Huvud
Analyser

Manifestationer av akut och kronisk prostatit hos män

Prostatit är en av de vanligaste urologiska sjukdomarna hos män efter 30 år.

I avsaknad av korrekt och snabb behandling kan sjukdomen leda till en massa komplikationer. Därför är det väldigt viktigt att veta hur prostatit manifesterar hos män, vilka symptom noteras i detta fall. Endast en noggrann diagnos hjälper till att ordinera en effektiv behandling.

Beroende på ursprunget kan sjukdomen vara bakteriell eller icke-bakteriell, beroende på kursen - akut eller kronisk. Tänk på de allmänna och specifika manifestationerna av inflammation i prostatakörteln hos män i alla dess former och steg, inklusive latent.

Manifestationer av den latenta fasen av sjukdomen

Prostatit, som någon annan sjukdom, har en latent eller inkubationsfas. Denna period varar från det ögonblick som exponeringen av det patogena medlet utspelar sig för de första symptomen på sjukdomen. Urologer noterar att detta tillstånd av kroppen ofta varar i åratal utan att ge en man stor uppmärksamhet. En av följande provokationsfaktorer kan dock orsaka att sjukdomen övergår till en aktiv form:

 • superkylning eller lång sitter på en kall yta;
 • ökning av fettvävnad på de inre organen i det lilla bäckenet;
 • stillastående processer på grund av stillasittande livsstil;
 • frekvent förändring av sexuella partners;
 • långvarig abstinens eller excitation utan utlösning;
 • brott mot vävnadens integritet i prostata;
 • rökning eller alkoholmissbruk.

Hur kan vi bestämma utvecklingen av inkubationsperioden och vidta förebyggande eller botande åtgärder i tid? Specialister rekommenderar att du noggrant överväger tillståndet med snabb trötthet, en känsla av svaghet och vag smärta, oövervakad irritabilitet eller apati.

Vanliga manifestationer av prostatainflammation

 1. Burning efter urinering i urinröret.
 2. Tråkig smärta i området mellan skrot och anus, inte förknippad med avföring.
 3. Svårigheten att urinera, där en man upplever lämplig uppmaning, men processen att tömma blåsan är mycket långsam, med obehag, blir smärta. Det bör noteras att uppmaningen att urinera är omvänd proportionell mot den mängd urin som släpptes.
 4. Mycket svag och intermittent urin. Varje efterföljande resa till toaletten blir ett test för patienten.
 5. Problem med utlösning, vilket leder till depression och brist på dragkraft mot motsatt kön. En man förlorar självförtroende, blir irriterad och benägen för nervösa störningar.
 6. Smärtsam process av avföring.
 7. Kondensation av prostata, vilket avslöjas med lämpliga studier.

Vanliga manifestationer av sjukdomen berör alla dess sorter. Självklart träffas inte alla av dem samtidigt. Och nu ska vi prata om de specifika markörerna av sjukdomen.

Manifestationer av akut bakterieform

Det akuta stadiumet av bakteriell prostatit kännetecknas av uttalade manifestationer. De kan inte förbises eller tillskrivas en minskning av övergripande välbefinnande:

 1. Ökad kroppstemperatur, feber och frossa, som en reaktion av kroppen mot den inflammatoriska processen i prostatakörteln.
 2. Smärta. Under den akuta fasen upplever en man svår smärta, ofta åtföljd av en ökning av kroppstemperaturen. Attack av patogena mikroorganismer leder till irritation av prostatakörtelvävnaderna med produkterna av deras vitala aktivitet, varför smärtsyndrom uppträder vid urinering, avföring, erektion, fysisk stress. Om problemet inte åtgärdas i tid kommer prostatan att öka i storlek och börja klämma närliggande organ, vilket redan uppträder av en tråkig smärta i underlivet och i midjan.
 3. Utsläpp från glanspenisen. Droppar viskös vätska från vit till mörkgrön färg kan ses efter urinering, samlag, fysisk ansträngning. De är patogena bakterier, attackeras och görs harmlösa genom leukocyter, liksom produkter av deras vitala aktivitet. Vid denna tidpunkt har kroppen ett stort behov av sjukvård, och den tidigare behandlingen börjar, de mindre invasiva behandlingsmetoderna kommer att användas.
 4. Frekvent urinering. Eftersom prostata är under blåsan och omger urinläkaren, påverkar de inflammatoriska processerna i dess vävnader alltid funktionen av excretionssystemet. Ödem i prostata komprimerar urinledarens passage, på grund av vilken urin inte kan lämna kroppen ohindrad. En man känner samtidigt en frekvent uppmaning att gå på toaletten, men bara en liten mängd urin släpps och strålen kännetecknas av slöhet och svaghet.
 5. Svag styrka. Akut inflammation i prostatakörteln förvärrar en mans sexuella liv. Tilldelningar, smärta, frekvent urinering bidrar till att försvaga libido och undvika fysisk kontakt med partnern. Under samlag, noterar män en minskning av penisens känslighet, mjuka och smörjda orgasmer. Läkare säger att störning av genitourinary systemets funktion leder ofta till svag erektion och för tidig utlösning.

Manifestationer av kronisk bakteriell inflammation

Kronisk bakteriell prostatit är en svår process, vilket är en komplikation av den akuta formen av sjukdomen och manifesterar sig mindre aggressivt.

Manifestationer av det liknar dem i en akut process men mindre märkbar.

 • frekvent urinering
 • brinner i urinröret efter att ha gått på toaletten;
 • brinner efter utlösning
 • dålig sömn och erfarenheter i samband med manlig kraft;
 • Ibland känns smärtan i sakrummet, så patienten kan förvirra processen med radikulit;
 • för tidig utlösning.

Förutom akut bakteriell prostatit kan kronisk inflammation orsaka stenar i prostata, urinretention och dålig intim hygien. Denna typ av prostatit återfinns emellertid endast hos 5% av männen.

Utvecklingen av sjukdomen bidrar till närvaron av ärrvävnad i urinröret och en smal diameter av urinröret. Dessa faktorer ökar sannolikheten för återkommande bakterieinfektion.

Icke-bakteriell form

Förutom prostatit av bakteriell natur kan man också hitta abakteriella processer. Stress och det medvetna avslaget på kön är det direkta sättet till denna sjukdomsform.

