Huvud
Analyser

Förebyggande underhåll och behandling hr. prostatit

Chr. prostatit är ett av de mest akuta problemen med modern medicin; denna sjukdom är en av de tio sjukdomarna, där män oftast är i receptionen av en specialist. Trots det faktum att den inflammation i prostatakörteln är inte bland de dödliga sjukdomar, är det förenat med ett antal allvarliga komplikationer, såsom sexuell dysfunktion som impotens och minskad libido, liksom benign prostatahyperplasi och även infertilitet.

Behandling av sjukdomen är urologernas prerogativ, eftersom det krävs viss kunskap och erfarenhet för att kunna diagnostisera och ordinera rätt behandling i tid.

Orsaker till sjukdom

I stort sett kan ingen vara försäkrad mot förekomsten av hr. prostatit. Orsakerna till och mekanismerna för dess utveckling är mycket olika, men ofta på grundval av patologi är en bakteriell infektion samtidigt som ett mikrobiellt medel fungerar ofta som E. coli, mer sällan - Klebsiella, Pseudomonas aeruginosa, Enterobacter, Proteus, etc. Bland de grampositiva patogener stafylokocker,. streptokocker, ibland enterokocker.

Mer nyligen, är ett ökande antal patienter med bakteriell prostatit förknippad med sådana patogener som Chlamydia, Mycoplasma, Ureaplasma, gonokocker, trichomonas, TB bacill.

Om vi ​​pratar om predisponerade utvecklingsfaktorer hr. prostatit, kan vi nämna här:

  • tidigare överfört ORVI, en influensa;
  • dolda foci av kronisk infektion (tonsillit, carious teeth, furunculosis);
  • fysisk och psykisk överbelastning
  • fysisk inaktivitet;
  • frekvent hypotermi
  • hypo- och avitaminos;
  • medfödda eller förvärvade immunbristtillstånd
  • trauma till prostata;
  • urinvägsinfektion (uretrit, pyelonefrit, cystit, orchitis);
  • nära underkläder
  • långvarig sexuell avhållsamhet eller frekvent avbrott i samlag
  • stress.

Klinisk bild

Symtom på hr. Prostatit är ofta dold.

Bland patienten kan klagomål noteras:

  • snabb och / eller svår urinering
  • sexuella störningar (för tidig utlösning, erektil dysfunktion, nedsatt skärpa av sexuella förnimmelser, infertilitet);
  • smärta och brännande i urinröret, intensifieras under urinering och samlag
  • hyperemi, svullnad och klåda i glanspenisen;
  • ömhet och obehag i perineum
  • smärta i underlivet, lumbosakralområdet med bestrålning i ändtarmen, yttre könsorgan
  • psykiatriska störningar (depression, apati).

Det är värt att notera att i medicin finns atypiska kliniska former av hr. prostatit. För dem den säregna smärta i osedvanlig för den klassiska varianten av sjukdomsområden, såsom testiklarna, ändtarmen, nedre extremiteterna, nedre delen av ryggen och korsbenet, som är associerad med en komplex innervation av den andra människans hjärta.

diagnostik

För att korrekt bedöma tillståndet i prostatakörteln, aktiviteten i inflammatorisk process och sjukdomsfasen och därmed för att föreskriva adekvat behandling används ett brett spektrum av diagnostiska studier i urologisk praxis.

Bland de senare kan identifieras:

  • insamling av anamnese och identifiering av patientproblem
  • transrektal fingerundersökning, genom vilken organets storlek, struktur och konsistens kan bestämmas, liksom graden av dess ömhet;
  • laboratorieanalys av sekretionen av prostata;
  • ultraljudsskanning, vilket medger att man får en mer exakt bild av prostata tillståndet för att utföra differentialdiagnostik med neoplasmer;
  • bakteriekultur av prostatakörtelns utsöndring för att identifiera patogener, och också för att bestämma deras känslighet mot antibiotika;
  • inställning av koncentrationen av prostataspecifikt antigen, vilket är nödvändigt för att utesluta adenom och organcancer;
  • biopsi med morfologisk analys för att bestämma karaktären av tumörprocessen.

Metoder för behandling

Medicinsterapi

Behandlingstid prostatit kräver ett individuellt tillvägagångssätt, beroende på sjukdomsstadiet och formen, samt data från laboratorie- och instrumentundersökningsmetoder.

De viktigaste anvisningarna för drogkorrigering inkluderar:

  • utföra immunkorrigerande terapi under kontroll av immunogrammet;
  • utrotning av patogen mikrobiell flora med hjälp av antibiotika;
  • Utnämning av resorptionsterapi, som avlägsnar cicatricial förändringar i prostata och reducerar smärta manifestationer;
  • mottagandet av multivitaminkomplex, normalisering av metaboliska processer i kroppen.

Antibiotikabehandling

Behandling av bakteriell sp. Prostatit innebär användning av antibiotika hos vissa grupper som har en hög penetreringsförmåga i prostata vävnad. Av moderna droger är denna siffra högst i fluorokinoloner, vilka också karaktäriseras av uttalad bakteriedödande aktivitet mot de flesta mikroorganismer som orsakar inflammation i ett människans andra hjärta.

En något lägre grad av penetrering in i hemliga och prostatavävnad skiljer tetracykliner (doxycyklin), makrolider och trimetoprim. De sistnämnda används emellertid sällan i terapi hr. prostatit som ineffektiv när gramnegativa patogena flora - den vanligaste orsaken till sjukdomen. Icke desto mindre, i fall av prostata inflammation i samband med specifika mikroorganismer, såsom klamydia, ureaplasma, och mykoplasma, sådant läkemedel behandling för denna grupp som Azitromycin, kan vara mycket framgångsrik.

Varaktigheten av att ta antibiotika är ordinerad av den behandlande läkaren. I okomplicerade fall är en tio dagars kurs tillräcklig. Vid behov kan specialisten förlänga behandlingen upp till 2-3 veckor, och ibland ännu mer, men endast med förbättring av patientens tillstånd och med ett positivt resultat av mikrobiologisk undersökning av prostatsekretionen.

