Huvud
Behandling

Symtom och behandling av njursvikt

Njurinsufficiens avser ett antal patologier som utgör ett betydande hot mot människolivet. Sjukdomen leder till en överträdelse av vattensaltet och syrabasbasen, vilket leder till avvikelser från normen i alla organ och vävnader. Som ett resultat av patologiska processer i njurvävnaden, förlorar njurarna förmågan att fullständigt utsöndra produkter av proteinmetabolism, vilket leder till ackumulering av giftiga ämnen i blodet och förgiftningen av kroppen.

Av naturen av sjukdomsförloppet kan akut eller kronisk vara. Orsakerna, behandlingsmetoderna och symtom på njursvikt för var och en av dem har vissa skillnader.

Orsaker till sjukdomen

Orsakerna till utvecklingen av njursvikt är mycket olika. För akuta och kroniska former av sjukdomen är de signifikant olika. Symptom på akut njursvikt (ARF) eller skador är på grund av betydande blodförlust, komplikationer efter kirurgi, akuta renala patologier, förgiftning genom tungmetaller, toxiner eller läkemedel, och andra faktorer. Hos kvinnor kan sjukdomsutvecklingen utlösas genom förlossning eller spridning och spridning av infektion från bäckenorganen till följd av abort. I OPN störs den funktionella aktiviteten hos njurarna mycket snabbt, en minskning av glomerulär filtreringshastighet och en minskning av reabsorptionsprocessen i tubulerna observeras.

Kroniskt njursvikt (CRF) utvecklas under en lång tidsperiod med en gradvis ökning av svårighetsgraden av symtom. De främsta orsakerna till det är kroniska sjukdomar i njurarna, blodkärlen eller ämnesomsättningen, medfödda missbildningar eller njurstrukturer. Samtidigt bryts kroppens funktion för att avlägsna vatten och giftiga föreningar, vilket leder till förgiftning och generellt orsakar störningar i kroppen.

Tips: I närvaro av kronisk njursjukdom eller andra faktorer som kan prova njursvikt bör du ägna särskild uppmärksamhet åt hälsan. Regelbundna besök på nefrologen, tidig diagnos och genomförandet av alla rekommendationer från läkaren är av stor betydelse för att förebygga utvecklingen av denna allvarliga sjukdom.

Karaktäristiska symtom på sjukdomen

Tecken på njursvikt vid akut form förefaller skarpt och har en uttalad karaktär. Med en kronisk variant av sjukdomen kan symtomen inte vara märkbara i de första stadierna, men med gradvis progression av patologiska förändringar i njurens vävnader blir deras manifestationer mer intensiva.

Symtom på akut njursvikt

Kliniska tecken på akut arteriell hypertoni utvecklas under en period av några timmar till flera dagar, ibland veckor. Dessa inkluderar:

 • en kraftig minskning eller frånvaro av diurese;
 • ökning i kroppsvikt på grund av överskott av vätska i kroppen;
 • Förekomsten av ödem, huvudsakligen i ankles och ansiktsområde
 • aptitlöshet, kräkningar, illamående
 • blek och klåda i huden;
 • en känsla av trötthet, huvudvärk;
 • urinladdning med blod.

I avsaknad av tid eller otillräcklig behandling av andnöd, hosta, förvirring och även medvetslöshet, muskelspasmer, arytmi, blåmärken och blåmärken. Detta tillstånd är fyllt med ett dödligt utfall.

Symtom på kronisk form av njursvikt

Utvecklingsperioden för kroniskt njursvikt fram till utseendet av karakteristiska symptom kan, när det redan har skett betydande irreversibla förändringar i njurarna, sträcka sig från flera till tiotals år. Patienter med denna diagnos är:

 • störningar av diurese i form av oliguri eller polyuri;
 • kränkning av förhållandet mellan natt och dag diurese;
 • Förekomsten av ödem, huvudsakligen i ansiktet, efter en sömn.
 • ökad trötthet, svaghet.

De sista etapperna av CRF kännetecknas av utseende av massivt ödem, dyspné, hosta, högt blodtryck, synfel, anemi, illamående, kräkningar och andra allvarliga symptom.

Viktigt: Om du märker några tecken på njursvikt ska du kontakta en specialist så snart som möjligt. Sjukdomsförloppet har en mer gynnsam prognos vid tidig inledande av behandlingen.

Behandling av sjukdomen

Vid njursvikt bör behandlingen vara omfattande och inriktas främst på att eliminera eller övervaka orsakerna till den utveckling som provocerade den. Den akuta formen av njursvikt, i motsats till kronisk, kan behandlas väl. Korrekt utvald och snabb behandling ger möjlighet att nästan helt återställa njurfunktionen. För att eliminera orsaken och behandlingen av ARF används följande metoder:

 • tar antibakteriella läkemedel
 • avgiftning av kroppen med hemodialys, plasmakfores, enterosorbenter etc.;
 • fyllning av vätska under uttorkning;
 • återställande av en normal diurese;
 • symptomatisk behandling.

CKN-terapi innefattar:

 • kontroll av den underliggande sjukdomen (hypertoni, diabetes, etc.);
 • underhåll av njurfunktion
 • eliminering av symtom
 • avgiftning av kroppen
 • följa en speciell diet.


I sista skedet av CRF visas patienter regelbunden hemodialys eller en njurtransplantation av donatorn. Sådana behandlingsmetoder är det enda sättet att förhindra eller avsevärt fördröja det dödliga resultatet.

Funktioner av näring i närvaro av njursvikt

En speciell diet för njursvikt bidrar till att minska belastningen på njurarna och stoppa sjukdomsprogressionen. Huvudprincipen är att begränsa mängden protein, salt och vätska som konsumeras, vilket leder till en minskning av koncentrationen av giftiga ämnen i blodet och förhindrar ackumulering av vatten och salter i kroppen. Graden av styvhet av en diet bestäms av den behandlande läkaren med tanke på patientens tillstånd. De grundläggande reglerna för näring vid njursvikt är följande:

 • begränsning av mängden protein (från 20 g till 70 g per dag, beroende på svårighetsgraden av sjukdomen);
 • högt energivärde av mat (vegetabiliska fetter, kolhydrater);
 • högt innehåll av frukt och grönsaker i kosten;
 • kontroll av mängden vätska som konsumeras i mängden beräknad från volymen av urin som släppts per dag;
 • begränsning av saltintaget (från 1 g till 6 g beroende på svårighetsgraden av sjukdomen);
 • Avlastningsdagar minst en gång i veckan, som endast består av frukt och grönsaker.
 • ångkokningsmetod (eller matlagning);
 • fraktionellt kraftläge.

Dessutom är livsmedel som irriterar njurarna helt undantagna från kosten. Dessa inkluderar kaffe, choklad, starkt svart te, kakao, svamp, kryddig och salt rätter, fett kött eller fisk och buljong baserade på dem, rökt produkter, alkohol.

Traditionella behandlingsmetoder

Med njursvikt ger behandling med folkmedicin i de tidiga stadierna en bra effekt. Användningen av infusioner och avkok av medicinska växter som har en diuretisk effekt, hjälper till att minska svullnad och ta bort toxiner från kroppen. För detta ändamål björk knoppar, nypon, kamomill blommor och ringblomma, kardborre rot, fänkålsfrön och lin, lingon löv, gräs, hästsvans, och andra. Bland växter som anges kan vara olika avgifter och deras grund för att förbereda njure te.

Med njursvikt erhålls också en bra effekt med användning av granatäpplejuice och avkok av granatäppleskal, som har en allmän förstärkningseffekt och ökar immuniteten. Förbättra njurarnas funktion och främja utsöndringen av metaboliska produkter hjälper till att få tillgång till havskål.

Rådgivning: Användning av folkliga behandlingsmetoder vid njursvikt måste nödvändigtvis överenskommas med den behandlande läkaren.

Men kanske är det mer korrekt att behandla en konsekvens, men en anledning?

