Huvud
Förebyggande

Hur sker embolisering av blodkärl i prostata adenom: fördelarna och nackdelarna

Embolisering är placeringen av embolus (intravaskulärt substrat) i blodomloppet.

Den används för patologier eller kirurgiska komplikationer, som ett medel för terapeutisk eller hemostatisk behandling.

Tekniken består i att medvetet blockera blodkärl för att utesluta näring av tumörceller.

Sjukdom av BPH

Vid ersättning av adenom i prostatakörteln kom det angivna diagnostiska namnet på godartad prostatahyperplasi (BPH). Hyperplasi betyder processerna för att öka vävnaden eller organet genom att kvantitativt multiplicera cellerna. Deras ackumulering på vissa ställen orsakar minskning av vägen för urinflödet. BPH hör inte till onkologiska sjukdomar och är inte associerad med utvecklingen av cancer.

Traditionella behandlingsmetoder. Kortfattat berätta om behandlingsalternativ, vid vilka stadier av prostata adenom kan de användas, folk, medicinska alternativ, operationer - vad är vilka komplikationer som är möjliga.

Behandling av BPH innebär att medel används för att öka urinflödet.

För att uppnå detta gäller följande:

I början av sjukdomen är användningen av folkmekanismer acceptabelt. Rekommenderade övningar som stärker bäckens golvmuskler.

För att göra detta, i processen att urinera spänna musklerna och stoppa flödet. Håll i 20 sekunder och slappna av. Övningar gör 5-15 gånger 4-5 gånger dagligen.

Folkeformeln för behandling av BPH föreslår att man använder:

I avsaknad av akuta komplikationer är användning av läkemedel - alfa-blockerare eller anti-androgener, deras kombination - tillåten.

Kirurgi behandlas med så svåra symptom:

 • Förekomsten av blod i urinen;
 • stenar i blåsan;
 • njursjukdom;
 • periodiska infektionssjukdomar i urinvägarna;
 • ineffektivitet av läkemedelsbehandling.

Operationerna kan vara öppna (med ett snitt genom blåsan) och minimalt invasiv (utan snitt). De första är effektiva vid försummade fall, ger ett positivt resultat. Men de är traumatiska. Under den andra används modern video endoskopisk teknik.

Med holmiumlaserukleation, med hjälp av en laser, ta bort prostata vävnaden som stör normal funktion. Operationen leder till positiva men inkonsekventa och kortlivade resultat. Risken för komplikationer i form av blödning, inkontinens reduceras. Mer information om borttagning av prostata adenom med en laser läs här.

Fartygsembolisering med prostata adenom

Embolisering innebär selektiv ocklusion av blodkärl med avsiktlig embolusinsättning i prostataartären. Med andra ord är blodkärlet avsiktligt blockerat. Detta leder till effektiviteten av behandlingen och minimalt invasiv verkan på kroppens organ.

Metoden för embolisering av blodkärl i BPH är känd som den modernaste behandlingsmetoden. Den används intensivt i tekniskt avancerade länder sedan 2009.

Förfarandet utförs med särskild angiografisk utrustning. Operationen utförs inte av en urolog. Hon är betrodd av en endovaskulär kirurg.

Han har en manipulativ erfarenhet av behandling av kärl med minsta diameter (mindre än 1 mm) och förmåga att arbeta med röntgenapparaten (angiografiska apparater).

Kärnan i behandlingen består i själva blockering av arteriella kärl som matar blod till den förstorade prostatakörteln. Begränsning av blodtillförsel leder till en minskning av prostatakörteln.

Embolisering av prostatakörtelns artärer i BPH är effektiv när adenomvolymen överstiger 80 cm3.

Denna operation tillämpas när:

 • blödningsstörningar
 • allvarlig diabetes mellitus
 • sjukdomar i det kardiovaskulära systemet;
 • samtidiga sjukdomar i njurarna;
 • lust att bli av med cystostomi.

Kontraindikationer för embolisering är:

 • närvaro av flytande trombi i venösa poolen i nedre extremiteterna;
 • anomali och skada på iliac kärl.

Hur går det?

 1. Beslutet om behovet av embolisering görs av en läkare samråd (urolog, endovaskulär kirurg), med hänsyn till patientens önskemål. Operationen utförs i ett kontor utrustat med röntgen-tv.
 2. Vanligtvis genomförs embolisering med BPH på sjukhusets dag. På kvällen är ljumsk och höftområde (10cm under / över inguinalvecken) rakad. Det rekommenderas 4 timmar innan operationen inte äter mat.
 3. Omedelbart före operationen är premedicinering utförd (intramuskulärt injicerad med lugnande och bedövningsmedel) och en urinarkateter installerad. Under operationen används lokalbedövning. Ett kontrastmedel injiceras genom katetern.

Det är vanligt att tömma patienten 6 timmar efter embolisering av kärlen med BPH. Men för större säkerhet är det bättre att stanna på sjukhuset fram till nästa dag.

Vad är effektiviteten av förfarandet?

Internationella forskningsprogram har bekräftat den höga emboliseringseffekten hos BPH. De flesta patienter upplevde en förbättring av urinering på grund av en minskning av prostata i 1-4 veckors postoperativ period. Fullständig normalisering av urinering och regression av symtom på sjukdomen sker mot slutet av året.

Efter en lyckad operation:

 • den fysiologiska frekvensen av urinering återställs;
 • försvinner falsk uppmaning att urinera;
 • adenom minskar med 40-80%;
 • Den totala storleken på prostatakörteln minskas med 30-50%.

Med prostata adenom leder embolisering inte till undertryckande av sexuell funktion. I vissa fall bidrar även till återhämtningen.

Eventuella komplikationer

Embolisering är ett smärtfritt ingrepp. Komplikationer, efter embolisering av prostata artärer, förekommer hos vissa patienter (ca 5%) som ett hematom. Dess bildning är möjlig vid platsen för artärspetsen. Särskild behandling krävs inte.

I sällsynta fall finns det ett kort brott mot urinering (dysuri). Elimineras genom kateterisering av blåsan (inom 1-2 dagar).

slutsats

Framgången av embolisering påverkas inte av den ökade storleken på prostatakörteln. Om patienten i framtiden behöver traditionell kirurgisk ingrepp, kommer tidigare embolisering att underlätta operationen och minska risken för blödning. Den nya tekniken hindrar ofta ytterligare ingrepp.

Embolisering av artärer i prostata adenom

Embolisering av artärer i prostata adenom (godartad prostatahyperplasi, BPH) är ett minimalt invasivt kirurgiskt ingrepp. Under operationen blockeras arteriella kärl (täppt), vilket ger blodtillförsel till tumören i prostatakörteln (prostata adenom).

