Huvud
Massage

Vi förstår kompatibiliteten och konsekvenserna av att ta alkohol och antibiotika

Antibiotisk terapi hjälper till att bli av med infektioner av olika etiologier. Men denna metod för behandling innebär vissa restriktioner för din livsstil: förbjudna finns många livsmedel och även sola, som vissa anti-bakteriell medicinering ökar kroppens känslighet för UV-strålning.

Kan jag dricka alkohol när jag tar antibiotika?

Det medicinska samfundet har varit intresserad av interaktionen mellan alkohol och antibiotika sedan upptäckten av penicillin. De första storskaliga studierna som syftar till att bestämma kompatibiliteten hos alkoholhaltiga drycker och antibiotika går tillbaka till slutet av 1900-talet.

Laboratorieundersökningar utförda på djur och volontärer visade att alkohol inte har någon signifikant effekt på många antibiotika. Den senare upprätthöll sina resultatindikatorer i båda grupperna: både i försöks- och kontrollgruppen. Det fanns inga signifikanta avvikelser i absorptionsmekanismerna, i takt med den farmakologiska effektens inverkan, dess intensitet och varaktighet.

Det finns emellertid antibiotika som är helt oförenliga med alkohol. Levomycetin och alkohol kan till exempel orsaka anfall, upp till ett dödligt utfall.

Vad är den största risken för en sådan kombination?

De viktigaste biverkningarna av kombinationen av antibiotikabehandling och mottagande av alkoholhaltiga drycker manifesteras av en disulfiram-liknande reaktion, läkemedels hepatit och giftig skada på centrala nervsystemet.

 1. Förhindra ämnesomsättningen av etylalkohol bidrar antibiotika till ackumulering i kroppen av ättikaldehyd. Ökande berusning visar dyspeptiska störningar och andningsfel. Svårighetsgraden av patientens tillstånd under utvecklingen reaktionen amplifierades disulfiramopodobnyh att frekvent kräkning leder till uttorkning (förstärkande berusning) och elektrolytobalans (hjärtrytmrubbningar, ökade CNS-depression). Den mest farliga i frekvensen av sådana komplikationer är cefalosporiner och nitroimidazolderivat.
 2. Giftig leverskada uppstår som en följd av en störning i antibiotikabolismen, på grund av en konflikt mellan läkemedlet och etylalkoholen för bindning till enzymet cytokrom P450 2C9. Detta enzym är ansvarigt för att avlägsnas från kroppens metaboliter av alkohol och vissa läkemedel (erytromycin, ketokonazol, vorikonazol etc.). Som en följd av konflikten återkallas endast etylalkohol, och metaboliter av läkemedel ackumuleras i kroppen som framkallar allvarlig förgiftning och leverskada.
 3. Den toxiska försvagningen av centrala nervsystemet beror på en kombination av den lugnande effekten av alkohol och vissa antibiotika. Oftast utvecklas det hos äldre och försvagade patienter.

Är det möjligt att dricka vin med antibiotika? Eller stark alkohol?

Västerländska experter beräkna den mängd alkohol som kan tas under antibiotikabehandling. Det brittiska hälsodepartementet uppmanar män att dricka högst 40 ml etanol och kvinnor - 30 ml. Denna mängd ren alkohol finns i cirka 100 ml vodka eller cognac (Fortress är fyrtio procent) och 400 ml vin (styrkan är tolv procent).

Lever av en frisk person kommer inte att lida av 200 ml stark alkohol, men en sådan dos påverkar hjärnans aktivitet och centrala nervsystemet negativt. Faktum är att vissa antibiotika kan övervinna blod-hjärnbarriären. Alkohol skadar dendriter av cerebellär och förstör kopplingen mellan nervceller, och detta mer förenade antimikrobiella läkemedel som påverkar hjärnan, blodkärl och utlöser vestibulära störningar.

Höga koncentrationer av alkohol i kombination med ett antibiotikum leder till inhibering av inhibering i hjärnbarken, förstärka toxiska effekter på nervsystemet, polyneuropati, inflammatoriska sjukdomar i perifer nerv, osv

Starka alkoholhaltiga drycker neutraliserar antibiotikans effekt och ökar också inhiberingen av den enzymatiska aktiviteten hos floraen i mag-tarmkanalen, vilket leder till dysbios. Med upprepade intag av vodka och konjak aktiverar inflammation, vilket förvärrar patientens övergripande välbefinnande. Dehydrering av organismen uppträder, skjuta upp fullständig återhämtning och utrotning av patogenen.

Kan jag dricka öl när jag tar antibiotika?

Öl är en alkohol med låg alkohol, så frestelsen av dess användning under antibiotikabehandling är så stor. En liten mängd öl orsakar inte riktigt allvarliga hälsorisker. Faren är att en person sällan är begränsad till en halv liter flaska, dricker mycket mer. När du konsumerar 600-700 ml stark öl i kroppen får cirka 40-50 ml ren alkohol.

Etylalkohol, även i små mängder, är ett gift som har en skadlig effekt på kroppens celler. Det bränner magsårets slemhinnor, provar spasmodiska sammandragningar av blodkärl och orsakar förändringar i blodtrycket.

Antimikrobiella ämnen förstör inte bara den opportunistiska floran utan också den inhemska. Denna obalans är orsaken till dysbios. Den förändrade sammansättningen av mikroorganismer som lever i tarmen är en av kontraindikationerna mot användningen av öl, vilket bara kommer att förvärra sjukdomsförloppet.

Tandem från läkemedlet i denna farmakologiska grupp och öl är farligt eftersom alkoholhalten innehåller koldioxid (koldioxid). Denna färglösa gas accelererar absorptionen av giftiga ämnen, och graden av kemiska reaktioner ökar.

Den etanolhaltiga drycken inaktiverar läkemedlet och dosen som doktorn föreskriver räcker inte för att uppnå en terapeutisk effekt. På grund av otillräcklig bakteriostatisk eller baktericid verkan bildar patogena mikroorganismer antibiotikaresistens.

Non-alcoholic öl och antibiotika: kompatibilitet och konsekvenser

Alkoholfri öl innehåller faktiskt mellan 0,2 och 1% ren etylalkohol. Specialister är dock försiktiga med en sådan symbios, eftersom patienter kompenserar för en liten andel alkoholinnehåll av ett stort antal människor som är fulla.

Dessutom är en alkohol med låg alkohol en diuretikum som ökar antimikrobiellens nefrotoxicitet. Alkohol, som har ingått en kemisk reaktion med en aktiv farmaceutisk substans, kan orsaka följande komplikationer:

 • huvudvärk;
 • dyspeptiska störningar;
 • svaghet, slöhet och sjukdom.

Antibiotika och alkohol: kompatibilitet och konsekvenser

Låt oss nu titta på dessa två begrepp separat.

kompatibilitet

Kom ihåg att det finns antibiotika, vid behandling av vilka alkoholhaltiga libations införs de strängaste tabuerna. Tabellen nedan visar kompatibiliteten mellan antibiotika och alkohol.

