Huvud
Analyser

Vilka sätt är cystit överförs till en person?

Patienter som lider av blåsans inflammation är intresserade av hur cystitis sänds, vad kan man göra för att inte fånga sig och inte smitta deras nära och kära. Denna fråga kommer att förklaras, eftersom cystitis ger ett konkret obehag. Låt oss dölja de faktorer som orsakar inflammation av blåsans slemhinnor hos män, kvinnor och barn.

Patienter som lider av blåsans inflammation är intresserade av hur cystitis sänds, vad kan man göra för att inte fånga sig och inte smitta deras nära och kära.

Kan jag få blåsor?

Cystitis är en smittsam sjukdom som orsakar inflammation i urinrörets epitel och urinblåsan. Sjukdomen provocerar en patogen mikroorganism (staphylococcus, E. coli streptococcus). Aktivering av virus och bakterier sker mot bakgrund av minskad immunitet.

Infektionsmetoder hos en person med patogena ämnen kan vara de mest olika.

Transmissionsvägarna är följande: Infektionen träder in i kroppen genom luftburna droppar, genom matstrupen och slemhinnan i könsorganen. Om en person smittades med en representant för en patogen mikroflora, blir han teoretiskt en potentiell patient med blåsan. Utvecklingen av sjukdomen blir en fråga om tid.

Transmissionsvägarna är följande: Infektionen träder in i kroppen genom luftburna droppar, genom matstrupen och slemhinnan i könsorganen.

kvinnor

Strukturen hos genitourinary systemet hos män och kvinnor är väsentligt annorlunda. På nedstigande sätt (från njurar eller andra angränsande organ) är infektion extremt sällsynt. Det diagnostiseras mycket oftare med infektion på urinläkaren. Hos kvinnor är den bred och kort, vilket underlättar penetrering av bakterier och virus i blåsan. Dessutom är vaginans mikroflora i det rättvisa könet inte stabilt. När det är inflammerat blir blåsan infekterad med att multiplicera mikroorganismer.

Transmission av cystit till en kvinna kan inträffa under inverkan av sådana faktorer:

 • frekvent och långvarigt samlag
 • riklig och långvarig menstruation;
 • graviditet, vilket orsakade klämning av inre organ
 • exacerbation av tröst, associerad med förökning och spridning av svamp candida.

Enligt statistiken är kvinnornas sannolikhet för infektion med agenter som orsakar cystitis högre än hos representanter för det motsatta könet.

män

Starkt kön möter knappast cystit under sin livstid. Upptäckten av denna sjukdom hos män är undantaget snarare än regeln. Det är motiverat av organismen av deras organism. Blåsan är skyddad mot påverkan av yttre faktorer av den långa urinledaren. Men inflammationen i epitelet kan orsakas av att patogener intas i kroppen under försämringen av immunsystemet.

Starkt kön möter knappast cystit under sin livstid, upptäckten av denna sjukdom hos män är undantaget snarare än regeln.

Hos män kan infektionen överföras och aktiveras under sådana förhållanden:

 • svår utmattning
 • förgiftning i produktion;
 • länge stanna i bastun;
 • långvarigt missbruk av alkohol och rökning.

Cystitis kan uppstå om det finns en virusinfektion som påverkar njurarna, lever, tarmkanalen och andningsorganen.

Ett barn (särskilt en liten) kan inte styra sitt beteende och värmesensioner. Infektion med cystit (provocerar dess agenter), barn kan på flera sätt. I de flesta fall överförs bakterier genom mat och mat, smutsiga händer och användningen av en dåligt tvättad kruka.

Faktorer som ökar sannolikheten för infektion med patogener och deras multiplikation är:

 • hypotermi;
 • undernäring;
 • länge stanna i våta kläder eller blöjor;
 • infektion vid leverans.

De flesta flickor lider av blåsor, särskilt de som har börjat puberteten.

Sexuellt sätt

Trots det faktum att cystit inte kvalificerar som en venerisk sjukdom, är samlag en vanlig sätt att överföra infektion från en partner till en partner. Patogena mikroorganismer tränger in i slidan i slemhinnan i penis och tränger in ur urinblåsan. Inte mindre sannolikt att infektera en partner från en man. Om han har ont i urinröret, så kommer infektionen med spermierna att komma in i slidan. Virus kan endast överföras med oskyddad sex.

Hushållens sätt

Cystitis i sig kan inte överföras som en oberoende sjukdom.

Inflammation uppstår efter att ha kommit in i blåsan och reproduktion i den av patogena floran. Patogener kan tränga in i genitourinary systemet utan kroppskontakt.

Det finns sätt på vilka bakterier kan överföras:

 • Rörande räcken i kollektivtrafik och svänghjul
 • genom toaletten, när det finns en kontakt av könsorganen med en keramik eller ett säte;
 • efter att ha använt papperspengarna som förvarades av smittade personer;
 • genom smutsiga rätter i restauranginrättningar;
 • när man ligger på smutsig mark, sand och gräs utan underkläder
 • när du simmar i dammar med stående vatten.

Besök till poolen

Bland befolkningen finns en version som pooler är en grogrund för alla möjliga infektioner och cystitis överförs via vatten. Denna legend är i grunden felaktig, eftersom vattnet i bassängen passerar flera stadier av desinfektion.

Cystitis efter poolen kan provocera och nedsatt hygien.

Men det betyder inte att poolen inte kan fånga en smittsam sjukdom. Förutom själva behållaren med desinficerat vatten finns det också hjälprum, till exempel ett duschrum och en garderob. De är källa till infektion. När människor går barfota i dem och torka kroppen med en handduk, sedan på golven, i garderober och dörrhandtag finns gott om patogener som kan orsaka cystit. Och sannolikheten för att plocka upp lav-, hud- och nagelsvamp är ännu högre.

Hur man skyddar sig mot infektion

Eftersom cystit är smittsam, för att förhindra denna obehagliga sjukdom, är det nödvändigt att observera ett antal obligatoriska och enkla regler:

 • Tvätta händerna vid ankomsten från gatan och innan du äter;
 • har inte sex med lediga partners utan kondom
 • Veckovis desinfektion av alla lokaler i huset;
 • När du besöker simbassängen använder du tofflor.
 • undvik hypotermi
 • stärka immunförsvaret
 • i rätt tid och fullständigt bota alla infektionssjukdomar;

Är cystit smittande?

