Huvud
Strömförsörjning

Prostatacancer: orsaker

Inlagd av: admin 09/22/2016

Denna typ av cancerpatiologi är enbart inneboende i det manliga könet, eftersom organet där tumören växer är prostata, det finns bara män. I listan över manliga onkologiska sjukdomar tar detta stabilt första plats och tyvärr är det med tiden uppenbarat oftare.

Prostatacancer kan utvecklas i alla åldrar, men oftast påverkar det män i åldern 35-40 år, och med ökad ålder ökar riskerna signifikant. Till exempel bland 35-åriga män är prostatacancer upptäcks i 10 fall per 10000, för att nå 60 år, den siffran stiger till 10 gånger, och män över 7o år abnormitet förekommer i en av åtta.

En särskiljande egenskap av prostata onkologi är den långa och asymptomatiska utvecklingen av sjukdomen. En man verkar vara okej och han leder ett vanligt sätt att leva, och när märkbara problem börjar (vanligtvis redan i 3 etapper) kan en fullständig botning redan vara omöjlig.

Med tanke på denna sjukdomens insidthet bör män, särskilt de som fyllt 40 år, undersökas regelbundet av en urolog, och helst av en onkolog-urolog.

Funktioner av prostata

Prostaten är den största könsbestämningen hos en man, har en liten storlek - ca 4 cm i diameter och består av 2 lika delar. Ligger i det lilla bäckes hålrum, under blåsan, hästar hon runt urinröret, vilket orsakar problemet med urinering vid inflammation i prostata. Ökar, det pressar på urinläkaren och blockerar den.

Prostaten är ordnad enligt följande - från dess yttre skal, kapsel, avvikande skiljeväggar, mellan vilka prostata körtlar är belägna. Deras vävnad bildas av glandulärt epitel, och i form är de små rör separerade av vesikulära formationer. Kirtlar är av avgörande betydelse, eftersom de är ansvariga för produktion av prostatajuice, en av huvudkomponenterna i fröet. Dessa rör är omgivna av en mjuk muskelvävnad, tjänar till att avlägsna överskott av juice och förhindra stagnation.

När det gäller funktioner som utförs av körteln är de viktigaste:

 • Framställning av halvvätska;
 • Utsöndring av utsöndrade och spädande spermier
 • Ger en naturlig sexdrivenhet.

Dessutom är prostatakörteln huvudleverantören av huvudhormonet - testosteron och några andra.

Vad kan leda till prostatacancer?

Trots alla medicinska ansträngningar kan hon fortfarande inte otvetydigt svara på frågan varför, men den ackumulerade erfarenheten och statistiken visar tydligt orsakerna till att väsentligt öka risken för denna sjukdom.

En enskild värderad riskfaktor är kronisk inflammation i prostata. De kan ha smittsam natur eller vara en konsekvens av hormonella störningar. Konstant irritation av celler kan orsaka deras mutation och utseendet hos en tumör. Dessutom leder inflammation till aktivering av immunceller, vilket kan störa strukturen hos DNA hos körtelcellerna.

Flesta prostatatumörer som är känsliga för ett hormon som produceras av en körtel - till androstendion, testosteron och digdrotestosteronu, så det är logiskt att anta att orsakerna till prostatacancer kan lurar i obalans av dessa hormoner, eller snarare, i deras hypersekretion.

Mycket hög risk hos män med prostata adenom. Trots säkerheten hos denna tumör har den en vana att mutera och bli en malaktig. Därför måste det avlägsnas vid detektering av ett adenom.

Tillsammans med adenom finns det ett antal tillstånd - medfödda och förvärvade, som måste övervakas ständigt, eftersom deras utveckling sannolikt kommer att resultera i prostatacancer:

 • Neoplasi i prostata. Av någon anledning misslyckas körtelceller divisionsprogrammet, och de börjar multiplicera i en accelererad takt. Med tiden blir sådana celler atypiska och förvärvar ofta en malign natur;
 • Hyperplasi av en atypisk natur. Konditionen kännetecknas av utseende av nodulära foci, vars vävnader förändrar naturen och börjar växa. Cellkärnor förstoras gradvis och med tiden framträder foci av tumör, initialt godartade, i knölarna. Gradvis kan det ändra sin natur.

Lyckligtvis leder sådana gränsvärden inte alltid till cancer, men sjukdomen blir nästan oundviklig när den utsätts för ytterligare faktorer:

 • Äldre - över 40 år
 • Ohälsosam kost. För prostata är en stor mängd fettmat och kött av animaliskt ursprung, särskilt nötkött, skadligt.
 • Långvarig kontakt med cancerframkallande ämnen och deras derivat. Detta är relevant för män som är involverade i skadliga industrier i samband med fenoler, kadmium och andra aggressiva ämnen.
 • Brist på vanligt kön är särskilt viktigt för unga män. Deras produktion av frö är väldigt aktiv och otydlig borttagning leder till stillastående fenomen - prostatit och adenom, och detta är ett gränslinje, precancerous tillstånd;
 • Förlängda kroniska sjukdomar i körteln och andra urogenitala organ
 • Virala infektioner är herpes, retrovirus, cyto-megalovirus.

Öka risken för att utveckla cancerceller och dåliga vanor som ofta män är skyldiga till - Rökning, överskott av alkohol, alltför höga krävningar och hård kryddig mat.

Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt män vars närstående släktingar var sjuk med denna sjukdom i ung ålder - upp till 35 år.

Stages av sjukdomen

Steget bestäms baserat på tumörens storlek, graden av skada på intilliggande vävnader, närvaron och antalet sekundära foci. Vilken cancer som helst, inklusive prostatacancer, för att beskriva tillståndet är bekvämt uppdelat i fyra steg:

 • 1 steg. Synliga symptom är helt frånvarande. Dimensionerna av tumören är miniatyriserade, knappt märkbara, palpation och ultraljudstudier tillåter inte att identifiera sjukdomen. På detta stadium är diagnosen endast möjlig för PSA-testet - ett specifikt antigen. Att hitta en sådan tumör är en sällsynt förmögenhet;
 • 2 steg. Tumören ökar till den storlek som kan detekteras genom palpating och ultraljud, medan hennes kropp inte tränger in i kapseln i körteln. Det finns inga metastaser än, men symtomen uppträder och intensifieras - svårighet, intermittent och frekvent urinering, ibland smärtsam. Symtom är värre på natten. Ofta är det nödvändigt att gå på en liten 4 eller till och med 5 gånger. En växande tumör pressar urinrörets kanal, vilket orsakar de beskrivna symtomen;
 • 3 steg. Tumören förvärvar stora dimensioner, det är lätt att diagnostisera på något sätt. Manifesterar en klar och bestämd symptom - svår smärta i blygd delen av mellangården och ländrygg bälte, smärtsam, brännande, urinering, utvecklade hematuri - blod i urinen. Detta beror på att tumören frigörs utanför prostata med nederlag i sina närliggande organ, särskilt i urinblåsan och urinröret. Vid detta stadium uppstår metastaser ofta, men endast i regionen;
 • 4 - sista steget. Tumörens tillväxt förvärvar en aggressiv karaktär, dess celler, separerade genom blodet och lymfsystemet, fixeras i kroppens avlägsna hörn och producerar sekundära foci-metastaser.

