Huvud
Massage

De första manifestationerna av prostata adenom: symtom och tecken

Prostatakörteln är en androgenberoende, oparberad funktionell enhet i människors reproduktionssystem.

Det producerar en speciell hemlighet som innehåller många vitaminer, zinkjoner, unika immunoglobuliner, citronsyra och enzymer.

I detta fall reglerar prostatakörteln koncentrationen av steroidhormoner. Med en erektion blockeras utgången från blåsan. Prostata juice ökar volymen av sperma, och stöder även försörjningen av sperma efter utlösning, vilket gör dem mobil Bole.

Om sjukdomen

Prostata adenom är en patologiskt godartad neoplasma som uppstår i kroppen när vävnaderna växer och är kompakta. Tecken på prostatahyperplasi: vad är det? Dessa är tumörer som ofta uppträder hos män över femtio.

De noder som bildas i vävnaderna, tryck ner den del av kanalen som skjuter ut urinen. Detta gör det svårt att urinera. Urologer hänvisar till denna smittsamma sjukdom: "Godartad prostatahyperplasi (BPH)."

Åldersrelaterade förändringar i mönstret av hormonell bakgrund, en minskning av testosteron och en ökning av koncentrationen av kvinnliga könshormoner (östrogener) är de viktigaste faktorerna som orsakar utvecklingen av BPH.

Tecken på BPH: Vad är det? Huvudskylten på BPH är det nedre urinvägarna (NFM), vilket signifikant försämrar patientens livskvalitet. Brist behandling kan leda till sjukdomsprogression: ökning av prostatavolym, NMP uppbyggd, ökad risk för en sådan nödsituation tillstånd såsom akut urinretention, kronisk njursvikt och behovet av kirurgisk behandling av BPH.

Prostata adenom: symptom, tecken

Symtom på prostata adenom hos män:

 1. Ett ganska svagt tryck på urins intermittenta stråle.
 2. Regelbundet uppmanar, otålighet.
 3. Nödvändighet att spänna hårt när urin släpps.
 4. Endast delvis tömning. Behovet av att upprepa urineringstiden efter 5-10 minuter.
 5. Kronisk inkontinens av urin.

Vad är prostata adenom hos män - symptomen? Adenom i prostata väcker patologiska förändringar i blåsans muskler. Dessutom ökar irritationen av nervstrukturerna i både blåsans nacke och det urinrörets prostatiska segmentet signifikant.

Hos män är tecken på prostata adenom aktiva:

 • paradoxal ishuria;
 • akut smärta vid tidpunkten för urinering
 • regelbundna väckningar att kasta.

I BPH uppstår följande komplikationer hos patienter:

 • kroniskt njursvikt
 • Fördröjning av utsläppscertifikat
 • akuta inflammatoriska processer i njurarna;
 • bildande av fasta strukturer i urinblåsan;
 • otillräcklig urinering
 • eventuellt förekomsten av blod i urinen.

patogenes

Vid nyfödda barn mäts körtelns vikt i endast några få gram. Vid puberteten växer järn aktivt. Vid 21 väger järnet ungefär 20-21 gram. Patologisk organ- dysfunktion och tillväxt lakunära körtlar, vanligen diagnostiseras hos män som är över 50. Nivån av dihydrotestosteron i en förändrad kroppen ökar femfaldigt volym.

Stages of

Den första fasen
I den första etappen av BPH elimineras urinen helt från kroppen på grund av adaptiva förändringar i blåsans muskler. De ökar något i volym, men de funktionella förmågorna hos njurarna, såväl som urinvägarna, förblir desamma. Manspersoner observerar små störningar vid urinutflödet. Frekventa handlingar av urinutstötning - de främsta tecknen på prostataadenom hos män - tvingas.

Regelbundna önskningar oroar företrädare för den starka hälften av mänskligheten som regel, på natten. Den första fasen av patologi kännetecknas också av framväxten av imperativa insatser. Mannen är oförmögen att hålla den långa statiska muskelspänningar bandet, som förhindrar ofrivillig frisättning av urin, och tvingas att omedelbart tömma blåsan.

Den andra fasen
I det andra steget tydligt kan ses den gradvisa förändringen av de grundläggande funktionerna hos njurarna, atrofi av väggarna i urinblåsan och övre urin kanaler. Lagring av urinering garanterar inte fullständig tömning. I blåsan återstår cirka 200 ml urin.

Över tiden ökar sin resterande kvantitet gradvis. Vid detta stadium observeras detrusorändringar.

Blåsans muskel förlorar sin förmåga att trycka urin normalt. Detta leder till hypertrofi.

I detta tillstånd tvingas patienten att klara musklerna i buken och membranet att urinera. Detta hotar att öka det inre trycket i urinblåsan, vilket orsakar smärtsamma känslor vid urinering.

Utflödet av urin sker vågigt, intermittent och många gånger. Eftersom kompensationsmekanismen inte längre fungerar, fortskrider sjukdomen snabbt och går vidare till nästa fas.

Den tredje fasen
Njurinsufficiens, konstant obehag, förtryck av blåsan och kanalfunktionen är huvudskyltarna för detta stadium av sjukdomen. Blåsan slutar att utföra sina funktioner. Det handlar inte praktiskt, vilket gör tömningen väldigt svårt. Organets väggar förlorar elasticitet. Det är ständigt fyllt med urin, och övre kanten liknar en tumör som tenderar att vara naveln.

I det här tillståndet vill mannen ständigt hälla och känna obehagliga smärtor i underbuken. Hos patienter diagnostiseras inkontinens ofta. Hennes ofrivilliga utflöde uppträder som regel på natten, men blåsan är fortfarande inte helt tömd.

Detta tillstånd kallas onaturligt urinretention. Patienter som lider av den tredje etappen av adenom regelbundet klagar över illamående och kräkningar, aptitlöshet, kronisk trötthet, fruktansvärda törst, långvarig förstoppning och muntorrhet. Med tiden blir de apatiska, orimliga ångest och depression.

Vilka manifestationer liknar sjukdomen?

Det finns flera patologier, symtom på prostata adenom hos män som liknar denna sjukdom.

Prostatacancer. Malign tumör skillnad adenom, i vilken kroppen ökar och liknar en tät homogen sfär, manifesterad som inhomogena tumörer i bröstet periferi.

Manifestationer av olika infektioner i genitourinary system, såväl som inflammatoriska processer i urinröret och en tarmstörning (kolit) ibland liknar symptomen på godartad prostatahyperplasi. För att sätta verklig, kommer den mest exakta diagnosen att hjälpa till med moderna metoder för klinisk diagnos.

