet av urin återställs. Det utförs när prostata förstoras något, är risken för en tidig komplikation i form av retrograd ejakulation (att få spermierna utanför men inuti urinblåsan) hög.
 3. Radikal prostatektomi. Metoden används för tumörer och för att avlägsna hyperplasi av godartade egenskaper. Tillsammans med prostata tas lymfatiska kärl och noder bort.
 4. Laseravlägsnande av prostatakörteln. Progressiv metod, som på grund av låg traumatism är särskilt visad för äldre. Effekten av laserresektion är bevisad av ett relativt litet antal postoperativa komplikationer.

Hur utförs operationen på prostatakörteln

Under preoperativperioden måste all doktors rekommendationer följas strikt. Det är nödvändigt att sluta ta läkemedel som utspätt blod (Clopidogrel, Warfarin, Aspirin och andra). Preoperativ beredning är individuell beroende på vilken metod som används. För att få en fullständig bild av patientens tillstånd före operation kan läkaren ordna en serie prov:

 • analys på PSA;
 • transuretral ultraljud;
 • biopsi (efter läkarens bedömning);
 • rektal finger undersökning.

Transuretral resektion

Före operationen måste urin och blod analyseras. För anestesi praktiseras lokalbedövning. Eftersom den operativa instrumentationen utgår från direkt strömförsörjning, ligger en elektrod för jordning under patientens lår. Under operationen sätts ett resektoskop in i patientens urinblåsa genom urinröret.

Adenomen avlägsnas med hjälp av en anordning som kallas en slinga. Den nya bildningen avlägsnas gradvis, som om "skrapar" den tills det bara finns en hälsosam vävnad kvar. I slutet av operationen är den patologiska vävnaden i form av "chips" i blåsan. Dessa fragment tvättas ut med användning av en speciell anordning. Arbetsstandarderna är utformade under högst en timme. För tiden för efteroperationsperioden införs en särskild kateter för att återställa urinering.

Radikal prostatektomi

Om en betydande del av prostata påverkas av onkologi, anses minimalt invasiva metoder vara obegripliga. Läkaren är tvungen att göra ett val till förmån för en radikal kavitetsprostatektomi, vilket innebär att prostata avlägsnas. Driftstiden är cirka 2-3 timmar. Det finns tre tekniker för denna typ av operation:

 1. Vid kraftig ökning av prostata i underlivet görs ett snitt, åtkomst till körteln säkerställs, följt av borttagning.
 2. Patienter med överdriven kroppsvikt eller redan traumatiserad operation med excision i buken eller bäckens hålighet, är tillgång till prostata genom ett snitt i perineum.
 3. Metoden för laparoskopi involverar flera små snitt i bukväggen för införande av instrument och ett laparoskop, som är utrustat med en videokamera.

Endoskopisk resektion

En mindre vanlig typ av operation är samtidigt mycket effektiv. Avlägsnande sker med en laserstråle under lokalbedövning. För att utföra nedskärningarna krävs inte, utbrändes de skadade vävnaderna genom urinväggen. Fördelarna med kirurgi innefattar frånvaron av blodförlust, lågt trauma och en minskning av tidpunkten för återhämtningsperioden. För att underlätta processen använder kirurger en kamera i slutet av instrumentet.

Laserförångning

Den senaste metoden för avlägsnande av prostatakörteln är laserförångning, som använder egenskaperna hos en grön laser. Det skiljer ljuskänslighet mot hemoglobin, påverkar endast de körtelvävnader som har god vaskuläritet. Laserstrålen tränger in i vävnaden endast med 1 mm, så förångningen görs skikt för skikt. Patienten ges en lokalbedövning genom urinröret. Fördelarna med processen inkluderar den minsta risken för blödning.

komplikationer

Med den otvivelaktiga effekten av metoderna för kirurgisk manipulation finns det möjlighet till komplikationer och överträdelser både under och efter operationen:

 1. I 2,5% av fallen kan en stor blodförlust inträffa under operationen, vilket kan leda till behovet av transfusion.
 2. Efter operationen kan blödning förekomma och leda till blodproppar i blåsans område.
 3. Vattenförgiftning: En vätska avsedd för bevattning av blåsan kan komma in i blodomloppet.
 4. Fördröjd urinering som ett resultat av kirurgiska felaktigheter.
 5. Inflammation.
 6. Urininkontinens

Konsekvenser för människors hälsa

Livet utan prostata kännetecknas av sexuell dysfunktion för 20% av patienterna. Det finns inget överraskande eller särskilt dramatiskt i detta, eftersom sjukdomslogiken initiellt antog förtryck av sexuell funktion och en minskning av volymen av seminalvätska. I efteroperationsperioden återställs erektilkapaciteten långsamt. Separat bör man nämna konsekvenserna av att prostatakörteln avlägsnas hos män i form av retrograd ejakulation (i urinblåsan), vilket ökar risken för infertilitet och återfall av cancer.

Återvinning av potens efter prostataavlägsnande

Svaghet eller förlust av erektion hos män är en bieffekt av borttagning av prostatakörteln. Särskilt komplicerade fall är fall om nervfibrer som är ansvariga för utseende av erektion under operationen skadades. Om operationen var framgångsrik och det fanns inga problem innan ingreppet tog återhämtningen enligt recensioner från tre månader till ett år. Stor hjälp för rehabilitering kommer att ges med läkemedel för styrka baserad på Sildenafil och Tadalafil, mekaniska enheter (pumpar och erektila ringar).

Kostnaden för en operation för att ta bort prostatakörteln beror på kirurgens skicklighet och den valda kirurgiska metoden. Ungefärliga priser på kliniker:

Avlägsnande av prostata: En översikt över moderna tekniker

Män med prostata hyperplasi kan uppleva behovet av att ta bort prostata.

