Huvud
Analyser

Gonorré: överföringsvägar, symtom, diagnos, behandling

Gonorré kom till oss från antiken. Du kan till och med fira viktiga datum, till exempel "årtusendet i kampen mot gonorré". Låter det Ja, på något sätt inte så mycket. Det finns faktiskt inget att vara stolt över. Ändå delar den internationella klassificeringen av sjukdomar dem inte i ädel och skamlig. Därför, i artikeln hittar du inte tråkig moralisering. Bara torr medicinsk sanning.

Att säga att gonorré - den vanligaste sexuellt överförbara sjukdomar, är det omöjligt, men det kommer att vara långt från sanningen: hon är ofta sjuk och många fler. Antibiotika löser förstås problemet, men bara i viss utsträckning. Många föredrar att inte sprida sjukdomen och behandlas oberoende av varandra och, ofta, är inte sant att i fallet med antibiotika leder slutligen till bildning av resistenta former av patogena bakterier och övergången av sjukdomen till en kronisk form.

Vägar för överföring av gonorré

I de allra flesta fall uppstår infektion när samlag. Dessutom kan denna kontakt vara antingen "standard", könsorgan eller oral eller anala (endast den kliniska bilden av sjukdomen kommer att skilja sig från). Vad kan jag säga, om infektion är möjlig även med en enkel känsla av könsorganen, utan "penetration". En kvinna är smittad med gonorré lättare än en man: för dem är nästan alla kontakter med en infekterad partner garanterad att sluta med patogenens överföring.

Ett annat möjligt sätt att överföra gonorré (liksom all sexuell infektion) är att sända den från moder till foster. Och här menar vi inte intrauterin infektion, men infektion hos nyfödda under moderns födelsekanal. Den mest utsatta platsen i detta fall är barnets ögon (annars - ett öppet slemhinna!). När en gonokocker kommer in i ögonslimhinnan, utvecklas en specifik konjunktivit - gonoblenorea, som manifesteras av massivt ödem i ögonlocken, där det är omöjligt att öppna ögat och blöda bindebenet.

Och det sista möjliga sättet att överföra gonorré - vardagliga. Det är möjligt att använda vanliga föremål (handdukar, sängkläder eller underkläder). Sannolikheten för denna överföringsväg är låg på grund av gonokockens oförmåga i den yttre miljön.

Symptom på gonorré

Perioden från infektionstiden till utseendet på de första tecknen på gonorré kan variera från ett par dagar till en vecka. Men det händer att inkubationsperioden är försenad upp till 3 veckor på grund av manifestationen av "självaktivitet" vid utnämning av antibiotika (ofta felaktig), svag immunitet.

Om du kommer in i urinröret på slemhinnan börjar gonokockerna föröka sig. Senare tränger in i det intercellulära utrymmet, de blir synderna för utvecklingen av svår inflammation.

Liksom de flesta sjukdomar är gonorré akut och kronisk. Om det är väldigt medelvärde (oavsett hur corny - men alla människor är annorlunda), varar den akuta fasen av gonoré upp till två månader, och sedan går sjukdomen "under jord", dvs blir kronisk.

Med tanke på de anatomiska och fysiologiska egenskaperna hos individer av olika kön är det meningsfullt att beskriva symptomerna på gonorré separat för kvinnor och män.

Symptom på gonorré hos kvinnor
Först utvecklas de största problemen i urinröret, vagina och livmoderhalsen. Om den inflammatoriska processen lokaliseras i urinröret, manifesteras det av klåda, frekvent och smärtsam urinering. Om i skeden - då borde du förvänta dig ren utlösning, samma smärta som ökar under sexuell kontakt. Pus som släppts från slidan när den sprids till de yttre könsorganen sprider inflammationen till dem, som kallas vulvit.

Hela problemet är att symptomerna på gonorré hos kvinnor smidas, implicit. Mer än hälften av dem känner ingenting alls (eller lägger inte stor vikt vid). Och faktiskt gonorré - är förrädiska: perioden börjar för den akuta fasen, som kan karakteriseras som "fred och nåd." Allt detta leder till en kronisk process och ytterligare problem i behandlingen. När allt kommer omkring, om deras ouppmärksamhet och slarv "drive" en sjukdom är högre könsorganen - i slemhinnan i livmodern, äggledarna och äggstockarna - du kan få problem med att genomföra sin fortplantningsfunktionen (infertilitet, komplikationer under graviditet eller utomkvedshavandeskap).

Symtom på gonorré hos män
Sjukdomen börjar med att klåda och brinna, intensifieras under urinering. Sällsynt kött och glanspenis. När man klämmer ut knyter sistnämnden ut en dropp av pus.

Urinering blir vanligare och kan resultera i utseendet av en bloddroppe. Ofta i processen med inflammation stramas också regionala lymfkörtlar (i vårt fall inguinala).

Om du startar utvecklingen av den patologiska processen på egen hand, kommer infektionen att spridas vidare längs urinröret, vilket påverkar prostata, vesiklar och testiklar. Urinering hämmas (som med frekventa samtal till den är särskilt smärtsam), kroppstemperaturen stiger och avföring är smärtsamt.

Diagnos av gonorré

Gonorré diagnostiseras sällan ensamt, som regel differentialdiagnos av denna sjukdom med andra infektioner i urinvägarna. Vanligtvis ser det ut så här: patienten kommer till kozhvendispanser och ger smet från urinröret eller från slidan. I fallet med ett tidigare oralt eller analt samlag görs en skrapning från svalgslimhinnan eller rektumet. En förutsättning för korrekt leverans av bioassay är en tre timmars abstinens från urinering. Efter att ha tagit materialet färgas det med ett speciellt färgämne och ses under ett mikroskop (mikroskopisk metod) eller pläteras på ett näringsmedium (odlingsmetod).

I rättvisa är det värt att nämna mer avancerade tekniker: immunfluorescensreaktion (RIF), enzymimmunanalys (ELISA), polymeraskedjereaktion (PCR). De är mer krävande av utrustning och personal än de tidigare två metoderna, så de används mindre ofta.