Var ska jag gå om jag har en sjukdom?

Om godartad prostatahyperplasi uppträder, behöver du kontakta en urolog. Detta är det enda rätta beslutet för att upptäcka de första symptomen och tecken på BPH eller andra associerade patologier. Endast en kvalificerad specialist kan korrekt diagnostisera sjukdomen och förskriva en adekvat behandling för prostata adenom.

Kategoriskt rekommenderas inte att välja läkemedel för behandling av prostata adenom.

Det är bara en kvalificerad urolog som korrekt kan bedöma en mans tillstånd, känna igen medföljande patologier, diagnostisera sjukdomsfasen och utse en fullständig behandlingstakt.

Som regel för behandling av BPH, läkare använder växtbaserade ämnen, liksom de läkemedel som påverkar tonen i urinröret och prostata.

Samtidigt använder de aktivt de medel som normaliserar kroppens hormonella bakgrund. Som ett resultat minskar volymen av prolifererande "noder" i prostatakörteln och urineringsprocessen underlättas.

Så, även om adenom är en godartad enhet, ignorerar symptomen är smärta i prostataadenom oacceptabelt. En riktade hänvisning till doktorn är ett idealiskt sätt att bli av med en smittsam sjukdom.

Prostata adenom (prostata hyperplasi)

I modern medicin kallas proliferationen av prostatakörteln på grund av aktiv vävnadstillväxt prostata adenom. Även om vissa "med erfarenhet" och patienter i åldersgruppen fortfarande använder termer som prostata adenom eller retention av urin. För rättvisans skull noterar vi att detta namn har ytterligare en synonym: godartad prostatahyperplasi (i det följande BPH).

I vilket fall som helst ligger sjukdomen i att öka prostata, vilket leder till utseendet i det av noder som stör normal urinering. Godartad karaktär betyder frånvaro metastaser, vilket skiljer sjukdomen från onkologisk sjukdom i prostatakörteln.

Adenom av prostata anses med rätta som en manlig sjukdom hos äldre. Varannan man har problem med urinering i 50 år, efter undersökning av en specialist, skrivs de av för denna sjukdom. Med ålder ökar förekomsten, och vid 70 års ålder har tre av de fyra männen upplevt samma problem. Enligt resultaten av medicinsk forskning påverkas inte 15% av männen av BPH. Samtidigt ökar sannolikheten för sjukdom varje år.

Orsaker till prostata adenom

Alla orsaker till prostata adenom kan delas in i två grupper.

Den första gruppen innehåller orsakerna livsstil en person som ökar sannolikheten för proliferation av prostata. Till exempel kan det vara stillasittande arbete eller aktiv psykisk stress i avsaknad av fysisk. Det är därför att regelbunden träning är svår att överskatta.

Den andra gruppen innehåller objektiva skäl, inte beroende på en persons livsstil. Bevisat att prostata adenom uppstår på grund av byta i männs hormonella bakgrund. Om du anser att dessa förändringar oundvikligen uppträder i ålderdom, kan du dra slutsatsen att endast några män faller för tur för att undvika problem med prostata.

Det är rättvist att säga att orsakerna till prostata adenom ännu inte har utforskats fullständigt. Forskare utför regelbundet forskning som syftar till att identifiera samband med andra sjukdomar eller med personens personliga egenskaper, men hittills har alla dessa studier inte givit några signifikanta resultat. Även om det till exempel var möjligt att motbevisa uppfattningen att prostatit och prostata adenom är sammanhängande. Som statistik visar kan båda sjukdomarna uppträda helt oberoende eller vice versa samtidigt. Därför, trots de olika hypotetiska orsakerna till prostataadenom, är den enda beprövade faktorn som ökar risken för morbiditet ålder.

Symtom på prostata adenom

För att bättre förstå tecknen på prostata adenom behöver du först förstå vad som händer i prostata hos en man när denna sjukdom uppstår. Som det är känt är den normala storleken av prostata under blåsan ungefär lika med valnötens storlek. När prostata vävnad börjar expandera, visas en eller flera knutar oundvikligen på den. De klämmer urinröret, så att urinering är nedsatt. Det är uppenbart att denna process inte sker omedelbart, men gradvis. Av denna anledning identifieras tre steg av sjukdomen beroende på symptomen.

I början, när kanalen bara börjar smala under yttre påverkan, förekommer de första symptomen på prostata adenom. De ingår i förändringen i känslan vid urinering. Friska män upplever trevliga känslor när de tömmer urinblåsan, och det är ganska normalt. Försvinnandet av dessa känslor kan fungera som den första alarmklockan.

Tyvärr brukar män avskriva de förändringar som finns på något annat än sjukdom, så i första skedet behandlas läkare extremt sällan. Under tiden BPH går in på följande blankett. Det finns mer märkbara symtom på prostata adenom.

I synnerhet leder en märkbar minskning av urinröret till en minskning av styrkan hos strålen. När urinen är något (i slutsteg av tömning) blir den vertikal eller brukar bryta upp i enskilda droppar. Naturligtvis är inte blåsan helt tömd. Patienten måste spänna bukmusklerna, klämma ur urinblåsan på detta sätt, och den återstående urinen på kort tid kommer att orsaka en annan uppmaning att urinera. Dessa är också huvudskyltarna för prostata adenom.

I avsaknad av behandling uppträder nya symptom som liknar enures. Så, en man kan inte längre hantera natten utan urinering, och tiden som han kan "tolerera" reduceras avsevärt till fullständig inkontinens.

Betydelsen av snabb tillgång till en specialist vid upptäckten av de första tecknen beror också på det faktum att utan ordentlig behandling av prostataadenom kan ha allvarliga komplikationer, vilket kommer att diskuteras ytterligare.

Komplikationer av prostata adenom

Som du förstår, leder adenom i prostata till problem med urinering. Och detta orsakar i sin tur ett allvarligt slag mot njurarna. Deras gradvisa nederlag kan uppenbaras av täta huvudvärk, irritabilitet, konstant törst och en känsla av torrhet i munnen. Det faktum att urinen är för lång i blåsan ökar sannolikt sannolikheten för att utveckla genitourin-infektioner, såsom pyelonefrit, uretrit och andra, liksom framväxten urolitiasis.