Alfablockerare

Preparat av denna farmakologiska grupp används som antispasmodik för att slappna av i prostatens muskler, för att förbättra utflödet av prostats utsöndring och för att eliminera svårighetsvätskning.

sjukgymnastik

I den komplexa behandlingen av sjukdomen spelar olika fysioterapeutiska metoder en oumbärlig roll. De utförs med syftet att förbättra transporten av droger till prostata vävnader, stimulera trofiska processer och eliminera inflammatoriska manifestationer.

Den mest populära låg-energi laser terapi och mikrovåg hyperthermia; ultraljudsfonofores, inductotermoelektrofores, etc., används för bättre administrering av läkemedel till prostatakörteln.

Fördelaktig effekt på sjukdomsförloppet har en sanatoriumbehandling med användning av lerbad, liksom enema med vätesulfid och mineralvatten.

massage

Prostatamassage används för att förbättra utflödet av prostatakörtelns utsöndring och stimulera regionala hemodynamik, vilket accelererar patienternas återhämtning. Det finns sant ett antal begränsningar för dess användning, i synnerhet akut inflammation eller förvärring av hr. prostatit, hemorrojder, sprickor, tumörer och polyppar i ändtarmen.

fytoterapi

Behandling med medicinska örter hjälper inte bara till att öka effektiviteten av medicinkorrigeringen, men också för att minska biverkningarna av kemoterapeutiska läkemedel.

Valet kan användas färdiga farmaceutiska medel antingen ensamma herbal blandning framställd från växter med en baktericid, antiinflammatoriska, diuretiska, spasmolytisk och immunomodulerande verkan, exempelvis blad och björkknoppar, vintergröna, njure poppel, asp bark, tranbär, persilja rot, St John et al.

Kirurgiska metoder

Operativ behandling av sjukdomen utförs i undantagsfall. Indikationer för kirurgi är en minskning av urinrörets lumen, urinrörets stricture, prostats abscess, olika neoplasmer och närvaron av konkrement.

Nyligen har kirurgi för avlägsnande av sten och prostata adenom utväg till minimalt invasiva ingripanden, såsom transuretral resektion av kroppen.

förebyggande

Kärnan i förebyggandet av utveckling hr. Prostatit har flera viktiga principer:

  • förebyggande av infektion med sexuellt överförbara infektioner (ureaplasma, klamydia, gardnerella, gonokocker, vissa virus etc.);
  • tidig behandling av tonsillit, faryngit, carious tänder, urogenitala infektioner;
    fullt sexuellt liv
  • vägran från dåliga vanor (rökning, alkoholmissbruk);
  • rationell näring med begränsningen av skarpa och salta rätter;
  • för män i stillasittande yrken - införandet i deras schema över morgonövningar, genomförbar träning, vandring i frisk luft.

slutsats

Glöm inte att löpstegen hr. prostatit är svårt att korrigera och därmed till stor del på hur snabbt den patientbehandling kommer att ske och hur man noggrant följa reglerna kommer att förhindra återfall av sjukdomen kommer att bestämmas av hälsan hos en man, hans förmåga att arbeta och livskvalitet i allmänhet.

Vad är kronisk prostatit och huruvida det kan botas

Sjukdomen är inte lätt eftersom kronisk prostatit börjar oftare - gradvis. En person vet inte att han är sjuk, skriver av de första tecknen som hjälper läkare att diagnostisera sjukdom, trötthet, sömnbrist, andra ögonblick i livet.

Det händer på grund av sjukdomens insidiousness i dess nästan asymptomatiska. Majoriteten av de sjuka, cirka 70%, känner periodiskt indirekta symptom. Vad händer med kronisk prostatit, vad är dess konsekvenser?

Diagnos av kronisk prostatit

Vad är prostatit, och varför är det kroniskt? Detta är en långvarig, mer än tre månader, dold eller tydligt flödande inflammatorisk process som påverkar prostata körtelns struktur. Allt, med vilket kroppen inte kunde klara sig snabbt och pålitligt, går in i krönikan. Det kan säga att det kan gå lethargiskt (men inte försvinner), det finns inga märkbara manifestationer. Periodiskt, med olika tidsavbrott hos patienter, ger en exacerbation.

En man kan inte misstänka en sjukdom, men processen fortskrider, förändringar ökar, i vissa fall blir oåterkalleliga. Själva namnet "kroniskt" indikerar försumligheten, sjukdomen långa. Cronen diagnostiseras. prostatit eller i det akuta skedet, när det är våldsamt läckande, eller av misstag, på förebyggande undersökningar.

Denna kronik var tidigare ansedd som en sjukdom av äldre ålder. Paradoxalt men parallellt med utvecklingen av medicinsk och läkemedelsindustrin har de flesta sjukdomarna blivit "yngre". Kronisk prostatit idag - inte ovanligt hos män i alla åldrar. Ungdomar riskerar att bli sjukare oftare än äldre. Speciellt med promiskuitet av sexuella kontakter - det optimala sättet att sprida urogenitala infektioner.

Maskering av symtomen för andra sjukdomar eller bara ett tecken på trötthet - gjorde kronisk prostatit den vanligaste sjukdomen hos män.

En av fem, som kom till doktorn, har en manlig patient, enligt statistik från läkare, denna sjukdom. De flesta lär sig om sjukdomen av misstag, genomgår rutinundersökning (läkarundersökning) eller genom att kontakta om obehag i bäckenområdet i vårdinstitutet. Ofta även - inte till urologen. Omdirigera till rätt adress till en man: en terapeut, en kirurg, en gastroenterolog.

Även läkaren förstår omedelbart att det är nödvändigt att behandla kronisk prostatit, det är inte alltid möjligt omedelbart. En specialist på vilken profil som helst vet vad det är - kronisk prostatit. Men symptomatologin skär med andra sjukdomar, ibland behövs förfinningar baserat på resultaten av ett antal undersökningar. Terapeuten kommer att förskriva endast generell, men redan på dem kommer att antas diagnosen och kommer att leda patienten till urologen.

symptom

De första manifestationerna är inte sjuka, och dess omgivningar med en verklig orsak brukar inte binda. Obehag i könsorganet sparkar på nervsystemet. Överdriven irritation, "explosiva" reaktioner på små föremål, följt av apati, sömnlöshet, svaghet, snabb trötthet, uppstår exakt på grundval av kronik i reproduktionssystemet. Aptit kan gå vilse

Bruising är obehagligt för andra, det anses vara ett infall, en "dålig karaktär". Det är svårt att ringa en sådan karaktär, mannen är utmattad av det faktum att allt inte är rätt för honom. Faktum är att dessa är symtom på kronisk prostatit, korrigering av tillståndet och adekvat behandling krävs.

