Huvud
Strömförsörjning

Vilken läkare behandlar cystitis?

Blåsans inflammation kräver en obligatorisk och brådskande överklagande till en specialist. Men många människor ser väldigt vagt ut vad man ska göra med blåsor: vilken läkare ska gå och huruvida undersökningen är tillräcklig för en läkare?

Till vilken läkare ska man ta itu med en cystit? terapeut

Den sjukdom som en person står inför för första gången kan förvirra alla: det är ofta omöjligt att bestämma den korrekta orsaken till symtomen på egen hand.

I detta fall rekommenderas vuxna att gå till terapeuten, och barn bör tas till barnläkaren. På grundval av klagomål kommer läkaren att hänvisa till en specialist och berätta hur man ska bete sig för första gången för att underlätta sjukdomsförloppet innan en lämplig behandling utförs.

Typiskt kommer terapeuten (eller barnläkaren) med sådana symptom:

 • rezi med urinering
 • konstant ömhet i underlivet;
 • blod, slem och andra sekret i urinen, en förändring i lukten;
 • frekvent uppmaning att urinera, särskilt på natten
 • lite feber, generell svaghet.

Någon av dessa tecken kan indikera inte bara cystit, men också andra sjukdomar. Ofta utsätts patienter för urolithiasis eller uretrit (inflammation i urinröret). Kvinnor lider också ofta av njurproblem, och män är mycket sårbara prostatakörtlar. Dessa sjukdomar kan både "gömma" sig bakom symtomen på cystit och helt enkelt komplettera den. Den slutliga diagnosen är gjord efter en fullständig undersökning.

Till vilken läkare ska man gå med blåsor? urolog

Många tror att urologen är enbart en manlig läkare. Denna åsikt är felaktig: en läkare kan arbeta med både män och kvinnor eller barn. Urologer specialiserar sig vid behandling av sjukdomar i det genitourära systemet - sådana sjukdomar innefattar blåsor.

Oftast skickar terapeuten patienten till urologen. Vissa tjejer är blygsamma inför denna läkare, eftersom de är rädda för gynekologisk undersökning. Men i de flesta fall är erfarenheten förgäves: Blåsans inflammation bestäms huvudsakligen av symptom och resultat av testen - nästan alltid tillräckligt för diagnosen. Även om en gynekologisk stol på kontoret är definitivt tillgänglig.
Vanligtvis tilldelar urologen en eller flera manipuleringar från följande lista:

 1. Ultraljud av blåsan och njuren; män kan också screenas för prostata.
 2. Allmänna tester av urin och blod.
 3. Bakpoev av uriner.
 4. Urinanalys för biokemi.
 5. Uroflowmetry (bestämning av urinstråleegenskaper).
 6. Cystoskopi (undersökning av blåsan med hjälp av ett endoskop).

På grund av de genomförda undersökningarna får läkaren en fullständig bild av patientens tillstånd. Om det är nödvändigt palperar urologen också njurarna, magen och män och könsorgan. Ibland rekommenderas tester för venerala sjukdomar.

Urologen kan ordinera patienten en fullvärdig behandling, ofta med användning av antibiotika. Men nästan alltid rådgör läkaren patienten att besöka ett antal specialister för att utesluta sannolikheten för andra sjukdomar.

Med en cystit till vilken läkare som ska gå? gynekolog

Hos kvinnor undersöks könsorganen av en gynekolog. Om flickan är sjuk, skickas hon till ett barns specialist.

Ett besök hos en gynekolog är motiverad av det faktum att ofta cystit är provocerad:

 • genital candidiasis
 • bakteriell vaginos;
 • chlamydia;
 • gonoré och andra sjukdomar i reproduktionssystemet.

Gynekologen bör utföra en fullständig diagnos för att utesluta eller bekräfta förekomsten av ovanstående problem. Utan eliminering av sjukdomar i könsorganet kommer blåsan konstant att återvända.

Gynekologisk undersökning utförs huvudsakligen av:

 • inspektion i stolen
 • stroke;
 • transvaginal ultraljud.

Som en urolog kan en gynekolog rekommendera en patient att ta prov för venerala infektioner. Med positiva resultat måste en kvinna besöka en venereolog.

Ibland utvecklar cystit mot en bakgrund av medfödd onormal placering av urinröret med avseende på vagina. I detta fall kommer försvåringen att störa kvinnan efter varje intim kontakt. Det enda sättet att lösa problemet är kirurgi.

Vid en blåsning till vilken läkare att ta itu med? nephrologist

Blåsan är nära relaterad till njurarna. Undersökningen av en nephrologist är därför inte överflödig, speciellt om patienten observerar följande symtom:

 1. Smärta i ländryggsregionen med varierande svårighetsgrad.
 2. Betydande temperaturökning.
 3. Allmän dålig hälsa.

Sådana tecken indikerar att infektionen har ökat till njurarna och provocerat sin inflammation. Även om det händer ibland och tvärtom: En pyelonefrit blir orsaken till utvecklingen av en cystit. I vilket fall som helst är det nödvändigt att kämpa med båda patologierna.

 • palpaterar njurarna;
 • utser test av urin och blod
 • skickar till ultraljuden av njurarna, om det inte gjordes tidigare.

Det är nödvändigt att samtidigt behandla både urinblåsan och njurarna, eftersom dessa organ "dra" varandra efter sig själva. Det är mycket viktigt att inte överkylas: cystit och pyelonefrit uppträder nästan alltid mot bakgrund av frysning av kroppen.

Om den inflammatoriska processen har gått in i en kronisk form, så är det meningsfullt att besöka en smittsam specialist och en immunolog dessutom.

Att bestämma vilken läkare som ska gå med blåsor, det viktigaste är att inte tveka att besöka. "Frisk" sjukdom är mycket lättare att behandla än försummad.

Vilken typ av läkare ska gå med blåsor till en kvinna och en man?

Lämna en kommentar 3,093

Ofta är frågan om vem som behandlar en cystitis gynekolog eller urolog tvivel. På grund av de speciella egenskaperna hos inre organens struktur är inflammation i blåsan vanligare hos kvinnor, även om det i vissa fall sker hos män och barn. Om behandling är otrolig eller fel kan cystit i akut form snabbt bli kronisk eller negativ påverka andra organers arbete och leda till komplikationer. Därför är det viktigt att ta reda på när och till vilken läkare att ansöka om misstanke om blåsor?

När ska jag se en läkare?

