Huvud
Symptom

Vilken läkare behandlar cystit hos kvinnor?

Cystit hos kvinnor - inflammation i urinblåsan - en sjukdom som kännetecknas av en ljus kliniska bilden, diagnos svårigheter som inställnings orsaker varken läkare eller en tillräcklig livserfarenhet.

Ofta smärtsam urinering, åtföljd av ett ibland svårt smärtsyndrom och utseendet av blod i urinen - det är dess karakteristiska egenskaper.

Att cystit inte förs i kronisk form, kvinna bör inte självmedicinera, måste vi först vända sig till urolog, som kommer att hålla en detaljerad diagnos och ordinera lämplig behandling. Om det inte finns någon sådan specialist på polikliniken på bosättningsorten, är det nödvändigt att kontakta terapeuten.

Varför utvecklar kvinnor cystit oftare än män?

Verkligen, varför företrädare för det rättvisa könet lider av cystit ganska ofta, och hos män är sjukdomen extremt sällsynt?

Det är enkelt! Infektion tränger igenom kroppen genom bakterier som är infekterade med urinröret eller urinröret. Hos män är det långt och smalt, och det är svårt för bakterier att "nå målet", för kvinnor är det kort och brett. För sjukdomar verkar det andra alternativet mycket mer attraktivt.

symptom

Cystit är ganska smärtsamma symptom: frekvent urinering, ibland med slem och blod i urinen, skarp smärta och brännande efter tömning, kontinuerlig känsla av fullhet i blåsan. I vissa fall stiger kroppstemperaturen, illamående och kräkningar uppträder.

Så snart du börjar visa de första tecknen på blåsan, måste du omedelbart börja behandlingen för att förhindra en kronisk sjukdomsförlopp, som kan bestå i månader och till och med år. För hans syfte bättre att träffa en läkare, kommer han att producera en bakteriell ympning och ordinera den bästa läkemedel som kan bekämpa det med en specifik patogen.

förebyggande

Det bästa sättet att undvika obehagliga känslor för kvinnor är dock förebyggande. Speciellt bör du följa reglerna för personlig hygien, använd endast rena kläder och byt regelbundet kuddar och tamponger under menstruationen.

Dessutom förvärras kronisk cystit ofta av hypotermi - i synnerhet bukhålan och underdelen. Fördröja inte urinering längre än förfallodagen - en fullblåsan är lätt infekterad med patogener.

Vilken läkare behandlar cystit hos kvinnor?

När en kvinna möter symtomen på en sådan sjukdom som cystit, vilken läkare att kontakta blir det mest akuta problemet. Ja, och rädslan för diagnosförfarandet förekommer hos många tjejer. Sjukdomen är mellan två medicinska specialiteter - gynekologi och urologi.

Först och främst är det värt att besöka terapeuten. Efter att ha analyserat patientens klagomål kommer han sannolikt att rikta den till den expert som behandlar en cystit - till urologen. Kvinnor kommer dessutom att rekommenderas och besöka en gynekolog, för mycket ofta i företrädare för den vackra hälften av mänskligheten är orsaken till sjukdomen olika sjukdomar i könsorganet.

Urologist är en läkare som specialiserat sig på behandling av det mänskliga genitourinära systemet, som är grundligt förberedd i denna riktning. Hans verksamhetsområde innefattar sjukdomar i njurarna, urinblåsan och urinvägarna i allmänhet. För honom finns ingen delning efter kön och ålder. Därför är läkaren som behandlar cystitis en urolog, eftersom cystit i alla dess former faller inom denna specialists intresse.

För att fullständigt klargöra orsakerna till att brotten utvecklats har en kvinna tilldelats vissa studier:

 • allmän analys av urin;
 • bakteriologisk urinkultur;
 • Urinalysis av Nechiporenko;
 • blodprov;
 • analys av vaginal dysbios;
 • Ultraljud av genitourinary systemet;
 • cystoskopi;
 • Ultraljud av genitourinary systemet;
 • PCR-studie.

Först efter att orsaksmedlet är etablerat eller orsaken till blåsan utvecklas, föreskriver läkaren den nödvändiga behandlingen. Det innebär som regel att man tar antibakteriella och antiinflammatoriska läkemedel tillsammans med fysiologiska förfaranden. Även för diet är cystitis en viktig faktor. Läkaren kommer att råda dig att ge upp skarpa, röka och feta livsmedel, alkohol och dricka mer än 8 glas vatten om dagen. Tranbärsjuice eller morsor kommer också att vara användbara.

preparat

Om sjukdomen är infekterad, bekräftas genom analys, så kommer du troligen att behöva ta ett antibiotikum:

 • fosfomycin (monural);
 • gruppfluorkinoloner - Tsifran, Norfloxacin;
 • Nitrofuran (Furadonin, Furagin).

En av de mest populära antibiotika som föreskrivs för behandling av nedre urinvägarna är Monural.

Vem behandlar cystit hos kvinnor

Blåsans inflammation förr eller senare "underminerar" nästan alla representanter för det fina könet. Många faktorer påverkar: konstant superkylning och försvagad immunitet och mycket stress. Att komma in i smittens kropp gör sig snabbt känd - främst med hjälp av snabb och smärtsam urinering. Med sådana symptom ska du omedelbart kontakta en specialist. Men inte alla patienter vet vilken läkare som ska gå med blåsor till en kvinna. Vilken typ av läkare behandlar problemet med en inflammerad urinblåsa?

Till vilken läkare som helst för att ta itu med en cystit hos kvinnor

En generalist är en allmänläkare. De kommer till honom med några klagomål, varefter de får ett möte till en mer lämplig läkare. Därför måste kvinnor, speciellt om de inte tidigare haft cystitis, göra ett avtal med terapeuten.

Det är möjligt att doktorn ska ordinera några allmänna studier (urin och blodprov, ultraljud av blåsan och njurarna). Baserat på de erhållna resultaten, såväl som på grundval av patientens klagomål, kommer läkaren att kunna förskriva cystit. Därefter måste han skicka patienten till en smal specialist - urologen. Ibland rekommenderas dessutom att besöka en gynekolog, nephrologist och venereolog.

I små städer, där kapaciteten hos den lokala polykliniken är mycket begränsad, föreskriver terapeuter ibland självständigt behandling. Men det kan vara ofullständigt eller inte för kvalitativt: En specialist med bred profil har alltid mindre kunskap än en läkare med en smal specialisering. Därför rekommenderas att "slå ut" hänvisningen till en läkare som är direkt involverad i det genitourära systemet. Det är bättre att spendera tid och pengar, har gått på undersökning till en större stad än att stanna med obehandlad blåsin.