Behandling av gonorré

Liksom varje infektionssjukdom av bakteriell natur behandlas gonorré främst med antibiotika. Gör inte dig själv en diagnos, eller ska du själv förskriva ett antibiotikum. För att bestämma lämplig antibiotikabehandling är det nödvändigt att genomföra en fullständig undersökning med leverans av ett smet och vid behov ultraljud i bäckenorganen. Båda könspartnerna ska behandlas (om möjligt). För behandlingsperioden är kön uteslutet. Vid fullbordandet är en kontrolllaboratorieanalys nödvändig. Endast genom resultaten kan vi bedöma framgången med behandlingen, och absolut inte på subjektiva känslor och frånvaron av sekretioner.

Och nu ska vi prata om drogerna själva. För behandling av gonorré, antibiotika av fluorokinoloner gruppen (pefloxacin (abaktal), lomefloxacin, ofloxacin, ciprofloxacin), tetracykliner (doxycyklin eller JUnidoks), makrolider (vilprafen, summerad). Vid kronisk gonoré, immunomodulatorer (pyrogenalt, gonokockinaktiverat vaccin), biostimulerande medel (aloe-vätskextrakt) visas.

Hur överföres gonorré?

Gonorré är en venerisk sjukdom som påverkar slimhinnan hos könsorganen och andra delar av människokroppen.

En av de viktigaste frågorna är: "Hur överföres gonoré? Det kan överföras genom sexuella kontakter, inte bara vaginal. Det kan vara anal och oral. Det finns emellertid andra sätt att infektera.

Denna sjukdom utvecklas i slemhinnan och förstör den.

De viktigaste sätten att infektera med gonorré för alla åldrar och könen:

 1. Om en kvinna hade oskyddad sex, vaginalt kontakt, inträffar gonorréinfektion i femtiofem procent av fallen. Detta sker när en kvinnas sexpartner har en infektion i genitourinary systemet. Mer än hälften av kvinnorna upplever inte obehag och obehagliga känslor, även när det är exakt känt att hon är sjuk. Sjukdomen kan utvecklas "tyst", så en kvinna kanske inte ens vet om infektionen. Således är hon inte medveten om att vara smittsam mot sin partner. Om att dra åt med en vandring till doktorn kommer infektionen att täcka livmodern och äggstockarna.
 2. En man kan få en gonorré från sin sexpartner med en enda oskyddad kontakt i tjugo procent av fallen. Om kontakten med denna partner var mer än fyra gånger, kommer risken för infektion att öka fyrfaldigt. Och allt för att män sparar en speciell struktur av genitourinary systemet. Infektioner är mycket svårare att komma in i urinröret, under samlag, än hos honan. Även om detta händer, genom att urinera omedelbart efter samverkan, kommer det att utplåna patogenen. Men om det förekommer kontakt under menstruationsperioden eller under de första dagarna efter det, kommer chanserna att bli smittade öka.
 3. Lilla barn blir smittade från sin mamma, under arbetet. Det manifesterar sig i form av inflammation i tjocktarmen, luftvägarna och ögonen. Ibland registrerades även infektionen av blod. Äldre barn kan få en infektion från en patient som bor hos dem i samma hus. Det vill säga infektionen kommer att ske med vardagliga medel.

De huvudsakliga sätten att överföra gonorré är begripliga, men det är värt att notera att sexualitet är den vanligaste. Du kan bli smittad om du har sex utan kondom när partnerens vätskor är i kontakt.

Hur kan jag få gonorré?

Oftast sker detta med klassiskt vaginalt sex utan skydd, när en sjuks sperma kommer in i kvinnans kropp. Men en man kan bli smittad under samlag med menstruation.

Dessutom är det värt att notera, utan att ens införa en medlem i skeden, kan du "plocka upp" denna sjukdom, överförd på olika sätt.

Hur är infektionen i ögonen?

Ögon kan drabbas av gonorré, endast i de fall då en person har en sådan infektion som påverkar könsorganen. I medicinsk praxis är fall kända där läkare som har varit i kontakt med gonorrépatienter har lider av ögoninfektion.

Jag måste säga att gonorré kan välja olika sätt att överföra, så att vissa människor blir smittade i hemmet, särskilt om de inte följer reglerna för personlig hygien.

Nyfödda spädbarn smittas från sin mamma under förlossningen (om kvinnan är sjuk vid den tiden). För en baby är detta farligt, för i vissa fall kommer det att resultera i blindhet för honom. Om den lämnas obehandlad ögoninfektion, oavsett vilken ålder är inte infektionen inträffade hornhinnans visas variga sår, som senare ledde till bildandet av grå starr i ögat.

I mammalsjukhus finns det några sätt att förebygga gonorré. Alla födda tjejer behandlas med ögon och könsorgan med en speciell lösning.

Hur får man smittade med gonorré?

Denna infektion påverkar främst slemhinnorna med det cylindriska epitelet, men genom det platta epitelet kan det inte passera, det ligger i halsen. Om en person har svag immunitet, är infektion möjlig genom honom. Därför är uppfattningen att oralsex är säkert med en sådan sjukdom felaktig.

Det är välkänt att gonoré överförs på olika sätt, därför är det den vanligaste diagnosen av alla överförda venerala sjukdomar.

Hur överförs gonoréen sexuellt?

Alla bör förstå att denna infektion inte kan ligga utanför kroppen. Hushållsförorening kommer emellertid att ske, om det är parallellt med en sjuk person, använd en tvättduk eller handduk eller underkläder.

En person blir smittad om det finns en purulent urladdning på kanten av en toalettskål eller en barnpott.

Varje vuxen borde veta alla sätt att smittas av denna infektion och berätta för sina barn om det så att de kan undvika smitta. För att ta reda på om infektion sker genom saliv, måste du ta reda på vilken del av kroppen som är infektionen i patienten. Det utvecklas huvudsakligen på slemhinnan i könsorganen.

På munnen slemhinna är infektion sällsynt, men det kan ske efter oral kontakt med patienten. Således blir en person smittad genom en kyss.

Gonorréinfektion kan inte stå ut i munnen med saliv, eftersom det hänvisar till bakterier.

Kan en infektion överföras genom en kyss? I teorin kan detta hända, men bara med en djup kyss, när utbytet av salivvätskepartners.

I medicinen isoleras en faryngeform av sjukdomen som påverkar halsens slemhinnor. Men för sitt utseende måste ett antal villkor sammanfalla. Om vi ​​pratar om övning, så har läkare en uppfattning att detta inte är realistiskt. Infektion på detta sätt överförs inte.