Lämna en kommentar 2,953

Cystitis är en sjukdom i det genitourinary systemet, som åtföljs av svår smärta. Ofta uppstår frågan - Blåses cystitiskt sexuellt? För att svara på det, måste du förstå orsakerna till infektion med blåsor. Transmissionen är provocerad av giftiga ämnen, allergener och infektioner. Infektion med patogena bakterier är den vanligaste metoden. Sjukdom i processen av copulationen - inte överförd, men övergången av mikroflora från en partner till en annan - det är ganska möjligt. Organism faller i könsorganen, passerar sedan till urinvägarna och orsakar överföring av inflammation.

Vad är skillnaderna från infektionen?

Det finns inga tydliga gränser som skulle definiera de grundläggande skillnaderna. Infektionssjukdomar är mycket olika och har olika manifestationer. Bakterier som orsakar sexuella avvikelser är klamydia, ureoplasmos, gonorré, trichomoniasis. Inträngningen av infektion i kroppen beror på sampolymerisering. I cystitis påverkar överföringen av sjukdomen indirekt samlag. När inflammation sänds är sådana mikroorganismer som stafylokocker, streptokocker, E. coli och liknande provokatorer. De stannar i kroppen och orsakar inte reaktioner tills de rätta förhållandena kommer.

Kan en kvinna infektera en man?

Blåses cystit från kvinna till man? Sjukdomen överförs oftare hos kvinnor än hos män, på grund av urinrörets egenskaper. Vid det svagare könet är det mindre och större - sannolikheten för att få patogen mikroflora i den är högre. Fall av överföring av inflammation hos kvinnor beror på patogena processer i vagina. Därifrån har bakterier större chanser att gå till urinröret. Om, som ett resultat av detta, störningar i vaginens bakteriella bakgrund har börjat, kommer överföring av inflammationen inte att hålla dig att vänta. Är cystit smittad för en man? Passera cystitisen en man som en kvinna inte kan, snarare, han är en bärare. Det finns dock alltid risk för överföring av sexuella infektioner från partner till partner.

Hur överför cystitis sexuellt?

Hur överför cystitis? Det händer att inflammationen överförs tillsammans med en annan patologi - kolpit. Sjukdomen kännetecknas av nedsatt vagina. Orsakerna till överföring är infektioner som bidrar till vaginos. Överföring sker på grund av spridningen av patogena bakterier i slidan - de kommer dit efter samlag.

Kan jag få cystit under samlag? Det överförs sexuellt - övergången från en manlig patogen mikroflora i samverkan. Den högsta risken för infektion i början av menstruationen och efter deras uppsägning. Överföring av infektion från en man till en kvinna, beror på immunsystemets svaghet i henne eller under hypotermi.

Kvinnor blir sjuk med inflammation och vid kontakt, under barnets bärande period. Vid den här tiden försvagade det svagare könet skyddande funktioner, eftersom alla kroppens krafter syftar till att upprätthålla och bibehålla fostret. Infektion med cystit vid sampulering är möjlig, om det finns vissa faktorer, såsom:

 • mångfald och många sexuella handlingar;
 • kränkning av personliga hygienstandarder, när en god miljö för patogena organismer skapas;
 • infektion med smärtsam mikroflora under en sexuell handling.

Förebyggande, för att inte utveckla cystit, kan vara användning av preventivmedel.

orsaker till

Manifestationer av cystit förekommer efter perfekt kontakt. Denna sjukdom beror på förändringar i vaginens bakteriella bakgrund. Avvikelser observeras även när sexlivet inte är aktivt. Under kontakten, de kvinnor får en obalans av mikroorganismer i de vaginala vävnaderna, dessa processer påverkar främst urinorganen, i synnerhet, lider av urinröret och urinblåsan. Förändringar kan införa dessa organ i ett tillstånd av instabilitet, eftersom en kraftig förändring i mikroflorans sammansättning påverkar genitourinärsystemet negativt. Detta är orsaken till överföring av inflammation och leder till cystit.

Under mikroorganismernas livstid uppträder deras spridning. Patogena floror påverkar de svagaste och närmast placerade till utbrottet, de inre organen. Om immunförsvaret inte kan skydda sig från att spridas kan du få cystit i akut form. Därefter kan sjukdomen bli kronisk. När det finns en sådan sjukdomsförlopp kan det hävdas att inflammation överförs under samlag.

Varför inte ha sex?

Specialister välkomnar inte att ha sex med blåsor. Motivationer för detta är olika:

 • Smärtsamma känslor gör det inte möjligt för dig att njuta av processen. Sjukdomen är åtföljd av smärtor i underlivet och brinnande.
 • Behandlingen av denna sjukdom kan vara svår, i närvaro av sexuella handlingar under denna period. Detta beror på ingreppet av bakterier från vaginala vävnader i urinröret.

Är blåsan smittsam eller inte? Illamående är i sig inte smittsam och passerar inte genom könsorganen. Efter sammandragning upplever patienten emellertid försämring. Överföring av sjukdomen bidrar till infektiösa mikrofloror i slidan och hanelementet. På grund av att sänka funktioner i immunsystemet, skapar det en gynnsam miljö för uppfödning av patogener - deras antal växer snabbt och sjukdomen blir värre.

Hur man behandlar

För att minska antalet infektiösa bakterier behandlas inflammation med antibiotika. Sådana lösningar förstör emellertid både användbar och patogen flora. Under behandlingen behöver du inte prova ingress i organ av främmande organismer. För att göra detta måste du noggrant övervaka personlig hygien, och avstå från att samverka. Dessutom, under rehabiliteringsperioden, irriteras de slemhinnor, vilket ökar patologins manifestationer och fördröjer återhämtningstiden. Således är det nödvändigt att skydda kroppen från ytterligare provokerande faktorer.

Metoder för överföring av cystit

Cystitis betyder inflammation i blåsans slemhinna. Sjukdomen mer "älskar" kvinnor: deras korta urinrör är extremt bekväm för infektion av infektionen i urinblåsan. Men män utsätts också för en sjukdom, men mycket mindre ofta. Var kommer sjukdomen från? På vilka sätt överförs det?

