Huvud
Strömförsörjning

Regler för förberedelse för prostata biopsi: Vad behövs, och vad kan inte göras?

Kärnan i metoden är att välja en prostatavävnad för vidare cytologisk och histologisk forskning, som typiserar tumör och atypiska celler.

Men om analysen inte utförs korrekt kommer resultatet inte att vara korrekt. Och patientens hälsa kan lida. För att undvika detta möjliggör förberedelse för prostata biopsi en tydlig överensstämmelse med de speciellt utvecklade föreskrifterna.

Om det görs korrekt kommer läkaren att kunna bestämma neoplasmens prevalens, omfattning och natur, vilket gör det möjligt för honom att välja den optimala och adekvata behandlingen.

Betydelsen av att förbereda för prostata biopsi

Biopsi involverar vävnadsval genom mekaniskt medel, har en mikrotumatisk karaktär och kan jämföras med en liten kirurgisk operation. Därför utbildas patienten före proceduren. Doktorn måste också ta hänsyn till indikationerna och kontraindikationerna.

En prostata biopsi är nödvändig om en man:

 • hög nivå av PSA (prostatiskt specifikt antigen);
 • vid palpation finns en ökning eller nodalkondensation i körteln;
 • en låg nivå av ekogenitet med ultraljud av prostata.

Förfarandet föreskrivs även om andra metoder inte skiljer adenomen från karcinom och sätter den slutliga diagnosen.

Biopsi är kontraindicerad när patienten:

 • akut form av prostatit;
 • komplikationer av hemorrojder;
 • akut infektionssjukdom
 • nedsatt blodkoagulering
 • Nyligen var det ett kirurgiskt ingrepp i bäcken eller bukregionen.

Hur man förbereder sig på prostata biopsi?

För att biopsin ska ge de mest exakta och tillförlitliga resultaten, och patienten inte hade komplikationer, borde han vara ordentligt förberedd för proceduren:

 • i 5-7 dagar före starten kommer testen att tilldelas, de måste tas;
 • Om det behövs, skicka antibakteriell behandling, drick medicin.
 • i förväg för att informera läkaren om de läkemedel som tas för tillfället, om förekomsten av allergisk intolerans mot droger.

I sin tur bör läkaren uttömmande prata om de möjliga riskerna med en biopsi och ge patienten ett skriftligt uttalande om samtycke till det.

Beredningsprocessen beror också på typen av biopsi och den föreslagna anestesitekniken:

 • med transperinal biopsi med lokalbedövning krävs inga speciella förberedande förfaranden.
 • med den rektala metoden omedelbart innan proceduren tömmer tarmarna fullständigt med hjälp av rengöringsdimensionella medel;
 • Om allmän anestesi används, sluta sedan äta i 8 timmar och vätskor - i 2 timmar före starten.

Förutom diet finns inga speciella restriktioner före biopsi. Patienten kan leda ett normalt sexliv för honom, träna. Men några råd som en man kan få från sin läkare på individuell basis.

Leverans av test

Under den förberedande perioden före biopsi av prostatakörteln ges de:

 • allmän analys av blod och urin;
 • analys på blodgruppen och bestämning av Rh-faktor;
 • Bakopsev smärtar ur urin;
 • blodprov för RW (Wasserman-reaktion);
 • blodprov för viral hepatit B, C och HIV-test.

Mottagning av antikoagulantia och antiaggreganter (för patienter med hög risk att utveckla hjärt-kärlsjukdomar)

Om en man har kardiovaskulär sjukdom, och han tar specifika läkemedel (antikoagulantia och anti-aggrogenika), måste du rapportera det till läkaren.

Som överenskommits med honom måste patienten sluta medicinen minst 3 dagar före biopsi. Detta är nödvändigt för att inte prova blödning.

När trombos hotar överförs patienten till lågmolekylära (fraktionella) hepariner - Fragmin, Clevarin, Clexan, etc.

Också sluta ta mediciner på basis av aspirin och ibuprofen. För att lindra smärta före biopsi av prostata är acetaminophen tillåtet.

Mottagande av antimikrobiella medel

För att förhindra inflammation och komplikationer (infektion i genitourinary system, sepsis, Fournier syndrom), föreskriver läkare antibakteriella läkemedel före och efter prostata biopsi.

Fluoroquinoloner, som accepteras 2 timmar före proceduren och flera dagar efter det, är väl etablerade.

Andra antibiotika kan också krävas i samråd med läkaren.

Överensstämmelse med kost

Innan biopsi av prostata måste du observera en viss diet i ungefär en vecka.

Att hålla sig vid en diet är fortfarande nödvändig hemma innan de placeras på ett sjukhus. Det är viktigt att:

 • helt utesluta från dietmat av animaliskt ursprung
 • att begränsa konsumtionen av feta, salta och kryddiga livsmedel;
 • drick inte alkohol alls.

Om biopsin utförs under generell anestesi, ska måltiden helt avbrytas en dag före den föreskrivna proceduren. Om lokalbedövning används kan du enkelt ha ett mellanmål (soppa, buljong, juice) och dricka lite vatten.

Rengöring av tarmarna

Ett av de viktiga stegen i att förbereda prostata i biopsi är rening av tarmen från avföring. Detta görs med en rengörande enema.

Det bidrar till att ta bättre material för vidare forskning, liksom för att undvika risken för kontaminering av provet och hotet mot infektion.

Cleansing enemas gör dagen före biopsi. För en tid i rektum introduceras i genomsnitt cirka en liter vatten. Förfarandet upprepas tills fullständig rengöring från avföringen. Vattnet ska vara kallt, inte över kroppstemperaturen.

Inte alla vet att när du använder en varm vätska krymper tarmarna något. Om vattnet är kallt, finns det en reflexreduktion i tarmarnas väggar och det rensas mer intensivt. Denna procedur kan utföras både oberoende och ambulant.

Hur gör de det?

Provtagningsteknik för prostatabiopsi har flera alternativ:

Förberedelser för prostata biopsi

Vad är förberedelsen för prostata biopsi?

Några dagar före förfarandet måste du informeras detaljerat om beredningen före prostata biopsi. Denna information är nödvändig för att minska risken för oönskade konsekvenser och komplikationer.

Hur lång tid tar det att förbereda sig för prostata biopsi?

Förberedelse för prostatabiopsiproceduren utförs några dagar före manipulationen. Vanligtvis är detta 5-7 dagar.

Vad är förberedelsen för prostata biopsi?

Analyser för beredning för prostata biopsi

Som en förberedelse för biopsi av prostata, måste du klara följande test: ett blodprov för total / fri PSA, blodvärde, blodprov för blodproppar (koagulering), urinanalys, urinodling på flora, ett blodtest för syfilis, HIV, hepatit B, hepatit C, bestämning av blodtyp och Rh-faktor. Strax innan biopsi är obligatoriskt innehav av transrektalt ultraljud (TRUS) prostata, eller han utförs direkt under biopsi. Ytterligare tester utnämnas på rekommendation av en läkare och i samråd med patienten.

