Huvud
Strömförsörjning

Hur diagnostiserar människor prostatit?

Varje andra man som har behandlat ett brott mot urogenitala funktioner till urologen, diagnostiseras med prostatit. Denna sjukdom kan ha en annan etiologi, och är inte selektiv vid valet av sina "offer". Tidigare betraktades inflammation i prostatakörteln som en åldersrelaterad sjukdom som slog män efter 35-40 år, men efter ett mängder av omständigheter blev det ett problem för yngre män.

Med vilka tecken kan du själv identifiera patologi?

Det hände så att förebyggande undersökningar av en urolog inte är särskilt populära bland våra landsmän. De föredrar att hoppas att obehagliga störningar kommer att gå undan utan behandling. Och i halv fall är det så. Bara, tyvärr passerar sjukdomen inte, men förändras bara från en akut form till en kronisk.

Konsekvenserna av sådan vårdslöshet kan vara mycket svåra, bland annat infertilitet, fullständig frånvaro av erektion, och i vissa fall även utveckling av en malign tumör. Undvik denna utveckling och skydda hälsan kan hjälpa till med tidig diagnos av sjukdomen och tidig inledande av behandlingen.

Därför borde alla veta att för att söka hjälp ska det vara omedelbart efter ett eller flera av följande symtom:

 • smärta i ljummen och anus;
 • nedsatt urinering
 • smärtsam avföring
 • förekomst av slemhinna med en specifik lukt av urinröret.

Svårighetsgraden av de ovan beskrivna symtomen på ett tidigt stadium är mycket svagt, men även denna intensitet av manifestationer bör tjäna som ett motiv för att tänka på din egen hälsa.

Professionell diagnostik av prostatit

Redan under patientens första besök kan läkaren diagnostisera förekomsten av en inflammatorisk process i prostata. Det är emellertid möjligt att bestämma komplexiteten, scenen och etiologin av sjukdomen endast genom laboratorie- och instrumentstudier.

Anamnesis historia

Den första och en av de viktiga metoderna för diagnosläkare kallade anamnesis historia. Med detta begrepp avses i medicin patientens ifrågasättning och analys av yttre symtom från patientens ord. Under en sådan informativ konversation fixar läkaren inte bara de kliniska tecknen på sjukdomen utan bestämmer också preliminärt orsakerna till den patologiska processen. Därför bör man inte bli förvånad när urologen frågar om sjukdomen hos de närmaste släktingarna och ärftliga predispositioner.

Rektalt undersökning av prostata

Nästa steg i diagnosen prostatit är undersökningen av könsorganen och prostata i sig. Om det förekommer utslag eller spolning i ljummen och på penisspecialisten, tyder det på att sjukdomen har en viral eller bakteriell etiologi.

Sedan passerar specialisten till undersökningen av det sjuka organet. Palpation utförs genom rektum och gör det möjligt att bestämma närvaron av förändringar i körtelns struktur och storlek. Ett trevligt förfarande kan knappast kallas, och i vissa fall är beröringen av inflammerad prostata vävnad mycket smärtsam.

Om undersökningen avslöjade en ökning av kroppens storlek eller en överträdelse av gränsernas svårighetsgrad kan det inte vara tveksamt om förekomsten av en inflammatorisk process.

Laboratorietester

Nästa steg för att bekräfta prostatit är leveransen av test. Gruppen av diagnostiska laboratorieåtgärder är väldigt omfattande, varför läkaren själv bestämmer vilken av dem som ska överlämnas till patienten i varje enskilt fall. Denna lista beror på resultaten av den samlade anamnese och rektala undersökningen. Med andra ord ger urologen riktning till forskning, som i ett visst fall kan ge en fullständig klinisk bild av sjukdomen.

Huvudförteckningen över laboratorietester för diagnos av prostatit innefattar:

Instrumentell diagnos av prostatit

Moderna diagnostiska apparater gjorde arbetet med läkare mycket enklare, faktiskt om urologer "blint" undersökte patienter och ordinerad terapi, för en tid sedan är det möjligt att bestämma förändringar i strukturen hos inre organ med överraskande noggrannhet.

Ultraljudsundersökning av prostata

Den mest populära instrumentella metoden i våra dagar är ultraljud. Som regel utförs det på två sätt. Vid den första anordningen av apparaten placeras i pubicbenets zon, förutsätter den andra introduktionen av sensorn i ändtarmen. Med denna studie kan echogrammet bestämma storleken på körteln med noggrannhet upp till en millimeter, för att kontrollera gränsvärdet och bestämma förekomsten av strukturella förändringar i vävnaden.

tomografi

I försummade fall av prostatit eller när det finns misstanke om cancer, kan en man förskrivas en magnetisk resonansbildning eller beräknad tomografi. Denna typ av instrumentforskning gör att du kan bedöma tumörens närvaro och dess struktur, samt bestämma det drabbade organets allmänna tillstånd.

Således är det idag inte svårt att diagnostisera den inflammatoriska processen i prostata. Det viktigaste är att söka medicinsk hjälp i tid och att strikt följa de tillhörande läkarnas rekommendationer avseende terapi och metoder för förebyggande av sjukdomar.

Hur diagnostiseras prostatit?

Prostatit är en inflammatorisk process som uppstår av många anledningar. Metoderna för behandling beror på ursprungsorsaken och skiljer sig från varandra. För korrekt behandling är det nödvändigt att korrekt bestämma vad som orsakade sjukdomen.

Denna sjukdom påverkar var tredje man, det börjar mest från 25 till 30 år. Cirka 40% av alla drabbade män lider av en kronisk form av prostatit.

Funktioner av prostata

Prostatens huvudfunktion är att utveckla sekret. Det är 90% vatten. De återstående 10% är spårämnen, fosfolipider, sperminaminosyror och proteiner.

Det upprätthåller en normal alkalisk balans i urinröret och spermierna. Det später spermierna för att förhindra att spermierna sticker ihop och är näringsämnet för dem.

Hur kommer infektionen in i körteln:

 1. Med blod från infektionsfokusen genom kärlens venösa kärl.
 2. Genom lymfkärlen.
 3. Genom urinröret.

Smittspridning bidrar till hormonella störningar i kroppen, hemorrojder, åderbråck i de nedre extremiteterna, bråck, alkoholförgiftning och sjukdomar som diabetes, low back pain, frekvent spänning och psykologiska effekter på kroppen.

diagnostik

Bestäm sjukdomsuppkomsten kan vara av följande skäl:

 • smärta i ljummen som ger sig i ändtarmen
 • brinner i perineum och urinröret;
 • i urinen finns filiformformationer;
 • erektion blir långvarig;
 • snabb utlösning
 • snabb utmattning
 • problem med styrka;
 • problem med att gå på toaletten "på ett litet sätt";
 • smärta under avföring
 • efter urinering utsöndras en hemlighet med en obehaglig lukt
 • frekvent urinering på toaletten på natten;
 • omöjlighet att tömma blåsan till slutet;
 • ökad kroppstemperatur;
 • psykologisk depression.

