Huvud
Skäl

Metoder för effektiv behandling av prostatit hos män i hemmet

Prostatit är en inflammation i prostata som uppstår på grund av en kränkning av blodmikrocirkulationen i bäckenet och bäckensbottenmusklerna eller den smittsamma processen i dess vävnader. Det åtföljs av en betydande försämring av livskvaliteten hos en man. Ej aktuell eller felaktigt utvald behandling leder till frekventa återfall, övergången av sjukdomen till kronisk form.

Förutom konservativ terapi finns det andra effektiva metoder för att bekämpa denna sjukdom. En av de viktigaste är behandlingen av prostatit i hemmet.

Försök dock inte försäkra dig om kvalificerad sjukvård. Först måste du få en läkares samråd, gå igenom undersökningen och identifiera orsakerna till överträdelserna.

Hur man bestämmer förekomsten av prostatit

En korrekt diagnos kan givetvis endast göras av en specialist. Det finns dock vissa tecken som bör göra en man uppmärksamma sin hälsa.

Diagnos av sjukdomen i hemmet är att "inte titta igenom" dessa första alarmerande tecken, och omedelbart kontakta en läkare.

Akut prostatit tillåter inte detta, men oftare finns det en kronisk form av sjukdomen, som långsamt utvecklas med en gradvis ökning av symtomen.

De första tecknen på prostatit

 • ökad uppmaning att urinera
 • en känsla av obehag i ljummen och i könsorganet
 • sexuella störningar.

Med förvärring av tillståndet intensifierar smärtsamma manifestationer, kommer en förvärring, som åtföljs av mer levande symptom:

 • smärta i underlivet
 • smärtsam urinering
 • ofrivillig urladdning av urin vid hakning
 • känsla av smärta under avföring
 • signifikant försämring av erektionen
 • allmän dålig hälsa
 • ökning av kroppstemperaturen.

När man vänder sig till en specialist måste en man genomgå diagnostik och få möten. Det snabbast lösa problemet kommer att hjälpa drogbehandling av prostatit, vilket blir mer effektivt när det kompletteras med beprövade hemmetoder.

Hur man behandlar prostatit i hemmet

Behandling av prostatit hemma innebär användning av folk recept, massage, fysiska övningar och fysioterapi enheter som hjälper till att hantera sjukdomen och återställa mäns hälsa.

Det är viktigt att förstå att hembehandling av prostatit endast är möjlig i fall av komplikationer av sjukdomen. Komplicerade former eller ofta återkommande sjukdom kräver mer uppmärksamhet och mer allvarliga åtgärder vid behandling.

Recept av traditionell medicin

Terapi av prostatit hos män i hemmet, baserat på folkrecept, hjälper till att lindra smärtsyndromet, lindra inflammation, återställa den vanliga processen med urinering och öka kroppens övergripande ton och dess motståndskraft mot eventuella infektioner.

Pumpa frön i behandlingen av prostatit

Pumpa frön används för att behandla prostatit i mer än ett århundrade. Deras helande effekt beror på innehållet i en stor del av ett element som zink. Manlig kropp behöver daglig zinkintag i kroppen, det här låter dig behålla och bibehålla hälsan. Torkade, men inte stekta pumpafrön används för behandling. De måste skrällas och ätas. För en behandling är vanligtvis ett halv kilo frön tillräckligt. Det innebär att kursen kommer att vara kvar tills "medicinen" är över. Om du upprepar dessa kurser årligen minskar risken för förvärring av kronisk prostatit väsentligt.

Det första sättet: Varje dag måste du äta 30 pumpa frön. Gör detta före måltider, inte rusar, de måste noggrant tuggas.

Det andra sättet: Skalade, rostade pumpafrön passeras genom köttkvarn och lägger till 200 gram honung. Alla blanda väl och rulla bollar lika stora som en valnöt. För behandling av kronisk prostatit äter upp 2 av dessa bollar dagligen. De, som i föregående fall, äter innan de äter. I detta fall kan bollarna inte sväljas, tuggas och suga i två till tre minuter.

Infusion av hassel

Huvudingrediensen är hasselnöt. För att behandla prostatit måste du ta bark eller löv av hassel. Du kan brygga ihop de två ingredienserna, växla dem. Samtidigt måste barken bryggas dubbelt så länge, eftersom det är mer styvt.

Recept: en matsked av löv (eller bark), hasselbröd i ett glas kokande vatten, stäng ett tätt lock och vänta en halvtimme. Spänn sedan och ta 1/4 kopp 4 gånger om dagen. Det är bättre att använda färskt material varje gång. Vanligtvis är en vecka tillräcklig för sådana förfaranden.

Malurt med prostatit

Malurt är en växt som du kan klara av nästan vilken infektion som helst, inklusive pyogen. Hur kan prostatit behandlas med malurt? Det är bäst att genomföra en omfattande kurs, inklusive intag och tvättning av urinröret. Det tar 100 gram torr malurt, som males i händerna så små som möjligt och siktas genom en sikta. Små fraktioner används för oral administrering i torr form, stora för avkok, från vilka mikroclyster och sprutningar i urinröret görs. Som ett resultat får de en dubbel effekt på kroppen, vilket rensar från infektionspatogenerna, vilket leder till att inflammatoriska processer upphör.

Behandlingen varar en vecka. Torr malurt, oberoende av mat, tas av nypa, tvättas med vatten. Varje dag på kvällen tillverkas mikroclyster och spolning av urinröret med hjälp av avkok.

Ett avkok för mikroclyster och sprutor görs enligt följande. En tesked med en kulle torrgräs malurt häll en liter kokande vatten. Efter kylning till 40 ° C, filtrera. För varje procedur behöver du 50 ml avkokning. Med hjälp av en spruta görs en injektion i anus och in i urinröret. Injektion i urinröret görs plötsligt, så att vätskan rör sig så långt som möjligt. För varje procedur behöver du använda en separat spruta.

Terapeutiska juicer

Effektiv behandling av prostatit i hemmet kan snabbt och privat utföras med hjälp av juice. I kombination med läkemedelsbehandling visar sådana åtgärder bra resultat. Väletablerade grönsaksjuice, som måste konsumeras varje dag för 600 ml. Med prostatitjuice från morötter, betor, är en blandning av gurka och aspargesjuice särskilt lämpliga. Självklart bör detta inte köpas i butiken, men färska, färskpressade juicer. Du kan ta dem kontinuerligt, men minsta kursen är 10 dagar.

