Huvud
Skäl

Gonorré: symtom och behandlingsregim av gonorré

Gonorré - hänvisar till de klassiska sjukdomarna som överförs sexuellt och fortsätter med nederlaget i det urinogenala området i det cylindriska epitelet. Patogen - gonokocker (Neisseria gonorrhoeae). Denna mikroorganism dör ganska snart i den yttre miljön, men den är väldigt stabil när den är inne i kroppen.

Den moderna namnet på sjukdomen förde Galen misstag tolkas flytningar från urinröret av män som semyatechenie (grekiska, finslipa-frö - + - rhoia- utandning). Människor som inte känner till medicinsk terminologi kallar gonorré gonorré, så denna sjukdom har en andra definition. Sjukdomen påverkas huvudsakligen av de urogenitala organens slimhinnor. Det är också möjligt att skada konjunktiva, slemhinnor i struphuvudet, ändtarmen.

Tyvärr, med gonorré symtom kan inte vara akut, det fortsätter i de flesta fall raderas, så det är ofta komplicerat. Om du inte pussar hur man behandlar gonorré hemma kan det orsaka inflammation i bäckenorganen, vilket leder till infertilitet hos kvinnor och män.

Sjukdomen är vanlig bland personer i åldern 20-30 år, men kan förekomma i alla åldrar. De viktigaste symtomen på sjukdomen är purulent urladdning ur urinröret, frekventa uppmaningar och rezi under urinering.

Hur överföres gonorré?

Infektion med gonokocker Neisseria gonorrhoae uppstår som en följd av sexuell kontakt med en infekterad person utan kondom. Förresten kan överföringen av patogenen inträffa inte bara i samband med vaginala samlag, utan också oral och anal.

Kvinnor blir sjuka nästan i alla fall av kontakt med en sjuk gonorré och män - inte alltid, vilket är förknippat med smal öppning av urinröret. De första tecknen på sjukdomen uppträder efter 2-5 dagar efter infektion.

Gonokokki slående urogenitalsystemet fördel sektioner, fodrad med cylindriskt epitel - slemhinna livmoderhals, äggledare, uretral, lakunär och stora vestibulära körtlarna. Folk har inte medfödd immunitet mot smittämnen av gonorré, och kan inte få det även efter överföringen av sjukdomen.

Det finns också en möjlighet att infektera fostret under graviditeten. I det här fallet kan infektion hos en kvinna förekomma både före befruktning och under barnets bär. För att förhindra allvarliga konsekvenser är det nödvändigt att bota gonoréen i tid. För att göra detta, använd speciella droger som förstör orsakssjukdomens orsaksmedel. Vi beskriver dem nedan.

De första tecknen på gonorré

När det gäller gonorré är det möjligt att märka de första tecknen 2-5 dagar efter sexuell kontakt, det här är hur länge inkubationsperioden varar.

 1. Symtom hos män - klåda, irritation i penisens huvud, vilket blir mer smärtsamt vid urinering
 2. Tecken på kvinnor - antingen fullständig frånvaro av klagomål, eller frekvent urinering, stickningar, brännande i könsorganet.

När en nyfödd är infekterad under arbetet påverkas slimhinnorna i ögonen och könsorganen hos tjejerna.

Symptom på gonorré

Gonorré kan vara akut och subakut - från ögonblicket av infektion till manifestationen av symtom överstiger 2 månader och kronisk - efter mer än 2 månader. Som du redan vet överstiger incubationstiden för gonorré sällan 7 dagar. Vid utgången av denna period framträder de första tecknen på sjukdomen som anges ovan.

Sedan manifesterar gonorré sig, vars symptom är mycket karaktäristiska: frekvent urinering och purulent tät gulbrun urladdning ur urinröret. Urladdningen har en obehaglig lukt och efter ett tag blir det mer tät.

Vanliga symtom hos kvinnor:

 • Purulent och serös purulent urladdning från slidan
 • Hyppig och smärtsam urinering, brännande, klåda;
 • Rödhet, svullnad och sårbildning i slemhinnorna;
 • Intermenstruell blödning;
 • Smärta i underlivet.

Tyvärr är kvinnas symptom inte lika uttalad som hos män. 50-70% av kvinnor med gonorré har inga obehagliga känslor, så de diagnostiserar ofta en sjukdom i kronisk form.

Hos män börjar gonorré med brännande och klåda i penis, speciellt under urinering. När man trycker på huvudet släpps en liten mängd pus. Om problemet inte behandlas går processen till hela urinröret, prostata, sämre vesiklar, testiklar.

De viktigaste symptomen hos män:

 • Klåda, brännande, svullnad i urinröret;
 • Riklig purulent, serös purulent urladdning;
 • Ofta smärtsam, ibland svår urinering.

Det är värt att överväga att det nu finns ett märkbart antal lågt symptom och asymptomatiska fall av sjukdomen. Dessutom är symtomen inte alltid typiska, eftersom ofta en kombinerad infektion (med Trichomonas, Chlamydia) ofta finns, det komplicerar allt för diagnos och snabb behandling av gonorré.

diagnostik

Diagnosen av gonoré är baserad på bakteriologisk och bakterioskopisk data och identifiering av patogenen. Det finns tillämpningar av sådana moderna metoder som DNA-diagnostik, ELISA och RIF.

På ett obligatoriskt sätt undersöks representanterna för båda könen för separation från könsorganen. Från materialet som tas från varje drabbat organ och urogenitalt område framställs smuts på två glas. Hur mycket som ska behandlas gonorré kommer att bero på en tidig diagnos, så tveka inte, om du upplever de första symptomen, ge erforderliga test.

Behandling av gonorré

Det är inte nödvändigt att genomföra en oberoende behandling av gonorré, det här är fylligt med sjukdomsövergången till ett kroniskt stadium och utvecklingen av irreversibla skador på kroppen.

Eftersom 30% av fallen kombineras med chlamydialinfektion bör gonorrébehandling omfatta:

 1. Drogen aktiv mot gonokocker - cefixim, ciprofloxacin, ofloxacin.
 2. Läkemedlet aktivt mot klamydia är azitromycin, doxycyklin.
 3. Vid ett nytt stadium är en enda användning av antibiotika tillräcklig.

Dessutom en uppsättning procedurer som hjälper patienten att återhämta sig. Detta inkluderar lokal behandling, medel för att stärka immuniteten, återställa mikroflora genom att ta emot probiotika och metoder för fysioterapi.

Det är nödvändigt att avstå från att använda alkohol, kryddig och kryddig mat. Ta bort sexkontakter. Intensiv träning, cykling och simning i poolen är förbjudna - efterlevnad av alla dessa åtgärder kommer att hjälpa till att bota gonorré snabbare. Det är nödvändigt att behandla alla sexuella partners. Det rekommenderas starkt att genomgå kontroll efter behandling av gonorré, även om du mår bra.

Tabletter från gonorré är föreskrivna vid det första skedet av sjukdomsutvecklingen och i frånvaro av komplikationer i form av cystit, cervicit hos kvinnor etc.

Konsekvenser av gonorré

Bland konsekvenserna av den löpande formen av sjukdomen hos män kan kallas försämrad spermatogenes, inflammation av penis och det inre skiktet av förhuden, liksom förlust av testiklar och bitestiklar hans orkit, epididymit eller prostatit, vilket kan leda till infertilitet.

Hos kvinnor passerar inflammation från slidan till livmoderhålan och äggledarna, den inflammatoriska processen i vilken hotar bildandet av en obstruktion som framkallar infertilitet.

