Huvud
Strömförsörjning

Hur korrekt att dechiffrera spermogrammu

Minska reproduktionskapaciteten hos den manliga befolkningen - ett problem som inte sugits från fingret av medicinska personer, försöker "skära" pengar på blygsamma patienter. Nej, det är helt rättvist. Därför en artikel om hur man korrekt läser ett spermogram, dvs. kvantitativ och kvalitativ analys av ejakulatet (det vill säga spermier) kommer, som de säger, "i venen".

Hur man tar spermogram?

Förberedelse för leverans av spermogram

Spermogram leverans

Själva proceduren att "skaffa brandfriktion", jag, med ditt tillstånd, kommer jag inte att beskriva. Jag kommer bara att observera att ejakulatet samlas i ett sterilt plastprovsrör och transporteras till platsen för studien, d.v.s. i laboratoriet i byxan eller i handen (det är nödvändigt att behålla kroppstemperaturen).

Sperma - är inte något permanent: dess sammansättning beror på olika faktorer, såsom: funktionell och psyko-emotionell tillstånd av kroppen, kost, läkemedel. I detta avseende är en analys långt ifrån en indikator. Och om i ditt spermogram "det finns inget liv", då är detta inte en ursäkt för att färga huvudet med aska, tk. Det är nödvändigt att göra minst ett "kontrollskott" i provröret. Vanligtvis ges 10 dagar för att ladda batterierna.

Hur man avkänner spermogram

Volym av ejakulat

En annan nyans: det är mycket viktigt att montera allt ejakulat i provröret, speciellt den första delen av det, vilket är den rikaste i spermatozoa. Om detta inte fungerade, göm inte ditt misslyckande från läkaren.

Likriktningstid

Här spelar bestämmande roll av viskositeten hos ejakulatet. Spridningsintervallet ligger mellan 10 och 40 minuter. Om mer - då finns det problem med prostatakörteln.

I händelse av färg är det inte nödvändigt att störa särskilt: denna indikator är för vagt tolkad. I detta sammanhang får han inte en så viktig diagnostisk roll. Det är snarare en hyllning till tradition. Det enda värt att uppmärksamma är den rosa skuggan av ejakulatet, vilket signalerar närvaron av röda blodkroppar i den.

surhet

För sperma är normal en svagt alkalisk reaktion, när pH är mellan 7,2-7,4. PH-värdet bidrar till att bestämma förekomsten och lokaliseringen av inflammatoriska foci i reproduktionssystemet. Ett förhöjt pH indikerar inflammation i prostatakörteln och seminala vesiklar och en sänkning (upp till 6,5) - om blockering av excretionskanalerna hos sistnämnda.

Antal spermier

Det definieras i 1 ml ejakulat. Räkningen här går till miljoner. Normen är 20-60 miljoner i 1 ml ejakulat. Förresten kan låg koncentration av spermatozoa kompenseras av ökad motorisk aktivitet.

Spermiogramparametrar: norm och patologi

Spermobilitet

Till spermier kunde anses normala, måste den uppfylla ett av två villkor: ett antal linjär-motila spermatozoa (A + B) bör vara 50% eller spermier av A måste vara 25%.

Spermagglyutinatsiya

I det viskösa, inkompatibla ejakulatet kan fenomenet spermatozoalimning förekomma-agglutination. Det är uppenbart att det är svårt att prata om möjligheten till befruktning, om spermierna limmade ihop. Detta observeras, till exempel med kronisk prostatit eller inflammation av sämsta vesiklar - vesiklar. I normal sperma bör agglutination inte vara.

Förekomsten av antisperm antikroppar

Med vissa immunförsvar i kroppen kan utvecklingen av antikroppar mot sina egna spermatozoer börja, vilket i kombination med dem hindrar deras framsteg i ägget. Således kan närvaron av sådana antikroppar förklara infertiliteten hos hanen.

Mikroskopi av ejakulat

Vad kan ses under ett mikroskop i normal sperma? Amyloid-kroppar, spermatogena epitelceller, lecitindroppar och ett minimum av leukocyter (0-3). Om de vita blodkropparna är större än detta värde, plus slem finns i ejakulatet, är detta en markör för närvaron av en inflammatorisk process. Erytrocyter i ejakulat bör inte vara.

Onormala spermier

Man bör inte tro att alla manliga spermatozoa är "stiliga", allt som för val. Det här är inte så: bland dem kan du hitta många "tadpoles" med olika defekter. Till exempel med ett krökt huvud, eller till och med utan ett huvud. Det finns spermier med två svansar. Det finns inget dödligt här, i någon människas semestra finns sådana "freaks". Frågan är i deras nummer. Andelen onormala spermatozoer bör inte överstiga 50% av deras totala antal.

Resultat spermogrammy - diagnos av en läkare

 • Normozoospermia - ejaculate "med heder" motstod alla tester.
 • Oligozoospermia - spermatozoa är få - mindre än 20 miljoner i 1 ml.
 • Teratozoospermia - ett stort antal spermatozoa med ett onormalt huvud och svans (mer än 50%).
 • Astenozoospermi - låg rörlighet under normal form och spermieantal (under dessa två faktorer, som jag skrev lite tidigare i kapitlet "Mobility sprematozoidov").
 • Oligoastenoteratozoospermi är en kombination av de tre ovan nämnda abnormiteterna.
 • Azoospermi - fullständig frånvaro av spermier i ejakulatet.
 • Aspermi är den fullständiga frånvaron av spermier.

Och till sist konstaterar jag än en gång att för att överlämna ejakulatet - inte ett fält att korsa. Kvaliteten på spermier beror till stor del på individens livsstil. Rökning och speciellt alkohol är skadliga för henne. Detsamma kan sägas om ett antal droger, till exempel vissa antidepressiva medel, lugnande medel, antihypertensiva läkemedel (i synnerhet - klonidin), neuroleptika.

Avkodning av spermogrammi

Spermogram - analys av ejakulatet (spermier). Detta är den enda studien för att bedöma fertiliteten hos män. Dessutom visar spermogrammet närvaron eller frånvaron av problem med bäckenorganen. I den här artikeln kommer vi att förklara hur man kan avkoda spermogrammet.

Vad visar spermogrammet?