Om en person har frekvent avslappnad sex, behöver han veta om gonokockinfektion överförs via kondom. Svaret är detta. Om produkten inte har någon skada, används den för avsedd användning och utgångsdatumet inte har kommit ut, då skyddar det mot infektion. Men om patienten har extragenital form av sjukdomen, kommer kondomen inte att hjälpa.

Hur kan du bli smittade?

Många undrar ofta om infektion kan förekomma i en damm. Det bör noteras att fukt bevarar mikrobens liv under dagen, därför är det i princip det verkliga. Det kan tränga in i urinröret och slidan efter att ha urinerat i vattnet, vilket är mycket oönskat. När allt just nu tränger en del av vatten från floden in i mitten av kroppen.

Det måste emellertid sägas att sådana fall inte uppträder så ofta som de där infektioner sänds i gemensamma sanitetsanläggningar eller simbassänger.

Kontrollera om de smittade personerna i floden är omöjliga. Eftersom det finns en ström där, och de tagna proverna inte ger de nödvändiga resultaten. Om vi ​​betraktar en stående damm ökar risken för infektion.

Hur överföres gonoré och kan det smittas?

Enligt statistik över venerala läkemedel är gonorré en ganska ofta diagnostiserad sjukdom, som i regel överförs sexuellt. Gonorré orsakar inflammation i slemhinnorna i könsorganen. Dessutom kan sjukdomen påverka och förstöra slemhinnorna i halsen, nasofarynx och ögon.

I de flesta fall uppstår infektion genom anal, vaginal och oral kontakt med patienten.

Hur kan du få gonorré?

Hur blir kvinnor infekterade?

Om en kvinna har oskyddad sex med en infekterad man är risken för infektion med gonorré 99%. I mer än hälften av de smittade kvinnorna kan symtom på gonoré vara delvis frånvarande. Faren är att sjukdomen tar en latent form och att kvinnan, utan att veta att hennes kropp har en infektion, kan bli en infektionskälla för sin sexpartner.

Om sjukdomen diagnostiseras för sent, ökar risken för komplikationer signifikant. Infektion påverkar inte bara skeden, utan också livmodern, äggledarna och äggstockarna. Under graviditeten kan infektionen påverka fostret.

Infektion sker vid tidpunkten för leveransen. Ofta kan kvinnor som lider av gonoré, inte bli gravida och få barn. Dessutom ökar risken för ektopisk graviditet och missfall i de tidiga stadierna av graviditeten betydligt.

Hur blir män smittade?

Till skillnad från kvinnor är risken för infektion med gonorré från en smittad sexuell partner hos män endast 20%. Men med upprepade oskyddade kontakter är sannolikheten för infektion redan 80%.

Detta beror på könsorganens struktur. Det orsakande agenset är svårare att tränga genom urinröret än genom skeden. Vid infektion i kanalen kan den tvättas bort under urineringsprocessen.

Den högsta andelen infektion sker under samlag under en partners menstruationscykel eller kort efter det att den avslutats.

Hur blir barn smittade?

Infektion av barnet är möjligt när det passerar genom födelsekanalen. När infektionen kommer på slemhinnorna, uppträder inflammation i övre luftvägar, mun, ögon, rektum. I sällsynta fall kan blodet förorenas. Om ett barn bor i samma hus med en smittad person, då Risken för gonorré i hemmet ökar betydligt.

Baserat på det ovanstående blir det klart att huvudkällan för eventuell infektion är sexuell kontakt med en infekterad person.

Även en enkel beröring av könsorganen, när penis inte sitter i skeden, kan leda till infektion.

blennophthalmia

Med gonorré i könsorganen hos vuxna och barn kan infektion i ögons slemhinnor förekomma. Vidare finns i riskgruppen medicinska arbetstagare engagerade i behandling av patienter med gonorré.

Om du inte överensstämmer med förebyggande åtgärder och inte följer de grundläggande hygienreglerna, kan du bli smittade och i hemmet.

Gonoblennorrhea hos både barn och vuxna kan orsaka sår på hornhinnan i ögat, och om det inte är botad i tid, då törnen. För förebyggande ändamål får barn på sjukhuset ögondroppar med speciella droppar.

Kan jag få gonorré om jag har oralsex?

Det ämne som orsakar gonorré - GONOKOCK, kapabel att förstöra mukosal patogen men är svårt att penetrera skiktat epitel, exempelvis som i nasofarynx. Men när kroppen försvagas på grund av någon sjukdom eller av flera andra orsaker kan orsaksmedlet attackera och halsen. I detta fall kan oralsex leda till infektion med gonorré.

Som du kan se finns det många sätt att bli smittade med gonorré, dessutom började denna sjukdom nyligen sprida sig mycket.

Kan jag få gonorré i mitt hem?

Det bör klargöras att orsaksmedlet förorenar sig i den icke-mänskliga organismen. Men om en smittad person bor i huset med andra människor - infektionsbärare, då ska resten av familjen följa enkla hygienregler: använd inte en tvättduk och en handduk med patienten. Om du använder en toalettskål med en sjuk person, ökar risken för infektion.

Ungdomar och ungdomar bör vara medvetna om att infektion med gonorré genom saliven är nästan omöjligt. Oftast bor patogen i nedre delen av urinvägarna. I munnen lungas inte orsakssambandet till gonorré. Ett undantag kan vara den senaste oral-genitalkontakten med infektionsbäraren. Gonokocker är inte ett virus, så det överförs inte med saliv.

Kan jag fånga en gonorré om jag kyssar en smittad person?

Du kan bli smittad med gonorré genom saliv, om du kyssar "som vuxen", när partner byter spyt. En av sorterna av gonorré är gonokocksfaryngit, infektionskoden sätter sig på slemhinnan i halsen. Men för infektion i munhålan måste man få ett sjukt antal gonokocker. En stark immunitet kan dock undertrycka sin aktivitet. I praktiken är därför denna form av gonorré inte vanligt.

Gonorré överförs via kondom?

Vid avslappnad sexuell kontakt kan kondomen skydda mot upphovsmandens penetration. Men endast om det är kvalitativt uppfylls reglerna för dess användning och utgångsdatumet har inte löpt ut.