Cystitis hos kvinnor: vilken läkare läker? urolog

Urologen specialiserar sig på sjukdomar i blåsan, njurarna, urinledarna. Vissa tror att detta är en rent manlig doktor, men denna åsikt är fundamentalt fel, eftersom de ovan nämnda kropparna är lika närvarande i representanter för båda könen.

Urologen kommer nödvändigtvis fråga patientens symtom och genomföra en undersökning som innefattar:

 • Allmänna tester av urin och blod (om de inte levererades tidigare i terapeutens riktning);
 • bakposev och biokemi av urin;
 • uroflowmetry (studie av urinstråleegenskaper);
 • Ultraljud av genitourinary system (om undersökningarna inte utfördes tidigare);
 • Cystoskopi (undersökning av blåsan från insidan med en speciell enhet).

Dessutom kan en läkare utföra palpation av underlivet och njureområdet. Baserat på studiernas resultat bekräftas eller refuteras diagnosen cystitis. Ofta är på grund av likheten hos patientens symtom, inflammation i urinblåsan med symfysit - en inflammation i den pubic articulering som uppstår under eller efter graviditeten - förvirrad.

Om en kvinna har cystit, föreskriver urologen lämplig behandling. Oftast är patienten ordinerad antibiotika (Monural, Palin, Nolitsin). Dessutom kan växtbaserade läkemedel (Phytolysin, Kanefron) förskrivas. Patienten är visad att konsumera en stor mängd vätska, speciellt som föredrar tranbär eller björksoppa, tranbärsmor, alkaliskt mineralvatten.

Vilken läkare behandlar cystit hos kvinnor? gynekolog

Även om gynekologen huvudsakligen handlar om kvinnornas reproduktiva hälsa, är det för denna specialist att patienter med blåsor oftast kommer. Ofta passerar de terapeuten och får därför inte se en urolog.

Denna taktik är fel. Att behandla en urinblåsa ligger inte i en gynekologs kompetens. Det är dock värt att besöka denna läkare, eftersom inflammatorisk process i blåsan ofta provoceras av sjukdomar i könsorganen:

 • gonorré;
 • chlamydia;
 • trast;
 • bakteriell vaginos.

Cystitis måste behandlas samtidigt med den uppenbara sjukdomen i reproduktionssystemet. Om du inte tar bort grundorsaken, kommer inflammationsprocessen att uppstå igen och igen.

Gynekologisk undersökning omfattar:

 1. Inspektion i stolen.
 2. Transvaginal ultraljud.
 3. Smör på floran.

Vid behov utser patienten patienten för analys av venerala sjukdomar.

Hennes gynekolog om blåsan som uppstått måste definitivt meddela gravida kvinnor. Eventuellt läkemedel ska tas med hänsyn till fostrets hälsa.

Kronisk blåsan: vilken läkare läker

I många kvinnor blir blåsans inflammation kronisk. Symptom på sjukdomen manifesterar sig relativt trög, men de oroa sig för patienten genom livet, "återuppliva" flera gånger om året.

Det är svårt att behandla kronisk blåsan. Detta beror främst på dåligt genomförd diagnostik. Till exempel kan en läkare sakna någon könsorganssjukdom: i detta fall kommer behandlingen inte att bli framgångsrik, eftersom en oupptäckt sjukdom ständigt kommer att provocera en ny inflammatorisk process.

Ibland är problemet försvagad immunitet. Om kroppen inte kan motstå det negativa inflytandet av yttre faktorer, kan någon infektion orsaka en blåsning av blåsor.

I en sådan situation bör patienten undersökas mycket noggrant. Bland de som behandlar cystit hos kvinnor i kronisk form, följande läkare:

 1. Den ovannämnda urologen och gynekologen. Om sjukdomen har störts i åratal, och den föreskrivna behandlingen inte hjälper, är det meningsfullt att samråda med andra läkare med liknande specialisering.
 2. Nephrologist. Han är engagerad i diagnostik och behandling av njursjukdomar. Ofta uppstår cystit mot pyelonefrit, och utan att bli av med den senare är fullständig återhämtning omöjlig.
 3. Infektionssjukdom. Specialiserar sig på alla typer av infektioner, varav några kan prova inflammation i blåsan.
 4. Immunologen Om blåsan förekommer mot bakgrund av misslyckanden i immunsystemet, kommer den här läkaren att kunna hjälpa till med att eliminera problemet.

Det viktigaste för blåsans inflammation är att i god tid reagera på störande symtom. Ju tidigare behandlingen startas, desto bättre blir resultatet. Men du kan inte ge upp långsiktig misslyckad behandling: de ständigt uppenbara tecken på cystit, försöker kroppen att rapportera att någonstans ligger den i patologi. Och kvinnans uppgift är att ta reda på detta problem, naturligtvis, med hjälp av kvalificerade läkare.

Till vilken läkare ska en kvinna med cystit behandlas?

När det finns symptom på någon sjukdom, försöker alla som bryr sig om sin hälsa, få kvalificerad medicinsk hjälp. Endast en läkare kan bedöma graden av fara för människors liv och hälsa, utse den enda korrekta behandlingen och hjälpa patienten att undvika återfall av patologi.

Utan medicinsk kunskap kan man underskatta symtomens allvarlighetsgrad, ta en sjukdom för en annan och påtagligt trycka tillbaka återhämtningstiden. Cystitis gäller inte livshotande sjukdomar, men försening med diagnosen och behandling kan påtagligt försämra livskvaliteten hos den som tolererar det.

Dessutom finns det ett antal sjukdomar med liknande symtom, som endast kan differentieras av en specialist med medicinsk utbildning. Vilken typ av läkare ska jag använda när jag börjar cystitis?

Hur manifesterar cystitis?

Blåsans inflammatoriska sjukdom förekommer hos patienter i alla åldersgrupper - från spädbarn till äldre. Ofta diagnostiseras cystit hos kvinnor. Detta beror på att de har en bredare och kort urinrör än män.

Eftersom inflammation orsakas av patogener, hjälper denna omständighet dem att tränga in i blåsan på kortast möjliga sätt. Hos kvinnor finns ingången till urinröret intill ingången till slidan och in i anusen, vilket ytterligare ökar risken för att bakterier kommer in i urinröret.

Enligt medicinsk statistik är cirka 90% av patienter med cystitis kvinnliga. Det är därför den legitima frågan, vilken läkare behandlar cystit hos kvinnor, frågar de oftare än andra patienter. För att kunna svara på det måste du klargöra sjukdomens manifestationer.

Initiala symtom på blåsan:

 • Hyppig uppmaning att urinera (i vissa fall var 15: e minut), vilket resulterar i frisättning av en liten mängd urin;
 • Smärta, gnidning och bränning i underlivet och i urinröret, uppenbart vid urinering och utanför denna process.
 • Urin grumlig med flingor av pus, med en blandning av blod, bloddroppar kan frisättas och efter urinering;
 • Vanliga symtom på förgiftning är produkterna av bakteriens vitala aktivitet - huvudvärk, svaghet, hypertermi, ibland illamående och kräkningar.

