Huvud
Massage

Avlägsnande av prostata adenom - Indikationer för kirurgisk behandling, sätt att genomföra och konsekvenser

Det finns speciella indikationer på grundval av vilka män måste ta bort prostata adenom med hjälp av en operation utan vilka allvarliga komplikationer på prostatakörteln kan utvecklas. Den främsta orsaken till resektion är tumörens snabba framsteg. I det inledande skedet låter sjukdomen sig till konservativ terapi. Om det inte hjälper, krävs kirurgisk behandling av prostata adenom, vilket utförs genom olika effektiva metoder.

Vad är prostata adenom?

Neoplasma i prostata är av godartad natur - det här är hur diagnosen adenom deklareras. Denna manliga patologi upptar en av de första platserna bland urologiska sjukdomar. Med den normala volymen av prostatakörteln korrelerar den med kastanjen. Det kan öka på grund av proliferation av fibromuskulär vävnad. En av orsakerna till adenom är patientens ålder. I samband med en ökning av prostata minskar urinhålans lumen. Detta leder till problem med urinering. Om cellerna är maligna talar vi om prostatacancer.

Indikationer för operation för prostata adenom

Åtgärden att fullständigt eller partiellt avlägsnande av prostata adenom bestäms för varje patient individuellt. Indikationer för kirurgisk ingrepp är:

 1. Ineffektivitet av läkemedelsbehandling. Godartad prostatahyperplasi (BPH), d.v.s. en ökning av prostatavolymen kan utvecklas oberoende av till och med adekvat behandling. Om inom sex månader inte verkan av läkemedlet manifesteras, föreskrivs excisionen av adenomen med kirurgisk ingrepp.
 2. Accelererad proliferation av prostatavävnad. Detta innebär att tumören utvecklas väldigt snabbt, så att stoppa processen hjälper till att bara slutföra avlägsnande av hyperplasi.
 3. Smärt syndrom. För att eliminera smärta i sjukdomens initiala steg, använd antispasmodik och smärtstillande medel och till och med injektioner av novokain. Om patologin startas, kvarstår ett obehagligt symptom även efter att ha tagit drogerna.
 4. Patientens ålder Kirurgi indikeras endast vid 65-70 års ålder. I varje fall behandlas patientens tillstånd individuellt.

Metoder för avlägsnande av prostata adenom

I närvaro av indikationer är avlägsnande av prostatiskt adenom förskrivet med metoderna för kirurgisk ingrepp. Idag finns det flera sätt att genomföra denna procedur. Det kan vara öppet eller minimalt invasivt. I det första fallet utförs manipuleringar genom ett snitt i botten av bukdelen. På grund av det stora antalet kontraindikationer och konsekvenserna av borttagning utförs kavitetsoperationen sällan, men det anses vara en klassisk behandlingsmetod tillsammans med transuretral resektion. I avancerade fall krävs en öppen prostatektomi - en operation för att ta bort prostata.

adenomectomy

Tidigare var det enda sättet att snabbt behandla en prostatatumör öppen adenomektomi. Det utförs under generell anestesi. Läkaren avlägsnar svullnaden enligt följande:

 • Den kirurgiska platsen behandlas med en antiseptisk lösning, håret avlägsnas.
 • kirurgen skär huden och subkutan vävnad;
 • vidare en del av blåsans främre vägg är gjord, doktorn undersöker noggrant organet för närvaron av stenar;
 • sedan tar kirurgen bort själva tumören på grund av att pekfingret går in i urinröret och tårar slemhinnan;
 • Vidare införs en kateter i blåsan för att tillåta att såret tvättas med saltlösning.

Öppen kirurgi är en garanti för oåterkalleligt avlägsnande av tumören, men patientens rehabilitering efter det varar mycket länge, upp till 3 månader. Dessutom finns risk för komplikationer i form av suppuration och blödning. Inte mindre allvarligt är överföringen av allmänbedövning. Dessutom bedöms av recensionerna ärår efter operationen. Kostnaden för sådan borttagning sträcker sig från 20 till 50 tusen rubel. I det statliga polykliniken på bosättningsorten är det gratis.

Transuretral resektion (TUR)

Detta är den så kallade eliminering av en tumör utan snitt. Genom urinröret tas tumörceller bort. I detta fall kan även lokalbedövning användas. Tekniken är komplex och kräver därför en hög kvalifikation av kirurgen. Förfarandet är följande:

 • Ett resektoskop sätts in genom urinröret;
 • Genom att använda en speciell slinga på det här instrumentet skrapas det skrapade epitelet till dess fullständiga avlägsnande;
 • sedan tvättades en blåsare och en annan undersökning av det opererade området;
 • vidare till samma plats introduceras en speciell kateter med en uppblåst ballong, vilken är fylld med vätska;
 • Efter några dagar i frånvaro av postoperativa komplikationer avlägsnas kateteret.

Efter en sådan operation återkommer prostata på cirka 2 månader. Under de första dagarna efter det kan man observera rezi när man urinerar, men så småningom passerar de. Operationen varar inte mer än en timme, vilket är dess fördel. Dessutom kan du överväga frånvaron av ärr efter avlägsnande av tumören. Dessutom är själva förfarandet smärtfritt. Kostnaden för sådan borttagning är cirka 20 tusen rubel.

Avlägsnande av prostatakörteln med hjälp av minimalt invasiva tekniker

Traditionella metoder för behandling av adenom har ett stort antal möjliga negativa konsekvenser. Minimalt invasiva metoder bidrar till att minska risken för komplikationer. Detta är främst laserresektion. I modern operation är sådana moderna tekniker:

 • embolisering av prostata artärer
 • laserförångning;
 • laser-enukleering av adenom;
 • interstitiell laserterapi;
 • nålablation;
 • laparoskopi;
 • endoskopisk resektion.

Embolisering av prostata artärer (EAP)

Kärnan i denna teknik är att blockera arteriella kärl som levererar blod till den förstorade prostata. Förfarandet utförs under lokalbedövning. Endovaskulär kirurg styr sina handlingar med hjälp av en angiografisk enhet. Läkarens uppgift är att hitta slutet för blodtillförseln i prostata. De introducerar en mikrokateter, och genom det - intravaskulärt substratembolus. Platsen är att patienten släpps så tidigt som 6 timmar efter proceduren. Priset är ca 180 tusen rubel.

Laserförångning Green Light Laserscope

Av alla behandlingar kännetecknas laserförångning av adenomen av färre komplikationer. Dessutom är det tillåtet för patienter med blödningsstörningar. Utrustningen sätts in genom urinledaren. Laserstrålen dissekeras godartade områden i prostata, blodkärlen "brygger". Förångning utförs vid en tumörstorlek av 60-80 cc. Fördelarna är en kort postoperativ period och minimala komplikationer, men denna laseravlägsnning varar dubbelt så lång som TUR. Procedurens pris är från 50 tusen rubel.