Antikoagulantia och antiplatelet medel

Ganska ofta vi inför en situation där en patient med indikation för prostata biopsi det finns en hög risk för att utveckla hjärt-kärlsjukdom och visar således kronisk administrering av antikoagulanter eller trombocytaggregationshämmande medel.

Trots att de kliniska metoder för undersökning av patienter med kontinuerlig mottagning av små doser av acetylsalicylsyra inte visade en ökad förekomst av blödningskomplikationer efter prostata biopsi, i de flesta fall, som en förberedelse för förfarandet rekommenderar vi upphävandet av användningen av dessa läkemedel. Acetylsalicylsyra och andra icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel som förberedelse för prostata biopsi avbryts under 3-5 dagar före proceduren, klopidogrela- 7 dagar, 14 dagar tsiklopidina-, kumarina- i 4-5 dagar.

Beslutet att sluta ta medicinen eller ersätta den vid förberedelse för prostatabiopsi tas av patienten först efter samråd med läkaren.

Om det av någon anledning är det omöjligt att minska dosen eller sluta ta antikoagulantia och trombocytaggregationshämmande medel, förutsatt en 16-18 tyg staket kolonner rekommenderar vi att du utför en biopsi av prostata på ett sjukhus.

Mottagande av antimikrobiella medel

Före prostata biopsi Du kommer att förskrivas antimikrobiella läkemedel för förebyggande ändamål. Detta är nödvändigt för att förebygga risken för bakteriuri och övergående bakteriemi leder till infektiösa komplikationer (urinvägsinfektioner, sepsis, Fournier syndrom). För närvarande är de valfria läkemedlen fluorokinoloner (t.ex. ciprofoksatsin). När de tas oralt absorberas dessa antibiotika väl från mag-tarmkanalen och penetrerar tillräckligt i prostata vävnaden. Den rekommenderade dosen som ett förebyggande antibiotikum är 500 mg ciprofloxacin 1-2 timmar före prostata biopsi. För högriskpatienter (med nedsatt immunitet, närvaro av diabetes, kortikosteroider, sjukdomar i urinvägarna), antibiotika kan förlängas till flera dagar. Intolerans mot fluorokinoloner kan användas sulfametoxazol med trimetoprim, piperacillin med tazobaktam, cefalosporiner eller aminoglykosider.

I regel saknar vi komplikationer och kontraindikationer antimikrobiella läkemedel 2 timmar före det föreslagna prostatabiopsiproceduren och 4 dagar efter.

Äter mat som förberedelse för prostata biopsi

När du förbereder dig för en biopsi av prostatakörteln en dag före det planerade förfarandet, måste du ge upp fet och tung mat, alkoholkonsumtion. Om en prostata biopsi utförs med lokalbedövning, har du råd med en lätt frukost eller ett eftermiddagsmat, liksom rent dricksvatten (du kan ha juice, soppor, buljonger och geléer). Om proceduren utförs med allmänbedövning, rekommenderas den dagen inte att äta.

På tröskeln till proceduren och på morgonen av prostata biopsi måste du förbereda tarmarna för proceduren och göra en rengörande emalj för att rena avföring och minimera risken för infektion. Det är möjligt att rengöra tarmarna hemma. Det är nog att introducera i tarmarna 1 liter kokt vatten vid rumstemperatur. Om du har möjlighet att utföra en rengörande enema på kvällen och på morgonen före proceduren kommer det att vara det bästa alternativet för att rensa tarmarna.

Hur kommer förberedelsen för prostatabiopsi att äga rum?

Före proceduren kommer läkaren att prata med dig, prata om att förbereda sig för prostatabiopsi, utföra fördelarna med den valda metoden, metoden för anestesi, möjliga komplikationer och kontraindikationer. Förbered de frågor du är intresserad av att fråga dem. Detta kommer att hjälpa till i framtiden enkelt och smärtfritt att skjuta upp biopsi i prostatakörteln.

Varna din läkare innan du förbereder dig för prostata biopsi om:

 • Du tar ständigt mediciner,
 • Du har allergiska reaktioner mot läkemedel, anestetika eller latex,
 • Har du några blödningsstörningar,
 • Du har diabetes mellitus eller hjärt-kärlsjukdomar.

Dela med din läkare om du är orolig för ökad känsla av ångest, psykiskt obehag eller intensiv rädsla som förberedelse för prostata biopsi. Läkaren kommer att berätta i detalj om stadierna av manipulation, om det behövs, förskriva sedativa på kvällen eller före förfarandet.

Efter samråd med en specialist på beredningen och stadierna av förfarandet får du ett avtal om information och samtycke till Prostata biopsi.

En biopsi av prostata, vi utför som regel outpatient, det vill säga behöver det inte sjukhusvistelse av patienten. Före manipulationen kommer doktorn eller sjuksköterskan att föreslå att du byter till en speciell medicinsk klädsel och eskorterar dig till behandlingsrummet. Anestesi utförs innan prostata biopsi utförs. Efter manipulation på 2-3 timmar kan du gå hem. Man bör komma ihåg att på dagen för förfarandet måste du ta en ledig dag eller en ledig dag.

Hur gör prostata biopsi - typer av forskning och förberedelse, diet efter proceduren

När misstänkt för cancer eller andra prostata sjukdomar, tilldelas patienten olika studier, inklusive prostatabiopsi. Med hjälp av denna metod får specialisten vävnader, som därefter skickas till laboratoriet. Där utförs en histologisk studie som gör det möjligt att bestämma typen av tumör, dess stadium och utvecklingsns natur. På grundval av de data som erhållits efter biopsin bestäms taktiken för behandlingen. Detaljer om denna studie behöver känna alla medlemmar i det starkare könet.

Vad är prostata biopsi?

Detta ord betyder invasiv medicinsk manipulation. En prostatabiopsi utförs på poliklinisk basis för att diagnostisera prostatacancer hos män. Särskild utrustning tar fragment av patologiska vävnader och skickas för histologi. Tidigare biopsi utfördes genom att palpera körteln. Nu utförs det under ultraljudsapparatens kontroll, vilket minskar risken för komplikationer till ett minimum. Garantin för autenticiteten hos biopsi-resultatet är 100%.

vittnesbörd

En prostata biopsi är en mycket exakt studie som gör det möjligt för specialisten att förstå huruvida patienten har cancer eller någon annan prostatisk sjukdom. Det utses i följande fall:

 1. Vid den första palpationrektala undersökningen av prostata upptäcker läkaren förseglingar, knutar eller andra anomalier.
 2. Ett blodprov indikerar en ökad nivå av prostataspecifikt antigen (PSA). Om det är ständigt stort eller växande, för att klargöra diagnosen upprepas en biopsi. En annan indikation är en minskning av fri PSA i förhållande till totalen, vilket också ökar sannolikheten för cancer.
 3. När TRUS genomfördes fann doktorn områden med en misstänkt låg ekogenitet, vilket kan indikera cancer.
 4. Tumören bekräftas av andra studier, men det är nödvändigt att ta reda på om det är godartat (adenom) eller malignt (cancer). I det andra fallet anges scenen omedelbart.