Vid urinering upplever en man svårigheter. När inflammationen ökar prostata och pressar på urinvägarna. På grund av detta utvecklas skleros av blåsans hals. Om du inte startar behandlingen i tid kommer situationen att förvärras. Detta kan leda till dysfunktion av könsorganen och problemen i sexuellt liv.

Diagnos av prostatit i hemmet är inte så svårt. Det viktigaste är att lyssna på din kropp och när misstankar uppträder måste du se en läkare så snart som möjligt.

Tecknen manifesterar inte alla tillsammans. Från listan uppräknade kan endast ett fåtal symptom uppstå. Om dessa symptom upptäcks ska du genast kontakta en urolog. Läkaren kommer att ordinera nödvändiga prov och undersökningar för att fastställa en noggrann diagnos.

Diagnos av prostatit utförs i flera steg:

 1. Samla informationen från anamnesen.
 2. Undersökning av prostata är rektal.
 3. Forskningar av analyser i laboratoriet.
 4. Studier med specialverktyg;

Klagomål och anamnese

Med hjälp av frågor upptäcker doktorn från mannen närvaron eller frånvaron av sjukdomar där symptom som liknar prostatit uppträder. Information om förekomst av ärftlig predisposition till sjukdomar i prostatakörteln är specificerad. Om det finns män med prostatit i familjen ökar risken att bli sjuk, många gånger.

Rektal undersökning

Det utförs genom palpation av prostata genom ändtarmen. Med den här metoden kan du noggrant bestämma förändringar i körteln.

Vad läkaren uppmärksammar på:

 • ytstruktur;
 • tryckreaktion (smärta);
 • löshet och täthet;
 • kroppens storlek och form.

Denna procedur orsakar inte allvarlig smärta hos män. Allvarlig smärta uppstår endast med akut inflammation i prostata, i närvaro av sprickor i slemhinnan eller noder av hemorrojder i anusen.

Forskning i laboratoriet

Vid undersökning av blod och urin etableras orsaken till inflammatorisk process och andra processer som äger rum i körteln. För analysen behöver du också en manlig sperma och prostatsekretion. Ibland krävs det att man skickar en biopsi för att identifiera cancerceller.

Vad läkaren kommer att lära av från testresultaten:

 • Urinanalysen bestämmer elementets sammansättning och deras antal.
 • Ett treglasat prov tillåter att detektera inflammatoriska processer i prostata, urinblåsor, urinrör och urinrör.
 • Analys av sekretionen av körteln visar närvaron av mikroorganismer och människans förmåga att framkalla.
 • En biopsi hjälper till att upptäcka närvaron eller frånvaron av cancerceller.

Forskning med verktyg

Det innefattar ultraljud, där sensorn sätts in i ändtarmen, bedömer volymen och strukturen hos prostatakörteln och identifierar tillståndet för partiella vesiklar. Med hjälp av ultraljudsundersökning i närvaro av suppuration är det lätt att se. För undersökningen ordnas även magnetisk resonansbildning eller datortomografi. Det låter dig bestämma neoplasmen och storleken på körteln.

Riskgrupp

 • Män som leder en stillasittande livsstil;
 • med sittande bild av arbetet;
 • personer som lider av frekvent förstoppning och har haft sjukdomar i det genitourära systemet;
 • med oregelbundet sexuellt liv
 • personer som har ett stort antal sexpartner
 • vid användning av alkoholhaltiga drycker.

Prostatit av akut form är praktiskt taget frånvarande. Män går oftast till läkaren direkt. När det förekommer inflammation i prostata, blir det nästan omedelbart till en kronisk form. Sällan kan någon bota sjukdomen efter den första exacerbationen.

Med denna sjukdom är det inte alltid, det visar sig för första gången en noggrann diagnos, eftersom symtomen är, inte omedelbart märkbara och har en trög karaktär.

Symtomen är indelade i tre typer enligt deras natur:

 1. Smärtsamt - uppenbaras av kraftig bränning och smärta i skrot och blåsan.
 2. Dysursyra - manifesterar sig i form av problem med urinering.
 3. Sexuellt - med honom finns en uppdelning i könsorganens funktioner.

I fall av prostataproblem ges smärta till sakrum, perineum och skrotum. Prostatan i sig skadar inte, men nervändarna, som ligger i närheten av det, sprider obehagliga smärtor. Styrkan av sådana smärtor kan vara från svag värk till stark och intensiv. Men inte alltid smärtan i dessa områden indikerar förekomst av prostatit. Smärta sensioner i perineum och skrot kan uppstå från lång avhållsamhet eller omvänt från frekventa ejakuleringar. Smärta i sakrummet kan uppstå med osteokondros.

Hur diagnostiseras prostatit hos män

Diagnos av prostatit hos män är en mångfacetterad process. Beroende på vilka klagomål patienten har riktat till urologen kommer forskningsstrategin att skilja sig.

Dessutom är det möjligt att diagnostisera prostatit i hemmet.

Men först börjar vi med professionella medicinska diagnostiska aktiviteter.

Allmänt om diagnostik

År 1995 kom läkare från hela världen överens om att diagnostisera prostatit med hjälp av två studier:

 • Mikroskopi av prostatajuice erhållen genom rektalmassage;
 • Diagnos av inflammation i nedre urinvägarna.

Det allra första steget i diagnosen prostatit är samlingen av anamnese. Beroende på patientens klagomål kommer läkaren att föreskriva olika forskningsaktiviteter, inklusive analyser.

Funktioner av anamnesis

Att samla anamnese med prostatit är ett viktigt steg. All behandling beror på dess effektivitet och noggrannhet.

Det är viktigt att ställa följande frågor:

 • Hur lång tid kvarstår sjukdomen?
 • Då var det en sjukdom, och hur utvecklades symtomen? Det är önskvärt att noggrant komma ihåg sekvensen och alla små saker.
 • Har patienten sexuellt överförbara sjukdomar, har de någonsin varit?
 • Vilka faktorer upplever patienten i livet och på jobbet? Livsstil, spelar sport.
 • Lider patienten av prostatit före? Förklara närvaro och regelbundenhet av sexuell aktivitet.
 • Om det finns en konstant sexpartner, var han sjuk med något? Huruvida det behandlades?
 • Vilken allvarlig sjukdom led patienten? Finns det kroniska sjukdomar i bäckenorganen?

I moderna urologiska kliniker för samling av anamnese används speciella frågeformulär med ett bollsystem. Det här är väldigt bekvämt och gör att du objektivt kan ställa in en preliminär diagnos.

Rektal undersökning

Vilken information får läkaren till följd av rektal diagnos?

 • Storleken på prostatakörteln, dess delar;
 • Ömhet i palpation
 • Konsistens (närvaron av sälar), svullnad.

Med kronisk och akut prostatit är prostatan väldigt känslig och edematös, ibland kan smärta från pressning ge i ljummen, coccyx och yttre könsorgan.

Normalt passerar palpation av prostata smärtfritt under proceduren du behöver koppla av, och före det - för att göra rengöring mikrobloggtjänst.

