Huvud
Strömförsörjning

Hur man kontrollerar prostata hos män i hemmet

Hur man kontrollerar prostata själv? Inte varje manlig representant efter att ha upptäckt obehagliga tecken på prostatit, hyperplasi och andra sjukdomar som är förknippade med prostata, går till doktorn för en kontroll. Du kan försöka undersöka prostata hemma, det är inte svårt att göra, det viktigaste är att följa flera regler och tips.

Fingerforskning för att kontrollera tillståndet hos prostatakörteln är i vår tid faktiskt och mest sannolikt. När allt kommer med den här diagnosmetoden kan du sondra genom rektumets väggar för att sanna prostata, bestämma densitet, storlek och allmänt tillstånd. För att göra detta sätter doktorn ett finger i anuset och börjar sedan undersökningen av manliga könsorganen.

När det är nödvändigt att göra självkontroll

Även om vissa läkare står emot att tillåta patienter att kontrollera prostata själva, föredrar många män att göra det själva hemma. Det är trots allt ingen skada från denna procedur, men du kan lära dig om kränkningen av prostatakörtelfunktionen och kontakta en läkare i tid.

Viktigt: Alla män över 50 år är skyldiga att utföra denna studie en gång per år för att utesluta inflammation i prostata och andra obehagliga sjukdomar. Dessutom finns det idag vissa riskfaktorer som säger att det är nödvändigt att börja denna diagnos vid en yngre ålder.

Dessa inkluderar:

 • ärftlighet - om en man äldre än 40 år har släktingar till släktingar som har haft prostatacancer, utför diagnostik en gång per år.
 • Negroid race - sådana män är viktiga att genomföra prostata undersökning minst en gång per år.

En oplanerad undersökning av prostatakörteln är viktig om det finns obehagliga symtom från urinvägarna, vilket kan indikera utvecklingen av inflammation i prostata. Hur påverkar smärtan i blåsan utvecklingen av prostatit? Faktum är att detta organ ligger ganska nära prostata, så om det börjar öka i storlek, kommer det säkert att påverka blåsans tillstånd.

Symtom som bekräftar utvecklingen av prostatit i kroppen:

 • svår urinering med obehag
 • en tunn urinflöde;
 • långsamt flöde av urin;
 • frekvent önskan att tömma blåsan;
 • känsla av att brinna när du går på toaletten;
 • smärta i ryggen eller sakrummet
 • en svag erektion eller en fullständig frånvaro av den;
 • förekomst av blod i urinen;
 • smärta när man gör en utlösning.

I det här fallet måste du kontrolleras omedelbart efter upptäckten, speciellt om en man har sänkt järnnivåer i kroppen, vilket leder till en minskning av hemoglobin.

Hur utförs prostataundersökningen?

En förhandsvisning är inte ett komplicerat eller farligt förfarande, men en man måste fortfarande följa vissa regler:

 1. Det första du behöver göra är att ta rätt ståndpunkt - du måste ligga på ena sidan och böja knäna och sedan svänga något framåt. I det här fallet är det bäst att sanna prostata.
 2. Använd handskar och utför en extern undersökning som bestämmer närvaron av cyster, hemorrojder, vårtor eller andra formationer. Du kan också göra det genom att fråga din make om hjälp.
 3. Före införandet av pekfingret är det viktigt att smörj smörjmedlet. Viktigt! Var noga med att trimma naglarna före proceduren, eftersom de kan skada anus slemhinna eller genomborra cysten.
 4. Ta försiktigt in fingret och undersök tarmarnas väggar med mjuka cirkulära rörelser. Om du samtidigt känner för cystor, tätheter eller oegentligheter - detta kommer att indikera utvecklingen av prostatit eller andra sjukdomar i prostatakörteln. Viktigt: Tarmslimhinnan är vanligtvis mjuk, jämn och jämn, utan ojämnhet.

Prostatan är probed i den övre delen av tarmen. Tryck på det ska vara väldigt snyggt och lugnt, eftersom plötsliga rörelser inte kommer att klargöra dess skick.

Viktigt: När man trycker på, ska mannen inte ha någon smärta eller obehag. Om de uppträder är det viktigt att konsultera en läkare och göra en diagnos, varefter det kommer att vara möjligt att identifiera typen av sjukdomen.

Prostatit är en sjukdom i prostatakörteln som oftast tar över män i ålderdom. Men i samband med livsstil eller personliga predisposition kan sjukdomen detekteras vid en tidigare ålder. För att förhindra detta är det nödvändigt att årligen kontrollera hälsotillståndet genom att besöka en urolog.

Orsakerna till prostatit

Prostatit uppträder vanligen med plötslig hypotermi i kroppen. Att bada i kallt vatten, sitta på en kall yta kan prova inflammation i prostatakörteln. Också i riskzonen är män som ofta lider av förstoppning, leder en stillasittande livsstil, liksom de som leder ett alltför aktivt sexliv eller tvärtom övar länge avhållande.

I kroniska sjukdomar av en infektiös natur, även såsom halsfluss eller karies riskerar detekteras vid prostatisk inflammation ökar många gånger om. Detta är särskilt känslig för järn urogenitala och urinvägsinfektion, liksom varje tryckande tillstånd hos en organism tillstånd: Kronisk stress, ihållande trötthet, dålig diet och andra faktorer som försvagar immunförsvaret arbete.

Tecken på prostatit

Den första och huvudskylten, genom vilken du kan bestämma förekomsten av din inflammation i början, blir allvarligt brännande och klåda vid urinering i hemmet. Den mycket mängden urinering vid detta ökar, särskilt på natten, upp till tre till fyra gånger på åtta timmar. På detta stadium går män sällan till doktorn, för att de inte ser något hemskt i detta tillstånd.

Nästa steg är att dra och skjuta smärta i pubis, perineum eller ens i penis själv. Dessa tecken indikerar att sjukdomen är igång och du behöver en omedelbar referens till en specialist. I det tredje steget kan kroppstemperaturen plötsligt stiga till trettioåtta grader Celsius. I detta fall förändras urinens färg till grumliga och okoncentrerade och obehagliga känslor, klåda och smärta ökar med långvarigt sittande och passerar under uppvärmning eller fysisk ansträngning.

Ett nytt sätt att behandla prostatit i 2017, som du ännu inte vet! Klicka för att läsa mer...

Det allmänna hälsotillståndet förvärras. En man blir irritabel och nervös, han kan utveckla sömnlöshet eller visa andra problem med sömnen. Sådana symtom är emellertid också karakteristiska för ett antal andra venerala och urologiska sjukdomar. Därför kan den huvudsakliga slutsatsen och den slutliga diagnosen endast göras av läkaren.