Biopsi utförs på olika sätt. Läkaren ska välja vilken av dem som ska appliceras, med hänsyn till patientens individuella egenskaper. Det finns sådana typer av biopsier:

 1. Transrektal. Utrustningen sätts in i anusen, medan patienten antar en knä-armbågsställning, ligger på ryggen med ett uppehållande bäcken eller på hans sida. En narkosin injiceras i prostatakörteln. Studien utförs av en fjädernål under kontroll av TRUS. Transrectal eller multifokal biopsi görs snabbt. I detta fall uppstår flera häckar av vävnad från olika delar av kroppen.
 2. Transuretralbiopsi. Den utförs i den bakre positionen under den allmänna, ryggraden eller lokalbedövningen. Det utförs av en skärslinga för att ta material med ett cystoskop - en flexibel sond med belysning och en videokamera. Införande av utrustning i urinröret.
 3. Transperineal biopsi. Denna åtkomstteknik används mindre ofta än andra. Patienten ligger på ryggen eller på hans sida, han ges allmän eller lokalbedövning. I perinealområdet är ett snitt gjord i vilket en biopsyål placeras och krympas. I rektum av patienten sätter doktorn ett finger för att fixera prostata och sluta blöda efter operationen. Staketet genomförs flera gånger från olika platser.

Hur är prostata biopsi gjort?

Det vanligaste är den transrektala punkteringsmetoden, så dess steg bör läsas mer detaljerat. Hur utförs biopsi?

 1. Läkaren berättar för patienten hur forskningen utförs och ger samtycke att underteckna det.
 2. Patienten tar läget som anges på soffan av läkaren.
 3. Patienten ges en lokalbedövning. Användningen av allmänbedövning är olämplig.
 4. TRUSI-sensorn sätts in i patientens rektum. Han visar bilden av prostatakörteln på bildskärmen.
 5. En speciell enhet på 2 cm djup sätter in en nål. Att ta rätt mängd material kommer doktorn att göra mycket punkteringar i själva bildningen och vävnaderna i närheten av den. Patienten kan gå hem så snart han återvänder till normal. Materialet i olika provrör med formalin i en speciell behållare skickas för histologisk undersökning.
 6. Vid eventuella komplikationer kan en andra biopsi utföras efter flera månader.

Analysresultat

Bearbetning av materialet tar upp till två veckor. Efter analys av vävnaden kan experten göra en av följande slutsatser:

 • godartad utbildning
 • akut inflammation (det finns inga maligna celler, glandulära strukturer är skadade);
 • kronisk granulomatös inflammation
 • adenos eller atypisk adenomatös hyperplasi;
 • prostatisk intraepitelial neoplasi (IDU) av låg grad;
 • Hög nivå PIN;
 • Högkvalitativ PIN med atypiska körtlar (misstänkt för adenokarcinom);
 • fokus av atypiska körtlar;
 • nod med misstänkt adenokarcinom (upprepad biopsi krävs);
 • adenokarcinom.

För att få resultatet, använder laboratoriespecialister Gleason-skalan. Det bestämmer stadium av adenokarcinom, graden av aggressivitet av malignitet. Varje kolonn av det uppsamlade materialet i körtelen utvärderas på en fempunktskala. Indikator 1 betyder att tumörens aggressivitet är minimal, 5 - maximal. Sammanfatta de poäng som erhölls under analysen av de två vanligaste förändringarna i vävnadsfragment. I detta fall tilldelas den första indikatorn till vävnadskolonnen, i vilken mer än hälften av cellerna ändras och den andra volymen, i vilken mindre än 50% påverkas.

Karakteristik av tumören enligt Gleason-indexet:

 1. 2-6. Tumören växer långsamt, väl differentierad, inte utsatt för tidig metastasering.
 2. 7. Medium-differentierat adenokarcinom.
 3. 8-10. Lågdifferentierad tumör. Snabbt växande och ger metastaser.

Framställning av

Innan biopsi måste du följa vissa regler. Då blir dess kvalitet och effektivitet så hög som möjligt. Hur man förbereder sig för en prostata biopsi:

 1. En vecka före studien måste du sluta ta droger som påverkar blodpropp.
 2. 3-5 dagar före biopsi börjar behandling med antibiotika. Detta är nödvändigt så att det inte finns några smittsamma komplikationer.
 3. En vecka före biopsi måste du ge upp alkohol.
 4. På kvällens kväll och ett par timmar innan studien måste du göra en rengörande emalj.
 5. Det finns ingen biopsi på dagen.
 6. Det är nödvändigt att se till att det inte finns kontraindikationer, att konsultera en anestesiolog.

Diet efter prostata biopsi

För att undvika förstoppning efter studien måste du fylla på din kost med vissa regler i åtanke. Menyn ska innehålla:

Produkter som ska begränsas:

 • ärter;
 • alkohol (uteslutande helt i en månad);
 • bröd är svart;
 • druvor;
 • kål surkål;
 • kvass.

effekter

Vissa komplikationer kan inträffa, även om prostata adenombiopsi utfördes korrekt. Möjliga konsekvenser:

 • infektionsinflammatorisk process i urinvägarna;
 • kroppstemperatur ökning;
 • allvarlig ömhet i perineum och anus, obehag
 • närvaro av en liten mängd blod i urinen (makrohematuri), sperma, avföring
 • blåmärken i urinröret
 • massiv blödning (extremt sällsynt);
 • fördröjning i urinering eller ökad frekvens;
 • akut prostatit;
 • inflammation i testiklarna eller bilagorna.

Pris på prostata biopsi

Kostnaden för att göra forskningen beror på många faktorer. Det gäller vilken nivå av den medicinska institutionen där tjänsten kommer att tillhandahållas, och dess rykte, recensioner, kvalifikationer hos specialisten och supportpersonalen. Priset påverkas av hur biopsi ska utföras, hur många kommer att göra punkteringar. En viktig faktor i värdbildningen är hur snabbt laboratoriet utför analys och tillhandahållande av resultat. Med hänsyn till allt ovan kan priset på förfarandet variera från 6 000 till 70 000 rubel.

Video: hur man tar en biopsi av prostata

Informationen som presenteras i denna artikel är endast avsett för informationsändamål. Materialet i artikeln kräver inte självständig behandling. Endast en kvalificerad läkare kan diagnostisera och ge råd om behandling baserat på individuella patienters individuella egenskaper.

Förberedelse för prostata biopsi

Bland metoderna för att diagnostisera prostata patologier är den vanligaste transrectala biopsin. Instrumentet (en tunn nål) sätts in genom ändtarmen för att samla in ett vävnadsfragment som överlämnas till en ytterligare histologi. Ger dig möjlighet att bestämma tumörens art (malign eller benign), orsakerna till ökad PSA i en mans blod. Före genomförandet krävs förberedelse för prostata i biopsi.