En bakteriell typ av inflammation som inte är associerad med närvaron av bakteriell infektion i prostata bestäms av närvaron av två eller flera av följande manifestationer:

 • frekvent urinering och uppmaning;
 • smärta mellan anus och skrotum
 • obehag eller smärta under eller efter utlösning (kan uppträda efter många timmar efter samlag)
 • smärta i sittande läge
 • smärta i penis
 • ömhet eller brännande vid urinering
 • nocturia (behöver urinera på natten);
 • minskad urinvolym och svårighet med urineringens början;
 • smärta och obehag i testiklarna
 • suprapubisk och coccygeal smärta;
 • ryggsmärta (en eller båda sidor);
 • inguinal smärta;
 • obehag eller omvänd smärtlindring efter avföring.

Liksom någon annan sjukdom uppenbarar sig den bakteriella formen av sjukdomen i form av lokal inflammation eller fortskrider i kronisk form.

Akut abakteriell prostatit åtföljs av feber (hypertermi), vandrande smärtor och brinnande (brinnande), huvudsakligen efter urinering.

En karakteristisk egenskap hos icke-bakteriell prostatit är att dess symptom migrerar. Ibland uppstår smärta eller obehag i en del av bäckenet eller bukhålan, och nästa dag - på en annan plats.

Asymptomatisk sort

Prostatit utan symptom kallas "sova" eller dold, eftersom externa obehagliga tecken på sjukdomen är frånvarande.

Emellertid anses detta tillstånd vara ganska farligt, eftersom inflammation i prostata kan orsaka en ökning av nivån hos ett specifikt prostatiskt antigen, vars höga halter hos män efter 50 år anses vara en indikator på sannolikheten för att utveckla prostatacancer.

Asymptomatisk prostatit detekteras oftast oavsiktligt vid analys av blod eller rektal undersökning av prostata med en studie av dess utsöndring.

Dessa studier är inte obligatoriska och föreskrivs av läkaren efter att ha nått en viss ålder eller under vissa omständigheter, så det är viktigt att inte starta processen.

Således, trots olika manifestationer, har alla typer av inflammation i prostatakörteln en gemensam egenskap: leukocytos av prostatsekretionen.

Dessutom kommer i 99% av fallen obehag när du urinerar, frekventa resor till toaletten och en liten mängd urin.

Dessa manifestationer är tillräckliga för att ta kontakt med en urolog och genomgå en fullständig undersökning.

När allt kommer omkring, tidig behandling och förebyggande av sjukdomar - garantin för människors hälsa!

Prostatit - tecken på män, behandling och symtom

Prostatit är en av de vanligaste urologiska sjukdomarna hos män efter 30 år. Varje medlem i det starkare könet vet vad prostatit är, och alla hoppas att en obehaglig sjukdom kommer att omgå honom.

Prostatit - en inflammation i prostatakörteln, som behandlas inte bara med läkemedel, men vissa folk rättsmedel, beprövade. I sin tur, prostatakörteln eller prostata - en glandular-muskel organ hos män, som ligger i området för urinblåsan och urinkontroll, samt att ge en speciell hemlighet som ger sperma en flytande konsistens.

Beroende på ursprunget kan sjukdomen vara bakteriell eller icke-bakteriell, beroende på kursen - akut eller kronisk. Akut prostatit orsakas oftast av gramnegativa bakterier, det är lätt igenkänt och behandlat med antibiotika.

De viktigaste symptomen på prostatit inkluderar smärta, svårigheter och smärtsam urinering, sexuell dysfunktion. Symtomatiker är mycket obehagliga, därför är det nödvändigt att behandla prostatit när de första tecknen återfinns.

skäl

Den främsta orsaken till prostatit är penetrering av infektion i körteln, vilket i stor utsträckning underlättas av prostata i det lilla bäckenet.

De viktigaste sätten att infektera i prostata:

 • fallande - infektionen kommer in i prostatakörteln med urin.
 • Stigande - infektionen kommer in i prostatakörteln genom urinröret.
 • hematogen - infektionen kommer in i prostatakörteln med blodflöde.
 • lymfogen - infektionen träder in i prostatakörteln med en ström av lymf.

De främsta orsakerna och riskfaktorerna för prostatit hos män:

 • stillasittande livsstil, brist på fysisk aktivitet (stagnation av blod i prostatakörteln).
 • kränkningar av normal rytm av sexuell aktivitet - oregelbundet kön, långvarig avhållsamhet.
 • hypotermi i barndom, ungdom eller vuxen ålder (speciellt den motsvarande delen av kroppen).
 • Sexuellt överförbara sjukdomar (klamydia, trichomoniasis, gardnerellez eller gonorré).
 • En annan orsak kan vara ett trauma mot det lilla bäckens vävnader och organ.
 • minskad immunitet hos pojkar, pojkar och män.
 • obalanserad mat (stekt, fet, söt mat är 70% av kosten). Överdriven användning av alkohol.

Alla av dessa tillstånd kan bidra till både penetration av bakterier i prostata och orsaka stagnerande processer, dålig blodtillförsel till bäckenorganen, vilket i sin tur leder till en ökning av antalet mikroorganismer och progression av inflammation. I detta avseende är det nödvändigt att bota prostatit i tid, då kommer komplikationer inte stör dig.

Tecken på prostatit hos män

Täta urinträngningar, svag urintryck och skarp smärta under processen, kroppstemperaturen stiger, en brännande känsla i perineum, smärtsamma tarmrörelser - dessa är de första tecknen på akut prostatit hos män. Det är också nödvändigt att uppmärksamma sådan klinisk symptomatologi:

 • intermittent och svår urinering;
 • kränkning av mekanismen för erektion
 • Utseendet av att brinna i urinröret och i perineum;
 • ökad brådska för tarmrörelse;
 • sträcker urladdning ur urinröret;
 • flytande fibrer i urinen;
 • långa erektioner, accelererad ejakulation;
 • manifestation av orgasm i en raderad form;
 • ökning av övergripande kroppsutmattning
 • ångest, mental depression;
 • en signifikant minskning av styrkan.

Det är värt att notera att i kronisk form av prostatit kan symptom inte uppträda alls och ytterligare tecken läggs till.

Symtom på prostatit

I de flesta fall börjar akut prostatit med symtom på feber till 39-40 ° C, feber och frossa. Urinering är svår och smärtsam. Prostata svullnad utvecklas, vilket kan orsaka en akut försening i urinering. Dessutom är smärtan i perineum, som ges till inguinalområdena, ganska ljusa.

