Huvud
Förebyggande

LiveInternetLiveInternet

cystit Är en inflammation i blåsan. Denna sjukdom är vanligare hos kvinnor (upp till 60-70% av kvinnorna), men män lider också av det.

Om exacerbationen uppträder för ofta passerar sjukdomen in

Detta kan ske utan komplex forskning, det är bara nödvändigt att uppmärksamma din kropps tillstånd och dina känslor. Tecken på blåsor kan vara följande: • frekvent urinering (det vill säga oftare än normalt, vilket är ungefär 4 gånger om dagen);
 • uppmaning att urinera, vars resultat är en liten mängd frigjord vätska;
 • smärtsam urinering
 • svårighet att urinera
 • okontrollerbar uppmaning att urinera, särskilt på natten eller tidigt på morgonen;
 • ångest i ljummen, vilket är svårt att karakterisera på något sätt;
 • reduktion av urinröret (urinröret)
 • hög kroppstemperatur (ett valfritt symtom på blåsan)
 • en obehaglig lukt av urin eller en luktförändring;
 • Urins färg är lerig, färgen kan också förändras (förutom när du använder urinfärgsprodukter, till exempel rödbetor).
 • Utseendet av droppar blod efter urinering;
 • purulent urladdning ur urinröret;
 • värk i smärtan i underlivet;
 • värk, särskilt i ländryggen
 • nervöst tillstånd.

De sista fem tecknen på cystit är frivilliga, men möjliga, och deras närvaro tillsammans med andra (smärtsam urinering osv.) Visar bara att du har denna sjukdom.

Om du märker åtminstone en del av cystit symtom från listan, då är det dags att snarast ta itu med det på egen hand, eller att träffa en läkare, annars sjukdomen kommer att utvecklas, vilket påverkar känslomässiga tillstånd, till privatliv, för att göra jobbet, och så vidare.

Cystitis är indelad i två typer - akut och kronisk. Akut cystit börjar plötsligt efter hypotermi eller effekten av en annan provocerande faktor. Med denna form av blåsor är endast blåsans slemhinna inflammerat.

Huvud tecken på akut cystit är bara den frekventa trängseln att urinera, smärtsam urinering, smärta i underlivet och närvaron av pus i urinen. Smärta vid urinering kan vara mycket intensiv, förvärrad och ihållande.

Ibland kan dock patienterna inte hålla urin, särskilt barn. I vissa fall försvinner alla dessa symtom på cystit efter 2-3 dagar utan behandling.

Men oftast akut cystiti varar 6-8 dagar, även om behandlingen startas i tid. Om sjukdomen fortsätter ännu längre betyder det att det fortfarande finns vissa (till exempel prostata adenomer hos män).

Kronisk cystit utvecklas med felaktig behandling av akut cystit, medan inte bara slemhinnan, utan även hela blåsans vägg påverkas.

Huvud tecknen på kronisk blåsan är samma som för akut cystit, men de är mindre uttalade. Kronisk blåsan förekommer kontinuerligt, med en konstant närvaro av tecken på sjukdomen, och kan periodiskt förvärra, och sedan avta.

Orsakerna till förekomsten av cystit är många: t ex upptäckte inte tidsmässigt STDs. dolda och uppenbara patogener, liksom bakterier som redan finns i kroppen.

Dessutom kan leda till kronisk cystit eller andra sjukdomar: halsont, tonsillit, karies tänder, pyelonefrit, furunkulos vaginal dysbacteriosis och tarmarna.

Det finns utfällande faktorer, vars närvaro ökar sannolikheten för cystit: kryddig mat, trauma, dålig intimhygien, hypotermi, försvagat immunförsvar, stagnation (konstant närvaro i sittande ställning), ärftliga sjukdomar.

Om du befinner dig i något liknande symptom (smärtsam urinering, frekvent urinering, etc.), bör vidta brådskande åtgärder för att bli av med sjukdomen: det är nödvändigt att gå till läkaren, som kommer att leverera en korrekt diagnos och kommer att råda korrekt behandling av blåskatarr.

Var god inte självmedicinera!
Kom ihåg att bestämma diagnosen och ordna ordentligt behandlingen kan bara läkaren

Cystitis uppstår på grund av inflammation i blåsans väggar från effekterna av bakterier, virus, klamydia, svampar i kombination med predisponeringsfaktorer. Det är lätt att bestämma akut cystit, svårare # 8211; kronisk och svår att bestämma början på interstitiell cystit. Eftersom definitionen av cystit är diskuterad i denna artikel.

Känsla av obehag, klåda, smärta och brännande i perineum och i urinröret, under urinering. Smärta kvarstår efter urinering. Ju frekventare och starkare uppmaningen att urinera desto starkare blåsans inflammation. Mängden urin, efter varje urinering, minskar. Ibland utsöndras blodig urin vid slutet av urineringshandlingen. Det finns falska önskningar, det vill säga det finns en stark uppmaning att urinera, men i verkligheten kommer ett par droppar urin ut med svårigheter. Ibland finns urininkontinens och en sådan sjuk person går med våta kläder.

Temperaturen är oftare normal eller något ökad. Om temperaturen stiger över 37,8 grader, indikerar detta spridningen av inflammation i njurarna eller omgivande vävnad.

Hur man identifierar cystit - att trycka på urinblåsan, genom vagina eller rektum, är smärtsam. Urinen är grumlig, ibland fet, vilket indikerar receptbelagd inflammation. Uringrumlighet orsakas av närvaron av leukocyter och protein (pus). Pus sätter sig snabbt och urin kan bli transparent över nivån på pus.

Korrekt insamling av urinanalys: innan du tar analysen ska du skölja de yttre könsorganen med tvål och vatten. Ta 5 ml från mitten av nyutsläppt urin i sterila rätter. Analysen utförs inom 1 timme efter urinuppsamling. I extrema fall kan urinen förvaras i 24 timmar vid en temperatur av + 4 grader.