Fortfarande karakteristiska för kroniska prostatit symptom:

  1. Ökande urinering.
  2. Smärtsamt, ger till ljummen, perineum, ändtarmen. Bestrålad permanent smärta och i pungen, huvudet på penis, gör hjärtkärnan ont.
  3. Urinering är smärtsam, speciellt början och slutet.
  4. Prostata påverkas, det är endokrina körteln. Fel i det endokrina organs arbete orsakar svettning, skakningar.
  5. Perineum verkar kallt - blodcirkulationen störs.
  6. Även färgen på huden ändras, lokalt, i projiceringen av zonen.
  7. Eventuell fördelning av en liten mängd prostatsekretion från penis. Detta orsakas av en svag ton i körteln: när en person stammar, kvarhåller inte järnet något av innehållet.
  8. Psykologiskt drabbas männen av ett brott mot den sexuella sfären. Kronisk prostatit fortskrider långsamt, inte akut, men påverkar sexuell funktion - starkt. Patologin i prostata stör störningen. Ejaculation lider också. Erection försvagas, ejakulation blir snabb, för tidig. Produktionen av testosteron - hormonet av maskulinitet - reduceras. Allt tillsammans leder till förlust av sexuell lust. En känsla av underlägsenhet bildas. En man av alla åldrar är viktig att känna sig som en man - i alla sinnen.

Bestäm arten av symtomen kan bara en läkare som är väl bekant med funktionerna i samband med kronisk prostatit.

Att ha missat symptomen på kronisk prostatit i ett stadium där patologi fortfarande är lätt att identifiera och behandla är också lättare, en man blir en urolog patient med en fördröjning.

Psyken är utformad så att människor inte kan tro på närvaron av sjukdomen under lång tid. Ännu att veta statistiken: var tionde är sjuk, mannen övertygar sig själv om att han inte är den tionde, det finns faktiskt nio mer. Hjärnan försöker skydda sig från stress. Men det här är strutsens läge (huvudet i sanden). Det blir inte lättare.

Varför uppstår symtom?

När symtomatologin uttrycks har den anatomiska och andra orsaker. Med kronisk inflammation orsakas inte bara smärta av själva processen.

En utvidgning av körteln leder till en klämning, minskning av urinröret i urinröret. Järnet omger den här kanalen, sveper den. Förstoring av prostata från inflammation gör att den stramar ännu tättare och klämmer ihop kanalen som leder urinen. Följaktligen symptomen:

  1. Genom den smala kanalen kan inte urinen passera fritt. Det visar sig vara en blekande jet och inte helt.
  2. Det är fortfarande en känsla att det inte finns någon fullständig tömning av blåsan. Som motsvarar sanningen.
  3. Urinering blir vanligare: nya portioner läggs regelbundet till kvarvarande urin i urinledarna. Mannen är tvungen att besöka badrummet ofta, särskilt det är utmattande - på natten.
  4. Att uppnå smärtor orsakas av både inflammatorisk process, nedsättning av kanalen och ett konstant överflöde av blåsan. Området av reproduktionsorgan är intenerat, så smärtan strålar både till närliggande organ och över bäckenregionen.
  5. Urineringens början och slut är smärtsamt, ibland tolkas det felaktigt som ett tecken på blåsor. Symtomen är liknande, men orsakerna till smärta är olika. Med cystit är inflammation täckt av urinblåsan, går smärtsamma impulser därifrån. Kronisk prostatit smärta symptom ger från långvarig inflammation i prostata.

Orsaker till sjukdomen

I sig själva uppstår inte prostatit och inte ens kronisk. Det bestäms nödvändigtvis av särskilda skäl. Det är inte alltid konsekvenserna av en långvarig obehandlad eller obehandlad akut process med samma namn. Även om övergången till krönikan från ett akut tillstånd är en av de möjliga orsakerna.

Det finns andra, inte uppenbara orsaker till kronisk prostatit. Ofta kommer en infektion i prostatakörteln från urinvägarna med uretrit. Processen ger inte en akut bild, det utvecklas implicit, nästan omärkligt. Uppmärksamhet och behandling är inriktad på primär infektion, patienten tänker inte på parallellbildning av kronisk prostatit av sekundär natur.

Det underlättar penetration av ett antal faktorer i prostatakörteln av mikroorganismer:

  • Infektion av anatomiskt nära strukturer - urogenitala organ och vägar;
  • Kateterplacering eller till och med en enda kateterisering av urogenitala kanaler, urinblåsan;
  • Stigande infektion (stigande riktning, intraprostatisk återflöde) upp i genitourinvägarna;
  • phimosis;
  • Diagnos med invasiva instrumentala metoder - nedsatt, skadad, vävnad är mer benägen för inflammation;
  • Oskyddad analsex.

Om immuniteten är på en nivå kan nästan någon av de angivna faktorerna neutraliseras av den.

Då kommer den smittsamma floran att besegras av kroppens försvar. Även när den träffar prostata i sig.

Undantag: en befintlig infektion. Organismen överblev inte det. Slutsats: det är väsentligt försvagat, misslyckades. Kan inte motstå ännu längre.

"Svala" immunitet, skjuta en man till en grupp som riskerar att förvärva prostatit i kronisk form och sådana orsaker:

  1. ARVI av någon etiologi, särskilt de som ofta uppstår. Virala lesioner påverkar inte bara immunsystemet, de är ofta komplicerade av sjukdomar i organ, system. Prostatakörteln kan väljas som ett mål.
  2. Berusning. Näringsmässiga, medicinska, mikrobiella, alkoholiska, - någon. Alla dess typer minskar försvaret.
  3. Stagnerande processer i bäckenområdet. Eftersom bäckenet placeras hela det reproduktiva systemet, och prostata, eftersom det är en viktig del, är det just där, lokalisering av stagnation i detta segment av kroppen, dålig cirkulation, och påverka den. Den hemlighet som utsöndras av körteln stagnerar, är dåligt eliminerad och utsätts för risk för infektion.
  4. Bildandet av njurstenar och ackumuleringen av salter i form av stenar i själva prostatakörteln. Dessa kränkningar hotar också att utvecklas till en inflammatorisk process.
  5. Depression av urinröret genom typen av förträngning (stricture). Den patologi som oftast förekommer hos män: strukturen hos urinröret är sårbar för denna sjukdom. Urinary canaliculus är smalt av naturen, det är också de manliga urinogenitala organen. Olika, som skadar den inre slemhinnan, orsakar störningar. Detta är processen för substitution av slemhinnan - en prolifererande bindväv. Täta ärrformar, kanalen smalnar. I allvarliga fall överlappar det. Allt detta orsakar stagnation av innehållet i blåsan och prostata. Utan snabb hjälp är utvecklingen av inflammation oundviklig.

