Huvud
Behandling

Hur korrekt att dechiffrera spermogrammu

Minska reproduktionskapaciteten hos den manliga befolkningen - ett problem som inte sugits från fingret av medicinska personer, försöker "skära" pengar på blygsamma patienter. Nej, det är helt rättvist. Därför en artikel om hur man korrekt läser ett spermogram, dvs. kvantitativ och kvalitativ analys av ejakulatet (det vill säga spermier) kommer, som de säger, "i venen".

Hur man tar spermogram?

Förberedelse för leverans av spermogram

Spermogram leverans

Själva proceduren att "skaffa brandfriktion", jag, med ditt tillstånd, kommer jag inte att beskriva. Jag kommer bara att observera att ejakulatet samlas i ett sterilt plastprovsrör och transporteras till platsen för studien, d.v.s. i laboratoriet i byxan eller i handen (det är nödvändigt att behålla kroppstemperaturen).

Sperma - är inte något permanent: dess sammansättning beror på olika faktorer, såsom: funktionell och psyko-emotionell tillstånd av kroppen, kost, läkemedel. I detta avseende är en analys långt ifrån en indikator. Och om i ditt spermogram "det finns inget liv", då är detta inte en ursäkt för att färga huvudet med aska, tk. Det är nödvändigt att göra minst ett "kontrollskott" i provröret. Vanligtvis ges 10 dagar för att ladda batterierna.

Hur man avkänner spermogram

Volym av ejakulat

En annan nyans: det är mycket viktigt att montera allt ejakulat i provröret, speciellt den första delen av det, vilket är den rikaste i spermatozoa. Om detta inte fungerade, göm inte ditt misslyckande från läkaren.

Likriktningstid

Här spelar bestämmande roll av viskositeten hos ejakulatet. Spridningsintervallet ligger mellan 10 och 40 minuter. Om mer - då finns det problem med prostatakörteln.

I händelse av färg är det inte nödvändigt att störa särskilt: denna indikator är för vagt tolkad. I detta sammanhang får han inte en så viktig diagnostisk roll. Det är snarare en hyllning till tradition. Det enda värt att uppmärksamma är den rosa skuggan av ejakulatet, vilket signalerar närvaron av röda blodkroppar i den.

surhet

För sperma är normal en svagt alkalisk reaktion, när pH är mellan 7,2-7,4. PH-värdet bidrar till att bestämma förekomsten och lokaliseringen av inflammatoriska foci i reproduktionssystemet. Ett förhöjt pH indikerar inflammation i prostatakörteln och seminala vesiklar och en sänkning (upp till 6,5) - om blockering av excretionskanalerna hos sistnämnda.

Antal spermier

Det definieras i 1 ml ejakulat. Räkningen här går till miljoner. Normen är 20-60 miljoner i 1 ml ejakulat. Förresten kan låg koncentration av spermatozoa kompenseras av ökad motorisk aktivitet.

Spermiogramparametrar: norm och patologi

Spermobilitet

Till spermier kunde anses normala, måste den uppfylla ett av två villkor: ett antal linjär-motila spermatozoa (A + B) bör vara 50% eller spermier av A måste vara 25%.

Spermagglyutinatsiya

I det viskösa, inkompatibla ejakulatet kan fenomenet spermatozoalimning förekomma-agglutination. Det är uppenbart att det är svårt att prata om möjligheten till befruktning, om spermierna limmade ihop. Detta observeras, till exempel med kronisk prostatit eller inflammation av sämsta vesiklar - vesiklar. I normal sperma bör agglutination inte vara.

Förekomsten av antisperm antikroppar

Med vissa immunförsvar i kroppen kan utvecklingen av antikroppar mot sina egna spermatozoer börja, vilket i kombination med dem hindrar deras framsteg i ägget. Således kan närvaron av sådana antikroppar förklara infertiliteten hos hanen.

Mikroskopi av ejakulat

Vad kan ses under ett mikroskop i normal sperma? Amyloid-kroppar, spermatogena epitelceller, lecitindroppar och ett minimum av leukocyter (0-3). Om de vita blodkropparna är större än detta värde, plus slem finns i ejakulatet, är detta en markör för närvaron av en inflammatorisk process. Erytrocyter i ejakulat bör inte vara.

Onormala spermier

Man bör inte tro att alla manliga spermatozoa är "stiliga", allt som för val. Det här är inte så: bland dem kan du hitta många "tadpoles" med olika defekter. Till exempel med ett krökt huvud, eller till och med utan ett huvud. Det finns spermier med två svansar. Det finns inget dödligt här, i någon människas semestra finns sådana "freaks". Frågan är i deras nummer. Andelen onormala spermatozoer bör inte överstiga 50% av deras totala antal.

Resultat spermogrammy - diagnos av en läkare

 • Normozoospermia - ejaculate "med heder" motstod alla tester.
 • Oligozoospermia - spermatozoa är få - mindre än 20 miljoner i 1 ml.
 • Teratozoospermia - ett stort antal spermatozoa med ett onormalt huvud och svans (mer än 50%).
 • Astenozoospermi - låg rörlighet under normal form och spermieantal (under dessa två faktorer, som jag skrev lite tidigare i kapitlet "Mobility sprematozoidov").
 • Oligoastenoteratozoospermi är en kombination av de tre ovan nämnda abnormiteterna.
 • Azoospermi - fullständig frånvaro av spermier i ejakulatet.
 • Aspermi är den fullständiga frånvaron av spermier.

Och till sist konstaterar jag än en gång att för att överlämna ejakulatet - inte ett fält att korsa. Kvaliteten på spermier beror till stor del på individens livsstil. Rökning och speciellt alkohol är skadliga för henne. Detsamma kan sägas om ett antal droger, till exempel vissa antidepressiva medel, lugnande medel, antihypertensiva läkemedel (i synnerhet - klonidin), neuroleptika.

Om du behöver veta fröets kvalitet, hur kan du kontrollera spermierna?

Fertilitet hos en man är förmågan att befruktas. Det beror på antalet fulla spermier i sin frö. Ofta tvivlar unga män som har ett aktivt sexliv, vars partners inte blir gravida, tvivel på kvaliteten på deras spermier. Hur man känner till spermiernas kvalitet, om det finns misstankar om att mannen är oförmödlig?

I det moderna livet diagnostiseras män alltmer med hel eller delvis infertilitet. För många män gör en sådan slutsats av sjukvårdspersonal dig oroande. En tvivelande man borde genomgå ett test, med hänvisning till en andrologist. För att kontrollera spermien måste du skicka den för analys och bestämma kvaliteten på ejakulatet.

Den normala indikatorn för närvaron av spermatozoa är minst 15 miljoner spermatozoa i 1 ml seminalvätska.

Spermatozoas aktivitet är av stor betydelse för fertilisering av ett ägg. Ju längre de behåller förmågan att aktivt flytta desto sannolikt kommer de att bli en far.

Om ett par har oskyddad sex i ett år, och graviditet inte uppstår, kan orsaken vara infertilitet, både kvinnor och män. Klandra inte kvinnan för barnlöshet tills du får reda på alla detaljer om din hälsa. Hur man kontrollerar en mans spermier på kvaliteten och bekräfta eller motbevisa tvivel?

Hur man skickar spermierna för analys

I alla medicinska centra som arbetar enligt program för artificiell insemination, spermabanker och medicinska laboratorier kan du kontrollera kvaliteten på spermierna. För detta måste du konsultera en läkare och läkare, och sedan, om det behövs, ge en analys av spermier. Du kan ringa labbet via telefon, göra ett möte och på den bestämda dagen komma dit för analysen. Få ejakulera i ett speciellt utrustat rum med hjälp av onani.