När det gäller kronisk prostatit, blir det i sällsynta fall resultatet av en akut process, men i regel utvecklas den primära kroniska prostatit med raderad symptomatologi. Från den akuta formen av kronisk skiljer det sig att det sker utan uttalade tecken, det vill säga latent, utan märkbara symptom.

Under perioden av akuta prostatit patienter orolig symptomen av tryckkänsla i mellangården och anus, dov smärta, som sträcker sig till rumpa, perineum, ändtarm, ljumsken.

Tecken på kronisk prostatit hos män:

 • signifikant försämring av erektionen
 • minskad libido;
 • försvagning av strålen under urinering;
 • värkande smärta i perineum, sacrum, rektum
 • obehagliga känslor och brinner i urinröret;

Ibland försummar patienter symptomen på prostatit och hoppas på närvaron av prostata adenom. Detta bör under inga omständigheter tolereras, eftersom behandlingen av adenom är fundamentalt annorlunda än hur man behandlar prostatit.

effekter

Vad händer om du inte behandlar prostatit med antibiotika och andra medel? Du väntar på sådana komplikationer:

 • minskad styrka;
 • infertilitet;
 • utmattningssmärta i perineum;
 • depression etc.

För att förhindra effekterna av prostatit, måste du ägna mer uppmärksamhet åt din hälsa, bli screenad och behandlad hos en urolog i tid.

Behandling av prostatit

Vid den uttryckta förgiftningen visas misstanke om purulent process sjukhusvistelse. Patienter med okomplicerad akut prostatit genomgår behandling i en urolog eller andrologistisk poliklinik.

För att bota prostatit måste du följa ett komplex av speciella händelser som konsekvent ersätter varandra. Än att behandla en prostatit, läkemedel som utnämner eller nominerar i första hand - antibiotika, speciellt om det är en fråga om ett infektiöst sjukdomssjukdom.

Drogbehandling består av utnämningen av sådana läkemedel:

 • antibakteriella läkemedel - behandling görs för att döda infektionen;
 • Antiinflammatoriska läkemedel används för att lindra inflammation, vilket är typiskt för denna sjukdom;
 • droger som förbättrar blodcirkulationen;
 • droger som lindrar spasmen i urinröret

Som en extra åtgärd föreskrivs ofta massage i prostata. Det främjar en snabb återhämtning, liksom en minskning av smärta. Enligt feedback är detta en mycket användbar procedur. Intervention av kirurger rekommenderas om den urogenitala kanalen minskas och borttagning av prostata adenom krävs.

Hur man behandlar prostatitkomplexet? För att göra detta, använd alla möjliga metoder, utse:

 • diet, livsstil förändring;
 • drogbehandling;
 • fysioterapeutiska förfaranden;
 • prostata massage och motionsterapi;
 • symptomatisk behandling;
 • folkmekanismer för prostatit
 • behandling av samtidig patologi
 • psykoterapi.

Också glöm inte att behandlingen av prostatit med folkmedicin ger bra resultat endast i samband med huvudterapin. Därför rekommenderas att inte engagera sig i självmedicinering hemma.

Behandling med antibiotika

Antibiotika är nödvändiga för akut och kronisk bakteriell prostatit, även i en symptom med lågt symptom, och även som en testbehandling i den icke-infektiösa karaktären av prostatit, som en testbehandling. Därför måste du, innan du påbörjar en behandlingsperiod, genomgå ett test och bestämma typen av patogen.

Läkemedelsbehandling av prostatit innefattar användningen av olika antibiotika, som har ett brett spektrum av åtgärder:

 1. Makrolider (Zitrolid, Vanilid, Sumamed).
 2. Tetracykliner (Doxycyklin).
 3. Penicilliner (Amoxiclav, Augmentin, Flemoclav, Flemoxin Solutab).
 4. Cefalosporiner (Suprax, Cefotaxime, Kefadim, Cefspane).
 5. Fluoroquinoloner (Ciprinol, Ofloxin, Eleflox, Zanocin, Tavanic)

Det är värt att komma ihåg att behandlingsregimen ordineras strikt av en specialist, där användningen av antibiotika tar en av de ledande länkarna i kedjan.

Hur man behandlar prostatit i hemmet

Behandling av prostatit hemma är tillrådligt i kronisk form. I detta fall kan behandling med folkläkemedel hjälpa till att öka kroppens övergripande motstånd och lindra smärta.

 1. Ta 2-3 gram torra, pulveriserade knölar i orkidéerna, dra en liten mängd vatten, häll sedan 500 ml kokande vatten och koka i 10 minuter över en liten eld. Därefter insistera 30 minuter, belastning och ta tre gånger om dagen för en halv kopp.
 2. Avkok från altheas rot - 40 gram fyll med 200 ml vatten och koka i en halvtimme, ta 60 ml måltider 3 gånger om dagen.
 3. Propolis extrakt är inte dåligt. Den erhålles genom indunstning av 40 gram propolis i 0,2 liter 96% alkohol. Gör från 0,1 gram extrakt och 2 gram kakaosmörsstearin och sätt in dem rektalt en gång om dagen. Kursens längd är 2-3 månader, med avbrott per månad.
 4. Avkok av selleri - 20 gram fyll med 200 ml vatten och koka 12 minuter, drick 100 ml från 3 till 4 gånger om dagen.
 5. Som ett hjälpmedel rekommenderar folkmedicin användningen av frön från vissa växter. De mest användbara är pumpa frön, eftersom de berikar din kropp med linolsyra och zink. Om du bestämmer dig för att göra av med prostatit, använd frön av vallmo, sesam och solrosfrön.

Dessutom innebär behandling med folkrättsmedel ett fullständigt avslag på alkohol.

Stearinljus med propolis från prostatit

För behandling av prostatit i första etappen kan du använda speciella ljus med propolis, som du själv kan göra hemma.

För att göra detta, ta 50 g mark propolis och häll 50 mg 96% etylalkohol. Insistera på en avskild plats i 2 veckor, glöm inte att skaka dagligen. Vid slutet av perioden indunstas infusionen av propolis i ett vattenbad tills brungul färg erhålls och mjukas till konsistens av honung.

Parallellt smälter 20 g kakaosmör i ett vattenbad och blandas med 1 g av den erhållna propolen. Av den resulterande massan tillverkas 10 rektala ljus och skickas till förvaring i kylskåp. Ett ljus injiceras rektalt på natten varje dag. Ansökningsperiod 30-35 dagar. Det rekommenderas att gå igenom 3-4 kurser med ett intervall mellan dem i 30-60 dagar.