Kontrollera ur urologen

Om du har några av de ovan beskrivna tecknen bör du definitivt söka diagnosen av prostata från en specialist. Varför är det nödvändigt att gå till doktorn? Faktum är att denna typ av manipulation ibland orsakar ett antal komplikationer, till exempel när rektal undersökning, blödning på grund av en punktering av cysten kan uppstå, vilket innebär att omedelbar hjälp av en kvalificerad specialist kommer att vara nödvändigt. Dessutom, om patologi detekteras, kan läkaren omedelbart ta prov för diagnos.

Så kontrollen är följande:

 • Till att börja med kommer urologen att be dig ta den ställning som krävs för att manipulera prostata. I regel ligger denna position med knän böjda till bröstet eller stående, böjning framåt. I denna position öppnar doktorn den bästa tillgången till den nödvändiga platsen.
 • Därefter kommer läkaren att undersöka huden runt anusen för närvaro av humant papillomvirus, cyster eller hemorrojder. Förresten kan detta föremål görs hemma med hjälp av en spegel eller en fru. Som redan nämnts liknar symptomen på inflammation i prostatakörteln symtomen på ett antal andra sjukdomar, inklusive de som påverkar könsorganet. Dessutom, när en rektal undersökning av cysten eller hemorrhoidnoden kan explodera, vilket leder till risken för blödning och infektioner.
 • Därefter tvättar doktorn händerna och sätter på en engångs steril handske. För rektaldiagnostik behövs bara pekfinger, så i stället för handskar tvättar doktorn att använda speciella disponibla fingertoppar. För bättre penetration och minskad risk för skador smörjs fingret med ett smörjmedel. Smörjning gör att fingret kan röra sig bättre i ändtarmen.
 • Därefter cirkulerar urologen tarmmuren i en cirkulär rörelse för att avslöja patologier: cyster, inflammationer, cancer. I en frisk person är rektumsväggarna smidiga, så alla avvikelser, ojämnheter eller tätheter bestäms helt av palpationsmetoden.
 • Prostaten i sig ligger på tarmens främre vägg något ovanför urinblåsan. Om du hittar på detta område med oegentligheter, tuberkler eller sälar kan du säga att en man är väldigt sjuk med prostatit.

Det är allt. Faktum är att detta förfarande utförs i fyra sekunder, så mannen har oftast inte ens tid att förstå någonting. Detta är viktigt för dem som anser prostata tester för att vara förödmjukande eller oacceptabla.

Andra metoder för att diagnostisera prostatit

Om en rektal palpation av någon anledning inte räcker till för att göra en korrekt diagnos, kan läkaren föreskriva följande ytterligare procedurer:

Undersökning av prostata i urologen: vittnesbörd och förberedelse för antagning

Statistiken över sjukdomar i prostatakörteln blir sämre varje år. Enligt urologer växer antalet män som lider av prostatit, adenom och maligna neoplasmer stadigt.

Därför är undersökningen av prostata i en urolog obligatorisk för varje medlem av det starkare könet som är äldre än 40-45 år, eller till och med tidigare, om det finns indikationer på samråd med en läkare.

Undersökning av prostatakörteln hos en specialiserad specialist är nödvändig för tidig diagnos av inflammatorisk process, godartad hyperplasi och malign malignitet hos kroppscellerna. Behandling i det inledande skedet är sparsam, kräver relativt låga doser av mediciner och möjliggör fullständigt återställande av prostatakörteln. Mannen behåller sexuell aktivitet, libido och förmåga att bli gravid (naturligtvis med korrigering för åldersfaktorn).

Undersökning av prostata hos en urolog bör genomföras minst en gång per år efter att ha fyllt 45 år.

Det är dock inte nödvändigt att vänta till nästa möte med en specialist om det finns ett antal symptom som indikerar en eventuell prostatakörtelprov.

Dessa är:

 • obehag i perineala området, oberoende av intensitet, i andra ord måste registreringen lysa mindre smärtimpulser, och ju mer svår akut smärta som strålar i pungen, rektum;
 • erektil dysfunktion, inklusive tidig utlösning, mindre volym utsöndrad sperma
 • obehagliga känslor under samlag
 • svårigheter med att få barn
 • okarakteristisk urladdning ur urinröret, speciellt bör varna en tjock purulent urladdning med en blandning av blod;
 • störningar i urinering, som kan uppträda som falska eller för frekventa impulser till tömningen av blåsan, en känsla av ofullständig urinering, smärta vid urinering;
 • ökat obehag under avföring
 • obehaglig lukt och okarakteristisk för urinskugga.

Införandet av bakterier i prostatacentralens vävnader och kanaler är åtföljt av feber, ett tillstånd av allmän förgiftning. Förekomsten av en, och ännu fler några liknande tecken är orsaken till brådskande behandling i kliniken för att utföra en undersökning av prostata i urologen.

Självmedicinering i en akut tid leder ibland till att patientens tillstånd lindras. Detta kan emellertid vara en följd av övergången av patologi till en kronisk form, vilket är mycket svårt att behandla.

Undersökning av prostata hos en urolog kräver korrekt förberedelse. Det är nödvändigt för doktorn att genomföra alla nödvändiga diagnostiska tester under ett besök.

Innan du besöker en läkare bör du

 • avstå från sexuell aktivitet, inklusive onani
 • göra lavemang med kamomill buljong eller saltade vatten, för detta ändamål är det också möjligt att använda läkemedel i form av mikrolavemang (t.ex. Microlax), är det nödvändigt för en fullständig digital rektal undersökning av prostata;
 • i en smartphone eller anteckningsblock att göra anteckningar om intag av vissa läkemedel (namn, varaktighet, dosering, vem som utses), klagomål, bör också utarbeta sina frågor till läkaren;
 • utarbeta extrakt från medicinska journalen, de senaste resultaten från blod- och urintester, slutsatser från andra specialister.

Det är uppenbart att för att ta itu med en sådan delikat fråga som prostataxamen från en urolog strävar man efter att komma till den bästa specialisten på detta område. Om det finns ett ekonomiskt tillfälle, vänder de sig till en privat klinik, som värderar sitt rykte. Betalda centra är som regel mycket känsliga för läkarnas kvalifikationer, dessutom kan de flesta studier genomföras omedelbart. Vissa patienter söker specialister genom vänner och hänvisar till dem privat.