Frösvätska samlas försiktigt i en steril behållare med lock, vilket är speciellt tillverkat för att samla spermier och transport. Locket från behållaren ska avlägsnas före utlösning. Rör inte på lockets insida eller rör på burkens sidor med händerna. Mikroorganismer som lever på mänsklig hud kan komma in i burken och förvränga resultatet av analysen. Var noga med att samla in alla spermier som släpps ut i burken. Numret är viktigt för resultatet och utvärderingen av spermiernas kvalitet. Efter att ejakulatet har skördats bör det kontrolleras att på behållaren med det genetiska materialet anges männen:

 • Patientens namn;
 • ålder;
 • datum;
 • Tidpunkt för mottagandet av materialet.

Behållaren överlämnas till läkare och om en vecka kan du ta resultatet.

Hur man förbereder sig på spermieanalys

Innan spermier överlämnas för analys är det nödvändigt att avstå från samlag om två dagar. Det rekommenderas inte att ta alkoholhaltiga drycker, röka mycket, besöka ångrum och bastur. Innan du tar provet måste du ta en dusch och tvätta bort resterna av kosmetiska produkter från huden och könsorganen. Ta inte provet under depression, akut sjukdom, under behandling med olika mediciner.

Varför kan du inte ta med sperma till analysen hemifrån

Spermatozoa är sexuella genetiska celler som inte tolererar effekterna av främmande ämnen. Även vatten kan förstöra dem. Efter avbruten samlag är inte samling av spermier rekommenderad, eftersom inte allt ejakulat kommer att samlas in. Den sura miljön i slidan har en destruktiv effekt på spermier. Att samla i kondom rekommenderas inte om du behöver ett kvalitetsresultat. Latex behandlas med ett speciellt smörjmedel, vilket är skadligt för spermatozoa. Spermatozoa samlade hemma kan dö:

 • från kosmetiska ämnen, som används för smörjning;
 • från rester av desinfektionsmedel
 • från det icke-sterila innehållet i behållaren;
 • från att få vaginalt innehåll
 • från att få saliv.

Varför gör spermogrammu

Spermogram är analysen av spermakvalitet, utförd med hjälp av ett mikroskop under fullständig sterilitet. Han kan avslöja hela bilden och ge sanningsenlig information om det manliga fröets tillstånd. Ämnet för forskning är ejakulerat. Den innehåller spermatozoa, spermatogenesceller, leukocyter och spermoplasma. Detta är hemligheten hos gonaderna. Spermogram, som utförs för att ta reda på kvaliteten på spermier, tar hänsyn till dess färg och volym, viskositet och surhet. Under analysen räknas antalet spermatozoer och deras rörlighet, förekomsten av andra celler i ejakulatet. Enligt spermogrammet kan en andro logist bestämma sådana sjukdomar som prostatit, närvaron av venerala infektioner och identifiera andra orsaker som påverkar fertiliseringsprocessen.

Vad är viktigt för spermiernas kvalitet.

Vid bestämning av spermatets kvalitet är det viktigt att bestämma dess viskositet. Om ejakulatet är normalt, kommer det först att vara flytande, då kommer det att tjockna snabbt och efter ett tag kommer det att flyta. Om förflyttningsprocessen försenas betyder det att prostatakörteln inte fungerar bra. Sedan kontrolleras spermierna för surhet. Dess pH bör vara minst 7,2.

Spermiernas volym är en viktig indikator. Det får inte vara mindre än 2 ml. "Oligospermia" är ett tillstånd som kännetecknas av en minskad mängd spermier i spermierna. Detta sker i närvaro av dysfunktion av partiella vesiklar, obstruktion av ejakulatoriska kanaler, sjukdomar i prostatakörteln.

Den normala färgen på ejakulatet är vitgrå. Transparens av spermier indikerar ett lågt innehåll av spermatozoa. Den gulaktiga eller rosa färgen av spermier är associerad med utseendet av blod i det. Detta kallas "hemospermi". Mikroskopisk analys indikerar noggrant hur många spermatozoer finns i den och om det finns röda blodkroppar i det som indikerar patologiska processer. Allt detta bekräftar eller motsätter sig andrologens misstankar om förekomsten av olika sjukdomar i en mans kropp.

Vilken sperma borde vara i normal sperma

Det totala antalet spermatozoer i ejakulatet uttrycks i en koncentration av 1 ml och i en sådan mätenhet som den absoluta mängden. För att bestämma dessa enheter används särskilda räkneapparater. Normalt bör det finnas minst 15 miljoner spermier i 1 ml ejakulat. Genom förmågan att nå ägget och befrukta det är alla spermatozoa uppdelade i fyra grupper.

Endast de personer som rör sig i rät linje och inom 2 sekunder. övervinna ett avstånd som är lika med längden, anses vara normalt. De kallas grupp A. Normalt anses normala personer vara rörliga på samma rätlinjiga sätt, men i lägre takt. De utgör grupp B. De återstående spermatozoa gör kaotiska rörelser och förblir på plats (grupp C) eller rör sig inte alls (grupp D). Om aktiva spermatozoa från grupp A är mer än en fjärdedel eller villkorligt aktiv, som hör till grupp B, blandad med grupp A ungefär hälften, kommer fertiliseringsprocessen att vara normal. I de återstående fallen uppstår befruktning inte på grund av den låga aktiviteten hos manliga könsceller. Därför är diagnosen "astenozoospermia".

Morfologisk analys av spermatozoa är en mycket viktig del av spermogrammet. Det är från formen och strukturen hos genetiska manliga celler, att de infödda patologierna hos det ofödda barnet beror. Om ägget befruktar en sperma med morfologiska patologier, kan graviditeten stoppa och sluta med spontan abort. I värsta fall kan ett barn födas med ärvt från fadens genetiska sjukdomar och medfödda missbildningar.

Spermatozoa, där huvud, nacke eller svans skiljer sig från normen anses vara patologiska. Andelen sådana könsceller bör inte vara mer än 85%. När stora mängder av sådana individer diagnostiseras med "teratozoospermia".

Om ejaculatet utan uttalade avvikelser och motsvarar alla allmänt accepterade normer kallas detta "normospermi". Efter att ha fått ett sådant resultat av analysen av spermier kan en man vara säker på att hans fertilitet är normal, och han kan bli en far. Men dåliga spermier är inte en definitiv diagnos om den inte är associerad med genetiska medfödda patologier. Med en förändring i livsstil, förbättrad näring och behandling, kan spermiernas kvalitet förbättras till normala nivåer. Även med ett dåligt spermogram är graviditet möjlig.

Detta händer om alla spermatozoer är aktiva eller lite passiva. Ibland leder ett normalt antal spermatozoa, men bara till grupp C och D, infertilitet hos män.

del henne med vänner och de kommer säkert att dela med dig något intressant och användbart! Det är väldigt enkelt och snabbt, enkelt tryck knappen för den tjänst som du använder oftast:

Spermakontroll: Förberedelse och avkodning av spermogram

Tillsammans med analys av urin och blod för män är det viktigt att skicka en spermakontroll. Denna analys är nödvändig för att indikera brott mot könsorganet och orsakerna till infertilitet. Denna diagnos utförs i närvaro av problem eller för förebyggande under graviditetsplanering.

Spermogram: mening och syfte

Spermogram - laboratoriediagnostik av infertilitet och urologiska sjukdomar

Många män är benägna att tro att en kvinna borde genomgå en fullständig läkarundersökning vid planering av graviditet, passera alla tester för att identifiera avvikelser, om sådana finns. Men glöm inte att två personer deltar i uppfattningen, och utvecklingen av fostret beror till stor del på spermiernas kvalitet.