Det finns många sätt att utföra operation, där prostatakörteln avlägsnas helt eller delvis.

Valet av kirurgisk ingreppsteknik utförs av läkaren beroende på sjukdoms svårighetsgrad. Låt oss betrakta mer detaljerat hur prostatakörteln är borttagen.

Beskrivning av verksamhetens sorter:

 1. Prostatainjektion. Under operationen gör doktorn snitt på prostata, men tar inte bort vävnaden. Metoden är endast lämplig när adenomen är liten. Denna operation anses vara sparsam, eftersom den lättare överförs och återhämtningsperioden är kortare. Men den största fördelen är att operationen inte påverkar en mans sexuell aktivitet. Nackdelen med prostataincidensen är att förfarandet ger en tillfällig effekt i flera år.
 2. Transuretral resektion av prostata (TUR). Denna metod väljs om kroppsvolymen inte är mer än 80 milliliter. Avlägsnande av prostata med denna metod involverar inte snitt, eftersom accesspunkten till prostata är transuretral. Kirurgen utför alla manipuleringar med ett resektoskop utrustad med en kamera, en ljuskälla, en metallslinga och en fluidreservoar (endoskopisk operation). Han excises överskott av prostatavävnad och tar bort delar av det.
 3. Radikal prostatektomi:
  • Öppen operation (periorbital och perineal). Den öppna prostatektomi involverar antingen kirurgiska snitt i nedre delen av buken (retropubisk) eller i området mellan anus och testiklarna (grenen). Vid en retropubisk operation avlägsnar kirurgen prostata och, enligt indikationer, lymfkörtlarna. Urinröret sutureras direkt i blåsans kavitet. I denna operation är det viktigt att bevara buntet av nervändar som påverkar sexuell funktion och håll urinen i urinorganet. Efter operationen installeras en kateter under en kort tid för att tömma urinen. Efter avlägsnande av katetern återställs funktionen av urinering inom 2-3 månader. Perineal utförs mindre ofta, eftersom avlägsnande av prostata bakom lämnar liten chans att spara en bunt av nervfibrer, kan inte heller ta bort lymfkörtlarna. Om en patient ska ha cancer enligt PSA-testet utför kirurgen en retrograd operation.
  • Laparoskopisk prostatektomi. Med denna operation utför kirurgen flera små snitt i underlivet. I en av dem sätter han in ett verktyg utrustat med en videokamera (laparoskop), genom andra utför den operationen manuellt. Denna operation anses vara sparsam, med en mindre smärtsam återhämtningsperiod.
  • Robotisk laparoskopisk radikal prostatektomi. Denna typ av operation liknar den tidigare, med den enda skillnaden att kirurgen utför alla åtgärder med hjälp av robotmanipulatorer. Läkaren observerar prostataavlägsnandet på monitorn i en tredimensionell bild och styr roboten på distans. Da Vinci-roboten, uppfunnen i USA, har välförtjänt popularitet på det medicinska området. Verksamheten som utförs med hjälp anses vara den mest exakta och återhämtningsperioden är lättare.
 4. Transvesikal adenomektomi. Operationen anses vara den svåraste och smärtsamma. Det ordineras för för stor en volym av prostatakörteln, som helt blockerar urinvägarna. Dessutom används denna metod i sådana komplikationer från BPH, som stenar i blåsan, som inte avlägsnas av en annan rutt. Det kirurgiska snittet utförs på buken, i riktning från puben till naveln. Läkaren skär huden, subkutan vävnad, muskler och blåsväggar, tar sedan bort prostata, sätter in en kateter i urinröret och etablerar dränering.

Läkare rekommenderar patienten att ta bort prostata delvis eller fullständigt om prostata adenom orsakar en miktionsstörning som inte behandlas med konservativa metoder.

Operationen utförs utan misslyckande på grund av följande sjukdomar orsakade av BPH:

 • akut urinretention
 • Närvaron av stenar i blåsans hålrum, som inte behandlas på något annat sätt;
 • detektering av blod i urinalys utöver normala värden
 • njursvikt
 • en stor mängd resterande urin.

Innan prostata tas bort utvärderar läkaren alla risker som är förknippade med sjukdomen och eventuella komplikationer.

Kirurgen kan vägra att utföra operation om patienten har följande sjukdomar:

 • inflammatoriska processer i kroppen, åtföljd av ökad kroppstemperatur;
 • akuta hjärt- och kärlsjukdomar;
 • malign prostatacancer med metastaser
 • Andra sjukdomar som kan orsaka allvarliga postoperativa komplikationer.

Före avlägsnandet av prostata eller en del av det genomgår patienten en serie studier:

 • laboratorietester av blod och urin;
 • blodprov för PSA;
 • lungröntgen;
 • elektrokardiografi;
 • undersökning för att bestämma graden av urinutflöde (uroflowmetry);
 • ultraljudsundersökning av genitourinary sfären;
 • ytterligare undersökning enligt indikationerna.

En anestesiolog möter en patient som bestämmer den bästa varianten av anestesi: allmänt eller dorsalt.

På dagen för borttagning av prostata borde patienten inte dricka och äta. Omedelbart före operationen administreras patienten antibakteriella läkemedel i muskler eller vener.

Avlägsnande av prostatakörteln utförs med användning av anestesi, ett antal metoder för att korrigera prostatavolymen med en laser utförs under lokalbedövning. Tiden för operation och manipulation utförd av kirurgen beror på det valda förfarandet för proceduren. Med fullständigt avlägsnande av prostata införs en kateter för patienten att dra urin under en period av 1-3 veckor.