Det sista stadium kännetecknas av svår smärta, förgiftning av de kroppsprodukter av cancer-cellaktivitet, en kraftig minskning av kroppsvikt, livslust och en snabb utrotning av patienten. Behandling av en sådan cancerfas är omöjlig, därför tillgriper palliativ terapi, som om möjligt minskar patientens lidande och förlänger något sitt liv.

Symptomatiska manifestationer

Förutom naturliga orsaker, som i första hand hänför sig till åldersrelaterade förändringar, finns det ett antal andra som provar starten på prostatacancer. Tyvärr båda dessa grupper av faktorer som utlöser sjukdomen under en lång tid inte visar sig klara och specifika symtom, och om de uppstår, är mycket lika symtom på andra mindre allvarliga sjukdomar och inte orsaka ordentlig oro.

Allt detta leder till det faktum att det överväldigande antalet män som lider av denna sjukdom, lär sig om det bäst i sjukdoms 2 etapper, och ofta på den utvecklade - den tredje. Steget för aktiv uppdelning av maligna tumörceller karakteriseras av:

 • Olika sjukdomar mochevyvedeniya systemet - från urinering svårigheter att fullständig blockering av urinledaren, som kräver omedelbar kateterisering eller stagnation uppstår inte bara aktiverar sjukdomen, men det kan förvärra njurproblem. Ibland finns en omvänd bild - partiell och jämn komplett inkontinens;
 • När tumören växer genom kapseln, förvärvar körtlarna som påverkas av intilliggande vävnader och organ atypisk dysfunktion, trofiska processer störs. Detta uttrycks av obehag och smärta, problem med erektion och utseende av blodföroreningar i ejakulatet.
 • Tillväxten av tumörer och förekomst av metastaser orsakar också smärta, vanligen i länd- och benvävnader, och deras intensitet är tillräckligt hög, särskilt nattetid. Vidareutveckling av processen leder till en kraftig minskning av koncentrationen av hemoglobin i blodet, kraftig viktminskning, ödem i benen, medan kompression (kompressiva ryggmärgen) metastaser i ryggraden, kan det vara partiell eller fullständig förlamning.

I händelse av att cancer tumören består av celler av odefinierad natur, fortsätter de beskrivna symptomen så hårt som möjligt, och överlevnadsprognoserna är extremt negativa.

Med tanke på ovanstående blir tidig diagnos av sjukdomen särskilt viktig, och det är omöjligt utan regelbunden undersökning av en specialist. Män som fyllt 35 år måste konsultera en expert varje år och korsa gränsen var sjätte månad. Av stor betydelse är också förståelsen av riskfaktorer och förebyggande av sjukdomen, särskilt för människor som är genetiskt predisponerade.

förebyggande

Tyvärr är inga åtgärder, för att skydda dig med 100% sannolikhet, omöjligt, men om du följer ett antal enkla regler kommer de möjliga riskerna att minimeras. Det här är reglerna:

 • Balansera din kost i riktning mot färska frukter och grönsaker, vilket minskar konsumtionen av animaliska fetter och rött kött. Det kan ersättas med fisk. Lämna helt och hållet halvfabrikaten och produkterna med nitrater, livsmedelstillsatser och konstgjorda färger.
 • Försök att minimera kontakt med cancerframkallande ämnen;
 • För att undvika stagnation, undvik förseningar med tömning av urinblåsan och långvarig sexuell avhållsamhet.
 • Aktivera fysiska aktiviteter - idrott eller fysisk utbildning, till och med en enkel promenad i frisk luft förbättrar både både den totala blodtillförseln och prostata, och det här är hälsorisken.
 • En hälsosam fullvärdig sömn har också en mycket fördelaktig effekt på körtelns tillstånd, eftersom produktionen av melatonin, ett hormon som förhindrar mutation av prostataceller i blodkroppar, aktiveras i sömnen.

Och naturligtvis är den obligatoriska faktorn för förebyggande regelbunden undersökning:

En grupp personer med kronisk prostatit eller ett identifierat adenom bör vara särskilt försiktig - oavsett ålder, bör en detaljerad undersökning göras två gånger om året.

Prostatacancer

Prostatacancer - malign tumörskada av prostatavävnad. Prostatacancer manifesteras av symptom på infarktisk obstruktion (trög intermittent urinström, nikturi, konstant urinering urinering); hematuri, hemospermi, smärta i bäckenregionen, erektil dysfunktion. I diagnosen prostatacancer applicera fingerrektal undersökning av körteln, definitionen av PSA, ultraljud, biopsi. Behandling för prostatacancer kan innefatta radikal prostatektomi, fjärr strålterapi, brachyterapi, kemoterapi.

Prostatacancer

I ett antal länder är cancer i prostatacancer nästkommande för lungcancer och magkreft vad gäller frekvens av förekomst hos män. I urologi är prostatacancer ett allvarligt medicinskt problem, eftersom det ofta diagnostiseras endast i steg III-IV. Detta beror både på den långa asymptomatiska utvecklingen av tumören och på den otillräckliga implementeringen av tidiga detektionsåtgärder. Prostatacancer påverkar ofta män över 60 år, men de senaste åren har det varit en tendens att "föryngra" sjukdomen.

Orsaker till prostatacancer

Prostatacancer är en polyetylensjukdom med oförklarliga orsaker. Den viktigaste faktorn i risken att utveckla prostatacancer är åldern hos mannen. Mer än 2/3 av fallen av prostatacancer uppträder vid en ålder av över 65 år; i 7% av fallen diagnostiseras sjukdomen hos män yngre än 60 år. En annan predisponeringsfaktor är rasanslutning: sålunda är prostatacancer vanligast bland afroamerikaner och är minst sannolikt att det uppträder hos asiatiska invandrare.

En viss betydelse i etiologin för prostatacancer ges till en familjehistoria. Förekomsten av sjukdomen hos fadern, bror eller andra män i familjen ökar risken för prostatacancer i 2-10 gånger. Det antas att sannolikheten för prostatacancer hos en man ökar, om familjen har släktingar, patienter med bröstcancer.

Bland andra möjliga riskfaktorer för isolerade särdrag hos kraften i samband med användningen av stora mängder av animaliskt fett, testosteronbehandling, en brist på vitamin D. Vissa studier tyder på en ökad sannolikhet för prostatacancer hos män som genomgått vasektomi (sterilisering). Minskar de möjliga riskerna med att utveckla prostatacancer med hjälp av sojaprodukter rik på fytoöstrogener och isoflavonoider. E-vitamin, selen, karotenoider, en diet med låg fetthalt.