Smet av prostatsekretion

Förfarandet för att ta materialet.

Hemligheten hos prostata tas i processen med rektal stimulering. För patienter med prostatit kan proceduren vara smärtsam.

Om du går till ser en urolog med klagomål som är typiska för prostatit, var noga med att förbereda genom att göra innan utgången från husets mikroklyster. Detta kommer att underlätta manipulationen och eliminera eventuella problem.

Under massagen, slappna av, det kommer en akut önskan att gå på toaletten - var tålamod. I olika män separeras prostatajuice på olika sätt: i stort antal och små.

När den första delen av utsöndringen av prostata har flyttat bort, gör doktorn ett smärta med en glid i området vid utgången. Vid denna tidpunkt slutar materialets upptagning.

Forskning, viktiga indikatorer.

Under mikroskopets lilla och medelstora förstoring noterar läkaren följande parametrar i en färg som är färgad med en speciell färg:

 • Närvaron av leukocyter och deras antal;
 • Antal korn av lecitin;
 • Egenskaper av mikroflora.

Närvaron av mer än tre leukocyter indikerar inflammation och bakterier - om den smittsamma processen inuti prostata. Det bör komma ihåg att prostatajuice kan förorenas under passage genom urinvägarna på grund av deras infektion.

Det rätta urvalet av materialet och smärtsamens samvetsgrann färg är nyckeln till framgångsrik diagnos.

Ytterligare metoder

Vid diagnos av prostatit kan två studier inte göra, oavsett hur vi skulle vilja.

Smörj från urinröret.

Denna diagnostiska åtgärd infördes för att upptäcka samtidiga venerala sjukdomar.

Kära män, före smeten är det nödvändigt att avstå från att urinera i 2-3 timmar (ju längre desto bättre) så att den lokala mikrofloran inte utsätts för nödutflyttning.

Smetet tas av ett speciellt instrument - en engångsplugg som placeras inuti penis på ett djup av 3-4 cm till själva urinröret.

Ju mer försiktigt tampongen roteras inuti urinröret, desto mer exakt blir resultatet av studien.

Förfarandet är mycket obehagligt och till och med smärtsamt. Därefter är det smärtsamt för en man att gå på toaletten inom 24 timmar.

Det finns två metoder för smärreundersökning: PCR och bakteriologisk kultur.

Med prostatit överges urin för följande ändamål:

 • Allmän urinanalys (OAM);
 • Bakteriologisk odling av urin.

Allmän analys innefattar bestämning av proteinhalten i urinen, dess visuella egenskaper och mikroskopi. Med prostatit kommer mer än 5 leukocyter i ett synfält att öka proteinhalten och röda blodkroppar i urinen.

Urinkokning görs om såg från urinröret inte gav några resultat vid en tydlig klinisk bild av prostatit. Processen är lång, tar upp till 7 dagar. I genomsnitt 5.

För bapsoseva bör väljas 3 prov urin, måste du suga vardera. Detta är nödvändigt för att bestämma vilken del av urinvägarna mikroorganismerna bor i.

Om mikroberna finns i det första partiet - det kan ha varit en förorening av materialet från utsidan av könsorganen. Om i mitten - innebär infektion i urinvägarna.

I den senare - en infektion i blåsan. Med prostatit förekommer tillväxten av mikroflora i andra och tredje grödan.

I detta fall får läkaren information om hälsan hos patientens sexuella funktion med prostatit.

Meningsfulla indikatorer:

 • Fysikalisk-kemiska parametrar av sperma;
 • Spermobilitet, deras koncentration, agglutinationsförmåga och livskraft.

Detta är ett viktigt steg i definitionen av prostatit, eftersom det tillåter att bestämma graden av skada på den manliga kroppen.

Vid behov undersök ytterligare urinparametrar.

Denna diagnosmetod låter dig studera urineringsprocessen grundligt, med början från urinets tryck i vägarna, till urinrörets hastighet.

Det gör det möjligt att bestämma graden av förtryck av urinvägarna. Det utförs i sällsynta fall.

Cytoskopi av prostatavävnad.

Denna diagnosmetod är tillämplig för speciella indikationer, i regel - för att utesluta eller bekräfta tumörer.

För att utesluta en malign tumörprocess används en parameter såsom PCA-proteinet. Blod för analys tas från venen.

Olika metoder för visualisering av prostatakörteln används ofta som en diagnos av prostata sjukdomar.

Den vanligaste ultraljuden i bukorganen, inklusive prostata och TRUS-transrektala ultraljud.

Det är nödvändigt att klargöra resultaten av digital rektal undersökning.

Ger dig möjlighet att bestämma typen av komprimering och konsistens hos körtelen.

Diagnostik hemma

Eventuell diagnos av prostatit och i hemmet. Det finns många sätt.

En av dem är baserad på symptomen på prostatit (för detta kan du hitta ett speciellt online historiskt frågeformulär) eller följa listan:

 1. Hyppig smärtsam urinering;
 2. Smärta i coccyxen, perineum, ljummen;
 3. Problem med styrka;
 4. Smärta vid avföring
 5. Du måste ständigt pressa för att urinera.

Det finns ett annat, mer objektivt sätt att diagnostisera prostatit i hemmet, som beskrivs i medicinsk litteratur.

Det är nödvändigt att förbereda 3 burkar och i sin tur att urinera (utan att stoppa) i var och en av dem. Var sedan visuellt uppmärksam på färgen och grumligheten.

Den grumliga urinen i det första och tredje kärlet indikerar att du har prostatit. Om den molniga urinen endast är i den första banken - infektiös inflammation i urinröret.

Kom ihåg att diagnosen prostatit i hemmet ska påskynda din resa till doktorn, men hjälper inte till att välja självbehandling!

Manifestationer av akut och kronisk prostatit hos män

Prostatit är en av de vanligaste urologiska sjukdomarna hos män efter 30 år.

I avsaknad av korrekt och snabb behandling kan sjukdomen leda till en massa komplikationer. Därför är det väldigt viktigt att veta hur prostatit manifesterar hos män, vilka symptom noteras i detta fall. Endast en noggrann diagnos hjälper till att ordinera en effektiv behandling.

Beroende på ursprunget kan sjukdomen vara bakteriell eller icke-bakteriell, beroende på kursen - akut eller kronisk. Tänk på de allmänna och specifika manifestationerna av inflammation i prostatakörteln hos män i alla dess former och steg, inklusive latent.

Manifestationer av den latenta fasen av sjukdomen

Prostatit, som någon annan sjukdom, har en latent eller inkubationsfas. Denna period varar från det ögonblick som exponeringen av det patogena medlet utspelar sig för de första symptomen på sjukdomen. Urologer noterar att detta tillstånd av kroppen ofta varar i åratal utan att ge en man stor uppmärksamhet. En av följande provokationsfaktorer kan dock orsaka att sjukdomen övergår till en aktiv form:

 • superkylning eller lång sitter på en kall yta;
 • ökning av fettvävnad på de inre organen i det lilla bäckenet;
 • stillastående processer på grund av stillasittande livsstil;
 • frekvent förändring av sexuella partners;
 • långvarig abstinens eller excitation utan utlösning;
 • brott mot vävnadens integritet i prostata;
 • rökning eller alkoholmissbruk.