Kan jag få gonorré genom blowjob?

Om du inte använder kondom är risken för infektion ganska hög. Vid kontakt med slemhinnorna i mun och penis eller vagina överförs bakterier. Observera att metoderna för penetration av gonokocker (eller någon annan könssjukdom) i kroppen är inte bara traditionella sex men oskyddat anal och oral kontakt.

Det är ett misstag att tro att överföring av venerala sjukdomar inte uppstår vid oralsex. När slemhinnorna kommer i kontakt är infektion med sjukdomar som gonorré oundviklig.

Kan jag fånga gonorré medan du simmar i floden?

Att vara utanför människokroppen kan gonokocker förekomma i en fuktig miljö under dagen. Därför är det extremt oönskat att klara dina behov för en liten i dammen, eftersom det med urinering kommer lite vatten från sjön eller floden in i urinröret. Andelen infektion med gonorré i dammen är liten.

Ofta sker infektion när man använder ett gemensamt badrum, i ett bad eller en pool. Dessutom, för att bevisa att infektionen skedde i en särskild kropp av vatten är inte möjligt, eftersom vattnet är i ständig förändring dess sammansättning och av detta skäl vattenprovet tas för analys inte kommer att vara korrekt.

Det bör vara uppmärksam på att simma i dammen med stående vatten, vilket inte förnyas av strömmen, eftersom det innehåller ett stort antal virus och bakterier.

Myter om gonoréinfektion

Myt nummer 1 Gonorré behandlas med antibiotika, du behöver bara veta vilka, så du kan bota det utan att gå till doktorn. Och visste du att om du behandlar dig riskerar du att gonokocker blir immun mot antibiotika och ytterligare behandling kan vara ineffektiv.

Myt nummer 2 Efter att ha haft gonorré kan du bli impotent. Detta är inte sant, den härdade sjukdomen kommer inte att lämna ett spår av sig själv.

Mytnummer 3 Vid tvättning av en tvättduk sänds inte infektionen! Du kan bara bli smittade om du har haft oral, anal eller könsrelaterad kontakt med gonorrébäraren.

Mytnummer 4 Du använde toaletten för att korrigera dina behov på ett offentligt ställe och tror att du kunde "plocka upp" gonorré? Sannolikheten för infektion med gonokockbakterier reduceras till noll.

Mytnummer 5 Om du är biten av en hemlös hundlös hund, blir du inte smittad. Hundar kan vara bärare av infektion, men bara av olika slag - Neisseria canis, som inte kan anpassas till människokroppen.

Mytnummer 6 Vid blodprovtagning sänds patogenen inte, eftersom den inte existerar på värmebehandlade instrument. Utanför människokroppen kan gonokocker inte leva mer än en dag.

Dessutom, när den utsätts för öppen solljus, dör patogenen. Dessutom påverkar gonokocken temperaturen över 56 ° C. Och när du tar blod på sjukhus för desinfektion använder speciella lösningar, så blir infektion med gonorré i sjukhusförhållanden nästan omöjligt. Som nämnts ovan förloras gonokocken vid en temperatur under människokroppen. Temperaturen under 18C är katastrofal för honom.

Mytnummer 7 När du använder rätter från vilka du åt eller drack en sjuk gonorré, kan du bli smittade. Detta är inte sant. För att bli smittad i en hälsosam person måste saliv av en sjuk gonorré fångas och i stora mängder.

Mytnummer 8 Användning av kollektivtrafik kan inte infekteras med gonorré, eftersom patogenen endast lever i en fuktig miljö. Detta innebär att man kan använda smittade saker och föremål hos patienten med en mänsklig gonorré. För att komma in i en hälsosam person måste gonokocker få slemhinnan, och detta är endast möjligt med direkt kontakt med bakteriebäraren.

Hur kan jag få gonorré?

Infektiös inflammatorisk sjukdom i urinvägarna hos män var känd så tidigt som II-talet f.Kr. e. Den välkända läkaren i antiken Galen gav honom namnet "gonorré", vilket innebar semeni, som felaktigt tog riklig urladdning från urinröret för spermier.

Centurier passerade innan orsaksmedlet av gonoré isolerades. Han var en mikrobe från en grupp diplokocker, som liknar två kaffebönor, som ligger konkava sidor till varandra. Det hände 1879. För att hedra forskaren, som grundade orsaken till sjukdomen, namngav han gonokocken Neisser. Sjukdomen i sig, som orsakas av Neissers gonorrés gonokocker - är allmänt känd hos folket som gonorré.

Otillbörligen uppstår en fråga: sjukdomens tecken är kända länge, patogenen är etablerad, antibiotika är öppna. Varför registreras mer än 200 miljoner primära ärenden registrerade på jorden varje år? Kanske ligger anledningen till att sprida sig, smittvägarna med denna mikroorganism.

Venereal sjukdomar

Idag känner medicin många sjukdomar relaterade till STD-gruppen (sexuellt överförbara sjukdomar). En särskild grupp av sexuellt överförbara sjukdomar har utpekats. Dessa inkluderar:

 • Syfilis.
 • Gonorré.
 • Trichomoniasis.
 • Mjuk chancre.
 • Venereal lymfogranulomatos.

Begreppet "venerala sjukdomar" introducerades av den franska läkaren J. Betancourt till ära för den mytologiska gudinnan av kärlek till Venus. Således anfördes att orsaken till förekomsten ligger i intima, kärleksrelationer. Även om det är mer korrekt att inte tala om kärlek, utan av sexuell promiskuitet. Till exempel, i Europa under de senaste århundradena rasade krig. I stridssamlingen var tillsammans med soldaterna tjejerna, säljer drycker, enkel mat och ofta själva. Återvändande efter striderna hemma tog soldaterna fruar och brudar "presenter" i form av venerala sjukdomar.

Slumpmässigt sex, ofta i ett tillstånd av rus, vilket minskar självkontrollen, leder till att infektion med sexuellt överförbara sjukdomar blir mycket sannolikt.

Ofta tillsammans med gonorré kan överföras en hel bukett. Enligt statistiken är upp till 80% av fallen av gonoré blandade infektioner. Det kan finnas syfilis, trichomonader, herpes simplexvirus typ 2, klamydia, hepatit C och till och med hiv.