Våra läsare rekommenderar

Vår regelbundna läsare blev av med PROSTATIT genom en effektiv metod. Han kontrollerade det på sig själv - resultatet av 100% - ett fullständigt bortskaffande av prostatit. Detta är en naturlig honungsbaserad lösning. Vi kollade metoden och bestämde oss för att rådgöra med dig. Resultatet är snabbt. DEN EFFEKTIVA METODEN.

Hur kan en man förbereda sig för prostata biopsi?

Vanligtvis börjar preparatet för prostata biopsi åtminstone på mindre än en vecka. Patienten genomgår nödvändigtvis ett antal laboratorietester:

 • bestämning av blodgruppen hos en manlig Rh-faktor;
 • Allmänna tester av urin och blod
 • koagulering;
 • nivån av total / fritt prostatiskt specifikt antigen i patientens blod;
 • bakteriologisk urinkultur;
 • blodprov för syfilis;
 • en studie av patientens blod för hepatit B, C;
 • test för HIV.

Göra en preliminär samtal med läkare, vilket förklaras i detalj för patienten så mycket som möjligt behovet av att utföra en prostata biopsi, eventuella negativa utvecklingen prognoser. Tveka inte att ställa frågor. Ju mer en man dyker i processens väsen, desto lugnare och mer självsäker känner han sig. Efter mötet signerar patienten dokumentet och bekräftar hans medvetenhet om riskerna i samband med biopsi.

Det är nödvändigt att informera läkaren om allergier (speciellt läkemedel, latex, desinfektionsmedel), samtidiga sjukdomar och läkemedel som vidtagits, närvaron av implantatet i kroppen, problem med blodproppar. Det är inte överflödigt att bli informerad om den allmänna anestesi och biopsi som överförs av en man. Läkaren kan ordinera en fluorografi, en preliminär transrektal ultraljud av prostata. Studien hjälper till att bestämma organets huvudegenskaper, tumörens närvaro, dess storlek, lokalisering.

Några dagar innan prostata biopsi observerade besshlakovaya diet. Från kosten män utesluta fiber, grovfoder och orsaka gasbildning: fet fisk och kött, bönor, mörkt bröd, hel-mjölkprodukter, kryddor, godis, bakverk, potatis, korngryn, pasta, starkt te, kolsyrade drycker kaffe, nötter, alkohol. Patienten rekommenderas att äta kokt, ånga rätter av grönsaker och magert kött, fisk, ljus soppor, flytande gröt, dricka grönt eller örtte.

Om en prostatabiopsi utförs under allmänbedövning, ska patientens sista måltid vara 8 timmar före proceduren. Med lokalbedövning tillåts en man en lätt frukost och en liten drink (juice utan massa, buljong, stillvatten).

Tar mediciner som späd blod

I klinisk praxis, många fall där en patient som rekommenderas en prostata biopsi, en kränkning av det kardiovaskulära systemet och visar ett regelbundet intag av trombocytaggregationshämmande medel (förhindra fastnar celler), antikoagulantia (inhibera aktiviteten av blodkoagulationssystemet). Sådana läkemedel tunn blodet, förhindra trombosbildning.

Studier har visat att regelbunden konsumtion av små mängder av sådana patienter medicinering inte orsakar blödningskomplikationer under en prostata biopsi, men för att förhindra blödning och blödningen ska sluta ta medicinen i minst tre dagar före ingreppet. Du kan inte avbryta kursen själv. Avbrottet görs endast i samförstånd med profilspecialisten, och den behandlande läkaren kommer att berätta när du kan fortsätta behandlingen.

Vid hög risk för trombos överförs patienten till fraktionerade hepariner (låg molekylvikt) - Fragmin, Fraksiparin, Klivarin, Clexan. Läkemedel som måste avbrytas före prostata biopsi:

 • Ticlopidin - i 14 dagar;
 • Clopidogrel - i 7 dagar;
 • Warfarin - i 5 dagar;
 • Kardiomagnet - 3-4 dagar.

Vidare provocera blödning under förfaranden kan omega-3-PNZH syra, vitamin E, bromelain, ginseng, vitlök, lök, arnika, kardborre, kamomill, Melilotus, persilja, ingefära, Taraxacum. Den har en liknande effekt och läkemedel baserade på acetylsalicylsyra eller ibuprofen. För att ta bort någon smärta innan biopsi av prostatakörteln, är det tillåtet att använda paracetamol.

Ta antiinflammatoriska läkemedel

Användningen av minimalt invasiva metoder vid diagnos och kirurgi minskade antalet komplikationer, men inflammatoriska reaktioner tar nu ledande plats bland postoperativa negativa konsekvenser. Steroid- och icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel kan användas för profylaktiska ändamål eller för behandling av andra patologiska processer i en mans kropp.

Läkemedel som lindrar inflammation, verkar som aspirin och leder till kraftig blödning. Läkemedlet i denna grupp stoppas minst tre dagar före prostata biopsi.

En vecka innan förfarandet är det nödvändigt att stoppa användningen av naturliga preparat (inklusive medicinska örter), vitaminer, homeopatiska medel, livsmedelstillsatser. Du kan återuppta kursen endast med din läkares tillåtelse.

Rening av emalj före prostata biopsi

Om biopsin är transperinär (genom perineum under generell anestesi) är det inte nödvändigt att förbereda en man specifikt. Det är nödvändigt att genomföra hygieniska procedurer, raka hårlinjen i en intim zon.

Med en transrectal biopsi av prostata, sätts instrumentet in i en rektum hos en man, så en rengörande emalj ska göras för att minimera risken för infektion och släppa tarmarna från avföring. Det är bättre att utföra proceduren två gånger: natten före och morgonen 2-3 timmar före biopsi. En rengörande emalj kan utföras hemma eller på sjukhus.

Det kommer att ta en liter och en halv (högst två) rent, kokt vatten, ett mjukt rör, ett spets med en klämma, en kapacitet av lämplig volym. Du kan använda improviserade material (till exempel en varmvattenflaska) eller köpa en mugg av Esmarch på ett apotek där allt du behöver är inkluderat.

Vätskan bör svalna till en bekväm temperatur på 25-35ºC, men högst 40ºC. För varmt vatten absorberas snabbt och kommer att leda till en bränna av kolon i patienten, och förkylningen kommer att orsaka obehagliga känslor när de administreras inuti och framkalla spasmen i tarmarna. För att öka effekten i vatten, lösa barnsåp, några få mangankorn, örtteck.

En behållare med en vätska måste hängas med ett stativ, ett dörrhandtag, en krok i en höjd av 1-1,5 meter från sängen, loungen och den andra valda ytan. Patienten kan inte hålla vatten, så det är bättre att sprida oljekudden genom att sänka den ena kanten i bäckenet.