Det är känt att kvinnor och flickor är mer benägna till sjukdomen, eftersom honblåsan ligger något annorlunda och attackeras mer av virus, mikrober och bakterier, vilket ofta provar inflammation. I sällsynta fall uppstår cystit hos män och är nästan alltid associerad med nedsatt prostatafunktion. Ibland kan cystit utvecklas i barnet om det finns anatomiska abnormiteter i urinvägarna, där det finns ett brott mot urinflödet, eller om barnet är för länge begränsat före urinering.

För att provocera inflammation i blåsan kan slemhinna vara stress, traumas, kroniska sjukdomar, nedsatt immunitet, otillräcklig hygien och hypotermi. Misstanke om blåsan ska orsaka följande symtom:

 • smärta i underlivet
 • frekvent uppmaning att besöka toaletten, omöjligheten med full tömning och en känsla av blåsflöde;
 • lerig urin med föroreningar av blod, slem;
 • skarp smärta och brännande känsla vid urinering
 • förhöjd temperatur.

Sådana villkor är en bra anledning att besöka en läkare. Självmedicinering och fördröjning är fulla av allvarliga konsekvenser. Urgent medicinsk rådgivning är också nödvändig i fall då sjukdomen har inträffat under graviditeten eller om det finns återfall av inflammation eller cystit har uppträtt hos ett barn eller en man.

Behöver jag ett besök till terapeuten och varför?

Terapeuten är en generalist, diagnostiserar och behandlar många sjukdomar. Och den primära behandlingen för honom med symtom på blåsan är helt berättigad. Efter att ha studerat den kliniska bilden, palpation och passerar urintestet, kommer terapeuten att bekräfta eller förneka diagnosen och förskriva den nödvändiga behandlingen eller skicka till mottagningen till en smalprofilspecialist. Liknande urologiska manifestationer uppstår inte bara på grund av inflammation i blåsans slemhinna. Orsakerna till deras utseende kan vara samtidiga sjukdomar, till exempel diabetes eller hjärtproblem. Samråd med terapeuten hjälper till att upptäcka förekomsten av ett sådant förhållande.

Besöker en urolog

Diagnos och behandling av blåsan är en av urologens huvudkompetenser, eftersom hela urinvägarna och naturligtvis blåsan ingår i hans specialisering. Därför är det bäst att gå till urologen för att få vård vid behandling av blåsor från en specialiserad specialist. För att diagnostisera och förskriva en effektiv behandling utför denna läkare ett antal studier och analyser:

En sådan mångfacetterad studie av problemet gör det möjligt för urologen att identifiera orsakerna till sjukdomen, förskriva adekvat behandling med antibiotika och andra mediciner och ge alla chanserna för en snabb återhämtning. Om symtom på cystit orolig mannen, urolog bedömer dessutom patientens prostata och genomföra lämpliga tester för att utesluta förekomsten av sexuellt överförbara sjukdomar, eftersom dessa två faktorer är ofta orsaken till inflammation i urinvägarna hos män.

Urolog för män, vilken läkare ska ansöka om behandling av en cystit hos kvinnan?

Det är ett misstag att överväga en urolog en läkare för män. Det finns ett separat område för medicinsk vetenskap - urologi, som behandlar problem med manlig hälsa och hela urinvägarna. Urologi har flera undersektioner och en av dem är urogynekologi, som studerar sjukdomar och urologiska och gynekologiska, i synnerhet cystitis. Urologen är därför en smal specialiserad specialist och kvinnor och män kan registreras hos honom för att behandla cystit.

Gynekologen - uppgift att besöka hos en cystit hos kvinnor?

På grund av den sneda platsen för vagina och anus, liksom på grund av den breda och korta urinröret, är cystit hos kvinnor ofta smittsam och följs ofta av sjukdomar som är sexuellt överförda. Därför, med cystit hos kvinnor, tillsammans med en urolog, ges ett samråd med en gynekolog med leverans av ett smet för att studera floran.

Hos kvinnor utvecklas cystit inte bara på grund av sällsynt urinering, dålig hygien, förkylning, obehagligt underkläder, överdriven konsumtion av skadliga livsmedel och alkohol. Orsakerna kan vara inflammation i vagina, bakteriella och smittsamma sjukdomar hos könsorganen hos kvinnor. Listan över sådana sjukdomar är ganska stor, alltifrån vaginos och tröst, och slutar med gonoré och klamydia. Om det finns en obehandlad latent infektion, som får sig att känna av sällsynta manifestationer av symptomatologin, kommer blåsan ständigt att bli inflammerad. Ett besök hos gynekologen hjälper till att identifiera och behandla sådana sjukdomar, vilket hjälper till att bli av med en kvinna från blåsan.

Till sjukdomen hos det kvinnliga urinvägarna kan leda till sådana tillstånd som graviditet och klimakteriet. En sällsynt orsak till cystitis utseende hos kvinnor kan förskjutas till urinrörets vagina, då inflammation observeras efter varje sexuell kontakt. I alla ovanstående fall måste de första symtomen på cystit i en kvinna eller tjej först vända sig till en gynekolog.

Behöver jag en nefrolog?

Till skillnad från en urolog är en nefrolog specialist i en smal profil som behandlar njurens behandling. Läkaren behandlar pyelonefrit, nefrolitiasis, njursvikt och andra patologiska tillstånd. Eftersom njurarna ingår i urinvägarna som helhet kan nephrologisten i nödfall också hjälpa till vid behandling av blåsor. Men det är värt att komma ihåg att nephrologisten behandlar njurarna, och blåsans sjukdom är bättre att ta itu med urologen.

Till vilken läkare ska en kvinna med cystit behandlas?

När det finns symptom på någon sjukdom, försöker alla som bryr sig om sin hälsa, få kvalificerad medicinsk hjälp. Endast en läkare kan bedöma graden av fara för människors liv och hälsa, utse den enda korrekta behandlingen och hjälpa patienten att undvika återfall av patologi.

Utan medicinsk kunskap kan man underskatta symtomens allvarlighetsgrad, ta en sjukdom för en annan och påtagligt trycka tillbaka återhämtningstiden. Cystitis gäller inte livshotande sjukdomar, men försening med diagnosen och behandling kan påtagligt försämra livskvaliteten hos den som tolererar det.

Dessutom finns det ett antal sjukdomar med liknande symtom, som endast kan differentieras av en specialist med medicinsk utbildning. Vilken typ av läkare ska jag använda när jag börjar cystitis?

Hur manifesterar cystitis?

Blåsans inflammatoriska sjukdom förekommer hos patienter i alla åldersgrupper - från spädbarn till äldre. Ofta diagnostiseras cystit hos kvinnor. Detta beror på att de har en bredare och kort urinrör än män.