Hur är den inflammerade prostaten manifesterad och bestämd?

Denna sjukdom är förknippad med prostatakörtelns inflammatoriska process, som ligger under urinblåsan, urinröret passerar genom prostata. Det är därför ett symptom på denna sjukdom är en svår urinering.
De flesta män som når trettiofem år kan ha en förstorad prostata. Detta är ett ganska vanligt fenomen. I representanterna för den mänskliga hälften av mänskligheten, vilka för femtio många patologier är associerade med prostataens inflammatoriska processer. Om det finns en tendens att förstora körteln, bör du veta att inflammerad prostata komplicerar urinering med tiden.

Det finns många sorter av denna sjukdom, bland dem medfödd prostatit, prostatit i akut och kronisk form. Det finns också atypisk prostatit och prostatocystitis. Varje sjukdom har sina egna symptomatiska egenskaper och behandling.

etiologi

Bland orsakerna till denna sjukdom:

 1. Fel i blodcirkulationen, vilket är resultatet av en ökning av körteln. Detta är ofta förknippat med en stillasittande, stillasittande livsstil.
 2. Infektion kan provocera en prostata sjukdom. Ofta förekommer prostatit mot bakgrund av gonorré, urinrit, och även i vissa fall med långvarig angina, influensa och tuberkulos.
 3. Inflammatorisk process orsakad av intag av bakterier. Detta kan hända under samlag utan användning av skyddsutrustning. Att attackera kroppen kan skadliga bakterier vänta sin tid på hudens hud och ibland även i inre organ.
 4. När skadar organen i det lilla bäckenet, liksom mjukvävnad, som kan störa blodcirkulationen. För det mesta lider chaufförerna för det mesta, vars arbete inte har mycket gynnsamma förhållanden. Vibrationer och konstant skakningar samt tryck på perineumzonen påverkar deras hälsa negativt.
 5. Bland de anledningar som har en negativ inverkan på människors hälsa: systematisk överkylning av prostata, brist på sportbelastning, sjukdomar i samband med genitourinärsystemet, kronisk natur, brist på sexliv och hormonella misslyckanden.
 6. I avsaknad av ordentlig fysisk aktivitet lider alla kroppssystem. Från cirkulationens sida lider organen i det lilla bäcken, berövad full blodtillförsel. Denna anledning är givetvis inte den viktigaste, men det har viss inverkan på sjukdomsutvecklingen.
 7. Den avgörande faktorn kan vara en inflammatorisk process i rektum såväl som i urinröret.
 8. En gynnsam omständighet för utvecklingen av sjukdomen är kronisk förstoppning. Systematiska svårigheter med avföring kan också orsaka inflammation och sjukdomens utveckling.
 9. Försvagad immunitet kan påverka inflammationen i prostata. Skadliga vanor, psykiska omvälvningar, magert mat och kronisk trötthet drabbas kraftigt av immunsystemet, så att människokroppen blir utsatt för infektioner och olika attacker utifrån.
 10. Urologiska infektioner, såväl som STD, bland annat gonorré och uretrit.
 11. Influens kan ha sjukdomar av kronisk natur, som bronkit och tonsillit.

Symptom på sjukdomen

 • Ett av symptomen på prostatit i akut form är hög kroppstemperatur.
 • Huvudvärk.
 • Också bland de främsta manifestationerna av inflammation i prostata är ofta urinering, vilket inte medför lättnad, eftersom blåsan inte är helt tömd. Samtidigt följer utflykterna på toaletten med gummi, en svag intermittent jet.
 • Det kan finnas en brännande känsla och smärta runt bäckenet, liksom smärtsamma känslor i tarmrörelserna.
 • I händelse av en inflammatorisk purulent process kan pus undkomma vid urinering eller genom rektum.

Kronisk prostatit och dess symtom

Den kroniska formen kan förbli oupptäckt under en tid. Svaga manifestationer väcker inte alltid uppmärksamhet. Ofta vägrar patienten att ens kontakta experten och konsultera.
Oftast uppfattas en trög stat och svårigheter med styrka som en följd av brist på vila. Rädsla för att vända sig till en specialist manifesterar sig i psykologiskt försvar i form av benägenhet, även när patienten hotas med allvarligare komplikationer inom en snar framtid. Hjälp i tid för att identifiera och eliminera sjukdomen i början av systematiska besök till läkaren. Det är tillräckligt att ha en undersökning om året för att kontrollera prostata.

 1. Kronisk prostatit uttrycks i en brännande känsla i urinröret och bäckenbotten.
 2. Symtomatiker inkluderar också purulent urladdning vid slutstadiet av avföring, liksom urinering.
 3. Prostatit bestäms av ett sådant symptom som snabb trötthet.
 4. Det är värt att vara försiktig med svårighet att urinera. Det finns möjlighet till akut urinretention.
 5. Att minska libido, liksom oförmåga att förlänga samlag, är en signal för att kontrollera och veta exakt om du har prostatit. För fenomen som det är värt att begrunda, inkludera och erektioner på natten, vilket är smärtsamma.

Dessa symptom är de första tecken på sjukdom. Och om du svarar i tid är behandlingen ganska lätt, snabb och smärtfri.

 • Möjlig urinrörsättning av klar färg och pus. Oftast kan de hittas under morgonturinering i tråd och flingform.
 • Smärta i bekkenets golvområde, inguinalområde, som är milda och kortlivade.
 • Det finns också möjlighet att inte bara korta sexuella handlingar för en viss sjukdom utan också en ökning av deras längd. Känslor under kön kan bli ljusare och intensivare - prostatit uppenbarar sig i sådana till synes trevliga former.
 • I svåra former av kronisk prostatit kan diarré förekomma. Också i vissa fall klagar patienterna av illamående.
 • Vad händer om du inte behandlar prostatit

  Trots det faktum att inflammation i prostata i början kan behandlas helt enkelt och inte påverkar sexuell sfär av en människas liv, kan ignorering av symtomen leda till att önskan försvinner och i vissa fall är utvecklingen av infertilitet möjlig.
  Det finns komplikationer som uppträder i infektionssjukdomar i urinvägarna, liksom vid njursvikt. Om du ignorerar sjukdomen kan du ha stenar i urinblåsan och en akut retention av urin.
  Ångan stoppar inte vid vad som uppnåtts och passerar till blåsan. Med problemet med blodcirkulationen störs urinflödet och väggarna är skleroserade. Detta utvecklingsstadium kan inte vändas om. Konsekvensen av prostata sjukdom kan också vara prostata utarmning.