För att få luft ut ur röret sänks det ner och klämman öppnas och fyller den med vätska. När lösningen fyller slangen är kranen stängd, spetsen behandlas med pastöriserad olja eller petroleumgel för bättre penetration. Patienten ligger på sin högra sida, hans böjda ben tar honom till magen. Spetsen sätts in mycket försiktigt, med rotationsrörelser. Klämman öppnas, tarmen är fylld med vätska. Ta bort de obehagliga förnimmelserna hjälper till att mjuka sänka buken medsols.

Om man inte kan utföra manipuleringar med en rengörande enema av någon anledning kan man använda glycerinsuppositorier, mikroclyster (Microlax), laxerande preparat (Fortrans) före proceduren.

Mottagande av antibiotika för prostata biopsi

När de utför en prostata biopsi finns det en risk för bakteriuri, övergående bakteriemi som medför komplikationer av smitt natur (sepsis, urinvägarna patologi, Fournier syndrom).

Studier har bekräftat att efter att ha utfört en prostata biopsi manifesteras bakterier i 4% av männen som gjorde en rensningsema och 28% som gjorde utan denna hygienprocedur.

För profylaktiska ändamål föreskrivs patienten antibiotika hos fluorokinolongruppen (Ciprofloxacin) en timme före biopsi och 2-3 dagar efter. För att minska sannolikheten för infektion i körteln, inklusive resistent mot E. coli-preparat, är det möjligt med intravenöst behandling med aminoglykosider och fluorokinoloner i kombination. Gentamicin eller Ampicillin kan ges före proceduren, följt av antibiotika i tabletter.

Var inte panik om en prostata biopsi är planerad. Detta är en relativt säker och smärtfri metod för diagnos, leder sällan till biverkningar, och korrekt förberedelse för proceduren kommer att göra det möjligt för patienten att känna sig så bekväm som möjligt.

Vem sa att det är omöjligt att bota prostatit?

Har du en PROSTATE? Redan mycket pengar försökt och ingenting hjälpte? Dessa symtom är bekant för dig inte av hearsay:

 • konstant smärta i underlivet, skrotum;
 • svårighet att urinera
 • sexuell dysfunktion.

Det enda sättet att använda? Vänta och inte agera med radikala metoder. Prostatit kan vara CURED! Gå till länken och ta reda på hur specialisten rekommenderar behandling av prostatit.

Vad är prostata biopsi och hur man förbereder sig för det?

Biopsi av prostatakörteln är en av de viktigaste diagnostiska metoderna. Med hjälp är det möjligt att upptäcka cancer på ett tidigt stadium. Det är väldigt viktigt förberedelse för prostata i biopsi, vilket ökar noggrannheten i resultatet. Det här är exakt det som kommer att diskuteras i den här artikeln.

Typer av biopsi

Så det här är en diagnostisk metod vid det tillfället att en liten del av prostatavävnaden väljs ut för vidare studier i ett histologiskt laboratorium. Denna procedur har flera alternativ:

 • transrectal biopsi av prostata - i detta fall utförs staketet genom rektumområdet hos patienten. Förfarandet utförs mycket snabbt, med hjälp av en tunn nål väljes ett litet fragment av prostata. Denna metod kallas också multifokal biopsi av prostata, eftersom läkaren samtidigt kan ta upp till 12 fragment av vävnader.
 • transuretral biopsi utförs med hjälp av en speciell enhet - ett cytoskop. I sin sammansättning har han en liten videokamera, med vilken läkaren kan övervaka organets tillstånd, liksom storleken på det utklippta området. Det är viktigt att notera att i detta fall bärs staketet genom patientens urinrör;
 • transperineala Det utförs endast under lokal eller allmän anestesi, materialet tas genom perinealområdet. För detta snitt görs mellan anus och pungen, är en liten nål infördes och utskurna vävnaden partiet. För att styra körningens position använder doktorn ett finger. Det bör noteras att detta är en av de föråldrade metoderna, som i allt högre grad används av läkare.

Läkaren bestämmer sig för att välja en biopsi metod för prostatakörteln tillsammans med patienten baserat på den kliniska bilden.

Huvudindikationer och kontraindikationer

Denna procedur utförs för att förtydliga diagnosen. Till exempel, om det finns en neoplasma, görs detta för att bekräfta eller avvisa dess malignitet. Också en biopsi av prostatacancer utförs om läkaren under undersökningen misstänker närvaron av en tumör. Om patienten har ett högt prostataspecifikt antigen (PSA) -index i blodprovet, kommer detta också att fungera som en ursäkt för att förskriva en sådan procedur.

Att ta om materialet är överskattade värden av PSA, misstanke om upprepad tumörbildning i orgeln. Det är värt att notera att prostata adenom inte är en orsak till cancer, men för att utesluta risken för degenerering av sådan utbildning, återförsäkras läkare och genomför ett fullständigt komplex av undersökningar, vilket inkluderar biopsi.

Detta förfarande har emellertid ett antal förbud, som innefattar akut stadium av prostatit, förvärring av rektumssjukdomar, dålig blodkoagulerbarhet eller en kraftig försämring av patientens tillstånd.

Förberedelser för förfarandet

För att uppnå exakta resultat måste patienten följa reglerna för förberedelse för analys av prostatabiopsi. Det börjar 5-7 dagar före proceduren. Före detta, se till att informera din läkare om att ta mediciner vid denna tid, att förekomsten av allergiska reaktioner latex eller komponenter i anestesi, blödningsrubbningar, ta droger som förtunnar blodet (acetylsalicylsyra, ibuprofen, en icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel, etc.).

Därefter kommer läkaren att ge ett uttalande om riskerna med biopsi och samtycke till det, vilket patienten måste underteckna. Vid transperinal biopsi ges patienten lokalbedövning i anus- och scrotumområdet, inget speciellt förberedande förfarande krävs.

Vid det rektala staketet av materialet före procedurens början kommer patienten att behöva installera en rengörande enema för att fullständigt tömma tarmarna. Om generell anestesi krävs för proceduren är det förbjudet att äta i 8 timmar, du kan inte dricka det 2 timmar före operationen. I det här fallet är det nödvändigt att följa alla rekommendationer från läkaren, annars kan han skjuta upp eller avbryta proceduren.

I vissa fall ordineras patienten vissa mediciner några dagar före biopsi, de bör tas på ett strikt föreskrivet schema. Till denna grupp av droger är antibiotika. De tas för förebyggande ändamål för att minska risken för bakteriell infektion efter proceduren. Standard kursen är att ta medicinen 2 timmar före operationen och inom 4 dagar efter det.

Hur utförs prostata biopsi?

Förfarandet utförs av en urolog. Detta kan ske antingen i operationsrummet (vid användning av allmänbedövning) eller i manipulationsrummet (lokalbedövning eller brist på det). Procedurens varaktighet är i genomsnitt ca 30-60 minuter beroende på metod.