Drift för att ta bort prostata: postoperativ period och möjliga komplikationer

Patienten kommer till sjukhuset från fem till tjugo dagar, det beror på hur allvarlig och svår operationen var. Medan patienten är på sjukhuset följer han vård av läkare: de utför procedurer, injektioner, infusion strängt enligt läkarens recept. På den första dagen eller två patienter installeras ett system som sköljer blåsan med en antiseptisk lösning, varaktigheten av proceduren bestäms av läkaren.

För att utesluta utvecklingen av patologiska smittsamma processer föreskrivs patienten antibakteriell behandling.

Kirurgi för att ta bort prostata inbegriper kateterisering. Under denna period kan patienten känna en konstant obehaglig uppmaning att urinera, men efter ett tag blir känslorna något tråkiga. Katetern avlägsnas så snart mannen återvinner sin normala urinering.

Dricka och äta är tillåtet efter att patienten kommer till ett normalt tillstånd av anestesi, på den första dagen ska mat och dryck konsumeras lite efter en liten tid.

Beroende på den kirurgiska metoden för behandling av prostata, ger läkaren individuella rekommendationer.

Av det allmänna kan följande särskiljas:

 • fortsätt att ta medicinen ordinerad av en läkare
 • Begränsa fysisk aktivitet i upp till 1 månad;
 • du kan inte ha sex i 1-1,5 månader
 • drick mer vatten;
 • så ofta som möjligt för att göra promenader;
 • Tiden att gå till jobbet bestäms av läkaren, individuellt i varje enskilt fall.

Kirurgi för att ta bort prostata är ett kirurgiskt ingripande och har därmed en hälsorisk.

Av de tidiga negativa manifestationerna av följande:

 • infektiös infektion;
 • penetreringen av tvättvätska i kärlen;
 • blödning;
 • en blockerad ådror.

Att sena bära sådana som:

 • ärr i urinvägarna;
 • retrograd ejakulation;
 • urininkontinens
 • erektil dysfunktion
 • återfall BPH.

Efter avlägsnande av prostata på ett radikalt sätt observeras ett okontrollerat urinflöde nästan alltid under återhämtningsperioden. Denna situation kan vara i flera månader. Denna funktion manifesteras i samband med det faktum att kirurgen lägger en ny väg för urinflödet, så kroppen behöver tid för att återställa urinsystemet. Behandling föreskrivs om inkontinens hos patienter fortsätter mer än ett år efter operationen.

Enligt kirurgisk praxis är det troligt att kirurgens skicklighet i att utföra prostatakirurgi direkt påverkar komplikationerna i samband med urinering.

Recensioner av patienter som genomgått en operation för att ta bort prostata varierar. De flesta människor rapporterar en smärtsam återhämtningsperiod, men det finns män som snabbt och utan konsekvenser har återhämtat sig från förfarandet och tackar läkare och de som har uppenbarat en sådan allvarlig sjukdom som inkontinens. Det bör beaktas att man läser yttrandena på forumen, men män väljer ofta negativa, men denna naturliga rädsla för operationen bör inte störa när det finns ett val före livskvaliteten.

priser:

 1. Radikal prostatektomi - från 20 000 rubel.
 2. Transuretral resektion av prostata - från 10 000 rubel.
 3. Adenomektomi - från 14 000 rubel.

Slutpriset för en operation för att ta bort prostatakörteln består av många faktorer och kan överstiga 10 gånger de angivna siffrorna ovan.

Konsekvenserna av prostataavlägsnande för den manliga kroppen: Prophylax efter proceduren

Många män i livet står inför problem med erektil funktion. De faktorer som orsakar denna överträdelse kan vara många.

En av de vanligaste faktorerna är förekomsten av prostatacancer.

Med detta resultat kommer den vanliga medicinen inte att hjälpa, i detta avseende hänvisas män till kirurgisk avlägsnande av prostatakörteln.

Varje man är säker på att han efter operationen kommer att falla i en kvinnas ögon, eftersom hon kommer sluta att föra henne nöje i sängen. Faktum är att avlägsnandet av prostata är inte en dom. Det viktigaste är att hitta problemet i tid och snabbt lösa det.

När är det nödvändigt att göra proceduren?

Prostatakörteln är en av de mest utsatta delarna av den manliga kroppen. I de första stadierna av prostata sjukdomen utför ofta vanlig medicinering. Men det finns problem mycket svårare. Till exempel prostatacancer eller prostata adenom. Om dessa sjukdomar upptäcks, kommer läkemedelsbehandling inte att vara effektiv, därför borde man ge krediter till kirurgiska metoder.

Innan han utför ett sådant ingripande i hankroppen utför doktorn en fullständig undersökning, varefter han gör en slutsats.

Huvudindikationerna för uppförandet av ett liknande förfarande för avlägsnande av prostata innefattar:

 • en stor mängd återstående urin, som är relaterad till prostata adenom;
 • alla typer av infektionssjukdomar i genitourinary system;
 • förekomsten av akut urinretention i blåsan;
 • njursvikt
 • Närvaron av stenar i blåsan;
 • hematuri;
 • förekomsten av komplikationer av prostata adenom;
 • aktiv progressiv prostatacancer.

Vad händer om du tar bort prostata som läses nedan.

Drift och Mäns hälsa

Varje man som genomgår operation för att ta bort prostatakörteln är säker på att han inte längre är en man, han kommer inte att kunna ha sex, ha barn och överhuvudtaget för att få en kvinna njutning i sängen.

I själva verket, om prostatakörteln är borttagen, hade endast 25% av fallen av 100% mindre störningar i erektilfunktionen. Men detta beror inte på kirurgiskt ingrepp, utan till det stadium som problemet löstes på. Ju tidigare du blir av med prostatacancer, desto bättre blir din manliga hälsa.

Avlägsnande av prostata: konsekvenser för människors hälsa efter operationen

Det finns vissa konsekvenser för borttagandet av prostata, som en man borde veta om.