Eftersom inflammation orsakas av patogener, hjälper denna omständighet dem att tränga in i blåsan på kortast möjliga sätt. Hos kvinnor finns ingången till urinröret intill ingången till slidan och in i anusen, vilket ytterligare ökar risken för att bakterier kommer in i urinröret.

Enligt medicinsk statistik är cirka 90% av patienter med cystitis kvinnliga. Det är därför den legitima frågan, vilken läkare behandlar cystit hos kvinnor, frågar de oftare än andra patienter. För att kunna svara på det måste du klargöra sjukdomens manifestationer.

Initiala symtom på blåsan:

 • Hyppig uppmaning att urinera (i vissa fall var 15: e minut), vilket resulterar i frisättning av en liten mängd urin;
 • Smärta, gnidning och bränning i underlivet och i urinröret, uppenbart vid urinering och utanför denna process.
 • Urin grumlig med flingor av pus, med en blandning av blod, bloddroppar kan frisättas och efter urinering;
 • Vanliga symtom på förgiftning är produkterna av bakteriens vitala aktivitet - huvudvärk, svaghet, hypertermi, ibland illamående och kräkningar.

Liknande symtom diagnostiseras vid andra sjukdomar i det kvinnliga genitourinära systemet. Kanske, därför med cystit, är kvinnor oftast refererade till ett kvinnors samråd. Faktorer som provocerar den inflammatoriska processen i blåsan:

 • Bristande överensstämmelse med hygiennormer och regler (felaktig tvättning och användning av hygieniska tamponger, sällsynt byte av tätningar);
 • hypotermi;
 • Mekanisk trauma i urinblåsan;
 • Infektion från njurarna, urinledarna, reproduktionsorganen;
 • Komplikation av STDs.

Att välja en läkare

Med tecken på blåsan bör först och främst gå till urologen. Denna läkare specialiserar sig vid behandling av urinvägssjukdomar. Navnet på denna gren av medicin kommer från de latinska orden urina - urin, logos - vetenskap.

Det är inte nödvändigt att tro att urologen behandlar specifika sjukdomar hos det manliga reproduktionssystemet, han kommer att hjälpa både män och kvinnor. När det gäller människors hälsa kan urologen skilja på cystit hos män från sjukdomar med liknande symtom.

Om du av någon anledning inte kan besöka en urolog, kan du kontakta den lokala terapeuten med liknande problem. Den här läkaren måste, i egenskap av sitt arbete, vara kompetent i många hälsofrågor.

En av de smala specialisterna, som man kan gå med blåsningar av blåsor, är en nefrolog. Trots att nefrologen hanterar njurproblem studerar han urinvägarna som ett integrerat system och hjälper till att lösa problem med blåsans inflammation.

Nefrologen kommer att bedöma graden av utveckling av den inflammatoriska processen, dess fara för hela urinvägarna och ge råd om förebyggande av komplikationer.

Vem behandlar cystit hos kvinnor?

Symtom på cystit kan likna symtomen på sjukdomar hos den kvinnliga sexuella sfären, så Gynekologens patienter med blåsans inflammation hänvisar till den.

En annan aspekt av detta val är utvecklingen av cystit hos gravida kvinnor. Under barnets förväntning växer belastningen på en kvinnas kropp, immuniteten försämras och inflammatoriska sjukdomar i urinvägarna uppträder ganska ofta.

Behandling av cystit i denna kategori av patienter har sina egna egenskaper, eftersom de flesta drogerna har en teratogen effekt kan orsaka graviditetens patologi.

Dessutom är cystitis i vissa fall en manifestation av de latenta nuvarande sjukdomarna hos kvinnans reproduktionssystem. Sådana komplikationer uppstår inte bara hos gravida kvinnor utan även hos patienter med svag immunitet. För att utvärdera hela bilden av patologi, möjligheten till återfall och komplikationer, för att rätta behandlingen med hänsyn till graviditeten, kommer endast en kvalificerad gynekolog att kunna.

När man misstänker cysti eller interstitiell cystit, som är av neurogen natur, undersöks kvinnans hormonella status. Här kan en endokrinolog och neuropatolog vara skyldig att konsultera.

Undersökning av patienter med tecken på blåsan

Det är svårt att diagnostisera på grundval av patientens klagomål, särskilt eftersom symtomen på blåsan inte syns nästan visuellt. För att klargöra patologin ordinerar läkaren laboratorie- och instrumentstudier:

Innehållet i urinprotein, erytrocyter, svampar och bakterier analyseras.

Urinalysis av Nechiporenko.

Den genomsnittliga delen av morgonurinen uppskattas för underhåll av cylindrar, leukocyter, erytrocyter, protein och epitel i den.

Allmänt blodprov.

Graden av inflammatorisk process beräknas med antalet leukocyter.

Bakteriell odling av urin för att bestämma vilken typ av patogen flora.

Resultatet är klart om 10 dagar, analysen är viktig när man väljer ett läkemedel.

PCR (polymeraskedjereaktion).

Det genomförs för att identifiera patogener av infektion - klamydia, herpesvirus, ureaplasma, trichomonads.

Hjälper med att bedöma tillståndet av blåsans väggar, spridningen av inflammatorisk process.

Vid specifikation av diagnosen hos kvinnor kan den gynekologiska undersökningen för en uppskattning av en status av kroppar i ett litet bassäng och ett smet för definition av aktivatorer som överförs sexuellt genom att användas.

Cystoskopi med bakteriell artros utförs inte, eftersom denna studie provocerar spridningen av den inflammatoriska processen längs urinvägarna.

Valet av en läkare ska visas omedelbart efter det att symtomen på blåsans inflammation har uppstått, eftersom denna sjukdom kan gå i kronisk form, ge frekventa återfall.

Vilken läkare behandlar cystit hos kvinnor?

Cystit hos kvinnor - inflammation i urinblåsan - en sjukdom som kännetecknas av en ljus kliniska bilden, diagnos svårigheter som inställnings orsaker varken läkare eller en tillräcklig livserfarenhet.

Ofta smärtsam urinering, åtföljd av ett ibland svårt smärtsyndrom och utseendet av blod i urinen - det är dess karakteristiska egenskaper.

Att cystit inte förs i kronisk form, kvinna bör inte självmedicinera, måste vi först vända sig till urolog, som kommer att hålla en detaljerad diagnos och ordinera lämplig behandling. Om det inte finns någon sådan specialist på polikliniken på bosättningsorten, är det nödvändigt att kontakta terapeuten.

Varför utvecklar kvinnor cystit oftare än män?

Verkligen, varför företrädare för det rättvisa könet lider av cystit ganska ofta, och hos män är sjukdomen extremt sällsynt?