1. Urinprovning under ett mikroskop för detektion av erytrocyter, leukocyter och mikrobiella konglomerat. Urinen hos en frisk person är steril och innehåller inte ovanstående element.
2. Test med en testremsa för nitrit bildat ur urea på grund av verkan av uropatogena mikrober.
3. Test med en testremsa för leukocyter, röda blodkroppar, protein. Ett negativt resultat indikerar frånvaron av blåsor. Vid ett positivt resultat är en allmän urinanalys och urinkultur på bakterierna och en bestämning av mikrobernas känslighet mot antibiotika nödvändig.
4. Esteras leukocytreaktion. En positiv reaktion indikerar närvaron av pus i urinen (leukocyter).
5. Klinisk analys av urin.
6. Urinprovning med hemacytometer. Metoden gör det möjligt att avslöja leukocyter i urinen, med cystit med normal allmän urinanalys.
7. Sår urin på mikrofloran och bestämma mikrofloraens känslighet för antibiotika.
Det är nödvändigt att begränsa så mycket som möjligt instrumentala studier för att förhindra smittspridning.

I akut cystitis är cystoskopi strängt kontraindicerat. Cystoskopi, med akut cystit, är acceptabel om det finns en främmande kropp i blåsan eller med blåsor som varar mer än 2 veckor.

1. Laboratorieundersökningar är desamma som vid akut cystitis.
2. Forskning i speglarna # 187; att utesluta anatomiska abnormiteter i organs utveckling.
3. Samråd med gynekologen.
4. Ultraljudsundersökning av det urogenitala systemet för att eliminera sjukdomar som leder till inflammation i urinblåsan.
5. Vaginal undersökning med O'Donnell-metoden.
6. Cystoskopi med diagnostisk punktering för ytterligare histologisk undersökning och mer exakt bestämning av orsakerna till kronisk blåsan.
Sjukdomar som gömmer sig under # 171; mask # 187; cystit.
# 8226; Tuberkulos av urinvägarna.
# 8226; Malign tumör i blåsan.
# 8226; Uretralt syndrom (urinrörsförträngning, kronisk uretrit, lakunär syndrom, förträngning av den distala änden av urinröret, den paraurethral cysta).
# 8226; Vulvovaginit.
# 8226; Uretrit.


Hur man förstår att din katt älskar dig: TOP-9 tecken


Katter kan behandla människor: hur man förstår, från vad kommer din bot?


Symptom på myosit: hur man förstår att nacken har blivit blåst?

Ladies, på grund av funktionerna i anatomi, är benägna att sjukdomar i genitourinary systemet tre gånger oftare än män. Enligt WHO har varje fjärde kvinna haft blåsor minst en gång i sitt liv, och varje åttonde kvinna har regelbundet varit på denna sjukdom.

På grund av känslan av smärta, brännande och obehag vid urinering. Med cystit, intensifierar smärtan i slutet av urinering. Temperaturökningen är alltid frånvarande. Det finns en stark önskan att hantera behovet av en liten och det verkar som att urinen har ackumulerats mycket, men i själva verket erhålls bara några droppar. I det här fallet måste du gå till toaletten mycket ofta. Urin kan ändra färg - det finns en rödaktig nyans.

De som lider av blåsor kan känna allvarlig smärta i underlivet, speciellt om den obehagliga känslan har spridit sig till en av urinledarna. Sådana smärtsignaler stoppas genom att man tar antibiotika. Men kör inte till apoteket utan att rådgöra med en läkare. Du kan inte gissa om dina samtidiga sjukdomar. Dessutom, om även smärtan sjunker, betyder det inte att bakterierna förstörs. Ja, de blev färre, men de förblev och väntar på en provocerande faktor som kommer att orsaka ett återfall eller reinfektion.

Cystitis kan inträffa efter en dag eller två eller en vecka efter hypotermi, men obehaget i urinröret kan göra sig känt om några timmar. Och efter hypotermi kan halsen reagera först. Men den överförda angina och ARVI kan provocera en cystit på 5-7: e dagen efter omvalet.

Under kön på grund av friktion sönder slemhinnan, och bakterierna går in i urinröret mekaniskt. Normalt, när detta händer hos friska kvinnor, tvättas mikroorganismer ut med en ström av urin. Men om immunförsvaret är försvagat eller genetiska särdrag (t.ex. ett omvänt flöde av urin) - förblir skadliga mikroorganismer i urinröret och förökades, och aktiverar sedan blåsan och orsaka inflammation.

Hur identifierar symptomen och orsakerna till blåsan

För närvarande är en av de vanligaste sjukdomarna cystit - inflammation i urinblåsan, orsakad av bakteriepatogener. Denna sjukdom diagnostiseras med hjälp av urinanalys. Många av er tror, ​​varför behöver du ge detta test om det finns svåra symptom?
För det första kommer det att göra det möjligt att ta reda på vilka patogener som orsakade inflammation - detta är huvudfaktorn för snabb och korrekt behandling av denna sjukdom! Vid de första symptomen är det nödvändigt att göra en analys av urin.

Hur man identifierar symtomen på blåsan

 • Hyppig och smärtsam urinering (upp till 100 gånger om dagen). Volymen av urinering är liten, i genomsnitt 10-20 ml.
 • Brännande känsla vid urinering, som beskriver smärtan
 • En känsla av smärta i nedre delen av ryggen.
 • Ritning smärta i underlivet.
 • Kroppstemperaturen är normal, i sällsynta fall, subfebril (37,1C0 - 38,0 C0)
 • Det finns episoder av urininkontinens.
 • Urin grumlig i det kan observeras streck av blod (terminal makrohematuri).

Detta kan orsakas av en lesion i blåsans hals. Vid urinering reduceras blodet och blod extraheras från de hyperemiska kärlen (blodfyllda kärl) av submukosalskiktet.

Hur man bestämmer orsakerna till blåsan

Den främsta orsaken till cystit är bakterier som går in i urinröret. En av de vanligaste patogenerna är E. coli, och kan också vara någon annan bakterie.

Kvinnor är mer benägna att cystit än män. Den anatomiska strukturen hos bäckenorganen hos kvinnor beror på att urinröret är kort och ligger närmare anuset, så att infektionen har en enkel väg att tränga in i urinblåsan.

En orsak till blåsan kan vara inflammation i urinröret efter samlag. Detta orsakas av urinrörets friktion under kön. De första symptomen i detta fall manifesteras inom de första 12 timmarna efter samlag.

Cystitis förekommer hos barn. I detta fall orsakas sjukdomen av anatomiska abnormiteter. Vid urinering kastas urinen tillbaka i urinledaren, vilket leder till att flödet genom excretionssystemet störs.