Konsekvenserna av borttagning av prostatakörteln hos män:

 • problemet med inkontinens
 • oförmåga att utföra fullständig urinering
 • Utseendet i urinen av små mängder blod;
 • utseendet av en inflammatorisk process.

Omedelbart finns urininkontinens efter operation för att avlägsna prostatakörteln. Detta beror på att blåsan ska återgå till normal drift.

Och detta kräver extra tid. Män kan märka att i processen att urinera efter avlägsnandet av prostata är blåsan inte helt tömd.

Detta är en normal reaktion, eftersom i blåsan efter operationen kommer en kateter att installeras, längs vilken urinen kommer att flöda. Efter några veckor ska allt komma tillbaka till det normala. Under den första veckan kan du märka små mängder blod i urinen, detta kan anses vara normen, eftersom den borttagna prostatan blöder under en tid.

För mer information om återställningsförfarandet, klicka här.

I slutet av tiden

Efter avlägsnande av prostatakörteln är konsekvenserna minimala. Beroende på hur länge proceduren utfördes beror ytterligare manifestationer.

Efter operationen för att ta bort prostata - konsekvenserna:

 • små problem med erektil funktion
 • infertilitet;
 • frånvaro av ejakulation
 • ihållande urininkontinens.

Oavsett om det är möjligt att leva utan prostatakörtel nedan.

potens

Om du är orolig att efter att du har tagit bort prostatakörteln, kommer ditt sexuella liv att sluta, du är felaktig. Enligt många studier som genomfördes på män som genomgick en operation för att ta bort prostata, är konsekvenserna av en mans sexuella liv på den nivå som han var före operationen. Endast i vissa fall kan det minskas med en liten mängd.

Efter avlägsnande av prostata kan en man helt engagera sig i sex och känna orgasmen, som han kände före avlägsnandet av prostata. Det enda som kommer att vara frånvarande i detta fall är utlösning.

Erektilfunktionen kommer att vara densamma som före operationen, och mannen kommer att kunna uppleva orgasmer.

Du bör förbereda för det faktum att under det första året efter operationen kommer det att finnas ett återhämtningsstadium, under vilket sexlivet utan prostata kommer att nå den önskade nivån.

Om före operationen du hade problem med styrkan, då efter operationen kan det finnas allvarliga problem med erektion. I andra fall kommer du att vara en fullvärdig man, kunna ha kul och tillfredsställa din partner i sängen.

förebyggande

För att manliga sexuellt liv ska gå in i normal kurs efter avlägsnandet av prostata, bör en normal livsstil bibehållas i ett år eller flera år.

I vilket fall som helst påverkar borttagningen av prostatakörteln människors hälsa, så det är nödvändigt att vidta vissa preventiva åtgärder:

 1. Det är inte nödvändigt att sitta ner efter avlägsnande av prostata och vänta på att erektilfunktionen återhämtar sig själv. Ju tidigare och oftare du börjar ha sex med en kvinna, desto snabbare blir din erektion återställd.
 2. Det är inte alltid efter avlägsnandet av prostata som man kan älska i sin helhet. Därför, om du är rädd för att bli skämd för din fru, onanera dig i flera veckor. Detta hjälper dig att känna vad som hände efter operationen och hur din orgasm kommer att se nu.
 3. Vid maximalt försök att inte bära tunga saker och inte belasta för mycket i avvärjningsprocessen.
 4. På din fritid, försök att flytta, inte sitta still.

övningar

Efter avlägsnande av prostata bör det finnas en liten uppsättning övningar som kommer att hjälpa till att få bäckensbottenmusklerna till normala.

Sådana övningar inkluderar:

 • övningar som syftar till uppfattningen av bäckens muskulatur
 • övningar som syftar till spänningar i bäckenmusklerna
 • övningar som syftar till att slappna av i bäckensmusklerna.

Det här är de så kallade Kegel-övningarna, som inte bara hjälper till att återskapa bäckensgolvets muskler utan också helt återställer det manliga genitourinary systemet.

Strömförsörjning

Vad kan du äta efter prostataavlägsnande?

För att snabbt återställa livskvaliteten efter borttagning av prostatakörteln är det nödvändigt att följa några rekommendationer:

 • drick mycket vätskor, särskilt grönt te;
 • öka antalet konsumerade frukter och grönsaker;
 • att ge upp feta livsmedel i riktning mot proteinmat
 • åtminstone en gång i veckan finns det behov av skaldjur;
 • ge upp kaffe, från salt mat och snabbmat;
 • Rött kött, stekt mat och alkoholhaltiga drycker bör uteslutas från kosten.
 • mer äter mat av mjölk ursprung.

Att följa en sådan diet är önskvärt i flera år efter operationen. Detta kommer att bidra till att snabbt återhämta din manliga hälsa.

slutsats

Om din läkare har diagnostiserat en sjukdom som kräver avlägsnande av prostatakörteln, var inte rädd och acceptera operationen så fort som möjligt. Ju snabbare du tar bort prostata, desto snabbare kommer ditt urogenitala system att återgå till det normala.

Hur en operation utförs för att ta bort prostata

Vissa sjukdomar i prostatakörteln är livshotande och inte låna sig till medicinsk behandling. I sådana fall krävs avlägsnande av prostata.

Indikationer för prostataavlägsnande och kirurgiska ingrepp

Operationen indikeras om patienten har en sjukdom:

 • maligna neoplasmer i prostatakörteln;
 • adenom i prostata, vilket resulterade i njursjukdom, urinblåsning och urineringstörningar;
 • akut form av prostatit, inte mottaglig för konservativa behandlingsmetoder;
 • prostatisk abscess orsakad av inflammation i prostata;
 • urineringstörningar som orsakas av akut prostatit eller uretrit och inte behandlas
 • hematuri - förekomsten av blod i urinen;
 • beräknad återkommande prostatit.