Det är enkelt! Infektion tränger igenom kroppen genom bakterier som är infekterade med urinröret eller urinröret. Hos män är det långt och smalt, och det är svårt för bakterier att "nå målet", för kvinnor är det kort och brett. För sjukdomar verkar det andra alternativet mycket mer attraktivt.

symptom

Cystit är ganska smärtsamma symptom: frekvent urinering, ibland med slem och blod i urinen, skarp smärta och brännande efter tömning, kontinuerlig känsla av fullhet i blåsan. I vissa fall stiger kroppstemperaturen, illamående och kräkningar uppträder.

Så snart du börjar visa de första tecknen på blåsan, måste du omedelbart börja behandlingen för att förhindra en kronisk sjukdomsförlopp, som kan bestå i månader och till och med år. För hans syfte bättre att träffa en läkare, kommer han att producera en bakteriell ympning och ordinera den bästa läkemedel som kan bekämpa det med en specifik patogen.

förebyggande

Det bästa sättet att undvika obehagliga känslor för kvinnor är dock förebyggande. Speciellt bör du följa reglerna för personlig hygien, använd endast rena kläder och byt regelbundet kuddar och tamponger under menstruationen.

Dessutom förvärras kronisk cystit ofta av hypotermi - i synnerhet bukhålan och underdelen. Fördröja inte urinering längre än förfallodagen - en fullblåsan är lätt infekterad med patogener.

Vilken läkare behandlar cystit hos kvinnor?

När en kvinna möter symtomen på en sådan sjukdom som cystit, vilken läkare att kontakta blir det mest akuta problemet. Ja, och rädslan för diagnosförfarandet förekommer hos många tjejer. Sjukdomen är mellan två medicinska specialiteter - gynekologi och urologi.

Först och främst är det värt att besöka terapeuten. Efter att ha analyserat patientens klagomål kommer han sannolikt att rikta den till den expert som behandlar en cystit - till urologen. Kvinnor kommer dessutom att rekommenderas och besöka en gynekolog, för mycket ofta i företrädare för den vackra hälften av mänskligheten är orsaken till sjukdomen olika sjukdomar i könsorganet.

Urologist är en läkare som specialiserat sig på behandling av det mänskliga genitourinära systemet, som är grundligt förberedd i denna riktning. Hans verksamhetsområde innefattar sjukdomar i njurarna, urinblåsan och urinvägarna i allmänhet. För honom finns ingen delning efter kön och ålder. Därför är läkaren som behandlar cystitis en urolog, eftersom cystit i alla dess former faller inom denna specialists intresse.

För att fullständigt klargöra orsakerna till att brotten utvecklats har en kvinna tilldelats vissa studier:

 • allmän analys av urin;
 • bakteriologisk urinkultur;
 • Urinalysis av Nechiporenko;
 • blodprov;
 • analys av vaginal dysbios;
 • Ultraljud av genitourinary systemet;
 • cystoskopi;
 • Ultraljud av genitourinary systemet;
 • PCR-studie.

Först efter att orsaksmedlet är etablerat eller orsaken till blåsan utvecklas, föreskriver läkaren den nödvändiga behandlingen. Det innebär som regel att man tar antibakteriella och antiinflammatoriska läkemedel tillsammans med fysiologiska förfaranden. Även för diet är cystitis en viktig faktor. Läkaren kommer att råda dig att ge upp skarpa, röka och feta livsmedel, alkohol och dricka mer än 8 glas vatten om dagen. Tranbärsjuice eller morsor kommer också att vara användbara.

preparat

Om sjukdomen är infekterad, bekräftas genom analys, så kommer du troligen att behöva ta ett antibiotikum:

 • fosfomycin (monural);
 • gruppfluorkinoloner - Tsifran, Norfloxacin;
 • Nitrofuran (Furadonin, Furagin).

En av de mest populära antibiotika som föreskrivs för behandling av nedre urinvägarna är Monural.

Vilken läkare behandlar cystit hos kvinnor?

Cystitis är inte bara en obehaglig, men också en farlig sjukdom, som ofta uppenbaras hos flickor och kvinnor av reproduktiv ålder.

Patologi är en inflammatorisk process som uppstår i blåsan.

Provokatorer kan agera patogena bakterier. Bland de mest aktiva och vanliga patogenerna i den infektiösa processen är stafylokocker och streptokocker, ofta patogener är gonokocker och E. coli.

Om blåsan uppträder i barnet, kan ett besök till läkaren inte skjutas upp. Infektionsprocessen i barnets kropp utvecklas mycket snabbt och konsekvenserna kan vara irreversibla. Beroende på vad som orsakar blåsan kommer läkaren att välja det nödvändiga läkemedlet.

För behandling, använd ett bredspektrum antibiotikum, vilket bör tas i rekommenderade doser.

Blåsans inflammation kan diagnostiseras hos män, men kvinnor med tanke på de anatomiska egenskaperna hos strukturen möter en patologi flera gånger oftare.

Man bör besvara frågan om vilken läkare som behandlar cystit hos kvinnor och vilken specialistprofil som bör konsulteras först.

I vilka fall kan du fördröja besöket till läkaren?

Innan du bestämmer vilken läkare som ska gå för blåsor, ska du noga utvärdera ditt eget tillstånd. Med cystit utvecklar kvinnor smärtsamma symtom, speciellt om patologin är akut. För att behandla akut cystit är nödvändig, eftersom sjukdomen har funktionen att snabbt förändras till en kronisk form.

I den akuta banan av patologin och under förvärringen av den kroniska formen av inflammation kan en kvinna uppleva följande symtom:

 • ökad kroppstemperatur;
 • konstant svaghet;
 • illamående, slutar i kräkningar
 • skär smärta vid urinering
 • Vanlig urinering i toaletten med liten urinladdning
 • sömnadssmärtor i underlivet;
 • förändring i urintonen (förekommer som en följd av aktiviteten hos vissa patogener).

Patologi hos kvinnor påverkar ofta reproduktionssystemet och påverkar dess funktion. I vissa fall kan sjukdomen ske isolerat. När orsaksmedlen av venerala patologier påverkas, fortskrider sjukdomen snabbt.

OBS! Tabletter från cystit bör väljas av läkaren efter att ha fastställt patogenens natur.

I frånvaro av en ordentlig terapeutisk effekt dras många organ i det kvinnliga reproduktionssystemet och organen i det geniturinära området i den patologiska processen. Cystitis kan inte fördröjas, det måste behandlas brådskande. För en fullständig läkare måste du uppfylla alla läkares recept, en kvinna bör komma ihåg att det är omöjligt att bli av med cystit utan antibakteriella medel. Avslag på behandling kan orsaka allvarliga problem, upp till sjukdomsutbredningen i reproduktionssystemets organ och infertilitet.