Barn är i kategorin risk. Det är viktigt att komma ihåg, om ett barn misstänks ha cystit, behöver du se en läkare!
Till cystit är kvinnor och barn benägna, vilka alltför ofta lider före urinering.

Är det sant att en av orsakerna till blåsan är nedsatt immunitet?

I vår kropp finns det många tillståndsbetingade patogena mikroorganismer som manifesterar sin aktivitet med nedsatt immunitet. Deras aktivitet dessa bakterier börjar manifestera med en minskning av immunitet, vilket i sin tur ger upphov till cystitis.

Hur man lindrar symtomen på cystit i hemmet

 1. Drick minst 10-14 glas vatten. Man bör komma ihåg att det är nödvändigt att dricka vatten, det är inte rekommenderat att dricka te, kaffe och sprit, vilket orsakar irritation av blåsan.
 2. Lätt smärta och sticka med en flaska modernt varmt vatten, innan du använder, måste du lägga den i en handduk. Placera flaskan mellan benen, du kan också lägga den på undersidan av buken eller på baksidan (midjeområdet).
 3. För att bli av med att bränna, kan du sänka surheten hos urinen. Var tredje timme sipp ett glas vatten med upplöst soda.
  Glöm inte att cystit kan orsaka komplikationer! I framtiden sprider smitta till njurarna. Om blåsan ofta återkommer, är det nödvändigt att konsultera en urolog.
Liknande poster:

Hur identifierar man cystit och inte förvirrar den med andra sjukdomar?

Felaktig diagnos i någon sjukdom leder till användningen av fel metoder för behandling som behövs i en specifik situation. Resultatet är en brist på positiv dynamik, och i fallet med blåsans inflammation är det också bråttom övergången från en akut process till en kronisk. Det är bättre att inte tänka på frågan om hur man bestämmer cystitisen på egen hand. Vid de första tecknen på att något har hänt i kroppen är det nödvändigt att vända sig till en specialist. Självklart finns det flera punkter som kommer att bidra till att misstänka utvecklingen av denna sjukdom i kroppen och skilja den från andra problem med liknande symtom.

Innehållet i artikeln

Hur man misstänker akut cystit

Oftast upptäcker läkare akut cystit hos kvinnor vars anatomiska egenskaper bidrar till att patogenerna enkelt tränger igenom urinröret i blåsan och utvecklingen av inflammatorisk process. Lyckligtvis är inte mikrober tillräckligt för att utlösa patologiska reaktioner. Kroppen ska påverkas av faktorer som minskar dess skyddande egenskaper, vilket gör att skadliga medel kan fästa på slemhinnans yta och börja sitt liv. Ofta är det identifieringen av predisponeringsmoment som gör det möjligt för en att misstänka utvecklingen av cystit hos en patient.

Orsaker till att prova ett tillstånd

Alla potentiella orsaker till cystit kan delas in i två stora grupper. Den första inkluderar universella faktorer som verkar på representanter för båda könen. I den andra - de som endast arbetar på kvinnor. Glöm inte de ögonblick som tillåter att hänvisa en viss person till riskgruppen för inflammation i blåsan.

Universella orsaker till blåsor och åtföljande stunder:

 • Uppskjuten infektionssjukdomar i genitourinary system eller venerala sjukdomar.
 • Dysbakterios i tarmen, problem med avföring i form av frekvent förstoppning.
 • Bristande överensstämmelse med personlig hygien.
 • Stagnation av urin i urinblåsan, utlösen av fysiologiska (vana för varaktig) eller patologisk (störning av inre organ) orsakar.
 • Att hålla en stillasittande livsstil som leder till en störning i blåsans blodtillförsel.
 • Långtidsanvändning av starka droger, alkoholmissbruk, toxiner som kommer in i kroppen.
 • Försvagad immunförsvar i kroppen som ett resultat av beriberi, stress, immunbrist, hypotermi, kronisk trötthet.

För allt detta kan du lägga till några skäl som endast är specifika för kvinnor. Dessa kan vara graviditetsperioder eller klimakteriet, vilket minskar kroppens motståndskraft mot yttre faktorer. Nyligen lidit eller kroniska inflammatoriska sjukdomar i könsorganet. I vissa fall blir akut cystit en följd av missbruk av douchingproceduren eller felaktigt beteende.

Symptom på inflammatorisk process

Naturligtvis, med hänsyn till endast möjliga orsaker till sjukdomen, är det svårt att noggrant ge den korrekta diagnosen. Under undersökningen av patienten med misstanke om blåsan betalar läkaren stor uppmärksamhet åt sina klagomål. Den akuta sjukdomen fortskrider mycket starkt och kännetecknas av ett antal icke-specifika tecken.

För akut inflammation i blåsan är följande karakteristiska:

 1. Frekvent urinering. Det är ofta åtföljt av skär eller bränning i början och slutet av processen. Det kan vara felaktigt eller urinutmatning i små portioner.
 2. Det finns smärtor i underlivet. Det verkar som att blåsan inte var fullständigt förödad.
 3. Ökad kroppstemperatur. Detta symptom är närvarande mycket ofta, men termometerns siffror stiger inte över 38 ° C.
 4. Urin kan ändra sin färg. Ibland blir det grumligt på grund av närvaron av pus eller blir rosa på grund av blod.

De angivna symtomen ger en viss uppfattning om patientens tillstånd, men endast på grundval av behandlingen är inte föreskriven. Läkaren ska använda laboratorietester och andra moderna diagnostiska metoder. Utan dem kan terapi inte vara effektivt eller till och med farligt.

Metoder för diagnos av akut cystitis

För att göra den slutliga diagnosen tas ett allmänt urinprov från patienten. När man misstänker infektiös cystit, sås urin till mikrofloran, bestäms patogenernas känslighet för antibiotika. När det gäller kvinnor är gynekologisk undersökning och uttag av smuts inte överflödig. De nyligen överförda venerala sjukdomarna är en indikation för att utföra STD-test. Genom att utföra ultraljud av njurarna och urinblåsan kommer det att avgöra om orsaken till cystit orsakade skador på de inre organen.

Hur man etablerar kronisk blåsan?

Om den inflammatoriska processen fortsätter i 60 dagar efter diagnosen cystit, tilldelas sjukdomen statusen "kronisk". Det kan utlösas av redan nämnda faktorer eller specifika stunder. I motsats till den befintliga åsikten uppträder inte kronisk blåsan alltid i form av förhöjningar av latent infektion. Ibland blir det en slags trög sjukdom, vilket underlättar diagnosprocessen.

