Huvud
Analyser

Behandling av prostataadenom utan operation

Många män med ålder har en patologi som kallas prostata adenom. Idag är det möjligt att behandla det på många sätt, vars val beror på de specifika symptomen och svårighetsgraden av fallet. Tidigare behandlades adenomen endast genom den kirurgiska behandlingsmetoden, men idag behandlas behandling för prostataadenom utan kirurgi. Detta inkluderar medicamentbehandling, folkmetoder eller alternativ. Hur man kommer ut ur situationen utan att tillgripa operation, kommer att höras i artikeln.

Metoder för behandling

Metoden för behandling beror på olika faktorer, i varje enskilt fall. Valet beror på storleken på den godartade tumören samt patientens ålder och övergripande hälsa. Till exempel, för behandling av adenom utan operation vid 45 år kan läkemedel och läkemedel som inte fungerar, med ett liknande problem, vid 70 år eller helt enkelt ineffektivt användas. Ju längre patientens ålder, desto oftare används behandlingen utan kirurgi, med hjälp av läkemedel. Om patienten är yngre kan en minimalt invasiv behandling användas.

Det är nödvändigt att noggrant närma sig behandlingsmetoden, under behandlingen av prostataadenom, samt att diskutera med urologen alla möjliga metoder. Till exempel kan början innebära att du använder läkemedel, och om det inte finns några resultat från tabletter eller injektioner, bör en minimalt invasiv kurs redan tas.

Vid komplikationer eller allvarliga symptom på adenomflödet är det bättre att utelämna användningen av mediciner. Den minimalt invasiva metoden skiljer sig avsevärt från den kirurgiska metoden, eftersom patienten kommer att ha en minimiperiod för återhämtning och fullständig återhämtning. Det finns emellertid en stor risk att adenomen kommer att uppstå i framtiden och proceduren måste upprepas. Ibland kan det finnas biverkningar i form av problem med erektion, urininkontinens.

Endast en expert kan exakt säga om en patient kan botas på konservativa sätt eller kirurgiskt ingripande krävs.

Observationer som terapi

Denna metod för behandling av adenom kan närmas om de generella symptomen inte är särskilt störande för patienten, och orsakar inte några komplikationer. Läkaren kommer att behöva samråda årligen och genomföra en undersökning om komplikationer eller förvärras börjar, blir besöket oftare.

Minska prostataadenom utan kirurgi kan, om du helt överge alkohol och konsumtion av kaffe, minska mängden vatten du dricker före sängen. Det är nödvändigt att vara försiktig vid förkylning och ta mediciner för sjukdomen, där det finns fällmedel.

Läkemedelsbehandling

Vid användning av mediciner som behandling kan du använda två typer av droger:

 • Alfa-blockerare - slappna av musklerna, vilket resulterar i minskad svårighetsgrad av symtom.
 • Inhibitorer av 5-alfa-reduktas - leder till en minskning av den sjuka körteln, och stoppar också sin fortsatta utveckling i tillväxten.

Alfa-blockerare fungerar ganska snabbt, vilket innebär att patienten kan känna lättnad under de första två dagarna. Det är mycket effektivt att använda ett sådant läkemedel om tumören är normal, medelstor eller bara lite förstorad. På den stora storleken av en godartad tumör påverkar sådana medel inte. Det finns biverkningar, som inkluderar en rinnande näsa, huvudvärk och yrsel.

Med hjälp av inhibitorer kommer patienten att ha en minskning av hormonet dihydrotestosteron, vilket är ansvarigt för prostata tillväxt. Sådana ämnen är inte så snabba. Förbättringar i urinflödet kommer att förbättras endast i 3 månader. Biverkningar inkluderar minskning av sexuell lust, det kan finnas problem med erektion, och mängden spermier som släpps kommer att minskas.

Om patienten har en stor prostata, är det möjligt att använda kombinationsbehandling. I detta fall kommer biverkningar att tas från båda sätten.

Minimalt invasiv metod

Denna procedur med prostata adenom reducerar delar av det skadade organet. För detta används en mängd värmeenergi, som endast kan användas på sjukhus och kliniker.

Reduktion av adenom kan utföras med hjälp av laserterapi. Kärnan i denna behandling är att patienten injiceras i urinröret med ett litet rör med en laser. Därefter aktiveras energin, och vävnaderna som verkar på urinröret avlägsnas. Som ett resultat av denna metod blir prostata mindre. Denna metod utförs exklusivt under anestesi, och återhämtningsperioden är ganska kort.

En annan metod för transuretral mikrovågstermoterapi används. Denna teknik används om sjukdomen är mild eller måttlig. Metoden möjliggör att minska urinutflödet, men påverkar inte svårigheten att tömma själva blåsan. Behandlingen utförs genom att justera mikrovågorna på datorn, från dem går värmen direkt till de drabbade områdena i körteln. Väggarna i urinröret under denna operation är skyddade av ett kylsystem.

Termoterapi utförs endast i medicinska institutioner, och patienten under en adenombehandling är under anestesi. Biverkningar inkluderar möjliga smärtanfall under urinflödet, vilket varar i flera veckor. Det är möjligt att minska mängden spermier.

Folkmetoder

Behandling av prostata adenom med okonventionella metoder kan utföras endast med tillstånd från läkaren. Om du inte kontrollerar behandlingen, kan alla metoder vara ineffektiva eller leda till försämring. Bland de effektiva recepten för behandling av adenom är följande:

 • Förbrukning av färsk juice, särskilt rödbetor, gurka eller morot. En sådan produkt tillåter flera gånger att accelerera återhämtningen. Patienten måste dricka cirka 0,5 liter juice per dag.
 • Pumpa frön innehåller i sin sammansättning mycket zink, vilket är nödvändigt för någon man. För att få en daglig dos måste du äta 30 gram frön i stekt form.
 • Kastanjeskinn hjälper också till att härda prostata adenom utan kirurgi. För att förbereda en effektiv medicin, måste du samla kastanjer på hösten, ta bort huden från dem och slip dem sedan i pulver. Erhöll 3 objekt av l. pulver, hälls med kokande vatten och kvarstår för en dag. Därefter måste du avdunsta läkemedlet i ett vattenbad och dricka 3 droppar varje dag.
 • Propolis är en mycket stark aktiv substans med adenom och kan visa otroliga resultat. Applicera botemedel tillåts med prostatit, som sker i kronisk form. Få extraktet, om det indunstas 50 mg propolis med 100 ml alkohol. Vidare vid 0,2 g. av den erhållna substansen tillsätts 4 g. kakaosmör. Av ingredienserna görs ett ljus som injiceras i ändtarmen på natten.
 • Elderbärsaft kommer att behöva dricka minst 1 msk. per dag. En timme innan du tar detta läkemedel är 200 ml vatten full. Om patienten då har feber, startas återhämtningsmekanismen.
 • Med adenom måste du äta så mycket färsklök. Denna växt har de starkaste effektiva egenskaperna för förebyggande av patologi.
 • Utmärkt hjälper till att hantera adenomen hos den vanliga celandinen, i form av infusion. För att skapa en aktiv substans är 1 matsked tillräcklig. krossad torrväxt häll 200 ml kokande vatten. Efter ett par timmar måste du spänna vätskan, genom gasbindning och dricka 1 msk. 3 gånger om dagen, 30 minuter före måltiden. Behandlingsförloppet är 1 månad.
 • Behandling utan kirurgi är tillåten med användning av mikrocykler, som kommer att baseras på vatten och gran. För enema bör 50 ml granvatten upphettas till 40 grader, och sedan sätta i ändtarmen. Det viktigaste är att tömma det innan du börjar behandla. Förfarandet bör upprepas varje dag, i 1,5 månader. Dessutom gnides granolja i perineum.

Många urologer rekommenderar att man utför enkel fysisk ansträngning som förebyggande av adenom. Sådan laddning kan påskynda återhämtningen. Varje morgon, strax efter sömnen, måste du massera perineum för att eliminera stasis av körteln. Därefter stiger patienten i full tillväxt, böjer benen något och gör cirkulära rörelser med knäna. Rörelsen bör alterneras. Sådan laddning tar 10 minuter, och på kvällen kan du få en andra session.

Eventuella förberedelser

Det finns olika droger för behandling av prostataadenom utan operation. Bland de vanligaste arterna är:

 • Stearinljus som är mer effektiva för adenom än tabletter. För att få resultatet måste ljuset lösa upp, så kommer de aktiva komponenterna att tränga in direkt till den drabbade körteln. Stearinljuset innehåller kakaosmör och spazmoliki. De kan tillverkas av dig själv enligt den beskrivna recepten eller köpas på ett apotek. I vilket fall som helst är effektiviteten av behandling av adenom att eliminera tillväxten av patologi, avlägsnande av inflammation, avlägsnande av intermittent urinering.
 • Androgena läkemedel är utmärkta i de tidiga stadierna av prostata adenom. Specifika läkemedel kan endast ordineras av en läkare. Det är värt att notera att en överdosering leder till komplikationer. Behandlingsförloppet är inte mer än 30 dagar, men om nödvändigt upprepas behandlingen.
 • "Progesteron". Detta ämne ingår i gruppen anti-androgener, men i motsats till dem påverkar den direkt utvecklingen av en godartad tumör. Med god behandling kan kraften minska. Läkemedlet säljs i ampuller, och analogen av läkemedlet är "Phonophoresis". Ämnet administreras varje vecka, med en kurs om 3 månader.
 • Diuretika används ofta som en adenomterapi utan kirurgi. Sådana ämnen är förskrivna så att patienten kan tömma blåsan utan smärtssyndrom. Fonderna tillåter endast att minska symtomen, men för hela behandlingen av adenom är det inte lämpligt. Ofta föreskrivs diuretika av urologer, så att patienten har en antiinflammatorisk effekt.

Alternativa arter

Eftersom det är ganska svårt och inte alltid effektivt att behandla prostataadenom utan operation, forskar forskare och läkare forskning för nya typer av adenomterapi. Huvuduppgiften är att förbättra patienternas liv, samt minska biverkningar.

Inte dåligt visade sig ett sådant alternativ som vatteninduktion i adenom. Under behandlingsprocessen under påverkan av uppvärmt vatten och luft börjar överskott av vävnader bryta ner. Förfarandet utförs av patienter under lokalbedövning, och resultatet kommer bara att visas efter 3-4 månader.

Bland de alternativa typerna för behandling av prostata adenom är beta-cytosterol. Men för idag finns det fortfarande ingen tillförlitlig information, vilket bekräftar effektiviteten av detta slag.

Väljer en metod

Innan beslut fattas hur man kan bota adenom, är det nödvändigt att överväga alla bra, och sätta på vågen alla möjliga risker, fördelar och nackdelar med en viss typ av behandling. Det rekommenderas att svara självständigt på flera frågor:

 • Hur mycket lider livskvaliteten av adenom?
 • Kommer du att få resultat från den valda typen av behandling och hur länge kommer effekten att bli?
 • Är komplikationer möjliga?

Om du inte vill bli utsatt för biverkningar av droger kan du använda observation som adenombehandling. Men det kommer att vara nödvändigt att ta hänsyn till att förbättringar i detta fall endast är möjliga hos 30-50% av patienterna.

Användningen av droger är möjlig om symtomen är måttliga, men ger lite obehag och obehag. Dessutom används mediciner när observationen redan har utförts, men patologin har kvar.

Många vet att adenom kan dyka upp med ålder och det blir svårt att bli av med det, så försök att tillämpa förebyggande åtgärder. I praktiken finns inga effektiva förebyggande åtgärder för patologi. Äldre är det rekommenderat att ändra din kost och äta rätt. Ät inte kryddig, rökt eller kryddig mat. Det är bättre att ge upp alkohol och röka, spela sport och normalisera vattenregimen, då kan behandling inte krävas.

Hittade ett fel Markera den och tryck Ctrl + Enter

Vad är sätten att behandla prostatit och prostata adenom?

Många tror att behandlingen prostatit, adenom i prostata detsamma. Det är inte så.

Vad ska man göra, om symptom uppstår, vilken läkare ska jag kontakta?

Prostata adenom och prostatit är olika syndrom, de har olika orsaker. Men det finns ett vanligt symptom, det viktigaste i båda sjukdomarna: svårighet att urinera. Därför går i båda fallen i början människor till urolog. Han behandlar ofta båda fallen.