  Hur behandlas akut och kronisk prostatit?

  Trots att det finns mycket information om denna sjukdom och det är ganska vanligt hos män i olika åldersgrupper, behandlas prostatit inte alltid snabbt. I motsats till sjukdomens akuta form behandlas en kronisk sjukdom ganska lång tid.
  De grundläggande reglerna som kommer att hjälpa till i behandlingen:

  • Ju tidigare behandlingen börjar, desto effektivare blir arbetet för att återställa hälsan.
  • Behandling av prostatit bör utföras på ett komplicerat sätt. Specialisten måste beräkna alla möjliga risker och ta hänsyn till alla detaljer relaterade till patientens hälsa. Det är väldigt viktigt att inte bara diagnostisera sjukdomen, utan också att bestämma den faktor som provocerade den. Beroende på denna faktor bestäms läkemedel och fysioterapi. Diagnostik för diagnos av infektion, ultraljud.
  • Hembehandling och självdiagnos bör uteslutas, eftersom de kan förvärra situationen.

  Akut bakterieform och dess behandling

  Vid behandling av denna typ av sjukdom är symtomatologin och styrkan i dess manifestationer av stor betydelse. Det finns fall där patientens extremt allvarliga tillstånd är en följd av berusning.
  Kroppstemperaturen ökar, det finns en karakteristisk chill, smärtsamma känslor i bäckenområdet, i ländryggen och bäckenbotten. Symtom kan innehålla illamående och kräkningar. Med den bakteriella formen av prostatit störs funktionen att tömma blåsan, det finns motstånd och en brännande känsla.
  Ett sådant tillstånd är farligt för en person. Bland de möjliga symptomen: prostataabs, bakteriell infektion, samt septikemi (blodförgiftning) och septikopyemi (en form av systemisk inflammatorisk reaktion). Situationen förvärras huvudsakligen av förekomst av andra krämpor av kronisk natur.
  För behandling av sjukdomen är det nödvändigt:

  1. Att överlämna alla nödvändiga analyser som läkaren exakt kunde diagnostisera.
  2. Ge patienten sängstöd.
  3. Användningen av antibakteriella läkemedel.
  4. Exkludera massage i prostatakörteln. Annars kan uppkomsten av sepsis inträffa.
  5. Dessutom ordinerar läkaren läkemedel som syftar till att återställa blodcirkulationen. Denna grupp av läkemedel bidrar till att uppnå ett utflöde av lymf och venöst blod från en zon som är i ett inflammerat tillstånd och att minska toxiska processer.
  6. För att minska smärtan av prostatit används orala icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel.
  7. Det kommer också att kräva användning av andra smärtstillande medel som inte bara kan lindra smärta, men också delvis ta bort inflammation. Rektala suppositorier används ofta för sådana ändamål. Med hänsyn till lokal tillämpning är effekten effektivare än med preparat i form av tabletter.
  8. Om patienten har en stark förgiftning, kan avgiftning användas.

  När det gäller bakteriell prostatit är antibiotika en integrerad del av behandlingen. I det fall då sjukdomen är akut tas antimikrobiella läkemedel omedelbart.

  Kronisk prostatit och dess terapi

  När den kroniska formen av prostatit förvärras, behandlas den på samma sätt som bakterier. Vid ofullständig remission kan patienten känna:

  • Smärta som uppträder ganska sällan, men med en viss periodicitet.
  • Känsla av tyngd i prostatazonen. Även denna känsla kan störa i lumbosakralzonen och i könsorganet.
  • Det finns också möjliga rez efter urinering och frekventa önskningar.
  • Psykologiska störningar.

  behandling

  1. För att börja behandla en kronisk form är det nödvändigt att samråda med experten.
  2. En kurs av NSAID (icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel) ordineras.
  3. För utflöde av lymf och normalisering av blodcirkulationen är speciella läkemedel förskrivna.
  4. Immunmodulatorer ordineras för att lindra symptomen på prostatit. Prostatilen Vitaprost och hjälpa till att hantera svullnad, ta bort leukocyter raser, förhindra att blodproppar, samt hjälpa normalisering av blodcirkulationen i det smärtande området.
  5. För att lösa svårigheterna med erektilfunktionen används antidepressiva medel och lugnande medel.
  6. För att stärka bäckensmusklerna och blodcirkulationen har återgått till normal är systematisk fysisk träning nödvändig. Det optimala alternativet kommer att vara individuellt valda övningar LFK.
  7. En utmärkt hjälp i behandlingen kommer att vara elektrofores, vilket görs rektalt, transrektal mikrovåg hypertermi och liknande förfaranden. De bidrar till att eliminera smärta i bäckenregionen.

  Prostatotsistit

  Prostatotsistit eller tsistoprostatit - krämpa relaterade till det urogenitala systemet och uppstår som en konsekvens av införsel av mikroorganismer genom den yttre delen av könsorgan. I motsats till prostatit täcker denna sjukdomsform inte bara prostata, men blåsan. Infektion kan spridas både ute och inne och vice versa.

  Inflammation kan påverkas av förändringar i mikroflora på grund av minskad immunitet. Kronisk sjukdom kan ibland vara helt osynlig. Symtom och orsaker är mycket lik normala prostatit.

  symptom

  • Dysfunktion av urinering, önskningar som inte är motiverade. Ofta är sådana uppmaningar uttalade, hårda.
  • Minska hastigheten på urinflödet, liksom dess intermittenta matning.
  • Droppar kan släppas efter att urineringstiden är klar.
  • Nattutflykter till toaletten kan bli större.
  • Smärtsamma förnimmelser i ljumskområdet, liksom smärtan hos dragande naturen i bäckenet, som har egenskapen att täcka lumbosakralzonen.
  • Det kan finnas förändringar i skuggan och lukten av urin.
  • Oförmågan att helt tömma blåsan, som med ytterligare påfyllning blir mer påtaglig.
  • Svårigheter relaterade till livets sexuella sfär. Sexuella handlingar kan vara smärtsamma. Kön ger ibland inte en känsla av tillfredsställelse, och orgasmen förlorar ljusa färger. I händelse av komplikation eller långvarig inflammationstillstånd i prostata kan spermier förlora sin fertilitet.
  • Kroppstemperaturen kan öka, och allmän svaghet, trötthet och sömnighet är möjliga.