För att försäkra sig om sin manliga hälsa eller för att identifiera avvikelser från normen, för att kunna vidta åtgärder i tid, är det nödvändigt att ta sperma för analys. Denna typ av diagnos kallas spermogram. Det innebär att det är en metod som gör det möjligt att spåra kvantiteten, kvaliteten och aktiviteten hos spermatozoa.

En sådan analys kommer att visa orsakerna till infertilitet, om någon, och gör att diagnosen kan bestämmas noggrant för att förskriva en behandling som är mest effektiv i varje enskilt fall.

Spermogram utses i sådana fall:

 • problem med reproduktiv funktion
 • förebyggande under konceptplanering

Förberedelse och procedur

Korrekt förberedelse för analys är nyckeln till ett pålitligt resultat!

För att passera semen för analys måste du förbereda lite. Mer detaljer som doktorn kommer att berätta för dagen innan, men det finns regler som rekommenderas starkt att hålla sig till för att få det mest exakta resultatet:

 1. i 4-5 dagar innan spermier levereras rekommenderas att avstå från intima, vilket föreslår utlösning. Detta kommer att garantera ett maximalt antal biomaterial, vilket säkerställer ett mer exakt spermogramresultat. Det rekommenderas inte att vara borta från kön i mer än 10 dagar, eftersom spermierna blir mindre aktiva, vilket kan väsentligt snedvrida analysens resultat
 2. några dagar före leverans av materialet bör avstå från att ta alkoholhaltiga drycker, rökkakor, marijuana och andra blandningar
 3. under veckan före diagnosen måste du följa en diet - att ge upp stekta och feta livsmedel, och också att avlägsna från kosten alla kryddiga, salta, sura och rökt
 4. Om patienten tar några mediciner, måste du berätta för läkaren om det, så att han tar hänsyn till denna faktor när man avkoda analysen

Om du fortfarande behöver några åtgärder för att förbereda analysen - kommer läkaren nödvändigtvis att underrätta.

Du kan skicka biologiskt material till forskning på flera sätt:

 • masturbation för att samla sperma för analys. I det här fallet måste du samla hela ejakulatet, och inte en del av det
 • i vissa medicinska institutioner utfärdar de speciella kondomer, där det inte finns smörjmedel (smörjmedel). Efter utbrott av partiell vätska behöver kondomen försiktigt avlägsnas och binds, så att det inte läcker ut

Spermier kan samlas in hemma eller direkt på en polyklinisk. Om hemma - så måste provet överlämnas inom en timme. Samtidigt är det viktigt att skydda spermier från frysning, överhettning och direkt solljus. Den ideala temperaturen för spermier ligger nära kroppen.

Det är viktigt att komma ihåg att beroende på näring, fysisk aktivitet, humör och hälsa förändras kvaliteten och kvantiteten av spermier ständigt.

För att få de mest kvalitativa och korrekta resultaten måste du skicka analysen tre gånger i flera månader.

Huvudindikatorer och deras normer

Dechiffrering av analysens resultat hanteras av en andrologist

Laboratorieassistenten analyserar seminalvätskan uppmärksamheten på följande kriterier:

 • volymen är en indikator som karakteriserar mängden sperma per en utbrott. Normen fastställd av Världshälsoorganisationen (WHO) är 1,5 och mer ml. Naturligtvis är denna indikator betingad, eftersom volymen av vätska beror på många aspekter - ålder, livsstil, förekomst eller frånvaro av sjukdomar, intensiteten i sexlivet och så vidare
 • Antalet spermatozoer är indikatorn som anger antalet spermatozoer i 1 ml av provet. Enligt deras standarder borde det finnas minst 38-39 miljoner
 • Spermatozoas rörlighet bör vara minst 40% av den totala. Sedan anses spermierna normal och lämplig för full uppfattning. Om mindre än 40% av det totala antalet är aktiva betraktas detta som en avvikelse från normen, men detta är inte en mening för infertilitet
 • Likvidationstiden är det minutindex där spermier blir mer flytande substans. Vanligtvis är det 20 minuter i genomsnitt, även om regleringsområdet sträcker sig från 10 till 40 minuter
 • Spermatozoas struktur är en indikator som anger antalet spermier som har en jämn och full form. Enligt deras normer borde det inte vara mindre än 70%. Det vill säga med en trasig form, inte mer än 30% av det totala beloppet
 • blandningar av blodiga kroppar - i hälsosam sperma av föroreningar av erytrocyter och leukocyter bör inte vara

Mer information om resultaten av spermogrammet finns i videon:

Som ett resultat av diagnosering av sperma kan en specialist göra en av följande diagnoser:

 1. hemosperes - närvaron av blod i spermierna
 2. oligozoospermi - ett litet antal spermatozoer i sperma (mindre än 20 miljoner / ml) (den vanligaste orsaken till infertilitet)
 3. cryptospermia - en stor andel av immobile (dead) spermatozoa
 4. astenozoospermi är en patologi som kännetecknas av ett normalt antal spermier, men alla är inaktiva
 5. nekrospermi - inga levande kroppar
 6. teratozoospermia - en hög andel av onormala kroppar, det vill säga spermatozoer av underlägsen form
 7. akinospermi - det finns många spermatozoer, de lever, men är helt inaktiva;
 8. azoospermi - fullständig frånvaro av spermatozoa i vätskan
 9. aspermi - frånvaro av ejakulat

Om det som resultat av analyserna inte finns några avvikelser, men denna faktor kallas "normospermi", det vill säga allt är normalt.

När analysresultatet redan är klart analyserar läkaren det och tittar på om det är nödvändigt att genomgå behandling och förskriva läkemedel. Om allt är normalt, men det går inte att bli gravid, rekommenderas att vätskan skickas till spermogrammet igen efter 3-4 veckor (förutsatt att partnern har goda tester).

Orsaker till abnormitet

För att bekräfta diagnosen kontrolleras sperma flera gånger

Det finns ett oändligt antal skäl för vilka det kan finnas avvikelser i kvaliteten och kvantiteten av spermatozoa:

 • En liten mängd kan bero på prostatit, vesikulit eller ett kort mellanrum mellan sexuella handlingar, där kroppen ännu inte har blivit helt återställd (därför rekommenderas avhållsamhet i flera dagar). Med samma sjukdomar kan det finnas en stor mängd vätska (5-7 ml och mer)
 • rödaktig eller brunaktig skugga av sperma kan prata om blåsor eller prostatacancer. Även röda spermier händer när blod kommer in i det på grund av perineal skada
 • ett litet antal spermatozoer observeras i droppsyta eller hormonella störningar. Överskott av den regulatoriska indikatorn indikerar ett överskott av testosteron i blodet
 • ett stort antal inaktiva, immobila eller döda spermatozoer indikerar intag av alkohol eller narkotiska substanser, inflammatoriska processer i genitourinärsystemet, eventuella onkologiska sjukdomar, etc.

Om det på grund av analysen upptäcks en avvikelse från normen, kommer läkaren nödvändigtvis att tilldela ytterligare diagnostik för att bestämma orsaken till händelsen. Som regel behandlas de flesta patologierna med läkemedel eller kirurgisk ingrepp vid behov, vid behov.

Hittade ett fel Välj det och tryck på Ctrl + Enter, att informera oss.

Hur man bestämmer infertilitet hos män hemma?

Infertilitet hos män i hemmet kan endast antas. Detta indikeras av tjock efterföljande sperma, som frigörs i små mängder efter orgasm eller i allmänhet sin frånvaro. Det kan vara smärtsam smärta i underlivet efter hårt arbete, vilket kan indikera varicocele. Infertilitet kan indikera en falsk uppmaning att urinera, särskilt på natten, vilket indikerar en inflammation i prostata som blockerar urinläkaren. Ett mycket allvarligt symptom är att din partner inte skyddas under samlag och blir inte gravid inom ett år.