Vi rekommenderar att du läser historien om Olga Kirovtseva, hur hon botade hennes mage. Läs artikeln >>

Nyresvikt är symtom och tecken. Behandling av akut och kronisk njursvikt

Detta patologiska tillstånd kan karakteriseras som en allvarlig sjukdom hos organet i det genitourära systemet, vilket leder till utseende av störningar hos syrabasen, osmotisk och vatten-salt-homeostas. Illamående påverkar alla processer som uppstår i kroppen, vilket i slutändan leder till utseende av sekundär skada.

Vad är njursvikt?

Det finns två huvudsakliga sätt på sjukdomsbanan, vars resultat kommer att vara antingen fullständig förlust av njurfunktion eller TPN. Nyresvikt är ett syndrom som orsakar störningar vid njurfunktion. Sjukdom är den främsta orsaken till störningen av de flesta typer av metabolism i människokroppen, inklusive kväve, vattenhaltig eller elektrolyt. Sjukdomen har två former av utveckling - det är kroniskt och akut, och även tre steg av svårighetsgrad:

 • risk;
 • skada;
 • misslyckande.

Orsaker till njursvikt

Baserat på läkarnas svar, påverkar de främsta orsakerna till njursvikt hos människor bara två områden - högt blodtryck och diabetes. I vissa fall kan sjukdomen uppstå på grund av ärftlighet eller plötsligt provoceras av okända faktorer. Sådana patienter vänder sig till kliniken för hjälp vid mycket försummade fall, när det är extremt svårt att etablera en källa och bota sjukdomen.

Steg av njursvikt

Kronisk njursjukdom ses hos fem hundra av de miljoner patienter som behandlas, men denna siffra ökar stadigt varje år. Som ett resultat av sjukdomen observeras en gradvis död av vävnaden och orgeln förlorar alla sina funktioner. Medicin vet fyra stadier av kroniskt njursvikt, som åtföljer sjukdomsförloppet:

 1. Den första etappen fortskrider praktiskt taget omärkligt, patienten kan inte ens gissa om utvecklingen av sjukdomen. Den latenta perioden präglas av ökad fysisk trötthet. Identifiera sjukdomen kan bara vara en biokemisk studie.
 2. Vid kompenserat skede ökar antalet urinering på grund av generell svaghet. Den patologiska processen kan detekteras av resultaten från blodprov.
 3. För det intermittenta skedet finns det typiskt en kraftig försämring av njurfunktionen, som åtföljs av en ökning av koncentrationen av kreatinin och andra kvävemetabolismsprodukter i blodet.
 4. Enligt etiologin orsakar njursvikt vid terminalsteget irreversibla förändringar i alla kroppssystems funktion. Patienten känner konstant känslomässig instabilitet, retardation eller sömnighet, utseende förvärras, aptit försvinner. Konsekvensen av den sista etappen av CRF är uremi, aphthous stomatit eller hjärtmuskeldystrofi.

Akut njursvikt

En reversibel process som påverkar njurvävnad är känd som akut njursvikt. Definiera en OPN kan vara, med hänvisning till symtom på njursvikt hos en person, som uttrycks som en fullständig eller partiell upphörande av urinering. Den ständiga försämringen av patientens tillstånd vid terminalsteget åtföljs av dålig aptit, illamående, kräkningar och andra smärtsamma manifestationer. Orsakerna till syndromet är följande faktorer:

 • infektionssjukdomar;
 • Njurstatus
 • dekompenserad störning av njurhemodynamik;
 • obstruktion av urinvägarna;
 • exogena förgiftningar;
 • akut njursjukdom.

Kronisk njursvikt

Kroniskt njursvikt leder gradvis till en fullständig förlust av förmågan att fungera för ett givet organ, orsakar knoppen till rynk, nephronernas död och fullständig ersättning av dess vävnader. Att vara vid sjukdomens slutsteg börjar patienten att vägra att släppa urin, vilket påverkar blodets elektrolytkomposition. Nedgången av renal glomeruli kan uppstå på grund av ett antal anledningar, varav de vanligaste är:

 • systemisk lupus erythematosus;
 • svullnad;
 • kronisk glomerulonephritis;
 • hydronefros;
 • gikt;
 • urolitiasis;
 • amyloidokronisk pyelonefrit;
 • diabetes mellitus;
 • arteriell hypertoni;
 • polycystiskt;
 • hemorragisk vaskulit
 • underutveckling av njurarna;
 • skleroderm;

Njurfel - symtom

För att ta reda på hur man behandlar njursvikt måste vi först studera de viktigaste symptomen på CRF. Initialt är självidentifiering av sjukdomen problematisk, även om tidig medicinsk intervention kan vända utvecklingen av farliga patologiska processer, vilket eliminerar behovet av operationer. De flesta patienter klagar över sådana symptom på njursvikt som svår svullnad, högt blodtryck eller smärtssyndrom.

De första tecknen på njursvikt

Syndromet av störningar i njurarbetet har en stadium-för-steg utvecklingsstadiet, därför är för varje stadium mer livliga manifestationer av sjukdomen karakteristiska. De första tecknen på njursvikt anses vara svaghet eller trötthet utan viktiga skäl, vägran att äta, sömnsvårigheter. Dessutom kan man kontrollera sjukdomens närvaro baserat på urineringens frekvens på natten.

Nyresvikt - symtom hos kvinnor

Störningar vid njurfunktion kan orsaka olika manifestationer beroende på vilket stadium av patientens patologiska process som är. Symtom på njursvikt hos kvinnor manifesteras på ett speciellt sätt. Det första larmet är den känslomässiga instabiliteten som orsakas av en brist i kroppen av progesteron. Mot denna bakgrund utvecklas ett antal komplikationer i samband med det genitourinära arbetets arbete aktivt.

Nyresvikt - symtom hos män

Syndromet har en inverkan på kroppen i de tidiga stadierna av utseende, så hur man bestämmer njurfel och vad man kan göra kan man lära genom att jämföra några viktiga fakta. Symtom på njurinsufficiens hos män skiljer sig praktiskt taget inte från reaktionerna från andra patientgrupper. I de inledande stadierna präglas av: minskad urinering, diarré, aptitlöshet, kliande hud, tydligt spårade tecken på nervsystemet.

Njurinsufficiens hos barn - symtom

Problem med njurarna berör sällan små barn, men om det inte är dags att inte vidta åtgärder kan inaktivitet orsaka dödsfall. Symtom på njursvikt hos barn skiljer sig inte från sjukdomsförloppet hos vuxna patienter. Förutom allmän sjukdom känner barnet illamående, temperaturen stiger, i vissa fall upptäcks svullnad. Sådana barn går ofta på toaletten, men mängden utsöndrad urin motsvarar inte normen. Analyser gör det möjligt att diagnostisera följande bild:

 • njurstenar;
 • hosta;
 • ökad mängd protein i urinen;
 • sänkning av muskelton
 • tremor;
 • huden blir gul.

Njurinsufficiens - diagnos

Huvudskylten på patientens närvaro vid allvarlig patologi är inte bara en minskning av urineringstiden, men också förekomsten av en ökad mängd kalium- eller kväveföreningar i blodet. Diagnos av njursvikt utförs i flera steg, njurarnas tillstånd utvärderas enligt diagnosen baserat på resultaten från Zimnitsky-försöket. Huvudindikatorerna för effektiviteten av behandlingen är:

 • biokemisk blodövervakning;
 • ultraljud;
 • biopsi;
 • UZDG-kärl.

Nyresvikt - behandling

Under behandlingen elimineras den huvudsakliga orsaken till patogenes med hjälp av moderna mediciner. Återvinningsprocessen innefattar fyllning av den saknade volymen blod och normalisering av artärtrycket vid chockreaktion hos patienten. Behandling av njursvikt under förgiftningsperioden med nefrotoxiner består i att tvätta tarmarna och magen från toxiner, i detta syfte använder de ofta:

 • plasmaferes;
 • nefroskyddande behandling;
 • hemodialys;
 • hemoperfusion;
 • peritonealdialys;
 • hemosorbtion.

