Huvud
Analyser

Hur utförs MR: typer och procedurer för undersökning

Relativt nyligen, denna metod för diagnos, såsom MR. Nästan alla har hört talas om detta minst en gång i sina liv, men få människor gick in i detaljer och lärde sig fördelarna och nackdelarna med metoden, liksom hur tomografi utförs.

Lite om MR

Beskrivning av undersökningsmetoden

Först och främst måste vi överväga själva definitionen av "magnetisk resonansbildning" så att det är så enkelt som möjligt att förstå vad som står på spel.

MR är en väldigt komplex, men säker diagnosmetod som gör det möjligt att upptäcka och identifiera allvarliga sjukdomar, även i det tidigaste skedet.

En av de främsta fördelarna med denna metod för forskning är att den inte har något att göra med radioaktiv strålning. Dess verkan är baserad på interaktionen mellan magnetfältet och radiofrekvenspulserna.

Ofta hjälper MR i ett tidigt skede att diagnostisera, och samtidigt för att rädda en persons liv.

Tilldela det ofta, men inte alla sjukhus har lämplig utrustning. Så, enheten MRT representerar ett visst rör (en tunnel), som diameter ca 80 centimeter som öppnas från båda parter. Patienten placeras i apparaten, och från och med detta börjar undersökningen. Läkaren sitter och tittar, både för patienten själv och för monitorn, där resultatet visas. När bilden visas på skärmen kan han genomföra en undersökning och bestämma förekomsten av en sjukdom.

fördelarna med förfarandet

Många patienter riskerar inte att gå till nya rutiner för dem. Och detta anses ofta vara en MR.

Faktum är att det har ett antal fördelar, på grund av vilken all betydelse och skillnad från andra forskningsmetoder förstås vid upptäckt av sjukdomar.

De viktigaste fördelarna med MRT är:

 • oskadlighet av förfarandet, eftersom patienten inte utsätts för röntgen eller radioaktiv strålning. Det är därför han är utsedd utan rädsla av praktiskt taget alla, även barn
 • få den slutliga bilden i ett tredimensionellt format, vilket gör det möjligt att tydligt undersöka tillståndet för organ och vävnader, samt se de minsta tumörerna, om sådana finns hos människor
 • Resultatet är modernt att få, både på en skiva, på en digital lagringsenhet och i hårddisk
 • Det finns ingen förvrängd bild, särskilt med avseende på benvävnad
 • Differentiering på mjukpappersbilder, vilket gör det möjligt att skilja ett lager från en annan
 • metodens icke-invasivitet, det vill säga det finns ingen inverkan på människokroppen direkt, ingen medicinering krävs etc.

Magneto-resonanstomografi har ett antal fördelar, varför det ordineras mycket ofta. Det är sant att resultaten ska övervägas av en erfaren specialist som kan se allt, ner till minsta detalj.

Nackdelar med förfarandet

Liksom alla andra metoder för forskning har MR inte bara fördelar, men också nackdelar.

Och även om läkare är extremt positiva om resultaten och själva processen, finns det flera kontroversiella och negativa aspekter. Och dessa stunder påverkar beslutet av en person att genomgå förfarandet.

 • Hög kostnad. Ofta är det denna faktor som tvingar människor att överge forskningen, eftersom endast utrustning på stora sjukhus installeras, och köerna för en gratis undersökning är stora. Därför måste du välja mellan att betala till och mellan att vänta. Även om det oftast inte finns någon tid att vänta
 • En lång tidsperiod, varefter den slutliga bilden kommer att visas på skärmen. Därför måste en person ligga länge i viloläge, vilket kan påverka resultatet negativt. Detta gäller främst manifestationer av andningsrörelser, hjärtfel, etc.
 • Patienter som har metallimplantat, örhängen etc. i sina kroppar kan inte undersökas
 • Oförmåga att undersöka vissa sjukdomar

Dessutom gäller det för sjukhus där det finns MRI-enheter att det är dyrt att upprätthålla, och det är också nödvändigt att ha ett speciellt rum uteslutande för apparaten där temperaturen i rummet kommer att bibehållas.

Indikationer för förfarandet

Syftet med undersökningen med MR

Det finns många indikationer för att utföra proceduren. Särskilt viktigheten är ökad för dem som inte kan utsättas för röntgen igen.

Således kan MR ges i följande fall:

 1. En sjukdom hittades i vilken andra organ också lidit. Oftast är det cancer, då metastaser redan har gått. MR ger läkare möjlighet att skissera en ungefärlig plan före operationen för att avlägsna tumören, vilket är till stor hjälp för kirurger.
 2. Det var en mycket allvarlig skada och det är nödvändigt att överväga alla interna organ och ben väl
 3. Om det är omöjligt att upprätta en diagnos genom att genomföra alla grundläggande studier, såsom ett blodprov, urin, röntgen och ultraljud, kommer att tilldelas en MR.
 4. Det är nödvändigt att bedöma konsekvenserna av trauma, både nyligen och långvarigt

MR-enheten ligger som regel i stora sjukhus, så att när en allvarlig patient eller någon som misstänker att de inre organens skador uppkommer kommer det snabbt att utföras.

Varianter av MR

MR: undersökningsområde

Kom bara till läkare och säg att du behöver en MR, du kan inte. För att göra detta utfärdar doktorn en speciell riktning som anger platsen för proceduren.

I de flesta fall kommer det inte att finnas tillgängligt i lokal- och distriktspolykliniken. Och för att göra MRT av all organism är det helt enkelt omöjligt, eftersom resultatet beror på det.

Hittills utförs flera typer av MRT, var och en utforskar ett visst område:

 • MRI i huvudet, där du kan se störningar i hjärnan, i blodtillförseln
 • MRI i nacken, under vilken specialisten kommer att bidra till att klargöra orsaken till nacksmärta, och även erbjuda användbara metoder för att påverka det
 • MRI i bukhålorganen. Det är denna studie anses vara en av de största, och är därför den dyraste och är den längsta
 • MR i bröstkorg och hjärta. Samtidigt kan kvinnor också titta på sina bröst
 • MRI av fartyg, eller hur man vetenskapligt namnge det, angiografi
 • MRI i ryggraden, under vilken läkaren fullt ut kan överväga ryggradens tillstånd
 • MRI av ben och leder

Beroende på vad MR måste göras, varierar också personen i apparaten.