Till vilken läkare som ska ta itu med en cystitis

Vid en cystit till vilken läkare finns det en kvinna? Denna fråga kan inte besvaras av många, eftersom patologin är ganska specifik och kräver systemisk påverkan. Behandling av sjukdomen kan involvera följande yrkesverksamma:

 1. Först och främst bör du konsultera en terapeut, för det här är en generalist som kan hjälpa till att fastställa orsaken till sjukdomen. Efter att ha utfört laboratorietestet kommer läkaren att bestämma orsaksmedlet för blåsans inflammation och utse en kvinna till behandling. I vissa fall kan terapeutens kompetens inte vara tillräckligt och då krävs ingrepp av specialister av en smal profil. Om du misstänker en cystit hos barn måste du besöka en barnläkare. Läkaren kommer att hänvisa till analyserna baserat på resultaten, som kan användas för att utvärdera sannolikheten för att ha en patologi.
 2. Att reflektera över vilken läkare som ska konsultera blåsans inflammation, frisätter en kvinna ofta ur en urologs uppmärksamhet. Det är allmänt accepterat att det här är en manlig läkare, men en specialist i sin praxis måste ofta ta itu med alla slags kvinnliga problem. Under det omfattande begreppet urologi är vetenskapen engagerad i behandling av patologier hos den manliga reproduktiva sfären och urinsystemet hos båda könen. Därför kan man dra slutsatsen att en sådan läkare kommer att kunna välja läkemedel och bota cystit.
 3. Vem behandlar inflammation hos kvinnor är en gynekolog, och denna specialist är ofta den mest grundläggande länken i terapiprocessen. Tidig överklagande till en gynekolog kommer att bidra till att förebygga utvecklingen av reproduktiva patologier och kroniska gynekologiska sjukdomar.

Din läkare kan vara nephrologist, men oftast är det terapeuten och gynekolog väljer metod för att eliminera inverkan av den inflammatoriska processen hos kvinnor med cystit.

Vem är i första hand att ta itu med en kvinna - det spelar ingen roll i vilket fall som helst kommer en representant för någon av följande specialiteter hjälper dig att välja en kompetent behandling. Flickans huvuduppgift är inte att försena, men att kontakta läkaren i god tid.

Metoder för eliminering av sjukdomen

Oavsett vilken läkare som ska gå till en kvinna, kommer behandlingsplanen att vara densamma.

Först och främst kommer flickan att bli ombedd att ta test för den exakta identifieringen av patogenen. Bland de vanligaste metoderna för undersökning är:

 • blodprov;
 • urinanalys;
 • en studie om förekomsten av sexuellt överförbara sjukdomar;
 • sådd av biomaterial för att bestämma patogener.

Efter att ha bestämt orsakssystemet för blåsan kommer specialisten att kunna välja den nödvändiga åtgärden. Metod för behandling innebär användningen;

 • antimikrobiella medel;
 • antivirala formuleringar;
 • antibakteriella läkemedel.

Listan över allmänna rekommendationer från läkare är följande:

 • grundlig hygien hos könsorganen efter urinering och avföring
 • visar sprutning (med spridningen av den patologiska processen);
 • vägran av intimitet för behandlingsperioden
 • riklig dryck för att påskynda processen med sönderfallsprodukter
 • anslutning till en diet.

rekommendationer

Ofta, med blåsor, känner tjejerna svår smärta i underlivet, vilket intensifierar före urinering. Uppenbarelsen av ett sådant symptom måste rapporteras till läkaren, då doktorn kommer att kunna rekommendera det mest effektiva och säkra analgetiska läkemedlet som inte påverkar antibiotikans effektivitet.

Under behandlingens gång visas mottagning av de medel som möjliggör förhindrande av utveckling av en dysbakteri-sis, en sådan rekommendation är kopplad till negativt inflytande av antibiotika på tarmarna.

Varaktigheten av behandlingstiden varierar kraftigt beroende på patientens hälsotillstånd. I avancerade fall sker behandlingen av blåsans inflammation på ett sjukhus.

För att undvika sjukhusvistelse måste du konsultera en läkare vid de första symtomen på sjukdomen.

Till vem som ska ta itu med en cystitis

Cystitis är en sjukdom där blåsan blir inflammerad. Bland kvinnor är sjukdomen ofta tillräckligt (nästan varje sekund representant för den vackra hälften av mänskligheten drabbades av det åtminstone en gång i livet). I dussintals gånger, oftare, men ändå lider män med blåsor. Gör inte ett undantag och barn av barndomen.

Tecken på blåsor

Tecken på blåsor är ganska specifika, och de manifesterar sig starkt. Dessa inkluderar särskilt:

 • frekvent urinering, vilket orsakar allvarliga och obehagliga anpassningar i patientens liv, som nu måste besöka toaletten nästan var 15: e minut;
 • förändring av urinets utseende - det blir grumligt, kan till och med uppstå en obehaglig lukt som indikerar processen att försumma.
 • smärta i området ovanför pubis (inte bara vid urinering) - ganska ofta observeras detta hos kvinnor;
 • brinnande känsla vid urinering
 • Ryggsmärta är möjlig, men inte alltid;
 • temperatur, kräkningar, illamående - allt detta kan ske i enskilda fall.

Om sådana larm föreligger ska läkaren omedelbart konsulteras. För det första är självmedicinering med blåsan full av många allvarliga komplikationer. Dessutom kan symtomen på den här sjukdomen maskera en helt annan sjukdom, vilket kräver en annan inställning till sig själv.

Det verkar som cystitis: vem ska jag kontakta?

Så du har misstankar om blåsor. Vad ska jag göra? Till vem ska du vända? Först och främst är det värt att besöka terapeuten. Efter att ha analyserat patientens klagomål kommer han sannolikt att rikta den till den expert som behandlar en cystit - till urologen. Kvinnor kommer dessutom att rekommenderas och besöka en gynekolog, för mycket ofta i företrädare för den vackra hälften av mänskligheten är orsaken till sjukdomen olika sjukdomar i könsorganet.