Klassificering av prostatacancer

Prostatacancer kan representeras av följande histologiska former: adenokarcinom (krupnoatsinarnoy, melkoatsinarnoy, kribroznoy, fast), övergångscell, skvamös och odifferentierat karcinom. Den vanligaste körtelcancer är adenokarcinom, som står för 90% av alla upptäckta prostatatumörer. Förutom morfologisk kontroll är graden av differentiering av prostatacancer viktig (hög, måttlig, låg).

Enligt TNM-systemet isoleras flera steg av adenokarcinom i prostatakörteln. Övergångscellprostatacancer klassificeras på samma sätt som uretalkreft.

 • T1 - adenokarcinom verkar inte kliniskt, visualiseras inte med hjälp av instrumentella metoder och är inte palpabel. kan detekteras endast genom prostatabiopsi och histologisk undersökning som utförs för en ökad nivå av prostataspecifikt antigen (PSA)
 • T2 - infestationen av adenokarcinom är begränsad till körtelvävnaden (en eller två lober) eller dess kapsel. Prostatacancer är palperade och visualiseras med hjälp av instrumentella metoder.
 • T3 - adenokarcinomspiror bortom kapseln i körteln eller i partiella vesiklar.
 • T4 - adenokarcinom sträcker sig till livmoderhalsen eller sfinkteren i blåsan, rektum, muskelälskare av anusen, bäckens vägg.
 • N1 - metastaser detekteras i lymfkörtlarna i det lilla bäckenet
 • M1 - avlägsna metastaser av prostatacancer i lymfkörtlar, ben och andra organ bestäms.

Symtom på prostatacancer

Prostatacancer kännetecknas av en lång latent utvecklingsperiod. De första tecknen på prostatacancer liknar manifestationer av prostatit eller prostata adenom. Symptom på lokaliserad prostatacancer är ökad frekvens av urinering med svårighet att initiera studien; känsla av ofullständig tömning av blåsan; intermittent och svag urinström; frekvent uppmaning att urinera, problem med urinretention.

Med lokalt avancerad prostatacancer, brinner eller smärta uppstår med urinering eller ejakulation. hematuri och hemospermi smärta i perineum, ovanför pubis eller bäcken ryggsmärta orsakad av hydronephrosis; erektil dysfunktion anuri och tecken på njursvikt. Kontinuerliga dumma smärtor i ryggraden och revbenen visar som regel metastasen av prostatacancer i benet. I de avancerade stadierna av prostatacancer kan svullnad i de nedre extremiteterna som orsakas av lymhostasis, viktminskning, anemi och kakexi utvecklas.

Diagnos av prostatacancer

Omfattningen av den undersökning som krävs för att upptäcka prostatacancer innefattar fingerundersökning av körteln, bestämning av PSA i blodet, ultraljud och ultraljud av prostata, prostata biopsi. När fingerprovning av prostata genom rektumets vägg bestämmer tätheten och storleken på körteln, närvaron av palpabla noder och infiltrerar, lokaliseringen av förändringar (i en och båda lobarna). Men med hjälp av palpation kan man inte skilja prostatacancer från kronisk prostatit, tuberkulos, hyperplasi, prostata stenar, så krävs ytterligare verifieringsstudier.

Ett vanligt screeningtest för misstänkt prostatacancer bestämmer nivån av PSA i blodet. I andrologi är det vanligt att fokusera på följande indikatorer: vid en PSA-nivå på 4-10 ng / ml är sannolikheten för prostatacancer cirka 5%; 10-20 ng / ml - 20-30%; 20-30 ng / ml - 50-70%, över 30 ng / ml - 100%. Man bör komma ihåg att ökningen av prostata-specifika antigenvärden också noteras vid prostatit och godartad prostatahyperplasi.

Ultraljud av prostata kan utföras från transabdominal eller transrektal åtkomst: den senare tillåter att detektera även små tumörnoder i prostata. Under den ekokopiska kontrollen utförs en biopsi av prostatakörteln, vilket gör att materialet kan erhållas för morfologisk undersökning och histologisk typning av prostatacancer. En biopsi kan utföras genom perineum, urinrörets vägg eller rektum. Ibland används en transuretral resektion av prostata för att erhålla ett biopsimaterial.

Behandling av prostatacancer

Med tanke på scenen av prostatacancer, kirurgisk behandling, strålbehandling (fjärr eller interstitial) kan kemoterapi genomföras. Den vanligaste typen av kirurgiskt ingrepp i prostata T1-T2 stadier av cancer - en radikal prostatektomi, i vilken järnet är fullständigt avlägsnad, sädesblåsorna, prostatiska uretra separerades och blåshalsen; lymfadenektomi utförs. Genomförande av radikal prostatektomi kan åtföljas av efterföljande inkontinens och impotens.

För att inducera androgenblockad i prostatacancer kan enukleering av testiklarna (bilateral orchiektomi) utföras. Denna operation leder till ett slut på produktionen av endogen testosteron och en minskning av tillväxthastigheten och spridningen av tumören. Under de senaste åren, i stället för det mer vanligt förekommande kirurgisk kastrering drog undertryckande av testosteron LHRH-agonister hormoner (goserelin, buserelin, triptorelin). I ett antal fall av prostatacancer har tillgripit maximal androgen blockad kombinera en kirurgisk eller medicinsk kastrering med antiandrogener mottagning i enskilt steg. Hormonbehandling kan åtföljas av heta blinkningar, utveckling av osteoporos, minskad libido, impotens, gynekomasti.

I prostata-cancer-T3-T4-scenen appliceras strålbehandling genom fjärr- eller interstitial metod. Med interstitiell bestrålning (brachyterapi) sätts ett speciellt radioaktivt implantat in i prostata, vilket selektivt förstör tumörcellerna. Kemoterapi utförs med avancerade stadier av prostatacancer och ineffektivitet av hormonbehandling, vilket möjliggör förlängning av patientens livslängd. På studietrinnet och experimentella studier är sådana metoder för behandling av prostatacancer, som kryoterapi, hypertermi, laserterapi, fokuserad ultraljudsterapi.

Prognos och Prophylax av Prostatacancer

Utsikterna att överleva i prostatacancer beror på scenen av oncoprocess och differentieringen av tumören. En låg grad av differentiering åtföljs av en försämring av prognosen och en minskning av överlevnadsfrekvensen. I steg T1-T2, N0M0 bidrar radikal prostatektomi till 5-års överlevnad hos 74-84% av patienterna och 10-års överlevnad i 55-56%. Efter strålbehandling har 72-80% av männen en gynnsam 5-årig prognos, 48% har en 10-årig prognos. Hos patienter efter orkektomi och som är på hormonbehandling överstiger 5 års överlevnad inte 55%.