Hur kan vi bestämma utvecklingen av inkubationsperioden och vidta förebyggande eller botande åtgärder i tid? Specialister rekommenderar att du noggrant överväger tillståndet med snabb trötthet, en känsla av svaghet och vag smärta, oövervakad irritabilitet eller apati.

Vanliga manifestationer av prostatainflammation

 1. Burning efter urinering i urinröret.
 2. Tråkig smärta i området mellan skrot och anus, inte förknippad med avföring.
 3. Svårigheten att urinera, där en man upplever lämplig uppmaning, men processen att tömma blåsan är mycket långsam, med obehag, blir smärta. Det bör noteras att uppmaningen att urinera är omvänd proportionell mot den mängd urin som släpptes.
 4. Mycket svag och intermittent urin. Varje efterföljande resa till toaletten blir ett test för patienten.
 5. Problem med utlösning, vilket leder till depression och brist på dragkraft mot motsatt kön. En man förlorar självförtroende, blir irriterad och benägen för nervösa störningar.
 6. Smärtsam process av avföring.
 7. Kondensation av prostata, vilket avslöjas med lämpliga studier.

Vanliga manifestationer av sjukdomen berör alla dess sorter. Självklart träffas inte alla av dem samtidigt. Och nu ska vi prata om de specifika markörerna av sjukdomen.

Manifestationer av akut bakterieform

Det akuta stadiumet av bakteriell prostatit kännetecknas av uttalade manifestationer. De kan inte förbises eller tillskrivas en minskning av övergripande välbefinnande:

 1. Ökad kroppstemperatur, feber och frossa, som en reaktion av kroppen mot den inflammatoriska processen i prostatakörteln.
 2. Smärta. Under den akuta fasen upplever en man svår smärta, ofta åtföljd av en ökning av kroppstemperaturen. Attack av patogena mikroorganismer leder till irritation av prostatakörtelvävnaderna med produkterna av deras vitala aktivitet, varför smärtsyndrom uppträder vid urinering, avföring, erektion, fysisk stress. Om problemet inte åtgärdas i tid kommer prostatan att öka i storlek och börja klämma närliggande organ, vilket redan uppträder av en tråkig smärta i underlivet och i midjan.
 3. Utsläpp från glanspenisen. Droppar viskös vätska från vit till mörkgrön färg kan ses efter urinering, samlag, fysisk ansträngning. De är patogena bakterier, attackeras och görs harmlösa genom leukocyter, liksom produkter av deras vitala aktivitet. Vid denna tidpunkt har kroppen ett stort behov av sjukvård, och den tidigare behandlingen börjar, de mindre invasiva behandlingsmetoderna kommer att användas.
 4. Frekvent urinering. Eftersom prostata är under blåsan och omger urinläkaren, påverkar de inflammatoriska processerna i dess vävnader alltid funktionen av excretionssystemet. Ödem i prostata komprimerar urinledarens passage, på grund av vilken urin inte kan lämna kroppen ohindrad. En man känner samtidigt en frekvent uppmaning att gå på toaletten, men bara en liten mängd urin släpps och strålen kännetecknas av slöhet och svaghet.
 5. Svag styrka. Akut inflammation i prostatakörteln förvärrar en mans sexuella liv. Tilldelningar, smärta, frekvent urinering bidrar till att försvaga libido och undvika fysisk kontakt med partnern. Under samlag, noterar män en minskning av penisens känslighet, mjuka och smörjda orgasmer. Läkare säger att störning av genitourinary systemets funktion leder ofta till svag erektion och för tidig utlösning.

Manifestationer av kronisk bakteriell inflammation

Kronisk bakteriell prostatit är en svår process, vilket är en komplikation av den akuta formen av sjukdomen och manifesterar sig mindre aggressivt.

Manifestationer av det liknar dem i en akut process men mindre märkbar.

 • frekvent urinering
 • brinner i urinröret efter att ha gått på toaletten;
 • brinner efter utlösning
 • dålig sömn och erfarenheter i samband med manlig kraft;
 • Ibland känns smärtan i sakrummet, så patienten kan förvirra processen med radikulit;
 • för tidig utlösning.

Förutom akut bakteriell prostatit kan kronisk inflammation orsaka stenar i prostata, urinretention och dålig intim hygien. Denna typ av prostatit återfinns emellertid endast hos 5% av männen.

Utvecklingen av sjukdomen bidrar till närvaron av ärrvävnad i urinröret och en smal diameter av urinröret. Dessa faktorer ökar sannolikheten för återkommande bakterieinfektion.

Icke-bakteriell form

Förutom prostatit av bakteriell natur kan man också hitta abakteriella processer. Stress och det medvetna avslaget på kön är det direkta sättet till denna sjukdomsform.

En bakteriell typ av inflammation som inte är associerad med närvaron av bakteriell infektion i prostata bestäms av närvaron av två eller flera av följande manifestationer:

 • frekvent urinering och uppmaning;
 • smärta mellan anus och skrotum
 • obehag eller smärta under eller efter utlösning (kan uppträda efter många timmar efter samlag)
 • smärta i sittande läge
 • smärta i penis
 • ömhet eller brännande vid urinering
 • nocturia (behöver urinera på natten);
 • minskad urinvolym och svårighet med urineringens början;
 • smärta och obehag i testiklarna
 • suprapubisk och coccygeal smärta;
 • ryggsmärta (en eller båda sidor);
 • inguinal smärta;
 • obehag eller omvänd smärtlindring efter avföring.

Liksom någon annan sjukdom uppenbarar sig den bakteriella formen av sjukdomen i form av lokal inflammation eller fortskrider i kronisk form.

Akut abakteriell prostatit åtföljs av feber (hypertermi), vandrande smärtor och brinnande (brinnande), huvudsakligen efter urinering.

En karakteristisk egenskap hos icke-bakteriell prostatit är att dess symptom migrerar. Ibland uppstår smärta eller obehag i en del av bäckenet eller bukhålan, och nästa dag - på en annan plats.

Asymptomatisk sort

Prostatit utan symptom kallas "sova" eller dold, eftersom externa obehagliga tecken på sjukdomen är frånvarande.

Emellertid anses detta tillstånd vara ganska farligt, eftersom inflammation i prostata kan orsaka en ökning av nivån hos ett specifikt prostatiskt antigen, vars höga halter hos män efter 50 år anses vara en indikator på sannolikheten för att utveckla prostatacancer.

Asymptomatisk prostatit detekteras oftast oavsiktligt vid analys av blod eller rektal undersökning av prostata med en studie av dess utsöndring.

Dessa studier är inte obligatoriska och föreskrivs av läkaren efter att ha nått en viss ålder eller under vissa omständigheter, så det är viktigt att inte starta processen.