Kontraindikationer mot MR

Eventuella kontraindikationer för undersökning

Och även om metoden anses vara nästan säker, är det tyvärr inte möjligt att genomföra det på alla patienter, eftersom det finns kontraindikationer:

 • Rädsla för stängt utrymme, eller som det kallas vetenskapligt, klaustrofobi. I det här fallet kommer det att bli mer skada än bra, eftersom en person är rädd för ett sluten utrymme och det kan för närvarande bli tryck, en puls ökar och en attack kommer att börja.
 • Närvaron i kroppen av medicinsk utrustning som i grunden är metall, speciellt vi talar om hörselhjälpmedel, hjärtventiler, pacemakers
 • Närvaron på människokroppen av alla metallobjekt, här inkluderar kedjor, pärlor, klockor etc.
 • Epileptiska anfall. Detta är farligt eftersom det inte kommer att vara möjligt att snabbt hjälpa en person, och på grund av spänning kan en attack inträffa även med intaget av speciella droger
 • Psykiska störningar, på grund av vad som inte kan svara tillräckligt på världen runt honom, verkar det alltid för honom att han förföljas, etc.
 • Allergisk reaktion på kontrastmedium, vilket sker mycket sällan

Trots det faktum att metoden anses vara säker för både barn och vuxna är det helt enkelt omöjligt för gravida kvinnor att göra MR. Det är nödvändigt att skicka en studie, där den förmodade diagnosen ska ordineras, på grundval av vilken ett beslut kommer att fattas för att utföra tomografi

Framställning av

Det finns ingen speciell förberedelse för magnetisk resonansavbildning för patienter, förutom studien av bukorganen med kolagiografi. Det måste ske på en tom mage.

I allmänhet är preparatet före forskningen följande:

 • Klä sig i en speciell steril klädsel som inte innehåller metallinsatser och element. Det är tillåtet för patienten att utföra proceduren i hans kläder, men endast om det är kontrollerat för förekomsten av metallobjekt
 • Det är nödvändigt att ta bort smycken, såväl som andra metallföremål, till exempel proteser, kreditkort, pennor etc.
 • Om patienten ska genomgå en MR med en speciell kontrast rekommenderas det inte att äta fyra timmar före starten. Kontrast innehåller speciella komponenter som tränger igenom blodet, kan orsaka allergisk reaktion, såväl som illamående eller kräkningar.
 • Ibland kan en person förskrivas lugnande medel, speciellt om han är mycket orolig. Detta görs för att säkerställa att proceduren är så lugn som möjligt och inte orsakar stress.

Mer information om MRI finns i videon.

Patienten ska varna sin läkare som skickar en MR om förekomsten av klaustrofobi, eftersom det negativt påverkar resultatet, liksom graviditeten (gäller kvinnor).

Det är förbjudet att utföra MRT i kontrast till dem som har problem med njurarna, så detta bör varnas av en läkare.

Trots att MRI anses vara ett säkert förfarande har det inte gjorts några studier om hur fostret reagerar på magnetfältet. Om det är möjligt att vänta med proceduren, och det finns ingen fara för moderns liv, är det bäst att skjuta upp det till ett senare datum.

Diagnos av sjukdomar

Tolkning av undersökningsresultat

Som redan nämnts ovan kan med hjälp av magnetisk resonansbildning många sjukdomar diagnostiseras, särskilt i ett tidigt skede.

 • stroke, speciellt när den utförs MR i hjärnan. På hur tidigt det märktes blödningen i hjärnan beror på personens öde
 • tumörer, både maligna och godartade. Det är mycket viktigt för läkare att överväga alla möjliga tumörer i kroppen, eftersom man med diagnosen "cancer" behöver bli av med alla metastaser
 • kärlsjukdom, särskilt på en MR för att överväga en aneurysm. I händelse av att läkaren har hittat en aneurysm är det brådskande nödvändigt att arbeta, eftersom det vid varje ögonblick kan ske en bristning
 • en ökning i bukhålans organ, som ofta händer på grund av en penetrerad infektion i kroppen
 • sjukdomar i reproduktionssystemet, särskilt när det gäller onkologi etc.
 • Utvecklingsfel som inte kan upptäckas under andra studier
 • ryggradsskada, speciellt om en person har förlorat förmågan att röra sig i lemmarna
 • intervertebral brok, vilket ger en person ett stort obehag, etc.

Och det här är inte hela listan över sjukdomar som kan upptäckas under diagnosen. Inte många vet hur en MR utförs, och därför uppstår många frågor i samband med denna procedur. Faktum är att det inte finns något fruktansvärt och farligt i det, det viktigaste kommer att vända sig till erfarna läkare så att de korrekt kan beskriva resultaten och göra en noggrann diagnos.

Hittade ett fel Välj det och tryck på Ctrl + Enter, att informera oss.

Hur MR-proceduren utförs - alla nyanser att överföra diagnosen på en tomografi

Innan en MR utförs är det nödvändigt att utföra en preliminär diagnos av patienten om han har kontraindikationer till förfarandet eller till ett kontrastmedel. Förresten, tomografi användes först aktivt i medicinsk praxis för mer än 25 år sedan. Under denna tid har diagnostiktekniken kontinuerligt förbättrats och hittills är MR en av de bästa metoderna för att upptäcka olika sjukdomar.

Förberedelser för undersökningen

Passage av magnetisk resonansavbildning kräver ingen speciell förberedelse, förutom undersökning av matsmältningsorganet, när proceduren utförs på tom mage.

Innan diagnosen måste du lämna bakom dörren till klockor, smycken, kreditkort, mynt och nycklar. Dessa föremål kan påverka inte bara de mottagna bilderna utan även patientens hälsa.