Vid användning av transuretralmetoden används en automatisk anordning för biopsi av prostatakörteln. Detta gör att du exakt kan ta bort den nödvändiga vävnadsplatsen utan onödig skada. Under proceduren kan läkaren observera på bildskärmen.

En annan obligatorisk enhet för biopsi i prostatakörteln är ultraljudsanordningen. Den används i transrektala metoden. Med hjälp kan doktorn leda nålen i önskad riktning (vilket du inte gör om du använder manuell introduktion).

Efter avslutad operation måste patienten begränsa den fysiska belastningen inom 4 timmar och ta alla nödvändiga läkemedel för att undvika biverkningar.

Konsekvenser av prostata biopsi och möjliga komplikationer:

 • spotting i urin eller sperma
 • smärta vid urinering
 • akut prostatit;
 • smärta i stället för nålinsättning (perineum, anus, skrot);
 • problem med sexlivet;
 • urladdning av blod från ändtarmen (speciellt under avföring)
 • urinretention
 • frekvent uppmaning att urinera
 • trauma i urinröret
 • ökning av kroppstemperaturen med utvecklingen av inflammatorisk process.

Dessa obehagliga symptom går bort om några dagar, men om de håller mycket längre behöver du se en läkare som utför en biopsi.

Avkodning av prostata biopsi

Studien av vävnadsställen utförs av specialister i ett histologiskt laboratorium, vilket kräver i genomsnitt 7 till 10 dagar. I slutet av denna tid kommer patienten till institutionen för att få sina resultat. Indikatorerna är uppdelade enligt 5-punktsskala, vilket innebär att läkare diagnostiserar tre huvudfaser.

Om patienten har lågt antal cancerceller, gör läkaren en gynnsam prognos. Men även i detta fall är det nödvändigt att upprätthålla en konstant kontroll över antalet maligna celler och, om de börjar växa, kirurgiskt avlägsnande av tumören.

Med en genomsnittlig titer av cancerceller finns det en sannolikhet att flytta till angränsande organ och vävnader. Läkare anser att detta är den andra etappen av cancer, i det här fallet, fullständigt avlägsnande av prostatakörteln och förskriva en utsträckning av strålning eller kemoterapi.

Vid höga frekvenser av maligna celler kan vi tala om det tredje och mest allvarliga cancerfasen. I detta fall ökar risken för att utveckla metastaser, så patienten visas en nödoperation.

Det är viktigt att notera att tillförlitligheten av resultaten beror direkt på läkaren och patienten. I det första fallet måste du välja en erfaren specialist som kvalitativt håller materialet. I det andra fallet måste patienten strikt följa alla förberedelsebetingelser före förfarandet.

Många patienter är rädda för att de efter en biopsi kommer att ha problem i sitt intima liv, men det är det inte. Om proceduren utförs korrekt finns det ingen erektil dysfunktion och risken för utveckling av infertilitet. Det bör komma ihåg att för risken att minska utvecklingen av prostatacancer rekommenderas det att genomgå en rutinundersökning och regelbundet vidta nödvändiga test.

Sammanfattningsvis bör det sägas att prostatabiopsiproceduren är en av de viktiga testen vid diagnos av cancer. Även med positiva resultat utesluter läkare inte degenerationen av en godartad tumör till en malign. Denna procedur kräver vissa träningsförhållanden som patienten måste utföra för att uppnå tillförlitliga resultat. Efter att ha fått transkriptet bestämmer urologen om ett behandlingsschema (observation, kirurgi, utnämning av en kemoterapi eller strålningsexponering etc.).

Prostata biopsi: hur man gör och hur man förbereder sig

Mycket ofta, när en patient vänder sig till specialister och det finns misstankar om bildandet av en godartad eller malign tumör, rekommenderas han ett förfarande som kallas "biopsi i prostatakörteln". De flesta hör den här terminen för första gången, så börja bli nervös och orolig i förväg. Det är faktiskt inte så läskigt.

Grundbegrepp

Biopsi är en medicinsk term som visade sig relativt nyligen och är ett förfarande där patologiska vävnader eller celler tas från den drabbade människokroppen med särskild utrustning för histologisk undersökning. Staketet görs direkt i den medicinska institutionen. Oftast rekommenderas prostata biopsi, men ibland är det obligatoriskt för de män som har misstankar om prostatacancer.

Detta förfarande är mycket viktigt, eftersom det kan visa med en garanti för 100% närvaro eller frånvaro av inflammation eller sjukdom.

Grundläggande indikationer för leverans av biomaterial

Om en läkare under en individuell undersökning upptäckt misstänkta förseglingar under huden, ger patienten blod för analys, ultraljud görs och biopsi administreras. De främsta orsakerna till leveransen:

 • Ökad nivå av prostataspecifikt antigen.
 • I ultraljudsbilder är hypoechoa platser väl sedda.
 • Omedelbart på prostatakörteln är välproppade tätningar och knölar.
 • Upprepad staket utförs efter nödvändig behandling eller om mängden material som tas är otillräckligt under föregående tid.
 • Prostatan ökade flera gånger.

Kort beskrivning av förfarandet

Förfarandet i sig är inte smärtsamt, i de flesta fall känner patienten inte något. I grund och botten uppstår obehagliga känslor när en läkare eller en ultraljudsmaskin sätts in i tarmarna. Huvudanordningen för prostatakörteln är biopsi och en mycket tunn nål som injiceras på flera sätt:

 1. Transektalt tas biomaterialet genom rektumets vägg.
 2. Genom perineum sätts nålen in i området mellan skrot och anus.
 3. Transuretral, det vill säga materialet tas genom det urogenitala systemet

Det är väldigt viktigt att patienten är lugn och välinformerad om allt, alltså, precis före proceduren, berättar den behandlande läkaren återigen i detalj om prostata biopsi, som det är gjort och om fördelarna med denna typ av studie. Och också doktorn föreslår gemensamt att bestämma metoden för att ta celler och relevansen av lokalbedövning. Vid stora kliniker måste patienten skriva ett skriftligt samtycke till mini-operationen.

Förberedelser för ett biopsi-förfarande

När läkaren säger till patienten att prostatabiopsi är nödvändig, bör han berätta om det i detalj och ge en lista med rekommendationer som bör utföras omedelbart innan biomaterialet tas:

 • Skicka in för en allmän analys av blod och urin.
 • Detaljerad konversation med urologen. Patienten bör berätta i detalj om alla tidigare lidit allvarliga sjukdomar, förekomst av allergier och användning av antikoagulantia.
 • För att utesluta eventuella komplikationer eller inflammatoriska processer ska patienten ta antibiotika 4-5 dagar före och efter proceduren. Det specifika läkemedlet ordineras av den behandlande läkaren.
 • Inom 24 timmar före staketet är det bättre att inte missbruka tungt kalorimat, helst kan du utesluta middag och frukost.
 • I vissa fall rekommenderar läkaren en rensningsema.