Allt om alkohol

Allt du behöver veta om alkohol: vin, öl, vodka, cognac, whisky, champagne, rum...

Alkohol och antibiotika

Såsom är välkänt utgör många läkemedel farliga föreningar när de reagerar med alkohol. Därför, innan man blandar drogerna med alkohol, är det önskvärt att ta reda på de troliga konsekvenserna.

Separat är det nödvändigt att sluta på mottagning av alkohol under en antibiotikaförlust. Den nuvarande åsikten att alkohol neutraliserar antibiotika är inte helt sant, men i de flesta fall är det tillräckligt nära verkligheten. Sjukdomen börjar utvecklas som om ingen behandling genomförs.

Mer detaljerad situation, hur alkohol påverkar antibiotika, vi kommer att överväga i huvuddelen av denna artikel.

Kan alkohol tas med antibiotika?

På frågan om alkohol med antibiotika är möjligt är det definitivt ett negativt svar. Oavsett vilken typ av droger som används och hur mycket alkohol som konsumeras, kommer följderna av sådana åtgärder bara att vara negativa för organismen.

Inverkan av alkohol på kroppen i allmänhet har lite positiva ögonblick, och i närvaro av en sjukdom och ännu mer. Därför tar samtidigt både antibiotika och alkohol - att upphäva effektiviteten av behandlingen.

Myter om alkohol och antibiotikares kompatibilitet

När det gäller konsekvenserna av alkoholkonsumtion vid intag av antibiotika finns det ett ganska stort antal felaktiga åsikter som orsakas av otillräcklig kunskap inom farmakologi och fysiologi.

 • Samtidig mottagning av antibiotika och alkohol påverkar inte levern

Denna myt klarar inte alls någon kritik. När det gäller de toxiska effekterna av etanol och dess metaboliter på levervävnad har det varit länge känt och verkar vara allt. Även de flesta typer av antibiotika genomgår spjälkning i levern, vilket i vilket fall som helst skapar en viss belastning på detta organ.

Således skapar kombinationen av droger och sprit en betydande belastning på levern. Resultaten av studier, enligt vilka interaktionen mellan alkohol och antibiotika inte påverkar levern, behandlar situationen ensidigt.

De flesta typer av dessa läkemedel utgör inte egentligen några farliga ämnen i kombination med etanol. Men detta avbryter inte faktumet av den ökade bördan på levern som ett resultat av gemensamt intag av läkemedel och varma drycker.

 • När antibiotika tas, reagerar inte alkohol med dem

De genomförda studierna visar att det saknas en reaktion mellan de flesta typer av antibiotika och etanol.

Det bör noteras att användningen av högkvalitativ alkohol i vår tid är ganska sällsynt. I praktiken är det mycket ofta i en full alkohol en stor mängd olika orenheter, inklusive fuseloljor och giftiga alkoholer. Reaktionen mellan sådana ämnen och antibiotika kan ha de mest olyckliga konsekvenserna.

 • Användningen av alkohol påverkar inte effektiviteten av behandlingen

Och igen, ensidigt tolkade resultat av medicinsk forskning kommer till stöd för älskare av stressiga. Faktum är att de flesta typer av antibakteriella läkemedel i samband med alkohol förlorar inte sina egenskaper. Dessutom, när det gäller att ta en liten mängd alkohol finns det ingen reaktion alls.

Men mot bakgrunden av glädjen av de mottagna bevisen på att droger och sprit är förenliga, glömmer alla av någon anledning de praktiska aspekterna av denna situation.

Effekten av antibiotika uppnås endast om de är tillräckligt koncentrerade i kroppen. Eftersom det inte är troligt att någon kommer att sluta med 50 gram alkohol med antibiotika, kommer alkohol i alla fall att ha en diuretisk effekt. Tillsammans med resten av vätskan kommer också de inkommande antibiotika att elimineras från kroppen, vilket inte tillåter dem att nå sin önskade mättnad och säkerställa effektiviteten av behandlingen.

 • Om du tar en paus mellan att ta droger och alkohol kommer det inga negativa effekter

Viktigt att veta

Alla typer av antibiotika efter intag finns i kroppen under ganska lång tid, vissa typer - upp till en vecka och makrolider upp till 10 dagar. Om du dricker antibiotika på morgonen och alkohol på kvällen, så är effekten av sådan behandling noll i bästa fall, i värsta fall - allvarliga negativa konsekvenser kan uppstå.

Minsta intervall, efter hur mycket du kan dricka alkohol efter att ha tagit antibiotika, är en period på fyra timmar. I grund och botten efter behandling med antibiotika kan alkohol tas endast efter hur många dagar.

Svaret på frågan om vad man ska göra om det är dåligt att ta alkohol tillsammans med antibiotika beror på vilken typ av medicin som används. Universella rekommendationer i detta fall kan inte ges, så om du känner dig värre behöver du se en läkare.

Varför kan du inte dricka alkohol med antibiotika

Det finns ett ganska stort antal anledningar till varför det är omöjligt att kombinera antibiotika och alkohol.

Vi listar de vanligaste.

 1. Framväxten av en disulfiram-liknande reaktion

Detta ämne används vid komplex behandling av alkoholism som ett medel för utveckling av aversion mot alkohol. I sig har det ingen effekt på kroppen, men vid blandning med alkohol uppträder ett antal negativa effekter.

Vid alkohol är det kontraindicerat för att metaboliter bildade under assimilering av antibiotika komplicerar processen med sönderdelning av alkohol. I synnerhet är resultatet av denna process ett ökat innehåll av gallaldehyd i kroppen, vilket kan orsaka ett antal negativa reaktioner:

 • svår huvudvärk
 • takykardi;
 • illamående;
 • kräkningar;
 • värme i ansikte, nacke och bröst;
 • andningssvårigheter
 • konvulsioner.

Vid höga doser av båda ämnena finns det risk för ett dödligt utfall.

Av denna anledning är antibiotika av nitroimidazol och cefalosporingrupper inkompatibla med alkohol.

Samtidigt påverkar blandningen av alkohol med antibiotika inte kroppen beroende av frisättningsformen. Identiska symptom kommer också att observeras i fallet när de är stinkiga och när de tas i annan form - till exempel droppar, tabletter, kapslar, suspensioner etc.

 1. Toxiska effekter på lever av metaboliter

Ett antal typer av antibiotika (i synnerhet - från gruppen av tetracykliner) när de blandas med alkohol bildar giftiga föreningar för levern, i höga doser som kan orsaka uppkomsten av medicinsk hepatit.

Vissa antibiotika (t ex erytromycin, cimetidin, läkemedel mot svamp, vorikonazol, itrakonazol, ketokonazol och andra) för assimilering kräver samma enzymer som alkoholen. Av ett antal skäl, när det gäller samtidig mottagning av alkohol och droger, är detta enzym inte tillräckligt med bara läkemedel. Som ett resultat är det en ökad ackumulering av läkemedlet i kroppen, vilket hotar förgiftning.