Faktorer som framkallar utvecklingen av avancerad inflammation

I den överväldigande majoriteten av fallen är kronisk blåsan resultatet av felaktig behandling av den akuta formen av sjukdomen eller dess fullständiga ignorering. Men ibland kommer andra provocerande faktorer i framkant. Vanligtvis vet människor om deras närvaro, men de gör ingenting för att minska potentiella risker.

Orsakerna till utvecklingen av kronisk inflammation i blåsan kan vara följande:

 • Funktioner av urinorganens anatomiska struktur. Utsprånget i urinröret leder till att det ständigt irriteras under sex och genom att mikrober tränger sig fritt. Droppande urinblåsa till följd av fetma eller ålder orsakar stagnation av urin i orgeln.
 • Förekomst av njurstenar. Förekomsten av konkrement är anledningen till att njurarna regelbundet utvecklar en inflammatorisk process. Han kan när som helst ansluta sig till infektionen, som bara går ner i urinblåsan i blåsan.
 • Förekomsten av divertikula i urinblåsan. Detta är utbulningen i en ihålig organs väggar, där urin kan vara stillastående och orsaka en inflammatorisk process.
 • Hormonala misslyckanden. Problem i det endokrina systemet har negativ inverkan på hela organismens tillstånd. Utsöndringsorganen är inget undantag.
 • Förekomst av tillväxt på blåsans eller urinrörets slemhinna. Poler, tumörer eller cyster på ytan av epitelet hos excretoryorganen kan förhindra urinutflöde. Dessa tecken är bara igenkännbara vid genomförande av speciella studier, så försumma inte urologens profylaktiska undersökningar.
 • Den latenta virusinfektionen. Även herpes eller humant papillomvirus kan orsaka kronisk blåsan. Att veta att dessa patogener är närvarande i kroppen, är det nödvändigt att genomgå den nödvändiga behandlingen regelbundet och i rätt tid.

Åtgärden av alla dessa faktorer, förstärkt av den regelbundna förvärringen av den inflammatoriska processen, gör att man kan misstänka kronisk blåsan.

Det bör beaktas att sjukdomsförloppet i ett antal fall inte åtföljs av exacerbation av patologi men som kännetecknas av vissa symtom. De kan alltid vara närvarande eller uppstå mot bakgrund av negativa förhållanden.

Symtom på kronisk blåsan

Kliniska manifestationer av kronisk form av blåsans inflammation är desamma för kvinnor och män. De är inte nödvändigtvis närvarande i sin helhet. Ibland kan förekomsten av sjukdomen misstas och endast en funktion.

Hur man känner igen en kronisk typ av blåsor? Dess flöde kännetecknas av sådana tecken:

 1. Ändrade lukt och utseende urin. I patientens kropp finns det en konstant inflammatorisk process som förändrar strukturen hos blåsans vävnader. Vätskan som härrör från den har en obehaglig stillastående lukt och en rik, jämn burgundig färg.
 2. Mikturition händer ofta, ofta åtföljd av falska uppmaningar. Ibland observeras urininkontinens.
 3. I nedre delen av buken kan det vara tråkig smärta eller tyngd.
 4. I avancerade fall i urinen finns blodproppar eller blodproppar.
 5. Det allmänna tillståndet hos patienten lider. Han kan ha tecken på anemi, kronisk trötthet, apati, nedsatt immunitet.

Ett stort misstag ignorerar en sådan klinisk bild. Även om patologi inte har någon signifikant negativ effekt på en persons tillstånd, behöver den behandlas. Annars finns det risk för allvarliga komplikationer.

Funktioner av diagnosen sjukdomen

Förutom de ovan nämnda forskningsmetoderna bör flera metoder användas. För det första är det en cystoskopi som gör att vi kan bedöma tillståndet i urinröret och urinblåsan, utesluta förekomsten av tumörer. För det andra utförs resultaten av detta tillvägagångssätt av röntgen, CT eller MR.

Sjukdomar som du kan blanda upp cystiti med

Det finns många sjukdomar, under vilka det ser ut som symtom på blåsor. Hur man känner igen patologin i detta fall kan lösas endast av en erfaren doktor. Fördröjd urinering, som åtföljs av smärta, kan indikera rörelse av stenen längs urinledaren. Hos män är problem med urinflödet ofta en följd av adenom eller inflammation i prostata. Ibland misstänker cystit för appenditit på grund av svår smärtssyndrom i den akuta fasen eller pyelonefrit.

Först efter det att den slutgiltiga diagnosen har gjorts kan du börja ta mediciner och fysioterapi. Handla inte ensam i närvaro av någon misstanke. Det är bättre att vänta på domen av doktorn, för att även ta smärtstillande medel kan smörja den kliniska bilden, vilket komplicerar diagnosprocessen.

Hur man känner igen blåsan: orsaker, symptom, behandling

Under ett år upplever varje tredje kvinna minst en smärtsam episod av akut urininfektion. Fel eller.

Vår expert - gynekolog Olga Arefieva.

Många åkommor är övervägande "maskulin" eller "feminin". Till exempel väljer gigt och hjärt-kärlsjukdomar ofta en stark hälsa av mänskligheten, och kolelithiasis "föredrar" ett svagare kön. Eller här är en cystit, han är en infektionsinflammatorisk process av blåsans vägg. Denna sjukdom, naturligtvis, sjuka och herrar, men damarna - mycket oftare.

Vackert golv, akta dig!

"Blame" till sådan orättvisa primärt anatomiska och fysiologiska egenskaper hos den kvinnliga kroppen - nämligen kort och bred urinrör, liksom dess plats - mycket nära den naturliga källan för villkor patogena mikrofloran (rektum, vagina).

Inträdet av patologiska mikroorganismer i blåsan leder lyckligtvis inte alltid till utvecklingen av sjukdomen. För att cystit ska förekomma måste du ha minst en av de predisponeringsfaktorerna. Det kan exempelvis vara:

● frekventa inflammatoriska gynekologiska sjukdomar (adnexit, salpingit, endometrit, cervicit, vaginit);

Dessutom finns riskfaktorer gemensamma för båda könen:

Stora problem på grund av små behov

Cystitis ger sina offer stora obehag. Bland hans symptom:

● Frekvent (ibland upp till flera gånger i timmen), smärtsam urinering i små portioner;

Det faktum att cystit är farlig utveckling av sådana komplikationer, som pyelonefrit (infektiös inflammatorisk process i njurarna). Denna sjukdom kan inträffa vid otillräckliga urinlåsningsanordningar, varigenom det är möjligt att kasta smittad urin i njurarna.