En mini-operation utförs på öppenvårdsbasis i operationssalen eller ett separat rum, intill urologens kontor eller direkt av laboratoriet, där de ska genomföra en studie av det biomaterial som tagits. Vid ingången tar patienten bort alla sina kläder och ändras till en engångsrock.

Prostata biopsi: hur gör

Varje specifik teknik för att utföra biopsi i prostatakörteln har sina fördelar och nackdelar.

 1. Transrektal. Är den mest använda. Förfarandet i sig är inte mer än 30-35 minuter. Patienten sätts i en särskild stol så att när biomaterialet tas, har läkaren fri tillgång till prostatakörteln. För att den automatiska enheten för prostata biopsi ska nå det drabbade området är det nödvändigt att proceduren dessutom övervakas av transrektal ultraljud. Läkaren introducerar snabbt nålen, separerar en viss mängd vävnad och så snabbt visar. Den maximala administrationsmängden vid en tidpunkt är 10-12 gånger.
 2. transuretral. Stängselens varaktighet är 30-35 minuter. I det här fallet ska den behandlande läkaren i detalj berätta om denna metod för biopsi av prostata, hur biomaterialet samplas, vilken utrustning som används. Namnlösa: Att ett cystoskop införs i urinröret. Detta är en långsträckt, tunn enhet med en kamera monterad på sin ände. Vävnaden för undersökning tas med en skärslinga.
 3. Genom grenen. I detta fall är användningen av lokalbedövning obligatorisk. Ett litet snitt görs i perineum, genom vilket ett material tas med en tunn nål. Efter proceduren appliceras ett bandage med sårläkande salva på snittet. Den direkt avsedda platsen för punkteringen har tidigare desinficerats med en speciell lösning, ytan på huden som ligger i omedelbar närhet är täckt med sterilt material.

Efter prostata biopsi är patienten i avdelningen ett tag, personalen tittar på hans tillstånd. Detta är särskilt viktigt om anestesi och allmän anestesi användes under proceduren.

Ett av de mest obehagliga förfarandena för män är prostata biopsi. Hur man gör det är det bästa att inte veta förrän i slutet, för att inte bli rädd förut.

Karakteristik av forskningsresultat

Människokroppens celler utanför den lever väldigt lite, så studien ska genomföras så snabbt som möjligt. De slutliga resultaten ges till läkaren inom 7-10 dagar. Graden av risk för cancer uppskattas enligt Gleason-skalan i enheter.

Om skalan inte överstiger 4 enheter betyder det att risken är minimal, full återhämtning är möjlig snart, tumören är liten och cellerna är nästan normala. Om indikatorn är från 5 till 7 enheter, då är det värre. Risken för att utveckla en malign tumör är ganska hög. Värst av allt, när Gleasons skala utvärderar staten med 8-10 enheter. I det här fallet är förutsägelserna tillräckligt dåliga, cancercellerna utvecklas.

Möjliga konsekvenser och komplikationer efter minisystemet

Patienten måste veta exakt hur viktigt biopsi av prostatakörteln är, följderna av övningen ska inte skrämma honom. Till exempel anses det vanligtvis ganska normalt om:

 • Efter operationen kommer det att få ont i bäckenområdet för ett tag.
 • Vid urinering och avföring kan blodig urladdning uppträda, men i små mängder.
 • Kanske manifestationen av en gång obehandlade infektioner eller kroniska sjukdomar.
 • Sällan finns det en allergi mot ett bedövningsmedel.

När ska man se en läkare

 • Kroppstemperaturen steg kraftigt.
 • En kraftig blödning började.
 • Det var en falsk uppmaning att urinera och avfyra.

I stora kliniker förstår att ett kirurgiskt ingrepp skakar patienten, varför de flesta patienter drar ett besök hos urologen och sätter biomaterialet till sist. För att ämnet ska vara lugnt och fullt medvetet, svarar han vid den första upptagningen och strax före stakets procedur de frågor som uppkommit. Också på den officiella hemsidan för många medicinska institutioner finns en beskrivning av en sådan tjänst som prostata biopsi, patientrecensioner, där de beskriver sina känslor i detalj, ge råd till specifika läkare.

Farliga perioder i människans liv

I de flesta fall påverkas män som har fyllt 40-45 år av inflammation och utveckling av prostatacancer. Särskilt uppmärksam på deras hanehälsa bör inkludera de som har fall av denna sjukdom bland nära släktingar.

Läkare rekommenderar att det är obligatoriskt att genomgå en undersökning varje år som en förebyggande åtgärd. Och om urologen rekommenderar ett förfarande för prostatabiopsi, var inte rädd och fördröja tiden: Ju tidigare problemet identifieras desto lättare är det att bekämpa det.

Prostata biopsi och förberedelse för det

Prostata biopsi är en analys där små prover av prostatavävnad avlägsnas för undersökning under ett mikroskop.

För prostata biopsi, är en fin nål införd genom ändtarmen (transrektal prostata biopsi), genom urinröret eller genom ett område mellan anus och pungen (perineum). Transrectal prostata biopsi är den vanligaste metoden. Prov av vävnad som tas under en prostatabiopsi undersöks för cancerceller.

En prostatabiopsi kan göras när ett blodprov visar en hög nivå av prostataspecifikt antigen (PSA), antingen efter en digital rektal undersökning eller i taget.

Indikationer för prostata biopsi

En prostata biopsi görs för att bestämma:

 • Är tumören som är i prostatakörteln cancerös.
 • Orsaken till höga nivåer av prostataspecifikt antigen (PSA) i blodet.

Förberedelser för prostata biopsi

Tala om för din läkare om du:

 • Hade några problem med blödning.
 • Du är allergisk mot latex eller några mediciner, inklusive smärtstillande medel.
 • Ta regelbundet mediciner. Se till att din läkare vet namnen och doserna av alla läkemedel.
 • Tar blodförtunnande läkemedel, såsom warfarin, heparin, enoxaparin, aspirin, ibuprofen eller andra icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID).

Du måste skriva in ett samtycke formulär som säger att du förstår riskerna med prostata biopsi och godkänner att göra en prostata biopsi. Prata med din läkare om något av dina problem, om behovet av prostata biopsi, dina risker, hur det kommer att göras, eller vad resultatet kommer att innebära. För att förstå vikten av prostata biopsi, fyll i ett läkarintyg i form av ett test.

Om en prostatabiopsi utförs under lokalbedövning genom området mellan anus och skrot (perineum) krävs ingen särskild träning.

Om en prostatabiopsi genomförs i rektumet, kan du behöva lägga enema före prostatabiopsi.

Om en prostata biopsi utförs under generell anestesi, kommer läkaren att berätta - när det är nödvändigt att sluta äta och dricka före operationen. Följ anvisningarna om när du ska sluta äta och dricka exakt, annars kan operationen avbrytas. Om läkaren har beordrat dig att ta läkemedlet på operationdagen, var vänlig och gör det bara med en släck vatten.

Som förberedelse för prostata biopsi sätts en droppare (IV) in i armen, en lugnande medel ges cirka en timme före en prostatabiopsi.