Detta inkluderar diabetes, minskad aktivitet, bukvattnets tillväxt, bröst. Detta indikerar en minskning av testosteron i en mans blod och en ökning av kvinnliga hormoner.

Om sådana symptom är närvarande, dessutom, mot bakgrund av vissa utsläpp, behöver du kontakta en androlog för samråd och en seriös undersökning. Det är lättare att en man kontrolleras för infertilitet än en kvinna, men hundra procent hemma vet du inte någonting. Dessutom kan allt detta vara ett tillfälligt fenomen.

För att få reda på om en man kan befrukta en kvinna kan man köpa ett vanligt mikroskop eller hyra det någonstans, till exempel i ett laboratorium eller till och med på en skola i ett biologiska skåp. Efter sex, ta en sperma från slidan och placera den mellan två objektivglasögon. Du kan göra detta även i badrummet så att mannen inte vet någonting. Således bestäms spermiermotiliteten i laboratorierna. Här är något som den här bilden kommer att vara inför dina ögon:

Om spermierna är immobila, så finns det ingen möjlighet att bli gravid. Graden av rörlighet bestäms som en procentandel av alla spermatozoa i synfältet. Minst 30% måste vara mobil. Det är nödvändigt att varna närvaron av degenerativa, fula former av spermatozoa. Detta kan indikera närvaron av vissa sjukdomar hos den manliga sexuella sfären.

Det är hemma, du kan bara vara säker på fullständig immobilitet av spermatozoa. I andra fall är det nödvändigt att bära spermier till specialister. När allt kommer omkring, även med rörligheten hos spermier, kan de vara defekta på grund av närvaro av genetiska sjukdomar och kan inte befruktas.

Utan att lägga en man i varsel kan du ta en kondom med sperma för analys. Inom några timmar förblir spermatozoer livskraftiga om de hålls vid kroppstemperatur. Jag bundit kondomen, sätter den i brösten och gick till labbet. Så mer tillförlitlig.

Vad är ett spermogram och hur är det gjort?

För detektering av infertilitet och för förebyggande ändamål leder androgenen sällan mannen till spermier. Vad är spermogram, vet inte allt. Hur man korrekt förbereder sig för en sådan analys och hur dess indikatorer dechiffreras, detta borde vara känt för alla som är viktiga för sin hälsa.

Vad är semenanalys för?

Testet för spermogram är tilldelat för att avslöja kvantitativa och kvalitativa indikatorer på seminalvätska. Detta är först och främst nödvändigt för par som inte kan tänka sig ett barn. I det här fallet rekommenderar läkare inte bara att ta spermier, om det finns problem, men också för att förbereda sig för uppfattningen. Lågkvalitets ejakulat kan bidra till utseendet på defekta avkommor.

Infektion och inflammatoriska processer i prostata kan också bli en annan indikation för att utföra spermogrammet, de påverkar spermatets kvalitet. För att kontrollera behandlingen är analysen av seminalvätska obligatorisk.

Sperm donorer donerar ett spermogram nödvändigtvis för att bedöma biomaterialets kvalitet. En läkare kan ordinera en sådan analys vid trauma till könsorganen för att förhindra komplikationer i reproduktionssystemet.

Förberedelse för leverans av spermier

Analys spermogramm låter dig ta reda på många indikatorer på människors hälsa. För att få adekvat resultat måste du noggrant förbereda sig för leverans av spermier. Först och främst på tre dagar är det nödvändigt att ge upp alkohol och tobak. Det är också förbjudet att besöka bad och bastur under dessa tre dagar. I två veckor måste du ge upp antibiotika.

Ett viktigt steg i beredningen är avhållande. Sexuellt liv i vilket format som helst ska stoppas i minst två dagar. Men avhållsamhet bör inte vara längre än en vecka, eftersom detta också snedvrider indikatorerna. Det är nödvändigt att övervaka fysisk aktivitet och näring.

Var noga med att inkludera i kosten mat rik på vitaminer. Du måste ge upp tunga feta livsmedel och äta gott om frukt och grönsaker.

För att noggrant kunna bedöma resultaten kan du behöva vidarebefordra analysen flera gånger. Klyftan mellan uppköpen överstiger inte en vecka.

Spermavgift för analys

Samlingen av seminalvätska sker i en medicinsk anläggning. Detta görs av onani i ett speciellt rum. Detta rum ger sterilitet och det finns all utrustning för visning av foton och videofiler. Du kan inte samla sperma i kondom eftersom kemisk analys kan komma in i kemikalien. Det rekommenderas också inte att analysen genom metoden för avbruten samlag tillämpas. I detta fall kan partiklar av vaginal slemhinna eller kvinnligt smörjmedel komma in i ejakulatet.

Transport av spermier är nödvändig inom 20 minuter. Det är viktigt att det inte utsätts för låga och höga temperaturer.

Metoder för bedömning av ejakulat

Parametrarna i spermogrammet utvärderas av flera parametrar. Det finns klassiska metoder för forskning, liksom ett expanderat spermogram. De viktigaste metoderna för studier är mikroskopiska och makroskopiska.

Vid en mikroskopisk undersökning övervägs strukturen och morfologin hos spermatozoa. Mängden förändrade patologiska bakterieceller och deras rörlighet utvärderas också.

Makroskopisk undersökning visar surhet, viskositet, likriktningstid och även volymen av halvvätska.

För att fullt ut utvärdera det biologiska materialet används ytterligare metoder. Dessa inkluderar:

 1. Morfologi av spermatozoa enligt Kruger. Metoden bidrar till att korrekt bedöma svansens struktur och spermans huvud. Denna faktor påverkar förmågan att komma till ägget och befrukta det.
 2. MAP-test. En separat studie, som utförs för att identifiera antikroppar mot spermatozoa. Den manliga organismen är så ordnad att spermier för dem är ett främmande material. Om antikroppar är mer än normalt dödar man manliga könsceller och befruktning blir omöjligt.
 3. HBA-test. Det visar hur mycket spermier kan binda till hyaluronsyra. Detta är nödvändigt för att spermier tränger in i ägget.
 4. Fragmentering av sperm DNA. Bestämmer hur mycket manliga könsceller kan överföra genetiskt material korrekt till avkomma.

Ett detaljerat spermogram ges oftast vid misstänkt infertilitet och för att bedöma kvaliteten på givarspermen.

Hur man kontrollerar spermogram hemma

Vad som visar spermogram, kan i full åtgärd endast utvärdera läkaren, i laboratoriet. För att göra detta utvärderar läkare alla parametrar i spermogrammet.

De som är intresserade av hur man kontrollerar spermogram i hemmet bör förstå att det bara blir möjligt att göra detta visuellt. Först och främst måste du utvärdera sin färg. Normalt har sperma en grumlig eller mjölkig ton. Utseendet av brunt eller rött i sperma indikerar förekomst av patologi.

Med mängden ejakulat - minst 2 ml ska fördelas åt gången. Även biologiskt material bör inte vara för tjockt, eftersom detta förhindrar normal befruktning. All annan utvärdering ska utföras av specialister.

Förklaring av analyser

Vid avkodning av analyserna finns det några grundläggande punkter som specialister måste vara uppmärksamma på:

 • Spermier flytande tid. Efter att ha kommit in i slidan ska manets ejakulat behålla sin viskositet under en tid och sedan gå in i ett mer flytande tillstånd. Spermier bör inte vara för flytande och samtidigt inte vara mycket tjocka. Indikatorerna studeras i laboratoriet efter spermogramleverans.
 • Antal spermier. I normala fall borde de vara mer än 20 miljoner i 1 ml ejakulat.
 • Spermobilitet. Ju mer mobil och normal i struktur spermatozoons, desto mer benägna att befrukta ägget.