Vi måste erkänna att detta inte är den mest hemska komplikationen av prostata adenom. Den obemannade utvecklingen av prostata noder kan leda till en fullständig överlappning av urinröret. I detta fall ackumuleras urin i blåsan utan att ha ett utlopp som blir en man med svår smärta och ett hot mot livet. Med sådana tecken installeras en urin-kateter eller, om akut är nödvändigt, utförs en omedelbar kirurgisk operation.

Faren är att den fullständiga tillslutningen av urinröret kan förekomma även vid sjukdomens inledande skede. Allt beror på en viss sammanflöde av provokerande faktorer, såsom hypotermi, alkoholmissbruk, avhållande från urinering och andra.

Tyvärr är det inte alla komplikationer av prostata adenom. Ibland leder proliferationen av prostatakörteln till utseendet blod i urinen. Svårigheten att diagnostisera denna komplikation ligger i den låga koncentrationen av blod som inte kan ses med blotta ögat. Därför kan leveransen av urinanalys identifiera sjukdomen genom närvaron av blodproppar vid mikroskopisk undersökning av sedimentet.

En sådan mängd komplikationer, som var och en i sig är ganska svår för organismen, orsakar behovet av tidig diagnos av sjukdomen i de tidiga stadierna.

Diagnos av prostata adenom

Det blir inte en överdrift om vi säger att den framgångsrika diagnosen prostata adenom beror direkt på patienten själv. I de tidigaste skeden är det undersökningen som kan ges av de indikatorer genom vilka experten kommer att kunna misstänka förekomsten av sjukdomen. Till omröstningen läggs till fingerprovning av prostata.

För laboratorieundersökningar tas materialet (det vill säga prostats hemlighet och smuts från urinröret) efter en prostata-massage. Den behandlande läkaren kan få viss information från ultraljud, som bestämmer närvaron av stenar, volymen av kvarvarande urin efter utmattning och prostataformen.

En ytterligare metod för undersökning är uroflowmetry. Bokstavligen översätts termen som mätning av hastigheten hos urinstrålen. Förutom hastighet mäts ett antal andra parametrar, tack vare vilken diagnos av prostata adenom blir mer exakt.

Även om prostata adenom inte alltid leder till onkologiska konsekvenser, krävs det ett obligatoriskt blodprov för män som är i riskzonen, det vill säga, vars ålder är 50 år. Enligt resultaten från en laboratorieundersökning kan spår av närvaron av en malign tumör detekteras, eller data om dess frånvaro kan erhållas. Det är från denna ålder att det rekommenderas att blodprovet utförs med ett regelbundet årligt förfarande. Vid misstanke om förekomst av onkologiska problem utförs karakteristiska ytterligare studier.

Behandling av prostata adenom

Efter diagnosen föreskriver läkaren ett av tre behandlingsalternativ för sjukdomen. Detta är drogbehandling adenom i prostata, kirurgisk ingrepp och icke-operativ icke-farmakologiska metoder.

Medicinsk behandling innebär att vissa mediciner används. På marknaden är de nu representerade i stort antal, så utnämningen är enligt doktorens eget gottfinnande.

Alla läkemedel riktas antingen för att koppla av muskelfibrerna i prostatakörteln eller för att minska prostatavolymen. I båda fallen minskar kompressionen av urinröret och den normala banan av urinen återställs.

Tyvärr kan läkemedel bara hjälpa till i början, och deras inverkan är långt ifrån alltid tillräcklig. I detta fall kommer patienten sannolikt att erbjudas ett kirurgiskt ingrepp. Operativ behandling av prostata adenom kan utföras antingen öppet eller utan snitt, när kirurgen utför alla manipuleringar genom urinröret.

Ibland kan ett alternativ till en kirurgisk operation vara icke-operativa metoder. Alla syftar till att expandera urinröret igen. Detta görs antingen genom att påverka själva kanalen (ballongutvidgning eller prostata stenter) eller genom att agera på prostata (termoterapi eller mikrovågstorkning).

När det gäller förebyggande metoder existerar inte effektiva rekommendationer som kan garantera skydd mot prostata adenom. Faktum är att alla förebyggande åtgärder reduceras till nivåeringsfaktorer som ökar risken för sjukdomen, det vill säga undernäring, alkoholmissbruk och andra dåliga vanor.

Adenom av prostata hos män: symptom och behandling

Idag kallas adenomen i prostatakörteln godartad prostatahyperplasi (förkortad BPH).

Denna term är ny, patienterna är inte vana vid det ännu, men orsakerna till prostata adenoms utseende, manifestationen av sjukdomen i olika steg och proceduren för terapi förblev densamma.

Det ser ut som en sjukdom, som en eller flera små knölar, gradvis ökar. I motsats till cancer är denna tillväxt godartad.

Denna sjukdom är en vanlig urologisk sjukdom hos män över 50 år.

Att framkalla utvecklingen av en sådan sjukdom som prostata adenom orsaker kan vara annorlunda, inte avslöjas specifika provokationsfaktorer. Sjukdomen detekteras hos män i vuxen ålder, som är associerad med åldersrelaterade förändringar i det endokrina systemet.

Det finns inga vetenskapligt bekräftade fakta att prostataadenom inträffar när alkohol och rökning missbrukas, mot bakgrund av kronisk prostatit och venerala sjukdomar.

Dessa företrädare för starkare könet, som bryr sig om sin hälsa, kan läkaren säga vad prostata adenom hos män, vilka förebyggande åtgärder som du behöver göra för att minimera risken för tumörutveckling.

Symtom på prostata adenom

De kliniska symptomen på prostata adenom hos varje man förekommer individuellt. De beror på scenen av sjukdomen hos prostataenom, hur snabbt det går, patientens ålder, hans sociala status, aktivitet etc., är också viktigt.

Nyligen trodde läkarna att symptomen på prostata adenom typisk som tillåter dem att dela in i tre stadier av sjukdomen (subklinisk, kompenserad och dekompenserad).

De första tecknen på prostataadenom är en slät urinström, en ökad urin att urinera, vilket inte alltid slutar med tömningen av blåsan.

När tumören blir allvarlig, vill patienten inte längre ta reda på vad som orsakar prostata adenom, desto mer bryr han sig hur man ska bli av med störande symtom. Urinering blir svårt, du behöver anstränga för att urinera, anslut pressens muskler.

Om det inte finns någon effektiv behandling i detta skede, är problemet med urinering fortfarande det övervägande symptomet. Volymen av den frigjorda vätskan minskar till 50 ml, strålen är intermittent eller förvandlas till droppar. Vissa män misstänker inte att detta är prostata, men de skriver bort problemen för ålder och inte rådfråga en läkare.