För att undvika komplikationer är det värt att ta hand om tidig förebyggande - det här är avslaget på oavsiktliga sexuella kontakter och användningen av kondom i situationer där du inte är säker på förhand om din partners hälsotillstånd. Om dessa enkla regler följs är det inte nödvändigt att tänka hur och hur mycket man ska behandla gonorré.

Gonorré hos män: de första symptomen och kursen, diagnosen och behandlingen

Gonorré är en infektiös patologi med en övervägande purulent lesion av slemhinnan i det genitourära systemet. Det hänvisar till antropogena venerala sjukdomar, som överförs sexuellt. Självläkning är omöjlig, i avsaknad av adekvat terapi blir gonorré kronisk och leder till komplikationer.

etiologi

Orsaken till sjukdomen är penetrationen och förökning i den mänskliga kroppen en viss bakterie Neisseria gonorrhoeae, som först beskrevs av A. Neisser i 1879. Denna patogen hör till gramnegativa diplokocker, är böna-formad och belägen i par. Han har inte förmåga till självständigt rörelse.

Finns på ytan av gonokocken bidrar små villi (drack) till dess fastsättning på slemhinnans yta och penetration i cellerna. Dessutom bär dessa drunkards antigen information som kan förändras under utvecklingen av sjukdomen och under påverkan av ogynnsamma faktorer för bakterien.

Gonokocker har förmågan att omvandlas till en skyddande L-form. Detta ger honom förmågan att överleva när den absorberas av fagocyter och med otillräcklig intensiv antibiotikabehandling. Men från verkan av antiseptiska medel och miljöfaktorer skyddar L-formen inte, utanför kroppen bryts gonokocken snabbt när sekreterna torkar ut. Därför är den inhemska infektionsvägen sällsynt, det är endast möjligt om det finns en stor förorening av föremål och en kort tid mellan frisättning av bakterier till utsidan och deras kontakt med en annan person.

patogenes

Gonorré hos män uppträder oftast under sexuell kontakt med en sjuk gonorrépartner, som kanske inte har uppenbara yttre patologiska tecken. Det orsakande agenset finns i vaginala sekretioner och urinrörsekretioner. Med muntliga kontakter är närvaron av gonokock nasofaryngeal involvering viktigt, och i anala samlag, gonorré prostatit. Den homosexuella partneren skickar patogenen till spermierna och prostatens hemlighet. Infektion uppträder i 25-50% av fallen och är inte associerad med immunsystemets aktivitet.

Efter att ha kommit in i kroppen är gonokocker fästa vid slemhinnans yta, och inte migrerar långt bortom penetrationszonen. I de flesta fall påverkar de urinröret och prostatakörteln, lägger sig på spermatozoa och når ibland de terminala områdena av vas deferenserna. Med samtidig infektion av trichomoniasis kan gonokocker tränga in i trichomonaderna, i det här fallet är antibakteriella preparat för dem inte farliga.

Ett karakteristiskt drag hos gonokocker är förmågan att multiplicera inom leukocyterna, som kallas endocytobiosis. Därför är den skyddande fagocytreaktionen av immunsystemet hos en infekterad person ineffektiv och leder även till patogenens spridning. Inuti cellerna finns gonokocker länge i inaktiv form, vilket kan leda till en raderad klinisk bild av kronisk gonorré hos män.

Bakteriell infektion orsakar inflammation i slemhinnorna med purulent urladdning. Gradvis förstörelse av urinrörets inre skal leder till utgången av gonokocker i lymfatiska och blodkärl och sprider dem till de underliggande vävnaderna. Som svar på penetrering av patogener börjar immunsystemet att producera antikroppar, men de kan inte skydda den manliga kroppen från ytterligare utveckling av sjukdomen. Gonorré leder inte till immunitet, det är ofta en återinfektion.

Symtom på gonorré hos män

De första tecknen på gonorré hos män visas inte omedelbart. Detta föregås av en absolut asymptomatisk period, trots att patogenet i detta skede stärker på urinrörets yta vid dess mun, tränger in i cellerna i slemhinnan och multiplicerar aktivt. Tecken på sjukdomen uppträder efter utvecklingen av aktiv inflammation mot bakgrund av en progressiv ökning av antalet bakterier. Inkubationstiden brukar vara 3-5 dagar, men i vissa fall kan det ta upp till 2 veckor.

De första symptomen är obehagliga känslor längs urinröret, snabbt ersatt av kliande och brinnande i detta område. Snart är det slemhinnor och sedan purulent gulvitt urladdning från urinrörets öppning. Svampen i urinröret på glanspenisen blir röd och svullnar, smärtsamma nattliga föroreningar är möjliga. Initialt är suppuration instabilt och förknippas med tryck på penis och början på urinering, så blir det nästan kontinuerligt. Med en snabb utveckling av sjukdomen kan kroppstemperaturen stiga med utseendet på icke-specifika tecken på allmän förgiftning.

Symptom på gonorré hos män växer vanligen snabbt under den första veckan efter de första manifestationerna, varefter de ofta är avstannade, förlorar deras skärpa. Atypiskt flöde underlättas också av självbehandling. Antibiotika, som ofta tas slumpmässigt, utan att en läkare utses och i en otillräcklig dos leder till en minskning av gonokockaktiviteten, men förstör dem inte. Som ett resultat blir sjukdomens tecken slita ut, en man kan betrakta sig botad, och processen förvärvar en kronisk kurs. I detta fall är suppurationen knappa, som "morgonfallet" förändras på penisens huvud svagt uttryckt.

Under de första 2 månaderna efter infektion talar de om akut eller frisk gonorré. Om receptet av sjukdomen överskrider 8 veckor diagnostiseras den kroniska formen. När malosimptomnomflödet av akut processgonorré kallas torpid.

Eventuella komplikationer

Inom några veckor kan inflammationen sprida sig längs urinrörets väggar till blåsan, prostata och vas deferenserna. Detta orsakar komplikationer av gonorré i form av cystit och prostatit. Symtom är förknippad med frekvent smärtsam urinering, dra smärta i perineum med sexuell upphetsning och ejakulation, obehagliga känslor i testiklarna. Prostatit kan leda till impotens och minskning av spermiernas befruktningskapacitet.

Gonorré epididymit inträffar när epididymis är involverad i en specifik inflammatorisk process. Det är vanligtvis akut och flyter våldsamt. Detta orsakar feber, rodnad och svullnad i pungen, en skarp smärta i henne på sidan av lesionen. Epididymit är ensidig eller i varierande grad påverkar båda testiklarna. Utvecklingen av epididymit hotar den efterföljande cicatricial-smalningen av lumen av vas deferens med utvecklingen av infertilitet.

Kontinuerligt strömmande uretrit, vilket leder till djupa lesioner i väggen av urinröret, kan urinrörsförträngning vara komplicerat. Svårigheten med flödet av urin främjar stagnation i blåsan, gjorde (återflöde) av urin i urinledarna och uppstigande infektion utsöndringssystem.

Massiv penetrering av patogenen i blodomloppet leder till generaliseringen av gonorré. Samtidigt utvecklar sepsis, inflammationsfoci förekommer i andra organ, hjärtklaffar påverkas ofta.

Faktorer som bidrar till utvecklingen av komplicerad gonorré hos män:

 1. Förekomst av samtidig akuta eller kroniska sjukdomar i det genitourinära systemet (cystit, urolithiasis, prostatit, prostata adenom);
 2. infektion med andra STD;
 3. försvagad lokal immunitet, upprepad infektion med gonorré (reinfektion);
 4. konsumtion av kryddig mat;
 5. frekvent sexuell upphetsning
 6. användning av avbrutet samlag som en preventivmetod
 7. överdriven fysisk ansträngning
 8. alkoholism.