Så har du i dina händer en form med resultaten från analysen av spermogrammet. Om du mår bra, led en hälsosam livsstil, och även om du har passerat ejakulatet för analys med iakttagande av alla krav, har du rätt att förvänta dig ett bra spermogramresultat. Normalt är spermogramindikatorer följande:

Dechiffrera analysen av spermogrammet görs vanligtvis av en androlover. Men de flesta män skulle vilja veta hur man läser spermogrammet självständigt, utan att vänta på hjälp av en specialist. Låt oss se vad analysen av spermogrammet visar.

Volym av ejakulat brukar vara 3-5 ml. En minskning av denna indikator indikerar en otillräcklig funktion hos prostata och andra gonader. Skyll på allt, som regel, ett lågt innehåll av manliga könshormoner i blodet. Överdriven spermievolym är ibland förknippad med prostatit och vesikulit.

Spermier flytande tid - Upp till 1 timme. Ökningen i denna tid kan vara en följd av kronisk prostatit eller vesikulit. Ökad kondensationstid minskar dramatiskt sannolikheten för uppfattningen.

Färg av spermier i norm kan vara vit, gråaktig eller gulaktig. Ejakulat av en röd eller brun nyans indikerar eventuella skador på könsorganen, beräknad form av prostatit, kroniska blåsor.

Väteindexet (pH) är 7,2-7,8, det vill säga sperma har en något alkalisk miljö. Avvikelsen kan vara associerad med prostatit eller vesikulit.

Antal spermier bör vara minst 20 miljoner i 1 ml sperma och minst 60 miljoner i den totala volymen ejakulat. Låg koncentration av spermatozoa (oligozoospermi) indikerar problem i testiklarna.

Spermobilitet - En av de viktigaste indikatorerna för spermogrammet. Enligt deras rörlighet är spermieroser uppdelade i följande grupper:

 • grupp A - snabb, flytta rakt;
 • grupp B - långsam, rör sig rakt;
 • grupp C - långsam, flytta från sida till sida eller i en cirkel;
 • grupp D är fixerade.

Spermatozoa av grupp A bör vara minst 25% och spermatozoa av grupp A och B - mer än 50%. Reducerad spermierörlighet (astenozoospermi) kan bero på sjukdomar i de genitala körtlar, giftiga och termiska testikulära lesioner.

Spermatozoa morfologi återspeglar andelen normala spermatozoa (de borde vara mer än 20%), som är kapabla till befruktning. En liten mängd av de normala former av spermier (teratozoospermia) kan bero på giftiga eller strålningsskada könsorganen och inflammatoriska sjukdomar.

Agglutination, eller limning av spermatozoa med varandra, är normalt frånvarande. Utseendet av agglutination indikerar ett brott mot immunsystemet, liksom möjliga kroniska inflammatoriska processer.

leukocyter kan förekomma i ejakulat men högst 1 miljon / ml. Överskott av denna indikator är ett tecken på inflammation i bäckenorganen.

erytrocyter i sperma bör inte vara närvarande. Deras utseende - ett tecken på trauma, tumörer, reproduktiva organ, kronisk prostatit eller vezikulita.

slem i sperma bör inte vara närvarande. En stor del av slem talar om en inflammatorisk process.

MAR-test eller detektion av antispermatika (ASA, eller ACAT), Det utförs vid den expanderade analysen spermogrammy. Dessa antikroppar mot spermatozoa kan produceras både i hanen och i den kvinnliga kroppen, vilket orsakar infertilitet.

Dåliga resultat spermogrammy - vad ska man göra?

Först och främst oroa dig inte: absolut förändras alla indikatorer över tiden. Och det finns möjlighet att förbättra resultaten. Därför måste spermogrammet tas minst två gånger med ett intervall om två veckor.

Spermogram: norm och avkodning. FULL BESKRIVNING!

Om vilka indikatorer som ska innehålla sperma (normalaför en frisk man), läs vidare.

Varför tar de semenanalys?

på Resultat av spermogramDu kan bedöma tillståndet hos hanehälsan, identifiera prostatit och andra infektionssjukdomar. Om du har försökt att få barn under lång tid, men för tillfället, till ingen nytta, kommer orsakerna att hjälpa till att lära analys av ejakulat påantal spermier och andra indikatorer. infertilitetspermiogramresultat Hjälp läkaren att föreskriva effektiv behandling.

Spermogram: leveransregler

På rekommendation av WHO (Världshälsoorganisationen)spermogram leverans bör genomföras av onanering, och inte genom avbruten samlag eller på något annat sätt. Att ge upp sig spermieranalys, I laboratoriet utrustade de ett speciellt tilldelat rum. Dörren i den är stängd från insidan. För att göra det lättare att skicka analys av ejakulat, I rummet finns tidningar av erotiskt innehåll.

Om du tilldelas ett spermogram förutsätter överlämningsreglerna 3-4 dagars träning:

1) dricker inte alkoholhaltiga drycker, inklusive öl;

2) har inte sex

3) Besök inte bastur, bad, eller ta varma bad.

upprepad spermogram leverans förutsätter genomförandet av samma regler.

Att korrekt bedöma spermiogramresultat, Du måste returnera det flera gånger. Om efter den första leveransen av spermogramet sa läkaren det spermogram fattig, Förtvivlan inte. Vid omprövning sperma kan ha andra egenskaper. Ändring av dessa egenskaper kan i allmänhet påverka tolkningen avkodningspermogram.

Vad är retrograd ejakulation?

Ibland händer det att en man känner en orgasm, men det finns ingen sperma. Faktiskt hände utlösning i urinblåsan. Denna process kallas retrograd ejakulation. I det här fallet är det möjligt att skicka en analys av urin, kanske finns det kvar i densperma.