Som ett resultat reduceras adenomets storlek och urineringsfunktionen återställs gradvis.

anestesi, kirurgi, sjukhusvistelse, medicinering och näring.
Embolisk substans (polyvinylalkohol) och speciella katetrar betalas dessutom

 • närvaron av BPH (tumör) volym på mer än 50 kubikmeter. cm (den genomsnittliga volymen var 120 kubik cm)
 • brist på eller otillräcklig effekt av läkemedelsbehandling
 • obstruktiv typ av urinering enligt uroflowmetri
 • intolerans mot jodpreparat
 • koagulopati
 • en markant minskning av kväveutskiljningsfunktionen hos njurarna (kreatininnivåer över 300 μmol / l)
 • prostatacancer

Fördelar med EAP-metoden

Denna metod har 7 betydande fördelar:

 • Hospitalisering tar högst 3 dagar.
 • Operationen kan utföras även hos äldre personer med kardiovaskulära sjukdomar och diabetes mellitus.
 • Metoden är minimalt invasiv och orsakar inte så allvarliga komplikationer som en öppen operation.
 • Under rehabilitering finns inget inflammations- och smärtssyndrom.
 • Efter proceduren kan du snabbt återvända till det vanliga sättet att leva.
 • Under återhämtningen behöver du inte använda antibiotika, gå till bandage och fysioterapi.
 • Förfarandet tar ett minimum av tid och orsakar inte obehag.

effektivitet

Positiv dynamik observeras inom 7 dagar efter embolisering av artärerna. Med hjälp av CT med kontrast avslöjar specialister en stark minskning av adenomstorleken. Patienter rapporterar en gradvis förbättring av erektion och urinering, vilket är ett utmärkt resultat.

Effektiviteten av operationen påverkas av faktorer som:

 • patientens ålder
 • sjukdomsperioden
 • Förekomst av infektion i urinvägarna
 • grad av urineringstörning
 • närvaro eller frånvaro av samtidiga sjukdomar

Före operationen är det nödvändigt att få samråd med urologen.

Syftet med samrådet - samla in detaljerad information om patientens hälsotillstånd, välj den optimala behandlingsmetoden, utvärdera indikationer och kontraindikationer och ge svar på eventuella frågor om det kommande ingreppet.

Hur är embolisering av prostata artären i CTEL?

 • smärtfri
  Operationen utförs av en kardiovaskulär kirurg under lokalbedövning. Patienten är medveten hela tiden.
 • på ett säkert sätt
  Efter en punktering av lårbenet eller den radiella artären injiceras en speciell emboliserande substans i prostataartären genom katetern, vilket resulterar i ett stopp av blodflödet till prostatakörteln.
 • effektivt
  Blodflödet till adenomen i prostatakörteln blockeras selektivt, dess storlekar minskar gradvis och funktionen av urinering normaliseras.

Operationen utförs i röntgenrummet med ett komplett komplex av modern utrustning. Patienten ligger på ett sterilt operationsbord, varefter området av artärpunkningen rensas med en steril komposition. Därefter installeras en dropper för att undvika komplikationer under operationen. Använda smärtstillande medel och lugnande medel som lindrar nervspänning. Då är en pulsokximeter ansluten till pekfingret, tack vare vilket kirurgen övervakar volymen syre i blodet och puls.

En person kan uppleva obehag och feber på grund av ett kontrastmedel i blodet. Samtidigt är införandet av kateter absolut smärtfritt. Innan punkteringen använder kirurgen novokain för att eliminera smärtssyndromet. Vidare sätts nålen in i artären med optimal tjocklek och längd. Detta är nödvändigt för att införa en metallsträng med en tunn spets (efter inlägget, tar bort nålen). Efter det införs en introducerare i strängen, vilket möjliggör bevarande av artären och förhindrar omfattande blodförlust. Sedan introducerar introduceraren gradvis en kateter (processen styrs av radiografi). Detta gör det möjligt för kirurgen att tydligt se artärer genom vilka blod går in i prostata adenom. För att förbättra bilden används ett kontrastmedium.

Nästa steg är introduktionen i de förstorade intranasala artärerna av emboliserande partiklar genom en spruta (partikelstorlek högst 0,5 mm). Därefter pressar specialisten cirka 15 minuter på operationsområdet, vilket förhindrar ackumulering av blod. Vidare på den opererade zonen appliceras ett tungbandage, som avlägsnas efter 24 timmar. Under dagen efter operationen måste du observera fred och inte komma ur sängen.

Modern teknik för behandling av prostata adenom - embolisering av prostata artärer

Embolisering av prostata artärer är en modern metod för behandling av prostata adenom och hyperplasi. Detta är ett lågt traumatiskt förfarande, där läkaren installerar speciella globuler i lumen av de kärl som matar tumören. På grund av detta är störningen av blodcirkulationen, vävnaden bryts ner och löser sig.

Tänk på att denna behandlingsmetod är lämplig för användning endast i sjukdomens initiala steg. Det används inte om det finns minst en kontraindikation. Embolisering sker på ett planerat sätt innan patienten sänds för en förlängd medicinsk undersökning.

Fördelar med teknik

Embolisering av prostata artärer är en lågtraumatisk metod för behandling av adenom och prostatit. Denna metod används oftare. Läkarna själva skickar sina patienter till denna procedur, eftersom det är tillräckligt säkert och mycket effektivt. Operationen har tidigare utförts uteslutande i en sjukhusmiljö, men nu är det tillåtet att utföra ett polikliniskt besök. I allmänhet, en dag efter ingripandet kan en person lugnt återvända till sitt vanliga sätt att leva.

Därefter kommer du inte att möta smärtsamma förnimmelser som inte kommer att distrahera dig från dina affärer. På grund av frånvaron av snitt är det inte nödvändigt med bandage eller intensivvård. Förfarandet är helt säkert, komplikationer och negativa följder är extremt sällsynta.

Indikationer och kontraindikationer

Vanligtvis utnyttjas embolisering av prostataartärerna i följande fall:

 • Med skador på prostata;
 • Med prostatacancer;
 • Med ruptur av blodkärl i prostatakörteln;
 • Med godartad hyperplasi
 • I närvaro av försvårande diagnoser: hjärtinfarkt, stroke, ischemi, njure eller leversvikt, diabetes mellitus eller otillräcklig blodpropp
 • I avsaknad av effektivitet från läkemedelsbehandling
 • Med cystostomi.

Trots den positiva effekten på kroppen kan embolisering av prostata artärer inte göras i alla fall.

För absoluta kontraindikationer är det möjligt att bära:

 1. Ocklusion av iliac-kärl;
 2. Anomali av iliac-kärl;
 3. Flotationstrombus.

Förberedelse och drift

Som sådan krävs ingen embolisering av prostataartärerna. Innan du går till doktorn, ska mannen raka håret i ljummen och ge upp mat 4 timmar före ingreppet. Endast en liten mängd rent vatten är tillåtet.

Om några patogena mikroorganismer är närvarande i blodet, föreskrivs mannen antibiotika. Även innan han börjar en man i ett behandlingsrum, administreras han en liten dos av lugnande och smärtstillande medel.