Således, trots olika manifestationer, har alla typer av inflammation i prostatakörteln en gemensam egenskap: leukocytos av prostatsekretionen.

Dessutom kommer i 99% av fallen obehag när du urinerar, frekventa resor till toaletten och en liten mängd urin.

Dessa manifestationer är tillräckliga för att ta kontakt med en urolog och genomgå en fullständig undersökning.

När allt kommer omkring, tidig behandling och förebyggande av sjukdomar - garantin för människors hälsa!

Hur man bestämmer prostatit i tid: symtom på sjukdomen, diagnosen och behandlingen

Prostatit är en av de mest diagnostiserade sjukdomar i urologisk praxis. Orsaken till utseendet av denna sjukdom är den inflammatoriska processen som äger rum i prostatakörteln. Infektionen utvecklas oftast hos män under avhållsamhet, när prostatens hemlighet är i ett tillstånd av stagnation. Hur man bestämmer prostatit på egen hand, vilket inte tillåter utseendet på olika komplikationer, kan du förstå genom att studera huvudsymptomen och formen av deras utveckling.

Innehållet i artikeln

Prostatit - vad är det?

Det finns en stereotyp att prostatit är en åldersrelaterad sjukdom som drabbar främst äldre män. Men tyvärr har de senaste åren ofta denna diagnos och mycket ungdomar, vars ålder inte överstiger 30 år. Statistiken visar att 30 till 60% av den fackliga manliga befolkningen under 40 år redan lider av prostatit.

Prostatakörteln är en liten process som är en valnöt, som ligger direkt i området under blåsan.

Prostatens huvudroll i kroppen hos en man är att blockera utblåsningen av urinblåsan under erektion och producera en liten procentandel av semen, kallad prostats utsöndring.

Orsaken till detta organs sårbarhet ligger i särdragen i dess anatomiska struktur och blodförsörjningsprocessen.

Hur man känner igen prostatit i sitt första skede - denna fråga ställs av många män. Förstå sjukdomsutvecklingen kommer att bidra till att upptäcka uppenbara symtom och deras kombination. Klassificeringen av sjukdomen har två huvudformer: akut och kronisk. Studien av symtomen på varje form är det enklaste sättet att ta reda på vilken typ av sjukdom som är inneboende för patienten.

Symtom på kronisk prostatit

Kronisk prostatit är vanligtvis en följd av en tidigare akut typ av sjukdomen och anses vara mer förtärkt eftersom den inte har tydligt uttryckta tecken. I detta avseende är det lätt förvirrat med många andra sjukdomar och är ganska svårt att diagnostisera. De viktigaste symtomen på prostatit i kronisk form:

 • smärta i ländryggsregionen, sakrum och bäckenregionen;
 • känsla av obehag i underlivet och perineum
 • ökad smärta vid tidpunkten för urinering
 • svårigheter med ett fullständigt flöde av urin;
 • frekvent uppmaning att gå på toaletten;
 • erektil dysfunktion
 • för tidig utlösning;
 • nervositet, trötthet och irritabilitet
 • regelbunden smärta i urinröret, skrot och urinrör.

Symtom på prostatit kan agera på ett komplicerat sätt eller manifestera en åt gången.

Huvudskyltar av kronisk typ

Smärta syndrom sträcker sig ofta till buken eller faller lägre, ger till benen. Sådana tecken tas ofta för radikulit eller osteokondros, vilket fördröjer formuleringen av den korrekta diagnosen. Kronisk prostatit skiljer sig från att dra, regelbunden smärta, utan akuta manifestationer.

Urinen att urinera uppstår ofta och ganska snabbt. Patienten får intrycket att mycket vätska har ackumulerats i blåsan. Urineringens början åtföljs av smärta, och själva processen är ganska svår.

Att utveckla inflammation i prostata leder till olika negativa processer i männs sexuella sfär. Den negativa inverkan av infektion på nervändarna provar utvecklingen av för tidig utlösning. Senare leder sjukdomen till problem med styrka och upphörande av produktionen av manliga könshormoner. Sexuellt samlag kan också medföra betydande obehag och smärta.

Liknande förändringar i den manliga sexuella sfären, såväl som regelbunden smärta, har en signifikant effekt på patientens psykologiska tillstånd, som noteras för irritabilitet, apati och ökad nervositet.

Konsekvenser av kronisk prostatit

Den vanligaste komplikationen för kronisk prostatit hos män är ärrbildning i kirtlens vävnad och organs rynkning. Ärrbildning utsätts ofta för urinrörets urinblåsa och urinblåsans bakre vägg. Detta hotar utvecklingen av allvarliga kroniska störningar vid urineringsprocessen, som i sin tur har en betydande inverkan på urinledarens och njurarnas arbete, vilket leder till urolithiasis.

I fallet med att öka fria radikaler i prostatacellerna som skadar molekylens DNA, är malignitet hos friska celler och cancerframkallande möjliga. Orsaken till onkologisk sjukdom vid kronisk prostatitprocess kan vara syntesen av cytokiner och kemokiner.

Dessutom har cirka 35-40% män som har haft en kronisk form av prostatit utveckla fullständig infertilitet eller en signifikant minskning av spermatozoas aktivitet.

Symtom på akut prostatit

Den akuta formen av sjukdomen i sig är mycket lättare att bestämma, eftersom detta stadium har mer uttalade och uttalade tecken. Huvudsymptomen och anledningen till att besöka en läkare är den allmänna förgiftningen av kroppen som orsakas av smittsamma processer. Tecken på akut prostatit innefattar också:

 • ökning i kroppstemperatur till 38-39 grader;
 • feberförhållanden, frossa;
 • illamående kan uppstå
 • huvudvärk;
 • frekvent uppmaning att urinera, åtföljd av bränning och skärning i perineum;
 • vidhäftning av purulent eller blodutmatning ur urinröret;
 • minskning av strålens huvud
 • smärta under avföring
 • allvarlig smärta är möjlig i ländryggen, underlivet eller korsbenet.

Konsekvenser av akut form

Den allvarligaste komplikationen av den akuta formen är utvecklingen av en abscess. Det är bildandet av ett hålrum fyllt med purulenta sekretioner, med vidare spridning av vätska bortom prostatakörteln. Om det inte sker någon snabb behandling, blir den akuta formen av prostatit kronisk, vilket i praktiken inte lånar sig för att slutföra botemedel.

Oftast är ungdomar i åldrarna 25-50 år mottagliga för utveckling av akut prostatit. Den kroniska formen finns oftast hos äldre män, i åldern 50 år och äldre. Ofta sjukdomen är en följd av BPH, den viktigaste funktionen som - dålig cirkulation och stagnation i bäckenorganen.

Diagnos av sjukdomen

Innan diagnosen prostatit bestämmer specialisten sjukdomsformen och graden av utveckling. Tyvärr kan endast den akuta formen av sjukdomen botas. I ett kroniskt stadium måste patienten genomgå regelbundna undersökningar med urologen och upprepa den föreskrivna behandlingsförloppet.