Cystitis: Hur överförs det? Huvudsakliga sätt att infektera

Eftersom cystit är en inflammatorisk process, är den i sig inte smittsam. Det kan endast överföras av en infektion, som sedan utlöser sjukdomsmekanismen.

Det finns flera huvudsakliga sätt att infektera:

 1. Hematogen. I detta fall kommer patogena mikroorganismer in i blodet. Typiska exempel är kirurgi eller tanduttag.
 2. Lymphogenous. Anger penetration av infektionen genom lymfkärlen.
 3. Stigande. Det vanligaste alternativet. Mikroorganismer stiger genom kroppen från inflammerad urinrör och påverkar urinblåsan.
 4. Fallande. Omvänd föregående fall, typiskt för patienter med pyelonefrit. Infektion från inflammerade njurar går ner och når blåsan.
 5. Pin. Kan utföras under kateterisering eller cystoskopi (undersökning av blåsans inre yta).

I vilket fall som helst är sjukdomen skyldig för infektionen som kom in i kroppen och påverkade blåsan. Inflammation är bara en följd av effekten av patogena mikroorganismer. Du kan inte smittas med det vanliga könet eller det sexuella sättet, men det är ganska möjligt att få din "laddning" av patogena bakterier.

Hur överföres cystit under sex

Cystitis som sådan överförs inte i princip. Men det kan bli en komplikation från andra sjukdomar, "plocka upp" vilket är enkelt. Till sådana sjukdomar är först och främst:

 • Trichomonas colpit;
 • gonorré;
 • trast;
 • herpes;
 • chlamydia.

På grund av den "vana" av cystit uppstår efter sex med en ny partner (eller ständigt återkommer när intima relationer med konstant älskare) inflammation i urinblåsan ofta kallas sjukdomar som sexuellt överförs. Detta är fundamentalt fel: du kan fånga bara en infektion, och det kommer inte alltid att utvecklas. Hur kan sannolikheten för multiplicering av patogena mikroorganismer minskas? Det finns flera enkla metoder för förebyggande:

 1. Använd en kondom. Det hjälper till att minimera sannolikheten för infektion i kroppen.
 2. Träna inte vaginalt sex direkt efter anal. Anledningen är enkel: E. coli kan också orsaka symtom på cystitis. Det rekommenderas att utföra lämpliga hygienprocedurer innan du fortsätter att ändra "yrket".
 3. Bli inte bäras av våldsamma samlag. Kontinuerligt intensivt sex leder ofta till irritation av blåsans öppning, vilket är mycket fördelaktigt för blåsor.

Som praktiken visar, hos personer som har ett aktivt sexliv, uppstår cystitis mycket oftare än de som avstår från avhållsamhet. Det spelar ingen roll, det finns en regelbunden förändring av partners eller samma kön förekommer endast i äktenskapet om man är ständigt infekterar fru virus- eller bakteriestammar som lider av symptomen på cystit det blir hela tiden.

Den första "bekantskapen" med sjukdomen hos många flickor uppstår omedelbart efter oskuld av oskuld. Detta fenomen kallas defloration cystitis. Vaginaens mikroflora med de övervägande sura mjölkbakterierna i den reagerar negativt på alienflorans effekt. Till följd av detta förvärvar "naturliga" mikroorganismer en patogen karaktär och har utvecklats genom urinröret i blåsan.

Även om kvinnor är mer benägna att drabbas av blåsor efter kön, tar man ibland upp infektionen från partnern.

En frisk person - oavsett kön - kommer säkert att överföra inmatningen av patogena "element" i kroppen. Men om immunförsvaret är svagt, och stress, dålig kost och ett minimum av fysisk aktivitet har blivit normen, den cystit efter samlag, är helt förståeligt: ​​kroppen helt enkelt inte kan motstå infektion.

Cystitis: Vad är överförings sätt? Samtidiga sjukdomar

Inflammatoriska processer i kroppen är nära besläktade. Om ett organ blir sjuk betyder det att infektionen sannolikt kommer att sprida sig vidare och träffa "grannen". Relativt sett smittar en person från insidan sig själv.

Mycket ofta uppstår cystit som en följd av sådana sjukdomar:

 • halsont;
 • karies;
 • kronisk tonsillit;
 • pyelonefrit;
 • otitis media;
 • bronkit;
 • uretrit;
 • vaginit och så vidare.

I princip kan eventuell inflammation "migrera" ytterligare, eftersom patogener kan flytta från ett organ till ett annat. I fall där cystit förekommer som en följd av en sjukdom kallas den sekundär.

Men en annan "taktik" är lika sann. Blåsans inflammation kan också bli en utlösare för en annan sjukdom. Särskilt ofta obehandlad cystit utvecklas till pyelonefrit (inflammation i njurarna).

Hur man undviker cystitis? Huvudrekommendationer

Alla sätt att "förvärva" blåsor som beskrivs ovan kommer att vara "värdelösa" om en person har god hälsa och inte reagerar på "enkla" patogena mikroorganismer. För att bli oskadlig mot blåsans inflammation behöver du bara följa dessa tips:

 1. Undvik hypotermi. Det är frysning av kroppen som anses vara huvudårsaken till blåsan. Därför sitta inte på bänkarna på vintern, bära korta jackor vid allvarlig frost, bada i kallt vatten.
 2. Rätt att äta. Under ett totalt förbud bör det vara för skarpa, överkokta, kryddiga rätter. Dessutom bör alkoholkonsumtionen vara begränsad. Användbara grönsaker, frukter och en stor mängd vatten.
 3. Behandla alla sjukdomar som märktes av dig själv. Eftersom cystitis kan "födas" från någon inflammation i kroppen, är det bättre att eliminera det infektiösa fokuset så tidigt som möjligt.
 4. Undvik för hårt underkläder. Denna "kläder" klämmer blodkärlen, stör det normala blodflödet. Av samma anledning är stillasittande arbete skadligt.
 5. I tid för att besöka toaletten. Behov av att urinera bör uppfylla så snart som möjligt: ​​stagnerande urin - perfekt "lekplats" för aktiv reproduktion av patogena mikroorganismer, som kommer förr eller senare orsaka inflammation.

