Huvud
Analyser

Spermogramanalys för bestämning av infertilitet

Metoden som hjälper till att bestämma närvaron och orsaken till infertilitet hos män kallas spermogrammet. Seminalvätska, ejakulat, komponenter som undersöks används. När uppgifterna tas emot är läkarna engagerade i analysen av spermogrammet. En man som tror att om en medlem kan stå, då det inte finns några hälsoproblem, är det mycket fel. Endast djupgående kliniska studier gör att du kan förstå orsakerna till att en man inte kan bli en far. Läkare kommer inte bara göra sitt bästa, men kommer också att ange hur mycket analysen av spermogrammet är värt.

Vad är spermogram?

Diagnostikmetoden relaterar till mikroskopisk och makroskopisk spermiedata. När det gäller analys av spermier bör man komma ihåg att denna term innehåller många diagnostiska metoder, bland annat det finns ett spermogram som studerar kvaliteten, spermatosens volym. De flesta inhemska urologer, androloger använder termer, räknar synonymer.

Ejaculat och sperma är två ämnen, termer vars beteckningar är synonymt:

 • Ejakulat är en vätska som utsöndras av orgasm från hanelementet, bestående av partiella vesiklar, utsöndring av prostata och spermatozoa.
 • Sperma är en vätska som utsöndras av ejakulation, bestående av en koncentrerad suspension av spermatozoa.

Vad består spermier av?

Spermier sammansättning: vatten - 90%, organiska ämnen - 6%, spårämnen - 4%.

 • I seminal plasma - en blandning, i vilken nedgången av vätska från prostatan, epididymis kanaler, urinrör paraurethral körtlar och de cowpers körtlar sädeskanalerna, testikel, sädesblåsor;
 • Formella element, där spermatozoa upptar en ledande position, når 15-100 miljoner per 1 ml ejakulat. Spermier innehåller orenheter, men den totala volymen av andra komponenter överstiger inte två procent. Det finns orenheter från Becher-kristaller, prismatiska kristaller, sedimentära salter av fosforsyror; spermin, som härrör från förångning av fukt från spermierna; pigment och lipidkorn; proteingranuler; prostata stenar; sedimentära kroppar av spermatozoa; leukocyter; cylindriskt epitel; Runda degenererade celler som förekommer från fodrarna hos de direkta tubulerna, ett nätverk av testiklar, ett germinalt epitel.

En manlig sexcell kallas en spermiecell. Det är helt annorlunda från andra celler i den mänskliga kroppen består av 23 kromosomer, av vilka 22 är somatisk, innehåller information om strukturen av kroppen, och ett kön - för kvinnlig eller manlig X Y.

Spermatogenes anropsställe "grodyngel" i testiklarna, som varar 65 till 75 dagar, och 24 är formad ungefär 3 timmar Mill. Spermatozoer.

Huvudet täcker 51% av den totala vikten, har en rundad-akut form, är kärnan längd 4-5 mm, bredden på 2,5-3.5 mm, har den yttre ytan akrosom, som enzymer klyver yaytsekletochnuyu skal. Nacken förenar spermiernas hals och huvudet, har tydliga konturer, är tunn och har en bredd mindre än 1 μm. Flagellan som ansvarar för spermiernas rörelse skickar cellen längs en given väg till ägget, har en längd av 45 μm, en plan yta.

Hur är analysen

 • En man måste avstå från sexuella handlingar, onani, inom 2-7 dagar. Studier utförda senare kräver också avhållsamhet under samma period: om perioden var 3 dagar, då för alla efterföljande studier, kommer avstängningsperioden att vara 3 dagar;
 • Uteslutet är temperaturförbättringar - ta en varm dusch, bada, ta ett bad, bastu;
 • Det är förbjudet att dricka alkoholhaltiga drycker i upp till två veckor före starten av forskningen.
 • Läkare utesluter användningen av droger, mottagningen av vilken påverkar urogenitalt distrikt.

Processen av spermaxtraktion

 • Patienten ger vätskan i kliniska kliniska tillstånd, så att tiden mellan att erhålla ämnen och diagnos minimeras.
 • Onani är sättet att extrahera spermier. Används sterilt plast eller glasglas med bred hals, köpt i laboratorier eller apotek. I sällsynta fall används kondomer med frånvarande spermicider;
 • Det finns all spermier, bland den överflöd av vilken den betydande delen är den första droppen, vars förlust leder till felaktiga data efter forskningen.
 • 20-40 grader - diskens bästa temperatur
 • Sädsamling utförs också hemma, om vätskan transporteras i en timme med ett lättsätt paket, vid en temperatur av 20-40 grader.
 • Vätskan som extraheras av PPA är inte lämplig för studier, eftersom i de flesta fall försvinner den första droppen som innehåller detaljerad och viktig information.
 • Enkel kondomer är inte lämpliga för insamling av vätska, eftersom latex har en destruktiv effekt på "tadpoles".

På rekommendation av Världshälsoorganisationen utförs ejakulära studier med minst två prov, intervallet mellan studierna är från en vecka till en månad, tiden för abstinens mellan prover är exakt densamma. Diagnostiska metoder återspeglar den fertila möjligheten för en manlig representant.

Godkända normer

När en man har passerat analysen av spermogrammet är det viktigt att bekanta sig med de angivna normerna i kompositionen, utseendet och så vidare.

 • Likformighet av vätskan, vitaktig grå färg;
 • Ejakulera i en volym av 1,5 till 6 ml;
 • Viskositeten är mindre än 2 cm, med en glasstång sänks spermierna till denna längd;
 • Likriktning är mindre än en halvtimme;
 • PH är från 7,2 till 7,8.
 • Koncentrationen av spermatozoa är 15 miljoner / ml;
 • Den totala mängden spermatozoa i ejakulatet är över 39 miljoner;
 • Det finns ingen agglutination av spermatozoa;
 • Levande spermatozoer överstiger 58% -markeringen;
 • Erytrocyter är frånvarande;
 • Antalet vita blodkroppar är mindre än 1 miljon per 1 ml.
 • Progressivt progressiv 32%;
 • Den allmänna rörligheten ligger inte under 40%.
 • Zink: Mer än 2,4 μmol / pr;
 • Citronsyra: 10 mg μmol / pr;
 • Fruktos: mer än 13 μmol / pr.
 • MAR-testet är under 50%;
 • Genom immunobead-test under 50%.

Specialisten studerar de viktigaste uppgifterna: Spermiernas volym, testiklarnas förmåga att producera tadpoler och deras transport. Det är viktigt att ejakulera, vilket indikerar möjligheten att körtlar utvecklar en hemlighet som säkerställer spermatozoas vitala aktivitet. Om studierna har visat ett dåligt resultat som går utöver de accepterade normerna. Sannolikheten för uppfattningen minskar, men detta indikerar inte en fullständig oförmåga att vara en far.

Dekryptera data

För att dechiffrera analysen av spermogrammet kan läkaren börja med flera alternativ, men de vanligaste är färg och flytande. Sperm normal typ har en vitgrå färg, något opaliserande, har en homogen massa, späds i ett rum för en kvart i timmen. Om smältningstiden tar mer än en timme, tillgripa ytterligare åtgärder, med hjälp av enzymer som löser upp vätskan och möjliggör ytterligare testning.

Spermier bör inte innehålla blodintag, slem, pus, liksom brunt hematin, vilket indikerar blödningen som hände tidigare. En gul skugga av ejakulat vittnar om närvaron av gulsot, visas om en man tar antibiotika eller multivitaminer. Gelkorn, sannolikheten för att närvaron inte är utesluten, löses inte upp under flytning.

Den sperma som krävs för bearbetning under laboratorieförhållanden är minst 1 ml och för fertilisering av ett ägg är 1,5 till 5 ml nödvändigt. Spermiervolymen påverkas inte av antalet spermatozoer, volymen av de främsta plasmafrågorna.

Utvärderingen genomförs efter att spermierna utspätts. Fibrernas längd när spermierna berör instrumentet indikerar viskositeten: med ökad konsistens minskar aktiviteten hos spermatozoa, vilket indikerar förekomsten av antispermantikroppar.