Det finns flera grundläggande metoder för att bestämma prostatit, även i de tidigaste stadierna. Diagnos och behandling av denna sjukdom handlar om en urolog. Den allmänna bilden av sjukdomen görs efter insamling av anamnese, samt bekräftelse av resultaten från analyserna och diagnostiska studier. Trots symptomens likhet och allvarligheten av sjukdomsförloppet väljes terapi för varje enskild patient strikt individuellt.

Undersökning och fysisk undersökning

Hur man bestämmer prostatit? Det allra första och viktigaste steget är insamlingen av nödvändig information och undersökning av patienten. De kommer att hjälpa till att bestämma ytterligare diagnostiska uppdrag och upprätta ett behandlingsschema.

Vid samling av anamnesis beaktas följande faktorer:

 • när de första symptomen på sjukdomen uppträdde;
 • sekvensen av huvudfunktionerna;
 • om det finns samtidiga sjukdomar;
 • huruvida venerala sjukdomar behandlades tidigare
 • varaktighet av prostatit;
 • faktorer som påverkar sjukdomens förvärmning
 • några data på patientens sexuella sfär
 • information om kirurgiska operationer
 • uppgifter om yrkes- och bostadsförhållanden.

Det är undersökningen som gör det möjligt för specialisten att få nödvändig information och göra en förmodad bild av sjukdomen. Ett viktigt steg i hur man kontrollerar prostatakörteln är palpation av pungen och palpation av organet genom rektalöppningen. Om prostata inte kan detekteras med denna metod, föreskrivs ytterligare differentialdiagnos.

Laboratorieforskning

Analyser gör det möjligt att ta reda på det allmänna tillståndet hos en man, sjukdommens art och förekomsten av eventuella följdskador. Standardlista med obligatoriska tester:

 • blodprov;
 • urinalys: bakteriell, cytologisk, generell;
 • urinrör
 • sperma;
 • polymeras kedjereaktionstest;
 • prostatsekretionsanalys.

Diagnos med hjälp av medicinsk utrustning

Hårdvara ultraljud studie hjälper en specialist för att fastställa sådana faktorer som: kontrollera prostatan till vävnads ärrbildning, samt att identifiera formen av sjukdomen och förekomsten av stenar eller bölder i prostatakörteln. På grund av det faktum att denna testning har en hög grad av informativitet gör det det möjligt för urologen att göra en mer noggrann klinisk bild och snarare börja den nödvändiga behandlingen.

En annan ganska vanlig metod för undersökning är uroflowmetry. Med denna studie utförs en direkt grafisk bestämning av hastigheten av urinflödet. Resultaten visar urinkanalens patency och kontraktile detrusorförmågan.

Ytterligare undersökningar

Hur kontrolleras prostata hos män om alla tidigare metoder misslyckades med att visa den fullständiga bilden av sjukdomen? I detta fall utnämns ett antal ytterligare aktiviteter som inkluderar:

 • cystoskopisk undersökning;
 • Tomografi av bäckenorganen;
 • biopsi;
 • transuretral ultraljud.

Behandling av prostatit

Den mest aktuella terapin för någon form av prostatit idag är fortfarande användningen av antibakteriella läkemedel. De tillåter att eliminera inflammatoriska processer, på grund av vilka sjukdomens huvudsakliga tecken snabbt passerar.

Metoderna för fysioterapeutisk behandling användes också i stor utsträckning. De är också lämpliga för förebyggande åtgärder, vilket minskar risken för återfall efter behandling och används också vid komplex terapi av både akut och kronisk prostatit. Metoderna för fysioterapi innefattar termiska förfaranden, prostata massage, zoneterapi, ultraljud och mycket mer.

Behandlingsmetoderna är strikt individuella, och prognosen för en fullständig botemedel beror till stor del på hur prostatit börjar, vilken form som är inneboende i patienten och hur länge sjukdomen har observerats.

förebyggande

Att stärka kroppen efter behandling rekommenderas medicinering mätta diet användbara produkter med en hög halt av vitamin B, A, C, E, mineraler zink, kalcium, järn, och vägrar dåliga vanor. I den kroniska formen av patienter sjukdomen är ofta rekommenderas att genomgå en kurs av psykoterapeutiska insatser och revidera sitt sätt att zhizni.A komma ihåg att någon form av sjukdomen är inte en mening, och i rätt tid prostata check för att se en läkare kommer att starta den nödvändiga behandlingen och glömma obehagliga symptom.

Hur diagnostiseras prostatit hemma?

Viktigt!

Ingen mer temperatur och frekvent smärtsam urinering, bränning och urladdning ur urinröret, liksom andra symptom på PROSTATIT! Våra läsare tar råd från Rysslands ledande urolog. Läs mer >>>

Inflammation av prostata körteln är en mycket förförisk och utbredd sjukdom bland män över 35 år. Diagnos av prostatit hindras av patienternas ovillkor att gå till undersökning för en urolog. Dessutom tar män ofta de första skeden av sjukdomen för en typisk förkylning och förråder inte den eller använder olämpliga droger.

Problemet är också att det är extremt svårt att diagnostisera prostatit hemma. Detta kan bara göras av en person med särskild utrustning och utbildning, och inte alla män är villiga att erkänna sina ganska intima problem.

Samtidigt kan moderna diagnostiska metoder snabbt och effektivt bestämma typ och stadium av sjukdomen. I denna artikel kommer vi att beskriva i detalj denna process och mekanismerna för dess genomförande.

Funktioner av insamlingen av data om sjukdomen

Före provets början bör urologen fråga patienten några frågor om karaktären hos hans sjukdom. Läkaren behöver veta:

 1. Varaktighet av sjukdomsförloppet.
 2. Tid för utseende av de första symtomen på sjukdomen.
 3. Tidigare sjukdomar hos patientens genitourära system.
 4. Patientens livsstil.
 5. Regelbundenhet av sexuella relationer.
 6. Hälsotillståndet hos en vanlig sexuell partner.
 7. Förekomsten av andra inflammatoriska processer i kroppen.

Korrektheten av den efterföljande behandlingen beror på rätt historia. Den information som samlas in av läkaren ska korrekt bearbeta, analysera och föreskriva nödvändiga metoder för att diagnostisera den påstådda sjukdomen.

Prostatsekretionsstudier

Få en prostatsekretion genom att stimulera den genom rektalväggen. I vissa skeden av sjukdomen kan förfarandet vara smärtsamt och obehagligt. Om du går till en urolog med misstanke om prostatit rekommenderar vi att du gör en mikroklism före ditt besök, vilket kommer att rensa anus och underlätta diagnosen. När den nödvändiga mängden hemlighet stannar ut, tar doktorn ett smet och skickar det för undersökning.

De viktigaste indikatorerna är:

 • mängd lecitiner;
 • närvaron av leukocyter i hemlighet;
 • generella indikatorer på mikroflora i sekret.

Ett stort antal leukocyter indikerar utvecklingen av den inflammatoriska processen i prostata. Såningen vid bestämningen av mikroorganismer-patogenen kommer att göra behandlingen av sjukdomen så effektiv som möjligt. Vid utförande av test är det värt att överväga att vita blodkroppar kunde komma in i hemligheten när de passerade genom urogenitala kanaler.