Enukleering av adenom

Avlägsnandet av prostata adenom med denna metod är en "uttining" av prostata vävnaden genom laserverkan. Efter operationen kan de kontrolleras för förekomsten av maligna celler. Dess fördelar är:

 • förmåga att avlägsna tumören, även med tillväxten av körteln upp till 200 g;
 • kort återhämtningsperiod
 • möjligheten att genomföra operation hos patienter med pacemaker, metallanordningar i skelettet eller ett brott mot blodkoagulabilitet.

Efter endoskopisk enukleation överförs tumörvävnaderna till blåsan, males med en laser och avlägsnas av en kateter med dränering. Förekomsten av inflammatoriska processer eller oförmåga att införa en kateter i urinläkaren är en kontraindikation för operationen. Detsamma gäller för allvarligt allmänt tillstånd hos patienten och den rynkade urinblåsan. Kostnaden för att ta bort adenom på detta sätt är cirka 30-40 tusen rubel.

Interstitiell laserterapi

Kärnan i detta förfarande är avlägsnandet av en tumör genom punkteringarna i blåsans slemhinna eller själva prostaten hos en smal fokuserad laserstråle. Sådana introduktioner kräver flera. Med hjälp av strålen bearbetas järnet från alla håll, vilket resulterar i nekros. Nackdelen med metoden är att under en tid kan symtomen på sjukdomar förvärras ännu. Orsaken är djup i prostata.

Nålablation

Atrofi av körtelvävnaden vid denna operation sker genom uppvärmning på grund av högfrekventa radiovågor. De kommer till prostata genom nålar som injiceras i körteln. Nackdelen med proceduren är dess ineffektivitet vid stora neoplasmer. Fördelen är att den utförs på poliklinisk grund. patienten kan omedelbart gå hem efter borttagning.

Laparoskopisk avlägsnande av prostata adenom

En sådan teknik visas när volymen av prostatakörteln är mer än 100 kubikmeter. se Det genomförs genom speciella rör som tränger igenom små snitt på huden - trokaren. Inuti visas kameran som visar proceduren på bildskärmen. Avlägsnande av prostata adenom varar cirka 2 timmar under generell anestesi. I slutet sätts en kateter in i urinröret. Plus är en liten rehabiliteringsperiod. Patienten avges från sjukhuset efter 2-4 dagar. Av minuserna kan du notera små ärr från snitten. Kostnaden för operationen är 120-165 tusen rubel.

Endoskopisk borttagning

Denna teknik kräver inte heller kavitöppning. Detta minskar signifikant blodförlusten. Järn exciderad kirurgiska instrument som införs genom röret tjocklek av 1-1,5 cm. Fördelen med förfarandet är att det inte påverkar den erektila funktionen, eftersom den hänför sig till nervsparande förfaranden. I avsaknad av stenar, inflammation och en liten mängd adenom är denna operation mer föredragen. Platsen är en kort återhämtningsperiod. Priset på operationen är 50-60 tusen rubel.

Effekter av prostata adenomavlägsnande kirurgi

Rehabilitering efter borttagning av adenom i prostatakörteln kan inte gå så smidigt. Hälsoproblem förekommer ännu oftare jämfört med behandling av prostatit. Flera dagar finns blod i urinen, inkontinens eller ömhet med urinering. Sådana biverkningar varar länge. Om de är försenade ska du kontakta en specialist. Varje patient reagerar på sin egen väg till kirurgisk ingrepp, så beroende på typ av operation kan det finnas olika konsekvenser tills sjukdomen återkommer. I detta fall krävs en andra operation.

Eventuella komplikationer

Eventuellt avlägsnande av prostata adenom är potentiellt farligt. Varje patient utsätts för risk för blodförlust och infektion. Anestesi är en allvarlig börda för kardiovaskulärsystemet. Efter operationen uppstår komplikationer av denna typ:

 • frånvaro av sperma i samlag
 • inflammatoriska processer i bäckenorganen;
 • urininkontinens
 • erektil dysfunktion
 • infertilitet.

Kärlek efter operationen

Restaurering av erektilfunktion sker efter en viss period efter operationen, men det rekommenderas att inte börja leva sexuellt innan fullständig regenerering av vävnaderna. Den genomsnittliga varaktigheten av en sådan period är ungefär en månad. Denna period kan ökas beroende på patientens tillstånd och ålder. Med fullständig återställning av styrka upphör vissa män att utsöndra spermier i slutet av samlaget. Anledningen till den partiella skadorna på halvkanalerna. Den reproduktiva funktionen bevaras, men en punktering krävs för att extrahera spermierna.

Rehabilitering efter prostata adenomoperation

Efter själva operationen är det viktigt att följa alla urologernas rekommendationer för en snabbare återhämtning. De relaterar till näring, motion och hantering av patientens sexuella liv. Dessa rekommendationer är viktiga och att utesluta eventuella komplikationer efter operationen. Den tidiga rehabiliteringsperioden är de första 5-7 dagarna. Vid denna tidpunkt återgår patienten till normal urinering. I allmänhet kan återhämtningsperioden vara 3 månader eller mer.

Livsstiljustering

Omedelbart efter operationen är det nödvändigt att eliminera hänsynslösa handlingar, eftersom de kan leda till försämring och orsaka inflammation. Du kan inte göra följande:

 • sitta länge i en stol;
 • ta en varm dusch eller badkar
 • att dricka alkohol
 • ensam köra bil;
 • lyft en last på mer än 3 kg.

Inom en och en halv månad efter operationen är det nödvändigt att avstå från sexuell aktivitet. Omedelbart gå till jobbet rekommenderas inte, det är bättre att ta de första veckorna av sjukskrivning. Efter avlägsnande av adenom av prostata rekommenderas att gå till fots, och efter ett tag - gör på morgonen lätt laddning och simning. Efter restaureringen bör du inte röka cigaretter. Nikotin i dem påverkar blodcirkulationen negativt vilket kan leda till inflammation.

Dietmat

Inte mindre viktig återhämtningsfaktor är korrekt näring. Det är nödvändigt att utesluta skadlig mat från kosten. Detta inkluderar stekt, saltat, rökt och sött. Avvisa alkoholhaltiga drycker. Maten ska bestå av:

Terapeutisk träning och yoga

Efter operation för att avlägsna adenom i prostata, är inte alla fysiska aktiviteter användbara. För att utesluta är det nödvändigt att cykla och lektioner med viktning. Det är bättre att göra simning och gymnastik med en mild sträckning av musklerna. Läkare rekommenderar att du uppmärksammar yoga. Bedömning av feedbacken är följande övningar användbara:

 1. Ligga på golvet, sträck dina armar längs kroppen. Krama för att krossa musklerna i skrotet i 2-3 sekunder i 1 minut.
 2. Utan att ändra positionen, böjde kroppen med en båge, lade händerna under midjan och bäckenet rivit av golvet. För att dö i några sekunder, ta startpositionen. Upprepa 4-5 gånger.