Avlägsnande av prostatakörteln genomförs under generell anestesi genom flera metoder, vilka skiljer sig åt när det gäller åtkomst till det opererade organet:

 • Öppen radikal prostatektomi är den bästa behandlingen för diagnostiserad lokaliserad prostatacancer. Om patientens livslängd är minst 10 år görs maximala ansträngningar under operationen för att bevara styrkan och funktionen av urinretentionen. För att förhindra spridningen av maligna celler, tillsammans med prostata, avlägsnas de seminala vesiklarna och paraprostatiska fibrerna och bäckens lymfadenektomi utförs. Tillträde till orgeln sker genom ett stycke på buken (med traumatisk prostatektomi) eller genom att skära perineum.
 • Perineal prostatektomi är en mer försiktig operation, under vilken ett lager med nervändar och kärl som påverkar styrkan och processen för urinretention är separerade från prostata. Samtidigt utförs åtkomst till prostata genom ett snitt av vävnader mellan anus och pungen.
 • Laparoskopisk avlägsnande av prostata - innebär att man utför operationen genom små snitt i bukhålan, där instrument för kirurgisk manipulation införs. Operationen för avlägsnande av prostata utförs av en robotkirurg DaVinci. Patientens tillstånd under operationen kontrolleras av anestesiologer. Driftens längd är i genomsnitt tre timmar. Avlägsnande av prostatakörteln med en robot är mycket exakt, så att mannen behåller maximal styrka.

Vid avlägsnande av adenom i prostata i prioriteringsproceduren för transuretral resektion, när endast tumören skärs ur urinröret. Genom att använda denna metod för behandling kan du snabbt återställa sexlivet efter borttagning av prostata adenom.

För att på ett säkert sätt kunna gå igenom postoperativ rehabiliteringstid är det viktigt att veta vad konsekvenserna av borttagning av prostatakörteln kan vara och hur man hanterar dem.

Förberedelser för en operation

För en säker operation för att ta bort prostata och förhindra komplikationer utförs en grundlig undersökning av patienten.

Preoperativ undersökning

Eftersom bedömningen av patientens hälsa utvärderas av läkaren på grundval av test ges patienten:

 • blod för klinisk och biokemisk analys, bestämning av blodgruppen och Rh-faktor;
 • avföring på bakpos;
 • urin för allmän analys
 • blod för upptäckt av sjukdomar: syfilis, aids, viral hepatit;
 • koagulogram (blodprov för koagulering);
 • organvävnad på biopsi (om det finns misstanke om cancer, och analys på cellulär nivå har ännu inte genomförts);
 • När en misstänkt cancer ges ges blod för analys för att bestämma nivån av det prostatiska specifika antigenet.

Parametrarna för elektrokardiografi, bröströntgen, ultraljud eller MRI analyseras. Baserat på analysen fattas beslut om genomförbarheten och genomförbarheten.

Kontraindikationer till operationen

Kirurgisk ingrepp kan inte utföras i följande fall:

 • patienten har hjärtsjukdomar som är inkompatibla med användning av allmän anestesi
 • Det finns foci av inflammatoriska processer i akut form;
 • patientens ålder är över 70 år;
 • tar droger som har blödningseffekt (operationen är möjlig 14 dagar efter det sista läkemedlet)
 • diabetes, som ligger i dekompensationsstadiet.

Undersökning av patienten förhindrar risken för negativa konsekvenser för människors hälsa och gör att du kan välja rätt behandlingstaktik.

De negativa följderna av prostataavlägsnande

Efter avlägsnande av prostatakörteln genom laparoskopisk metod ligger patienten på stationär basis under överinseende av läkare i upp till 7 dagar och vid kavitoperation - upp till 21 dagar.

Avlägsnande av prostata kan orsaka ett antal negativa konsekvenser: blödning, inflammation, feber och smärta. Analgetika, antibiotika, antiinflammatoriska läkemedel ordineras för att förhindra komplikationer och lindra smärtssyndromet. Suturer behandlas noggrant med antiseptika. För att undvika bildandet av trombi rekommenderas tidig motoraktivitet och koaguleringskontroll.

Efter 4-5 dagar efter operationen tar doktorn bort den postoperativa dräneringen och efter 1-2 veckor - avlägsnas yttersömmarna. För att avlägsna urin från blåsan sätts en kateter in i penis, som måste behandlas och sköljas med antiseptika för att förhindra avsättning av salter i den. Röret placeras i upp till 3 veckor. På grund av långvarig användning av katetern hos män kan urininkontinens förekomma. Efter 1-2 månader normaliseras urinprocessen.

Sexuellt liv efter operationen

Sex efter avlägsnande av prostata är möjligt. Återgå till sexuellt liv kan börja 4-6 veckor efter operationen. Under postoperativ rehabilitering minskar sexuell intresse, erektil dysfunktion kan observeras.

En frekvent biverkning av operationen är kortslutning av penis. Orsaken är borttagning av ett segment av urinröret under en operation vars ändar är anslutna till varandra. Detta fenomen är tillfälligt. Enligt undersökningen, 12 månader efter operationen, minskade penisens storlek med ca 1 cm, men sedan för de närmaste 4 åren blev organet antingen gammalt eller mindre med en liten mängd (upp till 3-4 mm).

I händelse av att operationen utfördes med bevarande av nervceller som ligger nära prostatakörteln är sannolikheten för att återställa hela sexlivet mycket högt. Återställande av potens efter avlägsnande av prostata och skada på nervfibrer innebär användning av läkemedel - hämmare av fosfodiesteras typ 5. Frågan om hur man återställer styrkan bestäms av användningen av mediciner och tillhandahållande av psykologisk hjälp. Men med allvarlig skada på nervvävnaden eller deras fullständiga borttagning är det inte möjligt att fullt sexuellt liv är möjligt.