Läkaren avgör testen och, om det finns avvikelser från normen, föreskriver behandling. Dessutom kan ytterligare forskning och återgivning av biomaterialet vara nödvändigt.

Sammanfattningsvis

Spermogram, enligt Wikipedia, är en analys av manlig ejakulat. Detta test är tilldelat både män med svårigheter vid barnets uppfattning och att kontrollera spermierna för kvalitet. De kan också med hjälp av sådana tester upprätta diagnoser relaterade till prostata.

Det är viktigt att korrekt följa förfarandet för att sätta och dechiffrera resultaten.

Hur man testar en man för infertilitet och bestämmer sin förmåga

Som statistiken visar har 34% av alla gifta par svårt att få barn. Ofta beror detta på förlusten av fertilitet i en representant för det starkare könet. Bestäm kvaliteten på spermier kan bara finnas i kliniken, men du kan misstänka problemet och hemma. I den här artikeln kommer vi att berätta hur man bestämmer infertilitet hos en man - överväga de vanligaste metoderna för verifiering.

Vad kan ses även hemma

Kan en man hemma exakt verifiera sin fertilitet? Nej, du kan självklart inte bestämma kvaliteten på spermierna. För att göra en diagnos krävs kliniska prövningar. Hemma kan du bara misstänka hälsoproblem som hindrar barnet från att bli gravid. Det finns ett så enkelt test för infertilitet hos män - om minst en situation är rätt, måste man gå till sjukhuset och kontrollera kvaliteten på spermierna:

 1. En kvinna och en man vill ha barn, försök att bli gravid, men inga resultat i sex månader eller mer. Samtidigt kontrollerade kvinnan hennes hälsa, och det fanns inga abnormiteter i hennes kropp.
 2. Mäns sperma var annorlunda än normalt: mindre ejakulat släpptes, spermierna blev mer vattna.
 3. Färgen på spermierna har förändrats: den har blivit gul, grön och brun. Detta signalerar otvetydigt problem med organen i genitourinary systemet.
 4. Ibland slutar erektionen inte med utsöndringen av spermierna.
 5. I pungen uppträdde svullna ådror. Dessa varicocele - åderbråck.
 6. Ägg ändrade form, "hängde", ändrad färg, blev för varm att röra vid.

Dessa tecken kräver omedelbar kontroll, eftersom varje av de beskrivna situationerna kan innebära utveckling av infertilitet hos män.

Noggrann definition av sjukdom

Var ska man testas för infertilitet hos en man? Analyser kan tas på alla kliniker. Vid den första undersökningen måste du gå till en urolog eller andrologist - dessa experter vet hur man testar en man för infertilitet. Först och främst, för att ta reda på spermanens tillstånd, görs ett spermogram. Det hjälper till att bestämma de viktigaste parametrarna hos manlig ejakulat:

Dekodning av spermogrammet i huset som patienten behöver veta

Spermogram är en speciell analys av manlig sperma, som bestämmer faktorerna för manlig infertilitet och spermatozoas aktivitet. Spermogram ges vanligtvis efter noggrann förberedelse i en specialiserad klinik, och spermogrammet analyseras av en urolog. För att klara testen korrekt är det nödvändigt att bekanta dig med några av de grundläggande kraven i klinikerna och veta exakt varför denna procedur är nödvändig.

Spermogrammet mäter vanligtvis volymen, färgen och viskositeten hos materialet, liksom pH-surheten, utspädningsgraden, antalet spermatozoer och deras rörlighet och närvaron av andra celler i provet. Tillsammans kan dessa faktorer avgöra om en man kan befrukta en kvinna eller ej.

Men för att dra slutsatser behöver du veta hur man ordentligt spermogrammer, rådgör med en läkare och få behandling.

Spermogrammets grundläggande index:

Vilka prostata massageapparater rekommenderas av läkare.

Rudnev VM, urolog, läkare av högsta kategori:

"Massager för prostata Prostata hjälp MP-1 - Det här är en utmärkt lösning för dem som av någon anledning inte är redo att gå på massage i kliniken. Om du masserar på instruktionerna som följer med enheten kommer det att bli inte mindre effektiv, än en massage med en erfaren urolog. I allmänhet har massageapparaten en positiv effekt på det genitourära systemet. Det finns en främjande av borttagning av stenar från blåsan, passerar gradvis den försvagande smärtan i underlivet, genom att förbättra blodcirkulationen ökar lokala immunitet. "

Spermogram är en flerkomponent blandning av manliga spermatozoer, som utvärderas av flera indikatorer.

Analysens huvudindikatorer är:

 • spermiervolym;
 • antalet spermatozoa i 1 ml ejakulat och totalt;
 • spermierotilitet
 • spermaviskositet;
 • morfologi av spermatozoa (korrekthet av struktur)

För att bli godkänd spermaanalys och för att uppnå de mest exakta siffror, är det nödvändigt att lämna över analysen på kliniken efter instruktion av sjukvårdspersonal. Men idag är det många kliniker får samla sperma analys uteslutande genom onani hemma i en steril behållare, och provet inom en timme eller två för att leverera till ett laboratorium för att testa. Det rekommenderas inte att samla ett prov för analysen genom avbruten samlag eller oralsex. Dessa metoder är opålitliga och felaktiga, eftersom de vita blodkropparna och andra celler av flora kan fångas under tjur i provet. Med hjälp av en kondom för insamling analys är inte heller tillåtet, eftersom den kemiska smörjmedel kan komma in sperma.

Huvudindikatorer för normal spermogram och deras betydelse:

Prostatit hotar impotens! Prostata kommer att vara lika nytt om.

Dechiffrera analysen av många spendera hemma via Internet. Ja, nätverket kan hittas yta och numeriska värden som kommer att indikera i normen allt du har eller inte. Men det är bäst att besöka en läkare och lyssna på hans åsikt och rekommendationer. Det viktigaste är att inte vara nervös för några resultat. Många av indikatorerna för spermogrammet kan korrigeras och uppnås positiva resultat av analysen. Dessutom, när en man vet hur man tar ett spermogram, kan detta förbättra noggrannheten i hennes resultat.

Endast läkaren kan se hela bilden och utvärdera alla indikatorer i allmänhet och sedan berätta för patienten om resultaten av analysen.

Men för att försäkra och klargöra vissa punkter kan någon läsa om de mest grundläggande indikatorerna för spermogrammet. Hur man kontrollerar spermogrammet hemma kommer att leda till följande indikatorer.

Den normala volymen av ejakulat ska vara minst 2 ml, normen på 3-5 ml, vitgrå färg, elfenben

Om spermierna är mindre än den förväntade normen så kan det sägas att en mans testiklar och kökkörtlar inte fungerar bra eller bara samlar in inte hela provet. Denna indikator mot bakgrunden av den allmänna bilden kan indikera eventuell manlig infertilitet. Olika impregneringar av blodiga celler kan också tala om allvarliga brott mot reproduktionssystemet.

Snabbkorrigerad för mindre avvikelser från standardresultatet av testen betraktas som förändringar i pH-nivån eller ökad viskositet hos ejakulatet. Detta kan indikera närvaron av andra sjukdomar eller inflammationer i hankroppen. Då måste den framtida fadern överträffa några fler tester för att bestämma viruset och bota det. Även om det finns fall som även med mindre avvikelser i resultaten av spermanalys, lyckas paret bli gravid.