  För att noggrant bestämma diagnosen kan läkaren utse:

  1. Ett allmänt urintest som hjälper till att avgöra om det finns inflammation i urinblåsan.
  2. Analys av utsöndringen av prostata.
  3. Ultraljud kommer också att krävas. Ultraljud kan upptäcka blåsans tillstånd.
  4. En urinanalys av bakteriologisk karaktär, liksom en analys av prostatakörtelns utsöndring. Uppgifterna i dessa studier kommer att bidra till att bestämma orsakssambandet hos sjukdomen.

  behandling

  För det mesta för behandling av prostatocystitis används antibakteriella läkemedel. Patienten kan ordineras antibiotika som tas oralt som en terapi, liksom läkemedel som införs i kroppen med andra metoder. Ibland kan en specialist förskriva att tvätta blåsan med lösningar av antiseptiska egenskaper.
  För att avlägsna inflammation och smärta används icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel. Oftast ordineras de i form av rektala suppositorier.

  Profylax av prostatit

  Uppgiften att förebyggande åtgärder i samband med kronisk prostatit är att utesluta en eventuell förvärmning av sjukdomen. Att sjukdomen inte återkommer är det nödvändigt:

  • Begränsa intaget av alkoholhaltiga drycker. Det är inte nödvändigt att helt utesluta alkohol. Speciellt när det gäller rödvin. Tillträde 100-150 gram kommer till och med att vara användbart.
  • Med tanke på brist på syre i samband med dålig blodtillförsel lider prostatan ännu mer från spasmerna i de kärl som orsakar tobaksrök. Rökning leder också till högt blodtryck.
  • Man måste komma ihåg att rörelsen är livet. Om kroppen inte får ordentlig fysisk aktivitet kan sjukdomen förvärras igen.
  • Arbeta med stressiga situationer bör inte sluta. Det är nödvändigt att inte bara hitta de bästa alternativen för att komma ut ur dem, men också att ge oss en positiv miljö.
  • Det bör tas allvarligt mot hypotermi och förkylning, som har en negativ effekt på prostatakörteln. Även sätet i bilen kan värmas om det behövs.
  • Alla behöver vila. Överarbete leder till en förvärring och utveckling av alla sorters sjukdomar.

  Prostatens patologi är inget undantag.
  Förhindra problem med prostatit kommer att hjälpa till:

  1. Systematiska sportaktiviteter. Det kan vara ett litet förstärkande komplex av femton minuter utan kraftelement. Det hjälper till att upprätthålla blodcirkulationen i ett normalt aktivt tillstånd. Särskilt daglig uppvärmning är nödvändig för dem som arbetar sitter.
  2. Kontrastduschen har också en gynnsam effekt på det allmänna tillståndet. Det är inte illa att ordna sådana trevliga procedurer strax före kön. Med en dusch bör du inte glömma i prostatakörteln och vatten påverkar områdets plats. Badbehandlingar kommer också att vara mycket praktiska. Det enda som behöver uteslutas är exponering för kallt vatten efter att ha lämnat badet, vilket kan förvärra situationen med sjukdomen.
  3. I kosten bör vara närvarande pumpa frön i rå form, pommes frites, persilja, honung, valnötter och vitlök.
  4. Det är lämpligt att undvika alla syltade produkter, liksom alla såser som innehåller ättika.
  5. Du bör försöka undvika samlag, vilket inte slutar med utlösning. Emerging erections bör inte heller ignoreras, även om du måste agera ensam.
  6. Försök att vila så ofta som möjligt och undvika överansträngning. På sommaren kommer en resa till havet att vara ett utmärkt förebyggande av sjukdomen.

  Man bör komma ihåg att självmedicinering hemma ofta inte leder till positiva resultat. Hur som helst, oavsett din inställning till traditionella metoder, är det bättre att se en läkare för att inte förvärra situationen. Endast en specialist kan korrekt diagnostisera sjukdomen och, med tanke på alla kroppens egenskaper, förskriva behandling.

  prostatit

  prostatit - en inflammatorisk sjukdom i prostata, den vanligaste sjukdomen hos det genitourära systemet hos män. Prostatit kan vara akut eller kronisk. Vanligtvis påverkar patienter i åldern 25-50 år. Enligt olika data lider 30-85% av män över 30 år av prostatit. Symtom på prostatit innefattar smärta, svårigheter och smärtsam urinering, sexuell dysfunktion. Diagnosen av prostatit upprättas av urologen och andrologen oftare på en typisk klinisk bild. Dessutom en ultraljud av prostata, bakoposev prostatisk utsöndring och urin.

  prostatit

  prostatit - inflammation i den prostatala körteln - prostata. Manifest frekvent urinering blandas med blod, pus i urinen, smärta i penis, skrotum, ändtarm, sexuell dysfunktion (erektil dysfunktion, tidig utlösning, etc.), ibland urinretention. Kanske prostatisk abscessbildning, inflammation i testiklarna och bihang, som hotar att infertilitet. Klättring infektion leder till inflammation i de övre sektionerna av urogenitalsystemet (cystit, pyelonefrit).

  Prostatit utvecklas under penetrering av det infektiösa medlet, som kommer in i prostatavävnaden i den urogenitala kanalen (urinrör, urinblåsan), eller från en avlägsen inflammatorisk fokus (lunginflammation, influensa, angina, furunkulos). Det finns ett antal riskfaktorer som ökar sannolikheten för att utveckla prostatit.

  Förberedande faktorer

  Risken för prostatit ökar med hypotermi, närvaron i anamnesen av specifika infektioner och tillstånd, åtföljd av stagnation i prostatas vävnader. Tilldela följande faktorer som ökar sannolikheten för prostatit:

  • Allmänt förkylning (enkel eller permanent, relaterad till arbetsförhållanden).
  • En stillasittande livsstil, en specialitet som tvingar en person att sitta länge i sittande läge (datoroperatör, förare etc.).
  • Konstant förstoppning.
  • Störa den normala rytmen av sexuell aktivitet (överdriven sexuell aktivitet, långvarig avhållsamhet, ofullständig utlösning under saknar emotionell färgning "vanliga" samlag).
  • Närvaron av kronisk sjukdom (kolecystit, bronkit) eller kronisk infektiös foci i kroppen (kronisk osteomyelit, obehandlade karies, tonsillit, och så vidare. D.).
  • Uppskjutna urologiska sjukdomar (uretrit, cystit, etc.) och sexuellt överförbara sjukdomar (klamydia, trichomoniasis, gonorré).
  • State, vilket hämning av immunsystemet (kronisk stress, oregelbundna och otillräcklig näring, regelbunden brist på sömn, ett tillstånd av överträning i idrottare, och så vidare. D.).