Detta beror på det faktum att en expert på behandling av adenom - andrologist - Det finns inte i alla polykliniker. Om han är, och urologen identifierar adenomen, skickar han patienten till andrologen.

prostatit - Inflammation i organet, det vill säga en patologi som uppstått under mikroorganismer, andra skadliga faktorer.

adenom - Formationen i prostata av små knölar som pressar på urinväggen - klimakteriet hos män, en naturlig följd av åldrande och väntar på nästan varje man.

För kurser sjukgymnastik Det är inte svårt att anmäla sig till polikliniken på poliklinik.

Om behandlingen av prostatit består av användning av läkemedel och läkande gymnastik, är det absolut inte nödvändigt att ligga på sjukhuset.

Obligatorisk sjukhusvistelse av patienter prostatit genomförs med syftet:

 • Förloppet av intravenösa antibiotika
 • kirurgisk operation (till exempel med en abscess).

Behovet av sådana behandlingsmetoder uppstår när sjukdomen förvärras eller extremt försummas, komplikationer.

För att inte ringa exacerbation av prostatit hemma behandling, är det nödvändigt:

 1. Ät rätt, på en diet.
 2. Glöm tid för behandling av prostatit om alkohol, rökning, spel, andra aktiviteter relaterade till stress.
 3. Regelbundet ha sex med en partner.
 4. Utsätt inte prostata för skada.
 5. Får inte bli kall.
 6. Flytta så mycket som möjligt.

Behandling av prostatit och prostata adenom

Det är mycket viktigt att fastställa exakt vilken av er prostata sjukdom. Eftersom ibland behandling av adenom med metoder som uppfunnits för behandling av prostatit skadar patienten.

samma vid behandling av prostatit och adenom, fysiska övningar, vattenprocedurer, uppförandekoder, förebyggande åtgärder, kost, folkmedicin. Medicin, fysioterapi är olika.

prostatit oftast behandlas hemma, polikliniskt konservativa metoder. Och bara i svåra fall, med komplikationer, försummat tillstånd, tillgriper abscesser kirurgi.

adenitis behandlas oftast kirurgiskt: producerar adenomektomi eller endoskopisk transuretral resektion av prostata. Konservativ behandling är möjlig i ett tidigt skede av sjukdomen.

Nedan kommer vi att tala om metoderna för behandling prostatit, prostata adenom:

medicinering

Med prostatit:

Typer av läkemedel som används vid behandling av prostatit:

 • antibakteriella;
 • antifungal;
 • antiviralt;
 • alfa-blockerare;
 • hormonella medel;
 • immunocorrectors;
 • muskelavslappnande medel;
 • biostimulantia;
 • multivitaminer.
 1. Vanligtvis utser en läkare för behandling av bakteriell prostatit fluorokinoloner: ciprofloxacin, gatiloxacin, lomefloxacin, moxifloxacin, ofloxacin. De utmärks av deras aktivitet, permeabilitet, åtgärder mot många typer av bakterier; När de administreras oralt ackumuleras de i körteln.
 2. Kronisk prostatit behandlas väl med antibiotika som kallas metacyklin, doxycyklin, oleandomycin erytromycin, cefalexin.
 3. ljus. Rektala suppositorier är fyllda med antibiotika, propolis, spasmolytika, glandulära komponenter och andra komponenter vid behandling av prostatit. Exempel på läkemedel administrerade med suppositorier: bioprost, prostatilen, viferon, prostopin, ostestin. ansökan ljus med prostatit eliminerat ödem, smärta, inflammation. Med hjälp av dem återställs sexuella och urinfunktioner, utvecklingen av blodproppens blodpropp stoppas, blodcirkulationen förbättras.
 4. Kinesiska plaster verkar på inflammation av prostata genom penetration av mikropartiklar av läkemedlet genom huden. Det var möjligt att uppnå detta nanoteknologi.


Med adenom

På ett tidigt stadium av adenomen är det möjligt att bota det droger. För detta används preparat:

 • alfa-blockerare;
 • immunokorrigeringsmedel (Reoferon, Pyrogenital);
 • inhibitorer av 5-alfa-reduktas;
 • medel för att förbättra blodcirkulationen (Trental);
 • ibland antibiotika.

Om denna behandling är ineffektiv, kirurgisk ingrepp.

sjukgymnastik

Fysioterapeutiska förfaranden med sjukdomar i prostata utförs för att:

 1. Förbättring av blodflödet i prostata.
 2. Minskar smärta.
 3. Avlägsnande av inflammation och svullnad i prostata.
 4. Återställande av käftens naturliga funktion.


Dessa resultat uppnås genom att applicera av massage, hårdvaruprocedurer. De utförs som regel på poliklinisk eller i patientens hem.

bricka kan även köpas för enskilt bruk i detaljhandeln.

Med prostatit

massage Är den mest effektiva delen av komplex terapi av prostatit. Även om det är trevligt kan det inte kallas.

Genom direkt åtgärd av fingret i handsken tar doktorn bort spänningen i körtelens muskler, tar gradvis bort ödemet.

Därefter genomgår patienten smärta, organets andelar förvärvar lika stora dimensioner, och dess funktioner återställs. Det finns ett utflöde av utsöndring och stillastående spermier med en skadlig mikroflora.

Kompetent massage i prostata kommer endast att utföras av en specialläkare i speciella handskar, vilket för detta behöver du ringa hem.

Kroppen är väldigt mycket ömtålig, När du försöker utföra samma åtgärder själv (självmassage) eller med hjälp av en inkompetent person kan det bli allvarligt skadat med risk för att förorena blodet. För att följa alla regler om sterilitet är manuell massage absolut bäst öppenvården eller i sjukhus.

I detta fall VIKTIG Applicera inte:

 • fett med expired hållbarhetstid;
 • sterila handskar.

Kontraindikationer för massage:

 • exacerbationsstadiet
 • stenar i prostata.