Det är viktigt att förstå att cystit är bara en "biprodukt" av inte det mest korrekta sättet att leva. Det är omöjligt att bli smittad om organismen "lyckligtvis" tar en infektion och bidrar till utvecklingen. Med stark immunitet och en måttligt mobil livsstil är ett sådant scenario nästan orealistiskt.

Hur överför cystitis?

En ganska vanlig sjukdom i det genitourära systemet, som är förknippad med en blåsskada, är cystitis. Denna patologi kännetecknas av svår kurs och smärta. Många människor är intresserade av huruvida cystitis överförs sexuellt. För att kunna svara på denna fråga är det nödvändigt att förstå vad som orsakar sjukdomen.

Cystitis kan överföras på olika sätt, för att provocera utseendet av sjukdomen kan skadliga ämnen, allergener, hushåll och andra faktorer. Oftast är en person smittad med mikroorganismer. Den sexuella handlingen är inte orsaken till överföring av infektion, men bakterier kan komma in i könsorganen och överförs således till sexpartnern under samlag.

Vad är skillnaden mellan cystit och venerala sjukdomar?

Andra sexuellt överförbara sjukdomar överförs exakt under sexuell kontakt, men cystit har ett något annorlunda infektionssätt. Hur överför cystitis? Få sjukdomen genom en sexuell handling är möjlig, men infektion sker indirekt.

Patogener överförs indirekt, inte klamydia eller gonorré, som kan föras vidare från fusionen och bakterier av en annan art effekter: stafylokocker, streptokocker, E. coli och andra. För att provocera sin patogena verkan behövs särskilda villkor. De kan stanna i patientens kropp och inte få sig att känna sig.

Hur inträffar infektionen?

Blåses cystit från kvinna till man? Det är känt att mer än hälften av befolkningen är påverkad av denna sjukdom. Detta beror på de kvinnliga reproduktionssystemens särdrag.

Urethra hos kvinnor har en struktur som är annorlunda än män, och sannolikheten för att få patogena mikroorganismer i den är mycket högre. Infektionsprocessen börjar med inkomsten av bakterier i slidan. Därmed hög sannolikhet att mikroorganismer passerar in i urinröret. Infektion sker om den bakteriella bakgrunden hos kvinnans nya system har äventyras.

I en man uppträder infektion på ett annat sätt. Oftast efter infektion uppträder sjukdomen inte i symptomatologi, men överföringen av cystit till en annan kvinna är möjlig. Det betyder att mannen blir bärare. Vid sexuellt intyg eller handling med den friska kvinnan finns sannolikheten för överföring av en patologi.

Tecken på blåsor

Blåsans inflammation kan vara akut eller kronisk. Patologins utseende åtföljs av sådana tecken:

 • Förändringar i urinering, frekvent urinutmatning;
 • Smärta vid urinutmatning
 • Sexuella organ skadas, klåda känns;
 • Det är känt att blåsan inte är helt tömd;
 • Blodig urladdning i urinen
 • Pus och slem i urinen;
 • Det gör ont i underlivet.

Cystitis påverkar blåsan, så några förändringar i urinering och ömhet är anledningen till att besöka en läkare.

Orsaker till sjukdomen

De yngsta tjejerna är mest mottagliga för cysti vid en ålder som är lämplig för befruktning: från 20 år. Orsaken till nederlaget är vanligtvis hypotermin hos det urogenitala systemet. Till exempel, om en ung tjej lätt klär sig i kallt väder eller länge sitter på en kall. På grund av detta försvagas kroppen, sjukdomen börjar utvecklas och fortskrider i framtiden.

Cystitis kan uppstå på grund av genetisk predisposition. Hos vissa tjejer kan även mindre faktorer prova utvecklingen av blåsor.

En av de möjliga orsakerna är den första sexuella upplevelsen. Det händer att under den första sexuella kontakten skadas könsorganen, inklusive urinröret. Sjukdomen, som har uppstått av denna anledning, kallas också "smekmånens cystitis".

Cystitis kan uppstå på grund av obehagliga kläder. Felaktigt utvalda jeans eller frekvent användning av dagliga dynor kan utlösa utseendet på patogena mikroorganismer. En annan riskfaktor är låg rörlighet. Blodcirkulationen i könsorganen är störd, och som följd utseendet av olika sjukdomar i det genitourära systemet. Felaktig hygien är en vanlig orsak till cystit hos ett barn i tonåren. Att bryta hormonbalansen hos barn är också en av faktorerna i utvecklingen av sjukdomen. Av denna anledning sprider cystitis huvudsakligen hos gravida kvinnor.

Sexuellt överförbara infektioner

Cystitis indirekt överförs sexuellt. En kvinna kan bli infekterad från vektorn under samlag. Detta sker om manmikrofloran är patogen. En kvinna har risk för infektion när hennes menstruation börjar, och omedelbart efter hennes uppsägning. Förutom att påverka infektionens utseende kan frekvent hypotermi och svag immunitet uppstå.

Sjukdomen överförs ofta under graviditet om det finns sexuell kontakt. Kvinnan vid denna tid är kraftigt försvagad immunitet, och hon är särskilt utsatt för infektion. Andra faktorer kan bidra till utvecklingen av blåsan:

 • Slumpmässigt sexliv;
 • Brott mot hygienregler
 • Välja en sexuell partner med nedsatt mikroflora.

Användningen av preventivmedel kan påverka utvecklingen av blåsan.

Infektion sker inte direkt, men indirekt. Efter en sexuell kontakt stör en kvinnas balans mellan mikroorganismer och detta påverkar negativt kvinnornas urinvägs arbete. Det finns förändringar i mikrofloran, och därefter sprider den överförda infektionen, vilket leder till utvecklingen av cystitis.

Patogena mikroorganismer snabbt distribueras i kroppen, vilket påverkar inte bara organ i urogenitala systemet, men andra nära platsen för infektion myndigheter. Den akuta formen utvecklas oftare hos kvinnor med svag immunitet. Om immunsystemet inte kan bekämpa lesionen börjar de första symptomen manifesteras. Vidare, om patologin inte behandlas går den i kronisk form.

Är det möjligt att ha sex med blåsor?

Läkare rekommenderar inte att ha sex med denna patologi. Det finns flera skäl till detta.

För det första lär en kvinna under en kontakt inte njutning utan upplever smärta. Sexuella interaktioner orsakar smärta och klåda i underlivet och i könsorganet.