Vårdslöshet är full av konsekvenser. Infektioner är mottagliga för behandling, och att det kan vara komplicerat av kronisk prostatit, för att bli orsak, vet inte många. Denna typ av utveckling av sjukdomen för unga och medelålders män, som är aktiv i sexuella termer, är typisk. Om de är oläsliga, oskäliga i samlag. Vissa infektioner, såsom klamydia, kan parasitera i kroppen i årtionden, förstör det gradvis. Och att få reda på - bara i de startade stadierna. Det är därför det är en krönika.

Typer av kronisk prostatit

Det finns flera typer av en sjukdom - prostatit:

  • Kronisk bakteriell;
  • Latent kronisk (bäckensmärta syndrom);
  • Asymptomatisk inflammatorisk;
  • Kongestiv kronisk prostatit.

Kronisk bakteriell

När den undersöks av en specialist avslöjs denna art utan speciella svårigheter. Han har typiska symptom: analyser visar detta. Och i urinen, och i en prostatisk hemlighet, frisläppt efter massage, bestäms bakterier och leukocyter. De och andra - ett ökat antal. När så är: hos män diagnostiserade av dessa tecken på kronisk prostatit. Prostatakörteln är inflammerad, bakterier parasiteras i den, i motsats till dem producerar kroppen leukocyter.

Latent kronisk

Den dolda formen. Pelvic smärta är närvarande, vilket är anledningen till det andra namnet: bäckensmärta syndrom. Det är kroniskt, mer än tre månader, det här är ett diagnostiskt tecken. Detta syndrom har två underarter: inflammatorisk och icke-inflammatorisk.

Inflammatoriskt syndrom av CTB (kronisk bäckensmärta) innehåller sådana symptom på hr. prostatit:

  • Smärt syndrom;
  • Leukocytos av urin, prostatisk sekretion, ejakulerande (analysen tas efter en prostata-massage).

Bilden är: det finns inflammation, det finns ett immunsvar (ett stort antal leukocyter) och bakterier i analysen - nej. Dold, latent, flytande inflammation, men det är kronisk prostatit, och behandling är nödvändig.

Asymptomatisk inflammatorisk

Denna art är svår att identifiera. Han ger inte symptom under en lång tid, typisk för kronisk prostatit. Patologiska förändringar i prostata förekommer, och inga klagomål, känner mannen inte denna process. Bland männen med kronisk prostatacancer är denna sjukdom, asymptomatisk inflammation i prostatakörteln, en tredjedel av patienterna sjuka.

Patologin detekteras vanligen på ett slumpmässigt sätt, med en parallell undersökning av de som har sökt andra orsaker.

De exakta orsakerna till sjukdomen har ännu inte fastställts. Antag förekomst av bakterier, men ändå otillgängliga för modernitets diagnostiska tekniker.

  • Körteln är förstorad, sclerosing foci bildas i den;
  • En ökning av nivån av PSA-blod (prostatiskt specifikt antigen);
  • Palpation av prostata är smärtsam, avslöjar heterogeniteten i strukturen, asymmetri, en ökning i orgeln.

En biopsi är nödvändig, det kommer att klargöra arten av den inflammatoriska processen. PSA leder till normen, behandling av denna typ av kronisk prostatit är just detta. Det utförs på poliklinisk grund. Periodiskt undersöks patienten för PSA-nivå, om nödvändigt, minskningsgraden av denna indikator - upprepningar.

Kongestiv kronisk prostatit: koncept, orsaker

Sjukdomen diagnostiseras så ofta att det är värt att notera sina egenskaper separat. Det är processerna av stagnation som är den främsta orsaken till prostatakronikens sjukdom. Och eftersom denna variation ofta finns. Ring det ännu - icke infektiös, infektionen var inte drivkraften för sjukdomsutvecklingen.

  • Hypodinami - vid vilken ålder som helst;
  • Oregelbundenhet av sexuella kontakter;
  • Sexuell abstinens (asketik);
  • Sexuella övergrepp;
  • Pelvic skador;
  • Vertebralt trauma;
  • Sjukdomar som knackar ner den optimala temperaturregimen i bäckenregionen, skapar en lokal temperaturökning;
  • Anomalier i strukturen och placeringen av blodkärl i geniturinvägarna;
  • Anatomiska defekter hos intilliggande organ (tarmar, urinblåsa);
  • Intoxications av något slag (industriella faror, rökning, alkohol, narkotikamissbruk);
  • Sjukdomar i muskuloskeletala systemet (ryggraden, höftled);
  • Byt ut brott.

fysisk inaktivitet

Om mannen är inaktiv är arbetet stillesittande, han anser inte att tiden ska vara uppmärksam på nödvändiga, han löper stor risk. Venös stasis man kommer att ge. Detta gäller för segmentet av det små bäckenet - i synnerhet. Andra delar av kroppen har mer utrymme för rörelse. Och i bäckenet är blodcirkulationen trög, inaktiv.

Prostatakörteln, som en granatäpple, består av många små, sammanhängande körtlar. Mellan dem cirkulerar prostatainnehållet, dess hemlighet är ejakulatet. Prostatan har sitt eget avloppssystem, dess flytande innehåll rör sig, förnyar, matar spermierna. Utför vitala funktioner.

Med hypodynamik störs blodcirkulationen och dränering i körteln.

Oregelbundet sexliv

När en mans sexuella aktivitet är störd, med stora avbrott, kan det orsaka stillastående prostatit, för att tjäna som orsak. När allt kommer omkring är aktivitet bevarad, önskan och spänningen uppträder periodiskt och utsläpp är möjligt - inte alltid. Detta är en svår fysisk (och moralisk) situation: en smärtsam missnöjd önskan. Stagnerande fenomen upprepade gånger vid en sådan tid i prostatakörteln ökar. En kraftfull orsak till sjukdomen.