Om det inte går att besöka polikliniska behandlingar, måste man överväga: Ett alternativ till det (om än ofullständigt) är ett av följande fysioterapiprocedurer.

elektrofores. Enheten använder likströmens egenskap för att öka hastigheten och djupet av penetration av droger i patientens kroppsvävnader med prostatit. Novokain, brom, magnesiumsulfat (2% rr), kalciumklorid (1-3% rr) används som läkemedel för detta.

ultrahög frekvens. Högfrekventa ljud förbättrar processerna av ämnesomsättning, sexuell attraktion, lindrar inflammation i prostata, resorbärr, hjälper till att återställa skadade vävnader, behandla skador i ändtarmen.

magnetterapi påverkar kroppen hos en patient med ett prostatitmagnetfält.

Det tar bort inflammation, förbättrar blodcirkulationen, främjar regenerering av vävnader utan biverkningar.

Laserterapi ökar kroppens uthållighet, prostataaktiviteten, förbättrar det allmänna tillståndet.

Terapi genomförs på morgonen, kursen - 15 gånger.

Elektrostimulatorer Vibrationerna i strömmen eliminerar stasis av körteln, förnya utflödet av dess hemlighet.

Mikroklyftare används för att injicera läkemedel från prostatit i rektum i enlighet med deras avsedda användning, enligt vad som anges i anvisningarna.

Fysioterapiprocedurer tillämpas inte när:

 • exacerbation av sjukdomen;
 • närvaro av neoplasmer
 • de-symptomatisk diabetes mellitus;
 • aktiv tuberkulos.

Med adenom

Med prostata adenommassage är inte bara inte användbar, men också FARLIG! Från honom kommer processen att utvecklas! Särskilt farlig maskinvaruvibrationsmassage!

De visade metoderna för fysioterapi med adenom:

 1. kryoterapi - frysning av prostata med flytande kväve.
 2. thermoablation - destruktion av körtelvävnaden vid höga temperaturer
 3. Transuretral nålablation - nålar, som sänder radiofrekvenspulser, införs i prostata.
 4. Transuretral mikrovågstermoterapi - En mikrovågsgenerator injiceras genom urinröret, vilket påverkar cellerna som ska avlägsnas.

Mudbehandling. Smuts appliceras:

Folkmetoder

Den mest effektiva av dem är behandling av prostatit med pumpa. Från prostatit drick juice, pumpa olja och pumpa frön.

Juiceen pressas ur massan, tre veckor att dricka ett glas om dagen. Frön ska vara färska, inte stekt. De skalas, men den gröna huden bör bevaras. äta 60-100 frön per dag. Behandlingsförloppet är inte mindre än en månad.

Andra försökte folkmekanismer inkluderar: hassel, ask, kastanjer, propolis, persilja.

Särskilt bör nämnas användningen av honung (till exempel honung-pumpa bollar eller honung sbiten, folk har länge noterats: biodlare adenom blir aldrig sjuk.

Vattenförfaranden

För vattenprocedurer, använd ett sittbad - vatten 43 grader.

Bad med en temperatur på 37 grader minskar libido.

När det gäller bastun, sedan ånga kan inte! Detta kommer att möjliggöra ödem i prostata.

terapeutisk, lerbad behandla prostatit genom att värma problemområdena, näringsämnena i vätskan.

diet

Patientens organism bör ta emot naturliga fettsyror.

De är många i sådana produkter: solrosolja, fiskolja, lever av fåglar, valnötter.

Antalet feta livsmedel i kosten är mindre än en tredjedel. Av dessa är kvart i fett kött, tre fjärdedelar är vegetabilisk olja, fisk.

Undvik mat som orsakar förstoppning.

Att inkludera mat som är rik på kosten zink: äggulor, pinjenötter, räkor, alger, krabbor, fisk, musslor.

I patientens kost är en stor del upptagen av grönsaker och frukter.

 1. kryddor - persilja, senap, pepparrot - minska inflammation, påskynda återhämtning.
 2. Lök, vitlök döda bakterier som orsakar sjukdomen; förbättra blodcirkulationen, styrkan.

Patienten behöver undvika sådana produkter:

 • peppar;
 • alkohol, kaffe, kolsyrade drycker, te;
 • Rökt, saltad, kryddig, stekt mat;
 • halvfabrikat, snabbmat, bakning;
 • bönor;
 • konserverade varor.

Undvik mat som orsakar förstoppning. Akut mat med adenom leder till svullnad i körteln. Överträdelse av kosten kommer att negera de andra kostnaderna för behandling, neutraliserar dess effekt.

Användbar fysisk aktivitet

För förebyggande av prostatit är någon fysisk aktivitet användbar, med början på vanliga morgonövningar. Men det finns speciella övningar specifikt mot prostatit.

Komplex av övningar Kegel syftar till att stärka perineumets muskler.

Identifiera dem enkelt: mannen fördröjer urinstrålen medan du skriver. Dessa muskler (prostata muskler), som i detta fall kommer att fungera, och det är nödvändigt tåg.

 1. Alternativt, vi påfrestning, slappna av musklerna i prostata. Ju snabbare desto bättre.
 2. Vi spänner musklerna, håll det spänt i 4 sekunder, slappna av.
 3. Smidigt spänner vi musklerna som vid en avföring. Vi slappna av.

Den första lektionen av varje övning upprepas åtta gånger. Denna cykel upprepas fem gånger om dagen.

Vecka öka antalet repetitioner av varje övning i en cykel om fyra tills vi når 45 repetitioner. Gör denna gymnastik varje dag, medan problemet med prostatit är relevant.

Ansök också terapeutisk gymnastik, yoga. Ur deras övningar väljer de i vilken kurs organets rörelse i ett litet bassäng inträffar.

Första hjälpen

 1. Första hjälpen krävs om det finns akut prostatit och en attack av adenom. För att minska aktiviteten hos mikroorganismer, intravenösa antibiotika.
 2. De första två dagarna av droger administreras endast av injektion. Detta ökar tiden för leverans av droger till det drabbade området. En dag efter injektionen känns patienten lättad.
 3. För att minska smärta och slappna av introduceras musklerna kramplösande läkemedel.
 4. I närvaro av en abscess, speciellt om urinflödet är nästan omöjligt, en brådskande bukoperation eller blodtransfusion.

Hur länge kan behandlingen sluta?

prostatit - vanligtvis från en månad till tre.

adenom: Behandling av ett adenom kommer vanligen till slutet efter den förbrukade operationen och den regenerativa perioden. När konservativ behandling av ett tidigt stadium-terapi slutar efter avslutad läkare, är det kirurgiskt ingripande inte längre nödvändigt.