Spermogramanalys: medicinska termer

Att beskriva spermier använder läkare sådana villkor:

azoospermi - ingen hittades i ejakulatet sperma;

akinozoospermiya - Spermierna är helt obevekliga.

antisperm antikroppar(ACAT eller ACA) - antikroppar, som kroppen producerar mot spermatozoa

astenozoospermi - otillräckligt mobila spermier (kategori A<25% или А+В<50%);

gemospermiya - ejakulat innehåller erytrocyter

leukocytospermia - ökat antal leukocyter (mer än 1 miljon / ml);

nekrozoospermiya - Det finns inget boende sperma;

zoospermia - Det finns några avvikelser från normen, men de påverkar inte befruktningen.

normospermia - alla indikatorer sperma i normen;

oligozoospermia - indikerar en liten antal spermier (koncentration mindre än 20 miljoner / ml);

oligospermi - otillräcklig mängd spermier (mindre än 2 ml)

theratozoospermia - Ett ökat antal onormalasperma (mer än 50%).

Spermograms normer

normSperma bedömning

Likriktningstid

10-60 minuter

volym

2,0-6,0 ml

Väteindexet (pH)

7,2-8,0

färg

vitgrå, mjölkaktig, gulaktigfärg av sperma

Antal spermier i ejakulat

40-500 miljoner

leukocyter

högst 1 miljon / ml

erytrocyter

ingen

slem

saknasBedömning av spermier

Koncentration (antalet spermier i 1 ml)

20-120 miljoner / ml

Aktiv rörlighet (kategori A)

mer än 25%

Svag (kategori B) A + B

mer än 50%

Lite mobil (kategori C)

mindre än 50%

Fast (kategori D)

inte mer än 6-10%

Korrekt morfologi

mer än 50%

agglutination

ingen

MAR-testet

mindre än 50%

Vissa tror det normospermia och zoospermia Är samma sak. Det är faktiskt inte så. Med normozoospermia, några indikatorer, såsom utspädning ejakulat, pH eller viskositet kan variera något från norm. Detta påverkar inte befruktningen.

Avkodning av spermogrammi

Tidpunkt för flytning av ejakulat

zoospermia innebär utspädning av spermier inom 10-60 minuter efter utlösning.

Under utbrottet är spermierna i ett visköst tillstånd. Efter ett tag är enzymerna i prostatakörteln som finns i fröet flytande det. Men om sperma Det später inte ut, det indikerar att prostatakörteln är trasig. Följaktligen är den kemiska sammansättningen av spermier felaktig. Detta påverkar spermierotilitet och på deras förmåga att impregnera ett ägg. På grund av brist på utspädning kan det finnas ohälsosamma indikatorer motilitet hos spermier.

Väteindexet (pH)

efter utlösning spermier kan dö i skedenas sura miljö. att sperma kan impregnera ett ägg och säkert passera denna "barriär", behöver han skydd. Detta ärhalvvätska: det minskar slidanas surhet och spermierna kan "leva" till livmodern.

Om alla parametrar i spermogrammet är normala, utöver pH, indikerar detta inte några avvikelser. Men tillsammans med andra egenskaper kan det påverka diagnosen.

vid azoospermi ett sänkt pH indikerar att ejakulatoriska kanaler är igensatta.

normospermia - 2,0-6,0 ml sperma.

Otillräcklig mängd ejakulat innehåller en litenantal spermier. Om analysen visar att du haroligospermi, det vill säga när ejakulation tilldelas otillräcklig mängd spermier (mindre än 2 ml) kan detta orsaka infertilitet.

liten spermiervolym kan inte permanent skydda spermatozoa från slidanas sura miljö och "bryta" sig till livmodern.

För att bekräfta diagnosen oligospermi måste du ge uppspermieranalys flera gånger. Även om volymen för första gången var mindre än 2 ml, är det ingen anledning att oroa sig för.

Om utlösning du har mer än 6 ml sperma, uppkomsten accelererar inte. Det faktum att i slidan är placerad ca 5 ml sperma. Om du ejaculerar mer, extra ejakulat följer och deltar inte i loppet "Vem är den första."

Vilken typ av färg av sperma i en frisk man?

Vitgrå - spermier färg i de flesta fall (normospermia).

Gulaktig, mjölkaktig eller vitmjölk - denna färg av spermierna ligger också inom ramen för normen (zoospermia). Ovanstående nyanser indikerar inte närvaron av abnormiteter. WHO rekommenderar att varken färgen på spermierna eller dess lukt beaktas.

Men i vissa laboratorier registreras fortfarande denna egenskap.

Så, rosa spermier färg talar om ökad mängd erytrocyter i ejakulatet (gemospermiya). Med hemospermi kan det finnas en brunaktig skugga av semen.

transparentspermier färg pekar på azoospermi (semen innehåller inte spermatozoa).

Normospermi föreslår deras frånvaro och normozoospermi - högst 1 miljon / ml.

Spermanalys kan visa det halvvätskainnehåller en liten mängd vita blodkroppar. Om deras koncentration är mindre än 1 miljon / ml är detta normalt. Ökat antal leukocyter (leukocytospermia) indikerar inflammation i prostata eller seminala vesiklar.

När diagnostiseras normospermia De borde inte vara i sperma.Spermogram fattig, om din sperma innehåller röda blodkroppar.hematospermi när spermogrammy ofta observeras vid trauma, tumör eller inflammation i prostata. Blodskarlett i sperma (falsk hemospermi) indikerar ett trauma eller en sjukdom i urinröret.

vid hemospermia semen brun eller mörkröd färg. när utlösning tillsammans med fördelningen av spermier av sådana nyanser, detta är ett tecken på allvarliga sjukdomar i reproduktionssystemet. Orsaken kan vara inflammation i urinblåsan, vesiklarna eller prostata.

Hos äldre män gemospermiya kan vara ett symptom på prostatacancer. Nyligen genomförda studier har visat ett samband mellan hematospermi och prostatacancer: 14% av patienterna med hematospermi hade cancer.

Hemospermi kräver en individuell behandling. I detta fall tar läkaren hänsyn till patientens ålder, varaktigheten av symtom på hemospermi och hur ofta de ser ut.

Om det finns slem i spermierna, om diagnosen normospermia Du kan inte prata. när åtmin sædutlösning innehåller slem, detta är ett tecken på inflammation i könsorganen.

Vagas sura miljö dödar och sedan en liten antal spermier, som frigörs genom utlösning. Följaktligen har de inte tid att komma till livmodern vid liv. Låg koncentration av spermatozoa (oligozoospermia) kan vara orsaken till infertilitet.

vid azoospermi, antalet spermatozoa är lika med noll.