Med tiden är tecknen på prostata adenom hos män så starka att patienten tvingas söka akut hjälp från läkare.

Irriterande symptom på prostata adenom

Till denna grupp av symtom ingår irriterande symtom (tomt urin att urinera, inkontinens). Förekomsten av obehagliga symptom bestäms av graden av sjukdom i blåsans neuromuskulära apparat.

Om han tidigare inte krävde nattlyftning, måste man gå upp flera gånger. Sådana symptom på prostataadenom kan tolereras, de minskar livskvaliteten väsentligt. Om du väl väljer medel och procedurer vid behandling av prostata adenom, kan obehaget minska.

Obstruktiva symptom på adenom

Obehagliga känslor i prostata adenom: svårighet att urinera, strålen ser trög och avbruten. För att urinera behöver patienten podnatuzhitsya, men efter det ger inflammationen sig känslan av en fullblåsans känsla.

Om adenom i prostatakörteln sker mot bakgrund av inflammatoriska processer, kommer tecknen att bero på kroniska sjukdomar (kronisk prostatit, ödem i prostatavävnaden).

Alla patologiska processer i blåsan och prostatan utgör en klinisk bild av adenomen. När det finns en kronisk inflammation i måttlig form, är det inte alltid nödvändigt att ta bort hyperplastisk körtel, detta kommer inte att ge de önskade resultaten.

Hur avslöjs prostata adenom

För att fastställa utseendet på problem med människors hälsa måste du övervaka din hälsa och ta förebyggande undersökning. Läkare från olika länder försöker formulera principer som diagnostiserar prostataadenom, bestämmer tumörens storlek, karaktären.

Processen med fysisk undersökning är en digital undersökning av ingången till tarmarna. Läkaren kan gropa för tumören, bestämma sin storlek, symmetri av loberna, ytan av naturen, ömhet.

Efter dessa manipuleringar kan läkaren förutsätta en diagnos. Om någon är helt ny för forskningen, borde de inte vara rädda för att gå till doktorn - procedurerna genomförs försiktigt, smärtfritt och säkert. Rektal undersökning gör att läkaren kan anta att han har prostata adenom eller malign neoplasma framför honom.

Exteriör undersökning och palpation av buken är inte mindre viktiga, under behandlingen kan läkaren tappa eller sondra för att bestämma kronisk retention av urinering.

De patienter i vilka en godartad tumör misstänks ska genomgå en njureundersökning. För att göra detta måste du skicka en analys av urin, blod för kreatinin och urea, om möjligt, proceduren för ultraljud av njurarna. Då kan du identifiera inflammation, njurfunktionsfel.

För att fastställa varför det finns specifika symptom på BPH hos män att passera ultraljuds prostata, uroflowmetry, tsitoskopiyu och intravenös urografi. Förfarandena som beskrivs ovan gör det möjligt att grundligt bedöma prostatens status, avslöja tumören och fastställa dess exakta dimensioner.

Komplikationer av prostata adenom

Komplikationer som kan producera en tumör, är de följande: identifiering av blod i urinen (hematuri), urinretention, inflammation i urinvägarna urodynamik mot misslyckande. Om sjukdomen inte behandlas på något sätt kommer signalerna att intensifieras.

Fördröjningen i urinering sker oberoende av sjukdomsstadiet och tumörens storlek. Symtomen är oftare förknippad med alkoholmissbruk, tarmförstöring, överhettning eller hypotermi.

Identifiering av tecknen på prostata adenom symptom på inflammatoriska komplikationer kan hittas oftast. De kan manifestera sig mest skarpt eller komplicera adenomets gång.

Cystit och pyelonefrit kan gå till det kroniska skedet i bakgrunden av adenom, leda till njursvikt. När patientens adenom har identifierats är det nödvändigt att starta behandlingen så att sjukdomen inte leder till uretrit, vesikulit, prostatit.

Om du misstänker att patienten har adenom i prostatakörteln, är symptomen och behandlingen inom doktorns kompetens, självmedicinering är oacceptabel här. Med tanke på att symtomen är liknade andra sjukdomar, bör en erfaren specialist differentiera sjukdomen.

Behandling av prostata adenom

Standardbehandling för prostata adenom hos män kan medicineras, snabbt och minimalt invasivt. Huvudtekniken är en kirurgisk operation som föreskrivs för alla patienter som har en infarktisk obstruktion.

Hur framgångsrik är operativ eller konservativ behandling av prostata adenom ⏤ beror på förekomsten av komplikationer, sjukdomsfasen. Även moderna metoder för behandling av prostataadenom kan vara impotenta om patienten försummar besök till läkaren.

Patienterna ignorerar inte alltid läkaren, om de är dolda med en sådan sjukdom som prostata hos prostata hos män, är behandlingen helt enkelt omöjlig att börja i tid.

Under behandlingen normaliserar läkaren utflödet av urin med hjälp av cystostomi, vilket möjliggör förbättrad njurefunktion och normaliserar patientens tillstånd.

Absoluta indikationer för operationen kommer att vara:

 • oförmåga att tömma blåsan
 • massiv hematuri;
 • njursvikt
 • stenar i blåsan;
 • urinvägsinfektioner.

När prostata adenom bestäms hos män, ordnas behandling med en radikal operation efter en fullständig undersökning. Vissa patienter är inte fullt medvetna om, prostata adenom och vad det försöker fördröja operation, utan föredrar att eliminera symptomen av prostata adenom magnet och andra sjukgymnastik.

Bestäm nyttan av förväntad hantering och behandling med andra metoder kan bara en läkare. Uteslutande rekommendationer från en specialist kommer patienterna till slut att hamna med akut eller kronisk urinretention.

I denna utveckling letar män efter sätt att bli av med prostata adenom på något sätt, inklusive kirurgi.

Om sjukhuset ambulans man behandlar akut urinretention på grund av BPH vid jourhavande läkare finns det ingen tvekan om att bota prostatacancer adenom, eftersom operationen visas i denna situation.

Om patienten inte har kontraindikationer för adenomektomi eller TUR, skickas den snart för operation. Om ytterligare behandling av prostata adenom innebär införande av en kateter i blåsan rekommenderas det inte att hålla det i mer än 2 dagar för att undvika infektion i urinvägarna.

Om patienten har kontraindikationer för kirurgi, väljs andra metoder för behandling av prostata adenom. Om patienten har problem i det kardiovaskulära systemet, njursvikt, urinvägsinfektioner, behandling av prostatacancer adenom i en session fördes tsistosomiey spendera preoperativ förberedelse.