Men för kostnads- och tidsbesparingar, den initiala eller förebyggande prostata undersökning av en urolog, kan du gå till kliniken i samhället. Och ytterligare terapi-taktik bör bestämmas utifrån resultaten av undersökningen och de analyser som utförts. Dock bör en kvalificerad tekniker ger on-demand information om sin utbildning, att i detalj förklara möjligheten att utnämningen bevilja former för inköp av läkemedel på alla apotek, och inte handla på egen hand olika bio-tillsatser.

Hur man kontrollerar prostata hos män: en undersökning med en läkare, diagnostisk manipulation, en rektal undersökning

Enligt uppgifterna om anonyma frågor hindrar besöket från en urolog av det starkare könet den vanliga blygheten och rädslan för olika medicinska och diagnostiska manipuleringar.

Ofta har en man länge försökt behandlas självständigt, och till läkaren får man redan försummade patologiska förändringar i prostatas vävnader.

Hur man kontrollerar prostata hos män - många gissar, lite trevliga, men sådana manipuleringar är nödvändiga för tidig upptäckt av sjukdomar, förebyggande av komplikationer och utnämning av terapi. Det första besöket till läkaren börjar med en anamnese. Läkaren är intresserad av vad patienten oroar sig för, begär detaljerade beskrivningar av symtomen, förändringar i deras svårighetsgrad beroende på samlaget, urinering, tömning av rektum etc. Av stor betydelse är familjehistoria.

En av de obligatoriska frågorna är data om förekomst av illamående eller godartade prostata patologier i närmaste familj. I processen att fråga en patient kan läkaren också anta orsaken till utvecklingen av en sjukdom.

När patienten fyller i patientens journaler ska läkaren informeras om att ta mediciner, allergier och andra relaterade sjukdomar.

Om patienten förbereder sig på prostata-screening för män måste läkaren utföra en rektal fingerundersökning av prostata.

Det är gjort så här:

 • patienten uppmanas att ta ett knä - armbåge position eller ligga på din sida, kramade hennes knän mot bröstet (för fysiskt försvagade patienter kan utföra manipulation i ryggläge);
 • läkaren bär engångshandskar som engångsbehandlar, sminkar pekfingret och analöppningen hos patienten med petroleumgel eller smörjmedel;
 • läkaren introducerar långsamt ett finger i ändtarmen och palpates ytan av prostatakörteln;
 • under manipuleringen av urinrörsecretad prostatahemlighet, vilken ofta samlas in för analys (identifiering av bakterier, leukocyter, patogen flora genom PCR).

Normalt är prostatakörteln storlek upp till 45 mm i bredd och upp till 35 mm i längd. I mitten är den uppdelad av ett längsgående spår.

Symptom på inflammation är följande symtom:

 • närvaro av noder och tätningar;
 • immobilitet i förhållande till endets skal
 • akut smärta under palpation
 • ändra konturerna och storleken på prostatakörteln.

Vid palpation av prostata hos mannen finns en erektion. Detta är en fullständig fysiologisk reaktion, dessutom fungerar den som ett tecken på normaliteten hos organen i genitourinary systemet.

Om man kontrollerar prostata hos en man fann inga avvikelser, det finns inget behov av ytterligare förfaranden. Men i närvaro av ett antal symtom ger läkaren instruktioner och prov för ytterligare diagnos.

I regel är detta en klinisk analys av blod och urin, ultraljud och MR i prostata, specifika studier på oncomarkers. Liknande procedurer är nödvändiga för att bestämma den exakta sjukdomen, dess orsak, stadium och omfattning av prostataskador.

Laboratorie- och instrumentalmetoder för forskning, eller hur man kontrollerar prostata hos män

Dagens artikel ägnas åt frågan: hur man kontrollerar prostata hos män. Detta är mycket viktigt, eftersom sjukdomar som prostatit och adenom är mycket vanliga nu.

Om det inte finns någon adekvat behandling kan komplikationer i form av impotens, nedsatt fertilitet och urinering inte vänta länge.

Olyckligtvis omger män ofta det urologiska skåpet vid en sida, och de lär sig om den utvecklade allvarliga sjukdomen nästan av misstag.

Hur många år är det nödvändigt att kontrollera prostatakörteln?

Den årliga kontrollen av prostata är nödvändig för män från 40 år, för det är under denna period som klimakteriella fenomen börjar.

Det finns risk för allvarlig sjukdom på grund av hormonell obalans:

 • prostatit - inflammation i körteln;
 • adenom;
 • maligna neoplasmer;
 • tuberkulosskador
 • vesiklar. Detta är en komplikation av den underliggande sjukdomen, en inflammation av de sämsta vesiklarna.

Obligatorisk kontroll av prostata och för idrottare. Detta gäller särskilt för brottare och cyklister.

Detta beror på en stor sannolikhet för trauma i könsorganet. Riskkoncernen består också av män som leder en lågdynamisk livsstil, eftersom sannolikheten för åderbråck och stagnerande processer i bäckenet ökar.

Urologisk undersökning

Inspektionsspecialisten är den primära. På ett tidigt stadium är patologier associerade med prostata nästan asymptomatiska.

Initialt kan de få sig att känna sig lite obehag i perineum. Då finns det erektila störningar, smärta vid avföring och urinering. Inspektion av könsorganen är i regel av lite informativ.

Indirekta tecken på prostata sjukdomar är: rodnad och svullnad i glanspenisen, förekomsten av utslag. Ibland förekommer inflammation i prepuce. Palpation, som utförs rektalt, är en mycket mer informativ och pålitlig teknik.

Patientens position - som ligger på hans sida med knä pressade till magen, som ett alternativ - knä-armbåge. Förfarandet utförs också stående, lutande på stolens baksida och böjda i nedre delen av ryggen. Läkaren utför manipulation i handskar, ett pekfinger, smurt med petroleumjelly.

Laboratoriemetoder för prostata och andra prostata sjukdomar hos män

Om du misstänker en patologi av prostata, tilldelar specialisten sådana sorter av laboratorietester.

OAM (allmän urinalys)

Detta är en vanlig studie i sjukdomar i körteln. Förutom den allmänna, utförs bakteriologisk och cytologisk diagnostik också.

OAM ger en uppfattning om tillståndet i urinvägarna. Det handlar om att studera egenskaperna hos urin, liksom sediment. Före analysen måste du avstå från att äta grönsaker som förändrar urinfärgen. Ta inte diuretika och aspirin.

Det är nödvändigt att ge upp alkohol, för att inte tillåta överdriven fysisk ansträngning. På morgonen, efter en hygienisk procedur, uppsamlas 10 ml urin i ett sterilt kärl. Parallellt utförs en cytologisk undersökning.

Samma urin används, vilken samlades in för allmän analys. Det gör det möjligt att bestämma närvaron av förändringar i prostatavävnaden och för att avslöja neoplasmer, om sådana finns. Bakteriologisk analys används om läkaren har misstankar om bakteriell prostatit.