Native sperma (obehandlad) kan innehålla sperma fyra kategorier:

Om sperma rör sig rätlinjigt och passerar mer än hälften av sin egen längd per sekund (ca 0,025 mm / s), den är klassificerad i denna kategori. Ungefär hälften av alla spermier i grupp A är friska och unga spermier som nyligen bildats i testiklar.

B-kategorin avser spermier om den rör sig i rät linje, men hastigheten är mindre än 0,025 mm / s. Som regel medutlösning deras 10-15%. Dessa spermatozoer är antingen åldrande eller med en störd struktur.Minskad motilitet hos spermatozoa kan associeras med långvarig avhållande från kön.

Om sperma roterar på plats eller i en cirkel registreras den i kategori C. Deras nummer är vanligtvis från 5 till 15%.

I denna kategori, hur många spermierflyttar inte alls (azoospermi). Cirka 50% av alla spermatozoa i grupp D är gamla spermier, som antingen har dött eller dör.

Även om du är helt frisk och du diagnostiserasnormospermia eller normozooospermia, spermaanalys kan identifiera spermier av alla fyra grupper.

Om du har akinozoospermiya, Det är nödvändigt att ta reda på vad som är inblandatimmobilitet av spermatozoa. För detta används eosin. I denna beredning död sperma den är rödfärgad: dess skal förstörs snabbt och eosin tränger lätt in i den. I en levande spermatozon kan eosin inte tränga in. Om spermierna inte fläckar och inte rör sig, indikerar detta att spermiernas morfologi är bruten.

Ibland med ejakulation är alla spermier döda - det här ärnekrozoospermiya. Det kan vara falskt och sant. Orsaker till det sanna nekros osmos tills slutet inte är klart - det kan inte botas. Med partiell nekros av levande spermatozoa, mindre än 20%.

Om efter flera Spermogram transkript läkarmottagningar nekrozoospermiyu, Ett sådant gift par rekommenderas antingen genom adoption eller genom artificiell insemination av givarsperma.

För att utesluta infertilitet är det viktigt att veta, hur många spermier ha en korrekt och oregelbunden struktur (morfologi). Onormala spermier (med oregelbunden struktur) rör sig långsammare och har en lägre svansfrekvens. För att identifiera onormala spermier, en färgad smet och obehandlad - inhemsk sperma.

Agglutination av spermatozoa - Det här är deras limning. Ett annat namn för denna process - spermagglyutinatsiya. Det indikerar inflammation i könkörteln, immunförsvar. Med agglutinering av spermatozoa kan du i de flesta fall förstå ett barn naturligt. menspermagglyutinatsiya nästan alltid minskar rörelsen för manliga könsceller.

ACAT Är immunoglobuliner (proteiner) i grupperna A, M och G.Antisperm antikroppar orsaka ensperma fast ihop med en annan. ACAT formad i kroppen, både män och kvinnor.

ACAT kan orsaka infertilitet. Om sperma sammanslagna medACAT flagellum, rör sig långsammare, om huvudet inte kan befrukta ägget. Att identifiera dem i ejakulatet använder de oftast MAR-testet (i översättning från engelsk blandad immunglobulinreaktion - "reaktionen av immunglobuliner vid blandning"). Om ianalys av spermogram I MAR-testet är det noll, vilket betyder att du inte har detekterat ACAT.

Orsaker till spermatozoas immobilitet

Om oändlighet eller mycket låg spermobilitet, dess orsaker kan vara:

 • alkoholhaltiga drycker;
 • täta underkläder;
 • könsorganssjukdomar;
 • rökning (tobak, ***, etc.);
 • intima smörjmedel;
 • vitaminbrist;
 • stress.

 • Låg mobilitet av spermatozoa kan kopplas till fel struktur, som har spermier.

 • Hur man ökar spermierotiliteten

  När kroppstemperaturen stiger och uppträderutlösning, där ökad rörlighetspermatozoa och vid rumstemperatur - minskad rörlighet sperma. i enlighet därmed, avkodning av spermogram beror direkt på villkoren för analysen. Om du gör analysen i ett rum med en temperatur på 10 ° C, då låg spermobilitetkommer även att ha ganska friska och unga manliga sexceller. Därför använder man för analysen i laboratorierna speciella termostater, som håller en temperatur nära kroppstemperaturen.

  En partners förmåga att bli gravid reduceras signifikant om läkaren diagnostiseras astenozoospermi. Men även när det finns en ökad rörlighet hos spermier, Det här är inte en garanti för 100% graviditet.Hur man ökar spermierotiliteten, Läkaren kommer att berätta för dig. Att göra händer förbättring av spermatozoas rörlighet, antioxidantkomplex som binder fria radikaler i kroppen.

  Engelska forskare försökte räkna ut hur öka spermierotiliteten. I BBCs erfarenhet deltog flera män, som i två år inte kunde tänka sig ett barn. efter spermogramanalys män diagnostiserades theratozoospermia, det är ett stort antal onormala spermier. I deras spermier observerades ocksålåg spermobilitet.

  Nutritionist har utvecklat ett näringssystem med ett stort antal antioxidant vitaminer för deltagarna i experimentet. Varje morgon och kväll drack män ett glas frukt- eller grönsaksjuice. På tre månader, med de upprepadeanalys av spermier ämnen, specialister observeradeökad rörlighet hos spermier.

  Efter sex månader från experimentets början försvann männen inte bara immobilitet av spermatozoa - En partner till en av dem blev till och med gravid. på spermogramresultatspecialister observeradeförbättring av spermatozoas rörlighet på alla deltagare av erfarenhet.

  I slutet av studien avslutade forskare från England: när man tar antioxidant-vitaminer förbättras inte bara spermatozoas morfologi, men det finns en ökning av spermatozoas rörlighet.

  Om du inte vet, hur man ökar spermierotiliteten, rådfråga en läkare.

  Spermogram tolkning, norm

  Spermogramanalys är en diagnostisk indikator på överträdelsen av reproduktiv funktion på olika nivåer: subcellulär, cellulär, histologisk, organ.