Embolisering av prostata artärer utförs på följande sätt:

 1. Patienten placeras på operationsbordet. Därefter är sensorerna anslutna till bröstet, med hjälp av vilket det är möjligt att övervaka kroppens tillstånd. En apparat för mätning av blodtryck installeras också på armen, och en sensor som bestämmer mängden syre i de perifera delarna är fäst vid fingeren.
 2. En liten punktering görs på ett avstånd av flera cm från inguinalveckan;
 3. Därefter utför specialisten förfarandet för arteriografi av artärernas grenar. De tillåter oss att studera blodkärlens patency;
 4. För prostata körteln är installerad en liten anordning för blodtillförsel;
 5. I snittet installerar specialisten en liten mikrokateter, vars diameter inte överstiger 1 centimeter;
 6. I denna apparat introducerar han en apparat för embolisering. Han släpper in i blodkärlspartiklar av medicinsk plast;
 7. Efter introduktionen av dessa små partiklar utför specialisten en upprepad kontrollkontrast. Detta är nödvändigt för att han ska vara övertygad om att handlingarna är korrekta
 8. Vid slutet av proceduren återvänder patienten till avdelningen.

Effektivitet av förfarandet

Effektiviteten av embolisering av prostata artärer uppskattas av många experter från hela världen. Ett stort antal dokument sammanställdes tack vare vilka specialister från Världshälsoorganisationen lyckades tillskriva embolisering till listan över mindre traumaeffekter. Typiskt är denna effekt ordinerad för män i åldern 50-90 år.

Statistiken visar att redan 1 månad efter ingreppet visar männa ihållande förbättringar. Tumörens storlek minskar signifikant, urineringsprocessen återgår till normal. Hos 30% av patienterna uppträder signifikanta förändringar efter 1 vecka. I allmänhet krävs 1 år för full effekt. Under denna tid sänker tumören helt, kommer urinprocessen att förbättras.

Studier har visat att embolisering av prostata artärer tillåter följande resultat:

 • Volymen av neoplasmen minskade markant;
 • Adenomets storlek minskade med en faktor 2;
 • PSA-nivån föll till 5,37 ng / ml om mannen hade blåskateterisering;
 • Nivån på PSA föll till 3,5 ng / ml om en man inte hade någon kateterisering;
 • Hastigheten för urinering återställdes till en nivå av 13-16 ml / s, varaktigheten reducerades till 30 sekunder.

Om embolisering av prostata artärer utfördes hos de män som drabbades av problemet med akut urinretention, var de tvungna att installera en kateter för att tömma denna vätska. Men i 30% återställs den naturliga processen med urinering utan hjälp.

Endast 2% av männen hade allvarliga sjukdomar som krävde kirurgiskt ingripande för att lösa problemet. I de flesta fall återställdes det normala urinflödet av urin någon gång efter 1-1,5 månader.

rehabilitering

Embolism av prostata artärer är en tillräckligt säker intervention, som utförs under generell anestesi. Det ordineras för behandling av prostataadenom eller prostatahyperplasi. När bollarna är placerade i blodkärlens lumen, kommer tumörmarkörer in i kroppen, och sedan utsöndras de tillsammans med urinen.

Vid normal drift kan mannen lämna sjukhuset nästa dag. För fullständig behandling: undersökningar, operationer och rekonstruktioner tar det bara 3 dagar. Embolisering av prostata artärer är ett ganska säkert förfarande, vilket ibland orsakar biverkningar.

Det kan finnas obehagliga känslor i ljummen, avvikelser i urinering och sexuell funktion. Vanligtvis kräver sådana fenomen symptomatisk behandling. I sällsynta fall kan man avlägsna de negativa konsekvenserna av ingreppet genom kirurgisk behandling.

Embolisering av prostata artärer i BPH

Embolisering av prostata artärer i BPH - metod för kirurgisk behandling av benign prostatahyperplasi med användning av endovaskulära tekniker under konstant fluoroskopisk vägledning. Det är ett alternativ till borttagning av prostata adenom och utförs endast i specialiserade kliniker. En ledare med en kateter sätts in i lårbensartären och styrs sedan längs sina grenar. På nivån av grenarna av de inre iliacartärerna, utförs angiografi, bestäms prostata kärlens placering. Under röntgen-tv-kontroll injiceras emboliseringsmedicinen i prostatakörtlarna. Embolisering prostata artär i BPH utförs på ett polikliniskt och inte kräver sjukhusvård, även om patienten kan finnas kvar på sjukhuset tills nästa morgon.

I Moskva kostar embolisering av prostataartärerna i BPH 100325r. (i genomsnitt). Förfarandet kan tas till 7 adresser.

Var och hur gör icke-kirurgisk behandling av prostata adenom genom vaskulär embolisering

Embolisering av adenom i prostata testimonials är positiv, eftersom förfarandet gör det möjligt att minska bildningen med 80%. Det här är en relativt ny teknik för behandling av sjukdomen, som föreskrivs i avsaknad av effekten av konservativ terapi. Endast högkvalificerade specialister kan utföra embolisering. Tack vare detta förfarande uppnår de en stabil remission, men för detta bör alla läkare rekommendationer beaktas under den postoperativa perioden.

Mekanismen för sjukdomsutveckling och symtom

Ett adenom är en godartad neoplasma som ligger i prostatakörtelns vävnader. I de flesta fall är utvecklingen av sjukdomen förknippad med ett brott mot hormonbalansen i kroppen. Av denna anledning ges diagnosen vanligtvis till män efter 50 år. I samband med åldersrelaterade förändringar i kroppen minskar testosteronnivån, och östrogen och östradiol ökar däremot. Under påverkan av dessa hormoner växer tumören i prostata.

Utvecklingen av sådana problem framgår av symptom i form av:

 1. Ökad uppmaning att tömma urinblåsan. Vanligtvis händer detta på natten.
 2. Svag ström av urin. För att tömma måste mannen pressa pressens muskler. I detta fall observeras en blåsig och intermittent ström, och efter avslutad process lämnar inte känslan av blåsans överflöd.
 3. Känslor av att brinna och klåda i urinröret under ett besök på toaletten.
 4. Ökad trötthet och sömnighet, som en man måste gå upp på natten flera gånger.
 5. Huvudvärk (i sällsynta fall).
 6. Urinretention.
 7. Brott mot sexuell funktion. Erection kan vara trög, utlösning sker smärtsamt i tid, utlösning sker för tidigt.
 8. Blod i urinen och sperma. Detta indikerar en långtgående patologisk process i patientens kropp.
 9. Sårhet i perineum. Obehag känns under tömningen av blåsan och under kön. Om smärtan har spridit sig till nedre delen av ryggen, utvecklas eventuellt njurpatologi.