Det är inte möjligt att helt utesluta utvecklingen av prostatacancer. Män över 45 år borde genomgå en årlig undersökning med en urolog och androlog för tidig upptäckt av prostatacancer. Den rekommenderade screeningen för män inkluderar en rektal finger undersökning av körteln, en prostata TRUS, en prostatacancermarkör (PSA) i blodet.

Prostatacancer: orsaker, klinisk bild, moderna metoder för diagnos och behandling

Prostatacancer är en sjukdom som bara påverkar representanter för den starka halvan av mänskligheten. Alla män över 40 är i fara.

Varje tionde äldre patient dör av denna sjukdom, så många vänder sig till läkaren när sjukdomen har blivit en försummad form.

Orsakerna till prostatacancer hos män är väldigt olika, och den största insidensen är att sjukdomen ofta är nästan asymptomatisk. Men det är på hur tidigt de första tecknen på sjukdomen avslöjas, beror kvaliteten på patientens liv.

symptom

Prostatacancer är en malign neoplasma som växer i prostatakörteln.

Den första delen av sjukdomen är lätt att missa, en person märker inte några förändringar.

De första symptomen liknar de karaktäristiska för prostatit:

 • känsla av inte helt utmattad blåsan;
 • intermittent urinström;
 • frekvent uppmaning till små och inkontinens.

Med den ytterligare spridningen av sjukdomen i cellerna i det sjuka organet observeras:

 • smärta vid urinering och utlösning
 • gemospermiya;
 • smärta i ljummen
 • låg ryggsmärta
 • blod i urinen;
 • sexuell dysfunktion.

Vad orsakar prostatacancer?

Modern medicin diagnostiserar fyra stadier av prostatacancer: tidigt, avancerat, progressivt och metastasiserande till andra organ.

Det finns följande orsaker till prostatacancer hos män:

 1. ärftlig genetisk predisposition. Om en familj var sjuk med någon från nära släktingar, till exempel en bror eller far, riskerar män från närmaste familjemiljö. Och sjukdomen kan övervinnas i en ung ålder, när en man inte ens tänker på förebyggande åtgärder och undersökning av sjukdommens närvaro. Också sannolikt att bli sjuk om någon av kvinnorna i familjen har bröstcancer.
 2. mat. Sannolikheten för att få cancer ökar med ett stort intag av animaliska fetter, liksom fet mat. Användningen av grönsaker och fibrer minskar tvärtom denna sannolikhet. En diet med lågt innehåll av animaliskt fett minskar nivån av testosteron i blodet, vilket är ett steroidhormon och spelar en viktig roll vid tumörens utseende. Sådan näring minskar risken för tumörtumörer i prostatakörteln;
 3. övervikt. Denna faktor är inte en direkt orsak, vilket orsakar prostatacancer, men ett hormonellt misslyckande som uppstår i kroppen som en följd av fetma kan orsaka denna sjukdom.
 4. geografiskt hemvist. De män som bor i södra breddgraderna är mindre benägna att utveckla prostatacancer. Man kan dra slutsatsen att mängden ultraviolett strålning direkt påverkar tumörutvecklingen. Ju mer vitamin D får kroppen, desto mindre sannolikt är de;
 5. bransch. Arbetet med skadliga industrier har alltid varit en försvårande faktor för framväxten av de allvarligaste sjukdomarna, inklusive cancer. Alla typer av giftiga ämnen som tränger in i kroppen bidrar till utvecklingen av cancerceller. Mycket farligt för män cadmium - en mikroelement, som finns i stora mängder i tobaksrök och batterier. Med stora doser kadmium står arbetare i tryckeriet, svetsare, galvanisering. De som arbetar i färg- och lackfabriker, i kemisk produktion, och även genomgår bestrålning, löper också risken för att utveckla prostatacancer.
 6. rökning. Rökning i sig orsakar inte cancer, men nikotin och giftiga ämnen som finns i cigaretter kan prova utseende av maligna tumörer, inklusive prostata.
 7. rasförhållande. Prostatacancer är vanlig bland Negroid representanter för sydafrikanska länder;
 8. några urologiska förfaranden. Risken är för dem som har haft vasektomi (sterilisering).

Besök till läkaren

Bland de främsta orsakerna till prostatacancer, som nämnts ovan, är de äldre patienterna.

Till en specialist ska man kontaktas:

 • om åldern är över 55 år
 • om det senaste besöket till läkaren ägde rum över ett år sedan.

Urologist är en läkare som arbetar med förebyggande och diagnos av sjukdomar i urinvägarna, liksom deras behandling.

Onkologen utför diagnostik och behandling av godartade och maligna tumörer. De kan tränga in i alla vävnader och organ av en person, och symtomen på en sjukdom beror på det drabbade organet och storleken på lesionen.

Prostatacancer symptom tecken, behandling

Prostatacancer (karcinom) är en av de vanligaste orsakerna till döden bland den manliga befolkningen i inte bara Ryska federationen, men också många utvecklade länder i världen.

Riskfaktorer

Prostatakörteln genomgår malign degeneration hos män i pensionsåldern, även om smittsamma sjukdomar observeras också hos 45-55 år gamla representanter för den "starka" hälften av mänskligheten.

Carcinom i prostata kan utvecklas i flera år, även om vissa av dess sorter utvecklas snabbt.

Genesis av karcinom leder oundvikligen till bildandet av metastaser, som ibland når de distala delarna av benvävnaden i extremiteterna.

Vid tidpunkten för pensionsåldern lider redan 1% av männen av denna sjukdom.

Vid 75 års ålder har redan 13% av männen hälften, med andra somatiska sjukdomar, även prostatacancer.

Efter 40 år borde en regelbunden årlig undersökning av en urolog göras av varje man.

Efter 50 år - denna undersökning bör ingå i sig själv som obligatorisk.

Källor för prostatacancer

Orsakerna till prostatakarcinom för idag kan räkna mer än ett dussin.

Med en av dem har en tillförlitlig association av sjukdomen hittats, andra är i bevisfasen, men har redan noterats som provokationsfaktorer.