Vissa delar av kläder, inklusive metallbälten, nitar, dragkedjor, knappar kan också påverka undersökningen. Därför ska patienten byta till lämpliga kläder som inte innehåller metallelement före MR.

Att lindra ångest innan diagnosen rekommenderas att ta lugnande medel.

MR-diagnostik är absolut säker jämfört med en röntgenundersökning eller CT-skanning

Vad är proceduren för MR?

För undersökningen placeras patienten på ett infällbart bord beläget inuti det cylindriska röret. Förfarandet kan variera från några minuter till en timme, beroende på undersökningsområdet. Vid den här tiden måste du ligga stilla för att förhindra att snedvridningar uppstår i bilderna.

Under diagnosprocessen genereras brus i enheten, det rekommenderas att hörlurar eller öronproppar används för att förhindra obehagliga upplevelser. Vissa tomografer är utrustade med ett system som undertrycker brus, eller det är täckt av musik.

Kommunikation med radiologen utförs med hjälp av en mikrofon, han kommer att svara på alla frågor som uppstår under proceduren. Vid obehag bör du omedelbart berätta för honom om det. I vissa kliniker är närvaro av patientens släktingar eller vänner tillåtet.

Ibland är det nödvändigt att skicka en MR med införandet av ett kontrastmedel. I detta fall injiceras patienten med ett färgämne i venen, och med det kan en tydligare bild av kroppens drabbade område erhållas.

Efter proceduren undersöker radiologen bilderna för förekomsten av patologier och visar resultaten av undersökningen på bilderna eller på disken.

Principen för skannern

Tomografi är en komplicerad diagnosmetod, den är baserad på elektromagnetisk strålning med låg energifrekvens. Till skillnad från radiologisk undersökning är MRI helt ofarligt för människors hälsa.

Principen om magnetisk resonans upptäcktes 1946 av amerikanska forskare, för vilka de tilldelades Nobelpriset. Initialt utfördes magnetisk resonanstomografi endast för diagnos av maligna neoplasmer. Blodförsörjningen av tumörvävnad är bättre än hälsosam, det är denna observation som initierade användningen av MR i medicinen.

Magnetisk resonans används för att få en skiktad bild av en mänsklig kropp. Varje skiva har en viss tjocklek och består av enskilda delar av det visade objektet. MR är baserad på absorptionen av energi som emitteras av människokroppen.

Grundläggande delar av enheten

MR-tomograph innehåller flera block:

 • magnet;
 • gradientspolar;
 • radiofrekvensspolar;
 • faskänslig detektor;
 • kylsystem;
 • system för mottagning, överföring och bearbetning av data;
 • informationsdisplaysystem.

magnet - En av de största delarna i skannern. I moderna apparater har de flesta magneter ultrahög konduktivitet. De skapar runt sig ett stabilt elektromagnetiskt fält, vilket är nödvändigt för diagnosen.

Gradientspolar - placerade inuti magneten bildar de genom sin konfiguration en tryckgradient i anordningen. Ett par spolar har formen av en figur åtta, tryckriktningen i dem kan röra sig längs X- eller Y-axlarna.

Radiofrekvensspolar - bildhanteringsenheter som omger föremålets kropp. Det finns 2 typer av spolar:

 1. yta - De vanligaste spolarna, som placeras direkt på undersökningsområdet. Under förfarandet sänder de brus- och signalförhållandet väl från ett antal lokaliserade vävnader och minskar deras effekt på avstånd.
 2. Volymetriska spolar - mottar och sänder dem, har de bättre radiofrekvensuniformitet för överföring av volymen av det organ som undersöks.

Fas-känslig detektor - En enhet som skiljer faserna av två ingångssignaler. Vanligtvis består det av filter, frekvens- och fasomvandlare, förstärkare.

Datorn är ansvarig för att bearbeta data som kommer in i tomografen. Det styr driften av alla komponenter i utrustningen. Dataprocessorn tillåter en delad sekund att utföra en tvådimensionell transformation. Du kan se resultaten på skärmen eller skriva ut dem på papper.

Indikation för diagnosen

Magnetic resonance imaging spelar en viktig roll i medicinen. Med hjälp kan läkare och forskare bedöma tillståndet hos interna organ och upprätta en noggrann diagnos. Indikationer för MR är:

 • anomalier i utvecklingen av hjärnan och ryggmärgen;
 • tumörer, cyster och andra neoplasmer i människokroppen;
 • skador och gemensam skada
 • sjukdomar i det kardiovaskulära systemet;
 • sjukdomar i bukhålan;
 • sjukdomar i centrala nervsystemet: multipel skleros, stroke, infektionssjukdomar;
 • störningar i muskuloskeletala systemet, bråck av intervertebrala skivor, komprimering av ryggmärgen;
 • utveckling av allvarliga infektionssjukdomar.

Kontraindikationer för magnetisk resonansbildning

När du utför en undersökning på en tomografi, överväga:

 1. MR är inte tillåtet personer med pacemakare, insulinpumpar, metalliska tandimplantat, hörapparater, piercings, vaskulära clips, proteser för armar och ben, stift, skruvar, plattor och andra artificiella anordningar eller anordningar i kroppen.
 2. Personer med allvarligt njursvikt rekommendera inte att använda kontrastmagnetisk resonansbildning. Den kontrasterande substansen innehåller gadolinium, det kan ha en negativ effekt på urinvägarna.
 3. Det rekommenderas inte att använda MR med kontrast i graviditetens första trimester, färgämnet kan ha en teratogen effekt på fostret.
 4. Hos personer med klaustrofobi diagnosen kan orsaka obehag eller till och med panik. Under MR tar det lång tid att ligga oroligt, patienter med rädsla för begränsat utrymme kan det vara svårt att göra det själv. För att lindra stress och förebygga panikattacker rekommenderas att sedativa administreras. Patienter med klaustrofobi bör vara MR i en öppen tomografi, det omger inte helt kroppen, vilket gör proceduren bekvämare.