Men inte alltid kliniska symptom räcker för att göra en korrekt diagnos. Ofta kommer kvinnor till urologer, som är säkra på att de har kronisk blåsan. Men som det visar sig senare, lider det stora flertalet patienter inte alls, utan en specifik urinritning som orsakas av sexuellt överförbara infektioner. Likaså kan liknande tecken ge ett stort antal sjukdomar, till exempel: stenar eller blåstumör, blåsertubberkulos, endometrios, etc.

Klipp den i knoppen!

Med blåsan är akut och kronisk. I regel leder felaktig behandling till kronisk inflammation. Faktum är att oftast akut cystiti varar ungefär en vecka, och sedan symtomen blekna.

Detta kan innebära en av två saker: antingen har en fullständig återhämtning inträffat, eller mikroberna har gömt sig och har tillfälligt gått i skuggorna, och processen har blivit kronisk. Enligt statistik registreras i Ryssland 26-36 miljoner fall av blåsor. Varannan kvinna efter den första episoden av sjukdomen under det följande året återfall, 27% av det åter inträffar inom de första 6 månaderna. Hälften av patienterna med blåsans återfall förekommer mer än 3 gånger per år. Det är därför det är så viktigt att stoppa infektionen i tid och att stoppa sjukdomen på vinstocken. När allt kommer omkring blir det mycket svårare senare.

Beroende på orsakssjukdomens orsaksmedel är cystitisen uppdelad i smittsamma och icke-infektiösa. Den andra typen orsakas av läkemedel, allergener och giftiga ämnen, inklusive kemikalier, strålning och så vidare. Med dessa cystitis antibiotika är värdelösa, först måste du eliminera grundorsaken. Men mycket vanligare, vanlig, mikrobiell cystit, vars orsakssamband i 80% av fallen är E. coli. Vid akut eller exacerbation av kronisk cystit av bakteriell natur föreskrivs en förlopp av bredspektrumantibiotika, företrädesvis används fluorokinoloner. Varaktigheten av behandlingen och doseringen av läkemedlet är absolut privilegium läkaren.

Om sjukdomen återvänder

Att bota kronisk blåsan är inte lättare än att besegra en multiheaded hydra: ett huvud kommer att hackas och i stället kommer två nya att växa.

Behandling är emellertid fortfarande nödvändig. Och vi ska berätta hur du gör det rätt. Det första du behöver för att se till att diagnosen är tillräcklig. Här är en obligatorisk uppsättning undersökningsmetoder för att detektera kronisk cystit hos kvinnor av reproduktiv ålder:

● ett allmänt urintest

Örter utan medicin - pengar till vinden

Cystitis kan inte botas av ört ensamma, men de kan användas som en extra terapi. Bland de medicinalväxter har en urindrivande effekt bära öron, rhizomer Calamus, bearberry blad, hästsvans, timjan, mynta, oregano, johannesört, björklöv och knoppar. Mycket användbart för cystit är tranbär - en bär som har en enorm antibakteriell potential. Som med urinvägsinfektioner behöver dricka så mycket som möjligt, är det bäst att använda örtteer och tranbärsjuice.

Hur man bestämmer urin genom blåsor

Urinalys för blåsan: Vad kan du få reda på?

För att diagnostisera de flesta sjukdomar är det nödvändigt att ta biologiska material för studien. Detta kommer att bidra till att påskynda diagnosen och hitta "svaga fläckar" av patogener. Vid inflammation i urinvägarna uppmärksammas mycket på urin, eftersom det först visar att allt i detta område inte är i ordning. Det viktigaste är att veta hur man tar provet med blåsor och vad det kan berätta.

Hur samlas urin från blåsan?

Cystitis är en inflammation i urinblåsan. En av de första tecknen på denna sjukdom är synliga förändringar i urinen. Denna biologiska vätska reagerar mycket snabbt på alla inflammatoriska processer som förekommer i människokroppen, särskilt i det genitourära systemet. I det här fallet ändras det inte bara färg och lukt, utan även kemisk sammansättning.

För den initiala leveransen behövs ett allmänt urintest som samlas på morgonen. Nu säljs speciella apotek på apotek. De är praktiska att använda och de är helt redo att användas. Om behållaren tas från huset måste den sköljas ordentligt och torkas noggrant. Det är inte önskvärt att torka handduken, eftersom villi och partiklar av tvättmedel kan förbli. Det lämpligaste är glasbehållare.

Innan du samlar urin borde kvinnor definitivt tvätta sig. Om cystitisen sammanfaller med de kritiska dagarna, ska vagina vara stängd med en tappa så att analysen är mer exakt. Framför allt är AZ Nechiporenko tekniken lämplig för dessa ändamål. Detta är när urinprovtagningen görs mitt i processen, vilket hjälper till att genomföra en mer exakt fysisk och kemisk analys.

Det är lämpligt att förbereda för detta förfarande i förväg. Man bör komma ihåg att vissa produkter kan förändra inte bara färgen utan även vissa egenskaper hos denna biologiska vätska, så en dag före detta är det nödvändigt att utesluta från kosten frukter och grönsaker, mat som innehåller färgämnen. Volymen levererad vätska, om läkaren inte gav speciella instruktioner för denna poäng, är 100-150 ml.

Vad kommer analysen att visa?

I vissa fall kan behandling ordineras utan denna studie, men i de flesta fall, efter att ha erhållit resultaten, justera om nödvändigt. Efter att ha studerat fysiska och kemiska index kan läkaren bedöma funktionaliteten hos urinsystemet och njurarna för att ta reda på vilka förändringar som har inträffat. Vid mer detaljerad studie, efter att ha gjort bakposev urin, är det möjligt att avslöja sjukdomsutgivaren och att definiera, vilken förberedelse som hjälper eller hjälper till att förstöra den.