Sexuella övergrepp

Överskottet, såväl som bristen - är inte normen. Avvikelse från normer är alltid fylld. Överdriven exploatering av reproduktionssystemet är våld mot det. Järnet är utarmat, försvagat av det faktum att bristning orsakar en obalans mellan det fysiska och det emotionella. Utsläpp kommer att vara ofullständig, en del av hemligheten kommer att stagnera.

Pelvic skador

Ett tätt innerverat område med trauma som stör ledningsförmågan hos nervimpulser bidrar också till sjukdomen.

Vertebral skador

På liknande sätt - ryggraden i nerverna, och om det har drabbats av traumatiseringen, kan kärnens innervation störas, vilket leder till funktionsfel i den.

Ökad temperatur

Sjukdomar med hypertermi, som förekommer nära prostata, bryter mot dess optimala temperaturregim. Det sexuella systemet för män reagerar mycket noggrant för "inte egen" temperatur. Det är därför testiklarna tas ut för att undvika överhettning av spermierna.

Även i prostata bör den önskade spermatemperaturen bibehållas. Om det är högre, fungerar körteln inte ordentligt, stagnation är möjlig.

Osteokondros, koxartros

Violerat innervering, blodcirkulation. Och viktigast av allt, dessa sjukdomar begränsar allvarligt möjligheten till aktiv rörelse. Lumbar osteochondrosis tvingar patienten att skyddas mot onödiga rörelser. Coxarthrosis förändras gång, walking är smärtsamt. Naturligtvis sätter begränsningen av rörlighet och cirkulation också en dämpare. Det är väldigt fattigt i bäckenet. Eventuell prostatit expansion: kronisk eller stillastående - utvecklar snabbt en och / eller en annan.

Det finns övningar som hjälper till att lösa problemet, men inte många män utför dem. Det är värt att tänka på riskfaktorerna. Om du är sjuk vener (tromboflebit), eller diagnosen hemorrojder, det också - problemet med venös kronisk, ökar risken för kronisk kronisk prostatit grenröret.

Hur är det annorlunda om någon prostatit är stillastående?

Symtom på kongestiv prostatit hos män

Symptom på kongestiv prostatit liknar delvis manifestationer av akut. Men raderas, inte så uttalad. Dessa är:

  1. Obehag i perineum. Smärta eller dra en obehaglig, svag, smärtsam känsla. Karakteriserad genom bestrålning i sublipzonen, sakrummet. Tillväxten av dessa smärtor efter en lång vistelse i en statisk position (stående, sittande) inducerar patienten att tro att deras ursprung är i överarbete.
  2. Vissa som lider av kronisk prostatit, märker männen av en främmande kropp något över anus eller i perineum.
  3. Ökande urinering. På eftermiddagen - lite, på natten - många gånger. Det är svårt att begränsa önskningar, nätterna är skrämmande genom brist på sömn.
  4. Sexuell dysfunktion. Trög erektion, kortvarigt samlag - i början av sjukdomen. Undvikande av sexuell intimitet, förlust av attraktion, impotens - med utveckling av stillastående prostatit, i avsaknad av behandling.
  5. En känsla av kritiskt överflöd av blåsan som inte passerar efter urinering.
  6. Neurologiska störningar: humörförändringar, irritabilitet, apati, depression.
  7. Snabb trötthet i alla jobb.
  8. Smärtsamma nattliga erektioner i en miljö som inte passar för intimitet. Passerar efter urinering eller samlag.
  9. Spermier kan innehålla punkt urenheter i blodet.
  10. Symptom på tromboflebit: hemorrojder, utstickande ådror på benen, visuellt förstorade ådror visuellt sett genom skrotets hud.

Komplikationer av sjukdomen

Konsekvenserna av kronisk prostatit är mångfaldiga, eftersom han ständigt utför destruktivt arbete. Upplysningar ersätter med förvärringar, men sjukdomen går inte bort alls.

Obehagliga komplikationer, av vilka vissa är symtom, är synliga med utvecklingen av den manliga olyckliga sjukdomen, andra utvecklas i hemlighet:

  • Problem med erektion.
  • Minskar utsöndringen av ejakulatet eller brist på det.
  • Minska styrkan tills dess fullständiga försvinnande.
  • Svårighetsgrad av urinering.
  • Blåskatarr.
  • Strykningar av blåsans hals, urinrör.
  • Akut urinretention.
  • Hemorrojder.
  • Smärtsam lust och oförmåga att urinera. Blåsan är full, urinen är inte.
  • Förlängt krönika av prostata kan omvandlas till dess onkologi.
  • Eftersom tillståndet är långvarigt lider nervsystemet också. Ofta, depression, apati, ökad trötthet, okontrollerad omotiverad irritabilitet.
  • Ärrbildning i prostata vävnad. Inriktningen av inflammation orsakar strukturella förändringar i körteln. Kirtlens vävnad i prostata ersätts gradvis av grova trådar - bindväv ärr. Ärrvävnad är inte en funktion av prostatakörteln. Denna process kallas fibros.
  • Övergång av inflammatorisk process till hela reproduktiva manliga systemet. Berörda testiklar, seminalblåsor (vesikulit), inflammerade bilagor. Reproduktionskapaciteten minskar avsevärt, då infertilitet bildas.

Även med en asymptomatisk början manifesterar sig en långtgående självsjukdom. När dessa problem uppstår för en man i full tillväxt upplever han: hur man bor nu med kronisk prostatit?

diagnostik

För att bota en kronisk eller annan prostatit måste du bestämma vilken typ av sjukdom patienten har, då är det möjligt att läka. Från den korrekta definitionen av typen beror behandlingens taktik: läkaren är inriktad på diagnosen. Han vet hur man ska behandla en kronisk, stillastående eller någon annan form av prostatit hur man kan bota, för att bli av med detta gissel för evigt.

Den första frågan till patienten är vanligtvis: hur lång tid uppstod smärtsymtomen? Om processen drar på i tre månader eller längre är det redan en krönika. Det är smärta, de andra symptomen är sekundära. Detta tecken accepteras som definierande i hela den medicinska världen.