Nu vet du allt om behandling av kronisk prostatit och prostata adenom. Det viktigaste som krävs av patienten - disciplin och iaktta ALLA rekommendationer.

Det är viktigt att följa ordningen med terapi, diet, hoppa inte över proceduren. Kom ihåg att populära folkmedicin är bara ett komplement till metoderna för officiell medicin, deras ansökan måste också samordnas med terapeuten.

Adenom av prostata. Hur och vad ska man behandla?

symptom

Om en man över 40 år upplever obehag i det:

 • det är nödvändigt att ofta besöka en toalett för en utmaning
 • upplever frekvent uppmaning att urinera på natten (nocturia)
 • det finns situationer av urininkontinens
 • upplever en försening i början av urinering
 • ökad urineringstid
 • jetens "tryck" försvagas - strålen är intermittent och trög
 • känner behovet av att drabbas av urinering
 • Urin utsöndras av droppar i slutet av urineringsprocessen
 • känsla av ofullständig tömning av blåsan,

då karakteriserar sådana symptom hos människor närvaron av prostata adenom.

Adenom av prostata Är en utvidgning av prostatakörteln. Det medicinska tekniska språket i prostata adenom kallas - godartad prostatahyperplasi, förkortad - BPH.

skäl

Adenom av prostata är förmodligen en vanlig del av åldrandet hos män. Den aktiva tillväxt av körtelvävnad av prostatakörteln som orsakas av förändringar i balansen av hormoner - androgen och cellulära tillväxtfaktorer. Genetisk predisposition kan också spela en roll i denna process. Män äldre än 50 år är mer benägna att utveckla BPH. Men varför vissa människor har mer allvarliga symptom än andra - det är inte känt

Vad händer

Prostatakörteln växer med människans ålder, då stannar hennes tillväxt och efter 30 år börjar hon växa igen. Vid 50 års ålder har 5 av 10 män en förstorad prostata, och vid 80 års ålder, 9 av 10. Prostata adenom orsakar inte alltid störande symtom.

Eftersom prostatakörteln proliferation, urinröret (ett kärlrör genom vilket urin utsöndras från kroppen) smalnar eller överlappar varandra. Konstruktion eller överlappning i urinröret och orsakar symptom på prostataadenom. Vid 55 års ålder har mer än 2 av 10 män några av sina manifestationer. Vid 75 års ålder klagar 5 av 10 män på minskning av urinströmmen.

Om prostata adenom behandla inte, Detta kan leda till följande komplikationer:

 • inflammation i genitourinärsystemet (cystit, prostatit, pyelonefrit) - en följd av ofullständig tömning av blåsan och skapandet av en möjlig miljö för reproduktion av bakterier
 • bildning av stenar i blåsan
 • kroniskt njursvikt
 • akut urinretention (OZM) - ett tillstånd som kräver brådskande vård. Det är svullnad i körteln och överlappning av urinröret (urinröret). Som regel sker det efter att ha tagit alkohol, droger eller i stressiga situationer.

BPH orsakar inte prostatacancer och påverkar inte barnets reproduktiva funktion att ha barn. Adenom i prostata leder inte till erektionsstörningar, men det finns viss koppling mellan de allvarliga symptomen på BPH och en ökad risk för erektilproblem.

Livsupplevelsen hos varje person med prostata adenom skiljer sig från varandra. Symtom kan vara både stabil, så att de kan komma och gå och kan bli mer påträngande över tiden. För vissa män orsakar symptomen inte ångest och därför söker de inte behandling. Hos 4 av 10 män förbättras förhållandet utan behandling. Andra tvärtom orsakar olägenheter och de bestämmer sig för att bli behandlade med mediciner eller operationer.

Prostata adenom orsakar inte prostatacancer. Men symptomen på prostatacancer liknar de symptom som är inneboende i godartad prostatahyperplasi.

Symtom kräver omedelbar uppmärksamhet

 • Du kan inte urinera
 • smärtsam urinering, feber över 37,8 ° C, frossa eller värk i kroppen
 • Smärta i nedre delen av ryggen, precis under bröstet och det här beror inte på trauma eller fysisk ansträngning
 • blod eller pus i urin eller sperma

Du måste också se en läkare om du har smärtsam urinering och det finns ett tecken på en infektiös inflammation i de urogenitala organen, som varar mer än en dag:

 • Burning under urinering
 • Smärtsam utlösning (ejaculation)
 • Brott mot urinering under dagen eller natten

Förväntande taktik

Om symptomen på prostataadenom inte är påträngande och inte signifikant, med undantag av prostatacancer eller närvaro av infektioner i genitourinärsystemet, kan du välja att vänta och se taktik med hembehandling.

För några dagar sedan uppstod information att spanska forskare lyckades uppnå transformationer av vanliga mänskliga celler i stamceller i laboratorieförhållandena med ytterligare möjlighet att omvandla dem till placenta celler. Detta öppnar ett nytt steg i utvecklingen av genteknik. Inte långt borta är den dag då patienten kan ta en bit av huden och odla en ny prostata (eller lever) till laboratoriet eller "skriva ut" på en 3D-bioprinter (läs artikeln "Hamburger från skrivaren").

Men om du plötsligt har symtom som åtföljer BPH eller om det finns en generell försämring av ditt välbefinnande, ska du omedelbart kontakta en läkare.

Befintliga prostata diagnostiska metoder

I början bör läkaren avgöra om problemen i urin och urinvägar är orsaken till neurologiska (nervösa) sjukdomar.

Därefter ifrågasätts en patient utifrån ett internationellt symptompoäng för behandling av prostata adenom I-PSS. Baserat på poängen är ytterligare taktik för diagnos och behandling under uppbyggnad. Denna undersökning används inte för att diagnostisera, den används endast för att bedöma svårighetsgraden av symtom i BPH. De faller i tre kategorier:

För den första kategorin (upp till 8 poäng) utförs följande studier:

Om symtomen ligger i måttlig till svår (från 8 till 18 poäng), utför sedan ytterligare studier, kallad urodynamisk

Följande studier utförs om det finns svåra symptom (över 18 poäng) och om det finns behov av att leta efter andra orsaker till symtom

Många läkare rekommenderar en årlig undersökning med en urolog med ultraljudsundersökning av genitourinärsystemet, bestämning av återstående urin i blåsan och bestämning av PSA-nivå för män över 50 år för att utesluta prostatacancer.