Studien utförs på 3 portioner morgonurin och utövar sådd på näringsmedia. Varaktigheten av detektion av mikroorganismer och deras arter varierar från några dagar till 2 veckor.

UAC (generellt blodprov)

Specificiteten av prostata sjukdomar är att det är svårt att diagnostisera dem på ett tidigt stadium. I detta avseende är blodprovet mycket informativt.

Vid misstänkt för prostata sjukdom utförs 3 typer blodprov:

KLA ges på en tom mage på morgonen.

Det är lämpligt på morgonen att inte röka, dricka alkohol och inte äta mat med mycket fett. Patienten får resultat nästa dag.

Smörj för infektion

Ett smet på mikrofloran tas från urinröret. Det tillåter att bestämma sådana typer av patologier, förutom prostatit:

Signaler för smärta - smärta vid urinering och kön, en känsla av obehag i urinröret (brinnande, klåda) och utseende av sekret. Ett urval tas av en urolog i laboratoriet.

Förbered dig för studien enligt följande:

 • en vecka innan proceduren tar ingen medicin;
 • 2 dagar innan smeten avstår från kön;
 • Urinera inte 2 timmar innan du tar provet.

Förfarandet i sig är något obekväma, eftersom det innebär införandet av ett speciellt sterilt instrument inuti urinröret.

Ibland kvarstår ömhet flera timmar efter proceduren. Varaktigheten av manipuleringen är cirka 5 minuter. Patienten får testresultat efter 2 dagar.

Studie av den prostatiska sekretionen

För att utföra diagnostik på saft av prostata är det enkelt, förutom det är mycket informativt. Förändringen av egenskaperna hos den prostatiska sekretionen gör det möjligt att bedöma närvaron av organs sjukdom och dess stadium.

Studien av den prostatiska sekretionen ordineras med sådana symptom:

Informativ analys och när man identifierar manlig infertilitet.

Det finns emellertid också kontraindikationer för analysen av hemligheten:

 • inflammatorisk process med en signifikant temperaturökning;
 • sprickor i ändtarmen;
 • tuberkulös process i prostata;
 • hemorrojder med exacerbation.

Blodtest för PSA

Läkaren föreskriver denna studie om det finns misstankar om en malign tumör. En ökning av PSA indikerar emellertid inte direkt cancer.

Hos äldre (över 70 år) överstiger indikatorns värde ofta 6,5 ​​ng / mg.

 • under 40 år - upp till 2,5;
 • 40-50 år - från 2,5 till 3,5;
 • 50-60 år - från 3,5 till 4,5;
 • över 60 år - mer än 4,5.

Instrumentliga verifieringsmetoder

Prostatit är rädd för denna agent, som eld!

Du behöver bara ansöka.

Med hjälp av instrumental undersökning är det möjligt att bestämma korrekt funktion av prostata.

Låt oss överväga de grundläggande diagnostiska teknikerna:

 • uretroskopi, cystoskopi. Med hjälp av dessa metoder är det möjligt att upptäcka smalning av urinröret. Detta indikerar en smärtsam förändring i körtelvävnaderna. Som regel upplever patienten problem med urinering. Cystoskopi låter dig identifiera samtidiga patologier i blåsan;
 • Ultraljud (transabdominal och transrektal). Denna typ av diagnos gör det möjligt att bedöma organs verkliga storlek, form och densitet. Den senare indikatorn är särskilt viktig för att detektera neoplasmer. Ultraljud gör det också möjligt att utvärdera noder i orgeln. I närvaro av cancer undersöks också regionala lymfkörtlar;
 • radiografi. Med hjälp av röntgendiagnostik är det möjligt att visualisera bäckenorganen och deras relativa positionering, utvärdera prostata körningens placering, dess storlek och grad av smalning i urinröret. När en malaktig process startas kan metastaser detekteras.

Hur man kontrollerar prostata själv hemma?

Sådan självkontroll undersöker i vissa fall att man undviker obehagliga konsekvenser i samband med inflammatorisk process eller neoplasmer.

Självutredning kan inte kallas ett farligt och komplext förfarande, men du måste ändå följa vissa säkerhetsåtgärder:

 • Korrekt läge (på sidan med böjda knän och något böjt framåt - det här är den mest bekväma positionen för att proba prostata);
 • använd medicinska handskar. Utför en extern studie som låter dig upptäcka sådana enheter som cyster, hemorrojder eller vårtor. Detta kan göras med hjälp utanför;
 • Smörj fingret med ett smörjmedel innan du sätter in det inuti. Glöm inte att skära dina naglar i förväg så att du inte oavsiktligt tränger igenom cysten och skadar rektumslimhinnan.
 • var försiktig, sätt in fingret i anuset och undersök dess väggar med mjuka cirkulära rörelser;
 • Kassera använda handskar efter testet.

Hur ska organet känna vid beröring?

Normalt är körteln elastisk och elastisk vid beröringen. Om orgeln är fast, indikerar detta en inflammatorisk process eller närvaron av en malignitet.

Omvänt indikerar den mjuka prostatakörteln stagnerande fenomen i den. De provocerar utvecklingen av en sådan sjukdom som kronisk prostatit.

Överdriven mjuka vävnader indikerar eventuell närvaro av cyster. Som regel observeras detta hos äldre människor.

Vilka symptom hjälper till att identifiera inflammation?

Närvaron av ojämnhet och förtätning indikerar en patologi associerad med prostatakörteln.

Det ligger i tarmens övre del. Undersök det med stor försiktighet, eftersom grov palpation sannolikt inte hjälper till att få tillförlitlig information om hennes tillstånd.

Om du känner smärta när du känner det, måste du konsultera en specialist så att du kan bestämma vilken typ av patologi som helst.

Relaterade videoklipp

 • Eliminerar orsakerna till cirkulationsstörningar
 • Försvinner försiktigt inflammation inom 10 minuter efter att ha tagits

Hur man bestämmer prostatit i tid: symtom på sjukdomen, diagnosen och behandlingen

Prostatit är en av de mest diagnostiserade sjukdomar i urologisk praxis. Orsaken till utseendet av denna sjukdom är den inflammatoriska processen som äger rum i prostatakörteln. Infektionen utvecklas oftast hos män under avhållsamhet, när prostatens hemlighet är i ett tillstånd av stagnation. Hur man bestämmer prostatit på egen hand, vilket inte tillåter utseendet på olika komplikationer, kan du förstå genom att studera huvudsymptomen och formen av deras utveckling.

Innehållet i artikeln

Prostatit - vad är det?