För att återställa kraften efter partiell skada tar nervceller upp till 18 månader. För att approximera återkomsten av en full erektion efter operationen är det lämpligt att använda en vibrationsstimulator för män. Denna anordning verkar på receptorn på penisens huvud så att en kraftfull signal genereras om excitationen, längs nervkedjan, överförs till hjärnans och ryggmärgs sexuella centra. Som ett resultat är det en stark erektion, så vibro-stimulering är en kraftfull katalysator för utseendet på denna sexuella reflexen. Det verkar starkare än andra sexuella stimuli: petting eller visuella bilder. Därför är penis fylld med blod till maximalt, och känslorna från orgasmen är mer levande.

Även om män inte har erektion kan de uppleva orgasm. I vissa fall uppträder inte synlig ejakulation med orgasm, då den huvudsakliga vätskan flyter in i urinblåsan. Förekomsten av denna bieffekt är viktig för par som planerar att bli barn. Läkaren kan föreslå punkturutvinning av sperma från blåsan för artificiell insemination av andra hälften, om under operationen det inte var nödvändigt att avlägsna de partiella vesiklarna.

Med retrograd ejakulation, när den seminala vätskan strömmar in i blåsan, rekommenderas att använda enheten med ett arbete med en högre amplitud än den vanliga som används för att få erektion hos män för att extrahera spermierna. En hög amplitud av vibration gör det möjligt att få en normal utlösning, eftersom impulsen verkar på utlösningscentret i ryggmärgen. Han hjälper till att få utlösning för att extrahera spermier från en man som vill bli barn. Detta är ett säkrare och mindre smärtsamt alternativ till punktering av testiklarna.

Om det finns direkta indikationer på ett kirurgiskt ingrepp, ska du inte överge det. Risken för dödsfall vid otillbörlig operativ behandling är 85% och sannolikheten att leva mer än 15 år - från 70 till 88% (beroende på sjukdoms svårighetsgrad). Medvetenhet och moralisk träning kommer att bidra till att övervinna den svåra perioden av postoperativ rehabilitering och maximera livet.

Kirurgi för att ta bort prostata

Syftet med operationen för prostataadenom är borttagning av överkroppsvävnad, smalning av urinrörets lumen och förhindrande av normal urinering. Ta inte bort prostata, men bara dess del, komprimera urinröret.

För att behandla prostata adenom finns det två nyckeloperationer:

 • transuretral resektion av prostata (TUR);
 • transvesikal adenomektomi.

Beroende på patientens tillstånd, graden av utvidgning av prostatavolymen, samtidiga sjukdomar, befintliga komplikationer och andra faktorer, kommer läkaren att ge rekommendationer om den operation som passar dig.

Skillnad mellan verksamheten

Transuretral resektion av prostata (TUR)

TUR är ett högteknologiskt ingrepp.

Patienten ligger på ryggen under operationen, sprider benen, böjs vid knäna. Genom urinrörets yttre bländare injicerar läkaren in i blåsan ett specialverktyg - ett resektoskop. Alla manipuleringar är under visuell kontroll.

Med resektoskopet avlägsnas prostatakörteln (bitar av prostatavävnad) och moxibustion av blödande kärl. Den resulterande vävnaden kommer att skickas till läkarmorfologen för undersökning. Vid operationens slut sätts en kateter in i urinblåsan genom urinröret, från vilken urin kommer att strömma in i urinröret.

Det följer att med ett sådant ingrepp finns det ingen skärning från utsidan, vilket innebär att tiden som spenderas på sjukhuset minskar.

Transvesikal adenomektomi

Denna öppen kirurgi för att avlägsna prostatan, där mellan pubis och naveln hålls hud incision av bukväggen, den subkutana vävnaden och muskeln i blåsväggen. Därefter kommer med hjälp av ett finger att ta bort den förstorade prostata vävnaden.

Genom urinröret placeras en kateter i urinblåsan och ibland ett extra dräneringsrör som kommer ut genom det kirurgiska såret. Under denna operation förblir patienten på sjukhuset lite längre.

Hur förbereder man sig för operationen?

För att utföra operationen måste kliniken spendera 5 till 20 dagar. Patienten förlorar blod- och urinprover (HIV, syfilis och hepatit), gör elektrokardiografi och lungröntgen. Från ytterligare metoder genom ultraljud urinsystemet (för att bestämma mängden kvarvarande urin) uroflowmetry (mätning av urinflödeshastighet) bestämmer nivån av prostataspecifikt antigen blod och t. D.

Patienten kommer att undersökas av en terapeut och en anestesist som bestämmer typen av anestesi (allmänt eller spinal). Natten förr, en rensning ochema och en rakning av hår under naveln utförs. Från 0 på eftermiddagen, när en operation föreskrivs, bör man inte äta eller dricka.

På morgonen på operationsdagen börjar antibakteriell behandling (intravenös och intramuskulär antibiotika).

Postoperativ period

Efter operationen kan du få ett system med kontinuerlig bevattning av blåsan med furacillin eller en speciell lösning.

Tvättvätskan strömmar genom kateterns inre kanal in i blåsan och frigörs av en annan kanal eller ett cystostomirör till utsidan av urinuppsamlingen med små blodproppar. Varaktigheten av detta system bestäms av läkaren, vanligtvis är det från några timmar till ett par dagar.

Det är inte uteslutet att i postoperativperioden, som en följd av att prostata avlägsnas, kommer det att finnas en känsla av att du starkt vill urinera. Detta beror på en kateter i urinblåsan vilket irriterar blåsans ballong.