Förberedelser för MR-proceduren tar inte mer än 5 minuter, förutom vid införande av kontrast

Typer av magnetisk resonansundersökning

Från början till och med idag har MRI blivit mycket mer komplicerat, vilket har lett till utseendet på dess underarter, såsom:

 1. MR-angiografi - En diagnostisk metod som används för att visualisera blodkärl, bedöma deras allmänna tillstånd, diagnostisera kardiovaskulära patologier. Med användning av undersökning kan avslöja avvikelser fartyg anatomisk struktur, deras funktion, nedsatt blodflöde till olika organ och vävnader. Mycket känslig diagnostisk metod tillåter visning på skärmen av aneurysmen, stenos, och ocklusion av blodkärl, patologisk anastomos, aterosklerotiska förändringar, inflammation i kärlväggarna, förekomsten av blödning eller ischemi.
 2. MR spektrografi - En diagnostisk metod som gör det möjligt att bedöma biokemiska förändringar i vävnader vid olika sjukdomar. Utvecklingen av dessa processer börjar långt före utseendet av kliniska förändringar i patienten, därför hjälper tomografi att identifiera sjukdomar i de tidigaste utvecklingsstadierna. I praktiken används undersökningen ofta i postoperativ period för cancer. Med sin hjälp utvärderas tumörtillväxten och möjligheten till återfall av tumörer.
 3. Diffusion MR - bestämmer rörelsen av vattenmolekyler i kroppens biologiska vävnader. Oftast används för att upptäcka sjukdomar i centrala nervsystemet - multipel skleros, stroke, ischemi, degenerativ och andra demyeliniserande patologier.
 4. Interventionell intraoperativ magnetisk resonansbildning - används vid kirurgiska ingripanden. Vissa bildläsare är särskilt utformade för diagnos under operation, i synnerhet i hjärnan, men ofta operation kort avbryts MRI bilder och identifiera ytterligare kirurgiska åtgärder.

Hur fungerar MRI?

MRI (magnetisk resonansbilder) är en relativt ny metod för undersökning, som trots allt redan har visat sig vara mycket exakt och pålitlig. Tekniken i sig är ganska distinkt, och patienter som har en MR för första gången behöver ytterligare instruktioner innan de påbörjas.

I de flesta kliniker, före utnämning och uppförande av en MR, frågar doktorn patienten att fylla i ett frågeformulär där patienten ska ange att han har metallföremål och / eller elektroniska implantat i kroppen. Dessutom anger frågeformuläret förekomsten av allergier eller en tendens till allergiska reaktioner. Om patienten har kroniska sjukdomar, ska läkaren också veta detta innan MR-proceduren. Vissa kliniker uppmanas också att underteckna ett diagnostiskt serviceavtal, varefter läkaren är redo att svara på patientens kvarstående frågor.

MR utförs i ett speciellt rum där en tomografi installeras. Innan proceduren frågar doktorn, som ska utföra diagnosen, patienten att byta till pyjamas i sjukhus. Om undersökningen sker på poliklinisk grund (och inte under patientens planerade sjukhusvård) kan patienten byta kläderna med sig. Huvudvillkoren är en fullständig frånvaro på patientens kläder och kropp hos alla metallelement. För att identifiera sådana element omedelbart före MRT kan en sjuksköterska eller läkare be en patient att genomgå en skanning på en metalldetektor.

Därefter placeras patienten på den glidande soffan. MR utförs med hänsyn till det planerade området av undersökningen, kring vilket sensorerna kommer att ligga. I vissa fall är nedsänkning av patienten i tunnelens tunnel inte helt nödvändig. Så, när man undersöker hjärnan, sätts soffan bara delvis in i tomografen, så att endast patientens huvud ligger inuti tunneln.

Under förfarandet är det nödvändigt att bibehålla fullständig oändlighet. Varje rörelse, till och med ofrivillig, påverkar kvaliteten på bilderna, så doktorn kan föreslå en ytterligare fixering av undersökningsområdet med bälten och rullar.

Under undersökningen har patienten möjlighet att när som helst kontakta doktorn - moderna tomografer är utrustade med ett kommunikationssystem. Detta görs så att patienten kan varna en specialist på något obehag eller rädsla, och förmedla till patienten läkaren kan kommandot att hålla andan eller ta ett djupt andetag (det är nödvändigt för vissa typer av diagnos). läkaren själv under undersökningen är i nästa rum, där fjärrstyrda fordon arbetsprocess och övervakar databehandling av resultaten.

Under drift avger tomografin ett ganska högt ljud. Många patienter är rädda för detta ljud och känner sig obekväma under diagnosen, så med proceduren kan du ta öronproppar eller fråga läkaren att ge ut hörlurarna.

MR utförs med eller utan kontrast. I det första fallet ökar procedurtiden med 10-15 minuter och kan vara upp till 45 minuter. Utan kontrast varar proceduren ca 20 minuter.

Kontrast är införandet av ett speciellt läkemedel baserat på gadolinium intravenöst, vilket gör det möjligt att förbättra visualiseringen av blodkärl och tumörformationer.

I de fall då MR utförs utan sjukhusvistelse av patienten efter diagnos kan patienten omedelbart gå hem. Tolkningen av bilderna och doktorns avslutning ges inom några timmar eller dagen efter proceduren.

I svåra fall eller svårigheter att diagnostisera efter MR, kan det krävas ytterligare undersökningar. Läkaren kommer att informera patienten om detta efter det att slutsatsen är klar. Dessutom kan en MRT-läkare rekommendera att besöka vissa smala specialister efter att resultaten har behandlats och diagnosen är etablerad.

Magnetic resonance imaging (MRI). Indikationer, kontraindikationer MR

Magnetic resonance imaging (MR) vid diagnos av sjukdomar

Magnetic Resonance Imaging (MRI) - modern säker (utan joniserande strålning) icke-invasiv diagnostisk metod som tillhandahåller visualisering av djupt lokaliserade biologiska vävnader, allmänt använd i medicinsk praxis, särskilt i neurologi och neurokirurgi.