Behandling av prostatit med persilja

Persilja har en stor lista över medicinska egenskaper, särskilt det tar bort den inflammatoriska processen och återställer sexuella funktioner.

Trots det faktum att vi använder tiden persilja i matlagning, uppskattar det för kryddig smak, är persilja en medicinalväxter, eftersom det innehåller en stor mängd av mineraler och vitaminer. Så, till exempel, i 100 g persilja finns det två dagliga normer av provitamin A, vilket för övrigt är användbart för ögonen. Och vitamin C är nästan 4 gånger mer än i citron! Dessutom finns det inulin i persilja - det är en naturlig analog av insulin, det reglerar också blodsockernivån och är dessutom den bästa källan till näring för tarmmikrofloran.

Persiljajuice ska tas på en matsked 3 gånger om dagen i en halvtimme före måltiderna.

Det är också användbart att använda persilja frön. Mala 4 teskedar frön i pulver, fyll i ett glas kokande vatten, koka i 15 minuter och svalna sedan. Ta 4-6 gånger om dagen för 1 matsked.

Biodlingsprodukter vid behandling av prostatit

Vid hembehandling av prostatit kommer ljus som gjorts på basis av honung eller propolis snabbt att hjälpa till. De förvaras i kylskåp. Använd, sätt in i anusen.

För att göra honungsljus behöver du honung (1 tesked), ägg (1 stycke), mjöl (3 matskedar). Alla blandar och bildar små ljus. Använd en bit två gånger om dagen. Behandlingsförloppet varar i en månad, sedan om en månad eller en och en halv kan det upprepas.

För att göra ljus från propolis, ta 50 g alkohol och jord propolis, blanda och insistera i 2 veckor utan tillgång till ljus, skaka dagligen. Efter insistering indunstas massan i ett vattenbad tills det blir brungult. Därefter blandas den resulterande massan med kakaosmör och suppositorier bildas. Behandling - en bit dagligen i 35 dagar före sänggåendet. Bota sjukdomen hemma på detta sätt kan du för 2-3 kurser med en paus på 8 veckor.

Massage med prostatit

Med prostatit eller för dess förebyggande, rekommenderar urologer prostata massage kurser. Det hjälper till att hantera någon form av kronisk prostatit. Detta beror på förbättring av lokal cirkulation och stimulering av kroppen.

Vad är hemligheten av effektiviteten av massage?

 • normalisering av lokal blodcirkulation
 • förbättring av muskelton
 • säkra utflödet av hemlighet;
 • förbättring av sexuell funktion
 • öka effektiviteten av läkemedelsbehandling.

Massage kan utföras rektalt eller genom perineal vävnad.

Den första metoden anses vara den mest effektiva. Tillgång till prostatakörteln är genom anusen. Det är bäst att överlämna ett sådant tillvägagångssätt till en specialist, eftersom prostatan är ett mycket känsligt organ och dess vävnader kan lätt skadas av mekanisk stress.

Användningen av denna metod för massage i hemmet är också möjligt. Hans man kan göra en partner. Du kan klara dig själv med hjälp av speciella enheter - prostata massager. De har storlekarna och formen, vilket gör det möjligt att säkert komma in i en anus och att utföra nödvändiga åtgärder.

Ett enklare sätt att massage är en extern massage. Det är mindre effektivt, men det utförs utan penetration. Det kan utföras manuellt, pressa och göra cirkulära rörelser i perinealområdet. Massagerare eller lämpliga föremål kan också användas. Till exempel är en bra massage för utomhusprocedurer en boll för tennis. Han sitter på en stol, mannen sitter på toppen och snyggt rullar på den fram och tillbaka. Denna procedur kan utföras flera gånger om dagen, men det är definitivt värt att göra det på morgonen, omedelbart efter uppvaknandet. Det är fem minuter.

Att massera hemma hade den nödvändiga helande och förebyggande effekten och inte orsaka skada, du behöver veta prostata körningens placering, alla rörelser måste utföras med största försiktighet och kontraindikationer måste beaktas.

Kontraindikationer för prostata massage

 • Akut prostatit;
 • Förekomst av tecken på malign lesion av prostata;
 • Förekomst av cyster och stenar i prostatakörteln.

Fysisk utbildning mot prostatit

Alla vet att rörelsen är livet. Aktiv rörelse, regelbunden motion är en god profylax av prostatit orsakad av stillastående fenomen. Om en sådan sjukdom redan existerar, ges goda resultat i behandlingen genom enkla övningar som är tillräckliga för att utföra tre gånger i veckan.

Om det är möjligt är det nödvändigt att genomgå en terapeutisk träning i en medicinsk institution. Men många övningar är tillgängliga för självstudier. De kräver inte extravagans, speciella villkor och kommer att vara ett bra komplement till komplex behandling, vilket möjliggör en snabbare och effektivare behandling av sjukdomen hemma.

Krossar mot prostatit

En mycket effektiv övning som återställer blodcirkulationen i det lilla bäckens organ, och i prostata, inklusive, är de vanliga knäbanden. Helst måste du krossa 100 gånger, men du behöver inte göra den här engången, du kan dela dem i 2-3 närmar sig med en liten paus.

Om det är svårt att utföra ett sådant antal knep på en gång, måste deras antal gradvis ökas. Tillräcklig behandling och förebyggande belastning blir knep tre gånger i veckan. Squatsna själva borde vara djupa, så låga som möjligt, medan händerna höjs uppåt.

Andra övningar för behandling av prostatit

 • Ligger på magen, raka ben lyfts (20 gånger);
 • "Saxar" - rörelser av raka ben något upptagna från golvet i sittplatsen, händer i stödet något bakom (20 gånger);
 • ligga på ryggen för att dra benen till bröstet så högt som möjligt, lås händerna och stanna så mycket som möjligt, men inte mer än 20 minuter,
 • lägger fötterna ihop, hänger på en tredjedel och trycker ett knä framåt en efter en. Övning utförs i 5 minuter dagligen på morgonen och på kvällen.

En utmärkt övning som förbättrar blodcirkulationen i ett litet bäcken är normal gång. Du måste gå vid varje tillfälle: bara gå runt med jämna mellanrum, flytta på affären för en kort bit till fots, klättra uppför trappan istället för hissen.