Liquefying manlig sperma under normala laboratorieförhållanden bör i 10-40 minuter, och pH-nivån ska vara mellan 7,2-7,8

Laboratorieassistenten bedriver forskning av spermier

Den spermatozoer i 1 ml vätska bör vara från 60-120 miljoner och det totala antalet prov -. Nackdel 40-500 miljoner spermier kallas oligozoospermia och fullständig frånvaro - azoospermi, som också kan indikera manlig infertilitet och störningar i kroppen. Till exempel, en liten koncentration av spermier (omkring 20 miljoner per 1 ml av sperma) kan orsakas av trauma eller sjukdom, och hormonell misslyckande i den manliga organismen. Allt detta är fixerbar i en värld av modern medicin och efter behandlingsproblem paret kan återvända för att försöka befruktningen.

Spermatozoas rörlighet kallas deras rörelse i slem. Aktivt rörliga spermier i provet bör vara minst 25% av den totala, och icke-progressiv slabopodvizhnyh (passiv) rörlig - åtminstone halv, men ändå måste vara frånvarande eller utgör ej mer än 20%. Spermatozoa med patologier bör också vara högst 20%. Men om testresultaten visar ett ökande antal fasta sperma eller spermier med avvikelser (utan svans eller huvud, ökat eller för lite), kan det vara ett tecken på att en man är sjuk, han har inflammation i det reproduktiva systemet, eller ens kan inte ha barn.

Antalet rundade celler i provet bör inte överstiga 5 miljoner och antalet leukocyter till 3-5

Också, som ett resultat av testen, bör spermagglutination vara frånvarande. När resultaten i normala manliga sperma och slem måste vara frånvarande föroreningar och främmande kroppsdelar, partikelblodkroppar, röda blodkroppar, vita blodkroppar (bör figuren inte vara mer än 10), epitelceller (omkring 2-3). Om något av ovanstående är fortfarande kvar i resultatet av analysen - i behov av behandling, eftersom det kan vara ett symptom på urologiska sjukdomar eller infektioner.

Dessutom spermogramme tas hänsyn till sådana faktorer som viskositeten hos sperman (0-5 mm), trötthet (procent av motila former efter en timme minskar med 10%, efter 5 Chasov-40%), hastigheten hos spermatozoer (3 mm / min) och många andra faktorer, uppmärksamhet som specialist kan betona när man ger vägledning för undersökning.

Men om läkaren uppriktigt talar om dålig prestanda, var beredd på att behandlingen kan försenas och du måste ha tålamod. Detta kan indikeras av små volymer av ejakulat, dålig rörlighet hos spermatozoa eller otillräckligt antal av dem, och så vidare. Varje negativ indikator åtföljs av olika orsaker: sjukdomar, stress eller medfödda problem i kroppen.

Hur man förbättrar spermogramkvaliteten

De flesta av dessa problem eller abnormiteter i spermogrammet i den moderna världen kan verkligen lösas, och orsakerna till de otillfredsställande resultaten av testen kan snabbt korrigeras. Det är viktigt för mannen själv att ha en stor önskan och tålamod för att uppnå sitt mål och följa läkarens instruktioner. Även om patienten har dåliga spermogramresultat kan endast en specialist ge råd om hur man blir gravid eller botar ett problem. Lita inte enbart på din egen tolkning av analysen av huset. Det är bättre att ta alla papper och gå till doktorn.

För att förbättra kvaliteten på spermier och indikatorer för analys, är det nödvändigt att observera endast några ganska enkla regler. För en början behöver en man reglera sin dagliga rutin - gå och lägg dig i tid och sömn, vila och arbeta. Det är bättre att börja leda en mer aktiv livsstil, gå mer i frisk luft, spela sport och få positiva känslor. Du behöver också ändra din kost - för att förbättra näring, för att övervaka kosten.

Det är bäst att berika din meny med produkter från rött kött, baljväxter, bakverk från fullkorns- och vetekli, skaldjur

Ät mer pumpa frön, torkade aprikoser, prunes, russin, örter och naturlig honung. Öka antalet frukter och grönsaker som används, samt gröt.

Dessutom kommer det att bli bättre vid behandlingstidpunkten eller till och med permanent överge de dåliga vanorna - användningen av alkohol, rökning, droger. Mindre sitta på datorn för att minska nivån av skadlig strålning på kroppen. Titta på var du bär din mobiltelefon, det är bäst att flytta det från byxan till väskan.

Undvik stress och irritation, bära linne gjorda av naturliga tyger, så att det inte hindrar rörelse, svävar inte och kläms inte. Avvisa frekventa besök i bastun, bastu, ångbastu

Återigen noterar vi att endast specialistläkaren kan noggrant dechiffrera resultatet av spermogrammet. Han och kommer att uppmana eller hjälpa till att välja en kompetent behandling för att återställa människors hälsa. Men spermogrammet kan inte prata om huruvida en man kan bli barn eller inte. Om paret försöker bli gravid är det nödvändigt med en komplicerad undersökning av båda partnerorganismerna. För att veta exakt om du har valt rätt riktning - efter ett tag är det bättre att ta om analysen och endast sedan dra slutsatser om effektiviteten av behandlingen och försök att bli gravid vidare.

Vem sa att bota prostatit hårt?

Döma av det faktum att du nu läser dessa linjer - en seger i kampen mot prostatit är inte på din sida. och dessa symtom är bekant för dig inte av hearsay:

 • Smärta i underlivet, skrot, perineum;
 • Uppstoppad blåsan;
 • Sexuell dysfunktion;

Har du redan tänkt på kirurgisk ingrepp? Det är förståeligt, eftersom prostatit kan leda till allvarliga konsekvenser (infertilitet, cancer, impotens). Men kanske är det mer korrekt att behandla en konsekvens, men en anledning? Läs mer >>

Spermogram - normer och regler för analys, indikatorer och transkript

Mänsklig infertilitet är orsaken till bristen på avkommor i 40% av fall av infertila äktenskap. Den huvudsakliga metoden som hjälper till att diagnostisera detta tillstånd är spermogrammet. Vad är detta förfarande för? Studien av ejakulat eller seminalvätska hjälper doktorn att ta rollen som den manliga faktorn hos infertilitetspar.

Denna analys visar hur spermierna är livskraftiga, oavsett om de kan gödsla ett ägg. Spermogram är tilldelat i följande situationer:

 1. Frånvaro av barn i ett par, med regelbunden sexuell aktivitet under hela året, utan skydd mot graviditet.
 2. Sjukdomar i män som leder till infertilitet (varicocele, orkit - orkit, prostatit, skadade könsorgan, hormonella störningar).
 3. Inom ramen för programmet för in vitro befruktning eller artificiell insemination, när uppfattningen inte är i naturliga förhållanden.
 4. Rationell planering av graviditet.
 5. En mans önskan att se om han kan få barn.

Om orsakerna och behandlingen av manlig infertilitet kan läsas i nästa artikel.

Metoder för att ta analysen

Förberedelse för spermogram innehåller sexuell avhållsamhet innan du tar emot ejakulat i 2-3 dagar, men inte mer än en vecka. Sperma erhålls genom onani. Denna metod är mer fysiologisk än ett avbrutet samlag, vilket i sällsynta fall också används. Du kan använda en speciell medicinsk kondom som inte innehåller smörjmedel och andra kemikalier. Det utfärdas i laboratoriet. Villkor för att få seminalvätska: Det kan samlas in både i laboratoriet och hemma, i en mer välbekant miljö.