Magnetisk resonanstomografi (MRI), som namnet antyder, det är baserat på fenomenet kärnmagnetisk resonans (NMR). Essensen av detta fenomen i allmänhet är följande: kärnan av de kemiska elementen i fast, flytande eller gasformig substans kan representeras som en snabbt roterande runt sin egen axel av magneten. Om dessa magneter kärnan placeras i ett externt magnetiskt fält, kommer rotationsaxeln precess (m. E. roteras kring riktningen för kraftlinjen av det yttre magnetfältet), precession hastigheten beror på den magnetiska fältstyrkan. Nu, om provet bestrålas med radiovågor, radiovågor med samma frekvens och precession frekvens uppträder resonansenergiabsorberande radiovågor "magnetiserade" kärnor. Efter avslutad bestrålning av atomkärnor av provet kommer att passera in i det initiala tillståndet (koppla), den energi som ackumulerats under bestrålningen, kommer att frigöras i form av elektromagnetiska vågor som kan spelas in med hjälp av specialutrustning.

I medicinska tomografier registreras NMR av ett antal orsaker på protoner - kärnorna av väteatomer som utgör vattenmolekylen. På grund av det faktum att metoden som används i MR är ytterst känslig även för mindre förändringar i vätekoncentrationen, kan det inte bara på ett tillförlitligt sätt identifiera olika vävnader utan också skilja normala vävnader från tumörvävnader.

Magnetic Resonance Imaging (MR) ger en korrekt bild av alla kroppsvävnader, särskilt mjukvävnader, brosk, intervertebralskivor och hjärnan. Även den minsta inflammatoriska foci kan detekteras på en MR. Strukturer med lågt vatteninnehåll (ben eller lungor) lånar sig inte till tomografi på grund av dålig bildkvalitet.

Fördelar med magnetisk resonansavbildning (MRI) över andra metoder

Magnetic Resonance Imaging (MRI) ger dig möjlighet att få en bild av nästan alla kroppsvävnader, eftersom det är möjligt att ändra tiden för radiovågflödet.

Moderna tomografer tillåter avsökningsmotorn att få tomogram i ett godtyckligt orienterat plan utan att ändra patientens position. Samtidigt använder MR-studien liknande CT-principer för rumslig kodning av information och databehandling. För en skanning, till exempel, huvudet, är datainsamling vanligen utförd från ungefär 20 nivåer av skallen och hjärnan med en snitttjocklek på 4-5 mm. Ju högre intensiteten i magnetfältet för tomografen, detta värde uttrycks i Tesla, ju mer tunt dessa sektioner kan göras, ju mer exakta studien desto mer exakt blir resultatet. De flesta kliniska magnetiska resonanstomografi (MRT) innehåller 0,5-1,5 Tesla magneter och endast få har 3T. Ett starkare magnetfält kan ge en mer detaljerad undersökning. Skanningstiden beror på uppgifterna och parametrarna för magnetisk resonansavbildning och är i genomsnitt 2-7 minuter (för magnetisk resonansavbildning av huvudets MR) i 60 minuter. Så småningom visas bilder på skärna av vävnaden som undersöks, till exempel hjärnvävnad, på bildskärmen.

Förfarande för magnetisk resonansavbildning MRI gör det möjligt att visualisera på en bildskärm, och sedan röntgenfilm till delar av skallen och hjärnan, ryggraden och ryggmärgen. Informationen möjliggör differentiering av grå och vita substansen i hjärnan, att döma sitt State of the ventrikulära systemet, subaraknoidalrummet, upptäcka många former av sjukdomen, i synnerhet tredimensionella processer i hjärnan demyelinisering zon, nidus av inflammation och ödem, hydrocefalus, traumatiska skador, hematom, bölder och utbrott cerebrovaskulär ischemisk och hemorragisk typ övrigt kan ischemisk härdar i hjärnan identifieras i gipodensivnoy formen redan efter 2-4 timmar efter stroke.

En viktig fördel med magnetisk resonanstomografi MR för att CT är möjligt att erhålla bilder i alla projektioner: axiella, frontal, sagittal. Detta möjliggör visualisering subtentorial utrymme, ryggmärgskanalen, akustisk neurom avslöja en hålighet intern hörselgången, hypofystumör, subdural hematom i subakuta skede, även i de fall där det inte visualiseras genom CT.

Magnetisk resonanstomografi (MRI) har blivit den primära metoden för identifiering av vissa former av anomalier: avvikelser i corpus callosum anomalier Arnold Chiari, demyelinisering foci i paraventrikulära och andra delar av hjärnans vita substans vid multipel skleros.

I magnetisk resonanstomografi (MRT) före datortomografi (CT), identifierar foci av hjärnischemi, medan de kan detekteras i hjärnstammen, cerebellum, i tinningloben. I magnetisk resonanstomografi (MRT) är väl synliga foci kontusion, hjärn abscesser och hjärnvävnadsödem zonen.

En viktig roll ges för magnetisk resonansbildning (MRI) för att belysa orsakerna till demens. Samtidigt är förändringar i hjärnvävnad ofta ospecifika och ibland svåra att differentiera, exempelvis foki för ischemi och demyelinering.

Värderbar information avslöjas på ryggradens MP-tomogram, speciellt på sagittalskivorna. Samtidigt visualisera strukturella manifestation av osteokondros, särskilt tillstånd av ryggkotorna och ligament, intervertebral skiva framfall och deras inverkan på dura, ryggmärgen, cauda equina, visualiseras som intravertebrala tumörer manifestationer gidromielii, hemorrhachis och många andra patologiska processer.

Den diagnostiska potentialen för magnetisk resonansbildning (MRI) kan ökas genom förberedande administrering av vissa kontrastmedel. När kontrastmedlet införs i blodet administreras ett element från gruppen av sällsynta jordartsmetaller, gadolinium, som har egenskaperna hos en paramagnetisk substans intravenöst.

Fördelen av magnetisk resonanstomografi (MRT) före datortomografi (CT) är det mest uppenbart när studiet av nervsystemet, en bild som inte kan erhållas genom CT av överlappningen undersöktes hjärnvävnads intilliggande benstrukturer. Dessutom kan magnetisk resonanstomografi (MRI) särskiljas otillgängliga CT densitetsändringar hjärnvävnad, vit och grå substansen i hjärnvävnad för att detektera förlust i multipel skleros och andra.