Enheter och anordningar för behandling av prostatit

Utvecklingen av modern medicinsk teknik har lett till skapandet av en rad olika apparater för behandling av sjukdomar, som du kan bekämpa denna sjukdom hemma utan regelbundna besök på en medicinsk anläggning.

Apparatens funktion bygger på olika principer, men deras inverkan syftar till att uppnå ett mål - stimulering av prostata, förbättrad blodcirkulation i detta område och eliminering av stillastående fenomen.

Typer av enheter

 • vibration;
 • magnetiska;
 • stimulerande modulerade strömmar;
 • laser.

Varje typ av instrument har sina egna "starka" sidor. Till exempel med användning microvibration snabbt och effektivt elimineras trängsel, förbättra muskeltonus, är den magnetiska effekt som syftar till större analgetisk, antiinflammatorisk, avsvällande verkan.

Det finns också enheter som kombinerar flera arbetsprinciper, de är mer universella.

Lista över de mest kända enheterna

 • Androgyne - en av de vanligaste enheterna för magnetoterapi;
 • Intraton - speciellt rekommenderat för kronisk prostatit, komplicerad av purulent inflammation;
 • Mavit - ger en omfattande åtgärd;
 • Yarovit är en enhet som kombinerar elektromagnetisk och laserstrålning;
 • Vitafon är en universell anordning för behandling av många sjukdomar, inte bara prostatit;
 • Intramag - låter dig kombinera elektrofores och magnetophores med mikro-massage och tvätta urinröret;
 • Prostam är mest effektivt vid behandling av bakteriell prostatit.

Varma bad i kampen mot sjukdomar

Till lymf och blod i människans kropp bättre cirkulerad, det rekommenderas att regelbundet ta varma bad. Vattnet ska inte vara mer än 43 ° C, och tiden för sessionen är kvart i timmen. Istället för vatten, häll heta avkärningar av medicinska örter in i badrummet.

Användning av bad är tillåtet endast i avsaknad av förhöjd kroppstemperatur.

Hur man behandlar prostatit hos män - tips och tricks

Prostatit är inte ett lätt och mycket känsligt problem för någon man, särskilt eftersom många är generad och rädd för denna diagnos, så de skjuter upp besöket till doktorn. Men det bör komma ihåg att den tidigare behandlingen påbörjas, desto större chanser är att uppnå positiva resultat och leva ett helt liv i många år. Behandling av prostatit kräver ett integrerat tillvägagångssätt för att bli av med symtomen på denna sjukdom och undvika komplikationer, du behöver se en läkare, istället för att engagera sig i självmedicinering.

Diagnos av prostatit

Innan du börjar behandla prostatit, bör varje man undersökas. Detta är nödvändigt för att fastställa orsaken och formen av sjukdomen. Vanligtvis är diagnosen okomplicerad vid urolog, så sannolikheten för fel diagnos och felaktig behandlingstilldelning är försumbar.

Diagnostiska förfaranden som krävs för prostatit, ge obehag och obehag för patienten, men det är tyvärr omöjligt att undvika dem.

Efter att ha samlat en anamnese och en allmän undersökning utför urologen en digital rektalundersökning av prostata och tar bort kirtlets utsöndring för analys. I den akuta formen av sjukdomen kan denna procedur orsaka att patienten inte bara är obehag, men också smärta. Hemligheten hos prostata skickas till laboratoriet för analys, vilket gör att du kan bestämma sjukdomsformen (infektiös prostatit eller abakteriell). Om en patogen detekteras i ett biologiskt material bestäms dess känslighet mot antibiotika, vilket signifikant ökar effektiviteten av behandlingen och kan förkorta dess längd.

Vid behov kompletteras fingerforskningen med ultraljudsundersökning av prostata, vilket gör att du kan visualisera och exakt bestämma dess tillstånd. Ultraljud av prostata kan utföras på två sätt: transabdominal (genom den främre bukväggen) och transrektala (genom rektum).

Transabdominalmetoden ger inte patienten något obehag, men det informativa värdet av det är signifikant sämre än den andra metoden. Med denna åtkomst kan läkaren bestämma parametrarna i körteln, men det är omöjligt att få data om tillståndet i prostatavävnaden. Ändå används den transabdominala metoden för screening diagnostik.

Transstellell ultraljud (TRUS) i prostata är en mycket informativ metod för undersökning, eftersom ultraljudsdetektorn separerar endast ampulla i rektum från prostata vävnaden. Tack vare moderna apparater ger denna procedur minimal obehag för patienten, och användningen av högfrekventa sensorer gör det möjligt för läkaren att se till och med de minsta förändringarna i strukturen hos prostata vävnaden.

Ett blodprov för PSA (prostataspecifikt antigen)

Prostata-specifikt antigen - ett ämne som produceras av prostata, med en ökning i blodets nivå, kan en läkare misstänka en prostatasjukdom, inklusive prostatit. Det normala värdet av PSA är 4 ng / ml. Ett sådant blodprov är inte bara en screeningsdiagnostisk metod (det rekommenderas att detta test ges till män över 50 årligen), men hjälper också läkaren att utvärdera effektiviteten vid behandling av prostata sjukdomar.

Behandling av prostatit

Behandling av akut prostatit och förvärring av den kroniska formen av denna sjukdom utförs enligt liknande system. Med adekvat terapi uppträder en fullständig botemedel mot akut prostatit eller långvarig remission uppnås i kronisk form av sjukdomen.

Antibiotikabehandling

Val av läkemedel som föreskrivs för behandling av prostatit tillverkas endast av en läkare, med hänsyn tagen till resultaten från testen. Felaktigt tilldelade antibiotikaterapi kan leda till patogenresistens, orsakade prostatit, till droger, som avsevärt komplicerar ytterligare behandling, och kan underlätta övergången av akut prostatit kronisk. Om en patient kort före behandling med prostatit tog några antibakteriella läkemedel för en annan sjukdom, är det nödvändigt att informera läkaren om det.

Behandlingen av antibiotikabehandling med prostatit kan vara mer än 2-3 veckor, men det kan inte avbrytas om symtomen på sjukdomen lindras, samt minska dosen av det föreskrivna läkemedlet och ändra ordningen för administrationen.