I avsaknad av snabb hjälp är urineringsprocessen signifikant försämrad. I denna situation lider patienten av symtom på förgiftning.

Grader av sjukdom

Utvecklingen av prostata adenom förekommer i flera steg:

 1. I det första steget används kompensationsmekanismer fortfarande, varigenom blåsan töms helt. I detta fall utvecklas endast små förändringar under urinflödet, njurarna och andra organ i urinvägarna lider inte ännu. På grund av minskad intensitet måste du ofta gå på toaletten. Ökad uppmaning att tömma blåsan inträffar på natten. Under dagen observerar mannen inte några störningar, men ibland, och i synnerhet på morgonen, förekommer inte utflödet av urin omedelbart, men efter ett tag. Gradvis är det ett behov av frekventa besök på toaletten. Mängden urin i detta fall minskas betydligt. I det inledande skedet är uppmaningen att urinera så stark att en man inte kan hålla sig själv och måste snabbt tömma.
 2. Den andra etappen kännetecknas av utvecklingen av patologiska förändringar i funktionen av blåsan och njurarna. Urinutsöndring är inte komplett, och blåsan förblir omkring tvåhundra milliliter, över tiden ökar mängden gradvis. Urinblåsans muskler genomgår dystrofa förändringar. De kan normalt inte kontrahera och släppa ur urinblåsan, så väggarna sträcker sig. För att bli av med vätska, bör en man påkänna membranet och magen. På grund av detta ökar intravesiktrycket. Urinströmmen blir intermittent, trög. Ökning av intravesikalt tryck främjar klämning av urinledare och förlust av muskelens elasticitet. Denna process bidrar till expansion av övre urinvägarna och nedsatt urinpassage. Överträdelse av kompensationsmekanismer leder till utvecklingen av nästa steg.
 3. I sista skedet försämras njurfunktionen. Blåsans kontraktile kapacitet försvinner helt och det kan inte tömmas. Väggarna i urinblåsan är starkt sträckt överrinningsinkontinens kan ses genom visuell inspektion eller genom att trycka på den nedre delen av zhivota.Zhelanie carry urin passerar inte, smärta i buken ständigt orolig. Försöker tömma kan patienten uppnå endast några droppar. På dagtid och på kvällen utsöndrar urin sig själv spontant. Vid detta stadium av adenomutveckling, ökar urinvägarna och njurförhållandet försämras. Patienten lider följaktligen av illamående och kräkningar, aptitlöshet, torrhet i munnen, förstoppning, konstant törst. Med utvecklingen av den patologiska processen förvärras också den psykologiska situationen hos hanen. Han blir ängslig, apatisk, deprimerad, lukten av urin kommer ut ur hans mun, rösten blir hes.

Vad är obehagligt adenom i prostata och vad som kommer hända om det inte behandlas

Oftast orsakar bildandet av utbildning i prostatakörteln först svårigheten med tömningen av blåsan. I försummade fall är en man tvungen att besöka toaletten ungefär trettio gånger om dagen, medan urinen tilldelas högst 30 ml. På natten måste jag gå upp fem gånger.

Gradvis ökar tumören i storlek, nedsatt urinering minskar patientens livskvalitet. Om problemet kombineras med prostatit, blir livet hos en man till en mardröm, där, förutom svårigheter med urinering, finns det starka smärtsamma förnimmelser. Psykologisk förtryck och demoralisering förekommer i samband med ett brott mot erektilfunktionen. Denna effekt och många andra kan undvikas om behandlingen utförs i tid. Därför kontakta läkare vid de första symptomen.

diagnostik

Om de första manifestationerna av sjukdomen uppstod, är det nödvändigt att besöka urologen.

Diagnosen är baserad på:

 • extern undersökning och rektal undersökning av prostata
 • ultraljudsundersökning. Mer information kan erhållas med transrektal ultraljud, vilket utförs genom metoden att införa en sensor i ändtarmen.
 • urodynamisk forskning. Procedurer används för att mäta flödet av urin för att bestämma hur mycket urinprocessen har stört.
 • ett blodprov för närvaron av prostataspecifikt antigen. Det används för att upptäcka prostatacancer i tid. Detta antigen producerar körtelceller. Om hans nivå stiger, misstänks utvecklingen av en malign process och en biopsi av organet utförs.

Undersökningen inkluderar uroflowmetry. Hennes möte är obligatoriskt, om patienten klagar över svårigheten att tömma urinblåsan. Under denna procedur mäts ett urinflöde för att bestämma den volymetriska hastigheten för urinering. Du kan också utföra proceduren hemma om du köper en särskild elektronisk enhet.

Övriga undersökningar kan endast utföras på ett sjukhus. Resultaten ska utvärdera läkaren.

Embolisering av prostata artärer vid behandling av prostata adenom

Vad är prostataembolisering? Vem behöver behandling för prostatakörteln med embolisering? Hur vanligt är prostataembolisering? Hur är det att föredra att behandla prostata adenom med öppen kirurgi, transuretral resektion eller embolisering av prostata? Är det möjligt att embolisera prostatacancer i prostatacancer? Varför är embolisering av prostata önskvärt hos Europeiska kliniken? - Dessa frågor besvaras av biträdande chefläkare i European Clinic, PhD, Pylyov Andrey Lvovich.

Om du är intresserad av praktiska frågor av prostata embolisering med hjälp av en procedur och val av den optimala metoden för dig, och om du inte är nöjd med resultatet av prostata Turan eller orolig utsikterna för prostataoperation, kan du ansöka om att vår klinik genom att ringa +7 (499) 750-05-50.

Godartad prostatahyperplasi. Vilka är de moderna alternativen till kirurgisk behandling och transuretral resektion?

Godartad prostatahyperplasi (BPH) eller prostata adenom - En av de vanligaste sjukdomarna hos män som är äldre än 40 år. Enligt statistiska uppgifter är denna sjukdom närvarande i 5-8% av alla män på planeten. En stor andel patienter med BPH behöver kirurgisk behandling.

Vid det tillfället finns det många läkemedel som används för att behandla prostata adenom, men deras effektivitet lämnar mycket att önska. Hos alla män med godartad prostatahyperplasi är det tidigt eller senare behov av ett operativt ingripande.

- Vad är obehagligt adenom i prostata, och vad kommer det hända om det inte behandlas?

Vanligtvis börjar BPH med små problem med urinering - försvagar kraften från urinstrålen, och varaktigheten av urinering ökas till 3-5 min. Behovet att urinera ökas till 10-15 gånger om dagen, men vanligtvis inte mer än 30-50 ml per 1 gång tilldelas. Delta i nattliga önskningar och få upp 5-6 gånger per natt. Tiden går, adenom ökad urinering mycket svårt, ofta lust och praktiskt taget omöjligt att gå på under en längre tid från hemmet eller kontoret, ser inga avbrott favoritprogram, åka på semester, även för 1-2 dagar.