För det andra, med regelbunden samverkan kan behandlingsprocessen vara komplicerad. Under behandlingen är det önskvärt att avstå från frekventa sexuella kontakter. Detta beror på ingreppet av patogena mikroorganismer i urinröret från slidan.

Behandling av infektion

Behandlingen syftar till att minska patogena bakterier, därför används läkemedelsbehandling, nämligen antibiotikabehandling. Under återhämtningen ska kroppen noggrant övervaka hygien, för att inte provocera inkomsten av andra skadliga mikroorganismer, och bör avstå från en viss tid från samlag.

Undvik inverkan av provokationsfaktorer och vid rehabilitering när kroppen är mest utsatt för negativt inflytande. Irritation av slemhinnorna kan prova utseendet av andra sjukdomar i reproduktionssystemet eller förekomsten av komplikationer.

Det är svårt att säga om cystit är smittsam eller inte. I kärnan överförs denna sjukdom inte genom sexuella handlingar, men ofta efter kön börjar en kvinna känna tecken på blåsor. Hos män uppstår sjukdomen inte, men efter kön kan infektionen passera till en kvinna. Detta händer bara om flickans kropp är lämplig för att sprida infektionen. Att öka risken att utveckla patologi kan vara låg immunitet, hypotermi och andra faktorer.

Hur överför cystitis? Kan det överföras sexuellt?

Cystitis är en inflammatorisk sjukdom i blåsan. Den breda förekomsten av sjukdomen bekräftas av statistik: i Ryssland finns det nästan 30 miljoner fall per år, med de flesta av fallen av denna sjukdom är kvinnor. En högre sannolikhet för cystit sjukdomen bland kvinnor beror på egenheter av strukturen av den kvinnliga urinvägarna - hona urinrör är bred och vägen är kortare urinrör än män, så någon infektion under gynnsamma förhållanden kan lätt tränga in i urinblåsan på en kortare väg. Cystitis kan vara svag, men när sjukdomen fortskrider leder det till en levande manifestation av dess symtom, då är det vanligt att prata om akut cystitis. Denna sjukdom är provocerad av bakterier eller virus som kommer in i blåsan och orsakar inflammation i dess membran.

Cystit efter samlag - är det möjligt?

När ställer en fråga: "Var sexuellt cystit Godkänd" är värt att uppmärksamma det faktum att som en distinkt sjukdom cystit inte passeras - under sex från kvinnliga och manliga, eller vice versa, endast överförs bakterier eller infektion i urinblåsan för urin kanaler från botten upp, där det orsakar inflammation, det vill säga istället för cystitisen, överförs endast bakterierna som leder till sjukdomen till partnern. Därför är påståendet att cystit sänds sexuellt delvis fel.

Symtom på blåsan

Cystitis är en sjukdom som orsakar mycket obehag. Karaktäristiska symtom på blåsan:

 • känsla av akut smärta vid urinering
 • frekvent uppmaning att urinera
 • förtäring av urin;
 • förekomst av blödning i urinen;
 • förhöjd kroppstemperatur.

Foto 1. Struktur av urinvägarna hos män och kvinnor

Faktorer som orsakar förekomsten av blåsan

Cystitis kan uppstå plötsligt med manifestationen av karakteristiska symtom. Följande faktorer leder till inflammation i blåseslemhinnan:

 • Stagnation av blod till följd av hypodynami, klädsel med täta kläder, frekvent förstoppning;
 • minskning av kroppens övergripande skyddsfunktion;
 • promiskuösa samlag
 • hormonella störningar;
 • oregelbunden urladdning av blåsan i närvaro av urinbehov;
 • hypotermi;
 • icke-iakttagande av personlig hygien.

Alla ovannämnda faktorer leder till inloppet av patogena bakterier och infektioner, vilket orsakar sjukdomen.

Funktioner av infektiös cystit

En särskiljande egenskap hos infektiös cystit är att dess förekomst är förknippad med patogena bakteriers penetration i blåsan, som naturligt saknas i urinblåsan. Infektiös cystit är en följd av de överförda sexuella infektionerna, och därmed tillsammans med diagnosen "cystitis" finns olika sexuella infektioner ofta: vulvovaginit, herpes, svampsjukdomar. Infektiös cystit kan utlösas av ett antal mikroorganismer:

 • stafylokocker;
 • herpesvirus;
 • chlamydia;
 • gonokocker;
 • krepsiella;
 • mykotiska bakterier.

Som omvärlden i en enorm mängd av olika typer av mättad med bakterier och mikroorganismer, cystit sjukdomen inte förekommer i alla människor - detta beror på det faktum att olika människor har olika motstånd organismen bakterier eller virus. Därför är det med cystit, att endast personer med försvagade skyddsfunktioner i kroppen står i fara.

Kronisk blåsan

Diagnosen "kronisk blåsan" bestäms av otidsvis avkänning och felaktig behandling av akut cystitis. Om akut cystit inte behandlas, efter en tid förvärvar den en kronisk status, som är permanent med periodiska exacerbationer. Med kronisk blåsan uppstår en djupare och mer omfattande inflammation i blåsan, vilket är mycket svårare att behandla. Mer tydligt visas information om cystitis i videon:

För att utesluta risken för cystit genom sexuell kontakt, är det nödvändigt att använda kondomer, och personlig hygien kan inte försummas.

Cystit hos män och kvinnor

Bland män är incidensen av cystit är lägre, eftersom den smala urinröret och dess avstånd från analöppningen utesluter inträdet av patogena mikroorganismer i blåsan. Men i vissa fall sker cystit fortfarande: när det träffas bakterier eller infektioner genom urinröret (upplänk bana), eller närvaron av interna störningar i de manliga könsorganen, organ, utsöndringssystemet och portförsedda virussjukdomar, när bakterier och virus finns i urinen, och vilket orsakar inflammation i blåsan (en nedstigande väg). Hos män kan cystitis leda till sådana faktorer:

 • sexuellt överförbara sjukdomar (klamydia, gonorré);
 • njursjukdom;
 • prostata adenom;
 • uretrit;
 • polyneurit;
 • influensa;
 • täta stressiga förhållanden;
 • diabetes mellitus.

Hos män observeras blåsor oftast vid vuxen ålder.