Desintoxikationsbehandling och behandling av smärtstillande läkemedel kan vara nödvändiga för allvarlig akut prostatit. I sådana fall utförs behandling på ett sjukhus.

Lokal terapi

sjukgymnastik

Fysioterapeutisk behandling förbättrar trophismen i prostatavävnaden och påskyndar återhämtningsprocessen. Det är möjligt att använda följande metoder för fysioterapi: transrektal mikrovåg hypertermi, diadynaphoresis, laser terapi, ultraljud fonophoresis.

Stearinljus med prostatit

Rektala suppositorier för behandling av prostatit är mycket effektiva, eftersom de aktiva substanserna som finns i dem leder till inflammatorisk inriktning i största koncentrationen. Ljus kan innehålla antispasmodika, antibakteriella, analgetiska och antiinflammatoriska ämnen. Deras användning rekommenderas ofta av en läkare och för förebyggande av exacerbationer av kronisk prostatit.

De populäraste rektala suppositorier med propolis (Vitol, Prostopin, Propolis NAM) ihtiolovye havtorn och ljus, såväl som suppositorier, vilka innehåller de peptider som extraherats från prostatan (Prostatilen).

Massage i prostata

Denna procedur är en av de mest effektiva behandlingarna för prostatit. Tack vare det, ackumulerat i prostatakörteln, pressas hemligheten ut ur det, och sedan tas det självständigt tillbaka genom urinröret. Dessutom bidrar massagen av prostata till att förbättra blodtillförseln i körtelvävnaden, vilket ökar effektiviteten av antibakteriell och lokal terapi.

Prostatamassage i fasen av akut inflammation är kontraindicerat, eftersom detta kan leda till spridning av infektion. Förfarandet utförs när akuta inflammatoriska fenomen sänks. Tyvärr ger denna behandlingsmetod fysiskt och morellt obehag för många patienter, men det är inte värt att inte överge det.

Korrigering av immunitet

Förstärkning av immunitet är nödvändig för varje patient som lider av inflammatoriska sjukdomar i prostata. En bra immunstatus hos kroppen kommer att bidra till att undvika utveckling av förvärring av den kroniska formen av sjukdomen. Patienter rekommenderas att stärka kroppens motståndskraft mot sjukdomar med hjälp av naturliga metoder (temperering, fysisk aktivitet i det fria) och naturliga immunomodulatorer (Schizandra, Echinacea, sibirisk ginseng, ginseng) och syntetiska multivitamin komplex (Biomax, Vitrum, komplivit et al.).

Kirurgisk behandling av prostatit är nödvändig i sällsynta fall, när det finns abscesser i urinrörets prostata eller strängningar.

Förutom läkemedelsbehandling för män som lider av denna sjukdom, måste du ändra din livsstil och eliminera faktorer som bidrar till utvecklingen av akut eller exacerbation av kronisk prostatit. Det är nödvändigt att undvika hypotermi, att avstå från att dricka alkohol och leda en mobil livsstil. Unga män som har ett aktivt sexliv borde undvika smitta med sexuellt överförbara infektioner genom barriärmedel för preventivmedel (kondomer).

Till vilken läkare som ska ansöka

Prostatit behandlas av en urolog. Om ett infektiöst medel som orsakar inflammation finns, är det möjligt att konsultera en venereolog. Läkare-fysioterapeut och immunolog kan göra ytterligare hjälp vid komplex behandling av sjukdomen.

Hur och vad man ska behandla ordentligt prostatit

prostatit - denna inflammation i prostatakörteln, den vanligaste bland män urologiska sjukdomar.
Huvudskälet till dess utveckling är ingreppet av ett smittsamt ämne i körteln, vilket i liten utsträckning bidrar till den prostatiska anatomiska placeringen i det lilla bäckenet. Infektion kan komma in i prostatakörteln från urinblåsan, urinröret, rektum, genom blodet och lymfkärlen i det lilla bäckenet.

Men i sig får infektionen i prostata ännu inte orsaka alla manifestationer av sjukdomen. Dessutom kan det till och med sägas att en annan infektion för prostatan är en vanlig förekomst, för en plats som ligger i en sådan "dysfunktionell" plats, som oftast passerar helt obemärkt för en man. För utveckling av prostatit med all sin obehagliga klinik behövs också predisponeringsfaktorer. Dessa faktorer inkluderar:

 • Allmän hypotermi hos kroppen. Du kan falla i ett ishål, två timmar att gå i ett frostigt tåg, vila på en kall sten eller ditt hem är dåligt uppvärmt.
 • Frekvent förstoppning. Sjukdomen kan inte orsaka episodisk förstoppning, men vanliga pallförlopp.
 • Arbeta i sittande läge. Först och främst är förare, datoroperatörer och alla som sitter och inte har möjlighet (eller är lat) att stå upp och träna i fara.
 • Förlängd sexuell avhållsamhet och omvänt överdriven sexuell aktivitet. Båda är lika skadliga för kroppen som helhet, men först och främst påverkar det prostatens tillstånd negativt.
 • En stillasittande livsstil.
 • Kroniska inflammatoriska sjukdomar i kroppen (till exempel kronisk bronkit) och kroniska infektionsfett i din kropp (t ex tonsillit, obehandlade carious teeth).
 • Uppskjutna venerala och urologiska sjukdomar (gonorré, uretrit).
 • Någon annan stat som bidrar till inhibition av immunsystemet av kroppen (t.ex. överträning i idrottare, regelbunden brist på sömn, överansträngning, dålig och oregelbunden kost, kronisk stress, och så vidare.).

Alla dessa faktorer eller underlätta mikrobiell penetration bana in i prostatakörteln, eller leda till en försämring av blodtillförseln till bäckenorganen, stillastående processer som främjar tillväxten av mikroorganismer och utvecklingen av den inflammatoriska processen.


Hur är sjukdomen manifesterad?

Prostatit kan plötsligt utvecklas som en akut inflammatorisk sjukdom med alla relevanta symptom. I detta fall patienten kommer att observeras feber, feber, kroppstemperaturen hos 38-39 ° C, kraftiga smärtor i perineum, ljumsken, bakom pubis, anus, smärta vid urinering och defekation.