Leveransvillkor: Senast en timme efter samlingen måste ejakulatet levereras till laboratoriet för analys. Temperaturen i mediet där den är vid denna tidpunkt bör ligga nära kroppstemperaturen. Det skulle vara rimligt att använda en speciell behållare - en termostat. Du kan dock använda kroppens naturliga värme och placera en behållare med det resulterande materialet i armhålan.

Hur tar man ett spermogram korrekt?

För fyra dagar före spermogrammet är alkoholkonsumtion, inklusive öl, förbjuden, liksom värmeprocedurer - besöker badet, bastun, heta bad och arbetar under svåra förhållanden. Ta inte sömntabletter och lugnande medel. I resten borde en man leda ett normalt liv. Efter antibiotika (som tar det sista pillret eller injektionen) ska det vara minst två veckor. Det antas att fluorografiens inverkan på spermogrammets parametrar är frånvarande.

Analysen är relativt billig, resultatet är klart om några dagar.

Normala spermier räknas

Spermogramma av en frisk man (WHO-standarder)

Beroende på omfattningen av studien utmärks följande typer av spermogram:

 • Grundläggande, utförd enligt Världshälsoorganisationsstandarden, som innehåller alla huvudindikatorer;
 • MAR-test, som bestämmer förekomsten av antispermantikroppar av olika klasser, förstör spermatozoa;
 • morfologisk analys eller spermogram enligt Kruger.

Alla dessa tre arter tillsammans är ett expanderat spermogram. Det är vanligtvis tilldelat om det hittades några ändringar i basen.

I vissa fall kan din läkare ordinera och biokemiska studier av ejakulat - beslutsamhet i sin struktur fruktos, L-karnitin, zink, alfa-glukosidas.

För att utvärdera strukturen och funktionen av spermier med hjälp av faskontrastmikroskopi och särskilda färgämnen - hematoxylin, mindre färg smeta, Romanovsky-Giemsa, Schorr.

Makroskopiska indikatorer av normen

Spermogrammets norm bestämdes av Världshälsoorganisationen (WHO) 1999. Dessa inkluderar följande punkter:

 • den erhållna spermängden är mer än 2 ml;
 • omedelbart efter mottagandet av spermierna är viskös;
 • Likriktning sker efter högst 30 minuter;
 • viskositeten är inte mer än 2 cm, det vill säga spermierna kan sträckas upp med detta avstånd med hjälp av en glasstång;
 • vitgrå färg;
 • en märklig lukt;
 • pH 7,2 - 8,0, vilket indikerar en alkalisk reaktion av sperma;
 • Ejakulatet är grumligt, men slamet detekteras inte i det.

Mikroskopiska indikatorer av normen

Dessa är makroskopiska index, bestämda genom extern granskning av materialet. Med hjälp av mikroskopiska metoder för forskning bestäms följande parametrar för ett normalt spermogram:

 • i en milliliter ejakulat bör innehålla från 20 miljoner spermier, totalt borde det mottagna materialet vara minst 40 miljoner manliga sexuella celler;
 • aktiv rörlighet bör vara minst en fjärdedel (25%) av dem
 • fasta spermieroser bör vara mindre än hälften (50% eller mindre);
 • agglutination och aggregering (limning och bildning av stora kluster) bör inte bestämmas;
 • Leukocyternas norm är inte mer än 1 miljon;
 • Normala spermatozoer bör utgöra mer än hälften (50%) av alla celler;
 • Spermatozoa med en normal struktur (morfologi) hos huvudet är normalt mer än 30%;
 • i ejakulatet kan inte vara mer än 2-4% av celler av spermatogenes (omogna föregångare av bakterieceller).

Spermogramresultat

De kan innehålla termer som anger kvaliteten och antalet spermatozoa:

 • aspermi: ejakulering är frånvarande (dvs tomma diskar sätts in);
 • oligozoospermi: minskning av antalet celler i 1 ml ejakulat mindre än 20 miljoner;
 • azoospermia: spermatozoa i ejakulatet ej hittat;
 • Cryptozoospermia: Singelspermatozoa finns efter omfattande sökning genom centrifugering;
 • astenozoospermia: Spermatozoa är inaktiva;
 • teratozoospermi: patologiska former av spermatozoa.

Om ett dåligt spermogram hittas är det nödvändigt att upprepa analysen två veckor efter lämplig förberedelse och överensstämmelse med alla leveransbetingelser. Vid tvivel upprepas studien tre gånger, och det bästa resultatet erhålls för den pålitliga. Det rekommenderas vanligtvis att göra upprepade tester i olika laboratorier för att utesluta subjektiv bedömning av samma läkare.

Norm och avvikelser från spermatozoa

I allmänhet kan alla parametrar i spermogrammet efter ett tag ändras. Därför är de avslöjda överträdelserna inte en orsak till panik och grundlösa anklagelser hos partnern.

Nedan ger vi de viktigaste resultaten och orsakerna till avvikelser från normen.

Avkodning av spermogrammi

Resultaten av undersökningen ska utvärderas av en specialist i samband med annan klinisk data på en man. Varje patient har dock rätt att självständigt studera sina indikatorer och jämföra dem med den rekommenderade standarden. De spermiologiska indikatorerna för WHO är allmänt accepterade. Låt oss betrakta dem mer detaljerat.