Diagnosen kräver en histologisk undersökning. Histologi kommer att avgöra om det finns en inflammatorisk process. Ett alternativ kan vara en prostata-sekretionsstudie för en inflammatorisk mikroflora.

Behandling av kronisk prostatit

När män visar tecken som liknar symptomen på kronisk prostatit, är de upprörd, för att uttrycka det mildt. Vissa är förlorade. Men den första frågan för män, som är sjuka, letar efter svaret: Kan det botas, denna kroniska prostatit och - hur?

Behandling av kronisk prostatit, som ofta uppträder hos män, är en extremt viktig fråga. Sjukdomen är inte enkel, långvarig, med återfall, men fortfarande: kronisk prostatit är härdbar. Om det inte går till det yttersta. Även i den sistnämnda varianten kan man avsevärt lindra, begränsa sjukdomen, överföra den till remissionsteget.

Kronisk - betyder inte "obotlig", det visar bara processens täthet. Om den inflammatoriska processen är värd i prostata i flera år är en krönika. Men också tre och en halv månad - också. Vare sig vi kommer att bota sådan "ung" kronisk eller kronik med erfarenheten - en prostatit? Ja, kronisk prostatit - det behandlas, det är möjligt att bota det. Vi behöver en kompetent läkare och patientens förtroende för honom. Varför är förtroende? Utan förtroende är det knappast möjligt att strikt följa rekommendationerna. Och om de bryter en sjukdom, kan de hitta ett smutthål, kan gömma sig, och senare - ge ett återfall. Behandling av prostatit är inte en lätt uppgift. Glöm inte detta.

Typ av behandling

Det finns tre metoder för behandling av kronisk prostatit hos män:

  • farmakoterapi;
  • Non-drug, med hjälp av utrustning;
  • Operativ - kirurgisk.

medicinering

Scheman för behandling av icke-bakteriell och bakteriell kronisk prostatit kommer att skilja sig åt. Vid bakterier ange antibiotika. Men ibland är systemen likadana: efter att ha använt antibiotika i en kort stund med icke-bakteriell form kontrollerar läkaren resultatet. Om läkemedlet har förbättrats (och i nästan hälften av fallen händer detta) fortsätter antibiotika. Infectious agent, det visar sig, är, bara inte detekteras i tid.

Patienten behöver förstå: vissa droger, utan att ge upp vanorna och orsakar det som leder till sjukdomen, kan inte klara sig.

Det är viktigt att eliminera de patogena faktorerna.

Och det här är inte lätt, förändra sättet att leva.

Men om patienten inte kommer att känna av effekterna av kronisk prostatit, leva med dem, känner de växande symptom, orsaker, skulle han försöka eliminera sjukdomen.

I behandlingskomplexet utse:

  • antibiotika;
  • Vasodilatorpreparat;
  • Immunostimulerande medel;
  • Antiinflammatoriska läkemedel;
  • antispasmodika;
  • Stimulanter av vaskulär väggmetabolism - angioprotektorer.

Läkaren väljer från detta arsenal av medel - den specifika patientens behov.

Alfa-adrenoblocker används också, men bara efter en antibiotikaförlust. Förberedelser slappna av mjukvarans vävnad i prostatakörteln, lindra spänningen från den.

Ibland förskriva antidepressiva medel. Antihistaminer kan användas.

Icke-läkemedelsbehandling

Kronisk prostatit behandlas väl med fysioterapeutiska och andra moderna metoder. Dessa är:

  • Elektrofores - applicering av medicinska lösningar som tränger in i vävnader med hjälp av en elektrodmetod;
  • Fonophoresis - ultraljud i kombination med mediciner;
  • Laserterapi;
  • Temperaturbehandling av mikrovågor.

Metoderna används både som monoterapi och i kombination (om nödvändigt) med andra typer av terapi.

Kirurgisk behandling

Operationer krävs sällan, endast med kronisk prostatit komplicerad med sklerotisk process. Om prostata sklerotiska, multipel skleros eller andra upphöjda sektioner (utsädes kullar kanaler utgångs prostata sekretion), livskvalitet är förbrukad, reducerade patologiska förändringar inträffar strukturer reproduktionsorgan.

Endoskopisk kirurgi kommer att hjälpa till. På ett operativt sätt är även kronisk stillastående prostatit kvalitativt härdbar.

Behandling av kronisk prostatit utförs och kommersiellt är priset annorlunda: från sju till fyrtiotusen i huvudstads kliniker. Det varierar med en uppsättning manipuleringar och kursens varaktighet. Det finns en kronisk prostatit på olika sätt, och kursen kan bara kallas en ungefärlig behandlingstid. Hur mycket kronisk prostatit behandlas? Okomplicerade fall - en månad. Komplicerat - upp till tre eller flera.

Är det möjligt att bota en kronisk prostatit med någon metod eller en kombination av dem - helt? Ibland - ja. Särskilt om den första överklagan till läkare inte är för sent. Men det är nödvändigt att iakttas periodiskt. Krönikan är svår att behandla. Organismer är olika. Livsättet är också annorlunda. Garantier för livslång eftergift ger ingen risk för att det är så fallet. Fler risker för hälsa hos patienter som har eliminerat mest de sjukdomsprovekterande faktorerna. Men profylaktiskt är det också värt dem.

Den mest effektiva behandlingen för kronisk prostatit!

Inflammation av prostata, det vill säga prostata, oberoende av orsaken till sjukdomen, förvärvar vanligtvis en kronisk kurs. För att effektivt behandla kronisk prostatit uppnåddes, behöver du veta för vilka skäl det verkar.

Bra hälsa, kära läsare. I anslutning är Alexander Burusov en expert på herrklubben "Viva Man", och vi fortsätter att förstå problemet med kronisk prostatit.

I den här artikeln kommer vi att försöka lista ut vad det är bättre att behandla den här hemska sjukdomen, vilka alternativ vi har till vårt förfogande. Låt oss börja.

Orsakerna till sjukdomens utseende och förvärring

Inflammatoriska sjukdomar i det genitourära systemet, rektum på grund av nära kontakt med prostatakörteln leder till bildandet av ett inflammatoriskt fokus i den. Fartyg som matar prostata är grenar av blåsans, rektum, posterior sakralartär, djup lårartär. Eventuellt infektiöst fokus som finns i dessa organ kan komma in i körteln.