Ofta konsulterar en gonorrésjukare en läkare inte med de första symptomen på främre gonorré, men efter komplikationer utvecklas. I detta fall, även efter intensiv komplex terapi, utvecklas ofta effekterna av gonorré i form av förträngning av urinröret, infertilitet och kronisk prostatit.

diagnostik

Under den klassiska sjukdomsförloppet kan en läkare misstänka förekomst av gonorré redan under den första behandlingen av en sjuk man, baserat på symptomen på främre uretrit med suppuration. Diagnosen bekräftas genom mikrobiologisk undersökning av smet från urinröret och en del av urinen. Serologisk diagnos av gonorré är sällsynt.

För att påbörja behandlingen är det tillräckligt att detektera parade bönformade bakterier med mikroskopisk uretrisk urladdning. Men även i detta fall utförs såning på näringsmedia, vilket gör det möjligt att bekräfta diagnosen och avslöja känsligheten hos den isolerade patogenen mot de viktigaste antibiotika. Gonokocker växer bäst på näringsmedia med ascitisk vätska och blodplasma, som bildar transparenta rundade kolonier med jämnaste marginaler.

Analys av gonorré hos män tas inte bara i närvaro av tydliga kliniska tecken. Det utförs när andra STDs detekteras, i närvaro av kronisk prostatit och uretrit av otydlig etiologi. Dessutom utförs undersökningen enligt epidemiologiska indikationer, när analysen tas från alla sexuella partners av en sjuk kvinna. Och på initiativ av en man tas ett smet för en gonorré efter ett oskyddat samlag med en obekant kvinna. Detta tar hänsyn till genom hur mycket gonorré manifesteras och hur många gonokocker är nödvändiga för införande i urinrörets slemhinna och reproduktionsstart. Därför utförs analysen några dagar efter tvivelaktigt samlag.

För att öka resultatets tillförlitlighet är det viktigt att få materialet till studien korrekt. Innan du tar smet från urinröret bör en man inte urinera i 4-5 timmar, använd inte lokala antiseptika och ta inte antibiotika. Ett smet tas med en sked av Volkmann eller en bakteriologisk slinga. Med sällsynta utsöndringar och tecken på prostatit utförs en preliminär massage av prostata.

Kronisk gonorré orsakar ofta svårigheter vid laboratoriediagnos. Ett falskt negativt testresultat beror huvudsakligen på patogenens intracellulära placering. Därför, före provtagning är det nödvändigt att provokera - stimulering av gonokockutgången under den artificiellt inducerade exacerbationen av kronisk uretrit. För att göra detta gäller:

 1. instillationslösning av silvernitrat;
 2. bukie urinrör, uretrografi;
 3. Uppvärmning av inflammerat område med hjälp av inductotermi;
 4. äter mat med mycket kryddor;
 5. intramuskulär administrering av gonovaccinen.

Den provocerande metoden med efterföljande swabbing används för att styra behandlingen.

behandling

Behandling av gonorré hos män består av etiotropisk antibakteriell behandling, symptomatiska åtgärder för att minska symtomens svårighetsgrad, efterlevnad av sexuell dorm och diet. Det är nödvändigt att undvika fysisk aktivitet, cykla, dricka mycket vätskor och utesluta användningen av kryddor.

Antibiotika för gonorré föreskrivs av kursen, varaktigheten av behandlingen beror på arten och varaktigheten av sjukdomen och bestäms av läkaren. Sluta inte med att ta mediciner efter att tillståndet förbättras, vilket vanligtvis händer efter 2-3 dagar med antibiotikabehandling. Det kan bilda resistens hos gonokocker mot den använda substansen, det hjälper till att hålla patogenen i kroppen intracellulärt eller i L-form.

För behandling av gonorré ges preferens till antibiotika i penicillinserien och cefalosporiner från den 3: e generationen. Med patogenens otillräckliga känslighet mot dem eller närvaron av kontraindikationer används preparat från andra grupper som styrs av data från bakteriologisk forskning.

Systemisk antibiotikabehandling kompletteras med sanering av urinröret. För att göra detta utförs tvättar och instillationer med olika lösningar med antimikrobiell och antiinflammatorisk verkan. När den akuta inflammationen sjunker, ordineras fysioterapi: UHF, fonophores och elektrofores, laser och magnetoterapi, inductotermi, ultraviolett exponering. I kronisk, återkommande och torpidströmmar indikeras immunterapi, som kan vara specifik (med hjälp av gonovacciner) och icke-specifika.

Efter 7-10 dagar och sedan omedelbart efter avslutad behandlingsperiod utförs en kontrollbakteriologisk undersökning som upprepas en månad senare.

Eftersom behandling av gonorré hos män är nödvändig tillsammans med sexpartnern, genomförs en epidemiologisk studie. Alla kvinnor som har kommit i kontakt med de sjuka går till gynekologen och dermatovenerologen, om de upptäcker gonorré, genomgår de också specifik terapi. Vid avslag på behandling, rekommenderas inte att rekommendationerna följs och förekomst av generaliserad infektion.

gonorrhea

gonorrhea - veneral infektion, vilket orsakar skada på slemhinnorna i organ som är fodrade med cylindriska epitel: urinrör, livmoder, rektum, struphuvud, ögonbindnad. Det hör till gruppen av sexuellt överförbara infektioner (STI), orsaksmedlet är gonokocker. Det kännetecknas av slem och purulent urladdning från urinröret eller vagina, smärta och obehag vid urinering, klåda och urladdning från anus. När struphuvudet påverkas, inflammation i halsen och tonsiller. Obehandlad gonorré hos kvinnor och män orsakar inflammation i bäckenorganen, vilket leder till infertilitet. Gonorré under graviditeten leder till infektion hos barnet under förlossningen.

gonorrhea

gonorrhea (gonorré) är en specifik infektions- och inflammatorisk process som huvudsakligen påverkar det genitourära systemet, vilket orsakas av gonokocker (Neisseria gonorrhoeae). Gonorré är en sexuellt överförbar sjukdom, eftersom den överförs huvudsakligen under samlag. Gonokocker dör snabbt i den yttre miljön (när de upphettas, torkas, behandlas med antiseptika, i direkt solljus). Gonokocker påverkar främst slimhinnorna i organ med cylindriskt och glandulärt epitel. De kan lokaliseras på cellerna och intracellulärt (i leukocyter, trichomonader, epitelceller), kan bilda L-former (inte känsliga för effekterna av droger och antikroppar).

Flera typer av gonokockinfektion utses vid läsplatsen:

 • gonorré hos urinogenitalorganen;
 • gonorré i den anorektala regionen (gonokock proctit);
 • gonorré i muskuloskeletala systemet (gonarthritis);
 • gonokockkontekivalinfektion i ögonen (blenorré);
 • gonokocksfaryngit.

Gonorré från de nedre delarna av det urogenitala systemet (urinrör, periuretralkörtlar, livmoderhalscancer) kan spridas till övre (livmoder och bihålor, peritoneum). Gonorré vaginit finns nästan inte, eftersom den platta epiteln i vaginala slemhinna är resistent mot effekterna av gonokocker. Men med vissa förändringar i slemhinnan (hos tjejer, hos kvinnor under graviditeten, i klimakteriet) är utvecklingen möjlig.