Egenskaper hos gonokocken

För att förstå hur gonorré överförs, behöver du veta några funktioner i denna mikrobe. Favorit livsmiljö:

 • Cylindriska epitel i urogenitalt tarmkanal (urinrör, livmoderhalscancer).
 • Anus och rektum.
 • Vulva hos flickor och ålderspatienter.

Gonokokk Neysera föredrar att existera intracellulärt, kan vara inne i trichomonaderna. Tack vare utväxter på ytan (pilyam) fastnar på cellpenetrerande både inuti och intercellulära kanaler, som orsakar inflammation i livmodern, bihang, bäcken bukhinnan.

Gonokocker påverkar slemhinnan och orsakar konjunktivit, iridocyklitis. Det finns en lesion av struphuvudet, tonsiller. Sällsynt observerade gonorré endokardit, meningit, knäskador.

I den yttre miljön är gonokocken instabil. Den dör när den torkas, i en tvålmiljö, när den upphettas över 56 grader, under påverkan av direkt solljus.

Vid slem och purulent urladdning förblir mikroben aktiv medan mediet i luften förblir. I blodet dör under påverkan av baktericidala egenskaper hos serumet.

Källa till infektion

Vem kan få gonorré? Män, kvinnor och barn. Vid vilken ålder som helst.

Källan för infektion är en sjuk person. Det händer sällan i det akuta skedet av sjukdomen. Eftersom de kliniska manifestationerna av en muko-purulent flytningar från urinröret och vagina, sveda och klåda i könsorganen, urinvägar (ibland utan tårar kan inte hjälpas), och den sexuella handlingen åtföljs ofta av smärta i buken, inte behöver intimitet. När varbildning vestibulära körtlar slidan i allmänhet låst ödematös och inflammerad Bartholin körteln. När stigande gonorré symptom på förgiftning, för hög temperatur också osannolikt framkalla sexuella bedrifter.

Det bör noteras att i 70% av fallen är gonorré asymptomatisk eller med minimal symtom. Dessutom antyder inkubationsperioden från 3-5 till 20-30 dagar, när infektionen inträffade, men inga tecken på sjukdomen, någon sexuell aktivitet, vilket gör en sådan person till en infektionskälla.

Smittvägar

Med tanke på instabiliteten hos gonokocken i den yttre miljön och habitatets favoritvanor är svaret på frågan om hur man kan bli infekterad med gonorré uppenbar. 99% av sätten att överföra gonorré tar sexuellt sätt. Kan jag få gonorré om jag inte har vaginalt sex? Självklart, ja. Orala smärtor, analsex, användningen av en vanlig vibrator och andra sexleksaker är lika med risken för infektion mot traditionell sexuell kontakt.

Hur annars kan gonokonfekten överföras:

 1. De flesta som är sjuka erkänner det sexuella infektionssättet, för att uttrycka det mildt, är obekväma, även om det är den främsta. Vissa inser att han plockade upp gonoréen, söka råd från vänner eller självständigt köpa antibiotika i apoteket. Detta är en farlig väg. Undertryckande symtom översätter han sjukdomen till ett kroniskt stadium, hotar med förvärring och komplikationer, särskilt infertilitet.
 2. Andra försöker förklara gonorré genom infektionsväg. Särskilt ofta faller under misstanke om bad, bastur och simbassänger. Hur mycket kan du tro på sådana förklaringar? Naturligtvis, om personen är absolut inte utbildad hygienkunskaper kan sitta på bänken, där han just hade satt den sjuke och hans frigivning kvar på det, om det har total disktrasa eller handduk till den sjuke, torka sina privata delar, kommer att acceptera den här versionen.
 3. Moms är synderna att infektera deras nyfödda barn under förlossningen om det före födseln inte fanns undersökningar av smärtor från slidan.
 4. Kontroversiell är det intrauterina sättet att överföra infektion till fostret.

Och hur äkta är livsstilen? Real. Flickan sover med en sjuk mor i samma säng. Mamma använder sin handduk och svamp för sin dotter omedelbart efter personligt bruk. Det har länge varit känt fall av mass infektion av barn i barnflicka trädgård, torka ihåliga förkläde ansikten hos barn efter detta förkläde torkade hans könsorgan efter urinering. Resultatet är en epidemi av rinit.

För majoriteten av infektioner är utvecklingen av immunkomplex mot den överförda sjukdomen karakteristisk. Efter att ha upplevt en gång, till exempel, mässling, kommer en person aldrig att bli sjuk av den. Detta är inte gonorré. Du kan infektera gonorré flera gånger. Immunitet mot denna infektion där.

behandling

Oavsett infektionsväg, ska behandlingen endast utföras av en läkare. Innan behandlingen börjar, måste de genomföra tester för syfilis och hiv.

Det är väldigt viktigt att fastställa källa till infektion och samlag, med andra ord - från vilken han kontrakt och vem han smittat. De är också föremål för granskning och behandling. Om smittkällan inte kan fastställas ges patienten serokontrol i 6 månader eller förebyggande behandling för syfilis.

Efter behandling är det viktigt att se till att det inte finns några gonokocker, så botningen övervakas alltid. En patient anses återvinnas i avsaknad av klagomål och kliniska manifestationer av gonorré i frånvaro av utstryk tagna efter utmaning 7-10 dagar efter avslutad antibiotika och månad under 2 månader.

Barn av mammor med gonorré bör undersökas och behandlas.

förebyggande

Nyheten om närvaron av gonoré eller blandade sexuellt överförbara sjukdomar för de flesta familjer är tragisk nog och påverkar barnens psyke negativt. Den enklaste regeln är att förbjuda vardagligt kön. Kön i äktenskap eller med en fast och pålitlig partner är en garanti för säkerheten.

Om denna regel inte respekteras är det viktigt:

 • Använd en kondom (även om han inte ger 100% garanti).
 • Omedelbart efter en misstänkt samlagsförfarande, applicera lokala bakteriedödande medel.
 • För apologer för fria sexuella relationer, rekommenderas att besöka hudläkaren var sjätte månad med nödvändiga tester.
 • Ungdomar måste eliminera bristen på kunskap om förebyggande av sexuellt överförbara sjukdomar och sjukdomsbesvär, etiken i sexuella relationer.
 • Vid upptäckt av gonorré, genomgå behandling med en specialist, hjälpa till med att identifiera smittkällan och samlag, genomgå botemedelskontroll.