Den mest sannolika risken för en malign tumör i prostata med:

 1. Avvikelser från normal hormonell bakgrund. Det finns direkta bevis på effekten av en hög koncentration av manliga könshormoner på kärnbildningen av en malign nodulär i prostata i körteln. De återstående orsakerna avslöjas av den höga hormonella bakgrunden av testosteron och dess analog, så koncentrationen av testosteron är den främsta orsaken till sjukdomen. I regel påverkar sjukdomen prostata med en naturlig åldersrelaterad förändring i hormonhalten, dvs. förekommer oftare i ålderdom.
 2. Ärftlig predisposition till patologi. Om det i släktträdet hos män med prostatacancer uppfyllda, den unge mannen, sedan 35 år, måste genomgå en årlig blodprov, ultraljud och delta urolog.
 3. Otillräckligt intag av fiber, pektiner innehållna i grönsaker och frukter och preferensen för animaliska fetter i livsmedel.
 4. En kronisk prostatit som inte har behandlats.
 5. Fetma i kroppen och diabetes.
 6. Rökning och alkoholmissbruk.
 7. Bor i ett område med förorenad miljö.
 8. Otillräckligt intag av D-vitamin i kroppen eller dålig absorption.
 9. Långvarig kontakt med kadmiumsalter (tryckerier, arbete relaterat till produktion av gummiprodukter och svetsning).
 10. Sterilisering av en man med hjälp av en vasektomi (förband av de orala rören som bär spermatozoa). Direkt är en sådan anslutning inte bevisad som en provokationsfaktor för prostatacancer, men erfarna läkare märker sådana fall i medicinsk praxis.

Klinisk bild av patologi

Tidiga stadier av karcinom avslöjas endast genom blodprovet för ett specifikt antigen i prostatan, vars nivå i en malign tumör ökar snabbt.

Inga symptom och tecken på karcinom vid denna tidpunkt detekteras inte. Klagomål börjar mycket senare, när tumören har en klämande effekt på blåsan eller rektum, eller börjar metastaser i dessa organ.

Symptomens början börjar gradvis, nya symtom börjar tillföras de första tecknen på sjukdomen. Processen för tumörutveckling kan ta flera år.

Tagen separat, indikerar symptomet inte direkt på prostatakarcinom, men det är inte nödvändigt att försumma urologundersökningen.

Först observeras en ökning av prostatakörteln. Det förstorade organet har en klämande effekt på blåsans väggar.

Irritation av receptorerna i urinorgans vägg orsakar ett antal symtom från urinvägarna:

 • om normal människa kan stå en nattetid för att tömma den fyllda urinblåsan, som blir allt vanligare (två och flera gånger) hyperplasi natten toalettbesök för urinering;
 • på dagtid sker urinering nästan varje timme med små portioner av utsöndrad urin;
 • Behovet att urinera blir mycket starkt, deras inneslutning ger stor ansträngning;
 • när tömmer urinblåsan i urinröret, det finns tecken på att brinna och brinna;
 • känslor av obehag och värk i smärta i pubic region och perineum;
 • urininkontinens.

Med en starkare effekt av den förstorade prostata på urinröret uppstår hinder före normal urinutdelning, som uppträder av följande symtom:

 • komplexitet med urinprocessen vid början
 • en ström av urin avbryts flera gånger;
 • dropp urladdning av urin i slutet av urinering
 • Det finns ingen känsla av fullständig tömning av blåsan.

Med den fortsatta utvecklingen av prostatakarcinom ökar intensiteten hos följande symtom:

 1. Letargi ström vid urinering, för snabbare utsöndring av urin måste anstränga magmusklerna samt tonen i den glatta muskulaturen i urinblåsan vävnaden reduceras.
 2. Ofullständig utsöndring av urin leder till sin rörelse i motsatt riktning och utseendet av smärta i ländarna, som ofta är förknippade med bildandet av njurstenar i stasis av urin. Omvänd urinflöde kan också utöva en sprängningseffekt på bäcken på njurarna och urinledarna.
 3. Speciellt allvarliga fall av urinutsöndring är förknippade med sin fulla fördröjning. I detta fall är brådskande åtgärder nödvändiga för att införa en kateter genom urinrörets lumen och blåsans sphincter i dess hålighet. Annars börjar forgiftningen av organismen, vars prognoser är ogynnsamma. En kateter kan administreras av en medicinsk specialist eller en familjemedlem som utbildats i denna procedur.
 4. Om blod finns i sperma eller urin, dras slutsatsen att prostata i blåsan, prostata eller urinrör förstoras av prostata.
 5. Utseendet av svullnad i benen, pungen och vulva är vanligtvis ett tecken på förlust av maligna celler av lymfkörtlar ljumske (bildningen av metastaser i dem).
 6. Brott mot avföring och uppkomst av svårigheter i form av förstoppning och palpabel smärta indikerar penetration av metastaser i rektalområdet.
 7. Detektion av erektil dysfunktion i prostatakarcinom indikerar en lesion av sensorisk nerv som har receptorändringar i de yttre könsorganen.
 8. Vid det sista skedet av prostatacancerutveckling tränger metastaser in i bäckenbenen och ryggraden, vilket orsakar utålelig smärta.
 9. Kaviteter i buken och bröstkorget kan metastaseras. Om det finns hosta i prostatakörtelns karcinom indikerar detta lungskador på de maligna cellerna. Vid metastasering till levern finns gulsot (levern upphör att klara av funktionerna) och svår smärta i högra övre kvadranten.

Grader och stadier av prostatacancer

Begreppen "cancerfas" och "graden av cancer" varierar. På graden av cancer talar på den histologiska och cytologiska nivån, som utför en studie av morfologisk metamorfos av prostatakörtelns cellulära massa.

Vid biopsi är det möjligt att fastställa diagnosen av karcinom exakt, med början i den första graden av morfologiska förändringar.

Ändringsnivån vid användning av termen "cancerstadium" är högre: histologisk, organ, nivå av organsystem etc.

För misstänkt prostatacancer är det viktigt att bestämma inte bara graden att kontrollera riktigheten av diagnos och arten av morfologiska förändringar i cellerna, men också scenen, vilket är viktigt vid identifieringen av metastaser.

Det finns 5 grader av prostatacancer:

 1. Den initiala (G1), kännetecknad av en mycket långsam morfologisk transformation av celler. Det är inte alltid möjligt att överväga transformation av celler.
 2. I den andra graden (G2) är de förändrade cellerna redan signifikant olika från de friska, medan ett fåtal av dem i ett fokus (bildbildning av noden) detekteras. Behandling av prostata karcinom i 2: e graden är snabbare och med minimal skada på kroppen.
 3. Den tredje graden av onkologi (G3) kännetecknas av närvaron av celler med olika morfologi och struktur. I avsaknad av behandling ökar tumören i storlek genom prostatens övre del, som presenterar maligna celler i närliggande vävnader och organ.
 4. I den fjärde graden av prostatakarcinom (G4) är de flesta celler svåra att skilja, de är atypiska för prostata.
 5. Den slutliga graden av tumörbildning (G5) karakteriseras av en absolut icke-differentiering av cellmassan, vilken är fullständigt atypisk.