Medicinsterapi

Behandlingen slutar inte efter operationen. För att undvika komplikationer behöver patienten ta ett antal mediciner, vilken lista innehåller:

 1. Antibiotika. Används för att eliminera infektionen som utvecklades efter operationen. Behandlingsförloppet varar inte mer än 7-10 dagar.
 2. Smärtstillande medel - ordineras för att stoppa smärtssyndromet i 2-3 dagar efter proceduren. För det första tar patienten starka analgetika och växlar sedan till analgin eller No-Shpu.

Hur mycket kostar en operation för att avlägsna adenom i prostata

Kostnaden beror på procedurens plats, metod och komplexitet. Ungefärliga priser för vissa typer av operation för avlägsnande av prostata adenom för olika kliniker i Moskva ges i tabellen:

Kirurgisk avlägsnande av prostata adenom: laparoskopi, laser, TUR, adenomektomi

Inte alltid medicinsk behandling, som utförs under den bestämda tiden, låter dig hantera prostata adenom. Läkare i sådana fall lyckas fullständigt besegra sjukdomen, tillgripa obligatorisk kirurgisk ingrepp. I närvaro av adenom prostataoperation under många år anses vara den mest radikala sättet att bekämpa sjukdomen, eftersom ingen skada inte orsakar, men undviker maligniteter. En enda metod för kirurgisk behandling av prostata adenom existerar inte. Hans val beror på ett antal faktorer, varför typen av operation endast betraktas av en kvalificerad urolog för en viss patient, med beaktande av faktorerna:

 1. kapaciteten hos den institution som patienten refererar till
 2. ett tillstånd hos patienten
 3. förekomsten av samtidiga sjukdomar;
 4. Manens samtycke till den kirurgiska behandlingen av prostata adenom som erbjuds av läkarna.
 5. stadium av adenom;
 6. patientens ålder
 7. förekomst av tecken på onkologi.

Operationer för att avlägsna prostata adenom: de viktigaste indikationerna för ledning

Själva orden "avlägsnande av prostata adenom" orsakar att vissa män panikar. Detta gör att patienterna får hjälp när tillståndet blir kritiskt. Ju tidigare en patient besöker en urolog, desto mindre tumörstorleken, desto effektivare är behandlingen. Gör inte utan en operation i följande fall:

 • volymen av kvarvarande urin ökar i blåsans hålrum;
 • det finns en försening i urinering
 • hematuri (närvaro av blod i urinen);
 • Njurkomplikationer var kopplade till sjukdomen;
 • stenar bildade i blåsan;
 • märkt njursvikt.

De vanligaste typerna av operation för prostata adenom

Med tanke på ovanstående faktorer väljes en operation för att avlägsna prostata adenom. Vilken hjälp patienten har fått, kommer det nödvändigtvis att vara inriktat på att återställa urinprocessen. Män kan inte leva med de smärta och olägenheter som skapas av den vävda vävnaden, för som sjukdomen förvärras, njursvikt, minskad sexuell funktion och andra sjukdomar kommer att läggas till här. Var inte rädd att hela körteln kommer att tas bort och den sexuella funktionen störs. Vid utförande av någon operation elimineras endast den del av prostatakörteln som klämmer urinröret och förhindrar urinflödet. Vad är operationerna för att avlägsna adenom i prostatakörteln, vilka är skillnaderna mellan dem, vilka komplikationer de kan orsaka och vilka fördelar kommer den här artikeln att berätta och visa de videoklipp som valts för ämnet.

Transuretral resektion (TUR) är en beprövad metod för kirurgisk behandling av prostata adenom

I mer än ett sekel har kirurger använt metoden för transuretral eller endoskopisk resektion för att hjälpa patienter. För första gången utfördes en sådan operation för att avlägsna godartad prostatahyperplasi (BPH) 1909. Mycket har ändrats sedan dess. Hur man tar bort prostata adenom i moderna kliniker, använder TUR, kan du titta på videon.

Och nu mer i detalj om vad han såg. Det handlar om hur TUR-operationen utförs med prostata adenom.

Denna metod för vård rekommenderas för patienter med mild och måttlig svårighetsgrad av sjukdomen. Med stora tumörer (mer än 80 ml) är sådan behandling ineffektiv. TUR kräver generell eller spinalanestesi.

Operationen sker i denna ordning:

 1. Resektoskopet sätts in i urinröret. Detta verktyg har en behållare för att samla vätska, en ljuskälla och en slinga för resektion (avlägsnande av en del av orgeln).
 2. Verktyget skär de skadade vävnaderna och utför koagulering av kärlen.
 3. Avskurna vävnader extraheras och skickas till morfologen som kommer att kontrollera om cancerceller finns i dem.
 4. I blåsan för några dagar introduceras en kateter för att tömma urin och blodproppar.

Den här åtgärden varar upp till 1,5 timmar. Tiden beror på tumörens storlek. Det tar flera dagar för sjukhusvistelse.

Elena Malysheva: "Prostatit besegras av europeiska läkare: deras upptäckt inom människors hälsa är idealisk, det är ett genombrott och det kallas."

komplikationer under och efter TUR har inte alla patienter det. Bland de vanligaste komplikationerna vid genomförandet av TUR är:

 • blödning;
 • kränkning av integriteten hos prostata kapslar;
 • sår på blåsan.

Det bör noteras att komplikationer som uppstår efter operationen under rehabiliteringsperioden:

 • dysuri;
 • infektionssjukdomar;
 • närvaron av blod i urinen under lång tid;
 • retention av urinering
 • prostatit efter operationen.

Följderna av operationen beror på patientens tillstånd före operationen, på läkarens anvisningar, om hur framgångsrikt förfarandet är. I sällsynta fall av erektil dysfunktion (9%), förträngning av urinröret (3%), behovet av upprepad behandling (upp till 5%).

Laparoskopi av prostata adenom

Med en stor volym prostata adenom, när den ökar till 100 kubikmeter. se och mer, rekommenderar läkare att utföra en laparoskopisk operation. Samma metod används för att ta bort prostatakörteln som drabbats av cancerceller. En sådan operation utförs endast under klinikens villkor om det finns tillräcklig utrustning i den. Läkaren får tillgång till det sjuka organet med hjälp av trokar. Dessa är ihåliga rör som tränger in i det inre hålrummet genom små snitt av huden. Ytterligare kirurgiska manipuleringar utförs av instrument som når det sjuka organet via trokarens lumen. I en av lumen sätts en kamera in som visar hur operationen fortskrider. När laparoskopisk avlägsnande av prostata adenom används från 3 till 5 av dessa trokare. Avlägsnande utförs under generell anestesi. Operationen kan ta ca 2,5 timmar. Efter operationen är en kateter insatt i patientens urinrör.

Före öppen adenomektomi har laparoskopi flera fördelar:

 • färre komplikationer;
 • frånvaro av blödning
 • Katetern används under rehabilitering under en kort tid (2 till 4 dagar);
 • Det finns en snabb återhämtning av fysisk aktivitet.