Adenom med förvärring av kronisk prostatit, och det är hos de flesta män som leder en aktiv livsstil, kan bokstavligen bli en mardröm. Till smärtsyndromet som orsakas av ett adenom, kommer symtom på en exacerbation av en prostatit.

Den mest obehagliga saken i prostataadenom är försämringen av erektilfunktionen. Detta gör livet för någon man outhärdlig, kan förstöra konjugal lycka, psykologiskt deprimera och demoralisera en man.

- Vilka är de viktigaste sätten att behandla prostataenom och vad är deras brister?

Nu i arsenalen har läkare flera alternativ för operationer, både öppna och endoskopiska. Med stora adenomer utförda retropubisk adenomektomi eller kisperös adenomektomi. Dessa insatser utförs med öppen åtkomst. Vid små och medelstora storlekar av prostata bipolär transuretral resektion av prostata (TUR), under vilken körtelvävnaden avlägsnas genom urinröret. Dessa metoder har betydande nackdelar, bland vilka:

 • betydande arbetsskada,
 • höga anestetiska risker,
 • sannolikheten för komplikationer,
 • brott mot sexuell funktion,
 • ett stort antal kontraindikationer.

Vart och ett av dessa operationer har vissa begränsningar på patientens ålder, adenomets storlek, närvaron av samtidiga sjukdomar (kardiovaskulär diabetes, blodkoagulering).

Allt detta gjorde att forskarna fortsatte att söka efter det mest effektiva och minimalt traumatiska alternativet och ledde till utvecklingen av nya behandlingsmetoder.

- Vad är det mest moderna sättet att behandla prostata adenom?

Under de senaste åren i de utvecklade länderna utvecklas snabbt och håller på att genomföras i den kliniska praktiken av metoden för embolisering av prostataartären (ECA), som, med all sannolikhet, är den önskade höga prestanda och låg-invasiv sätt att påverkan på BPH.

Följande information om prostata arterie embolisering (EAP) förklarar vad förfarandet är, vad dess resultat och risker är. Denna information kan inte ersätta ett fullständigt samråd med urologen och endovaskulär kirurg, men kan vara användbar som en "utgångspunkt" för planering av behandling för prostata adenom.

I de flesta fall är EAP ett planerat förfarande som låter dig lugnt diskutera alla dess aspekter med urologen och endovaskulär kirurg vid undersökningsskedet och preparatet.

- Vad är proceduren för embolisering av prostata artärer?

Arteriell embolisering prostata prostata adenom är en minimalt invasiv endovaskulär kirurgi, essensen av som består i embolisering (ocklusion, blockering) av arteriella kärl som försörjer förstorad prostata. Som ett resultat minskar den.

EMAT fungerar inte urologer och endovaskulär kirurgi eftersom förfarandet kräver i första hand är en hel del erfarenhet manipulation av fartygen extremt liten diameter (ofta mindre än 1 mm), och för det andra, förmågan att kontrollera sina handlingar genom röntgen TV (med angiografisk apparater).

EAP är ett fullvärdigt alternativ till både kirurgisk avlägsnande av prostata och endoskopisk transuretral resektion (TUR). I många fall, kan EAP användas som ett alternativ eller ytterligare metod för behandling av BPH och hos patienter som får konservativa terapi när det ineffektiva eller orsaka biverkningar såväl som närvaron av höga risker för traditionell kirurgisk behandling.

Embolisering av prostataartärerna är en relativt ung metod och har använts i stor utsträckning sedan 2009. Emellertid har begreppet embolisering varit känt i mer än 50 år. För närvarande är detta ett av de vanligaste områdena vid endovaskulär kirurgi.

I programmet Health Health on the Rain kanal talade vi om möjligheterna till modern endovaskulär kirurgi och om embolisering av prostata artärer (från 5:41 minuter).

- Embolisering används endast för behandling av prostata eller används den i andra fall?

Embolisering är allmänt används för behandling av myom (t.ex. EMA - myomembolisering), tumörer av olika lokaliseringar (inklusive chemoembolization utföringsform) för att stoppa krovotcheny olika etiologier (från postnatal till trauma), behandling av kärlmissbildningar och aneurysm (inklusive i hjärnan). Vidare har i urologisk praxis i mer än 30 år använts embolisering av testikulära vener för att behandla varicocele.

- Varför EAP kan behövas?

EAP används för att behandla symptomatisk prostata adenom. I detta fall utesluter urologen och den endovaskulära kirurgen nödvändigtvis andra orsaker till symtomförloppet, liksom förekomsten av en annan patologi av prostata som inte behandlas av EAP.

- Vem behöver embolisera prostata artärer?

Den mest effektiva emboliseringen av prostataartärer hos patienter med prostataadenom i följande fall:

 • prostata adenom på mer än 80 cc;
 • Förekomsten av allvarliga samtidiga sjukdomar från kardiovaskulärsystemet, inklusive tidigare hjärtinfarkt, njursjukdom, allvarlig diabetes mellitus, störningar i koagulationssystemet;
 • kränkningar av koagulationssystemet;
 • blödning från åderbråck i prostatakörteln, som inte stoppas med traditionella metoder;
 • Förekomsten av cystostomi och patientens ihärdiga lust att bli av med den.

- I vilka fall är emboliseringen av prostata artärer kontraindicerad?

De viktigaste kontraindikationerna mot embolisering av prostata artärer:

 • anomalier vid utvecklingen av iliac-kärl;
 • ocklusiv skada av iliac-kärl;
 • flytande trombi i bassängen i venerna i nedre extremiteterna.

- Vem beslutar om att genomföra EAP?

Beslutet om huruvida EAP ska vara den optimala behandlingsmetoden fattas av en doktors samråd. En kollegial diskussion av varje patient som skickas till EAP är absolut nödvändig, eftersom två läkare av olika specialiteter, urologen och endovaskulär kirurg, deltar i behandlingen av patienten. Patientens egen åsikt, hans preferenser och önskemål är dock absolut den viktigaste faktorn för att fatta ett beslut. Det är därför det är så viktigt att få läkarna att svara på alla frågor av intresse för att fatta beslut på ett balanserat, självständigt och objektivt sätt.

- Var har EAP utförts?

EAP utförs i ett speciellt röntgenrum utrustat med en angiografisk enhet, vilket gör att man kan få en bild i röntgen-tv-läget. Alla endovaskulära ingrepp utförs under dessa förhållanden.

- Hur förbereder du dig för EAP?

I regel utförs EAP på sjukhusets dag. Trots det faktum att patienter i många utländska kliniker släpps 6 timmar efter EAP, rekommenderar vi att du bor på sjukhuset för natten tills nästa morgon. Vi rekommenderar att du inte äter minst 4 timmar före proceduren, därför rekommenderar vi dig att du begränsar dig till en mild frukost, då du kan dricka normalt. Det är nödvändigt att raka ljummen och höftområdet 10 cm över och under injektionsvikten på båda sidor i förväg (på kvällen före dagen för sjukhusvård).