Det finns en stereotyp att prostatit är en åldersrelaterad sjukdom som drabbar främst äldre män. Men tyvärr har de senaste åren ofta denna diagnos och mycket ungdomar, vars ålder inte överstiger 30 år. Statistiken visar att 30 till 60% av den fackliga manliga befolkningen under 40 år redan lider av prostatit.

Prostatakörteln är en liten process som är en valnöt, som ligger direkt i området under blåsan.

Prostatens huvudroll i kroppen hos en man är att blockera utblåsningen av urinblåsan under erektion och producera en liten procentandel av semen, kallad prostats utsöndring.

Orsaken till detta organs sårbarhet ligger i särdragen i dess anatomiska struktur och blodförsörjningsprocessen.

Hur man känner igen prostatit i sitt första skede - denna fråga ställs av många män. Förstå sjukdomsutvecklingen kommer att bidra till att upptäcka uppenbara symtom och deras kombination. Klassificeringen av sjukdomen har två huvudformer: akut och kronisk. Studien av symtomen på varje form är det enklaste sättet att ta reda på vilken typ av sjukdom som är inneboende för patienten.

Symtom på kronisk prostatit

Kronisk prostatit är vanligtvis en följd av en tidigare akut typ av sjukdomen och anses vara mer förtärkt eftersom den inte har tydligt uttryckta tecken. I detta avseende är det lätt förvirrat med många andra sjukdomar och är ganska svårt att diagnostisera. De viktigaste symtomen på prostatit i kronisk form:

 • smärta i ländryggsregionen, sakrum och bäckenregionen;
 • känsla av obehag i underlivet och perineum
 • ökad smärta vid tidpunkten för urinering
 • svårigheter med ett fullständigt flöde av urin;
 • frekvent uppmaning att gå på toaletten;
 • erektil dysfunktion
 • för tidig utlösning;
 • nervositet, trötthet och irritabilitet
 • regelbunden smärta i urinröret, skrot och urinrör.

Symtom på prostatit kan agera på ett komplicerat sätt eller manifestera en åt gången.

Huvudskyltar av kronisk typ

Smärta syndrom sträcker sig ofta till buken eller faller lägre, ger till benen. Sådana tecken tas ofta för radikulit eller osteokondros, vilket fördröjer formuleringen av den korrekta diagnosen. Kronisk prostatit skiljer sig från att dra, regelbunden smärta, utan akuta manifestationer.

Urinen att urinera uppstår ofta och ganska snabbt. Patienten får intrycket att mycket vätska har ackumulerats i blåsan. Urineringens början åtföljs av smärta, och själva processen är ganska svår.

Att utveckla inflammation i prostata leder till olika negativa processer i männs sexuella sfär. Den negativa inverkan av infektion på nervändarna provar utvecklingen av för tidig utlösning. Senare leder sjukdomen till problem med styrka och upphörande av produktionen av manliga könshormoner. Sexuellt samlag kan också medföra betydande obehag och smärta.

Liknande förändringar i den manliga sexuella sfären, såväl som regelbunden smärta, har en signifikant effekt på patientens psykologiska tillstånd, som noteras för irritabilitet, apati och ökad nervositet.

Konsekvenser av kronisk prostatit

Den vanligaste komplikationen för kronisk prostatit hos män är ärrbildning i kirtlens vävnad och organs rynkning. Ärrbildning utsätts ofta för urinrörets urinblåsa och urinblåsans bakre vägg. Detta hotar utvecklingen av allvarliga kroniska störningar vid urineringsprocessen, som i sin tur har en betydande inverkan på urinledarens och njurarnas arbete, vilket leder till urolithiasis.

I fallet med att öka fria radikaler i prostatacellerna som skadar molekylens DNA, är malignitet hos friska celler och cancerframkallande möjliga. Orsaken till onkologisk sjukdom vid kronisk prostatitprocess kan vara syntesen av cytokiner och kemokiner.

Dessutom har cirka 35-40% män som har haft en kronisk form av prostatit utveckla fullständig infertilitet eller en signifikant minskning av spermatozoas aktivitet.

Symtom på akut prostatit

Den akuta formen av sjukdomen i sig är mycket lättare att bestämma, eftersom detta stadium har mer uttalade och uttalade tecken. Huvudsymptomen och anledningen till att besöka en läkare är den allmänna förgiftningen av kroppen som orsakas av smittsamma processer. Tecken på akut prostatit innefattar också:

 • ökning i kroppstemperatur till 38-39 grader;
 • feberförhållanden, frossa;
 • illamående kan uppstå
 • huvudvärk;
 • frekvent uppmaning att urinera, åtföljd av bränning och skärning i perineum;
 • vidhäftning av purulent eller blodutmatning ur urinröret;
 • minskning av strålens huvud
 • smärta under avföring
 • allvarlig smärta är möjlig i ländryggen, underlivet eller korsbenet.

Konsekvenser av akut form

Den allvarligaste komplikationen av den akuta formen är utvecklingen av en abscess. Det är bildandet av ett hålrum fyllt med purulenta sekretioner, med vidare spridning av vätska bortom prostatakörteln. Om det inte sker någon snabb behandling, blir den akuta formen av prostatit kronisk, vilket i praktiken inte lånar sig för att slutföra botemedel.

Oftast är ungdomar i åldrarna 25-50 år mottagliga för utveckling av akut prostatit. Den kroniska formen finns oftast hos äldre män, i åldern 50 år och äldre. Ofta sjukdomen är en följd av BPH, den viktigaste funktionen som - dålig cirkulation och stagnation i bäckenorganen.

Diagnos av sjukdomen

Innan diagnosen prostatit bestämmer specialisten sjukdomsformen och graden av utveckling. Tyvärr kan endast den akuta formen av sjukdomen botas. I ett kroniskt stadium måste patienten genomgå regelbundna undersökningar med urologen och upprepa den föreskrivna behandlingsförloppet.

Det finns flera grundläggande metoder för att bestämma prostatit, även i de tidigaste stadierna. Diagnos och behandling av denna sjukdom handlar om en urolog. Den allmänna bilden av sjukdomen görs efter insamling av anamnese, samt bekräftelse av resultaten från analyserna och diagnostiska studier. Trots symptomens likhet och allvarligheten av sjukdomsförloppet väljes terapi för varje enskild patient strikt individuellt.

Undersökning och fysisk undersökning

Hur man bestämmer prostatit? Det allra första och viktigaste steget är insamlingen av nödvändig information och undersökning av patienten. De kommer att hjälpa till att bestämma ytterligare diagnostiska uppdrag och upprätta ett behandlingsschema.