Syrhet varierar från 7,2 till 7,8 i normal. När surhetsnivån överstiger 7,8-märket indikerar den en smittsam sjukdom. Obstruktion av den vas vägen medfödd frånvaro av sädesledaren, leder till utveckling av azoospermi, helt frånvarande när spermien, och surheten minskade till 7,0 eller mer.

Olackerade och färgade vätskor undersöks med speciella mikroskop. Med hjälp av en räkningskammare, en hemocytometer, räknar läkaren spermatozoa genom att beräkna den totala mängden och volymen med 1 ml. Extremt lågt innehåll av levande organismer i sperma indikerar oligospermi, kräver ett ytterligare prov med hjälp av en centrifug, undersökning av den resulterande fällningen, kryptozoospermi.

Ett sediment som inte innehåller spermatozoa kallas azoospermi. I fallet då fällningen inte innehåller spermatozoa efter centrifugering, spermatogenesceller är det en fråga om bilateral obstruktion av vasdeferenserna.

Diagnos av spermieraktivitet utförs två gånger med tanke på att man tittar på fem synfält under ett mikroskop och uppskattar minst två hundra spermier. De är indelade enligt mobilitetskriterier:

 • En snabb progressiv rörelse är karakteristisk för 25 eller mer mikron per sekund vid en temperatur av 37 grader. Antingen 20 eller mer mikron per sekund vid en temperatur av 20 grader. Det är känt att 25 mikron är lika med 5 storlekar av spermier. Den kan också jämföras med en halv flagella. Uppgifterna är karakteristiska för mer än en tredjedel av spermatozoa;
 • Slow progressive spermatozoa, de jämförs med kochleas rörelse;
 • Non-progressive "tadpoles", mindre än 5 mikron per sekund;
 • Immobiliserade spermatozoa.

Den totala rörligheten anses vara volymen 1, 2 och 3 kategorier, som fick minst 40%. Progressiv motilitet hos spermatozoa är summan av 1 och 2 kategorier, inte mindre än 32%.

Hastigheten minskar om en man har infektionssjukdomar som vesikulit, uretrit, prostatit. Närvaron av spermieantikroppar reducerar också rörligheten hos organismer.

Ejakulat innehåller inte bara spermier, utan också andra element som kallas "runda celler". Namnet gavs eftersom det ofta inte är möjligt att skilja och studera det under flera förstoringar. Identifiering utförs med hjälp av specialfärger. Läkare hänvisar till "runda celler" av ackumulering av leukocyter, spermatogena och celler i prostata och epitel. Normen för ejakulering är 5 miljoner "runda celler" per 1 ml.

I en normal ejakulat innehåller vita blodkroppar, men överdriven mängd leucocytospermia indikativ för den progressiva inflammation eller infektiös process.

Vid detektering av en stor andel av vita blodceller i fluiden, är det nödvändigt att utse en annan studie, som består av en bakteriologisk sådd av prostata sekretion, bakteriologisk urinodling, urladdning bakteriologiska odlingar från könsorganen. Avstående leukocyter indikerar en infektionssjukdom.

Omogna celler i sin linda, spermtaogonii, spermatocyter, spermatider, epitalnye celler indikerar störningar associerade med mognaden av sperma, gipospermioginezom, fördröjd celltillväxt, cell dysfunktion av Sertoli, varicocele, vilket leder till en liten bråkdel av framgångsrika fertiliserings användning av rör.

För att dechiffrera analysen av spermogrammet är ett test för agglutination. Limmas ihop flag, huvud, hals, eller allt på en gång levande organismer förlorar sin rörlighet, vilket leder till immunologisk infertilitet. För en frisk man som inte har problem med reproduktionssystemet finns det ingen agglutination. För att diagnostisera patologi, applicera immunobead-testet och MAR-testet.

Livsmedelsindex för spermatozoa undersöks i närvaro av 50% eller mer obehandlade "tadpoles". Levande genomgår färg, medan döda organismer som har ett förstört membran inte fläckar. Efter att ha passerat nödvändig mängd vätskor bestämmer testet antalet levande och immobila spermatozoa. Med defekter i flagellas strukturer lever sperma, men de rör sig inte.

Den överflöd av döda "tadpoles" talar om nekrospermi, förekomsten av testikulär sjukdom. Antalet livskraftiga spermatozoer bör inte understiga 58%.

 • Ejakulatet hos en frisk man kallas "normozoospermia";
 • När det totala antalet "tadpoles" ligger under baren vid 20 * 106 / ml indikerar läkaren en oligozoospermi;
 • När fältet är lägre än 50% av de kategorier sperma 1 och 2 har en progressiv rörelse eller i kategori A 25% avses astenozoospermi;
 • Spermatozoas normala struktur i en volym mindre än 15% kallas terotozoospermi;
 • Tre kombinerade tillstånd, som beskrivits tidigare, kallas oligoastenoteratospermi;
 • Den vanligaste systemet tillsammans med försämrad spermie, nedsatt rörlighet, minskar i volym, enligt oligoasthenozoospermia;
 • Vid detektering av spermatozoa endast under centrifugering av patologi är kryptozoospermi involverad;
 • Frånvaron av levande organismer i de testade preparaten vittnar för nekrozoospermi;
 • Leukocyter som överskrider normen indikerar pyospermi;
 • Spermatozoa som saknas i ejakulatet talar om aspermi / azoospermi.

Spermogram: norm och transkript

Analysen av spermogrammet är en analys som andrologen föreskriver riktningen. Om du fått ett hänskjutande och du är intresserad av spermogram är forumet om människors hälsa osannolikt att vara användbart. Spermobilitet, antalet spermatozoer och andra indikatorer är medicinska egenskaper. Ska jag förlita mig på inlägget av medlemmarna i forumet om hälsa? Dedikerat till hur spermogram överlämnas kan forumet vara användbart vid val av laboratorium och klinik för människors hälsa - innan du börjar analysera läs recensioner om den valda honungen. institution.

Om vilka indikatorer som ska innehålla ett spermogram (normen för en frisk man), läs vidare.

Varför tar de semenanalys?

Genom resultat spermogrammy är det möjligt att uppskatta en status för människans hälsa, för att avslöja en prostatit och andra infektionssjukdomar. Om du har försökt att ha en baby länge, men för tillfället kommer orsakerna att hjälpa dig att ta reda på analysen av ejakulatet på antalet spermier och andra indikatorer. Infertilitet resultat spermogramma hjälper läkaren att ordinera effektiv behandling.

Spermogram: leveransregler

På rekommendation av WHO (Världshälsoorganisationen), bör spermogramleverans göras av onanering, inte genom avbruten samlag eller på annat sätt. För att klara analysen av spermier, utrustade de i laboratoriet ett speciellt tilldelat rum. Dörren i den är stängd från insidan. För att underlätta analysen av ejakulatet finns det tidskrifter för erotisk innehåll i rummet.

Om du tilldelas ett spermogram förutsätter överlämningsreglerna 3-4 dagars träning:

 • Drick inte alkoholhaltiga drycker, inklusive öl;
 • inte ha sex
 • Besök inte bastur, bad, eller ta varma bad.

Re-spermogrammy förutsätter samma regler.

För att korrekt utvärdera resultaten av spermogrammet är det nödvändigt att skicka det flera gånger. Om efter den första leveransen av spermogramet sa doktorn att spermogrammet är dåligt, förtvivla inte. I en andra analys kan spermier ha andra egenskaper. Förändringen av dessa egenskaper kan generellt påverka tolkningen av avkodningen av spermogrammet.

Vad är retrograd ejakulation?

Ibland händer det att en man känner en orgasm, men det finns ingen sperma. Faktum är att det fanns en utlösning i blåsan. Denna process kallas retrograd ejakulation. I det här fallet kan du klara urinprovet, kanske var spermatozoa kvar i den.