Gonorré är vanligare hos ungdomar 20-30 år, men kan förekomma i alla åldrar. Mycket hög risk för komplikationer av gonorré - en mängd olika urinvägar (inklusive sexuellt), infertilitet hos män och kvinnor. GONOKOCK kan komma in i blodomloppet och cirkulerar i hela kroppen och orsaka ledskador, ibland gonoreyny endokardit och meningit, bakteriemi, svår sepsis. Infektion av fostret från en moderinfekterad gonorré under arbetet noteras.

Med raderade symptom på gonorré förvärrar patienter sjukdomen och sprider infektionen ytterligare utan att veta det.

Infektion med gonorré

Gonorré är en mycket smittsam infektion, i 99% - har ett sexuellt sätt att överföra. Infektion med gonorré förekommer med olika former av sexuell kontakt: vaginalt (vanligt och "ofullständigt"), anal, oral.

Hos kvinnor efter samlag med en sjuk man är sannolikheten för infektion med gonorré 50-80%. Män som har sex med en kvinna som har gonorré blir inte alltid smittade - i 30-40% av fallen. Detta beror på att vissa anatomiska och funktionella särdrag i det urogenitala systemet hos män (smal urinrör kanal gonokocker kan tvättas urin.) Sannolikheten för infektion med gonorré män är högre om en kvinna menstruation, är samlag långsträckt och har en snabb slutsats.

Ibland kan det finnas ett kontaktmedel för infektion hos ett barn från en sjuk kvinna med gonorré under födseln och varje dag, indirekt - genom personliga hygienartiklar (sängkläder, handduk etc.), vanligtvis hos tjejer.

Inkubationsperioden (latent) med gonorré kan variera från 1 dag till 2 veckor, mindre ofta upp till 1 månad.

Infektion av nyfött barn med gonorré

Gonokocker kan inte tränga in i intakta membran under graviditeten, men för tidig bristning av dessa membran leder till infektion av fostervätska och foster. Infektion av en nyfödd gonorré kan uppstå när den passerar genom en sjuk mödrars födelsekanal. Ögonens ögonbindning påverkas, medan tjejerna också har könsorgan. Blindhet hos nyfödda i hälften av fallen orsakas av infektion med gonorré.

Symptom på gonorré

På grund av sjukdomsperioden, skilja mellan färsk gonorré (från infektionstid 2 månader).

Frisk gonoré kan förekomma i akuta, subakuta, lågt symptom (torpid) former. Det finns gonokokonositelstvo, som inte är subjektivt, även om orsaksmedlet av gonorré finns i kroppen.

För närvarande har gonorré inte alltid de typiska kliniska symtom, som ofta upptäcks en blandad infektion (med trichomonader, klamydia), som kan ändra symptom, förlänga inkubationstiden, gör det svårt att diagnostisera och behandla sjukdomen. Det finns många lågt symptom och asymptomatiska fall av gonorré.

Klassiska manifestationer av den akuta formen av gonorré hos kvinnor:

 • suppurativ och serös-purulent vaginal urladdning;
 • hyperemi, ödem och sårbildning av slemhinnor;
 • frekvent och smärtsam urinering, brännande, klåda;
 • intermenstruell blödning;
 • smärta i underlivet.

I mer än hälften av fallen är gonorré hos kvinnor antingen lethargisk, lågt symptomatisk eller inte alls. I detta fall är senare behandling av läkaren farlig genom utveckling av en uppåtgående inflammatorisk process: gonorré påverkar livmodern, äggledarna, äggstockarna, bukhinnan. Det allmänna tillståndet kan förvärras, temperaturen kan stiga (upp till 39 ° C), menstruationscykeln, diarré, illamående, kräkningar bryts.

I flickor, har gonorré akut Naturligtvis manifesteras av ödem och hyperemi i slemhinnan i vulva och vestibulen, sveda och klåda i könsorganen, purulent urladdning, smärta vid urinering.

Gonorré hos män är huvudsakligen i form av akut uretrit:

 • klåda, brännande, svullnad i urinröret
 • riklig purulent, serös purulent urladdning;
 • ofta smärtsam, ibland svår urinering.

Med stigande typ av gonorré, testiklar, prostata, seminal vesiklar påverkas, temperaturen stiger, frysningar uppstår, smärtsam avföring.

Gonokocksfaryngit kan manifesteras av rodnad och ont i halsen, feber, men oftare är det asymptomatiskt. Med gonokockproctit kan urladdning ur ändtarmen observeras, ömhet i anusen, speciellt under avföring. Även om vanligtvis symptomen är lite uttalade.

Kronisk gonorré har en långvarig kurs med periodiska exacerbationer, som manifesteras av limprocesser i litet bäcken, minskad sexuell lust hos män, menstruationsbrist och reproduktiv funktion hos kvinnor.

Komplikationer av gonorré

Asymptomatiska fall av gonoré upptäcks sällan i ett tidigt skede, vilket bidrar till att sjukdomen sprider sig vidare och ger en hög andel komplikationer.

Stigande typ av infektion hos kvinnor med gonorré främjas av menstruation, kirurgisk uppsägning av graviditet, diagnostiska förfaranden (skrapning, biopsi, ljudning), intrauterin anordning införande. Gonorré påverkar livmodern, äggledarna, äggstocksvävnaden tills abscesserna börjar. Detta leder till en överträdelse av menstruationscykeln, uppkomsten av vidhäftningar i rören, utvecklingen av infertilitet, ektopisk graviditet. Om en kvinna med gonorré är gravid, finns det stor sannolikhet för spontant missfall, för tidig födsel, infektion hos nyfödda och utveckling av septiska tillstånd efter förlossning. Vid infektion av gonorré hos nyfödda utvecklar de inflammation i ögonbindhinnan, vilket kan leda till blindhet.

En allvarlig komplikation av gonorré hos män är gonokock-epididymit, ett brott mot spermatogenes, en minskning av spermatozoas förmåga att befruktas.

Gonorré kan passera till blåsan, urinrör och njurar, struphuvud och rektum, påverka lymfkörtlar, leder och andra inre organ.

Undvik oönskade komplikationer av gonorré, om du börjar behandla i tid, håller strikt mot venerologens recept och leder en hälsosam livsstil.

Diagnos av gonorré

För diagnos av gonorré är inte tillräckligt med kliniska symptom hos patienten, är det nödvändigt att identifiera orsakssambandet hos sjukdomen med hjälp av laboratoriemetoder:

 • undersökning av smuts med materialet under ett mikroskop
 • bakposov material på specifika näringsämnen för fördelning av ren kultur;
 • ELISA och PCR diagnostik.

I mikroskopi av uttryckningar som färgas av gram och metylenblå bestäms gonokockerna av en typisk bönformad och parad, gram-negativ och intracellulär position. Gonorrés orsaksmedel kan inte alltid detekteras med denna metod på grund av dess variation.

Vid diagnostisering av asymptomatiska former av gonorré, liksom hos barn och gravida kvinnor är en mer lämplig metod kultiveringsmetoden (dess noggrannhet är 90-100%). Användningen av selektiva medier (blodagar) med tillsats av antibiotika kan noggrant detektera ett litet antal gonokocker och deras känslighet mot droger.

Materialet för forskning på gonoré är purulent urladdning från livmoderhalsen (hos kvinnor), urinröret, den nedre delen av rektum, orofarynxen, ögonbindebenet. Flickor och kvinnor efter 60 års ålder använder bara kulturmetoden.