Men mycket oftare utvecklas prostatit i kronisk form utan att störa mannen för mycket. I det här fallet kommer alla ovanstående symptom att finnas närvarande i mycket mindre grad, ibland helt utan att uppmärksamma. Kroppstemperaturen stiger ibland till 37 ° C och observerades periodiskt smärta eller obehagliga förnimmelser i det perineala obehag under urinering och defekation, under vilken kan uppleva mindre uretral kanal - en av de mest karakteristiska symptom på kronisk prostatit.

prostatit utvecklas ofta som en komplikation av kroniska infektionssjukdomar, sexuellt överförda - chlamydia, trikomonasinfektion, ureaplasmosis eller annat. I detta fall kan i sjukdomsförloppet endast firas mycket små förändringar - obehag när man kissar blir lite hårdare, de sällskap av en liten smärta i perineum, urinrörskanalen under avföring. Förändringar i den redan inte väldigt ljusa kliniska bilden av sjukdomen kan vara så obetydliga att patienterna inte uppmärksammar dem alls.

Efter ett tag har prostatit i regel en man problem med erektion. Detta beror på inblandning av nerverna som är ansvariga för erektilfunktionen i den inflammatoriska processen som passerar genom prostatakörteln. kronisk prostatit har en väldigt negativ effekt på människans övergripande välbefinnande, vilket gör honom extremt irriterad, mumlande, olycklig och upptagen med sin egen hälsotillstånd. Ofta manifesteras detta så tydligt att läkare säger att för att framgångsrikt behandla prostatit måste man inte bara vara en bra urolog, men också en psykolog.


Konsekvenser om det inte finns någon behandling

Om en patient med akut prostatit inte vill söka professionell hjälp från en urolog, är det mycket troligt att en abscess av prostata körteln utvecklas - brännvinklig inflammation. I detta fall, kroppstemperaturen stiger till 39-40 ° C och blir hektiska (fluktuationer kroppstemperaturen överstiger 1 ° C), hög feber periodvis ersattes abrupt feber, smärta i perineum uttryckt så att extremt svår urinering, defekation och ibland helt omöjlig. Efter ett tag utvecklas ödem i prostatakörteln och som en konsekvens akut retention av urinering. Lyckligtvis är några av männen uppmanade att föra sjukdomen till detta skede, som regel går patienter med akut prostatit till urologen i tid.

Detta är inte fallet med kronisk prostatit.
Kursen av sin vågiga, periodiska förvärring ersätts av mer eller mindre långvariga remissioner, under vilka sjukdomen inte får sig att känna sig. Som en konsekvens föredrar många män att sitta hemma, snarare än att vända sig till en läkare. Det här är emellertid inte det bästa sättet att utbreda inflammationsprocessen längre och längre fram under varje exacerbation. Om det sprider sig via urinvägarna, leder det till utvecklingen av blåsor och pyelonefrit. Men oftare komplikationer av en prostatit är en vesikulit - en inflammation av sämsta vesiklar och epididymoorchitis - en inflammation av testiklar och deras bilagor. I slutändan kan detta leda till infertilitet, vars behandling kommer att bli extremt svår och lång, om möjligt. Allt som beskrivs lika, och ännu mer gäller kronisk prostatit av specifik etiologi, som utvecklats som ett resultat av STD


Än läkaren kommer att hjälpa till

Diagnos av både akut och kronisk prostatit är sällan ett problem för en urolog. Först och främst, efter att ha ifrågasatts och allmän undersökning, utför doktorn en digital rektalundersökning av prostata och tar en hemlighet av prostata. Detta är obehagligt, och med en uttalad inflammatorisk process, och smärtsam nog, men tyvärr en absolut nödvändig och oumbärlig procedur. En annan diagnostisk åtgärd för prostatit är transrektalundersökning.

Före behandlingens början är det absolut nödvändigt att göra en urinkultur och utsöndring av prostata i laboratoriet med bestämning av floraens känslighet för olika antibakteriella läkemedel. Utan detta kommer behandlingen inte att vara effektiv, och kommer inte att leda till att bli av med sjukdomen, utan till övergången till en ny, tyngre form.


Traditionell behandling av prostatit

Prostatit är en sjukdom som är så komplicerad och smutsig att behandla det är ett stort problem för läkare runt om i världen. Men det betyder inte att läkaren inte kan hjälpa patienten med prostatit, och det finns ingen mening att gå till honom. Det är inte alltid möjligt att fullständigt bota en patient av prostatit, men eliminera symtomen på sjukdomen och orsaka en långvarig eftergivenhet av modern medicin i krafterna. Och där kommer varaktigheten av denna period att bero på patienten själv. Om han noggrant och noga följer alla läkarens rekommendationer är det mycket troligt att obehagliga och irriterande symptom kommer att försvinna i livet.

Behandling av prostatit bör vara omfattande och kompetent matchad. För behandling, åtgärder som antibakteriell terapi, prostata massage, fysioterapi, immunokorrektiv terapi och livsstilskorrigering. Endast ett komplex av dessa åtgärder kan leda till önskad effekt. Behandling av sjukdomen är så svår att du inte har råd att försumma någon av de beskrivna behandlingsmetoderna. Om var och en av dem separat.

Användning av antibakteriella läkemedel med prostatit är nödvändig eftersom det är en infektionssjukdom som orsakas av patogena bakterier. Läkemedlet för antibakteriell terapi måste nödvändigtvis väljas korrekt efter lämplig diagnos, som redan nämnts ovan.

Glöm inte de allmänna reglerna för antibiotikabehandling. Om det är igång kan du under inga omständigheter avbryta eller avbryta det. Om detta inträffar måste diagnosen och behandlingen utföras igen efter en viss tid. Om, efter tre dagar med antibiotikumanvändning, det inte förekommer någon tydlig förbättring under sjukdomsförloppet, måste läkemedlet ersättas med ett annat (under inga omstän digheter avbrutits). Använd inte ett enda antibiotikum med ett läkemedel som du nyligen använt för att behandla någon annan sjukdom. Innan behandlingen påbörjas, var noga med att konsultera en läkare om alla dessa problem.

Massage i prostata och andra behandlingsmetoder

Den mest hemska, obehagliga, sjuka och förödmjukande, enligt den överväldigande majoriteten av männen, vad väntar dem vid behandling av prostatit är prostata massage. Det är dessa intryck som gör det möjligt för många inte alltför snygga, underhållande herrar att prata om de nyaste metoderna för behandling av prostatit utan prostata-massage. Det är inte förvånande att en man instämmer i att betala några pengar för att bli av med denna sjukdom och undvika sådana obehagliga stunder. Tyvärr är dessa metoder för behandling av prostatit visas och försvinner varje dag, men om och om igen bevisar att prostata massage har under många decennier varit och är fortfarande en hörnsten i behandlingen av prostatit.