Endast en läkare, på grundval av en grundlig undersökning av patienten, kan göra en noggrann diagnos och förorda kompetent behandling. I synnerhet för diagnos av cystit kan följande forskningsprocedurer krävas:

 • ett allmänt blodprov - denna studie med cystit är inte tillräckligt informativ, med hjälp av vilken den kan bekräftas endast genom närvaron av en inflammatorisk process i kroppen;
 • allmän urinanalys är den viktigaste analysen för diagnos av sjukdomar i det urogenitala systemet; med blåsor till och med utseendet och lukten av urinförändringar stiger nivån av leukocyter i det och erytrocyter kan uppstå.
 • urinanalys av Nechiporenko - denna analys av det genomsnittliga urinprovet tilldelas vid abnormiteter i den allmänna urinanalysen; det gör att du kan klargöra det urogenitala systemet
 • Express-test (remsor) - moderna forskningsmetoder som tillåter att detektera nitrit i urinen (bildas under inflytande av patogen flora), samt att bestämma nivån av protein och leukocyter;
 • ultraljud;
 • sådd urin;
 • cystoskopi - när urinröret och urinblåsan visualiseras med hjälp av en speciell enhet - ett cystoskop; förfarandet med tanke på dess traumatism och möjligheten att fungera som utlösare för smittspridning är förbjuden att utföra i händelse av en akut process.

Hur behandlar läkare cystitis?

Efter att ha hört berättelser om vänner om hur läkare behandlade cystit, börjar patienterna ofta ta antibiotika och andra mediciner på egen hand. Och i princip försvinner symtomen snabbt. Men denna självbehandling utan tillsyn av en urolog

i de flesta fall leder helt enkelt till att sjukdomen blir en latent kronisk form. Behandling av det på detta stadium blir längre och svårare. Och till doktorn bör de oberoende patienterna som ett resultat ändå ta itu med, trots allt överkylning och försvagning av immunitet i detta fall kommer att fungera som utlösare för en förvärring av sjukdomen och förekomsten av utarmande symtom.

Så urologen bör behandla cystitbehandlingen. I de fall då patienten ger patienten ett stort besvär, föreskriver specialisten antibiotika och sulfonamider, som har ett mycket brett spektrum av åtgärder utan att vänta på resultaten från testen. När resultaten är klara får läkaren möjlighet att anpassa behandlingen, göra den mer riktade och riktade. För att lindra smärta kan patienter förskrivas sådana läkemedel som till exempel Monural eller Sedural. I vissa (sällsynta och svåra) fall är kirurgisk ingrepp nödvändig.

Underlätta patientens tillstånd med cystit och bidra till snabb återhämtning av följande aktiviteter:

 • termiska procedurer - torr värme, varma bad och kompressor - allt detta kan avsevärt lindra patientens tillstånd, inte samtidigt behandling.
 • en riklig dryck - det hjälper till att tvätta ut patogener från blåsan;
 • vila och vila på sängen (om möjligt)
 • Undantag från kosten av feta, salta, kryddiga, stekta livsmedel, såväl som alkohol;
 • användningen av tranbär (det är bättre i form av en mamma);
 • användningen av infusion av björnbär, hästslag, cowberryblad (förutsatt att det inte finns någon allergisk reaktion på ingredienserna).

Ofta förvärras cystit hos gravida kvinnor. När de hittar de första tecknen på sjukdomen, måste de omedelbart konsultera en läkare, eftersom behandlingen av kvinnor under barnets barndom har sina egna egenskaper. För det första är det extremt svårt för sådana patienter att ta antibiotika. Lyckligtvis finns det i moderna läkemedel många metoder som tillåter behandling av gravida kvinnor utan att skada fostret. Tal, i första hand handlar om immunitetsstärkande åtgärder och instillation av blåsan.

Som regel, med korrekt behandling och prestanda av alla recept, sker cystit inom 10 dagar. Prognosen i detta fall är mycket fördelaktig. Emellertid kan sjukdomen, som på grund av sin förekomst ofta är inte allvarliga, utan en ordentlig del av läkare övervakning ge allvarliga komplikationer såsom interstitiell cystit (där inflammation påverkar muskelskiktet av blåsan, så att kroppen krymper, vilket kan att orsaka behovet av transplantation), pyelonefrit (njurinflammation) eller hematuri (blödning, vilket i allvarliga fall kan kräva en blodtransfusion).

Kan jag bota cystit själv?

Cystitis är en ganska insidious patologi, som i avsaknad av adekvat behandling kan gå i kronisk form, fylld med ganska allvarliga konsekvenser. Därför, när det finns karaktäristiska symtom på inflammation, försök inte att besöka en läkare. Efter att ha satt testerna kommer det att vara känt vilken patogen utlöste sjukdomsutvecklingen och hur man bekämpar den. Och då, med strikt överensstämmelse med medicinska rekommendationer, inom en vecka blir det möjligt att bota cystit i hemmet.

Vilken läkare, som behandlar cystit hos kvinnor, kommer att hjälpa till att hantera sjukdomen?

Att göra självmedicin med blåsor rekommenderas inte att sjukdomen inte går i kronisk form och det finns inga komplikationer. Botemedel kan botas av en läkare som behandlar cystit hos kvinnor som kommer att diagnostisera och ordinera effektiva droger.

Med blåsan utvecklar blåsan inflammation i slemhinnan, vilket åtföljs av obehagliga symtom (brännande, frekventa uppmaningar, smärta vid urinering).

Härdad blåsning i en kvinna kan bara en kvalificerad och erfaren läkare.

Till vilken läkare ska en kvinna behandlas med cystitis

Om det finns stroke och brännande känslor under urinering, sök läkare. Läkaren kommer att analysera kvinnans klagomål och, om nödvändigt, rikta henne till de smala specialisterna som behandlar blåsans inflammation.

Cystit hos kvinnor kan diagnostisera och behandla en urolog.

Dessutom kan terapeuten hänvisa till ett samråd med en gynekolog, eftersom hos kvinnor uppstår cystit ofta mot bakgrund av olika sjukdomar i reproduktionssystemet.

Besöker terapeuten

Om du misstänker en inflammation i urinblåsa, bör du konsultera en terapeut. Läkaren kommer att göra en anamnese och förskriva ett antal diagnostiska förfaranden som gör att du kan ställa rätt diagnos och fastställa orsakerna till sjukdomen. Behandling bör påbörjas omedelbart efter diagnos.

Diagnos i terapeuten innefattar följande forskningsmetoder:

 • Ultraljud av det urogenitala systemet;
 • analys av blod och urin (allmänt);
 • bakposev urin.

Om ytterligare forskning behövs för att diagnostisera en kvinna, kommer terapeuten att skriva en hänvisning till en smal specialist (gastroenterolog, gynekolog, urolog, nefrolog). Symptom liknar tecken på andra sjukdomar och kan uppstå med inflammation i njurarna, tarminfektioner etc.

Hjälp av en gynekolog

Cystit hos kvinnor uppträder ofta mot bakgrund av infektionssjukdomar som överförs sexuellt. Av denna anledning visas en kvinna att se och konsultera en gynekolog med de första symptomen. Specialisten kommer att göra en undersökning, ta en vattpinne från vagina för att studera mikrofloran.