Behandling av njursvikt - droger

Behandling av en sådan allvarlig sjukdom bör stödjas av lämplig medicinering, till exempel insulinpreparat. De flesta av de befintliga diuretika med okontrollerad tillträde kan skada människors hälsa, så användningen av terapeutiska ämnen är endast möjlig under en särskild specialistinspektion. De mest effektiva läkemedlen för behandling av njursvikt kan identifieras i en separat kategori av droger:

 • trimetazidine;
 • lisinopril;
 • desferal;
 • sulodexid;
 • aminofyllin;
 • hydroklortiazid;
 • Digoksid;
 • ramipril;
 • chimes;
 • Glyurenorm;
 • enalapril;
 • metoprolol;
 • deferoxamin;
 • propranolol;
 • Dopamin.

Nyresvikt - behandling med folkmedicinska åtgärder

Vissa människor följer naturliga behandlingsmetoder, så behandling av njursvikt med folkmekanismer tillåter användning av bara gåvor av naturen. Med hjälp av medicinska växter, frukter eller grönsaker, är särskilda decoctions beredda att befria personen i denna sjukdom. De mest effektiva folkmetoderna för terapi är användningen av burdock, granatäpplejuice och majsstammar. Det finns andra användbara ingredienser som ska behandlas:

 • havskala;
 • tinktur av echinacea;
 • frön av dill;
 • linne;
 • horsetail fält.

Nedsatt njurfunktion vid graviditet

Under graviditeten hos barnet genomgår den gravida moderns organism en extra belastning, vilket gör att alla hans system måste fungera i ett förbättrat läge. Ibland är huvudårsaken till utseendet av njursvikt under graviditeten misslyckanden i vissa organers arbete. Dessa sjukdomar utgör ett hot mot en kvinnas och hennes framtida barns hälsa, därför är födelse under sådana omständigheter omöjligt. Undantaget är bara de fall då sjukdomen omedelbart eliminerades i de tidiga stadierna av diagnosen.

Förebyggande av njursvikt

Tidig behandling av sjukdomar som kronisk pyelonefrit och glomerulonefrit kommer att bidra till att förhindra ytterligare komplikationer, och regelbunden uppföljning av läkarens rekommendationer kommer att säkerställa att genitourinärsystemet fungerar. Profylax av njursvikt tillämpas på någon kategori av patienter, oavsett stadium av sjukdomen de är. Enkla regler, inklusive överensstämmelse med kost, reglering av vatten-saltbalans och användning av mediciner, kommer att bidra till att förebygga sjukdomens utveckling.

Video: Symtom vid njursvikt och behandling

Informationen som presenteras i denna artikel är endast avsett för informationsändamål. Materialet i artikeln kräver inte självständig behandling. Endast en kvalificerad läkare kan diagnostisera och ge råd om behandling baserat på individuella patienters individuella egenskaper.

Njurinsufficiens: mediciner och folkmedicin

Människokroppen anpassar sig till miljöförhållandena. Och med åren blir de inte bättre. I allt större utsträckning får kroppen inte helt rena drycker och mat, och njurarna är rening av allt detta. Vikten av ett organ är bara 200 gram och de tillåter 1000 liter blod per dag.

Lågkvalitativt vatten, syntetiska drycker - alla återspeglas i arbetet med dessa små "filter". Sjukdomar i samband med detta organ finns hos barn och vuxna. Den mest störande är njursvikt. Behandling med moderna metoder och folkmedicin, liksom symptom och orsaker till sjukdomen, kommer att övervägas ytterligare.

Vad är njursvikt?

Njurar spelar två mycket viktiga roller i kroppen: Ta bort de metaboliska produkterna och upprätthålla en balans mellan syrabas och vattenbalans. Detta uppnås genom att blodet flyter genom dem. Nyresvikt är ett syndrom där allvarliga avvikelser i funktion observeras. Stabiliteten hos organen störs, balansen i deras funktion försvinner. Förorenat blod slutar filtrera, sprider sig till alla organ, det bryter samman sitt sammanhängande arbete.

Nyresvikt är av två typer:

Den första formen flyter mycket snabbt, men är härdbar. Det är svårare med kronisk, det utvecklas långsamt, men de störda funktionerna kan inte återställas. Och nu, har vi upptäckt, vilket sådant akut njursvikt, behandling av dess former och en symptomatologi vi kommer att överväga ytterligare.

Orsaker till akut form

Denna typ av sjukdom kan provocera i 60% av trauma eller kirurgisk ingrepp, 40% - läkemedelsbehandling, 2% - graviditet.

Orsaker till utveckling kan vara följande villkor:

 • Traumatisk chock.
 • Omfattande blodförlust.
 • Förgiftning genom neurotropa gifter.
 • Intoxikation med mediciner, radioaktiva ämnen.
 • Infektionssjukdomar, såsom kolera, sepsis, dysenteri.
 • Trombos och emboli är farliga.
 • Pyelonephritis akut eller glomerulonephritis.
 • Abort.
 • Brännskador av stora delar av kroppen.
 • Blodtransfusion om inkompatibilitet detekteras.
 • Den oupphörliga kräkningen.
 • Vid graviditet - en stark toxicos.
 • Myokardinfarkt.
 • Tumörbildning eller stenar i urinledaren.

Med alla dessa förutsättningar finns det en chans att utveckla njursjukdom, så du behöver veta de första symptomen på sjukdomar.

Symtomatologi av sjukdomen

Som nämnts ovan är det möjligt att återställa njurefunktionen i detta tillstånd i sin helhet, om du kontaktar läkaren i tid. Denna sjukdom kan utvecklas under en kort tidsperiod, från några timmar till sju dagar.

Blev ett liknande tillstånd från en dag eller mer. Det viktigaste - ignorera inte om det är akut njursvikt, symtom. Behandlingen ska ske omedelbart.

Utvecklingen av sjukdomen kan delas in i fyra steg.

Den första perioden - chock - varar ett par dagar. Det finns sådana symptom:

 • Frossa.
 • Ökad kroppstemperatur.
 • Paleness eller icterus av huden.
 • Takykardi, lågt blodtryck.

Under den andra perioden upphör urin att bilda, kväve och fenol ackumuleras i blodet. Det varar ungefär en till två veckor och har följande manifestationer:

 • Aptit försvinner
 • Svaghet, huvudvärk, yrsel.
 • Sömnlöshet.
 • Illamående och kräkningar.
 • Lukt av ammoniak.
 • Svullnad i lungan är möjlig.

Den tredje perioden kallas en återhämtningsperiod, det kan bli en förbättring i staten, eller kanske en försämring. I vissa fall har en person en aptit, börjar han känna sig mycket bättre.

Den fjärde perioden är också en återhämtningsperiod, den kännetecknas av att:

 • Indikatorerna återkommer till normala.
 • Njurfunktionen återställs.

Denna period kan vara från flera månader till flera år.

Det bör dock noteras att med denna sjukdom är leverceller skadade, vilket förklarar hudens ister. Om det var ett akut tillstånd kan dess tecken fortfarande på ett år eller två påminna sig om de inre organens brutna arbete, till exempel levern eller hjärtmuskeln.

Orsaker till kronisk sjukdom

Utveckling av en kronisk form kan väcka sådana villkor:

 • Kronisk glomerulonephritis.
 • Njurstenar.
 • Obstruktion av urinledarna.
 • Njurpolycystos.
 • Förlängt intag av vissa grupper av mediciner.
 • Lupus, diabetes mellitus.
 • Kronisk pyelonefrit.

Det är värt att notera att den kroniska studien av pyelonefrit och glomerulonefrit är den vanligaste orsaken till akut njursvikt.