Effekter av massage på prostatakörteln är strängsprutning finger inflammatoriska sekret som ackumuleras i det, i kanalen och, i slutändan, in i urinröret. Å andra sidan, när massage prostata förbättrar dess blodtillförsel (och stagnation i bäckenet - är en av de viktiga faktorerna vid utveckling av prostatit, som nämnts ovan), vilket förstärker effekten av antibakteriell terapi. Effektiviteten av prostata massage med prostatit beror på den unika egenskapen hos dess struktur och läge, dess speciella struktur. Det bör noteras att prostatakörteln är det enda organet vars massage effektivt hjälper till att bota akut inflammation. Massage i någon annan vävnad eller kropp i kroppen kan endast leda till spridning av inflammation och sjukdomsframsteg.

sjukgymnastik med prostatit kan användas på flera olika sätt, men i vilket fall som helst syftar åtgärden till att öka blodcirkulationen i bäckenorganen, vilket ökar effektiviteten av antibiotikabehandling. För fysioterapi kan användas elektromagnetiska vågor, ultraljudsvågor, laserexponering eller helt enkelt en ökning av temperaturen i ändtarmen. Om det inte finns någon möjlighet att utföra fysioterapi, kan man ibland begränsa sig mikroclysters av olika droger och varmt vatten.

Immunkorrektion med prostatit är ofta absolut nödvändig, eftersom den långa varaktigheten av den inflammatoriska processen, och ofta en eller två korrekt genomfört antibakteriell behandling i det förflutna kan inte agera negativt på immunsystemet. Dessutom är behandling av prostatit inte bara att avlägsna körteln av infektion och inflammatorisk process, men också för att förhindra utvecklingen av inflammation i den igen. Att bedriva en fullständig antibakteriell terapi är inte tillräckligt för att bara fråga apoteket "vad behöver du förbättra immuniteten?". Oftast för full behandling av kronisk prostatit är det nödvändigt att konsultera en immunolog och genomföra ett antal speciella test.

Normalisering av livsstilen är också nödvändig för både behandling och profylax av prostatit - faktiskt, om de faktorer som predisponerar för sjukdomen förblir oförändrade, kommer det förr eller senare att uppstå igen. Därför är det nödvändigt att göra rationella förändringar i ditt liv - motion, promenader, ordentlig sömn och vakenhet, adekvat och adekvat näring är garantin för att denna obehagliga sjukdom kommer att lämna i ditt minne bara obehagliga minnen.


Behandling av prostatit med hjälp av traditionell medicin
I många folkmedicin finns många recept. Som regel minskas rekommendationerna om hur man behandlar folkmjölksmedicinska läkemedel mot användningen av olika buljonger baserade på fytosporer.

Som fitosborov i olika konsistenser användas bearberry blad, ringblommor, Eleutherococcus rötter, frukter av dill och några andra växtkomponenter som har i huvudsak urindrivande och kramplösande effekt.

För att behandla prostatit med hjälp av traditionell medicin måste du i kombination med traditionell behandling alltid kombinera med din läkare.

Vid behandling av prostatit hjälper väl ren destillerad fotogen. Den är full i morgon och kväll för 15 droppar. Sjukdomen avtar redan den tredje dagen. Om det inte finns någon fotogeni, kan du använda detta recept.

1 msk. krossad fortfarande grön barkhassel, tre strimlad rötter av persilja, aska löv - 2 matskedar, zelenchuk gul - 1 msk. Häll 1 liter kokande vatten och koka i ett slutet lock på en liten eld i 20 minuter. Stam. Drick istället för vatten och te hela dagen.

Du kan ta i lika viktdelar björkblad, vanliga hassel, gräs hästsvansfält. 4 matskedar krossad blandning häll 3 koppar kokande vatten, koka över låg värme i en sluten maträtt i 5-7 minuter, insistera 1 timme, stam. Ta 1/2 kopp 3 gånger om dagen i en månad med kronisk prostatit.

Det är känt att det med kronisk inflammation i prostata är effektiv behandling med zink. Under normala förhållanden är prostatan 10 gånger mer zink än i andra delar av kroppen. I många fall minskar tecken på inflammation om du tar zink till 80 mg per dag och bipollen till 2 tsk.

Med prostatit är det användbart att öka mängden mat och vätska som konsumeras. Detta kommer att förhindra urinretention, cystit och njureinfektion. Prostatacancer beror på kosten. För att förhindra det är en motsvarande diet viktig. Stöd det med regelbundet intag av zink (15 mg per dag) och omättade syror (tre till sex kapslar per dag). Hos äldre kommer detta att bidra till att förebygga problemet.

Användbar fysisk aktivitet (men inte cykling). Vandring är bra, men utan hypotermi. Vid prostata sjukdomar är vattenprocedurer mycket effektiva. Ta kontrasterande sessilbad (3 minuter i varmt vatten, sedan en minut i ett kallt bad) i 15 minuter två gånger om dagen. Ett annat sätt: Sitt i varmt vatten sätta fötterna i ett kallt och sedan vice versa (tre minuter). Under behandlingen är sexuell avhållsamhet nödvändig.

Ät 30 stycken pumpa frön dagligen.

Och nu råd till unga mödrar som har söner.
Var uppmärksam på hans skrotum. Det borde alltid vara utslit, ofta, om inte hela tiden, ska vara nakna testiklar - de är mycket förtjust i låg temperatur. Enligt statistiken faller 30% av den framtida människans potential under denna period på grund av överdriven omslag (testiklarna brinner helt enkelt). Så, innan du lägger på en blöja, tänk och ta en paus, låt barnet ligga, sin "gård" kommer att ventileras. Och blöjor bör användas i undantagsfall.


Och nu 10 recept för prostatit från webbplatsen http://www.web-zdrav.ru/

Recept N1. Tinktur av Kalanchoe: finhackade kalanchoeblad (1 kopp) sätta i en flaska och häll 0,5 liter vodka. Insistera 4-5 dagar. Drick första 1 tesked innan du äter 1 gång per dag. När du förbättrar ditt välbefinnande, minska till 1-2 skedar i månaden.