Med magnetisk resonansavbildning (MR) utsätts patienten inte för joniserande strålning. För tillämpning av magnetisk resonansbildnings (MRI) finns emellertid vissa begränsningar. Sålunda, är magnetisk resonansavbildning (MRI) kontraindicerat i närvaro av metall i hjärnskålen främmande kroppar, finns det en risk för deras förskjutning av magnetfältet och därmed ytterligare skador på de omgivande hjärnstrukturer. Kontraindicerat vid magnetisk resonanstomografi (MRI), i närvaro av patienter med extern pacemaker, graviditet, svår klaustrofobi (rädsla för att vistas i ett litet rum). Att komplicera användningen av MR-undersökningen är dess längd (30-60 min), under vilken patienten ska vara stationär.

Indikationer för magnetisk resonansavbildning (MRI)

Indikationer för magnetisk resonansbilder (MR) och förberedelser för studien, se relevanta avsnitt:

MRI av hjärnan eller hypofysen
MRI av cerebrala kärl, angioprogram, arteriell
MRI av cerebrala kärl, venös angioprogram
MR myelogram
MR i ryggmärgen och ryggrad: cervikal ryggrad
MRI av nackens kärl (extrakraniellt arteriellt eller venöst program)
MR i ryggrad och ryggrad: bröstkorgsavdelningen
MR i ryggrad och ryggrad: lumbosakral ryggrad
MR i binjurarna
MR-en av en ledd, alfabetisk ledd, Knäets MR
MR i hjärnan eller ryggmärgen (inklusive kraniovertebral övergång) med anestesi
MRI i bukhålan
MRI av bäckenorganen

Kontraindikationer mot magnetisk resonansavbildning (MRI)

Absoluta kontraindikationer mot magnetisk resonansavbildning (MRI):

En metallisk främmande kropp i ögonkontakten,
Intrakraniella aneurysmer klippta av ferromagnetiskt material,
Förekomsten i kroppen av elektroniska enheter (pacemaker, till exempel),
Hematopoietisk anemi (med kontrasterande)

Relativa kontraindikationer mot magnetisk resonansavbildning (MR):

- Extern rytmförare,
- allvarlig klaustrofobi eller otillräckligt beteende,
- graviditet (relativ kontraindikation MR är graviditet upp till 12 veckor, eftersom det för tillfället inte finns tillräckligt med bevis på en teratogen effekt av magnetfältet)
- intrakraniella aneurysmer klippta med icke-ferromagnetiskt material,
- metallproteser, klämmor eller fragment i icke-skannade organ,
- oförmågan att upprätthålla rörlighet på grund av svår smärta,
- tatueringar med innehållet av metallföreningar,
- Behovet av kontinuerlig övervakning av viktiga indikatorer *,
- Stat av alkoholisk eller narkotisk berusning

* Utvecklade ventilationsanordningar anpassade för användning i MR-rum

Menstruation, närvaron av en intrauterin enhet, liksom amning är inte kontraindikationer för forskning.

Det slutgiltiga beslutet om en eventuell vägran till patienten för en MR-undersökning fattas strax före undersökningen av MR-radiologen.

Hur är magnetisk resonansavbildning (MR)

Proceduren för magnetisk resonansavbildning (MR) är smärtfri och kräver ingen speciell förberedelse för studien, förutom undersökning av bäckenorganen. Före undersökningen ska MR fortsätta att ta mediciner (om de är ordinerade till dig), rekommenderas att ett måttligt intag av mat rekommenderas. Du erbjuder en mantel eller du kan ha dina saker utan metalllås. Var noga med att be om att ta bort alla tillbehör - klockor, smycken, smycken, hårnålar, hårnålar. Ta även bort peruk, protes, hörapparat. Det är mycket viktigt innan MRT tar bort ämnen som innehåller metall. Metallobjekt kan störa effekten av magnetfältet, vilket används under undersökningen, och bildernas kvalitet kan vara dålig. Dessutom kan magnetfältet skada elektroniken.

Var noga med att informera din läkare om du är i kroppen av metall ledproteser, konstgjorda hjärtklaffar, transplantat, elektronisk utrustning, elektroniska mellanörat implantat eller implantat i bettet. Närvaron av metall i din kropp kan vara riskabel för dig, eller agera på en del av MR-ögonblicksbilden.

Metoden för magnetisk resonansbilder (MR) är att placera patienten horisontellt i en smal tunnel av en tomografi, tiden beror på studietypen. Patienten bör behålla fullständig immobilitet hos den anatomiska regionen som undersöks.

Vissa MR-bilder erhålls genom att injicera en kontrastlösning genom en ven i din hand. Under provet andas tyst, rör dig inte, du kan prata med MR-läkaren via mikrofonen.

Höghastighets magnetiska resonanstomografi (MR-maskiner) är kortare och bredare, så det mesta av din kropp är i ett öppet tillstånd under skanning. De nyare MR-maskinerna är öppna från alla håll, det kan försvaga bildens kvalitet, men sådan utrustning används ofta för patienter med klaustrofobi och barn.

För att förbättra den diagnostiska effektiviteten för magnetisk resonanstomografi (MRT), patienter uppmanas att ta sina egna data från tidigare MRI-studier, och andra metoder för strålning, eller ett laboratorium av funktionella diagnostik, samt sjukhusjournaler eller hänvisningar från läkare som indikerar område och syftet med studien.

Proceduren för magnetisk resonansavbildning (MR) är smärtfri. Utrustningen för MRI under drift reproducerar inte högt ljud, vilket kan orsaka en obehaglig känsla.

Personliga tillhörigheter, smycken och värdesaker, kläder som innehåller metall och elektromagnetiska anordningar är inte tillåtna i MR-skanrummet.

Magnetic resonance imaging, som vilken som helst studie, har bestämda diagnostiska gränser, liksom möjlig begränsad känslighet och specificitet vid diagnos av patologiska processer. I detta avseende, såväl som i tvivel om det är önskvärt att genomföra en studie, rekommenderas att konsultera en läkare eller en läkare med magnetisk resonansbildning (MR).