Liknande symtom diagnostiseras vid andra sjukdomar i det kvinnliga genitourinära systemet. Kanske, därför med cystit, är kvinnor oftast refererade till ett kvinnors samråd. Faktorer som provocerar den inflammatoriska processen i blåsan:

 • Bristande överensstämmelse med hygiennormer och regler (felaktig tvättning och användning av hygieniska tamponger, sällsynt byte av tätningar);
 • hypotermi;
 • Mekanisk trauma i urinblåsan;
 • Infektion från njurarna, urinledarna, reproduktionsorganen;
 • Komplikation av STDs.

Att välja en läkare

Med tecken på blåsan bör först och främst gå till urologen. Denna läkare specialiserar sig vid behandling av urinvägssjukdomar. Navnet på denna gren av medicin kommer från de latinska orden urina - urin, logos - vetenskap.

Det är inte nödvändigt att tro att urologen behandlar specifika sjukdomar hos det manliga reproduktionssystemet, han kommer att hjälpa både män och kvinnor. När det gäller människors hälsa kan urologen skilja på cystit hos män från sjukdomar med liknande symtom.

Om du av någon anledning inte kan besöka en urolog, kan du kontakta den lokala terapeuten med liknande problem. Den här läkaren måste, i egenskap av sitt arbete, vara kompetent i många hälsofrågor.

En av de smala specialisterna, som man kan gå med blåsningar av blåsor, är en nefrolog. Trots att nefrologen hanterar njurproblem studerar han urinvägarna som ett integrerat system och hjälper till att lösa problem med blåsans inflammation.

Nefrologen kommer att bedöma graden av utveckling av den inflammatoriska processen, dess fara för hela urinvägarna och ge råd om förebyggande av komplikationer.

Vem behandlar cystit hos kvinnor?

Symtom på cystit kan likna symtomen på sjukdomar hos den kvinnliga sexuella sfären, så Gynekologens patienter med blåsans inflammation hänvisar till den.

En annan aspekt av detta val är utvecklingen av cystit hos gravida kvinnor. Under barnets förväntning växer belastningen på en kvinnas kropp, immuniteten försämras och inflammatoriska sjukdomar i urinvägarna uppträder ganska ofta.

Behandling av cystit i denna kategori av patienter har sina egna egenskaper, eftersom de flesta drogerna har en teratogen effekt kan orsaka graviditetens patologi.

Dessutom är cystitis i vissa fall en manifestation av de latenta nuvarande sjukdomarna hos kvinnans reproduktionssystem. Sådana komplikationer uppstår inte bara hos gravida kvinnor utan även hos patienter med svag immunitet. För att utvärdera hela bilden av patologi, möjligheten till återfall och komplikationer, för att rätta behandlingen med hänsyn till graviditeten, kommer endast en kvalificerad gynekolog att kunna.

När man misstänker cysti eller interstitiell cystit, som är av neurogen natur, undersöks kvinnans hormonella status. Här kan en endokrinolog och neuropatolog vara skyldig att konsultera.

Undersökning av patienter med tecken på blåsan

Det är svårt att diagnostisera på grundval av patientens klagomål, särskilt eftersom symtomen på blåsan inte syns nästan visuellt. För att klargöra patologin ordinerar läkaren laboratorie- och instrumentstudier:

Innehållet i urinprotein, erytrocyter, svampar och bakterier analyseras.

Urinalysis av Nechiporenko.

Den genomsnittliga delen av morgonurinen uppskattas för underhåll av cylindrar, leukocyter, erytrocyter, protein och epitel i den.

Allmänt blodprov.

Graden av inflammatorisk process beräknas med antalet leukocyter.

Bakteriell odling av urin för att bestämma vilken typ av patogen flora.

Resultatet är klart om 10 dagar, analysen är viktig när man väljer ett läkemedel.

PCR (polymeraskedjereaktion).

Det genomförs för att identifiera patogener av infektion - klamydia, herpesvirus, ureaplasma, trichomonads.

Hjälper med att bedöma tillståndet av blåsans väggar, spridningen av inflammatorisk process.

Vid specifikation av diagnosen hos kvinnor kan den gynekologiska undersökningen för en uppskattning av en status av kroppar i ett litet bassäng och ett smet för definition av aktivatorer som överförs sexuellt genom att användas.

Cystoskopi med bakteriell artros utförs inte, eftersom denna studie provocerar spridningen av den inflammatoriska processen längs urinvägarna.

Valet av en läkare ska visas omedelbart efter det att symtomen på blåsans inflammation har uppstått, eftersom denna sjukdom kan gå i kronisk form, ge frekventa återfall.

Vilken läkare behandlar cystit hos kvinnor?

Cystitis är inte bara en obehaglig, men också en farlig sjukdom, som ofta uppenbaras hos flickor och kvinnor av reproduktiv ålder.

Patologi är en inflammatorisk process som uppstår i blåsan.

Provokatorer kan agera patogena bakterier. Bland de mest aktiva och vanliga patogenerna i den infektiösa processen är stafylokocker och streptokocker, ofta patogener är gonokocker och E. coli.

Om blåsan uppträder i barnet, kan ett besök till läkaren inte skjutas upp. Infektionsprocessen i barnets kropp utvecklas mycket snabbt och konsekvenserna kan vara irreversibla. Beroende på vad som orsakar blåsan kommer läkaren att välja det nödvändiga läkemedlet.

För behandling, använd ett bredspektrum antibiotikum, vilket bör tas i rekommenderade doser.

Blåsans inflammation kan diagnostiseras hos män, men kvinnor med tanke på de anatomiska egenskaperna hos strukturen möter en patologi flera gånger oftare.

Man bör besvara frågan om vilken läkare som behandlar cystit hos kvinnor och vilken specialistprofil som bör konsulteras först.

I vilka fall kan du fördröja besöket till läkaren?

Innan du bestämmer vilken läkare som ska gå för blåsor, ska du noga utvärdera ditt eget tillstånd. Med cystit utvecklar kvinnor smärtsamma symtom, speciellt om patologin är akut. För att behandla akut cystit är nödvändig, eftersom sjukdomen har funktionen att snabbt förändras till en kronisk form.

I den akuta banan av patologin och under förvärringen av den kroniska formen av inflammation kan en kvinna uppleva följande symtom:

 • ökad kroppstemperatur;
 • konstant svaghet;
 • illamående, slutar i kräkningar
 • skär smärta vid urinering
 • Vanlig urinering i toaletten med liten urinladdning
 • sömnadssmärtor i underlivet;
 • förändring i urintonen (förekommer som en följd av aktiviteten hos vissa patogener).