Rektal undersökning

Med hjälp av denna teknik bestämmer läkaren graden av svullnad i prostatakörteln, dess konsistens och intensiteten av smärta sensioner. Om patienten har en akut form av prostatit, kommer prostats svullnad och ömhet tydligt att spåras. När du rör prostata väggar kan smärta ges på ljummen, de inre låren, perineum eller sakrummet.

Om prostata inte påverkas av inflammatoriska processer är rektalundersökningen smärtfri, men när patienten lider av en allvarlig form av akut prostatit kan även själva förfarandet vara i fara. Dessutom är en kontraindikation för rektal undersökning hemorrojder och andra störningar i ändtarmen. I detta fall utförs diagnosen prostatit hos män med andra metoder.

Hjälpmetoder

Hur annars att diagnostisera prostatit? Det finns ett antal ytterligare åtgärder genom vilka läkare bestämmer prostatens tillstånd och graden av dess skada på inflammatoriska processer. Här är de vanligaste.

urinanalys

Ofta med prostatit skickas urin för undersökning för att bestämma bakteriologisk kultur. Under analysen fastställs nivån av protein i vätskan och dess andra egenskaper. Om patienten lider av inflammation i prostata, så kommer det i urinen att finnas en ökad mängd leukocyter, röda blodkroppar och proteinföreningar.

Sjukdomen kommer att vara omedelbar om den används.

Vladimir Levashov: "Hemligheten med att bli av med prostatit"

Hur man bestämmer sjukdomen hos prostatit?

Hur man bestämmer prostatit? Denna fråga ställs av män som vill förhindra utvecklingen av sjukdomen, att känna igen symptomen. Inflammation av prostatakörteln hos män kan förekomma mot bakgrund av infektiös och icke-infektiös etiologi. Det är viktigt att veta inte bara de första symtomen på sjukdomen, i tid för att se en läkare, men också vad är skottet av prostatit, vilket orsakar konsekvenserna.

Denna patologi anses vara den vanligaste bland den manliga befolkningen. Varje sekund medlem av det starkare könet vädjar till läkare. Som ett resultat diagnostiseras de med kronisk prostatit.

Vad orsakar sjukdomen

Att veta hur man definierar en sjukdom måste du ha ett tydligt koncept som kan bli orsak. Prostatit, inklusive kronisk, som någon patologi, uppstår inte av sig själv.

Det finns faktorer som blir provokatorer av den inflammatoriska processen:

 1. Minskad immunitet hos män. Detta tillstånd är den första och främsta orsaken till alla sjukdomar, inklusive prostatit. Skyddssystemet kan inte undertrycka infektionen som kommer in i kroppen, som en konsekvens av den inflammatoriska processen. Även stress kan orsaka en minskning av immuniteten. Därför riskerar män som äter dåligt, upplever daglig fysisk och psykisk stress.
 2. Stagnation av blod. Med en stillasittande livsstil stagnerar människornas blod i det lilla bäckens organ. Detta framkallar utvecklingen av patogena mikroorganismer. De invandrar till prostata - inflammation utvecklas.
 3. Stagnation av halvvätska. Vid oregelbunden sex (om man är i armén, fängelser, inte har en permanent partner, eller inte ha sex religiösa motiv) utvecklar trängsel. Med tiden dör spermatozoa och orsakar en kronisk inflammerad process.
 4. Regelbunden förstoppning. Prostatakörteln är nära approximerad till tarmarna. Med stillastående fenomen är det totala blodflödet avbrutet, kärlens väggar blir permeabla. Om avföringen är i rektum under lång tid börjar förfallna produkter och toxiner absorberas i blodet. Som en följd uppstår inflammation, och i de flesta fall är det i prostata. Detta förklaras av organets nära arrangemang till tarmarna.
 5. Kroniska sjukdomar hos män. Kronisk cystit, uretrit, pyelonefrit, bihåleinflammation, halsfluss, och även på lång sikt obehandlad karies kan orsaka inflammation i prostatakörteln.
 6. Venereal sjukdomar. Klamydia, syfilis, gonorré, mykoplasmos är fienderna i prostatakörteln.

Det bör noteras att prostatit hos män kan förekomma med uttalade tecken eller nästan asymptomatiska. Många män gör ett stort misstag: efter att ha märkt lite obehag i bäckenområdet kan de självständigt behandla en odiagnostiserad sjukdom. Att göra detta kategoriskt kan inte, eftersom prostatit kan bli kronisk om det är otillbörligt och felaktig behandling.

0 av 13 jobb avslutade

 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6
 7. 7
 8. 8
 9. 9
 10. 10
 11. 11
 12. 12
 13. 13

I inflammation i prostata finns specifika symptom. Under den inflammatoriska processen sväller järn och växer i storlek, vilket bidrar till ökad urinering. Om en man har sådana tecken, bör du omedelbart ta ett test för prostatit. Då kommer du att kunna bedöma din kropps tillstånd och i tid för att besöka specialister.

Ett prostata-test kan göras hemma av dig själv. Med inflammation i körteln verkar inte bara problem med urinutflödet, men erektilfunktionen förvärras, vilket leder till infertilitet. Tidig diagnos av prostatit kommer att undvika utveckling av allvarliga komplikationer.

Du har redan passerat testet tidigare. Du kan inte starta det igen.

Du måste logga in eller registrera dig för att starta testet.

Du måste slutföra följande tester för att börja detta:

Diagnos av prostatit: En grundläggande och ytterligare studie

Prostatit, som många andra sjukdomar, kan behandlas mer framgångsrikt om sjukdomen diagnostiseras på ett tidigt stadium.

Moderna diagnostiska metoder kan exakt fastställa arten av sjukdomen och graden av patologiska förändringar i organ och förorda därför den mest optimala behandlingen.

Ju tidigare en man vänder sig till en medicinsk institution, desto snabbare blir undersökningen.

När sjukdomen är i ett försummelsestillstånd kan en mer noggrann diagnos krävas.

Vad är diagnosen prostatit?

 • att identifiera eller eliminera sjukdomen
 • bestämma orsakerna till patologi;
 • identifiera en mängd olika prostatit
 • välj de bästa behandlingsmetoderna.

Studier av prostatakörteln genomförs konsekvent: först undersöks patienten av en urolog, genomför en undersökning och fingerprovning av prostata, ger patienten en riktning för laboratorietester. Vid behov utförs instrumental diagnostik. Överväg mekanismen för att detektera prostatit mer detaljerat.

Anamnes och datainsamling

Varje läkare kommer att erbjuda dig ett antal sätt att behandla prostatit, från trivial och ineffektiv, till radikal:

 • du kan regelbundet ta en behandling med tabletter och rektalmassage, gå tillbaka var sjätte månad;

Vill du tillfredsställa kvinnor 100%? Prova lösningen för kraftig styrka som rekommenderas av Alexander Myasnikov! Kvinnor är glada över detta! Läs mer.