Spermogramanalys: medicinska termer

Att beskriva spermier använder läkare sådana villkor:

 • azoospermi - ingen spermatozoa finns i ejakulatet;
 • akinozoospermia - spermier är helt immobila;
 • antisperm antikroppar (ACAT eller ASA) - antikroppar, som kroppen producerar mot spermatozoa;
 • asthenozooospermia - otillräckligt rörliga spermatozoa (kategori A

Vi båda började försöker bli gravid ett barn, och de problem som började med dem. Det är inte så, det är inte på det sättet, beskonchnye utredningar, undersökningar, min man är ganska ingen libido, enligt min mening, nej, kommit till slutsatsen att han behövde schmartprost - i allmänhet, i stället för det lyckliga paret är nu känner att vi har ett par personer med funktionsnedsättning med ett gäng ärftliga och förvärvade sjukdomar. Varför alla barn föds skadedjur och så lätt, och vi har med normal inkomst, inga dåliga vanor - så svårt.

Spermogram - normer och regler för analys, indikatorer och transkript

Mänsklig infertilitet är orsaken till bristen på avkommor i 40% av fall av infertila äktenskap. Den huvudsakliga metoden som hjälper till att diagnostisera detta tillstånd är spermogrammet. Vad är detta förfarande för? Studien av ejakulat eller seminalvätska hjälper doktorn att ta rollen som den manliga faktorn hos infertilitetspar.

Denna analys visar hur spermierna är livskraftiga, oavsett om de kan gödsla ett ägg. Spermogram är tilldelat i följande situationer:

 1. Frånvaro av barn i ett par, med regelbunden sexuell aktivitet under hela året, utan skydd mot graviditet.
 2. Sjukdomar i män som leder till infertilitet (varicocele, orkit - orkit, prostatit, skadade könsorgan, hormonella störningar).
 3. Inom ramen för programmet för in vitro befruktning eller artificiell insemination, när uppfattningen inte är i naturliga förhållanden.
 4. Rationell planering av graviditet.
 5. En mans önskan att se om han kan få barn.

Om orsakerna och behandlingen av manlig infertilitet kan läsas i nästa artikel.

Metoder för att ta analysen

Förberedelse för spermogram innehåller sexuell avhållsamhet innan du tar emot ejakulat i 2-3 dagar, men inte mer än en vecka. Sperma erhålls genom onani. Denna metod är mer fysiologisk än ett avbrutet samlag, vilket i sällsynta fall också används. Du kan använda en speciell medicinsk kondom som inte innehåller smörjmedel och andra kemikalier. Det utfärdas i laboratoriet. Villkor för att få seminalvätska: Det kan samlas in både i laboratoriet och hemma, i en mer välbekant miljö.

Leveransvillkor: Senast en timme efter samlingen måste ejakulatet levereras till laboratoriet för analys. Temperaturen i mediet där den är vid denna tidpunkt bör ligga nära kroppstemperaturen. Det skulle vara rimligt att använda en speciell behållare - en termostat. Du kan dock använda kroppens naturliga värme och placera en behållare med det resulterande materialet i armhålan.

Hur tar man ett spermogram korrekt?

För fyra dagar före spermogrammet är alkoholkonsumtion, inklusive öl, förbjuden, liksom värmeprocedurer - besöker badet, bastun, heta bad och arbetar under svåra förhållanden. Ta inte sömntabletter och lugnande medel. I resten borde en man leda ett normalt liv. Efter antibiotika (som tar det sista pillret eller injektionen) ska det vara minst två veckor. Det antas att fluorografiens inverkan på spermogrammets parametrar är frånvarande.

Analysen är relativt billig, resultatet är klart om några dagar.

Normala spermier räknas

Spermogramma av en frisk man (WHO-standarder)

Beroende på omfattningen av studien utmärks följande typer av spermogram:

 • Grundläggande, utförd enligt Världshälsoorganisationsstandarden, som innehåller alla huvudindikatorer;
 • MAR-test, som bestämmer förekomsten av antispermantikroppar av olika klasser, förstör spermatozoa;
 • morfologisk analys eller spermogram enligt Kruger.

Alla dessa tre arter tillsammans är ett expanderat spermogram. Det är vanligtvis tilldelat om det hittades några ändringar i basen.

I vissa fall kan din läkare ordinera och biokemiska studier av ejakulat - beslutsamhet i sin struktur fruktos, L-karnitin, zink, alfa-glukosidas.

För att utvärdera strukturen och funktionen av spermier med hjälp av faskontrastmikroskopi och särskilda färgämnen - hematoxylin, mindre färg smeta, Romanovsky-Giemsa, Schorr.

Makroskopiska indikatorer av normen

Spermogrammets norm bestämdes av Världshälsoorganisationen (WHO) 1999. Dessa inkluderar följande punkter:

 • den erhållna spermängden är mer än 2 ml;
 • omedelbart efter mottagandet av spermierna är viskös;
 • Likriktning sker efter högst 30 minuter;
 • viskositeten är inte mer än 2 cm, det vill säga spermierna kan sträckas upp med detta avstånd med hjälp av en glasstång;
 • vitgrå färg;
 • en märklig lukt;
 • pH 7,2 - 8,0, vilket indikerar en alkalisk reaktion av sperma;
 • Ejakulatet är grumligt, men slamet detekteras inte i det.

Mikroskopiska indikatorer av normen

Dessa är makroskopiska index, bestämda genom extern granskning av materialet. Med hjälp av mikroskopiska metoder för forskning bestäms följande parametrar för ett normalt spermogram:

 • i en milliliter ejakulat bör innehålla från 20 miljoner spermier, totalt borde det mottagna materialet vara minst 40 miljoner manliga sexuella celler;
 • aktiv rörlighet bör vara minst en fjärdedel (25%) av dem
 • fasta spermieroser bör vara mindre än hälften (50% eller mindre);
 • agglutination och aggregering (limning och bildning av stora kluster) bör inte bestämmas;
 • Leukocyternas norm är inte mer än 1 miljon;
 • Normala spermatozoer bör utgöra mer än hälften (50%) av alla celler;
 • Spermatozoa med en normal struktur (morfologi) hos huvudet är normalt mer än 30%;
 • i ejakulatet kan inte vara mer än 2-4% av celler av spermatogenes (omogna föregångare av bakterieceller).

Spermogramresultat

De kan innehålla termer som anger kvaliteten och antalet spermatozoa:

 • aspermi: ejakulering är frånvarande (dvs tomma diskar sätts in);
 • oligozoospermi: minskning av antalet celler i 1 ml ejakulat mindre än 20 miljoner;
 • azoospermia: spermatozoa i ejakulatet ej hittat;
 • Cryptozoospermia: Singelspermatozoa finns efter omfattande sökning genom centrifugering;
 • astenozoospermia: Spermatozoa är inaktiva;
 • teratozoospermi: patologiska former av spermatozoa.

Om ett dåligt spermogram hittas är det nödvändigt att upprepa analysen två veckor efter lämplig förberedelse och överensstämmelse med alla leveransbetingelser. Vid tvivel upprepas studien tre gånger, och det bästa resultatet erhålls för den pålitliga. Det rekommenderas vanligtvis att göra upprepade tester i olika laboratorier för att utesluta subjektiv bedömning av samma läkare.

Norm och avvikelser från spermatozoa

I allmänhet kan alla parametrar i spermogrammet efter ett tag ändras. Därför är de avslöjda överträdelserna inte en orsak till panik och grundlösa anklagelser hos partnern.

Nedan ger vi de viktigaste resultaten och orsakerna till avvikelser från normen.

Avkodning av spermogrammi

Resultaten av undersökningen ska utvärderas av en specialist i samband med annan klinisk data på en man. Varje patient har dock rätt att självständigt studera sina indikatorer och jämföra dem med den rekommenderade standarden. De spermiologiska indikatorerna för WHO är allmänt accepterade. Låt oss betrakta dem mer detaljerat.