 1. Hämmande effekt på nervsystemet

En annan manifestation av vad som kommer att hända om man dricker antibiotika med alkohol är överdriven inhibering av psykomotorisk. Som det är känt, har vissa antibiotika en deprimerande effekt på medvetandet. Bland dem är cykloserin, etionamid, talidomid och några andra. Alkohol har också en liknande effekt. Därför kan samtidig användning av sådana droger och alkohol orsaka en uttalad hämning av psyken.

Således kan påståendet att alkohol kan tas vid antibiotikabehandling är fundamentalt fel.

Moderna studier bekräftar i själva verket frånvaron av biverkningar i de flesta fall, men med hänsyn till kombinationen av negativa effekter av alkohol och antibiotika på kroppen är det bättre att vägra en sådan kombination. På grund av bristen på kunskap om klassificeringen av det använda läkemedlet är det dessutom möjligt att erhålla en uttalad negativ reaktion av organismen. En sådan risk är orimlig.

Det är värt att veta att det finns en kompatibilitetstabell för olika typer av antibiotika och alkohol. För att minska risken för negativa effekter är det önskvärt att studera denna information.

Låt oss först och främst lista vilka antibiotika som är möjliga med alkohol.

 1. Penicilliner: Amoxiclav, Amoxicillin (Flemoxin), Ampicillin, Oxacillin, Carbenicillin, Ticarcillin, Azlocillin, Piperacillin.
 2. Svampdödande läkemedel: Nystatin, Clotrimazol, Afobazol.
 3. Bredspektrumantibiotika: Geliomitsin, YunidoksSolyutab, levofloxacin, moxifloxacin, trovafloxacin cefpirom, ceftriaxon, azitromycin, Augmentin, Flemoksin soljutab.

Det är också nödvändigt att veta vilka antibiotika som inte kan tas med alkohol.

 • Nitroimidazoler: Metronidazol, Tinidazol, Trichopolum, Tiniba, Fazijin, Klion, Flagil, Metrogil.
 • Cefalosporiner: Suprax, Cefamandol, Cefotetan, Moxalactam, Cefobid, Cefoperazon.
 • Andra antibiotika: kloramfenikol, Bactrim, ketokonazol, trimetoprim-sulfametoxazol, Co-trimoxazol, Biseptol, Nizoral, Doxycyklin (ett annat namn - JUnidoks antibiotikum).

Efter hur mycket efter antibiotika kan alkohol

Som du vet kan alkohol efter antibiotika inte. Om en person drack antibiotika, är det nödvändigt att behålla ett visst intervall innan man tar alkohol, annars ökar sannolikheten för att negativa effekter uppstår.

Det ögonblick när du kan börja dricka alkohol beror på utsöndringsperioden för antibiotika från kroppen. I alla fall, om patienten har druckit antibiotika på morgonen, är det bättre att avstå från kvällsföreningar med en varm dryck. Även kortvariga läkemedel under en kort period kommer inte att dras tillbaka, vilket kommer att skapa onödig belastning på organ och system som försvagats av kroppens sjukdom.

Viktigt faktum

Hur lång tid att vänta efter antibiotikans gång kommer i första hand att bero på huruvida de använda drogerna är kompatibla med alkohol, liksom när drogen tas ur kroppen. Ju större hälsorisken är kombinationen av detta läkemedel med etanol, desto mer blir intervallet mellan slutet av tillbakadragandet och det aktuella intaget av alkohol.

Period utsöndring och nivå av toxicitet för organismen i fallet av blandning med alkoholen kommer att bero på vilken typ av antibiotika.

Detta inkluderar droger som metronidazol, tinidazol och isecnidazol. Vid användning kan alkohol tas tidigast 48 timmar efter intagets slut, eftersom dessa läkemedel ger en disulfiram-liknande reaktion.

Strukturen hos molekylerna för detta läkemedel är i viss utsträckning lik disulfiram, så när det blandas med etanol ger ett sådant läkemedel en disulfiram-liknande reaktion. Minimiperioden efter vilken du kan konsumera alkohol är 24 timmar. Vid förekomst av sjukdomar i urinvägarna ökar intervallet.

Denna klass av antibiotika har en dämpande effekt på nervsystemet, när de kombineras med höga doser av alkohol kan orsaka koma. Alkohol kan inte användas i mer än 36 timmar.

Denna typ av antibiotikum vid blandning med alkohol har en uttalad toxisk effekt på levern och har en tillräckligt lång period av utsöndring. Du kan dricka alkohol minst 72 timmar.

Blandning med alkohol kan orsaka kräkningar, anfall och en disulfiram-liknande reaktion. Du kan dricka alkohol inte senare än 24 timmar efter den sista mottagningen av sådan medicinering.

Vid blandning med alkohol har en uttalad toxisk effekt på örat och urinvägar. Efter avslutad behandling av sådana droger kan du ta alkohol inte tidigare än två veckor.

Blandning av denna medicin med etanol kan orsaka skador på centrala nervsystemet och lever och orsaka också en disulfiram-liknande reaktion. Använd heta drycker kan vara tidigast 4 dagar efter avslutad behandling.

I fallet med att dricka alkohol innan fullständigt återtagande av läkemedlet från kroppen ökar risken för att utveckla cirros, särskilt vid erytromycin. Det skiljer sig från de flesta andra droger genom långsam eliminering från kroppen. Alkohol kan vara full, inte tidigare än 7 dagar.

 • Anti-tuberkulosagent Isoniazid.

Vid blandning med alkohol kan det orsaka läkemedelsinducerad hepatit med blixtström. Efter behandling med ett sådant läkemedel är alkoholhaltiga drycker förbjudna för konsumtion i en månad efter avslutandet av upptagningen.

Dricka alkohol och antibiotikabehandling
Alkoholförbrukning och behandling av antibiotika

En annan medicinsk myt

Den vanligaste frågan som ställdes av patienter när de tilldelas antibiotikabehandling - möjligheten att alkohol under Lechenia.v årtionden i trångsynta, och i en medicinsk miljö, är det troligt att användningen av alkohol och antibiotika är inte kompatibla, eftersom det minskar effekten av antibiotika och det finns olika sido effekty.Odnako analys av befintlig forskning visar att de flesta av det uppfann en myt som inte har några bevis för sig själva.
Brittiska forskare J. Lwanga, A Mears, JS Bingham tror att myten uppstod under andra världskriget, då produktionen av antibiotikumet penicillin var tidskrävande och dyrt stoilo.Poetomu penicillin åter utvinns ur urin från sjuka och sårade voennosluzhaschih.Dlya att minska mängden urin För att påskynda fördelningen av penicillin, var de förbjudna att ta öl, vilket ingår i dagpenningen.