Omedelbart före EAP får patienten premedicinering - en intramuskulär injektion med lugnande och bedövande läkemedel. Dessutom kommer Foley urinskatetern installeras, vilket är nödvändigt under interventionen och de första 4-6 timmarna efter det. Vi använder de mest moderna och lågtraumatiska katetrarna med minsta diameter.

Om du har några kända allergier mot mediciner, rapportera det här till behandlingsläkare.

- Vad händer under emboliseringsproceduren?

Under EAP ligger patienten på baksidan av bordet i röntgenrummet. Antingen i operationsrummet, eller i förväg i avdelningen, kommer en perifer infusionskateter att placeras i en av de ytliga venerna på armen. På patientens bröst är sensorer anslutna för att övervaka EKG, en manschett för automatisk mätning av blodtryck placeras på armen, och en sensor för syrgasmättnad i perifert blod placeras på en av fingrarna på handen. Om nödvändigt kan syre levereras till båda näsborren genom tunna plaströr.

EAP är ett smärtfritt, minimalt invasivt förfarande, så allmän anestesi (anestesi) är inte nödvändig. Endast lokalbedövning används vid hjärtinfarktpunkten - vanligtvis den rätta gemensamma femorala artären, är punkteringen gjord på höger lår på en nivå 1-2 cm under injektionsvikten. De enda känslorna under proceduren är den periodiskt uppstående känslan av värme i buken, i ljumsken, skinkorna. Det orsakas av ett kontrastläkemedel, som operatören går in genom katetern.

Problemet med endovaskulära kirurgi genom en kateter diameter av 1,5 mm för att utföra arteriografi grenar av de inre höftartärerna, prostata upprätta blodförsörjningskällor och lägg dem i en mikrokateter, ca 0,6-0,8 mm i diameter. Efter kontroll av situationen genom mikrokatetern är speciella sfäriska partiklar medicinsk kvalitet plast - embolisering läkemedel. Vi använder Embospheres läkemedel som tillverkas av det amerikanska företaget Merit Medical - nu med detta läkemedel för att få de bästa resultaten av ECA.

Tekniken att använda en EMAT mikrokatetern skiljer sig radikalt från den andra utföringsformen av en teknik i vilken hela nedre embolisering vesikal artär, en av vars grenar är prostata artär. Detta tillvägagångssätt har en unik osynlig fördel - det är enklare och låter dig utföra denna intervention även för läkare med låga kvalifikationer. Emellertid, å andra sidan finns det nedgång i effektiviteten av EMAT, förmågan att återställa blodflödet och därför sjukdomsåterfall och risken för komplikationer som associeras med icke-mål-embolisering av andra grenar av den nedre cystisk artär.

En variant av tekniken som använder en mikrokateter och embolisering av de prostata arterierna är den mest effektiva och säkra, men kräver ett noggrant arbete hos en endovaskulär kirurg med hög kvalifikation.

Efter införandet av partiklar utförs kontrollkontrast för att säkerställa att alla artärer i prostata körs säkert fast. Embolisering utförs alltid på båda sidor, men det är vanligtvis inte nödvändigt att göra en punktering på vänster fot. Moderna katetrar och mikrokateter hjälper dig att kateterisera de prostatiska grenarna från båda sidor genom en åtkomst.

Varaktighet EMATs kan sträcka sig från 40 minuter till 5 timmar, eftersom anatomin av de grenar av den inre höftartären är mycket variabel, är extremt liten i diameter och svåra att katetrisering, och även på grund av det faktum att fartygen i regionen i de flesta fall kan vara målet artären Aterosklerotiska förändringar som dramatiskt förändrar kärlväggens anatomi. dvs varje situation är individuell.

Men eftersom EAP är ett smärtfritt förfarande, och exaktheten av dess beteende är oerhört viktigt, är det inte rätt att jaga hastigheten av ingripande vid roten.

Vid slutet av proceduren kommer den endovaskulära kirurgen att trycka ned punkteringsstället i 5-10 minuter för att förhindra bildandet av ett hematom. Då kommer den hemostatiska enheten Safeguard att appliceras på benet, vilket fortsätter att utöva det nödvändiga trycket på platsen för kärlets punktering.

- Kommer det att skadas vid operation av embolisering av prostata artärer?

EAP är ett smärtfritt förfarande. Endast den första injektionen av lokalbedövning känns. Efter proceduren kan cirka hälften av patienterna uppleva smärta eller sticka i underlivet, i urinröret. Det avlägsnas genom recept på icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel. Dessa känslor går som regel i de första timmarna.

-Vad är riskerna? Kan komplikationer uppstå?

EAP är ett relativt nytt förfarande, men data om hög säkerhet har redan uppnåtts. Den mest sannolika komplikationen är risken för att utveckla ett hematom i artärpekningsområdet. Denna skarpa komplikation är en typisk följd av arteriell punktering, som uppträder hos cirka 5% av patienterna. Han behöver ingen behandling, han passerar själv i några veckor.

I de tidiga stadierna av utvecklingen av tekniker i sällsynta fall, det finns konsekvenser för både kortsiktiga dysuri (försämrad urinering), vilket eliminerar kateterisering under 1-2 dagar.

Den moderna EAP-tekniken minimerar risken för sådana komplikationer. Patienterna släpps som regel hemma nästa morgon efter proceduren.

 • Minimal smärta i den postoperativa perioden (enligt känslorna för patientens EAP-procedur, inte operation);
 • Snabba återhämtning av arbetsförmåga (inga snitt och syningar);
 • Extremt liten sannolikhet för komplikationer i jämförelse med kirurgiska behandlingsmetoder.
 • Inskrivningsperiod - 1 dag (utomlands EAP utförs oftare utom patient);
 • Patienter behöver inte klä sig, bedriva anestesi och intensivvård, utan hjälp.

- Vad är resultatet av embolisering av prostataartärerna i adenom?

För närvarande har två stora internationella studier genomförts, vilket visade den höga effektiviteten hos EAP vid behandling av prostata adenom. Den överväldigande majoriteten av patienterna som redan under den första månaden efter EAP noterade en kraftig minskning av prostata, liksom en förbättring av urinering. Samtidigt noterar minst 30% av patienterna denna utveckling redan inom den första veckan efter EAP. På lång sikt fortsätter minskningen av prostata och återfall av symtom i upp till ett år, vilket leder till en fullständig normalisering av urinering.

Det är viktigt att notera att EAP inte bara hämmar sexuell funktion utan också bidrar till återhämtningen.