Innan behandling av prostataadenom ger läkaren förberedelser för eventuella ingrepp samt postoperativ rehabilitering. I synnerhet utförs behandlingen av godartad prostatahyperplasi i fysioterapinrummet på en magnet, elektrofores och annan utrustning.

Trots det faktum att olika metoder för behandling av prostata adenom används, är kirurgi det bästa alternativet i närvaro av komplikationer. Enligt statistiken, när man väljer vad man ska behandla prostata adenom hos män, litar läkare mer radikala operationer.

Enligt utvärderingen av de långsiktiga resultaten framgår emellertid att 25% av patienterna inte var nöjda med behandlingen, eftersom några av symtomen inte försvann. I allmänhet observeras en märkbar minskning av symtom hos patienter med svår sjukdom.

Men är det möjligt att bota ett adenom i prostata för att glömma det? Det är möjligt att konservativ behandling utförs när det inte finns några absoluta indikationer på operationen. Det är i de tidiga stadierna. Korrekt utvalda läkemedel kan bli av med problem.

Läkemedel för prostata adenom

Läkemedelsbehandling är symptomatisk, som oftast föreskrivs följande läkemedel:

 • inhibitorer av 5-alfa reduktas;
 • extrakt av växter (prostolom uno, etc.);
 • alfa-adrenoblocker (omnik okak, omnik);
 • immunostimulanter (rheoferon, pyrogenal);
 • antibiotika (gentamicin, cefalosporiner);
 • probiotika (linex, bifidumbakterin);
 • förbättra blodcirkulationen (trental).

Det finns situationer när läkare tar "vänta och se" taktik och utser patienten en årlig undersökning, men utan att störa under sjukdomen. Detta hänför sig till en liten godartad hyperplasi, som fortskrider asymptomatiskt.

Utveckla symtom på prostata adenom. På vad det är omöjligt att stänga ögonen.

innehåll:

Adenom i prostatakörteln varierar alltid i svårighetsgraden av symtomen och skapar inte i alla fall ett problem för människors hälsa. Ungefär hälften av män med prostata adenom upplever symptom och tecken som är palpabla och orsakar stort obehag.

Symtom är inte alltid uttalad.

För att förhindra allvarliga komplikationer rekommenderas män att genomgå en lämplig undersökning var sjätte månad i en sjukhus. I händelse av sjukdoms minsta manifestationer, kontakta en erfaren specialist.

Vid åldern 45 år och äldre reproduceras cellerna i den centrala delen av prostata flera gånger snabbare, vilket leder till tillväxten av prostata. Expanderande prostata vävnader börjar klämma urinröret, delvis blockera urinflödet.

På grund av det faktum att urinröret smalnar måste mannen utöva större ansträngning för att fullständigt pissa ut urinen från urinblåsan. Med tiden kan blåsans muskler inte övervinna den smala kanalen, och urinen förblir i den och förhindrar att den tömmer den helt.

Många män med godartad prostatahyperplasi har inga symptom. Prostatkörtelns tillväxt är inte alltid relaterad till svårighetsgraden av symtomen. Hos vissa patienter med en liten ökning av prostata manifesterade symtom, medan de hos andra är frånvarande med en signifikant ökning av körteln.

Experter delar symptomen på prostata adenom i två kategorier:

 • symptom på tömning
 • symtom på fyllning.

Symtom på tömning med adenom

 • Svårighet som börjar urinflödet.
 • Behovet av spänning i musklerna i bukväggen för att påbörja urinering.
 • En svag ström av urin.
 • Intermittens av urinströmmen.
 • Förlängd dropp vid slutet av urineringstiden.
 • Konstanta känslor av ofullständig tömning av blåsan.

Symptom på tömning är förknippad med en minskning av urinrörets lumen som ett resultat av att klämma den med hyperplastiska prostata knutor.

Symtom på fyllning med adenom

 • Symtom kan både förvärras och på något sätt inte genom att visa sig.

Frekvent urinering och uppmanar till det under dagen och på natten (i medicin kallas detta symptom - nocturia).

 • Imperativ (dvs "brådskande", "bindande") urininkontinens.
 • Imperativ trängsel att urinera.
 • Orsaken till utseendet på fyllningssymtom är irritationen av en stor mängd urin i vissa receptionszoner i en fullsatt urinblåsa.

  Med avseende på känslighet av blåsan till en urinspill möter hans särskilt område av slemhinnan, som ligger mellan den inre öppningen av urinröret och urinledare hål, som bildar en triangel, som avses Lundo. Följaktligen störs blåsans funktioner.

  Manifestationer av prostata adenom är vågiga och periodiska. Det betyder att under sjukdomsperioden finns perioder då manifestationen av dess symtom försämras och intensifieras betydligt, och det finns dagar då de försvagas och tillfälligt försvinna.

  Adenom i prostatakörteln är en långsamt flytande sjukdom. Med ålder ökar prostata och tecken på adenom ökar. Ändå observeras ingen sådan progression hos alla män: det finns också förbättringsfall.

  Stages av prostata adenom

  Det finns tre steg av prostata adenom med följande symtom på var och en av dem.

  Steg I av prostata adenom

  I detta skede patienter har förändringar i den fria handling av urinering sker urinutflöde mindre än tidigare, intensiteten och lusten att gå på toaletten oftare. Som ett resultat måste patienten stå upp flera gånger på natten för att tömma blåsan.

  I första etappen utmärks inte symtomen, men svårigheter med urinering observeras redan.

  I det första skedet kan inte alltid urinering störa en man, ibland passerar den som vanligt utan att orsaka någon misstanke. Men i de flesta fall finns det en liten fördröjning, en paus mellan urinuttagssensionen i urinröret och den faktiska urinering.

  Med tiden noterade patienter med adenom dynamiken i ökat urinutflöde och en signifikant minskning av volymen med varje handling.

  Vid första stadiet av adenom klagar patienterna ofta på att man behöver urinera, när det inte finns någon styrka att tåla, och du måste snabbt gå på toaletten. Strålen blir trög, faller vertikalt nedåt. Ett av de vanligaste symptomen på den första etappen av prostata adenom är behovet av att patienten ska påkalla bukmusklerna för att utföra full urinering.