Patologi hos kvinnor påverkar ofta reproduktionssystemet och påverkar dess funktion. I vissa fall kan sjukdomen ske isolerat. När orsaksmedlen av venerala patologier påverkas, fortskrider sjukdomen snabbt.

OBS! Tabletter från cystit bör väljas av läkaren efter att ha fastställt patogenens natur.

I frånvaro av en ordentlig terapeutisk effekt dras många organ i det kvinnliga reproduktionssystemet och organen i det geniturinära området i den patologiska processen. Cystitis kan inte fördröjas, det måste behandlas brådskande. För en fullständig läkare måste du uppfylla alla läkares recept, en kvinna bör komma ihåg att det är omöjligt att bli av med cystit utan antibakteriella medel. Avslag på behandling kan orsaka allvarliga problem, upp till sjukdomsutbredningen i reproduktionssystemets organ och infertilitet.

Till vilken läkare som ska ta itu med en cystitis

Vid en cystit till vilken läkare finns det en kvinna? Denna fråga kan inte besvaras av många, eftersom patologin är ganska specifik och kräver systemisk påverkan. Behandling av sjukdomen kan involvera följande yrkesverksamma:

 1. Först och främst bör du konsultera en terapeut, för det här är en generalist som kan hjälpa till att fastställa orsaken till sjukdomen. Efter att ha utfört laboratorietestet kommer läkaren att bestämma orsaksmedlet för blåsans inflammation och utse en kvinna till behandling. I vissa fall kan terapeutens kompetens inte vara tillräckligt och då krävs ingrepp av specialister av en smal profil. Om du misstänker en cystit hos barn måste du besöka en barnläkare. Läkaren kommer att hänvisa till analyserna baserat på resultaten, som kan användas för att utvärdera sannolikheten för att ha en patologi.
 2. Att reflektera över vilken läkare som ska konsultera blåsans inflammation, frisätter en kvinna ofta ur en urologs uppmärksamhet. Det är allmänt accepterat att det här är en manlig läkare, men en specialist i sin praxis måste ofta ta itu med alla slags kvinnliga problem. Under det omfattande begreppet urologi är vetenskapen engagerad i behandling av patologier hos den manliga reproduktiva sfären och urinsystemet hos båda könen. Därför kan man dra slutsatsen att en sådan läkare kommer att kunna välja läkemedel och bota cystit.
 3. Vem behandlar inflammation hos kvinnor är en gynekolog, och denna specialist är ofta den mest grundläggande länken i terapiprocessen. Tidig överklagande till en gynekolog kommer att bidra till att förebygga utvecklingen av reproduktiva patologier och kroniska gynekologiska sjukdomar.

Din läkare kan vara nephrologist, men oftast är det terapeuten och gynekolog väljer metod för att eliminera inverkan av den inflammatoriska processen hos kvinnor med cystit.

Vem är i första hand att ta itu med en kvinna - det spelar ingen roll i vilket fall som helst kommer en representant för någon av följande specialiteter hjälper dig att välja en kompetent behandling. Flickans huvuduppgift är inte att försena, men att kontakta läkaren i god tid.

Metoder för eliminering av sjukdomen

Oavsett vilken läkare som ska gå till en kvinna, kommer behandlingsplanen att vara densamma.

Först och främst kommer flickan att bli ombedd att ta test för den exakta identifieringen av patogenen. Bland de vanligaste metoderna för undersökning är:

 • blodprov;
 • urinanalys;
 • en studie om förekomsten av sexuellt överförbara sjukdomar;
 • sådd av biomaterial för att bestämma patogener.

Efter att ha bestämt orsakssystemet för blåsan kommer specialisten att kunna välja den nödvändiga åtgärden. Metod för behandling innebär användningen;

 • antimikrobiella medel;
 • antivirala formuleringar;
 • antibakteriella läkemedel.

Listan över allmänna rekommendationer från läkare är följande:

 • grundlig hygien hos könsorganen efter urinering och avföring
 • visar sprutning (med spridningen av den patologiska processen);
 • vägran av intimitet för behandlingsperioden
 • riklig dryck för att påskynda processen med sönderfallsprodukter
 • anslutning till en diet.

rekommendationer

Ofta, med blåsor, känner tjejerna svår smärta i underlivet, vilket intensifierar före urinering. Uppenbarelsen av ett sådant symptom måste rapporteras till läkaren, då doktorn kommer att kunna rekommendera det mest effektiva och säkra analgetiska läkemedlet som inte påverkar antibiotikans effektivitet.

Under behandlingens gång visas mottagning av de medel som möjliggör förhindrande av utveckling av en dysbakteri-sis, en sådan rekommendation är kopplad till negativt inflytande av antibiotika på tarmarna.

Varaktigheten av behandlingstiden varierar kraftigt beroende på patientens hälsotillstånd. I avancerade fall sker behandlingen av blåsans inflammation på ett sjukhus.

För att undvika sjukhusvistelse måste du konsultera en läkare vid de första symtomen på sjukdomen.

Till vem att ta itu med en cystit hos kvinnor

Cystitis är en sjukdom där blåsan blir inflammerad. Bland kvinnor är sjukdomen ofta tillräckligt (nästan varje sekund representant för den vackra hälften av mänskligheten drabbades av det åtminstone en gång i livet). I dussintals gånger, oftare, men ändå lider män med blåsor. Gör inte ett undantag och barn av barndomen.

Tecken på blåsor

Tecken på blåsor är ganska specifika, och de manifesterar sig starkt. Dessa inkluderar särskilt:

 • frekvent urinering, vilket orsakar allvarliga och obehagliga anpassningar i patientens liv, som nu måste besöka toaletten nästan var 15: e minut;
 • förändring av urinets utseende - det blir grumligt, kan till och med uppstå en obehaglig lukt som indikerar processen att försumma.
 • smärta i området ovanför pubis (inte bara vid urinering) - ganska ofta observeras detta hos kvinnor;
 • brinnande känsla vid urinering
 • Ryggsmärta är möjlig, men inte alltid;
 • temperatur, kräkningar, illamående - allt detta kan ske i enskilda fall.

Om sådana larm föreligger ska läkaren omedelbart konsulteras. För det första är självmedicinering med blåsan full av många allvarliga komplikationer. Dessutom kan symtomen på den här sjukdomen maskera en helt annan sjukdom, vilket kräver en annan inställning till sig själv.

Det verkar som cystitis: vem ska jag kontakta?