V.Levashov: "Jag kände en påtaglig effekt i en vecka.."

Viktigt! Bevisade medel för hår:

Vid primärträdet intervjuar urologen patienten, från vilken han lär sig om klagomål om problemet, livsstil, sexuella relationer, patientens tidigare behandling etc.

Följande information beaktas i historien:

 • Varaktigheten av en mans dåliga hälsa.
 • smärtsamma känslor och deras lokalisering
 • kränkningar av urinering
 • problem med sexuella relationer
 • patientens livsstil (stillasittande arbete, alkoholmissbruk, promiskuitet etc.);
 • tecken på försvagning av immunitet (frekventa infektioner, kroniska sjukdomar);
 • närvaro av venerala sjukdomar;
 • information om sexpartnern
 • tidigare behandling av genitourinary systemet.

Baserat på den sammanställda kliniska bilden fortsätter doktorn att direkt studera prostata med hjälp av olika tekniker.

Mer om diagnosen prostatit

Diagnos av prostatit hos män: grundläggande metoder

 1. Palpation. Palpatorisk undersökning av prostata utförs rektalt, genom ändtarmen. Känner prostatakörteln, bestämmer läkaren följande kriterier:
  • Prostata storlek - en ökning av denna indikator kan indikera svullnad av vävnader som är karakteristiska för inflammatorisk process.
  • heterogenitet i vävnaden - kännetecknar inflammationen;
  • tätningar - kan prata om förekomsten av en tumör, brännbildning, abscess;
  • konturer - en förändring i prostans form karaktäriserar närvaron av hyperplasi;
  • sjuklighet - uppstår om kroppen är inflammerad.
 2. Laboratoriediagnostik. Det gör det möjligt att identifiera arten av inflammation, bedöma patientens allmänna hälsa, identifiera orsakssambandet till sjukdomen, utesluta cancer. För att klargöra dessa indikatorer ger patienten blod, urin, spermier.
 3. Ultraljudsundersökning (ultraljud). Det utförs för att visualisera orgeln för att bestämma storleken och strukturen hos körteln. För mer exakt diagnos används transkriptionsmetoden (TRUS) - enheten för ekografi sätts in i ändtarmen. Undersökningen avslöjar vidhäftningar, tumörer, stenar, cystiska formationer och andra avvikelser i prostatakörteln.

Ytterligare forskningsmetoder:

 1. Magnetic resonance imaging (MRI). Det utförs om huvudprocesserna fortfarande har frågor som behöver klargöras, kan metoden identifiera olika typer av prostatit.
 2. Ureteroscopy. Gör det möjligt att undersöka urinröret och urinblåsan för infektioner i genitourinary sfären.
 3. Röntgenundersökning (retrograd och uretrografi). Det utförs för att få information om urinrörets struktur, avslöjar störningar som ofta uppstår med prostatit.
 4. Biopsi. Det utförs för att utesluta den onkologiska orsaken till prostatit. För detta ändamål utförs histologisk och cytologisk undersökning av prostata vävnaden.

Hur känner man igen prostatit hemma?

Det är väldigt viktigt att känna igen prostatit i tid, så självbedömning av ditt tillstånd gör det möjligt för dig att se en läkare så snart som möjligt. Akut form av prostatit är lätt att känna igen på grund av att symtomen uppträder plötsligt och kraftigt: patientens kroppstemperaturen stiger, finns kramper vid urinering, skarp smärta i buken, ljumsk och rektal område. Det är mycket svårare att diagnostisera en kronisk form.

Symtom på kronisk prostatit:

 • frekvent uppmaning att urinera, svag och intermittent ström;
 • Stretching smärta i nedre delen av buken, nedre delen av ryggen, ljummen;
 • smärta i könsorganen
 • värk, brännande i anus, perineum, testiklar
 • brott mot sexuellt liv: brist på libido, för tidig utlösning, sexuell dysfunktion;
 • nervösa sjukdomar.

Förberedelser för diagnos av prostatit

Prostatit: Diagnostiska metoder och vad de visar

Laboratorieforskning:

 • Urinanalys. Vi studerar sådana indikatorer som leukocyter, proteiner, bakterier. Om det finns proteiner i urinen, och antalet leukocyter är mer än 5 enheter, karakteriserar detta den inflammatoriska processen. För att bestämma den patogena mikrofloran görs en bakteriologisk analys av urin, med hänsyn tagen till antalet bakterier per volymandel, eftersom flera bakterier normalt tolereras. Cytologisk forskning tillåter oss att upptäcka epitelceller, ett stort antal som kan karakterisera maligna former.
 • Spermanalys. Det gör det möjligt att bestämma inflammatorisk eller icke-inflammatorisk form av sjukdomen, för att bestämma mängden av spinalvätska.
 • Smörj från urinröret. Det tas för bakteriekulturen, vilket resulterar i att infektioner som överförs sexuellt detekteras.
 • Blodprov och PSA. En förhöjd nivå av det prostatiska specifika medlet karakteriserar inflammatoriska processer, adenom och maligna former. För att klargöra diagnosen utförs läkaren en tolkning av analysen, som avslöjar vissa proportioner av fri och bunden PSA. Spårning PSA hjälper läkaren att övervaka behandlingen av inflammatorisk process.
 • Analys av utsöndringen av prostata. Studier visar mikrofloran, majs lecitin, leukocyter, leukocyt höga indikatorer, närvaron av patogener och låga hastigheter av lecitin granuler karakterisera de patologiska processer. Om du inte kan få hemligheten i prostata, utförs analysen på urinsedimentet.

Bildningsmetoder:

 • Ultraljud och TRUS. För att identifiera prostatit används först diagnostiska metoder med ultraljud. Ultraljud utförs genom visualisering av prostata på monitorn genom bukvävnaden, men denna metod ger inte alltid en tydlig bild, så transrektuell undersökning är mer efterfrågad. Om prostatakörteln förstoras indikerar det inte alltid förekomsten av inflammation - en förstorad prostata kan observeras med adenom. Om prostatit indikeras av ojämn och ojämn kontur av körteln, ekkopositiva formationer, områden med nedsatt och ökad ekogenitet.
 • HERR Ingen av de instrumentella metoderna kan jämföras med noggrannheten i denna studie. MR kan du bestämma innehållet i prostata, få mer information om lymfkörtlar och testiklar, studien avslöjar inflammatoriska processer och prostata abscess, adenom, cancer. Denna undersökningsmetod ordineras ofta före operationen för att bestämma platsen för kirurgisk ingrepp.
 • Biopsi. Om det finns misstanke om cancer, om patienten efter leverans av blod till PSA avslöjade ökade satser skickas patienten till en biopsi. Provtagningen av vävnadsfragmentet för undersökning utförs genom en punktering med en ihålig nål i gren- eller rektumområdet. Histologisk undersökning av den cellulära kompositionen bestäms av den exakta vävnad med avseende på närvaron av prostatacancer, cytologi - inte undersökt vävnad och celler tagna från ytan, det utförs för detektion av tidiga stadier av tumörer.