Följande egenskaper beaktas i analysen:

 • Color. Vanligen har denna vätska en gul färg, vars mättnad beror på många indikatorer, inklusive mat. Vanligtvis är det transparent och utan orenheter, inte ett litet moln av grumlighet räknas, det är troligen orenheter från utsidan. I en patient med blåsan blir urinen grumlig, får en obehaglig lukt och flingor kan uppstå.
 • Leukocyter. I en frisk person i urinen finns ett obetydligt antal leukocyter, med inflammatoriska processer i genitourinärsystemet, denna hastighet ökar kraftigt, vilket avslöjar analysen.
 • Hemoglobin. Denna komponent av blodet vittnar om förekomsten av fläckigt blod i testvätskan, vilket inte kan bestämmas visuellt.
 • Erytrocyter. Det finns normer som hjälper till att bestämma förekomsten av inflammation i kroppen med hjälp av dessa celler. En frisk person inom en dag med urin lämnar cirka två miljoner röda blodkroppar. Avvikelse från normen indikerar förekomst av problem i kroppen.
 • Protein. I en frisk kvinna finns inte denna organiska substans i urinen, om det finns några spår, är de väldigt obetydliga. Med inflammation i blåsan kan proteinet lätt detekteras.
 • Glukos. En frisk person som inte har diabetes mellitus har ingen urin i hennes urin. Med cystit visas socker, det kan också indikera dålig njurefunktion.
 • Syra. I de flesta friska människor är reaktionen svagt sur, även om indikatorn är starkt beroende av yttre faktorer (ålder, mat, motion). Sjukdom förändrar denna indikator.
 • Densitet och specifik gravitation. Dessa parametrar hjälper till att bestämma njurarnas förmåga att späda och koncentrera urin. För att bestämma dessa indikatorer, gör ett lämpligt test.
 • Ketonkroppar. Normen för en frisk person är 20-30 mg av detta ämne, avvikelser från normen är en indikator på inflammation i kroppen.
 • Urobilinogen. Vid inflammatoriska processer ökar nivån av denna komponent i urinen.
 • Bilirubin. Vanligtvis är denna komponent frånvarande i en frisk persons urin, men vissa inflammatoriska processer och blåsor, inklusive, leder till sitt utseende i denna biologiska vätska.

Baserat på dessa indikatorer kan läkaren se vilka störningar som har inträffat i kvinnors urinvägar och att ordinera effektiv behandling.

Liknande poster:

Diagnos av cystit hos kvinnor

I regel orsakar diagnosen cystit hos kvinnor inte svårigheter, eftersom symptomen är otvetydiga i de flesta fall. För att bekräfta diagnosen måste du konsultera en specialist och ta flera test, vars resultat kommer att bidra till att fastställa den specifika orsaken till sjukdomen. Under diagnosen är det viktigt att ta reda på om cystit är en sekundär sjukdom - en följd av närvaron i kroppen hos en kvinna med andra smittsamma eller virala sjukdomar. I det här fallet är det tillrådligt att bli av med den underliggande sjukdomen, och sedan - från dess komplikationer och sekundära sjukdomar.

Diagnos och behandling av cystit - en relativt enkel och inte tidskrävande procedur som gör att en person med en bra analys och en normal hälsotillstånd ändrar inte den vanliga läget av dagen, gå till jobbet, koppla av med familjen, etc.

Om sjukdomen är en följd av allvarligare sjukdomar, är i ett försummat tillstånd eller har komplikationer, blir behandlingen mer tidskrävande och tidskrävande. Det kommer att kräva att patienten följer en viss kost, vila och strikt genomförande av behandlingsregimen, särskilt om det finns misstankar om smittsam njursskada, som har utvecklats till följd av en tidig oupplöst blåsan.

Därför försumma inte kroppens alarmerande signaler, vilket indikerar inflammation i din kropp. Om de uppstår ska du omedelbart söka kvalificerad medicinsk hjälp.

Analyser för kvinnor med blåsor

Detta är en viktig del av diagnosen, utan vilken det är nästan omöjligt för doktorn att "se" den fullständiga bilden av sjukdomen. Även om symptomen är uppenbara och otvetydiga, kommer diagnosen och följaktligen en effektiv behandlingskurs, att bara cystittest, vars komplex utsetts utifrån patientens symptomatiska bild och klagomål, hjälper till att bestämma den exakta behandlingstiden.

För att entydigt bestämma orsakerna till sjukdomen och arten av kursen kan du behöva:

 • Ett allmänt urintest för cystit hos kvinnor är den mest synliga och informativa "indikatorn" för sjukdomen. Olika grader av urinblödhet, närvaro i det av purulent, blod eller andra inklusioner, en obehaglig lukt, etc. ange scenen i sjukdomsförloppet och orsakerna till dess förekomst.
 • Fullständig blod cystit hos kvinnor, som regel, är normalt och har endast indikationer på närvaron i kroppen av en mindre inflammation. Det genomförs för att kontrollera om cystitis åtföljs av andra allvarligare sjukdomar.
 • Analys av urin i cystit hos Nechiporenko gör det möjligt att exakt bestämma kroppens tillstånd och identifiera vad sjukdomsförloppet är. Men för att "sjukdomsbilden" ska vara objektiv, måste patienten strikt följa hygienreglerna och systemet för att ta sin genomsnittliga del vid val av urin för analys.
 • Bakteriologisk urinkultur - hjälper till att fastställa vilka mikroorganismer som orsakar den inflammatoriska processen, och vilken typ av antibiotika som kommer att bidra till att neutralisera dem för att avlägsna dem från kroppen så snart som möjligt.
 • Kompress från slidan är ofta administreras när cystit hos kvinnor även med effektiv behandling visas igen - detta tyder på att smittkällan, oftast i form av vaginal dysbios, är inte i urinvägarna och i närheten av det, och elimineras inte som ett resultat av cystitisbehandling.
 • Polymeraskedjereaktion (PCR) ordineras för misstänkta sexuellt överförbara infektioner. Deras patogener - Trichomonas, Ureaplasma, klamydia, herpes och papillomavirus - den händelse av brott mot reglerna för hygien eller som ett resultat av egenskaperna hos strukturen och arrangemanget av det urogenitala området kan bli agenter för sjukdom.
 • Hormonala studier, för vilka ett blodprov tas för blåsan, kan ordineras till patienter som har störningar i det endokrina systemet. De kan bidra till uppkomsten av en inflammatorisk process eller förhindra effektiv behandling.