Biopsiprocess

Utför en biopsi av prostata läkare som specialiserat sig på manliga könsorgan och urinvägsproblem (urolog) på kontoret, på sjukhuset dagkirurgi eller sjukhus ward användning.

Före prostatabiopsi kan du få antibiotika för att förhindra infektion. Du kan bli ombedd att ta bort alla kläder och sätta på sjukhuskläder.

Transrectal ultraljud (TRUS) används vanligen för att styra placeringen av nålen under prostata biopsi.

Genom rektum (transrectal biopsi av prostata)

Det finns flera möjliga positioner för denna metod. Du kan bli ombedd att knäla, ligga på din sida eller ligga på ryggen. Läkaren kan injicera lokalbedövning runt prostatakörteln innan han gör prostatabiopsi.

Transrectal ultraljud (TRUS) används vanligtvis för att rikta nålen till rätt plats för prostatabiopsi. En prostata biopsi görs vanligtvis med vårnålar. Nålen tränger snabbt in i prostata och tar bort vävnadsprovet. Ta 6 till 12 prover från olika delar av prostata.

En prostata biopsi kan också göras med hjälp av en nål som är fäst vid läkarens finger. Han sätter in fingret i ändtarmen. Sedan glider nålen längs styrningen, genom rektumets vägg och in i prostatakörteln. Nålen vänds för att samla vävnadsprover, och sedan drar läkaren ut det.

Transrectal prostata biopsi tar cirka 30 minuter.

Genom urinröret (transuretral prostata biopsi)

För denna metod kommer du ligga på ryggen. Allmän anestesi i ryggraden eller lokalbedövning kan användas.

Cystoskopet sätts in i urinröret. Detta gör det möjligt för läkaren att titta direkt på körteln. Trådslingan passerar genom cystoskopet för att avlägsna små bitar av prostatavävnad.

Transuretral prostatabiopsi tar normalt 30 till 45 minuter.

Genom perineum (transperinalt prostata biopsi)

Transperinärbiopsi av prostata görs inte så ofta som transrektal eller transuretral prostatabiopsi. Du kommer att ligga på din sida eller på ryggen med knäna böjda. Allmän eller lokalbedövning kan användas.

Din hud på platsen för prostata biopsi rengörs med en antiseptisk lösning, området runt det är täckt med en steril vävnad. Läkaren kommer att lägga på sterila handskar. Det är mycket viktigt att du inte rör den här sterila zonen.

Transrectal ultraljud (TRUS) används vanligtvis för att rikta nålen till den önskade platsen i prostata biopsi.

Ett litet snitt (snitt) görs i perineum. Läkaren sätter in ett finger i ändtarmen, leder den till prostatakörteln och sätter sedan in nålen genom snittet i prostatakörteln. För att samla vävnadsprover, vänds nålen försiktigt och dras sedan ut. En biopsi av prostata kan tas från flera områden i prostata. Tryck appliceras för att stoppa blödning, och ett litet bandage placeras över snittet. En prostatabiopsi tar vanligtvis mellan 15 och 30 minuter.

Känslor under proceduren

Du kan känna en liten prick när en injektion av medicin är klar för att bedöva din hud. Du kan känna stumt tryck när du sätter in en biopsi-maskin. Med en transrectal biopsi i prostata kan du känna trycket i ändtarmen, medan ultraljudssonden eller fingret rör sig på plats. Du kan också känna en kort, skarp smärta, medan biopsienheten sätts in i prostatakörteln. Vanligtvis samlas flera biopsiprover.

Efter en biopsi kommer du att bli ombedd att undvika ansträngande aktivitet i ca 4 timmar. Du kan känna lite smärta i bäckenet och observera blod i urinen i 5 dagar. Dessutom kan vissa förändringar i spermiernas färg uppträda i upp till en månad efter en biopsi. Efter en transrektal biopsi kan liten blödning från endotiden inträffa 2 till 3 dagar efter en biopsi.

Efter en transuretral biopsi kan du behöva bära en urinarkateter i flera timmar efter en biopsi. Du kan också behöva ta antibiotika i flera dagar efter biopsi.

Efter en allmän anestesi kommer du att vara i eftervårdslokalen i flera timmar efter en biopsi. Det är nödvändigt att någon tar dig hem när anestesin stannar. När du kommer hem, kan musklerna ont, du kan känna dig trött resten av dagen.

Risker för prostata biopsi

En prostata biopsi har en liten risk att orsaka problem som:

 • Infektion. Detta är vanligare hos män som inte har diagnostiserat prostatit. Vanligtvis tar ett antibiotikum före biopsi förebyggande av infektionens utveckling.
 • Blödning till urinröret och urinblåsan. Detta kan leda till blodblåsor (hematom), oförmåga att urinera eller ett behov av att urinera oftare.
 • Blödning från ändtarmen. Efter en transrektalbiopsi kan du uppleva liten blödning från ändtarmen från 2 till 3 dagar efter en biopsi.
 • Allergisk reaktion på anestesimedel som används under biopsi.

Efter en biopsi

Ring din läkare om du har:

 • Det har varit svår blödning eller blödning som varar längre än 2 eller 3 dagar.
 • Smärta ökade.
 • Fever.
 • Du kan inte urinera i 8 timmar eller det finns blod i urinen i mer än 2 eller 3 dagar.

Resultat av prostata biopsi

En biopsi av prostata är en analys där små prover av prostatavävnad avlägsnas för undersökning under ett mikroskop. Resultaten är vanligtvis tillgängliga inom 10 dagar.

Prover av prostatavävnad under mikroskopet är normala, det finns inga tecken på infektion eller cancer.

Avvikelse från normen:

Cancerceller eller tecken på infektion har detekterats.

Det finns tecken på onormal godartad utvidgning av prostata (godartad prostatahyperplasi, eller BPH), tuberkulos, rektalt lymfom eller blåscancer.

Om cancerceller är närvarande kommer Gleasons klass att ges, läkaren kommer att diskutera det med dig. Gleason anses vara ett verktyg för att förutsäga cancerens aggressivitet.

Vad påverkar analysen

Anledningarna till att du inte kan skicka analysen eller varför resultaten inte kan vara användbara är:

 • En biopsi får inte innehålla tillräckligt mycket vävnad för att göra en diagnos.
 • Sannolikheten för att cancer inte kan ses, eftersom en biopsi tar upp en liten mängd vävnad.

Vad att tänka på

 • Normala biopsiproval utesluter inte cancer.
 • Om prostata biopsi resultat indikerar cancer kan andra test behövas för att bestämma spridningen av cancer. Dessa tester kan innefatta ett blodprov (prostata-specifikt antigen), benskanningar, lymfkörtelbiopsi eller CT-skanningar.
 • Inte alla typer av prostatacancer behandlas. Det finns många saker att tänka på när man beslutar om en behandlingsplan.
 • En biopsi av prostatakörteln leder inte till problem med erektion och gör inte en person fruktlös.