Polostnaya operation med prostata adenom - adenomektomi

Genom snittet i bukhinnan i området mellan puben och naveln utförs bukoperationen för att avlägsna prostata adenom med allmän eller spinalanestesi. Med denna metod dissekeras de vävnader och organ som skär tillgången till det sjuka organet (hud, subkutan vävnad, muskler, blåsans vägg) av en skalpell. Kirurgen finner adenomen och tar av den med hjälp av ett hjälpmedel. Efter operationen införs en kateter i urinrörets öppning. Ett dräneringsrör för dränering av urin och blodproppar kan placeras i urinblåsan med en terminal i det kirurgiska snittet.

En sådan operation är störst av komplikationer:

 1. blodförlust är mycket större än med andra typer av kirurgisk ingrepp;
 2. infektioner är frekventa;
 3. det kan finnas förstoppning om funktionerna i matsmältningsorganet är försämrade
 4. eventuellt inkontinens.

Embolisering av prostata artärer (EAP) - en nyhet i behandlingen

Inte varje klinik kan erbjuda en patient till käftens EAP, eftersom det kräver både specialutrustning och högkvalificerade specialister som kan arbeta med det. Ändå utförs sådana förfaranden av moderna urologiska kliniker. Operationen planeras alltid, så patienten, tillsammans med endovaskulär kirurg, diskuterar alla nyanser och skickar den nödvändiga undersökningen i förberedande skede.

Kärnan i den aktuella metoden är att ocklusion eller embolisering av blodkärl som tillför blod till prostata adenom utförs. Efter att ha utfört en sådan åtgärd matas inte vävnader, de minskar och en lumen öppnas i urinröret.

Embolisering anses vara ett minimalt invasivt förfarande, så allmän anestesi används inte för den. Tillräcklig lokalbedövning på platsen där punkteringsartären.

Den operativa endovaskulära kirurgen finner en blodtillförselkälla till adenomen och blockerar den med en mikrokateter. Efter det att mikrokatetern installerats, sätts ett emboliseringsmedel in som klättrar kärlet. Förfarandet utförs från båda sidor av prostata genom en åtkomstplats.

Inte alla patienter kan rekommenderas en sådan operation.

Kontraindikationer till det är:

 • förekomst av maligna former
 • allergisk reaktion på radiokontrast substans;
 • patologi av inre organ
 • ett sjukt endokrinsystem;
 • hjärtsvikt;
 • akuta sjukdomar och andra orsaker.

Förångning av prostata adenom - snabb avlägsnande av tumör med laser

Moderna urologer, tack vare utvecklingen i utvecklingen av medicinsk teknik, har lärt sig att utföra operationer när det inte finns några snitt av vävnader. Således utförs förångningen av prostata adenom med en kirurgisk laser idag, när tillgång till prostatakörteln sker via urinröret.

Före andra metoder för kirurgisk behandling har laserförångning av prostata adenom ett antal fördelar:

 • patienten återhämtade sig snabbare,
 • Det finns ingen traumatisering av friska vävnader.
 • Det finns många komplikationer under rehabiliteringsperioden.

Avlägsnandet av prostata adenom av lasern utförs för samma indikationer för operationen som för syftet med TUR. Metoden för exponering för vävnad med hjälp av en laser är emellertid mer sparsam för patienterna. Dessutom tillåter han att hedge mot utseendet i framtiden av retrograd ejakulation, vilket är den vanligaste konsekvensen av borttagning av prostata adenom efter turnén.

Operationen utförs på sjukhuset genom endoskopisk metod utan att utföra snittet. Specialutrustning introduceras i urinröret och kirurgen observerar fördjupningen av vävnader på monitorn. Ett speciellt lasersystem, som har en kraftfull ljusstråle, matas till de drabbade vävnaderna. Vid laserbehandling av prostataadenom påverkar strålen endast den drabbade vävnaden och penetrerar till ett djup av 1 mm. Denna metod för behandling ger en chans att ta bort endast sjuka vävnader, utan att påverka eller skada det friska. Behandling av ett adenom med en laser gör att du kan rengöra en blodlösligt krävd mängd av vävnader, vilket återställer den trånga lumen i urinväggen. Laserförångning av prostata adenom med hjälp av en grön laser "Greenlight" tillåter inte bara att avlägsna tumören utan även utövar koagulering av blodkärl. En sådan effekt uppnås på grund av alstring av laserenergi med en våglängd av 532 nanometer. Den gröna lasern "fungerar" kvalitativt och snabbt. I en minut tar den upp till 2 g skadad vävnad, så laserbehandling eller laserterapi med denna diagnos anses vara den mest effektiva för att rädda prostatakörteln.

Enukleering av prostataadenom är ett fullständigt avlägsnande av BPH

Om patienten har en stor tumör (BPH) utförs enukleering av prostata adenom, för vilken en holmiumlaser används. Enheten är unik, eftersom den har stora möjligheter vid behandling i närvaro av godartade neoplasmer av stora storlekar, som bildas på prostata. Laser kombineras ofta med morfologi (separation av tumören i små bitar före avlägsnande). Denna metod tar bort ett ganska stort adenom.

Enukleation med en laser utförs av en kirurg, liksom förångning, genom urinröret. Till adenomen är en laser som tar bort skadade körtelns frakturer. Metoden är erkänd som minimalt invasiv, eftersom den inte bryter mot kapslarnas integritet, som ligger intill sjuka vävnader.

Avlägsnandet av BPH sker i två steg:

 1. separering av sjuka vävnader;
 2. separation i fragment av separerade fraktioner och säker extraktion.

Efter avlägsnande av prostata adenom med användning av en holmiumlaser måste en kateter alltid sättas in, längs vilken urinutflödet äger rum. På en dag extraheras det. De extraherade fragmenten av körteln undersöks för att utesluta närvaron av maligna tumörer.

Leva hälsosamt "Prostatit utsätts för en kur Farväl... Smärta, täta urinträngningar, problem med potensen, misständningar i sängen, denna billiga läkemedel som kallas"

Metoder för operativ behandling av prostataenom: indikationer, kontraindikationer och konsekvenser

Ingen är immun från sjukdomar i det genitourära systemet. Med ålder orsakar de många problem.

Modern medicin har en stor arsenal av kirurgiska läkemedel mot prostata sjukdomar.

De skiljer sig i graden av påverkan på kroppen, kostnaden och indikationerna för operation för prostata adenom. Men alla kan välja sitt eget sätt att behandla.

Prostata adenom: Hur läser operationen för män i artikeln.

BPH: Vad är det?

Godartad prostatahyperplasi (BPH) är en godartad bildning som växer ut ur prostata. Utveckling, sjukdomen gradvis påverkar urinering av en man, gör det ofta, samtidigt som inte tillåter blåsan att helt bli av med vätskan.

Det orsakar smärta och gör att en man ofta besöker toaletten. Problem med blåsan orsakas av det faktum att urinröret är klämd på grund av svullnad av prostata. För passage av urin på den finns det mycket lite utrymme. På ett annat sätt kallas BPH även prostata adenom.

Vad ska jag göra om jag har symtom? Till vilken läkare ska man ta itu med?

Om du har problem med urinering, kontakta omedelbart en urolog. Tumören växer varje dag, oavsett hur ditt hälsotillstånd förändras.