Vid samling av anamnesis beaktas följande faktorer:

 • när de första symptomen på sjukdomen uppträdde;
 • sekvensen av huvudfunktionerna;
 • om det finns samtidiga sjukdomar;
 • huruvida venerala sjukdomar behandlades tidigare
 • varaktighet av prostatit;
 • faktorer som påverkar sjukdomens förvärmning
 • några data på patientens sexuella sfär
 • information om kirurgiska operationer
 • uppgifter om yrkes- och bostadsförhållanden.

Det är undersökningen som gör det möjligt för specialisten att få nödvändig information och göra en förmodad bild av sjukdomen. Ett viktigt steg i hur man kontrollerar prostatakörteln är palpation av pungen och palpation av organet genom rektalöppningen. Om prostata inte kan detekteras med denna metod, föreskrivs ytterligare differentialdiagnos.

Laboratorieforskning

Analyser gör det möjligt att ta reda på det allmänna tillståndet hos en man, sjukdommens art och förekomsten av eventuella följdskador. Standardlista med obligatoriska tester:

 • blodprov;
 • urinalys: bakteriell, cytologisk, generell;
 • urinrör
 • sperma;
 • polymeras kedjereaktionstest;
 • prostatsekretionsanalys.

Diagnos med hjälp av medicinsk utrustning

Hårdvara ultraljud studie hjälper en specialist för att fastställa sådana faktorer som: kontrollera prostatan till vävnads ärrbildning, samt att identifiera formen av sjukdomen och förekomsten av stenar eller bölder i prostatakörteln. På grund av det faktum att denna testning har en hög grad av informativitet gör det det möjligt för urologen att göra en mer noggrann klinisk bild och snarare börja den nödvändiga behandlingen.

En annan ganska vanlig metod för undersökning är uroflowmetry. Med denna studie utförs en direkt grafisk bestämning av hastigheten av urinflödet. Resultaten visar urinkanalens patency och kontraktile detrusorförmågan.

Ytterligare undersökningar

Hur kontrolleras prostata hos män om alla tidigare metoder misslyckades med att visa den fullständiga bilden av sjukdomen? I detta fall utnämns ett antal ytterligare aktiviteter som inkluderar:

 • cystoskopisk undersökning;
 • Tomografi av bäckenorganen;
 • biopsi;
 • transuretral ultraljud.

Behandling av prostatit

Den mest aktuella terapin för någon form av prostatit idag är fortfarande användningen av antibakteriella läkemedel. De tillåter att eliminera inflammatoriska processer, på grund av vilka sjukdomens huvudsakliga tecken snabbt passerar.

Metoderna för fysioterapeutisk behandling användes också i stor utsträckning. De är också lämpliga för förebyggande åtgärder, vilket minskar risken för återfall efter behandling och används också vid komplex terapi av både akut och kronisk prostatit. Metoderna för fysioterapi innefattar termiska förfaranden, prostata massage, zoneterapi, ultraljud och mycket mer.

Behandlingsmetoderna är strikt individuella, och prognosen för en fullständig botemedel beror till stor del på hur prostatit börjar, vilken form som är inneboende i patienten och hur länge sjukdomen har observerats.

förebyggande

Att stärka kroppen efter behandling rekommenderas medicinering mätta diet användbara produkter med en hög halt av vitamin B, A, C, E, mineraler zink, kalcium, järn, och vägrar dåliga vanor. I den kroniska formen av patienter sjukdomen är ofta rekommenderas att genomgå en kurs av psykoterapeutiska insatser och revidera sitt sätt att zhizni.A komma ihåg att någon form av sjukdomen är inte en mening, och i rätt tid prostata check för att se en läkare kommer att starta den nödvändiga behandlingen och glömma obehagliga symptom.

Metoder för att undersöka prostata

Alla män är rädda för sjukdomar i prostata. För att förhindra dessa sjukdomar behöver du veta allt om hur man kontrollerar prostata hos män och regelbundet besöker en urolog. Statistiken säger att 30% av männen lider av prostatit. Men tyvärr försöker många av dem att gömma detta problem och göra ingenting. Således möjliggör de själva prostatit att aktivt utvecklas.

Förebyggande av sjukdom

Prostatit är en inflammatorisk process i prostatakörteln. Eftersom denna körtel är frånvarande hos kvinnor är denna sjukdom endast karaktäristisk för det manliga könet.

Experter hävdar att män efter 35 års ålder måste nödvändigtvis undersöka prostatakörteln. Det är från denna ålder som män kan börja klimakteriet. Den hormonella obalansen som orsakas av den kan provocera utvecklingen av allvarliga sjukdomar i prostatakörteln. Det kan vara:

 • prostatit;
 • prostata adenom;
 • prostatacancer.

Män som leder en stillasittande livsstil, oavsett ålder, måste genomgå en prostatitkontroll. Som ett resultat av denna livsstil utvecklas åderbråck och blodstasis.

Huvudmålet med undersökningen är att identifiera sjukdomar i tidiga skeden och förhindra deras utveckling.

diagnostik

Hur kontrollerar de prostata hos män? Modern medicin har många metoder för att testa människors hälsa. På grund av detta är det möjligt att identifiera sjukdomen i de tidiga stadierna och undvika komplikationer.

Prostatskontroll kan utföras på flera sätt. Var och en av dem är väldigt viktig.

Så, de viktigaste principerna för verifiering är:

 • inspektion;
 • ultraljud;
 • punktera;
 • biopsi;
 • leverans av urin, blod, sperma.

Om dessa metoder inte räcker för att kompilera en fullständig historia, bör ytterligare studier genomföras:

Samråd med en specialist

Efter undersökningen kommer urologen att kunna göra en preliminär diagnos och ange ytterligare åtgärder

Besöker en läkare omfattar:

 1. En analys av patientens klagomål, sjukdomsperioden, omständigheterna under vilka symptom uppstår, och så vidare. Under undersökningen är klagomål indelade i grundläggande och sekundära. De viktigaste är:
 • problem med att fatta ett barn
 • problem med urinering
 • minskad erektion
 • purulent urladdning ur urinröret.
 1. Kontrollera prostata med palpation. Detta är nödvändigt för att detektera förändringar i prostata (tuberositet, storlek, smärta, svullnad). För förfarandet applicerar doktorn ett smörjmedel till hans finger och kontrollerar prostata till beröring genom tjocktarmen. Detta kan enkelt göras, eftersom prostatan ligger precis framför ändtarmen. Om patienten skadas under en beröring, indikerar detta förekomsten av en inflammatorisk process. Det är anmärkningsvärt att palpation ska passera efter urinering.
  För alla män ger en sådan diagnos något obehag. Men utan det kan en komplett bild av sjukdomen inte byggas. Även urologen bör undersöka anusen för närvaron av papillom, cyster eller hemorrojder. När allt kommer omkring kan alla dessa manifestationer indikera utvecklingen av allvarliga sjukdomar i prostatakörteln.