Gonorré förekommer ofta som en blandad infektion. Därför undersöks en patient med misstänkt gonorré, dessutom för andra STI. Bestämning av antikroppar mot hepatit B och C, HIV, serologiska tester för syfilis, allmänt och biokemisk analys av blod och urin, bäcken ultraljud, cystoskopi, kvinnor - kolposkopi, cytologi av slemhinnan av cervikalkanalen.

Undersökningar utförs före början av gonorrébehandling, igen efter 7-10 dagar efter behandling, serologisk - på 3-6-9 månader.

Behovet av användning av "provokationer" för diagnos av gonoréläkaren bestämmer i varje enskilt fall individuellt.

Behandling av gonorré

Otillåtlig självbehandling av gonorré, det är farligt att överföra sjukdomen till kronisk form och utveckling av irreversibla skador på kroppen. Alla sexuella partners av patienter med symptom på gonoré som har haft samlag med dem under de senaste 14 dagarna, eller den sista sexpartnern, om kontakt inträffat tidigare än denna tid, är föremål för undersökning och behandling. I avsaknad av kliniska symptom undersöks en patient med gonorré och behandlas för alla sexuella partner under de senaste 2 månaderna. För perioden med gonorrébehandling är alkohol, sexuella relationer uteslutna, under perioden med klinisk observation är samlag med användning av kondom tillåtet.

Modern venerologi har till hands effektiva antibakteriella läkemedel som framgångsrikt kan bekämpa gonorré. Behandlingen av gonorré tar hänsyn till sjukdomens recept, symtomen, läsplatsen, frånvaron eller närvaron av komplikationer, samtidig infektion. Med en akut stigande typ av gonorré, sjukhusvistelse, sängstöd, är medicinsk behandling nödvändig. I fall av purulenta abscesser (salpingit, pelvioperitonit) utförs akutoperation - laparoskopi eller laparotomi. Huvudplatsen i behandlingen av gonorré ges till antibiotikabehandling, samtidigt som man tar hänsyn till resistensen hos vissa gonokockstammar mot antibiotika (till exempel penicilliner). Om det använda antibiotikumet är ineffektivt, föreskrivs ett annat läkemedel, med hänsyn till känsligheten hos orsakssambandet till gonorré.

Gonorré av urogenitalsystemet behandla följande antibiotika ceftriaxon, azitromycin, cefixim, ciprofloxacin, spektinomycin. Alternativa regimer för behandling av gonorré innefattar användning av ofloxacin, cefosidim, kanamycin (i frånvaro av hörselskador), amoxicillin, trimetoprim.

Barn upp till 14 år vid behandling av gonorré fluorokinoloner är kontraindicerat, gravida och ammande kvinnor, tetracykliner, fluorokinoloner, aminoglykosider. Antibiotika inte påverka fostret (ceftriaxon, spektinomycin, erytromycin), genomföra förebyggande behandling av nyfödda till mödrar med gonorré (ceftriaxon - intramuskulärt, sköljning med en lösning av silvernitrat eller om erytromycin ögonsalva).

Behandling av gonorré kan justeras om det finns en blandad infektion. Med torpid, kroniska och asymptomatiska former av gonorré är det viktigt att kombinera huvudbehandlingen med immunterapi, lokal behandling och fysioterapi.

Lokal behandling av gonorré omfattar administrering till vaginan, protorgola urinrör 1-2% lösning 0,5% -ig lösning av silvernitrat, microclysters med kamomillextrakt. Sjukgymnastik (elektrofores, UFO, UHF-strömmar, magnetoterapi, laserterapi) används i avsaknad av en akut inflammatorisk process. Immunoterapi med gonorré är tilldelade skärpning för att öka immunsvar och är uppdelad i ett visst (gonovatsina) och icke-specifik (pirogenal, autohaemotherapy, prodigiozan, levamiozol, metyluracil, glyceryl, et al.). Barn under 3 år med immunterapi utförs inte. Efter behandling med antibiotika ordineras lakto- och bifidopreparationer (oral och intravaginal).

Det framgångsrika resultatet av behandling av gonorré är att symptomen av sjukdomen försvinner och att patogenen saknas enligt resultaten från laboratorietester (7-10 dagar efter behandlingens slut).

För närvarande ifrågasätts behovet av olika typer av provokationer och många kontrollundersökningar efter avslutad gonorrébehandling, som utförs av moderna högeffektiva antibakteriella läkemedel. Det rekommenderas att ett uppföljningsbesök för att fastställa adekvat behandling av gonorré. Laboratoriekontroll föreskrivs om det finns kliniska symtom, det finns återfall av sjukdomen, eventuellt upprepad infektion med gonorré.

Förebyggande av gonorré

Förebyggande av gonorré, liksom andra STD: er, innefattar:

 • personlig profylax (uteslutande av tillfälliga sexuella relationer, användning av kondomer, iakttagande av regler för personlig hygien);
 • tidig upptäckt och behandling av gonorrépatienter, särskilt i riskgrupper;
 • professionella undersökningar (för anställda i barns institutioner, medicinsk personal, livsmedelsarbetare);
 • obligatorisk undersökning av gravida kvinnor och graviditetshantering.

För att förhindra gonorré, injiceras en lösning av natriumsulfacyl i ögat omedelbart efter födseln.

Symtom, tecken på gonorré hos kvinnor och män. Hur man behandlar gonorré

Gonorré (gonorré eller bara trypak) Är en vanlig veneral sjukdom som kan hota en person med komplikation, i avsaknad av behandling, och även överföras till ett nyfött barn.

Denna sjukdom var känd redan före Kristi födelse, den identifierades länge med ett av stadierna av syfilis. Men endast i 30-talet av XIX-talet, i Frankrike, uppgav doktor Philippe Ricord, som arbetar på sjukhuset i Midi-sjukdomarna, att gonorré finns som en enskild sjukdom.

Senare i slutet av seklet, 1879, hittade den tyska läkaren Albert Neisser en bakterie av gonokocken, som exciterar gonorréen. Till hans ära namngavs hela släktet av dessa bakterier (Neisseria). Det var Neisser som utvecklade metoderna för att behandla denna infektionssjukdom.

Vad är det?

gonorrhea Är en infektionssjukdom som drabbar främst ett genitourinsystem hos en person. Gonokockbakterier koloniserar slemhinnorna i urinvägarna hos män och kvinnor samt rektum, nasofarynx och ögon. Allt beror på immuniteten och det stadium där trippen ligger.

Gonokocker är ovala bakterier, som ligger i människokroppen i par. Variationen av deras storlekar är ca 0,8-1,2 μm. De är befolkade, huvudsakligen i cytoplasma av leukocyter av purulent urladdning.

Kronisk tripper och effekten av olika mediciner, kan orsaka en mutation av gonokocken. Bakterier finns i kapsform och utvecklas som ett samhälle som liknar en svärm. I den yttre miljön med en temperaturökning över 50 ° C dör gonokocker omedelbart.

Bakterier är känsliga för penicillinantibiotika och streptomyciner, men blir över tiden resistenta mot dem.

Orsaker och faktorer i sjukdomsutvecklingen

Orsaken till sjukdomens utseende är sexuella kontakter av alla slag med en infekterad partner. Andelen smitta hos män från en sjuk partner är ca 35%, hos kvinnor är sannolikheten för infektion högre - cirka 65%. Eftersom män har längre urinrör finns det större chans att spola bakterierna med urin, innan urinhinnan slemhinnor påverkas.