Studier har visat att en enda dos av alkohol inte minska (eller signifikant minskar) farmakokinetik (fördelning i hela kroppen) är nästan alla begagnade antibakteriella medel och påverkar inte deras effektivnost.Odnako det finns ett antal av antibakteriella medel, vilka, tillsammans med mottagningen av alkohol är strängt förbjudet på grund av förekomsten av allvarliga sido effekt som disulfiram som reaktion.

Effekten av antibiotika med alkohol

Alkohol påverkar inte farmakokinetiken för de flesta antibiotika i kroppen

Alkohol och hepatotoxicitet hos antibiotika

Det finns också den uppfattningen att alkohol uslivaet (potentierar) hepatotoxicitet (skadlig effekt på levern) antibiotikov.Odnako leverskador orsakade av antibiotika är extremt sällsynt yavlenie.Vial T, Biour M, Descotes J, Trepo C. (1997) ger kränkningar rate hepatisk sida med antibiotika -1 fall per 10 000 möten, och George DK, Crawford DH. (1996) från 1 till 10 per 100 000 möten, vilket är mycket mindre, t.ex. allergiska reaktioner mot antibiotika - för moxifloxacin 4,3, penicillin 4,7 Ciprofloxacin 5,4 levofloxacin 8,7, cefalosporiner 7,5 per 10 000 uppdrag (Johannes CB, Ziyadeh N, Seeger JD, Tucker E, Reiter C, Faich G. 2007).Vvidu denna mycket låg frekvens av hepatotoxiska reaktioner i antibiotikaterapi av speciella studier på temat potentiering (förstärkning) alkohol hepatotoxicitet antibakteriella läkemedel har genomförts, och i publikationerna,
illamående av sällsynta fall av leverskador vid tillsättning av antibiotika om förhållandet mellan dem och alkoholintaget under behandlingen nämns inte.

Vad är disulfiram som reaktion

Disulfiram och disulfiramreaktion

När du tar en stor dos av alkohol - pallor, sänker blodtrycket, förlusten och förvirringen, andfåddhet, bröstsmärta. Död uppstår som en följd av hjärnan och myokardiell ischemi.

Läkemedel som orsakar disulfiram-liknande reaktioner

Med användning av andra nitroimidazoler - ornidazol, seknidazol, teridazol, identifierades inga fall av disulfiram-liknande reaktioner.

Vissa cefalosporiner har en sidokedja - methyltetrazolethiol, som liknar en del av disulfiram molekyl. Det antas att cefalosporiner som har denna kedja blocket alkoholdehydrogenas, vilket leder till ökad koncentration av acetaldehyd och disulfiram liknande utseende reaktsii.Dostoverno fann att disulfiram-liknande reaktion inträffar vid användning av dessa antibiotika.

 • Cefamandol (cefamandol)
 • Cefoperazon (Cefoperazon) Cefobid
 • Cefotetan (cefotetan)
 • Moxalaktam (moxalaktam)

Med användning av andra cefalosporiner upptäcktes ingen disulfiram av en sådan reaktion

Det bör noteras att när dessa läkemedel används disulfiram sker en sådan reaktion inte alltid och uppträder ofta utan uttalade symtom.

Man måste komma ihåg att disulfiram-liknande reaktion kan inträffa vid användning av ovanstående preparat, inte bara vid mottagning dem inåt eller i form av parenteral administrering (injektion), men när de används i andra former - ögondroppar, lösningar för inhalering, näsdroppar, vaginal ljus och krämer (dvs. i kontakt med slemhinnor)

erytromycin

Framställning av erytromycin: tablettform

Erytromycin är ett antibakteriellt läkemedel från makrolidgruppen, som har ett stort spektrum av verkan. Dess tillverkare är läkemedelsföretaget Ciech. Från apotek Erytromycin levereras enligt receptbelagda läkare.

struktur

Erytromycins sammansättning innehåller samma aktiva substans erytromycin.

Typ av problem

Läkemedlet erytromycin är tillgängligt i form av tabletter av 100 mg, 200 mg, 250 mg eller 500 mg.

Ungefärligt pris på drogen

beskrivning

Bakteriedödande åtgärder Erytromycin är att den blockerar bildningen av protein i bakterier, som är grunden för livet för dem. Det är aktivt mot följande mikroorganismer: Staphylococcus, Streptococcus, Corynebacterium difteri, Neisseria, Haemophilus influenzae, Bordetella, Brucella, Legionella, Mycoplasma, Chlamydia, gonorré, Treponema blek, rickettsier, amöba och Listeria. Erytromycinresistens Escherichia coli, Pseudomonas, shigella och salmonella.

Indikationer för användning Erytromycin

Indikationer för användning av erytromycin är ganska mångfacetterade:

 • difteri;
 • brucellos;
 • kikhosta;
 • Inflammation i lungorna;
 • listerios;
 • prostatit;
 • Scarlet feber;
 • Dysenteri amoeba;
 • gonorré;
 • chlamydia;
 • syfilis;
 • otitis media;
 • halsont;
 • halsfluss;
 • kolecystit;
 • bronkit;
 • Inflammation i lungorna;
 • liggsår;
 • Trofiska sår;
 • brännskador;
 • skrubbsår;
 • osteomyelit;
 • peritonit;
 • Mastit.

viktigt

Med prostatit lider "hjärtat" av en man - prostata - vilket resulterar i manlig infertilitet.

Kontraindikationer för användning

Kontraindikationer Erytromycin är som följer:

 • Hepatiskt misslyckande
 • Svår hörselnedsättning
 • Allergi mot läkemedlets komponenter;
 • Brott mot rytmen i hjärtat (utsetts i extrema fall och under kontroll av hjärtfrekvensen);
 • När man ammar (effekten av läkemedlet på det nyfödda är dåligt förstått);
 • Graviditet (utsedd som sista utväg).

Bruksanvisning Erytromycin

Sättet att använda erytromycin är som följer: du behöver inte dricka en tablett utan hungrig mage. Doseringen beror på patientens tillstånd, på svårighetsgrad - från 200 mg till 1 g åt gången. Många inträden 4 gånger om dagen. Behandlingsförloppet ska vara från 5 till 14 dagar.

Barn under 14 år uppskattas från kroppsvikt - 20-40 mg per 1 kg per dag, uppdelad i 4 uppdelade doser.

Biverkningar

Biverkningar av erytromycin är mer omfattande, men inte så ofta:

 • Smärta i buken;
 • kräkningar;
 • illamående;
 • diarré;
 • gulsot;
 • Förändringar i leverenzym;
 • Buller i öronen ner till dövhet (reversibelt fenomen);
 • arytmi;
 • Ökad hjärtfrekvens;
 • Hudutslag med klåda;
 • yrsel;
 • Sömnstörning (mardrömmar, sömnlöshet).

överdos

Vid överdosering av erytromycin utvecklas följande symtom:

 • Leveransförändringar, inklusive leverfel.
 • Hörseländringar, dövhet
 • Andningsfel;
 • Kräkningar.