Undersökning av de externa könsorganen kan sällan berätta om prostata problem. Så bara kan du hitta symptomen på närvaron av infektionssjukdomar. Om det står:

 • utslag på penis
 • irritation av penisens huvud
 • ödem eller inflammation i prepuce.

Leverans av test

Efter undersökningen föreskriver läkaren ytterligare diagnostik. För detta måste ett antal tester lämnas in.

Laboratoriestudier börjar alltid med leverans av ett allmänt blodprov. Med hjälp kan du bestämma närvaron av en inflammatorisk process hos en patient i kroppen, såväl som arten av dess ursprung: viral eller bakteriell. Det är nödvändigt att donera blod och bestämma nivån av PSA (specifikt antigen). Om dess antal ökar kan det indikera inflammation av prostata eller utveckling av cancer.

För att kontrollera prostata hos män är det nödvändigt att genomföra ett urintest. Det kommer att bidra till att identifiera avvikelser, vilket indikerar förekomsten av olika sjukdomar i det genitourära systemet. Det beror helt på de röda blodkropparna. Om deras antal ökar betydligt, indikerar detta inflammation i ett infektiöst ursprung.

Prostatakörteln kan också leda om det finns sexuellt överförbara sjukdomar. För att bekräfta eller avvisa denna diagnos måste du smita. Några dagar före analysen rekommenderas patienten att avstå från samlag.

Med hjälp av ultraljud kontrollerar läkaren prostatakörteln grundligare. Med hjälp av denna studie kan du se storleken, formen, graden av smalning i urinröret. Du kan upptäcka förändringar i strukturen och densiteten hos prostatavävnad.

Ultraljud kan göras på flera sätt:

För genomgången av studien kräver den första metoden beredning. I några timmar behöver du tömma rektum eller sätta en rengörande enema. För att göra ultraljud abdominalt krävs inga speciella ansträngningar. Behöver bara komma till proceduren med en komplett urinblåsa.

Och hur är prostaten hos män oftare kontrollerad? Experter rekommenderar att du gör detta på rätt sätt. Denna metod är mer effektiv och avslöjande. Med hjälp kan du se stenarna i prostatakörteln. Och detta talar redan om den försummade inflammatoriska processen.

Uretroskopi och cystoskopi

Cystoskopi hjälper till att identifiera patologiska förändringar i blåsans tillstånd. Eftersom inflammatoriska processer orsakar en fördröjning i urinen, kommer denna diagnos omedelbart att avslöja sådana förändringar. Med hjälp av uretroskopi är det möjligt att bestämma den inflammatoriska processen, vilket provar förminskning av urinröret eller en signifikant ökning av dess storlek.

Röntgenundersökning

Röntgen utförs för att bestämma det allmänna tillståndet i bäckenorganen. Med cancer hjälper det att upptäcka benmetastaser.

biopsi

Biopsi är den mest avslöjande diagnosen av prostatakörteln. Men du kan utföra det strikt enligt läkarens instruktioner. Prostatskontroll med denna metod kommer att bidra till att identifiera utvecklingen av maligna sjukdomar i de tidigaste stadierna.

Det finns flera sätt att ta en biopsi:

 • transrektal;
 • tranuretralny;
 • genom den främre bukhålan.

Den vanligaste tresnrektalny-metoden. För ett mer exakt resultat tas prover från 6-7 prostationsställen.

Histologisk undersökning är den enda metoden efter vilken det är möjligt att diagnostisera cancer.

Sammanfattningsvis bör det noteras att efter det att de första symtomen har uppstått bör du omedelbart kontakta en specialist. I allmänhet är det önskvärt att kontrolleras minst en gång per år. Och hur man kontrollerar prostata och vilken bättre metod att använda, kommer han att kunna säga efter den första undersökningen. Kom ihåg att ju tidigare du börjar behandla, desto mindre komplikationer förväntar du dig.

Hur man kontrollerar prostatakörteln hos män?

Kontroll av prostata- eller prostatakörteln är obligatorisk för alla män över 40 år. Detta beror på det faktum att vid denna ålder börjar mäns klimakteriet, är hormonbalansen bruten och risken för att utveckla allvarliga sjukdomar:

Även prostatakörteln testas av idrottare, särskilt de som är engagerade i enstaka kamp eller cykling. Behovet av prostataundersökning är förknippat med frekventa skador och en permanent negativ inverkan på könsorganen. Var noga med att kolla prostata män, som ofta sitter på jobbet och flyttar lite, för att på grund av en stillasittande livsstil förekommer åderbråck i benen och stagnation av blod i prostatakörteln.

Att kontrollera prostatakörteln rekommenderas till framtida fäder som planerar att bli barn med sin fru. Från prostataens normala funktion och frånvaron av patologi i den beror barnets utveckling, förekomst eller frånvaro av patologier och den stora möjligheten för en kvinna att bli gravid. Män, från vilka en kvinna inte kan bli gravid under lång tid, rekommenderas också att genomgå en prostataundersökning.

Den främsta uppgiften för prostatacancerforskning är diagnosen sjukdomar. Hur en prostata testas hos män beror främst på den sjukdom som läkaren föreskriver.

Ofta kan män själva utföra prostata kontroll hemma om de finner avvikelser i denna kropps arbete.

Målforskning

Målforskning innefattar metoder för vilka det inte finns något behov av att använda ytterligare utrustning. Baserat på denna undersökning kan läkaren göra en preliminär diagnos och utforma ytterligare en diagnostisk plan. Målforskning omfattar:

 1. Fråga patienten om klagomål, tid och omständigheter vid sjukdomsuppkomsten, utvecklingsdynamiken, den påstådda orsaken till patologi (i smittsamma sjukdomar), och belysa de riskfaktorer som finns i en människas liv.
 2. Undersökning av externa könsorgan, perineum, anal region;
 3. Palpation av prostatakörteln.

Percussion och auscultation vid en objektiv forskning i en prostatakörtel används inte.

Under klargörandet av klagomål klargörs de viktigaste och mindre problemen. De viktigaste är:

 • Omöjlighet att bli barn
 • Brott mot urinering (smärta, urinretention, urin som strömmar av med en tunn ström);
 • Brott mot sexuell funktion (reduktion av erektion och libido);
 • Utsläpp från urinröret av hemorragisk eller purulent natur.