  Med hjälp av resultaten av sperma analys och avkodning av produktionen av andra diagnostiska metoder, är det möjligt att mer tillförlitligt fastställa diagnos av sjukdomar hos människan, så - i god tid för att påbörja behandlingen och förhindra utvecklingen av farligare variant avvikelser i anatomiska strukturer i reproduktionssystemet män.

  Om du redan har resultat av spermanalys kan du dechiffrera dem med en räknare.

  Spermogram tolkning - kalkylator

  Vad är spermogramanalys?

  Om det finns misstankar om en överträdelse i genitourinaryområdet, kommer andrologen att föreskriva riktningen för analys av spermatozoa till patienten. Resultatet av analysen efter 1 timme kan patienten ta emot på händerna.

  Ur spermogrammet erkänns de kvantitativa och kvalitativa egenskaperna hos manliga sexuella celler, liksom de morfologiska egenskaperna hos spermatozoa.

  LÄS TEMA: När du ges tester för prostatit.

  Varför ger de analysen?

  Det primära syftet med spermogrammet är att visa den objektiva möjligheten för reproduktiva celler i fertiliseringen av oocyter.

  Ett sådant behov uppstår efter ett misslyckat försök till kvinnans graviditet som ett resultat av att bo tillsammans med en man i ett år.

  På grund av en enklare analys utesluts omöjligheten med befruktning med spermier av en förmodad normal äggstock hos män.

  Villkoret för analysen - sexlivet genomfördes av partners utan användning av droger mot befruktning.

  Vid patientens personliga önskan att ta reda på hans fertilitet (spermiernas förmåga att befruktas) utförs analysen av spermogrammet oavsett hans civilstånd.

  Obligatorisk analys av spermatozoa hanteras av män som väljer att bli spermadonatorer.

  Under barnets planering har den unga familjen rätt att genomgå tester med införandet av ett spermogram för att förutse barnets hälsa och möjligheten att utseendet förekommer.

  De urologiska praxis avvikelser från normen spermogrammy indikerar traumatiska processer i bäckenet, närvaron av smittämnen i organ, varicocele eller inflammation i prostatan.

  Leveransvillkor

  Av någon anledning, för spermaförsörjning är det nödvändigt att ta en hänvisning från en urolog eller andrologist.

  Om resultaten av spermogrammet skiljer sig från de andra diagnostiska testerna kan läkaren ordinera en andra studie av spermier.

  Leveransen av analysen kommer att kräva överensstämmelse med flera regler, vars brott kommer att innebära en snedvridning av parametrarna i spermogrammet och följaktligen svårigheter att differentiera sjukdomen:

  1. Under tre dagarsperioden borde patienten inte ha något samlag. Maximal sexuell avhållsamhet är 1 vecka. Både stasis av sperma och sperma, som ges i 1-2 dagar efter samlag, kommer att vara opålitligt.
  2. En vecka innan förväntad leverans av spermieanalysen borde en man inte ta drycker som innehåller etylalkohol.
  3. Konsumtionen av narkotiska, psykotropa, toxiska ämnen, tobaksrökning bör uteslutas från sju dagarsperioden på grund av påverkan av deras fysiska och kemiska index av spermier.
  4. Behandlingskursen efter en tidigare könsorganssjukdom och excretionssystem bör sluta i 10 dagar - 2 veckor före testet för spermogram. Samma period bör bibehållas efter en antibiotikabehandling.
  5. Inom 10 dagar efter avslutad behandling av virussjukdom kan dechifiering av spermogrammet också ge förvrängda resultat.
  6. Bastun, badtunnor, bastu och andra värmebehandlingar rekommenderas inte inom tio dagar.
  7. Mängden fysiskt arbete för några dagar före spermiernas analys måste vara optimalt och inte överstiga maximal utmattning.
  8. I avsaknad av terapeutisk behandling efter prostatakörteln, avstår de från att ta semenanalysen under en vecka.
  9. Innan du tar ut ejakulat är det förbjudet att använda intima geler i samband med innehållet i fettliknande ämnen i dem som snedvrider tolkningen av spermogrammet.

  Analysen av spermier är bättre att ta in en stationär medicinsk institution, där avkodningen av resultaten omedelbart utförs.

  Psyke alla män tillåter en klinik diagnostiskt förfarande, men tillåts i hemmet för att samla in sperma i en steril behållare, men temperaturen åtföljer processen för semin och transportera den bör ha ett snävt temperaturområde (25-36 grader).

  Sädtransport utförs av patienten själv och av kurirens kundtjänst i 1 timme vid den angivna temperaturen.

  Behållaren med uppsamlad sperma levereras med en etikett, vilket indikerar efternamnet, namnet, patronymiken hos mannen, det exakta datumet och tidpunkten för insamling av spermier.

  Förfarandet för spermier i en klinisk institution sker under onanering. För att underlätta det är en man inbjuden att titta på en kort video eller välja ett favoritfoto i tidningen.

  Närvaron av en partner är möjlig, hennes deltagande i onani, men inte samlag, eftersom förändringar i den kemiska sammansättningen av kanterna i urinröret hos en man med vaginalt innehåll förändrar spermiernas kemiska sammansättning.

  För att samla sperma måste en man borra en plastbehållare i ett apotek eller använda en dispenserad behållare i en institution.

  Den viktigaste förutsättningen för användning av behållaren - avsaknad på ytan av mikroorganismer och kemikalier som kan förvränga resultaten av spermier dekryptering.

  Av denna anledning är kondomer med spermier inte lämpliga för efterföljande laboratorietestning.

  Kondens väggar har en intern beläggning för att underlätta friktionen av sexuell handling, men snedvrida den verkliga bilden av spermiernas tillstånd.

  För att samla sperma måste man samla alla sina delar: initiala, mitten och slutliga sekret.

  Om det inte är möjligt att samla ejakulatet efter proceduren av onanering för laboratorieanalys, är det nödvändigt att samla all urin efter urinering och snabbt leverera den till laboratoriet.

  Processen för att bestämma resultaten (spermogrammet) slutar senast 2 timmar efter samlingen av spermier. Vid upptäckt av abnormiteter ordinerar läkaren en upprepad procedur för spermier.

  Avvikelser från normen efter återgivande av ejakulatet tjänar som grund för differentiering av patologi.

  Vad är retrograd ejakulation?