För behandling är det nödvändigt att brådskande avbryta läkemedlet, föreskriva en magsvamp och aktivt kol. Vid behov, utför artificiell ventilation av lungorna och justera tillståndet för elektrolytbalansen.

Applicering under graviditet och amning

Vid graviditet och amning är läkemedlet endast förskrivet när moderens hälsa kräver omedelbar antibiotikabehandling. Erytromycins slutliga effekt på antingen fostret eller barnet är ännu inte klart (en spasm kan utvecklas vid korsningen i tolvfingret med magen).

Kompatibilitet med erytromycin med alkohol

Alkohol påverkar inte verkan av erytromycin, men påverkar på något sätt sjukdomen, så användningen rekommenderas inte.

Erytromycinanaloger

Analoger (substitutter) Erytromycin: Monomycin, Erythran, Ermycin, Ilozon, Erytrom, Meromycin. En detaljerad sammanfattning av varje förberedelse finns i förpackningen.

Villkor för lagring

Erytromycin bör förvaras på en plats som är otillgänglig för små barn vid en temperatur av högst 25 grader. Hållbarheten för läkemedlet är 3 år.

Erytromycin - anvisningar för användning, komposition, indikationer, analoger och recensioner

Erytromycin läkemedel tillhör en grupp av makrolidantibiotika bakteriostatiska kategorier som reversibelt binder till det 50S subenheten av ribosomen i dess donatordelen, förhindra upprättandet av en peptidbindning mellan aminosyramolekyler, stoppa mikrobiell proteinsyntes (påverkar inte bildningen av nukleinsyror). Vid användning av erytromycin i signifikanta mängder kan bakteriedödande effekter förekomma.

Sammansättning och form av frisättning

Form av frisättning av läkemedlet:

 • Tabletter.
 • Salva.

Sammansättning av läkemedlet i form av tabletter

Tabletten är rund i form, vit, nästan vit eller vit med en gulaktig nyans med en bikonvex yta. Svaga inklusioner är tillåtna.

 • komposition: 1 tablett innehåller erytromycin i termer av 1000 μg / mg (ED / mg) och vattenfri substans - 100 mg;
 • hjälpämnen: potatisstärkelse, kalciumstearat, aerosil.

Instruktioner för användning i olika doseringsformer

Metoden för behandling med erytromycin är följande: tabletter tas inte i tom mage. Mängden medicin beror på svårighetsgraden av patientens sjukdom och läkemedlets tolerans är från 200 mg till 1 g i en session. Doseringen beräknas för 4 enkla dagliga intag i 5-14 dagar.

Erytromycin: applicering som en salva

Bestäm personligen, beroende på platsen och svårighetsgraden av sjukdomsförloppet och patogenens känslighet. För vuxna rekommenderas en daglig dos av 1-4 g Erytromycin. För barn under 3 månader - 20-40 mg / kg per dag; i åldern 4 månader till 18 år - 30-50 mg / kg per dag. Drogen Erytromycin appliceras 4 gånger om dagen under behandling, som kan variera från 5 till 14 dagar. Efter försvinnandet av sympatiska manifestationer fortsätter behandlingen i ytterligare 2 dagar. Kompositionen för extern applikation appliceras på de drabbade områdena i huden. Salva Erytromycin appliceras på lesionsområdet, och vid ögonsjukdomar placeras ögonen bakom det nedre ögonlocket. I varje enskilt fall väljs en specifik dos, frekvens och varaktighet av behandlingen.

Erytromycin i Pertussis och Lunginflammation

Instruktionen noterar att det dagliga intaget av erytromycin för behandling av kikhosta i 1-2 veckor är 0,04-0,05 g / kg. För profylaktiska ändamål, för att förhindra utveckling av komplikationer, föreskrivs patienten 1 g av läkemedlet för 19, 18 och 9 timmar före operationen. Vid terapeutisk behandling av lunginflammation ges barn dagligen 0,05 g / kg erytromycin i multiplicerad 4 gånger per dag. Behandlingsförloppet med läkemedlet varar minst 3 veckor.

Erytromycin lagringsförhållanden

Enligt anvisningarna lagras läkemedlet på ett ställe som är svårt för barn vid en temperatur av högst 25 ° C under 2 år.

Indikationer, kontraindikationer, biverkningar av erytromycin

Indikationer för användning av erytromycin

Erytromycin används för att behandla bakterieinfektioner som utlöser känsliga patogener:

 • difteri (inklusive bakteriocarrier),
 • kikhosta (inklusive profylax)
 • brucellos,
 • legionärer sjukdomar,
 • skarlet feber,
 • amoebisk dysenteri,
 • gonorré;
 • lunginflammation hos barn,
 • genitourinära infektioner hos gravida kvinnor orsakad av Chlamydia trachomatis;
 • primär syfilis (hos patienter med allergi mot penicilliner),
 • Ansökan för behandling av okomplicerad chlamydi hos vuxna (med lokalisering i de nedre delarna av urogenitalt tarm och rektum) med intolerans eller ineffektivitet av tetracykliner etc.;
 • sjukdomar i ENT-organen (tonsillit, otitis, bihåleinflammation);
 • infektion i gallvägarna (cholecystitis);
 • infektioner i övre och nedre luftvägarna (trakeit, bronkit, lunginflammation);
 • infektioner i huden (pustulösa hudlesioner, r. h. ungdom akne, infekterade sår, liggsår, brännskador II-III konst., trofiska sår).
 • För förebyggande av exacerbationer av streptokockinfektion (tonsillit, faryngit) hos patienter med reumatism.
 • Ur förebyggande synvinkel för att undvika komplikationer vid terapeutiska och diagnostiska förfaranden (inklusive preoperativ tarmberedning, dentala ingrepp, endoskopi, hos patienter med hjärtfel).
 • Gastroparesis (inklusive gastroparesis efter en vagotomioperation, diabetisk gastroparesis och gastroparesis, associerad med progressiv systemisk skleros).

Det kallas en antibiotikareserv, om det finns en allergi mot penicillin.

Kontraindikationer för användning av erytromycin

Instruktionerna indikerar att du inte kan ordinera läkemedlet i följande fall:

 • Med överkänslighet mot varje läkemedelssubstans
 • Under amning;
 • Med hörselnedsättning
 • Med samtidig användning av astemizol eller terfenadin;
 • Med leverinsufficiens.

Erytromycin har förmågan att penetrera placentalbarriären och går in i fostrets blodplasma, där koncentrationen motsvarar 5-20% av koncentrationen i moderns blod.