Symtom på kronisk akut insufficiens

Den kroniska kuren av sjukdomen gör det möjligt att utveckla irreversibla processer i njurarna. Det förekommer en överträdelse av excretionsfunktionen, och uremi uppträder på grund av ackumulering av kvävehaltiga metabolismprodukter. Vid det första utvecklingsstadiet finns det praktiskt taget inga symptom, avvikelser kan endast upprättas genom speciella analyser. Tyvärr börjar endast 90% av nefronerna förstöras, symtomen på sjukdomen uppträder:

 • Snabb trötthet.
 • Minskad aptit.
 • Blek och torr hud.
 • Illamående och kräkningar.
 • Blödning.
 • Anemi.
 • Svullnad.
 • Förstöring av matsmältningen.
 • Muskelkramper.
 • Utseende av aphthous stomatit.
 • Hyppig huvudvärk.
 • Tremor av extremiteter är möjlig.
 • Articular smärta.
 • Förekomsten av hår och naglar försämras.

Det är väldigt viktigt att inte missa, om det finns rädsla för att njursvikt kan utvecklas, symtom. Behandlingen bör startas så snart som möjligt. Detta är det enda sättet att förhindra oåterkalleliga förändringar.

Diagnos av njursvikt

Om det finns misstanke om att patienten har njursvikt ska behandlingen startas först efter att diagnosen har bekräftats. Det är nödvändigt att konsultera en nefrolog och en urolog. Tilldela följande undersökning:

 1. Biokemiskt blodprov för elektrolyter, kreatinin, urea.
 2. Urinanalys.
 3. Ultraljud av blåsan och njurarna.
 4. UZGD.
 5. En njurebiopsi med misstanke om glomerulonefrit.

Vid diagnos av en kronisk sjukdom utförs Plusbergs test och Zimnitskys test.

Behandling av akut form

I en så allvarlig sjukdom som akut njursvikt syftar behandlingen först av att eliminera de faktorer som orsakade förvärringen.

Om orsaken var patientens chocktillstånd, är det nödvändigt att normalisera blodtrycket och kompensera för blodförlust, om det finns några.

Vid förgiftning i första hand är det nödvändigt att tvätta mag och tarmar till patienten. Vid förgiftning med giftiga ämnen är det möjligt att rena kroppen med extrakorporal hemokorrigeringsmetod.

Vidare normaliserar borttagning av stenar eller tumör från urinblåsan eller urinblåsan patientens tillstånd. Alla dessa förfaranden utförs vid sjukdoms första skede.

Därefter vidtas åtgärder som kommer att bidra till minskningen av artärer och blodkärl. Ta bort platserna med vävnadsnekros, förskriv antibiotikabehandling, med hänsyn till njurvävnadens nederlag. Patienten ges en speciell proteinfri diet. Medicinsk behandling av njursvikt omfattar sådana läkemedel:

I ett tidigt skede av utveckling av njursvikt eller för förebyggande syfte kan en läkare ordinera hemodialys. Det indikeras om läkaren ser att det finns ett brott mot njurfunktionen, en försämring av ämnesomsättningen. Hemodialys görs för att förhindra komplikationer. Med denna procedur kan du rensa blodet innan det passerar genom njurarna.

Terapi av kronisk form av sjukdomen

Behandling av kroniskt njursvikt syftar till att bromsa utvecklingen av den underliggande sjukdomen. Den främsta uppgiften för läkare är att upptäcka sjukdomen i ett tidigt skede, för att inte tillåta förändringar i njurfunktionen.

För behandling av kronisk form används hemodialys och peritonealdialys. De utförs i en sjukvårdsinstitution, men behöver inte sjukhusvistelse, efter proceduren kan patienten gå hem.

Patienten kan självständigt utföra peritonealdialys. Det är nog att besöka läkaren en gång i månaden. Detta förfarande används för att behandla medan patienten väntar på en njurtransplantation, eftersom sjukdomen utlöser oåterkallelig och att det enda sättet att upprätthålla patientens tillstånd.

Transplantation är ersättning av den drabbade njuren med ett givarorgan. De kan bli både en släkting och en nyligen avliden person. Inledningsvis utförs många test för kompatibilitet. Efter operationen tar njuran rot inom ett år. En frisk njure ersätter arbetet hos två patienter. Om givaren är en släkting ökar risken för ett positivt resultat.

Efter det att njurtransplantationen utfördes, föreskrivs patienten immunosuppressiva, de måste tas för livet. Det finns en negativ punkt: mot bakgrund av att ta dessa droger, är en persons immunitet markant minskad, och han kan lätt bli smittad med någon infektionssjukdom.

Diet som ett sätt att behandla

Vilka som helst metoder för behandling av njursvikt används, är det nödvändigt att hålla sig till en speciell diet. Här följer några regler för överensstämmelse:

 • Det rekommenderas att äta mer grönsaker och frukter.
 • Animaliskt fett bör uteslutas från kosten.
 • Minska mängden salt, kryddor, röka produkter, konserver.
 • Om kaliumnivån ökar är det nödvändigt att utesluta produkter som innehåller den. Bland dem - en banan, nötter, kakao, grönsaker och köttbuljonger, choklad, torkade frukter.
 • Med uremi är det nödvändigt att ta bort från baljväxter, fisk, slaktbiprodukter, gås, kalvkött, müsli, alkohol.
 • För matlagning är det bäst att använda matfolie, utesluter stekning och bakning.
 • Det är tillrådligt att byta till dietmat.
 • Minska konsumtionen av proteinmat. Ät användbart protein - ägg, mjölk.

Om kroniskt njursvikt utvecklas kan behandling med folkmedicin vara ett bra komplement till läkemedelsbehandling. Det bör noteras att användningen av dessa läkemedel kommer att bli effektivare vid ett tidigt skede av sjukdomen.

Folkbehandling av njursvikt

Mycket bra, om de föreslagna recepten används, följa dietnäringen. Här är några av dem:

 1. Det är nödvändigt att ta en del av fänkål frön och slipa, häll 20 delar vatten. Ta ett halvglas 4 gånger om dagen. Dill tar bort inflammation, har en diuretisk effekt.
 2. Tång förbättrar metabola processer. Du kan lägga till disken i mängden 100 gram dagligen. Hjälp att ta bort gifter från kroppen.
 3. Juniper är beredd enligt detta schema. Sked en kopp kokande vatten och insistera i en timme. Stam och ta 1 matsked 4 gånger om dagen.
 4. Field horsetail har en diuretisk verkan, bakteriedödande, astringent. Hjälper till att återställa vatten-elektrolytbalansen. Behöver 3 matskedar horsetail häll 0,5 liter vatten och koka i 30 minuter, sedan spänna och dricka för 3-4 måltider per dag.

Om du har kroniskt njursvikt kommer växtbaserad behandling att bidra till att minska sjukdomsframstegen. Det rekommenderas till exempel att använda denna infusion:

 1. Det är nödvändigt att ta 30 gram av blommor av björnbär, Viola tricolor, Hypericum, frukt av fläder, maskros 50 gram och 80 gram av kamomill. Den resulterande blandningen tar en matsked, häll 1 kopp kokande vatten och koka i 3 minuter. När buljongen är infunderad i 10 minuter, dra och drick tre gånger om dagen innan du äter. Detta är en bra antipyretisk, diuretikum och antiseptisk.
 2. Kockrot förbättrar patientens tillstånd. Infusion bereds enligt följande: Hackad rot häll kokande vatten, insistera på natten. För en dag i små portioner måste du dricka infusion. En dricksregim måste följas.

Om det är njursvikt, kommer behandling med folkmedicin att hjälpa till att stärka immuniteten och ge styrka att bekämpa sjukdomen. Exempelvis kommer tinktur av echinacea att öka kroppens motståndskraft mot infektioner.

Du kan blanda valnötter med honung i lika stora proportioner och insistera på en mörk plats i 30 dagar. På dagen är det nödvändigt att äta 3 te skedar för tre receptioner. Denna åtgärd rensar blodet väl och stärker immunförsvaret.

Det är mycket viktigt att hålla kontrollen om du har njursvikt, symtom. Behandling med folkmedicin kan minska deras manifestation, så det måste nödvändigtvis överenskommas med den behandlande läkaren.