Behandling av prostata adenom

Godartad prostatahyperplasi (BPH) kan inte botas, så behandlingen fokuserar på att minska dess symtom. Behandlingen är baserad på hur allvarliga dina symtom är, hur mycket de oroar dig och om du har komplikationer.

Initial behandling

Med symptom som är lätta eller inte särskilt störande (skala 0 till 7) kan du ta en vänta och se taktik. För detta ändamål görs små förändringar i deras livsstil för att kontrollera symptomen, men det finns inget behov av medicinering eller kirurgisk ingrepp. Det är nödvändigt att genomgå regelbundna undersökningar för att bedöma situationen över sjukdomen.

Här är några rekommendationer som kan bidra till att minska effekten av prostata adenom på livskvaliteten.

 • Försök inte att rusa urinering. Försök slappna av medan du är på toaletten
 • Fördela vätskeintaget för hela dagen. Begränsa förbrukningen på kvällen, om du ofta vaknar på natten på grund av behovet av att urinera
 • Om möjligt, undvik att ta mediciner som förbättrar dina symtom
 • Överväg att behandla terapeut, som palmetto eller beta-sitosterol, med din läkare.

Behandling av måttliga och svåra symptom

Behandlingen av måttliga och svåra symptom (8 poäng eller mer) beror på hur mycket de trakasserar. Om symtomen inte påverkar livskvaliteten väsentligt kan du välja förväntad hantering eller drogbehandling. Om symtomen blir intoleranta eller om du vill lösa problemet "en gång för alla", väljs kirurgi eller hittills mer moderna och mindre invasiva metoder för laserbehandling.

Det är viktigt.

Vid allvarliga symtom, såsom oförmåga att urinera, njurfunktion eller blodintensitet i urinen, ska du omedelbart drivas.

Drogterapi för prostata adenom

Drogterapi - är en konservativ behandling av BPH för att lindra symtomen, representeras av två grupper av droger:

 1. Alpha-blockerare, aktiva ingredienser doxazosin (i apotek som kallas KARDURA), terazosin (HITRIN), tamsulosin och alfuzosin, som slappnar av muskelvävnaden
 2. Inhibitorer av 5-alfa-reduktas, aktiva substanser dutasterid (AVODART) eller finasterid (PROSCAR), vilket minskar prostata

Fördelar med att använda alfa-blockerare:

 • Alfa-blockerare visade sin effektivitet hos 6-9 män av 10 som behandlades med dem. Effektiviteten beror på vilka alfa-blockerare som används och hur länge de används
 • De minskar symtomen med: från 15% till 44%.
 • De lindrar symptom i 2 till 3 veckor.
 • Några bevis tyder på att de är mer effektiva vid lindring av symtom än finasterid.
 • De hjälper till att sänka högt blodtryck (eventuellt lindra användaren från att behöva ta två droger samtidigt).

Nackdelar med att använda alfa-blockerare:

 • De minskar inte storleken på prostata
 • Biverkningar är svaghet eller trötthet, yrsel, yrsel eller svimning när du står upp, en liten minskning av blodtrycket, liksom huvudvärk och näste.
 • De minskar inte risken för komplikationer av BPH, därför utesluter inte kirurgiskt ingripande i framtiden.

Fördelar vid användning av 5-alfa-reduktashämmare:

 • Det används för ett tillräckligt stort adenom i prostata
 • Finasterid kan minska prostatastorleken med 20%
 • Behandling med finasterid är effektiv i intervallet 5-7 män av 10
 • Finasterid minskar antalet symtom med 25%
 • Finasterid minskar risken för akut urinretention (OZM) och behovet av kateterisering.
 • Finasterid kan minska risken för framtida operation för BPH
 • Finasterid kan minska risken för upprepade fall av hematuri (blod i urinen), om BPH är orsaken till det

Nackdelarna med att använda 5-alfa-reduktashämmare är:

 • Återkallandet av symtom kan ta upp till 6 månader.
 • Biverkningar inkluderar: minskad sexuell lust, minskad spermiervolym och svårighet med erektion
 • Det finns några data som tyder på att de är mindre effektiva för att lindra symtom än alfa-blockerare.
 • Eftersom de måste tas ständigt, kommer detta inte att kräva små utgifter.

Det är möjligt att kombinera alfa-blockerare med 5-alfa-reduktashämmare.

Laseroperation av prostata adenom

(Om laseroperation av prostata adenom läs här)

Prostata adenom - behandling med folkmekanismer utan kirurgi

Adenom av prostata Är en godartad tumör i prostata.
Risken för adenom ökar med åldern. Oftast påverkar det män med övervikt, högt blodtryck, det är möjligt att få arvelig predisposition.

symptom:

 • slap eller intermittent urinering,
 • känsla av inte helt tömd blåsan,
 • en fördröjning i frisättningen av urin och liknande.

diagnos:
En noggrann diagnos görs med ultraljud, TRUS (transrectal ultraljud av prostata), uroflowmetri (mätning av urinströmmen), CT, MR och andra metoder. För att klargöra diagnosen måste du därför alltid kontakta en läkare.
Läkemedel förskrivs för att sakta ner tumörens tillväxt. Bli av med adenom med operation, officiell medicin anser att detta är den enda tillförlitliga metoden.

Behandling av prostata adenom i hemmet.

Erfarenheten av läsare av HLS Bulletin visar emellertid att folkmedicin också är lämpliga för behandling av prostata adenom. Tänk på exempel på botemedel mot prostata adenom hemma från denna tidning.

Hur det var möjligt att bota ett adenom med en magnet.
Hos mannen på 72 år fanns det ett adenom. Han vände sig till doktorn när sjukdomen redan var i försummad form, och utan en kateter var det omöjligt att tömma blåsan. Han erbjöds omedelbart en operation för att avlägsna adenomen, gick han överens, gick till sjukhuset, men när han såg de postoperativa patienterna, blev han rädd, befann sig från operationen och lämnade sjukhuset med en kateter. På inrådan av en urolog började behandla adenom folkmusik rättsmedel: den första dagen av fastan bör äta 0,5 dl valnötter, i den andra - en halv kopp solrosfrön, den tredje dagen av lampan genomsnittet. Fortsätt denna behandling i tre månader.