 1. Den optimala tiden för abstinens är från 2 till 7 dagar, helst 4 dagar. Om det är nödvändigt att upprepa analysen bör perioden för sexuell avhållsamhet vara densamma som före det första förfarandet.
 2. Spermiernas volym erhållen för en utlösning är från 2 till 5 ml. Om volymen av ejakulatet är mindre än 2 ml kallas detta "mikrospermi" och indikerar en otillräcklig aktivitet hos tillbehörsgenitalkörtlarna, i första hand prostata. Dessutom kan microspermy orsaka retrograd ejakulation (spermflöde i blåsan), minskad passabilitet hos könsorganen, underutveckling av sexuella egenskaper, en kort period av abstinens. Enligt WHO-normer är den övre gränsen för volymen inte fastställd. Men vissa experter tror att öka den över 5 ml kan vara ett tecken på inflammation av prostata eller sällsynta vesiklar.
 3. Färgen är normalt gråaktig, men den gula färgen är också acceptabel. Emellertid kan den gulaktiga färgen av spermier vara ett tecken på gulsot eller indikera intag av vissa vitaminer (särskilt vitamin A) eller livsmedel (morotsjuice). I de flesta fall, när man utför ett spermogram, är definitionen av färg bara en hyllning till tradition.
 4. Surhetsindexet bör vara mer än 7,2. Den övre gränsen är inte begränsad, men många experter anser att sänkning av pH under 7,2 och ökning av det med mer än 7,8 är ett symptom på prostatainflammation eller sämre vesiklar.
 5. Den tid för vilken spermierna blir flytande bör inte vara mer än 60 minuter. Om ejakulatet förblir visköst under lång tid hindrar det spermatoszoas rörelse, fördröjer dem i slidan och reducerar kraftigt deras gödningsegenskaper. Orsaker till långsam flytning av ejakulatet - inflammation i adnexalkörtlarna (prostatit, vesikulit) eller insufficiens av enzymer.
 6. Viskositet ejakulat bör vara sådan att när den separeras från pipetten gänglängden inte överstiger 2 cm. Efter kondensering, detta avstånd bör inte överstiga 0,5 cm. Den ökade viskositeten hos nämnda betydande minskning av fertiliseringskapaciteten av spermier.
 7. I 1 ml ejakulat bör innehålla mer än 20 miljoner spermier. En ökning av antalet spermatozoer över 120 miljoner kallas "polyzoospermia". Detta tillstånd åtföljs av låg fertilitet och ersätts ofta av en minskning av deras antal. Polyzoospermi kräver observation och upprepad analys. Orsakerna till detta tillstånd är endokrina störningar, cirkulationssjukdomar i könsorganen, effekten av toxiner eller strålning, inflammation, mindre ofta - immunpatologi.
 8. Det totala antalet spermatozoer är 40 miljoner eller mer och antalet celler i 1 milliliter multipliceras med volymen av ejakulatet. De extrema normala siffrorna är respektive 40-600 miljoner. Anledningen till att denna indikator ändras är densamma som i föregående stycke.
 9. Spermatozoas rörlighet bedöms av rörelsens hastighet och riktning. Det finns 4 grupper: A - aktiv, rör sig rakt, B - med låg rörlighet, rör sig rakt, C - med låg rörlighet och oregelbundna rörelser, D - gör inga rörelser. Normalt är en timme efter ejakulation grupp A mer än en fjärdedel av alla celler, eller grupper A och B - mer än hälften. Innehållet i grupperna C och D är inte mer än 20% av vardera. Orsakerna till asthenozopermi är inte helt tydliga. Man tror att det kan orsakas av toxiner eller strålning, inflammation, immunförsvar, dåliga miljöförhållanden. Denna överträdelse finns också bland arbetare i varuhus, badvakter, kockar och andra som arbetar vid förhöjda omgivande temperaturer. Under 2010 avskaffades uppdelningen i fyra grupper, i stället för sådana egenskaper som "med progressiv rörelse", "med icke-progressiv rörelse", "fast" tillämpas.
 10. Innehållet av strukturellt normala spermatozoer med förmåga att befruktas bör vara minst 15%. Utvärdering av strukturen (morfologi) är subjektiv, enhetliga normer för denna indikator spermogram är inte utvecklad. Normalt är spermatozoer ovala celler med rörliga svansar. Vid utvärdering av Krugermorfologin bestäms en huvuddefekt eller annan patologi hos huvudet (för stor eller liten, bifurcate, päronformad) eller nackeändringar. Vanligtvis varierar normala spermier från 40 till 60% av alla celler, men denna siffra beror starkt på smetstestmetoden. Teratospermi är ett tillstånd där normala celler är mindre än 20%. Ofta är detta ett tillfälligt tillstånd som uppträder under påverkan av stress, toxiner. Dålig morfologi är i många fall noterad bland invånare i industriländer med dåliga miljöförhållanden.
 11. Innehållet i levande spermatozoa i ejakulatet bör vara minst 50%. Minskningen i denna indikator kallas "nekrospermi". Ibland är det tillfälligt, det orsakas av toxiner, infektionssjukdomar eller stress. Permanent nekrospermi är ett tecken på allvarliga spermier.
 12. Omogna sexceller (celler av spermatogenes) finns i varje analys. En ökning med mer än 2% kan indikera en sekretorisk form av infertilitet. Hittills har värdet för denna parameter minskat.
 13. Agglutination i spermogrammet eller limning av spermatozoa mellan varandra bör vara frånvarande. Detta är ett sällsynt fenomen som uppstår med immunförsvar. Aggregation - bildande av komplex inte bara från spermatozoa utan också från andra element (leukocyter, erytrocyter). Det uppstår på grund av adhesionen av elementen med slem och har inget diagnostiskt värde. Agglutination är ofta ett tecken på förekomsten av antisperm antikroppar. Dessa substanser produceras både i kroppen av män och kvinnor och kan orsaka immuninfertilitet (partnerens så kallade oförenlighet). Antisperm antikroppar kan bestämmas med den immunokemiska metoden (MAR-test).
 14. Leukocyter i ejakulatet är alltid tillgängliga, men de bör inte vara mer än en miljon (3-4 i synfältet). Förhöjda leukocyter i spermogrammet - ett tecken på inflammation i könsorganen (prostatit, orchitis, vesikulit, uretrit och andra).
 15. Erytrocyter i ejakulatet bör inte bestämmas. Blod i spermogrammet kan förekomma med tumörer i det genitourinära systemet, urolithiasis. Detta skylt kräver allvarlig uppmärksamhet.
 16. Frånvaron av amyloidkroppar indikerar en viss minskning av prostatakörtelns funktion. Lecitinkorn karakteriserar också prostatafunktionen, deras frånvaro indikerar eventuella abnormiteter.
 17. Slime kan vara närvarande i små mängder. Ökad volym av slem är ett tecken på inflammation i könsorganet.
 18. Runda celler är alla cellulära element som inte är spermatozoa, det vill säga utan flagella. Dessa är leukocyter och omogna celler av spermatogenes. Utvärderingen av denna parameter har inget oberoende diagnostiskt värde. Om endast alla runda cellerna är leukocyter, och det finns inga omogna celler, kan det tala om obstruktiv azoospermi (frånvaron av spermatozoer på grund av obstruktion av könsorganen).

Utforskning av ejakulatet utförs ibland med hjälp av specialanalysatorer. Men detta är fylld med fel. Det är alltid att föredra om mikroskopisk analys utförs av en kvalificerad tekniker, inte en maskin.

Det bör också noteras att inga sperma parametrar som med säkerhet skulle tvingas i absolut sterilitet, eller vice versa, i perfekt hälsa män (om andra typer av infertilitet diagnos här). Analysen av alla indikerade indikatorer kan endast utföras av en erfaren läkare med hänsyn till många andra faktorer.

Varför antalet spermatozoa minskar

De främsta orsakerna till att minska antalet spermier i ejakulatet:

 • endokrina störningar (diabetes mellitus, binjur och sköldkörteln dysfunktion, underutveckling av gonaderna, hypotalamus-hypofysregleringen);
 • sjukdomar i urinogenitala organ (varicocele, orchitis, prostatit, könsorganskador, kryptorchidism);
 • genetiska störningar (t.ex. Klinefelters syndrom);
 • Verkan av toxiner (alkohol, steroider, hypnotics);
 • feberisk tillstånd
 • hög omgivningstemperatur.

Varför minskas spermiermotiliteten?