  Ibland kan en man känna en komplex av känslor i form av orgasm, men ejaculationen förekommer inte.

  I detta fall utsöndras spermierna i blåsan och i nästa urinering, efter orgasmen detekteras spermier.

  Ett liknande fenomen i medicin kallas retrograd ejakulation. Spermogrammet kan dechiffreras om urinen analyseras för parametrar som är karakteristiska för analysen av spermier.

  Villkor du behöver veta

  Dekoderingsspermogrammen tillhör andrologistens kompetens. Om en man uttrycker viljan att förstå sin egen analys självständigt, måste han lära sig ett antal terminologiska egenskaper hos spermier och spermier.

  EYAKULATENS VOLYM. Det är normalt för män från 3 till 5 ml. Överskott av spermiervolymen indikerar patologier av inflammatorisk karaktär i prostatakörteln eller sämre vesiklar.

  Du ska inte smickra dig själv om att överskrida den manliga funktionen, ofta i ejakulatet, en extra volym består av purulenta massor.

  Den nedsatta volymen av ejakulatet eller dess fullständiga frånvaro indikerar en minskning av testikelns hormonella funktion.

  Med hormonell analys av blod avslöjas en minskning av androgener, i synnerhet testosteron.

  I spermogrammet betecknas den låga volymen ejakulerande, som inte överstiger 2 ml, med beteckningen "oligospermi".

  TIDLIGARE INDIKATORER. Tiden för spontan flytning av sperma är inte mer än 1 timme. Att minska tiden för utspädning av ejakulatet skapar en grund för att kontrollera patienten för prostatit i kronisk form eller vesikulit.

  Med otillräcklig snabb spädning av spermier ökar risken för dålig spermiecells förmåga att befruktas.

  EYAKULERA FÄRG. Vanligtvis vitaktig, gulaktig eller något gråaktig.

  Färgförändringen i riktning mot en rödaktig eller brunaktig nyans indikerar konsekvenserna av en prostataskada, närvaron av koncentreringar i excretionskanalerna i körteln eller vesikulitflödet i kronisk form.

  Yt-alkalisk miljö i ejakulatet. Det ligger inom pH-intervallet 7,2-7,8.

  Om pH-värdet avviker från en sida av normen, misstänks en inflammatorisk process i körtlarna, vars hemlighet är sperma.

  Fullständigt frånvaro av spermatosoler. Har fått namnet azoospermia.

  Minsta koncentrationen av spermatozoa (mindre än 20 miljoner i 1 ml) kallas oligozoospermi.

  I avsaknad av levande spermatozoa i ejakulatet använd termen "necrozoospermia".

  SEMMATAZOIDS MOBILITET - huvudindikatorn för spermaanalys.

  Mobiliteten hos manliga gameter är kriteriet för att klassificera celler i grupper.

  1. Gruppen "A" inkluderar gameter med snabb hastighet och en direkt rörelsebana.
  2. Gruppen "B" innefattar spermatozoer med en direkt rörelsebana, men långsam hastighet.
  3. Grupp C består av zigzag-rörande spermatozoa med långsam hastighet.
  4. Den sista D-gruppen innehåller spermatozoa utan tecken på rörelse med en bana, deras progressivitet är oscillerande.
  5. Sammantaget anses koncentrationen av mer än ¾ spermatozoa i grupperna A, B och C som normal.

  När koncentrationen av grupp D sperma över en fjärdedel av den totala (astenozoospermi) kräver ytterligare undersökning för lesioner testikulära interstitiella vävnads termiska, toxiska och inflammatoriska processer.

  Det extrema fallet av asthenozopermi är akinozoospermi (det finns inga rörliga spermier).

  EXTERN UTANSTÄLLNING AV SPERMATAZOIDER - En parameter av deras förmåga att befrukta ägg.

  Som ett resultat, kan den generamutationsformen spermier undergå transformation: huvudet är gaffelformat, långsträckt akrosom, svans och hals gamet tar fula avvikelser.

  Sådana spermatozoa är dömda ihjäl i processen att inte överleva kampen för existens.

  I medicinsk cytologi kallas ormen av spermatozoa teratozoospermi.

  Orsakerna till morfologiska missbildningar av spermatozoa reduceras till ett komplex av mutagena faktorer: joniserande strålning, exponering för vissa kemikalier etc.

  GLÖDNING AV SEXUELLA CELLER - agglutination, under normala förhållanden är mannen frånvarande.

  Detekteringen av agglutination indikerar en immunförstöring eller en långvarig inflammatorisk process i kronisk form.

  Formella element i spermierna borde inte vara. Innehållet i röda blodkroppar är inte tillåtet även i spårform. Koncentrationen av leukocyter i normen överstiger inte 1 miljon i 1 ml.

  Närvaron av ett större antal leukocyter (leucocytospermia) ger anledning att anta närvaron av inflammation i urogenitalorganen, närvaron av röda blodkroppar (gemospermiya) indikerar överförs prostataskador, inflammation i prostata och sädesblåsor kronisk typ cancer.

  Slem i ejakulatet indikerar en flödande inflammatorisk process i prostatakörteln.

  Utökad sperma avskrift ger en indikation på annan orsak till infertilitet patienter, manligt och kvinnligt: ​​närvaro och kvantitet av spermier kroppar.

  Identifiering av antikroppar mot spermatozoa vid medicinsk diagnos kallades MAR-test.

  Om det inte finns några abnormiteter i spermier från normen, gör labtekniker slutsatsen "NORMOSPERMIA".

  Spermograms normer

  Absolut hälsosam man inom geniturinär sfär kan betraktas som laboratoriernas slut på normospermi.

  När zoospermia fysikalisk-kemiska indikatorer av ejakulatet kan vara ett brott av viskositet, syra-bas balans och kondensering perioden.

  Även om små avvikelser kan uppstå med många faktorer som inte påverkar spermatosos fertiliseringsegenskaper, exempelvis livsmedlets natur och den kemiska sammansättningen av maten som konsumeras.

  Betydande avvikelser i ejaculatets kemiska och fysiska parametrar medför avvikelser i spermiernas cytologiska egenskaper.