Profylax av njursjukdom

Uppgiften för patienten och doktorn är följande: även vid diagnosen "njursvikt" bör behandlingen först och främst riktas mot bevarande av njursfunktionen. Det är nödvändigt att förbättra patientens livskvalitet på alla sätt.

För att förhindra njursvikt ingår följande:

 • Behandla främst de underliggande sjukdomarna.
 • Följ kosten.
 • Att utföra förebyggande och behandling av kronisk pyelonefrit och kronisk glomerulonephritis.
 • Genomgå en noggrann undersökning och genomföra tidig behandling av njursjukdomar och undvika komplikationer.
 • Behandla arteriell hypertension.
 • Infektionssjukdomar i njurarna och genitourinska områdena för att eliminera i de tidiga stadierna är behandlingsförloppet viktigt att gå igenom.
 • Patienter som har drabbats av akut njursvikt observeras regelbundet med en läkare och övervakar blod- och urinindikatorer.

Med diagnosen "njursvikt" behandling ska läkemedel endast ordineras av en specialist, annars kan det leda till patientens död. Detta är inte fallet när du kan självmedicinera. Njurar är ett mycket viktigt organ, man bör alltid ta hand om sin hälsa.

Nyresvikt: hur man behandlar, vilken typ av kost och näring

Njurinsufficiens är ett patologiskt tillstånd hos njurarna, där de inte utför sitt arbete korrekt i den erforderliga volymen som ett resultat av en sjukdom. Denna process leder till en förändring i kroppens självreglering, och därmed störs dess vävnader och organers arbete.
Nedsatt njurfunktion kan förekomma i akuta (ARF) och kroniska (CRF) former.

Orsakerna till njursvikt varierar beroende på sjukdomsformen. Det finns flera anledningar att ARF: er orsakar:

 • Prerenal, det vill säga sjukdomen orsakas av hjärtsvikt, kollaps, chock, svåra arytmier, en signifikant minskning av volymen cirkulerande blod (eventuellt vid blodförlust).
 • Renal, där njurtubulernas död orsakas av verkan av tungmetaller, gifter, alkohol, droger eller på grund av otillräcklig blodtillförsel till njurarna. Ibland är orsaken akut glomerulonefrit eller tubulointerstitiell nefrit.
 • Postural, det vill säga som ett resultat av akut bilateral täppning av urinledarna i urolithiasis.

CRF orsakar anses kronisk pyelonefrit och glomerulonefrit, systemiska sjukdomar, urolitiasis, urinvägs neoplasmer, sjukdomar med störd metabolism, Kärl förändringar (hypertension, ateroskleros), och genetiska sjukdomar.

Symptom på sjukdomen

Tecken på njursvikt beror på svårighetsgraden av förändringar i njurfunktionen, sjukdomen och kroppens allmänna tillstånd.

Det finns fyra grader av akut njursvikt:

 1. Tecken på njursvikt i inledningsfasen: en minskning av mängden urin, en sänkning av blodtrycket, en ökning av hjärtfrekvensen.
 2. Den andra fasen (oligurisk) är att minska mängden urin eller för att stoppa dess produktion. Patientens tillstånd blir allvarligt, eftersom nästan alla kroppssystem påverkas och en fullständig metabolisk störning som hotar livet uppträder.
 3. Den tredje fasen (byte eller poliuricheskaya) kännetecknas av en ökning i mängden av urin till normala nivåer, men det nästan inte utgångs några substanser från en annan än salter och vatten organism, men i denna fas faran för patientens liv.
 4. Njurinsufficiens i 4: e graden består i normalisering av urinproduktionen, njurfunktionen efter 1,5-3,5 månader återkommer normalt.

Symptomen av njursvikt hos personer som har en kronisk form, är till en betydande minskning av antalet arbetsnjurvävnaden, vilket resulterar i azotemi (förhöjda blodnivåer av kväve ämnen). Eftersom njurarna inte längre klara av arbetet, är dessa substanser visas på andra sätt, främst genom slemhinnorna i mag-tarmkanalen och lungorna som inte är utformade för att utföra dessa funktioner.

Syndromet av njursvikt leder snabbt till utveckling av uremi, när självförgiftning av kroppen uppträder. Det finns en aversion mot köttmat, misshandel och kräkningar, en vanlig törst, en känsla av muskelkramper och smärta i benen. På ansiktet finns en isterisk nyans, och vid andan känns lukten av ammoniak. Mängden urin som frigörs och dess densitet reduceras kraftigt. Njurinsufficiens hos barn fortsätter enligt samma principer som hos vuxna.

Komplikationer av sjukdomen

Det slutliga skedet av njurinsufficiens orsakas av fullständig förlust av njurfunktionen på grund av vilka toxiska produkter som ackumuleras i patientens kropp. Terminalt njursvikt framkallar sådana komplikationer som gastroenterokolit, myokarddystrofi, hepatiskt njursyndrom, perikardit.

Nedsatt leverinsufficiens innebär progressivt oliguriskt njursvikt mot bakgrund av leversjukdomar. Med hepatiskt njursyndrom finns en förträngning av kärlen i njurarnas kortikala region. Detta syndrom i cirros anses vara den sista graden av sjukdomen, vilket leder till retention av vatten och natriumjoner.

Diagnostiska metoder

Diagnos av njursvikt innefattar bestämning av mängden kreatinin, kalium och karbamid i blodet, samt konstant övervakning av hur mycket urin som frigörs. Kan använda ultraljud, radiografi och radionuklidmetoder.

För att diagnostisera kroniskt njursvikt används ett komplex av förlängda biokemiska blod- och urintester, en filtreringshastighetsanalys och urografi.

Behandling med mediciner

Behandling av njursvikt utförs i sjukhusets intensivvårdsenhet eller intensivvårdsenhet. Vid de minsta komplikationerna ska du genast söka medicinsk hjälp. Idag finns det möjlighet att bota patienter med akut njursvikt genom att använda en artificiell njureapparat samtidigt som man återställer njurfunktionerna.

Om behandlingen startas i tid och utförs i sin helhet är utsikterna vanligtvis gynnsamma.
Under behandlingsprocessen utförs behandling av störda metaboliska processer, och sjukdomar som förvärrar CRF identifieras och behandlas. På ett sent stadium krävs kontinuerlig hemodialys och njurtransplantation.

Medicin för njursvikt används för att minska metaboliska processer: anabola hormoner - en lösning av testosteronpropionat, metylandrostenediol. För att förbättra njurcirkulationen behöver du en lång tid att använda trental, karantän, troxevasin och compliance. För att stimulera frisättning av urin administreras en glukoslösning med administrering av insulin eller diuretika från furosemidgruppen. Om det finns en hög koncentration av kväve i blodet, appliceras sköljning av mag-tarmkanalen med natriumbikarbonatlösning, på grund av vilken kvävehaltig slagg avlägsnas. Denna procedur utförs på tom mage, före måltid, en gång om dagen.

Antibiotika för njursvikt används i reducerade doser, eftersom eliminationshastigheten minskas avsevärt. Graden av kroniskt njursvikt beaktas och dosen av antibiotika reduceras till 2 eller 4 gånger.

Behandling av sjukdomsmetoderna

Hur man behandlar njursvikt utan användning av antibiotika och andra mediciner, beskrivs i recepten nedan.

 1. Ta bladen av lingonberry, kamille, laurelgräs, blommande blommor, maskros och violer med en halv tesked. Denna samling häller ett glas kokt vatten, insisterar ca 1 timme och tar en tredje kopp 5 gånger om dagen.
 2. Det andra receptet: bland mint, Johannesjurt, melissa, calendula 1 msk. l. Häll växtblandningen i en kastrull med 2 koppar kokt vatten och koka. Kokad infusion häll i en termosflaska och lämna över natten. Ta 100 ml per dag.
 3. Behandling av folkmedicin för njursvikt innefattar användning av vattenmelonkorsor som har en diuretisk effekt. Ta 5 msk. l. skivad vattenmelonkorsor per liter vatten. Du måste fylla skskottet med vatten, insistera en timme och ta flera gånger hela dagen.
 4. En lätt diuretisk åtgärd tillhandahålls också av granatäpplen och höfterna. Ta dem i lika delar och häll två koppar kokt vatten. Insistera i en halvtimme i värmen och ta upp till 2 glas per dag.