Så du har misstankar om blåsor. Vad ska jag göra? Till vem ska du vända? Först och främst är det värt att besöka terapeuten. Efter att ha analyserat patientens klagomål kommer han sannolikt att rikta den till den expert som behandlar en cystit - till urologen. Kvinnor kommer dessutom att rekommenderas och besöka en gynekolog, för mycket ofta i företrädare för den vackra hälften av mänskligheten är orsaken till sjukdomen olika sjukdomar i könsorganet.

Endast en läkare, på grundval av en grundlig undersökning av patienten, kan göra en noggrann diagnos och förorda kompetent behandling. I synnerhet för diagnos av cystit kan följande forskningsprocedurer krävas:

 • ett allmänt blodprov - denna studie med cystit är inte tillräckligt informativ, med hjälp av vilken den kan bekräftas endast genom närvaron av en inflammatorisk process i kroppen;
 • allmän urinanalys är den viktigaste analysen för diagnos av sjukdomar i det urogenitala systemet; med blåsor till och med utseendet och lukten av urinförändringar stiger nivån av leukocyter i det och erytrocyter kan uppstå.
 • urinanalys av Nechiporenko - denna analys av det genomsnittliga urinprovet tilldelas vid abnormiteter i den allmänna urinanalysen; det gör att du kan klargöra det urogenitala systemet
 • Express-test (remsor) - moderna forskningsmetoder som tillåter att detektera nitrit i urinen (bildas under inflytande av patogen flora), samt att bestämma nivån av protein och leukocyter;
 • ultraljud;
 • sådd urin;
 • cystoskopi - när urinröret och urinblåsan visualiseras med hjälp av en speciell enhet - ett cystoskop; förfarandet med tanke på dess traumatism och möjligheten att fungera som utlösare för smittspridning är förbjuden att utföra i händelse av en akut process.

Hur behandlar läkare cystitis?

Efter att ha hört berättelser om vänner om hur läkare behandlade cystit, börjar patienterna ofta ta antibiotika och andra mediciner på egen hand. Och i princip försvinner symtomen snabbt. Men denna självbehandling utan tillsyn av en urolog

i de flesta fall leder helt enkelt till att sjukdomen blir en latent kronisk form. Behandling av det på detta stadium blir längre och svårare. Och till doktorn bör de oberoende patienterna som ett resultat ändå ta itu med, trots allt överkylning och försvagning av immunitet i detta fall kommer att fungera som utlösare för en förvärring av sjukdomen och förekomsten av utarmande symtom.

Så urologen bör behandla cystitbehandlingen. I de fall då patienten ger patienten ett stort besvär, föreskriver specialisten antibiotika och sulfonamider, som har ett mycket brett spektrum av åtgärder utan att vänta på resultaten från testen. När resultaten är klara får läkaren möjlighet att anpassa behandlingen, göra den mer riktade och riktade. För att lindra smärta kan patienter förskrivas sådana läkemedel som till exempel Monural eller Sedural. I vissa (sällsynta och svåra) fall är kirurgisk ingrepp nödvändig.

Underlätta patientens tillstånd med cystit och bidra till snabb återhämtning av följande aktiviteter:

 • termiska procedurer - torr värme, varma bad och kompressor - allt detta kan avsevärt lindra patientens tillstånd, inte samtidigt behandling.
 • en riklig dryck - det hjälper till att tvätta ut patogener från blåsan;
 • vila och vila på sängen (om möjligt)
 • Undantag från kosten av feta, salta, kryddiga, stekta livsmedel, såväl som alkohol;
 • användningen av tranbär (det är bättre i form av en mamma);
 • användningen av infusion av björnbär, hästslag, cowberryblad (förutsatt att det inte finns någon allergisk reaktion på ingredienserna).

Ofta förvärras cystit hos gravida kvinnor. När de hittar de första tecknen på sjukdomen, måste de omedelbart konsultera en läkare, eftersom behandlingen av kvinnor under barnets barndom har sina egna egenskaper. För det första är det extremt svårt för sådana patienter att ta antibiotika. Lyckligtvis finns det i moderna läkemedel många metoder som tillåter behandling av gravida kvinnor utan att skada fostret. Tal, i första hand handlar om immunitetsstärkande åtgärder och instillation av blåsan.

Som regel, med korrekt behandling och prestanda av alla recept, sker cystit inom 10 dagar. Prognosen i detta fall är mycket fördelaktig. Emellertid kan sjukdomen, som på grund av sin förekomst ofta är inte allvarliga, utan en ordentlig del av läkare övervakning ge allvarliga komplikationer såsom interstitiell cystit (där inflammation påverkar muskelskiktet av blåsan, så att kroppen krymper, vilket kan att orsaka behovet av transplantation), pyelonefrit (njurinflammation) eller hematuri (blödning, vilket i allvarliga fall kan kräva en blodtransfusion).

Kan jag bota cystit själv?

Cystitis är en ganska insidious patologi, som i avsaknad av adekvat behandling kan gå i kronisk form, fylld med ganska allvarliga konsekvenser. Därför, när det finns karaktäristiska symtom på inflammation, försök inte att besöka en läkare. Efter att ha satt testerna kommer det att vara känt vilken patogen utlöste sjukdomsutvecklingen och hur man bekämpar den. Och då, med strikt överensstämmelse med medicinska rekommendationer, inom en vecka blir det möjligt att bota cystit i hemmet.

Till vilken läkare att ta itu med en cystit hos kvinnor

Cystitis är en inflammatorisk sjukdom i blåsan, ofta av bakteriell natur. När det händer, vänder många kvinnor till fel läkare. Så vilken läkare behandlar cystit hos kvinnor?

Symptom på sjukdomen

Inflammatorisk process i blåsan (cystitis) är en följd av organismens berusning med olika mikroorganismer och PARASITER. Enligt statistiken är 7 av 10 personer smittade med parasiter. Många lever och lider i flera år och misstänker inte ens att förövare av hälsoproblem är parasiter. En enkel lösning hjälper dig att bli av med parasiter. Läs mer >>>

Innan du får reda på vilken typ av läkare du behöver använda för kvinnor med blåsor, är det värt att ta en titt på hans första tecken. De första symtomen på sjukdomen är rezi vid urinering. En kvinna kan besöka toaletten flera dussin gånger per timme, medan mängden urin som utsöndras i taget kan vara upp till 15-20 ml.
Samtidigt stiger kvinnans kroppstemperatur. Det händer snabbt, vanligtvis inom några timmar. Dessa symtom är tillräckliga för att läkaren ska diagnostisera - cystitis.

Vem behandlar sjukdomen?

Vilken läkare behandlar fortfarande cystit hos kvinnor? Om kvinnliga representanten har de första symtomen på sjukdomen, kan du kontakta:

Du kommer att glömma cystitis varannan dag.

En hel flock streptokocker, stafylokocker kommer att flyga ur blåsan på morgonen - lägg till.