Foto 2. Slimhinnan i en inflammerad urinblåsa

Kvinna cystitis, förutom den bredare fördelningen på grund av urinorganens speciella struktur, har följande särdrag: det kan uppstå som ett resultat av en kraftig förändring av hormonell bakgrund. Hormonsystemet hos kvinnor utsätts ofta för abrupta förändringar. Risken för blåsor förekommer under sådana livsperioder. Hormonella förändringar uppstår som ett resultat av förlust av oskuld, under graviditet och efter förlossning, under klimakteriet och klimakteriet.

Foto 3. Kvinna cystitis

Behandling av blåsan

Behandling av blåsan måste ordineras av en läkare. Oberoende försök att eliminera sjukdomen kan leda till att cystit kan bli kronisk. Endast en läkare kan noggrant bestämma sjukdomsfasen och förskriva den nödvändiga behandlingen.

Orsaker till cystitis

Cystitis är en av de vanligaste urologiska patologierna. Nästan en av fem kvinnor mötte, i en eller annan grad, hennes manifestationer (män lider mycket mindre, ungefär en på två hundra). Det finns emellertid väldigt lite omnämnande av den existerande sambandet mellan blåsans inflammation och gynekologiska sfärens sjukdomar (STD, candidiasis, kolpit etc.). Därför är många av våra läsare intresserade av frågan: hur överför cystitis?

Vad orsakar denna sjukdom?

Allergens, toxiner och andra icke-infektiösa medel kan prova inflammation i blåsans slemhinna. Infektiös cystit är emellertid vanligare i klinisk praxis. Som regel är orsaken till detta tillstånd en av företrädarna för den villkorligt patogena mikrofloran (staphylococcus aureus, streptokocker, Escherichia coli, etc.). Mindre vanligt är den inflammatoriska processens skyldige en infektion som är sexuellt överförd. I det här fallet tränger det infektiösa medlet in ur urinblåsan i urinblåsan.

Obs: Eftersom kvinnor är brett och mycket korta tränger bakterier genom urinröret utan svårighet från skeden (med kolpit, vaginit och andra brott mot vaginalt mikroflora).

Dock kan orsaken till sjukdomen vara en banal hypotermi. Ett sådant slag mot det mänskliga immunsystemet leder som regel till aktiv förökning av infektionen. Att komma in i blåsan orsakar inflammation, diagnostiserad som bakteriell cystit.

Ofta blir orsaken till inflammation en våldsam sexuell handling eller ett vanligt sexliv.

Menstruationscykeln kan också utlösa utvecklingen av en patologisk process.

Smekmånadscystiti

I det fallet när en kvinna före sexuella relationer inte hade sexuella relationer tidigare, kan hon utveckla icke-infektiös cystit eller cystitis smekmånad. Detta tillstånd förklaras av hormonella förändringar som förekommer i kvinnokroppen och därmed förknippas med en minskning av immunaktiviteten. Efter brott mot integriteten hos hymen kan de omgivande vävnaderna drabbas av effekterna av koagulerade blodproteiner. Följaktligen utvecklas irritation inom området urogenitala organ som framkallar utvecklingen av blåsan.

Cystit och sexuella infektioner

Cystitis är inte sexuellt överförd

Är cystit smittad eller inte, och kan den överföras sexuellt? För att ge ett entydigt svar på denna fråga, låt oss försöka lista ut vilka sexuella infektioner som är. Till sjukdomar som överförs sexuellt inkluderar gonorré, trichomoniasis, mykoplasmos, klamydia och ureaplasmos. Den orsakssamband som orsakas av en infektion, penetrerar under sexuellt intyg eller verkar i en vagina, orsakar inflammatorisk process (en kolpit, bakteriell vaginos, etc.). Infektion längs den stigande vägen kommer in i urinröret och vidare in i blåsan, vilket orsakar inflammation. Därför är det meningsfullt att säga att det finns en direkt eller indirekt länk mellan denna patologi och oskyddad sex när man svarar på frågan om cystitis är smittsam.

Obs! Enbart cystitis kan inte överföras sexuellt, men om den sexuella partnern är en STI-bärare, kan den i händelse av infektion utvecklas mot en bakgrund av urogenital infektion.

Det är därför kvinnor som har ett aktivt sexliv bör ta sin hälsa allvarligt och uppmärksamt (besök gynekologen regelbundet och screenas för sexuellt överförbara infektioner).

Candidiasis cystitis

Candidiasis är en inflammation i blåsans slemhinna, orsakad av jästliknande svampar. I regel är denna patologi mycket sällan orsakad av en stigande infektion. Ofta uppstår ett sådant tillstånd från användningen av medicinska instrument som öppnar porten för infektion. Samtidigt kan utvecklingen av candidisk cystit framkalla långsiktig användning av antibiotika, minskad immunitet och äldre ålder.

Sammanfattningsvis vill jag ge några användbara rekommendationer:

För att undvika förekomst av inflammation i blåsans slemhinnor som orsakas av bakteriell mikrofloras penetration, måste man strikt följa reglerna för personlig hygien, stärka immuniteten och försöka undvika hypotermi om möjligt. Experter rekommenderar dock starkt att blåsan töms regelbundet (inklusive efter samlag). Cystitis är en sjukdom som inte överförs som en vanlig infektionssjukdom, men med oskyddad sex från en partner till en partner kan överföring av en urogenital infektion som orsakar inflammation i blåsans slemhinnor.

Blåses cystit mellan sexuella partners

Med inflammationen i blåsans slemhinna kan varje person kollidera. Är denna diagnos en kontraindikation för sexuell aktivitet? Med andra ord överför cystitis sexuellt, eller berör sjukdomen bara en person från paret?

Innehållet i artikeln

Cystitis: en skrämmande diagnos

Så det här är en inflammation som orsakas av ett antal bakterier. Det är bara naturligt att patogena mikroorganismer migrerar från en organism till en annan, från en partner till en partner, sprider sig snabbt och människor ständigt smittas av varandra. Därför är svaret på frågan om det är möjligt att fånga cystit i nära relationer, jakande.

En legitim fråga uppstår. Om den andra sexpartnern smittar cystitisen först betyder det att han tidigare haft oskyddade kontakter med en annan person? Detta är inte helt sant. Sexuellt sätt är bara ett sätt att överföra bakterier, men inte den enda. Det är troligt att cystitis ursprungligen uppstod på grund av felaktig hygien.