  Normalt spermogramm kan skilja sig från olika delar av världen. Därför föreslår Världshälsoorganisationen genomsnittliga normer som samlats in under statistiska studier av normerna i olika länder.

  Därför har laboratoriet där spermiogrammet analyseras ha rätt att ta de föreslagna WHO-siffrorna till grund och göra ett ändringsförslag baserat på de genomsnittliga indikatorerna för sin bostadsort.

  Hur är utskrift av spermogrammet

  Många indikatorer på både det fysikalisk-kemiska tillståndet av spermierna och dess cytologiska egenskaper är inbördes samband och ger en fysiologisk motivering för antagandet om en regelbunden avvikelse.

  Således innebär låg hastighet hög viskositet kondensering av ejakulatet, där spermierörlighet är reducerad, d.v.s. Den normala balansen mellan spermatozoernas fördelning av grupper förstörs.

  Dekodning av spermogram sker i 2 steg:

  1. Makroskopiska (fysikalisk-kemiska indikatorer);
  2. Mikroskopiska (cytologiska egenskaper).

  I 2010, WHO klassificering av spermier i grupperna A, B, C, avskaffas D det ersattes av en ny systematiska kategorier: progressiv och icke-progressiv rörelse, gameter fortfarande.

  Trots att det är lätt att behärska kunskapen om att dechiffrera spermogrammet, kommer en läkare samråd att vara nödvändig för att bilda den rätta slutsatsen.

  Orsaker till spermatozoas immobilitet

  Med låg rörlighet eller absolut obeveklighet hos spermatozoa etablerar läkaren genom att samla in data med frågor till patienten och visuell inspektion av patienten en eller flera orsaker till avvikelsen i spermogrammet:

  • sjukdomar i reproduktionssystemet;
  • hitta en organism i en stressig situation
  • täta underkläder;
  • brist på en eller flera vitaminer
  • röka och ta droger
  • konsumtion av alkoholhaltiga drycker;
  • användningen av intima smörjmedel och geler;
  • medfödd patologi av utsöndring av morfologiskt deformerade spermatozoa.

  Hur ökar spermierotiliteten?

  In vitro-betingelser beror det faktiska cytologiska mönstret för rörlighet direkt på omgivande temperatur.

  Av detta skäl, för att uppnå ett tillförlitligt resultat, använder laboratoriet en termistolanordning som håller spermatemperaturen före och under analysen, vilket motsvarar den mänskliga temperaturen.

  Ett direkt samband mellan spermatozoas rörlighet och intaget av antioxidanter som finns i frukt och grönsaker har hittats.

  Testa volontärer med resultatet av spermogrammet "teratozoospermia" efter 6 månaders daglig konsumtion av grönsaks- och fruktjuicer ändrade sin egen diagnos till följd av en undersökning av "graviditet" make.

  Spermogram: norm och transkript

  Analysen av spermogrammet är en analys som andrologen föreskriver riktningen. Om du fått ett hänskjutande och du är intresserad av spermogram är forumet om människors hälsa osannolikt att vara användbart. Spermobilitet, antalet spermatozoer och andra indikatorer är medicinska egenskaper. Ska jag förlita mig på inlägget av medlemmarna i forumet om hälsa? Dedikerat till hur spermogram överlämnas kan forumet vara användbart vid val av laboratorium och klinik för människors hälsa - innan du börjar analysera läs recensioner om den valda honungen. institution.

  Om vilka indikatorer som ska innehålla ett spermogram (normen för en frisk man), läs vidare.

  Varför tar de semenanalys?

  Genom resultat spermogrammy är det möjligt att uppskatta en status för människans hälsa, för att avslöja en prostatit och andra infektionssjukdomar. Om du har försökt att ha en baby länge, men för tillfället kommer orsakerna att hjälpa dig att ta reda på analysen av ejakulatet på antalet spermier och andra indikatorer. Infertilitet resultat spermogramma hjälper läkaren att ordinera effektiv behandling.

  Spermogram: leveransregler

  På rekommendation av WHO (Världshälsoorganisationen), bör spermogramleverans göras av onanering, inte genom avbruten samlag eller på annat sätt. För att klara analysen av spermier, utrustade de i laboratoriet ett speciellt tilldelat rum. Dörren i den är stängd från insidan. För att underlätta analysen av ejakulatet finns det tidskrifter för erotisk innehåll i rummet.

  Om du tilldelas ett spermogram förutsätter överlämningsreglerna 3-4 dagars träning:

  • Drick inte alkoholhaltiga drycker, inklusive öl;
  • inte ha sex
  • Besök inte bastur, bad, eller ta varma bad.

  Re-spermogrammy förutsätter samma regler.

  För att korrekt utvärdera resultaten av spermogrammet är det nödvändigt att skicka det flera gånger. Om efter den första leveransen av spermogramet sa doktorn att spermogrammet är dåligt, förtvivla inte. I en andra analys kan spermier ha andra egenskaper. Förändringen av dessa egenskaper kan generellt påverka tolkningen av avkodningen av spermogrammet.

  Vad är retrograd ejakulation?

  Ibland händer det att en man känner en orgasm, men det finns ingen sperma. Faktum är att det fanns en utlösning i blåsan. Denna process kallas retrograd ejakulation. I det här fallet kan du klara urinprovet, kanske var spermatozoa kvar i den.

  Spermogramanalys: medicinska termer

  Att beskriva spermier använder läkare sådana villkor:

  • azoospermi - ingen spermatozoa finns i ejakulatet;
  • akinozoospermia - spermier är helt immobila;
  • antisperm antikroppar (ACAT eller ASA) - antikroppar, som kroppen producerar mot spermatozoa;
  • asthenozooospermia - otillräckligt rörliga spermatozoa (kategori A

  Vi båda började försöker bli gravid ett barn, och de problem som började med dem. Det är inte så, det är inte på det sättet, beskonchnye utredningar, undersökningar, min man är ganska ingen libido, enligt min mening, nej, kommit till slutsatsen att han behövde schmartprost - i allmänhet, i stället för det lyckliga paret är nu känner att vi har ett par personer med funktionsnedsättning med ett gäng ärftliga och förvärvade sjukdomar. Varför alla barn föds skadedjur och så lätt, och vi har med normal inkomst, inga dåliga vanor - så svårt.