Två timmar efter operationen, om det inte finns illamående och kräkningar, kan du dricka, men i små portioner. På kvällen får man dricka ca 1500 ml vatten. Ätningen återupptas vanligtvis nästa morgon, och ibland även på operationsdagen. Nästa vecka, ät inte stekt, salt och rökt mat, drick minst 2-3 liter vätska per dag (te, vatten, juice, fruktdrycker, etc.).

Men ibland är det bättre att bestämma kost och vätskeintag för behandlingsläkaren. Kanske, med din befintliga samtidiga sjukdomar och särdrag av operation, kommer doktorn att ge flera andra rekommendationer, som skiljer sig från ovanstående.

Beteende hemma

Under två månader efter ingreppet, träna inte och träna, lyft inte mer än 3 kg. Försök att inte överkolla och inte dricka alkohol. Du kan gå utomhus och gå mycket.

Vanligtvis en vecka efter urladdning kan du återuppta arbete som inte är relaterat till fysiskt arbete. Sexuell aktivitet efter borttagning av prostata är möjlig efter 4-6 veckor. Vet att operationen inte kommer att påverka erektilfunktionen, som regel är den densamma som före operationen.

Risker och komplikationer

Varje operation, som anestesi, är alltid förknippad med en risk för komplikationer, inklusive livshotande komplikationer. Och de kan inte bara relateras till din sjukdom utan också till kroppens individuella egenskaper, vilket inte alltid kan förutses.

Möjliga anestesi risker förklaras av en anestesiolog. Avlägsnande av en prostatatumör hotar med sådana komplikationer som:

 • blödning - du kan behöva blodtransfusion eller en repeterande operation
 • skada på blåsans vägg eller något organ i bukhålan och rektum;
 • urininfektion (akut pyelonefrit, akut prostatit, sepsis);
 • bildande i framtiden av urinröret
 • återfall av prostata hyperplasi
 • retrograd ejakulation.

Och slutligen, kom ihåg att effektiv behandling är ett tidigt besök hos en läkare. Urologiska sjukdomar i tidiga skeden manifesteras av svaga symptom som du kanske inte märker. Behandling för sjukdomsuppkomsten är mycket effektivare än kampen mot kronisk sjukdom.

del henne med vänner och de kommer säkert att dela med dig något intressant och användbart! Det är väldigt enkelt och snabbt, enkelt tryck knappen för den tjänst som du använder oftast:

Vad händer om en man tar bort prostata (patientens feedback om konsekvenserna av operation)

Behovet av avlägsnande av körteln (TUR, prostata-resektion eller fullständig prostatektomi) är i vissa fall obestridlig. Till exempel, när man kör prostatit, godartad prostatahyperplasi (BPH) eller en malign tumör kan inte tas bort utan kirurgi sjukdom och lindra tillståndet män.

Det är bara konsekvenserna av operation för att ta bort prostata kan vara ganska obehagligt och även hota livet för en man. Men gör inte panik - alla möjliga konsekvenser är nu väl studerade, och därför reparerbara. Låt oss lista de viktigaste typerna av postoperativa komplikationer och berätta vilka åtgärder som bör vidtas för att eliminera dem. Samtidigt läser vi recensioner av män som genomgick en operation för att ta bort prostata.

Problem med urinering

Efter att ha läst recensionerna kanske du märker att män som har genomgått TUR mestadels klagar på problem med urinering. Det kan vara svårt eller tvärtom, vara okontrollerbar - sådana effekter visas borttagning av prostatan på grund av en eventuell skada eller urinrörsringmuskeln, liksom en försvagning av urinblåsan muskler.

Obstruerad urinering förekommer hos 19% av patienterna efter avlägsnande av prostatakörteln. Sådana problem kan uppstå:

 • På grund av läkning av ett kirurgiskt sår (speciellt när en kateter passerar genom urinröret).
 • På grund av smalningen i urinröret och sklerosen i blåsans hals.

Urininkontinens observeras hos 6,7% av männen efter kirurgisk behandling av adenom, prostatit eller tumörer (efter TUR och adenomektomi). Beroende på omfattningen av skador på sphincter poyavlyaetsyalibo regelbunden inkontinens eller okontrollerat läckage av urin endast när spänningen av magmusklerna.

Återställande av urinering efter operation på prostatakörteln, kräver vanligtvis 4 till 9 veckor. Ett sådant tillstånd behöver inte behandlas. Under rehabiliteringsperioden ges postoperativ urininkontinens eller fördröjning självständigt. Om självåterhämtning inte uppstår, utförs en liten endoskopisk operation.

En annan konsekvens som kan uppstå efter avlägsnande av prostatakörteln är närvaron av blod i urinen. De första 6-7 dagarna observeras hos hälften av patienterna. Vanligtvis är det inte farligt och går av sig själv. Om efter en vecka fortfarande observeras blodföroreningar i urinen, då kan detta vara ett varningsskylt, och det är nödvändigt att ta reda på orsaken.

Efter operation för att ta bort prostata, har många problem att urinera.

Små droppar blod i urinen är också tillåtna. Om blodet är för mycket, så är detta redan ett symptom på blödningen som har öppnats. Ytterligare endoskopisk eller öppen operation kan krävas.

Försvagning av styrkan

Med prostatit, prostata adenom eller annan prostatisk sjukdom börjar sexlivet försämras redan före operationen. I alla dessa sjukdomar är symtomen en minskning av sexuell lust, en försvagning av erektionen, svårigheter med samlag och utlösning.

Naturligtvis, omedelbart efter avlägsnande av körteln, kommer impotens inte att passera. Dessutom är läkares recensioner otvetydiga: Strax efter operationen krävs en återhämtningsperiod när sex i allmänhet är förbjudet. Återställa den sexuella funktionen tar en annan tid - för någon att kräva 1-2 månaders avhållsamhet, och någon kommer att registreras avstå från sex efter prostata borttagning under en period av mer än sex månader. Efter återställande behandling ska tillståndet förbättras, kön kommer att tillåtas.