I vissa fall, när de analyser som genomförs av cystit inte tillåter en diagnos av en fullständig bild av sjukdomen eller de resultat indikerar närvaro av andra störningar eller sjukdomar kan kräva ytterligare studie i form av cystoskopi, ultraljud, biopsi etc.

I många moderna sjukhus med akut behov av att bedöma hälsotillståndet hos patienten med hjälp av snabbtest av olika slag:

 • Test med hjälp av testremsan - gör det möjligt att bestämma förekomsten av patogena mikroorganismer i urinen på grundval av data om innehållet i produkterna av vital aktivitet - nitrit.
 • Indikatortryck, som bestämmer antalet leukocyter, erytrocyter och protein som finns i urinen.
 • Esterasleukocytreaktionen tillåter att bestämma om det finns esteras närvarande i urinen, vilket bekräftar närvaron av en purulent inflammatorisk process i urinvägarna.

Indikatorer för urin och blodprov

Analysresultaten i kronisk eller akut sjukdomsförloppet är en uppsättning kvantitativa och kvalitativa egenskaper hos analys läkare som känner igen nästan all information om sjukdomen, störa patienten: arten av flödet, lokalisering, graden försummelse etc.

Resultaten av urinalys innehåller som regel följande information, hänvisad till 1 ml urin:

 • antalet leukocyter - i norm inte mer än 2000;
 • antalet erytrocyter - i norm inte mer än 1000;
 • antalet cylindrar är normalt inte mer än 20;
 • olika inklusioner - spår av blod, slem, pus, bakterier, epitel osv. (Normalt borde de inte vara);
 • en stor mängd protein - indikerar involvering i njurens inflammatoriska process;
 • pH i urin - ett signifikant skift i surhetsindexet mot alkalinitet indikerar en inflammatorisk sjukdom i det genitourära systemet;
 • tätheten av urin (specifik gravitation) - normalt är 1.015... 1.025, kraftigt reducerade indikationer indikerar involvering i njurens inflammatoriska process, vilket bryter mot deras koncentrationsfunktion;
 • kompositionen av saltrester av urin och liknande.

Resultatet av ett blodprov gör att vi kan dra slutsatsen att det finns en viss aktivitet i kroppen av den inflammatoriska processen.

Lyssna på din kropp. Vad säger han?

Huvudmeny

Kronisk cystit: orsaker, symptom, diagnos, behandling, konsekvenser

Varje infektion får endast en kronisk kurs om det finns faktorer som stöter på inflammation.

Orsaker till kronisk blåsan

För att fullständigt bota någon kronisk sjukdom och undvika återkommande sjukdom, är det nödvändigt att eliminera orsaken till patologin.

För kronisk blåsan är sådana skäl:

 • kronisk njureinfektion;
 • kronisk sexuell infektion (klamydia, ureaplasma, mykoplasma);
 • vesikoureteral reflux (urin kastas från blåsan tillbaka i urinledarna);
 • njurstenar och blåsor;
 • blåstumör;
 • närvaron av en divertikulum i blåsans vägg
 • smalning av urinröret
 • prostatit;
 • phimosis;
 • Effekten av strålning;
 • autoimmun sjukdom.

symptom

Symtom på sjukdoms manifestationen är på många sätt liknande för akut.

De första symptomen är vanligtvis redan kända för patienten. Hyppig uppmaning att gå på toaletten och lite smärta gör patienten oförmögna. Vid kronisk cystit kan temperaturen inte stiga eller vara låg. Varje förvärring av infektionen åtföljs av symtom som svaghet och svaghet.

diagnostik

Diagnosen av kronisk blåsan kan göras på grundval av klagomål (symptom) på upprepade gånger förekommande episoder av frekvent och smärtsam urinering, närvaron av blod i sista delen och urinens grumlighet.

Vid undersökning under palpation av buken kan en person känna sig smärtsam.

Diagnosen bekräftas av analysen av den genomsnittliga delen av urinen, där ökningen av leukocyter, bakteriuri upptäcks. Ett allmänt blodprov kommer att indikera närvaron av inflammation i kroppen.

För upprättandet av akut cystit är dessa uppgifter tillräckliga. För att bekräfta den kroniska undersökningen är det dock nödvändigt att komplettera resultaten av ultraljud, liksom röntgenundersökningen, vilket möjliggör att hitta en tumör, divertikulum, ureteral reflux.

Eftersom blåsan på roentgenogramet är oskiljbar, måste det göras kontrast. Kontrast injiceras genom venen eller in i blåsan genom urinröret.

Analyser för kronisk blåsan

För att kunna diagnostisera kronisk blåsan behöver en patient genomgå vissa undersökningar.

Efter hygieniska förfaranden överges den genomsnittliga delen av urinen. I cystitis visar analysen en ökning av vita blodkroppar såväl som i epitelceller. Också i urinen finns sjukdomspatogener # 8212; bakterier.

Indikerar förekomst av inflammation. Med förhöjning av cystit, ökar ESR, leukocyter, förskjuts formeln till vänster.

Laboratoriet suger urinen till mediet och enligt bakteriens tillväxt är det möjligt att identifiera patogenen. Dessutom är det möjligt att identifiera antibiotika som mikroorganismen är känslig för.

Med en raderad klinik, oklara symtom och ett tvivelaktigt resultat av OAM (allmän urinanalys) är denna analys tilldelad. Så räknar leukocyter, röda blodkroppar och cylindrar i 1 μl urin. Om det finns mer än 4 leukocyter, talar de om inflammation i blåsan.

En fullblåsning kan vara väl visualiserad under ultraljud. Metoden gör det möjligt att upptäcka avvikelser i strukturen, tumören, inflammatoriska förändringar i blåsan, divertikulum, deras lokalisering.

I kronisk blåsan, ibland behöver du göra en röntgenbild av blåsan. Blåsan är fylld med kontrast, som injiceras i en ven eller urinrör.

Ett tunt optiskt rör sätts in i blåsans insida och undersökas. Om det behövs, under proceduren kan du göra en enkel operation.

Hur lång tid kvarstår sjukdomen?

I början av behandlingen på den tredje fjärde dagen känns patienten lättnad av symtom. I allmänhet förblir exacerbationen av cystit en vecka eller två.

Om vi ​​talar om sjukdomen som helhet kommer exacerbationen att upprepas tills dess orsak elimineras. Därför bör sådana patienter särskilt ta hand om sin hälsa och inte överkolla.