Principer av diet med njursvikt

Kost i njursvikt spelar en viktig roll - det är nödvändigt att hålla sig till en diet låg i protein och bordsalt, utesluta droger som har giftiga och skadliga effekter på njurarna. Näring för njursvikt beror på flera allmänna principer:

 • Det är nödvändigt att begränsa intaget av proteiner till 65 g per dag, beroende på fasen av njursjukdom.
 • Matens energi ökar på grund av ökad konsumtion av fetter och kolhydrater.
 • Diet vid njursvikt reduceras till användning av en mängd olika frukter och grönsaker. Det är nödvändigt att ta hänsyn till innehållet i proteiner, vitaminer och salter i dem.
 • Genomföra lämplig kulinarisk bearbetning av produkter för att förbättra aptiten.
 • Det reglerar intaget av natriumklorid och vatten i kroppen, vars mängd påverkar förekomsten av svullnad och blodtryck.

Ungefärlig dietmeny för njursvikt:

Första frukost: kokta potatis - 220g, ett ägg, sött te, honung (sylt) - 45g.

Andra frukost: sött te, gräddfil - 200g.

lunch: ris soppa - 300g (smör - 5-10g, gräddfil - 10g, potatis - 90g, morötter - 20g, ris - 20g, lök - 5g och tomatjuice - 10g). Den andra serverade ragout grönsaken - 200g (från morötter, betor och rutabaga) och ett glas äppeljelly.

middag: mjölkgröt från ris - 200g, sött te, sylt (honung) - 40g.

Prognos för sjukdomen

Vid snabb och adekvat behandling är prognosen för en akut form av njursvikt ganska fördelaktigt.

Med en kronisk variant av sjukdomen beror prognosen på scenens stadium och graden av nedsatt njurfunktion. Vid kompensation av njursarbete är prognosen för patientens liv gynnsam. Men i terminalstadiet är de enda alternativ som tillåter att upprätthålla livet permanenta hemodialys eller donortransplantation.

Behandling av kroniskt njursvikt

Orsaker till kroniskt njursvikt

Kronisk njursvikt - en allvarlig patologi som utvecklas med nephrons död på grund av progressiv njursjukdom. K orsaker till kroniskt njursvikt inkluderar:

 • strukturella förändringar i njursparenkymen, på grund av vilket antalet fungerande nefron minskar;
 • ökande atrofi och cicatricial ersättning av tidigare fungerande nefroner;
 • hypertrofi hos renal glomeruli;
 • Atrofi av renal tubuli med glomerulär bevarande och hypertrofi av enskilda tubulära sektioner;
 • kränkning av vattenelektrolytmetabolism som en följd av ökad belastning på fungerande neuroner med parallell dysfunktion hos resten;
 • kränkningar av blodflöde och lymfcirkulation i njurarna;
 • nederlag i kärlsystemet, förträngning och ödemarkering av blodkärl;
 • inflammation, svullnad, skleros av bindvävskonstruktioner i njurarna.

Latens produkter av metabolism (urea, kreatinin, urinsyra, indol, guanidin, och olika organiska syror) i patienter med kronisk njursvikt är en konsekvens av den försämrade katabolismen av de flesta proteiner och kolhydrater.

Kroniskt njursvikt (CRF) är en långsiktig sjukdom som orsakar uppdelningen i fyra steg:

 • innehållet av kreatinin och urea i blodplasma är normalt, diuret är tillräcklig och den relativa densiteten i urinen ökar;
 • Dygnsrytmen i urinproduktionen störs, obalansen hos diurnal och natt diuresis utvecklas (med gradvis utjämning och sedan med en ökning av nattdiuret).
 • droppe i den glomerulära filtreringshastigheten (50-60 ml / min);
 • Reduktion av reabsorption av vatten i tubuler till 99%;
 • försvagning av tubulans sekretoriska aktivitet;
 • innehållet av kreatinin och urea i blodplasma motsvarar fortfarande normen, men njurförstöringen ökar och antalet nephrons som är tillräckligt fungerande minskar.
 • utvecklingen av polyuri (2-2,5 liter / dag), som kompenserar för den patologiska processen, samtidigt reduceras den glomerulära filtreringshastigheten (30-50 ml / min) ytterligare;
 • minskning av osmolariteten hos urin;
 • kränkning av den dagliga rytmen av urinproduktion med en uppenbar övervägande av nattlig diurese;
 • kreatininhalten i blodet stiger (upp till 0,3-0,4 mmol / l) samt ureainnehållet (mer än 10,0 mmol / l);
 • utveckla kliniska manifestationer av njursvikt - törst, torr och kliande hud, illamående och brist på aptit, svaghet;
 • Den underliggande sjukdomen förvärras, på grundval av vilken insufficiensen har uppstått, och detta åtföljs av en ökning av kreatininhalten till 0,8 mmol / l och urea till 25,0 mmol / l;
 • En förändring av polyuri resulterar i en minskning av daglig diurese.
 • Tätheten av urinen når knappt 1003-1005 enheter;
 • minskning i glomerulär filtreringshastighet (15-29 ml / min);
 • reabsorptionen av vatten överstiger inte 80%
 • nivån av kreatinin ökar till en kritisk 1,0 mmol / l och urea - 30,0 mmol / l;
 • minskning av glomerulär filtrering når 10-14 ml / min;
 • Vid början av terminalsteget kvarstår njurens eliminering av vatten, men gradvis minskar diuresen, osmolaliteten hos urinen minskar till 300-350 mosm / l;
 • utvecklar dekompenserad acidos, azotemi;
 • Förändringarna i hjärt-, respiratoriska och andra system som fortfarande är reversibla är sannolika;
 • mot bakgrund av ökande intraorgan förändringar uremisk toxicitet utvecklas berusning (kreatinin nivån når 1,5-2,0 mmol / l, Urea - 66 mmol / l), hyperkalemi (över 7,6 mmol / l), hjärtdekompensation och lever dystrofi.

Symtom på kroniskt njursvikt i de tidiga stadierna av sjukdomen är så svaga att visas endast när de belastningsförhållanden, såsom användningen av salt mat, stora kvantiteter av läskedrycker, en kränkning av regimen, och i detta fall utvecklar svullnad av ansiktet på morgonen, svaghet och försämrad prestanda, degigt fett.

Med ökande kroniskt njursvikt noteras nocturia med en minskning av urinproduktionen under dagen, sömnstörning, polyuria, muntorrhet. Progressionen av den underliggande sjukdomen som orsakade renal dysfunktion vid detta stadium är mer uttalad klinisk bild, och manifestationerna av insufficiensen gradvis påverkar alla system och organ.

Det är slutsteget för kroniskt njursvikt som har en karakteristisk klinisk bild som bildas av:

 • törst, brist på aptit
 • ihållande illamående, kräkningar;
 • förvirring, eufori;
 • klåda, torrhet, yellowness eller pallor;
 • bildning av subkutan hematom, gingival, mag- och livmoderblödning;
 • sårbildning i munslimhinnan, torr hals, trångt brunt plack;
 • minskning av mängden urin;
 • en kraftig nedgång i alla funktionella njurindikatorer;
 • tendens till hypoproteinemi och hypoalbuminemi.

Kroniskt njursvikt kännetecknas av sådana egenskaper som tubulär systemskada i första hand, utvecklingen av en beständig infektion i urinvägarna, frekvent kränkning av urinflödet från övre och nedre urinvägarna och liknande. Tidig överklagande om medicinsk hjälp gör att du kan uppnå en långvarig remission av sjukdomen, och några av överträdelserna är alls reversibla.

Hur man behandlar kroniskt njursvikt?

Behandling av kroniskt njursvikt bestäms helt av scenen i själva processen och de samtidiga sjukdomarna.