I de allra flesta fall är den patogena floran som extraheras från de urogenitala organen bara en vanlig E. coli, som lätt går in där, till exempel genom smutsiga fälgen på toaletten.

Det finns inget behov av att prata om något svekande eller promiskuöst sexuellt liv. Är det smittsamt eller inte? Naturligtvis, som någon inflammation.

Vem är i riskzonen?

Så kan blåsor förekomma även i en enda person, men sexuella relationer ökar sannolikheten för inflammation. Kan cystitis vara mest aktiv i olika befolkningsgrupper? Ja, det finns en sådan regel, där vissa människor är i en särskild riskgrupp. Dessa inkluderar:

 1. Människor som övar frekvent kön med ett stort antal sexpartners. Att öka antalet partner är alltid en risk för att hämta ny infektion.
 2. Folk som just har ändrat sin sexpartner. Efter det första samlaget måste du observera ditt tillstånd, för känslor inom bäckenorganen. I händelse av obehagliga symptom är det bättre att se en läkare direkt så att du kan börja behandlingen i tid.
 3. Människor som övar analsex. Det finns en gyllene regel: en sexuell handling är en sorts kön. I sig leder analsex inte till utvecklingen av cystit, men om partnerna utövar genitalorganets snabba penetrering från ändtarmen till slidan, är det med stor sannolikhet att denna kvinna är försedd med cystitis. Med ytterligare sexuella relationer kan en man bli infekterad med blåsor.

Cystitis: från man till kvinna

Hur överförs cystitis i de flesta fall? När man intervjuar patienter är det vägen från man till kvinna som är vanligast. Det viktigaste som följer med alla sådana fall är avsaknaden av symtom på inflammation hos en man, och därför vägrar de kategoriskt att uppfatta sig som orsak till sjukdomen hos sin sexpartner.

Allt är enkelt nog och förklaras av den anatomiska strukturen hos mänens urogenitala organ. Urethra hos män är lång och smal. Även om infektionen kommer in i urinrörets lumen, kan det under mycket lång tid inte hävda någonting om sig själv, även om dess framsteg i de överliggande organen är konstanta. Det visar sig att infektionen inne i urinröret hos en man redan finns, och det finns inga symptom alls. Med oskyddad samlag utbyts en aggressiv flora, och patogenerna för infektion av män faller i kvinnliga organ.

Kvinnans urinväg är inte lika länge som en mans, och därför snart blir den sexuella parten en urolog patient, där hon måste behandla inflammation.

Cystitis: från kvinna till man

Och är cystit överförs från kvinna till man? Naturligtvis förutsätter sexuella relationer mycket nära kontakter och utbyte av flora. Naturligtvis är sådana fall av infektion mindre sällsynta, men de kan inte skrivas av. Om en kvinna är infektionsbärare, med oförskyddade sexhandlingar, kan en eller flera män tidigt eller senare utveckla cystitis.

Förresten är det vanligaste fallet med överföring av inflammation från en kvinna till en man närvaron av hennes infektion - Candida-svamp. Sprängen motstår mycket snabbt en ny plats, men hos män med cystit i de första månaderna efter samlag kan symtomen vara nästan noll, eftersom sjukdomen ofta sker i latent form.

Cystitis och ZPP

Orsaksmedlen för sexuellt överförbara sjukdomar är mer aggressiva och aktiva. Om en liten mängd Escherichia coli går in i urinröret, kan organismen med bra immunitet klara sig med tillströmningen av patogen mikroflora på egen hand. Men att passera en enkel bakterier kan infektera en partner, och mikroorganismer såsom Chlamydia, Gardner, gonokocker, Treponema, och kroppen kan vara hjälplös mot en sådan allvarlig invasion. I detta fall är sannolikheten för utseende av tecken på inflammation i urinblåsan oundviklig vid varje sexuellt förhållande.

Cystitis i detta fall kommer att betraktas som en samtidig sjukdom eller komplikation, och huvuddiagnosen är en sexuellt överförd infektion. För att skicka eller genomföra behandling är det bättre hos läkaren som specialiserar sig på infektionssjukdomar, i stället för hos den enkla urologen.

Cystit efter oralsex

Är cystit smittad om paret övar oralt sex? Det verkar som om det inte finns någon direkt kontakt mellan könsorganen hos båda parter, och det borde inte finnas någon infektion. Men bakterier som orsakar inflammation i blåsan kan också leva i munnen. Detta hänvisar vanligtvis till stafylokocker eller streptokocker, som finns hos personer som ofta har angina, faryngit, laryngit och andra ENT-sjukdomar. Även vanliga karies och ännu mer så rena processer (pulpitis) i munhålan kan bli en källa till inflammation. Förresten, i detta fall är cystitis smittsam för både män och kvinnor.

Migrerar cystit och vikten av gemensam behandling

Migrerande cystitis kallas inflammation, som regelbundet kämpas av båda sexpartnerna. Svårigheten ligger i det faktum att den patogena floran måste utrotas fullständigt både hos män och kvinnor. Även om en partner är botad finns det liten anledning till glädje, eftersom bakterier ständigt passerar från en organism till en annan, och sannolikheten för en ny infektion är mycket hög. Att gå och lägga sig hos en smittad partner är extremt dum.

Hur går det vidare i det här fallet? Eftersom cystitis överförs sexuellt, är det bättre för en tid att helt utesluta nära band. Först, från intima relationer är det bättre att helt överge scenen av det primära besöket hos urologen och förskriva mediciner. Men även efter behandlingen kan du inte slappna av och återigen komma i nära kontakt med sexpartnern. Det är nödvändigt att vänta ett tag och ta lämpliga tester.

Det är möjligt att behandlingen var otillräcklig och läkemedelsbehandling bara dollade symptomatologin, men räddade inte personen från de patogena cellerna i urinorganen. Så det är nödvändigt att uppträda tills det ögonblick då testen bekräftar att personen redan är en tidigare urolog patient och är nu helt frisk. Denna gyllene regel gäller för båda sexpartnerna om de vill vara hälsosamma.

slutsats

Så är blåsan fortfarande smittsam eller inte? Denna inflammation är helt smittsam, och du bör ta det på allvar. Med tanke på det oskadligt, inte relaterat till området för sexuellt överförbara sjukdomar, äventyrar en person hälsan hos hans partner, även om han inte har några intima relationer än. Och naturligtvis minskar obehag i bäckenet signifikant en persons aktivitet, påverkar hans psykologiska tillstånd och hindrar honom från att leva normalt.