Gravida kvinnor kräver obligatorisk undersökning och sanering av könsorganet före födseln.

Gonorré: överföringsvägar, symtom, behandling

Gonorré är den näst vanligaste venerala infektionen efter klamydia. Dess orsaksmedel, Neisseria gonorrhoeae, påverkar främst det mänskliga urogenitala systemet som ligger på slemhinnorna. Oftast finns det hos kvinnor i en ung ålder. En sjukdom utan behandling medför en fara i form av olika slags komplikationer och kan leda till ett dödligt utfall på grund av gonokocks sepsis.

Gonorré: överföringsvägar

Gonorré kan infekteras sexuellt genom någon kommunikation:

viktigt: Hushållsöverföringsvägen är praktiskt taget inte möjlig, eftersom gonokocken inte lever ut ur kroppen längre än 4 timmar. För direkt infektion krävs ett visst antal bakterier själva, vilket skulle kunna komma in i en viss organism, som inte kan ges med hushållsmetoden. Detta utesluter gonoréinfektion genom toalettsitsen, disk, vatten i poolen, en handduk, ett bad och andra vanliga saker.

I detta fall förekommer ofta infektion hos den nyfödda under arbetet genom moderns födelsekanal, vilket uppenbaras av gonokockkonjunktivit.

Var uppmärksam: statistik hävdar att kvinnans risk att bli gonorré blir efter 90% efter en enda samlag med en infekterad partner, medan män blir sjuk endast i 35% av fallen. Denna situation förklaras av olika fysiologiska egenskaper hos strukturen i sexuellt system för kvinnor och män.

Gonorré: symtom

Inkubationsperioden varar från 3 dagar till 1 månad, men oftare upp till 2 veckor. Enligt typ av kurs är gonorré kronisk, när mer än 60 dagar har gått efter infektion och akut - upp till 2 månader.

De första tecknen på gonorré är symtom från urinvägarna i båda könen:

 • nedsatt snabb urinering, åtföljd av smärta;
 • bränning;
 • klåda;
 • purulent urladdning.

Idag har gonorré ofta en atypisk klinisk bild på grund av att den bildas mot bakgrund av en sekundär infektion. I detta fall förändras den blandade infektionen något inkubationsperioden, vilket gör det svårt att korrekt diagnostisera och följaktligen adekvat behandling av gonorré. Som ett resultat är dess kroniska form mycket ofta bildad, vilket redan diagnostiseras i närvaro av komplikationer.

Gonorré hos kvinnor

Tecken på gonorré hos kvinnor kan vara frånvarande eller ha vanliga symtom, vilket händer i 70%.

I detta fall gör en kvinna med gonorré oftast sådana klagomål:

 • vaginal urladdning (riklig, tät eller vattnig, från vit till grön);
 • smärtssyndrom i underlivet;
 • blödning som inte hör samman med menstruationscykeln.

Symptom på gonorré förekommer vanligtvis före menstruationens början. De förekommer i form av cervicit, vaginit och proktit. Gonokock cervicit och vaginit uttryckta sekret fenomen dysuri, smärta i sidan eller buken i en mycket akut form, som varar ca 10 dagar. Varje femte sjuk kvinna observeras En stigande infektion, när bakterier sprider upp könsorganen. Detta underlättas av kausala faktorer som abort, menstruation, intrauterin anordning, födelse. Som ett resultat utvecklar patienten akut endometrit eller salpingit. Den mest negativa prognosen efter salpingit är infertilitet på grund av ärrbildning i äggledarna, ektopisk eller ektopisk graviditet, missfall.

Var uppmärksam: spridning av kroppen, kan gonorré påverka andra organ: hjärta, leder, hud, njurar, hjärna, muskler, lever, ben, sepsis.

Det finns också vanliga symptom på gonorré:

 • illamående;
 • dålig hälsa
 • smärta i underlivet
 • lös avföring
 • ett subfebrilt tillstånd
 • störd menstruationscykel.

Gonorré hos män

De viktigaste symptomen på gonorré i det starkare könet är urladdning från penis (riklig, vit eller gul), som lämnar spår på underkläderna.

Om sjukdomen inte behandlas sprider den sig uppåt och kan penetrera sig i testiklarna. Orsaker i dem irreversibla degenerativa processer. En typisk klinik av gonorré hos män är akut urinrör. Det manifesterar sig 2-5 dagar efter oskyddad samlag. En man klagar över urinering och urladdningssjukdomar. Genom den typ av utsläpp är oftast skiljas från gonorré, klamydia, sedan början, kommer de att vara slemmiga och smal, men en dag eller två varv i pus och blir mycket mer.

Var uppmärksam: För att gonorrésförloppet hos män kan vara asymptomatisk blir de ofta en källa till sjukdomsutbredning.

diagnostik

Trots de ganska akuta symptomen på gonorré kan den endast bekräftas genom laboratoriemetoder efter att ha besökt en specialist. Undersökningen för gonorré innehåller sådana föremål:

 • Doktors besök. Efter att ha samlat anamnes och klargör klagomål genomför läkaren en undersökning. Gynekolog vid bimanual undersökning och spegeln bestämmer kvinnan inflammation: hyperemi av vaginalslemhinnan, svullnad i munnen på urinröret, cervicit, rikliga purulent haraktera.U män upptäcka tecken på vener uretrit och varig urladdning.
 • Laboratoriediagnostik.

För att bekräfta gonorré genom laboratoriemetoder används följande metoder:

 1. Analysen av excretet som tas från urinröret är ett smärta för gonorré.
 2. Såning av urladdning från livmoderhalscancer, struphuvud, urinrör, rektum, vagina. Denna analys är mest korrekt och tar ungefär 7 dagar. Det är hans oftast ordinerad för misstänkt gonorré hos kvinnor.
 3. Polymeraskedjereaktion. Denna DNA-diagnos, som låter dig upptäcka patogen inom 1-2 dagar med en säkerhet på 95%.

Det är viktigt att: Ett smet på gonokocker kan upptäcka sjukdomen bara hos 60% av kvinnorna som har gonorré och 90% av männen. I detta fall är den mest informativa metoden utsöndring av sekretioner eller PCR-metoden.