Adenom har olika sätt att växa, inte alltid det kan klämma urinröret helt. Urologen kommer att ge dig en röntgen eller utföra prostataundersökning på platsen.

Symptom på adenom är inte unik och tillhör många fler sjukdomar, men med ålder är risken för att bli sjuk cirka 50%.

Stör inte med tanken att sjukdomen kan botas av folkmedicin. Som regel bidrar det till att minska smärtan från symtomen, men det har aldrig varit ett fall att helt härda en person av adenom på detta sätt.

Hur är operationen för att ta bort prostata adenom hos män som läses nedan.

Prostata adenom: borttagningsoperation

Att välja metoder för kirurgisk behandling av prostata adenom måste gå vidare från sjukdomsstadiet och tumörens storlek. Om tumören ännu inte är övervuxen kan den härdas med milda metoder, utan att ens påverka den godartade bildningen själv. Men det finns inte alltid ett val.

Om sjukdomsformen har blivit kronisk, kommer endast en radikal medicinsk intervention att hjälpa till.

Kirurgi för att avlägsna prostata adenom - metoder:

De första metoderna för operativ behandling av prostataadenom föreslår en storskalig obduktion, allmänbedövning och en lång rehabiliteringsperiod. Den andra är mycket snabbare och kan ibland utan att göra en obduktion.

Hur man tar bort prostata adenom kirurgiskt, läs nedan.

Minimalt invasiva metoder

Hur går det att ta bort prostatacenomen?

Cryodestruction. Denna metod kräver inte nödvändigtvis en obduktion. Endast i speciella fall görs ett litet snitt i ljummen. Dess väsen ligger i det faktum att ett expanderat rör introduceras till den övervuxna tumören, från vilken flytande kväve kommer att exponeras. Gradvis kommer kyla påverkade vävnader att dö, vilket minskar trycket på urinröret.

Denna metod visas i ett mycket litet antal patienter. Det används när det finns problem med kärlsystemet, men tumören har ännu inte vuxit för mycket. Dess plus är det med prostata adenom, operationen utförs snabbt och under lokalbedövning. Patienten kan gå en dag efter det.

Å andra sidan behöver en sådan patient ständigt tvätta genitourinvägarna så att den döda vävnaden kommer ut ur kroppen. De tvättas av katetrar, med förändringen av vilken infektion som kan uppstå. Biverkningar inkluderar sepsis, möjlig bildning av stenar och hypertoni.

TUR (Transuretral resektion av prostata). Denna kirurgiska behandling av prostata adenom kräver ingen obduktion under några förhållanden. Men det är inte alls smärtfritt. Det kan till och med vara psykiskt svårt att upprätthålla det. Hur utförs operationen på prostata? Adenomen avlägsnas av ett speciellt instrument (resektoskop), genom vilket kirurgen tränger in i urinröret och förstör fysiskt de muterade cellerna där. Operationen att avlägsna adenom i prostata körs inte längre än en timme.

Efter resektoskoparbete sätter kirurgen en speciell kateter i urinröret för att tvätta blåsan med det och stoppa blod från små kärl.

Operationen för prostata adenom är mycket komplicerad, vilket kräver god syn för läkaren för att förhindra blödning. Riklig blödning kommer att göra operationen av prostata adenom ogenomförbar och ökar fortfarande risken för komplikationer efter operationen. Både läkare och patienter bestämmer sällan att utföra det. Det rekommenderas till personer vars adenom har ökat till 60 ml.

Den viktigaste komplikationen efter en sådan operation har ett särskilt namn - TURP-syndrom. Det är kopplat till det faktum att under verksamheten kommer en riklig mängd vatten till patientens urinrör, för att inte ge blod för att stänga visionsgranskningen till läkaren. På de möjliga konsekvenserna av transuretral resektion, läs här.

Detta leder till ökat blodtryck, temperaturchock, stor belastning på centrala nervsystemet och ödem i hjärnan och lungorna. Syndromet utvecklas hos cirka 30% av patienterna. På grund av det är kirurgin strängt kontraindicerat för män som har lidit hjärtsjukdomar.

Laserbehandling

Förångning. Förångning i medicin kallas nedbrytning av kroppsvävnader.

Hur går det att ta bort prostatacenomen? I fallet med prostataadenom lyfter en särskild anordning genom urinröret långsamt lagren från adenomen tills endast prostata kvarstår. Operationen varar en timme.

Till skillnad från resektion är det nästan smärtfritt. Komplikationer uppstår i isolerade fall och är huvudsakligen associerade med blodinfektion.

Efter två dagar på sjukhuset kan du ordinera en patient som har gått igenom förångning. Förfarandet är väldigt mildt för kärnorna och är ett verkligt alternativ till TURP.

Enukleation. Det består i att en tumör som en apelsinskal separeras från prostata under operationen med hjälp av en laser och utsöndras sedan genom blåsan.

Sedan följer operationen för att mala resterna av adenomen.

Sammanfattningsvis dras de genom urinröret utåt. Precis som vid förångning är operationen mycket mild. Kan användas även i fall där adenom har ökat till 50 ml. Det finns praktiskt taget inga komplikationer. Sjukhusisering med operationen tar 3-4 dagar.

Invasiva metoder

Öppen adenomektomi. Tidigare, nästan den mest populära typen av kirurgisk behandling av prostata adenom. Nu för många, det ser vild ut. Det utförs under generell anestesi. På prostatacancer hos män tillämpas operationen endast i fall då den har uppnått en storlek på mer än 80 ml.

Driftstiden är ungefär en och en halv timme. För att genomföra det måste du göra en ganska stor snitt i suprapubic regionen. Blåsan är skuren. Därefter tår kirurgen manuellt sitt slemhinnor, tränger in i prostataområdet, som långsamt rensar tumörens fingrar.

Under hela operationen verkar kirurgen blint. Detta är huvudargumentet mot adenomektomi, eftersom det är mycket troligt att skada blodkärlen och smittar infektionen. Den andra avhandlingen mot operationen är att den sårar kraftigt urinets muskler.

Hospitalisering för adenomektomi är cirka två veckor. Och om det inte finns några komplikationer. Vård av patienter efter adenomektomi bör vara mycket noggrann. Tömning av urinblåsan ska vara var halv timme.

Laparoskopi (avlägsnande av prostata adenom). Detta är en endoskopisk operation för prostataadenom, där istället för ett stort snitt görs några små, genom vilka kirurgen överför instrumenten. För att se allt från insidan används ett endoskop.

Laparoskopi av prostata adenom används endast i de mest extrema fallen, när tillgång till adenom helt enkelt inte är möjligt på annat sätt, och kräver professionalism från läkare. Vid första anblicken verkar det som att prostata laparoskopi är invasiv. Men det är faktiskt mycket farligt för patientens hälsa.

Avlägsnande av adenom i prostatakörteln vid endoskopisk väg - Provets teknik:

 • i snitten lanseras specialverktyg som renar prostatan från tillväxten och dumpar dem i blåsan;
 • Efter detta tvättas de nekrotiska vävnaderna ut i flera dagar.