Mannen använde denna åtgärd, och adenomen försvann, men sedan han hade en ohälsosam livsstil, kom han några år senare igen. Då bestämde han sig för att behandla adenomen med en magnet. Han köpte en biokorrektor från firmaet Nevoton, men effekten av behandlingen var liten. Därefter tog mannen, enligt doktorns råd, magneten mer - från radioens talare. Förutom adenom i prostata körteln hade han ledgång i lederna. Han bestämde sig för att använda detta botemedel mot båda sjukdomar - han masserade huden över de sjuka ställen med en magnet i cirkulära rörelser två gånger om dagen i 20 minuter. Två månader senare lyckades han bota adenom helt och ta bort alla symtom på artros.
För behandling av adenom och prostatit med en magnet, räcker det att lägga ringmagneten i 20 minuter i perineum i 15-20 minuter. Behandlingsförloppet med detta medel är 1,5-2 månader. Nu är mannen 87 år gammal, han kör fortfarande en bil, och han har inga sjukdomar. (receptet från de sunda helgdagarna av 2001 nr 4, sid 3)

Behandling av asp.
En man har lider av prostata adenom i många år. Bota det hjälpte folklösning - tinktur av bark av asp. Detta verktyg föreslogs av en bekant. Det är nödvändigt att samla i april, i början av sapflödet tills knopparna blommar, bark av ung asp, torka i ugnen på låg värme. Ta 100 g torr bark, hugg, häll 200 gram vodka, insistera i mörkret i 2 veckor. Stamma, vrida ut. Du bör få 90 g tinktur. För behandling, droppa 20 droppar tinktur i vanlig vodka och drick före måltider tre gånger om dagen. Du kan droppa tinkturen inte i vodka, utan i vattnet. När tinkturen är över, försvinner adenomen. Tinktur är tillräcklig i 2 månader. Mannen hade en behandling och blev av med adenom utan operation. (Hälsosam semester 2001, nr 7, sidan 6), (recept från hälsovården 2004, nr 18, sidan 27).

En annan man läste detta recept i en hälsosam livsstil och slutsatsen att det är nödvändigt att ta en dos två gånger så mycket eftersom det är svårt att klämma i tinkturen från den sodna skorpan i vodka. Efter tre månaders behandling med detta folkläkemedel minskade adenomen med hälften, tillståndet förbättrades mycket. Innan det drack jag mycket dyra tabletter för prostatacancer i 8 år, men de hjälpte inte honom, bara stoppade sjukdomsprogressionen. När mannen bestämde sig för att upprepa behandlingen av adenom med aspenbark, visade sig tinkturen vara mycket bitter och hjälpte inte honom. Därför bör aspenbark skördas endast på våren. (HLS 2002 nr 11, s. 19).

Hemlock.
En man 87 åldern erkände BPH 4 grader, sätter katetern, och sade att detta är slutet på livet, men mannen ville inte att mäta med denna situation. Jag började leta efter information om hur man botar sjukdomen med hjälp av folkmedicinska lösningar. Han stannade på hemlocket, som läker väl tumörerna och spridningen av vävnader. Gjorde tinktur av hemlock, drack 1 sjunker till 45, och sedan till en timme. L., Made mikrolavemang med en lösning av tinkturer (1h. L. Per 100 g vatten), med hemlock frön i torr form (mer behandling adenom beskrivs i artikeln ). Som ett resultat passerade adenom 4 grader i ett adenom i 2-gradskursen. Katetern avlägsnades från mannen. (receptet från HOOO av 2003 №21 sidor 9-10).

Doktor Lyubimovas råd.
Du kan använda följande folkmekanismer för prostata adenom:
- ljus gjorda av getfett (100 g) och propolis (20 g), en kurs på 30 dagar, ett ljus införs varje natt på natten.
- Drick 2 tsk varje dag. av linolja.
- äta så mycket färskt lök som möjligt
- ta 2 gånger om dagen för 25 st. pumpa frön.
- Ta vitlök infusionen 3 gånger om dagen till 50 g (1 matsked riven vitlök häll 500 g kokande vatten, insistera 8 timmar).
- drick te från frö av kummin
- Undvik kryddig mat och alkohol
- Sitt inte på förkylningen
- Använd inte täta elastiska band som hindrar blodcirkulationen i det lilla bäckenet.
- gör övningar som förstärker bäckens golvmuskler.
(HLS 2003 nr 2 sidor 10-11).

Lyssna framgångsrikt ett adenom i prostatakörteln utan att kirurgi är möjligt med en bopsoppa.
Receptet för behandling av prostata är detta: häll 2 msk. l. Häll 500 ml kallt vatten, koka och simma i 2 timmar på en lugn eld. Stam, förvaras i kylskåp i högst 2 veckor (och helst inte mer än en vecka). Ta avkok av bivax för behandling av prostata adenom, prostatit, impotens av 1 msk. l. tre gånger om dagen, äter 1 tsk. honung. Förloppet av behandling av prostatakörteln under månen - en och ett halvt år. De genomför tre sådana kurser med en paus mellan dem på en månad. (HLS 2004 nr 17, sid 28).
Vid mannen efter behandling avkok av bivax avstötning av adenom (HLS 2006 nr 15 sidan 24).

Folkbehandling av prostata adenom med propolis, persiljajuice.
Ta ett vattenhaltigt extrakt av propolis i 1 msk. l. tre gånger om dagen. Varje dag injiceras i ändtarmen med propolis. Behandlingsförloppet är 2-4 veckor.
Att bota ett adenom kommer att hjälpa och juice av persilja: kläm ut juice, blanda med honung 1: 1. Ta 2 msk. l. 2-3 gånger om dagen. Persiljajuice hjälper till att bota inte bara prostatakörteln, utan också lösa upp stenar i njurarna och salter i salterna i lederna. Behandlingen utförs av kurser i 6 månader och längre, annars kan adenomtillväxten vara möjligt (HLS 2004 nr 4 sidan 28, från en konversation med läkare-apitherapist Professor Sinyakov).