Resultaten av magnetisk resonansavbildning (MRI)

Vid slutet av undersökningen kan du bli ombedd att vänta tills MR-bilderna undersöks och tills du är säker på att du inte behöver ytterligare bilder. Sedan går du ut och väntar på resultaten från MR-studien.

Är magnetisk resonansavbildning (MR) skadlig?

För närvarande är det inte känt om några faror eller biverkningar förknippade med magnetisk resonansavbildning (MRT). Vid magnetisk resonansbildning används inte joniserande strålning (röntgenstrålar), det kan upprepas. Teoretiskt sett finns det en liten risk för fostret under de första 12 veckorna av graviditeten, så under denna period är skanning för gravida kontraindicerade. Eftersom under magnetisk resonansbildning måste patienterna ligga inuti den stora cylindern, vissa av dem kan visa symptom på klaustrofobi. Patienter som är rädda för ett sluten utrymme bör informera en läkare om detta, i det här fallet är det möjligt att bjuda in en nära släkting till MRI-förfarandet (magnetic resonance imaging).

Magnetic Resonance Imaging (MRI) fortsätter att förbättras, omfattningen av dess tillämpning expanderar:

Magnetisk resonansangiografi

Den vaskulära bilden är en av innovationerna av MR. MR är ett säkert sätt att bedöma tillståndet av artärer och vener i hela kroppen. Denna procedur kräver inte införande av en kateter i artären, vilket krävs av traditionell angiografi.

Magnetic Resonance Imaging (MRI) med funktionella test

Funktionell magnetisk resonansbildning (MR) tillåter forskare att utvärdera aktiviteten och vitaliteten hos nervceller i olika delar av hjärnan. Funktionell magnetisk resonansavbildning (MRI) uppskattar delar av hjärnan som styr rörelse, tal, vision, minne.

MR: indikationer för ledning, egenskaper och regler för förberedelse

Magnetic resonance imaging är en diagnostisk metod för att studera människokroppen med hjälp av kärnmagnetisk resonans.

Undersökningsprincipen består i effekten på vävnader och organ av elektromagnetiska vågor, vilka befinner sig i ett reglerat permanent magnetfält med högspänning. Den upphetsade exciteringen av väteatomernas kärnor ger ett inspelat elektromagnetiskt svar som används som ett resultat.

MR refererar till de mest moderna och noggranna diagnostiska undersökningarna. Det utvecklades 1973 av P. Lautberg. I Sovjetunionen uppträdde 1984 under namnet NMR (kärnmagnetisk resonans). Sedan 1986 har namnet ändrats till modernt.

När MR används, är magnetfältstyrkan 1,5 Tesla. I standarden på detta värde fungerar det mesta av utrustningen. Tjockleken på de resulterande sektionerna från 1 till 5 mm gör det möjligt att se de fina detaljerna i de undersökta vävnaderna och organen med en kvalitativ bild.

Studien ger möjlighet att genomföra en detaljerad diagnos av alla vävnader i kroppen. Det är särskilt lämpligt att använda en tredimensionell bild för att få exakt information.

Observera: En av de största fördelarna med MR är dess fullständiga harmlöshet, avsaknad av strålningsbelastning. Detta möjliggör forskning för patienter som har kontraindikationer mot röntgendiagnostiska metoder.

Moderna modifikationer av MRT inkluderar:

 • virtuell endoskopi, vilket medger att man får en tredimensionell bild;
 • MR-diffusion, registrering av rörelsen av intracellulär vätska;
 • diffusvägd tomografi, bestämning av rörelsen av radiomärkta protoner (används i onkologi);
 • MR perfusion - Diagnos av blodflödet (används för stroke, cirkulationsstörningar, ischemiska processer hos organ);
 • MR-spektroskopi - En kombinerad metod som möjliggör detektering av biokemiska förändringar i vätskor och vävnader.
 • MR angiografi, ger möjlighet att få bilder av delar av blodkärl.

All mottagen information spelas in på mediet.

Indikationer för MR

Magnetic resonance imaging används för att diagnostisera sjukdomar i de flesta organ och system. Studien kan utföras på ett komplext sätt samtidigt som hela organismen fångas. MRI har flera fördelar jämfört med CT (datortomografi), scintigrafi, artrografi, ultraljud, röntgen klassiska studie angiografi. Mer detaljerat om dessa fördelar kommer vi att prata vid beskrivningen av tillämpade tekniker MR.

Oftast används en isolerad variant av undersökning av enskilda delar av kroppen. Var och en av dessa metoder har sitt eget vittnesbörd.

Indikationer för MR i huvudregionen

Metoden gör det möjligt att bestämma patologin av större cerebrala kärl (förträngning, aneurysmer, kongenitala anomalier), traumatiska förändringar i strukturerna hos skallben och hjärna, samt komplikationer (cystor, hematomas, ansamling av vätska i hjärnan).

Studien bestämdes novoobrazovatelnye hjärnprocesser i allmänhet, och dess individuella strukturer (cerebellum, hypofys, trunk), inflammatoriska förändringar i hjärnan (meningit, encefalit, abscess), atrofi i hjärnan vid olika sjukdomar.

Studien gör det möjligt att hitta patologin för anatomiska formationer av mitten och inre örat, sjukdomar i paranasala bihålor, banor och ögonbollar och käftfogar.

Indikationer för ryggmärgs MR

MR i ryggradssjukdomar kan detektera anatomiska defekter i multipel skleros och encefalomyelit, cystisk och tumörprocesser.

MRI i ryggraden

Studie framgångsrikt bestämmer antalet och placeringen av intervertebral bråck, inflammatoriska förändringar i ryggmärgen, vertebrala lederna (spondylit och spondylartrit), tumörer, traumatiska skador, vaskulära förändringar, medfödda missbildningar. Tydligt visade förträngning av ryggmärgskanalen, cystor svanskotan;

Indikationer för MRI i lederna

Observera: Den största fördelen med MR-leder i jämförelse med CT (computertomografi) är förmågan att tydligt definiera strukturen i lederna och mjuka vävnader. Ledbanden, menisci och synovial membran visualiseras.