I motsats till graden av malign neoplasma i prostatan finns det fyra stadier av sjukdomsutvecklingen:

 1. Ultraljud eller palpation undersökning av patientens körtel ger inget resultat. Förändringar detekteras endast på mikroskopisk nivå med organs biopsi. Ett liknande tillstånd hos körteln är karakteristisk för patologins första steg.
 2. Vid det andra steget blir nodbildningen redan märkbar under ultraljudsundersökningen. Mått på patologisk bildning hittills tillåter inte att gå utöver prostata och platsen är begränsad till kapseln i det exokrina organet.
 3. Den tredje etappen kännetecknas av att tumören frigörs utanför kanten av körteln i angränsande organ. Metastaser finns i blåsan, rektala vävnader.
 4. Den sista etappen av cancer, den fjärde, är mest farlig för en människas vidare hälsa, eftersom metastaser sprider sig till avlägsna organ: lungor, lever, ben, lymfkörtlar. Patienten känner utmattning, urinering passerar sällan utan kateter, intensiva smärtor noteras inte bara under tömningen av urinblåsan.

Oftast påverkas lymfkörtlar och benvävnad av metastaser.

Maligna celler tränger lätt in i dessa organ och bildar i sig en vävnadsspecifik för en mängd cancer.

Spridningen av metastaser är det farligaste fenomenet i onkologipraxis. Om förekomsten av konservativ eller kirurgisk behandling har en positiv effekt på patientens hälsa, då i början av deras bildning, behandlar och behandlar sjukdomen endast i vissa fall patientens hälsa.

Helt av med metastaser genom operation är bortom makt av någon, till och med en mycket känd och erfaren onkolog-kirurg.

Diagnostisk definition av sjukdomen

Vid den minsta misstanke om en överträdelse av prostatafunktionerna, ska patienten omedelbart kontakta en urolog.

Undersökningen börjar med insamling av anamnese och rektal palpation av prostata.

Urologistfingerpalpation kan upptäcka hyperplasi hos körteln, vars varianter kan vara flera:

 • prostatakarcinom;
 • adenom i körteln (godartad hyperplasi);
 • Utseendet av stenar i det exokrina organet.

Vid normala storlekar av körteln utses en ytterligare inspektion - mätning av koncentrationen i blod av ett specifikt antigen i en prostata.

Detta är den mest tillförlitliga diagnostiska tekniken vid bestämning av närvaron av en malign tumör eller dess individuella bildande celler.

När man specificerar blodprostatacancer och resultaten av palpation utförs ett antal ytterligare förfaranden för att bestämma tumörens storlek, en mängd cancer, närvaron av metastaser:

 1. Ultraljud av prostatakörteln hjälper till att identifiera tydliga gränser för tumören, dess exakta dimensioner. Förfarandet utförs med hjälp av en ultraljudssensor som injiceras genom ampullen i ändtarmen.
 2. Magnetisk resonans och beräknad tomografi utförs med en etablerad onkologisk diagnos för att få stor prostata storlek och lokalisering av metastaser.
 3. En fin nål aspirationsbiopsi ordineras med en odefinierad diagnos när neoplasmens natur inte är definierad. Från olika delar av körteln utförs cellgjutningar, varefter smeten är färgad med färgämnen och den histologiska analysen av provet utförs.

Hur bota prostatacancer?

Patientbehandlingsschema innebär inte samma algoritm för alla patienter.

Urolog i samråd med patienten ger kirurgiskt avlägsnande av tumören, om det inte finns några kontraindikationer för kirurgi (ålderdom, allvarliga nervsjukdomar, hjärt-och andningssystem).

Annars kommer kirurgisk ingrepp att ge patienten större skada än den befintliga tumören.

Med prostatacancer kan 1-2 steg av radikal behandling undvikas.

Medicinering bör övervakas regelbundet med ultraljud och andra diagnostiska tekniker. Uppsägningen av behandling under en viss period i medicin kallades "väntetaktik".

Operativ behandling

Om en patient med prostatacancer är i en ålder av högst 65 år och har inga kontraindikationer för kirurgi för att ta bort prostatan, måste han ge sitt samtycke till radikal prostatektomi.

Patienten ges generell anestesi. I vissa fall utförs epidural eller spinalanestesi i avsaknad av känslighet hos underdelen.

Driftens längd brukar inte överstiga 150-200 minuter.

Järnet avlägsnas genom ett snitt i perineum eller i den pubic delen av buken.

Med lokaliseringen av malign neoplasma endast i prostata kapslarna med cancer är det möjligt att avsluta endast denna metod. Med tillväxten av karcinom i blåsans och rektumets väggar kommer ytterligare metoder för borttagning med hjälp av kemoterapi och radiologisk metod att krävas.

Modern utrustning som "Da Vinci" låter dig placera kirurgiskt avlägsnande av prostata tumörer genom en speciell punktering, som snabbt cicatrizes.

I detta fall utför läkaren operationen på ett automatiserat sätt med kontroll och kontroll över robotens arbete, vilket eliminerar risken för borttagning med antagandet om felaktigheter manuellt.

Kemoterapeutiskt förfarande

Metoden för behandling är baserad på de toxiska effekterna av kemikalier på maligna celler.

Mekanismen för skadlig verkan på cancerceller bygger på att stoppa deras proliferation.

Kemikalier förstör fissionsspindlarna, kärnan och membranerna av maligna celler, vilket stoppar tillväxt och uppdelning och orsakar massdöd av patologisk vävnad.

Behovet att utföra kemoterapi är berättigat i 3: e och 4: e graden av den maligna neoplasmen hos körteln, när tumörets kant sträcker sig bortom prostata kapslarna och metastaserna tränger in i avlägsna organ.

Förloppet av kemoterapi ordineras i form av intravenös infusion eller tabletter.

Preparat som paclitaxel, som kommer in i blodet, bärs hela kroppen genom blodet, de söker efter cancerceller och leder till deras död. Flera kurser av kemoterapi tillsammans med avbrott varar ca 6 månader.

Orsakar låg tillämpbarhet kemoterapeutisk metod 1 och stadium 2 cancer är den toxiska effekten av droger på alla kroppens celler och oönskade biverkningar (komplett håravfall, illamående, sjukdomskänsla).

Radiologisk metod

Bestrålning med olika strålar (röntgen, β-partiklar, γ-strålar, neutroner) leder till för tidig åldrande och död av maligna celler som ett resultat av förstöringen av DNA i kärnan. Förstörelsen av kärnan åtföljs också av cellens oförmåga att dela.

En anordning för strålningsutsläpp i radiologiska utrymmen kallas en linjär accelerator.

En specifik metod med deltagande av en linjär accelerator kallades fjärr strålterapi. Metoden används i prostatakarcinom i steg 3 eller 4, när metastaser finns i andra organ.

Det är avsett för destruktion av en tumör i prostatakörteln och lymfkärlen.

Inom fem dagar i veckan utsätts patienten för en 15-minuters bestrålning. Längden på medicinsk radiologisk kurs varar 2 månader.

Vid slutet av proceduren utsätts patienten för en två timmars vila på ett sjukhus, varefter han kan gå hem.

Färre biverkningar och större terapeutisk effekt uppnås en annan radiologiskt - brakyterapi, varefter den normala funktionen vävnad bestrålas med en minimal effekt, och onormala vävnads utväxter dör.