Det finns möjlighet att infektera ett barn under födseln från en sjuk mamma och i hushållsförhållanden (med vanlig hygienmedel - en tvättduk, en handduk). Speciellt handlar det om tjejer. Till det nyfödda barnet kan gonokocker tränga in i händelse av för tidig skada på fostermembranet, när fostret passerar genom födelsekanalen (infektion i ögonen eller könsorganen av flickor uppstår). Ofta är ett barn född blind.

Tripperoket dör snabbt i den yttre miljön, men det känns bra på slemhinnans yta och inuti epitelcellerna och leukocyterna. Gonokockinfektion är uppdelad i flera typer på platsen för skador på kroppsvävnad:

 • i genitourinary systemet.
 • i rektum (proktit eller inflammation).
 • i knäleden (gonartrit).
 • i ögonen (purulent konjunktivit eller blenorré).
 • inflammation i faryngeområdet (faryngit).

Inkubationsperioden, när gonorréen är i latent tillstånd, sträcker sig från 1-2 dagar till ett par veckor, ibland upp till 1 månad. Hos män manifesterar sjukdomen sig snabbare.

symptom gonorré hos män

I det första fallet, med nederlag av genitourinary systemet av en manlig gonokock bakterie, finns det riklig purulent urladdning ur urinröret och smärtsamma känslor när man urinerar i form av bränning. Till skillnad från kvinnor uppträder symtomen snabbare hos män (på andra dagen kan smärtan vara smärtsam).

Om trigeminalsjukan hos män tränger in i urinrörets baksida, kan testiklar, epididymier och prostatakörteln påverkas. I fallet med otillräcklig mänsklig immunitet hotar sjukdomen att utvecklas till sepsis (blodförgiftning).

Under infektionen kan akut uretrocystit (inflammation i urinrör slemhinna och urinblåsan) utvecklas. I detta fall ökar symtomatologin, vid slutet av urinering kan blod förekomma. Om patienten fortfarande påverkas av klamydia, kommer hans tillstånd att förvärras.

Trypnaya sjukdom hos män, nästan hälften av tiden, rör rektum. Den inflammatoriska processen börjar, i anus är rodnad, tillväxt, utslag. Efter evakuering av tarmarna kan brinnande och liten blödning förekomma.

Sjukdomen kan utvecklas oberoende eller tillsammans med urinrörets inflammation. Denna infektion uppträder på grund av samtal mellan könsorganen. Förutom att påverka struphuvudet kan tonsiller och hela munhålan infekteras.

Inflammation av slemhinnan

Replenishment och pus i halsen

Symtomatisk av faryngit är lite uttalad. Ibland störs torr mun, smärta och svettning medan man sväljer. Vid undersökning av en läkare kan det finnas puffiness, en gråaktig beläggning på vissa delar av munhålan, en ökning av lymfkörtlar på nacken.

Gonokock artrit

Gonokock artrit påverkar vanligtvis de som har proctit. De viktigaste tecknen på sjukdomen är rodnad och svullnad i lederna av fingrarna, anklarna, handlederna. Sjukdom detekteras när blod- och ledvätsketest ges.

Tecken och komplikationer av kronisk sjukdom hos män

Vid scenen av kronisk gonoré uttrycks inflammatoriska processer i följande manliga organ:

 • penishuvudets hud och inre förhud (se bilden ovan);
 • Cooper järn;
 • prostatakörteln;
 • seminala vesiklar;
 • epididymis;

Tecken på kronisk förlopp av sjukdomen är limning av urinrörsloppen på morgonen, liten urladdning och förändring i urinledets epitel. Bland komplikationerna kan även prostatit noteras.

symptom gonorrhea i den kvinnliga hälften

Kvinnor, som män, trypak verkar på olika organ och i det inledande skedet är det osynligt. De första tecknen på sjukdomen hos kvinnor kan bara visas efter 1-2 veckor (se bilden ovan). Tripping i klassisk form väcker följande symtom hos kvinnor:

 • liten purulent vitaktig eller gråaktig urladdning från slidan;
 • smärtsam urinering (brännande, klåda, ibland sveda);
 • rodnad, svullnad, utseende av sår på slemhinnor;
 • smärtsamma förnimmelser i underlivet;
 • blödning i frånvaro av menstruation.

Symtom för inflammation i livmoderhalsen och urinröret

Med spridningen av gonorré i livmoderhalsen har en kvinna frekvent purulent urladdning med en obehaglig lukt. Under sexuell aktivitet uppträder smärta och mindre blödning. Uttaget av urinröret med bakterier åtföljs av samma urladdning och smärta vid urinering. Båda organen kan infekteras samtidigt.

När infektion i bäckenorganen kan öka kroppstemperaturen, visa illamående och kräkningar, tålmodigt tolererat samlag.

Symtom hos kvinnor är samma som hos män:

Komplikationer av sjukdomen hos kvinnor

Hos kvinnor med inflammation i äggstockarna och äggledarna kan därefter ektopisk graviditet, rörobstruktion och infertilitet uppstå.

Ett nyfött barn, på grund av en lesion av gonorrékonjunktivit, kan förblir förblir förblir (se bilden ovan).

diagnostik

För att upptäcka sjukdomen är det tillräckligt att smita i rektum, livmoderhals (kvinnor), urinrör (män) eller i halsen.

Oftast bestäms gonorré bakteriologisk diagnostik, vilket med 90% ger rätt resultat av studien. Det finns en metod polymeras kedjereaktion Är en experimentell metod är det känsligare.

Behandling av infektion

I vår tid är en tripra en infektion som ständigt motstår penicillin antibiotika, påverkar ofta kroppen med klamydia. Därför rekommenderas att man antar antibiotika ciprofloxacinserier för män och kvinnor.

För gravida kvinnor väljer läkaren individuell behandling (spektinomycin eller andra liknande droger).

Vid komplikationer eller kronisk sjukdomskurs kräver patienten sjukhusvistelse. Här är några av dem:

 • sjukdomen påverkade olika mänskliga organ
 • infektionen spreds med blod i hela kroppen (sepsis);
 • patienten undviks behandling
 • oförutsedda återfall av gonorré.

Under behandlingen förbjuds patienten från samlag, det är nödvändigt att utesluta dåliga vanor, leda en lugn livsstil och inte vara superkyld. För att öka immuniteten ordinerar läkaren olika vitaminpreparat.

Alla ansträngningar att behandla, i ett komplex, ger ett positivt resultat.

Viktigt: Aldrig självmedicinera, kontakta kliniken. De nödvändiga drogerna och deras dosering kan endast bestämmas av en specialist.

Hur manifesteras gonorré?

Gonorré är en sexuellt överförbar sjukdom som uppstår med nederlaget i det urinogenala området i det cylindriska epitelet. Om hans extrema smittsamhet nämns även i Gamla testamentet och i förhandlingar från antika grekiska forskare. För första gången användes termen "gonorré" i det II århundradet f.Kr. Romerska kirurgen och filosofen Galen, som felaktigt kallade urladdning från urinröret "frö" (gonos - ett frö, rheos - en läcka).

För gonorré finns det ingen skillnad i kön och social status, såväl som ett litet barn och en vuxen kan bli offer. Enligt statistiken från Världshälsoorganisationen påverkar denna smutsiga sjukdom omkring en fjärdedel av en miljard av världens befolkning varje år. Detta beror på det faktum att smittämnen är mycket motståndskraftig mot vissa läkemedel, samt en betydande roll i spridningen av infektionen ges grund av social orientering och beteendemässiga faktorer (välstånd homosexualitet, prostitution och ökad promiskuitet).