Går på skinkorna.
Mannen hittade prostata adenom, han fick inte behandlas, tills en natt fanns en attack, togs till sjukhuset, men operationen att ta bort adenom kunde inte göras på grund av ett sjukt hjärta. Mannen läste en artikel om att gå på skinkorna, vilket starkt ökar blodcirkulationen i bäckenorganen och har en fördelaktig effekt på alla organ som finns där. Mannen började göra denna övning - 4 meter framåt och 4 meter tillbaka, bara för 40 meter. Han gjorde bara ett tillvägagångssätt per dag, som ett resultat av att adenomen upphörde att växa, alla symtom på sjukdomen försvann och det allmänna välbefinnandet förbättrades. (HLS 2004 nr 6 sidan 19).
Motion för behandling av prostatacancer samt till den vanliga promenader, motion "Kalmyk Yoga" och andra övningar som aktiverar blodcirkulationen i bäckenområdet (HLS №9 2005 s. 11).

Behandling av adenom hemma med pumpa frön.
500 g skalade pumpafrön, slipa i köttkvarn och blanda med 250 g honung, ät degen och rulla bollarna av en hasselnötstorlek ur den. Innan måltider sätter bollen under tungan tills den är helt upplöst 3 gånger om dagen. Kurs - tills bollarna går ut. Efter ett år kan behandlingstiden av prostata upprepas. En man för 10 år sedan hittade de första tecknen på prostata adenom. Han började behandlas med detta folkläkemedel. Utvecklingen av sjukdomen stoppades. (HLS 2004 nr 7 sida 6)

Du kan inte rulla bollar och ta den här produkten till 1 tsk. två gånger om dagen (HLS 2007 nr 18 sidan 30)

En man på 78 år diagnostiserades med ett adenom i prostata i 2: a graden, föreslog en operation. Men han köpte en hink frön, torkades och maldes i pulver. 1 msk. Pulver av pumpa frön blandas i 100 ml mjölk och drack, gjorde det två gånger om dagen. Dessutom gjorde jag en träningscykel. Ett år senare hade han inget adenom. (HOOO 2008 nr 17 sidan 10)

Hembehandling med salt.
Koksaltlösningen behandlar många sjukdomar, speciellt väl löser olika tumörer. Det är nödvändigt att ta en 9% lösning av salt i vatten, fukta gasväv i den, vikas i 8 lager och fästs på en öm punkt. Mannen satte ett saltbandage i ljumskområdet för hela natten. Efter 8 procedurer kände jag stor lättnad (HLS 2004 nr 12, sid 26).

Bota adenomen i prostata hjälper till infusion från nätets rötter.
1 msk. l. rot häll 300 mg, koka 10 minuter, insistera 2 timmar, dela in i tre uppdelade doser och ta 3 gånger om dagen i en halvtimme före måltid. Kursen är 2 månader, sedan en paus och en ny kurs. (HGO 2007 nr 8, sid 29).

Övningar för att behandla prostata adenom + pumpa frön.
Mannen hade ofta urinering - upp till 7 gånger per natt, när han konsulterade en läkare, diagnostiserades han med prostata adenom. De sa att den mest tillförlitliga behandlingsmetoden är kirurgi. Mannen bestämde sig för att bli behandlad hemma - med gymnastik och pumpa frön. Utförde tre övningar: "cykel" - 60 gånger, "sax" - 60 gånger, kompression av skinkorna - 300 gånger. Jag gjorde denna uppsättning övningar 2-4 gånger om dagen. Samtidigt åt han pumpafrön 20 gånger tre gånger om dagen i en halvtimme före måltiderna. Efter två veckor kände jag mig lättad. Och två månader senare försvann problemet helt. Men för att förhindra att träningen fortsätter. (HLS av 2009 nr 21, sidan 40).

En blandning av Shevchenko (30 ml vodka + 30 ml olja) behandlar framgångsrikt prostata adenom.
Mannen bestämde sig för att bli behandlad med en blandning av Shevchenko - drack en gång om dagen på en tom mage två timmar före en måltid. Dessutom drack avkoket av roten av kardborre, avkok av rötterna av lakrits naken och infusion av bark och hasselnötblad. Efter fem månader försvann adenomen. (HLS 2010 nr 10, sidan 9).

Ivan-te.
Vid 75 år vägrade en man adenom, han vägrade operation och bestämde sig för att behandla prostatakörteln med folkmedicin. Jag läste att kiprejnyj te hjälper eller assisterade, började dricka infusioner kapreja nizkolistnogo och kipreja melkotvetkovkovogo. Jag drack 2 koppar kaprejnogo te en dag, på prostata för natten fixade ett blad av en gyllene mustasch. Som ett resultat hade han ett adenom. (HLS 2011 nr 2, sid 15).

Hur man behandlar prostata adenom med björkpinnar.
För 28 år sedan startade en man prostatit. De gjorde injektioner, föreskrivna läkemedel, smärtor stoppade, men efter ett tag började de igen. Snart upphörde han att behandlas. Prostatit från tid till annan påminner om mig själv, men då sänkte smärtan sig själv utan behandling. Mannen tolererade bara med att veta att snart igen kommer allt att gå tillbaka till det normala. Gradvis blev smärtan mindre och mindre, och prostatit slutade oroa honom. Men prostatakörtelns adenom utvecklades. Det kom varje halv timme på natten och han gick upp på toaletten. I en bok läste han att löken kämpar bra mot denna sjukdom. Blev en man för tre rå lök om dagen med varje måltid, gjorde han det i tre år, men hoppas på en båge inte fullt ut, men lättade adenom symptom - till badrummet, gick han tre gånger mindre ofta - varje 1, 5 timmar. Han avgick redan till sin position och började betrakta honom som vanligt, men i tidningen ZОZH fick han en artikel om de underbara egenskaperna hos björkpinnar. Han gjorde en tinktur av det, sedan dess var det bara en månad och han hade bara 150 g tinktur, men resultaten är fantastiska. Efter några dagars behandling med njurens tinktur började han stiga efter 2 timmar och stiger nu i mitten av natten endast 1 gång, men endast 1 månad efter behandlingens början. Det tar 20 droppar tinktur 4-5 gånger om dagen. (HOOO 2008 nr 11, sid 8).