För detta ändamål används radioaktiva element: jod-131 eller iridium. Effekten av strålning utförs under bedövningsbetingelser.

Det finns flera metoder för radioaktiv bestrålning utan användning av instrument. I sådana fall implanteras nålarna från de radioaktiva elementen för en dag eller pelletsna lämnas i flera dagar i prostatakörteln.

Den senaste prestationen inom radiologi är behandling av ultraljud med hög frekvens.

I utländska kliniker tillämpas denna metod oftare. En riktningsstråle med högfrekventa ultraljud förstör proteinmolekylerna bildade i cancerceller. Tekniken heter HIFU.

Moderna metoder för radiologi möjliggör behandling av prostatacancer i första och avancerade utvecklingsstadier.

Medicinsterapi

Med en minskning av koncentrationen av testosteron i prostata vävnaden minskar tillväxtprocesserna hos patologiska celler. Män av senil ålder, liksom kontraindikationer mot radikal behandling, ta hormonella droger.

Hormonbehandling är en cancer och i avancerade stadier med metastaser har spridit sig, är patientens liv mening i detta fall förlängs, men inte för en så lång tid, eftersom cancern steg 1 eller 2.

Målet med hormonbehandling är att minska den höga androgenhalten genom artificiella medel, så nu används följande hormonella läkemedel:

Selektiva antagonister av gonadotropa frisättande hormoner.

Läkemedel såsom dietylstilbestrol, Honvana, fosfestrol, Dimestrola, Firmagona, Dietylstilbestrol propionat och andra genomfört blockaden av testosteron aktivitet under en lång tid av olika mekanismer.

När tillväxten av maligna tumörceller hämmas bidrar läkemedlen också till differentieringen av patogena celler (mer liknande normala prostataceller).

Syntetiska analoger av hypofyshormonet.

Målet är att minska koncentrationen av testosteron i en sådan utsträckning att den hormonella analysen av blod kan göra en felaktig slutsats om frånvaron av testiklar i patienten.

En kraftig minskning av halten av manliga hormoner är inte permanent. Efter några veckor stiger testosteronkoncentrationen igen.

I denna grupp har hormonella preparat Lucrin, Decapeptil eller Diferelin visat sig.

De används i samband med analoger av hypofyshormoner, vilket ger den största terapeutiska effekten i prostata karcinom.

De vanligaste drogerna inom denna grupp är Niftolide, Flutaplex, Casadec, Anandron.

Listan indikerar inte att den används för en patient.

Om Casadex kommer att ge rätt terapeutisk effekt är användningen av andra hormonella läkemedel opraktisk.

Vid användning av hormonella läkemedel är det ofta möjligt att upprätthålla libido och erektilfunktion.

Män som inte är äldre än 60 år brukar få utnämning av hormonella droger och kryoterapi (exponering av prostata till låga temperaturer).

Med hjälp av iskristaller, som bildas i maligna celler, är det möjligt att förstöra dem. En liknande effekt har en kombination av användningen av hormonella medel med radiologiska metoder.

Syntetiska antikroppar som liknar naturliga antikroppar och har funktionerna att bekämpa cancerstrukturer har införts i väst under det senaste decenniet.

För detta ändamål utvecklas vacciner för att bekämpa oncoceller. I Ryssland har sådan behandling ännu inte blivit ett massflöde.

En lovande metod för att införa virus som känner igen cancerceller och förstör dem. Tekniken är effektiv vid sjukdomens initiala steg.

Uteslut inte användningen av droger av typen ECHO 7 Rigvir vid senare skeden för att förstöra metastaser och stoppa tillväxten av karcinom.

Redan med tekniken för behandling kan du förlänga livslängden på upp till 15 år. Nya virusstammar fortsätter att arbeta för livets fortsättning.

Traditionell medicin i kampen mot cancer

Traditionella recept, motiveras för behandling av prostatacancer, användningen av humleplantor, vide hängen, frukter älgört, lakritsrot, vide-ört blommor, kvistar av tuja.

En del av växten används i form av infusion eller avkokning. Människors botemedel utesluts endast som en extra behandling av de huvudmetoder som beskrivs av läkaren som beskrivits ovan.

Andra behandlingsmetoder

Om det inte finns några andra alternativ för behandling erbjuds patienten att kastrera en eller båda testiklarna (orchiektomi).

Psykologiskt är sådan operation svårt för män, även om morfologiska förändringar efter operation omärklig (box testikelproteser, bokning sädesledare).

Överensstämmelse med kost

Prostatacancer från mat utesluta livsmedel rika på animaliskt fett, rökning, saltning, godis, drycker som innehåller alkohol, raffinerat socker, skärpa.

Det rekommenderas att äta produkter av vegetabiliskt ursprung, spannmål, skaldjur, fisk och kött av färska fetter, bär, gröna, jästa mjölkprodukter.

Prognos av sjukdomen

Med ökningen i cancerstadiet förvärras prognosen. Om cancern är i steg 1, framgångsrikt botas, inte begränsar den tid livet på patienten, sedan i 2: a steget är det möjligt att förlänga livslängden för patienter på 15 år, 3-5, 4 - upp till 3 år om det inte finns någon mirakel när medicinen inte kan förklara inga tecken på sjukdom efter steg 4.

Profylax av prostatacancer

Ett unikt sätt att undvika prostatacancer är inte, men de faktorer som provar sitt utseende avslöjas.

Risken för att få prostatacancer är mindre om en person:

 • rätt justerat hans kost
 • Undvikande av cancerframkallande ämnen;
 • strävar efter en hälsosam livsstil
 • får regelbundet sömn;
 • utsätter regelbundet prostata och blod till undersökningar;
 • leder ett ordinarie sexliv och distribuerar fysisk aktivitet på rätt sätt under dagen.

Behandling av prostatakarcinom har nyligen börjat förbättras genom användning av innovativa metoder, djärvt används i israeliska och västerländska kliniker.

Vilken cancer som helst är alltid läskigt, och prostatakarcinom är inte ett undantag. I det här fallet är det mycket viktigt att identifiera sjukdomen i de tidiga stadierna, då kommer risken att bli av med sjukdomen större.

Det skulle vara dumt att säga att självmedicinering och användandet av folkmetoder kan hjälpa till.

Endast omfattande professionell behandling på specialiserade sjukhus kommer att kunna övervinna denna maligna tumör. Var inte sjuk!

Prostatacancer: Symptom och tecken på utveckling

Vad är prostatan, dess funktioner. Orsaker till prostatacancer och predisponeringsfaktorer.

Metoder för förebyggande och tidig diagnos. Tecken och symtom på prostatacancer hos män. Metoder och metoder för undersökning. Prognos för sjukdomsutvecklingen.

Prostatakörteln, eller prostata, är ett inre glandulärt organ som ligger under blåsan och täcker urinvägarna.