Närvaron av kronisk infektion av vilken plats som helst, t ex, bihålorna, leder till en försvagning av immunitet, och villkor patogena mikroorganismer som finns i huden, tarm, urinröret - blir patogena. Detta leder till utvecklingen av en kronisk process.

Cirkulationsrubbningar i prostatakörteln på grund av trängsel på bakgrunden av minskad fysisk aktivitet leder till en försämring av läkemedel tillförseln till prostatakörteln och komplicerar behandlingen av kronisk prostatit hos män.

Ökat blodflöde till organ som finns i det lilla bäckenet uppträder inte bara på grund av låg fysisk aktivitet utan även från ett antal faktorer:

  • oregelbundet sexliv;
  • avbrott av samlag
  • röka, dricka alkohol
  • åderbråck i nedre extremiteterna
  • paraproctit och proctit;
  • tromboflebit av hemorrojderår mot bakgrund av kroniska hemorrojder;
  • sprickor och fistlar i anuset;
  • Tonväggens ton är reglerad av det sympatiska och parasympatiska nervsystemet, där inflödet och utflödet av blod från organet störs.
  • trauma av perineum hos ryttare, cyklister, motorcyklister.

Med urogenitala infektioner, sexuellt överförbara sjukdomar, klarar sjukdomen inte alltid att bota definitivt - detta är orsaken till utvecklingen av kronisk prostatit. De vanligaste patogenerna är:

  • trichomonas;
  • mykoplasma;
  • gonokocker;
  • gardnerelly;
  • ureaplasmas;
  • chlamydia;
  • svamp;
  • virus;
  • E. coli;
  • streptokocker;
  • enterokocker;
  • stafylokocker.

Dessa mikroorganismer är svåra att bota.

Hormonaktivitet efter 40 år hos en man börjar gradvis blekna. Först är det asymptomatiskt.

Att minska produktionen av testosteron om och om igen leder till en liten stasis av prostatakörtelns utsöndring i sina granuler. Lite efteråt ökar denna stagnation. Ämnen som ingår i utsöndringen av prostata är inte helt borttagna. Sekretorisk, motorisk, barriärfunktion av sekretionen av prostatakörteln börjar lida.

Citronsyra, som finns i prostatajuice, utför en bakteriedödande funktion, kondenserar den. Med stasis av citronsyra räcker inte, börjar utveckla en bakteriell infektion. Nivån av citronsyra i prostatajuice är direkt relaterad till mängden testosteron i blodet.

Klinisk bild av sjukdomen

Symtomatisk kronisk prostatit hos män:

  • känslor av obehag, smärta över puben;
  • smärtskott löper regelbundet i rektum och sakrum
  • frekvens av urinering och ömhet, särskilt efter hypotermi, stress;
  • okarakteristisk urladdning;
  • brott mot ejakulation, erektion
  • för tidig utlösning;
  • ökad svettning;
  • sömnstörning
  • periodisk ökning av kroppstemperaturen inte mer än 37,2-37,3 ° C på kvällen.

Ur vilka symptom dominerar: smärta, urineringstörning eller sexuell dysfunktion - behandlingen av kronisk prostatit hos män beror på.

De viktigaste delarna av sjukdomsbehandling

Är kronisk prostatit behandlad?

Det är nödvändigt att identifiera de huvudsakliga behandlingsområdena:

  • mediciner;
  • normalisering av arbets- och viloprocessen
  • rationell nutrition;
  • avslag på dåliga vanor
  • fysioterapi, massage;
  • folkmekanismer.

Det är nödvändigt att behandla inte bara medicinskt, men komplex applicering av alla metoder är nödvändig. Det är omöjligt att ge företräde åt någon riktning mot prostatitbehandling.

medicinering

Effektiv behandling av prostatit bör inriktas på att eliminera orsaken till prostatit. Läkemedel väljs individuellt av en läkare efter att ha utfört de nödvändiga diagnostiska testerna. De viktigaste anvisningarna för läkemedelsbehandling:

  • antibiotika;
  • antiinflammatoriska läkemedel;
  • antispasmodik för att förbättra urinflödet;
  • uroantiseptika för eliminering av infektioner i urinvägarna;
  • droger som förbättrar arteriell och venös blodflöde;
  • droger som förbättrar fluiditeten, minskar blodets viskositet
  • vitaminer;
  • enzymer;
  • lugnande läkemedel, psykoterapeutiska effekter;
  • korrigering av immunförsvar;
  • behandling av metaboliska sjukdomar och hormonell dysfunktion.

Antibiotikabehandling

Huruvida en kronisk prostatit kommer att botas beror på en kompetent utvald antibiotikabehandling.

Antibiotika väljs av de som tränger in i prostatan, verkar effektivt på infektions orsakssamband. Några orsaker till kronisk prostatit, till exempel ureaplasma, är inte känsliga för sådana starka läkemedel som:

  • tetracykliner;
  • några cephalosporiner;
  • levofloxacin;
  • klaritromycin.
Hur man behandlar kronisk prostatit med antibiotika?

Grupper av antibakteriella läkemedel som används för behandling bakteriell prostatit:

  1. Fluoroquinoloner (normfloxacin, ofloxacin, ciprofloxacin, lomefloxacin).
  2. Makrolider (erytromycin, azitromycin).
  3. Tetracykliner (doxycyklin, metacyklin).
  4. Derivat av 5-nitroimidazol (metronidazol, tinidazol).
  5. Cefalosporiner 3-5 generationer.
  6. Lincosaminer (Clindamycin).
  7. Sulfonamider.

Behandlingsförloppet med ett antibiotikum är 7-10 dagar, beroende på testresultaten. Antimykotiska läkemedel betyder att normalisera mikrofloran i mag-tarmkanalen är ordinerad vid behandlingstidpunkten med antibakteriella läkemedel.

Helt taget tar antibiotikabehandlingen från 2 till 4 veckor.

Administreringsvägar för antibiotika:
  • inuti i tabletter;
  • intramuskulärt;
  • intravenöst;
  • Inuti prostata;
  • endolymphatically.
Än att behandla och vad som specifikt är att använda ett antibiotikum, kommer läkaren att på grundval av inspektionsdata be om inspektioner:
  • ultraljud;
  • ett allmänt blodprov
  • studie av prostats utsöndring
  • PCR;
  • TRUS;
  • uroflowmetry.

Icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel

Effekten av icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID) är relaterad till normalisering av permeabiliteten hos kärlväggen, restaurering av mikrocirkulationen. De minskar bildningen och suger inte de befintliga mediatorerna av inflammation. Det är nödvändigt att komma ihåg egenskapen hos NSAID, bilda sår i magen och tolvfingertarmen.

Hur bota kronisk prostatit utan att få magsår? Det är nödvändigt att ta ett kapsel omeza eller omeprazol på kvällen med ett profylaktiskt syfte.

Det är mest rationellt att använda rektala suppositorier med NPC, till exempel indometacin.

immunomodulatorer

För att korrigera immunförsvar används droger:

Utnämnd av läkaren väljs dosering individuellt.

Nonspecifik motstånd av kroppen är normala vitaminer och spårämnen.

enzymer

Enzymberedningar förbättrar tillgången av antibiotika och NSAID till prostata, vilket förstör de vidhäftningar som alltid är tillgängliga i en kronisk inflammatorisk process.

Dessutom har enzymer en måttligt uttalad funktion av stimulering av immunitet.

Förteckning över droger:
  • lidasa;
  • glasögon
  • aloe.

För blockad av adrenoreceptorer i vävnaderna i prostata, appliceras blåsan, urinröret:

  • prazosin;
  • alfuzosin:
  • doxazosin;
  • terazosin;
  • tamsulosin.
Hur man behandlar kronisk prostatit med alfa-adrenoreceptor blockerare?

Dessa läkemedel ordineras av en läkare med syftet:

  1. Eliminera spasmen från blåsans hals och utveckla mot bakgrund av svullnad och inflammation.
  2. För att förbättra urinflödet, för att normalisera den fysiologiska urinering.
  3. Koordinera arbetet med muskler och sphincter i blåsan.

Normalisering av blodflödet med droger

Normalt blodflöde uppnås med en adekvat diameter av artärerna, som leder blod till venerna, som hanterar utflödet av blod utarmat i syre. Det är också nödvändigt att minska viskositeten hos blodet och för att uppnå sin goda fluiditet i kapillärbädden.

För detta används förberedelser av olika grupper:
  • Trental;
  • cavinton;
  • reopoligljukin;
  • detraleks;
  • troxerutin.

För att uppnå ett bra resultat i behandlingen av kroniska sjukdomar i prostata bör behandlas inflammatoriska sjukdomar i urinröret, urinblåsan och njurarna. För detta ändamål används följande förberedelser:

Prostatit reducerar oundvikligen styrkan, försvagar libido, bryter erektionen. Dessa fenomen följs alltid av symtom på dysfori, låg bakgrundsstemning, humörsvängningar. Med dessa symtom utses sedativa, anxiolytika, antidepressiva medel.

Fysioterapeutiska exponeringsmetoder

För att behandla prostata används följande metoder för behandling av den kroniska processen:

  • ultraljud
  • elektrofores;
  • bad med varmt vatten med avkok av kamomill, lind, salvia, timjan;
  • varma enemas
  • massa av prostatakörteln genom ändtarmen;
  • girudoterapiya
  • UHF;
  • inductothermy;
  • mikrovågsresonansbehandling.

Fysioterapeutisk behandling är kontraindicerad med samtidig adenom i prostatakörteln.

På hur mycket kronisk prostatit behandlas, beror graden av svårighetsgrad av psykologiska avvikelser och depressiva manifestationer. För att påskynda processen till behandling, i avsaknad av kontraindikationer, är det nödvändigt att tillsätta exponeringstekniker för fysioterapi.

Nutrition rekommendationer

Standardrekommendationer för alla kroniska sjukdomar i form av vägran av stekt, saltad, peppared, rökt i denna situation är otillräckliga. Effektiv behandling av prostatit beror på en rationell, balanserad diet. Det är nödvändigt att lägga till livsmedelsprodukter som selleri, ingefära, gurkmeja, apyprodukty.

De innehåller:

  • kisel, som normaliserar bildandet av hormoner i kroppen;
  • vitaminer från grupp B, avlägsna toxiner och återställa oxidationsreduceringsprocesser;
  • krom, germanium, selen, zink normaliserar det sympatiska och parasympatiska systemet;
  • vitaminer C, A normaliserar permeabiliteten hos cellmembranet, har antioxidantegenskaper;
  • essentiella aminosyror, omega 3, som föryngrar sexuell funktion.

för apitherapy används: naturlig honung, peppar, kammusslor, royal gelé, döda bin, bi pollen.

Bee-produkter har följande effekter:

  • baktericid;
  • fungicid;
  • bakteriostatisk;
  • tonic;
  • antiviralt;
  • immunmodulerande effekt.

Folkbehandling

Behandlingsprocessen för kronisk prostatit är obligatorisk kompletterad med medicinska örter, vilket måste ta hänsyn till alla listade mekanismer av sjukdomen. Då kommer effekten av terapi att uppnås i sin helhet.

Följande medicinska örter kan användas:

  • nässla, salvia, björnbär;
  • mynta, plantain, gryzhnik;
  • rosa höfter, vinrör, malurt
  • timjan, björkknoppar, lindblommor;
  • torkad svin, kamomill, morwort.

Behandling av kronisk prostatit beror på den långsiktiga användningen av örter i enlighet med schemat i kombination med anti-återfall läkemedelsbehandlingskurser.

Används buljonger, infusioner för förtäring, för bad, för mikroclysters. Använd tinkturer, det vill säga alkoholhaltiga läkemedel rekommenderas inte. Detta förhindrar en framgångsrik behandling av kroniska urogenitala sjukdomar.

Alla dessa läkemedel har en bra effekt vid behandling av inflammatorisk, stagnerande, hormonell etiologi i prostatit.

VARNING:

Om du vill bota kronisk prostatit och dess komplikationer på kort tid, bli av med vaskulär erektil dysfunktion och ge inte möjlighet att utveckla adenom, var noga med att kolla in vårt omfattande effektiva program för återhämtning hemma.

Det tar ungefär 20 minuter om dagen, och du får de första märkbara resultaten inom några veckor. Detta program är det första programmet av sitt slag i CIS, fullt bevisad effektivitet vid behandling av kronisk prostatit och vaskulär erektil dysfunktion.

Med vänliga hälsningar, Alexander Burusov