Recept N2. Komprimera från kamferalkohol: ta kamferalkohol och bandage, raka skönhet och läsk. Måla lite kamfer med kamferalkohol och applicera en kompress på pubis och perineum (från anus till mitten av pungen). Håll fötterna ihop. I den här positionen kan du sitta eller ligga så mycket som möjligt; kommer att brinna. Men inte mer än 10 minuter.

Recept N3. Pumpa frön: Det är användbart året runt för att äta pumpafrön med 1 glas om dagen. En väl en gång per behandling år: 0,5 kg skalade pumpafrön (icke-stekt) i grönt skal färs, blanda med en kopp flytande honung (honung inte värme!). Alla blanda väl och snabbt rulla bollar av lite mer än en hasselnöt. Med ett dussin bollar i en burk, lämna i rummet, och resten läggs i kylskåpet på bottenhylsan. En gång om dagen på en tom mage 30 minuter innan du äter, suga en boll. Alla bollarna var över - behandlingen var över. Läkemedlet är mycket starkt, därför är det nödvändigt att behandlas inte oftare än en gång om året.

Recept N4. Rötter av kuller och lakrits: brygga burdockrötter (torr och krossad) 2 msk. skedar för 0,5 liter vatten. Koka 10 minuter, fyll i en timme. Drick 3 gånger om dagen för 100 gram. i en varm form i 15-20 minuter innan du äter. Drick 1 gång per månad på fullmåne.

Recept N5. Herbal Cure: knoppar av en björk, ett gräs av en Johannesört, ett gräs av en sväng, humlehoppar, ett gräs av celandine, en rot av en leuzea - ​​på 1 objekt. sked. Att blanda Häll 1 kopp kokande vatten. Insistera 6-8 timmar, dränera. Drick 1/3 kopp 3 gånger om dagen. Kurs 2 månader.

Recept N6. Herbal Cure: gräs växlande, gräs sporer, humle keglar för 1 msk. sked. Förberedelse och användning, som i recept N5.


Profylax av prostatit

Råd till män! Försök att inte frysa länge, för att inte sitta på kalla stenar, kantar osv. Om du har ett stillasittande jobb, försök gå upp varje timme. Med förstoppning, använd laxermedel, fördelen med dem i modern medicin är en rik arsenal. Försök att ha ett regelbundet sexliv utan onödiga gungor i en eller annan riktning (vilket bland annat kommer att spara dig inte bara från prostatit). Om du råkar bli sjuk av någon obehaglig sjukdom, var noga med att besöka en specialist omedelbart, försök inte bota det själv och låt det inte gå själv. Försök att äta regelbundet och äta bra, leda en aktiv livsstil, bli inte sjuk och slutligen bara tänka på din hälsa från tid till annan.

Översikt över effektiva sätt att bota prostatit hos män

25 505 Igor Radevich, andrologist

 1. 5
 2. 4
 3. 3
 4. 2
 5. 1
(7 röster, snitt: 3,1 av 5)

Hur man behandlar prostatit hos män? Det finns många alternativ för behandling av prostatit, det utförs av traditionella och folkmetoder, när läkemedlet kan förberedas av dig själv. Traditionella åtgärder inkluderar de som används i modern medicin, som anses vara säkra och effektiva. Det här är främst medicinsk behandling, fysioterapi, massage, normalisering av livsstil etc. Om alla ovanstående inte hjälper, behandla inflammation i prostatakörteln, särskilt om processen är kronisk, är det nödvändigt med hjälp av kirurgi. Som tillägg eller självbehandling används aktivt och folkmedicin, behandling med leeches, örter.

Läkemedel

Behandling av denna sjukdom, oavsett den valda metoden, bör vara under överinseende av en läkare.

Hur korrekt att behandla en prostatit? Denna fråga besvaras bäst av läkare. Användningen av droger är effektiv i de tidiga skeden av sjukdomen när exacerbationen började. Läkemedel bör slappna av musklerna i urinblåsan och minska storleken på inflammerad prostata. Hur man behandlar en kronisk inflammatorisk process i prostata? För behandling av kronisk sjukdom används läkemedel av tre grupper av läkemedel:

Förvärvas i människokroppen, hämmar de aktiva komponenterna enzymet 5-alfa-reduktas, genom vilket manlig könshormon testosteron omvandlas till en aktiv form av dihydrotestosteron. Som en följd av minskningen av antalet celler minskar järnet gradvis - den önskade effekten inträffar först efter sex månader. Medicin ska tas regelbundet, annars ökar prostata igen.

Under behandlingen klagar cirka 15% av männen på minskad utlösning, libido och erektil dysfunktion. De aktiva komponenterna i finasterid och dusterid kan orsaka biverkningar (huvud och magsår, svaghet, illamående).

Behandling av prostatit hos män med alfa-blockerare är en effektiv metod. De aktiva beståndsdelarna i tamsulosin, terazosin och alfososin minimerar muskelspänning, musklerna i urinblåsan, prostata och urinrör och slappna av och arrestera exacerbation. Patienten känner sig lindad på den andra tredjedagen av behandlingen - blåsans tömning leder inte längre till sådant obehag. Eventuella biverkningar av behandlingen: kronisk svaghet, trötthet, yrsel, diarré, huvudvärk, erektil dysfunktion.

fytoterapi

Växtbaserade extrakt ger en effekt som liknar 5 alfa-reduktashämmare.

Hur behandlar kronisk prostatit medicinskt med fytoterapeutiska medel? Växtbaserade extrakt (palm, pumpa, nässla, etc.) ger en effekt som liknar effekten vid användning av 5-alfa reduktashämmare. Intaget av fytoterapeutiska läkemedel bidrar till att minska tillväxten av vävnader, lindrar inflammation, saktar ökningen av knölar, främjar normaliseringen av erektilfunktionen. Det finns en nackdel - sådana droger är inte lika kraftfulla som syntetiska droger, men biverkningarna från deras användning är sällsynta. Av detta skäl anses behandling av en kronisk process med läkemedel av naturligt ursprung betraktat som ett ganska effektivt och skonsamt sätt. Recensioner om sådan behandling är oftast positiva både från patienter och enligt experter.