 1. Den optimala tiden för abstinens är från 2 till 7 dagar, helst 4 dagar. Om det är nödvändigt att upprepa analysen bör perioden för sexuell avhållsamhet vara densamma som före det första förfarandet.
 2. Spermiernas volym erhållen för en utlösning är från 2 till 5 ml. Om volymen av ejakulatet är mindre än 2 ml kallas detta "mikrospermi" och indikerar en otillräcklig aktivitet hos tillbehörsgenitalkörtlarna, i första hand prostata. Dessutom kan microspermy orsaka retrograd ejakulation (spermflöde i blåsan), minskad passabilitet hos könsorganen, underutveckling av sexuella egenskaper, en kort period av abstinens. Enligt WHO-normer är den övre gränsen för volymen inte fastställd. Men vissa experter tror att öka den över 5 ml kan vara ett tecken på inflammation av prostata eller sällsynta vesiklar.
 3. Färgen är normalt gråaktig, men den gula färgen är också acceptabel. Emellertid kan den gulaktiga färgen av spermier vara ett tecken på gulsot eller indikera intag av vissa vitaminer (särskilt vitamin A) eller livsmedel (morotsjuice). I de flesta fall, när man utför ett spermogram, är definitionen av färg bara en hyllning till tradition.
 4. Surhetsindexet bör vara mer än 7,2. Den övre gränsen är inte begränsad, men många experter anser att sänkning av pH under 7,2 och ökning av det med mer än 7,8 är ett symptom på prostatainflammation eller sämre vesiklar.
 5. Den tid för vilken spermierna blir flytande bör inte vara mer än 60 minuter. Om ejakulatet förblir visköst under lång tid hindrar det spermatoszoas rörelse, fördröjer dem i slidan och reducerar kraftigt deras gödningsegenskaper. Orsaker till långsam flytning av ejakulatet - inflammation i adnexalkörtlarna (prostatit, vesikulit) eller insufficiens av enzymer.
 6. Viskositet ejakulat bör vara sådan att när den separeras från pipetten gänglängden inte överstiger 2 cm. Efter kondensering, detta avstånd bör inte överstiga 0,5 cm. Den ökade viskositeten hos nämnda betydande minskning av fertiliseringskapaciteten av spermier.
 7. I 1 ml ejakulat bör innehålla mer än 20 miljoner spermier. En ökning av antalet spermatozoer över 120 miljoner kallas "polyzoospermia". Detta tillstånd åtföljs av låg fertilitet och ersätts ofta av en minskning av deras antal. Polyzoospermi kräver observation och upprepad analys. Orsakerna till detta tillstånd är endokrina störningar, cirkulationssjukdomar i könsorganen, effekten av toxiner eller strålning, inflammation, mindre ofta - immunpatologi.
 8. Det totala antalet spermatozoer är 40 miljoner eller mer och antalet celler i 1 milliliter multipliceras med volymen av ejakulatet. De extrema normala siffrorna är respektive 40-600 miljoner. Anledningen till att denna indikator ändras är densamma som i föregående stycke.
 9. Spermatozoas rörlighet bedöms av rörelsens hastighet och riktning. Det finns 4 grupper: A - aktiv, rör sig rakt, B - med låg rörlighet, rör sig rakt, C - med låg rörlighet och oregelbundna rörelser, D - gör inga rörelser. Normalt är en timme efter ejakulation grupp A mer än en fjärdedel av alla celler, eller grupper A och B - mer än hälften. Innehållet i grupperna C och D är inte mer än 20% av vardera. Orsakerna till asthenozopermi är inte helt tydliga. Man tror att det kan orsakas av toxiner eller strålning, inflammation, immunförsvar, dåliga miljöförhållanden. Denna överträdelse finns också bland arbetare i varuhus, badvakter, kockar och andra som arbetar vid förhöjda omgivande temperaturer. Under 2010 avskaffades uppdelningen i fyra grupper, i stället för sådana egenskaper som "med progressiv rörelse", "med icke-progressiv rörelse", "fast" tillämpas.
 10. Innehållet av strukturellt normala spermatozoer med förmåga att befruktas bör vara minst 15%. Utvärdering av strukturen (morfologi) är subjektiv, enhetliga normer för denna indikator spermogram är inte utvecklad. Normalt är spermatozoer ovala celler med rörliga svansar. Vid utvärdering av Krugermorfologin bestäms en huvuddefekt eller annan patologi hos huvudet (för stor eller liten, bifurcate, päronformad) eller nackeändringar. Vanligtvis varierar normala spermier från 40 till 60% av alla celler, men denna siffra beror starkt på smetstestmetoden. Teratospermi är ett tillstånd där normala celler är mindre än 20%. Ofta är detta ett tillfälligt tillstånd som uppträder under påverkan av stress, toxiner. Dålig morfologi är i många fall noterad bland invånare i industriländer med dåliga miljöförhållanden.
 11. Innehållet i levande spermatozoa i ejakulatet bör vara minst 50%. Minskningen i denna indikator kallas "nekrospermi". Ibland är det tillfälligt, det orsakas av toxiner, infektionssjukdomar eller stress. Permanent nekrospermi är ett tecken på allvarliga spermier.
 12. Omogna sexceller (celler av spermatogenes) finns i varje analys. En ökning med mer än 2% kan indikera en sekretorisk form av infertilitet. Hittills har värdet för denna parameter minskat.
 13. Agglutination i spermogrammet eller limning av spermatozoa mellan varandra bör vara frånvarande. Detta är ett sällsynt fenomen som uppstår med immunförsvar. Aggregation - bildande av komplex inte bara från spermatozoa utan också från andra element (leukocyter, erytrocyter). Det uppstår på grund av adhesionen av elementen med slem och har inget diagnostiskt värde. Agglutination är ofta ett tecken på förekomsten av antisperm antikroppar. Dessa substanser produceras både i kroppen av män och kvinnor och kan orsaka immuninfertilitet (partnerens så kallade oförenlighet). Antisperm antikroppar kan bestämmas med den immunokemiska metoden (MAR-test).
 14. Leukocyter i ejakulatet är alltid tillgängliga, men de bör inte vara mer än en miljon (3-4 i synfältet). Förhöjda leukocyter i spermogrammet - ett tecken på inflammation i könsorganen (prostatit, orchitis, vesikulit, uretrit och andra).
 15. Erytrocyter i ejakulatet bör inte bestämmas. Blod i spermogrammet kan förekomma med tumörer i det genitourinära systemet, urolithiasis. Detta skylt kräver allvarlig uppmärksamhet.
 16. Frånvaron av amyloidkroppar indikerar en viss minskning av prostatakörtelns funktion. Lecitinkorn karakteriserar också prostatafunktionen, deras frånvaro indikerar eventuella abnormiteter.
 17. Slime kan vara närvarande i små mängder. Ökad volym av slem är ett tecken på inflammation i könsorganet.
 18. Runda celler är alla cellulära element som inte är spermatozoa, det vill säga utan flagella. Dessa är leukocyter och omogna celler av spermatogenes. Utvärderingen av denna parameter har inget oberoende diagnostiskt värde. Om endast alla runda cellerna är leukocyter, och det finns inga omogna celler, kan det tala om obstruktiv azoospermi (frånvaron av spermatozoer på grund av obstruktion av könsorganen).

Utforskning av ejakulatet utförs ibland med hjälp av specialanalysatorer. Men detta är fylld med fel. Det är alltid att föredra om mikroskopisk analys utförs av en kvalificerad tekniker, inte en maskin.

Det bör också noteras att inga sperma parametrar som med säkerhet skulle tvingas i absolut sterilitet, eller vice versa, i perfekt hälsa män (om andra typer av infertilitet diagnos här). Analysen av alla indikerade indikatorer kan endast utföras av en erfaren läkare med hänsyn till många andra faktorer.

Varför antalet spermatozoa minskar

De främsta orsakerna till att minska antalet spermier i ejakulatet:

 • endokrina störningar (diabetes mellitus, binjur och sköldkörteln dysfunktion, underutveckling av gonaderna, hypotalamus-hypofysregleringen);
 • sjukdomar i urinogenitala organ (varicocele, orchitis, prostatit, könsorganskador, kryptorchidism);
 • genetiska störningar (t.ex. Klinefelters syndrom);
 • Verkan av toxiner (alkohol, steroider, hypnotics);
 • feberisk tillstånd
 • hög omgivningstemperatur.

Varför minskas spermiermotiliteten?

De främsta orsakerna till låg spermobilitet:

 • klädd underkläder
 • rökning och alkoholism
 • bERIBERI;
 • påkänning;
 • användning av smörjmedel;
 • stillasittande arbete;
 • elektromagnetiska vågor och joniserande strålning;
 • behandling med antibiotika.

Hur man förbättrar spermogrammet

Förbättrad kvalitet på spermogrammet är möjligt med följande rekommendationer:

 • Överhett inte;
 • eliminera toxiner (nikotin, alkohol, läkemedel och andra);
 • observera dagens regim, sov fullständigt
 • ät rätt
 • säkerställa en normal rytm av sexuellt liv för varje man;
 • engagera sig i träningsterapi, inklusive övningar för buk- och bäckensgolvens muskler;
 • effektivt behandla urologiska och endokrina sjukdomar;
 • på recept av läkare för att ta droger för att förbättra spermogrammet (biostimulanter, vitaminer och andra).

I kosten kommer det att vara användbart att inkludera nötter, bananer, avokado, tomater, äpplen, granatäpplen, pumpafrön, sparris.

Oftast, för att förbättra kvaliteten på spermier, rekommenderar läkare till män biologiskt aktiva tillskott, till exempel Spermactin eller Spemane. De innehåller aminosyror och vitaminer, inklusive karnitin. Sådana additiv används för att förbereda in vitro fertilisering, för behandling av svår oligoasthenozoospermi. De förbättrar det spermierantal som används för donation eller kryopreservering (frysning).

Underskatta inte faktorn, som frekvensen av sexuella handlingar. Det borde vara tillräckligt för varje enskilt par, du behöver inte "spara" spermier. I detta fall ökar sannolikheten för uppfattningen även om spermiogrammet inte är så bra.