De främsta orsakerna till låg spermobilitet:

 • klädd underkläder
 • rökning och alkoholism
 • bERIBERI;
 • påkänning;
 • användning av smörjmedel;
 • stillasittande arbete;
 • elektromagnetiska vågor och joniserande strålning;
 • behandling med antibiotika.

Hur man förbättrar spermogrammet

Förbättrad kvalitet på spermogrammet är möjligt med följande rekommendationer:

 • Överhett inte;
 • eliminera toxiner (nikotin, alkohol, läkemedel och andra);
 • observera dagens regim, sov fullständigt
 • ät rätt
 • säkerställa en normal rytm av sexuellt liv för varje man;
 • engagera sig i träningsterapi, inklusive övningar för buk- och bäckensgolvens muskler;
 • effektivt behandla urologiska och endokrina sjukdomar;
 • på recept av läkare för att ta droger för att förbättra spermogrammet (biostimulanter, vitaminer och andra).

I kosten kommer det att vara användbart att inkludera nötter, bananer, avokado, tomater, äpplen, granatäpplen, pumpafrön, sparris.

Oftast, för att förbättra kvaliteten på spermier, rekommenderar läkare till män biologiskt aktiva tillskott, till exempel Spermactin eller Spemane. De innehåller aminosyror och vitaminer, inklusive karnitin. Sådana additiv används för att förbereda in vitro fertilisering, för behandling av svår oligoasthenozoospermi. De förbättrar det spermierantal som används för donation eller kryopreservering (frysning).

Underskatta inte faktorn, som frekvensen av sexuella handlingar. Det borde vara tillräckligt för varje enskilt par, du behöver inte "spara" spermier. I detta fall ökar sannolikheten för uppfattningen även om spermiogrammet inte är så bra.

Hur korrekt att dechiffrera spermogrammu

Minska reproduktionskapaciteten hos den manliga befolkningen - ett problem som inte sugits från fingret av medicinska personer, försöker "skära" pengar på blygsamma patienter. Nej, det är helt rättvist. Därför en artikel om hur man korrekt läser ett spermogram, dvs. kvantitativ och kvalitativ analys av ejakulatet (det vill säga spermier) kommer, som de säger, "i venen".

Hur man tar spermogram?

Förberedelse för leverans av spermogram

Spermogram leverans

Själva proceduren att "skaffa brandfriktion", jag, med ditt tillstånd, kommer jag inte att beskriva. Jag kommer bara att observera att ejakulatet samlas i ett sterilt plastprovsrör och transporteras till platsen för studien, d.v.s. i laboratoriet i byxan eller i handen (det är nödvändigt att behålla kroppstemperaturen).

Sperma - är inte något permanent: dess sammansättning beror på olika faktorer, såsom: funktionell och psyko-emotionell tillstånd av kroppen, kost, läkemedel. I detta avseende är en analys långt ifrån en indikator. Och om i ditt spermogram "det finns inget liv", då är detta inte en ursäkt för att färga huvudet med aska, tk. Det är nödvändigt att göra minst ett "kontrollskott" i provröret. Vanligtvis ges 10 dagar för att ladda batterierna.

Hur man avkänner spermogram

Volym av ejakulat

En annan nyans: det är mycket viktigt att montera allt ejakulat i provröret, speciellt den första delen av det, vilket är den rikaste i spermatozoa. Om detta inte fungerade, göm inte ditt misslyckande från läkaren.

Likriktningstid

Här spelar bestämmande roll av viskositeten hos ejakulatet. Spridningsintervallet ligger mellan 10 och 40 minuter. Om mer - då finns det problem med prostatakörteln.

I händelse av färg är det inte nödvändigt att störa särskilt: denna indikator är för vagt tolkad. I detta sammanhang får han inte en så viktig diagnostisk roll. Det är snarare en hyllning till tradition. Det enda värt att uppmärksamma är den rosa skuggan av ejakulatet, vilket signalerar närvaron av röda blodkroppar i den.

surhet

För sperma är normal en svagt alkalisk reaktion, när pH är mellan 7,2-7,4. PH-värdet bidrar till att bestämma förekomsten och lokaliseringen av inflammatoriska foci i reproduktionssystemet. Ett förhöjt pH indikerar inflammation i prostatakörteln och seminala vesiklar och en sänkning (upp till 6,5) - om blockering av excretionskanalerna hos sistnämnda.

Antal spermier

Det definieras i 1 ml ejakulat. Räkningen här går till miljoner. Normen är 20-60 miljoner i 1 ml ejakulat. Förresten kan låg koncentration av spermatozoa kompenseras av ökad motorisk aktivitet.

Spermiogramparametrar: norm och patologi

Spermobilitet

Till spermier kunde anses normala, måste den uppfylla ett av två villkor: ett antal linjär-motila spermatozoa (A + B) bör vara 50% eller spermier av A måste vara 25%.

Spermagglyutinatsiya

I det viskösa, inkompatibla ejakulatet kan fenomenet spermatozoalimning förekomma-agglutination. Det är uppenbart att det är svårt att prata om möjligheten till befruktning, om spermierna limmade ihop. Detta observeras, till exempel med kronisk prostatit eller inflammation av sämsta vesiklar - vesiklar. I normal sperma bör agglutination inte vara.

Förekomsten av antisperm antikroppar

Med vissa immunförsvar i kroppen kan utvecklingen av antikroppar mot sina egna spermatozoer börja, vilket i kombination med dem hindrar deras framsteg i ägget. Således kan närvaron av sådana antikroppar förklara infertiliteten hos hanen.

Mikroskopi av ejakulat

Vad kan ses under ett mikroskop i normal sperma? Amyloid-kroppar, spermatogena epitelceller, lecitindroppar och ett minimum av leukocyter (0-3). Om de vita blodkropparna är större än detta värde, plus slem finns i ejakulatet, är detta en markör för närvaron av en inflammatorisk process. Erytrocyter i ejakulat bör inte vara.

Onormala spermier

Man bör inte tro att alla manliga spermatozoa är "stiliga", allt som för val. Det här är inte så: bland dem kan du hitta många "tadpoles" med olika defekter. Till exempel med ett krökt huvud, eller till och med utan ett huvud. Det finns spermier med två svansar. Det finns inget dödligt här, i någon människas semestra finns sådana "freaks". Frågan är i deras nummer. Andelen onormala spermatozoer bör inte överstiga 50% av deras totala antal.

Resultat spermogrammy - diagnos av en läkare

 • Normozoospermia - ejaculate "med heder" motstod alla tester.
 • Oligozoospermia - spermatozoa är få - mindre än 20 miljoner i 1 ml.
 • Teratozoospermia - ett stort antal spermatozoa med ett onormalt huvud och svans (mer än 50%).
 • Astenozoospermi - låg rörlighet under normal form och spermieantal (under dessa två faktorer, som jag skrev lite tidigare i kapitlet "Mobility sprematozoidov").
 • Oligoastenoteratozoospermi är en kombination av de tre ovan nämnda abnormiteterna.
 • Azoospermi - fullständig frånvaro av spermier i ejakulatet.
 • Aspermi är den fullständiga frånvaron av spermier.

Och till sist konstaterar jag än en gång att för att överlämna ejakulatet - inte ett fält att korsa. Kvaliteten på spermier beror till stor del på individens livsstil. Rökning och speciellt alkohol är skadliga för henne. Detsamma kan sägas om ett antal droger, till exempel vissa antidepressiva medel, lugnande medel, antihypertensiva läkemedel (i synnerhet - klonidin), neuroleptika.

Vad heter spermaanalys?

Oftare specialister av olika profiler fixar unga människors överklaganden med syftet att skicka dessa eller andra analyser.

Identifiera orsaken till patologiska symptom, och viktigast av allt - förr eller senare att återhämta sig från infertilitet.

Idag lär vi oss hur vi korrekt skickar en analys för närvaron av en viss spermierpatologi, och vad den här analysen handlar om.

Vad heter spermaanalys?

Denna diagnostiska procedur kallas ett spermogram.

En man ger upp siginalvätska för analys och får efter ett tag ett resultat.