 • Terapeut. Den första du kan vända dig till är en terapeut. Distriktsterapeuten bör vara den första länken i diagnosen och behandlingen av blåsor. Varje kvinna borde konsultera en terapeut, eftersom denna specialist lägger en preliminär diagnos och skickar till samråd med smala specialister, som en urolog.
 • Urolog. Professionella av urologiska profilen är exakt de läkare som måste hantera utnämningen av medicinska åtgärder. De bestämmer förekomsten av processen, styr utvecklingen av komplikationer. En person som går till en läkare ska vara redo för sjukhusvistelse. Det är önskvärt om behandlingen utförs permanent i förhållandena för den urologiska avdelningen. Om den ort där kvinnan bor inte har specialiserade sjukhus och avdelningar där det finns en urolog, så är behandling i en terapeutisk eller kirurgisk avdelning möjlig.
 • Gynekolog. Många kvinnor gör misstaget och går till gynekologen när tecken på sjukdom uppträder. Denna behandling är inte lämplig, eftersom dessa specialister inte är involverade i behandling av sjukdomar i urinvägarna. Med cystit är ett besök hos en gynekolog bara nödvändig för att utesluta sekundär infektion i reproduktionsorganen. Kan jag gå direkt till gynekologen? Om det inte finns någon möjlighet att besöka omedelbart urologen är det nödvändigt att gå till terapeuten.

Under alla omständigheter bör ett besök hos en läkare bli ett primärt behov av blåsor, desto mer är det redan klart för vilken läkare du behöver gå. Detta är nödvändigt för utnämning av adekvat och snabb behandling, vilket kommer att vara nyckeln till en snabb återhämtning.

Var och en av de ovanstående specialisterna bör göra sitt bidrag till diagnosen. Terapeuten ger riktning mot en allmän analys av urin och blod, som i samband med anestesiens historia kan misstänka blåsan.

Attack cystitis utan piller, ta parasiter.

Urologen behandlar smalare undersökningar, såsom bakteriologisk, bakterioskopisk urinanalys och ultraljud i urinvägarna.

Gynekologen ska genomföra en undersökning på gynekologisk stol för att identifiera eventuellt de uppkommande sekundärsjukdomarna.

Vem annan från experter kan vara involverad i behandlingen? Om cystitisen hos en kvinna ofta är återkommande kronisk, kan det vara nödvändigt att konsultera sådana läkare som immunolog och endokrinolog. Samråd med dessa specialister är nödvändigt för att fastställa orsaken till minskningen av immunitet.

diagnostik

Eftersom det redan är känt vilken läkare du behöver använda med cystit, kan du hantera diagnostiska åtgärder. Vanligtvis är historiedata tillräckligt för att göra en diagnos, men doktorn behöver dokumentera diagnosen, för vilken laboratorie- och instrumentundersökningar utförs.
En allmän analys av patientens urin och blod kan tas på en vanlig klinik, men det rekommenderas att konsultera en specialistklinik för ultraljud.

behandling

Behandling av cystit hos kvinnor ska utföras antingen på ett sjukhus eller hemma, men med alla rekommendationer och restriktioner. Kvinnor med inflammation i blåsan visas bäddstöd. Detta är nödvändigt för att utesluta mekanisk irritation av blåsan av omgivande organ.

Dessutom behandla cystit med en diet. Mat för blåsor ska inte vara sur, kryddig eller salt. Det rekommenderas också att utesluta bär, frukter, tomater och kål, eftersom de innehåller syror. Dessa restriktioner på mat orsakas av det faktum att dessa produkter kan orsaka förändringar i syrabasbasens urin. En sådan förändring leder till kemisk irritation av inflammerad slemhinna och att härda sjukdomen mer allvarligt.

Etiotrop behandling för blåsan inbegriper användningen av antibakteriella läkemedel. Hittills är valet av antibiotika tillräckligt stort och man kan välja en som är mest effektiv mot en viss patogen. Nackdelen med dessa läkemedel är att de negativt påverkar mikrofloran i tarmen och slidan, vilket kan leda till problem som dysbios och tröst. För deras förebyggande användning används yoghurt och preparat för att förebygga tröst.

Förutom etiotropisk behandling utförs en patogenetisk behandling, vilket innefattar eliminering av feber, smärta och svullnad i urinrörslemhinnan. För varje person bör droger väljas individuellt, med hänsyn till åldersegenskaper och förekomst av sjukdomar hos andra organ.

Chef för avdelningen för neururologi, urodynamik och rekonstruktiv kirurgi vid Pelvic Floor

Varje sjukdom ska behandlas av den specialist som förstår detta bäst. Till vilken läkare det är nödvändigt att ta itu med redan är det känt, därför vid de första tecknen på en cystit är det nödvändigt att göra det omedelbart.

Vilken läkare behandlar cystit hos kvinnor och män?

Cystitis (inflammation i blåsans vägg) är en av de vanligaste urologiska sjukdomarna. Det förekommer mycket oftare än vad som ges i statistiska data, om bara för att de i Ryssland tycker om att "behandlas oberoende".

Hänvisning till en läkare med inflammation i urinblåsan är planerad eller brådskande (akut). Anmäl dig till ett samråd och vänta i 1-2 dagar om du är oroad över det vanliga trängseln att urinera, ömma och brinna med urinering, måttlig smärta i buken mot en bakgrund av normal hälsa och normal kroppstemperatur.

1. När ska du vänta på en läkare?

Var uppmärksam på symtomen och tecknen på en svår och komplicerad cystitiscykel, om läkarbesöket ska bli akut, inom de närmaste timmarna:

 1. 1 Försvagning av hälsa, svaghet, svettning, frossa, feber upp till 38,5 och högre.
 2. 2 Skarpa smärtor i buken, växande i dynamik.
 3. 3 Urin - orenhet blod, urin grumlig, med en skarp obehaglig lukt och flingor utfällas.
 4. 4 Mängden urin reducerades kraftigt i jämförelse med det vanliga.
 5. 5 Det var smärta i ländryggen, på höger eller vänster sida.
 6. 6 Symtom på blåsor observeras hos ett barn i tidigt, förskole- och skolåldern.

2. Vart ska man gå?

Behandling av cystit hos en specialist beror till stor del på nivån, teknisk utrustning och volymen av sjukvården i ett visst område eller stad.

 1. 1 Den vanligaste först dök cystit är terapeuter i tandem med urolog (för män) och en gynekolog (för kvinnor), så uppkomsten av symptomen är bättre att vända sig till kliniken i samhället eller i en bra privat vårdcentral.
 2. 2 Återkommande infektioner, komplexa former av cystit (interstitiell, hemorragisk, komplicerad, etc.) är alltid under överinseende av en urolog.
 3. 3 Kvinnor behöver ofta konsultera en urogynekolog. Det här är en specialist som behandlar problem vid korsningen av gynekologi och urologi, inklusive postkottsblåsan. Han utför också alla typer av kirurgisk behandling av komplicerade former av blåsor, urininkontinens, bäckens våldsdysfunktion.