Risken för gonorré inkluderar personer i åldern 17 till 32 år gammal, sexuellt aktiva ungdomar, liksom människor som har flera sexuella partners och inte använder personlig skyddsutrustning.

Patogen av sjukdomen

Sjukdomens orsaksmedel är gonokocken Neisser, upptäckt 1879. Detta är en obligatorisk extracellulär och intracellulär parasit, som når en längd av 1,5 μm, inte har rörlighet och inte bildar en spore. Under mikroskopets lins är det ett par diplokocker, i form som liknar kaffebönor eller bönor, vända mot varandra med sina konkava ytor och åtskilda av ett smalt slitsformat hål. Reproduktion av gonokocken sker genom indirekt delning vinkelrätt mot klyftan som ligger mellan parkkockorna.

Obs! För färsk gonorré är den intracellulära platsen för gonokockerna karakteristisk och för kronisk - extracellulär.

Gonokocker är en specifik pyogen human parasit som kan penetrera inte bara i leukocyter utan även i större bakterieceller. Dess kropp omges av ett yttre treskiktsmembran innehållande olika strukturella proteiner. I sin tur skyddas membranet av en tät flerskiktskapsel. På utsidan av gonokocken finns tunna rörformiga mikroskopiska filament (sågar). Med hjälp hjälper patogenen sig till epitelcellerna i det urogenitala området slemhinnor.

Under påverkan av ogynnsamma förhållanden kan gonokocken bilda L-former (faller i ett tillstånd av suspenderad animering). Således kan han överleva i behandlingsprocessen och senare orsaka sjukdomens återfall.

Källor för infektion och sätt att överföra gonorré

Oftast överförs gonorréinfektion sexuellt (med könsorganskontakter). I det här fallet är infektionskällan en sjuk person som lider av en asymptomatisk eller mild form av gonorré.

Penetrerar in i den manliga kroppen, orsakar gonokockflora inflammation i urinrörets slemhinnor. I kvinnokroppen påverkar infektionen urinröret, framkanten och livmoderhalsen och hos unga tjejer - vulva och vagina.

Vid passiva homosexuella är infektionsfokus ofta rektum (hos tjejer och kvinnor utvecklas sådan skada på grund av läckage av sekret från infekterade könsorgan).

Med oral-könsdelkontakter kan gonokockinfektion påverka munnhinnan i mun, tonsiller och svalg. Vissa experter hävdar att svalget gonorré kan utvecklas som ett resultat av ännu en kyss, och små barn ibland bli smittad rinit eller stomatit gonokock etiologi genom smutsiga händer.

Med införandet av gonokocker från könsorganen utvecklas gonokocksskador på ögonen i ögonen, och om den gravida kvinnan lider av gonorré, hotar gonorrékonjunktivit barnet.

På grund av kontakt med förorenad fostervätska kan intrauterin infektion hos fostret förekomma, och vissa specialister erkänner intrauterin hematogen infektion (gonokockkemi).

Indirekt infektionsväg: genom vanliga föremål, infekterad säng, handdukar, svampar etc.

Mekanism för sjukdomsutveckling

Beroende på platsen för initial introduktion av gonokockinfektion är det vanligt att skilja mellan följande typer av gonorré:

 1. Genital (gonorré av urogenitala organ);
 2. Extravitalitala (gonorrheala skador i ögonen, struphuvudet och rektum);
 3. Disseminerad eller metastatisk (komplicerad gonorré).

Efter penetration av gonokockinfektioner i kroppen av sin nya värd parasit nästan direkt med hjälp av pili (bifoga zoner) är stadigt fäst till epitelceller, och inom 1-2 dagar patogenen kan upptäckas i laboratorietester. Karaktäristiska lesioner gonokock ofullständig fagocytos leder till livsdugliga mikroorganismer som flyttas i subepitelial skiktet där de bildade kolonierna, och orsakar nedbrytning av epitelet, tränga in i lymfatiska genitala blodkärl. Som en konsekvens, platsen för deras ackumulering rush fagocyter, på grund av vilka uppträder i urinröret urladdning (exudat som innehåller en stor mängd medel), och ett skikt som ligger under epitelet - infiltration, som kan kontinuerligt upprätthållas även efter döden av parasiten. Ofta utbyte av infiltration med ärrvävnad, följt av bildandet av strängningar (smalning av urinröret).

Trots det faktum att gonokocker inte kan röra sig självständigt, täcker inflammationen gradvis nya områden i det övre lagret av slemhinnan på grund av patogenens lymfogena spridning.

Former av gonoréinfektion

I medicinsk praxis är gonorré uppdelad i akut och kronisk. Till akut form ingår kliniska fall, som inte längre än två månader. Den patologiska processen, som varar i mer än två månader, diagnostiseras som kronisk gonorré. Enligt experter är det enda morfologiska kriteriet för övergången av den akuta formen till kronisk bildandet i urinröret av djupfoci av infiltration och bildandet av fibrös vävnad.

Det bör framhållas att i praktiken av venereologer finns ibland asymptomatisk gonorré. Detta är en patologisk process som inte orsakar en inflammatorisk reaktion på slemhinnan. I vissa fall är asymptomatisk patologi inget annat än en sjukdom med en förlängd inkubationsperiod, i slutet av vilken det finns karakteristiska kliniska tecken.

Symptom på gonorré

Tecken på gonorré hos kvinnor

För denna patologi präglas av mångfacetterad och mild symptomatologi (detta beror på de anatomiska egenskaperna hos det kvinnliga urogenitala området). Så, ofta i processen med att undersöka en kvinna, kan en gonorrelesion som inte åtföljer subjektiva känslor detekteras samtidigt i flera lokaliseringar.

Kliniker skiljer två kliniska sorter av "kvinnlig" gonorré:

Gonokockskada i den nedre delen av urogenitalkanalen (vulvit, vaginit, uretrit, vestibulit, bartholinit, endokervicit).

Stigande gonorré (nederlag i den övre delen av genito-urinvägarna). I det här fallet kan en kvinna diagnostiseras med gonokocksalpingit, endometrit, öppenhorit och bäckenperitonit.

De mest kännetecknande för sjukdomen den lägre uppdelningen av urogenitalsystemet inkluderar rodnad och svullnad i urinröret, klåda och sveda i slidan, smärta vid urinering, och en tjock muko-purulent urladdning från cervikalkanalen.

Med utvecklingen av stigande gonoré klagar patienterna på smärta i underlivet, illamående, kräkningar, feber på 39 grader, smärtsam urinering och menstruationsbrist. Ibland kan diarré utvecklas.

Det bör påpekas att på grund av aborter, livmoderhålsprover och andra gynekologiska procedurer kan infektionen spridas bortom livmoderns inre hals.

Tecken på gonorré hos män

I "manlig" gonorré är urinröret (uretrit) övervägande påverkat. Samtidigt klagar patienter på svåra skärsår som orsakas av urinering och utseendet av purulent urladdning, som kan variera i intensitet.

Beroende på allvaret av tecken på sjukdomen är uretrit akut, subakut och torpid.

I akut form är det ödem och hyperemi hos urinrörsvamparna, under hela dagen droppar gröngul purulent urladdning från urinröret och vid urinering uppträder resistanser och brännskador.