  Den första etappen av sjukdomsutvecklingen kan vara flera år och samtidigt kan en mans tillstånd vara stabil. Vid detta tillfälle vänder endast en liten procent av patienterna till urologen med de symptom som inte är särskilt uttalade. Detta är ett misstag, för i detta skede är det lättast att stoppa den fortsatta utvecklingen av sjukdomen och fullständigt bota prostata adenomen.

  II-stadium av prostata adenom

  Vid detta stadium av sjukdomen finns det tecken på kvarhållande av kvarvarande urin i urinblåsan, ökningen ökar gradvis med tiden. Detta ökar volymen av blåsan och utvecklar gradvis dystrofa förändringar, vilket medför att patienten upplever en känsla av ofullständig tömning.

  Den andra etappen av prostatakörteln kännetecknas också av en diskontinuerlig och irriterande urinering, ofta åtföljd av viloperioder, som varar i flera minuter.

  På grund av ökningen av volymen av kvarvarande urin ökar trycket i urinblåsen signifikant vilket ytterligare bidrar till kompressionen av urinledarna och förlusten av muskelelasticitet. Allt detta leder till en överträdelse av urinsöndring, en utvidgning av de övre delarna och som ett resultat nedsatt njurfunktion.

  Även i andra etappen finns torrhet i munnen, ökad törst och irritabilitet.

  III-stadium av prostata adenom

  I det tredje skedet manifesteras njursvikt och nästan fullständigt nedsatt blåsfunktion och övre urinvägarna. Blåsan är inte helt tömd, även när patienten påkänner magmusklerna.

  Denna situation kan leda till risk för urinvägsinfektion. Med tiden finns det allvarligare problem, inklusive blod i urinen, njurstenar, inkontinens, akut retention av urinutflödet.

  Lusten att tömma patienten uppstår oftare och i många fall åtföljs av svår smärta i underlivet. Urinutsöndring sker kontinuerligt och godtyckligt i form av droppar, men patienten kan inte gå på toaletten ensam. Detta symptom hos läkare kallas en paradoxal retention av urin.

  I tredje etappen känns patienten ökad svaghet, konstant törst, torr mun, illamående, vilket ibland leder till kräkningar, aptitlöshet. Också uppenbara uttalade psykiska störningar: allmän apati, ett tillstånd av konstant ångest och spänning, överdriven irritation och rädsla.

  Vid plötslig och fullständig oförmåga att urinera, bör du omedelbart kontakta en kvalificerad specialist. Den överflödande blåsan med förstorade väggar är tydligt synlig under medicinsk undersökning, den är väl palperad.

  Den sista etappen av adenom kan orsaka hydronephrosis. Detta är ett tillstånd där njurarna är fyllda med urin på grund av nedsatt urinutsöndring. Huvuddrag hydronefros med prostatacancer - en smärta i korsryggen, och en stark konstant urinering, oförmåga att kunna tömma blåsan, kräkningar, illamående och feber.

  Hydronephrosis börjar utvecklas med akut retention av urin och leder ofta till njurskador. När tecken på urinretention och hydronephros uppträder, behöver du ringa en ambulans.

  Tyvärr är idag, trots det stora antalet nya droger för diagnos och behandling av prostata adenom, sen BPH, som leder till utvecklingen av allvarliga komplikationer av denna sjukdom, inte ovanliga.

  Detta beror främst på det faktum att många medlemmar av det manliga inte vederbörlig vikt vid uppkomna sjukdomar och prostata tillväxt verkade beaktande symptom som ett normaltillstånd på grund av hög ålder och kräver inte behandling.

  I vilka situationer kan symptomen på prostata adenom förvärras?

  Dessa symtom kan förvärras under den kalla tiden eller som ett resultat av känslomässig och fysisk stress. Förbättra också symtomen på BPH-dricks, rökning, mottagning av kryddig, saltad stekt och rökt mat.

  Uppvisar symptom kan försämra vissa läkemedel, såsom pseudoefedrin, difenhydramin, oksimetazolinovy ​​spray och organ, vilka säljs under recept: diuretika (diuretikum), antidepressiva medel, testosteron (injektioner, implantat, geler) och droger (smärtstillande).

  Med prostata adenom är vegetabilisk mat och mejeriprodukter användbara. Det rekommenderas att begränsa konsumtionen av kött, särskilt fett, såväl som ägg, helt eliminera från dietkonserver, rökt kött, senap och peppar.

  För att förhindra stillastående fenomen i bäckenorganen, är det nödvändigt att övervaka tarmens korrekta funktion:

  • försök att göra stolen regelbunden (dagligen);
  • varje morgon delta i övningar
  • flytta mer, gå i 1,5 timmar.

  Man måste komma ihåg att med utseendet av de första symptomen bör man inte avsiktligt fördröja urinering, eftersom blåsans sträckning kan leda till akut retention av urin.

  Prostatacenom - symptom hos män, de första tecknen, orsakerna, behandlingen och komplikationerna av adenom

  Adenom av prostata är en godartad tumör som utvecklas från prostatas stroma eller glandulära epitel. Adenom i sig ger inte metastaser, men det kan så småningom degenerera till adenokarcinom (prostatacancer).

  Hos 30-40% av männen över 50 och 75-90%, över 65 år, finns det förändringar i form av proliferation av körtelvävnad i blåsans hals.

  Vad är denna sjukdom, varför inträffar det hos män efter 40, vilka är de första symptomen och vad som ordineras som en behandling, kommer vi att överväga ytterligare.

  Vad är prostata adenom?

  Prostata adenom är en godartad neoplasma av parauretralkörtlar som är placerade runt urinröret i sin prostatiska sektion. Huvudsymptomen för prostataadenom är ett brott mot urinering på grund av gradvis komprimering av urinröret med en eller flera växande knölar.

  Med adenom finns en ökning i organ, vilket provar att klämma ur urinblåsan och urinröret. Detta bryter urinströmmen och leder till ackumulering av resterande urin. Dessutom kan en man utveckla en könsorganinfektion, urolithiasis och cancer. Ökningen är smärtfri, vilket är farligt för snabb diagnos av sjukdomen.

  Prostata: Vad är det?

  Prostatakörteln, även känd som prostata, är ett organ som ligger strax under blåsan. Huvudsyftet med prostata är utvecklingen av en specifik hemlighet som ingår i spermierna. Prostata hemlighet, bestämning av konsistensen av ejakulatet (specifikt främja skjuvförtunning) innehåller vitaminer, enzymer, immunoglobuliner, zinkjoner, och andra.

  Prostatakörteln för män är "andra hjärtat", som är ansvarig för sexuell funktion, psyko-emotionell tillstånd och allmän hälsa.