 • Allvarliga biverkningar från mag-tarmkanalen: illamående och kräkningar, diarré, struma, gastralgia, buksmärta, tenesmus, ibland kan det vara oral candidiasis, pseudomembranös enterokolit, nedsatt leverfunktion, kolestatisk gulsot, ökad aktivitet "lever" enzymer, pankreatit.
 • Om diarré inträffar efter att du tagit medicinen, ska du omedelbart informera läkaren, eftersom det kan vara ett tecken på pseudomembran enterocolit.
 • Med långvarig eller upprepad användning av erytromycin kan superinfektion förekomma, vilket orsakas av bakterier eller svampar som är resistenta mot läkemedlet.
 • Förekomst av biverkningar från utfrågningen: reversibel ototoxicitet - hörselnedsättning och / eller tinnitus (med användning av stora doser - av mer än 4 g / dag).
 • Oönskade effekter från det kardiovaskulära systemet: inogda- takykardi, vilket förlänger QT-intervallet i elektrokardiogrammet, flimrande och / eller förmaksfladder (patienter med förlängd QT-intervall på EKG).
 • Utseendet på allergiska reaktioner: urtikaria, andra hudutslag, eosinofili och ibland anafylaktisk chock.
 • Andra biverkningar som uppstår efter att ha tagit erytromycin: agranulocytos, störningar i nervsystemet (yrsel, hallucinationer, förvirring), mardrömmar.

Erytromycin: symtom på överdosering

Enligt anvisningarna är huvuddraven på en överdos av erytromycin:

 • akut lever- och njursvikt,
 • hörselnedsättning.

Rekommenderad läkemedelsbehandling: mottagning av aktivt kol, särskild övervakning av andningsorganets tillstånd. Gastric lavage anses vara effektiv vid applicering av en dos fem gånger högre än den terapeutiska dosen.

Hur lång tid kan jag ta Erythromycin

Varaktigheten av behandlingen med erytromycin är direkt relaterad till svårighetsgraden av sjukdomen och typen av infektion. Intag av läkemedlet stannar inte i minst 2-3 dagar efter det att smittsymbolerna försvunnit. Vid behandling av infektioner orsakade av streptokocker i grupp A är ansökans varaktighet minst 10 dagar.

Erytromycin under graviditet

Enligt instruktionerna förekommer syftet med läkemedlet under graviditeten endast som en sista utväg om den avsedda nyttan för moderen överstiger den potentiella risken för fostret. Erytromycin har förmåga att tränga in i mors mjölk, därför bör kvinnor avstå från amning.

Erytromycin: Användning för barn

Barn från 4 månader till 18 år, beroende på ålder, kroppsvikt och svårighetsgrad av infektion - 30-50 mg / kg per dag för 2-4 inträde; barn första 3 månaderna. Livet för användning utse ett läkemedel med 20-40 mg / kg per dag. I svåra fall får dosen av läkemedlet dubbla.

Terapeutisk effekt av erytromycin

Erytromycin verkningsområde vid tillämpningen omfattar grampositiva och gramnegativa bakterier och andra mikroorganismer: Mycoplasma spp. (inklusive Mycoplasma pneumoniae), Chlamydia spp. (inklusive Chlamydia trachomatis), Treponema spp., Rickettsia spp., Entamoeba histolytica, Listeria monocytogenes. Gramnegativa stavar är stabila: Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa och Shigella spp., Salmonella spp. och andra. De kategori rank känsliga mikroorganismer vars förökning bromsas när innehållet av antibiotikumet Erytromycin mindre än 0. 5 mg / L, srednechuvstvitelnyh - 1-6 mg / l, måttligt stabil och beständig - 6-8 mg / l.

Fördelningen i kroppen är ojämn. En hög koncentration av ämnet ackumuleras i lever, mjälte, njurar. I gall och urin koncentrerar Erythromycin tiotals gånger mer än i plasma. Fritt passerar in i de vävnader i lungorna, lymfkörtlar, exsudat i mellanörat, prostata sekre, sperma, pleurala, ascites och synovialvätska. I mjölken hos ammande kvinnor finns 50% av plasmakoncentrationen. Den penetrerar blod-hjärnbarriären dåligt, liksom i cerebrospinalvätskan (dess koncentration är 10% av mängden av läkemedel i plasma). I inflammatoriska processer i hjärnan membranen i sin bandbredd för Erytromycin ökar något. Den passerar genom placentabarriären, in i fostrets blod, där dess innehåll når 5-20% av innehållet i moderns plasma. Erytromycin visas med galla - 20-30% i icke modifierad form av njurarna (i omodifierad form) efter intag - 2-5%.

Kompatibilitet med erytromycin med alkohol

Enligt instruktionerna för att ta erytromycin är extremt inte önskvärt när man dricker alkohol. Erytromycin, som alkohol, sönderdelas i levercellerna. Om vi ​​pratar mer begripliga språk, har leverns kapacitet begränsningar. Detta är ett villkorligt värde som tas upp av läkare vid beräkningen av graden av utsöndring av droger och därmed dess dosering. Därför, om det finns två ämnen i blodet som neutraliseras i ett organ, kommer deras utsöndring att sakta ner. Den låga halten av alkoholavdrag från den ena sidan kan se väldigt frestande ut, men i själva verket är allt så rosigt. Vid fördelningen av alkohol i vatten och koldioxid kommer det att gå igenom en period av mellanliggande metaboliter. Toxiciteten hos dessa metaboliter är tio gånger högre än den för etanol i sig. Det är just från mättnaden av dessa metaboliter att svårighetsgraden hos baksmälla syndrom beror. Det visar sig att när man använder Erythromycin samtidigt med etylalkohol, förvärras patienten sitt tillstånd nästa morgon.

Den andra negativa egenskapen är fördröjningen i beredningen av erytromycin i kroppen, vilket leder till en gradvis ackumulering och överdosering. I bästa fall är patienten kräkningar och diarré, svår svaghet utvecklas, hörselnedsättningen minskar och huvudvärk börjar. I mer allvarliga situationer uppträder akut njurs- och leverinsufficiens, anfall eller paroxysmal ventrikulär takykardi. Var och en av de ovanstående staterna är kapabel att

Pris på apotek

Läs priset på Erytromycin 2018 och billiga analoger >>> Kostnaden för läkemedlet Erytromycin i olika apotek kan variera avsevärt. Detta beror på användningen av billigare komponenter i läkemedlet och prispolitiken för apoteksnätet. Men det som är viktigt är att skillnaden i pris mellan utländska och ryska motsvarigheter förblir nästan oförändrad.

Myter och verklighet om att kombinera antibiotika med alkohol

Alla människor blir regelbundet sjuk, och många av dem måste tillgripa antibiotika. I samhället är det allmänt trott att dessa droger är inkompatibla med alkohol, men vad händer om behandlingsperioden sammanfaller med semestern? Var är sanningen, och var finns legenderna i våra idéer om interaktionen mellan antibiotika och alkoholhaltiga drycker?

Antibiotika och alkohol

Antibiotika är läkemedel avsedda att bekämpa bakterier. De tränger in i patogena mikroorganismer eller stör deras ämnesomsättning, bryter den helt eller delvis.