Retrograd utlösning (när spermierna ejaculeras i urinblåsan och inte släpps ut genom vas deferens) - denna konsekvens är redan en komplikation. Incidensen av denna komplikation är cirka 9% av alla fall. För återvinning krävs antingen medicinering eller en andra operation.

Det är inte nödvändigt att hoppas att efter en restaurering är kvaliteten på ett intimt liv detsamma som hos mannen med prostata. Huvuduppgiften för prostatakörteln är bildandet av det alkaliska prostata juice, som behövs för att neutralisera den sura kvinnliga vlagalischa.Tak att om prostatan avlägsnas, står prostata saften ur - det kan orsaka lite obehag under sex. Men viktigast av allt - spermatozoa kommer att vara försvarslösa före den sura miljön i slidan och kommer att dö, så att man inte kan tänka sig ett barn. Men detta problem är korrigerat, med tanke på de moderna metoderna för artificiell insemination.

Ibland efter proceduren sker retrograd utlösning.

TUR-syndrom

En annan allvarlig följd, som är karakteristisk för transuretral resektion av prostatakörteln med prostatit eller adenom, är syndromet "vattenförgiftning". Det kallas också "TUR-syndrom". Det utvecklas på grund av kvitto av en stor mängd vatten under operativ bevattning. Enligt statistiken är syndromfrekvensen 6,7%. av det totala antalet alla komplikationer efter prostataavlägsnande.

Vad är tecknen på denna typ av komplikation? När en ökad mängd vätska kommer in i blodkärlen ökar blodvolymen och följaktligen ökar belastningen på hjärtat. Ökning av intravaskulärt blodtryck i samband med en minskning av kolloidalt osmotiskt tryck orsakar snabbt ödem i hjärnan och lungorna. Leverfel kan också uppstå, där nivån av ammoniak i blodet kommer att öka dramatiskt och toxiska effekter på centralnervsystemet börjar.

När de tidigaste tecknen på vatten postoperativ berusning uppträder, måste de elimineras snabbt. Basen av behandlingen är diuretika och hypertensiva saltlösningar (dessa läkemedel är tunga, så uppföljning av patientens tillstånd under behandlingen är obligatorisk).

Regelbundna undersökningar efter operation

För att kontrollera tillståndet och förhindra komplikationer hos en man efter avlägsnande av prostata bör det regelbundet undersökas av en läkare. Det kommer att bli nödvändigt att ta olika test. Till exempel är det nödvändigt att bedöma nivån av prostatisk fosfatas för att förhindra återkommande prostatacancer. Analysen av sur fosfatas hjälper också till att bestämma effektiviteten av behandlingen med antiandrogener. Men tillsammans med PAP-poängen är det nödvändigt att göra test för mängden prostataspecifikt antigen (vilket betyder PSA-analysen efter avlägsnande av körteln).

Vad ska vara det normala indexet för sur fosfatas?

 • Mindre än 2,1 ng / ml innebär att fosfataset är normalt och operationen att ta bort prostatakörteln var normal, det fanns inga återfall.
 • Syrafosfatasindexet över 2,1 ng / ml är orsaken till ytterligare kontroller, eftersom prognosen för återfall eller komplikationer efter prostats resektion är för stor.

Efter proceduren krävs regelbundna undersökningar hos läkaren.

Åtgärder för att förbättra tillståndet

För att förhindra följderna av operation för att avlägsna adenom i prostata eller resektion av körteln med prostatit eller cancer, är det nödvändigt att genomföra återställande förfaranden. De kommer att bidra till att mildra konsekvenserna av operation och förhindra komplikationer. Om allt är gjort korrekt, kommer manens hälsa att återvända tidigare: patienten kommer att må bättre, smärtan kommer att gå förbi, urinering och krafter för kön kommer att återgå till det normala efter en minimal tid.

Medan en man är på sjukhuset strax efter TUR eller adenomektomi kan han bli förskriven antibiotika. Dessa läkemedel förhindrar infektionens utveckling. Användningen av antibiotika efter operation på prostata kan emellertid inte behövas - det beror allt på människans tillstånd och på vilka konsekvenserna av att ta bort adenom observeras i honom.

Som den obligatoriska återställande behandlingen för eliminering av konsekvenserna av TUR eller adenomektomi kan följande åtgärder vidtas:

 1. Begränsning av fysisk aktivitet under de första veckorna efter en prostatisk operation. Detta är nödvändigt för att inte skada de försvagade musklerna, för att förhindra bristande kirurgiska suturer och inte orsaka blödning. I framtiden kommer ett speciellt komplex av träningsterapi att tilldelas mannen för att gradvis tona de intima musklerna och normalisera blodflödet och metaboliska processer störda under sjukdom och efter avlägsnande av prostata.
 2. Under rehabilitering efter avlägsnande av prostata adenom, inflammerad prostata eller tumör, rekommenderas att äta ordentligt, med fokus på produkter som är användbara för människors hälsa. Det är också viktigt att försäkra sig om att kosten inte har produkter som stimulerar förstoppning - svårigheter med avföring kan orsaka komplikationer.
 3. Under de första månaderna efter att prostata har avlägsnats måste du avstå från kön, och börja sedan ta stimulansmedel som godkänts av läkaren - detta kommer att bidra till att gradvis återställa styrkan.

Läkare påminner om att konsekvenserna av prostatakirurgi hos män kan släpas i viss utsträckning om de genomgår lämplig rehabilitering. Det är nödvändigt att följa alla råd från läkare och regelbundet gå till undersökningarna och ta prov. Några av konsekvenserna är farliga, men om de tas i tid elimineras de lätt, och mannen återställs snabbt efter att prostatakörteln har tagits bort.