Rehabiliteringsperioden är densamma som vid helt öppen operation på prostata. Av biverkningarna är den första platsen upptagen av blodförlust.

komplikationer

De största svårigheterna väntar patienten de första dagarna efter operationen, då risken för täppning av urinröret med deadenade vävnader är hög, och om en mild typ av procedur inte är vald, känns stor blodförlust.

komplikationer:

 1. Patienten kan känna sig svag, illamående.
 2. Han behöver dricka hela tiden, bara för att tömma blåsan och tvätta den sålunda.
 3. Hans kropp påverkas av dussintals antibiotika, vilket är nödvändigt för att en eventuell infektion inte spridas i hela kroppen.

Vid TURP-syndrom kan vattenförgiftning göra det nödvändigt att dra sig tillbaka. Det finns fall då detta syndrom körde människor till döds.

effekter

Med bra behandlingsteknik och inga komplikationer kan du återgå till normalt liv i en vecka.

Kirurgi på prostatakörteln - Konsekvenser, kontraindikationer:

 1. I det här fallet kommer det inte att förekomma någon tidigare obehaglig känsla i ljummen, och de sexuella funktionerna kommer inte att gå vilse.
 2. Första gången är ofta urinering och rosa föroreningar i urinen möjliga. Men det här är normalt för de första veckorna av rehabilitering.

Det finns en myt att operationen att ta bort prostata adenom beror kirurgiskt på en person av sexuellt liv. I själva verket är andelen sådana fall inte mer än 5%. Den mest obehagliga följden av operation på prostata, vilket är hypotetiskt möjligt - är en "torr" orgasm. Det vill säga, fröet kommer in i blåsan, inte utanför.

rehabilitering

Under rehabilitering efter avlägsnande av adenom i prostata genom kanalen bör någon fysisk ansträngning undvikas. Även körning kan skada genitourinary systemet. Försök att dricka mer vätskor. Ät lite, men hälsosam mat, det är bättre att undvika frekvent avföring. Och var noga med att gå till doktorn för kontroller.

slutsats

Idag behandlas prostata adenom mycket snabbt. Borta är de dagar då hon behandlades med ett exceptionellt öppet kirurgiskt ingrepp. Med hjälp av ny medicinsk teknik och iakttagande av medicinska rekommendationer kan man välja en av typerna av operationer för att ta bort prostata adenom och återgå till ett hälsosamt liv om några veckor. Det enda hindret för en person som vill bli botad är hans egen rädsla.

Befintliga alternativ för avlägsnande av prostata adenom

Adenom i prostatakörteln är en vanlig sjukdom hos män av hög ålder. De främsta orsakerna till prostata är en minskning av testosteron, en ökad mängd östrogen, en kränkning av hypotalamus-hypofyssystemet. Med ineffektiv läkemedelsbehandling eller med det avancerade utvecklingsstadiet ordinerar läkaren resektion av prostatakörteln eller en liten del som klämmer urinröret.

Typ av kirurgiskt ingrepp väljs strikt personligen till varje patient, beroende på det allmänna tillståndet, befintliga sjukdomar, förekomsten av komplikationer.
Avlägsnande av adenom på prostatakörteln kan vara antingen planerad eller akut.

I vilka fall avlägsnas prostata adenom:

 • frånvaro av urinering
 • frånvaro av erytrocyter i urinen;
 • njursvikt (komplikation av adenom);
 • urolitiasis;
 • infektion i urinvägarna;
 • stor divertikulum i urinblåsan.

Även kirurgi ordineras med en signifikant ökning av den genomsnittliga andelen av prostata och de patienter som har en stor kvarvarande del av urinen.
En nödoperation kräver körning i högst 24 timmar.

Indikationer för nödavlägsnande:

 • blödning som hotar patientens liv
 • akut urinretention.

Men för kirurgisk ingrepp finns det ett antal kontraindikationer, såsom dekompenserade sjukdomar i andningsorganen, sjukdomar i hjärt-kärlsystemet. Behandling av sådana patienter görs icke kirurgiskt. Det används kateterisering av blåsan eller palliativ kirurgi (urindränering). Men de påverkar patientens liv negativt.

Metoder för resektion av prostata adenom

Minimalt invasiva kirurgiska ingrepp som tillåter mindre traumatisk operation för att ta bort prostata:

 • Avlägsnande av prostata adenom genom transuretral resektion.

Denna operation har det andra namnet - endoskopisk resektion. Denna resektion anses vara ett "gyllene medel" i medicin. Det utförs utan ett enda snitt genom att sätta in ett speciellt instrument genom urinvägens yttre öppning. Denna resektion med minskat trauma, med användning, elimineras eller delar av delar av prostata vävnad.

Endoskopet sätts in i urinkanalen, och alla åtgärder styrs av kameran, som ligger i slutet av instrumentet. Samtidigt sker koagulering av inre kärl för att förhindra blödning. Efter operationen är en kateter införd för att förhindra infektion. Om den postoperativa perioden passerar utan konsekvenser (till exempel förminskning av urinvägarna, inkontinens), släpps patienten på tredje eller femte dagen.

 • Avlägsnande av prostata adenom genom öppen prostatektomi.

Resektion sker genom att skarpa skönhet och navel delar. Detta sätt av kirurgiskt sätt spenderas vid stora storlekar av ett adenom och närvaron av komplikationer. Atrophied vävnad tas bort genom snittet under lokalbedövning, och sedan såret sys, och in i urinkanalen kateter placerad för sköljning uretra minimiperiod av en vecka. Den postoperativa perioden varar längre och kan ta upp till tre veckor i kliniken. Också många möjliga komplikationer såsom blodförlust, urininkontinens, urinkanalen sammandragning och m. N. Därför, för denna typ av kirurgi för att avlägsna prostata adenom tillgripit sällsynta.

 • Avlägsnande av prostatiskt adenom genom laserendoskopisk enukleation.

Denna art är inte utbredd, men är mycket effektiv. Avlägsnande sker med hjälp av en laserstråle under lokalbedövning. Inga snitt krävs, vävnaden brinner genom urinvägarna. Det finns ingen blodförlust, kännetecknas av låg traumatism och minskad återhämtningstid. Emellertid utförs denna metod i vissa kliniker av kvalificerade proffs.

Rehabilitering efter operation för att avlägsna prostata adenom

Efter avlägsnandet av prostata börjar rehabiliteringsperioden, under strikt övervakning av specialister.

Under den första månaden är det nödvändigt att följa alla läkares rekommendationer:

 • Uteslutning av plötsliga rörelser och övningar med fysisk ansträngning;
 • stor mängd använd vätska;
 • balanserad diet (undantag för akut, salt, rökt mat);
 • Behovet av antibiotikabehandling
 • konstant besök hos vårdgivaren;
 • uteslutning av alkohol och cigaretter
 • avstå från samlag i två månader.