De viktigaste resultaten av embolisering av prostata artärer och tidpunkten för deras utveckling:

- klinisk:

 • Försvinnande av falsk uppmaning att urinera
 • återställande av den fysiologiska frekvensen av urinering

- instrument-:

 • minskning i prostatakörtelns totala storlek med 30-50%
 • reduktion av adenom i prostatakörteln med 40-80%

De första manifestationerna av resultaten av behandlingen observeras redan inom 2-5 dagar efter embolisering av prostataartärerna. Således minskar urineringens frekvens, nästan helt och hållet försvinner misslyckad uppmaning att urinera. Detta beror på en minskning av ödem i prostatisk mantel (prostatisk tuberkel), som vanligtvis är irriterad och orsakar en önskan att skriva.

Inom 10-15 dagar uppträder den första minskningen av prostatakörteln på grund av en minskning av perifokalt ödem runt prostata adenomen. Adenom minskar under denna period med 15-20%, vilket redan noteras av ultraljudsresultatet. Den totala minskningen av prostataadenom kan nå 40-80% inom 3-6 månader. Storleken på reduktionen bestäms av hyperplasiens stadium i prostatavävnaden - fibrös eller edematös.

- Vad känner patienten efter embolisering av artärerna i prostata adenom?

För illustrativa ändamål kommer jag att citera typiskt recensioner av patienter efter embolisering av prostata adenom (prostata).

Feedback om embolisering av artärer från patienten KF, 54 år gammal:

"Jag kommer att vara kortfattad. Många orolig, prata med kollegor som gjorde TOUR. Allt var mycket enklare och enklare. Operationen gick snabbt. Minnen är inte kvar. För 10 dagar, nästan helt upphört att vakna på natten. Urinering var stark och kort. Det är roligt, men kön attraktionen återvände nästan till nivån på mina 35 år. "

Feedback om embolisering av artärer från patienten VI, 63 år:

"De första två veckorna har varit som alla andra. Han blev mindre vstravat, urinering var nästan smärtfri. Inget behov av att göra en insats, klämma ut en droppe urin. Slutligen kan sitta tyst i sitt befallande kontor. Men, som han hade lovat läkaren i 14 dag ett mirakel hänt: en morgon erektion tillbaka det var nästan 6 år, tänkte jag, det var den gamla, och redan har barnbarn, och plötsligt återuppliva gamla "..?

Feedback om embolisering av artärer från patienten PF, 72 år gammal:

"Adenom jag utvecklat snabbt i ungefär ett år. Det kan bara inte märker, eftersom läkarna behandlade sällan. När jag kom till USA, bestäms volymen stora, nästan 200 ml. På grund av problem med hjärtat i Tour urologer vägrade. Den. laser gäller även för de olika centra, gick utomlands torterades i sex månader -. per natt ökade till 10 gånger varken hans familj eller sina barnbarn kommer inte att gå ut ensam för en tröskel -.. rätt i toaletten.

Två veckor efter operationen blev han en annan person. Smärtan är borta. På natten stannade jag nästan upp. En månad senare glömde jag nästan operationen och de tidigare problemen.

Nu tävlar barnbarnen vem som ska leka med sin farfar. "

- Varför är tekniken med embolisering av prostata adenom inte utbredd i vårt land?

Embolisering av prostata artärer sprids inte i stor utsträckning inte bara i vårt land utan också i världen. Detta beror först och främst på en fantastisk personalbrist. Utbildningen och yrkesutbildningen av röntgen- och endovaskulära kirurger fortsätter generellt ca 12-15 år. Som ett resultat är det i Moskva idag mindre än 80 röntgen-endovaskulära kirurger. För att jämföra gynekologer finns cirka 13,5 tusen och urologer - cirka 9 tusen. Av de 80 ovan har mer än 60 arbetat inom röntgenoperation i hjärtkärlen (koronär stenting).

Själva förfarandet EMAT är den mest komplexa av alla smycken arter endovaskulär kirurgi eftersom det kräver kunskap om anatomi och fina nyanser arteriell kärlbildning i bäckenbotten, en perfekt ägande olika metoder för kateterisering av artärer och kärl erfarenhet med en diameter mindre än 1 mm.

I världen finns det bara 2 vetenskapliga skolor för embolisering av prostataartärer - i Brasilien och Portugal, där läkare från USA och Västeuropa kommer att studera.

Om du har några frågor om embolisering av artärerna i prostatan för behandling av BPH, kan du kontakta Europeiska kliniker person, boka tid genom att ringa +7 (499) 750-05-50, eller genom att skicka ett e-postbegäran till [email protected]

Kostnaden för operation för embolisering av prostata artärer är 180 000 rubel. Kostnaden inkluderar inte priset på en dag på sjukhusvistelsen i kliniken - cirka 5000 rubel. Beroende på den valda avdelningen.

För det preliminära samrådet via e-post, skicka oss följande information:

 1. Allmän information om dig själv: Åldern i vilken stad du bor, om det finns några samtidiga sjukdomar.
 2. Protokollet från den sista TRUS eller MR i det lilla bäckenet, liksom andra studier, om de utfördes (uroflowmetry, etc.).
 3. Beskriv i ditt eget ord sjukdomshistorien. När diagnostiserades för första gången, vad var redan behandlat, hur behandlas du nu?
 4. Vilka klagomål finns för närvarande?
 5. Data från det senaste blodprovet för PSA.

Röntgen-endovaskulär embolisering av prostata artärer: Tekniska väsen, möjliga komplikationer och patientåterkoppling

Vissa patienter som lider av prostatahyperplasi och är i riskzonen, har strikta kontraindikationer för alla transaktioner, inklusive minimalt invasiva kirurgiska tekniker "förstöra" laser sjukdom. Om konservativ behandling är ineffektiv, blir embolisering av prostata artären (EAP) ett effektivare alternativ till terapi.

I motsats till den breda spridningen av sådan behandling i utlandet, i Ryssland klassificeras tekniken som ny. Denna artikel kommer att överväga vad som utgör prostata embolisering, vad är dess fördelar och nackdelar.

Vad är röntgen-endovaskulär embolisering av prostata artärer?

Röntgenendovaskulär embolisering är en manipulation för att begränsa blodflödet till det skadade organet. Denna effekt uppnås genom att blodkärlet blockeras.

Det bör noteras att förutom adenomterapi används tekniken ofta vid behandling av olika sjukdomar hos både könsorganen hos män och kvinnor.

Embolisering av de prostatiska artärerna

Operationen i sig är minimalt invasiv, kännetecknad av mindre rehabiliteringsperioder, liksom minimala risker för eventuella komplikationer. Vid slutet av proceduren reduceras godartad hyperplasi i storlek med 1/3, vilket återspeglas i patientens positiva hälsotillstånd.

Effektiviteten av förfarandet når 90% hos män som lider av prostataadenom. EAP kännetecknas av ett antal fördelar, varav en är minskningen av adenomets storlek.

Fördelarna med förfarandet innefattar följande:

 • fullständig frånvaro av fara för uppförande
 • betydande prestanda
 • låg andel av traumatism;
 • inga biverkningar.