När det gäller frågan om kompatibilitet med antibiotika med alkohol och när man kan dricka efter behandling, behandlas läkare fortfarande annorlunda. Det finns många läkare som starkt rekommenderar patienter att helt eliminera alkoholhaltiga drycker under behandlingen för att undvika konsekvenserna av samtidig antibiotikum och alkoholintag. De förklarar detta genom det faktum att dessa droger tillsammans med etanol förstör levern och negerar effektiviteten av behandlingen.

Men alkohol orsakar förgiftning och uttorkning. Om du dricker antibiotika med stora doser alkohol kommer kroppen att försvaga, och i så fall minskar effektiviteten av behandlingen.

Dessutom isoleras ett antal antibiotika som kommer in med disulfiram-liknande reaktion med etanol. Deras samtidiga intag med alkohol är kontraindicerat, eftersom detta kommer att orsaka berusning, åtföljd av illamående och kräkningar, konvulsioner. I mycket sällsynta fall är ett dödligt utfall möjligt.

Myter och verklighet

Historiskt har samhället utvecklat myter om komplikationer efter att ha druckit alkohol under antibiotikabehandling.

De viktigaste myterna är följande:

 • Alkohol neutraliserar antibiotikas funktion.
 • Alkohol i kombination med antibiotika ökar leverskador.
 • Alkoholhaltiga drycker minskar effektiviteten av experimentell behandling.

Faktum är att dessa avhandlingar endast delvis är sanna, vilket bekräftas av resultaten av många studier om kompatibilitet. I synnerhet gör de tillgängliga uppgifterna att vi kan ange att intaget av alkoholhaltiga drycker inte påverkar farmakokinetiken för de flesta antibiotika.

Vid slutet av 20 och 21 århundraden genomfördes en hel del undersökningar om antibakteriella läkemedel och alkohols gemensamma verkan. I experimenten var människor och laboratoriedjur involverade. antibiotiska resultat var liknande i försöks- och kontrollgrupper, men det fanns inga signifikanta förändringar i absorption, distribution och utsöndring av den aktiva läkemedelssubstansen från kroppen. Data från dessa studier visade att du kan dricka alkohol medan du tar antibiotika.

Tillbaka i 1982, finska forskare genomförts bland de frivilliga en serie experiment, vars resultat visade att antibiotika penicillin gruppen inte ingå någon reaktion med etanol, respektive, kan använda dem med alkohol. 1988 testade spanska forskare amoxicillin för kompatibilitet med alkohol. I gruppen av ämnen avslöjades endast obetydliga förändringar i substansens absorptionshastighet och fördröjningstiden.

Vidare gjorde forskare från olika länder vid olika tidpunkter liknande slutsatser om erytromycin, cefpirom, azitromycin och många andra antibakteriella läkemedel. Det har också visat sig att farmakokinetiska index för vissa antibiotika - till exempel tetracyklingrupper - påverkas av alkoholen signifikant. Droger med denna effekt identifierades emellertid mindre.

Den utbredda tron ​​att alkoholhaltiga drycker, tillsammans med alkohol ökar leverskador, är också motbevisad av forskare runt om i världen. Istället kan alkohol öka hepatotoxiciteten hos antibakteriella läkemedel, men endast i mycket sällsynta fall. Detta faktum blir undantaget från regeln.

Också har forskare visat att etanol har någon effekt på azitromycin antibiotika travofloksatsin och ceftriaxon, används vid behandling av experimentell pneumokockinfektioner i experimentella råttor. Intressanta resultat erhölls under försök med moxifloxacin: det visade sig att råttor som fick små doser alkohol under behandling fick bota snabbare.
Varför är det vanligt att hävda att alkohol och antibiotika är inkompatibla:

Skäl för inkompatibilitet

Trots det faktum att säkerheten för samtidig intag av de flesta antibiotika tillsammans med alkohol har bevisats, isoleras ett antal droger som är inkompatibla med alkohol. Dessa är droger, där de aktiva substanserna har en disulfiram-liknande reaktion med etylalkohol - främst nitroimidazoler och cefalosporiner.

Anledningen till att det är omöjligt att ta både antibiotika och alkohol samtidigt är att ovanstående läkemedel innehåller specifika molekyler som kan förändra etanolmetabolism. Som ett resultat föreligger en fördröjning i avlägsnandet av acetaldehyd, som ackumuleras i kroppen och leder till förgiftning.

Processen åtföljs av karakteristiska symptom:

 • en intensiv huvudvärk;
 • hjärtklappning;
 • illamående med kräkningar
 • värme i områdena ansikte, nacke, bröst;
 • andfåddhet;
 • konvulsioner.

Ett litet intag av alkoholläkare får användas vid behandling av penicilliner, antimykotiska läkemedel, vissa bredspektrum antibiotika. En del av den starka drycken när du tar dessa läkemedel påverkar inte effektiviteten av behandlingen och kommer inte att orsaka negativa hälsoeffekter.

När kan

Även om intaget av de flesta antibiotika tillåter användning av alkohol är deras samtidig användning inte tillåten. Ju bättre att dricka dessa droger, det anges i instruktionerna. Effekten av erytromycin och tetracykliner ökar till exempel alkalinvaskningar och sulfonamider, indometacin och reserpinmjölk.

Om antibiotikumet inte går in i etanol i en disulfiram-liknande reaktion, kan du dricka alkohol, men inte tidigare än 4 timmar efter drogen. Detta är den minsta tiden som antibiotika cirkulerar i blodet, respektive är svaret på frågan, genom hur mycket du kan dricka efter att du tagit drogen. Under behandlingsperioden tillåts det bara att ta en liten dos alkohol, annars kommer kroppen att börja uttorkning och det antibakteriella läkemedlet kommer enkelt att utsöndras i urinen.

rön

Myten om oförenligheten mellan antibiotika och alkohol framträdde under förra seklet, och det finns flera hypoteser om orsakerna till dess förekomst. Enligt en av dem hör upphovsrättens författarskap till de venereologer som ville varna sina patienter från berusning.

Det antas också att myten uppfanns av europeiska läkare. Penicillin på 1940-talet var en knapp medicin och soldater tyckte om att dricka öl, som har en diuretisk effekt och tar bort drogen från kroppen.

Nu är det bevisat att alkohol i de flesta fall inte påverkar effektiviteten hos antibiotika och ökar inte leverskador. Om de aktiva substanserna i läkemedlet inte kommer in i en disulfiram-liknande reaktion med etanol, kan du använda alkohol under behandlingen. Två huvudregler bör emellertid observeras: missbrukar inte alkohol och dricker inte antibiotika.

Att dricka eller att behandla

Den brittiska BBC Future publicerade nyligen ett material där det faktiskt debunked en stabil uppfattning att antibiotikabehandling är absolut inte kompatibel med alkohol.