En kvinna borde besöka en gynekolog, eftersom det ofta förekommer blåsan mot bakgrund av infektionssjukdomar som överförs sexuellt.

En gynekolog behandlar cystit även hos gravida kvinnor. Denna specialist föreskriver behandling ensam eller i samband med en urolog. När en kvinna är gravid, ska kvinnan rapportera sjukdomen, oavsett orsaken till det.

Inflammation i blåsan uppstår på grund av de fysiologiska egenskaperna hos den kvinnliga kroppen (placeringen av anus i nära anslutning till slidan, är urinröret kort och bred).

I vissa fall kan inflammation i blåsan hos kvinnor bero på urinrörets förskjutning mot vagina.

Patologi får sig att känna sig efter varje samlag. I detta fall kommer en gynekolog att kunna hjälpa en kvinna i kampen mot sjukdomen.

Behandlar kvinnlig cystitis en urolog?

Urologist är engagerad i studien, diagnosen och behandlingen av sjukdomar i blåsan, njurarna, urinledarna.

Behandling av sjukdomar i blåsan, njurarna och urinledarna görs av en urolog.

När det finns en cystit kan en kvinna träffa en urolog. Läkaren ska intervjua patienten, ta reda på vilka symptom som stör henne och genomföra en undersökning. Diagnos i urologen innehåller en allmän analys av urin och blod, urinkultur, urinbiokemisk analys, om dessa studier inte tidigare utfördes enligt utnämningen av terapeuten.

Dessutom kan en kvinna tilldelas ultraljud och uroflowmetry - en studie av egenskaperna hos urinströmmen.

En annan viktig undersökning är cystoskopi. Urologen kommer att undersöka blåsan med en speciell anordning, hålla palpation i underlivet och njureområdet.

Enligt resultaten av den utförda diagnostiken kommer specialisten att bekräfta eller avvisa blåsans inflammation, eftersom tecknen på denna sjukdom liknar inflammationsproblemet i pubicfogen (symfysit). Det förekommer ofta hos kvinnor under graviditeten och efter barnets födelse. Under denna period är det strängt förbjudet att engagera sig i självmedicinering, eftersom risken för komplikationer är hög.

Blåsans inflammation kan förekomma hos en gravid kvinna. Dess tecken liknar inflammation i lonnoe artikulationen.

Om diagnosen bekräftas utser urologen lämplig behandling för att förhindra ytterligare utveckling av blåsan. Sjukdomen behandlas med antibakteriella läkemedel (Palin, Monural eller Nolitsin).

En kvinna kan dessutom ordineras läkemedel med aktiva beståndsdelar av vegetabiliskt ursprung (Phytolysin eller Kanefron).

I kombination med läkemedelsbehandling kan urologen rekommendera användningen av tillräckliga mängder flytande, tranbär eller cowberrymor, alkaliskt mineralvatten. Det är nödvändigt att rena kroppen av toxiner, som utsöndras av patogener.

Vad kommer att hjälpa till med cystitisk nefrolog

En specialist som behandlar njursjukdomar (stenar, cancer, pyelonefrit, njursvikt, glomerulonephritis etc.) kan också hjälpa till med cystitis. Innan behandlingen påbörjas, kommer han att ge patienten en hänvisning till alla nödvändiga test.

Först efter att testresultaten har kommit, kommer läkaren att ordinera läkemedel till kvinnan.

Flickan måste nödvändigtvis vidarebefordra studien blod och urin, liksom en vattenspjäll från slidan, för att utesluta eventuella infektioner som är sexuellt överförda. Då, genom analys, kommer det att vara nödvändigt att bestämma orsakssjukdomarna för sjukdomen för att ta reda på vilket antibiotikum som är effektivt i detta fall.

När specialisten avgör vilken patogen cystit förekommer i kroppen, skulle han utse ett antal patient läkemedel. Möjlig användning av antivirala, antimykotiska och antibakteriella läkemedel. Med akut smärta och brännande, kommer läkaren att rekommendera ett läkemedel med spasmolytiska egenskaper.

Vem behandlar blåsor?

Cystitis är en inflammatorisk process i blåsan orsakad av en patogen eller villkorligt patogen flora. De vanligaste patogenerna är streptokocker och stafylokocker, men det är möjligt att bakterier som Escherichia coli, gonokocker och andra specifika venerala patogener är inblandade.

Båda könen kan vara sjuka med denna sjukdom, men för kvinnor krävs behandling av blåsor mycket oftare. Detta beror på urinrörets anatomiska egenskaper. I den kvinnliga kroppen är det en kort men bred kanal genom vilken smittämnen lätt når blåsan.

När ska jag gå till doktorn?

Innan du ringer till en läkare ska du noga utvärdera ditt tillstånd. Blåsans inflammation kan vara akut eller kronisk. I kronisk form är flickan som regel redan redo för exacerbationer och genkänner genast patologin.

I den kliniska bilden av sjukdomen är följande symtom närvarande:

 • Allmänna tecken på sjukdom (feber, svaghet, yrsel, illamående och kräkningar är möjliga).
 • rezi med urinering
 • ömhet i underlivet;
 • ökad urinlösningsfrekvens (upp till resor till toaletten var 15: e minut);
 • en förändring i urinfärgen (om kvinnans blåsan orsakas av specifika patogener kommer det att finnas karaktäristiska tecken).

Sjukdom hos kvinnor följer ofta ett reproduktionsorgans nederlag, men kan också isoleras. När urinvägarna påverkas av venerala medel är patologins progression karakteristisk. Det innebär att nya organ är involverade i processen när det saknas behandling. Det är därför med cystit att gå till läkaren ska vara så snart som möjligt. Annars finns det stor risk för kronisk inflammation, liksom skador på äggledarna och äggstockarna, vilket kan leda till infertilitet.

Vilken läkare ska jag gå till?

Till vilken läkare som ska behandlas med denna patologi kan det orsaka frågor.

Experter som kan hjälpa några:

 • terapeut. Om en kvinna inte är säker på vilken sjukdom som är orolig för henne eller inte vet vart man ska gå, kontakta då en läkare med en terapeutisk profil. En kvalificerad specialist kommer omedelbart att hitta de karakteristiska tecknen på patologi hos kvinnor med cystit och förordna lämpliga test. Efter att ha identifierat patogenen kommer läkaren att skriva ut de nödvändiga antibiotika.
 • urolog. Många tror att den här läkaren bara handlar om män, vilket är helt fel. Urologi är en komplex vetenskap som omfattar studier av det manliga reproduktionssystemet och urinsystemet hos båda könen. Därför kan kvinnor gå för att se en urolog om de misstänker cystitis.
 • gynekolog. Att reflektera över vilken läkare som behandlar cystit, minns tjejer sällan en gynekolog, även om han ofta är en nyckel specialist för denna infektion. Det bör åtgärdas om det finns tecken på skador på könsorganet, under graviditeten, eller om kvinnan har en kronisk gynekologisk sjukdom.