Magnetisk tomografi gjorde det möjligt att utveckla en diagnos av tidiga stadier av nekrotiska förändringar i lårbenets huvud, delvis ersättning av kontrasterande tekniker för artrografi. Hon ousted och osteoscitigrafi i frågan om att detektera metastaser.

Studien används för inflammation i lederna (artrit), led- och muskelskador formationer (diskontinuiteter menisker lesioner armbågsleder, etc.), nekrotiska artikulära processer, osteomyelit, frakturer.

Väl visualiserad smärtsamma processer i muskelpatologier, problem med ledband och senor;

Indikationer för bröstkörtelns MR

Denna typ av undersökning blir allt vanligare, särskilt vid bestämning av patologier av tumör natur.

Var uppmärksam: I motsats till mammografi utsätts inte kvinnans kropp för strålning.

Gör det möjligt att skilja på neoplasmernas godartade och maligna karaktär. Visualiserar också mastit, abscesser och andra typer av purulenta inflammatoriska patologi hos bröstkörtlarna. Studien rekommenderas att utföras mellan 6 och 17 dagar av kvinnocykeln;

MRI i bukorganen

Observera: studien gör det möjligt att avslöja subtila anatomiska detaljer som är otillgängliga för ultraljud.

Indikationer för uppförandet är:

 • misstanke om tumörprocesser i lever och gallkanaler, cirros, cystiska formationer;
 • Behovet av dynamisk observation av behandlingen av tumörprocesser.
 • diagnostik av ökad leverstorlek, konsekvenser av skador, kolelitias, patologiska processer i bukspottkörteln;

Tarm i munnen

Observera: MRI har förmågan att genomföra en undersökning av små och stora tarmen utan standardradiografiska tekniker (barium lavemang, koloskopi) försvagade patienter, i hög grad förenklar beredningen av patienten.

Före proceduren görs en rengörande emalj, och genom en tunn sond i tarmen införs 150 ml vätska för att underlätta visualisering. Det används för att diagnostisera inflammatoriska och tumörprocesser i tarmarna.

Indikationer för MR-njurarna och binjurarna

MR i njurarna och binjurarna indikeras för att bestämma storleken och volymen av neoplasmer, stenar, vid diagnos av abnormiteter i strukturen och placeringen av njurarna och urinvägarna i allmänhet.

Observera: speciellt renal MR är indikerad för patienter som inte kan utföra urografi med hjälp av kontrastmedel;

MRI av bäckenorganen

Det används hos kvinnor med diagnosen missbildningar och inflammation i livmodern och bihang, cystor kvinnliga könsorganen, tumörmetastas processer och med misstänkt endometrios.

Observera: MR kan du visualisera detaljer som inte bestämmer ultraljud.

Hos män, blåsan diagnostiseras av anomalier i utvecklingen av könsorganen, hyperplastiska processer i prostata, cyster, inflammatoriska processer och tumörer i prostata och testiklar.

Kontraindikationer mot MR

Kontraindikationer för MR är uppdelade i absoluta och relativa:

 • absolut - Förekomsten av metallproteser och vaskulära klämmor i människokroppen, en fungerande pacemaker, hörselimplantat.
 • den relativa - Rädsla för sluten utrymme, allvarlig psykiatrisk patologi i excitationssteget, svår smärta, som inte tillåter att ligga tyst, ibland - graviditetens första trimester (i detta fall kan du skjuta upp studien).

Observera: Förekomsten av en månatlig, etablerad intrauterin enhet, amning kontraindikation till MR är inte.

Säkerhetsfrågor av forskningen

Under undersöknings scannern skapar ett kraftigt magnetfält, vilket kan orsaka förflyttning av metallföremål i kroppen (implantat, clips, tandproteser, etc.), så, om någon MRI inte kan användas. Dessutom kan metallföremål påverkar bildkvaliteten, vilket resulterar i förvrängning av resultatet. Om du har tillgång till listade varor ska du informera läkaren.

Hörapparater och pacemakers kan skadas i det genererade magnetfältet.

Lämna inte heller mobiltelefoner, magnetkort i närheten av enheten. Metallringar, kedjor och andra dekorationer bör avlägsnas i förväg i ett annat rum, vanligtvis för det här är ett förvaringsskåp med kassaskåp.

Regler för förberedelser för forskning

För att undvika fel vid analysen av de erhållna bilderna bör radiologen ha fullständig information om patienten som undersöks. Han ges:

 • en fallhistorik (uttalande) eller ett poliklinikkort;
 • data från tidigare studier - computertomografi och (eller) MR.

Inga speciella förberedande åtgärder vidtas på kvällen. Matregimen förändras inte. När det gäller MRT i tarmarna och bukorganen, bör man avstå från att ta fast mat i flera timmar före förfarandet.

Observera: Studien varar från 20 till 60 minuter, beroende på vilken metod som används. Därför bör tarm och urinblåsa tömmas i förväg.

Under MR-sessionen är det bäst att klä sig i naturliga tyger, kvinnor rekommenderas inte att använda kosmetika, eftersom ämnena i den kan påverka bildkvaliteten.

Små barn före MRI börjar ges lugnande medel eller till och med en mild bedövning.

Under hela proceduren bär patienten speciella hörlurar eller öronproppar för att minska processens brusbelastning. Genom dem kommer kommunikation med medicinsk personal att genomföras.

Dessutom kommer patienten att ha en signalanordning i handen vid oförutsedda känslor eller reaktioner. Genom det kan du ge en nödsignal till skåppersonalen.

Vad är förnimmelserna av en MR

Det är viktigt att veta att patienten inte upplever smärta under undersökningen. Du behöver bara ligga, andas jämnt och rör dig inte. I vissa patienter orsakar tomografen psykisk obehag i samband med rädsla för sluten utrymme. Vid studier av sådana patienter är närvaron av en älskad tillåten.

Alexander Lotin, medicinsk observatör

5 693 visningar totalt, 1 visningar idag