"Alkohol inte blockerar effekterna av de flesta läkemedel, och oftast inte orsaka biverkningar i kombination med medicinering, - med hänvisning till resultaten av nyligen genomförda studier, enligt det material -. Är avstå behov av alkohol i samband med en kurs av antibiotika Många är övertygade om att alkohol kan? förhindra läkemedlet för att göra de begärda åtgärderna, liksom deras kombination ökar risken för biverkningar i en urogenital klinik i London tillfrågade 300 patienter -. det visade sig att majoriteten (81%) håller med den första godkännande och nästan samma (71%) - med den andra.

Men när det gäller de flesta antibiotika är inte den första eller den andra sant, enligt den engelska upplagan. Dessutom är det från läkarens synvinkel mycket farligare när en patient som tror på en av dessa myter beslutar att inte ta medicin genom att dricka ett glas vin. Varje faktor som leder till en dos av läkemedlet förvärrar effektiviteten av behandlingen, och vid applicering globalt förvärras det allvarliga problemet med framväxten av bakteriestammar som är resistenta mot alla kända antibiotika.

Det finns emellertid undantag, publiceringen säger: Således förhindrar preparatet cefotetangrupp cefotetan processen för alkoholuppdelning, vilket leder till att produktens nivå av dess sönderdelning ökar i kroppen. Och detta kan leda till oönskade konsekvenser i form av yrsel, kräkningar, blodkörning i ansiktet, huvudvärk, andfåddhet och bröstsmärta.

Liknande biverkningar ger läkemedelsdisulfiram. Det är inte ett antibiotikum. Läkemedlet används vid behandling av alkoholberoende. Dess agerande bygger på det faktum att patienten som genomgår behandling börjar känna sig dålig när man använder alkohol - och detta borde tvinga honom att vägra ytterligare dryck.

Men det finns också ett antibiotikum med liknande egenskaper och därför dåligt kompatibelt med alkohol - det här är metronidazol. Det används vid behandling av infektioner orsakade av många typer av protozoer och bakterier, inklusive lesioner i nervsystemet och även vissa venerala sjukdomar. I kombination med alkohol ger den samma biverkningar som de tidigare nämnda cephalosporinerna.

Denna uppfattning ifrågasattes emellertid efter en analys av farmakologiska studier under 2003. Dessutom upplevdes erfarenheten av en liten kontrollgrupp av finska män, där de använde alkohol i 5 dagar med metronidazol utan några obehagliga konsekvenser, skriver BBC.

Ändå erkänner författarna av studien att sannolikheten för biverkningar inte helt kan uteslutas, och nu rekommenderar läkare fortfarande inte att kombinera alkohol med metronidazol.

Det finns också flera antibiotika, där det är bättre att avstå från att dricka - bland annat tinidazol, linezolid och erytromycin. Men inkompatibiliteten med alkohol av dessa preparat är välkänd, och läkare varnar speciellt patienterna om det genom att ordinera ett läkemedel. "Det finns således en omfattande lista med andra antibiotika, samtidigt som en drink som inte är farlig naturligtvis alkohol osannolikt att hjälpa behandla sjukdomen: det kan göra din kropp uttorkad och slöa, men det har ingenting att göra med droger." - tidningen avslutar.

"Kanske myten om oförenligheten av antibiotika och alkohol visade sig efter några speciella obehagliga fall, men det finns ytterligare två intressanta teorier. Den ena är att de antibiotika som används vid behandling av vanliga sexuellt överförbara sjukdomar, och läkare påstås straffas patienter för tygellöshet, som förbjuder de borde dricka ett glas eller två.

Det finns en annan förklaring, som ges av James Bingham, en av författarna till den ovannämnda undersökningen av patienter i Londons urogenitala klinik. Han träffade den pensionerade brigadgeneralen Ian Fraser, som under andra världskriget började använda penicillin för att behandla sårade soldater i norra Afrika. Vid den tidpunkten var penicillin så liten att efter att ha tagit läkemedlet inuti, togs urinen från patienterna och läkemedlet extraherades åter ur det. Militären som var på behandling fick dricka öl, men detta ledde till en ökning av volymen urin som producerats av kroppen och som följd komplicerade utvinningen av läkemedlet. Enligt general Fraser beslutade därför kommandot att förbjuda öl.

Enig, en bra historia, oavsett om det påverkar mytans spridning av alkohol och antibiotikares inkompatibilitet. Men debunking myter är ett dubbelkantigt svärd. När en patient som inte kan leva utan ett glas vin, ändå flitigt dricker antibiotika, är det bra eftersom det bidrar till att bekämpa bakteriens resistens mot läkemedel.

Men om allmänheten lär sig hela sanningen, måste kvinnor som inte vill prata om graviditeten uppfinna sig mer genialt för att vägra alkohol vid fester. "

Hur behandlar man sådana publikationer? Är det värt att riskera att kombinera droger med alkohol, eller är det bättre att ta hand om det? Här är åsikten från kardiologen Irina Letinskaya.

- Jag är mycket angelägen om sådana rapporter, särskilt när de inte innehåller tydliga tecken på vetenskapliga källor. Det måste förstås att kompatibiliteten hos vissa droger med etylalkohol under kliniska prövningar inte specifikt kontrolleras. Därför är kontraindikationer baserade på detektering av biverkningar som redan är baserade på medicinsk praxis.

Naturligtvis finns det droger som innehåller alkohol: tinkturer av medicinska växter - hagtorn, peon, valerian, motherwort. Men de används som sedativa, och etylalkohol i sig själv i små doser lugnar och slappnar av.

När det gäller antibiotika, här skulle jag vara mycket försiktig. Detta är i allmänhet mycket "nyckfull" droger. De blandar inte bra med varandra och med andra läkemedel. De är vanligtvis bättre taget separat från alla andra. Till exempel kombinerar det antibiotiska erytromycinet inte med antihypertensiva läkemedel, antidepressiva medel, antiarytmika, andra antibakteriella läkemedel. När det blandas med alkohol är resultatet ännu mer oförutsägbart. Exempelvis antibiotika levomitsitin, doxycyklin, metronidazol samtidigt som han får alkohol (och även nästa dag efter överdriven dryck) ofta orsaka allvarliga allergiska reaktioner, och effektiviteten av deras antibakteriella verkan minskar. Både aktiva substansen i antibiotikumet och etanol utsöndras från kroppen med hjälp av enzymer, vilka huvudsakligen produceras i levern. Det är ingen slump att de flesta av dessa läkemedel används med försiktighet hos patienter med nedsatt lever- och njurefunktion. Så varför riskerar, laddar levern ännu mer på bekostnad av alkohol?

Förresten sker allvarliga konsekvenser och i kombination med alkohol av andra läkemedel. Så, den gamla, beprövade analgeten saktar ner splittringen av alkohol, intensifierar förgiftningen. En blandning av alkohol med klonidin leder till det faktum att en person är "avstängd", nedsänkt i en djup, tung sömn, brutit han minnet mer än en gång används av brottslingar.

Farlig kombination av alkohol med sömntabletter och lugnande medel. Alkohol förstärker deras insatser, kan resultatet bli en överdos och svår förgiftning, fram till döden.