Detta är en detaljerad beskrivning av kvantiteten och kvaliteten på spermierna.

Spermanalys är ett extremt viktigt diagnostiskt verktyg.

Det används ofta av urologer och androloger.

Baserat på spermogrammet kan man dra slutsatsen att det finns inflammatoriska sjukdomar i det manliga reproduktionssystemet.

Och viktigast av allt, att känna till människans reproduktiva funktion.

I samband med den stora efterfrågan på avkodning av analyser finns det i vår tid online analystjänster.

Om hur man tar provet
Sperma i Moskva berättar
Löjtnant kolonel av sjukvård,
läkare Lenkin Sergey Gennadievich

Det finns en analys av sperm online, avkodning

Till exempel finns en online analys av spermier, ett transkript av ett kliniskt blodprov etc.

Vi uppmärksammar att doktorn måste utvärdera spermogrammet.

Och i något fall kan du bara dra slutsatser om flera indikatorer på analysen: allt utvärderas i komplexet.

När ska jag sperma för analys?

 • om du finner en förändring i dess färg, utseendet av blodintag,
 • om det är omöjligt att bli gravid under året, tillhandahålls ett regelbundet sexuellt liv utan användning av preventivmedel.
  Och speciellt i avsaknad av hälsoproblem med sexpartnern,
 • med smärta i ljummen och vulva, under avföring och / eller urinering,
 • om det föreligger en överträdelse av sexuell funktion enligt typen av impotens eller erektil dysfunktion.

Hur korrekt sperma för analys?

 1. Du bör utesluta sex i flera dagar (inte mer än en vecka);
 2. Det är nödvändigt att vägra alkohol;
 3. Det är nödvändigt att vägra att ta medicinering;
 4. Kontraindikerad besöker badet och tar ett varmt bad i 4-5 dagar före studien.

Spermier kan samlas efter avbruten samlag eller onani i sterila rätter.

Det är tillrådligt att göra detta direkt i en medicinsk anläggning.

När allt kommer omkring kan spermatozoa efter en stund förlora rörlighet, särskilt under negativa miljöförhållanden.

För analys behövs alla delar av spermier.

Spermogrammet hos en frisk man är som följer:
 • mängd: från 2 till 6 ml i genomsnitt
 • färg: mjölkvit,
 • syra-basförhållande: 7,4-7,5,
 • viskositet: från 0 till 4-5 mm,
 • spermatozoa i 1 ml mer än 15 miljoner / ml.
  i hela delen över 39 miljoner.
 • bland dem mobila mer än 37-40%, aktivt mobila över 30%, lever mer än 57%, normala former mer än 5%
 • rörelsehastighet för spermatozoa: 3-4 mm / min,
 • Metabolisk aktivitet hos spermatozoa: 60 eller mer gruvor,
 • % av mobilformulär efter 1 timme: lägre med 10%; efter 5 timmar: lägre med 40%
 • motstånd: mer än 120 min,
 • spermagglutination: frånvarande,
 • leukocyter: upp till 9-10,
 • erytrocyter: inte detekterat
 • epitel: 1-3,
 • Bechters kristaller: individuell,
 • Korn av lecitin: i tillräcklig mängd,
 • slime: -,
 • mikroflora: -.

Om någon patologi finns i spermogrammet, rekommenderas att du upprepar testet minst två gånger och väntar på raster på en vecka.

För att passera semen på analysen, vänligen kontakta författaren till denna artikel - urolog, andrologist i Moskva med 15 års erfarenhet.

Analys av spermier (ejaculat). sperma

Gratis samråd med andrologistens läkare för att dechiffrera det spermogram du kan få på vårt forum

sperma - en metod för att studera ejakulatet för att utvärdera fertilitetskapaciteten hos manlig sperma. Spermogramanalys visar kvantitativa, kvalitativa, morfologiska parametrar av spermier.

Spermanalys utförs i följande fall:

 1. Infertilt äktenskap (identifiering av manfaktorn, spermogram - manlig infertilitet). Infertili är ett äktenskap där graviditet inte uppkommer inom 1 år med regelbundet sexuellt liv utan användning av preventivmedel.
 2. Infertilitet hos män (prostatit, varicocele, infektion, trauma, hormonella störningar).
 3. Förberedelser för artificiell insemination.
 4. Graviditetsplanering.
 5. En mans önskan att testa sin fertilitet (fertilitet).

Hur överlämnar spermogram?

Materialet för studien samlas in av onani. Ejakulat kan bringas i en steril, hermetiskt tillsluten behållare, en värme (eller depression hos pomyshechnoy inkubator vid kroppstemperatur) under en timme efter testningen. Innan testet tas är avhållandet minst 4 dagar, men inte mer än en vecka. Vid denna tid, vägran av termiska förfaranden, alkohol. Efter att ha tagit antibiotika ska det vara minst 2 veckor.
Metoder för spermforskning: Faskontrastmikroskopi, speciell färgning för att bedöma spermatozoas morfologi.

Spermogramhastighet

• Volym - mer än 2 ml;
• Konsistens - Viskös;
• Likriktning efter 10-30 min;
• Viskositet upp till 2 cm;
• Färg - vitgrå;
• Luktspecifika;
• pH 7,2-8,0;
• Turbiditet - grumlig;
• Slem - frånvarande
• Antalet spermatozoer i 1 ml - 20 miljoner - 200 miljoner;
• Det totala antalet spermatozoer i ejakulatet är över 40 miljoner;
• Antal aktivt mobilspermatozoa - mer än 25%;
• Det totala antalet aktiva och långsamma mobiler - mer än 50%;
• Fast spermatozoa - mindre än 50%;
• Ingen agglutination och aggregering.
• Antal leukocyter till 1 miljon;
• Normal spermatozoa - mer än 50%;
• Spermatozoa med huvudets normala morfologi - mer än 30%;
• Spermatogenesceller - 2-4.

Dekoderingsspermogram, klassificering av indikatorer på ejakulat:

• Aspermi - frånvaro av ejakulat,
• oligozoospermi - minskning av antalet spermatozoer i ejakulatet (mindre än 20 miljoner i 1 ml),
• azoospermi - frånvaro av spermatozoa i ejakulatet,
• kryptozoospermi - förekomst av enskilda spermatozoa i ejakulatet efter centrifugering,
• asthenozopermi - minskad rörlighet hos spermier,
• teratozoospermi - minskning av spermatozoas innehåll av normal morfologi.

Spermogramresultat

Vid andra resultat än normalt är det nödvändigt efter 1-2 veckor att sperma igen och med de erhållna resultaten, gå till en androlog för att hitta orsakerna till patologin. Ett undantag är misstanke om genitala infektioner, i detta fall måste behandlingen påbörjas omedelbart. Till exempel manifesteras effekten av prostatit på spermogrammet i rörligheten hos spermatozoa. Infektiös prostatit (särskilt orsakad av sexuellt överförbara infektioner) har ett stort inflytande på spermiernas kvalitet. Inflammation i prostata reducerar spermierörligheten, vilket bidrar till deras agglutination (agglutinering på grund av närvaron på ytan av spermier bakteriella organ eller deras metaboliska produkter) och bildning av defekta former (t.ex. som ett resultat av dålig sperma ureaplasmosis).

Hur man förbättrar spermogrammet?

Ibland kan du förbättra spermakvalitet genom att eliminera industri och hushåll faror etablera en normal rytm av arbete och vila, måste du också att ge god näring, regelbunden rytm sexualliv. Det är användbart att träna dagliga fysiska övningar med tonvikt på övningar som förbättrar bäckensmusklerna och bukmusklerna.

Det mest effektiva för att förbättra kvaliteten på spermogrammet är behandling av urologiska, endokrina sjukdomar, liksom intaget av vissa mediciner. Vilka läkemedel och varaktighet av deras utnämning utses av urologen och androgen.

Spermatogenesens tillstånd bedöms med spermogram (spermiogram).