Blås cystit sexuellt med oskyddade kontakter?

Cystitis (inflammation i blåseslemhinnan) är en av de vanligaste patologierna i genitourinärsystemet, särskilt bland kvinnor. Med varje manifestation av blåsor minst en gång i livet kom varje kvinna, oavsett hennes ålder, över.

Årligen registreras upp till 35 miljoner fall av denna sjukdom i Ryssland, och kvinnor möter symtom på blåsan flera gånger oftare än män.

På grund av den stora spridningen av denna sjukdom, som ofta har en kronisk återkommande kurs, är det viktigt för patienten att känna till sätten för överföring av infektion i blåsor. De mest populära frågorna vid läkares tidpunkt: "Blir cystit överfört sexuellt? Är cystitis smittsam för en sexpartner?"

Svaret på denna till synes enkla fråga är tvetydigt, för allt beror på typen av blåsan, dess huvudsakliga patogen. Vissa typer av blåsor kan faktiskt överföras genom sexuell kontakt.

1. Klinisk bild av sjukdomen

Kliniska manifestationer av inflammation i blåsans slemhinna är ganska specifika. De vanligaste symtomen på sjukdomen är:

 1. 1 Smärta och brännande i underlivet, värre med urinering;
 2. 2 Frekvent falsk uppmaning att tömma blåsan;
 3. 3 Urinutskiljning i små portioner;
 4. 4 Urin kan vara grumlig och innehåller olika patologiska föroreningar - slem, flingor och i allvarliga fall, blod;
 5. 5 Ibland kan kroppstemperaturen stiga till subfebrila siffror, även om detta inte är typiskt för okomplicerad cystitis. Förekomsten av feber indikerar alltid svårighetsgraden av sjukdomen och en ogynnsam prognos för patienten.

De viktigaste kliniska symptomen på patologin manifesterar sig snabbt (akut start), topp vid slutet av sjukdoms första dagen och kan ta upp till 6-7 dagar. i 2-3 dagar kan patienterna inte kunna arbeta.

Bekräfta att diagnosen kan vara laboratorium. I en rutinstudie av ett allmänt urintest kan således en ökning av nivån av leukocyter, proteinuri och bakteriuri detekteras.

2. Typer av uropatogener

När man överväger problemet med överföring av cystit under samlag, är det viktigt att skilja två stora grupper av cystit, baserat på två fundamentalt olika smittsamma processer:

 1. 1 Nonspecifik - orsakad av en olikartad icke-specifik patogen och villkorligt patogen mikroflora;
 2. 2 Specifik - orsakad av sexuella infektioner.

Vi bör också betona postcoital cystit - en speciell typ av cystit orsakas oftast av ospecifik mikroflora och i samband med medfödda eller förvärvade anatomiska funktioner kvinnor (defekt läge extern urinrörets mynning, det hypermotilitet under samlag).

Sammanfattningsvis ovanstående svaret på frågan om sexuell överföring av cystit ligger precis i den ursprungliga orsaken till det orsakade. Låt oss betrakta detta mer i detalj.

3. Nonspecifik cystitis

Denna typ av inflammation i blåsans slemhinna orsakas av ospecifik patogen och villkorligt patogen mikroflora (del av den normala mikrofloran i huden och slemhinnorna).

De vanligaste patogenerna för icke-specifik cystit är:

 1. 1 E. coli (70-80%);
 2. 2 Proteus (8%);
 3. 3 Klebsiels (3,7%);
 4. 4 Staphylococci och streptokocker (2-4%).

Av stor betydelse är också mykoplasmer (M. hominis) och ureaplasma (Ureaplasma urealyticum). De anses inte vara orsakssamband för STD: er, men dessa villkorligt patogena mikroorganismer är en frekvent orsak till kronisk återkommande cystit.

Den vanligaste patogenen i urinvägsinfektioner (UTI) är E. coli - en normal representant för tarmmikrofloran och hör inte till absoluta patogener.

Ibland på grund av anatomiska skäl försummar personliga hygienregler, faller det in i lumen i urinröret, där den uppåtgående vägen tränger direkt in i urinblåsan, vilket gör att symtomen på inflammation.

För att främja penetration av E. coli i urinblåsan:

 1. 1 Förändring i normal vaginal mikroflora, minskning av antalet vaginala laktobaciller, vaginal dysbios, tillväxt av jästflora;
 2. 2 Överträdelse av hormonell bakgrund, intag av hormonella droger, förekomst av sjukdomar i det endokrina systemet;
 3. 3 Frekvent hypotermi, inklusive lokal;
 4. 4 En diet rik på kolhydrater, mättade fetter och fattiga i grönsaker, frukter, matfibrer;
 5. 5 Bära tätt underkläder och kläder, som stör blodtillförseln i det lilla bäckenet.
 6. 6 Förekomst av ett konstant infektionsfokus i kroppen, en tendens till avföring och tarmdysbios;
 7. 7 Överträdelse av reglerna för hälsosam intim hygien, regelbunden användning av dagliga kuddar;
 8. 8 Otillräcklig hyppig byte av tamponger och hygienbindor under menstruation;
 9. 9 Sedentärt arbete och stillasittande livsstil (trängsel i bäckenorganen);
 10. 10 Användning av icke-traditionella typer av sexuella kontakter (oral, anal).

De mest frekventa patogener proniknovkeniya genom lumen av blåsan är just den uppåtgående stigningen av infektion i urinröret, men impulsgivar cystit kan tränga in i slemhinnor hematogen och lymphogenous genom (ett flöde av lymfa och blod).

Nonspecifik cystit refererar till de vanligaste typerna av UTI och står för cirka 60-80% av alla fall av sjukdomen. Med väl valda behandlingar stannar det tillräckligt snabbt och orsakar inte någon betydande skada på kroppen.

Denna typ av cystit är inte smittsam och överförs inte till partnern under samlag. Med andra ord kan de inte få sexuellt överförda.