Kvinnor bör hänvisas till urogynekologen i följande fall:

 1. 1 Frekvent återfall av kronisk blåsan.
 2. 2 Cystit, resistent mot standardbehandlingsregimer, interstitiell cystit.
 3. 3 Förekomsten av anomalier i blåsans och urinvägarnas struktur (t.ex. cystokal, hypermobilitet och uretraldystopi).
 4. 4 Samtidig gynekologisk patologi.
 5. 5 Samtidig urininkontinens och prolaps (utelämnande) av bäckenorganen.
 6. 6 Cystitis hos kvinnor, förvärras efter samlag.

Det är viktigt att komma ihåg att det viktigaste är att vända sig till polykliniken i tid. Under den medicinska organisationens villkor bestämmer den behandlande läkaren omfattningen av diagnostiska förfaranden och nödvändiga samråd.

3. Registrering av sjukskrivning

Enligt de grundläggande normativa dokumenten om undersökning av tillfällig arbetsoförmåga, med utseende av akut cystit, kan sjukskrivna utfärdas till patienten under hela funktionsperioden. Denna period bestäms av den behandlande läkaren och är i regel från 3 till 5 dagar (med okomplicerat flöde).

Komplikationer i förlängningen av ett blad av invaliditet görs enligt de grundläggande reglerna för deras problem - inte mer än 15 dagar, en läkare i mer än 15 dagar i en medicinsk kommission, som bestämmer giltigheten av frågan om sjukhuset.

4. Varför är frekventa återkommande cystitis farliga?

För att förstå risken för frekventa återfall av blåsor, behöver du förstå deras orsaker, vars huvudsakliga betydelse är:

 1. 1 Sena behandlingstiden - ofta observerad med självmedicinering. Patienter tenderar att försena med kompetent och adekvat behandling, de hoppas på självläkning. Den långvariga förekomsten av infektion i skikten av blåsans vägg leder slutligen till djupare skador och kronisk inflammation.
 2. 2 Orimlig behandling - avvisande av antibiotika, felaktigt val av antibakteriella läkemedel. På huvudscheman för antibiotikabehandling för akut cystit kan man hitta från artikeln (gå till den interna länken).
 3. 3 Stabilitet hos de främsta orsakerna till blåsan mot föreskrivna läkemedel.
 4. 4 Förekomst av infektioner med övervägande sexuell överföring. Om cystit sker efter samlag eller en förändring i den sexuella partnern är det viktigt att utesluta infektioner med sexuell överföring (STD). Denna grupp av sjukdomar kräver en grundläggande behandling.
 5. 5 Förekomsten av sjukdomar som leder till en minskning av kroppens immunförsvar (endokrin patologi, HIV-infektion, diabetes etc.).
 6. 6 Förekomsten av abnormiteter i urinvägarnas utveckling och struktur, vilket bidrar till den konstanta infektionen och upprätthållandet av inflammatorisk process.

Sammanfattningsvis ovanstående kan vi dra slutsatsen att återkommande cystitis alltid signalerar om något allvarligare problem i människokroppen och kräver därför en djupare undersökning av patienten.

5. Minimal lista över analyser

Lista över diagnostiska metoder vid akut inflammation i urinblåsan slemhinnan bestäms individuellt för varje patient baserat på den kliniska bilden av sjukdomen, Läkarundersökning uppgifter och listan över sjukdomstillstånd.

Det finns dock en minimilista som är nödvändig för diagnos och val av adekvat behandling för akut cystit. Denna lista innehåller:

 1. 1 Den allmänna analysen av urin med kvantitativ beräkning av urinsedimentelement (leukocyter, erytrocyter, epitel). Elementen räknas i mikroskopets vy. Den genomsnittliga delen av urinen samlas in för analys.
 2. 2 Urinalysis av Nechiporenko. Skillnaden i denna metod är endast i metoden för att räkna erytrocyter och leukocyter. Deras antal bestäms inte inom mikroskopets synvinkel, utan i en milliliter urin.
 3. 3 Ultraljud (US) hos blåsan och njurarna.
 4. 4 Inspektion av gynekologen för kvinnor. I närvaro av vaginal inflammation tas swabs för sexuella infektioner.
 5. 5 Vid blödning av blåsan är bakteriologisk undersökning av urin (bacapsus) obligatorisk. Detta görs för att bestämma typen av patogen och valet av ett effektivt antibiotikum för återkommande infektioner.
 6. 6 Den allmänna analysen av blod - låter dig utesluta eller misstänka en systemisk inflammatorisk reaktion, förekomsten av komplikationer.

6. Vilken behandling ska ordineras?

Regim cystit väljas individuellt, baserat på den förmodade mottaglighet för antibiotika, symtomens svårighetsgrad och närvaron av åtföljande sjukdomar.

Läkemedelsbehandlingskomplexet omfattar:

 1. 1 Antibiotikum. Mer information om valfria droger och känslighet för uropatogena bakterier finns i artikeln (gå till den interna länken).
 2. 2 Spasmolytika - läkemedel som hjälper till att ta bort muskelspasmer och lindra smärta.
 3. 3 Uroantiseptic - avgifter med en diuretikum och antiseptisk effekt, Kanefron, Phytonefrol, Phytolysin och andra.
 4. 4 Rika dryck, tranbär och koberry fruktdrycker, rent dricksvatten, kompott.
 5. 5 Schemat kan kompletteras med preparat från andra grupper efter den läkare som är behandlande.

7. Hur lång tid tar det att läka blåsan?

Varaktigheten av cystitisbehandling med en kompetent metod överstiger inte i regel sju dagar. Minskningen i symtom observeras redan 1-2 dagar efter det att antibiotikabehandling inletts. Tidpunkten för fullständig försvinnande av tecken på inflammation beror på svårighetsgraden och djupet av skada på slemhinnan.

8. Om återhämtningen inte tar lång tid

Enkel, okomplicerad blåsbete varar inte längre än 5-7 dagar. Om symtom på inflammation observeras under längre tid, är det nödvändigt att utesluta specifik inflammation, djup skada (t.ex. interstitiell cystit). I det här fallet kommer patienten att hänvisas till en smal specialist (urolog, urogynekolog, phthisiatrician, etc.).

9. Självhjälp före en doktors samråd

Patienter stöter ofta på en situation där läkares samråd måste vänta i 1-2 dagar (modern vårdorganisation, möte med möten etc.). I det här fallet är det viktigt att känna till de grundläggande principerna för självhjälp för att förhindra komplikationer och lindra ditt tillstånd.