Försämring av det allmänna villkoret är ett sekundärt klagomål. Det avslöjar också omständigheterna under vilka en man först märkte brott. Med prostatit uppstår klagomål omedelbart efter oskyddad samlag eller kontakt med smittade föremål. I prostatacancer manifesterar sjukdomen sig gradvis och över en lång tidsperiod.

Undersökning av externa könsorgan i prostata sjukdomar är lite informativ, men med hjälp av hjälptecken som indikerar närvaron av ett infektionsmedel i prostata kan man hitta:

Den mest informativa forskningsmetoden är palpation av prostata. I medicin kallas det - digital rektal undersökning. Denna manipulation kan utföras i följande patientpositioner:

 • Knä-armbågsställning;
 • Stående, böjd i midjan och lutad mot bordet;
 • Ligger på hans sida med knäna till magen.

Att utföra läkaren använder sterila handskar. För mindre smärtsam användning av bensin eller smörjmedel. Pekfingret på höger hand sätts in i anuset. Vänsterhanden bör pressas på den främre bukväggen ovanför ledarskiktet. Under studien ska följande indikatorer bedömas:

 1. bredd;
 2. längd;
 3. tjocklek;
 4. Symmetri av aktier;
 5. Förskjutbarhet.

särdrag hos digital rektal undersökning är att det genomförs efter urinering. På samma sätt kan en man utföra självdiagnos av prostatakörteln i hemmet.

Vilka tester ska jag ta för att kontrollera prostata?

I en sjukdom efter en objektiv undersökning ska läkaren bestämma hur man kontrollerar prostatakörteln hos en man med ytterligare metoder. Laboratorieforskning utförs för differentiering av prostatakörtelnssjukdomar. Börja diagnosen med utnämningen av ett allmänt blodprov, med hjälp av vilken förekomsten av en inflammatorisk process i kroppen, särskilt i prostata, bestäms. Med hjälp av blodprovet kan du också bestämma arten av sjukdomen - viral eller bakteriell.

Tillsammans med blodprovet är ett allmänt urintest obligatoriskt. I urinen kan epitelceller i prostatakörteln hittas, vilket indikerar en destruktiv förändring i den. Även denna metod visar närvaron av inflammation i det genitourära systemet när det avslöjas tecken på en inflammatorisk reaktion med hjälp av ett generellt blodprov.

Eftersom venerala sjukdomar kan påverka prostatakörteln och det finns en specifik prostatit, får män smet från urinröret för infektioner som är sexuellt överförda. En Wasserman-reaktion krävs, vilket hjälper till att bekräfta eller utesluta diagnosen syfilis.

Sexhormoner undersöks, eftersom prostata körteln är det organ som deltar i hormonsbalansen hos en man.

En prostata-sekretionsstudie pågår också. Det erhålls under digital rektal undersökning. Några dagar före proceduren rekommenderas patienten att avstå från sexuell aktivitet. I det här fallet ska patienten ligga på sin högra sida med knäna pressade till magen. För att utsöndra hemlighet genom urinröret, sträcker doktorn försiktigt prostatakörteln från periferin till isthmusen. Denna manipulation stimulerar utsöndring av prostata. Samla den i en steril behållare.

Normala indikatorer på utsöndringen av prostata:

 • Vitaktig färg;
 • Tjock, viskös konsistens;
 • Lite sur reaktion;
 • Enkla leukocyter, erytrocyter, epitelceller i synfältet;
 • Makrofager, amyloidkroppar, svampsporer, atypiska celler är frånvarande;
 • Ett stort antal lecitinkorn.

Ändringar i någon indikator kan indikera en överträdelse i prostatakörteln.

För att diagnostisera prostata sjukdomar, inklusive cancer, använd ett blodprov för PSA. PSA är ett protein som bildas av prostatakörteln. I små mängder cirkulerar den i en mans blod. Med atypisk proliferation av körtelvävnaden ökar mängden protein i blodet, vilket indikerar närvaron av glandulär hyperplasi eller en onkologisk process. Skillnaden mellan adenom och cancer är emellertid att det maligna neoplasmindexet överstiger normen dussintals gånger, och med adenom - något.

Hur man kontrollerar prostata med instrumentala metoder?

Om laboratoriemetoder för prostataforskning inte räcker, använd instrumental metoder. De inkluderar:

Uretroskopi och cystoskopi används för att detektera smalning av urinröret. Denna förändring indikerar närvaron av en patologisk process i prostatakörteln, där den ökar signifikant i storlek. Även dessa metoder kan visuellt bedöma statusen för prostata. Eftersom prostata sjukdomar orsakar urinretentions- och urinvägssjukdomar, används cystoskopi för att diagnostisera blåsesjukdomar.

Med hjälp av ultraljud visualiseras prostatan. Dess sanna storlek, form, grad av förträngning av urinröret kan uppskattas. Dessutom bestäms prostäthetens densitet vilket är nödvändigt för differentiering av cancer och adenom. På ultraljud, om det finns knutpunkter i prostatakörteln, kan du visuellt utvärdera dem. Om en man har prostatacancer utvärderas regionala lymfkörtlar.

Radiografisk forskning bidrar till att fullt ut visualisera alla bäckenorganen och deras ömsesidiga relationer. Utvärdera prostata, dess storlek och graden av urinrörelse. Vid en malign process bestäms metastaser i benet.

Prostata biopsi

Den mest informativa metoden för att undersöka prostatakörteln är biopsi. Denna diagnosmetod är dock inte föreskriven för alla patienter, men endast för strikta indikationer. Först och främst används den för differentialdiagnos av glandular hyperplasi och malign process. Hon utses också för att bekräfta diagnosen - sak av prostata, eftersom utan biopsi kan denna slutsats inte göras. Med en tidigare diagnostiserad onkologisk process i prostatan etableras ett stadium av sjukdomen genom histologisk undersökning.

Den vanligaste transrectala biopsin. Staketet av materialet bärs genom ändtarmen.

Men om det finns sjukdomar i denna del av tarmarna, utförs en biopsi transuretral (genom urinröret).

I det fall då transrektal och transuretral tar prover för biopsi inte är möjligt, utförs proceduren genom den främre bukväggen. För de mest tillförlitliga resultaten tar prostata prover åtminstone sex olika delar av körteln, inklusive de från övergångsområdena.

Efter att materialet har tagits skickas prostationsställena för histologisk undersökning. Resultatet blir känt en vecka senare. Baserat på biopsi kan den slutliga diagnosen av en malign process i prostatakörteln göras.

Omprövning kan utföras 3-6 månader efter det första, beror perioden på patientens tillstånd, den sjukdom som han har upptäckt och hans stadium.