Prostatakörteln förblir oförändrad i ungefär femton år, och bara några efter den kirurgiska behandlingen gäller läkaren igen. Men om denna metod för att eliminera prostata ändå är ineffektiv, används en prostatisk stent (ett instrument för att expandera urinröret) i praktiken.

Typer av operationer för att ta bort prostata adenom, deras fördelar och nackdelar

Prostata adenom är en godartad bildning bestående av den stromala delen av körteln och förstorad epitel. När BPH växer börjar tumören att trycka mot urinröret, vilket leder till nedsatt urinering. Detektion av dess närvaro bidrar till att bestämma nivån av antigen-PSA. Vid det första skedet av adenomutveckling är behandlingen huvudsakligen medicinsk. Men om läkemedlet inte gav det rätta resultatet är det enda alternativet en operation för att ta bort prostata adenom. Idag finns det minimalt invasiva kirurgiska tekniker som gör det möjligt för en man att återgå till det normala livet.

När utser du en operation?

Typ av kirurgisk ingrepp och proceduren för dess genomförande bestäms individuellt för varje patient. Vanligtvis uppmärksammar läkaren uppmärksamhet på symptomen på prostataadenom och graden av utveckling. Kirurgisk behandling är angiven i fallet med:

 1. Neoplasmen har en mycket stor storlek och klämmer urinröret så mycket att patienten inte självständigt kan urinera.
 2. En man plågas av för ofta uppmanad att urinera.
 3. Patienten hade hematuri.
 4. Infektionsprocesser i en människas genitourinary system diagnostiseras regelbundet.

En av anledningarna till operationen är stenar i blåsan

 1. Urininkontinens.
 2. Närvaron av stenar i urinblåsan.
 3. Behandling med läkemedel visade sig vara ineffektiv.
 4. Förekomsten av svår smärta, som inte kan elimineras genom att ta medicin.
 5. Progression av hyperplasi.

Kirurgisk avlägsnande av prostata adenom utförs inte hos äldre patienter, eftersom ett sådant ingrepp är förknippat med en risk för en människas liv.

Patienter har ofta en fråga - är det nödvändigt att genomföra operation vid grad 2 prostata adenom? Vid diagnos av sjukdomen i detta skede är behandlingen medicinerad. Indikationer som läkare uppmärksammar vid förskrivning av kirurgisk behandling är följande symtom:

 • Svårighet att urinera.
 • Stagnation i blåsan, vilket orsakar bildandet av insättningar.
 • Detektion av blod i urinen.

Om symptomen på prostata adenom kommer att berätta för läkaren urolog och androlog Alexei Viktorovich Zhivov:

 • Utseendet av en organismförgiftning.
 • Diagnos av njursvikt.
 • Inflammatoriska eller infektiösa processer i kroppen.

Framställning av

Under beredningen av patienten för operationen är det nödvändigt:

 1. Konsulter en anestesiolog som kan bestämma lämplig typ av anestesi.
 2. Undergå en omfattande undersökning av kroppen, vilket kommer att bidra till att identifiera de möjliga kontraindikationerna för kirurgisk avlägsnande av adenom.
 3. Rådfråga din läkare om det finns några kroniska tillstånd.
 1. Att donera blod för biokemisk analys och bestämning av koagulationsparametrar.
 2. Under beredningen kan patienten förskrivas antibiotika, vilket kommer att undvika infektionsprocessen.
 3. På operationsdagen är det förbjudet att äta.

Metoder för genomförande

Traditionell kumulativ adenomektomi utförs genom kavitetsmetoden. Snittet, genom vilket alla nödvändiga manipuleringar utförs, utförs i underlivet. Avlägsnande av prostata adenom på detta sätt kan orsaka olika komplikationer och har många kontraindikationer.

Det finns andra alternativ för att ta bort adenom, som alla har sina egna särdrag:

 • Transuretral resektion och snitt.
 • Enukleation.

Transuretral resektion av prostata adenom

 • Förångning av adenomen med en laser.
 • Laparoskopisk borttagning.
 • Embolisering av artärer.

Valet av metoden för adenomavlägsnande kan göras av den behandlande läkaren. Det beror på många faktorer, inklusive graden av utveckling av neoplasmen och komplikationerna.

adenomectomy

Inte så länge sedan var detta det enda sättet att ta bort adenom. Idag kan en läkare utse henne endast om andra kirurgiska metoder är oacceptabla. Indikationer för en sådan operation:

 1. Signifikant ökning av prostata storlek (större än 80 mm).
 2. Under patientens undersökning avslöjades olika komplikationer:
 • Stenar i blåsan.
 • Kräver avlägsnande av divertikulum i urinblåsan.

Transuretral resektion

Denna teknik idag är den vanligaste. Den uppskattade varaktigheten av operationen överstiger inte 1 timme. Indikation för sitt beteende är storleken på prostata, högst 80 ml i volym.

Operationen utförs endoskopiskt. Till platsen för manipulering levereras instrumentet genom urinledaren. Diatermokoagulering används för att avlägsna vävnader.

Chefen för den kirurgiska inriktningen av kliniken "Garvis" Robert Molchanov kommer att berätta om operationen av prostata TOUR:

Det finns en liknande teknik för att utföra ett kirurgiskt ingrepp, vilket kallas ett transuretralt snitt. Dess skillnad består i det faktum att vävnadsresektion inte utförs, men ett litet snitt av prostatan görs i det område där urinmängden sker. Denna manipulation gör det möjligt att förbättra processen att leda urin genom urinröret. Indikation för incidensen är:

 • Den lilla storleken på prostata.
 • Sannolikheten för utveckling av onkologisk process är helt utesluten.

En kateter införs omedelbart i urinröret, som avlägsnas 5-7 dagar efter operationen. Detta görs för att avlägsna rester av adenomets patologiska vävnader.

Konsekvensen efter att adenom har avlägsnats genom urinröret är obehag i området för manipulation. Efter 7-10 dagar skulle alla obehagliga känslor försvinna. Om det inte händer, är det värt att samråda med en läkare.

enucleation

Denna teknik används ofta i stället för en öppen operation och ett ingripande genom urinröret. Under enukleation är adenomets vävnader som "utdragna" under laserns inflytande. Till fördelar med avlägsnande av ett adenom hos en prostata, sådan metod bär:

 1. Möjligheten att efterföljande undersökning av den borttagna prostata vävnaden för en malign process.
 2. Avlägsnande av stort adenom (över 200 g).
 3. En kort period av rehabilitering.
 4. Möjlighet att utföra för patienter med olika patologier:
 • Om det finns metallimplantat i skelettet.
 • Förekomsten av en pacemaker.
 • Brott mot blodkoagulering.

Laser-enukleationsoperation

Kontraindikationer till operation är:

 1. Bladderpatologi.
 2. Inflammatoriska processer i kroppen.
 3. Svårt tillstånd hos patienten.
 4. Det är omöjligt att infoga instrumentet genom urinledaren.

Embolisering av artärer

Operationen kräver en angiografisk enhet. Under kirurgisk ingrepp stängs kärlen, vilka matar prostata. Kontraindikationer mot embolisering inkluderar:

 • Närvaron i venerna i de nedre extremiteterna av flytande trombi.
 • Diagnos av kärlsjukdom.