Men den största svårigheten ligger i problemet med att välja en klinik, där du kan utföra proceduren.

Prostata adenom och andra indikationer för förfarandet

Den beskrivna typen av behandling liksom vilken annan terapeutisk teknik som helst skiljer sig från närvaron av indikationer, kontraindikationer för dess genomförande.

Så, de viktigaste indikationerna för förfarandet är:

 • förekomsten av ett förbud mot endoskopisk transuretral resektion av prostata;
 • diagnos av godartad prostatahyperplasi med tumörstorlek större än 80 cm3;
 • Det finns ingen positiv dynamik vid behandling med standardmetoder.
 • Förekomsten av en obstruktiv typ av urinering enligt uroflowmetrystudien;
 • diagnos av patologiska störningar i det kardiovaskulära systemet;
 • nefrologiska sjukdomar;
 • ökad volym socker i blodserum;
 • restaureringsprocessen av urinfunktion hos patienter med cystom;
 • förekomst av åderbråck i prostata med blödning.

I motsats till en sådan signifikant lista med indikationer på det beskrivna förfarandet har det också kontraindikationer som är önskvärda för varje patient med prostataadenom.

Kontra

De viktigaste kontraindikationerna mot embolisering innefattar närvaron av:

 • individuell intolerans av droger, som är baserade på jod;
 • abnormaliteter hos iliacartären;
 • förvärrad koagulopati;
 • ökad nivå av kreatinin i blodet;
 • malign prostata bildning.

Förutom ovanstående kontraindikationer finns det fortfarande några faktorer som direkt påverkar förfarandets effektivitet. Till sådant är det möjligt att bära:

 • patientens ålder
 • utplåning av sjukdomen
 • diagnos av den samtidiga processen i kroppen;
 • infektion i urinvägarna;
 • dysfunktion av urinering.

Hur utförs prostatakirurgi?

Prostatit är rädd för denna agent, som eld!

Du behöver bara ansöka.

Verksamheten utförs i ett specialiserat röntgenrum, som måste vara utrustat med ett angiografiskt komplex vilket gör det möjligt att få en högkvalitativ bild under hela proceduren.

Embolisering utförs inte av urologer, utan av röntgen-endovaskulära kirurger.

Detta förklaras av det faktum att en sådan process förutsätter exakt åtgärd med fartyg med små diameter med hjälp av specialutrustning, verktyg. Det beskrivna förfarandet är minst traumatiskt. Det finns inget behov av generell anestesi.

Vid punktpunktpunktpunkten används endast lokalbedövning, så att patienten inte skadar alls. Kirurgen utför en punktering på låret strax under inslagets kant. Under hela operationen kan patienten känna värmen i buken, ljummen, skinkorna.

Embolisering av prostata artärer

Utseendet av denna känsla underlättas av en kontrastlösning administrerad av en röntgen-endovaskulär specialist genom en kateter. Under en sådan intervention måste läkaren bestämma källan till blodtillförseln till prostatakörteln.

Efter detta, under kontroll av utrustning som avger röntgenstrålar, mata in dem en mikrokateter. När mikrokateterets korrekta läge har bekräftats införs speciella partiklar av emboliseringspreparatet - en icke-farlig substans bestående av akrylharts - genom den.

Detta gör att du kan stoppa blodtillförseln på grund av blockering av arteriella kärl, vilket ger blodflöde till den förstorade prostata.

När partiklarna är fullständigt insatta utförs en slutlig kontrast, vilket bekräftar tillförlitligheten av ocklusion av prostaternas artärer.

Kateterisering av prostatiska grenar utförs från 2 sidor till 1 punktering. Till följd av detta krymper prostata med tiden, vilket uttrycks av smalningen av urinröret. Allt detta leder till återställandet av det normala utflödet av urin, och prostatit botas.

Möjliga komplikationer efter operation

Eftersom embolisering avser de minst traumatiska procedurerna leder det inte till några allvarliga komplikationer. Ändå är de möjliga.

Eftersom stora hematomer omedelbart tömmas, är en följd som tillskott oftast ytlig och kräver ingen intensiv behandling.

För förebyggande ändamål ordinerar läkare regelbundna antibiotika. Det händer att artärer skadas under operationen, vilket kan leda till att testikelatrofi bildas. Dropikel av testiklar uppträder som ett resultat av ligering av lymfatiska kärl.

Individuella patienter under 2 veckor markerar uppkomsten av smärtssyndrom, som sedan försvinna. Mycket ofta försvinner symtomen på en sjukdom inte med efterföljande återkommande varicocele, vilket sker med otillräcklig intravaskulär obstruktion.

kostnaden för

Embolisering av prostatakörtelns artärer i BPH kan endast utföras på poliklinisk grund utan sjukhusvistelse. Patienten kan dock stanna på sjukhuset fram till nästa morgon.

Eftersom förfarandet är ganska effektivt och utförs av en högkvalificerad specialist, kan kostnaden för vissa vara mycket respektabel.

Således når priset på embolisering av prostatakörtelns artärer i Moskva 60-100 tusen rubel. I allmänhet består kostnaden för operationen av flera punkter. Det inkluderar kostnaden för emboliseringsmaterial, som varierar mellan 15 och 30 tusen rubel. för 1 flaska. Och de behöver 1-2 bitar.

Hela processen är inte rutin alls. Eftersom användning av en kateter för att utföra manipuleringar är problematisk används mikrokateter vanligtvis för att förhindra uppkomsten av olika komplikationer. Kostnaden för den första mikrokateteren är cirka 70-100 tusen rubel.

Recensioner av patienter och läkare

Enligt statistiken når EAP-effekten 80-100%, medan sjukdomsfallet är extremt sällsynt.

De genomförda studierna visade att efter 4-6 månader minskas tumörstorleken med 30-35% med hjälp av patientens tillstånd.

Dessutom kräver EAP inte genomförandet av munkirurgi och allmänbedövning. Patienter noterar faktumet att proceduren är perfekt smärtfri med en varaktighet på 1-2 dagar.

Relaterade videoklipp

Om embolisering av prostata adenom i video:

Sammanfattningsvis ovanstående artikel kan man dra slutsatsen att embolisering av prostatakörtlarna, trots sin relativa nyhet som terapi för den beskrivna allvarliga sjukdomen, redan har visat sin betydelsefulla effekt i utlandet.

EAP kännetecknas av närvaron av ett stort antal positiva sidor, vilket inkluderar mindre trauma, smärtlöshet, minimal rehabiliteringsperiod och hög effektivitet.

Men i Ryssland är behandling på detta sätt inte särskilt populär jämfört med europeiska länder på grund av den höga kostnaden för sitt beteende. Men om de ekonomiska resurserna tillåter, då är det på emboliseringen av prostata i artärerna som bör väljas.

 • Eliminerar orsakerna till cirkulationsstörningar
 • Försvinner försiktigt inflammation inom 10 minuter efter att ha tagits