Behandling av gonorré

viktigt: när misstanke om gonorré är extremt farligt att engagera sig i självmedicinering. Endast en läkare kan korrekt diagnostisera och välja adekvat behandling. De vanligaste komplikationerna av gonorré är infertilitet och impotens.

Behandling av gonorré består i utnämning av antibiotika. Läkemedlet väljs utifrån svårighetsgraden av symtom och patientens tillstånd. Oftast rekryteras en representant för gruppen av cefalosporiner och fluorokinoloner.

Framgången att behandla gonoré beror på det korrekta valet av antibiotika, dosen och varaktigheten av administrationen. Med intolerans mot antibiotika förskrivs sulfonamider. Parallellt, om så är lämpligt i systemet inkluderar botande immunterapimedel, topiska preparat (salvor, geler, pastor), såväl som en fysioterapi (UHF bad).

Det är viktigt att inte sluta behandlingen efter investeringens början, för i detta fall är gonokocken inte helt eliminerad, utan går helt enkelt till latent form och fortsätter kroniskt. I detta fall kan patogen utveckla resistens mot antibiotika, på grund av vilket gonorréen blir dold, och det är mycket svårare att därefter diagnostiskt diagnostisera det. Efter kursen ska du upprepade gånger ge ett smärta till gonokocken.

Läkare rekommenderar även under följande behandling följande allmänna rekommendationer:

 • Strikt efterlevnad av reglerna för personlig hygien.
 • Noggrann handtvätt efter att ha rest på toaletten.
 • Att följa ett tillstånd av riklig dryck under behandlingen.
 • Män är förbjudna att pressa pus från urinröret för att undvika spridning av gonorré.
 • Uteslut från dagens meny varmt och salt, någon alkohol.
 • Du kan inte gå till poolen.
 • Du får inte cykla, en stationär cykel.
 • Uteslutning av tung fysisk ansträngning.

Gonorré hos män behandlas av en urolog eller en venerolog, hos kvinnor - av en gynekolog.

Var uppmärksam: moderna mediciner är fullt kapabla att bota gonorré, men under förutsättning att patienten följer alla medicinska rekommendationer, tar medicinering och respekterar reglerna för personlig hygien.

Förebyggande av gonorré

Förebyggande av gonorré är på grund av att man observerar enkla men effektiva metoder för att förebygga det:

 • permanent sexuell partner
 • vägran av tillfälliga sexuella relationer
 • regelbunden användning av kondomer
 • Besök doktorn vid de första alarmerande symptomen.

Mer detaljerad information om de största svårigheterna vid behandling av gonorré i samband med gonokockmutationer, gonorrésymptom och förebyggande åtgärder som du får genom att titta på denna videorecension:

Viktorova Julia, obstetrik-gynekolog

20 677 visningar totalt, 4 visningar idag

Hur överföres gonorré - möjliga infektionsvägar

Gonorré är en farlig venerisk sjukdom. Vid otillbörlig eller analfabeter behandling utvecklas allvarliga komplikationer upp till irreversibel infertilitet. I motsats till den befintliga åsikten kan inte bara en person som leder ett promiskuöst sexliv smittas. Det finns flera sätt hur gonorré överförs. Därför måste varje person komma ihåg dem och vidta alla åtgärder för förebyggande åtgärder.

Egenskaper hos patogenen

Gonorré eller, som det kallas i det vanliga folket, utvecklas gonoréen som en följd av penetration av den mänskliga gonokocken. Dessa patogena mikroorganismer sprider sig snabbt genom genitourinary systemet och provar negativa hälsoeffekter.

De kan lokaliseras i följande delar av kroppen: Rektum och anus, vulva, urinrör, livmoderhalscancer, nasofarynx, ögon.

Gonokocker kan existera i det intercellulära utrymmet eller komma in i kroppens celler. I detta hjälper de av en speciell struktur. De har speciella tillväxtar, genom vilka de klamrar sig i vävnaderna och flyttar sig snabbt. I vissa fall absorberas de av andra mikroorganismer, t ex Trichomonas. Efter en behandling av trichomoniasis kommer gonokockerna ut och gonorréen utvecklas.

Gonokocker kan existera i den yttre miljön. Deras död uppstår vid uppvärmning till en temperatur över 56 grader, liksom exponering för direkt solljus.

Dessa mikroorganismer tolererar inte en torr miljö. Kan förbli aktiv i slem och andra biologiska sekretioner så länge de är fuktiga. Enligt de senaste studierna påverkar infektionen oftast rättvisare kön. Med oskyddad sexuell kontakt med en infekterad partner blir upp till 98% av kvinnor smittade. Hos män når denna siffra knappast 50%.

Infektion under samlag

Det huvudsakliga sättet att infektera med en sådan infektion är oskyddad sex. Och detta kan ske i någon form av kön med en smittad partner. Full penetration är valfri. Gonorré överförs även vid petting.

Kvinnor blir smittade snabbare än män. Detta faktum bestäms av könsorganens särdrag. Vagans vikta struktur främjar mikroorganismernas snabba penetrering i livmoderhalsen. Och avlägsna alla mikroorganismer kommer inte att lyckas, även om den fullständiga sprutas i slutet av samlag.

Hos män är sannolikheten att bli sjuk sämre, eftersom det är svårt för mikroorganismer att komma in i kroppen. Urinöppningen är för smal. Om gonokocker fortfarande lyckas komma in i urinröret, kommer de att tvättas tillsammans med spermierna under utlösningen. Infektioner av gonorré kan undvikas om man efter köpet går på toaletten. Trots det är risken att bli sjuk är ganska stor.

Gonorré hos kvinnor förvärras under menstruation. Mikroorganismer börjar bete sig mer aktivt. Därför ökar sannolikheten för att en partner blir sexuellt vid denna tid flera gånger.

Överföring av gonorré under oralsex är inte heller uteslutet. Gonokocker är inte så lätt att tränga igenom nasofarynxens starka vävnader. Men om människokroppen försvagas och kroppens skyddande funktioner minskar, blir smitten lättare att sprida sig. Därför är infektion genom oralsex mycket sannolikt.