Konsekvenser av kronisk blåsan

Okomplicerad blåsning förekommer som akut och har sällan negativa effekter.

Om blåsan ofta återkommer kan kronisk inflammation orsaka sklerotiska vävnadsförändringar, smalning av urinröret. Detta kommer att förvärra situationen. I försummade fall utvecklas cystit och påverkar inte bara slemhinnan, utan hela väggen. Interstitiell cystit förekommer.

behandling

Behandling av en förvärring av sjukdomen består i att ta antibiotika, antispasmodika, smärtstillande medel. Det är nödvändigt att dricka mycket, med förvärring att observera ett liggande läge.

För att upprätthålla det uppnådda resultatet rekommenderas det att undergå en period av växturoseptika.

diet

När förvärring av kronisk cystit bör inte äta mycket kryddig och salt mat. Rökt kött och marinader är också oönskade.

Tillåtna olika gröt, soppor på låg fetthalt buljong, yoghurt, keso, mjölk, mager fisk, frukt, bär, grönsaker.

Volymen vätska bör ökas till 2 liter. Användbart te från en hundros, buljongbär, bärbär, tranbärsmor.

Är det så lätt att glömma CYCLE? Du behöver bara 200 gram kokande vatten.
Läs mer

Tecken på blåsor

Hur man bestämmer närvaron av blåsan

Detta kan ske utan komplex forskning, det är bara nödvändigt att uppmärksamma din kropps tillstånd och dina känslor. Tecken på blåsor kan vara följande:

 • frekvent urinering (det vill säga oftare än normalt, vilket är ungefär 4 gånger om dagen);
 • uppmaning att urinera, vars resultat är en liten mängd frigjord vätska;
 • smärtsam urinering
 • svårighet att urinera
 • okontrollerbar uppmaning att urinera, särskilt på natten eller tidigt på morgonen;
 • ångest i ljummen, vilket är svårt att karakterisera på något sätt;
 • smalning av urinröret (urinröret)
 • hög kroppstemperatur (ett valfritt symtom på blåsan)
 • en obehaglig lukt av urin eller en luktförändring;
 • Urins färg är lerig, färgen kan också förändras (förutom när du använder urinfärgsprodukter, till exempel rödbetor).
 • Utseendet av droppar blod efter urinering;
 • purulent urladdning ur urinröret;
 • värk i smärtan i underlivet;
 • värk, särskilt i ländryggen
 • nervöst tillstånd.

Den sista fem av cystit attribut är valfria, men möjligt, och deras närvaro, tillsammans med de andra (smärtsam urinering, och så vidare), visar bara att du har sjukdomen.

Om du märker åtminstone en del av cystit symtom från listan, då är det dags att snarast ta itu med det på egen hand, eller att träffa en läkare, annars sjukdomen kommer att utvecklas, vilket påverkar känslomässiga tillstånd, privatliv, arbete och så vidare.

Typer av blåsor

Cystitis är uppdelad i två typer - akut och kronisk.

Akut cystit börjar plötsligt efter hypotermi eller effekten av en annan provocerande faktor. Med denna form av blåsor är endast blåsans slemhinna inflammerat.

Huvud tecken på akut cystit är bara den frekventa trängseln att urinera, smärtsam urinering, smärta i underlivet och närvaron av pus i urinen. Smärta vid urinering kan vara mycket intensiv, förvärrad och ihållande.

Ibland kan dock patienterna inte hålla urin, särskilt barn. I vissa fall försvinner alla dessa symtom på cystit efter 2-3 dagar utan behandling.

Men oftast akut cystiti varar 6-8 dagar, även om behandlingen startas i tid. Om sjukdomen fortsätter ännu längre betyder det att det fortfarande finns vissa (till exempel prostata adenomer hos män).

Kronisk cystit utvecklas med felaktig behandling av akut cystit, medan inte bara slemhinnan, utan även hela blåsans vägg påverkas.

Huvud tecknen på kronisk blåsan är samma som för akut cystit, men de är mindre uttalade. Kronisk blåsan förekommer kontinuerligt, med en konstant närvaro av tecken på sjukdomen, och kan periodiskt förvärra, och sedan avta.

Orsaker till cystitis

Orsakerna till cystit är många, till exempel, är inte rätt tid upptäckta STDs, hemliga och uppenbara patogener, såväl som de befintliga bakterier i kroppen (villkor patogena flora).

Dessutom kan leda till kronisk cystit eller andra sjukdomar: halsont, tonsillit, karies tänder, pyelonefrit, furunkulos vaginal dysbacteriosis och tarmarna.

Det finns utfällande faktorer, vars närvaro ökar sannolikheten för cystit: kryddig mat, trauma, dålig intimhygien, hypotermi, försvagat immunförsvar, stagnation (konstant närvaro i sittande ställning), ärftliga sjukdomar.

Om du befinner dig i något liknande symptom (smärtsam urinering, frekvent urinering, etc.), bör vidta brådskande åtgärder för att bli av med sjukdomen: det är nödvändigt att gå till en urolog, som kommer att leverera en korrekt diagnos och rätt behandling råd.

Användbar att veta Alla artiklar

Behandling av uretrit

Uretrit är en inflammatorisk sjukdom i urinröret, har en infektiös och icke-infektiös karaktär av uppkomsten. Symtom på urinrit är olika, ibland är de helt frånvarande, och sjukdomen är asymptomatisk.

Behandling av prostatit

Prostatit är en urologisk sjukdom hos män, som har en smittsam och icke-infektiös natur, vilket uppenbaras vid inflammation i prostatakörteln. Prostatit är en ganska vanlig maskulin sjukdom. Enligt statistiken vet varannan man förstahands vilken prostatit är. Denna sjukdom manifesterar sig vanligtvis efter 30 år, men i vissa fall kan det manifesteras i en tidigare ålder.

Behandling av manlig infertilitet

Manlig infertilitet - samma problem i det moderna samhället som kvinnlig infertilitet. Vanligtvis par som av någon anledning inte kan få en baby diagnostiseras tillsammans, och behandlingen går också tillsammans. Problemen med kvinnlig infertilitet är en obstetrikare-gynekolog, ibland en urolog Manlig infertilitet diagnostiseras och behandlas av en urolog, andrologist.