För att få den korrekta spermiologiska diagnosen vid överlämnande av ejakulatet måste följande villkor vara uppfyllda:

 • abstinens från ejakulation inom 2-7 dagar (optimal period på 4 dagar);
 • avstå från att ta alkoholhaltiga drycker, inklusive öl, potenta läkemedel (hypnotika och sedativa) under denna period;
 • avstå från att besöka bastur, bad, och även från att ta varma bad 2-7 dagar;

Ofta androloger informerar patienterna om en spermiologisk diagnos och ger ett spermogram i sina händer utan en detaljerad förklaring. Patienterna har ett stort antal frågor: vilken av indikatorerna motsvarar inte normen, vad betyder denna skillnad, hur är spermiogramparametrarna relaterade till varandra?

Vi har försökt sammanställa en tabell över huvudindikatorerna för spermogrammet med korta kommentarer. Tabellen visar WHO-spermiologiska parametrar (4: e upplagan, Cambridge University Press, 1999 (MedPress, 2001)) samt rekommenderade normer.

Vi hoppas att denna tabell hjälper dig att navigera bättre i spermogrammet, men notera att resultaten från spermogrammet utvärderas fullständigt och kan tolkas korrekt endast av en professionell.

Hur man urskiljer spermogramresultat?

Spermogram är en laboratoriestudie av ejakulat, vilket gör det möjligt att utvärdera möjligheten av manlig sperma att befrukta ett kvinnligt ägg. Resultatet spermogramm hjälper till att identifiera infertilitet hos män och bestämma dess orsaker. Hur korrekt överlämnar analysen? Är det möjligt att dechiffrera sitt resultat självständigt? Vilka är de viktigaste normerna och indikatorerna för studien?

Funktioner av analysen

När du undersöker ejakulat, har läkaren möjlighet att bedöma graden av manlig hälsa. Dessutom bidrar spermogrammet till att identifiera ett antal sjukdomar i det genitourära systemet (prostatit, varicocele, sjukdomar som är sexuellt överförda etc.).

I allmänhet föreskrivs det för män som har misstankar om infertilitet. Modern reproduktiv teknik gör det möjligt att lösa problemet även om resultatet av spermogram är dåligt.

För att analysen ska vara så noggrann som möjligt är det viktigt att ordentligt förbereda sig för sitt beteende. Reglerna för spermogramleverans är som följer:

 • Samla material för studien kan bara vara av onanering, eftersom efter sexuell kontakt i materialet kan vara delar av vaginaens mikroflora.
 • Användning av kondom är förbjuden, eftersom produkten innehåller artificiell smörjning.
 • Minst 2 veckor före den föreslagna analysen är det förbjudet att ta något läkemedel. Detta gäller speciellt för antibakteriella läkemedel, vilket kan påverka avkodningen av analysen.

Hur man korrekt förbereder sig för analysen kommer att berätta urologen Alexander Nikolaevich Zakutskiy:

 • Samla material till studien kan endast finnas i laboratoriet. I vissa fall är det tillåtet att göra detta hemma. Men i detta fall är det viktigt att följa hygieniska normer och samla ejakulatet i en steril plastbehållare. Under transporten bör behållaren vara vid en temperatur av ca 37 grader. Alternativt bär den under armen. Transporttiden ska inte överstiga 1 timme.
 • Inom 3-4 dagar före insamling av material är det viktigt att avstå från sexuell avhållsamhet, vägra att besöka badet, ta ett varmt bad och dricka alkohol.

För att kunna påstå noggrannheten att avkoda spermogrammet måste det göras minst 2-3 gånger. Detta beror på det faktum att många faktorer kan påverka spermiernas sammansättning, såsom konsumerade livsmedel, läkemedel, stressiga situationer, hög fysisk ansträngning etc.

Det finns situationer där, efter en orgasm, spermier inte tilldelas på vanligt sätt. Detta tillstånd kallas retrograd ejakulation när utlösning sker i urinblåsan. Spermier kan detekteras i urinanalys.

Ett dåligt resultat efter den första leveransen av spermogrammet bör inte orsaka att en man bryter upp. För att prata om ett visst problem bör analysen utföras minst 2-3 gånger. Dekryptering av omprövningen kan vara annorlunda.

Spermiogram sorter

Det finns flera typer av analys:

 1. Basic - utförs enligt de normer som WHO godkänt och består av huvudindikatorerna.
 2. MAR-testet. Tolkning av MAP-testet avslöjar antisperma kroppar som kan förstöra spermatozoa.
 3. Spermogram på Kruger är en studie av spermatozoas morfologi.

Vad MAP-testet visar berättas av embryonläkaren Tatiana Vladimirovna Dubko:

Genomförande av de tre listade testerna heter ett expanderat spermogram. Vanligtvis rekommenderas det att hålla det när transkriptet från baslinjen har några avvikelser från normen.

Ibland ges män en biokemisk studie av ejakulat (bestämning av glukosidasnivå, L-karnitin, fruktos och andra indikatorer). En faskontraststudie används för att utvärdera spermatozoas struktur och funktion.

Avkodning av spermogrammi

Avkodning av spermogramanalysen ska utföras av en läkare baserat på studiernas normer och indikatorer.

Villkor som används

Att beskriva spermier använder läkare sådana begrepp:

 • Azoospermi - fullständig frånvaro av spermatozoa i det presenterade ejakulatet.
 • Akinozoospermia - det finns spermatozoa i provet, men alla är fasta.
 • Asthenozopermia - sperma har nedsatt rörlighet.
 • Antisperm antikroppar - antikroppar, som den manliga kroppen producerar för att motverka spromatozoiderna.
 • Hemospermi - förekomsten av erytrocyter i provet av ejakulatet.
 • Leukocytospermi - detektering av överskott av vita blodkroppar.
 • Necrosoospermia är frånvaron av levande spermatozoa i det presenterade provet av studien.
 • Normozoospermi - detekteringen av eventuella abnormiteter som kan påverka möjligheten till uppfattning.
 • Normospermi - alla indikatorer som anges i transkriptionen ligger inom normen, ett hälsosamt tillstånd.
 • Oligozoospermi - volymen utsöndrad sperma är otillräcklig (under 2 ml).
 • Teratozoospermia - antalet spermatozoer med en abnorm struktur eller funktion i det presenterade resultatet är för högt (mer än hälften).

Spermograms normer

Vid analys av analysen uppmärksammar doktorn de grundläggande parametrarna i spermogrammet, jämför dem med normen.

Tabell 1. Spermograms norm för utvärdering av spermier

Tabell 2. Spermograms norm för utvärdering av spermatozoa

Funktioner av avkodning av spermogram

Vid avkodning av spermogrammet uppmärksammar doktorn ett antal funktioner:

 1. Förflyttningstid. Normalt är tillståndet när sperminspädningsperioden är minst 10 minuter och inte mer än 1 timme från tidpunkten för utlösningen, varefter den är viskös. I seminalvätskan finns enzymer som produceras av prostata som bidrar till denna process. Om efter 1 timme viskositeten förblir på den ursprungliga nivån, kan detta indikera problem i arbetet i prostatakörteln. Därför är ejakulatets kemiska sammansättning felaktig. Detta kan påverka rörligheten hos spermier.
 2. Nivå på syra. I den kvinnliga vagina råder en sur miljö som kan påverka spermiernas tillstånd negativt. Följaktligen förlorar de förmågan att befrukta ägget. För att spermier ska kunna göra detta behöver han skydd, som har seminalvätska. På grund av sin unika sammansättning minskar den sjuka miljön i slidan och gör att spermierna når livmodern. Om denna indikator är den enda som inte motsvarar normen, anses detta tillstånd inte som en patologi. Om det finns andra avvikelser kan det här indikera en viss diagnos.
 3. Spermiernas volym. Normal är en indikator som ligger i intervallet 2 till 6 ml. Om denna volym visade sig vara lägre betyder det att antalet spermatozoider som finns här kommer också att ligga under normen. Detta kan vara orsaken till manlig infertilitet. Otillräcklig ejakulerande volym kan inte skydda bakterieceller när de kommer in i vaginala hålrummet. Om, under den första leveransen av spermogrammet, är spermiernas volym under normalen, är detta ingen anledning till oro. I detta fall rekommenderas patienten att genomgå en andra undersökning och jämföra avskrifterna.
 1. Spermiernas färg. Vanligtvis har seminalvätskan en vitgrå färgton. Normal är också en mjölkaktig eller gulaktig nyans av semen. Om färgen blir rosa eller till och med brun, kan detta vara en följd av en förhöjd nivå av röda blodkroppar. I den transparenta semen finns inga sexceller.
 2. Nivån av leukocyter. Om deras antal inte överstiger 1 miljon i 1 ml anses detta som normen. Om det finns mer, indikerar det att det finns en inflammatorisk process i könsorganen.
 3. Nivån av erytrocyter. I det normala tillståndet borde de inte vara. De kan uppstå som ett resultat av utvecklingen av den inflammatoriska processen, närvaron av en tumör eller efter en skada. Närvaron av blod i spermogrammet indikerar en urinrörsjukdom eller ett överfört trauma.
 4. Närvaron av slem. I ett normalt spermogram borde det inte vara. Om det vid avkodning är möjligt att märka dess närvaro, indikerar det förekomsten av en inflammatorisk process.
 5. Koncentration av spermier i spermogrammet.