Om sjukdomen

Järn, som ingår i reproduktionssystemet, utvecklar en hemlighet som säkerställer spermatozoas livskraft. I den totala volymen av seminalvätska kan denna hemlighet vara ca 30 procent. Betydelsen av prostata är också att ge möjligheten att hålla urin inuti blåsan.

Vad är prostatacancer: symptom, prognos? Prostatacancer anses vara en vanlig sjukdom, det är en malign tumör som har utvecklats inuti körtelvävnaderna. Prostatacancer kan producera metastaser som någon malign tumör.

Prostatacancer - symtom, livslängd: i enlighet med medicinsk statistik påverkar sjukdomen över 12% av män över 50 år. Död från prostatacancer i världen i frekvens ligger på tredje plats efter hjärt-kärlsjukdomar och lungcancer hos äldre män.

Varje år registreras över 400 000 fall av prostatacancer över hela världen. I lokaliseringsstatistiken rankas tecken på prostatacancer i europeiska länder 2: a efter lungcancer. I Ryssland är incidensen upp till 6% och är ett av de mest rapporterade fallen av cancer.

Det är känt att invånarna i Asien, Sydamerika, Afrika är mindre benägna att få denna typ av cancer än människor i Nordamerika och Europa.

Orsaker till utveckling

Medicin har inte exakta data om faktorerna för sjukdomsframträdande. Det har fastställts att upphovsmannen till en malign tumör är förändringar i DNA i cellerna i körteln, vars orsak inte är etablerad.

Det är känt att den äldre en man, ju högre sannolikheten för en sjukdom.

I enlighet med slutsatserna från medicinsk statistik spelas en viktig roll av den ärftliga faktorn.

Förekomsten av prostatacancer hos direkt släktingar ökar risken för sjukdom med 2 gånger eller mer

Studier har visat att sjukdomen är förknippad med ett alltför stort innehåll av testosteron - det manliga könshormonet.

Sannolikheten för sjukdomen och aggressiviteten hos neoplasmen beror direkt på testosteronhalten i en mans blod.

Officiell medicin förutsätter sådana riskfaktorer vid sjukdomsutbrottet:

 • överdriven konsumtion av animaliska fetter, brist på fiber i kosten
 • ålder över 50;
 • fall av prostatacancer bland direkt släktingar;
 • adenom av prostata;
 • en dålig ekologisk situation
 • skadliga tillverkningsfaktorer (arbete i tryckeriet, svetsarbete).

Risken för sjukdomen ökar för älskare av feta livsmedel, "rött" kött - nötkött, fläsk, lamm mot bakgrund av minskad konsumtion av fiber.

Minska risken för sjukdom kan vara genom flera regler:

 1. Inklusion i kosten av tillräcklig mängd växtfiber.
 2. Aktivt sätt att leva, spela sport.
 3. Behåll normal vikt.
 4. Måttlig konsumtion av animaliska fetter, "rött" kött.

Hur känner man igen sjukdomen?

De första tecknen på prostatacancer känns inte, det finns inget obehag tills malign tumör börjar expandera. Av denna anledning rekommenderas att män över 40 år regelbundet genomgår förebyggande undersökningar för att upptäcka prostatapatologi.

Prostatacancer: Symptom, symtom

Hur förekommer prostatacancer hos män?

De första symptomen på prostatacancer hos män:

 • brinnande känsla vid urinering
 • önskemål om upprepad urinering inom 30 - 60 minuter efter föregående;
 • känsla av ofullständig tömning efter urinering
 • minskning av huvudets och intermittens av strålen under urinering;
 • Minskning av tidsintervall mellan besök på toaletten, främst på natten.

Förekomsten av flera eller ett av de angivna symtomen är tillräckligt för att besöka en specialist - en urolog eller en onkolog.

De första symptomen på prostatacancer hos män:

 • brist på erektion
 • impotens;
 • minskning av spermiernas volym under utlösning.

Sådana symtom på prokata på onkologi förekommer ofta hos män äldre än 50 år. Samma som med cancer symptom på prostata adenom, vilket är en godartad tumör. Därför är det nödvändigt att genomföra en akut undersökning i en medicinsk institution för en noggrann diagnos.

Vid senare stadier av prostatacancer kan det finnas:

 • blod i sperma eller urin;
 • med smärta i prostatacancer i perinealområdet.

I avancerade fall med metastasering, de första symptomen, tecken på prostatacancer hos män:

 • smärta i ryggraden, höften eller bröstet
 • kan utveckla en fördröjning i urinen på grund av tumöröverväxt.

För de sena stadierna är en cancerförgiftning karakteristisk, vilket manifesterar sig i:

 • en kraftig minskning av kroppsvikt
 • svaghet;
 • snabb trötthet.

Samtidigt förvärvar patientens hud en karakteristisk blek jordgubbsskugga.

Mer information om stadier av utveckling av prostatacancer finns här.

Prostatacancer Symptom - Foto:

diagnostik

Hittills, har sjukdomen en begränsad plats och inte en period av metastaser kan symtomen vara frånvarande, så det är viktigt som ett diagnostiskt regelbundet testas för närvaron av PSA, eller prostataspecifikt antigen, som produceras av friska körteln och finns i blodet.

Ökning av denna faktor i serumet, samt en förändring i förhållandet av fri och bunden antigen är ett sannolikhetsfaktor, vilket indikerar närvaron av cancer. Ju högre PSA, desto högre är risken för cancer.

Vid undersökning av en patient för prostatacancer utförs ett antal analyser och studier:

 1. Avancerat blodprov, vilket inkluderar bestämning av PSA och oncomarkers.
 2. Analyser av urin är allmänna, biokemiska och även sådd.
 3. Ultraljudsundersökning av genitourinvägarna, prostata MR.
 4. Studier av bensystemet med användning av beräknad tomografi för detektering av metastasering.
 5. Konsultativ undersökning av en onkolog.
 6. Palpation, undersökning av körteln genom undersökning.
 7. Prostata vävnadsbiopsi.

Chanser för helande och terapi

Enligt medicinsk statistik överväger mer än 80 procent av patienterna framgångsrikt sjukdomen efter diagnos. Ofta manifesterar uppenbara symtom på sjukdomen sig i de sena stadierna, när sjukdomen är igång, och chanserna för en snabb botning faller snabbt.

Den viktigaste faktorn är den tidiga diagnosen, liksom användningen av avancerade behandlingsmetoder.

Om diagnosen bekräftas bör behandlingen påbörjas omedelbart. Om tumören har en tydlig lokalisering indikeras endoskopisk eller kirurgisk avlägsnande av prostata. En effektiv metod är strålterapi med hjälp av avancerad medicinsk utrustning.

Patienter efter operation eller strålbehandling föreskrivs långvarig antitumörbehandling, som syftar till att blockera testosteron. Kemoterapi används också.