Innan läkare konsulteras kan patienterna använda:

 1. 1 Uroseptika i standarddoser (Kanefron, Urolesan, Tsiston, etc.).
 2. 2 Riklig dryck, bärfrukt, infusioner av örter med en diuretisk effekt.
 3. 3 Spasmolytika (drotaverin, papaverin i rektala suppositorier och tabletter).
 4. 4 NSAID (ibuprofen i åldersrelaterad dos) med en ökning av kroppstemperaturen.

VIKTIGT: Börja inte ta antibiotika utan överenskommelse med din läkare! Kom ihåg: Om tillståndet förvärras och du inte kan vänta på ett planerat möte, ska du omedelbart söka hjälp!

10. Varför är självbehandling farlig?

Det finns inte en enda sjukdom där självmedicinering skulle vara effektiv, cystitis är inget undantag.

De viktigaste komplikationerna av självbehandling är:

 1. 1 Övergång av sjukdomen till kronisk form med frekventa återfall. Anledningen är det felaktiga valet av antibiotikumet, dess dosering, multiplicitet och varaktighet av administrering med utvecklingen av resistens hos uropatogena bakterier. Med andra ord utvecklar orsaksmedlet resistens mot droger, så systemet för vidare behandling blir svårt att hitta.
 2. 2 Sprid infektionen till närliggande organ. Obehandlade och slösaktig tillvägagångssätt kan orsaka infektion av andra delar av urinvägarna, såsom pyelocaliceal njursystemet (pyelonefrit), prostata (prostatit hos män).
 3. 3 Otillräcklig diagnostik. Urineringsstörningar (frekventa resor till badrummet, smärtsam urinering) kan vara inte bara i cystit, men vid andra sjukdomar, t ex njurstenar, prostatacancer och cancer i urinblåsan, diabetes, och andra. Genom en mask cystit kan försvinna och sjukdomar med sexuellt överföring (STD). Det är bara läkaren som kan exakt etablera diagnosen efter att ha granskat och erhållit resultaten av ytterligare diagnostiska metoder.

Vem behandlar blåsor?

Cystitis är en inflammatorisk process i blåsan orsakad av en patogen eller villkorligt patogen flora. De vanligaste patogenerna är streptokocker och stafylokocker, men det är möjligt att bakterier som Escherichia coli, gonokocker och andra specifika venerala patogener är inblandade.

Båda könen kan vara sjuka med denna sjukdom, men för kvinnor krävs behandling av blåsor mycket oftare. Detta beror på urinrörets anatomiska egenskaper. I den kvinnliga kroppen är det en kort men bred kanal genom vilken smittämnen lätt når blåsan.

När ska jag gå till doktorn?

Innan du ringer till en läkare ska du noga utvärdera ditt tillstånd. Blåsans inflammation kan vara akut eller kronisk. I kronisk form är flickan som regel redan redo för exacerbationer och genkänner genast patologin.

I den kliniska bilden av sjukdomen är följande symtom närvarande:

 • Allmänna tecken på sjukdom (feber, svaghet, yrsel, illamående och kräkningar är möjliga).
 • rezi med urinering
 • ömhet i underlivet;
 • ökad urinlösningsfrekvens (upp till resor till toaletten var 15: e minut);
 • en förändring i urinfärgen (om kvinnans blåsan orsakas av specifika patogener kommer det att finnas karaktäristiska tecken).

Sjukdom hos kvinnor följer ofta ett reproduktionsorgans nederlag, men kan också isoleras. När urinvägarna påverkas av venerala medel är patologins progression karakteristisk. Det innebär att nya organ är involverade i processen när det saknas behandling. Det är därför med cystit att gå till läkaren ska vara så snart som möjligt. Annars finns det stor risk för kronisk inflammation, liksom skador på äggledarna och äggstockarna, vilket kan leda till infertilitet.

Vilken läkare ska jag gå till?

Till vilken läkare som ska behandlas med denna patologi kan det orsaka frågor.

Experter som kan hjälpa några:

 • terapeut. Om en kvinna inte är säker på vilken sjukdom som är orolig för henne eller inte vet vart man ska gå, kontakta då en läkare med en terapeutisk profil. En kvalificerad specialist kommer omedelbart att hitta de karakteristiska tecknen på patologi hos kvinnor med cystit och förordna lämpliga test. Efter att ha identifierat patogenen kommer läkaren att skriva ut de nödvändiga antibiotika.
 • urolog. Många tror att den här läkaren bara handlar om män, vilket är helt fel. Urologi är en komplex vetenskap som omfattar studier av det manliga reproduktionssystemet och urinsystemet hos båda könen. Därför kan kvinnor gå för att se en urolog om de misstänker cystitis.
 • gynekolog. Att reflektera över vilken läkare som behandlar cystit, minns tjejer sällan en gynekolog, även om han ofta är en nyckel specialist för denna infektion. Det bör åtgärdas om det finns tecken på skador på könsorganet, under graviditeten, eller om kvinnan har en kronisk gynekologisk sjukdom.

Var och en av dessa specialister har färdigheter i behandlingen av blåsans inflammatoriska process. Dock behandlar denna patologi oftast en läkare av terapeutisk specialitet.

Principer för behandling av sjukdomen

Med cystit har doktorn först en uppsättning diagnostiska åtgärder, varav den främsta ärIdentifiering av orsaksmedlet i den inflammatoriska processen. Samtidigt utförs ett test för känslighet mot antibiotika. Dessa läkemedel utgör grunden för terapeutiska åtgärder för denna patologi. Orsaken till testet är att varje smittämne är känsligt och resistent mot ett visst antal antibakteriella läkemedel.

Dessutom kan preparat av symptomatiska och patogenetiska åtgärder förskrivas. Till exempel antiinflammatoriska läkemedel. När den akuta processen minskar Flickor med blåsor kan ordineras fysioterapi. De behövs för att förhindra återfall och eliminera eventuella effekter av inflammation.

Absolut kontraindicerad i cystitis folk icke-traditionell medicin. Växtbaserade produkter har antiinflammatorisk effekt, så de kommer att ta bort kliniska manifestationer av sjukdomen, men kommer inte att bli av med den. Särskilt farligt är självbehandling vid infektion med specifika venerala patogener.

Cystitis hos kvinnor behandlas av en läkare inom en till två veckor, varefter en upprepad diagnos utförs. Om patogenen inte detekteras och det inte finns någon patologi klinik, stoppas antibiotikabehandlingen. Om det inte förekommer några positiva förändringar inom några dagar efter behandlingen, ersätts läkemedlet med en annan.

Spara länken eller dela användbar information i sociala. nätverk