  Huvudfunktionerna i prostatakörteln innefattar:

  • flytning av spermier - på grund av detta förvärvar spermatozoa aktiv rörlighet och blir vanligtvis livskraftig;
  • sekretion - i sin sammansättning har den enzymer, proteiner, fetter och hormoner, utan vilka reproduktionssystemet inte fungerar ordentligt.
  • utstötning av fröet - de smidiga musklerna i prostatakörteln är kapabla att sammandraga, vilket säkerställer spermatets flöde i urinröret, och detta är just hur utlösningen inträffar.

  orsaker till

  Adenom i prostata utvecklas och växer gradvis. Även om denna sjukdom uppträder huvudsakligen bland äldre män, kan de initiala symptomen identifieras så tidigt som 30-40 år. Det är intressant att cellerna först i början bildas massivt och först efter en lång tid börjar de växa i storlek.

  1. Den första gruppen innehåller orsakerna som orsakas av en livsstil hos personen, vilket ökar sannolikheten för proliferation av prostata. Till exempel kan det vara stillasittande arbete eller aktiv psykisk stress i avsaknad av fysisk. Det är därför att regelbunden träning är svår att överskatta.
  2. Den andra gruppen innehåller objektiva skäl, inte beroende på en persons livsstil. Bevisat att prostata adenom uppstår på grund av förändringar i den hormonella bakgrunden hos en man. Om du anser att dessa förändringar oundvikligen uppträder i ålderdom, kan du dra slutsatsen att endast några män faller för tur för att undvika problem med prostata.

  Det finns ett antal samtidiga faktorer som kan bidra till utvecklingen av adenom. De inkluderar:

  • Överdriven vikt (ackumuleringen av fettvävnad bidrar till produktionen av kvinnliga hormoner);
  • Ärftlig faktor
  • ateroskleros;
  • Missbruk av rökning och alkohol;
  • Inflammatoriska processer i njure och urinrör
  • Hypodinami och undernäring;
  • Högt blodtryck.

  Typer av prostata adenom

  Tre olika typer av adenomer särskiljs av deras struktur och placering:

  1. En tumör passerar genom urinröret i blåsan, deformerar den inre sphincten och stör dess funktion.
  2. Tummen ökar i ändtarmen, urinering störs något, men förlust av kontraktilitet i urinrörets prostatiska del tillåter inte att hela blåsan frisätts fullständigt.
  3. Med likformig komprimering av prostata under trycket av adenom utan dess ökning observeras inte heller urinretention i blåsan eller störning av urinering. Detta är den mest gynnsamma typen av adenom.

  Symtom på prostata adenom hos män

  Det finns två grupper av symptom på prostata adenom: irriterande och obstruktivt.

  Den första gruppen av symtom i prostata adenom är:

  • ökad frekvens av urinering,
  • ihållande (imperativ) uppmaning att urinera,
  • nokturi,
  • urininkontinens.

  Den grupp av obstruktiva symptom som är karakteristiska för prostataadenom innefattar:

  • svårighet att urinera,
  • försenad start och ökad urineringstid,
  • känsla av ofullständig tömning,
  • urinering intermittent trög ström,
  • nödvändighet att spänna.

  De första tecknen som du behöver uppmärksamma:

  • De första tecknen på prostataadenom är en slät urinström, en ökad urin att urinera, vilket inte alltid slutar med tömningen av blåsan.
  • När tumören blir allvarlig, vill patienten inte längre ta reda på vad som orsakar prostata adenom, desto mer bryr han sig hur man ska bli av med störande symtom. Urinering blir svårt, du behöver anstränga för att urinera, anslut pressens muskler.

  Med komplikationen av prostata adenom och dess övergång till det svåra skedet, kommer alla symptom att förstärkas, vilket kommer att påverka patientens liv negativt. I förvärrade fall kan endast kirurgi hjälpa, varför det är så viktigt att uppmärksamma symptomen. Även om de upprepades 1-2 gånger krävs en fullständig undersökning.

  Adenom i prostatakörteln hos män passerar genom flera steg, vilka åtföljs av ökande tecken och komplikationer.

  Kompenserad form

  De mest karakteristiska förändringarna i urinering av detta stadium är:

  • mer frekvent,
  • mindre fri,
  • inte lika intensiv som tidigare (urinströmmen ser inte längre ut som en karakteristisk parabol, men faller nästan vertikalt).

  Med den fortsatta tillväxten av prostata och intensifieringen av kompressionen i urinröret uppträder följande symtom:

  • ökad längtan att urinera under dagen,
  • minskning i frisättningsvolymen av urin,
  • ökningen i fall av oemotståndlig uppmaning att urinera (de så kallade imperative ansträngningar),
  • deltagande av extra muskler: patienten för bättre tömning från tid till annan som spänner i buken i början eller i slutet av urinering.

  Subkompenserat stadium

  Subkompenserad - en ökning av prostatagenivåerna när det började få en allvarlig effekt på urinblåsans funktion för att urskilja urin från kroppen. Det finns kränkningar:

  • frisättning av blåsan sker i portioner,
  • Blåsans väggar ökar i tjocklek,
  • det finns en fördröjning av en del av urinen,
  • med överflödet av urinblåsan kan ofrivillig urinutflöde uppträda,
  • Urin kan vara grumligt och innehåller orenheter av blod.

  3 steg av prostata adenom - dekompenserad

  Det finns en minskning av blåsans kontraktilitet till ett minimum, en ökning av resterande urin kan vara i storleksordningen två liter. Också viktig är blåsans vassa sträckning, där dess konturer ses i form av en oval eller i sfärisk form som når naveln och i vissa fall stiger mycket högre.

  Samtidigt, på natten, och efter och under dagen, urinen utsöndras systematiskt eller permanent, förekommer på ett ofrivilligt sätt på grund av dropparna i den överflödande blåsan.

  Samtidiga symptom på adenom:

  • svaghet
  • illamående och brist på aptit,
  • förstoppning,
  • törst och torr mun.