Videon nedan beskriver i detalj metoden för embolisering av prostataartärerna:

Indikationer för avlägsnande av adenom genom embolisering inkluderar:

 1. Överträdelse av processen med blodkoagulerbarhet.
 2. Svåra former av diabetes mellitus.
 3. Njursjukdomar.

Laserförångning

Detta är en modern teknik för att ta bort prostata adenom, vilket gör det möjligt att undvika många komplikationer. Det kan administreras till patienter som har problem med blodpropp.

Instrumentet för avlägsnande av adenom sätts in genom urinledaren. Under proceduren med användning av en laser, sker förångning av patologiska vävnader. Samtidigt förseglas de drabbade kärlen, vilket bidrar till att eliminera blödning.

Processen för att utföra operationen övervakas av en kirurg på en särskild bildskärm. Det är lämpligt att använda lasern i fallet då adenomets storlek ligger inom intervallet 60-80 cm. Om dess storlek överstiger 100 cm, kombineras laserförångning med transuretral resektion.

Avlägsnande av prostata adenom med en laser har sådana fördelar:

 1. Hög effektivitet i behandlingen.
 2. Inga allvarliga skador.
 3. Förmågan att undvika komplikationer (blödning, sexuell dysfunktion efter borttagning av adenom etc.).

Laserförångning av prostata adenom

 1. Operationen kan utföras på poliklinisk basis.
 2. Kort rehabiliteringsperiod.
 3. Möjlighet att hålla patienter med blödningsstörningar.

Metoden har emellertid också negativa aspekter:

 • För avlägsnande av prostata adenom tar mer tid än för endoskopisk borttagning.
 • Inte alla kliniker har den utrustning som behövs för operationen.

Laparoskopisk borttagning

Denna metod för att avlägsna adenom anses inte bara minimalt invasiv men också effektiv. För att införa de nödvändiga verktygen utförs flera små snitt. Under operationen ser kirurgen på bildskärmen.

För att ta bort tumören används en ultraljudskniv. Efter operationens slut sätts en kateter in i urinledaren, vilken avlägsnas efter 6 dagar.

Laparoskopisk avlägsnande av prostata adenom

Fördelarna med denna metod kan kallas:

 1. Minimalt trauma.
 2. Hög effektivitet.
 3. Liten blodförlust.
 4. Möjlighet att utföra vid detektering av adenomer av stora storlekar.

komplikationer

Operationen att avlägsna prostata adenom åtföljs ibland av komplikationer, bland vilka oftast förekommer:

 • Blödning från vävnader som skadas vid avlägsnande av adenom.
 • När man utför manipulationen krävs tvättning av blåsan med en vätska som kan komma in i kärlbädden.

Sannolikheten för komplikationer beror på varaktigheten av operationen. Den tid det tar att göra det direkt beror på storleken på prostata.

Vilka komplikationer kan inträffa efter transuretral resektion av prostata? Titta på videon nedan:

Efter operationen kan patienten uppleva sådana komplikationer:

 1. Förekomst av urininkontinens.
 2. Ärrbildning i urinröret.
 3. Brott mot sexuell funktion, upp till utvecklingen impotens.

Enligt statistiken, ca 2% efter kirurgisk borttagning av adenom, hänvisar vi till doktorn på grund av komplikationer. Cirka 5% behöver en andra operation.

Dessutom finns det möjliga följder av operation för att ta bort prostatacenomen:

 • Urinfistelens utseende.
 • Urinläckage.
 • Infektion i såret.
 • Brott mot sexuell funktion. Efter en öppen eller transuretral operation finns ofta en "torr orgasm", där det inte finns någon utsöndring av spermier.

Effekt på styrka

Runt prostatakörteln är en kapsel med nervändar fäst vid den, vilket påverkar erektion. Om dessa nervändar skadades under borttagandet av adenomen, kan en man ha en försämrad effekt, upp till impotens.

Prognosen för patienten kommer att bero på tekniken för kirurgisk ingrepp. Patienterna med minimalt invasiva operationer har högsta chans att upprätthålla normal styrka, vilket möjliggör att nervändarnas integritet upprätthålls. Bevarandet av den reproduktiva funktionen påverkas också av närvaron av en malign tumör (karcinom), som har spridit sig till nervändarna. Ibland redan under operationen avslöjar kirurgen denna bildning på nervplexuserna. I det här fallet är de helt raderade.

Carcinom (cancer) i prostatakörteln är en malign tumör som utvecklas i prostatakörteln.

Postoperativ rehabilitering

I den postoperativa perioden efter avlägsnande av prostataadenom är det viktigt för patienten att observera alla recept från den behandlande läkaren. För att göra detta behöver du:

 1. Regelbundet genomgå undersökning.
 2. Balanserad ät och helt eliminera från kosten stekt, kryddig, salt rätter och rökt mat.
 3. Drick mycket vatten.
 1. Undvik fysisk aktivitet eller plötsliga rörelser.
 2. För att förhindra utvecklingen av en smittsam process kan en antibiotikabehandling förskrivas till patienten.
 3. Avvisa från sexuell intimitet i 1,5-2 månader.
 4. Att leda en hälsosam och aktiv livsstil. Varje dag, ta promenader i frisk luft.
 5. Utför särskilda övningar som läkaren ska visa.

Kostnaden för operationen beror på typen av ingrepp.

Tabell 1. Priser på operation för att avlägsna prostata adenom

Patientrecensioner

Efter att ha studerat yttranden från patienter som mötte behovet av en operation för att ta bort adenom, kan det noteras att de är väl tolererade. Konsekvenserna kan bero på typen av kirurgisk ingrepp:

 • Efter att ha genomfört en överdriven adenomektomi är rehabiliteringsperioden den längsta. Det finns också en risk för att utveckla olika komplikationer (urininkontinens, nedsatt potens, retrograd ejakulation, etc.).
 • Transuretral resektion åtföljs av möjligheten till samma komplikationer som det traditionella avlägsnandet av adenom, men den tid som krävs för återvinning är lite kortare.
 • Efter enukleation rapporterar vissa män en överträdelse av sexuell funktion. Vid det inledande skedet kan det finnas problem med retention av urin. Ibland är det möjligt att utveckla blödning eller ejakulation i blåsan.
 • Efter laserförångning finns vanligtvis inga obehagliga konsekvenser. Samtidigt märker män efter borttagning av adenom förbättring inte bara urinering, men också erektil funktion.
 • Laparoskopi har minimala negativa konsekvenser. I de flesta fall normaliseras processen för urinretention inom de första 6 månaderna efter avlägsnandet av adenomen.
 • Avlägsnande av neoplasma genom embolisering avslöjade inte några negativa konsekvenser. Män rapporterar att urinering snabbt återgår till normalt.

Operationen, under vilken prostataadenomen avlägsnas, blir ofta det enda sättet att bli av med patologin. Det finns flera alternativ för att genomföra det. Välj den bästa kan bara en läkare.