Hushållens sätt att infektera

Människor undrar ofta om gonoré kan smittas av den inhemska vägen. Trots mikroorganismernas låga livskraft kan de existera någon tid utanför människokroppen. Det finns följande sätt att överföra gonorré:

 • Användning av personliga tillhörigheter hos en smittad person. Överföring av mikroorganismer är möjlig genom handdukar, sängkläder, tvättdukar, rakningstillbehör. Om en familj har en person med denna diagnos, rekommenderar experter att du ger honom en separat tvål, som avlägsnas bort från tandborstar.
 • Gonorré kan plockas upp när man använder någon annans kläder. Det är strängt förbjudet att bära byxor, kjolar och ännu mer underkläder av en sjuk person.
 • Ett sätt att fånga gonorré är att använda en toalett. Toaletten kan bli en bädd av bakterier. Detta sätt att överföra gonorré bör frukta främst av kvinnor.
 • Inte mindre farligt sätt, hur man kan bli smittad med gonorré, är att besöka offentliga platser. Idag registreras allt fler infektionsfall i badet, i poolen, i bastun. Om bland besökarna finns en infekterad person, faller alla omgivande människor in i riskzonen.
 • Gonoréen passeras också genom de gemensamma rätterna och besticket. I detta fall bosätter gonokocker sig i nasofarynxen. Sjukdomen kommer att likna ont i halsen enligt klinisk bild.
 • I sällsynta fall inträffar infektion med gonorré under badning i en damm. De farligaste är sjöarna med stående vatten.
 • Ofta sker infektion när man kyssar en sjuk person. På detta sätt kan gonorréfaryngit överföras. I detta fall sprider infektionen snabbt i halsen. För infektion krävs ett stort antal gonokocker. Människor med försvagat immunförsvar kan plocka upp sjukdomen.

Trots de olika sätten att bli smittade med gonorré, är oskyddad sex fortfarande den mest troliga. Men förtvivla inte genast. Om det korrekta behandlingsprogrammet följs är snabb läkning möjlig.

En viktig roll i terapin spelas genom snabb diagnos. Därför, om de första tecknen på sjukdomen finns, är det nödvändigt att omedelbart kontakta en läkare.

Infektion av barn

Även barn är inte försäkrade mot sjukdomen. Ett vanligt sätt, som smittade med gonorréa spädbarn - passerar genom en sjuk mödrars födelsekanal. Gonokocker sänds oftare till tjejer, vilket är förknippat med särdragen i kroppens struktur. Överförda mikroorganismer kan påverka könsorganen, såväl som ögon och nasofarynx. Om sjukdomen inte upptäcks i tid eller analfabet kan barnet utveckla blindhet.

Undvik detta problem kommer att hjälpa en gravid kvinna i rätt tid att få alla nödvändiga medicinska undersökningar. Om patologi detekteras, ska behandlingen utföras i tid. Särskild försiktighet måste följas för att övervaka samlag. Sjukdomen kan enkelt överföras från en sjuk mamma, och behandlingen kommer att ta mycket tid och ansträngning.

I moderna medicinska institutioner använder specialister förebyggande metoder för att förhindra infektion. Det nyfödda barnet behandlas med könsorgan och ögon med en specialiserad lösning.

Vad är symtom på gonorré?

När du har funderat på sätt att överföra gonorré, måste du bestämma vilken typ av symtom sjukdomen medföljer. Ju tidigare sjukdomen identifieras, desto mer sannolikt är en snabb botning. Inkubationsperioden kan vara från 2 till 14 dagar.

Hos män kan sjukdomen manifesteras av följande symtom:

 • Urinritningens manifestation är en inflammatorisk process lokaliserad i urinröret. Det finns obehag, smärtsamma känslor under tömningen av blåsan, separation av en purulent hemlighet.
 • Om en man plockade upp gonoréen och inte startade behandlingen i tid, så kommer snart det att finnas prostatit. Skrotan sväller, det finns en stark smärta i underlivet, obehagliga känslor intensifieras med en erektion.

De vanligaste symptomen hos kvinnor är följande:

 • Utseende av purulent urladdning från slidan.
 • Inflammatorisk process, lokaliserad i blåsans område.
 • Rödhet av slidanas slemhinnor.
 • Smärta i underlivet.

Att veta om gonoré, hur det överförs och manifesteras, kan du minska risken för symtom på sjukdomen. Om några negativa symptom uppstår, kontakta omgående läkare.

Förebyggande tekniker

Gonorré av överföringsvägar är ganska mycket. Gonokocker sänds ofta till människor som är oansvariga för sin hälsa. Att undvika sexuell och hemlig gonorré hjälper till att vidta försiktighetsåtgärder:

 • Under samlag, använd alltid kondom. Detta är ett av de mest effektiva skyddsåtgärderna.
 • Den huvudsakliga metoden, som överförs av gonorréen, är slumpmässigt sex. Därför måste du noggrant övervaka dina partners hälsa. Ge upp promiskuitet.
 • Om det fanns ett kön med en person i vars hälsa du inte är säker, rekommenderar experterna omedelbart efter handlingen att förebygga narkotika. Förberedelser och doser bör väljas uteslutande av en läkare.
 • Hos män kommer förebyggandet av sjukdomen att hjälpa till att tömma blåsan omedelbart efter samlag. Kvinnor visar användningen av specialiserade intravaginala salvor.
 • Regelbundet genomgå medicinska undersökningar. De kommer att hjälpa till att upptäcka alla patologier i rätt tid. I denna situation kommer komplikationer inte att utvecklas.
 • Det är alltid nödvändigt att komma ihåg att gonorré påverkar människor med försvagat immunförsvar. Därför är det nödvändigt att vidta alla åtgärder för att behålla kroppens skyddsfunktioner på rätt nivå. I kosten bör ett tillräckligt antal grönsaker och frukter. Försök att gå mer i frisk luft och spela sport. Det vanligaste sättet att upprätthålla immunitet är användningen av vitamin-mineralkomplex. Men droger bör endast väljas efter att ha hört en specialist.

Svaret på frågan, huruvida gonoréen överförs på hushållets sätt, är säkert bekräftande. Det är möjligt att smittas av kontakt med en sjuk person eller med sina saker. Därför måste du noggrant övervaka din hälsa, undvika potentiellt farliga sexuella relationer och observera alla försiktighetsåtgärder.