Den latenta fasen av CRF i åratal kan vara asymptomatisk och inducera inte patienten att utföra terapeutiska åtgärder.

Diagnos kompenserad CRF är ofta en indikation på en mycket radikal metoder för verksamheten återställa flödet av urin från njuren, regression av sjukdomen i detta skede och att returnera den till latent scenen med snabb behandling är mer än troligt. Om patienten med kompenserat stadium av kroniskt njursvikt inte får tillräcklig vård, är kompensationsmekanismerna i kroppen snart uttömda och nästa steg utvecklas.

Det intermittenta skedet av kroniskt njursvikt blir sällan grunden för kirurgiska ingrepp, det är riskabelt. I detta fall kan endast palliativa ingrepp (nefrostomi) eller efferenta avgiftningstekniker visas. Först när man uppnår en sådan framgång som att återställa njurfunktionens funktion är det troligt att patienten får ingå i en radikal operation

Svår eller en avancerad njursvikt kännetecknas av azotemi, metabolisk acidos, en massiv förlust av eller en avsevärd fördröjning i kroppen av natrium, kalium och vatten, och eftersom endast en väl vald och rationellt planerat och noggrant genomföras korrigerande åtgärder kan återställa den förlorade balansen och förlänga livslängden på patienten.

Behandling av kroniskt njursvikt För det första kallas det för att eliminera de faktorer som reducerar nephronfunktionen, inom ramen för sådan terapi används idag följande steg:

 • minska belastningen på de fortfarande fungerande nefronerna;
 • Tillhandahållande av villkor för införande av interna skyddsmekanismer som kan härleda kvävebytesprodukter.
 • genomförandet av drogkorrigering av elektrolyt, mineral, obalanser i vitamin;
 • rening av blod med hjälp av efferenta metoder, såsom peritonealdialys eller hemodialys;
 • utföra substitutionsbehandling, njurtransplantation.

För att förbättra utsöndringen av produkterna med kväve metabolism kan patienten ordineras fysioterapiprocedurer - enkel eller infraröd bastu, terapeutiska bad, anvisningar i sanatoriet, som ligger i ett varmt och torrt klimat. För läkemedel som binder proteinmetaboliter inkluderar läkare till exempel läkemedlet Lespenefril. En allmänt accepterad metod för korrigering vid njursvikt betraktas som enterosorption, exempelvis med preparatet Polyphepan.

För att eliminera hyperkalemi kan laxermedel och rengöringsdimensioner förskrivas som påverkar absorptionen av kalium i tarmarna och därigenom bidra till snabb eliminering från kroppen.

3-4 gånger om året visas alla patienter med diagnosen "kronisk njurinsufficiens" strikt medicinsk korrigering av homeostas som utförs på ett daghem. Infusionsbehandling med administrering av rheopolyglucin, glukoslösning, natriumbikarbonat, diuretika, anabola steroider, B-vitaminer och C.

hemodialys för idag är det mest effektiva, men också svårt att förverkliga genom en metod för behandling av kroniskt njursvikt. Hemodialys, som representeras av hemofiltrering, hemodiafiltrering, kontinuerlig arteriovenös hemofiltrering, är en metod för att rena blod från proteinmetaboliter. Förfarandet är baserat på förmågan hos proteindiffusion genom ett semipermeabelt membran till dialyssaltlösningen. Hemodialysens mekanism är som följer:

 • arteriellt blod går in i dialysatorn, där det kommer i kontakt med ett semipermeabelt membran, på den andra sidan som dialysatlösningen cirkulerar;
 • högkoncentrerad i blodet hos patienter med uremisk förgiftning diffunderar produkterna av kvävgasmetabolism i dialyslösningen, där blodet gradvis rensas av metaboliter;
 • tillsammans med produkterna av kvävemetabolism tas alltför stort vatten ur kroppen, och detta stabiliserar organismens interna miljö;
 • i sista skedet återvänder blodet till armens laterala subkutana ven.

Hemodialys vid kroniskt njursvikt utförs varannan dag, dess längd är 4-5 timmar, det är nödvändigt att kontrollera nivån av elektrolyter, urea och kreatinin.

Peritonealdialys indikeras för patienter med utvecklade allvarliga samtidiga sjukdomar och intolerans mot heparin. Metoden har använts i klinisk praxis sedan införandet av en särskild intraperitoneal kateter och frisättning av dialyslösningen i speciella sterila förpackningar. Lösningen införs i bukhålan, mättas med uremiska metaboliter och utsöndras genom samma kateter. Metoden är absolut fysiologisk och kräver inte dyra dialysatorer. Kan utföras hemma också.

Njurtransplantation - den mest radikala metoden för behandling av kroniskt njursvikt. Det genomförs i specialiserade nefrologiska centra. Potentiella mottagare är alla patienter som har kronisk hemodialys, men det uppstår svårigheter med sökandet efter en givare, för vilken operationen kan skjutas upp i år och årtionden. Framgångsrik operation innebär njurtransplantation i iliacområdet, vaskulär anastomos med yttre iliacartär och ven är bildad, urinläkaren implanteras i blåsans sidovägg. Det huvudsakliga problemet med transplantologi kallas vävnadskompatibilitet, det bestäms av AB0-systemet, Rh-faktorn, typande enligt HLA-systemet, ett tvärprov. Som ett resultat av en misslyckad operation kan en avvisningskris utvecklas, vilket kan förebyggas. För att förhindra avstötning kris tillämpas läkemedel med immunsuppressiv effekt - kortikosteroider (prednisolon, metylprednisolon), cytostatika (azatioprin, Imuran) och antilymfocytglobulin. För att förbättra blodcirkulationen i det transplanterade organet används antikoagulanter, vasodilatorer och antiaggreganter - de förhindrar trombos av vaskulära anastomoser. För att förhindra inflammatoriska komplikationer, genomförs en kort behandling av antibiotika.

Vilka sjukdomar kan associeras med

Kroniskt njursvikt innehåller nödvändigtvis en primär sjukdom, vars konsekvens det redan blir. Primärsjukdomar inkluderar oftast:

 • kronisk och subakut glomerulonefrit med övervägande skada av renal glomeruli;
 • kronisk pyelonefrit, på grund av vilken njur tubulat förstörs;
 • diabetes mellitus;
 • missbildningar av njurarna - polycystisk eller njurhypoplasi;
 • nephrolithiasis, hydronephrosis, tumörer i det genitourinary systemet, på grund av vilket utflödet av urin från njurarna störs;
 • Vaskulär sjukdom - hypertoni, njurkärlstenos;
 • infektiösa njurar diffusa bindvävssjukdomar - hemorragisk vaskulit, systemisk lupus erythematosus.

I de senare stadierna av kronisk njursvikt i patienter som utvecklar inte bara heshet, andnöd, sår i slemhinnorna i munnen, men också astma, andnings arytmi, trakeit, lunginflammation, torr pleurit. Lungsjukdomar kännetecknas av subfebril tillstånd, hemoptys, hård andning, torr små bubblande raler, pleural friktionsbuller. Uremisk trakeit och trakeobronchitis i kombination med hyperhydrering och hjärtsvikt mot bakgrund av nedsatt cellulär och humoristisk immunitet leder till utveckling av uremisk lunginflammation och lungödem.

Förutom kränkningar i andningsorganen genom att öka kronisk njursvikt utvecklar ofta hyperhydrering, anemi, elektrolytrubbningar, acidos, uremiskt myokardit, vilket är det sista stadiet orsakar degenerering av hjärtmuskeln och kronisk hjärtsvikt. Konsekvensen av kronisk njursvikt kan bland annat vara torr perikardit, som signalerar sig självhårdt friktionsbuller och återkommande smärta, förändringar i kardiogrammet.

Störningar i mag-tarmkanalen, CRF framkallade vanligen presenteras kronisk kolit störning stol frisättning kvävehaltiga komponenter genom slemhinnan i mag-tarmkanalen och salivkörtel. Kanske kan utvecklingen av uremiska domningar, stomatit, magsår, mot bakgrund av nedsatt hemostasi prova kraftig blödning.