Var och en av dessa specialister har färdigheter i behandlingen av blåsans inflammatoriska process. Dock behandlar denna patologi oftast en läkare av terapeutisk specialitet.

Principer för behandling av sjukdomen

Med cystit har doktorn först en uppsättning diagnostiska åtgärder, varav den främsta ärIdentifiering av orsaksmedlet i den inflammatoriska processen. Samtidigt utförs ett test för känslighet mot antibiotika. Dessa läkemedel utgör grunden för terapeutiska åtgärder för denna patologi. Orsaken till testet är att varje smittämne är känsligt och resistent mot ett visst antal antibakteriella läkemedel.

Dessutom kan preparat av symptomatiska och patogenetiska åtgärder förskrivas. Till exempel antiinflammatoriska läkemedel. När den akuta processen minskar Flickor med blåsor kan ordineras fysioterapi. De behövs för att förhindra återfall och eliminera eventuella effekter av inflammation.

Absolut kontraindicerad i cystitis folk icke-traditionell medicin. Växtbaserade produkter har antiinflammatorisk effekt, så de kommer att ta bort kliniska manifestationer av sjukdomen, men kommer inte att bli av med den. Särskilt farligt är självbehandling vid infektion med specifika venerala patogener.

Cystitis hos kvinnor behandlas av en läkare inom en till två veckor, varefter en upprepad diagnos utförs. Om patogenen inte detekteras och det inte finns någon patologi klinik, stoppas antibiotikabehandlingen. Om det inte förekommer några positiva förändringar inom några dagar efter behandlingen, ersätts läkemedlet med en annan.

Spara länken eller dela användbar information i sociala. nätverk

Vilken läkare behandlar cystit hos kvinnor

Vilken typ av läkare ska jag använda när jag blåser en kvinna? Om symtom på blåsan finns, ska du omedelbart kontakta en specialist. Det är viktigt att veta vilken sekvens av åtgärder som ska vidtas och vilken läkare som ska tillämpa. Endast en kvalificerad specialist, efter en fullständig analys av symptomen och resultaten av studierna, kommer att upprätta en diagnos och bestämma behandlingen. Cystit är mycket lättare att behandla på ett tidigt stadium, vilket förhindrar omvandling av sjukdomen till kronisk form och förekomsten av komplikationer.

Allmän information

Det faktum att urinröret hos kvinnor är kort och brett, det underlättar patogena mikroorganismer vägen till blåsan.

Sjukdomens orsaksmedel kan vara:

 • E. coli;
 • chlamydia;
 • ureaplasma;
 • svampar av släktet Candida.

Vissa faktorer kan bidra till utvecklingen av blåsan. Dessa inkluderar: reduktion av de skyddande funktioner immunitet, metabolism, diabetes, äta stekt eller kryddad mat som irriterar slemhinnorna i urinvägarna efter bearbetning av kroppen, dålig cirkulation i bäckenorganen.

Patienter utvecklar karakteristiska symptom. Börjar att störa frekvent urinering, önskningar kan upprepas var 10-15 minuter, även på natten. Urineringsprocessen blir svår och smärtsam. Urin blir en mörk skugga, i vissa fall finns det orenheter av blod eller slem, eventuellt feber, utseende på illamående och kräkningar.

Den kroniska formen av sjukdomen åtföljs av liknande symptom, bara mindre uttalad. Kronisk cystit är svårare att behandla.

För en snabb återhämtning är det inte nödvändigt att behandla dig själv, det är nödvändigt att se en läkare.

Endast en läkare kommer att bota cystitis

Trots att en urolog anses vara en manlig läkare, behandlar han alla genitourinära organ, en kvinna behöver vända sig till honom. Urologen kommer att bedöma tillståndet av urinblåsan, urinröret, njurarna, urinledarna, njurbäckenet.

Mest troligt kommer urologen att behöva följande test:

 1. Blodtest, för diagnos av inflammatorisk process.
 2. Urinanalys.
 3. Urinalysis av Nechiporenko.
 4. Ultraljudsundersökning. Cystoskopi.
 5. Ultraljud av urinogenitalorganen.
 6. Analys av vaginal dysbios.

Efter att ha erhållit resultaten av testen kommer läkaren att välja läkemedel, vars verkan kommer att riktas mot behandling av organismen och eliminering av orsakssambandet hos sjukdomen. Med oberoende behandling eller val av läkemedel kan mikroorganismer utveckla resistens mot vissa läkemedel, i framtiden kan det komplicera behandlingsprocessen.

Eftersom kvinnans urinrör och vagina finns i närheten, kan man inte besöka en gynekolog. Läkaren kommer att bedöma tillståndet av vaginens mikroflora, kontrollera om kvinnan har gynekologiska sjukdomar som främjar utvecklingen av cystitis. Om sådana sjukdomar upptäcks måste du först och främst behandla dem och gå till urologen.

Vid bekräftelse av cystitis infektiösa natur kommer urologen att förskriva antibiotika för behandling. Om det finns ett starkt smärtssyndrom, ordinera smärtstillande läkemedel. I vissa fall kan en kvinna behöva operation.

Ofta vid behandling av cystit rekommenderar bäddstöd, gott om dryck, användning av diuretika.

Brist på behandling

Endast en urolog kommer att ställa en korrekt diagnos och förskriva en behandling. Urologens rekommendationer måste följas. Försum inte din hälsa.

Försök inte att behandla cystit själv. Det faktum att sjukdomsårsaken kan identifieras noggrant under laboratorieförhållanden, efter diagnos av biologiskt material. När patogena mikroorganismer detekteras, föreskriver urologen läkemedel som exakt påverkar dessa mikroorganismer.

Frånvaro av behandling eller felaktig behandling kan främja omvandlingen av cystit i kronisk form. Denna form av sjukdomen hotar med allvarliga komplikationer mot kroppen och mer komplex behandling. Brist på snabb behandling kan främja utvecklingen av pyelonefrit på grund av att infektion efter blåsan påverkar njurarna.

För att lindra tillståndet och påskynda behandlingsprocessen behöver du konsumera tranbärsjuice, drick mycket vätska, använd kompressor och varma bad, ge upp feta, kryddiga och stekta livsmedel, behåll kroppens vilodillstånd.