Urologen Sergei Gennadyevich Lenkin kommer att berätta om de normala diagnostiska parametrarna:

 1. Spermobilitet i spermogram. Det finns 4 kategorier:
 • Kategori A - Spermatozoa rör sig i en rak linje och passerar ca 0,025 mm på 1 sekund. De flesta av dessa celler är nybildade.
 • Kategori B - rörelsen sker i en rak linje men med en hastighet under 0,025 mm i 1 sekund. Sådana celler är ca 10-15% i spermogrammet. De åldras eller har oegentligheter i strukturen.
 • Kategori C - rörelse sker i en cirkel eller på ett ställe. Sådana celler vid avkodningen kommer att vara 5-15%.
 • Kategori D - helt immobiliserad spermatozoa. Halva av dessa celler är gamla eller redan döda.

Även vid avkodning av ett normalt spermogram identifieras celler av alla 4 typer. Om avkodningen av flera spermogrammer visar närvaron av necrozoospermi, är det enda sättet för att ett par blir föräldrar artificiell insemination eller IVF med hjälp av givarsperma.

 1. Cellmorfologi. Vid avkodning för bestämning av IVF eller infertilitet är det viktigt att bestämma antalet bakterieceller med den korrekta och onormala strukturen. Du kan göra detta genom att tona dem.
 2. Agglutination är processen att limma könscellerna. Orsaken till detta tillstånd kan vara ett brott mot immunsystemet eller förekomsten av en inflammatorisk process i könsorganen.
 3. ACAT är ett proteinimmunoglobulin som produceras både av manliga och kvinnliga organismer. Närvaron av protein vid dechifiering av spermogrammet kan vara orsaken till manlig infertilitet.

På vår hemsida finns en onlinekalkylator, som gör det möjligt att dechiffrera det spermogram som utförs:

Störningar i spermogrammet

Normen av spermogrammen förutsätter närvaro i sin struktur inte mindre än 50% av aktiva sexuella celler. Skälen till närvaron vid avkodning av ett stort antal immobiliserade spermatozoer kan vara följande:

 • Förekomsten av sjukdomar i könsorganen.
 • Dricka alkoholhaltiga drycker.
 • Rökare.
 • Bär tätt underkläder.
 • Användning av intima smörjmedel.
 • Frekvent stress.
 • Vitaminbrist.

Vid avkodning av ett spermogram är det viktigt att känna till de förhållanden under vilka studien genomfördes. Det noteras att med ökad kroppstemperatur i ejakulatet ökar rörligheten hos spermatozoa, samtidigt som den vid rumstemperatur minskar. Om temperaturen i rummet där studien genomförs är därför inom +10 grader, kommer även friska spermatozoer att ha liten rörlighet. För att göra tolkningen av analysen så pålitlig som möjligt används speciella termostater i laboratorierna, vilket gör det möjligt att undersöka materialet under förhållanden som är så nära som möjligt för parametrarna i människokroppen.

Orsaken till att antalet kimceller i ejakulatet minskas kan vara ett av dessa tillstånd:

 1. Störningar i det endokrina systemet (binjurs- eller sköldkörteln dysfunktion, diabetes mellitus, störningar i hypofyssystemet).
 2. Sjukdomar i genitourinary systemet (kryptorchidism, prostatit, varicocele, etc.).
 3. Ökad kroppstemperatur.

Om orsakerna, symtomen, diagnosen och behandlingen varicocele berättar doktorimmunologen Georgy Ermakov:

 1. Långvarig närvaro vid höga temperaturer (i verkstaden, etc.).
 2. Brott av genetisk natur (Klinefelters syndrom, etc.).
 3. Effekter på kroppen av giftiga ämnen (alkohol, vissa mediciner, såsom sömntabletter, steroider etc.).

Att bestämma fertilitetsindexet, lägger läkaren särskild uppmärksamhet åt antalet och rörligheten hos spermatozoa. Om en man diagnostiseras med asthenozopermi, efter att ha avkodat studien, blir hans chans att bli far farligt minskad. En ökning av rörligheten hos könsceller är dock inte en garanti för graviditet.

Vad påverkar kvaliteten på spermogrammet?

Många faktorer kan påverka det manliga reproduktionssystemet. Det viktigaste i detta är stress. Det noteras att om den dagliga rutinen observeras ökar fysisk aktivitet och de skadliga effekterna på organismen minimeras, och kvaliteten på sæden förbättras gradvis. Läkare associerar detta med människokroppens förmåga att själv reparera. För detta rekommenderar de:

 • Välj för livsregioner med normala miljöförhållanden.
 • Observera dagens regim.
 • Avvisa eventuella dåliga vanor.
 • Var uppmärksam på kvaliteten på maten.
 • Led en aktiv livsstil och träna regelbundet.

Överensstämmelse med dessa regler hjälper på kort tid att återställa spermierantalet, vilket vid avkodningen kan innehålla några avvikelser från normen. Om orsaken till de negativa förändringarna i spermierna är förändringen i mannens hormonella bakgrund, kommer läkaren att förskriva honom vissa läkemedel som snabbt kan återställa situationen.

Hur förbättrar du prestanda?

Om rörligheten ligger under normen kan läkaren föreslå vad som kan göras för att förbättra det. En bra effekt ger användningen av antioxidantläkemedel, som kan binda fria radikaler i kroppen. Studier har visat att om en man dricker två gånger om dagen för 1 glas färsk frukt eller grönsaksjuice, då efter 3-4 månader förbättras parametrarna i avkodningen av spermogrammet avsevärt.

För att i slutändan få ett bra resultat spermogrammy, rekommenderar läkare att män helt ompröva deras kost. Det bör baseras på livsmedel rik på vitaminer och mineraler. Antalet produkter som kan innehålla toxiner (kött, fisk, ägg, kaffe, rökt produkter etc.) bör dock minskas.

Vad du behöver göra för att förbättra de diagnostiska parametrarna berättar urologen Andrei Lukin:

Basen av kosten bör bestå av färska grönsaker, frukter, örter och mejeriprodukter. En god effekt visades genom regelbunden konsumtion av sådana produkter: smält smör, ost, nötter, honung, bönor, naturlig yoghurt, frukt, gröna, torkade frukter, söta kryddor.

En av de nödvändiga för människors hälsa är vitamin B11, som kan erhållas från speciella kosttillskott som läkaren kommer att rekommendera. De är alltid föreskrivna för män före artificiell insemination eller IVF, kryopreservering av biologiskt material eller förberedelse för donation.

Efter att ha fått ett transkript av spermogrammet med nedslående index bör en man förstå att detta inte alltid innebär en felfunktion i reproduktionssystemet och oförmågan att ha barn. Idag har medicin lärt sig att lösa många problem med framgång. För att göra detta kommer läkaren att utse en man för att ta hormonella eller stödjande läkemedel, vars användning kommer att förbättra spermogrammet och öka chansen för uppkomsten av efterlängtad graviditet.