  Det antas att risken för att utveckla prostata ökningar av kronisk förgiftning (alkohol, nikotin, morfin, och så vidare. D.). Några av Urology hålls i området av forskning visar att en predisponerande faktor i förekomsten av prostatit är en kronisk perineal trauma (vibrationer, stötar) av bilister, motorcyklister och cyklister. Men den överväldigande majoriteten av experter tror att alla dessa faktorer är inte de verkliga orsakerna till prostatit, men bara för att förvärra latent inflammation i vävnaderna i prostatan.

  En avgörande roll i förekomsten av prostatit spelas av stagnerande fenomen i prostatacentret. Kränkning av kapillärt blodflöde orsakar en ökning av lipidperoxidation, ödem, exsudation prostatavävnad och skapar förutsättningar för utveckling av infektionsprocessen.

  etiologi

  Såsom det infektiösa medlet i akut prostatit kan verka Staphylococcus aureus (Staphylococcus aureus), enterokocker (Enterococcus), Enterobacter (Enterobacter), Pseudomonas aeruginosa (Pseudomonas), Proteus (Proteus), Klebsiella (Klebsiella) och Escherichia coli (E. coli). De flesta mikroorganismer avser villkor patogena floran och prostatit orsakar endast närvaron av andra predisponerande faktorer.

  Inflammation i kronisk prostatit beror vanligtvis på polymikrobiella föreningar.

  Symtom på prostatit

  Symtom på akut prostatit

  Det finns tre steg av akut prostatit, som kännetecknas av närvaron av en viss klinisk bild och morfologiska förändringar:

  • Akut catarrhal prostatit. Patienter klagar över frekvent, ofta smärtsam urinering, smärta i hjärtkärnan och perineum.
  • Akut follikelprostatit. Smärtan blir mer intensiv, ibland utstrålar de i anusen, blir värre med avföring. Urinering är svårt, urin följer en tunn ström. I vissa fall finns det en fördröjning i urinen. Subfebril eller måttlig hypertermi.
  • Akut parenkymal prostatit. Den uttryckta allmänt förgiftningen, en hypertermi upp till 38-40 ° С, frossa. Dysursjukdomar, ofta akut urinretention. Skarp, throbbing smärta i perineum. Svårighetsgrad av avföringens skull.
  Symtom på kronisk prostatit

  I sällsynta fall blir kronisk prostatit resultatet av en akut process, men i regel utvecklas primär kronisk prostatit med raderade symtom. Temperaturen stiger ibland till subfebrila värden. En patient med kronisk prostatit noterar obehagliga känslor eller svag smärta i perineum, obehagliga känslor under urinering och avföring. Det mest karakteristiska symptomet på kronisk prostatit är skarpt urladdning ur urinröret i avföringens skull.

  Man bör komma ihåg att den primära kroniska prostatiten utvecklas under en lång tid. Det föregås av prostatos (stagnation av blod i kapillärerna), som gradvis omvandlas till abakteriell prostatit (den första fasen av inflammation).

  Kronisk prostatit är ofta en komplikation av den kroniska inflammatoriska processen orsakad av orsaksmedlet för en specifik infektion (klamydia, trichomonas, ureaplasma, gonokocker). Symtom på en specifik inflammatorisk process maskerar i många fall manifestationerna av kronisk prostatit. Kanske en liten ökning av smärta vid urinering, svag smärta i perineum, mager urladdning från urinröret under avföring. En mindre förändring i den kliniska bilden och tillsatsen av kronisk prostatit går ofta obemärkt för patienten.

  Kronisk prostatit kan uppenbaras av en brännande känsla i urinröret och perineum, dysuri, sexuell dysfunktion, ökad total trötthet. Konsekvensen av kraftbrott (eller rädsla för dessa sjukdomar) blir ofta mental depression, ångest och irritabilitet. Den kliniska bilden av kronisk prostatit inkluderar inte alltid alla, utan undantag, de listade grupperna av symtom, varierar i olika patienter och varierar över tiden.

  Det finns tre huvudsakliga syndrom, karakteristiska för kronisk prostatit:

  • Smärta syndrom med kronisk prostatit

  Det finns inga smärta receptorer i prostata vävnaden. Orsaken till smärta vid kronisk prostatit är nästan oundviklig, på grund av riklig innervation av bäckenorganen, involvering i nervvägarnas inflammatoriska process.

  Patienter med kronisk prostatit klagar på smärta av varierande intensitet - från svag, värkande till intensiv, störande sömn. Det finns en förändring i besvärets art (exacerbation eller försvagning) vid utlösning, överdriven sexuell aktivitet eller sexuell avhållsamhet. Smärta utstrålar i pungen, sacrum, perineum, ibland i ländryggen. Man bör komma ihåg att smärtan i nedre delen uppstår inte bara med prostatit. Orsaken till smärta i detta område kan vara osteokondros och ett antal andra sjukdomar.

  • Dysursyndrom (urineringstörning)

  Som ett resultat av inflammation med kronisk prostatit ökar volymen av prostata som komprimerar urinläkaren. Ureteralumen minskar. I en patient med prostatit, frekvent uppmaning att urinera, en känsla av ofullständig tömning av blåsan. Dysuriska fenomen uttrycks som regel i de tidiga stadierna av kronisk prostatit. Då utvecklas kompensationshypertrofi av muskelskiktet i blåsan och urinledarna. Symtom på dysuri under denna period försvagar och växer sedan med dekompensering av anpassningsmekanismer.

  • Sexuella störningar vid kronisk prostatit

  Vid de första stadierna av kronisk prostatit kan det utvecklas en diskretion som uppenbarar sig annorlunda hos olika patienter. Patienter kan klaga på frekventa nattliga erektioner, raderade orgasmer eller nedsatta erektioner. Accelererad ejakulation är förknippad med en minskning av tröskelnivån för excitering av orgasmiska centrum. Smärtsamma känslor under utlösning kan leda till att en patient avvisas med prostatit från sexuell aktivitet. Senare blir sexuella störningar mer uttalade. På ett avancerat stadium av kronisk prostatit utvecklas impotens.