Behandling av kroniskt njursvikt i hemmet

Förstörningar av njursvikt är en orsak till sjukhusvistelse, liksom sjukdomsstopp i de sista etapperna. I andra fall sker behandling hemma med patientens periodiska vistelse i en polyklinisk institution och under regelbunden övervakning av den behandlande läkaren. För att minska bördan på fungerande nefron visas en patient med kroniskt njursvikt:

 • utesluta droger med nefrotoxisk effekt
 • Begränsa fysisk aktivitet, men utestäng inte dem helt.
 • Källor av infektion i kroppen;
 • Använd droger som binder proteinmetaboliter i tarmarna;
 • observera en strikt diet, nämligen att minska det dagliga intaget av protein och bordsalt.

Det dagliga intaget av protein bör begränsas till 40-60 gram och med persistent azotemi kan den minskas till 20 gram per dag, medan förhållandet mellan essentiella aminosyror ska förbli stabilt. En uthållig ökning av blodtrycket, som natriumretention, liksom förekomsten av ödem, dikterar behovet av att begränsa intaget av bordsaltet till 2-4 gram per dag. Ytterligare begränsningar bör endast utföras på strikta indikationer, eftersom kräkningar och diarré lätt kan orsaka allvarlig hyponatremi, vilket inte är önskvärt igen. Det noteras att en saltfri diet (även i frånvaro av dyspeptiska fenomen) är långsam, men leder till hypovolemi och en ytterligare minskning av filtreringsvolymen.

Syftar till att dra sig tillbaka från patientens kropp produkterna av kvävemetabolism, ökad svettning rekommenderas eftersom det är genom svettkörtlarna, hepatocyter, intestinal epitel härledda metaboliska produkter. Fysioterapeutiska förfaranden som syftar till detta kan presenteras med enkla eller infraröda bastu, terapeutiska bad, sanatoriumbehandling i varma och torra klimat.

Hemma kan även hemodilysproceduren, som är så nödvändig för patienten, även utföras. Hittills har enheter för hemmabruk utvecklats. Denna praxis är dock inte utbredd och patienterna tvingas regelbundet besöka hälsofaciliteter, vilket inte har någon positiv inverkan på livskvaliteten.

Med färre svårigheter och kostnader hemma kan patienter med kronisk njurinsufficiens utföra peritonealdialys, som syftar till att rengöra kroppen av uremiska metaboliter.

Vilka läkemedel som behandlar kroniskt njursvikt?

2% lösning av natriumbikarbonat - i form av reningskläder.

4% natriumvätekarbonatlösning, en 20% glukoslösning, anabolics, vitamin B och C, reopoligljukin - används för medicinsk korrigering homeostas i dag sjukhus flera gånger per år.

Adenosintrifosforsyra - används för att återställa den dynamiska funktionen av blodplättar, ges 1 ml intramuskulärt i en månad.

Anti-lymfocyter globulin, azatioprin, Imuran, metylprednisolon, prednisolon - droger immunosuppressiva åtgärder, som används för att förhindra avstötning kris efter njurtransplantation.

Vaselinolja, tjaktorn, rabarber, sorbitol är laxermedel för eliminering av hyperkalemi.

Lasix, etakrynsyra - diuretika som används som en del av infusionsbehandling på ett sjukhussjukhus.

Lespenefril - binder produkterna av proteinmetabolism, intas 1 tesked 3 gånger om dagen.

Magnesiumoxid (bränd magnesia) - används för att återställa den dynamiska funktionen av blodplättar, föreskrivs 1 gram inuti en månad.

Polyfenan - enterosorbent, tas före måltid i en dos av 30-60 g / dag med en liten mängd vatten; behandlingsförloppet är 3-4 veckor.

Protaminsulfat - används för att korrigera nivån av heparin, vilket hjälper till att minska svårighetsgraden av symtom på uremi.

Behandling av kroniskt njursvikt med folkmetoder

Behandling av kroniskt njursvikt - en lång process, i olika steg som det är möjligt att involvera metoderna för traditionell medicin. De bör emellertid inte användas som en del av självmedicinering, men det är bäst att diskutera tillämpningen av denna eller den här metoden med den närstående läkaren, en representant för traditionell medicin.

Följande recept är populära:

 • kombineras i lika proportioner av blad tranbär, majssilke, älgört ört, linfrön, lind blommor, maskros rot, gräs Stilla, kålrot gräs, gräs violett tricolor, en följd av gräs, skjuter blåbär; 2 matskedar hackad samling placeras i en termos och häll ½ liter kokt vatten, över natten; ta 1 / 3-1 / 4 tre gånger om dagen;
 • kombineras i lika proportioner Hawthorn, Polygonum orm rot, nässla ört, lagerblad, kamomill blommor, vinbärsblad, fänkål frukt, nypon; 2 matskedar hackad samling placeras i en termos och häll ½ liter kokt vatten, över natten; ta 1 / 3-1 / 4 tre gånger om dagen;
 • kombineras i lika proportioner ört Astragali, björk blad, majs silke, linfrön, blommorna av lind, kardborre rot, gräs, mynta, gräs succession, cudweed gräs, löv blåbär, gräs, salvia; 2 matskedar hackad samling placeras i en termos och häll ½ liter kokt vatten, över natten; ta 1 / 3-1 / 4 tre gånger om dagen;
 • kombineras i lika tranbär proportioner ark, johannesört ört, bark Viburnum, havtorn bark, älgört blommor, Hjärt ört, kamomill blommor, gräs följd; 2 matskedar hackad samling placeras i en termos och häll ½ liter kokt vatten, över natten; ta 1 / 3-1 / 4 tre gånger om dagen.

Behandling av kroniskt njursvikt under graviditeten

Kroniskt njursvikt påverkar generativa funktioner - menstruation stannar, ägglossningen sker mindre ofta, libido sänks. Progressivt njursvikt bestämmer ofta överträdelsen av kvinnlig fertilitet. Om graviditet uppstår slutar det med missfall eller döds barns födelse.

Sjukdomens inledande skede kännetecknas av mer gynnsamma förutsägelser. Med snabb erkännande av de tidiga stadierna av njursvikt och korrekt tillbringade behandlingen normaliserar ureahalten i blodet elektrolytbalansen och blodbildande organ försvinner gipoizostenuriya återställd koncentrera förmåga njurarna och skapar goda förutsättningar för utveckling av graviditet och förlossning.

Diagnosen själv "kronisk njurinsufficiens" är så noggrann att planeringen av graviditet och det mer fosterbärande måste under strikt kontroll av specialister från olika medicinska områden. Under graviditeten bör mycket uppmärksamhet ges till kosten - för att begränsa protein, öka kaloriintaget av mat på grund av fett och kolhydrater, äta mycket frukt och grönsaker.

Indikationer för underhåll eller abort vid kronisk njursvikt är inställda på grund av redovisnings njurfunktion i varje enskilt fall, men kompenseras eller latent skede kronisk njursvikt är inte en indikation för abort.

Vad ska läkarna kontakta om du har kroniskt njursvikt

 • nephrologist
 • urolog
 • transplantations~~POS=TRUNC kirurgen~~POS=HEADCOMP

Diagnos av kroniskt njursvikt är indicerat för alla patienter med klagomål om urologiska sjukdomar. Anamnesen innefattar insamling av data om urologiska sjukdomar, förändringar i urinalys, om funktionerna i graviditeten och förlossningen (för kvinnor).

Laboratorium, radionuklid, ultraljudsmetoder används. Olika testförfaranden, t ex, uppdelning Zimnitsky studerade renal funktionell aktivitet, och kreatininclearance studie, beräkning av glomerulär filtrering och tubulär reabsorption av prov Reberga tillåter mest exakt bedöma funktionen av nefroner.

Radionuklidmetoder som kan bestämma effektiviteten av njurblodflödet och ultraljudsmetoder är erkända effektiva.