För anterior akut gonorralt uretrit är smärta typiskt vid urineringens början, och när hela urinröret påverkas (akut total uretrit) uppstår smärtsamma känslor vid slutet av urinutsöndringen. I det andra fallet kan det också finnas frekvent uppmaning att urinera, smärtsamma föroreningar och erektioner. Med uttalad gonorréinflammation vid purulent urladdning observeras blodföroreningar, och hemospermi (blod i vätskefluiden) utvecklas också.

Utan lämplig behandling kan akut uretrit passera in i det subakutiska scenen, där det inte finns något ödem och hyperemi hos urinrörsvamparna. Smärta vid urinering, såväl som purulent eller serös purulent urladdning vid detta stadium av sjukdomen är obetydlig och observeras oftast bara efter en sömns sömn.

Ett subakutiskt stadium kan följas av torpiduritrit med ännu mindre uttalade kliniska tecken. Vid detta tillfälle uppstår skarpa utskott endast på morgonen eller när man pressar på urinröret.

Det bör framhållas att underordnad och periuretral körtlar inte påverkas av adekvat behandling, vilket leder till utveckling av flera komplikationer. Den vanligaste av dessa är prostatit. Denna sjukdom utvecklas när gonokockinfektion i den bakre urinröret påverkas och kan förekomma både i akuta och kroniska former.

Prostatit åtföljs ofta av inflammation i sädesblåsorna (vesiklar), inflammation i epididymis (epididymit), balanopostit, och phimosis (töjning eller sammandragning av förhuden).

Tecken på extragenital gonorré

Extravitalitala infektionsformer, det vill säga utanför könsområdet, innefattar faryngit och proktit. Gonorré proktit - ett sjukdomstillstånd som utvecklas hos flickor och kvinnor som en följd av strömmande purulent flytningar från slidan till anus, eller orsakerna till analsex.

Med akut gonorré proctit klagar patienterna på smärta under avföring, liksom brännande och klåda i anusen. Ibland kan blodet blandas med blodmassorna när de bildar sprickor. Det finns en hyperemi i anusen, och i hudens veck är det ackumuleringar av pus.

Gonokockkörtelbete och faryngit på grund av orala genitalkontakter kan endast detekteras genom bakteriologisk undersökning, eftersom de inte har karakteristiska skillnadstegn.

Disseminerad gonokockinfektion

Detta patologiska tillstånd uppstår när patogenen från den primära fokuseringen av infektion kommer in i blodomloppet. Ofta blod gonokocker under påverkan av naturliga faktorer immunitets dö, men i vissa fall börjar att föda där, och med blodflödet falla i en mängd olika vävnader och organ, orsaka skador på lever, leder, hjärnhinnorna, hud och endokardiell.

Det bör understrykas att patogenens utbredning inte beror på antingen virulensen hos mikroorganismen eller den primära fokusens natur. Typiskt sker detta i immunbristtillstånd, varaktighet av strömmen odiagnostiserad infektion, otillräcklig behandling, såväl som under graviditeten, på grund av den instrument manipulering eller pga samlag, provocerade slemhinna skada.

I klinisk praxis finns det två former av spridd gonokockinfektion: mild och svår. För mild form av sjukdomen som kännetecknas av gemensam syndrom och vid svår patient utvecklade sepsis, åtföljd av hepatit, perikardit eller meningit.

Ögongonorré

Detta är en av manifestationerna av gonorréinfektion, som oftast finns hos nyfödda (gonokocks oftalmia, iridocyklitis, gonokockkonjunktivit). I detta fall inträffar infektionen i utero eller när den passerar genom den infekterade moderens födelsekanal. När prenatal infektion uppträder tecken på sjukdomen redan på barnets första dag.

För gonokockkonjunktivit, är tecknen hyperemi och ödem i ögonlocken, riklig purulent urladdning från ögonen och fotofobi. I avsaknad av behandling sprider den smittsamma processen till ögonhinnan. Som en följd av detta finns ödem, grumling, sårbildning och infiltration av hornhinnan.

I händelse av att gonokockinfektion sprider sig till ögonets inre skal, utvecklar oftalmia, vilket orsakar ulceration och efterföljande ärrbildning, vilket i slutändan kan leda till blindhet.

Diagnos av gonorré

Diagnosen av sjukdomen bygger på historien om patientens sexuella historia och förekomsten av patogenetiska tecken på inflammatorisk process.

På ett obligatoriskt sätt undersöks representanterna för båda könen för separation från könsorganen. Samtidigt kan kvinnor tilldelas att studera den separerade Bartholin körteln, parauretrala kanaler, vaginala väggar och livmoderhals. Män i vissa fall visar studien utsöndringen av prostata och sädesblåsor, tvätt vattnet i ändtarmen samt en kartläggning av brister och urinrör körtlar.

Diagnosen "gonorré" är etablerad endast i det fall då undersökaren hittas patogenen. För detta används flera metoder i laboratoriepraxis:

1. bacterioscopy. Hittills är detta den vanligaste metoden för att tillhandahålla en studie av två slag separerade, en av dem (till en uppskattad mikroskopi) färgas med metylenblått, och den andra (så att slutgiltigt identifiera patogenen) - Gram. Om du identifierar typiska former av gonokocker i båda utsprången anses analysen vara positiv.

2. Odlingsmetoden. Olyckligtvis kan orsaksmedlet inte alltid detekteras genom en bakterioskopisk undersökning på grund av dess variation. Därför utförs en odlingsmetod vid diagnos av asymptomatiska former av gonokockinfektion. Denna teknik, som inbegriper användningen av näringsmedia, är "guldstandard" vid detektering av gonokocks Neisser.

3. PCR-diagnostik. Denna metod är baserad på identifieringen av patogenen i det biologiska materialet.

4. Transkriptionell amplifieringsreaktion. Detta är en relativt ny teknik med högre känslighet än PCR och andra amplifieringsmetoder. Med hjälp kan du identifiera en levande patogen även i en mycket liten mängd material, vilket gör att du kan övervaka resultatet av behandlingen.

Behandling av gonorré

Experter uppmanar att inte försöka bota gonorré på egen hand, så ofta är sådana utslagsåtgärder fyllda med övergången av sjukdomen till kronisk form. Det bör noteras att om en patient har en gonokockinfektion, undersöks och behandlas alla sexuella partner som har varit i kontakt med honom i två månader. Under denna period är alla samlag förbjudna, och alkohol och konsumtion av fet, kryddig och rökt mat kontraindiceras.

Behandling av gonorré innebär användning av antibakteriella läkemedel. Under det senaste decenniet, förvärvad gonococcus resistens mot antibiotikumet penicillin, och därför, i det nuvarande stadiet, började patienter att utse andra grupper av antibakteriella läkemedel smeta och baktericid verkan.

När färska akut gonorré ofta tillräckligt orsaksbehandling, som verkar på orsaken till sjukdomen, men kompliceras av utveckling och latenta kroniska former gonorréinfektion för patienter som tilldelats komplex behandling efter preliminärt fastställande av känslighet för en viss antimikrobiell formulering.

Obs! Fluoroquinoloner och aminoglykosider är kontraindicerade hos gravida kvinnor, ammande mödrar och barn under 14 år, därför är patogenetisk behandling endast tilldelad en sådan patientgrupp individuellt.

Om en gravid kvinna är sjuk med gonorré, omedelbart efter barnets födelse, ges han förebyggande behandling.

Med blandade infektionsformer kombineras den grundläggande behandlingen med immunterapi, fysioterapi och lokala förfaranden.

Vid slutet av kursen, efter att ha försvunnit alla karaktäristiska symtom på sjukdomen, utsätts patienten för flera kontrollundersökningar med olika typer av provokationer.