Tabell 1. Jämförande resultat av populära remedier för prostatit

Den önskade effekten inträffar om några månader

Ganska kraftfull inverkan

Vanliga biverkningar

Relief efter 2 dagar

Ofta finns det biverkningar

Inte särskilt kraftfull

Mycket sällsynta biverkningar

Antibiotikabehandling

Hur man behandlar akut prostatit? Vad blir bättre för patienten och kan det vara möjligt att effektivt och permanent eliminera inflammation? För att avlägsna en exacerbation och stoppa den inflammatoriska processen hjälper till med terapi med hjälp av olika antibiotika. Antibiotikabehandling är effektiv i närvaro av akut och kronisk prostatit, exacerbationer, uttalade symtom. Användningen av antibakteriell terapi är skadlig för kroppen om orsaken är icke-smittsam. Därför, innan du behandlar inflammation i prostata, är det nödvändigt att genomgå en fullvärdig undersökning och ta reda på vad som orsakade prostatit (bakterieinfektion, förkalkningar etc.).

Med antibiotikabehandling är det viktigt att omedelbart tilldela en effektiv behandling, annars kommer en del av mikroorganismerna att överleva, sjukdomen kommer igen att känna sig själv, men det blir svårt att behandla det. Förloppet av medicineringen kan inte avbrytas. Behandling med antibiotika ska kombineras med läkemedel som normaliserar tarmens flora. Antibiotika i tetracyklingruppen penetrerar bäst prostata. Behandlingstiden och läkemedlet är endast föreskrivet av en läkare.

Med antibiotikabehandling är det viktigt att omedelbart tilldela en effektiv behandling.

Teknik för utförande av massage

Ett integrerat tillvägagångssätt inbegriper användningen av olika metoder. För att behandla en kronisk sjukdom med massage behöver du hitta en bra specialist. Manipulation rekommenderas att utföras i avsaknad av akut inflammation för att förhindra exacerbationer.

Tekniken att utföra massage utförs av experter nästan utan variationer:

 • Mannen ligger på sin högra sida.
 • Benen ska pressas i knäet och pressas till magen.
 • Läkaren går in i pekfingret i handsken, som tidigare smörts med petroleum, i rektum av patienten, gropar prostata och masserar.
 • Vid slutet av sessionen tömmer mannen blåsan, vilken måste vara komplett innan man manipulerar.
 • En sjuksköterska tvättar urinröret och urinblåsan med en svag lösning av kaliumpermanganat.

Massage bör utföras varannan dag. Resultatet anses ha uppnåtts om flera droppar prostatajuice släpps, vilket skickas till laboratoriet för forskning, om det innehåller skadliga bakterier. Med en positiv effekt producerar massage inte längre - manipuleringar hjälper till att effektivt bota kronisk prostatit.

Metoder för kirurgi

Om medicinsk behandling inte är tillräckligt effektiv, ta till kirurgi. Ett sådant beslut fattas av en specialist efter att ha analyserat den redan utförda behandlingen, hur effektiv den var och huruvida resultatet var länge kvar. I regel svarar långvarig kronisk (stagnerande) prostatit inte bra på behandlingen, och ofta bara på detta sätt är det möjligt att stoppa den kroniska processen med hjälp av operation. För tydligheten kommer det att vara möjligt att bekanta sig med alla metoder för operativ behandling med hjälp av en tematisk video som finns på Internet.

Varianterna av det operativa ingreppet är följande:

 • Transuretral resektion av prostata (TURP).

Transuretral resektion av prostata gör att du kan normalisera urinering och eliminera symtom.

Behandling av prostatit hos män med godartad prostatisk utvidgning sker som följer. Med hjälp av en högfrekvent elektrisk eller laseranordning tar doktorn bort lager av inflammerade vävnader genom urinröret med en speciell slinga och läker de skurna platserna. Hela operationen utförs utan snitt, genom ett rör försedd med en spegel, införd i urinröret. I slutet av operationen placeras en kateter för att rensa blåsan, där fragment av den borttagna prostata vävnaden kommer in. Katetern avlägsnas efter 2-3 dagar.

Med denna metod kan du normalisera urinering och eliminera symptomen på adenom. Operationen kommer att utföras under ryggradsbedövning. Om du använder den här metoden tar det flera dagar för återställningstiden efter operationen.

Ursprungligen känner patienten ett visst obehag och ömhet när man urinerar, men inte för länge passerar de snart. Efter 1,5 månader efter kirurgisk behandling kan en man leva sitt vanliga liv, inklusive att arbeta och vara sexuellt aktiv.

Vid kronisk inflammation i prostata, när godartade noduler bildas utförs en öppen prostatektomi. Olika metoder används: genom ett snitt i perineum eller genom ett snitt i urinblåsan. Eftersom denna operation är en stor kirurgisk ingrepp observeras patienten nödvändigtvis vid kliniken under veckan. Till det normala livet kan en man återvända om en månad.

Godartad prostatahyperplasi som ett alternativ kan härdas med en så kallad grön laser. Endoskopisk enhet sätts in i urinröret. Lasern i det gröna spektret verkar på den förändrade prostatakörteln och tar nästan omedelbart bort vävnader nästan blodlöst. Operationen utförs upp till 2 timmar, vilket beror på storleken på de inflammerade delarna av prostata. Patienten känns omedelbart lättad. Katetern förblir endast i urinröret för 1 dag.

Lasern i det gröna spektret verkar på den förändrade prostatakörteln och tar omedelbart bort vävnader.

 • Metod HoLEP, ThuLEP.

För att behandla kronisk prostatit kan vara holmievym eller thuliumlaser, används metoden för stora storlekar av den förändrade prostata. Vävnader i detta fall är för stora för att kunna ta bort dem helt, så att de först bryts och sedan avlägsnas från kroppen naturligt. Skärplatsen är cauterized. Katetern lämnas i 2 dagar, patienten släpps ut på tredje dagen.

Det utförs under lokalbedövning. Vid en temperatur av ca 80 ° C blir den drabbade prostata vävnaden väldigt het och förstörs. Inducerade mikrovågor genererar termisk energi genom urinröret. Den transuretrala nålen värmer prostata, vävnaderna "avdunstar", varefter skäret fryses med flytande kväve. Framgången av sådan behandling "vaknar" länge och blir synlig endast efter några veckor.

Tabell 2. Grundläggande kirurgiska metoder för prostatit