  Konsekvenser för män

  Komplikationer av prostata adenom:

  • Akut retention av urin. Komplikation sker vid steg 2 eller 3 på grund av kompression av urinröret genom hypertrophied prostata.
  • Urinvägsinflammation. Stagnerande processer i blåsan leder till reproduktion av bakterier. De provocerar utvecklingen av blåsor, uretrit, pyelonefrit.
  • Urolitiasis. Ofullständig tömning av blåsan leder till utseendet på det av mikroliter, stenar eller mineralfyndigheter. De kan orsaka blockering av blåsan, en fördröjning i urinen.
  • Hematuri. Utseendet av erytrocyter i urinen, vars orsak är åderbråck i blåsans hals.

  diagnostik

  Det blir inte en överdrift om vi säger att den framgångsrika diagnosen prostata adenom beror direkt på patienten själv. I de tidigaste skeden är det undersökningen som kan ges av de indikatorer genom vilka experten kommer att kunna misstänka förekomsten av sjukdomen.

  Diagnos består av:

  1. Läkaren genomför en fingerprovning av prostata.
  2. För att bedöma svårighetsgraden av symptom på prostataadenom erbjuds patienten att fylla i en dagbok om urinering.
  3. Utför en studie av utsöndring av prostata och utstryk från urinröret för eliminering av smittsamma komplikationer.
  4. Utför ultraljud av prostata, under vilken prostatakörtelns volym bestäms, identifiera stenar och områden med kongestiva fenomen, bedöma mängden kvarvarande urin, njurarnas tillstånd och urinvägarna.

  Analysen av PSA i prostataadenom är en viktig indikator vid bestämning av graden av sjukdomen och syftet med behandlingen. En sådan studie rekommenderas för varje man över 40 år Det diagnostiserar eventuella abnormiteter i prostata och kommer att bidra till att identifiera även prostata adenomcancer.

  Trots det faktum att många droger hjälper och förbättrar livskvaliteten avsevärt, i nästan 100% av fallen, återkommer obehagliga symptom någon gång efter att läkemedlet återkallas.

  1. Alfa-blockerare slappna av musklerna i blåsan och prostata, och normalisera processen för urinering: Silodosin, Dalfaz, Omnic, Setegis, rötter, Adenorm, Flosin, doxazosin, Lokren.
  2. 5-alfa reduktashämmare är nödvändiga för att minska mängden körtelvävnad i prostatatumören, kontrollera och korrigera den hormonella bakgrunden: Dutasterid, Finasterid.
  3. Antibiotika är nödvändiga för att minska aktiviteten hos patogena floror, om orsaken till adenom är en patogen infektion och dess snabba reproduktion: Cefalosporiner, Gentamicin.
  4. Antiinflammatoriska läkemedel behövs för en man att snabbt eliminera inflammation i prostatakörteln, minska det akuta smärtsyndromet i prostata adenom: Voltaren, diklober, diklofenak.
  5. Spasmolytika hos en man är nödvändig om det smärtsamma syndromet inte försvinner, även med en strikt diet, försvagar inte. Förberedelser: Papaverin, Ibuprofen, Buskopan.

  Innan du använder något läkemedel, kontakta alltid din läkare. Det finns kontraindikationer för användningen.

  drift

  Kirurgiska åtgärder används när konservativ terapi är ineffektiv eller när sjukdomen försummas. Vid ett adenom av en prostataoperation utses eller nomineras vid absoluta indikationer:

  • Omöjlighet av urinering;
  • Massiv hematuri;
  • Stenar i blåsan;
  • Patologiska processer i prostatakörteln;
  • Ökning av den genomsnittliga andelen av prostata;
  • Njursvikt
  • En stor ackumulering av resterande urin.

  En oschemalad (akut) operation utförs inom 24 timmar efter utveckling av komplikationer: med svår blödning, som hotar patientens liv och med fördröjning av urinering i akut form.

  Förberedelse för operationen:

  1. Ett allmänt blodprov utförs för att bestämma anemi (minskad mängd hemoglobin och erytrocyter), leukocytos (som indikerar en inflammatorisk process).
  2. Före operationen är det nödvändigt att kontrollera njurfunktionen med hjälp av ett biokemiskt blodprov. I händelse av nedsatt njurfunktion, kommer kreatinin och urea i blodet att öka.
  3. Blodkoaguleringsstudier är nödvändiga för att eliminera risken för tromboembolism eller blödning, både under och efter operationen.
  4. EKG (elektrokardiogram) - för att utesluta eventuella komplikationer från hjärtat under operationen.

  Det finns olika metoder för kirurgisk behandling av prostata adenom:

  • Transuretral resektion eller TUR är en allmänt använd metod, eftersom en sådan operation utförs genom urinröret utan snitt. Det kan dock endast användas med en adenomvikt på upp till 60 g och upp till 150 mg återstående urin i urinblåsan. Denna metod får inte heller användas för patienter med nedsatt njurfunktion.
  • Adenomektomi (öppen prostatektomi) är en populär metod för operativ behandling av prostata adenom på grund av det minsta antalet kontraindikationer. Det är aktuellt att använda vid en massa av prostata över 40 gram och mängden resterande urin från 150 ml. Störa inte operationen och olika komplikationer av patologi.

  Sannolikhet för återfall

  Efter kirurgisk ingrepp på prostataadenom är återfall av inflammatorisk natur möjlig. I detta avseende, under den postoperativa perioden, de försiktighetsåtgärder som läkaren ska specificera:

  • inte överarbete,
  • inte överkylning,
  • observera en diet,
  • vara under överinseende av en specialist.

  Minimalt invasiva metoder för behandling av prostata adenom

  1. Termisk metod - prostatakörtelns storlek reduceras genom exponering för höga temperaturer. För att värma kroppens vävnader används radiofrekvens och mikrovågsstrålning, och minst ultraljud.
  2. Kryodestruktion - patologiska vävnadsceller förstörs genom att utsätta dem för extremt kalla temperaturer.
  3. Laserteknik - laserstrålning påverkar vatten i prostatakörteln, värmer det. Det finns en vikning (koagulering) av organets vävnad.
  4. Ballettutvidgning av urinröret - en kateter med en uppblåsningsballong vid änden sätts in i urinröret med hjälp av vilket urinhålan expanderar.
  5. Stentning av prostata urinröret - en stent (ett bur i form av en cylinder) sätts in i urinröret, vilket underlättar patientens urineringsprocess.

  Kost med adenom

  Kosten är vald för varje patient individuellt, med hänsyn till graden av försumlighet av patologin, patientens allmänna tillstånd och hans anamnese, såväl som patientens smakpreferenser. Men, som praktiken visar, är det oumbärligt att ändra regimen och balansen när det gäller näring.

  Särskild uppmärksamhet ges på produkter rik på selen (Se) och zink (Zn), som positivt påverkar tumören och minskar dess storlek. Under sjukdomen ska man under dagen få 25 mg zink och inte mindre än 5 μg selen.