  Graden av sexuell frustration i kronisk prostatit bestäms av många faktorer, inklusive - den sexuella konstitutionen och den psykologiska stämningen hos patienten. Potensstörningar och dysuri kan bero på både förändringar i prostatan och patienten suggestibility som upptäckten av kronisk prostatit han förväntar oundvikliga utvecklingen av sexuella dysfunktioner och urinvägar. Särskilt ofta utvecklas psykogen dyspotens och dysuri i förtrogna, oroliga patienter.

  Impotens, och ibland - och hotet om möjliga sexuella dysfunktioner tolereras starkt av patienter med prostatit. Ofta finns det en förändring i karaktär, irritabilitet, mumling, överdriven oro för ens egen hälsa och till och med "återkallande till sjukdom".

  Komplikationer av prostatit

  Komplikationer av akut prostatit

  I avsaknad av snabb behandling av akut prostatit finns det en signifikant risk att utveckla en prostes abscess. Med bildandet av ett purulent fokus i prostatakörteln, stiger temperaturen hos patientens kropp till 39-40 ° C och kan förvärva en hektisk karaktär. Värmeperioderna alternerar med uttalade frossa. Skarpa smärtor i perineum gör det svårt att urinera och göra avföring omöjligt. Långvarig svullnad i prostatakörteln leder till en akut försening i urinering. I sällsynta fall öppnar abscessen spontant i urinröret eller rektum. När urinröret öppnas i urinröret uppträder purulent grumlig urin med en obehaglig skarp lukt, när den öppnas i rektum innehåller avföringen pus och slem.

  Komplikationer av kronisk prostatit

  För kronisk prostatit är en vågliknande kurs med perioder av långvarig remission karakteristisk, under vilken inflammationen i prostata fortskrider latent eller manifesterar sig med extremt dåliga symtom. Patienter, som inte störs av någonting, slutar ofta behandlingen och behandlas endast med komplikationer.

  Spridningen av infektion längs urinvägarna med kronisk prostatit orsakar förekomsten av pyelonefrit och blåsan. Den vanligaste komplikationen för kronisk prostatit är inflammation i testiklarna och epididymis (epididymorchitis) och inflammation i de partiella vesiklarna (vesikulit). Resultatet av dessa sjukdomar är ofta infertilitet.

  Diagnos av prostatit

  En typisk klinisk bild förenklar diagnosprocessen för akut och kronisk prostatit. Om prostatit misstänks är rektal undersökning av prostata obligatorisk, under vilken urologen utför en utsöndring av prostatakörteln. Mikroflorans känslighet bestäms (sådd av prostatsekretion och bacussis av urin).

  För att upptäcka strukturella förändringar (tumörer, cystor, adenom, etc.) och differentiering av prostatit från andra sjukdomar i prostata körteln sker ultraljud av prostata. Att utesluta eller bekräfta utvecklingen av infertilitet möjliggör ett spermogram.

  Behandling av prostatit

  Terapi av akut prostatit

  Patienter med okomplicerad akut prostatit genomgår behandling i en urolog eller andrologistisk poliklinik. Vid den uttryckta förgiftningen visas misstanke om purulent process sjukhusvistelse. Patienter med akut prostatit genomgår antibakteriell behandling. Förberedelser väljs med hänsyn tagen till det smittsamma medlets känslighet. Bredt använda antibiotika som kan tränga in i prostata vävnad (ciprofloxacin, etc.). Med utvecklingen av prostatisk abscess utförs endoskopisk transrektal eller transuretral öppning av abscessen.

  Akut prostatit är en sjukdom med en uttalad tendens till kronisk. Även vid tidig adekvat behandling blir resultatet av en akut behandling hos mer än hälften av patienterna kronisk prostatit.

  Terapi av kronisk prostatit

  Konvalescens kan uppnås inte alltid med adekvat, konsekvent behandling och iakttagande av läkarens rekommendationer, det är möjligt att eliminera obehagliga symtom på prostatit och uppnå en långvarig eftergift.

  Behandling av kronisk prostatit bör vara omfattande. Patienten ordineras långa kurser av antibakteriella läkemedel (i 4-8 veckor). Prostata massage, fysioterapi, korrigering av immunitet. Patienten ges rekommendationer för livsstilsförändringar.

  • Antibakteriell behandling för kronisk prostatit

  Val av typ och dos av antibakteriella läkemedel samt bestämning av varaktigheten av behandlingsförloppet utförs individuellt. Läkemedlet är valt baserat på mikroflorans känslighet baserat på resultaten av urinkulturen och utsöndringen av prostata.

  • Prostatisk massage för kronisk prostatit

  Prostationsmassagen har en komplex effekt på det drabbade organet. Under massagen pressas den inflammatoriska hemligheten som ackumuleras i prostatakörteln ut i kanalerna och går sedan in i urinröret och avlägsnas från kroppen. Förfarandet förbättrar blodcirkulationen i prostata, vilket hjälper till att minimera stillastående fenomen och säkerställer bättre penetration av antibakteriella läkemedel i vävnaden hos det drabbade organet.

  • Sjukgymnastik för kronisk prostatit

  För att förbättra blodcirkulationen används laser exponering, ultraljudsvågor och elektromagnetiska svängningar. Om det är omöjligt att genomföra fysioterapeutiska procedurer ordineras patienten med varma medicinska mikroclyster.

  • Immunkorrektion för kronisk prostatit

  Att minska övergripande immunitet är ofta en av de predisponeringsfaktorer som ökar risken för att utveckla kronisk prostatit. Vidare förvärras immunförsvaret av upprepade långsiktiga kurser av antibiotikabehandling. Med en kronisk, långvarig aktuell prostatit visas en immunologs samråd för att välja taktiken för immunokorrigerande terapi.

  • Ändra livsstil och vanor med kronisk prostatit

  Införandet av vissa förändringar i livsstilen hos en patient med kronisk prostatit är både en botande och förebyggande åtgärd. Patienten rekommenderas att normalisera sömn och vakenhet, anpassa dietregimen och leda måttlig fysisk aktivitet.

  Profylax av prostatit

  Profylax av prostatit består i eliminering av riskfaktorer. Det är nödvändigt att undvika hypotermi, alternativa stillesittande arbeten och med perioder av fysisk aktivitet, regelbundet och helt äta. För förstoppning bör laxermedel användas. En av de förebyggande åtgärderna i prostatit är normaliseringen av sexuell aktivitet, eftersom både överdriven sexuell aktivitet och sexuell abstinens är riskfaktorer vid utveckling av prostatit. När symptom på en urologisk eller venerisk sjukdom uppträder, behöver du rådgöra med en läkare i tid.