  Spermogramanalys, avkodning av index, norm och avvikelser

  Sperma är det huvudsakliga genetiska materialet som är avsett för generering av avkommor. Naturen är mycket klokt, så att mäns sperma lagt en stor säkerhetsmarginal, särskilt när det gäller antalet spermier, men ofta kvaliteten på sädesvätskan är inte tillräckligt för att utforma ett barn. Analys och tolkning av spermogrammet kan avslöja dess "defekter".

  Varför behöver du ett spermogram?

  Modern medicin har lärt sig att djupt analysera sperma med många kriterier, vilket kommer att diskuteras nedan. Detta tillvägagångssätt underlättar snabb upptäckt av abnormiteter och underlättar snabb och noggrann behandling för att återställa fertiliteten.

  Huvudindikatorerna i analysen och avkodningen av spermogrammet är Spermatozoas rörlighet, deras totala antal och antalet levande men det finns fortfarande cirka 10-15 parametrar som kan påverka förmågan att bli barn.

  Förberedelser för spermaförsörjning för analys

  För att få exakta analyser som vittnar om de verkliga möjligheterna till en människas bördiga funktion har kriterier utvecklats förberedelse för leverans av spermogram.

  Antalet obligatoriska träningsplatser omfattar:

  • Sexuell abstinens för 3-5 dagar, och det rekommenderas inte ens att vara helt enkelt upphetsad
  • Eliminera total överhettning organism och i synnerhet den inguinala regionen i 1-2 veckor innan du lägger den på spermogrammet. Varma bad, bad, bastu är förbjudna, duschen ska tas varm, inte varm.
  • Avvisa alkoholhaltiga drycker i 1-2 veckor före analys.
  • Det är bra att få tillräckligt med sömn, utesluta tunga fysiska aktiviteter

  I allmänhet under denna period är det rekommenderat att byta till en sundare livsstil, för att eliminera eller minska rökningen, äter mer hälsosamma livsmedel, vilket eliminerar livsmedel med konserveringsmedel, motionera regelbundet, vilket eliminerar tung belastning (bästa passnings gymnastik och PFD).

  Ibland, efter att ha fått några avvikelser, räcker det bara med att ta en mer ansvarsfull inställning för att förbereda analysen, och spermogrammet kommer att visa ett bra resultat. Glöm inte att du måste genomgå samma förberedelseperiod när du försöker bli en spädbarn, så att spermiernas kvalitet maximeras.

  Hur sperma för analys?

  Den mest exakta och prisvärda metoden för spermogramleverans är att få det av onanering, vanligtvis sker ejakulation i ett speciellt rum i laboratoriet. Samtidigt måste du göra det med rena, tvättade händer för att minimera alla möjliga föroreningar. Om det finns ett psykologiskt hinder, är det möjligt att erhålla semen för analys genom ofullständigt samlag i en speciell kondom, men detta kan bara göras hemma.

  Normalt måste spermier levereras direkt till kliniken, för den exakta analysen är tiden efter utlösningen väldigt kritisk. Vid framställning av materialet hemma är det nödvändigt att leverera vätskan till laboratoriet i en timme vid en temperatur av minst +20 grader Celsius.

  För att få en mer korrekt slutsats om tillståndet i reproduktionsfunktionen genom att avkoda sperma, rekommenderas att utföra några tester för ett par månader, för att se förändringar i dynamiken, vilket eliminerar fel eller olycka.

  Hur mycket kostar ett spermogram?

  En viktig fråga hur mycket kostar det för spermogrammu, speciellt om du behöver ta flera test. Kostnaden för sådan forskning varierar vanligtvis mellan 700-1500 rubel, beroende på kliniken. Det rekommenderas att samtidigt utföra MAP-testet. För att göra detta är en del av den resulterande seminalvätskan tillräcklig. Vanligtvis är spermogramet klart nästa dag

  Analys och tolkning av spermogram, terminologi

  Efter analysen är avslutad och spermogrammet erhålls, bör det dechiffreras. Det första som behöver uppmärksammas är den slutsats som skrivs i slutet. Detta kommer att vara ordet med slutet av "spermier", vilket indikerar närvaron eller frånvaron av abnormiteter. Utgående från detta kan man säga ett bra eller dåligt spermogram hos en patient. Följande är de oftast citerade slutsatserna om kvaliteten på ejakulatet.

  • azoospermi - betyder att i ejakulatet inte finns en enda sperma, vilket indikerar omöjligheten av uppfattningen.
  • akinozoospermiya - talar om absolut immobile spermatozoa, vilket utesluter möjligheten att bli gravid
  • antisperm antikroppar(ACAT / ACA) - Förekomsten av antikroppar, som utvecklade immunsystemet mot spermier, betraktade dem utomjordingar. Beroende på mängden av sådana antikroppar, fungerar som en mindre faktor och helt utesluter möjligheten till graviditet.
  • astenozoospermi - Spermatozoa är i allmänhet mobila, men denna rörlighet är otillräcklig (mobil En kategori är mindre än 25%, eller A + B är mindre än 50%)
  • gemospermiya - närvaron av erytrocyter i ejakulatet
  • leukocytospermia - ökad koncentration av leukocyter i halvvätska
  • nekrozoospermiya - Frånvaron av levande sperma i ejakulatet talar om omöjligheten att bli gravid
  • zoospermia - Spermierna kan utveckla ett spädbarn, men det finns några mindre avvikelser
  • normospermia - Den bästa och efterlängtade diagnosen, vilket innebär normen för alla indikatorer. Bra spermogram
  • oligozoospermia - innebär att koncentrationen av spermatozoa under den nedre gränsen för normen på 20 miljoner per 1 ml.
  • oligospermi - För låg total spermiervolym, under 1,5-2 ml
  • theratozoospermia - För stor procentandel av spermatozoa med onormala abnormiteter, mer än 50%

  Spermogram normer och orsaker till abnormiteter

  Efter bekantskap med slutsatsen, i närvaro av några avvikelser, är det nödvändigt att genomföra ett transkript av spermogrammet. Detta kan göras med hjälp av tabellen nedan, som visar de normala spermiernas parametrar, utvärderingskriterier och möjliga patologiska orsaker till abnormiteter